Page 1

POLETJE napovednik

2017

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

ustvarjalne delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

za otroke

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

glasba. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Suzana Koncut 1. junij ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Gostja junijskega večera Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si bo prevajalka Suzana Koncut, odlična poznavalka tako francoske literature kot literature frankofonih avtorjev iz nekdanjih francoskih kolonij. Kako se povezujeta in kako razlikujeta branje iz užitka in prevajalski izzivi? Kako nam književnost odpira vpogled v tuje kulture? Katere knjige so se je osebno najbolj dotaknile? O tem v pogovoru s Tino Košir.

Kaj skriva/odkriva rokopisna zapuščina Srečka Kosovela? 5. junij ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Čeprav Srečko Kosovel slovenskemu gledališču ni popolna neznanka in so na osnovi njegovih tekstov nastale številne uprizoritve, pa njegovi poskusi dramske pisave še niso dobili svojega mesta obravnave. Nekaj ugotovitev o teh zapisih bo predstavil Miklavž Komelj. Pogovor bo vodil Rok Bozovičar.

Pisateljica Marija Mercina 7. junij ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Literarna zgodovinarka, slovenistka, pisateljica Marija Mercina je objavila veliko strokovnih člankov, esejev in spremnih besed. Je urednica in lektorica pri različnih monografijah, vendar bomo ta večer posvetili njeni prozi, za katero je bila večkrat nagrajena. Spoznali bomo žensko, ki zna biti občutljiva, krhka in odločna, ne boji se resničnosti, ampak se z njo sooča. Pisateljico bo predstavila Evelina Umek, večer bo popestrila citrarka Janka Frančeškin, odlomke iz njenih del pa bo brala dijakinja Sanja Vogrič.

Na pesniškem Tandemu s Petro Koršič 15. junij ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Na junijskem Tandemu se bosta voditeljici Petri Koršič pridružili Stanka Repar in Ana Makuc. Avtorici si bosta segla v pesniški roki in poklepetala ob branju avtorske poezije.

82. Govekarjev večer – Barbara Korun in Ana Porenta 19. junij ob 19.00 Knjižnica Ig Na večeru bosta poklepetali pesnica, pisateljica, esejistka in profesorica Barbara Korun in učiteljica, ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti ter soustanoviteljica in glavna urednica portala pesem.si Ana Porenta. Prisluhnili bomo pesmim Barbare Korun iz nove pesniške zbirke Vmes ter pesmim iz Deklic, ki jih je napisala Ana Porenta. Odprli bomo tudi razstavo članice likovne skupine Društva Fran Govekar Ig, Ivanke Demšar. Razstava bo na ogled do 17. julija 2017.

1


predstavitve knjig 720 utripov srca – Jaka Tomc in Romana Novak 5. junij ob 18.00 Trubarjeva hiša literature 720 utripov srca je strnjen kriminalni roman Jake Tomca, ki nas vodi skozi nekonvencionalen vsakdan glavnega protagonista, mladega kriminalista, vpetega v primer slovenskega razkrivanja prekupčevanja z drogami. O romanu bo avtor spregovoril z Romano Novak.

Sodobni zagovor historičnega materializma – Tibor Rutar 6. junij ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Predstavili bomo monografski prvenec Tiborja Rutarja, docenta na Filozofski fakulteti v Mariboru, z naslovom Sodobni zagovor historičnega materializma: sociologija, zgodovina, filozofija. Avtor bo knjigo predstavil v pogovoru z Markom Ribaćem in Aljošo Slameršakom, avtorjem spremne besede.

Iskanje ljubezni; zgodba najine duše – Keman Klasinc in Marko Klasinc 8. junij ob 19.30 Knjižnica Fužine Zakaj si tako zelo želimo srečno ljubezen v dvoje? Ali je res, da ljubimo zato, ker pogrešamo drugo polovico svoje duše, svojega dušnega partnerja? Keman in Marko bosta z nami podelila svojo zgodbo, ki sta jo zapisala tudi v knjigi.

Babuškin kovček – Mirana Likar 14. junij ob 19.30 Knjižnica Šiška Mirana Likar v romanu predstavi štiri generacije, štiri ženske, štiri zgodbe v petih delih. Družinska saga zajame intimni in zgodovinski lok skoraj celega zadnjega stoletja, v katerem se dediščina dobrega in slabega kot živa materija prenaša iz roda v rod in preoblikuje skozi čas. Avtorica je do sedaj objavila tri zbirke zgodb: Sobotne zgodbe (2009), Sedem besed (2012) in Glasovi (2013).

Nasmeh duše, poklon zdravju – Cveto Gradišar 21. junij ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Psihiater in družinski terapevt Cveto Gradišar bo predstavil svojo knjigo, ki jo posveča moškim, ki naj bi več vedeli in bolj znali, predvsem pa ženskam, ki bi vse to povezale in nadgradile ter osmislile. Avtor na začetku predstavi svoje otroštvo, družino, dnevniške zapiske in se v drugem delu posveti svojemu poklicu, pacientom in širši psihiatrični stroke. Knjiga je obogatena z avtorjevimi aforizmi.

Čuječnost in vzgoja – dr. Eva Škobalj 4. julij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Knjiga je namenjena vsem, ki želijo spoznati učinke in dobrobit čuječnosti v vsakodnevnem življenju: v medsebojnih odnosih, službi, vzgoji, skratka na vseh področjih življenja. Brez usmerjene pozornosti je nemogoče stopiti v globino katerega koli problema in ga videti oziroma razumeti v njegovi celoti. Prav to, razumevanje problema, pa je pogoj, da zanj najdemo optimalno rešitev. Dr. Eva Škobalj poučuje na Prvi gimnaziji v Mariboru.

