Page 1

DECEMBER napovednik

2017

mestna knjiĹžnica ljubljana


Ustanoviteljica javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana je Mestna občina Ljubljana.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo

Unescovo kreativno mesto od 2015

V prihajajočem letu vam želimo veliko sreče in zadovoljstva, prijetnih trenutkov s knjigami in užitkov ob dogodkih v naših knjižnicah! za odrasle

literarne prireditve. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

predstavitve knjig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2

bralne skupine . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 predavanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

potopisi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

glasba, film, gledališče. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

računalniška izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

jezikovna izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

mladi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

za otroke

ure pravljic . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

izobraževanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

ustvarjalne delavnice. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

razstave. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

drugo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Vse prireditve so brezplačne. Za udeležbo na izobraževanjih je pogoj članstvo in predhodna prijava. Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Več o prireditvah na www.mklj.si.


za odrasle


literarne prireditve Prevajalski dvojec na Irskem morju – Tina Mahkota in Andrej E. Skubic (Svet med nami) 4. december ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Dolgoletna kolega in občasno tudi sodelavca (Kri in voda, antologija sodobne irske kratke proze, 1998, in Glas, antologija sodobne škotske kratke proze, 2002), oba Sovretova nagrajenca - Skubic leta 2007, Mahkota leta 2013 - bosta v živahnem dialogu predstavila irske avtorje, ki sta ju sprva spoznavala in vzljubila kot strastna bralca, nato kot (ne)zvesta prevajalca. Sogovornika družita predvsem James Joyce in Samuel Beckett, ki sta ju prevajala tako za knjižne objave kot za gledališče. Razgrnila bosta svoje poglede in izkušnje, spregovorila o izboru avtorjev, ki jih rada prevajata, o prevajalskih in poklicnih odločitvah, o prebijanju jezikovnih in kulturnih meja, ter o prevajanju za gledališče in mlade bralce.

Pesniško-pripovedovalski nastop (Spoken Word poezija) – Neil McCarthy (Svet med nami) 6. december ob 20.00 Trubarjeva hiša literature Neil McCarthy je Irec iz Corka, ki trenutno živi na Dunaju. Študiral je angleščino na University of Ireland, Galway, Irska. Ni tipičen pesnik, ampak pesnik/performer, ki na atraktiven in drugačen način predstavlja svojo Spoken Word poezijo. Je živi dokaz, da so Irci odlični pripovedovalci in da je poezija lahko tudi zabavna. Njegove pesmi so igrive, tu in tam tudi zabavljaške. Nastopa v knjigarnah, kavarnah, univerzah po vsem svetu (New York, Los Angeles, Denver, Dublin, Krakov, Budimpešta, Dunaj, Zagreb ...). Je večni popotnik. Tematika migracij je zastopana tudi v njegovi poeziji. Objavlja v mednarodnih revijah. Poezijo je izdal tudi na zgoščenki Live in the Laden.

Irska literatura in njene povezave s Slovenijo – John McCourt, Aidan O'Malley in Tina Mahkota (Svet med nami) 7. december ob 19.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Ste vedeli, da je irski pisatelj James Joyce skoraj dvanajst let živel v Trstu, nekaj mesecev v Pulju, eno noč pa preživel celo na železniški postaji v Ljubljani? Sproščen pogovor z irskima profesorjema in literarnima znanstvenikoma o irskih povezavah z našim prostorom, o irski literaturi, kulturi, identiteti bo vodila profesorica, prevajalka in publicistka Tina Mahkota. John McCourt je profesor angleščine na Univerzi Macerata, Italija. Pred tem je predaval na Univerzi Roma Tre, kjer je bil direktor Centra za raziskovanje irske in škotske literature ter na Univerzi v Trstu. Je »joyceolog« in poznavalec irske literature 19. in 20. stoletja. Aidan O'Malley je profesor angleščine na Univerzi Reka, Hrvaška. Je avtor monografije o Field Day Theatre iz Derryja na Severnem Irskem. Trenutno preučuje delo anglo-irskih pisateljev na Balkanu v 20. stoletju.

Čudoviti svet Flanna O'Briena: O človeško-kolesnih hibridih in Zemlji kot klobasi – dr. Anamarija Šporčič (Svet med nami) 8. december ob 16.30 Trubarjeva hiša literature Ob rojstvu Brian Ó Nualláin, v času študija Brother Barnabas, kasneje kolumnist Myles na gCopaleen in George Knowall ter pisatelj Flann

