Page 1

MAJ

napovednik

2017

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Mesto bere ... južnoameriške zgodbe. Paulo Coelho: Veronika se odloči umreti – Nace Zavrl 5. maj ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Brazilski pisatelj Paulo Coelho leta 1998 izda roman o Veroniki, mladi Ljubljančanki, ki se odloči, da bo storila samomor. Coelhova zgodba je leta 2009 predelana v hollywoodski film; naslovna junakinja je še vedno Veronika, a dogajanje je iz Slovenije preseljeno v New York. Brazilski pisatelj, slovenska protagonistka, ameriški film: Veronika se odloči umreti nam zastavlja vrsto vprašanj o medkulturni adaptaciji in globalni identiteti.

zBiRALCI zgodb (Teden ljubiteljske kulture) 22. maj ob 17.30 Knjižnica Rudnik Pesmi pod krošnjami dreves – na zaključno srečanje vas vabimo v naravo, v Botanični vrt v Ljubljani. Prinesite s seboj svoje najljubše pesmi in jih delite z nami! Pod zelenimi krošnjami in ob naklonjenih poslušalcih bodo zazvenele še lepše. Skupino vodi Lucija Magajna.

Mesto bere ... južnoameriške zgodbe. Isabel Allende: Zorro začenja svojo pot – Tina Poglajen 26. maj ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Šundovski junak Zorro (v španščini »lisjak«) se je v romanih Johnstona McCulleya prvič začel pojavljati leta 1919, skoraj sto let kasneje pa je Isabel Allende napisala zgodovinski roman o začetku njegove poti. V njem Zorro ni zgolj superjunak, temveč je proizvod določenih družbenih okoliščin in vplivov. Zorro se je pojavljal v celi vrsti holivudskih, mehiških in evropskih filmov, na predavanju bomo predstavili najbolj zanimive.

Poezija in fotografija – Sunčan Stone in Tomaž Lapajne Dekleva s poezijo Ane Pepelnik 29. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Fotograf in prevajalec Sunčan Stone bo praktično raziskoval povezave med poezijo in fotografijo. Kaj dobro izrazijo napisane besede poezije in kaj v fotoaparat ujete podobe? Za izhodišče tega razkrivanja bo poezija Ane Pepelnik. Naključno izbrane pesmi bodo navdih za spontan izbor fotografij, ob tem pa bo moderator mag. Tomaž Lapajne Dekleva izpostavil razlike v izraznosti umetniških orodij literature in umetniške fotografije. Cikel »Poezija navdihuje«.

Mesto bere ... južnoameriške zgodbe. Bolivijski dnevnik: Che, revolucija in pop kultura – Nina Cvar 31. maj ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Znamenit odtis Chejevega obraza je morda eden najbolj znanih artefaktov pop kulture iz druge polovice dvajsetega stoletja. Toda kaj se skriva za ikonično podobo? Kdo je bil Che; zakaj je svoje življenje končal v bolivijskih pragozdovih, predvsem pa, kako razumeti njegovo reprezentacijo v širši pop kulturi? Na zastavljena vprašanja bomo odgovorili z analizo njegovih dnevniških zapiskov iz Bolivije in pa Soderberghove biografije iz leta 2008, posnete v dveh delih.

1


predstavitve knjig Rožice za pokušino: predstavitev knjige s predavanjem – Dušica Kunaver (Teden ljubiteljske kulture) 10. maj ob 19.30 Knjižnica Šiška Prijazno vabljeni na predstavitev zbirke receptov Rožice za pokušino, na kateri bo o ljudskem znanju in cveticah, ki v domači kuhinji žlahtnijo domače dobrote, predavala Dušica Kunaver. Obenem bomo odprli razstavo Okus po Rožicah likovne sekcije KD Pirniče, ki bo odprta do 10. junija. V sodelovanju z Društvom Naše korenine.

Razred, kodi in nadzor – Basil Bernstein 10. maj ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Knjiga je izbor avtorjevih besedil s področja sociologije izobraževanja in predstavlja pomemben pripravek k raziskovanju pedagogike in kurikula. O knjigi se bosta pogovarjala Slavko Gaber in Veronika Tašner, soavtorja spremne študije in prevajalca.

Raztrgana do kosti, a zdaj letim – Sabinca Gorenc 18. maj ob 19.30 Knjižnica Fužine Knjiga za vse tiste, ki si v življenju ne upajo biti to, kar prvinsko so, ki si ne upajo živeti sebe, in za vse tiste, ki si želijo postaviti sebe na prvo mesto, je za vse, ki ne vidite izhoda. Toda izhod vedno je, če si še tako globoko v breznu, je možno splezati iz njega s pravimi orodji in delom na sebi.

Alica v deželi plaščev – Barbara Pogačnik 30. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Alica iz naslova se namesto v čudežni deželi znajde v deželi, kjer se, skupaj z drugimi liki otroških junakinj, kot so Sneguljčica, Ronja Astrid Lindgren, Gerda iz Andersenove Snežne kraljice ... sooča s »preoblačenjem« čustev, s teatrom v areni življenja, v katerem se pogled notranjega otroka sooča z usodami odraslih žensk, pisateljic, pesnic. Alica v deželi plaščev je četrta knjiga uveljavljene pesnice Barbare Pogačnik. Na predstavitvi se ji bo pridružila kantavtorica Alina Hirtl.

bralne skupine Angleški bralno-debatni krožek 5. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o romanu Leonarda Michaelsa Sylvia, zgodbi o turbulentni ljubezni v bohemskem New Yorku šestdesetih let. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

Pogovor ob knjigi 8. maj ob 17.30 Knjižnica Zalog Pokopljite me za šprajc avtorja Pavla Sanajeva je zelo kratek avtobiografski roman, ki pripoveduje o življenju osemletnika skozi njegove oči. Nje-

2


gova družina sta samo dedek in babica – in ta babica se ne pokaže kot prijetna in čuteča gospa, ki skrbi za svojega vnuka Saša ...

Prisedite k naši mizici – Maša Uran 10. maj ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Bi bili radi zdravi, srečni, samozavestni, z odlično samopodobo in postali nepogrešljivi na delovnem mestu ali med prijatelji? Naj bo uspeh stalnica vašega življenja? Med sedem in deset koraki se giblje vaša pot do sreče. Sezite po ustreznih priročnikih in vse bo krenilo samo še navzgor ali pa navzdol. Za iztočnico bomo izrabili knjigi: Will Ferguson – Sreča in Lorenzo Licalzi – Lepo je biti guru.

Ti zapleteni odnosi 11. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ali zares poznamo svoje bližnje? Bi opazili, če bi se pripravljalo kaj nenavadnega, nedopustnega v naših odnosih? Na srečanju se bomo pogovarjali o psihološkem trilerju ameriške avtorice Gillian Flynn Ni je več. Vodi Ljubica Krajnc.

Četrtkovi večeri razpletanja zgodb 11. maj ob 18.15 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na tokratnem srečanju se bomo dotaknili ganljive zgodbe o pogumu, upanju in brezpogojni ljubezni v romanu francoske avtorice Anne Laure Bondoux z naslovom Čas čudežev. Srce parajoča zgodba prikaže goboke stiske številnih beguncev na poti do boljšega življenja. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič.

