Page 1

mestna knjiĹžnica ljubljana

literarni dogodki za odrasle in otroke

april 2017

Pomlad s knjigo


Modne smernice za pomlad 2017 Odvrgli smo zimske plašče in zahrepeneli po lahkotnejših oblačilih; letošnjo pomlad moda zapoveduje svetle barve in drobne cvetlične vzorce, je estetska in harmonična, že kar decentna, premišljeno izbrani kosi naj ustvarjajo vtis stabilne osebnosti, ki je sposobna z lahkoto obvladovati izzive vsakdanjika; mladim (in vsem, ki se tako počutijo) pa so še naprej dovoljene divje bavne kombinacije, stilistične salte, prekratka krilca in preširoke hlače, saj se na modo večinoma požvižgajo - in prav je tako. A ne glede na to, kakšen osebnostni oblačilni stil izbiramo, je bistvena pika na i, obvezni, nepogrešljivi modni dodatek, kultni predmet, must-have bližajoče se pomladne sezone: knjiga! Knjiga v roki, knjiga pod pazduho, knjiga na klopci v parku, knjiga na avtobusu, knjiga na s soncem obsijani mizici s kavo pred lokalom ... Lahko je stara, lahko je nova, lahko je sposojena v knjižnici, lahko je vsak dan

druga - glede napočutje, interes in celostno podobo modno ozaveščenega posameznika. Knjiga je lahko velika ali majhna, barvita ali prevezana, lahko se ponaša z retro ali z najmodernejšim naslovom ... Lahko je zgodba o strasti, lahko zgodba o družini, lahko so pesmi, lahko je matematični priročnik - da je le čimbolj usklajena s posameznikom, ki jo nosi s seboj, saj zna biti pogosto tudi funkcionalna: v trenutkih počitka, odmora, v vrsti v banki ali na kavi jo lahko beremo, kar pripomore k modnemu in estetskemu izgledu, pa tudi lepoti naše duše in duha. Veronika Vurnik Škrabec vodja dejavnosti bralnih skupin


Literarne prireditve Pesniški večer

5. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V seriji dogodkov pod naslovom Žensko telo v diskurzu bomo prisluhnili branju poezije. Nastopili bodo: Vid Bešter, Muanis Sinanović, Sergej Harlamov in Ifigenija Simonovič. Dogodek organizirajo študenti in študentke Oddelka za filozofijo FF UL in društvo Aporija.

Pisateljice ali molčanje literarne zgodovine

6. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Literatura je bila eno od področij, kjer je potekala marsikatera bitka ženskega boja. V spomin tistih, ki so jih bojevale, in v solidarnosti s tistimi, ki jih bojujejo še danes, bomo prisluhnili pogovoru s Katjo Mihurko Poniž, Urško Sterle, Vaneso Matajc in Anjo Mrak.

Povej mi, kaj bereš, povem ti kdo si! – Irena Štaudohar

6. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Novinarka in publicistka Irena Štaudohar knjige ne le bere, pač pa o njih tudi piše tako, da jih približa mnogim bralcem. Z zbirko esejev Magija za realiste je bila nominirana za Rožančevo nagrado. Katere knjige so njene priljubljene? O tem bo spregovorila s Tino Košir.

Mesto bere ... južnoameriške zgodbe. Laura Esquivel: Kot voda za čokolado – Tina Poglajen

7. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Multimedijsko predavanje o knjigi in filmu s seznama letošnjih branj. Tako magično-realistični roman Laure Esquivel kot film, ki je bil po njem posnet in ga je režiral njen tedanji mož, Alfonso Arau, sta požela veliko kritiške pozornosti. Naslov Kot voda za čokolado se nanaša na temperaturo vode, ki je ravno 1


prav vroča, da stopi čokolado – v slengu pa tudi na vzburjenost in poželenje. Poleg neizpodbitne čutnosti se delo kar samo ponuja tudi za feministična in postkolonialna branja.

