Knocky Magazine nr.2 maart 2013

Page 1

KNCKY

No.2 Maar t 2013

e n i z a g a M

Fc. Pinguin

On ver schrok ken door!

Aanvallen De lotgevallen van

toontje ezelsvel Huiselijk

GAMERGIRL

Pg05

Pg10

Pg28

The Comic Company presenteert:

Pg33

Een eerlijk, serieus en humoristisch stripblad voor iedereen


Inhoud Familie Mantel

kas

04 alexander

toontje ezelsvel

Familie Mantel Stef Ringoot

Kas

Maarten Wolterink

alexander Bart Proost

mr. hannaart Thijs Hannaart

Gerrit rotman Teun van Oosterhoudt

toontje Ezelsvel Gerrit Rotman

FC Pinguin

Pieter Jan Geneugelijk

fc pinguin

10

06 04 05 06 08 09 10 16

05

19 21 27 28 32 33 34

Boete

16 happy valentine

Alex

patata

Santi & Niquicho

babbcomics Justin Babb

28

happy valentine crowbar benson Randy van Rijn

gamergirl Thomas Behringer crowbar Benson Sandy Debreuil

en nog veel meer...

33


KNCKY

azine g a M

voorwoord

Beste lezers,

zine. We n Knocky Mag va er m m nu eerder e eed gehad op ons Dit is het tw s ie ct ea r ve positie k! hebben Veel daarvoor dan y. te ck no K d la hiermee door m o ns uitgegeven b o r o tiverend vo ntwikkelen. Dit is erg mo verder te o d la b t he gaan en stieke r nieuwe arti ee w e w en b we toeeditie heb ook in deze en. zo hebben ng va nt o te en n gerrit ipverhalen va bijdragen wet tr s e d m o op. regen we erg trots het n j stemming gek zi ar Da . bliceren rder op in rotman te pu en julllie ve nn u k is an tm Wie gerrit ro n. blad leze chijiphelden vers tr s e w eu ni ntal een aantal e ook een aa w en b we zien ook b he ij mer. daarb evonden mer bereid g nen in dit num m nu e ig r vo het dragen. tekenaars uit teentje bij te s n heel veel ee r ee w om rtrouwen en ve t he r o vo n bedankt alle or nu.. vo r ie leesplez Groet, de redactie

Knocky & Coach door Rash

C O L O F O N

Knocky Magazine is een uitgave van The Comic Company.

Dit digizine zal maandelijks verschijnen, uitgezonderd de zomermaanden, en wordt gratis verspreid onder de lezers. Verspreiding vindt plaats via het internet en diverse sociale netwerken. Initiatief: The Comic Company, Bidde Vormgeving en Layout: Bidde, Rash, Arie Bladmascotte Knocky: Rash Eindredactie: Bidde Medewerking: Rash, Alex, Stef Ringoot, Bart Proost, Thijs Hannaart, Dan Long, Pieter Jan Geneugelijk, Maarten Wolterink, Thomas Behringer, Santi, Niquicho, Teun van Oosterhoudt, (Gerrit Rotman), Randy van Rijn, Znort, Jeroen Denters & Cunera Joosten, Justin Babb, Sandy Debreuil. Motto: ‘Een eerlijk, serieus en humoristisch stripblad voor iedereen.’ Doelstelling: Een digitaal stripblad in de vorm van een Magtab (magazine for tablet) en digizine maken en verspreiden. Overname van artikelen en illustraties, zelfs gedeeltelijk, is niet toegestaan zonder toestemming van de auteurs en uitgever. Copyright van afbeeldingen berust bij de diverse auteurs en uitgeverijen. Deze zijn enkel in bruikleen door Knocky Magazine. © Voorpagina met licentie 123rf.


Familie Mantel door Stef Ringoot

4

knocky magazine no.2 - maart 2013


kas

door Maarten Wolterink

knocky magazine no.2 - maart 2013

5


Alexander

door Bart Proost

6

knocky magazine no.2 - maart 2013


Alexander

door Bart Proost

knocky magazine no.2 - maart 2013

7


meneer hannaart door Thijs Hannaart

8

knocky magazine no.2 - maart 2013


Gerrit Rotman

door Teun van Oosterhoudt

Het is een eer om de verhalen van Gerrit Rotman te mogen plaatsen in Knocky Magazine. Dit is mede mogelijk gemaakt door Teun van Oosterhoudt en de erfgenamen van Gerrit Rotman. Gerrit Rotman (1893-1944) was “één van Nederlands belangrijkste strippioniers.” (bron: www.lambiek.net).