Bralna čajanka 16. maj ob 19.00 Knjižnica Grba Elena Ferrante, italijanska pisateljica, katere resnična identiteta je zavita v oblak skrivnosti, velja za pravi evropski avtorski fenomen. Tako ne moremo vedeti, ali je Olga, osemintridesetletna junakinja njenega romana Dnevi zavrženosti, plod avtoričine domišljije ali njenih lastnih izkušenj. Mario, njen mož, se po petnajstih letih zakona nenadoma odloči, da bo zapustil družino, in Olga se mora znajti, kakor ve in zna ... Vodi Sonja Pirman.

Bralni krog 18. maj ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Na našem majskem srečanju bomo predstavili knjige, ki nam bodo prišle prav v času dopustov in poletne sprostitve. Vodi Darja Bolka.

Bralne vezi 18. maj ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Colum McCann v romanu Transatlantik s pomočjo doživeto opisanih zgodb treh zgodovinskih osebnosti in več generacij žensk, ki so bile z njimi povezane, mojstrsko izriše nekaj pomembnejših trenutkov 150-letne zgodovine Irske in Severne Amerike. Pogovor o knjigi vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Po poteh francoske sodobne književnosti: Francoski literarni krožek – Aicha Boughazi 25. maj ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Tokrat se bomo posvetili zadnjemu romanu razvpitega francoskega pisatelja Michela Houelbecqua Soumission (Podreditev), ki je zaradi svojevrstne obravnave aktualne problematike naraščajoče ksenofobije v

3


Franciji dvignil nemalo prahu. K razburjenju je pripomoglo še dejstvo, da je njegov izida sovpadel s terorističnim napadom na časopisno hišo Charlie Hebdo. Prijave na aicha.boughazi.92@gmail.com

Angleški bralno-debatni krožek 26. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o romanu Margaret Atwood Hag-seed, magičnem poklonu Shakespearju in njegovemu Viharju. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis.

Berem, torej mislim 31. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pogovarjali se bomo o kratkem romanu ameriške avtorice Joyce Carol Oates Črna voda, presunljivem prikazu človeške šibkosti, narcizma, sebičnosti in zla. Vodi Veronika Vurnik Škrabec.

Knjižna doživetja – Tanja Grünfeld 31. maj ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Priljubljena turška pisateljica Elif Shafak je v romanu Štirideset pravil ljubezni na zanimiv način prepletla različne človeške usode v preteklosti in sedanjosti. Roman, začinjen z veliko mistike, je seveda roman o ljubezni. O ljubezni, ki nas sili, da se iz območja udobja podamo v neznano in roman o pravilih, ki jih pozna vsak, ki je kdaj zares ljubil.

Bralna čajanka 31. maj ob 19.30 Knjižnica Škofljica Knjiga Usodne sanje pisateljice Kristin Harmel je očarljiv roman z velikim sporočilom. Glasbeni terapevtki Kate se po tragični smrti ljubljenega moža življenje sesuje na koščke. Kljub spodbudam in podpori bližnjih se zdi, da se koščki niti po dvanajstih letih ne uspejo sestaviti v tisto pravo, srečno obliko ... Vodi Sonja Pirman.

predavanja Življenjska popotovanja: Zoran Knežević – Mateja Hana Hočevar 3. maj ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Zoran Knežević je avtor kratkih zgodb Dvoživke umirajo dvakrat. V njih iskreno, čustveno in prežeto z nežno toplino niza zgodbe o ljudeh z dvema domovinama, pa tudi o tistih, ki nočejo ali ne morejo sprejeti realnosti. Knjiga je bila izbrana za najboljši prvenec leta 2014.

Glasba, užitek ali simptom – mag. Tatjana Rozman 4. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Glasba s svojo socialno funkcijo močno zaznamuje sodobno kulturo, ki v sistemu množične blagovne produkcije deluje kot fetiš, ki se dviga nad banalnostjo vsakdanjega utripa. Ali lahko razmišljamo o glasbi kot o posebni umetniški zvrsti, ki s svojo abstraktno formo zapolni vrzel, ki jo ustvarja praznina odtujitvenega procesa. Cikel »Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo?«.

4


Kinodvorana, film in filozofija – Mag. Marko Ogris 8. maj ob 17.30 Knjižnica Šiška Kako in zakaj v dobi razpršene pozornosti, ko za osredotočeno branje leposlovja in humanistike pogosto zmanjka časa, stara dobra kinodvorana ostaja eno redkih pribežališč za kontemplacijo subtilnejših detajlov sveta in življenja? Kateri filmi druge polovice 20. stoletja nam nujno pridejo na misel, ko pripadniku svoje generacije skušamo opisati svoje videnje tega obdobja in spremembe v njem?

Specifika ruskega kulturnega razvoja – dr. Miha Javornik 8. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kako se je oblikovala ruska nacionalna in kulturna identiteta od sprejema krščanstva v 10. stoletju, kako se je posledično prelamljala v številnih umetno zamišljenih posegih v naravni kulturni razvoj? V čem bi lahko bila specifika ruske duše? Predavatelj bo spregovoril o tem, kaj naj bi opredeljevalo pojem ruskosti oz. t. i. široke slovanske duše.

Zen v vsakdanjem življenju – Ryushin P. Haller Roshi 9. maj ob 19.30 Knjižnica Šiška Že tretje leto zapored nas bo obiskal dolgoletni opat zen centra San Francisco. Ponovno bomo lahko sodelovali pri njegovem predavanju, ne le z vprašanji, ampak se bomo lahko tudi aktivno vključili v interaktivne vsebine. Predstavil bo zen, ki lahko vsakomur pomaga pri umirjanju uma, neposredni izkušnji notranjega miru ter odpravi tesnob in skrbi. Organizira Zen center Srce tišine. Simultan prevod.

Neskončnost v nas – dr. Vojka Bole-Hribovšek 10. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Naš energijski sistem sestavljajo energijski kanali nadiji in energijski centri čakre. Ena od najpomembnejših čaker je anahata – srčno središče, ki je tudi središče čustev. V njem se zavest lahko razširi v neskončnost in z ljubeznijo objame ves svet ter razvije sankalpa šakti – sposobnost uresničevanja želja. Predstavitev anahate bomo dopolnili z vajami. V sodelovanju z Društvom joga v vsakdanjem življenju.

Ob svetu otroške duše – Jasna Grabeljšek Skočir 10. maj ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Sobivati z otrokom ali otroki je poslanstvo odraslih, ki v sebi živimo otroškost skozi iskreno raziskovanje nepoznanih področij sebe in sveta, široko sprejemanje raznolikosti skozi produktivno čudenje ter ustvarjalno delovanje oz. souresničevanje stalno svežih idej. Predava Jasna Grabeljšek Skočir, predstavnica zasebne osnovne šole Lila.