2


Hipnoza v praktičnem življenju – Božidar Grilc 31. avgust ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V knjigi so na poljuden način podane osnove hipnoze in hipnoterapije. Našli bomo odgovore, kaj hipnoza je in kakšna so stanja oziroma globine hipnoze. Opisana so tudi različna področja hipnoze, od terapevtske hipnoterapije do odrske. Pa tudi, kako nam lahko pomaga v vsakdanjem življenju – v obliki terapije ali sugestij. In kako si lahko s pomočjo samohipnoze pomagamo sami.

bralne skupine Ti zapleteni odnosi 8. junij ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prizori iz zakona Davida in Jasona bodo pritegnili pozornost vsakega, ki ve, kako težke, a hkrati čudovite so lahko spone partnerskega življenja, ne glede na to, kakšno vrsto družine si ustvarite. Na tokratni bralni skupini se bomo pogovarjali o knjigi Homo domesticus : zapisi iz istospolnega zakona Davida Valdesa Greenwooda. Vodi Ljubica Krajnc.

Pogovor ob knjigi 12. junij ob 17.30 Knjižnica Zalog V romanu Yasmina Khadra Bagdadske sirene spremljamo usodo mladega iraškega beduina. »Pregovor prednikov pravi, da nihče ni na varnem, dokler naokoli vandra nesreča. Čeprav pazimo, da je ne bi omenjali, čeprav upamo, da se bo pripetila samo drugim in da je čepenje v kotu dovolj, da se je obvarujemo, ji prevelika zadržanost nazadnje vzbudi sum in nekega jutra prilomasti, da bi si ogledala, kaj se dogaja ...«

Bralna čajanka 13. junij ob 19.00 Knjižnica Grba V romanu Vse za ljubezen spoznamo hipnoterapevtko Ellen O’Farrell, ki jo zelo zanima, kaj žene ljudi v življenju. Ko se zaljubi v Patricka, se njena ljubezenska zgodba nepričakovano zaplete. Katere meje pa je pripravljena prečkati, da bo živela srečno do konca dni, kot je vedno želela? Pisateljica Liane Moriarty se vedno posveti podrobnostim iz življenja svojih literarnih oseb, zato se njene zgodbe vedno berejo, kot bi bile resnične in bi se lahko zgodile kjerkoli. Vodi Sonja Pirman.

Knjiga spregovori 14. junij ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Roman Cesta sestradanih, za katerega je Ben Okri leta 1991 dobil Bookerjevo nagrado, je izrazit primer izvirne afriške postkolonialne literature, v marsičem pa ga je mogoče primerjati tudi z znamenitimi romani južnoameriškega ali indijskega magičnega realizma. V romanu se skrajno naturalistični opisi geta in njegovih prebivalcev prepletajo z bogastvom domišljije plemenskih mitov in duhov. Vodi dr. Iztok Osojnik. Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

3


4


Berem, torej mislim 21. junij ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogovarjali se bomo o skrivnostni, pretresljivi, resnični zgodbi iz naše polpretekle zgodovine To noč sem jo videl Draga Jančarja. Vodi Veronika Vurnik Škrabec.

predavanja Kastrati, angelski glasovi ali padle prikazni (Od zvezdniške popularnosti do prepovedi njihovega nastopanja na glasbenih odrih) – mag. Tatjana Rozman 1. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pojoči kastrati so neke vrste posebnost zahodne kulture. Kastracija je na prav poseben način ustvarila glasove, ki so navduševali poslušalce od zgodnjega baroka do prepovedi njihovega petja. Kaj nam pripoveduje pojav kastratov? Leta 1994 je bil posnet film o slavnem kastratu Farinelliju, ki nam bo z odlomki ponazoril njihovo slavo. Cikel »Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo?«.

O pomenu pridobivanja duhovnega znanja –Milan Ivanovič 5. junij ob 17.30 Knjižnica Šiška Predavanje nas bo spomnilo na dejstvo, da smo duhovna bitja, situirana v materialnem telesu, in da imamo kot taka zavest, kar je simptom duše. Naše zavedanje je v skladu z našim znanjem. Kakršno je naše znanje, takšna je naša percepcija ali doživljanje realnosti. Pomen duhovnega znanja oziroma njegovega pridobivanja je velik, saj ločuje zavestno bitje od inertne materije.

Vera Menčik – Darko Špelec 5. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje O ženskem šahu so se že lomila kopja, opletali in zapletali jeziki. Česa vsega že nismo slišali oziroma prebrali! S pogledom bomo samo ošvrknili široko pahljačo neumnosti in predsodkov. Posvetili pa se bomo ozadju začetkov ženskega šaha in življenjski zgodbi prve uradne svetovne prvakinje; njenemu spoštljivemu trkanju na vrata za moške rezerviranih šahovskih klubov ... Vera Menčik se je zapisala v šahovsko zgodovino – mi pa jo bomo iztrgali ravnodušni pozabi.

Zakaj bi bil Aleksander Puškin pomemben za rusko kulturo? – dr. Miha Javornik 6. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Nobenega dvoma ni, da je ruska kultura osnovana na veri v besedo, ki ji je poseben pečat pustil tudi Aleksander Puškin. Poraja se vprašanje, kaj je v njegovi besedi takega, da so ga v času življenja prepoznali za nevarnega v ruski monarhiji, desetletja kasneje pa naredili za največjega ruskega pesnika ... Puškin je v osemintridesetih letih življenja prehodil pot od klasicizma, sentimentalizma, postal osrednji predstavnik romantizma ter nakazal pot realističnemu modelu sveta.

5


Kako kaj vaši priganjalci? – Leo Ivandič 7. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Če se vam dogaja, da čutite odgovornost za počutje drugih ljudi, če hitite tudi, ko to ni potrebno, če ste nezadovoljni s svojim delom, četudi vam drugi zatrjujejo, da ste se odlično izkazali ... imate verjetno težave s psihološkimi »priganjalci«. Čeprav so bili v otroštvu najboljši način za preživetje, nam danes uničujejo naš notranji mir in nam onemogočajo živeti iz sebe.