81. Govekarjev večer – KUD JaReM

10. april ob 19.00 Knjižnica Ig Predstavil se nam bo KUD JaReM iz občine Medvode, ki deluje v rojstni hiši Jakoba Aljaža – Aljaževi domačiji v Zavrhu pod Šmarno goro. Predstavili bodo film Filmske foto sekcije Jakob Aljaž fragmenti, prisluhnili pa bomo tudi poeziji in prozi ustvarjalcev Literarne sekcije.

Junaki našega časa z zgodbo v dlani – Ksenija Horvat

11. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča Ni velikega uma, ki ne bi poznal dobrih zgodb! Naj bo znanstvenik, novinarka, zdravnica, izumitelj, učitelj, pisatelj ali kdo drug ... Dajemo jim glas, ker oni, na svoj način, skrbijo za nas. Druga junakinja, ki jo bomo gostili, bo Ksenija Horvat, novinarka in voditeljica, ki med nas  iz sveta prinaša poglobljene in objektivne zgodbe.  Dogodek povezuje Carmen L. Oven. 2


foto: Sanda Ž. Fajfarič

Vam teče jezik? – Barbara Kaiser

12. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profesionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Morje in mornarji – Ivan Blagus

19. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Katere so danes naše prioritete. Zagotoviti si čim boljšo življenjsko eksistenco in doseganje uspehov? Družina s partnerjem in otroki ali tek za skrajno težko uresničljivim ciljem – biti svoboden? Z nekaj odgovori in mislimi nam bo na predstavitvi svojega knjižnega opusa, romanov Vrnitev v večnost, Druga pot in Mornarska sprava postregel Ivan Blagus, pisatelj nemirne, vendar iskrene duše.

3


Rdeča nit – zaključni dogodek literarnega natečaja

26. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Zaključna prireditev literarnega natečaja Rdeča nit, ki ga organizirata Študentska organizacija Filozofske fakultete UL in Študentski Svet Filozofske Fakultete. Na dogodku bomo razglasili zmagovalce v kategorijah »poezija« in »proza«.

Predstavitve knjig Pa se je to res zgodilo?: Sodobne povedke v Sloveniji – dr. Ambrož Kvartič

3. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Etnolog in folklorist dr. Ambrož Kvartič v knjigi z naslovom Pa se je to res zgodilo?: Sodobne povedke v Sloveniji podrobno predstavlja fenomen sodobnih povedk oziroma urbanih legend. To so neverjetne, nenavadne, strašljive, »gnusne« in tudi humorne zgodbe, ki so umeščene v človeški vsakdan in predstavljene kot resnične. Govorijo o goljufijah, stereotipih, boleznih, zarotah, spolnosti, okuženi hrani, kraji organov ...

Med visoke trave bi šla – Marija Starič

5. april ob 19.30 Knjižnica Fužine »Kako rada bi spet poležavala na hribčku skoraj na koncu vasi, kot včasih. V visoki travi, polni travniških cvetlic bi gledala oblake, ki včasih rišejo tako zelo čudne podobe, katere te ponesejo v svet lepih sanj. Lahko bi ležala ure in ure in sanje se ne bi končale in iz njih bi naredila lepo, srečno zgodbo. Zakaj pa ne?« (odlomek iz knjige). Pogovor z avtorico knjige bo vodila Ivana Vatovec.

4


Poletje v gostilni – Lara Paukovič

10. april ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Lara Paukovič (1993) je diplomirala z nalogo Vermeer v romanesknem ciklu Marcela Prousta Iskanje izgubljenega časa, trenutno pa zaključuje magistrski študij. Piše kritike, organizira literarne dogodke in je literarna urednica spletne kulturne platforme Koridor – križišča umetnosti. Poletje v gostilni je njen romaneskni prvenec.

