Page 1

FEBRUAR napovednik

2017

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

napovednik za prihodnji mesec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

počitniške delavnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

glasbene in lutkovne predstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Vam teče jezik? – Barbara Kaiser 7. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na prireditev vabimo pripovedovalce zgodb in poslušalce. Včasih smo pripovedovalci zabavni, pa tudi poučni. Od vas ne pričakujemo profesionalnih nastopov, le nekaj domišljije in iskrenosti. Če se boste odločili pripovedovati, naj bo vaša zgodba dolga približno 10 minut.

Pesniški večer na odprtem odru 7. februar ob 19.30 Knjižnica Fužine Na razgibanem pesniškem dogodku se bomo predajali verzom, takim izpod peres avtoriziranih avtorjev in tudi še nikoli prebranih in objavljenih. V naši družbi bo tudi Barbara Pogačnik, pesnica, literarna prevajalka in kritičarka. Vabimo vas, da se nam pridružite v branju vaše lastne poezije ali pa vaših najpriljubljenejših pesnikov.

Od nekdaj lepe ... odprti oder branja poezije 8. februar ob 13.30 Knjižnica Bežigrad Od nekdaj lepe so odmevale besede, zapisane v verzih. Vabljeni, da prisluhnete poeziji našega največjega pesnika. Nekatere njegove pesmi bodo predstavljene tudi v glasbeni izvedbi. Z veseljem bomo prisluhnili tudi vaši zapisani besedi.

Poezija in glasba – Peter Kus in mag. Tomaž Lapajne Dekleva 9. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Skladatelj in izdelovalec izvirnih inštrumentov Peter Kus bo v živo raziskoval povezave med poezijo in glasbo. Za izhodišče tega razkrivanja bodo pesmi Petra Svetine. Naključno izbrane pesmi bodo navdih za spontane kratke zvočne stvaritve na izvirnih inštrumentih, ob tem pa bo moderator Tomaž Lapajne Dekleva izpostavil razlike v izraznosti umetniških orodij literature in glasbe. Cikel »Poezija navdihuje«.

79. Govekarjev večer – Literarna skupina DFG 13. februar ob 19.00 Knjižnica Ig Spregovorili bomo o poeziji in prozi. S svojimi avtorskimi pesmimi in proznimi deli se nam bodo predstavili člani literarne skupine Društva Fran Govekar. Povezuje Alenka Jeraj.

Junaki našega časa z zgodbo v dlani – dr. Aksinja Kermauner 14. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kdo so resnični junaki našega časa? Drzni ljudje, ki med nas smelo prinašajo dobre zgodbe! Prav z zgodami, ki jih živijo sami, boljšajo vsakdan tistim, ki to potrebujejo. Prva gostja v novem ciklu pogovornih doživetij bo dr. Aksinja Kermauner, profesorica inkluzivne pedagogike, pisateljica in veliko srce, ki pozna in lepša svet ljudem, ki jim je življenje vzelo polnočutnost. Z gostjo bo kramljala Carmen L. Oven.

Na pesniškem Tandemu s Petro Koršič – Gorazd Kocijančič in Dejan Kos 17. februar ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Na februarskem Tandemu se bosta voditeljici Petri Koršič pridružila Gorazd Kocijančič in Dejan Kos. Avtorja si bosta segla v pesniški roki in poklepetala ob branju avtorske poezije.

1


Pesniški večer Zate – Mirjana Šernek 22. februar ob 19.30 Knjižnica Šentvid Avtorica prihaja iz Šmarja - Sap. Svoja čustva rada zlije na papir, seveda v brajici, saj je že kot otrok izgubila vid. Iz življenjskega popotovanja črpa navdih za pisanje in tako je tudi nastala prva pesniška zbirka. Je članica literarnega združenja slepih in slabovidnih Slovenije, sodelovala je na mednarodnem festivalu poezije in glasbe.

Večer avtorske poezije in glasbe: Delta – Kaja Teržan in Manca Udovič 24. februar ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Motivno izhodišče večera je povzeto po istoimenski pesniški zbirki Kaje Teržan, ki je izšla leta 2015 pri Centru za slovensko književnost. Približno tretjini pesmi iz omenjene zbirke se bo v povsem samosvojem jeziku klavirja pridružila glasbenica Manca Udovič. Delta je enakovredno prelivanje dveh medijev na način prevzemanja pobude – enkrat glasbe, drugič poezije. Ko se ena izpoje, se druga šele začne.

predstavitve knjig Osma žrtev ali rekvijem za likvidatorja – Črt Kanoni 7. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V knjigi Osma žrtev ali rekviem za likvidatorja opisi glavnih oseb – pacientov – temeljijo na resničnih osebah, ki jim je avtor spremenil imena in priimke, vse druge osebe pa so resnične, tako kot položaji, ki so jih zasedale, kar ni nepomembno, zlasti z vidika naše polpretekle zgodovine in konspirativne mreže znotraj OF med organiziranim uporom v Ljubljani med časom 2. svetovne vojne in obdobjem graditve nove oblasti do leta 1955. Pogovor z avtorjem bo vodil Tomaž Čeč.

Glas noči – Kazimir Kolar 7. februar ob 19.00 Knjižnica Zalog Kolarjev inovativen romaneskni prvenec Glas noči je razdeljen na štiri podobe in napreduje iz sedanjosti v preteklost. Vsaka podoba ima svoj stil pripovedovanja in predstavlja določeno življenjsko postajo burnega protagonistovega življenja. Zgodbo pripoveduje 28-letni zgodovinar, obremenjen s psihozo. Z avtorjem se bo pogovarjal glavni urednik založbe Litera Orlando Uršič.

40 let mojih soočanj s Himalajo – Viktor Grošelj 16. februar ob 19.00 Knjižnica Rudnik Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski reševalec in gorski vodnik. Je tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin. Predstavil nam bo svojo najnovejšo knjigo, ki je izšla ob 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak. V njej so objavljeni njegovi zapisi z lanskoletne jesenske odprave na nepalsko Himalajo in članki, objavljeni v zadnjih dvajsetih letih v Sobotni prilogi.

2


Osnove ljubezni in zla – Jurij Hudolin 27. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V seriji pogovorov »Raje vprašam« bo Urban Vovk tokrat gostil pesnika in pisatelja Jurija Hudolina. Pogovarjala se bosta o avtorjevem pred kratkim izdanem petem romanu Osnove ljubezni in zla, ki v svojem naslovu obljublja splošne uvide, do katerih pa se posameznik lahko dokoplje le tako, da se poda na pot v neznano, kjer se srečuje s številnimi »hudolinovskimi« liki, polnimi neobvladanih strasti in vrtoglavega zanosa.

bralne skupine Bralna čajanka 7. februar ob 19.00 Knjižnica Grba Na tokratnem srečanju bomo prebirali poezijo slovenskega pesnika, esejista in prevajalca Toneta Pavčka, katerega verzi živijo naprej in nam grejejo dušo in srce. Vodi Sonja Pirman.

Ti zapleteni odnosi 9. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Pretresljiv zapis mlade muslimanske ženske, ki svojemu možu, ki leži v komi, pripoveduje o življenju in ljubezni. Na tokratnem srečanju se bomo pogovarjali o knjigi Kamen potrpljenja – Syngué sabour avtorja afganistanskega rodu Atiqa Rahimija. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi 9. februar ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Včasih se prileže dobra pesem, ki »ničesar ne menja, le utrjuje bilčico upa«, kot je zapisal Tone Pavček. Vsak svoj up bomo iskali pri najljubših pesnikih in februarja brali pesmi po lastni izbiri. Pogovor vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

Četrtkovi večeri razpletanja zgodb 9. februar ob 18.15 Knjižnica Šiška Spregovorili bomo o navidezno odmaknjenem, nepomembnem življenju starca, ki v domu za ostarele čaka na odrešitev, ki mu jo lahko prinese samo smrt. Milan Petek Levokov v romanu Ljudje na burji preko nepomembnega in za družbo že nekoristnega starca odslikava podobo naše Goriške, Soške in Vipavske doline, a istočasno tudi postavlja ogledalo naši sedanji družbi. Vodita Anja Žitnik in Gusti Lindič.

Pogovor ob knjigi 13. februar ob 17.30 Knjižnica Zalog Roman Dala sem ti vse življenje, ki ga je napisala Zoe Valdes, se dogaja na Kubi. Zgodba pripoveduje o Cuquiti, ki se rodi v mešanem zakonu, starša ne zmoreta skrbniškega bremena, zato gre mala Cuca pri desetih letih k botri, ta pa jo kmalu preseli k dvema pocestnicama v bordel ... Pogovor bo vodila Jožica Božič. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... južnoameriške zgodbe.

3


Ozvezdja knjig 15. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tokrat bomo prebirali in spoznavali pesnika. Slovenskega pesnika, ki je eden naših največjih poetov. Lansko jesen je minilo 110 let od njegove smrti. Že veste? Spoznavali bomo Simona Gregorčiča, znanega tudi pod vzdevkom Goriški slavček. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

Bralni krog 16. februar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V februarju bomo »gostili« Prešernove nagrajence, pregledali nekatere nove mladinske knjige, slikanice in nove naslove za odrasle bralce.

zBiRALCI zgodb 20. februar ob 18.00 Knjižnica Rudnik Zakaj zgodbe o mladih radi berejo tako najstniki kot tudi odrasli bralci? Kje je njihov čar? O tem, katere od njih so najlepše, pa tudi o vrednotah, ki jih sodobni svet skozi zgodbe ponuja mladim, se bomo pogovarjali na februarskem srečanju. Skupino vodi Lucija Magajna.