Varno na soncu – doc. dr. Larisa Stojanovič 10. maj ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Čeprav sonce na nas deluje blagodejno, ima obenem tudi negativen vpliv. Kožni rak je v Evropi v vse večjem porastu. Predavateljica, doktorica medicine, specialistka dermatovenerologije, bo spregovorila o tem, kakšna je pravilna zaščita pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov, kako se lahko najbolje zaščitimo pred pojavom kožnega raka in kako pomembno je, da dobro poznamo svojo kožo.

5


Mojster Osho in budizem – Elena Jenček 10. maj ob 19.30 Knjižnica Fužine Osho je v svojih govorih največkrat omenjal budizem tudi zato, ker je bil prepričan, da je zen budizem edina religija prihodnosti. Na predavanju se bomo poleg osnov budizma dotaknili tudi velikega budističnega praznika luči, ki je poznan pod imenom Vesak. Budisti ga po celem svetu praznujejo ob polni luni v maju in kot njihov največji praznik je omenjen tudi v OZN.

Quo vadis Evropa? – dr. Igor Bahovec in dr. Bojan Žalec 11. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje O tem, kaj Evropo povezuje, o spravi po 2. svetovni vojni, o vrednotah in temeljnih pravicah, o viziji EU in o tem, kako v vsej različnosti delovati skupaj, bodo razpravljali gostje pogovornega večera. S pismom bo sodeloval tudi dr. Zvone Štrubelj iz Bruslja. V sodelovanju z gibanjem Svetovni etos Slovenija.

Dom brez odpadkov – Maja Nagode 11. maj ob 18.30, Knjižnica Bežigrad, dvorana Povsem običajna štiričlanska družina si je zadala pomemben okoljevarstven cilj. S spremembo nakupovalnih navad jim je uspelo zmanjšali količino odpadkov za 90% in hkrati dvigniti kvaliteto hrane, čistil in kozmetike, ne da bi za to porabili več denarja kot prej. Predavateljica vam bo predstavila možnosti, kako lahko zmanjšate količino odpadkov tudi v vašem gospodinjstvu.

O človeški naravi v kapitalističnem svetu – dr. Dušan Rutar 15. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavatelj bo spregovoril o filozofskem paradoksu, ki ga je razvil David Hume. V okviru cikla »Predavanja za uvod v pozitivno psihologijo«.

Življenje na avtopilotu (kako prevzeti nazaj kontrolo nad svojim življenjem) – Domen Strmšnik 16. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vse prevečkrat se znajdemo v situacijah, ko se počutimo, da smo zgubili kontrolo nad svojim življenjem. Hiter tempo življenja in nenehno prilagajanje lahko povzročita, da težje sledimo svojim željam, mislim in potrebam. Ko temu dodamo še skrb za družino, je vsega lahko preveč. Predavanje organizira Društvo »Up« v okviru Šole življenjskih veščin. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Prazgodovinska kolišča okoli Alp – Dejan Veranič 16. maj ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Kolišča in barjanske naselbine iz prazgodovinskega obdobja so poseben pojav značilen za alpske dežele. V številnih jezerih in mokrotnih področjih predalpskega sveta so se odlično ohranila. So spomeniki edinstvenega pomena in raziskovalne sporočilnosti. Raziskave lahko njihovo kulturo, gospodarstvo in okolje od 5. tisočletja do 1. tisočletja pred našim štetjem osvetlijo do podrobnosti.

Nezapisano – Viki Grošelj 16. maj ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Viki Grošelj, alpinist in pisatelj, se je soočil z vsemi osemtisočaki v Himalaji. Kako pa se sooča z vsakdanjim življenjem in kako doživlja razliko

6


med hladno tišino gora in hrupom mest, nam bo zaupal v pogovoru s Tajo Zuccato.

Naravna gradnja – Miha Šegula 17. maj ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Predavatelj, univ. dipl. inž. arhitekture, nam bo predstavil gradnjo z naravnimi materiali. Med drugim bo spregovoril o vrstah naravne gradnje in vrstah materialov za gradnjo, pa tudi o postopku za pridobitev gradbenega dovoljenja, stroških ter energijski porabi.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Marko Čepak Maki 18. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokratni gost bo spregovoril o avtorskem prvencu Maki Planet, tesni vpetosti v italijanske jazzovske kroge in medžanrskosti, ki ga spremlja. Iskrivi pogovor o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi, ki prinaša pregled najvidnejših izdaj jazzovske glasbe preteklega leta, vodi univ. dipl. muzikologinja in kritičarka Nina Novak, ustanoviteljica portala Jazzetna.

Mahler, Debussy, Ravel in Sibelius – dr. Mitja Reichenberg 18. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ob prelomu 19. in 20. stoletja je simfonična glasba doživela precej sprememb. Gustav Mahler (1860-1911) je bil neoklasicist, eden največjih zadnjih simfonikov, Claude Debussy (1862-1918) in Maurice Ravel (18751937) sta bila predstavnika francoskega impresionizma, ki je segel vse do najsodobnejših glasbenih stilov ter Jan Sibelius (1865-1957), ki je ponesel razumevanje finske glasbene govorice daleč preko meja svoje domovine. Cikel »Diskretni šarm komponistov«.

Dokumentarni film in pogled naprej – Nina Cvar 22. maj ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na zadnjem srečanju Filmskega kluba bomo prek izrisa genealogije statusa podob v globalnem kapitalizmu razmišljali o prihodnosti dokumentarnega filma: o njegovi (ne)moči, da kljubuje, a hkrati tudi odpira drugačna razmerja med posameznikom, zgodovino in svetom. V sodelovanju s Škratovo čitalnico.

Antistresna metoda – Društvo E priložnost 23. maj ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Da se pri delu ne iztrošite in poškodujete, je potreben notranji mir in stabilnost. Zato želimo predstaviti metodo dihalnih vaj, samomasaže in vodene globoke sprostitve, s katero si prenovite in povečate energijo, izboljšate medsebojne odnose in dvignete tolerančni prag stresa.

Ste preveč zaskrbljeni? – Leo Ivandič 24. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Zaskrbljenost je normalno čustvo, ki ima tako, kot vsako drugo čustvo, svoj smisel in namen. Opozarja nas na možne negativne scenarije v prihodnosti in nas motivira, da se pripravimo nanje. Vendar poleg normalne obstaja tudi patološka zaskrbljenost. Pretirano zaskrbljeni ljudje ne živijo tukaj in zdaj; njihov um je ves čas v »nevarni prihodnosti«.

Konoplja v prehrani – Roman Štukelj 24. maj ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Predstavljene bodo vse koristi uživanja konopljinih semen, korenin in cveta. Razložene bodo razlike med oljem, pridobljenim iz semen in iz

7


cveta. Dr. Roman Štukelj je član strokovnega sveta in strokovni sodelavec mednarodnega inštituta za kanabinoide. Dela tudi v laboratoriju za klinično biofiziko ter sodeluje na katedri za ortopedijo ter sodelavec mednarodnega inštituta ICCANA.