Starejši se učimo – Ana Krajnc

12. april ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Monografija dr. Ane Krajnc Starejši se učimo kompleksno obravnava učenje starejših. Namenjena je vsem, ki jih zanimajo družbene spremembe, starejši, tretje življenjsko obdobje, čas po upokojitvi in izobraževanje starejših. O vseživljenjskem izobraževanju namreč ne moremo govoriti, ne da bi uresničevali tudi izobraževanje starejših. Pogovor z avtorico bo vodila andragoginja dr. Dušana Findeisen.

Ljudje z gluhoslepoto v Sloveniji – dr. Simona Gerenčer Pegan

12. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Predavateljica in avtorica knjige nam bo predstavila pogled na gluhoslepoto, ki je bil doslej zamolčan, spregledan in preslišan. Spregovorila bo o stanju glohoslepih v Sloveniji, njihovem doživljanju življenja ter načinih sporazumevanja in jezika. Knjiga je prvo tako obsežno in kompleksno delo s področja gluhoslepote in je zanimiva tako za strokovno kot širšo javnost.

Z namero do zavesti, srčnosti in svobode – Skupina Magičnost gibanja

19. april ob 19.30 Knjižnica Šiška Knjiga nosi vpogled v dnevnike izkušenj, ki so jih zapisali člani skupine Magičnost gibanja. V njih so opisane pasti in izzivi, s katerimi se srečuje vsakdo, ki ga namera po širšem dojemanju življenja vodi skozi življenjske preizkušnje z namenom, da skozi njih raste, se preoblikuje in doživlja celovitost svojega bivanja. 5


Potepanja – Branko Lipnik

20. april ob 18.00 Knjižnica Horjul Knjiga Potepanja je zbirka kratkih spominskih zgodb od leta 1945 do danes. V njih je zajeto otroštvo v Mariboru, študij, delo v tujini, pedagoško delo v osnovni šoli, ukvarjanje s slikarstvom, tekom itd. Dodani so še Popoldanski aforizmi in epigrami (1994 – 2005).

Zazidani v mostove, ritual in pripovedni motiv stavbne žrtve – dr. Ambrož Kvartič

25. april ob 19.00 Knjižnica Prežihov Voranc Stavbna žrtev je bila ritualna praksa, ki je ob gradnji pomirila duhove in bajeslovna bitja ter zagotovila trdnost. Danes se je ohranila kot motiv v povedkah, baladah in pravljicah. Najdemo neveste, redovnice, otroke, delavce ... vzidane v gradove, jezove, mostove in viadukte. Dr. Ambrož Kvartič je avtor znanstvenih in poljudnih besedil o pripovedni folklori.

Draga duša, dobrodošla na Zemlji – Jerica Lebar

26. april ob 19.30 Knjižnica Škofljica Avtorica knjige pravi, da nikoli nismo sami. Vedno je ob nas nekdo, ki pazi na naše korake, nas nežno prime za roko, nam pošilja pomoč, nam ob padcih pomaga vstati, nas spodbuja in se iskreno veseli vsakega posameznega giba, s katerim se premikamo po naši poti. Vsaka duša ima svoje poslanstvo, svoj namen. Pogovor z avtorico knjige bo vodila Sonja Pirman.

6


foto: Živa Škof

7


Bralne skupine Pogovor ob knjigi

10. april ob 17.30 Knjižnica Zalog Perujski pisatelj Mario Vargas v romanu Vragolije porednega dekleta predstavlja strastno in brezpogojno ljubezen Ricarda do Lily, ki jo sreča prvič v šoli, in se vanjo nesmrtno zaljubi. Žal pa se poredno dekle želi na vsak način otresti revščine, v kateri je odraščalo. Hlepi po bogastvu, slavi ter prestižnem življenju in ne izbira sredstev pri iskanju primernih partnerjev. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... južnoameriške zgodbe.