Po poteh francoske sodobne književnosti: Francoski literarni krožek 20. februar ob 18.00 Knjižnica Šiška Enkrat na mesec se pogovarjamo o enem izmed sodobnih francoskih romanov. Na drugem srečanju se bomo posvetili romanu La place, ki je izpod peresa Annie Ernaux izšel leta 1984 in za katerega je avtorica prejela prestižno francosko literarno nagrado Prix Renaudot. Krožek praviloma poteka v francoščini, pogoj je solidno znanje francoskega jezika (vsaj nivo B1). Vodi Aicha Boughazi.

Razpletanje zgodb 21. februar ob 19.00 Knjižnica Šentvid Iran se v 17. stoletju koplje v bogastvu, ki ga prinašajo dragocene preproge. Prestolnica Isfahan je prizorišče romana Kri cvetic iranske pisateljice Anite Amirrezvani. Brezimno mladenko strastno privlačita svet barvitih vzorcev in magična lepota preprog. Njena pot do izdelovalke preprog je močno zaznamovana z duhom tedanjega časa in tradicionalnimi iranskimi pripovedkami. Vodi Mateja Kobal.

Berem, torej mislim 22. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V duhu kulturnega praznika bomo februarsko srečanje posvetili vsebinski in jezikovni lepoti Poezij Franceta Prešerna in preverili, kakšen in kolikšen pomen ima pesnikovo delo za sodobnega bralca. Vabljeni k branju in osebni interpretaciji najljubših Prešernovih pesmi. Vodi Veronika Vurnik Škrabec.

Knjiga spregovori 22. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Magda Reja, etnologinja in svetovna popotnica, je leta 2006 za literarni potopis Ime tvoje zvezde je Bilhadi dobila nagrado za najboljši prvenec. Prizorišče njene druge knjige Sledi v pesku je prav tako Sahara, toda tokrat je potovala drugače. Arabske karavane in kamele je zamenjala za hitra terenska vozila, ki čez puščavo in proti Evropi prevažajo ilegalne podsaharske emigrante in ponarejene cigarete. Predstavitev knige in pogovor o njej vodi dr. Iztok Osojnik. Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

4


Prisedite k naši mizici 22. februar ob 18.15 Knjižnica Šiška, pravljična soba Kriminalni roman kot čtivo za sprostitev ali v vlogi »zlatega prinašalca« družbenokritičnega sporočila. Vsi, ki se strastno potapljate v vodah knjižnih detektivov, forenzikov in ostalih iskalcev in preganjalcev grdobežev, ki poštene ljudi spreminjajo v trupla ... povabljeni k naši mizici. Napeto bo do zadnje minute našega srečanja. Vodi Maša Uran.

Bralna čajanka 22. februar ob 19.30 Knjižnica Škofljica Damjana Bakarič je bila 15 let novinarka, ki se ni ustrašila nobene teme, nobenega človeka. Potem pa se ji je zgodilo, da je morala sredi povsem običajnega pogovora o službi zbežati na svež zrak, daleč stran od sogovornika, daleč stran od vseh. Začel se je njen boj s tesnobo in napadi panike. V knjigi Na tesnobi opisuje, kako se je zlomila, se soočila s svojo težavo in se slednjič lotila zdravljenja.

Knjižna doživetja 22. februar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Kuharska pravljica za odrasle Laure Esquivel Kot voda za čokolado je s ščepcem magičnega realizma recept za mehiško knjižno uspešnico. Čutno opisovanje hrane, ki »diha« z družinsko sago o oblastni veleposestniški materi in njenih treh hčerkah, draži naše nosnice in brbončice. Poetični slog te zaziblje v prvobitni svet otroštva in vonjav domače kuhinje. Pogovor vodi psihologinja Tanja Grünfeld. Tudi na seznamu knjig Mesto bere ... južnoameriške zgodbe.

Angleški bralno-debatni krožek 24. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Pogovarjali se bomo o tragikomični satiri o rasni in ekonomski neenakosti v ZDA The Sellout ameriškega avtorja Paula Beattyja. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori so namenjeni spoznavanju literarnih del in hkrati vadbi angleškega jezika, saj potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

predavanja Mir v svetu se začne v nas samih – dr. Vojka Bole Hribovšek 1. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Osnovni princip v jogi je nenasilje ali ljubezen do vsega živega in neživega. Začnemo pri sebi z vadbo, ki je prilagojena našim potrebam, sposobnostim in trenutni življenjski situaciji. Z umirjanjem in obvladovanjem telesa se poglobimo v meditacijo, ki nas vodi do notranjega miru, le-tega pa izžarevamo navzven in pripomoremo k boljšemu svetu za vse. Predavanje bomo dopolnili z vajami iz programov, ki so primerni tudi za fizično manj zmogljive. V sodelovanju z Društvom joga v vsakdanjem življenju.

5


Užitek, vednost, oblast – Milan Balažic 1. februar ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Predavanje se bo osredotočilo na pozno poučevanje J. Lacana, s čimer bo pospremilo izid nove knjige Milana Balažica Užitek, vednost, oblast. Knjiga prinaša nabor do sedaj še nikoli objavljenih referenc iz pariških arhivov Lacanove psihoanalitične Šole in kot prvo delo v slovenskem prostoru obravnava njegovo pozno poučevanje, obeleženo z razmerjem do filozofije in matematične logike.

Užitek kot kategorična zapoved sodobnega časa – mag. Tatjana Rozman 2. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Materialni standard je potrošniško družbo pripeljal na raven neskončnih možnosti izpolnjevanja različnih »potreb« in želja. Na eni strani se prikazujejo neskončne možnosti užitka, na drugi strani frustracije in omejitve. Zakaj pravijo, da so najboljše stvari tiste, ki so nemoralne, prepovedane ali pa redijo ... Cikel »Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo?«.

Alpski bojevniki – Viktor Grošelj 6. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje 23. februar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Slovenski alpinizem predstavlja eno od velikih slovenskih zgodb o uspehu. Še posebej z vzponi v Himalaji Slovenci sodimo v sam vrh svetovnega alpinističnega dogajanja. Predavatelj bo spregovori o tem, kako je potekal ta osupljivi projekt od prve slovenske odprave v Himalajo pa vse do danes.

Ko imajo hormoni žur – Minka Gantar 6. februar ob 19.30 Knjižnica Škofljica Hormoni povezujejo čustva, misli in telo. Ko ste v harmoniji, so v harmoniji tudi hormoni, počutite se odlično. Kaj pa narediti, ko hormonsko stanje zaniha? Minka Gantar nam bo predstavila, kako harmonija ponovno oživi naša čustva, misli in telo, izvedeli bomo, kako povečati telesno energijo, kako se kaže pomanjkanje hranilnih snovi, kako preprogramiramo podzavest. Vse to vodi do ljubezni do sebe, ki je v današnjih časih še kako pomembna.

Telo in stres – Miha Ogrin 9. februar ob 19.30 Knjižnica Fužine 14. februar ob 19.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Na predavanju se bomo posvetili načinu delovanja telesa, spoznali kakšni so odzivi telesa na stres, kakšno vlogo ima napetost mišic in kdaj nastane bolečina. Miha Ogrin je avtor lastnih terapevtskih tehnik, ki preko vibrirajočih prijemov mišic in manipulacije vezivnega tkiva vplivajo na hitro in učinkovito reševanje težav kostno mišičnega sistema.

Filozofija in užitek branja – mag. Marko Ogris 13. februar ob 17.30 Knjižnica Šiška Po iznajdbi tiska je branje obveljalo za nujni del samo-vzgoje človeka kot družbeno in etično občutljivega posameznika. Danes, v dobi spektakla digitalnih medijev in adrenalinsko šokantnih novic, kaže, da je situacija prej nasprotna. V čem pa danes še vedno ostaja tisto staro filozofsko »čudenje ali rado-vednost duše«, ki se človeku praviloma zgodi ob branju leposlovja, filozofije in humanistike?

6


Zvončki ... belina, ki vabi – dr. Jože Bavcon 13. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Ko zacvetijo navadni mali zvončki (Galanthus nivalis L.), začutimo pomlad. Velikokrat do tiste prave pomladi mine še kar nekaj časa. Celo sneg še lahko zapade in se še obdrži za nekaj dni, vendar zvončki naznanjajo, da zima počasi odhaja. Predavatelj je vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta.

Klub likovnih umetnic v Zagrebu – Nataša Ivanović in Marja Nikolčič 13. februar ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Leta 1931 so slovenske predstavnice zagrebškega Kluba likovnih umetnic, prvega in edinega ženskega umetniškega združenja v tedanji državi, v Ljubljani priredile svojo prvo razstavo. Ob pogovoru bo pojasnjeno, kaj je slovenskim umetnicam, kot so bile Elda Piščanec, Henrika Šantel, Anica Zupanec Sodnik idr., omogočilo vstop v klub in ali je takšen način združevanja prinesel določene prepreke pri razvoju umetniške kariere.

Pasti hujšanja – Maja Marsetič 14. februar ob 18.00 Knjižnica Grba Hujšanje s stradanjem povzroči stanje neravnovesja v telesu, kateremu se telo skuša prilagoditi. Enako se zgodi tudi potem, ko prenehamo s stradanjem, če je hranilnih snovi zopet v izobilju – tipična posledica je t. i. jojo efekt. Na predavanju bomo izvedeli, kaj se dogaja ob stradanju telesa in zakaj različni »instant recepti« iz revij niso najboljša pot. Dolgoročne rezultate dosežemo s trajno spremembo prehranskega vzorca.

Kako s svojim nastopom prepričati poslušalce? – Tjaša Strle 21. februar ob 19.00 Knjižnica Zalog Bi radi prepričali sodelavce, zakaj se lotiti projekta, ki vas zanima? Ali pa se morda pripravljate na razgovor za službo? Namen neverbalne komunikacije je, da podpre našo verbalno komunikacijo in nam pomaga doseči naš namen in cilj. Pa naj gre za nastop pred eno osebo ali polno dvorano. Govorili bomo o tem, kako pomemben je očesni stik ter kako lahko položaj telesa vpliva na naš nastop.

