Page 1

NOVEMBER napovednik

2016

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

V Mestni knjižnici Ljubljana se pridružujemo prireditvam v okviru Ljubljane – Zelene prestolnice Evrope 2016. Več o dogodkih v napovedniku, vabljeni k obisku.

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

napovednik za prihodnji mesec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

glasbene in lutkovne predstave . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

za mlade . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

napovednik za prihodnji mesec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve O Arthuru Rimbaudu – dr. Matjaž Lunaček 7. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje K velikemu francoskemu pesniku, v čigar »zbranost se posrka vesoljni zakon«, se v zbirki kratkih esejev Telovadci nad prepadom, leta 2014 nominirani za Rožančevo nagrado za esejistiko, vedno znova vrača tudi psihoanalitik dr. Matjaž Lunaček, eden vodilnih psihiatrov pri nas, ki psihoanalizo aplicira tudi na literaturo in pedagogiko.

Nigerijska proza 2: Razvoj nigerijskega romanopisja od Achebeja do danes – Petra Meterc 7. november ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Obravnavali bomo sodobnike oz. naslednike Chinue Achebeja, iskali bomo vzporednice in razlike v obravnavanih (post-kolonialnih) temah in izbiri ter odnosu do jezika. Kasneje se bomo posvetili novi nigerijski literaturi najmlajše generacije avtorjev. Govorili bomo o odstopih ter približevanjih tradiciji, pa tudi o eni izmed najbolj očitnih skupnih tem nove generacije – migraciji.

Življenjska popotovanja: Ifigenija Simonovič – Mateja Hana Hočevar 7. november ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Ifigenija Simonović je pisateljica, pesnica, esejistka in lončarka. Za zbirko esejev Konci in kraji je prejela Rožančevo nagrado. Zbrala in uredila je poezijo Vitomila Zupana Pesmi iz zapora in Pesmi s prostosti ter bila sourednica njegove biografije Važno je priti na grič.

V KOŽi besede in notranje moči – Romana Pogorelčnik 8. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kako naše misli, naši programi vplivajo na naš vsakdan? Kaj pomeni, da sami sebe »programiramo« in kakšen pomen ima pri tem izbira besed, jezik in števila? Odgovore bomo našli z numerologinjo, publicistko in predavateljico Romano Pogorelčnik. Z gostjo bo klepetala Carmen L. Oven.

Literatura v živo 11. november ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Gosta cikla Prevod na oknu pod vodstvom avtorice Petre Koršič, katerega namen je izpostaviti uspele literarne prevode, zaradi katerih sta slovenska jezik in kulturno obzorje bogatejša, sta filozof Andrej Božič ter filozof in lutnjar Boris Šinigoj. Dogodek v organizaciji LUD Literatura finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.

Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 15. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profesionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Draga duša, dobrodošla na Zemlji – Jerica Lebar 15. november ob 19.00 Knjižnica Fužine Zgodba pripoveduje o življenju Julije, ki na svoj način išče ravnovesje med svojo unikatnostjo in vsakdanjim življenjem. Na svoji poti se

1


srečuje z različnimi osebnimi izzivi, nalogami in skladno z dvanajstimi Kozmičnimi Zakoni, ki se zvrstijo kot njeni učni predmeti v Šoli življenja. Pripoved nas ponese iz vsakdanjosti skozi subtilno zaznavanje tudi »nevidnih« ravni življenja.

Literarni večer – Aleš Berger 17. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ob dnevu splošnih knjižnic smo v goste povabili urednika, prevajalca, gledališkega kritika in pisatelja Aleša Bergerja, ki že več kot pol stoletja obiskuje našo knjižnico. Beseda bo tekla o njegovem dolgoletnem uredniškem delu, o prevajanju francoskih in španskih del v slovenščino, pa tudi o njegovem literarnem ustvarjanju, v okviru katerega bo predstavil svoje najnovejše delo Povzetki. Pogovor z avtorjem bo vodila Erika Marolt.

Na pesniškem Tandemu s Petro Koršič – Novica Novaković in Alja Adam 18. november ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Na novembrskem Tandemu se bosta voditeljici Petri Koršič pridružila pesnik Novica Novaković in pesnica Alja Adam. Avtorja si bosta segla v pesniški roki in poklepetala ob branju avtorske poezije.

Prvi tržaški roman in druge zgodbe – Evelina Umek 22. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Marica Nadlišek Bartol, pisateljica, publicistka in urednica prvega ženskega časopisa Slovenke, sodi med pozabljene slovenske ustvarjalke. Rodila se je v Trstu. Zelo mlada se je uveljavila v širšem slovenskem prostoru, pisala je kratke zgodbe, roman, članke, otroške zgodbe in prevajala. O njej in njenem delu bo spregovorila tržaška pisateljica Evelina Umek.

predstavitve knjig Evangelij bližine – Dejan Kos 3. november ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Dejan Kos poklicno proučuje dvoje na prvi pogled nepovezanih področij: logiko spoznavne teorije in estetiko duhovne poezije. Izkušnja obojega je povezana v Evangeliju bližine, knjižice, ki je v začetku letošnjega leta izšla pri založbi KUD Logos. Z avtorjem se bo pogovarjal dr. Alen Širca.

Predstavitev knjige Jelene Sikrič: Življenjska Izbira – Stjepan Palajsa 9. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad dvorana Jelena Sikirič, filozofinja in psihologinja, s svojimi predavanji in članki, zbranimi v pričujoči knjigi, pokaže na pomembnost dobrega poznavanja samega sebe in pravilnih življenjskih odločitev. Stjepan Palajsa, predsednik Nove Akropole v Sloveniji, nas bo skozi odlomke iz knjige in svoje spomine na njuno druženje popeljal v svet njunih sanj in idealov.

2


Knjiga o filmskem poslušanju – Mitja Reichenberg 14. november ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Četrta knjiga v seriji Poslušajmo filme je smiselno nadaljevanje prejšnjih, hkrati pa teoretski, glasbeni in filmski pogled na najnovejšo filmsko glasbo, ki postaja vse bolj in bolj aktualni avtorski del filmske produkcije. Predstavitev knjige bo uvod v mesečni ciklus predavanj, ki se bo pričel januarja 2017. Z avtorjem se bo pogovarjala Carmen L. Oven.

Dvojna napaka – Andrej Hočevar 28. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Andrej Hočevar (1980) je po petih pesniških zbirkah izdal svojo prvo prozno knjigo Dvojna napaka s pomenljivim podnaslovom Poustvarjene zgodbe, ki se na vznemirljiv način poigrava z resničnostjo, saj avtor o svojem delu pravi: »Kar ni resnično, ni nujno izmišljeno, kar ni izmišljeno, ni nujno resnično«. O tem zagonetnem napotilu k branju in še čem bo tekla beseda v pogovoru, ki ga bo vodil Urban Vovk.

bralne skupine Berem, torej mislim 2. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Skušali bomo ugotoviti, v čem je skrivnost pisanja Norvežana Karla Oveja Knausgårda, da imajo njegove avtobiografske knjige tolikšen vpliv na bralca, ga zasvojijo, vzbujajo asociacije in spomine, so katarzične in neodložljive ... Brali bomo prvi del sage Moj boj. Vodita Urh Erjavec in Veronika Vurnik Škrabec.

Prisedite k naši mizici 9. november ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Govorili bomo o ljudomrznem moškem, ki se trudi po svoje urediti svet ... Mož z imenom Ove mladega švedskega blogerja Fredrika Backmana je zgodba o človeku, ki misli, da sovraži življenje, a ga v resnici ljubi tiho in močno. Je pripoved o možu, ki rad molči, a veliko naredi, in njegovi ljubljeni ženi, ki rada govori. To je zgodba, ki se bralca globoko dotakne. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič.

Ti zapleteni odnosi 10. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Smo sposobni prave ljubezni, se pravi čustva, ki ne bi izviralo samo iz želje po občutku varnosti, iz potrebe, da »imamo ljubezen«? V romanu Tam me boš našel Evald Flisar prikazuje ljubezen kot slepilo in samoslepilo, ki nas vse preprosto prikrajša za pristno življenje. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi 10. november ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Hülya Kalkan, v Nemčiji rojena hči turških staršev, je razpeta med dve zelo različni kulturi. V avtobiografiji z naslovom Samo svobode sem želela pripoveduje o (ne)moči družinskih vezi in o svoji borbi za svobodno odločanje o lastnem življenju. Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

3


Angleški bralno-debatni krožek 11. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V oktobru bomo brali žanr, napeto kriminalko, ki se odvija v skrivnosti polnem mladostniškem miljeju irske avtorice Tane French The Secret Place. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

Pogovor ob knjigi 14. november ob 17.30 Knjižnica Zalog V romanu Crisa Cleava Zlato spremljamo zgodbo o Kate in Zoe – dveh vrhunskih športnicah, najboljših prijateljicah, a hkrati tudi največjih tekmicah za olimpijsko zmago. To je ganljiva pripoved o vztrajnosti in odločnosti, pa tudi o travmatičnih spominih, težkih preizkušnjah in brezmejni materinski ljubezni. Pogovor vodi Jožica Božič.

Bralna čajanka 15. november ob 19.00 Knjižnica Grba Niz zgodb To ni žalostna zgodba, od katerih vsaka nosi globoko sporočilo, je pritegnil bralce po celem svetu. Zgodbe so, kljub pisateljevemu opominjanju, da življenje ni enostavno, polne optimizma. Jorge Bucay z vsako zgodbo prikaže zdravilno moč pripovedovanja. Vodi Sonja Pirman.

Razpletanje zgodb 15. november ob 19.30 Knjižnica Šentvid V knjigi Telo iz črk avtor Milan Dekleva vstopa v notranji svet pisateljice, popotnice, strastne raziskovalke in teozofinje Alme Karlin. Na svojstven način sledi njeni komaj verjetni življenjski zgodbi in riše podobo nadarjene, drzne in žlahtne ženske nemirnega duha, ki kljubuje brutalnosti časa, v katerem živi. Vodi Mateja Kobal.

Ozvezdja knjig 16. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tokrat bomo v ozvezdjih, ki nam jih rišejo knjige, odkrivali Martina Kojca, slovenskega psihologa, parapsihologa in publicista, ki je znan predvsem po knjigi Učbenik življenja. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

Bralni krog 17. november ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V srečanju z odraslimi in starejšimi bralci bomo pregledali predvsem takšne knjige, ki bodo lahko prišle prav tudi kot darila decembrskim veselim možem tako za odrasle kot otroke. Srečanje vodi Darja Bolka.

zBiRALCI zgodb 21. november ob 18.00 Knjižnica Rudnik Poznate svoje sosede – bolj malo! Zbiralci zgodb bomo to spremenili. Predstavili vam bomo sodobno hrvaško književnost, zanimive, drugačne, predvsem pa dobre zgodbe naših sosedov. Brez znamenite »sosedske fovšije«, raje z veseljem nad dobro knjigo, ki nas čaka onstran plota.