Peta veja oblasti – dr. Bojan Dobovšek 7. junij ob 19.30 Knjižnica Šiška Dr. Bojan Dobovšek, politik, pravnik in kriminolog bo predstavil svojo novo knjigo, ki razkriva pota korupcije in kriminala ter izpostavi vprašanje, kdo bo to »peto vejo«, ki jo tvorijo multinacionalne korporacije, vplivni bančniki in neformalne mreže nadzoroval. V sodelovanju z Zavodom Dobra država.

Delovanje modernega Templjarskega viteškega reda OSMTH, zgodovina vitezov templjarjev, vitezi templjarji na Slovenskem – Jani J. Belcl, dr. Matej Mertik, dr. Jože Magdič 8. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH) je nevladna organizacija Združenih narodov (ZN), registrirana v Ženevi. Današnji red templjarjev OSMTH je posveten viteški red, ki v svoje vrste sprejema moške (Viteze) in ženske (Dame), ki pokažejo visoka etična in moralna načela ter željo po nadaljevanju tradicije srednjeveških vitezov jeruzalemskega templja – vitezov templjarjev. OSMTH je leta 1804 ob podpori Napoleona osnoval francoski zdravnik Fabré-Palaprat. Pojma templjar in templjarstvo sta predstavljala sopomenki za pomoč in zaščito, dostojnost, vdanost in viteštvo.

Filozofija in umetnost kot povezovalki človeštva – mag. Marko Ogris 12. junij ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na kakšen način so na povezovanje idej in ljudi različnih kultur in religioznih tradicij v preteklosti vplivali nekateri predstavniki v zgodovini filozofije, literature, gledališča in (v novejšem času) filma? Zakaj je za prihodnost »sanj o bolj povezanem svetu« – poleg globalizacije financ, trgovine in množičnega turizma – potrebna še »globalizacija duha in refleksije«. 

Sintropija – dr. Andrej Detela 12. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Sodobna znanost odkriva, da ni ločnice med živim in neživim svetom. Narava je brezmejno čudežna in sodelovalna, ne pa tekmovalna in izključujoča. V svoji mnogoplastni pojavnosti se zna narava samoorganizirati na tisočero možnih načinov. Ta samoorganizacijska moč narave se imenuje sintropija. Sintropija je nasprotje entropije. Zakon sintropije presega omejujoči entropijski zakon, ki je dovoljeval samo degradacijo in razpad urejenih struktur.

Kako preživeti menopavzo z nasmeškom – Magdalena Fabčič 13. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Za ženske, ki bi rade izvedele, kakšne spremembe lahko pričakujejo, zakaj do njih prihaja in kako se z njimi soočiti. Za vse tiste, ki želijo bolje razumeti, kaj se z njimi dogaja in kako si pomagati v skrbi za zdravo, urav-

6


noteženo življenje. Predstavljena bo fiziologija hormonskih sprememb in preprečevanje pogostih simptomov, kot so nespečnost, pridobivanje telesne teže, vročinski oblivi, razdražljivost, težave s koncentracijo, inkontinenca ...

Ayurveda in siddha medicina: dieta in razstrupljanje 14. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dr. Vojka Bole-Hribovšek iz društva Joga v vsakdanjem življenju bo gostila ayurvedskega zdravnika dr. Siju Sukumarja. Govorila bosta o osnovnih principih prebave ter kako ayurveda in siddha medicina uporabljata različne diete in druge metode razstrupljanja našega telesa. Pri tem je pomembno upoštevati našo telesno konstitucijo, naš stil življenja. Uporaba ayurvede brez znanja izkušenega zdravnika je lahko škodljiva. Pogovor bo v angleščini s konsekutivnim prevodom v slovenščino.

20. stoletje – dr. Mitja Reichenberg 15. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje ​Sodobna glasba prinaša v svet kompozicije nove smernice in s tem nove poglede na zvočno umetnost. Če je bil Arnold Schönberg (18741951) nekakšen glasnik nove glasbe, pa se je John Cage (1912-1992) s svojimi glasbenimi idejami pomaknil tako daleč, da se težko ohranja okvir glasbe kot takšne. Med imeni, ki pa so peljali glasbene oblike dalje, ne smemo prezreti komponistov, kot so bili Igor Stravinski (18821971), Sergej Prokofjev (1891-1953), George Gershwin (1898-1937), pa Benjamin Britten (1913-1976), Leonard Bernstein (1918-1990) in Dmitrij Šostakovič (1906-1975). Cikel »Diskretni šarm komponistov«.

Humanistična misel v poznem kapitalizmu – dr. Dušan Rutar 19. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavatelj bo tokrat govoril o zatonu kritične misli in o potrebi po renesansi. V okviru cikla »Predavanja za uvod v pozitivno psihologijo«.

Kaj je ljubezen? – dr. Sanja Rozman 20. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ko govorimo o ljubezni, imamo v mislih zaljubljenost, navezanost, poželenje, seks, partnerstvo, zakon, prijateljstvo, starševsko ljubezen, celo odnos do boga ali transcendentnega. Pa ima zadeva tudi temno plat: v imenu ljubezni se vara, ubija, zapušča otroke, upravičuje ljubosumje, posesivnost in nasilje v družini. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Potovanje časa, čas potovanja – mag. Marko Ogris 3. julij ob 17.30 Knjižnica Šiška 1. nadstropje V poletnih mesecih nas zgrabi največja potovalna »vročica«. Ob tokratni temi se bomo zato vprašali, kaj so potovanja pomenila v preteklosti – začenši s filozofom Empedoklesom, Herodotom in Pironom v antični Grčiji pa vse do novega veka (Montaigne, Montesquieu, Stendhal, Schoppenhauer. In kakšne so človekove možnosti za različne načine »potovanja« v naši dobi visoke tehnike, ko se zdi vse mogoče.

