Issuu on Google+

rnandez

Martin Fe

g

makin scripts for ork selected w 14 0 2 2012

1


purpose:

2


chapel

container

wall

theater

gatehouse

ceiling

tower

block

I have acquired an enthusiasm for design and developed an affinity for the act of making. As a craftsman, I have extensive experience in a range of crafts from pencil and paper, to carpentry and metalwork. Through process, I become an extension of my work, and ultimately create architecture that is a reflection of craft by the human hand. It is the display of making that moves people; the understanding that architecture is not merely for humanity but by humanity. I endeavor to create architecture that is based entirely on details. During the last five years of my architectural education I have experienced the value of making, constructing, and speculating in assemblies. I believe that the aesthetics and details of the architecture affects the quality of life of the people who experience them on a daily basis.

3


C h a p e l : V e r t i c a l V e s s e l design eight On the surface of Lake Alice, a vertical wooden vessel can be found. The Pagan Chapel is conceal for the necessity of the God of the Sea (Poseidon) and the God of the Sun (Apollo) to dialog. The result is a Vessel that through form and tectonic expression connects and creates a transition between the water and the sky.

Siteplan: Lake Alice, Gainesville, Fl

4


5


Seeking Form

Vessel

form

A series of sketches start to seek the sociological form of a temple. Thought multiple iterations, the result start to yield the idea of a “Vessel”. Plus the idea of “Verticality” through tectonics + reflections + form.

Verticality

Program

tectonic + reflection

water + sky

The Vessel contains two spaces: the lower floor is a place for the connection of water, it provides views only into Lake Alice and an internal fountain. The upper floor is about the connection of the Sun. Therefore it is flooded with skylights and light shafts that continue down into the lower floor. Both spaces are connected by a physical element (stair) and an ethereal element (light shaft).

6


sky lights

upper gathering

lower fountain

waiting area

7


Upper Plan

Lower Plan

Axonometric Assembly The construction of the Chapel seeks the expression of verticality. Wrapping the vessel with the use of vertical metal structure and vertical wood panels. The exterior and interior image of the chapel is a connection from the water to the sky.

8


Fountain (water)

Longituginal Section

Cross Section 9


Wall: Versatile Unit design eight

Moving beyond program, form, or site, this project aims toward the purpose of making a modular unit. The starting point was to find a component that can associated with it else. Using techniques such as mirror, repetition, and rotation. As a final result, the single unit disappears within the rest and establish new patterns.

weaving / overlap + joint

duplication + mirror / rotation The idiosyncratic of the single unit is remove by the duplication of the unit. New patterns come to emerge. Three result were found by repeating the unit four times, establishing a new whole. Finally, by interlocking the new whole, a weaving pattern arises.

10

Physical model


Assemblage A system of square rods are introduces to lock the system into place. Enforcing the wall beyond the usage of stacking. Above a construction drawing of how each piece is set together and after pin into place. The wall can continue to be assemble until gravity load allows it.

Open

Close

11


G a t e h o u s e : e v e r g l a d e s f r i c t i o n design five

rainwater collection specs south florida everglades average quantity per sqft average montly rainfall average yearly rainfall

0.6 gal 03 inch 35 inch

rainfall (inch) catchment (sqft) 1/2� 144 sqft 01� 144 sqft 03� 144 sqft

quantity (gal) 043 gal 086 gal 260 gal

lavatory water usage toilet (daily) average of flushes per person gallons per flush total

03 1.6 gal 05 gal

faucet (daily) average # of times per person how many minutes each use total

05 01 mn 08 gal

equals

13 gal

gatehouse water usage

gatehouse tank

01 user (interior per capital gallons)

03 containers

per day

0013 gal

per week

0091 gal

per month

0364 gal

per year

4368 gal

diameter per container height per container volume per container total (3 containers)

0012 0006 2714 8142

equals

0211 gal

inch inch cubic inch cubic inch

Sustainability Strategies Located in the vast open landscape of the everglades; a park for cyclist to engage in a 15 miles loop across the swamp terrain. A gatehouse is introduce at the starting point. The isolation of the infrastructure from the grid system, require the gatehouse to be self sufficient. Multiple environmental system are applied to the infrastructure. The collection of water was further specs.

12


gesture

articulation

context

Shark Valley Loop Park

Office

Outdoor Space

Ticket Window

Lavatory

Exit

13


P e l i c u l a : d i r e c t o r s & a c t o r s r e s i d e n c e design seven partner: Felipe Hernandez The neighborhood of Tribeca, Manhattan, has become occupied by a new community. Once a run down sector of post-industrial buildings in New York. Tribeca is now the home of many actors, directors, and dancers. With the growth of the of community. Historically a run down industrial sector of the island of New York. Now; Actors, Directors and Dancers have begun to make

their home in the left off post industrial buildings. As the community grows, a need to create urban notes; which are tailor to a film orientated community; raises. Pelicula, seek to response to this social hunger for space. With the help of Canal Park as a vanish point and housing multiple spaces for the industry of films.