Harmonizacija energetskega in fizičnega telesa: pot do kvalitetnega življenja – Sonja Auberšek- Egberoungbe 24. maj ob 19.30 Knjižnica Fužine Je v vašem življenju prisoten izziv, ki želite rešiti, pa ne veste, katera pot je prava? Kozmične in zemeljske energije so nam v pomoč in vodilo na poti k boljšemu življenju na katerikoli ravni obstoja. Z njimi si pomagamo pri zdravljenju bolezni, oblikovanju fizičnega telesa, v medsebojnih odnosih, ob strahovih, preživetih travmah, za uresničevanje vizij in ciljev v karieri, ustvarjanje obilja.

Vloga starih staršev v razvoju otroka – Urša Marn Kosin (Popoldan z Igroteko in Knjižnico dr. France Škerl) 25. maj ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Stari starši imajo lahko velik vpliv na razvoj svojih vnukov, zlasti če z njimi preživijo veliko časa. »Dovolj dobri« stari starši pomenijo za otrokov razvoj neprecenljivo izkustvo ljubezni, znanja, medsebojne naklonjenosti, spoštovanja ter povezanosti med preteklostjo in sedanjostjo. »Dovolj dobri« stari starši se ne trudijo biti popolni in tega tudi ne pričakujejo od svojih vnučkov.

Reformacija v »slovenskih deželah« 16. stoletja – dr. Nenad Vitorović 31. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kaj je bilo pri reformaciji 16. stoletja tako novega, (za)kaj je odmevalo in osvajalo duha in srca ljudi? Kakšno je bilo novo razumevanje evangelija, vere, milosti, svobode? Kakšna je bila nova podoba Boga? Kakšno je bilo novo samorazumevanje človeka in v kakšnem smislu je vse to bilo novo? Kako se je ta reformacija širila v »slovenskih deželah« in zakaj se v njih ni obdržala?

potopisi Argentina, Čile in Bolivija – Andreja Avberšek 9. maj ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Potovanje bomo pričeli v Patagoniji in na koncu sveta uživali s cesarskimi pingvini, gvanakami in ovcami. Nacionalni park Torres del Paine nas bo navdušil s svojimi ostrimi vršaci, ledeniki in modrimi ledeniškimi lagunami. Na severu Argentine bomo z najetim avtomobilom obiskala kanjone, starodavne visokogorske vasi z ogromnimi kaktusi, v čilenski puščavi Atacami pa sem obiskala zelo suho dolino Lune.

Sirija, Jordanija, Izrael. Dežele Bližnjega vzhoda nekoč in danes – Jaka Gabrovšek 10. maj ob 19.30 Knjižnica Šentvid Tokrat se bomo podali v Aleppo, Homs, Damask, Petro, Mrtvo morje, Jeruzalem. V dežele z bogato kulturno dediščino in zgodovino, a marsikaj od tega, kar je bilo zaščiteno kot Unescova kulturna dediščina, je danes žal uničeno.

8


9


Iran 4x4, spoznavanje skrivnosti Perzije po neustaljenih poteh – Leni Ozis in Nejc Trpin 17. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Premočena od jesenskega dežja na Zagrosu sta popotnika s postankom v pravljičnem mestu Esfahan pobegnila v poletni Shiraz. Po okušanju žafranovega sladoleda ju je pot vodila na sever v širno sonce puščave Kavir. Otovorjena s pistacijami sta prečila visoke gore ob Kaspijskem jezeru in še zadnje cekine pustila na največjem bazarju v Tabrizu. V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Ogled Plečnikovih znamenitosti za Bežigradom 18. maj ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, preddverje V letošnjem letu obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je v Ljubljani pustil neizbrisljiv pečat. Pridružite se nam na ogledu njegovih arhitekturnih znamenitosti za Bežigradom. Ogled bo potekal v primeru zadostnega števila prijav. Prijave do 10. maja na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Način življenja na različnih koncih sveta – Janez Mihovec (Popoldan z Igroteko in Knjižnico dr. France Škerl) 23. maj ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Navdušeni popotnik, ki je obiskal že marsikateri del našega planeta, nam bo predstavil, kako živijo ljudje na različnih koncih sveta. Med drugim bo spregovoril o strukturnih spremembah v prebivalstvu, o življenju in pojmovanju družine, o medgeneracijskem sodelovanju med njimi, predstavil pa bo tudi ekonomski in kulturni vidik bivanja. Pridružite se nam na potovanju okrog sveta.

Slovenski Camino – Metodij Rigler 30. maj ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Slovensko Jakobovo pot, dolgo 297 km, nam bo predstavil eden izmed njenih ustanovitelj. Skupaj z ženo Marjeto, prijatelji in prostovoljci so se lotili raziskovanja in s pomočjo pisnih gradiv in dokumentov iz arhiva RS, srednjeveških poslikav in kipov, pa tudi ljudskih pesmi o romarjih ter številnih cerkvah sv. Jakoba postavili smeri, stezice, ki so že v srednjem veku prek Slovenije vodile v Compostelo.

glasba, film, gledališče Filmski večer v THL – Sexmisja 9. maj ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Poljska politična satira, kjer je beg za življenje dvojno podkovan, je 30 let po svojem izidu še vedno zanimiva miselna vaja.

Cikel ruskega filma: Dvajset dni brez vojne (1976) 25. maj ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Drugi film iz cikla ruskega filma je zgodba vojaškega novinarja Lopatina. Leta 1942 ga pošljejo za dvajset dni v uzbekistanski Taškent, ki ga vsa grozota rušilne vojne še ni dosegla, poiskati soprogo padlega tovariša. Film po noveli in scenariju Konstantina Simonova, ki je življenje vojnega dopisnika poznal iz prve roke. Film je leta 1977 prejel nagrado filmskega kritika Georgesa Sadoula v Franciji. Vojna drama traja 101 min.

10


Zemlja (1930)

26. maj ob 17.00 Slovanska knjižnica, kletna dvorana Kulturno društvo »Ljubljana-Kyiv«, »Kulturni miks BORŠČ« in Slovanska knjižnica vabijo v okviru ljubljanskih Dnevov ukrajinske kulture na ogled nemega filma režiserja Oleksandra Dovženka. Film je eden izmed njegove »Ukrajinske trilogije« in govori o tektonskih spremembah v sovjetski družbi po boljševiški revoluciji, ki so posegale v duševno preoblikovanje celotnega ljudstva. Po mnenju mnogih kritikov velja delo v zgodovini filma za eno izmed največjih klasičnih mojstrovin. V nekdanji Sovjetski Zvezi je bilo prikazovanje filma dolgo časa prepovedano.

izobraževanja Obrazna joga – Jasna Novak Beguš 8. maj ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Na predstavitvi obrazne joge boste izvedeli, kaj je obrazna joga, zakaj vaditi z obrazom, kako uravnavati hormonsko ravnovesje in odpravljati stres, kako se z vadbo obrazne joge zdravstveno okrepimo, pomladimo in duhovno prebudimo. Predstavitev bo vodila certificirana inštruktorica obrazne joge.

Podjetje in urejena poslovna dokumentacija – Andreja Zabret 9. maj ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Delavnica je namenjena bodočim podjetnikom, ki še razmišljajo ali so že začeli z lastnim poslom in ne vedo kje in kako začeti. Predvsem je delavnica namenjena predstavitvi osnov, kaj pomeni imeti lastno podjetje in kako upravljati z njim na področju poslovne dokumentacije in minimalne pravne ureditve. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Govorica telesa. Gestika – Lilijana Pahor 9. maj ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 8. maja na bd@mklj.si.