4


Knjiga spregovori 23. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Alice Munro je kanadska Nobelova nagrajenka, ki jo imenujejo tudi »Čehov našega časa«. V knjigi Preveč sreče nadaljuje s svojim pripovednim stilom, psihološko pretanjenim in introvertiranim, v vsakdanje življenje ter razmerje in odnose umeščenim dogajanjem. Zgodbe bodo predstavljene v sproščenih pogovorih, ki jih vodi dr. Iztok Osojnik. Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

Prisedite k naši mizici 23. november ob 18.00 Knjižnica Šiška Tokrat nas bodo nagovarjale trendovske – kultne knjige: Ogenj, rit in kače niso za igrače, PSI, Da Vincijeva šifra, Bog kot zabloda, Mi, otroci s postaje Zoo, 50 odtenkov sive, Dnevi zavrženosti. Kaj je tisto, kar naredi knjigi iskano, zaželeno, oboževano? Je to trenutno stanje v družbi, kultna psihoza množice? Nekaj bomo navrgli še o cenzuri – prepovedanih knjigah danes in nekdaj. Vodi Maša Uran.

Moja knjiga – moj svet, nova knjiga – nov svet 24. november ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Pogovarjali se bomo o staranju in o tem, česa se bojimo v zvezi s staranjem. Katere poglede na staranje in stare ljudi ste vsrkali iz kulturnega in družbenega okolja in kako nezavedno vplivajo na naše trenutno razmišljanje in naravnanost? Ali se naše vrednote s časom spreminjajo? Pogovor vodijo Ariana-Lucija Tratar-Supan, Katja Lukač in Urša Šuker.

Angleški bralno-debatni krožek 25. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o postmoderni satirični farsi England England britanskega pisatelja Juliana Barnesa. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

Berem, torej mislim 30. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogovarjali se bomo o romanu češke avtorice Tereze Boučkove Leto petelina, ki se dotika mnogih perečih tem iz avtoričinega življenja in so lahko blizu tudi nam: disidentstvo, posvojitev otrok, vzgoja, soočanje z drugačnostjo, izguba nadzora, prekinjanje družinskih vezi ... Vodita Urh Erjavec in Veronika Vurnik Škrabec.

Knjižna doživetja 30. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Roman pisatelja Anthonyja Doerrja Vsa ta nevidna svetloba pripoveduje zgodbo o dveh glavnih junakih – o dekletu, ki odrašča v Franciji in fantu, ki otroštvo preživlja v Nemčiji. Že skoraj odrasla se nekaj let kasneje vsak na svoji strani znajdeta v drugi svetovni vojni. Odnese ju reka vojnih grozot in ju potegne v vrtinec nasilja, izgub in nemogočih odločitev. Pogovor o knjigi vodi psihologinja Tanja Grünfeld.

5


Bralna čajanka 30. november ob 19.30 Knjižnica Škofljica Popolna akustika je odličen italijanski roman o medsebojnih odnosih, za katerega je pisateljica Daria Bignardi prejela sardinsko priznanje Navicella d'argento. Arno, prvoosebni pripovedovalec zgodbe, čelist v orkestru slavne milanske Scale, po šestnajstih letih ponovno sreča Saro, edino žensko, ki jo je kdaj ljubil. Po skupaj preživeti noči se tri mesece pozneje poročita. Po trinajstih letih zakona pa Sara nekega jutra tik pred božičem odide ... Vodi Sonja Pirman.

predavanja Ljudska vezenina na Krasu, krašenje peče – Marta Košuta 2. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Etnična vezenina ni bila nikoli le dekoracija, pač pa je imela zaščitno in skaramantično vlogo varovanja človeka pred hudim. Prvo tehtnejšo razpravo o vezenini na slovenskih pečah in rutah je leta 1929 objavil Stanko Vurnik in v njej postavil ločnico med specifično pomensko (simbolno) in splošno dekorativno vezenino. Vabimo vas tudi na ogled razstave peč in ljudske noše.

Pomen učenja pri Platonu in Rudolfu Steinerju – dr. Mohor Demšar 3. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Platon in Rudolf Steiner sta vsak v svojem času ključna filozofa. Oba gledata na človeka in svet kar se da celovito. Današnji čas je tisti, ki poudarja, da mora vsaka prava vzgoja s časom preiti v samovzgojo, saj učitelj, kot pravi Steiner, v učencu lahko le prebudi, kar v njem drema. Platon pravi v Fajdonu, da duša v Had ne nese drugega kot vzgojenost in izobraženost.

Iz roda v rod – Ludvik Jevšenak 3. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad »Zgodovina astronomije je zgodovina razvoja človekove misli,« je dejal znani astronom E. Hubble in prav vesolje je od nekdaj vzbujalo našo pozornost in nam postavljalo vprašanja. Na njih so, odkar pomnimo, iskali odgovore največji znanstveniki, Oton Župančič pa je pesniško povedal: »Iz roda v rod, krvi gre tok, duh išče pot.«

Zakaj je lepota pomembna? – Klavdija Blažun 3. november ob 19.30 Knjižnica Šiška Zakaj je lepota v naših življenjih pomembna? Lepota ni le »dodatek« ali oplemenitenje življenja, je globoka potreba naše duše, del naše duhovne narave in pot odkrivanja te narave, ki jo vsakdo nosi v sebi. Na predavanju bomo med drugim govorili o tem, kako razvijati dovzetnost za lepoto, da bi bilo naše življenje čim bolj prežeto z njo – naj bo to prek narave, umetnosti ali na druge načine ...

6


Notranja toplota za zimske dni: hrana, ki nas greje – Marija Kočevar 9. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pozimi telo potrebuje toploto, vendar pa nas preveč kalorij brez ustrezne biološke vrednosti poleni, nam naloži kak kilogram preveč in oslabi imunski sistem. Izbira kakovostnih živil in njihovih kombinacij ter uporaba primernih začimb nam dajo energijo in spodbudijo odpornost. Z dr. Vojko Bole-Hribovšek pa bomo preskusili, katere jogijske vaje nas aktivirajo in ogrejejo. V sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju.

Tesla valovi in balijski zvonci – Biljana Bitenc 9. november ob 18.30 Knjižnica Jarše Tesla valovi so škrlatna energija, ki je prisotna v naravi in energijah okoli nas. Ima naravno inteligenco, ki natančno »ve«, kdaj, kaj in kako naj preobrazi energijo v človeku in ustvari ravnovesje. Balijski zvonci pa nas povežejo z višjimi frekvencami, višjim jazom in zavedanjem samega sebe.

Aromaterapija v jesenskem času – Melani Kovač 9. november ob 19.30 Knjižnica Fužine Na predavanju boste izvedeli več o aromaterapiji, veji komplementarne medicine, ki uporablja eterična olja za ohranjanje zdravja in psihofizičnega ravnotežja. Jeseni si z eteričnimi olji lahko pomagamo preventivno in kurativno, in sicer za dvigovanje odpornosti imunskega sistema, za lajšanje prehladov, grip, težav z dihanjem, pri problemih s kožo, za dvig koncentracije in dobrega razpoloženja.

Satori kot metafizični preboj v bit – dr. Boštjan M. Zupančič in Janja Kaiser-Zupančič 10. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Od Parmenida do Maritaina, od Taoistov do Krišnamurtija, od Huxleyjevih Vrat zaznave do slovenske Epifanije, od Zen Budistov in Seitara Suzukija do Sai Babe, od Junga do Lacana: kot rdeča nit skozi vse te protagoniste in njihovo pisanje se vleče ista poved – o preseganju dualizma in vstopu v radikalno razbremenjeno Celoto. Ker je za nas zahodnjake pot do satorija skozi dekonstrukcijo ega, je tu osrednja prav lakanovska psihoanaliza.

Eros in filozofija – mag. Marko Ogris 14. november ob 17.30 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje V dobi »touch-screen« erotike in kulture narcisizma se morda zdi nenavadno že, če posameznik neguje trajno ljubezensko razmerje z Drugim človekom! Podobno je, če se vprašamo: Kam je izpuhtel eros v mojem razmerju do Drugega? Kako je torej s tisto temeljno ljubeznijo, ki poganja filozofijo od Platonovega dialoga Simpozij do zadnje knjige italijanskega filozofa Galimbertija O ljubezni?

Kaj nam pove metakognicija o moči zavesti – dr. Dušan Rutar 14. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tokrat bo predavatelj v okviru cikla Predavanja za uvod v pozitivno psihologijo ter v okviru filozofskega pristopa k pozitivni psihologiji govoril o moči zavesti.

7


Film, podoba misli in emancipacija 14. november ob 20.00 Trubarjeva hiša literature V družbi Jasmine Šepetavc in Cirila Oberstarja bomo razmišljali o nadvse živahnem razmerju med filmom, (kritično) mislijo in filmom kot potencialnim mestom emancipacije. Ob skrbno izbranih filmskih primerih se bomo tako dotaknili nekaterih ključnih vidikov, ki spremljajo tovrstna razmišljanja. Pogovor bo vodila Nina Cvar.

Kako utišati notranjega kritika – Leo Ivandič 15. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. Zavračajoč odnos do sebe je dediščina naše preteklosti, ki je nastal zaradi leonorapretirano pogojevane ljubezni staršev. Organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin in je namenjeno vsem zainteresiranim. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Prehrana v jesensko-zimskem času – Maja Marsetič 15. november ob 18.00 Knjižnica Dobrova Z ustreznim načinom prehranjevanja kljubujemo vremenskim razmeram v različnih letnih časih. Na predavanju bomo namenili pozornost prehrani v jesensko-zimskem času. V čem je prednost lokalno pridelanih živil in kako vplivajo na telo v jesenskem času? Kako naj bo hrana pripravljena, da v prihajajočih mesecih krepi in greje telo ter kateri hrani se je bolje izogibati?

Vse kar morate vedeti o diabetesu – Damjan Justinek 16. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Sladkorna bolezen je ustvarjena z modernim načinom življenja: tiha, mirna, nevarna in takoj za prvim ovinkom. Osveščen bolnik lahko bolezen vodi sam, lahko si prilagaja zdravljenje sam, lahko si tudi življenje kroji sam. Vsak začetek je sicer težak in vsak vodi v naslednji korak k znanju in lepšemu življenju. Predavatelj je specialist interne medicine in vodja Centra za sladkorno bolezen.