Predstavitev diagnostičnega pregleda v kitajski medicini: kaj povesta pulz in jezik – Maša Maruša Cvelbar in Huang Youmin 15. februar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V prvem delu nam bo predavateljica, diplomirana akupunkturistka, predstavila osnove tradicionalne kitajske medicine. V drugem delu pa nam bo kitajska zdravnica prikazala, kako poteka diagnostični pregled. Gostji prihajata iz Centra TKM – tradicionalna kitajska medicina.

Telo in stres – Miha Ogrin 15. februar ob 19.30 Knjižnica Šentvid Posvetili se bomo načinu delovanja telesa, odzivom telesa na stres, vlogi napetosti mišic in kdaj nastane bolečina. Miha Ogrin je med. Masseur FA SRK z diplomo BündnerMedizinischemassagefachschule Chur-Davos, Švica, z več kot desetletnimi izkušnjami na področju terapevtskih masaž. Prav tako je avtor lastnih terapevtskih tehnik za reševanje težav lokomotornega aparata. Eko teden v Knjižnici Šentvid.

7


Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo – Žan Tetičkovič 16. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Interdisciplinarni projekt The Port Of Life je po izboru portala Jazzetna proglašen za album leta. Njegov avtor, komponist, bobnar in tolkalec Žan Tetičkovič je svoj dom pred šestimi leti zamenjal z New Yorkom in migrantsko izkušnjo uglasbil skozi večstavčno suito. O izseljeniški izkušnji, komponiranju in odrekanju bo spregovoril v pogovoru z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna.

Giuseppe Verdi, Richard Wagner in Giacomo Puccini – dr. Mitja Reichenberg 16. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje ​Na tokratnem srečanju bomo spoznali veliko trojico, vladarje klasičnega repertoarja vseh opernih hiš po svetu. Italijan Giuseppe Verdi (18131901) in Nemec Richard Wagner (1813-1883) sta se rodila istega leta, nekoliko kasneje pa še Italijan Giacomo Puccini (1858-1924). Omenjeni predstavljajo najbolj popularno razumevanje opere kot velike glasbene drame. Cikel »Diskretni šarm komponistov«.

Logika, um in čustvena inteligenca – dr. Dušan Rutar 20. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V okviru cikla »Predavanja za uvod v pozitivno psihologijo« bo predavatelj tokrat govoril o tem, zakaj logika ni isto kot inteligenca.

Jeza: koristno ali škodljivo čustvo? – Katja Z. Istenič 21. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Predavanje je namenjeno tako ljudem, ki prehitro vzkipijo, kot tudi tistim, ki jeze skoraj nikoli ne pokažejo ter se jeze drugih ustrašijo. Namenjeno je tudi vsem, ki si želijo izboljšati svojo komunikacijo ob reševanju konfliktov. Predavanje organizira Društvo Up v okviru Šole življenjskih veščin. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Življenjska popotovanja: Tina Košir – Mateja Hana Hočevar 21. februar ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Tina Košir je moderatorka literarnih dogodkov, kolumnistka in nekdanja voditeljica televizijske oddaje Knjiga mene briga. Govorila bo o svoji ljubezni do pisanja in branja, o predanosti jogijski poti, o izgubah, ki so jo izklesale in naučile, da je vedno mogoče vstopiti v notranji prostor miru, pa tudi o dedku Vitomilu Zupanu ...

Odpočijte si možgane z meditacijo – Leo Ivandič 22. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Meditacija je starodavna metoda, katere priljubljenost v današnjem času vse bolj narašča. Razlogi za to se skrivajo v njenih dobrodejnih učinkih: odpravlja posledice stresa, spodbuja regeneracijo organizma in obnavlja notranje zaloge energije. Znano je, da so ljudje, ki se znajo sprostiti in doseči duševni mir bolj zdravi, vedri in zadovoljni. Imajo več energije in na življenje gledajo optimistično.

Pogovor s p. dr. Karlom Gržanom 23. februar ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje »Začeti moramo pri sebi, nadaljevati moramo med najbližjimi in potem moramo širiti krog sprave med vse, s katerimi smo si dani v sožitje. Nobena razlika v narodnosti, kulturi, religiji ... ni razlog, ki bi lahko kar koli (v nas ali zunaj nas) vodil v dvobojevanje. Različnost nam je dana za

8


dopolnjevanje in sodelovanje,« piše p. dr. Karel Gržan v svoji novi knjigi Vstanimo v suženjstvo zakleti: izstop iz smrtnonosne igre polov (Sanje, 2016). Pogovor ob izidu knjige bo vodil prof. dr. Marko Pavliha. V sodelovanju s Svetovnim etosom Slovenije.

V kraljestvu dokumentarnega filma. Filmski esejizem – Nina Cvar 27. februar ob 18.00 Knjižnica Šiška Na četrtem srečanju filmskega kluba se bomo osredotočili na temo, ki se zaradi specifične kombinatorike ponuja kot plodno izhodišče za razmišljanje o odnosu med dokumentarnim filmom in procesi samopremišljevanja. V ta namen si bomo ogledali tudi nekaj žlahtnih del filmske esejistke in ob tem ponovili znanje, ki smo ga osvojili na prvih treh srečanjih.

Jubilanti – Meta Hočevar 28. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Meta Hočevar vse življenje gradi prostore. Kot mati dom. Kot diplomirana arhitekta hiše, ki naj bi zaživele v realnosti. Kot gledališka scenografinja in režiserka tiste, ki jih prežarja svetloba ali spregovarjajo o narobesvetu. Kot profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pa v mlajših ustvarja nove prostore znanja in spoznanja. Ignacija J. Fridl se bo z Meto Hočevar pogovarjala o njenih lepih, nepozabnih, prelomnih prostorih v petinsedemdesetih letih življenja.

Čustvena inteligenca – Ivana Palajsa 28. februar ob 19.30 Knjižnica Šiška Psihologi vse bolj omenjajo čustveno inteligenco, saj popularni inteligenčni kvocient IQ oziroma akademska inteligenca ni merilo za inteligentno obnašanje ali iznajdljivost v vsakdanjih življenjskih situacijah. Ljudje kljub visokem IQ pogosto doživljajo neuspeh na delovnem mestu, v družbenih stikih, ohranjanju zrelih in stabilnih vezi ali v soočanju s težavami. V sodelovanju z Novo Akropolo.

potopisi Tahiti – Janja in Tine Kunaver 1. februar ob 19.30 Knjižnica Šiška Tahiti je vulkanski otok, obdan s koralnimi grebeni, na njem pa se vzpenjajo visoki vrhovi. Znan je postal po uporu na ladji Bounty – posadka je poročala o lepoti tropskega otoka in o topli, prijazni naravi domačinov. Tam je nekaj let živel in ustvarjal francoski slikar Paul Gauguin. Sicer pa Tahiti velja za otok ljubezni, že leta 1768 ga je Francoz Bougainville poimenoval kar rajski otok.

Lahkih nog naokrog po Južni Afriki, Lesotu in Svaziju – Katarina in Rok Hočevar 7. februar ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Mlada popotnika, Katarina in Rok, sta se za en mesec odpravila raziskovat jug črne celine. Z najetim terencem sta prevozila 7.000 km, preživela nočni sprehod po Cape Townu, splezala na nekaj tritisočakov v Zmajevih gorah, se potapljala z morskimi psi ter v puščavi Kalahari opazovala leve in antilope.

9


10


Švica s kolesom – Urban Čepon in Martina Mole 9. februar ob 18.00 Knjižnica Horjul Kolesarsko popotovanje se je začelo z drugim najvišjim prelazom Alp (Stelvio) in po 14. prelazih nad 2.000 metrih nadmorske višine, 19 dneh in 1.350 kilometrih sta zaključila krožno pot od vzhoda do zahoda Švice in nazaj.

V iskanju naših korenin: zadnje tradicionalne kulture Afrike – Mare Lakovič 9. februar ob 19.00 Knjižnica Rudnik Divjine Etiopije, Namibije in Konga dajejo zatočišče zadnjim tradicionalnim plemenskim kulturam Afrike. Z izginotjem teh kultur ne izgubljamo samo zadnjih arhaičnih ljudstev sveta, ki izhajajo iz območja, ki je geografska zibelka človeštva, temveč tudi starodavna vedenja in genski zapis, ki razkriva fenomen in skrivnosti človeške evolucije. Predavanje bo govorilo o problematiki izginjanja tradicionalnih plemenskih kultur Afrike.

Tajska – Darja Taisa Cerkvenik 14. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Ta priljubljena dežela razkriva veliko več kot samo lepote morja, eksotične okuse hrane in nasmejane obraze. Darja Taisa Cerkvenik je v Aziji preživela pet let, se družila z domačini, se naučila tajščine in laoščine, živela na vasi, kjer ni turistov ter okusila različne festivale. Vabljeni na slikovito predavanje, na katerem bo z vami delila nekaj svojih doživetij in življenjskih izkušenj.

S kolesom po Centralni Aziji – Marko Mohorčič 15. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Zgodba o dobrem mesecu življenja na kolesu po sledeh Svilene poti. Začetek je v Taškentu, nato se prične 2.100 kilometrov dolgo kolesarjenje čez polja Uzbekistana in prva gorstva Tadžikistana. V Dušanbeju na Pamirsko cesto vse do mesta Khorog. Potem ob Wakhanskemu koridorju in dalje po najvišjih cestah sveta mimo jezer Bulunkul in Yashikul ... V sodelovanju s popotniško agencijo Lama.