Sajenje in presajanje rastlin – mag. Trajče Nikoloski (Popoldan s Knjižnico Savsko naselje) 9. maj ob 17.30, Knjižnica Savsko naselje Navdušen vrtnar in dolgoletni čebelar nam bo na delavnici, ki je namenjena tako odraslim kot otrokom, na praktičen način prikazal sajenje in presajanje rastlin. Nikoloski je avtor več kot sto strokovnih prispevkov za domače in tuje revije, njegovi učbeniki za vrtnarstvo pa so tudi obvezno gradivo učencev srednje strokovne šole.

Govorica telesa. Obraz – Lilijana Pahor 10. maj ob 15.00 Knjižnica Fužine, info točka Borza dela Naš obraz marsikaj razkriva. Ali se da z njegovih potez razbrati naša čustva? Prijave do 9. maja na bd@mklj.si.

11


12


Čustvena inteligenca – Brigita Tomas 11. maj ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ljudje smo družabna bitja in smo v veliki meri povezani preko čustev. Na izobraževanju bomo spoznali, kako preko čustvene inteligence bolje spoznati svoja čustva in razumeti čustva drugih. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 12. in 26. maj ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas.

Ljubljana skozi fotoaparat – Darja Kos 15. maj ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, slikanje na terenu Čaka nas prijeten foto potep po Ljubljani. Skozi praktično fotografiranje bomo spoznali različne prisotpe fotografiranja posameznih motivov (detajl, arhitektura, portret ...). Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Priprava na partnerstvo za samske – Tinkara Filač 15. maj ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Obdobje samskosti je obdobje priprave na čas, ko spoznamo osebo, ki nas še posebej privlači. Kaj in kako takrat, ko se začnejo zmenki, kje in kako naj iščem partnerja, kako vem, da je »pravi«? Vse to boste zvedeli na delavnici. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Neverbalna komunikacija na razgovoru – Lilijana Pahor 16. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kako pomemben je prvi vtis? Kaj sestavlja prvi vtis? Kako »izdajalsko je naše telo in obleka«? Kaj sporočamo z rokovanjem? Kaj sporočamo s pogledom? Kaj govorijo naše roke in noge? Prijave do 15. maja na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 16. in 30. maj ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Govorica telesa. Dotik – Lilijana Pahor 17. maj ob 15.00 Knjižnica Bežigrad , dvorana Hesse meni, da je dotik prvinska ter najbolj intimna človeška potreba. Obstajajo čisto individualne razlike v dotikanju, nekateri se po naravi raje dotikajo drugih, spet drugi pa se izogibajo telesnemu stiku. Dotik ima v vsakem trenutku močno sporočilno vrednost. Prijave do 16. maja na bd@mklj.si.

NLP. Zakon privlačnosti – Borut Vuković 17. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kolikokrat ste pomislili, da nečesa ne želite in ste dobili ravno to? Na delavnici bomo spoznali, kako delujejo naši možgani in kako lahko z različnimi tehnikami spremenimo zakon privlačnosti v smer ki jo želimo doseči. Vsa orodja za aktiviranje zakona privlačnosti imamo že v sebi samo prebuditi jih je potrebno. Prijave od 8. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

13


(P)osebnost ženske v poslovnem svetu – Lilijana Pahor 18. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka (P)osebnost ženske v poslovnem svetu je v zavedanju lastne osebnosti. Profesionalna identiteta je sestavljena iz naših sposobnosti, spretnosti in veščin, zato smo (p)osebne. Uspejo tiste, ki iščejo, najdejo in uresničijo svojo (p)osebnost. Na delavnici bomo raziskovale in ugotavljale našo (p)osebnost v profesionalni identiteti. Prijave do 17. maja na bd@mklj.si.

Prava za pravega – Karolina Rebernik 18. maj ob 18.30 Knjižnica Bežigrad Na delavnici bomo spoznavale, kje so ovire, ki nam preprečujejo, da bi imele dober partnerski odnos. Ko najdeš stik s sabo, postaneš Prava za Pravega! Takrat se ljubezen zgodi sama od sebe. Delavnica je namenjena samskim ženskam in ženskam, ki so v nefunkcionalnem odnosu, a si ga želijo izboljšati. Z vami bo zakonska in družinska terapevtka.

Planeti v astrologiji – Lenka Stanić 22. maj 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kaj so planeti v astrologiji. Opis posameznega planeta, komu vlada, kaj pomeni na objektivni, subjektivni in fiziološki ravni. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Analiza fotografij udeležencev – Darja Kos 22. maj 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Skozi analizo fotografij in diskusijo bodo udeleženci dobili napotke za izboljšavo fotografij. Naučili se bomo, katere so ključne komponente za lepo in všečno fotografijo. Spoznali bomo kompozicijo, kontrast, obliko formatov in razvili veščine za boljše oblikovanje fotografije. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Zgodba kot zdravilo – Karolina Rebernik 22. maj 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Miti, legende in pravljice nosijo v jedru temeljna spoznanja, ki zadevajo vsakega človeka. S pomočjo knjige Ženske, ki tečejo z volkovi bomo odkrivali, kako nam lahko zgodba vlije novih psihičnih moči. Delavnica je namenjena ženskam, ki bi rade okrepile svojo samozavest. Z vami bo zakonska in družinska terapevtka. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Individualni razgovori – Lenka Stanić 23. maj 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Individualna srečanja, kjer boste spoznali natalno astrološko karto in njene osnovne karakteristike, usmeritev energije, izogibanje in pozornost glede zdravstvenih težav. Ob koncu boste dobili smernice za naprej. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Zeliščna sol – Ula Hribar Babinski 24. maj ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vrtovi že lepo dišijo po zeliščih. Zelišča so nepogrešljiva v vsaki kuhinji, zato jih bomo pripravili v soli, da ohranijo svežino in dajo jedem bogat okus. Vabljeni! Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

14


Domača tinktura za dobro počutje – Hermina Binder 24. maj ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Če vam povemo, da so tinkture alkoholni izvlečki drog, smo veliko povedli? Verjetno ne. Če pa vam rečemo česnova tinktura, boste takoj pomislili, da je česen naravni antibiotik ... Za vas bomo pripravljali tinkture za dobro počutje. Kakšen pa je postopek, vam razkrijemo na srečanju. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Dinamična uporaba NLP orodij v transu in hipnozi – dr. Beno Arnejčič 30. maj ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Udeleženci delavnice bodo spoznali nevrolingvistično programiranje (NLP), s katerim se lahko naučijo uporabljati svoj um. Predavatelj, doktor psihologije, praktik in mojster NLP, bo predstavil tudi temeljne pojme in razlike med transcouchingom, hipnozo, medicinsko hipnozo in hipnopsihoterapijo. V sodelovanju s Slovenskim društvom za nevrolingvistično programiranje (SNLP).

računalniška izobraževanja Svet Excela 2 (Excel 2010) – Kristijan Srpič 18. maj ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznali boste, kako filtriramo podatke, povezujemo liste, izdelujemo vrtilne tabele in zaščitimo liste z geslom. Osvežili in nadgradili boste znanje oblikovanja različnih grafikonov ter preizkusili nekaj zahtevnejših funkcij. Zaželena je predhodna udeležba na delavnici Svet Excela 1. Prijave od 8. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Uporaba pametnih telefonov. Individualno mentorstvo – Jan Strajnar 19. maj 8.00–14.00 Knjižnica Rudnik Imate pametni telefon in potrebujete pomoč pri njegovi uporabi? Vam težave povzročajo osnove klicanja, pošiljanja sporočil ali vzpostavljanje povezave z brezžičnim omrežjem? Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo 19. maja med 8. in 14. uro. Obvezna je rezervacija termina na 01 308 57 10.