Pomembnost pridobivanja duhovnega znanja – Milan Ivanović 16. november ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Predavanje nas bo spomnilo na dejstvo, da smo duhovna bitja in imamo sposobnost zavedanja, kar je simptom duše. Pridobivanje duhovnega znanja je podobno procesu pridelave sira. Takoj ko damo limono v vroče mleko, se na eni strani pokaze sirotka, na drugi pa sir. Duhovno znanje deluje kot limona, ločuje ali diskriminira zavesno bitje od inertne materije.

Bownova terapija – Patricija Vičič 16. november ob 19.30 Knjižnica Fužine Bownova terapija je energetska terapija, s katero terapevt s kratkimi dotiki oz. potezami preko vezivnega tkiva, mišic in tetiv v nevrološki sistem telesa vnese dražljaje. To vodi do celostnega sistemskega »resetiranja« in ponovnega uravnovešanja telesa – tako fizičnega kot energetskega.

8


Diskretni šarm komponistov: Wolfgang Amadeus Mozart in Joseph Haydn – dr. Mitja Reichenberg 17. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Glasbeno zapuščino velikega, genialnega in čudežnega Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791) preučujejo najrazličnejši strokovnjaki, teoretiki in znanstveniki že več kot 200 let. Njegov opus in glasbeni jezik delujeta popolno in sveže še danes, v njegovi senci pa živijo marsikateri ustvarjalci tedanjega in novejšega časa, med katerimi je tudi Joseph Haydn (1732-1809.

Lovec na tornade – Marko Korošec 21. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Meteorolog Marko Korošec je eden tistih, ki v sezoni tornadov potuje po Združenih državah Amerike, da bi se kar najbolj približal temu ekstremnemu pojavu. Poleg razburljivih doživetij v družbi znanstvenikov preučuje značilnosti tornada. Kot fotograf pa je Marko Korošec pred časom zmagal na fotografskem natečaju revije National Geographic Traveler. Z gostom se bo pogovarjal Marko Rozman.

V kraljestvu dokumentarnega filma – Nina Cvar 21. november ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na drugem srečanju Filmskega kluba bomo ob izbranih primerih še naprej razmišljali o povezavi med dokumentarcem in zgodovinskim svetom, pri čemer se bomo spraševali, kaj nam dokumentarci povedo ne le o svetu, v katerem živimo, temveč predvsem o nas samih. V ta namen si bomo podrobneje ogledali znamenito razvojno teorijo Billa Nicholsa, enega od najvidnejših sodobnih teoretikov dokumentarnega filma.

Za srečno, zdravo, mirno življenje – Marjan Knez 21. november ob 19.30 Knjižnica Škofljica Marjan Knez, znani duhovni zdravilec, radiestezist, učitelj, avtor knjige Od pekla do nebes je samo en korak nam bo podal svoje poglede na življenje, zdravje, bolezen, vero, moč misli ... Odgovarjal bo na vaša vprašanja. »Jaz sem« je njegovo temeljno načelo, ki premika gore in nas privede do ozdravljenja ...

Jubilanti – Metka Krašovec 22. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Z njenega obraza sije vedrina, na njeni seriji slik delujejo tako svetla kot temna angelska obličja blaga in spokojna, njene ciprese niso znamenje smrti, ampak ponovnega življenja. To je Metka Krašovec kot osebnost in kot slikarka, nagrajena s Prešernovo nagrado in številnimi likovnimi priznanji. Ob svoji 75-letnici bo spregovorila o slikah v sebi in tistih, ki jih je razkrila javnosti ... Z gostjo bo kramljala dr. Ignacija J. Fridl.

Asertivnost: v iskanju odločnosti in empatije – Leo Ivandič 23. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Slovenci žal nimamo svojega izraza za asertivnost, pa tudi vedenja, ki je s to besedo povezano, se bolj redko poslužujemo. Mnogo bolj pogosto uporabljamo druge, neasertivne oblike vedenja, kot so agresivno, pasivno in manipulativno vedenje. Živimo v času, ko veščine komuniciranja postajajo vse pomembnejše. Kako nam pri tem lahko pomaga asertivnost, kaj sploh pomeni asertivno vedenje, kaj nam omogoča in kako se ga lahko naučimo?

9


Ali je zvok na gramofonskih ploščah boljši od zvoka na drugih nosilcih? – Martin Žvelc 23. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Predavatelj bo predstavil, kakšna je razlika med analognim in digitalnim zapisom zvoka, zakaj je zvok z vinilne plošče za nekatere bolj prijeten, zapisi zvoka z visoko kakovostjo (s tehničnega vidika) ... Martin Žvelc je elektroinženir in glasbenik, vodja Mediateke na RTV SLO in strokovnjak za zvok.

Kako postati navdihujoči starši in uspešno komunicirati z otrokom – Leja Mahnič 23. november ob 19.00 Knjižnica Ig Zavedanje, da smo starši tisti, ki vodimo odnos z otrokom, je ključnega pomena za to, da bodo naši otroci zrasli v zdrave, stabilne, odgovorne in uspešne odrasle. Predavateljica bo predstavila, kako prepoznati in korigirati lastne omejujoče vzorce ter kako komunicirati z otrokom, da bo maksimalno razvil svoje potenciale in sposobnosti.

Montessori pedagogika – Majda Keršmanec 24. november ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Maria Montessori je zasnovala obširno zbirko učnih materialov, ki jih otrok lahko začne spoznavati že zelo zgodaj. Navajajo ga na to, da se začne spontano spraševati o stvareh in pojavih okrog sebe in iskati informacije. Predavateljica nam bo predstavila glavne poudarke pedagogike in predstavila nekaj materialov, ki jih pri tej pedagogiki uporabljajo in so na voljo tudi v naši Igroteki.

Če bi pojedli več zrnatih stročnic, bi bili bolj zdravi – Darja Kocjan Ačko in Anamarija Ačko 24. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Grah, bob, volčji bob, soja, fižol, vinja, leča, čičerika in arašid spadajo v skupino devetih najpomembnejših zrnatih stročnic sveta. Namen predavanja je predstaviti njihov pomen na vrtu in njivi (poslanstvo stročnic so rodovitna tla) in v prehrani (pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja). Skupaj bomo osvojili nekaj procesov v naravi in v organizmu ter poskusili domiselne in enostavne namaze.

Družina, mladi in droge: preventiva zasvojenosti – Sandra Vitas 25. november ob 17.00 Knjižnica Zalog Pri oblikovanju odnosa do prepovedanih drog in alkohola je za mlade pomembna tudi vloga družine. Starši lahko zberemo informacije o tem področju, se posvetujemo s strokovnjaki in otrokom stojimo ob strani v času odraščanja in preizkušanja meja. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji in je namenjeno vsem zainteresiranim. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

S čustvi je treba znati – Leo Ivandič 28. november ob 17.30 Knjižnica Šiška       Čeprav čustva veljajo za iracionalna in marsikdaj celo moteča, imajo svojo nezmotljivo logiko. Na predavanju bo predstavljeno, kako razumeti svoja čustva in čustva drugih ljudi ter zakaj se v enakih situacijah ljudje odzivamo različno. Organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji, sofinancirata ga MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

10


Konflikt: nevarnost ali izziv – Tatjana Verbnik Dobnikar 29. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Konflikti so pomembni za odnos in za razvoj, ohranjanje realnosti in graditev svoje identitete. Na predavanju bo predstavljeno, kako se znajti v konfliktih, razvijati neposredno in odprto komunikacijo, ohraniti povezanost in individualnost. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin v sodelovanju z Javnim zavodom Mladi zmaji. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Sadno drevje v obhišnem vrtu – Peter Ribič (Zelena prestolnica) 29. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V obdobju izven vegetacije nastopi čas za obrezovanje nekaterih sadnih vrst, ki rastejo v obhišnih vrtovih. Spoznali bomo najbolj pogoste sadne rastline in njihove posebnosti. Kaj je pomembno pri vsem tem in na kakšen način se lotimo nege sadnih dreves, boste izvedeli na predavanju, ki ga bo izvedel Peter Ribič iz Biotehniškega centra Naklo.

Tradicionalna evropska medicina – Veronika Plantan in mag. Uroš Plantan 29. november ob 19.15 Knjižnica Brezovica Raziskovalca, poznavalca in izvajalca tradicionalne evropske medicine potujeta po svetu in primerjata evropsko izročilo zdravljenja z drugimi tradicijami. Dlje časa sta živela z beduini v puščavi. Po vrnitvi v Slovenijo sta se odločila izdati knjigo z naslovom Starodavna umetnost zdravljenja – Tradicionalna evropska medicina, vsebino katere bosta predstavila na predavanju.

Um, moj največji prijatelj ali sovražnik? – Holozofsko društvo Slovenije 30. november ob 19.30 Knjižnica Šiška Kaj je um? Kako lahko postane um moj največji prijatelj? Um je le instrument zavesti, duše. Trenutno je um tisti, ki nas vodi v življenju. Zato smo v spečem, nezavednem stanju. Veliki modreci nas učijo, da je najpomembnejša naloga človeka postati gospodar samega sebe, svojega uma, svojih misli in čustev. Šele takrat bomo zaživeli kot zavestna, svobodna bitja.

potopisi Mama Afrika – Mojka Budihna 7. november ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad Mojka Budihna bo opisala nekaj utrinkov s svojih potovanj v malo deželo nasmejanih ljudi na zahodu Afrike, Gambijo. Prvič jo je obiskala decembra 2015 v želji spoznati deklico Kumba Badjie, ki ji preko programa botrstev Društva Za Otroke Sveta finančno omogoča izobraževanje. Na vsakem svojem potovanju je tudi prostovoljno delala v lokalnem vrtcu.

11


12


Dominikanska republika – Tina Grčar 8. november ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Kot netipični obiskovalec je z nahrbtnikom prepotovala otok, njen sopotnik pa je tam preživel 8 let kot vodja potapljaškega centra. All-inclusive destinacijo vam predstavljata skozi oči dveh popotnikov. Življenje domačinov, ki si otok delijo s Haitičani, kjer hoteli rastejo kot gobe po dežju in kjer večina obiskovalcev ne opazi naravnih in drugih lepot otoka.

Armenija – Valentina Pavlič 8. november ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Armenija se ponaša s številnimi samostanskimi kompleksi, ki še kraljujejo sredi jezer in nad samotnimi dolinami. Pogosto do njih ni javnega prevoza, vendar velikodušni domačini radi ustavijo popotnikom in se med vožnjo v polomljeni ruščini razgovorijo o svoji deželi, ki je nekoč obsegala tudi velik del vzhodne Turčije.