Skyline Nostalgic Collage

Skyline Nostalgic Matrix

Skyline Nostalgic Model

projector panel

14

Canal Park is surround and trap by high velocity vehicles. Making it an undesirable location to visit or gather. Taking this parameter into notion, a need to slow down the movement of the site is required before anything. The incision of a white facade where films can be projected will start creating a focus point to pause or slow down. Plus, it will be orientated toward Canal Park. Introducing, a function to the park.


aperture panel

residence

projector panel

canal park

15


Total:

253,800 sq/ft 12.5% 45.0% 65.0%

shared space: public space: private space:

public space:

Physical model + context

film panel spectator

canal ave.

west st. 16

82,530 sq/ft

performance sets: museum space: recreational space: lobby space:

49,518 sq/ft 20,635 sq/ft 08,253 sq/ft 08,253 sq/ft

shared space: 31,725 sq/ft retail-market: restaurants small kiosk:

18,862 sqft 11,103 sq/ft 4,758 sq/ft

private space: 164,970 sq/ft 37 15 22 12 8

micro apts: studios apts: one-bed apts: two-bed apts three-bed apts

250 450 600 750 1,000

nsf nsf nsf nsf nsf


indoor cinema for casting, projecting and showcasing digital films

bridge connects canal park and the building, bypasses heavy traffic.

17


performance space A slit in the building provides a light fenestration to focus on the performances.

18


Public Space

Residential

Circulation

Structure

Skin Plates

Skin Structure

Inside Pelicula, two in-house theaters can be rented out to the community. The lower theater, is capable of projecting and showcasing digital films. While the upper theater is suited for performance spaces. Using Manhattan as a background, and a light shaft as a natural spot light. Addition pots of spaces will be tide in with a control public circulation system. It will begin at canal park with a bridged. From there a multiple of slow and medium speed ramps and stair will capitalizes in the notion of transition of spaces or scenes. Last, the upper sector of pelicula will be resident for directors, actors and dancers.

light fenestration

performance space outdoor space film panel

canal park cinema space

entrance/lobby

19


Container:

P r i n c i p l e s o f M a k i n g design eight

Moving beyond program, form, or site, this project aims toward the sole expression of making. The design is driven by its construction and the association of its components. Using the tectonic character of a “finger�, the project began by determining the hierarchy of organization of its construction.

components

hinged + interlock

hanged + cap

mirror + rotate

(3)

(2)

(1)

(2) (1)

(5) (3) (4)

construction axonometric + assembly model The components of the model were organized in terms of its structural organized in terms of its structural priority. (1) the inner structure is identified by the metal framework. (2) the roof and floor system is shape directly into the primary structure. (3) the stone panels are hinged and hung into the primary structure and roof system. (4) to address weather condition (wind & rain), screen were added to the to the stone system. These provide protection from the outside without restricting visual access from the interior. (5) Finally, wood panels were added to provide for sitting in the exterior.

20


Physical model

21


T h e a t e r : f a s h i o n r u n w a y & i n s t i t u t e design six

retail + cafe at the residential side of the site, a smaller, quieter cafe and retail communicates with the community. vegetation is use as a screen of protection.

runway galleries an indoor-outdoor runway allows for a mixed experience of runway, overlook by the institute.

fashion institute a three-story building allocates the institute for fashion.

runway theater at the heart of site, a 200+ seat theater allocated fashion events.

entrace courtyard + cafe connect to the commercial street edge, engaging the more active side of town.

ground floor plan 22


Charleston Fashion Institute and Performance Runway will become the manifestation of memory through the vehicle and method of construction of fabrics. The program is going to be thread together by circulatory movements. The wrinkles in clothes are going to represent the different hard and soft edges in the facade and it slips in and out by its users. Finally the selection of materials and mechanics will try to accommodate the expansion and contraction of programs, just like a piece of clothing with a range of possible fits.

circulation

education

commercial

23


commercial

residential

charleston section diagrams Charleston at the section scope, can be broken down into two major edge condition. In one hand, the commercial tries to absorb the user by imposing it architecture into the public round. Theater, Churches and commercial venues spill into the sidewalks of charleston with overhangs, stairs and columns. This strategy begins to absorb the public. In the other hand,

24

the residential tries to separate it self to the public. Vegetation, fences and level shifts are the architectural tools to create these divisions. These studies create a typology of ways how to engage or ignore the public, while keeping a respectful scale to the city of charleston.


sectional speculations

facade + inter-levels

entrace + corner

balcony + sidewalk

a line of structure creates a semi public sector, floors connected by aperture.

corner enganging with the pedestrian, absorbs traffic, protected over-hang.

sidewalk inside the building footprint while creating overhang balcony.

25


materials + tectonics

flexibility was the main focus in the material + tectonic proposal. fabric being the primary system of control. which in this case, the relationship between the public alley way and the entrance of the theater are in constant expansion and contraction. In the scenario of open, it creates a visual communication of an event is taken place. In the case of being close, it tries to not distract the general public circulating through the site.