Kako objaviti spletni dnevnik – Jurij Šorn 23. maj ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Spoznali boste, kako ustvariti dnevniški zapis in se poučili o brezplačnem orodju za izdelavo vsebine. Delavnica je primerna za vse, ki obvladajo Windows na osnovnem nivoju, vključno z brskanjem po spletu, ravnanjem z datotekami in uporabo urejevalnika besedilih datotek. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Uporaba pametnega telefona – Katarina Ceglar 24. in 25. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na delavnici boste spoznali osnovne funkcije za klicanje, pošiljanje sporočil, urejanje stikov, fotografiranje in povezavo z brezžičnim omrežjem. Delavnica je namenjena začetnikom. Pogoj za udeležbo je, da ima vaš telefon OS Android. Prosimo, da ob prijavi navedete proizvajalca in tip telefona. Prijave od 15. maja na: 01 308 57 10 ali ssu@mklj.si.

15


jezikovna izobraževanja Španščina 3 – Asha Podgornik 9. maj ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Spoznavali bomo besedišče, povezano z ekologijo, različne prislove in strukture za izražanje verjetnosti in se tako opremljeni zapletli v pogovor o življenjskih spremembah na Zemlji v daljni prihodnosti. Ne uidejo pa nam niti realni pogojni stavki za prihodnost. Prijave od 3. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 9. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tokratna izbrana tema za pogovor je šport v vseh svojih oblikah. Delavnica je namenjena rabi jezika, utrjevanju znanja in širjenju besednega zaklada. Prijave od 3. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 16. maj ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Bliža se poletje, čas za potovanja in potepanja po mestu. Spoznavali boste besedišče za opisovanje počitniških dogodivščin in ponovili glagola gustar in preferir. Prijave od 8. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Asha Podgornik 23. maj ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Bi raje šli v Peru ali Mehiko? Skupni imenovalec zadnje delavnice bo Latinska Amerika. Ukvarjali se bomo s posebnostmi in znamenitostmi nekaterih držav, raziskali zgodovino čokolade in za konec prebrali inkovsko legendo o nastanku jezera Titicaca. Prijave od 15. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak 23. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Za zadnjo delavnico v tem šolskem letu teme nismo vnaprej določili. Pridite in povejte kaj lepega! Poslovili se bomo s pesmijo po mentoričinem izboru. Prijave od 15. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Uvod v japonski jezik in pisavo – Andrej Savnik 23. maj ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Za 21. stoletje pravijo, da je stoletje Azije. Eden od sodobnih azijskih velikanov je tudi Dežela vzhajajočega sonca, Japonska. Japonska je dežela velikih kontrastov: dežela prefinjene starodavne kulture, istočasno pa tudi dežela visoke tehnologije in cvetoče mladostniške pop kulture. Pridružite se nam na predstavitveni delavnici.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 30. maj ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Po zemljevidu mesta bomo določali lego mestnih znamenitosti, dajali navodila za pot od ene do druge. Prijave od 22. maja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

16


ustvarjalne delavnice Obeski malo drugače – Mojca Bartolič 17. maj 13.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na tokratni delavnici si bomo izdelali najrazličnejše obeske, s katerimi bomo popestrile ključe, torbice, oblačila, pasove ... Poigrale se bomo s preprostim vozlanjem vrvice, nizanjem kovinskih, usnjenih ali lesenih elementov in tako izdelale unikatne modne dodatke. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Obešalnik z morskim privdihom – Katja Podstudenšek 22. maj 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo osvežili in z morskimi in poletnimi dodatki okrasili star obešalnik iz žice. Oblekli ga bomo v vrv in nanj privezali ali z vročim lepilom pritrdili nekaj dodatkov, ki nas spominjajo na morje in na tople poletne dni. Obešalnik bo nato pri vas doma krasil posebno steno, balkon, teraso ali kar vhodna vrata. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

razstave Leto 2017 – leto reformacije 1. april–30. junij Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Razstava ob 500. obletnici reformacije bo obiskovalcu s pomočjo razstavljenih knjig iz zbirk Slovanske knjižnice približala obdobje, v katerega segajo temelji slovenskega knjižnega jezika. Avtorica razstave je Jana Okorn.

Butalci – Osnovna šola Poljane (Teden ljubiteljske kulture) 3. april–19. maj Knjižnica Bežigrad, stopnišče Letos obeležujemo 150-letnico rojstva Frana Milčinskega, ki se je v zavest Slovencev zanesljivo zasidral s humorističnimi zgodbami o Butalcih. Osmošolci z Osnovne šole Poljane predstavljajo, kako današnja mladina (ljubljanska, seveda, in ne butalska) bere in doživlja njihove prigode in nezgode. Na razstavi so skušali pojasniti, kako je mogoče, da so Butalci še vedno smešni, in zakaj ostajajo aktualni.

Bodi moj prijatelj – razstava ilustracij Suzi Bricelj 5. april–31. maj Knjižnica Glinškova ploščad Suzi Bricelj je likovna ustvarjalka, ki se kot ilustratorka in oblikovalka loteva slikanic, proze in učbenikov. Njena dela je moč najti tudi v Cicidoju, Cicibanu in Pilu, imela pa je tudi že kar nekaj samostojnih razstav. Tokrat je s svojimi deli obogatila razstavni prostor Knjižnice Glinškova ploščad.

Razstava slik: Vivianina barvna paleta – Viviana Škrabec (Teden ljubiteljske kulture) 1.–20. maj Knjižnica Fužine Na razstavi Viviana predstavlja sebe, triindvajsetletno študentko likovne pedagogike skupaj s svojimi ilustracijami in slikarskimi deli. Inspiracijo išče v naravi, pogosto pa je model njena mlajša sestrica. Skozi proces ustvarja-

17


18


nja se sprosti in povzame občutke dneva. Sledi svojim sanjam in želi prenesti inspiracijo in znanje na otroke, učence in ljubitelje umetnosti.