Mali – Aleksander Zalar 9. november ob 19.30 Knjižnica Šiška Že dolgo časa ni več mogoče v Maliju videti največje mošeje zgrajene iz blata, plesa Dogonov v njihovi gorski vasi, telenskih grobnic – nekdanjih pigmejskih domovanj, otokov na reki Niger, tamkajšnjih živopisnih sejmov in Gvinejske planote. Film, ki vse to prikazuje, je bil posnet še pred usodno vojno.

Nova Zelandija – Manca Čujež 15. november 19.15 Knjižnica Brezovica V domovini Maorov, kjer neprimerljivo lažje poješ kivi kot srečaš kivija, valovito zelenino radodarno napaja deževje – a tudi v deželi dolgega belega oblaka z ovcami, posejanimi kot regratovimi lučkami, za dežjem posije sonce. Vulkansko privzdignjena in ledeniško izklesana pokrajinska prelest kar kliče po bližnjem raziskovanju in raztegovanju zaspanih krakov ...

Družinska ekspedicija po Aziji: od 0 do 4300 m – Matjaž Corel 16. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Obisk plemena Mentawai na otoku Siberut, raziskovanje arhipelaga Banyak, iskanje divjih orangutanov, raziskovanje templjev Angkor Wata in nepričakovani prezgodnji konec naše poti na Tibetanski planoti so le del naših zgodb s te poti. Obiskane države so bile: Indonezija, Singapur, Malezija, Kambodža in Kitajska – tibetanski del Sečuana. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Camino: mistika neVidnega sveta – Bojana Vranjek 16. november ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabimo vas na potopisno predavanje in predstavitev knjige Bojane Vranjek, ki je na tisoč kilometrov dolgo pot stopila v Franciji in hodila do Santiaga in naprej do Atlantskega oceana. Na osem tednov dolgem popotovanju se ji je odkrivalo marsikaj, kar ji je dalo nov vpogled za tančice življenja, spoznanja in občutke pa je vsak dan zapisovala v dnevnik, ki ga je necenzuriranega objavila v knjigi.

13


Burma – Ksenija Čermelj 16. november ob 19.00 Knjižnica Zalog Burma oz. Mjanmar je izjemno slikovita in še vedno skrivnostna dežela zlatih pagod, budistične tradicije ter nasmejanih domačinov. Nekoč izolirana dežela se počasi odpira, a za marsikoga ostaja uganka.

S kolesom na 30 prelazov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Švici in Franciji – Andrej Morelj 16. november ob 19.30 Knjižnica Šentvid Predavatelj nam bo predstavil svojih 30 kolesarskih vzponov preko prelazov med Trojanami in Ženevskim jezerom. V avgustu je prekolesaril 420 km okrog Mont Blanca, teden kasneje pa 450 km skozi Južno Tirolsko preko 2.760 m visokega prelaza Stelvio, dolino Engadin na JV Švice in za konec je naredil še »skok« do ledenika Pasterz pod Velikim Klekom - Großglockner. Eko teden v Knjižnici Šentvid.

Švica s kolesom – Urban Čepon 17. november ob 19.00 Knjižnica Rudnik Kolesarsko popotovanje se je začelo z drugim najvišjim prelazom Alp (Stelvio) in po štirinajstih prelazih nad 2.000 metrov nadmorske višine, 19 dneh in 1350 km sta s partnerico zaključila krožno pot od vzhoda do zahoda Švice in nazaj. Prelazi, ki se jih veseli vsak kolesar. Spanje pod milim nebom, urejene kolesarske poti in hrana iz popotnega gorilnika. Ogledala sta si tudi prestolnico Bern in biser Luzern.

Od Julijskih Alp do Indijskega oceana: vse o letenju z jadralnim padalom – Klemen Sovan 17. november ob 19.30 Knjižnica Gameljne Seznanili se bomo z jadralnim padalstvom – letalnim športom, ki je dostopen prav vsem. Na kratko bomo izvedeli o njegovi zgodovini, postopkih šolanja in organiziranosti v Sloveniji. Popeljali se bomo na prelet čez Julijske Alpe do zgodbe o popotovanju in letenju na obali Indijskega oceana v Južnoafriški Republiki. V sodelovanju z HUU HUU paragliding – šola jadralnega padalstva.

Dežela tisočerih obrazov, tisočerih priložnosti in tisočerih znamenitosti – Stermecki Andrej 24. november ob 19.30 Knjižnica Fužine Znani svetovni popotnik, profesor, glasbenik in velik poznavalec obeh Amerik vam bo po dveh križarjenjih po ZDA predstavil z besedo in sliko blišč in bedo Amerike, njene prijazne ljudi in njih svetovne stvaritve, njihove ljudske korenine in zgodovino, deželo treh oceanov, puščav, pragozdov in pravljičnih pokrajin, deželo kot konglomerat narodov, ver, jezikov, običajev in glasbe.

40 let mojih soočanj s Himalajo – Viki Grošelj 29. november ob 18.30 Knjižnica Bežigrad 30. november ob 19.30 Knjižnica Šentvid Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Je tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin. Predstavil nam bo svojo najnovejšo knjigo, ki je izšla ob 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. V njej so objavljeni njegovi zapisi z letošnje jesenske odprave na nepalsko Himalajo in članki, objavljeni v zadnjih dvajsetih letih v Sobotni prilogi.

14


glasba, film, gledališče Trije mali volkci – Otroci in mladi skozi film 3.–6. november Trubarjeva hiša literature: • 3. november 18.00–20.00 • 4. november 16.00–20.45 • 5. november 15.00–21.00 • 6. november 15.00–21.00 Občinstvo vseh generacij vabimo, da na različne družbene tematike, od družinskih in vrstniških odnosov do ekonomskih razmer in političnih konfliktov, pogledajo skozi oči otrok in mladih. Festival Trije mali volkci predstavlja kratke mednarodne filme, v katerih so glavni protagonisti otroci in mladi, ali pa so jih naredili otroci sami.

Ljubljana v gibljivih slikah: Kje si, postrešček? 8. november ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Na letošnjem zadnjem domoznanskem filmskem večeru iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah bomo v Slovanski knjižnici predstavili nekdanji samostojni poklic postreščka. Malokomu je znana vloga in pomen poklica, ki so ga opravljali močni in zanesljivi fantje ter možje z značilno kapo na glavi, ki so mestu Ljubljana dajali značaj več kot sto let. Po ogledu satiričnega filma Marijana Cilarja Komu trobi? (1961) nam bo o ljubljanskih postreščkih spregovorila pedagoginja in učiteljica Anka Zuljan.

Filmski večer v THL – Čisto nova zaveza 8. november ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Bog obstaja: živi v Bruslju in je pravi podlež. Njegova pozabljena in zatirana mladoletna hči Ea se odloči za upor: z očetovega računalnika pošlje ljudem na svetu datume njihovih smrti in pobegne od doma, da bi našla svoje apostole in popravila svet na boljše ... Po ogledu filma bo sledil pogovor z dr. Vaneso Matajc.

Cikel ruskega filma: Oboževalka 10. november ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Tretji iz letošnjega cikla ruskega filma, ki ga pripravljata Slovanska knjižnica in Mednarodni klub slovanskih rojakov Ruslo, je biografska lirična drama (2012), ki je nastala na podlagi pričevanj mlade pisateljice Lidije Avilove, ene od številnih oboževalk in privrženk Antona Pavloviča Čehova. Avtorjem filma je uspelo prikazati kulturno vzdušje začetka 20. stoletja, začetke tako imenovanega »ruskega srebrnega veka«, drugje znanega kot »fin de siècle«. Film traja 102 min. Režija Vitalij Melnikov.

V krempljih hudiča. Zgodba o alkoholiku – Andrej Volčič

23. november ob 19.30 Knjižnica Šiška »Tako sem pristal v psihiatrični bolnici na oddelku za zdravljenje odvisnosti. Kar nekaj časa je moralo preteči, da sem dojel, zakaj sem tam. In še več časa, da sem za svoje pitje nehal kriviti druge in za svoja dejanja odgovarjati sam. Iz takšne bolnišnice peljeta samo dve poti. Ena v pekel, druga v življenje. Izbral sem drugo ...«. V uprizoritvi Sergeja Ferrarija, režiral Gojmir Lešnjak Gojc.

15


izobraževanja Boljša odločitev=boljše življenje – Brigita Tomas 3. november ob 9.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Sprejemanje odločitev, tako manjših vsakdanjih, kot večjih, za večino ni lahka naloga. Zakaj je temu tako? Zakaj pred odločanjem čutimo tesnobo? Zakaj odlašamo s pomembnimi odločitvami? Kako na nas vpliva preveč izbire? Na delavnici bomo odgovorili na ta vprašanja in spoznali nekaj najpogostejših pasti pri odločanju in kako se jim izogniti. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Joga smeha – Monika Radič 4. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Smeh osrečuje, pomlajuje, izboljšuje medsebojne odnose in nam pomaga razviti pozitiven pogled na življenje. Smeh pa je tudi najboljše zdravilo. Redna vadba joge smeha dokazano učinkovito odpravlja številne zdravstvene težave in v naše telo vnese novo, svežo energijo. Z jogo smeha zasijemo od znotraj navzven.

Reševanje konfliktov – Brigita Tomas 7. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Konfliktom se težko povsem izognemo, lahko pa se jih naučimo bolje obvladovati. Na izobraževanju boste spoznal, kako hitro zaznati konflikt, ga ustaviti in kako konflikte uspešno reševati. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Pro et contra – Tanja Tomšič 7., 21. november ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Debatiranje je stalnica povsod, kjer uresničujemo sebe, svoje želje, potrebe in z lahkoto dosežemo zastavljene cilje z znanji tehnik uspešnih ugovorov nasprotnim stališčem. Te tehnike nam pomagajo, da okolica dobro sprejema naša izražanja mnenj. Niz desetih srečanj pripravljamo za mlade in odrasle. Prijave sprejemamo do prvega srečanja v knjižnici ali na bezigrad@mklj.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor 8. november ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 7. novembra na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 8. in 22. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik 8. in 22. november ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

16


Povezana: Dojenje – Mateja Kropec Šega 9. november ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Obdobje dojenja je poseben čas za vsako mamico. Poraja se kup novih občutkov in vprašanj. Na dan pridejo strahovi in negotovost. In veliko najrazličnejših čustev. Na delavnici se bomo dotaknile svojih zgodb z dojenjem in najpogostejših vprašanj, ki se ob tem porajajo. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 23 63 800 ali bezigrad@mklj.si.