Tajska, Singapur in Malezija – Nina Žurga 16. februar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Popotnica je na Tajskem raziskovala sever države, prostovoljno delala na samooskrbni kmetiji in bila prvič v življenju šivana, tako da je izkusila tudi tajsko urgenco. V Singapurju je obiskala prijateljico, domačinko, ki ji je predstavila singapurski način življenja in med obiskom za nekaj dni skočila še v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur, kjer je spoznavala predvsem malezijsko kulinariko.

Jugovzhodna Azija – Darja Taisa Cerkvenik 16. februar ob 19.30 Knjižnica Gameljne Kako tečejo dnevi, tedni, leta ljudem v Laosu, na Tajskem in Kitajskem? Kako poteka tipičen vsakdan tistih, ki so nepismeni? Kako razmišlja človek, ki te kot tujko vpraša, kaj se skriva tam zadaj, nad modrim platnom, ki mu rečemo nebo? O čem sanjajo mladi, ki so se znašli na križišču tradicionalnega in modernega sveta?

Od Salzburga do Gradeža – Nataša Jerina 22. februar ob 18.30 Knjižnica Jarše Kolesarjenje po dobro urejeni kolesarski trasi, ki vodi skozi številna znamenita mesta in izredno slikovito naravo – ali kako je bila zrela ženska spet 10 minut besna, ker se je odločila, da gre sama na pot ...

11


Filipini – Kristijan Srpčič 22. februar ob 19.00 Knjižnica Ig Na potepanju po filipinskem arhipelagu se najde marsikaj zanimivega, med drugim tudi filipinske zdravilce, ki operirajo z golimi rokami. To je svet s posebno mentaliteto, drugačno hrano in kulturo, z nešteto nadzemnimi kabli in zmedo na cesti. V enem dnevu si lahko priča filipinski poroki in kasneje pogrebu, srečaš kobre na riževih poljih, na koncu dneva pa se priležejo napitki iz svežega kokosa.

Jemen – Karmen Rus 22. februar ob 19.30 Knjižnica Fužine Jemen, dežela, ki jo imenujejo tudi Felix Arabia. V primerjavi s svojimi sosedami na Arabskem polotoku ima ta dežela vse: gorate, rodovitne predele kot tudi tipične puščavske predele. Dežela, preko katere se je v davnini vila ena izmed pomembnih karavanskih poti, dežela, polna nasprotij ... In dežela toplih, srčnih ljudi in istočasno dežela, kjer je še vedno normalno, da 9 ali 10 letne deklice omožijo s 30 ali še več let starejšim ženinom ...

Cvetoča Japonska. Hirošima – Aleksander Zalar 22. februar ob 19.30 Knjižnica Šiška Japonsko je avtor filma obiskal med praznikom cvetočih češenj sakure. V belini cvetočih dreves bomo priča čudovitim prizorom narave in deklet v kimonih. Ogledali si bomo cvetočo Osako, čudovite stare gradove, svetišča in starodavno mesto Kurašiki, pa najbolj fotogenično podobo Japonske, plavajoča vrata templja Itsukushima-jinja blizu nesrečne Hirošime, ki je spoznala strahote atomske bombe.

glasba, film, gledališče Dokumentarni film: Razvoj znanosti 2. februar ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Film govori o človekovi želji izvedeti, kaj je tam zunaj v vesolju, iz česa je svet, kako smo prišli sem. V napetih zgodbah nas vodi do osnovnih in presenetljivih pripovedi, kako so velikani znanosti znali opazovati svet in sprejemati zaključke, ki se nam danes zdijo vsakdanji, nekoč pa so pomenili spreminjanje uveljavljenih pogledov na svet.

Filmski večer v THL – The Paradise Suite 7. februar ob 19.00 Trubarjeva hiša literature Zgodba šestih posameznikov, ki se znajdejo v Amsterdamu, da bi sledili svojim sanjam. A, ko se sanje sprevržejo v nočno moro, so se liki prisiljeni soočiti s tem ali pa zbežati. The Paradise Suite je filmska pravljica o sodobni Evropi, ekonomskih migracijah, begu in novodobnem suženjstvu.

Predstavitev plošče Delta – Andrej Guček 9. februar ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kantavtor in multiinštrumentalist Andrej Guček, sicer znan po več kot 30-ih letih ustvarjanja s skupino Hiša, nam bo s svojim triom predstavil material s svoje najnovejše plošče ter nekatere svoje starejše uspešnice.

12


Za solo ploščo Delta je značilna jazz-folk obarvanost in še bolj izražen kantavtorski pečat. Naslovna pesem Delta je bila izbrana tudi za popevko tedna na Valu 202.

Impro atelje: Nasveti za pare – Tim Kern in Eva Nanut 18. februar ob 19.00 Trubarjeva hiša literature V tokratni predstavi se bomo srečali s priročnikom, ki nosi naslov »Nasveti za pare«. Knjigo in njeno vsebino nam bosta predstavila Tim Kern in Eva Nanut. S pomočjo publike se bosta sprehodila skozi nasvete za pare, ki so jih ljudje že slišali ali sami dognali ter v obliki prizorov preverila ali držijo in v kakšnih okoliščinah delujejo.

Kitarski koncert – Muliers 21. februar ob 19.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Kvartet je nastal iz želje po skupnem muziciranju štirih profesionalnih akademskih kitaristk: Valne Ožbolt, Sandre Štern, Maje Vrbnjak in Martine Jerinić. Vsaka od članic zasedbe se lahko pohvali z bogato glasbeno potjo. Odlikuje jih širok glasbeni program, ki obsega tako zahtevnejšo klasično glasbo kot ambientalno, ljudsko in popularno glasbo ter tudi druge zabavne glasbene zvrsti.

izobraževanja Povezana: Uvajanje goste hrane – Ana Žontar Kristanc 1. februar ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Predavateljica se bo poskusila dotakniti vseh najbolj pomembnih vprašanj o uvajanju goste prehrane: Kdaj začeti z uvajanjem goste hrane? S kakšno hrano začeti? S kakšnimi količinami začnemo? Ob katerem času uvajamo novo hrano? Kako pripraviti gosto hrano? Kako vemo kdaj ima dojenček hrane dovolj?

(P)osebnost ženske v poslovnem svetu – Lilijana Pahor 2. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka (P)osebnost ženske v poslovnem svetu je v zavedanju lastne osebnosti. Drugi del delavnice je namenjen raziskovanju in ugotavljanju osebnih potencialov za uspešno delovanje ženske v poslovnem svetu. Kaj je tisto, kar je »naše«? V čem smo odlične? Kaj je naša točka moči? Kako jo v poslu uporabiti? Priprava Kanvas-a, interaktivne oblike poslovnega načrta. Prijave do 1. februarja na bd@mklj.si.

Sem del vsega, kar sem prebral – Katjuša Jakšič 10., 17. februar ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Knjige beremo, da nas sprostijo, nam zapolnijo čas, lahko pa nas tudi zdravijo. Ob vodstvu terapevtke bomo skupaj prebirali knjige in pustili, da najdejo pot do nas.

Navada je železna srajca – Brigita Tomas 6. februar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naše zadovoljstvo in uspeh sta v veliki meri odvisna od naših vsakodnevnih navad. Na delavnici si bomo pobližje pogledali psihologijo navad, zakaj jih je tako težko spremeniti, kako vztrajati pri novi navadi.

13


Analizirali bomo, katere navade je dobro okrepiti, katere zamenjati in katere na novo vnesti v našo vsakodnevno rutino. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Pro et contra – Tanja Tomšič 6. in 20. februar ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Debatiranje je stalnica povsod, kjer uresničujemo sebe, svoje želje, potrebe in z lahkoto dosežemo zastavljene cilje z znanji tehnik uspešnih ugovorov nasprotnim stališčem. Te tehnike nam pomagajo, da okolica dobro sprejema naša izražanja mnenj. Niz desetih srečanj pripravljamo za mlade in odrasle. Prijave sprejemamo do prvega srečanja v knjižnici ali na bezigrad@mklj.si.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar 13. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na prvi februarski delavnici se bomo pogovorili o tem, katere ptice ste opazovali januarja v projektu Ptice okoli nas. Spoznali boste tudi nekaj vrst sov ter izvedeli marsikatero zanimivost iz njihovega življenja. Prijave od 30. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Govorica telesa. Obraz. – Lilijana Pahor 14. februar ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc, dvorana Naš obraz marsikaj razkriva. Ali se da z njegovih potez razbrati naša čustva? Prijave do 13. februarja na bd@mklj.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 14. in 28. februar ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Šah v knjižnici – Niko Praznik 14. februar ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah, na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

Spoznajmo Rusijo, spoznajmo se v ruščini! – Olga Kupljenik 14. februar ob 18.00 Slovanska knjižnica, dvorana Jezikovni center Ruski ekspres vas vabi na pogovorno kulturni večer o Rusiji. Prvi del večera bo Olga Kupljenik, direktorica Ruskega ekspresa in navdušena popotnica, pripovedovala o svoji domovini Rusiji, največji državi sveta, deželi kontrastov. Drugi del večera bo potekal v obliki praktične delavnice: naučili se bomo cirilico in nekaj uporabnih fraz v ruščini. Prijave na info@ruski-ekspres.com ali na 031 662 073.

Govorica telesa. Gestika. – Lilijana Pahor 15. februar ob 15.00 Knjižnica Fužine, Info točka Borze dela Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 14. februarja na bd@mklj.si.

14


Rez sadnega drevja – Peter Gliha 16. februar od 16.00 do 18.00 Knjižnica Črnuče Letos bomo obrezovanje dreves preizkusili kar v živo. S predavateljem se dobimo na vrtu Matilde Zakrajšek, Katreževa pot 26 na Črnučah. Predavatelj bo pojasnil, kako ločiti rodne brste od rastnih, kar je osnova za dobro zimsko rez, in tudi nekatere fiziološke osnove o rasti in rodnosti (sadnega) drevja. V nadaljevanju bo praktično predstavil pomembnejše tehnike rezi in druge praktične ukrepe.