7


8


potopisi Vietnam in Kambodža – Andreja Avberšek 21. junij ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kambodža je postregla z raziskovanjem edinstvenega tempeljskega mesta Angkor Wat. Čutiti utrip praznovanja kitajskega novega leta v ogromnih vietnamskih velemestih je posebno doživetje. Nadvse rodovitno delto Mekonga domačini nazivajo »polna skleda riža«. Sprehod po cesarskem mestu Hue. Na severu čas sajenja riža. Za konec potovanja še vožnja z ladjo med stožci kraške pokrajine v Ha Longu in An Trangu. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

glasba, film, gledališče Improatelje – Branjevca 3. junij ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Juš Milčinski in Rok Bohinc sta ne samo ljubiteljska improvizatorja, pač pa tudi ljubiteljska pisca kratkih zgodb. Nihče od njiju še ni izdal zbirke, sta pa sodelovala na raznih natečajih in pravijo, da je bolj važno biti sodelovalec kot izdajalec. Tokrat bosta svoje pripovedke vrgla na plano in jih kot prava egocentrika uporabila za navdih v improvizacijskih prizorih ...

Ljubljana v gibljivih slikah: Na papirnatih avionih – dr. Miklavž Komelj 6. junij ob 19.00 Slovanska knjižnica, kletna dvorana Letošnji filmski cikel posvečamo 10. obletnici smrti režiserja in Ljubljančana Matjaža Klopčiča. Na drugem domoznanskem filmskem večeru si bomo ogledali Klopčičev avtorski film, celovečerec Na papirnatih avionih (1967). Po mnenju mnogih gre za enega njegovih najboljših filmov. V njem prepoznavamo značilen novovalovski slog, s katerim se je režiser srečal na študiju v Parizu. Pred filmom bomo na kratko spregovorili o poetiki Klopčičevega prostora s pesnikom in umetnostnim zgodovinarjem dr. Miklavžem Komeljem. Moderatorka pogovora Ljubljana skozi lečo Matjaža Klopčiča bo mag. Kristina Košič Humar.

Letni koncert vokalne skupine Jazzy.si 19. junij ob 20.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Osnovna ideja skupine je poustvarjanje jazza, swinga, popularne, ljudske, klasične, tako svetovne kot slovenske glasbe, tokrat pa bo prepevala o ljubimcih v zakajenem Londonu, psihotičnih morilcih in nori gospe Otis, ki se ne pojavi na kosilu, pojočih črnkah na Bachovem prepihu, Mollyjinih školjkah in vročinskem duhu, na koncu pa se s starim oldsmobilom sledeč soncu vrne domov.

9


izobraževanja Vodena šola spomina – Nina Živkovič 6. in 20. junij ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 9. junij ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas. Na zadnjem srečanju pred poletjem bomo govorili o knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič.

Govorica telesa. Dotik – Lilijana Pahor 13. junij ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Hesse meni, da je dotik prvinska ter najbolj intimna človeška potreba. Obstajajo čisto individualne razlike v dotikanju, nekateri se po naravi raje dotikajo drugih, spet drugi pa se izogibajo telesnemu stiku. Dotik ima v vsakem trenutku močno sporočilno vrednost. Prijave do 12. junija na bd@mklj.si.

Podjetje in urejena poslovna dokumentacija – Andreja Zabret 14. junij ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici bomo spoznali, kako se lotimo ustanovitve lastnega podjetja, pravne podlage za ustanovitev podjetja, obvezne minimalne pravne ureditve podjetja in kako imeti urejeno poslovno dokumentacijo, da lahko dobro poslujemo ter zadostimo osnovnim pravnim in zakonskim pogojem. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor 14. junij ob 15.00 Knjižnica Fužine, info točka Borza dela Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 13. junija na bd@mklj.si.

Govorica telesa. Življenjski pasovi – Lilijana Pahor 21. junij ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Z neverbalnimi sporočili veliko povemo o sebi in svojem počutju. Govorica telesa naj bi se ujemala z izgovorjenimi besedami in dejanji, a kadar se ne, pride do nesporazumov in presenečenj. Dogodki v življenjskih pasovih – intimnem, osebnem, socialnem in javnem – odločajo o našem refleksnem in nerefleksnem odzivu telesa. Prijave do 20. junija na bd@mklj.si.

10


ustvarjalne delavnice Obesek in prstan iz aluminijaste žice – Nada Dolinar 6. junij 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici bomo izdelale poletni modni dodatek komplet – obesek in prstan iz aluminijaste žice. Spoznale bomo, da je ALU žica material, ki daje prosto pot našim ustvarjalnim idejam in jo lahko oblikujemo v raznovrstne kose nakita samo ali v kombinaciji z drugimi materiali (perlicami različnih oblik, velikosti, barv in materialov). Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Poslikava s kano – Elizaveta Mirsatova 7. junij ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Bliža se čas poletja, ko se negi in lepoti kože posveča veliko pozornosti. Na delavnici boste lahko izvedeli vse o vrsti poslikave telesa, pri kateri uporabljamo naravno barvo kano, ter se v tej umetnosti poizkusili tudi sami. Poslikava se na koži obdrži približno dva tedna, deluje antiseptično in ne povzroča kožnih reakcij. Prijave na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Pisane prijemalke – Mojca Bartolič 12. junij 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prijemalke za vročo posodo so nujna oprema vsake kuhinje. Lahko so okras ali modni dodatek in unikatno darilo, če ga izdelamo sami. Na delavnici se bomo naučile izdelati preproste in atraktivne prijemalke, ki jih bomo stkale iz pisanih trakov ostankov blaga. Povezale jih bomo v »neskončno nit«. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

razstave Leto 2017 – leto reformacije 1. april–30. junij Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Gre za razstavo ob 500. obletnici reformacije. Razstava bo obiskovalcu s pomočjo razstavljenih knjig iz zbirk Slovanske knjižnice približala obdobje, v katerega segajo temelji slovenskega knjižnega jezika. Avtorica razstave je Jana Okorn.