ABC poslovanje – Andreja Zabret 9. november ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Podjetniki začetniki so večinoma brez izkušenj na področju vodenja svojega podjetja. Znate napisati račun, veste katere stroške lahko uveljavljate, kaj so prihodki in kaj odhodki podjetja, kaj lahko plačujemo v gotovini. Vse to in še več boste izvedeli na delavnici. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Dotik – Lilijana Pahor 9. november ob 15.00 Knjižnica Fužine, Info točka Borza dela Hesse meni, da je dotik prvinska ter najbolj intimna človeška potreba. Obstajajo čisto individualne razlike v dotikanju, nekateri se po naravi raje dotikajo drugih, spet drugi pa se izogibajo telesnemu stiku. Dotik ima v vsakem trenutku močno sporočilno vrednost. Prijave do 8. novembra na bd@mklj.si.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 11., 25. november ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar 14. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Jesen je čas, ko si ptice postrežejo s plodovi različnih grmovnic, zato boste na prvi novembrski delavnici lahko izvedeli, kako uredimo pticam prijazen vrt, na katerem bodo dobro preskrbljene tudi v hladnejšem delu leta. Poleg tega se boste naučili prepoznavati še nekatere vrste ptic, ki svojo hrano nabirajo in skrivajo za kasnejši čas ali za zimo. Prijave od 2. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Cobiss: začetni – Niko Praznik 15. november ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Uporabniki bodo spoznali osnove uporabe Cobiss-a, ki jim bo v pomoč pri iskanju gradiva od doma ali v knjižnici. Naučili se bodo rezervirati gradivo, se seznanili z aplikacijo Moja knjižnica in spoznali mCobiss za mobilne naprave. Prijave na 01 548 45 10 in v knjižnici.

Gvorica telesa. Obraz – Lilijana Pahor 16. november ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Ali se da z njegovih potez razbrati naša čustva? Prijave do 15. novembra na bd@mklj.si.

17


Čokoladna torta brez pečenja – Ula Hribar Babinski 16. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Danes je v modi presno slaščičarstvo. Za vas smo pripravili zanimivo slaščico, čokoladno torto brez pečenja. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Bogata krema za roke – Hermina Binder 16. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pravijo, da se po rokah spozna starost človeka. Zima je sploh nenaklonjena naši koži in pogosto na roke pozabimo, dokler niso že popolnoma izsušene. To bomo spremenile in naredile zaščitno, bogato kremo za roke, da bodo zimo dobro preživele. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Kaj pomeni zdrav odnos – Tinkara Filač 16. november ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naše življenje je sestavljeno iz odnosov – s prijatelji, so sodelavci, s partnerjem, z družino. Kaj pomeni biti v zdravem odnosu in kaj narediti, ko ugotovimo, da nismo v zdravem odnosu? Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Biblos – Niko Praznik 17. november ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Uporabniki bodo spoznali sistem Biblos. Seznanjeni bodo s tehničnimi pogoji uporabe e-knjig. Naučili se bodo dostopati do elektronskih knjig, jih naložiti na svoje mobilne naprave in jih uporabljati. Prijave na 01 548 45 10 in v knjižnici.

(P)osebnost ženske v poslovnem svetu – Lilijana Pahor 17. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka (P)osebnost ženske v poslovnem svetu je v zavedanju lastne osebnosti. Profesionalna identiteta je sestavljena iz naših sposobnosti, spretnosti in veščin. Uspejo tiste, ki iščejo, najdejo in uresničijo svojo (p)osebnost. Na delavnici bomo raziskovale in ugotavljale našo (p)osebnost v profesionalni identiteti. Prijave do 16. novembra na bd@mklj.si.

Obrazna joga – Jasna Novak Beguš 18. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Na predstavitvi obrazne joge boste izvedeli, kaj je obrazna joga, zakaj vaditi z obrazom, kako uravnavati hormonsko ravnovesje in odpravljati stres, kako se z vadbo obrazne joge zdravstveno okrepimo, pomladimo in duhovno prebudimo. Predstavitev bo vodila certificirana inštruktorica obrazne joge.

Joga smeha – Monika Radič 21. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Smeh osrečuje, pomlajuje, izboljšuje medsebojne odnose in nam pomaga razviti pozitiven pogled na življenje. Smeh pa je tudi najboljše zdravilo. Redna vadba joge smeha dokazano učinkovito odpravlja številne zdravstvene težave in v naše telo vnese novo, svežo energijo. Z jogo smeha zasijemo od znotraj navzven.

18


Ostali ste samski, kako naprej – Tinkara Filač 22. november ob 18.00 Knjižnica Grba S partnerjem sta šla narazen. Ste žalostni, jezni, morda čutite olajšanje? Kakorkoli, v vsakem primeru je dobro, da si vzamete po prekinitvi odnosa nekaj časa zase in se pripravite na nov odnos. Kako, boste izvedeli na izobraževalni delavnici. Prijave v knjižnici, na 01 257 29 17 ali grba@mklj.si.

Povezana: Uspavanke, najmočnejša vez med materjo in otrokom – Katarina Juvančič 23. november ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Uspavanke predstavljajo naše prvo srečanje s pesmijo. Znanstveno je dokazano, da petje nežnih, umirjajočih pesmi blagodejno vpliva na otrokov fizični in kognitivni razvoj ter socializacijo, številne pozitivne učinke pa ima tudi na tisto-ega, ki poje. O tem bo spregovorila in zapela raziskovalka uspavank, antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič. Prijave v knjižnici, na 01 23 63 800 ali bezigrad@mklj.si.

Prehranjevanje po načelih tradicionalne kitajske medicine (TKM) – Soraja Mušič 24. november ob 19.00 Knjižnica Rudnik Hrana je naše gorivo in zdravilo. Prehranjevanje po načelih TKM je zelo logično in nekaj, kar poznamo že od nekdaj, pa smo v močno potrošniški družbi večino tega že pozabili. Predava Soraja Mušič, leta 2015 je prejela certifikat TCM Training Centra v Pekingu za opravljeno dveletno šolanje.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar 28. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Ker se zima že bliža, je čas, da pripravimo krmilnico. Na drugi novembrski delavnici boste dobili nekaj praktičnih napotkov za krmljenje ptic ter se naučili prepoznavati nekaj vrst, ki obiščejo tudi krmilnico. Prijave od 14. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

računalniška izobraževanja Predstavitev spletnih strani: Portal OSV – Špela Šubic Zalezina 8. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač.a učilnica V petih učilnicah so na enem mestu zbrane uporabne vsebine, ki se nanašajo na besedno in pisno komunikacijo, pravila obnašanja na spletu, predstavitev možnosti bančnega e-poslovanja, navodila za izpolnjevanje obrazcev za poštne pošiljke in še nekaj drugih vsebin. Prijave od 26. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Dropbox – Jasna Repa 9. november ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Gre za spletno stran, ki vam nudi brezplačen prostor za shranjevanje datotek v oblaku. Po registraciji z elektronskim naslovom se boste naučili, kako se nalaga datoteke in deli povezave. Za udeležbo je potrebno poznavanje dela z datotekami v okolju Windows in ustvarjen elektronski naslov. Prijave od 26. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

19


Svet Worda 2 (Word 2010) – Tina Lipovec 15. in 16. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na nadaljevalni delavnici Worda bodo predstavljene naslednje teme: prilagoditev traku in orodne vrstice za hitri dostop, vstavljanje simbolov ali posebnih znakov, vstavljanje tabel, kreiranje kazal, pregledovanje in zaščita dokumenta. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Prijave od 2. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Excela 1 (Excel 2010) – Kristijan Srpič 17. november ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Osnovne formul, oblikovanje celice, vnašanje podatkov, brisanje in popravljanje vsebine v celicah, kopiranje formul in funkcij, osnovno oblikovanje, označevanje, vstavljanje, brisanje, skrivanje in razkrivanje stolpcev ter vrstic je nekaj poudarkov iz vsebine delavnice. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Prijave od 2. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

S klikom v družbo znanja – Rudi Majerle 21.–25. november 10.00–14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na 5-dnevnem začetnem računalniškem tečaju se bomo naučili osnov uporabe računalnika ter interneta, oblikovali dokumente z urejevalnikom besedil Word 2010, se seznanili z elektronsko pošto ter se poučili o varni uporabi interneta. S pomočjo spletne aplikacije COBISS/OPAC se bomo naučili poiskati gradivo v knjižnici. Prijave od 7. septembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Uporaba pametnih telefonov – Katarina Ceglar 24. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na delavnici boste spoznali osnovne funkcije za klicanje, pošiljanje sporočil, urejanje stikov, fotografiranje, povezava z brezžičnim omrežjem. Na koncu izobraževanja boste bolje poznali svoj telefon in njegove prednosti. Delavnica je namenjena začetnikom. Prijave od 14. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si. Ob prijavi navedite proizvajalca in tip telefona.

Video montaža s spletnimi urejevalniki – Jurij Šorn 28. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Osnove urejanje videza z brezplačnimi spletnimi programi za objavo videa na spletu ali hrambi v domači arhiv. Na delavnici bomo spoznali nekaj enostavnih trikov in pripomočkov, ki jih lahko uporabite za takojšnje izboljšanje videa že med snemanjem. Osnovno razumevanje angleščine je zaradi menijev zaželeno. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

20


jezikovna izobraževanja Španščina 3 – Asha Podgornik 8. november ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na prvi novembrski delavnici se bomo ukvarjali z velelnikom. Naučili se bomo trdilne oblike velelnika, jih kombinirali z zaimki in se urili v izražanju ukazov, podajanju navodil ter za konec skupaj napisali seznam nasvetov za srečno življenje. Prijave od 26. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 8. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča rač. učilnica Kava ali čaj? Na tokratni delavnici bo beseda tekla o dveh pijačah, ki sta del vsakdana večine prebivalcev sveta. Kako dobro ju poznamo? Katera je ljubša vam? Prijave od 26. oktobra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar 9. november ob 18.00 Knjižnica Polje Vabimo vas, da se priključite skupini, kjer bomo prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Prijave v knjižnici ali na 01 528 33 87.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 15. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Prepoznavali bomo spol samostalnikov glede na njihove končnice in besedišču, ki ga že poznamo, dodali besedišče, vezano na oblačila. Z glagolom »llevar« bomo opisovali, kako so oblečeni posamezniki ter dodali še druge pridevnike vezane na barvo, velikost in izgled. Prijave od 7. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Asha Podgornik 22. november ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Drugo novembrsko delavnico bomo posvetili velelniku. Tokrat bomo prepovedovali z oblikama velelnika za vikanje in tikanje v ednini. Izražali bomo raznorazne prepovedi, se urili v dajanju gospodinjskih nasvetov in se pogovarjali o kuharskih trikih. Prijave od 14. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 22. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča raču. učilnica Tema za klepet bo britanska monarhija. Spadate med njene privržence ali nasprotnike? Kakšna je njena vloga v sodobnem svetu? Delavnice so namenjene predvsem rabi jezika in utrjevanju znanja. Da bo tudi vam naslednjič, ko bo to potrebno, beseda lažje stekla, vas vabimo, da se nam pridružite. Prijave od 14. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 29. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokrat se bomo posvetili glagolom, s katerimi izražamo stvari in dejavnosti, ki so nam (zelo) všeč oziroma nas zanimajo. Spoznali bomo števila do 30, merske enote in izraze za osnovna živila. Prijave od 21. novembra na 01 600 13 22 ali ssu@mklj.si.