Ti zapleteni odnosi

13. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kaj se zgodi, ko se začne zakonski par spraševati: »Kaj pa zdaj«? Kaj storiš, ko ti je mučno in svojega partnerja ne vidiš ob sebi, ker preveč zreš v prihodnost? Pogovarjali se bomo o romanu Paola Giordana Črnina in srebro. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi

13. april ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Kako naše življenje vidi človekov najboljši prijatelj pes? Odgovor najdemo v romanu Gartha Steina Umetnost dirkanja v dežju, ki govori o hudi življenjski preizkušnji mladega avtomobilskega dirkača in njegove družine. Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

8


Četrtkovi večeri razpletanja zgodb

13. april ob 18.15 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje V knjigi Ti povem zgodbo? argentinskega psihoterapevta Jorgea Bucaya, so opisani terapevtski pogovori klienta Demiena in terapevta Jorheja-Bajsija. Zadnji v pogovore vključi številne življenjske in poučne zgodbe, ki Demijenu zaposlijo misli, da jih poveže svojimi težavami in jih tako postopoma rešuje. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... južnoameriške zgodbe.

Bralna čajanka

18. april ob 19.00 Knjižnica Grba V knjigi Usodne sanje avtorice K. Harmel se glasbeni terapevtki Kate po tragični smrti ljubljenega moža življenje sesuje na koščke. Kljub spodbudam in podpori bližnjih se zdi, da se koščki niti po dvanajstih letih ne uspejo sestaviti v tisto pravo, srečno obliko ji pot prekrižajo usodne sanje. Pripeljejo jo na tečaj znakovnega jezika in v newyorški rejniški sistem ... Vodi Sonja Pirman.

Razpletanje zgodb

18. april ob 19.30 Knjižnica Šentvid Cheryl Strayed se je po osebnih pretresih odločila prehoditi Pacifiško gorsko pot, ki poteka od mehiške meje v Kaliforniji do Kanade. Na pot, ki vodi po parkih, indijanskih rezervatih, prek puščav, gora in pragozdov, se je podala sama, edini spremljevalec ji je bil gromozanski nahrbtnik, ki ga je poimenovala Pošast. Svoje izzive, pasti in lepoto narave je strnila v knjigo Divja. Vodi Mateja Kobal.

9


Berem, torej mislim

19. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat se bo našega srečanja udeležil pisatelj Jani Virk, pogovarjali pa se bomo o njegovem najnovejšem, zelo odmevnem literarnem delu, zbirki kratkih zgodb Med drevesi. Srečanje pripravljamo v sodelovanju z Društvom Slovenskih pisateljev.

Prisedite k naši mizici

19. april ob 18.15 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Po vseh dosedanjih resnih in bolečih temah se bomo odpočili in se prav kraljevsko zabavali ob pohotnih in nekrepostnih rimah iz antologije slovenske pornografske poezije Fuk je Kranjcem v kratek čas; dodali bomo še kletvice, klene slovenske in tiste napaberkovane pri drugih jeznoritežih. Navdih bomo našli še v knjigah: Klinček lesnikov, Kletvice in psovke, Tri prste pod popkom. Vodi Maša Uran.

Knjižna doživetja – Jurij Hudolin

19. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na srečanju se nam bo pridružil pesnik, pisatelj, kritik, kolumnist in prevajalec Jurij Hudolin, s katerim bomo lahko spregovorili o njegovem življenju in delu. Svojo prvo pesniško zbirko Če je laž kralj je izdal že leta 1991, od takrat je sledilo še osem zbirk. Objavil je tudi pet romanov, zadnji Osnove ljubezni in zla je izšel lani. Srečanje pripravljamo v sodelovanju z Društvom Slovenskih pisateljev.

Ozvezdja knjig – Gabriela Babnik

19. april ob 18.30 Knjižnica Prežihov Voranc V okviru Slovenskih dnevov knjige bo bralni klub vodila kritičarka, publicistka, prevajalka, literarna zgodovinarka z magisterijem iz nigerijskega modernega romana, predvsem pa evropska pisateljica Gabriela Babnik. 10


foto: Borut Pust 11


Bralni krog

20. april ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča Na našem aprilskem srečanju bomo predstavili precej knjig, ki jih morda že poznamo, ampak so šele v zadnjem času prejele različne slovenske in mednarodne literarne nagrade. Obeta se nam kup kakovostnih knjig, ki jih bomo lahko prebirali najmlajšim, svetovali mladim in brali tudi sami. Vodi Darja Bolka.

