Knocky magazine nr 40 jan 2017

Page 1

40

KNCKY 5e jaargang

jan 2017

e n i z a g a M

Happy 2017

Een leuk, open en toegankelijk stripblad voor iedereen!


C O L O F O N

INHOUD

Knocky & Co Kas Straybots 1 Grueson Strippers Hannibal Humor Anders-man

Knocky & Co

2 3 4 12 16 18 20 22

Boekrecensies Stan&Huib Detective Maaslander Een dag niet gelachen... Daily Comics Hotel Kosmos Snowman SNOWMAN

24 26 30 32 34 36 44 44

door Rash

Doelstelling: Het (digitaal) striplezen promoten en striptekenaars een podium geven hun werk te presenteren.

Dit digizine verschijnt maandelijks, uitgezonderd van de zomermaanden, en wordt gratis verspreid onder de lezers. Verspreiding vindt plaats via het internet en diverse sociale netwerken.

Vormgeving en Layout: Bidde, Rash

Medewerking: Rash, Stef Ringoot, Maarten Wolterink, Waldo van Gheluwe, Ralph Brendt, Yan Gevuld, Ralph Dikmans, Pejo, Derek Wasteland, Hansha, Mike van Herwijnen, John Cullen, Wallie Hakkens & Willem Gay, Liusa, dirk.

Overname van artikelen en illustraties, zelfs gedeeltelijk, is niet toegestaan zonder toestemming van de auteurs en uitgever. Copyright van afbeeldingen berust bij de diverse auteurs en uitgeverijen. Deze zijn enkel in bruikleen door Knocky Magazine. ©

Redactie: Bidde, Rash, Peter, Wallie, Willem

Motto: ‘Een leuk, open en toegankelijk stripblad voor iedereen.’

Cover: Verzh

Knocky Magazine is een uitgave van The Comic Company. Initiatief: The Comic Company, Bidde, Rash

Bladmascotte Knocky: Rash


Kas

Maarten Wolterink

knocky magazine no.40 - jan 2017

3


Straybots 1

4

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Straybots 1

Derek Wasteland

knocky magazine no.40 - jan 2017

5


Straybots 1

6

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Straybots 1

Derek Wasteland

knocky magazine no.40 - jan 2017

7


Straybots 1

8

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Straybots 1

Derek Wasteland

knocky magazine no.40 - jan 2017

9


Straybots 1

10

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Straybots 1

Derek Wasteland

Wordt Vervolgd...

knocky magazine no.40 - jan 2017

11


Grueson

12

knocky magazine no.40 - jan 2017

Yan Gevuld


Grueson

Yan Gevuld

knocky magazine no.40 - jan 2017

13


Grueson

14

knocky magazine no.40 - jan 2017

Yan Gevuld


Grueson

Yan Gevuld

knocky magazine no.40 - jan 2017

15


Strippers VRIJE TIJD Zo een veertien jaar geleden hadden tekenaar Stanislas Bar-

thélémy en schrijvers Bocquet en Fromenthal het lumineuze idee om uit de verschillende biografieën rond Hergé een strip te distilleren in een moderne versie van de klare lijn, de tekenstijl die Hergé perfectioneerde. In navolging van dit project werkt nu Andre Taymans ook aan een project dat over het leven van Hergé gaat. Wanneer het gaat verschijnen is nog niet duidelijk, want Taymans werkt er alleen aan in zijn vrije tijd en ziet het meer als een mooie bezigheid in zijn vrije uren. De prachtige inkleuring wordt trouwens voorzien door het grote talent Christina Stella.