(P)osebnost ženske v poslovnem svetu. – Lilijana Pahor 16. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tretji del delavnice je namenjen analizi Kanvas-a in ugotovitvam, kaj je tisto v čemer je individualna (p)osebnost ženske v poslovnem svetu. Priprava našega »poslovnega načrta«. Prijave do 15. februarja na bd@mklj.si.

Obrazna joga – Jasna Novak Beguš 17. februar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Na predstavitvi obrazne joge boste izvedeli, kaj je obrazna joga, zakaj vaditi z obrazom, kako uravnavati hormonsko ravnovesje in odpravljati stres, kako se z vadbo obrazne joge zdravstveno okrepimo, pomladimo in duhovno prebudimo. Predstavitev bo vodila certificirana inštruktorica obrazne joge.

Doma narejena napolitanka – Ula Hribar Babinski 20. februar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Napolitanke so drobno pecivo, ki ga obožuje mlado in staro. Je enostavno za pripravo in pripravljate ga lahko skupaj z otroki ali vnuki. Osnova so oblati, za nadev pa lahko poleg čokolade uporabite še orehe, lešnike, mlete kekse ... Pridite in ustvarite napolitanko po svojem okusu! Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Lahek šampon za lase – Hermina Binder 20. februar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vsak las ima svoje zahteve po šamponu. In lasem ni lahko ugoditi, to vse ženske dobro vemo. Poskusimo narediti preprost, naraven šampon in ga ponuditi svojim lasem. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Joga smeha – Monika Radič 20. februar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl Smeh osrečuje, pomlajuje, izboljšuje medsebojne odnose in nam pomaga razviti pozitiven pogled na življenje. Smeh pa je tudi najboljše zdravilo. Redna vadba joge smeha dokazano učinkovito odpravlja številne zdravstvene težave in v naše telo vnese novo, svežo energijo. Z jogo smeha zasijemo od znotraj navzven.

Kaj pomeni biti v zdravem odnosu – Tinkara Filač 20. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Naše življenje je sestavljeno iz odnosov – s prijatelji, s sodelavci, s partnerjem, z družino. Kaj pomeni biti v zdravem odnosu in kaj narediti, ko ugotovimo, da nismo v zdravem odnosu? Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

15


Govorica telesa. Gestika. – Lilijana Pahor 21. februar ob 15.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Gestika so gibi rok, nog, prstov, dlani, ramen in glave. Nekatere gibe lažje nadzorujemo, druge težje. Določene gibe izvajamo zavestno, drugi pa se pojavijo povsem podzavestno. Roke mirujejo, kaj govorijo drugi deli telesa? Prijave do 20. februarja na bd@mklj.si.

Kako ustanoviti podjetje in urejena poslovna dokumentacija – Andreja Zabret 22. februar ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Delavnica je namenjena vsem, ki razmišljajo o ustanovitvi podjetja, podjetnikom, ki so že začeli z lastnim poslom in ne vedo, kje in kako začeti, malim in srednjim podjetjem ter poslovnim sekretarjem, ki želijo urejeno podjetje in poslovanje. Delavnica je namenjena predstavitvi osnov: kako ustanoviti podjetje, kaj pomeni imeti lastno podjetje ter kako upravljati z njim. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Osebno dopolnilno delo in vrednotnica – Lilijana Pahor 22. februar ob 18.00 Knjižnica Zadvor Katera dela se lahko opravljajo preko osebnega dopolnilnega dela? Kdo jih lahko opravlja? Pod kakšnimi pogoji ter katere so glavne spremembe na področju osebnega dopolnilnega dela. Na kaj moramo biti pozorni pri osebnem dopolnilnem delu? Kako izstavimo račun za opravljeno delo/storitev? Kdo mora naročiti vrednotnico? Prijave do 21. februarja v knjižnici in na bd@mklj.si.

Prehrana in preprečevanje kroničnih bolezni – Živa Novak 23. februar ob 15.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tiho vnetje je dogajanje, ki povezuje kronične nenalezljive bolezni: med njimi so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, srčno-žilne bolezni, rak in druge. Tihega vnetja ne čutimo, dokler se ne izrazi kot bolezen. Če pa vemo, kaj ga povzroča, lahko sami naredimo marsikaj. Enako važni kot prehrana so telesna dejavnost, dovolj kvalitetnega spanca ter zadovoljstvo pri delu in v življenju. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Spoznajmo ptice okoli nas – Barbara Vidmar 27. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Ker se bliža gregorjevo, boste izvedeli, kdaj se ptički res ženijo. V drugem delu delavnice boste spoznali, kakšne vrste gnezdilnic lahko izdelamo za ptice, kako jih pravilno namestimo in oskrbujemo ter katere vrste bodo sploh zasedle naše gnezdilnice. Prijave od 13. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

računalniška izobraževanja S klikom v družbo znanja – Rudi Majerle 13.–17. februar ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Na 5-dnevnem začetnem računalniškem tečaju se bomo naučili osnov uporabe računalnika ter interneta, oblikovali dokumente z urejevalni-

16


kom besedil Word 2010, se seznanili z elektronsko pošto ter se poučili o varni uporabi interneta. S pomočjo spletne aplikacije COBISS/OPAC se bomo naučili poiskati gradivo v knjižnici. Prijave od 30. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Predstavitev spletnih strani: splošno – Špela Jurak 14. februar ob 16.30 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Za vas smo izbrskali nekaj zanimivih slovenskih in tujih spletnih strani ter video vsebin, ki so namenjene samostojnemu pridobivanju novih znanj s 1001 področja. Predstavili vam bomo tudi možnosti brezplačnega izobraževanja, ki omogoča pridobitev potrdil oz. spričeval priznanih izobraževalnih ustanov. Prijave od 6. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Predstavitev spletnih strani: jeziki – Špela Jurak 20. februar ob 14.30 Knjižnica Dr. France Škerl Na delavnici se bomo sprehodili skozi delček ponudbe, ki nam jo brezplačno ponuja svetovni splet. Delavnica je namenjena tako tistim, ki že veliko znate, se morda pripravljate na mednarodni izpit in iščete zahtevnejše gradivo, kot tudi tistim, ki se za enkrat še najbolje znajdete v maternem jeziku. Prijave od 6. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Začetna delavnica Windows Publisher (2010) – Rok Dežman 20. februar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Na delavnici se boste naučili izdelovanja publikacije po predlogi, prostega izdelovanja publikacij ter oblikovanja besedila in drugih predmetov. Dobili boste nekaj napotkov za izdelavo plakatov, letakov, vabil in brošur. Prijave od 6. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Uporaba pametnega telefona – Katarina Ceglar 21. februar ob 14.30 Knjižnica Rudnik Na delavnici boste spoznali osnovne funkcije za klicanje, pošiljanje sporočil, urejanje stikov, fotografiranje in povezavo z brezžičnim omrežjem. Delavnica je namenjena začetnikom. Pogoj za udeležbo je, da ima vaš telefon OS Android. Prosimo, da ob prijavi navedete proizvajalca in tip telefona. Prijave od 13. februarja na 01 308 57 10 ali ssu@mklj.si.

Dropbox – Jasna Repa 22. februar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Gre za spletno stran, ki vam nudi brezplačen prostor za shranjevanje datotek v oblaku. Po registraciji z elektronskim naslovom se boste naučili, kako se nalaga datoteke in deli povezave. Za udeležbo je potrebno poznavanje dela z datotekami v okolju Windows in ustvarjen elektronski naslov. Prijave od 13. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Excela 1 (Excel 2010) – Kristijan Srpčič 23. februar ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Osnovne formul, oblikovanje celice, vnašanje podatkov, brisanje in popravljanje vsebine v celicah, kopiranje formul in funkcij, osnovno oblikovanje, označevanje, vstavljanje, brisanje, skrivanje in razkrivanje stolpcev ter vrstic je nekaj poudarkov iz vsebine delavnice. Pogoj za prijavo na delavnico je poznavanje dela z datotekami in oblikovanja besedila. Prijave od 13. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

17


Samostojna izdelava spletne strani z oblikovano predlogo – Jurij Šorn 27. februar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica Enostavno in brezplačno do samostojno izdelane spletne strani in objave spletnega dnevnika z oblikovanjem že vgrajene predloge. Pod vodstvom mentorja boste izvedli svojo prvo lokalno wordpress nastavitev, dodali vsebino in grafično oblikovali lastno spletno stran, ki bo podlaga za nadaljnjo dodelavo doma in končno objavo na splet. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

jezikovna izobraževanja Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar 1. februar ob 18.00 Knjižnica Polje Vabimo vas, da se priključite k Nemškemu bralnemu krogu za odrasle, kjer bomo prebirali članke na različne teme. Če želite izpopolniti svoje znanje nemščine, se nam pridružite tudi vi. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 10.