Po poteh francoske sodobne književnosti: Francoski literarni krožek

20. april ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na četrtem srečanju se bomo posvetili romanu Dans le café de la jeunesse perdue, ki je leta 2007 izšel izpod peresa Patricka Modianoja, Nobelovega nagrajenca za književnost 2014. Krožek praviloma poteka v francoščini, pogoj je solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1). Vodi Aicha Boughazi. Zaželene prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com.

12


zBiRALCI zgodb

24. april ob 18.00 Knjižnica Rudnik V mesecu knjige, aprilu, bomo razmišljali o nas, bralcih. Zakaj tako radi beremo, kateri čas dneva (ali noči) je najslajši za knjigo, katera vrsta knjig nam je najljubša, kaj nas bolj pritegne pri izbiri, naslov ali naslovnica ter ne nazadnje, kako nas vidijo skozi zgodbe o bralcih pisatelji. Vabljeni tudi tisti, ki ne marate brati. Skupino vodi Lucija Magajna.

Knjiga spregovori

26. april ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Z naslovnim motivom rdečih platnic se Alexandra Berková navezuje na Rdečo knjižnico – v medvojnem obdobju popularno knjižno zbirko, ki je bila namenjena ženskemu bralstvu – ki pa jo obrne na glavo: namesto trivialne »literature za ženske« nam ponudi inteligentno, radoživo in duhovito »literaturo o ženskah«. Predstavitev knjige in pogovor o njej vodi dr. Iztok Osojnik. Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija. foto: Maša Kores 13


Predavanja Škratek Timotej svetuje – Cvetka Rutar

11. april ob 18.00 Knjižnica Dobrova Škratek Timotej svetuje otrokom in odraslim. Zato starše vabi na delavnico, na kateri boste dobili namige, kako si z zgodbicami iz knjige pomagati pri reševanju vzgojnih zagat ter kako čustveno razbremeniti otroka in sebe. Zgodbice so primerne za delo z otroki, starimi od 6 do 10 let.

Glasba, film in gledališče Impro atelje: Kakšen absurd!

8. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V predstavi nas zanima predvsem antidramatična struktura drame absurda, njena motivika, simbolika, prezrti pomeni, predvsem pa njena večdimenzionalnosti, ki omogoča poigravanje z elementi že tako destrukturirane zgodbe in gradnjo nove, improvizirane celote. 14


Okrogle mize Mesto bere ... južnoameriške zgodbe: pogovor o latinskoameriški kulturi

25. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Vabljeni na okroglo mizo o latinskoameriški kulturi: literaturi, politiki in družbi, na kateri bodo sodelovali nekdanji dolgoletni dopisnik iz latinske Amerike in poznavalec tamkajšnjih razmer Tone Hočevar, prevajalka iz španskega jezika Veronika Rot in prevajalka iz portugalščine Blažka Müller, njune prevedene knjige so tudi na aktualnem seznamu branj v okviru projekta Mesto bere. Z gosti se bomo pogovarjali o stanju, družbenih razmerah, temperamentu, barvitosti, raznolikosti in kulturi v tem zanimivem delu sveta. Pogovor bo moderirala Katja Šulc.

foto: Ema Lamovšek 15


Izobraževanja Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar

11. april ob 18.00 Knjižnica Polje Vabimo vas, da se priključite k Nemškemu bralnemu krogu za odrasle, kjer bomo prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 10.

Znakovni jezik – Roman Demir

11. april ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na predavanju se bomo seznanili z osnovami komunikacije v znakovnem jeziku. Z znakovnim jezikom boste razgibali vaše možgane, saj je edini neverbalni jezik, pri katerem se sporazumevate samo z rokami, mimiko in govorico telesa. Predaval bo certificirani tolmač znakovnega jezika, ki izhaja iz gluhe družine.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič

14. april ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas.