WACHTEN “In 1342 staat het leven van Marina Dandolo, de dochter van

16

knocky magazine no.40 - jan 2017

Knocky Magazine

de Doge van Venetië, op het spel. Om de vriendschap tussen de stadstaat en het Turkse rijk te bezegelen, wordt ze uitgewisseld met de jongste zoon van de sultan. Maar op de plaats van afspraak blijkt de jonge Turk vermoord.” Zo begon een paar jaar terug een rete spannende nieuwe serie van Marina van Zidrou en Matteo. In korte tijd verscheen daarop gelijk het tweede deel en het was wachten op het derde, dat inmiddels al in Frankrijk verscheen. Wachten, want uitgeverij Dargaud heeft besloten om onmiddellijk te stoppen met de serie, vanwege de slechte verkoop. Ook al waren de recensies overweldigend het publiek pakte het niet op. Conclusie: de fans zitten weer met een onafgewerkte reeks en ik vraag me soms af of ze nog wel de moed hebben om nog aan een andere reeks te beginnen. Uitgevers, onze broek zakt er soms vanaf!.

GOED NIEUWS Goed nieuws voor de liefhebbers van het werk van Marc Wasterlain.Volgend jaar brengt

uitgeverij Arcadia het nieuwe album van Dokter Zwitser uit. Het album dat ‘’Terugkeer naar de kattenplaneet’’ gaat heten is het 1e deel van een tweeluik. Ook staan er nog albums van Elmer en ik van André Benn, De Libellenpatroelje van Hardy en Yann, Melisande van Clarke en het tweede deel van De Sliert van Zidrou en Krings voor 2017 op de planning. Wie intekent op alle vijf de albums krijgt tevens een unieke prent cadeau, waar-

van Martin Jamar, Jan Bosschaert, Marc Wasterlain en Hachel voor de tekening instonden. Last but not least komt Krings o.v.b ook nog naar de stripdagen in Breda om daar het tweede deel van zijn album Fanny voor te stellen en uiteraard om zijn nieuwste album van De Sliert van een tekening te voorzien. Mooi nieuws voor 2017 dus..


Strippers DEEL 1 Dat Peter van Dongen en Teun Berserik aan een tweeluik van Blake en Mortimer werken op een verhaal van Sente is inmiddels al een tijdje bekend. Het verhaal “Menaces sur Hong Kong -1- La Vallée des Immortels” moet in 2018 in de winkels leggen. Beiden heren hopen in februari de potloodtekeningen van deel 1 klaar te hebben, zodat nadien alles in inkt gezet kan worden wat ook weer zo een half jaar in beslag gaat nemen. Nadien kleurt Peter alles zelf in wat ook weer zijn tijd nodig heeft. Tevens werkt Peter ook nog steeds aan ‘’Familieziek’’ van Adriaan van Dis, dat eigenlijk dit jaar had moeten verschijnen. Wegens zijn te drukke agenda wordt dit pas oktober 2017. Over een voorpublicatie in de Eppo van Blake en Mortimer kon Peter nog niks zeggen, maar zou wel mooi zijn vertelde hij ons. Al met al weer een mooi iets om naar uit te kijken. .

Knocky Magazine

deel van Savage van Meynet en Yann. Nadien kampte Meynet met wat gezondheidsproblemen, maar in 2016 zou dan eindelijk het tweede deel en derde deel verschijnen, dat ook het slot was. Echter bleef het doodstil en bleven we met lege handen zitten. Gelukkig komt daar in 2017 eindelijk verandering in, want dan verschijnen beiden delen alsnog. Ondertussen amuseert

Meynet zich kostelijk met allerlei hommage’s en één die we zeker aan de lezers willen tonen is degene van de Marsupilami in Palombië. Wat ons betreft is zijn volgende project een one shot Spirou.

STORM MEYNET Zo een drie jaar terug verscheen bij Casterman het eerste

De Spaanse striptekenaar Homs heeft zich in korte tijd razend populair gemaakt in het stripwereldje met zijn prachtige stijl. ‘s Mans mise-en-scène, inkleu-

ring en personages zijn om je vingers bij af te likken. Zijn one shot ‘’Angelus’’ op een scenario van Giroud was al zilver en met Runberg plakte hij met ‘’’Millennium’’ daar nog eens een gouden plak achteraan. Het is dan ook geen wonder dat hij nu met de grote Zidrou in zee is gegaan om voor Dargaud een historisch drama te tekenen, dat in de 1e cyclus vier delen zal beslaan. Elk album zal ongeveer 60 pagina’s tellen en zal verschijnen in het voorjaar van 2017. Een waar feest om naar uit te kijken. Wij gokken weer op goud.