Angleščina konverzacija – Špela Jurak 7. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Čeprav je nekdo nekoč rekel, da je »govoriti o glasbi kot plesati o arhitekturi«, smo za tokratno temo izbrali glasbo. Ali obstaja lepši in lažji način učenja tujega jezika kot skozi pesem? Na tokratni delavnici se bomo osredotočili na slušno razumevanje in izgovarjavo, spoznali pa bomo tudi nekaj novih izrazov. Prijave od 30. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 3 – Asha Podgornik 7. februar ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Za vse, ki se še učite španskega jezika, je pravilna izbira zloženega ali nezloženega preteklika lahko izziv. Vaša izbira bo lažja po tokratni delavnici, na kateri boste ponovili pravilne rabe obeh. Prijave od 30. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

V svet z esperantom – Anton Mihelič 16. februar ob 17.00 Knjižnica Fužine Na 20-urnem tečaju za začetnike boste spoznali osnovne pojme in pomen esperanta. Delo zajema branje, prevajanje, pisanje, pogovore, igro, zabavnejše pregovore, analize domačega dela in celo petje. Tečaj bo potekal enkrat tedensko, ob četrtkih od 17.00 do 18.30. Prijave od 30. januarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 14. februar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Seznamu pravilnih glagolov bomo dodali še nekaj nepravilnih in glagolov s preglasom ter ponovili oblike za sedanjik indikativa. Opisovali bomo osebe in se zabavali z združevanjem oseb v pare. Prijave od 6. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

18


Španščina 3 – Asha Podgornik 21. februar ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Druga februarska delavnica bo čustveno obarvana. Potem ko bomo spoznali glagole, ki izražajo različne emocije in ustrezne zaimke, se bomo pogovarjali o stvareh, ki nam vzbujajo strah, gnus, nas spravljajo ob živce, jezijo, žalostijo, veselijo, ganejo do solz ... Prijave od 13. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak 21. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tema delavnice bo pust in pustu podobne tradicije, ki jih poznajo po svetu. Kurenti in krofi so del naše tradicije; kako in kaj pa praznujejo v Benetkah, Riu de Janeiru, anglosaksonskem svetu? Prijave od 13. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 1 – Špela Šubic Zalezina 22. februar ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ob opisovanju dnevne, tedenske in mesečne rutine bo v središču naše pozornosti spreganje povratnih glagolov v sedanjiku indikativa. Dodali bomo še izražanje časa in pogostnosti. Prijave od 13. februarja na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

ustvarjalne delavnice Prepletimo zimo 2., 16. februar ob 17.30 Knjižnica Bežigrad, mladinska čitalnica Babičini kvadratki ob pripovedkah naših babic – nekaj, kar prijetno domače pogreje sredi zime v sodobnem času. Bežigrajski knjižničarji želimo z vami oblikovati neskončno kvadratkov, pletenih ali kvačkanih, zabavnih, tradicionalnih ali morda futuristično začinjenih, ki jih bomo združili v veliko odejo. Vabljeni, da ob prijetnem klepetu skvačkate ali prepletete kakšno vrstico.

Lonček v novi preobleki – Katja Podstudenšek 6. februar ob 14. 00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Na delavnici bomo iz prazne konzerve izdelali unikaten lonček za svinčnike, škarje, kvačke in pribor. Zagotovo boste želeli narediti vsaj dva. Z ostanki zanimivega blaga, z različnimi trakovi ter z nekaj dodatki bo namreč lonček naravnost čudovit. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Mucacopatarnica – družinska ustvarjalna delavnica 8. februar 10.30–13.00 Knjižnica Bežigrad, mladinski oddelek Bi se želeli postavili v vlogo Muce Copatarice in sami oblikovali copatke – čisto prave, ki jih boste lahko nosili doma? Vabljeni, da skupaj spletemo ali skvačkamo vaš par najbolj prikupnih. Če boste doma pospravljali in našli kakšen podplat poletnih natikačev, pa jih kar prinesite s seboj – predelali jih bomo v uporabne copate.

19


Naslikajmo si šopek cvetja – Anita Šefer 9. februar ob 13.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Šopek cvetja v vazi, košarici ali le raztresen po mizi ob dodatnih detajlih (vaza, kozarec, knjiga, prt, sadje) je cenjen motiv mnogih slikarjev. Udeleženci bodo poskusili čim bolj natančno naslikati motiv, ki ga bo pred njih postavila mentorica. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@ borzaznanja.si.

Osnove fuzije stekla – CDUV Draga 9. februar ob 17.00 Knjižnica Ig Na delavnici nas bosta Primož Fičur in David Novak pod mentorstvom Marjane Šmigoc seznanila z osnovami tehnike fuzije stekla. Fuzija stekla je postopek, kjer pri visoki temperaturi več plasti stekla spajamo v novo celoto. Dodajamo lahko tudi pigmente, granulate in druge dodatke. Izdelali si bomo unikaten steklen izdelek. Delavnica bo potekala v prostorih CUDV Draga. Prijave osebno v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Magični nakit – Galerija C.C.U. 13. februar ob 17.00 Knjižnica Rudnik Na ustvarjalni delavnici za odrasle bomo spoznali zanimivo tehniko izdelovanja nakita iz papirja, kjer s poslikavo trakov papirja po lastnih zamislicah, ki mu dodajo poseben čar, z zvijanjem ustvarjamo zanimive oblike. Ko jih polakiramo in nanizamo, nastajajo prelepe ogrlice in zapestnice. Prijave na 01 308 57 10 ali rudnik@mklj.si.

Lectovo srce iz slanega testa – Darja Kos 27. februar 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Lectovo srce je, kot simbol ljubezni, veselja in praznovanja, tudi simbol vsega dobrega in lepega. Na delavnici bomo iz slanega testa izdelali najiskrenejše voščilo in najlepše darilo ob mnogih obletnicah, porokah in ostalih slavjih. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

20


21


razstave Ljubljanski župani v memoaristiki, leposlovju in časopisju 16. januar–31. marec Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Na razstavi bomo predstavili primere spominske literature, leposlovnih in drugih monografskih del ter časopisja, ki pripovedujejo o delovanju izbranih ljubljanskih prvih mož in žena. Ljubljano so v teku petstotih let in več vodili ljudje različnih poklicev in tudi takšni, ki so v Ljubljano prišli od drugod. Do 19. stoletja jih je bila večina iz plemiških rodbin, pozneje pa so županstvo prevzeli uradniki, profesorji, pravniki, politični funkcionarji in drugi. Nekateri župani iz 19. in 20. stoletja so zapisali tudi svoje spomine. Avtor razstave je mag. Gašper Hudolin.

Fotografska razstava: Njihov dom nima hišne številke – Prostoživeče rastline in živali na Ljubljanskem 19. januar–18. februar Knjižnica Šiška Pestrost okolij omogoča, da v Ljubljani živijo različne prostoživeče rastline in živali. Večine sicer še nismo evidentirali in prešteli, a število gre gotovo v tisoče, če ne celo v deset tisoče. V samem središču mesta živijo le vrste, ki so najbolj vajene človeške družbe, v neposredni okolici pa tudi nekatere bolj bojazljive, redke in ogrožene. Razstavo je omogočila in pripravila Mestna občina Ljubljana.

Tako ali drugače – Ivica Petkovšek 30. januar–24. februar Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Ivica Petkovšek vodi tečaj risarskega izražanja pri društvu Nikoli sam za Bežigradom. Tečaj obiskujejo tako mladi kot starejši, ki imajo radi risanje. V lastnih prostorih so že razstavljali, sedaj pa se želijo predstaviti tudi drugim.

Razstava fotografij: Aftermath – Andrej Peunik 2.–28. februar Knjižnica Jožeta Mazovca Serija Aftermath je projekt, ki je nastal v španski pokrajini Asturija med letoma 2014 in 2015. Glavna tema projekta so posledice industrijske dejavnosti v regiji. Asturija je pokrajina, ki je bila tradicionalno bogata zaradi močne industrije. Ironično je, da je Asturija eden najbolj zelenih delov Španije, hkrati pa sta bili mesti Gijon in Aviles v preteklosti že večkrat med najbolj onesnaženimi mesti v Evropi.

Zverinice – Nina Bric 3.–28. februar Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nadstropje Nina Bric (Šempeter pri Gorici, 1984) prihaja iz Nove Gorice, je samozaposlena v kulturi kot slikarka, po izobrazbi pa profesorica likovne umetnosti. Ukvarja se s slikanjem, kiparjenjem, ilustracijo, risanjem stripov in izdelovanjem lutk. Njen stil je zelo prepoznaven, pisan, stripovsko – pop nadrealističen, z motivi žensk in plišastih otroških muck, medvedkov, in zajčkov. Njeno delo, ironično in posmehljivo, nastaja iz prepletanja ljubkosti in strašljivosti.

22


Junaki slovenskih ljudskih pripovedi – Tjaša Šesek 6. februar–28. april Knjižnica Bežigrad, stopnišče Ljudsko slovstvo je polno raznih bitij in živali. Predstavili bomo človeške junake, ki se pojavljajo v pripovedništvu na Slovenskem. Lahko so to junaki, ki jim je bila dana posebna moč, ali pa gre samo za vaške posebneže, ki so zaradi takšnih ali drugačnih lastnosti ostali v ljudskem spominu.

Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2016 6. februar–28. april Knjižnica dr. France Škerl Namen in poslanstvo nagrade je spodbujanje nastanka izvirnih slovenskih slikanic, izoblikovanje vrednostnih meril za pripravo in ocenjevanje slikanic, spodbujanje branja in bralnih navad ter spodbujanje navad nakupovanja dobrih slikanic. Nagrado podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.

Razstava slik: Barvita pokrajina – Nada Starašinič 6. februar–2. marec Knjižnica Zalog Barvita pokrajina slikarke Nade Starašinič, članice likovne skupine KUD dr. Lojz Kraigher, je za marsikoga ljubitelja slikarstva pravo doživetje. Razstavo del smo namenili slovenskemu kulturnemu prazniku. Odprtje razstave bo 6. februarja ob 18.00.

Ali smo še sposobni zaznati prvinski jezik? – Bojan Puklavec 6. februar – 3. marec Knjižnica Prežihov Voranc Bojan Puklavec je akademski kipar, ki svoja razmišljanja, spoznanja in občutke izraža v kiparstvu, slikarstvu, grafiki in risbi. Razstava kiparskih in slikarskih del tematsko obravnava človeško in živalsko figuro ter njihov prvinski jezik. Prvinski jezik, ki je deloma nezaveden – arhaičen, prirojen, podedovan in deloma naučen, pove največ o človeku. Otvoritev razstave bo 6. februarja ob 18.00.