Skozi moje oči – Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana 29. maj–9. junij Knjižnica Bežigrad, stopnišče Skozi moje oči je foto tečaj, ki je namenjen otrokom tretje triade osnovnih šol v Ljubljani. Poteka v sodelovanju z Mestno zvezo prijateljev mladine Ljubljana, z dvema profesionalnima fotografinjama Tino Ramujkić in Polono Ponikvar. Razstavljene fotografije so nastale letos.

Razstava slik: Morje – Sanseverino Brajer 1. junij–30. avgust Knjižnica Polje Sanseverino Brajer – Rino je slikar samouk. Slikanja se ni učil nikjer, ima pa kar nekaj vzornikov. Najraje slika na platno motive iz narave in cvetje.

11


12


Fotografska razstava: Po ljubljanskih ulicah 1.–30. junij Slovanska knjižnica, preddverje Leta 2016 se je Mestna občina Ljubljana ponašala z laskavim nazivom Zelena prestolnica Evrope. Fotografska razstava Po ljubljanskih ulicah: Prometni vrvež ljubljanskih ulic 20. stoletja predstavlja prometno problematiko in urbanizacijo mesta v 20. stoletju. Razstava Andreje Zupanec Bajželj, kustosinje iz Muzeja za novejšo zgodovino, prikazuje prometni razvoj na ljubljanskih ulicah, od prvega tramvaja, avtomobilov in motornih koles v začetku prejšnjega stoletja do prvih urejenih semaforiziranih križišč in avtobusnega javnega prometa. K ogledu in obujanju spominov vas vabi 22 fotografskih podob priznanih slovenskih fotoreporterjev iz muzejskega arhiva.

Medgenerecijski preplet niti – OŠ Tone Čufar 2.–30. junij Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Klekljarice s Tabora, učenci OŠ Nove Jarše ter učenci Osnovne šole Toneta Čufarja ob pomoči klekljarice Dike Penko spoznavajo umetnost izdelovanja čipke. Skupine imajo srečanja enkrat tedensko. Enkrat letno pa se ob dnevu soseda srečajo, družijo in ustvarjajo. Na tej razstavi predstavljajo različne izdelke, ki so nastali v tem šolskem letu: drobne figurice, »knjižne blazinice«, ovitke za knjige in bralna kazala.

S knjigo – Dušan Koritnik, Matjaž Mohar 5.–30. junij Knjižnica Otona Župančiča, pritličje Razstava fotografskih del nagrajenih avtorjev ter avtorjev ožjega izbora, ki so prispela na fotonatečaj »S knjigo« v organizaciji Mestne knjižnice Ljubljana.

Retrospektiva fotografskih natečajev – Dušan Koritnik, Matjaž Mohar 5.–30. junij Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Fotografska razstava je izbor del, prispelih na tematsko raznolike fotografske natečaje Mestne knjižnice Ljubljana, v katerih so avtorji ujeli fotografske trenutke vode, gozda, svetlobe, Slovenije, Ljubljane ...

Slikarska razstava: Rina Stušnik 7.–30. junij Slovanska knjižnica, kletna dvorana V preddverju dvorane pripravlja slikarka Rina Stušnik razstavo slik, s katero želi opozoriti na drugačen, bolj human odnos do živali.

Ilegalec – Bojan Šlegl (Strip, ob bok knjižnim klasikom) 8.–30. junij Trubarjeva hiša literature Bojan Šlegl sodi v obdobje med prvo in drugo generacijo slovenskih risarjev stripa. Pri risanju se je zgledoval po Alexu Raymondu, avtorju stripov o Flashu Gordonu. Med njegovimi deli velja omeniti: Med kobrami Indrinega hrama, Skrivnost belega slona, Circ-I kliče zemljo, Zemeljska flota napada ter Ilegalec. Pri ustvarjanju stripov je največ sodeloval s scenaristom Markom Mihelčičem. Na razstavi si bomo lahko ogledali originale iz stripa Ilegalec. Otvoritev razstave in pogovorni večer z avtorjevima sinovoma, ki ga bo vodil Aleksander Buh, bo v četrtek, 8. junija, ob 20.00.

13


Tujerodne vrste v gozdu – Gozdarski inštitut Slovenije, Zavod RS za varstvo narave, Zavod Symbiosis in Zavod za gozdove Slovenije 15. junij–29. julij Knjižnica Prežihov Voranc V okviru projekta LIFE ARTEMIS (Osveščanje, usposabljanje in ukrepanje za invazivne tujerodne vrste v gozdu) je nastala potujoča razstava, na kateri so predstavljene tujerodne vrste rastlin, živali in gliv. Prikazani so različni načini vnosa tujerodnih vrst in njihove vplive na okolje, gospodarstvo in zdravje ljudi. Spoznali bomo, kako lahko vsak posameznik prispeva k ohranjanju lepote in bogastva slovenskih gozdov. Otvoritev razstave in strokovno predavanje bo 15. junija ob 18.00.

Svetloba vsakdana – Maja Sever 19. junij–18. avgust Knjižnica Bežigrad, stopnišče Maja Sever je leta 1993 diplomirala iz slikarstva pri prof. Janezu Berniku, leta 1995 pa iz podiplomskega študija pri prof. Metki Krašovec. Študijsko se je izpopolnjevala na Facultad de bellas artes v Madridu in na VŠUP v Pragi. V letih 1997-98 je živela in delala v ZDA (Nova Mehika), 2005-07 pa v Švici. Sedaj živi in dela v Ljubljani. Predstavila se nam bo z akvareli.