21


ustvarjalne delavnice Delavnica šivanja za odrasle – Martina Mole 7. in 14. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik Na ustvarjalni delavnici bomo šivali enostavne in uporabne vrečke iz blaga, ki se zložijo in pospravijo v manjši žepek. Obnovili bomo nekaj osnov ročnega šivanja ter spoznali šivanje na šivalnem stroju. Vrečke bomo okrasili s potiskom oziroma nanje našili motive po lastnih željah in idejah. S sabo prinesite blago po vaši izbiri. Prijave na 01 427 34 23 ali rudnik@mklj.si.

Rožice iz fimo mase v medaljonih – Ružica Babić 8. november ob 14.00 Knjižnica Bežigrad Na tokratni ustvarjalni delavnici bomo izdelovali čudovite modne dodatke iz fimo mase, kjer jih bomo na koncu oblikovali v kovinski medaljon. Potrebujemo malo spretnosti in potrpljenja, da iz miniaturnih dodatkov nastane unikatni obesek. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Unikatne voščilnice – KUD Galerija C.C.U. 8. november ob 17.30 Knjižnica Grba Na predpraznični delavnici bomo v različnih likovnih tehnikah izdelovali posebne voščilnice, ki razveselijo prav vse. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst iz KUD Galerije C.C.U. Prijave v knjižnici, na 01 257 29 17 ali grba@mklj.si.

Arabeska na novoletni voščilnici – Anita Šefer 9. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Voščilnice lahko naslikamo v različnih tehnikah: od svinčnika, akvarelnega svinčnika, akrila ali upodobitve izbranega motiva v tehniki lavirane grafike ... Vse to bomo poskusili na delavnici pod vodstvom mentorice. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Kreativno izražanje (art journaling): kolaž in štampiljke – Tanja Jankovič 10. november ob 17.00 Knjižnica Fužine S kolažem in štampiljkami lahko učinkovito popestrimo kreativne strani. Na delavnici se bomo naučili, na kakšen način jih lahko dodamo, kateri materiali so najprimernejši, pa tudi kako si lahko sami izdelamo unikatne štampiljke. Prijave na 01 540 72 79 ali na tanja.jankovic@mklj.si.

Suho polstenje – Veronika Szillich 14. november ob 16.30 Knjižnica Jarše S pomočjo vileda gobice in igle bomo izdelovali živali ali pač, kar boste sami želeli. Prijave v knjižnici ali na 01 541 25 67.

Izdelava zapestnic iz spominske žice in perlic – Nada Dolinar Brglez 21. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Iz spominske žice lahko oblikujemo najrazličnejši modni nakit in si z njim popestrimo garderobo. Izdelamo lahko raznolike zapestnice, ogrlice in prstane. Na delavnici bomo izdelali zapestnice. Spominski žici bomo dodali perlice iz različnih materialov in jih še dodatno okrasili. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

22


Venček – Erika Omejec 23. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naš dom bomo okrasili z venčkom za na vrata ali mizo ki nam bo oznanil bližino praznikov. Zato vabljeni, da se že sedaj podate na lep sončen dan v naravo in nabirate darove narave (storže, žir, želod ... ), ki jim bomo nato na delavnici dodali kakšno barvo ali lesk in z njimi ustvarili venček. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Izdelovanje unikatnih štampiljk – KUD Galerija C.C.U. 23. november ob 17.00 Knjižnica Jarše Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo in Simonom iz KUD Galerije C.C.U. izdelovali raznovrstne unikatne štampiljke, ki so uporabne pri ustvarjanju voščilnic, daril in za unikatno dekoracijo zavijalnega papirja.

Kreativno izražanje (art journaling): šablone – Tanja Jankovič 24. november ob 17.00, Knjižnica Fužine Šablone so preprost način, kako vnesti dinamiko v kreativno izražanje. Uporabimo lahko zapletene kupljene šablone, nekoliko preprostejše pa lahko naredimo tudi sami. Na delavnici se bomo naučili, kateri materiali so najboljši za šablone in kako jih lahko uporabimo. Seveda si bomo izdelali tudi svojo unikatno šablono. Prijave na telefon 01 540 72 79 ali na tanja.jankovic@mklj.si

Adventni venčki – Tamara Hozjan 25. november ob 17.00 Knjižnica Fužine Pred prvo adventno nedeljo se bomo na medgeneracijski ustvarjalni delavnici naučili izdelati osnovo za venček in oblikovali venček iz naravnih materialov ali barvnega papirja. Nato ga bomo okrasili, da bo v naših domovih pričaral praznično vzdušje. Prijave na 01 540 72 79 ali fuzine@mklj.si.

Moja eko vrečka – Darja Kos 28. november ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Da bo naša nakupovalna vrečka nekaj posebnega in bomo hkrati širiti ekološko zavest s svojim zgledom, si bomo izdelali svoje lastne eko nakupovalne vrečke. Belo bombažno vrečko bomo potiskali z različnimi vzorci iz narave. Za potisk bomo uporabili obstojne tekstilne barve, tako bomo lahko brez strahu vrečko strojno oprali tudi skupaj z ostalim perilom. Prijave na 01 600 13 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

23


24


razstave Razstava recikliranih izdelkov – Veronika Čop, Špela Rode in Erika Omejec 28. oktober–30. november Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Naše poslanstvo je osveščanje o možnostih ponovne uporabe in delitve dobrin, ki posredno pripomoreta k manjšanju količine odpadkov. Ogledali si boste predelavo tekstila in drugih materialov v nove uporabne predmete.

Naša skupna leta, 60 let Knjižnice Bežigrad 2. november –17. december, Knjižnica Bežigrad, preddverje Ob našem jubileju smo pripravili kratek v pogled v zgodovino knjižnice in izpostavili dejavnosti, ki danes oblikujejo življenje uporabnikov in knjižničarjev. Vabimo vas, da v knjigo vtisov zapišete vaše misli o naših skupnih letih. Otvoritev razstave bo 9. novembra ob 19.00.

Peča in ljudska noša na Krasu – Marta Košuta in Študijski krožek Noša pri RDV 2.–30. november Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Razstavili bomo ohranjeno praznično nošo in repliko, ki je bila narejena v študijskem krožku Razvojnega društva Vrhe, delujočega na severnem robu kraške planote, kjer je bil za oblačilno kulturo odločilen goriški vpliv. V vitrinah bodo na ogled tudi unikatne replike vezenih peč, ki so jih izdelale članice študijskega krožka pod strokovnim vodstvom Marte Košuta.

Razstava slušateljev Slikarskega ateljeja Barbara Kastelec 2.–28. november Knjižnica Prežihov Voranc Želja po ustanovitvi Slikarskega ateljeja se je Barbari Kastelec izoblikovala po večletnem slikarskem delu in poučevanju na zasebnih šolah risanja in slikanja. Spodbudil jo je uspeh njenih tečajnikov na sprejemnih izpitih in dober odziv slušateljev na njeno pedagoško delo. Največje priznanje pedagoškemu delu so tečajniki in to razstava tudi odseva. Otvoritev razstave bo 7. novembra ob 18.00.

Knjižna razstava: Gregor Kocijan (1933-2016) 3. november–31. december Slovanska knjižnica, 2. Nadstropje Letos je preminil slovenski literarni zgodovinar in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, dr. Gregor Kocijan. Bil je velik poznavalec slovenske kratke pripovedne proze in avtor številnih razprav. Ukvarjal se je tudi s sociološkimi raziskavami bralnih navad na Slovenskem in bil urednik revije Jezik in slovstvo. Na ogled bo izbor njegovih del, ki jih hranimo v Slovanski knjižnici. Avtor razstave je Milan Novak.

Zeleno mesto

4.–30. november Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje V Mestni knjižnici Ljubljana smo pripravili fotografski natečaj Zeleno mesto, ki se navezuje na izbor Ljubljane za Zeleno prestolnico Evrope 2016. Natečaj se je zaključil januarja 2016.

25


100 slovanskih romanov 14. november–15. december Knjižnica Šiška Slovansko besedo piše in govori 300 milijonov Slovanov. V njej živi slovanska duša, slovanska tradicija, kulturne prakse in način življenja. Forum slovanskih kultur z zbirko 100 slovanskih romanov – z deli, nastalimi po letu 1989 – postavlja sodobne slovanske romanopisce drug drugemu ob bok. Na razstavi predstavjamo 96 avtorjev iz 8-ih slovanskih držav. Razstava ob 10-letnici neprekinjenega izhajanja romanov na ogled postavlja najbolj reprezentativne avtorje sodobnega slovanskega romana. Odprtje razstave bo v ponedeljek, 14. novembra, ob 19.30.

Toskanska pokrajina – Živa Agrež 15. november–31. december Slovanska knjižnica, prostor pred dvorano Slike Žive Agrež so prežete z občutljivostjo za svetlobo in barve izbranega trenutka. Angleški slikar Julijan Hyzler je o njenih slikah Toskane dejal: »Živine slike so mirne in lepe ter prikličejo pred nas toskansko pokrajino s skrbnim polaganjem zaporednih plasti akrilne barve ...«.

16. Podgrajski likovni teden (Zelena prestolnica) 22. november–4. januar Knjižnica Zalog Tema tokratnega likovnega srečanja nosi naslov Ljubljana – Zelena prestolnica. Likovniki so ustvarjali v različnih tehnikah zeleno podobo Ljubljane in okolice. Otvoritev razstave bo 22. novembra ob 18. 00.

Papir prenese vse– Likovno društvo 2002 29. november–9. januar Knjižnica Škofljica Na letošnji pregledni likovni razstavi se bodo člani likovnega društva 2002 predstavili z likovnimi deli na papirju. Tako bodo razstavljene grafike v tehniki globokega in visokega tiska, ki so nastale na letošnjem tečaju grafike, pa tudi druga dela na papirju, kot so akvareli, akrili, risbe, pasteli, kolaži in fotografije. Odprtje razstave bo 29. novembra ob 19.30.