48 od 1623: ženske, ki so dale ljubljanskim ulicam svoje ime 8.–28. februar Slovanska knjižnica, preddverje dvorane Ste kdaj pomislili, koliko ljubljanskih ulic je poimenovanih po ženskah? Univerza za tretje življenjsko obdobje je v okviru arhitekturnega študijskega programa Trgi, ulice in stavbe okoli nas pripravila razstavo, s katero želi opozoriti na ženske, ki so mestnim ulicam dale svoje ime in sloves. V Ljubljani je takih le 48 od vseh 1623. Med njimi jih 12 nosi imena po kulturnicah in znanstvenicah. Le ena med njimi je v centru mesta. Avtorice razstave so Nadja Agrež, Francka Bizilj, Ana Zalar, Vida Vilhar Pobegajlo (fotogafije ulic) in Meta Kutin (mentorica). Na kulturni praznik vas ob 12. uri vabimo na otvoritev razstave v Slovansko knjižnico.

Študijska dela – Anita Indihar Dimic 13. februar–17. marec Knjižnica Ig Anita Indihar Dimic je študentka 3. letnika slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ponovno se nam bo predstavila z študijskimi deli. Razstavljala bo študijska dela 2016/2017 s področja slikarstva, risbe in grafike. Odprtje razstave bo v ponedeljek, 13. februarja, ob 19.00.

23


Spectrum – Nataša Kupljenik 21. februar–27. marec Knjižnica Škofljica Razstava slikarke in pesnice Nataše Kupljenik govori o spektru emocij, barv, od ognja temperamenta do meditativne reke. Govori o tišini in glasnosti, dualnosti znotraj človeka, znotraj slik, oddaljenosti ... Po eni strani razum, logika in realnost, po drugi intuicija, igra z astrološkimi razlagami, domišljija, iskanje likov v oblakih. Zdi se, da človek vse življenje išče ravnovesje. Ga res najdemo vsi? Odprtje razstave bo 21. februarja ob 19.30.

drugo Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 1. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Vsako prvo sredo v mesecu bo v okviru Zdravstvenega kotička v sobi SSU v 1. nadstropju študent medicine obiskovalcem brezplačno meril krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00).

Podarjamo knjige 7. februar ob 11.00 Trubarjeva hiša literature Urad zveznega kanclerja Republike Avstrije in Mohorjeva družba iz Celovca vabita na zaključek letošnje dobrodelne prireditve Podarjamo knjige. Akcija poteka že 15. leto in je namenjena spodbujanju branja knjig tudi med tistimi, ki si jih zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami. Knjige bosta dobitnikom izročila avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe iz Celovca, dekan mag. Ivan Olip.

Prešernov dan je prešern dan za Bežigradom! 8. februar Knjižnica Bežigrad • 10.00 Lutkovna predstava za najmlajše Muca Copatarica – Gledališče Beži • 10.20 Družinska ustvarjalna delavnica Mucacopatarnica • 12.00 otvoritev razstave 48 od 1623: ženske, ki so ljubljanskim ulicam dale svoje ime • 13.30 Odprti oder Od nekdaj lepe ... odprti oder branja poezije Novim članom bomo podarjali brezplačne enoletne članarine. Knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica bosta odprti med 8. in 15. uro, ostale knjižnice bodo ta dan zaprte.

Pogovorjevalnice ... 9. in 23. februar ob 18.00 Trubarjeva hiša literature Pogovorjevalnice so iniciativa mladih, katere glavni namen je odpiranje prostora za vse tiste, ki si želijo kakovostnih pogovorov, za katere v vsakdanjem življenju včasih ni priložnosti ali časa. Pogovori potekajo o vnaprej določenih temah, za katere člani sami izkažejo interes. Pogovore vodijo mladi povezovalci.

24


Nezapisano – Taja Zuccato 21. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Jelena Aščić je novinarka, ki ji je bolj kot biti všečen pomembno biti resničen, delati v dobro ljudi. Srčna ženska, ki pozna mehko besedo, in kadar je to potrebno, tudi ostro, je dolgoletna ugledna sodelavka RTVja, voditeljica oddaje Tednik. S Tajo Zuccato bo spregovorila o svojem delu, ki je njeno poslanstvo, o tem, kako se zoperstaviti slabemu, da bi delal dobro, in seveda še o marsičem.

mladi poHAIKUj z nami! 13. februar ob 15.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Za dijake srednjih šol pripravljamo literarno-fotografski natečaj pisanja haikujev, ki bo potekal od 13. februarja do 8. marca 2017. Natečaj se pričenja z uvodnim srečanjem z uveljavljeno avtorico Alenko Zorman, ki bo predstavila umetnost pisanja haikujev. Sledil bo krajši sprehod po ulicah Bežigrada, na katerem bo priložnost za pisanje haikujev in fotografiranje. Več informacij na strani www.mklj.si ali na naslovu natecaj. haiku@mklj.si.

napovednik za prihodnji mesec Zvezdni prah v nas – prof. dr. Tomaž Zwitter in prof. dr. Marko Uršič 2. marec ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ciklus srečanj Svetovi narave, ki so se v preteklih mesecih odvijali v knjižnici, bomo zaključili s prav posebnima gostoma. Doktorja znanosti, ki delujeta vsak na svojem področju in vesolje vidita z različnimi očmi, nam bosta predstavila nekatere poglede, ki se odpirajo v razumevanju meja našega obstoja.

25


za otroke

26


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: 17.00 torek 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne* Bežigrad Črnuče Jožeta Mazovca Šiška Zalog Rudnik Vodice dr. France Škerl Glinškova ploščad Polje Prežihov Voranc Šentvid Šiška (ponovitev sredine pravljice)

* 28. februarja pravljica odpade Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • •

Dobrova, sreda, 1. februar, ob 17.00 Ig, sreda, 1. februar, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 2. februar, ob 17.30 Frana Levstika, ponedeljek, 6. februar, ob 18.00 Horjul, torek, 7. februar, ob 18.00 Podpeč, torek, 7. februar, ob 17.00 Zadvor, sreda, 15. februar, ob 17.00 Grba, torek, 21. februar, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Prežihov Voranc, četrtek, 9. februar, ob 17.00

Ure pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: •

Polje, sreda, 15. februar, ob 17.30

Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel • • •

Finally, a Happy King! 1. februar 2017 ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Jason, the Argonauts and the Golden Fleece 7. februar 2017 ob 17.30 Knjižnica Škofljica Look, a little man! 14. februar ob 17.00 Knjižnica Jarše

27


• •

Pettersson and Findus 15. februar 2017 ob 17.00 Knjižnica Ig Jason, the Argonauts and the Golden Fleece 16. februar 2017 ob 17.30 Knjižnica Brezovica

Pravljica v nemškem jeziku za otroke – Helena Bučar 15. februar ob 17.30 Knjižnica Polje Otroke od 5. leta vabimo na uro pravljic v nemškem jeziku. Ob pravljici bodo na igriv način spoznali nove besede in se jih skozi zgodbo nezavedno tudi naučili. Pravljice v nemškem jeziku potekajo enkrat mesečno.

Eko pravljica. Koliščarji – Maša Uran (Eko teden Knjižnica Šentvid) 16. februar ob 17.00 Knjižnica Šentvid Koliščarji so znali živeti z naravo – kaj pa mi, bi mi tudi znali? Ali se še znamo približati naravi, smo še skavti/taborniki, nam »mrgolazen« budi radovednost ali stud, ker ogroža naše skrbno pripravljene piknik sendviče? Vabljeni na uro pravljic, na kateri bomo govorili o tem. Za otroke od 4. leta dalje in njihove starše.

Pravljična gibalnica – Ida Mlakar 23. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Na pravljični gibalnici bomo zgodbo o pajku, ki je pridno pletel svojo mrežo, doživeli na nov način – z gibanjem. Spoznavali bomo svet živalskih asan in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@mklj.si, mladinskem oddelku KOŽ ali 01 308 55 37.

izobraževanja Spoznajmo živali – Ana Tomašič, Društvo za razvoj odgovornosti Škatelc 2. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Skozi zgodbo bomo spoznali živali, ki se jih drži neprijeten sloves. Najpogumnejši bodo lahko ščurka prijeli, ostali pa ga bomo opazovali skozi steklo. Če bi rad videl ogromne ščurke, preštel njihove noge in se znebil strahu pred žuželkami se nam pridruži na delavnici. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Kinološka urica. Prihaja pomlad, kupili bomo psa – Suzana Horvat Perne 2. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovarjali se bomo o sožitju človeka in psa v urbanem okolju, pa tudi o tem, kako se odločimo za pravega psa za svojo družino in kako ga sprejmemo v nov dom. Za otroke od 6. leta dalje.

28


English Bus – Špela Jurak 6. februar ob 17.15 Knjižnica Zadvor Prijave v knjižnici, na 01 308 54 50 ali zadvor@mklj.si. 9. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Prijave v knjižnici, na 01 308 55 37 ali pionirska@mklj.si. 16. februar od 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si. Otroke med 4. in 7. letom starosti vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju z rdečim dvonadstropnim avtobusom. Skozi zgodbo in s pesmico Are You Hungry? bomo spoznali besede za poimenovanje sadja in druge hrane.

Labirinti – Mathema 9. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Podili se bomo po labirintih, spreminjali in zapletali poti. Sestavljali bomo grške, rimske, kretske in še kakšne labirinte. Ob koncu bomo iskali najkrajše poti in izhode. Dobimo se enkrat mesečno, vsak drugi četrtek v mesecu. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 9. in 21. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Prijave v knjižnici ali na 01 308 52 00. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

Pridi se igrat! – Lavra Tinta 14. februar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3. let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice s knjižničarko Lavro. Tokrat se bomo igrali z žogami. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Vzgojnice. O času – Maša Uran 14. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška Pogovarjali se bomo o času. Spoznavali bomo, kaj je čas, kje prebiva, kako ga merimo in se spraševali, ali ga lahko ustavimo. Na delavnici bomo naredili uro, pripravili koledar in na vsa vprašanja odgovorili s pravljicami. Za otroke od 3. leta dalje.