SAUL Velen vragen zich af waar het derde deel van Lumeria blijft van Apri en Sytse Algera. Zoals het er nu naar uitziet is hier even een hold op gezet, want Apri en Willem Ritstier werken momenteel aan een lang verhaal voor de strip-glossy met als titel ‘’Saul’’. Het is de bedoeling dat er in elk nummer 11 pagina’s verschijnen, zodat het eind 2017 in album komt. Daarnaast hopen beide heren nog een Storm album te maken als er groen licht komt. knocky magazine no.40 - jan 2017

17


Hannibal

18

knocky magazine no.40 - jan 2017

Ralph Brendt


Hannibal

Ralph Brendt

Wordt vervolgd...

knocky magazine no.40 - jan 2017

19


Humor

20

knocky magazine no.40 - jan 2017

Stef Ringoot


Humor

Stef Ringoot

knocky magazine no.40 - jan 2017

21


Anders-man

22

knocky magazine no.40 - jan 2017

Ralph Dikmans


Anders-Man

Ralph Dikmans

knocky magazine no.40 - jan 2017

23


Boekrecensies Sigmund

Zesentwintigste sessie Peter de Wit

(De Harmonie) Ondanks de niet aflatende kritiek van zijn patiënten, gaat psychiater Sigmund onverstoorbaar door met het afkraken van hun problemen. Sigmund is naar alle waarschijnlijkheid een figuurtje dat als spreekbuis fungeert voor bedenker en tekenaar Peter de Wit. De strip Sigmund biedt hem de mogelijkheid om ongezouten zijn mening te spuien over onze actuele samenleving. Peter weet via Sigmund een aantal zaken, die ieder onder ons wel eens ergeren, op een humoristische manier voor te schotelen. Passeren de revue: de digitale revolutie, de niet te stuiten vernieuwingsdrang van ministers, vakantiestress, racisme, ja zelfs de bevallingscursus wordt op de korrel genomen. Uiteraard zijn er nog diverse actuele onderwerpen die op de pagina’s breed uitgesmeerd worden, maar ze allen opnoemen zou ons te ver leiden. Al hebben we het gevoel dat Sigmund in dit album iets milder geworden is. Hij snauwt zijn patiënten nog wel af en praat hen voortdurend nieuwe problemen aan, maar om één of andere reden lijkt het dat een aantal cliënten zich weerbaarder opstellen en zijn advies niet langer als zoete koek slikken. Maar of Sigmund ooit echt een luisterend oor aan zijn patiënten zal bieden, daar geloven we geen uiteraard geen snars van. WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor sc 9,90 euro.

Rag Racers 1 Philippe Madou

(Strip 2000) Motorrijders heeft men in alle vormen en maten. Er zijn er die na elk ritje hun motor keurig oppoetsen en vertroetelen als was het hun kind. Anderen hebben lak aan normen en waarden en behoren beslist tot een lagere klasse dan bovenstaande rijders. Het zijn diegenen die zich geen nieuwe motor kunnen permitteren, maar zich afgereden tweedehands spul aanschaffen. Dat ze daardoor een gevaar op de weg vormen voor plichtbewuste bestuurders dringt amper tot hen door. Ze rijden op profielloze banden, hebben nauwelijks remmen, halen ongeoorloofde snelheden en hun motoren produceren rare geluiden. Eens ze hun vehikel parkeren, druipen er, hoe kan het ook anders, allerlei milieuvervuilende stoffen op de grond. Het zal hen worst wezen, rijden is nu eenmaal hun lust en leven. Neem deze jongens hun machine af, en ze belanden prompt in een onomkeerbare depressie. We maakten reeds eerder kennis met onvervaarde motorrijders in de strip Joe Bar Team, maar de jongens in Rag Racers gaan nog een stapje verder. Scenarist en geestelijke vader Philippe Madou brengt hen meesterlijk in beeld. Niet via afgelikte plaatjes maar in een groezelige tekenstijl die perfect weet weer te geven hoe deze gekken op twee wielen zich heer en meester wanen op onze wegen. WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor sc 8,95 euro. .