Gerrit Rotman werd in 1893 geboren in Groningen en groeide op in Vlaardingen. In Rotterdam en Den Haag studeerde hij enige jaren aan de kunstacademie totdat er brood op de plank moest komen. Rotman is onderwijzer en zelfs schoolhoofd voordat hij zich volledig wijdt aan het maken van “onschuldige en vrolijke” beeldverhaaltjes voor de jeugd - een gewaagd en onbekend avontuur in die tijd, zeker met een jong gezin. Toch zet hij door. Vanaf ongeveer 1925 tot in 1941 (toen vond onze bezetter het niet leuk meer) verschijnt zijn werk in steeds meer dagen weekbladen, in episodes van twee tekeningen met bijschrift. Hij schreef sprookjes, kolderieke dierenavonturen, bizarre wereldreizen en allerlei hilarische taferelen in huis, dorp en stad, getekend met veel detail en fantasie. Ja, die veearts Pimpelmans uit Epscheuten maakte wat mee! Rotman was bijzonder veelzijdig. Vrijwel alles deed hij zelf, ook het fotograferen van de tekeningen en het ontwikkelen van de glasnegatieven tot en met de promotie van zijn werk in het buitenland. Hij publiceerde eerder bij Casterman (in het Frans!) dan Hergé. En via zijn éénmansuitgeverij gaf hij zelf zijn boekjes uit die hij dan meestal rechtstreeks aan zijn klanten verzond als postorder. Ook schreef hij eigen vertalingen. Zijn werk verscheen in meer dan tien landen. In die periode wordt zijn werk in het hele land bekend en enorm gewaardeerd. In Friesland worden vertalingen gemaakt. In het werk van Gerrit vinden we geen helden zoals Tom Poes of Kuifje. Vrijwel iedereen wordt met besliste spot neergezet.

Hij overleed – te vroeg - in oktober 1944 op 51jarige leeftijd. Na de oorlog werden zijn strips een paar jaar lang door diverse kranten nogmaals afgedrukt. En halverwege de jaren ‘50 schrijft nog een lezer in de krant: “Geef ons de Rotmanstrips terug!”

knocky magazine no.2 - maart 2013

9


Toontje ezelsvel door Gerrit Rotman

10

knocky magazine no.2 - maart 2013

1/6


Toontje ezelsvel door Gerrit Rotman

knocky magazine no.2 - maart 2013

2/6

11


Toontje ezelsvel door Gerrit Rotman

12

knocky magazine no.2 - maart 2013

3/6


Toontje ezelsvel door Gerrit Rotman

knocky magazine no.2 - maart 2013

4/6

13


Toontje ezelsvel door Gerrit Rotman

14

knocky magazine no.2 - maart 2013

5/6


Toontje ezelsvel door Gerrit Rotman

6/6

Wordt vervolgd...

knocky magazine no.2 - maart 2013

15


FC PINGUIN

door Pieterjan Geneugelijk

16

knocky magazine no.2 - maart 2013


FC PINGUIN

door Pieterjan Geneugelijk

knocky magazine no.2 - maart 2013

17


FC PINGUIN

door Pieterjan Geneugelijk

18

knocky magazine no.2 - maart 2013


Boete

door Alex

knocky magazine no.2 - maart 2013

19


aanraders

Besprekingen van oud en nieuw werk

Ragebol

Marine

De nacht van de kat

Valstrik in Corsica

Bom / Frank

Tranchand / Corteggiani

Bestaat er een glazen plafond voor vrouwelijke stripfiguren in de stripwereld? Niet voor een jong meisje als Marine. Het verhaal begint op Bonaventura, het zeilschip van Marine en haar vrienden, in een grote baai in de Tyrreense zee. Er is een drenkeling opgepikt die voor de nodige tumult zal zorgen binnen dit stripalbum. Deze persoon heeft een kaart van de duivelsgrot in bezit. Een geheime plaats vol goud en juwelen om op die manier een opstand te bekostigen van de Corsicanen tegen Genua. Tel daar een geheim genootschap bij op en de ingrediĂŤnten van een spannend avontuur zijn in vol ornaat aanwezig. Humoristisch getekend met figuren die uitzonderlijk goed acteren. Daarbij zijn de straten en gebouwen in Corsica sfeervol en pittoresk neergezet. Dit kunnen we zeker overlaten aan Pierre Tranchand en Francois Cortegianni. Dit duo heeft meerdere succesvolle titels op hun naam staan zoals bijvoorbeeld Smith en Wesson. Een mooi getekend album in de Franse stijl en verteld in een acceptabel tempo. Ook geschikt voor de jongere lezers onder ons. * Verkrijgbaar in o.a. 2e hands zaken.