Poskočne zgodbe – Miha Ha 23. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič

23. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

29


ustvarjalne delavnice Mala ustvarjalnica. Zaljubljeni srčki iz filca – Dunja Kranjac 2. februar ob 17.00 Knjižnica Rudnik V februarju, ko praznujemo Valentinovo, vabimo na ustvarjalno delavnico, na kateri bomo iz filca izdelovali srčke, v katere boste lahko vstavili posebna sporočila za vse tiste, ki jih imate radi. Vabljeni otroci od 8. leta dalje in najstniki.

Mucacopatarnica 8. februar od 10.30 Knjižnica Bežigrad, mladinski oddelek Bi se želeli postavili v vlogo Muce Copatarice in sami oblikovali copatke – čisto prave, ki jih boste lahko nosili doma? Vabljeni, da skupaj spletemo ali skvačkamo vaš par najbolj prikupnih. Če boste doma pospravljali in našli kakšne odslužene poletne natikače, pa jih kar prinesite s seboj – predelali jih bomo v uporabne copate.

Valentinova darilca – Ustvarjalni kotiček 14. februar ob 14.00 Knjižnica Šentvid Vabljeni na delavnico, na kateri bodo otroci izdelali darilca za Valentinovo, pa tudi darilno embalažo zanje. Za otrocke od 6. leta. Eko teden

v Knjižnici Šentvid. Delavnica animiranega filma: Prešerna animacija – Andreja Goetz

16. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje V znamenju kulturnega praznika si bomo za osnovo naše zgodbe izbrali katero izmed priljubljenih pesmic za otroke in jo po svoje in prešerno animirali. Lahko pa bomo zraven še sami spesnili kakšen verz. Prijave na pionirska@mklj.si, mladinskem oddelku knjižnice ali 01 308 55 37.

Popravilo starih strganih knjig – Katja Macarol 16. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška Na tokratni delavnici bomo popravljali stare strgane knjige. Če imate doma kakšno tako, jo prinesite s seboj, da jo zalepimo, popravimo in zavijemo. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Dežela dinozavrov – KUD Galerija C.C.U. 20. februar ob 17.00 Knjižnica Ig Po navdihu slikanice Lile Prap Dinozavri?! bomo z Matejo in Simonom ustvarjali skoraj čisto prave stegozavre, pteranodone, tiranozavre rekse in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo. Prijave v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Moja igrača – Mojca Bartolič 21. februar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Izdelovali bomo pustna pokrivala in pisane maske za sobotno pustno rajanje. S seboj prinesite dobro voljo in kakšno pustno pesmico, da jo bomo skupaj prebrali, zapisali in zapeli. Pogovarjali se bomo tudi o pustnih običajih in šegah. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

30


Ustvarjalnica – Petra Cigut, Katja Pinter Željko 21. februar ob 17.30 Knjižnica Grba Knjižnica se bo spremenila v pravo ustvarjalnico. Kaj vse se nam bo »pletlo« v glavi in v rokah, boste videli na delavnici, kjer bomo skupaj ustvarjali in uživali.

Živalske maske preganjajo zimo – KUD Galerija C.C.U. 22. februar ob 17.00 Knjižnica Dobrova V predpustnem tednu pridite na ustvarjalno delavnico, na kateri bomo izdelovali živalske maske. Vabljeni otroci in starši!

Delavnica animiranega filma – Andreja Goetz 28. februar ob 17.00 Knjižnica Nove Poljane Na delavnicah, ki bodo potekale enkrat mesečno, vsak 4. torek v mesecu, se bomo naučili, kako lahko sami izdelamo animirani film. Ob tem bomo spoznali osnovne filmske izraze in postopek izdelave preproste animacije. Končni izdelek bo en ali več kratkih animiranih filmov, ki jih boste lahko pokazali in delili s starši, prijatelji ... Za otroke od 7. leta naprej. Prijave v knjižnici, na 01 308 55 40 ali na josko.sencar@mklj.si.

Pustna ustvarjalnica – Tina Koščak, Lara Kastelic 28. februar ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Otroci in starši, na pustni torek vas vabimo na pustno delavnico. Pridite pokazat svojo masko! Nato bomo skupaj raziskovali, kako ljudje na različnih koncih sveta praznujejo pust, in ustvarjali. Prijave v knjižnici, na 01 308 57 00 ali na kpv@mklj.si.

počitniške delavnice Gotica in okraševanje črk – Barbara Jurkovšek 27. in 28. februar ob 10.00 Knjižnica Zalog Na delavnici bodo otroci spoznali kaligrafijo – umetnost lepega pisanja. Prvi dan se bodo naučili abecede pisave gotica, ki zajema velike in male črke ter številke. Drugi dan delavnice je namenjen okraševanju črk – iluminaciji, kjer bodo otroci izdelali svoj unikaten kaligrafski izdelek. Prijave v knjižnici in na 01 308 54 30.

Počitniška pustna ustvarjalnica – Tamara Hozjan 28. februar ob 10.00 Knjižnica Fužine Drugi počitniški dan se bomo pripravili na pustno rajanje. Ustvarjali bomo pustne maske, okraske in zabavne klobučke. Pregnali bomo zimo in priklicali pomlad!

Začetni tečaj šaha za osnovnošolce – Niko Praznik 1. in 2. marec ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Udeleženci bodo spoznali šahovsko osnove: gibanje figur, vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant, osnovne končnice. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 00.

31


Obisk iz vesolja – Jana Maja Valentinčič 1. marec ob 10.00 Knjižnica Polje Na počitniški lutkovni delavnici boste vaši domišljiji lahko na široko odprli vrata in čisto po svoje naredili Drejčkove marsovčke.

Natisni svoj 3D model – Matej Štendler 2. marec ob 10.00 Knjižnica Polje S programom TinkerCAD bomo ustvarjali različne predmete, ki jih bomo oživili s 3D tiskalnikom. Delavnica je namenjena otrokom in mladim od 10. leta naprej. Prijave na 3delavnica@gmail.com.

Lončki za pisala – Tamara Hozjan 3. marec ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Da bo vaša miza vedno urejena, barvice in svinčniki pa lepo pospravljeni, bomo na delavnici iz recikliranih materialov in pisanega papirja izdelovali lončke za pisala.

glasbene in lutkovne predstave Muca Copatarica – Gledališče Beži 8. februar ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, mladinska čitalnica Ali pospravljate svoje copate? Jih zjutraj vedno dobite na pravem mestu? Ne? Potem pa kar k Muci Copatarici. Zagotovo jih je prav ona odnesla. Lutkovna predstava ob 70. obletnici prve izdaje slikanice Ele Peroci.

Babica Zima – Waldorfski vrtec Mavrica 20. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška Vabljeni na kratko, 10-minutno lutkovno predstavo, kjer boste videli, kako Babica Zima pomaga prezeblim živalim v hladni zimi. Nato bomo izdelovali preproste zajčke iz nepredene volne. Za otroke od 2. do 5. leta in njihove starše.

razstave Čarobna zimska drevesa – OŠ Besnica, Janče, Prežganje 3. januar–2. februar Knjižnica Zalog Razstava likovnih del, ki so jih v tem šolskem letu ustvarili učenci od 1. do 4. razreda OŠ Besnica, Janče in Prežganje pod mentorstvom učiteljice Ane Peterka. V mešani tehniki so naslikali čarobna zimska drevesa.

Zaljubljene ptičke – OŠ Zadobrova 1. februar–31. marec Knjižnica Polje Učenci 1. b razreda OŠ Zadobrova so pod mentorstvom učiteljice Nede Mušič ustvarjali v grafični likovni tehniki.

32


Iz pravljice v zeleno mesto – KUD Galerija C.C.U. 1.–28. februar Knjižnica Jarše Na razstavi bodo na ogled skupinske »slike velikanke«, ki so jih otroci ustvarjali na delavnicah pod mentorstvom Mateje Herbst in Simona Drofelnika, v enotah MKL in CK Španski borci. Slike, izdelane v različnih likovnih tehnikah po navdihu slikanice Ime čarobnega drevesa (P. Grobler in D. Hofmeyr), predstavljajo zelena mesta, ki so polna dreves.

Razstava o večkulturnosti – Tone Obadič 1.–28. februar Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Naše bralce vabimo, da si ogledajo razstavo knjig. Osrednja tema je večkulturnost in spoštovanje različnosti. Knjige si lahko tudi izposodijo.

drugo Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2016/2017 Naše veliko majhno morje Enajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili naši naravni dediščini, slovenskemu morju, ki mu je posvečena nova, interaktivno zasnovana razstava v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. MEGA kviz lahko rešujete od 26. oktobra 2016 do 15. maja 2017 v celoti (vseh 5 sklopov) na www. megakviz.si.

Risana uganka Da bo reševanje ugank še zabavnejše, smo najmlajšim radovednežem omogočili, da rešitev uganke tudi narišejo. Poleg spoznavanja ugank slovenskih avtorjev in preizkušanja svojega znanja bodo tako razvijali svojo likovno ustvarjalnost in se hkrati učili še uporabe računalniške miške. Uganke so primerne za otroke od 2 do 6 let. Vsako poslano pravilno rešitev bomo vključili v nagradno žrebanje, ki ga izvajamo vsaka dva meseca. Uganko najdete na: http://www.mklj.si/risana-uganka.

33


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, februar 2017, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Schwartz print d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

36

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Splet februar 2017  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_februar-2017.pdf

Splet februar 2017  

http://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/splet_februar-2017.pdf

Advertisement