Robbedoes door...

Jan Kordaat

Zidrou & Frank Pé

Doisy, Delporte & Paape

(Dupuis)

(Scratch)

Als het artikel van Robbedoes en Kwabbernoot, omheen een stuwdam in Palombië, die milieuschade veroorzaakt voor de bevolking, gecensureerd wordt door de hoofdredactrice, is voor Robbedoes de maat vol. Tot verwondering van Kwabbernoot vertrekt hij met slaande deuren. Robbedoes wil volop genieten van het leven en de herwonnen vrijheid. Koopt verf en een aantal doeken en wil zich toeleggen op de schilderkunst. Hierin bijgestaan door een lieftallige lerares. Maar zoals steeds is er dat korreltje zand dat de raderen doet knarsen. In dit geval het opduiken van vreemde zwarte paddenstoelen, die langzaam maar zeker de wereld overwoekeren. Aan de graaf van Rommelgem en zijn collega’s om dit fenomeen in te dijken. Ongeveer gelijktijdig worden er in een kunstgalerie doeken geleverd van een onbekende schilder. Die in een mum van tijd topprijzen scoren. En als klap op de vuurpijl ontmoet Robbedoes een oude bekende, met name Noë, een dierentemmer met ongekende dressuurkwaliteiten. En laat nu ook nog diens dochter opduiken. Zidrou weet alle uitgezette draadjes die het verhaal bepalen mooi aan elkaar te knopen, met diverse verwijzingen naar de oudere verhalen. Frank Pé, weet het geheel naar goede gewoonte perfect uit te tekenen. Een waar pareltje, beslist één der betere uit de serie. Zo niet de beste! WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor sc 9,50 euro.

In een ver grijs verleden was stripheld Jan Kordaat één der sterkhouders van het weekblad Robbedoes. Een held oorspronkelijk ontsproten aan de tekenpen van Jijé op scenario van Jean Doisy. Maar overspoeld door het vele werk schoof Jijé al snel Jan Kordaat door naar Paape. Een gedreven tekenaar die een aantal verhalen tekende waarvan het aantal pagina’s varieert tussen de 12 en 86 platen. Het gaat hier om verhalen die uitsluitend verschenen in Robbedoes van december 1946 tot januari 1950 en die tot op heden nooit in het Nederlands in album verschenen. Als we uiteraard de in 2011 verschenen illegale uitgave op 30 exemplaren niet meerekenen. Mede door de inzet van uitgeverij Scratch worden deze verhalen aan de vergetelheid ontrukt en ondergebracht in een tweede, lijvige, meer dan 274 pagina’s tellende integrale. Waarbij de lezer niet alleen geconfronteerd wordt met tot op heden bijna onbekende verhalen, maar tevens kennis maakt met het debuut van Paape. Een striptekenaar die na Jan Kordaat nog meer dan 50 jaar het vak zou uitoefenen en diverse illustere personages ontwikkelde waaronder Oom Wim, Flip Flink en Luc Oriënt. Deze integrale die tevens een uitgebreid dossier bevat is beslist een hebbeding voor diegene die houden van een onversaagde stoere held uit de vorige eeuw. WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor hc 39,95 euro.