Eno samo sonce ... za vse – Lili Garbajs 27. junij–28. avgust Knjižnica Škofljica Razstava slik Lili Garbajs v tehniki akril na platnu, ki ponazarja energijo in optimizem, sonce in toplino, radoživost vetra in šumenje v krošnjah mladih brez. Vabljeni na srečanje z avtorico na glasbeno in kulturno obarvanem večeru s pogostitvijo. Odprtje razstave bo 27. junija ob 19.30.

Alpsko cvetje Slovenije – Barbara Vidmar 30. junij–1. september Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Raznobarvni cvetovi rastlin tudi v gorskem svetu pritegnejo marsikateri pogled. Njihova rastišča so zelo raznolika. Na razstavi so predstavljene nekatere alpske cvetlice, ki jih je avtorica fotografij Barbara Vidmar opazila na svojih poteh po naših gorah, nekaj fotografij pa predstavlja tudi pokrajino, v kateri rastejo.

Klekljana čipka 1. julij‒31. avgust Knjižnica dr. France Škerl Razstavo pripravljajo udeleženci tečaja klekljanja, ki ga že vrsto let vodi Tanja Oblak. Vsako leto po zanimivih motivih izdelajo dragocene čipke, ki lično razstavljene vabijo nove udeležence.

Slovenske literarne nagrade 2016 – Tjaša Šesek 1. julij–25. avgust Knjižnica Črnuče Že tradicionalna razstava ponuja pregled slovenskih literarnih nagrad, ki so bile slovenskim avtorjem podeljene v letu 2016 tako doma kot v tujini.

Arabska književnost – Tjaša Šesek 1. julij–25. avgust Knjižnica Glinškova ploščad Arabska književnost sega s svojimi začetki v 6. stoletje, ko je bila še povezana s prvotnim beduinskim življenjem na Arabskem polotoku. Razstava ponuja vpogled v razvoj arabske književnosti skozi čas.

14


Ustvarjalni svet nakita – Nada Dolinar 1. julij–31. avgust Knjižnica Šiška, vitrine ob vhodu Oblikovalka Nada Dolinar se bo predstavila z ročno izdelanim unikatnim nakitom: ogrlicami, zapestnicami, prstani, broškami in uhani. Njene izdelke prepoznamo po svojevrstnih barvnih kombinacijah in razgibanih oblikah. Uporablja različne materiale in tehnike ter jih prepleta med seboj. Izbira med žico, sladkovodnimi biseri, poldragimi kamni, steklenimi elementi, lesenimi delci in Fimo.

Čitaj slovaško, beri slovensko 1. julij–31. avgust Slovanska knjižnica, 2. nadstropje V zadnjih sto letih ima slovaška književnost svoje vidno mesto tudi v slovenskem prostoru, za kar gre zasluga predvsem prevajalcem in medkulturnim posrednikom. Razstava ponuja vpogled v sprejemanje slovaške književnosti skozi 20. stoletje, še posebej pa vabi k branju prevodov slovaške književnosti, ki so pri nas izšli v zadnjih dveh desetletjih. Gre za ožji izbor z razstave, ki smo jo maja predstavili v preddverju. Avtorji razstave so Špela Sevšek Šramel, Diana Pungeršič in Andrej Rozman.

Koncertna nostalgija – Matjaž Mohar 3.–31. julij Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Razstava koncertnih vstopnic različnih glasbenih žanrov, ki prikazujejo raznolike oblikovalske pristope in idejne rešitve.

Živali – Stane Grandljič 3. julij–31. avgust Knjižnica Otona Župančiča pritličje, 1. nadstropje Avtor je član društva Barka iz Zbilj že od njegovih začetkov leta 1997. Je navdušen fotograf. Rad ima naravo in v njej tudi išče navdih. Na razstavi, ki jo je pripravljal kar tri leta, bo predstavil fotografije živali, domačih in gozdnih.

Filmska sled – Matjaž Mohar 1.–31. avgust Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Razstava filmskih plakatov, ki so v zadnjih letih pustili vidno sled v globalni kinematografiji.

Razstava plakatov svetovno znanih oblikovalcev na temo strpnosti – Mirko Ilić 1.–31. avgust 2017 Knjižnica Bežigrad, preddverje Avtor razstave je k sodelovanju povabil priznane umetnike in oblikovalce z vsega sveta, da za festival Hiša strpnosti 2017 ustvarijo plakate na temo strpnosti. Med triindvajsetimi sodelujočimi je tudi starosta ameriškega oblikovanja Milton Glaser, med domačimi pa Miran Mohar, Novi kolektivizem.

15


drugo Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 7. junij ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje V okviru Zdravstvenega kotička bo v sobi SSU v 1. nadstropju študent medicine obiskovalcem brezplačno meril krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00).

Dan Mestne knjižnice Ljubljana in zaključek projekta Mesto bere 16. junij od 16.00 do 20.00 Stritarjeva ulica Mestna knjižnica Ljubljana vas tudi letos vabi na prireditev na prostem v center Ljubljane, ki jo pripravljamo ob zaključku projekta Mesto bere. V ospredju letošnjega programa projekta za promocijo branja Mesto bere ... južnoameriške zgodbe je bila letos književnost Latinske Amerike. Sodelujoči bralci v projektu se z izpolnjenimi bralnimi seznami tudi tokrat potegujejo za glavno nagrado, vikend paket za dve osebi v Bohinj Park Eko hotelu. Program bomo pričeli ob 16. uri s predstavitvijo delovanja in storitev Mestne knjižnice Ljubljana, ob 17. uri pa se bo začel kulturni program na glavnem odru s podelitvijo nagrad in priznanj ter nagradnim žrebanjem, ki mu bo tudi tokrat sledili glasbeni gostje. Program bomo zaključili s filmsko projekcijo ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature. Vabljeni, da se nam pridružite!

mladi Matura'17 – Tanja Tomšič 5. junij ob 17. 30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na delavnici, namenjeni pripravi na maturo iz slovenščine in poglabljanju znanj, bomo govorili o ustnem delu mature. Pogovorno analizo bo vodila profesorica slovenščine na gimnaziji in zunanja ocenjevalka na maturi.