Kolekcija pomlad – poletje (Teden ljubiteljske kulture) 3.–31. maj Slovanska knjižnica, preddverje dvorane Razstava je predstavitev slogovno, tehnično in starostno zelo raznolike skupine sedmih amaterskih slikarjev z imenom CC30, ki jo od leta 1999 mentorsko vodi akademska slikarka Zdenka Žido. Tokrat se predstavljajo s slikami, s katerimi bi obiskovalce radi popeljali v topli, igrivi svet barv, ki jih uzremo takoj, ko se začne pomlad in se igrivo nadaljujejo v poletje. Izjema so skice, krokiji s svinčnikom Tima Bučarja, ki so sicer črno beli, vendar zato prav nič manj igrivi.

Ati Soss – Narodna in univerzitetna knjižnica

4.–31. maj Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje Brez dvoma je Ati Soss ena najzanimivejših in najmarkantnejših osebnosti pretekle dobe slovenske zabavne in jazzovske glasbe. Bil je odličen instrumentalist, bandleader, aranžer in skladatelj, s svojim nastopom pred orkestrom je na množico deloval kot magnet. Jazz je bil v tistem času pri nas skorajda prepovedan. Ati Soss je vztrajal in se leta 1950 pridružil Plesnemu orkestru Radia Ljubljana, ki ga je tedaj vodil mojster Bojan Adamič.

Čitaj slovaško, beri slovensko 4.–14. maj Slovanska knjižnica, preddverje V zadnjih sto letih ima slovaška književnost svoje vidno mesto tudi v slovenskem prostoru. Razstava ponuja vpogled v sprejemanje slovaške književnosti skozi 20. stoletje, še posebej pa vabi k branju prevodov slovaške književnosti, ki so pri nas izšli v zadnjih dveh desetletjih. Njihovo število in odmevnost pričata o dobri kondiciji prevajalcev in zainteresiranosti domačih založb. Avtorji razstave so Špela Sevšek Šramel, Diana Pungeršič in Andrej Rozman. Razstavo bo v četrtek, 4. maja 2017 ob 17.00, odprla nj. eks. Eva Ponomarenková, veleposlanica Slovaške republike.

Nakit Adorable – Mateja Hafnar 8. maj–2. junij Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Osnova razstavljenih unikatnih izdelkov je povoščena bombažna vrvica, spletena v kitko ter nato sešita skupaj v različne oblike na katero za popestritev dodani različni dodatki. Ogrlice so po izgledu bogate in udobne za nošenje, so različnih velikosti, oblik, ki lepo popestrijo vsako garderobo.

Slike – Majda Kočar (Teden ljubiteljske kulture) 9.–31. maj Knjižnica Zalog Slike na razstavi je risala toplota poletja, nežnost ptic in spomin, shranjen v nezavednem. So podobe, ki jih je bolj kot znanje ustvaril navdih. Zato iz njih enako kot svetloba sije brezčasnost ujeta v potezo trenutka. Odprtje razstave bo v torek, 9. maja ob 19 uri.

Pregledna razstava članic in članov Likovne skupine Društva Fran Govekar (Teden ljubiteljske kulture) 9. maja–26. junija Knjižnica Škofljica Razstava je rezultat individualnega ustvarjanja v zadnjem letu. Na razstavi so dela v različnih tehnikah, sprehodijo nas skozi abstraktno

19


dojemanje prostora in občutij, popeljejo v naravo, v krajinske motive z elementi arhitekture, povabijo med cvetje, v dišeča tihožitja in svet živalske ter človeške figuralike. Slikarke in slikarji se predstavijo v njim ljubih tehnikah, prisotni sta tudi mešana tehnika in redko zastopan kolaž. Odprtje razstave bo 9. maja ob 19.30.

Okus po rožicah – Likovna sekcija KD Pirniče (Teden ljubiteljske kulture) 10. maj–10. junij Knjižnica Šiška, čitalnica Na razstavi bodo amaterski slikarji, člani likovne sekcije KD Pirniče, razstavili svoja dela na temo cvetlic. V sodelovanju z Društvom Naše korenine. Odprtje razstave s predstavitvijo knjige Rožice za pokušino in predavanjem Dušice Kunaver bo v sredo, 10. maja, ob 19.30.

Likovni ustvarjalci – Union 04 (Teden ljubiteljske kulture) 15.–27. maj Slovanska knjižnica, preddverje V maju že tradicionalno razstavljajo ustvarjalci skupine Union 04. Likovna razstava združenja amaterskih slikarjev je prikaz dela slikarskih talentov, ki se s slikanjem sicer ne ukvarjajo poklicno, pa njihova ustvarjalnost kljub temu pritegne veliko pogledov.

drugo Pogovorjevalnice ... 4. in 18. maj ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Pogovorjevalnice so iniciativa mladih, katere glavni namen je odpiranje prostora za vse tiste, ki si želijo kakovostnih pogovorov, za katere v vsakdanjem življenju včasih ni priložnosti ali časa. Pogovori potekajo o vnaprej določenih temah, za katere člani sami izkažejo interes. Pogovore vodijo mladi povezovalci.

Popoldan s knjižnico Savsko naselje 9. maj od 12.30 dalje Knjižnica Savsko naselje Na popoldnevu s knjižnico Savsko naselje se bo mogoče udeležiti ustvarjalnih in izobraževalnih delavnic ter se na zelenici pred knjižnico družiti ob knjigah in igračah iz naše Igroteke.

Turški večer – Azilni dom Vič 9. maj ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Radi potujete in spoznavate različne kulture? Bi si želeli poskusiti tradicionalno turško kuhinjo in slišati tradicionalno glasbo? Vas zanima, zakaj ljudje s Turčije iščejo azil po drugih evropskih državah? Prisluhnili bomo kratki predstavitvi te raznolike države, potem prek glasbe, plesa in hrane doživeli tradicionalno Turčijo, na koncu pa poslušali zgodbo prosilca za azil iz Turčije. Prostor bo tudi za vprašanja in razpravo. Dogodek bo delno v angleškem, delno v slovenskem jeziku.

20


Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 10. maj ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje V okviru Zdravstvenega kotička bo v sobi SSU v 1. nadstropju študent medicine obiskovalcem brezplačno meril krvni tlak in glukozo v krvi (do 19. ure).

Le z drugimi smo – predstavitev projekta 11. maj ob 10.00 Trubarjeva hiša literature Predstavitev projekta, ki je namenjen krepitvi socialnih in državljanskih kompetenc strokovnih in vodstvenih delavcev v vzgoji in izobraževanju, od vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, CŠOD in ljudskih univerz. Dogodek organizirata ZRC SAZU in Pedagoški inštitut.

Popoldan z Igroteko in knjižnico dr. France Škerl 25. maj od 12.30 dalje Knjižnica dr. France Škerl Pridružite se nam na prijetnem popoldnevu na zelenici pred knjižnico. Pripravili smo pester program, ki združuje ustvarjalne delavnice, predavanja, knjige in igrače iz naše Igroteke. Vabljeni obiskovalci vseh generacij!

mladi Matura'17 – Tanja Tomšič 8., 22. maj ob 17. 30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na prvem od majskih srečanj, namenjenih pripravam na maturo iz slovenščine in poglabljanju znanj, bomo govorili o jeziku na maturi (skladnja, oblikoslovje, besedotvorje), na naslednji delavnici pa se bomo posvetili vsebinam iz sporočanja (besedilne vrste). Pogovorno analizo bo vodila Tanja Tomšič, profesorica slovenščine na gimnaziji in zunanja ocenjevalka na maturi.