Het licht van Borneo

24

Knocky Magazine

knocky magazine no.40 - jan 2017

Integraal 2: 1946 - 1950


Boekrecensies Vincent

Heilige tussen de musketiers Dufaux & Jamar

(Dargaud) In een ver verleden keek haast niemand op als er een strip verscheen omheen een religieus personage. Deze strips hoorden er toen gewoon bij. Doorheen de loop der jaren deemsterde ze weg omwille van veranderende normen en waarden. Maar tot onze verrassing, bombardeerde Dufaux, Vincentius a Paulo tot hoofdfiguur van dit album. Een geestelijke die zijn hele leven ten dienste stelde van God en zijn medemensen in moeilijkheden. Waarbij hij zich niet schroomde om hulp en financiële steun in te roepen bij de welgestelden van Parijs. Die hoe raar het ook mag klinken, zijn goede doelen volop steunden. Klinkt saai en ouderwets? Dat had je gedacht, Dufaux bouwt omheen deze geestelijke een zorgvuldig uitgekiende detective op. Die ons meevoert langs de ongure krochten van Parijs. Buurten waar moord en doodslag schering en inslag zijn. Bevolkt door landlopers, prostituees, beurzensnijders, onguur volk dat het daglicht schuwt. Maar ook de groten der aarde hebben boter op het hoofd zoals blijkt uit de loop van het verhaal. Dufaux weet doorheen het verhaal op aangepaste, totaal niet storende wijze het leven en werken van Vincent volop in het zonnetje te zetten. Tekenaar Jamar rondt het geheel keurig af door middel van mooi uitgewerkte tekeningen die een lust zijn voor het oog. WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor hc 18,95 euro.

Knocky Magazine Lise 1 Lise op Monstereiland Kristof Berthe & Barcas

(Strip 2000) Lise is, in tegenstelling tot heel wat jonge kinderen, niet bang van monsters die eventueel kunnen opduiken uit het duister. In tegendeel, telkens als ze gaat slapen hoopt ze op een bezoekje van deze enge wezentjes. Als haar droom tot haar vreugde werkelijkheid wordt, blijkt ze tot grote verwondering van haar belagers in het geheel niet bang van hun angstaanjagende capriolen. Hierop besluiten deze hersenspinsels om Lise mee te voeren naar Monstereiland. Via een luik onder Lises bed komt ze samen met haar kat en de drie monstertjes terecht in een vreemde fascinerende wereld. Waar aan de einder een gigantische toren oprijst. Onze helden blijven uiteraard niet bij de pakken zitten en trekken zowel het avontuur als de toren tegemoet. Maar eer ze het bouwsel bereiken krijgen ze nog af te rekenen met een bende apen, belanden ze in de nachtmerriefabriek en moeten ze nog afrekenen met Snaaier, de lijfwacht van de koning. Tekenaar/ scenarist Kristof Berthe in samenwerking met CO-scenarist Barcas laten hun fantasie de vrije loop. Ze spitsen zich niet alleen toe op de monsterwereld maar voegen hedendaagse items, waaronder een parodie op de film Frozen en kritiek op de hedendaagse economische en politieke toestand toe. Het geheel wordt gebracht in mooie leuke sprookjesachtige tekeningen. Lise is beslist een strip die jong en oud kan bekoren. WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor sc 7,95 euro.

De oorlog van de Lulu’s 4

Amazonia 1

Régis Hautière & Hardoc

Leo, Rodolphe & Marchal

(Casterman)

(Dargaud)

Op het einde van album 3 vertrokken de Lulu’s per trein naar Duitsland. Daar waar ze oorspronkelijk Zwitserland voor ogen hadden. Van hieruit wilden ze contact opnemen met de abt en hun vrienden. Ondertussen zijn ze per trein terug uit Duitsland, vraag ons niet wat er tussentijds gebeurde, dat blijft in nevelen gehuld, maar feit is dat ze aanbelanden in België. Een reden voor Lucy om het dorp Couvin, haar woonplaats en die van haar grootouders op te zoeken. Er zit voor de 4 overige Lulu’s niet anders op dan haar wens in te willigen. Hierdoor belanden ze in de meest bizarre toestanden en ontmoeten ze de meest vreemde personages. Waaronder een rondreizende fotograaf met als bijberoep vervalser van identiteitspapieren. Hij is tevens een levensgenieter en een gewiekste oplichter. Ondanks zijn tekortkomingen heeft hij een boontje voor ons vijftal. Eens Lucy’s dorp bereikt blijkt dit in de as gelegd door Duitse troepen. Haar oma verblijft in een door het vuur gespaarde schuur en is dolblij met Lucy’s komst. Maar de Lulu’s moeten verder en nemen afscheid van hun vriendin. De Lulu’s is niet echt een doorsnee oorlogsverhaal. Het speelt zich af aan de zijlijn van de oorlog, die zelden of nooit expliciet in beeld wordt gebracht, maar een monster is dat schuilt op de achtergrond. Ieder album verwijst naar een jaar uit Wereldoorlog Een. WG Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor sc 9,50 euro.