Stare hiše v Polhograjski dolini – Ciril Velkovrh 29. november–2. december Knjižnica Prežihov Voranc Na razstavi se srečujemo s fotografijami hiš, katerih temelji so stari več kot 200 let. Iz njih lahko razberemo zgodovino kraja, opazimo napredek, ki se je ustvaril pod rokami delovnih ljudi. O arhitekturnem vidiku starih zgradb bo spregovorila prof. dr. Živa Deu. Razstavo bo odprl župan občine Dobrova – Polhov Gradec, Franc Setnikar, 29. novembra ob 18.00.

drugo Medgeneracijsko branje Bralno društvo Slovenije tudi letos pripravlja Medgeneracijsko branje, ki ga izvajajo na Gimnaziji Bežigrad v sodelovanju s Knjižnico Bežigrad. Gimnazijci tako vabijo bralce starejših generacij, da se jim pridružijo ob dopoldanskih klepetih ob knjigah. Vsi zainteresirani se lahko oglasijo v Knjižnici Bežigrad ali nam pišejo na bezigrad@mklj.si. Izziv: prijavite se prek Facebook profila Knjižnice Bežigrad!

26


Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 2. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Vsako prvo sredo v mesecu bo v okviru Zdravstvenega kotička v sobi SSU v 1. nadstropju študentka medicine obiskovalcem brezplačno merila krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00 ure).

Srečanje Lingoholikov 2., 9., 16., 23. in 30. november ob 17.00 Trubarjeva hiša literature Namen skupine je druženje in pogovor v tujih jezikih (ang., nem., šp., fr., it. in rus.) o raznolikih temah: literatura, gledališče, aktualne teme, trening predstavitve neke ideje v tujem jeziku (npr. pitching poslovne ideje), družabne igre v tujih jezikih itd.

Pogovorjevalnice ... 10. november ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Pogovorjevalnice so iniciativa mladih, katere glavni namen je odpiranje prostora za vse tiste, ki si želijo kakovostnih pogovorov, za katere v vsakdanjem življenju včasih ni priložnosti ali časa. Pogovori potekajo o vnaprej določenih temah, za katere člani sami izkažejo interes. Pogovore vodijo mladi povezovalci.

Izmenjevalnica oblačil z ustvarjalnico – Knjižnica Fužine 18. november ob 17.00 Knjižnica Fužine Skoraj vsak ima doma nekaj oblačil, ki jih nikoli ne nosi in bi lahko dobro služila drugemu. Pripravite se na zimsko sezono v izmenjevalnici oblačil in modnih dodatkov, kjer boste lahko zamenjali, česar več ne potrebujete. Vse kar prinesete, naj bo ohranjeno in oprano. Obenem bo tudi ustvarjalnica, kjer boste lahko iz različnih materialov izdelali kakšen kos nakita.

Sejem gramofonskih plošč 23. november ob 10.00–19.30 Knjižnica Bežigrad, preddverje Na sejmu boste lahko kupili gramofonske plošče privatnih zbiralcev. Prevladovale bodo LP plošče različnih glasbenih zvrsti, od običajnih izdaj do raritet. Na razpolago bodo tudi male vinilne plošče (singli), CD-ji in celo nekaj audio kaset. Možna je tudi menjava, zato izkoristite priložnost in prinesite s seboj dobro ohranjene plošče, ki jih ne potrebujete več. Veseli bomo prijav na bezigrad@mklj.si.

napovednik za prihodnji mesec Koliko vesolja lahko vidimo s prostim očesom – Ludvik Jevšenak 1. december ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Človekovo oko je še vedno najboljši inštrument za raziskovanje neba in če se k temu, kar vidimo, pridruži še razum, nas vprašanje »Koliko vesolja vidimo?« upravičeno vznemirja. Na našem srečanju bomo po svojih močeh poskušali nanj vseeno odgovoriti.

27


za otroke

28


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: Fužine Jarše 17.00 Otona Župančiča torek Savsko naselje 17.30 Škofljica 18.00 Gameljne* Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca 17.00 Šiška* sreda Zalog 17.30 Rudnik 18.00 Vodice* dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje četrtek 17.00 Prežihov Voranc** Šentvid* petek 17.00 Šiška (ponovitev sredine pravljice)** * Prvi teden v novembru odpade zaradi jesenskih počitnic ** 10. 11. odpade zaradi inventure knjižničnega gradiva

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • •

Dobrova, sreda, 2. november, ob 17.00 Ig, sreda, 2. november, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 3. november, ob 17.30 Frana Levstika, ponedeljek, 7. november, ob 18.00 Podpeč, torek, 8. november, ob 17.00 Horjul, torek, 8. november, ob 18.00 Grba, torek, 15. november, ob 17.00 Zadvor, sreda, 16. november, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Prežihov Voranc, četrtek, 17. november, ob 17.00

Ure pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: •

Polje, sreda, 23. november, ob 17.30

29


Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel • • • • •

Nordqvistova zgodbica 8. november ob 17.30 Knjižnica Škofljica We are a Team 9. november ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Get Ready! 16. november ob 17.00 Knjižnica Ig Miss Clumsy 17. november ob 17.30 Knjižnica Brezovica Jason, the Argonauts and the Golden Fleece 22. november ob 17.00 Knjižnica Jarše

Pravljična ura z Majo Kastelic 10. november ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad Na drugo novembrsko uro pravljic bomo povabili odlično ilustratorko, ki bo v knjižnici razstavila najnovejše ilustracije o Korenčkovem palčku. Na urici bomo skupaj spoznali zgodbo palčka in njegove prijateljice Sapramiške in odkrili, kako iz zgodbe nastane podoba.

Obleka NE naredi človeka, človek naredi obleko – Maša Uran (Zelena prestolnica) 17. november ob 17.00 Knjižnica Šentvid Obleka naredi človeka (star pregovor), ki ga bomo preoblikovali v Obleka NE naredi človeka, človek naredi obleko. Vabljeni na EKO uro pravljic, na kateri bomo govoril o tem, zakaj se oblačimo, kaj je moda, kaj je udobno, kaj lepo. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši.

Pravljica v nemškem jeziku – Helena Bučar 23. november ob 17.30 Knjižnica Polje Otroke od 5. leta vabimo na uro pravljic v nemškem jeziku, na kateri se boste na igriv način spoznali z novimi besedami in se jih skozi zgodbo nezavedno tudi naučili. Pravljice v nemškem jeziku bodo potekale enkrat mesečno.

Pravljična gibalnica – Ida Mlakar 24. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Na pravljični gibalnici bomo zgodbo Erica Carla Od glave do peta doživeli na nov način – z gibanjem, ki temelji na pravljični jogi za predšolske otroke. Spoznavali bomo svet živalskih asan in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@ mklj.si, na mladinskem oddelku KOŽ ali na 01 600 13 36.

30


izobraževanja Začetni šahovski tečaj za OŠ – Niko Praznik 2., 3. in 4. november ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki še nimate osnovnih šahovskih znanj. Udeleženci bodo spoznali šahovske osnove: gibanje figur, vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant, osnovne končnice. Prijave v knjižnici ali na 01 548 45 10.

Spoznajmo živali – Ana Tomašič, Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC 3. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Skozi zgodbico bomo spoznali simpatično domačo žival, ki podnevi spi in si vso hrano spravi v oblične vrečke. Izvedeli bomo, od kod prihajajo hrčki, kaj radi jejo in kako zanje pravilno skrbeti. Našo malo zverinico bomo pobožali in nahranili. Prijave v knjižnici, 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

English Bus – Špela Jurak 7. november ob 17.15 Knjižnica Zadvor 10. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje 17. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Otroke med 4. in 7. letom starosti vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Na drugi delavnici angleškega jezika bomo spoznavali živali. Prijave za Knjižnico Zadvor v knjižnici, na 01 547 43 98 ali zadvor@mklj.si. Prijave za Knjižnico Otona Župančiča v knjižnici, na 01 600 13 36 ali pionirska@mklj.si. Prijave za Knjižnico Bežigrad v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Vzgojnice. Izmišljije ali kosmate laži – Maša Uran 8. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Ugotavljali bomo, zakaj ima laž kratke noge, kdaj lažemo in kdaj si izmišljamo. Deklica Brina nas bo s svojimi dogodivščinami popeljala po ostrini nevidne meje in zelo se bomo zabavali. Za otroke od 3. do 6. leta.

Labirinti – Mathema 10. november ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Podili se bomo po labirintih, spreminjali in zapletali poti. Sestavljali bomo grške, rimske, kretske in še kakšne. Ob koncu bomo iskali najkrajše poti in izhode. Dobimo se vsak drugi četrtek v mesecu. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kinološka urica. Kužki in mraz – Suzana Horvat Perne 10. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Kar mrzlo je že in tudi kužke včasih zebe. Zakaj in katere bolj, kako jim lahko pomagamo in na kaj moramo paziti, da bodo tudi naši kužki ostali v mrazu zdravi, bomo izvedeli na kinološki urici z Lou. Za otroke od 5. leta dalje.

31


Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 17. in 29. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave v knjižnici ali na 01 519 38 42. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Pridi se igrat! – Lavra Tinta 22. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3 let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice s knjižničarko Lavro. Skupaj bomo zgradili poligon in se nato podali preko preprek. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Poskočne zgodbe – Društvo Slon 24. november od 16.30 do 18.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Bliža se zima, zunaj postaja hladno, zato se nekatere živali odpravijo v zimsko spanje. Kako to izgleda, o čem pozimi sanjajo živali? Delavnica animacije, ki jo pripravlja društvo Slon. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

ustvarjalne delavnice Od pravljice do lutke – Jana Maja Valentinčič 2. november ob 17.00 Knjižnica Glinškova ploščad, pravljična soba Otroci in starši vabljeni na delavnico, na kateri boste lahko poslušali in ustvarjali pravljično zgodbo, si naredili lutko in z njo zaigrali na miniaturnem lutkovnem odru. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Ustvarjalnica izumov – KUD Galerija C. C. U. (Zelena prestolnica) 3. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik 15. november ob 17.00 Knjižnica Jarše 29. november ob 17.00 Knjižnica Grba Po navdihu knjige Tine in Bine: Nori izumi (Aino Havukainen in Sami Toivonen) bomo s ponovno uporabo odpadnih materialov izdelovali svoje nore izume. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Mala ustvarjalnica. Ključek, kje si? – Dunja Kranjac 10. november ob 17.00 Knjižnica Rudnik Tudi ti kar naprej iščeš svoje ključe, jih pozabljaš ali celo izgubljaš? Imamo rešitev. Pridruži se nam na mali ustvarjalni delavnici za otroke od 8. leta dalje in najstnike, kjer si boš lahko izdelala oziroma izdelal tako odličen obesek za ključe iz filca v tebi najljubših barvah, da ključev zagotovo več nikoli ne pozabiš ali izgubiš.