Rosco de r0ode De wilde bessen

* Verkrijgbaar in o.a. 2e hands zaken.

Jean-Louis Marco

Humorvol, absurd en verrassend zijn wel kenmerken die genoemd mogen worden bij deze strip. Het verhaal begint wanneer piratenkapitein Rosco een schatkaart pikt tijdens een potje dobbelen. Hij maakt zich uit de voeten. Zijn schip vaart gelijk uit op zoek naar de schat. Niet alleen de kapitein, de scheepsjongen en de bemanning komen van de ene maffe situatie in de andere, maar ook de lezer wordt op het verkeerde been gezet. Het regent pinguins, rare figuren en absurde grappen in dit verhaal. Zulke knap en sullig getekende pinguins kom je zelden tegen en doen je enigszins medelijden opwekken met het diersoort. Ook het zwaardgevecht onder water kan als vreemd gezien worden. Het tekenwerk is expressief maar sfeervol gebracht. De lijnen lijken snel en moeiteloos op papier gezet te zijn. Desondanks kruipt nergens het gevoel dat de kwaliteit en kunstzinnigheid hierdoor gecompenseerd zijn, integendeel. Een album die van binnen tig keer leuker is dan de omslag doet vermoeden. De lelijkheid en het gebrek aan mooie tanden bij deze personages maakt het alleen maar nog leuker om te lachen bij het lezen van dit boek. Het mooie ervan is dat er nog twee albums hierna op je staan te wachten. * Verkrijgbaar in o.a. 2e hands zaken.

Dit keer geen spannend verhaal vol actie, maar een originele en mooie vertelling in stripvorm. De strip gaat over een doodgewone jongeman die in een klein appartement woont in Brussel. Hij brengt zijn dagen door met studeren en lezen in het gezelschap van zijn kat. In dit album vormt het weglopen van zijn kat het centrale punt waar het verhaal omheen verteld wordt. Ragebol gaat op zoek naar zijn kat en ontmoet diverse personen tijdens zijn zoektocht. Wat bijzonder genoemd kan worden in dit verhaal is de toevallige ontmoeting met een geheimzinnige oude man. Hier voelt Ragebol een bepaalde sympathie voor waardoor je als lezer heel goed de emoties kan waarnemen. Mooi getekend in een semi-realistische stijl waarbij Brussel op papier tot leven komt. Het leven van alledag in deze stad komt werkelijk aan je voorbij. De samenwerking tussen Frank en Bom heeft geleid tot enkele titels van Ragebol. Maar dit is wel een van de favorieten uit deze reeks. Een schitterend album die dromerig aandoet en je de rauwe werkelijkheid doet vergeten. Het boek is te verkijgen in een hard- en soft cover.

durango

Een gier in de schemer Swolfs / Girod

Voor de liefhebbers van de tergend langzame spaghettiwesterns van Sergio Leone is de reeks Durango werkelijk een aanvulling. In dit album redt Durango een Indiaanse schone uit de handen van een aantal meedogenloze moordenaars. Dit is het begin van een aantal verwikkelingen en afrekeningen die herleiden naar de grote man Steiner. Toevalligerwijs ook de man die de vrouw van Durango heeft vermoord. Schitterend tekenwerk van Girod. Dit kan zeker naast het werk van zijn voorbeeld (Swolfs) gelegd worden. De pagina’s zijn met zulke zorgvuldigheid en grootse kwaliteit uitgewerkt. Ook het verhaal leest intens en gemakkelijk weg. Een album die het imago van de spaghettiwesterns hoog in het vaandel heeft staan. Waarschijnlijk een van de laatste albums van de hand van Girod als we de berichten mogen geloven. Maar zeker de moeite waard om te lezen. Dus trek de mondharmonica maar weer uit de kast . * Verkrijgbaar via iedere stripspeciaalzaak voor 8,95 euro