Zgodba kot zdravilo – Karolina Rebernik

18. april ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Miti, legende in pravljice nosijo v jedru temeljna spoznanja, ki zadevajo vsakega človeka. S pomočjo knjige Ženske, ki tečejo z volkovi bomo odkrivali, kako nam lahko zgodba vlije novih psihičnih moči. Delavnica je namenjena ženskam, ki bi rade okrepile svojo samozavest, intuicijo in izboljšale medosebne odnose. Z vami bo zakonska in družinska terapevtka. 16


foto: Petra Perne 17


Noč knjige Poezija in likovna umetnost: s poezijo Katje Perat – Ana Baraga in Tomaž Lapajne Dekleva 20. april ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča Ilustratorka in oblikovalka Ana Baraga bo v živo pred občinstvom praktično raziskovala povezave med poezijo in risbo. Kaj dobro izrazijo napisane besede poezije in kaj podobe na papirju? Za izhodišče tega razkrivanja bo poezija Katje Perat. Pesmi bodo navdih za risbe, ob tem pa bo moderator Tomaž Lapajne Dekleva izpostavil razlike v izraznosti umetniških orodij literature in likovne umetnosti. Cikel »Poezija navdihuje«.

Angleški bralno-debatni krožek

21. april ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča Pogovarjali se bomo o romanu Leonarda Michaelsa Sylvia, zgodbi o turbulentni ljubezni v bohemskem New Yorku šestdesetih let. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis. 18


Na pločniku z gostom Rokom Terkajem

21. april ob 19.00 Knjižnica Prežihov Voranc Raper, tekstopisec, novinar, po izobrazbi univerzitetni diplomirani teolog Rok Terkaj, bo predstavil svojo svežo pesniško zbirko Kla kla klasika, ki je izšla v zbirki Domače branje Knjiga pred nosom založbe Mladinska knjiga. Slišali bomo, kako slovenska poezija zveni v rap ritmih, v pogovoru s Tajo Zuccato pa nam bo razkril tudi svojo zanimivo življenjsko zgodbo.

Žanrska pojedina za Noč knjige

23. april ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Članice in član študijske skupine Zgodbopisje z Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani pod mentorstvom dr. Mateje Mahnič vam bodo na literarnem branju predstavili nekaj iz letošnje žanrske bere kratkih zgodb.

foto: Roman Rus

19


Razstave Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2016

6. februar–28. april Knjižnica dr. France Škerl Namen in poslanstvo nagrade je spodbujanje nastanka izvirnih slovenskih slikanic, izoblikovanje vrednostnih meril za pripravo in ocenjevanje slikanic, spodbujanje branja in bralnih navad ter spodbujanje navad nakupovanja dobrih slikanic. Nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.

Slovenske literarne nagrade 2016 – Tjaša Šesek

1. marec–30. april Knjižnica Bežigrad Že tradicionalna razstava ponuja pregled slovenskih literarnih nagrad, ki so bile slovenskim avtorjem podeljene v letu 2016 tako doma kot v tujini. Posebej smo izpostavili Prešernovo nagrado in letošnje nagrajence.

Junaki v belem – Santiago Martín

1.–29. april Knjižnica Otona Župančiča Santiago Martín (Granada, Španija, 1969) je ilustrator, prevajalec in lektor španskega jezika na Fakulteti za Družbene vede, sicer širši javnosti najbolj znan po svojih stripovskih stvaritvah Ljudožerci, Kozlovska sodba v Višnji Gori ter Veverički d.o.o. Protizelenjavna zarota. Predstavil se nam bo z najnovejšimi šaljivimi gagi iz življenja judoistov, rekreativnih »izgubarjev«, ki se zavzeto lotevajo treningov in drugih »izzivov«.

20


Kaj smo storili, da smo se takšni v knjižnico vrnili? Ali kako ne ravnati z gradivom.