32


Moja igrača – Mojca Bartolič (Zelena prestolnica) 15. november ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Listopad je izvirno slovensko ime za november. Kot že sama beseda pove v novembru drevesa pospešeno odvržejo pisano listje. 16. november je tudi mednarodni dan strpnosti. Na delavnici bomo izdelovali pisano listje, s katerim bomo okrasili naše drevo prijateljstva in strpnosti. Pogovarjali se bomo o nesebičnosti, iskrenosti, razumevanju in drugih vrlinah. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Ježek teka, teka ... – Karmen Jančar 15. november ob 14.00 Knjižnica Šentvid ... in pridno nabira ozimnico. Vabljeni na delavnico, na kateri bomo izdelali ježka, ki nam bo delal družbo v zimskih dneh, ko pravi ježki spijo zimsko spanje. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej.

Ena luštna jesenska – Karmen Jančar 15. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Reši uganko in izvedel boš, kaj bomo tokrat ustvarjali. Spodaj nožice, zgoraj bodice, smrček oči, repa pa ni. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Iz modrega planeta v zeleno prihodnost – KUD Galerija C. C. U. (Zelena prestolnica) 16. november ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Spoznali bomo slikanico Vzleteli smo (Sean Taylor) in z recikliranjem ustvarjali na temo ekologije. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Projekt Iz pravljice v zeleno mesto sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Delavnica animiranega filma Možiček Kopitljaček – Andreja Goetz 17. november ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Iz barvnega papirja bomo izdelali lutke, ki jih bomo oživili s pomočjo tehnike stop animacije (slika po sliko). Naš možiček bo lahko skakal, hodil in še kaj ... Prijave na pionirska@mklj.si, mladinskem oddelku knjižnice ali 01 600 13 36.

Miklavževa ustvarjalna delavnica – Helena Crček 29. november ob 17.00 Knjižnica Dobrova Se že veseliš prazničnih dni in rad obdaruješ najbližje? Pridi na ustvarjalno delavnico s Heleno in ustvarjaj darilca za Miklavževo obdarovanje. Vabljeni otroci od 5. leta naprej in starši!

Pisani pravljični venčki – KUD Galerija C. C. U. 30. november ob 17.00 Knjižnica Brezovica Z Matejo in s Simonom bomo izdelovali pisane venčke, ki nam bodo decembrski čas naredili pravljičen. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 365 31 65 ali brezovica@mklj.si.

Darilo – Ustvarjalni kotiček 30. november ob 17.00 Knjižnica Ig Prazniki so skoraj tu! Izdelali bomo prav posebno darilo – sestavljanko, ki bo razveselila naše starše, babice, dedke, sorodnike ali prijatelje, jim popestrila mrzle zimske večere in privabila nasmeh na obraz. Prijave v knjižnici, na 01 286 33 88 ali ig@mklj.si.

33


počitniške delavnice Krompirjeve delavnice za osnovnošolce 2.–4. november od 9.30 do 13.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Če te zanimajo svet žičk, lučk, elektronskih elementov ali kako zgraditi ojačevalec zvoka, se nam pridruži na delavnicah. Prijave v knjižnici, na 01 236 38 00 ali bezigrad@mklj.si.

Zabavna elektronika – Društvo za razvoj tehniškega izobraževanja

Poskusi s sončno energijo – Društvo za razvoj tehniškega izobraževanja

2. november 9.30–13.30 Knjižnica Bežigrad Na delavnici bomo vstopili v svet elektronike, žičk, lučk, elektronskih elementov in elektronskih pripomočkov ter spoznali in izdelali nekaj zanimivih elektronskih vezij.

3. november 9.30–13.30 Knjižnica Bežigrad Na delavnici bomo odkrivali zanimivosti Sonca in njegove vplive na naš planet.

Čudoviti svet zvoka – Društvo za razvoj tehniškega izobraževanja

4. november 9.30–13.30 Knjižnica Bežigrad Na delavnici se bomo ukvarjali z zvokom. Čisto sami bomo izdelali zvočnik in ojačevalnik zvoka. Sproti bomo spoznavali zanimive lastnosti in zakonitosti zvoka in glasbe.

Lučke za svetlejše novembrske dni – Angela Klančar

2. november ob 10.00 Knjižnica Zalog Iz odpadnega materiala bomo izdelali lučke z motivi buče. Da bodo svetile, bomo uporabili čajne lučke.

Škatlica – Tamara Hozjan (Zelena prestolnica)

3. november ob 10.00 Knjižnica Fužine Da bo vaša miza vedno urejena, vaše najljubše reči varno spravljene ali pa darilo lično zavito, bomo izdelali škatlico iz recikliranih materialov in jo po svoje okrasili.

Počitniška ustvarjalnica – Jana Maja Valentinčič

3. november ob 10.00 Knjižnica Polje Dobre ideje, spretne roke, škarjice, lepilo in pisan papir so recept za igračke – kopitljačke, ki vam bodo krajšale počitniške dni.

Risanje s trsko – Matjaž Rolih

3. november ob 10.00 Knjižnica Zalog Drugi dan krompirjevih počitnic bomo v novih prostorih knjižnice risali s trsko in tušem. Mladi ustvarjalci bodo risbo lahko dopolnili z akvarelnimi barvami.

34


35


glasbene in lutkovne predstave Bela mačica in pletilke – Waldorfski vrtec Mavrica 21. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabljeni na kratko, 10-minutno lutkovno predstavo, kjer boste spoznali, kako se dobrota povrne. Mati je ob cesti našla mačico in nato lepo poskrbela zanjo. Toda to ni bila navadna mačica, saj je mati v zahvalo za skrb prejela v dar čudežne pletilke, ki so napletle topla oblačila za njene otroke. Za otroke od 2. do 5. leta in njihove starše.

Nastop mladih kitaristov – Glasbena šola Z lahkoto 29. november ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Slišali bomo najmlajše glasbenike, ki so z igranjem šele dobro začeli, in izkušene kitariste, ki se učijo že več let. Vabljeni ljubitelji glasbe in kitare ter vsi s skrito ali odkrito željo po učenju tega 6-strunskega inštrumenta.

razstave Barvita jesen – OŠ Zadobrova 1. november–30. november Knjižnica Polje Učenci 2. a razreda OŠ Zadobrova so pod mentorstvom učiteljice Alenke Radičević ustvarjali Barvito jesen v kombinirani tehniki risanje/slikanje. Za popestritev knjižnice so ustvarjali tudi viseče jesenske girlande.

Iz pravljice v zeleno mesto – KUD Galerija C. C. U. (Zelena prestolnica) 9. november–1. december Knjižnica Jožeta Mazovca Na razstavi bodo na ogled skupinske »slike velikanke«, ki so jih otroci ustvarjali na delavnicah pod mentorstvom Mateje Herbst in Simona Drofelnika. Slike, izdelane v različnih likovnih tehnikah, predstavljajo zelena mesta, ki so pravljična, domišljijska, čarobna, svobodna in polna dreves.

Korenčkov palček – Maja Kastelic 10. november –13. januar Knjižnica Glinškova ploščad Slikarka in ilustratorka, avtorica večkrat nagrajenega Dečka in hiše, nam bo na jesenski razstavi predstavila nove ilustracije, ki so nastale po pravljici Svetlane Makarovič Korenčkov palček. Otvoritev razstave bo na uri pravljic z ilustratorko, 10. novembra ob 17.00.

za mlade Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm 24. november ob 17.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock'n'rolla na kitari in v skupini, zaključili pa bomo z jam-sessionom. Prinesite svoj instrument, kitaro ali kaj drugega, neobvezno seveda. Primerno tudi za otroke in odrasle.

36


drugo Temelji angleščine v dveh urah po metodi mavrične bližnjice – Dušica Kunaver 3. november ob 17.00 Knjižnica Šentvid Metoda mavrične bližnjice bistveno poenostavlja učenje angleščine, ker sledi naravni poti otrokovega učenja materinščine. Jezik obravnava kot preprost mehanizem, ki deluje v skladu z matematično logiko. Predavateljica nam bo na strokovnem predavanju za družine predstavila preprosti »mehanizem« angleščine na sedmih mavričnih barvah, ki predstavljajo sedem temeljnih besednih vrst (rdeči samostalniki, oranžni pridevniki, rumeni zaimki, zeleni števniki ...).

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2016/2017 Naše veliko majhno morje Enajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili naši naravni dediščini, slovenskemu morju, ki mu je posvečena nova, interaktivno zasnovana razstava v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. V šolskem letu 2016/2017 bomo morje spoznavali v naslednjih vsebinskih sklopih: Splošno o morjih, Morje ni le slana voda, Velika riba majhno žre, Na pogrnjeni mizi in Morska potovanja. MEGA kviz boste lahko reševali od 26. oktobra 2016 do 15. maja 2017 v celoti (vseh 5 sklopov) na www.megakviz.si.

Risana uganka Da bo reševanje ugank še zabavnejše, smo najmlajšim radovednežem omogočili, da rešitev uganke tudi narišejo. Poleg spoznavanja ugank slovenskih avtorjev in preizkušanja svojega znanja bodo tako razvijali svojo likovno ustvarjalnost in se hkrati učili še uporabe računalniške miške. Uganke so primerne za otroke od 2 do 6 let. Vsako poslano pravilno rešitev bomo vključili v nagradno žrebanje, ki ga izvajamo vsaka dva meseca. Uganko najdete na: http://www.mklj.si/risana-uganka.

napovednik za prihodnji mesec Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 1. december ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

37


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 365 31 65

Črnuče

Dunajska c. 367

01 537 26 09

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 364 20 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 788 98 86

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 534 99 85

Fužine

Preglov trg 15

01 540 72 79

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 511 00 30

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 534 66 86

Grba

Cesta na Brdo 63

01 257 29 17

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 750 02 12

Ig

Banija 4, Ig

01 286 33 88

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 541 25 67

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 548 45 10

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 521 15 20

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 600 13 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 363 13 18

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 306 15 89

Polje

Zadobrovška c. 1

01 528 33 87

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 244 35 74

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 427 34 23

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 437 12 90

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 236 38 60

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 512 46 08

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 519 38 42

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 366 30 44

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 256 56 94

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 832 33 66

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 547 43 98

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, november 2016, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

40

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Splet november 2015  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_november-2015.pdf

Splet november 2015  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_november-2015.pdf

Advertisement