Rock`n`roll glasbena delavnica – Marko Šturm 18. maj ob 17.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v bendu, zaključili pa bomo z jam-sessionom. Če želite, lahko prinesete svoj instrument. Vabljeni vsi – mladi in stari, ki nosite glasbo v srcu!

21


za otroke

22


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: torek sreda

17.00 17.00

Fužine Zalog

Dan japonske kulture za najmlajše – Andrej Savnik

4. maj ob 17.00 Knjižnica Šentvid Na Japonskem 5. maja praznujejo Dan otrok, ko vsem otrokom zaželijo srečo in povsod plapolajo zastave z motivom krapa. Zato smo se v naši knjižnici odločili otrokom predstaviti nekaj utrinkov japonske kulture. Slišali boste japonsko pravljico in pesmico, barvali slike z japonskimi motivi, se naučili uporabljati japonske paličice in se posladkali s tradicionalno japonsko sladico. Vabljeni otroci od 4. leta dalje in njihovi starši.

Zgodbe iz preteklosti (Popoldan z Igroteko in Knjižnico dr. France Škerl) 25. maj ob 17.00 pred Knjižnico dr. France Škerl Pripovedovanje spremlja človeka že tisočletja. Včasih je bilo veliko bolj prisotno med ljudmi, danes ga pri življenju ohranjajo le redki. Pridite in prisluhnite zgodbam na Popoldnevu z Igroteko in Knjižnico dr. France Škerl.

izobraževanja Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 4. in 16. maj ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave v knjižnici. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

ustvarjalne delavnice Izdelovanje eko prevoznih sredstev – KUD Galerija C.C.U. 4. maj ob 17.00 Knjižnica Polje V okviru projekta »Iz pravljice v zeleno mesto« bomo predstavili knjigo, se pogovorili o življenju junakov ter načinu preživljanja prostega časa udeležencev delavnice in izdelali eko prevozno sredstvo.

Mala ustvarjalnica. Magični klobučki – Dunja Kranjac 4. maj ob 17.00 Knjižnica Rudnik Na majsko ustvarjalno delavnico vabimo vse otroke od 8. leta in najstnike, skupaj bomo izdelali pisane klobučke. Pa ne take za povezniti na glavi, ampak prav posebne, z magnetkom, ki vam bo pomagal obdržati najpomembnejše sporočilo na vidnem mestu. Pridite po svoj magnetni klobuček.

23


Glasbena delavnica – Jože Rupnik (Popoldan s Knjižnico Savsko naselje) 9. maj ob 16.30 Knjižnica Savsko naselje Na delavnici, ki bo potekala v okviru Popoldneva s Knjižnico Savsko naselje, se bomo naučili pesem o pomladi. Z malo domišljije in iznajdljivosti bomo iz starega, neuporabnega CD-ja naredili inštrument, s katerim bomo pesem poskušali tudi zaigrati.

Polonca Kovač in vesoljsko jajce – Barbara Kaiser, Maja Šefman 10. maj ob 17.00 Knjižnica Brezovica Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovica@mklj.si. 30. maj ob 17.30 Knjižnica Škofljica Prijave v knjižnici, na 01 308 57 60 ali skofljica@mklj.si. 31. maj ob 17.00 Knjižnica Ig Prijave v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si. Vsako leto se s projektom Dajmo jim vetra spomnimo okrogle obletnice enega od naših pisateljev ali njihovih del. Letos bo tema ustvarjalne delavnice Vesoljsko jajce Polonce Kovač, rojene pred natanko 80. leti. Vsak bo ustvaril lastno vesoljsko jajce, spoznali bomo nekaj zelišč Male čarovnice, si skuhali čaj ter se podali na lov za narobe pospravljenimi knjigami in zakladi.

Delavnica izdelki iz gline – DCA Puhova (Popoldan z Igroteko in Knjižnico dr. France Škerl) 25. maj ob 17.30 Knjižnica dr. France Škerl Obudili bomo starodavno umetnost oblikovanja gline. Pot od kepe gline do uporabnega keramičnega izdelka, okrasnega izdelka ali kipa je zanimiva ter polna izzivov in presenečenj. Prepustili se bomo uživanju in sproščanju ob gnetenju gline.

Impro gledališče – Mladinc in ŠILA (Popoldan z Igroteko in Knjižnico dr. France Škerl) 25. maj 15.00–17.00 pred Knjižnico dr. France Škerl V okviru Popoldneva pripravljamo delavnico improvizacijskega gledališča v sodelovanju s Četrtnim mladinskim centrom Bežigrad (Javni zavod Mladi zmaji) in Šolsko impro ligo. Delavnica je namenjena otrokom in mladim.

Dežela dinozavrov – KUD Galerija C.C.U. 30. maj ob 17.00 Knjižnica Grba Po navdihu slikanice Lile Prap Dinozavri?! bomo z Matejo in Simonom ustvarjali skoraj čisto prave stegozavre, pteranodone, tiranozavre rekse in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo.

24


razstave Bitja – Vrtec Mladi rod 1.–31. maj Knjižnica Jožeta Mazovca Živalska, mitološka in fantastična. So domače živali, hišni ljubljenčki, člani cirkusa ter motivi zgodb. In čeprav sodobna znanost še ni potrdila obstoja zmajev, ti še vedno burijo otroško domišljijo. S filmi in stripi se vračamo v svet dinozavrov, potujemo v prihodnost, prek aplikacij pa lovimo Pokemone.

Pomladne cvetlice – OŠ Zadobrova 1.–31. maj Knjižnica Polje Učenci 3. a razreda OŠ Zadobrova so pod mentorstvom učiteljice Špele Mušič ustvarjali na temo pomladi. S kombinacijo različnih likovnih tehnik (tempera barve, voščenke, flomaster) so poskušali prikazati barviti svet pomladnih cvetlic.

Ciciuhec v knjižnicah 8. maj–30. junij Knjižnica Črnuče; Knjižnica dr. France Škerl; Knjižnica Glinškova ploščad; Knjižnica Savsko naselje Ob zaključku projekta Ciciuhec – beremo z malčki, bodo otroci iz sodelujočih vrtcev razstavljali svoje izdelke.

Vrtec praznuje 40 let – Vrtec Škofljica, enota Citronček 3.–30. junij Knjižnica Škofljica Otroci so ustvarjali v celoletnem projektu na temo arhitekture. Raziskovali pa so tudi preteklost njihovega vrtca in jo primerjali s sedanjostjo ter si zamislili prihodnost.

drugo Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2016/2017 Naše veliko majhno morje Enajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili naši naravni dediščini, slovenskemu morju, ki mu je posvečena nova, interaktivno zasnovana razstava v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. MEGA kviz lahko rešujete od 26. oktobra 2016 do 15. maja 2017 v celoti (vseh 5 sklopov) na www. megakviz.si.

25


26


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, maj 2017, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

28

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Splet maj 2017  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_maj-2017.pdf

Splet maj 2017  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_maj-2017.pdf

Advertisement