20

knocky magazine no.2 - maart 2013


patata

- Eduardo en Lynn

door Santi & Niquicho

knocky magazine no.2 - maart 2013

1/6

21


patata

- Eduardo en Lynn

door Santi & Niquicho

22

knocky magazine no.2 - maart 2013

2/6


patata

- Eduardo en Lynn

door Santi & Niquicho

knocky magazine no.2 - maart 2013

3/6

23


patata

- Eduardo en Lynn

door Santi & Niquicho

24

knocky magazine no.2 - maart 2013

4/6


patata

- Eduardo en Lynn

door Santi & Niquicho

knocky magazine no.2 - maart 2013

5/6

25


patata

- Eduardo en Lynn

door Santi & Niquicho

26

knocky magazine no.2 - maart 2013

6/6


Babbcomics door Justin Babb

knocky magazine no.2 - maart 2013

27


happy valentine door Randy van Rijn

28

knocky magazine no.2 - maart 2013

1/4


happy valentine door Randy van Rijn

knocky magazine no.2 - maart 2013

2/4

29


happy valentine door Randy van Rijn

30

knocky magazine no.2 - maart 2013

3/4


happy valentine door Randy van Rijn

knocky magazine no.2 - maart 2013

4/4

31


Gamergirl

door Thomas Behringer

32

knocky magazine no.2 - maart 2013


Crowbar benson door Sandy Debreuil

Crowbar Benson is een Amerikaanse strip gemaakt door Sandy Debreuil. De hoofdpersoon in deze strip is een vader met zijn twee zonen. De vader heet Benson en heeft de bijnaam Crowbar (koevoet). Dit heeft hij te danken aan zijn ijshockey verleden. De oudste zoon heet Eddie en de jongste Bennie. Ze zijn allen in voor een geintje en maken elkaar van tijd tot tijd gek. Krankzinnige avonturen kostelijk vastgelegd in een aantal plaatjes.

knocky magazine no.2 - maart 2013

33


Het rijke leven door Denters & Joosten

34

knocky magazine no.2 - maart 2013


mister moustache door Znort

Auteurs

FAMILIE MANTEL Kleur, Tekst en Tekeningen: S T E F R I N GOOT www.stefringoot.com

Kas Kleur, Tekst en Tekeningen: M A A RT E N W OLTERINK www.mwcartoons.nl

ALEXANDER

PATATA Tekst: NIQUICHO Tekeningen: SANTI https://www.facebook.com/Ljudozerci

BABB COMICS Tekst en Tekeningen: J USTIN BABB www.jbabbcomics.com

Happy valentine Kleur, Tekst en Tekeningen: RANDY VAN RIJN

Gamergirl

Kleur, Tekst en Tekeningen: B A RT P R OOST www.bartproost.be

Kleur, Tekst en Tekeningen: GER

MENEER HANNAART

Crowbar benson

Kleur, Tekst en Tekeningen: T H I J S H A N NAART http://thijshannaart.blogspot.com/

TOONTJE Ezelsvel Kleur, Tekst en Tekeningen: G E RR I T R OTMAN www.facebook.com/G.Th.Rotman

Fc Pinguin Kleur, Tekst en Tekeningen: I E T E R J A N G E NEUGELIJK

Boete Tekst en Tekeningen: A L E X C A RTOONS

Agenda 2013

Kleur, Tekst en Tekeningen: SANDY DEBREUIL http://www.crowbarbenson.com/

HET RIJKE LEVEN Tekst Tekeningen:

ENTERS

MR. MOUSTACHE

Kleur, Tekst en Tekeningen: ZNORT http://www.znortcomics.com/

EDMUND FINNEY Tekst en Tekeningen: DAN LONG http://eqcomics.com/

knocky magazine no.2 - maart 2013

09 / 3 Gorinchem De stripdagen 16 / 3 Wilrijk 25e Wilrijkse stripbeurs 17 / 3 Antwerpen Strip en boekenbeurs 23 / 3 Utrecht 6e Kunststripbeurs 24 / 3 Geraardsbergen 2e Stripfestival 06 / 4 Tiel Betuwse Stripbeurs 14 / 4 maasmechelen Maasland strip 35


Binnenkort verschijnt het volgende nummer!


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.