1. april – stalna razstava Knjižnica Otona Župančiča, pritličje Poučna razstava o vrnjenem poškodovanem knjižničnem gradivu. Prikazani so različni načini poškodovanja gradiva z namenom osveščanja bralcev, da je potrebno s knjigo ravnati pravilno in odgovorno.

Leto 2017 – leto reformacije

1. april–30. junij Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Gre za razstavo ob 500. obletnici reformacije. Razstava bo obiskovalcu s pomočjo razstavljenih knjig iz zbirk Slovanske knjižnice približala obdobje, v katerega segajo temelji slovenskega knjižnega jezika. Avtorica razstave je Jana Okorn.

Butalci – Osnovna šola Poljane

3. april–19. maj Knjižnica Bežigrad, stopnišče Letos obeležujemo 150-letnico rojstva Frana Milčinskega, ki se je v zavest Slovencev zanesljivo zasidral s humorističnimi zgodbami o Butalcih. Osmošolci z Osnovne šole Poljane predstavljajo, kako današnja mladina (ljubljanska, seveda, in ne butalska) bere in doživlja njihove prigode in nezgode. Na razstavi bodo skušali pojasniti, kako je mogoče, da so Butalci še vedno smešni, in zakaj ostajajo aktualni.

Bodi moj prijatelj – razstava ilustracij Suzi Bricelj

5. april–31. maj Knjižnica Glinškova ploščad Suzi Bricelj je likovna ustvarjalka, ki se kot ilustratorka in oblikovalka loteva slikanic, proze in učbenikov. Njena dela je moč najti tudi v Cicidoju, Cicibanu in Pilu, imela pa je tudi že kar nekaj samostojnih razstav. Tokrat bo s svojimi deli obogatila Popoldan s knjižnico Glinškova ploščad, kjer bomo razstavljali njena dela. Srečanje z ilustratorko bo 5. aprila ob 17.00. 21


Ciciuhec v Vrtcu Mladi rod

5.–26. april Knjižnica Savsko naselje Otroci iz Vrtca Mladi rod, enote Vetrnica, skupine Lisice in skupine Ježi, nam bodo predstavili svoje izdelke, ki so nastali v okviru projekta MKL Ciciuhec – beremo z malčki.

poHAIKUj z nami!

10.–30. april Knjižnica Bežigrad, preddverje Razstavljeni bodo najboljši prispevki srednješolcev, ki so se odzvali povabilu k sodelovanju na literarno-fotografskem natečaju »poHAIKUj z nami!« Razstavo bodo sestavljali izbrani haikuji in fotografije.

Drugo Popoldan s knjižnico Glinškova ploščad

5. april ob 12.30 Knjižnica Glinškova ploščad Na prireditvi, s katero bomo zaznamovali tudi mednarodni dan knjig za otroke (2. april), za vas pripravljamo pester program, poln toplih ilustracij, raznolikih knjig, predavanj in drugih zanimivosti, namenjenih otrokom in odraslim. Vabljeni!

Pogovorjevalnice ...

13. in 20. april ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Pogovorjevalnice so iniciativa mladih, katere glavni namen je odpiranje prostora za vse tiste, ki si želijo kakovostnih pogovorov, za katere v vsakdanjem življenju včasih ni priložnosti ali časa. Pogovori potekajo o vnaprej določenih temah, za katere člani sami izkažejo interes. Pogovore vodijo mladi povezovalci. 22


Matura'17 – Tanja Tomšič

3., 24. april ob 17.30 Knjižnica Bežigrad Na aprilskih delavnicah, ki so namenjene pripravam na maturo iz slovenščine in poglabljanju znanj, bomo analizirali roman Krasni novi svet avtorja Aldousa Huxleya, ki bo poleg Alamuta Vladimirja Bartola podlaga za maturitetni esej 2017. Pogovorno analizo bo vodila Tanja Tomšič, profesorica slovenščine na gimnaziji in zunanja ocenjevalka na maturi.