Matura'17, priprave na jesenski rok – Tanja Tomšič 16., 18., 22. avgust ob 18.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na avgustovskih delavnicah bomo ponovili vse o romanih Alamut Vladimirja Bartola in Krasni novi svet Aldousa Huxleya, ki sta podlaga za maturitetni esej. Ogledali si bomo tudi drugo izpitno polo in se pogovorili o slovnici na maturi. Srečanja bo vodila profesorica slovenščine na gimnaziji in zunanja ocenjevalka na maturi. Pridi in se z nami pripravi za maturo!

16


za otroke

17


izobraževanja Nadaljevalni tečaj šaha za osnovnošolce – Niko Praznik 27., 28. in 29. junij ob 13.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Udeleženci bodo spoznali šahovsko kombiniranje, imeti pa morajo osnovna šahovska znanja: premikanje figur, poznati morajo vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant. Prijave na oddelku izposoje ali na 01 308 54 00.

ustvarjalne delavnice Mala ustvarjalnica. Osem lovk hobotnice – Dunja Kranjac 1. junij ob 17.00 Knjižnica Rudnik Ste vedeli, da ima prav vsaka hobotnica vedno osem lovk? No, na naši ustvarjalni delavnici lovk sicer ne bomo šteli, jih bomo pa pletli iz volne. Tako bodo nastale pisane hobotnice v obliki obeskov za ključe, za šolsko torbo ali pa kar tako. Za otroke od 8. leta dalje in najstnike.

Krojilnica igrač: VRTAVKE – Društvo GUMB 14. junij ob 17.00 Knjižnica Zalog Na delavnici bomo popraskane zgoščenke in nedelujoče flomastre spreminjali v vrtavke. Opremili jih bomo z barvitimi vzorci in zanimivimi kolaži ter jih pognali v gibanje.

Krojilnica igrač: LETEČI ZMAJI – Društvo GUMB 21. junij ob 17.00 Knjižnica Zalog Malo odsluženega papirja in vrvi bomo s pomočjo barv in veliko domišljije preobrazili v čisto prave pravcate leteče zmaje, ki se bodo po delavnici dvignili visoko nad Zalog.

počitniške delavnice Polonca Kovač in vesoljsko jajce – Barbara Kaiser, Maja Šefman 26. in 27. junij ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc Prijave v knjižnici, na 01 308 57 00 ali kpv@mklj.si. 28. junij ob 10.00 Knjižnica Rudnik Prijave v knjižnici, na 01 308 57 10 ali rudnik@mklj.si. Vsako leto se s projektom Dajmo jim vetra spomnimo okrogle obletnice enega od naših pisateljev ali njihovih del. Letos bo tema ustvarjalne delavnice Vesoljsko jajce Polonce Kovač, rojene pred natanko 80. leti. Na delavnici bo vsak ustvaril lastno vesoljsko jajce, spoznali bomo nekaj zelišč Male čarovnice, si skuhali čaj ter se podali na lov za narobe pospravljenimi knjigami in zakladi.

18


Krojilnica igrač: VETRNICE – Društvo GUMB 28. junij ob 17.00 Knjižnica Zalog Ne veste, kaj bi z vsemi odpadnimi plastenkami in plastičnimi lončki? Pridružite se nam na ustvarjalni delavnici in jih predelajte v barvite vetrnice, ki bodo popestrile vaš vrt, balkon ali kolo.

Dušica iz oblačka – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo 6. julij ob 10.00 Knjižnica Škofljica Na poletni kreativni delavnici bomo prebrali zgodbo o zaupanju in modrosti ter oblikovali kolačke iz slanega testa. Za otroke od 4. do 9. leta.

Krojilnica igrač: LETEČI ZMAJI – Društvo GUMB 13. julij ob 10.00 Knjižnica Jarše Malo odsluženega papirja in vrvi bomo s pomočjo barv in veliko domišljije preobrazili v čisto prave pravcate leteče zmaje, ki se bomo po delavnici dvignili visoko nad Jarše.

Princesa v papirnati vrečki – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo 13. julij ob 10.00 Knjižnica Škofljica Na kreativni delavnici bomo prepoznali prizadevnost, pogum in modrost ter naredili papirnate princese, princa ter zmaja. Za otroke od 4. do 9. leta.

Tiho, tukaj beremo – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo 20. julij ob 10.00 Knjižnica Škofljica Na poletni kreativni delavnici bomo prebrali zgodbo, se poglobili v njeno sporočilo ter izdelali čisto posebne kazalke za knjige. Za otroke od 4. do 9. leta.

Krojilnica igrač: VRTAVKE – Društvo GUMB 27. julij ob 10.00 Knjižnica Jarše Na delavnici bomo popraskane zgoščenke in nedelujoče flomastre spreminjali v vrtavke. Opremili jih bomo z barvitimi vzorci in zanimivimi kolaži ter jih pognali v gibanje.

Veliko potovanje malega miška – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo 3. avgust ob 10.00 Knjižnica Škofljica Opazovali bomo, kako potovanje doživlja mišek in kaj vidi njegova babica. Zaigrali bomo pogovor med miškom in babico. Za otroke od 4. do 9. leta.

Izdelovanje eko prevoznih sredstev – KUD Galerija C.C.U. 10. avgust ob 11.00 Knjižnica Jarše Na ustvarjalni delavnici bomo po navdihu knjige Kulturna izmenjava (ISOL, Založba Malinc) s ponovno uporabo odpadnih materialov izdelovali edinstvene eko ladje in barčice. Za otroke od 6. leta dalje. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Igramo se z angleškimi besedami – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo 17. avgust ob 10.00 Knjižnica Škofljica Na počitniški delavnici bomo prebrali zgodbo Pat the Cat, se poigrali z angleškimi besedami v njej, poslušali in zapeli bomo pesmico o mucku ter vse skupaj prelili v likovno ustvarjalnost. Za otroke od 4. do 9. leta.