Brazilië, 1949, aan één der zijarmen van de Amazone midden in het oerwoud weet een levensgevaarlijke gewonde fotograaf ternauwernood aan te meren aan de polikliniek van de Engelse dominee Laughton. Hij ijlt en slaat wartaal uit en heeft het steeds over een gemaakte foto. Als de dominee het filmrolletje laat ontwikkelen gaat de bal aan het rollen. Op de foto prijkt een raar wezen te midden van de stam der Yanomami. Niet alleen een Duits genootschap heeft oog voor het rare wezen. Ook het Engelse MI5 dat via hun consul in Manaus de foto doorgespeeld krijgt doet een duit in het zakje. Ze sturen meteen Kathy Austin, een agente die reeds eerder contact had met buitenaardse wezens. Dit in de vijf albums tellende series Kenya en Namibia. Dat haar trip niet direct een snoepreisje wordt, kan eenieder zich wel voorstellen. Scenaristen Leo en Rodolphe schreven een uitstekend onderbouwd verhaal uit. Ze zetten in dit album mooi de draadjes uit voor de nog komende albums en geven summier details prijs die de loop van het verhaal bepalen. Tekenaar Marchal brengt het geheel schitterend in beeld. Hij tekent niet alleen mooie stadsscenes, en levensechte figuren, maar weet eveneens via zijn tekeningen de dreiging die uitgaat van het oerwoud op te roepen. Pure klasse dit album. WG. Verkrijgbaar via de stripspeciaalzaak voor sc 7,95 euro.

1917: Het afscheid

-

knocky magazine no.40 - jan 2017

25


Stan&HUIB

26

knocky magazine no.40 - jan 2017

dirk


Stan&HuiB

dirk

knocky magazine no.40 - jan 2017

27


Stan&HuiB

28

knocky magazine no.40 - jan 2017

dirk


Stan&HuiB

dirk

knocky magazine no.40 - jan 2017

29


Detective Maaslander

30

knocky magazine no.40 - jan 2017

Mike van Herwijnen


Detective Maaslander

Mike van Herwijnen

knocky magazine no.40 - jan 2017

31


Een dag niet gelachen...

32

knocky magazine no.40 - jan 2017

Hansha


Een dag niet gelachen...

Hansha

knocky magazine no.40 - jan 2017

33


Daily Comics

34

knocky magazine no.40 - jan 2017

John Cullen


Daily Comics

John Cullen

knocky magazine no.40 - jan 2017

35


Hotel Kosmos

36

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Hotel Kosmos

Derek Wasteland

knocky magazine no.40 - jan 2017

37


Hotel Kosmos

38

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Hotel Kosmos

Derek Wasteland

knocky magazine no.40 - jan 2017

39


Hotel Kosmos

40

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Hotel Kosmos

Derek Wasteland

knocky magazine no.40 - jan 2017

41


Hotel Kosmos

42

knocky magazine no.40 - jan 2017

Derek Wasteland


Hotel Kosmos

Derek Wasteland

Wordt vervolgd...

knocky magazine no.40 - jan 2017

43


Jasper & Jorien SNOWMAN

HAPPY NEW YEAR 44

knocky magazine no.40 - jan 2017

Liusa


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.