26


alley

flexible fabric

intermediary space

theater entrance

screen wall

27


Metal:

C e i l i n g Te s s e l l a t i o n

partner: Collin Cobia in progress

28

folding

unit


fabrication

The following is a documentation on the iterative and reiterative study of metal and the possibilities that emerge through manipulation. The study seeks to develop an understanding of how to work with metal using nonconventional methods. We are manually folding sheet metal and defining the conditions and efficiencies that are produced.

wire system + tools

grid pattern + perforation

unit multiplication

method + techniques 29


Block:

m e c h a n i c a l g a r d e n design seven

partner: Felipe Hernandez

residencial + open spaces

pedestrian + vehicular

industrial + commercial + institutional

55th + 8th - West Chelsea + Highline While the components of cultural and historical identity exist, the community of West Chelsea lacks a developed visual architectural expression. Gentrification speculates about this visual absence, with the High Line being the most prominent rendition. The abandoned elevated railroad infrastructure that was used historically as a form of transportation of goods within the meat packing districts. Now, it has evolved into a living thread of botanical gardens in West Chelsea. By capturing the essence of the High Line, a visual language can be abstracted and translated into architectural tectonics + a strategy for the organization of space.

30


Subterranean + botanical garden

Subterranean + botanical garden

High Line interception

the block + botanicals + tower + context Overall of the block, looking toward the east + north, the botanical gardens punch out of the Zone A bracket block + illustrate botanical gardens similar proportion + scale.

31


vines

glass + structure

entrances

subterranean

Vertical gardens emerging from the industry

32

Ground plan and vines botanical garden. The Mechanical Gardens is an interactive location where one can live, work, learn, reflect, and plant. The Industrial community of the meat market (west Chelsea) is now introduced to an organizational infrastructure which places it underground, and flourishes as vertical gardens into the block.


Longitudinal Section

Ground Plan

10 ave

4

1e

Keygen botanical garden

8

gallery

1a

hanging vines

9

studio

1b

rain forest

10

retail

1c

butterflies

11

market

1d

seasonal

12

cafe

1e

permaculture

13

food court

2

industrial

14

parking

3

observatories

15

bathrooms

4

entrance

16

mechanical

5

residence

17

water collections

6

office

18

tanks

7

theater

19

high line facility

10

12

Cross Section Permaculture

14 5

19

4

11

High Line

4 15

7

13 12

1d 4

Cross Section Hanging Vines

1a

Entrance + Movement Entrace Vertical movement Horizontal movement

15

9

10

10

11

10

10

9

1c

4

1b

Retail

Cross Section Rain Forest

Food Produce Items

4

4

14

8 9 9

8

8

29 st

6

8

Activities Theater Galleries Studios

28 st

1

8

Cross Section Galleries

4 11 ave

Longitudinal Section

33


galleries + office

High Line vantage point

west side (11ave + 29 st) of the block attracts the pedestrian with an open (nature sculpture) gallery to the street edge.

a residential tower with observatory pockets, the theater and two botanical garden are added to the horizont of the High Line at the level of 28st.

6

17

1b

3

17

18

10 8 18

13 4

4

13

4

14

34

2


Keygen 1

botanical garden

8

gallery

1a

hanging vines

9

studio

1b

rain forest

10

retail

1c

butterflies

11

market

1d

seasonal

12

cafe

1e

permaculture

13

food court

2

industrial

14

parking

3

observatories

15

bathrooms

4

entrance

16

mechanical

5

residence

17

water collections

6

office

18

tanks

7

theater

19

high line facility

5

3

permaculture + residence

3

east side (10ave + 28st) of the block hold a permaculture botanical garden + markets that sells produce to the pedestrians of west chelsea + residence of the tower.

3

18

1a

3 7

High Line 7

18

4

4

2 14

35


seasonal fauna: attracts butterflies

permaculture: eatable vegetables

hours

hours

15 13 11 10 08 06 05 03 01 00

11 09 08 07 06 04 03 02 01 00

winter

exotic fauna: visual striking

vines: capable of attaching

summer

Analysis: solar

Vegetation

a series of studies were conducted to determinate the dimension of the botanical gardens + carve out any residue that would have affected the quality and amount of light receive in each botanical.

An ecology of plants were research to select the appropriated fauna for the environmental conditions of West Chelsea. While still considering the different seasons throughout the year.

cross section + subterranean perspective: Hanging Vines

36

hanging vines + seasonal botanical garden are open to the air, divide by the center axial circulation of the block and seats on top of the subterranean industrial factory. The infrastructure blends into the branches of the vines. While supplementing a system of water collection and distribution.


37


cross section + context perspective: Rain Forest rain forest + butterflies botanical garden introduces an exotic experience to the residence of west chelsea. multiple vanish points are experience by weaving in and out as the visitor moves up in the rain forest b.g. + a system of water holes emulate rain and sustain the fauna.


Martin F.

786,383.9332 kmartinf@gmail.com http://spatiallyobvious.com/

thank you.


Scripts for Making - Selected Work