19


Teden počitniških dejavnosti 21.–25. avgust 2017 Knjižnica Prežihov Voranc Med poletnimi počitnicami bomo za otroke pripravili teden različnih dejavnosti. Skupaj bomo ustvarjali in se kaj zanimivega naučili. Več informacij o programu bo na voljo od julija naprej v knjižnici ali na 01 308 57 00.

Moj zeliščni spomin – KUD Galerija C.C.U. 24. avgust ob 11.00 Knjižnica Jarše S pomočjo knjige Gorski vrt, za vse odprt (Polonca Kovač, Založba Sidarta) si bomo izdelali unikatno družabno zeliščno igro spomin. Za otroke od 6. leta dalje. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Svet v igri – Lavra Tinta 29. avgust ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Želiš spoznati igro, ki izhaja iz Kitajske, sestavljanko, ki ima samo sedem delov in je lahko bolj zapletena od vsake sestavljanke s tisoč in več deli? Pridi in izvedel boš vse o igri Tangram, nato pa si jo boš še izdelal in skupaj se jo bomo naučili igrati. Prijave v knjižnici, na 01 23 63 800 ali bezigrad@mklj.si.

Izdelovanje eko prevoznih sredstev – KUD Galerija C.C.U. 30. avgust ob 10.00 Knjižnica Bežigrad Na ustvarjalni delavnici bomo po navdihu knjige Kulturna izmenjava (ISOL, Založba Malinc) s ponovno uporabo odpadnih materialov izdelovali edinstvene eko ladje in barčice. Za otroke od 6. leta dalje. Prijave v knjižnici, na 01 23 63 800 ali bezigrad@mklj.si. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

razstave Ciciuhec v knjižnicah 8. maj–30. junij Knjižnica Črnuče; Knjižnica dr. France Škerl; Knjižnica Glinškova ploščad; Knjižnica Savsko naselje Ob zaključku projekta Ciciuhec, beremo z malčki, bodo otroci iz sodelujočih vrtcev razstavljali svoje izdelke.

Otroško likovno ustvarjanje – Vrtec Pedenjped 1. junij–30. avgust Knjižnica Polje Otroci vrtca Pedenjped so se v tem letu posvetili likovnemu ustvarjanju. Starejši otroci iz skupin Žabic in Gosenčkovih so spoznavali dela slikarjev Pieta Mondriana in Vasilija Kandinskega in po njunem zgledu zasnovali svoje umetnine. Mlajši otroci iz skupine Balončki pa so s kombinacijami različnih likovnih tehnik (tempera, voščenke, flomaster) poskušali prikazati barviti svet.

Vrtec praznuje 40 let – Vrtec Škofljica, enota Citronček 3.–30. junij Knjižnica Škofljica Otroci so ustvarjali v celoletnem projektu na temo arhitekture. Raziskovali so tudi preteklost njihovega vrtca in jo primerjali s sedanjostjo ter si zamislili prihodnost.

20


Origami – Žiga Oštir 6.–24. junij Knjižnica Fužine Žiga Oštir je star 10 let in obiskuje 5. razred OŠ Martina Krpana. Poleg učenja in igranja klavirja svoj prosti čas posveča tudi svojim hobijem, kot so branje knjig, sestavljanje Rubikove kocke, učenje trikov s kartami, programiranje igric, reševanje logičnih ugank in seveda zgibanje origamijev. Odprtje razstave bo 6. junija ob 18.00.

Umetnije malih Pedenjpedov – Vrtec Pedenjped Zalog 14. junij–21. avgust Knjižnica Zalog Umetnije na razstavi so ustvarili predšolski otroci iz zaloškega vrtca Pedenjped.

Ciciuhec 3.–31. julij Knjižnica Bežigrad, preddverje Ob zaključku projekta Ciciuhec – beremo z malčki bodo otroci iz sodelujočih vrtcev razstavljali svoje izdelke.

glasba Nastop mladih kitaristov – Glasbena šola Z lahkoto 6. junij ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Na zaključnem koncertu se bodo predstavili učenci Glasbene šole Z lahkoto. Slišali bomo najmlajše, ki so z igranjem šele dobro začeli, kot tudi izkušene kitariste, ki se učijo že več let. Vabljeni vsi ljubitelji glasbe in tega večno privlačnega 6-strunskega inštrumenta.

drugo Poletavci – poletni bralci in NajPoletavci 12.junij–12. september 2017 Tudi letošnje poletje vabimo otroke in mlade, da tople počitniške dni popestrite z branjem, konec poletja pa se nam pridružite na zaključni prireditvi, kjer vas čaka super nagradno žrebanje. Vsak bralec si bo prislužil priznanje in majico. Zato izberite knjigo, ker »pol ure branja na dan, prežene dolgčas stran«. Skupaj bomo dolgčas preganjali tudi na septembrski zaključni prireditvi Dan za Poletavce in NajPoletavce, ki bo v petek, 22. septembra, ob 17. uri v Parku slovenske reformacije. Projekt podpirajo Hervis d.o.o., Tiskarna Koštomaj, Collegium Graphicum, Knjigarna Konzorcij, Biblos, Žito d.o.o., JP Vodovod - kanalizacija d.o.o. in UnicreditBank.

Risana uganka Da bo reševanje ugank še zabavnejše, smo najmlajšim radovednežem omogočili, da rešitev uganke tudi narišejo. Uganke so primerne za otroke od 2 do 6 let. Vsako poslano pravilno rešitev bomo vključili v nagradno žrebanje. Uganko najdete na http://www.mklj.si/risana-uganka.

21


22


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, poletje 2017, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

24

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Splet poletje 2017  

https://eng.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_poletje-2017.pdf

Splet poletje 2017  

https://eng.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_poletje-2017.pdf

Advertisement