Krasni novi svet, Aldous Huxley

Mladi

23


24

foto: Sašo Vrabič


Ure pravljic Lahkonočnice v živo – Pripovedovalci DSO Fužine

• 4. april ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje • 13. april ob 17.00 Knjižnica Polje • 26. april ob 17.00 Knjižnica Zalog V mesecu aprilu boste lahko prisluhnili čisto novim pravljicam za lahko noč in svojim malčkom na tak način zagotovili najlepše sanje. Skupaj s pripovedovalci iz Doma starejših občanov Fužine in pravljičarji se vkrcajte na čarobno vožnjo. Končna postaja: sladko spanje.

Eko pravljica. Zakaj je polje jezero? – Maša Uran

13. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid Zakaj je polje jezero? Zakaj mora mravljica čisto sama nositi težak tovor, zakaj je starček tako ubog in sam, zakaj nima pravljica srečnega konca ... in še nekaj malega o Cerkniškem jezeru – zakaj in kam izginja. Vabljeni otroci od 4. leta dalje in njihovi starši.

Izobraževanja Beremo s tačkami – Tačke pomagačke

6. in 18. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave v knjižnici. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke. 25


Vzgojnice. Rad imam knjige – Maša Uran

11. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovarjali se bomo o knjigah in prisluhnili zgodbici Tudi knjigo boli glava. Poleg glavne junakinje – knjige, v zgodbici spoznamo še knjižničarko Hermino, obiskovalce knjižnice in priča smo skrivnostnemu nenavadnemu doživetju. Male radovednice in radovedneži, pripeljite svoje starše, babice, dedke, tete, strice. Za otroke od 3. leta dalje in njihove spremljevalce.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič

20. april ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

Ustvarjalne delavnice Pravljična ustvarjalnica. Zakaj pomlad zamuja? – Polona Ženko

25. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Otroci bodo s pomočjo dramskih junakov prisluhnili avtorski pravljici o pomladi, ki jo je ugrabil medved Godrnjač. Po končani pravljici bodo naredili načrt gozda in napisali čarobne besede, s katerimi bodo omehčali srce medveda Godrnjača. Tako bodo spustili pomlad v svoja srca in se naučili iskanja skupnih rešitev, spodbujanja in sodelovanja.

26


27


Lutkovne predstave Mačja zabava: zaključna prireditev ur pravljic 26. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad Ali pospravljate svoje copate? Jih zjutraj vedno dobite na pravem mestu? Ne? Potem pa kar k Muci Copatarici. Zagotovo jih je prav ona odnesla. Lutkovna predstava ob 70. obletnici prve izdaje slikanice Ele Peroci ter zaključku ur pravljic. Lutkovni predstavi sledi mačja ustvarjalnica.

Razstave Portreti slovenskih književnikov – OŠ Zalog

1. april–4 . maj Knjižnica Zalog Na osnovni šoli Zalog že četrto leto deluje kiparski krožek, ki ga vodi akademska kiparka Urša Toman. V preteklem šolskem letu so učenci uspešno oblikovali portrete slovenskih književnikov.

28


Drugo Bodi moj prijatelj – Suzi Bricelj

5. april ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad Pomlad nam trka na vrata in pričakali jo bomo z velikim veseljem. V sklopu Popoldneva s Knjižnico Glinškova ploščad bomo po otvoritvi ilustracij Suzi Bricelj, iz katerih kar kipijo ljubezen, prijateljstvo in solidarnost, pripravili delavnico, na kateri bomo spoznali proces ustvarjanja knjižnih ilustracij ter tudi sami poskusili kakšno narisati.

Noč knjige Noč knjige in Knjižnica na pločniku: Butalsko popoldne

21. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Otroci, pridite na pločnik pred knjižnico, na praznovanje 150. rojstnega dne  Frana Milčinskega. Njegove vedno zabavne butalske zgodbe bomo oživili s pripovedovanjem in kamišibaj gledališčem, potem pa kakšen zanimiv butalski lik poskusili tudi narisati. 29


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

Splet pomlad s knjigo  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you