1


O'Brien, če naštejemo zgolj njegove najbolj znane inkarnacije. Brian O'Nolan je bil Irec mnogoterih imen in talentov, rojeni govorec irskega jezika, državni uradnik z zavidljivim opusom pisem bralcev, Joyceov mlajši sodobnik in utiralec poti v literarni postmodernizem ter mojster satirične metafikcije, ki ga neirsko bralstvo po krivici pobliže spoznava šele zadnja desetletja. O vlogi Irske in humorja v delih Flanna O'Briena bo spregovorila asist. dr. Anamarija Šporčič z Oddelka za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

predstavitve knjig Ego Patricius: sv. Patrik in njegova Izpoved – mag. Gašper Kvartič (Svet med nami) 7. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Sv. Patrik je eden izmed bolj znanih katoliških svetnikov in zavetnik republike Irske. O njem krožijo mnoge legende, ikonografski elementi, ki ga spremljajo – zelena barva, triperesna deteljica – pa sta znani širom sveta. Če si življenje sv. Patrika želimo spoznati podrobneje, imamo na voljo neprecenljiv vir – njegovo latinsko avtobiografijo z naslovom Confessio ter si preko izvirnih odlomkov ogledali življenje in delo svetega Patrika in ga postavili v zgodovinski kontekst. Delo nam bo predstavil prevajalec Patrikove Izpovedi, Gašper Kvartič, mag. latinskega jezika in primerjalnega jezikoslovja.

Sožitje v družini – dr. Jože Ramovš 12. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Poljudno strokovna knjiga dr. Jožeta Ramovša iz Inštituta Antona Trstenjaka odgovarja na aktualne potrebe po učenju lepših odnosov v družini. Postreže z osebno in družbeno orientacijo, učenjem lepega komuniciranja in razvijanjem sožitja v družini ob vsakdanjih drobnih in tudi ob velikih prelomnih življenjskih situacijah. Pogovor z avtorjem bo vodil dr. Marko Pavliha. V sodelovanju z gibanjem Svetovni etos Slovenija.

bralne skupine Knjige v meni puščajo sledi 8. in 22. december ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V decembru beremo dva romana priljubljene italijanske pisateljice Susanne Tamaro: na srečanju v petek, 8. 12., Pojdi, kamor te vodi srce, v petek, 22. 12., pa Poslušaj moj glas. Skupino vodi zakonska in družinska terapevtka Katjuša Jakšič.

Pogovor ob knjigi 11. december ob 17.30 Knjižnica Zalog Darilo števil japonskega avtorja Yoko Agawe je simpatična pripoved o sprejemanju drugačnosti ter hvalnica toplih medčloveških odnosov, ki se spletejo med matematičnim genijem, ki ima po nesreči samo 80 minut spomina, njegovo gospodinjo in njenim sinom Korenom.

2


Prisedite k naši mizici 12. december ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Jaz pa ne stanujem nikjer – moj dom je ulica; Svobodni kot ptice ... ampak ptice imajo gnezda. Slikanica Gospa Marija nas vabi v dom brez sten in strehe. Iz knjižice Izključenost in solidarnost Pedra Opeke se bomo poučili o uboštvu, pa še o brezbrižnosti in sebičnosti naše dobe. Pravzaprav o brezbrižnosti nas samih. Predstavili bomo še »cestne otroke« v Makejevki in »brezdomko« v Parizu. Vodi Maša Uran.

Bralna čajanka 12. december ob 19.00 Knjižnica Grba Ženska poezija nekoč in danes bo osrednja nit decembrskega srečanja. S sabo lahko prinesete vašo najljubšo knjigo poezije ali pesem. Vodi Sonja Pirman.

Knjiga spregovori 13. december ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tunel je generacijski roman o štiridesetletnikih na pragu krize srednjih let, ko se pričnejo spraševati, kaj so do sedaj naredili, kam gre njihova pot in ali je morda še čas za nove začetke. Knjiga je bila nominirana za nagrado kresnik. Posebna gostja večera, ki ga vodi dr. Iztok Osojnik, bo avtorica Tina Batista Napotnik.

Ti zapleteni odnosi 14. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kaj povzroča hujši občutek osramočenosti, da se profesor zaplete s svojo študentko ali posilstvo hčere? Pogovarjali se bomo o knjigi Sramota, avtor je južnoafriški pisatelj, nobelov nagrajenec John Maxwell Coetzee. Vodi Ljubica Krajnc.

Bralne vezi 14. december ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Ali toplino praznikov začutijo tudi tisti, ki živijo na ulici? Ob branju Bobovega darila Jamesa Bowena in slikanic Francija Rogača bomo razmišljali o pravem pomenu praznikov. Pogovor vodita Ksenja Grešak in Darinka Županec Ivanovski.

zBiRALCI zgodb 18. december ob 18.00 Knjižnica Rudnik Ste kdaj razmišljali o razliki med besedama dar in darilo ali podariti in darovati? Ob zaključku leta vas bomo obdarili z dobrimi knjižnimi zgodbami o darovih in darilih ter spoznali za naše življenje pomembno razliko med njima. Prijetna urica čajnega druženja ter klepeta v naši knjižni skupini pa bo dar tudi za vse nas. Skupino vodi Lucija Magajna.

Ozvezdja knjig 20. december ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Tokrat bomo spoznavali Ivano Kobilca, ki je najpomembnejša slovenska slikarka. Med njene najbolj znane slike spadata Kofetarice in Poletje. Živela in ustvarjala je na Dunaju, Münchnu, Parizu, Firencah, Sarajevu. Večer bo vodila pisateljica Maia Pleiades.

3


Knjižna doživetja 20. december ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana V resnični zgodbi Dewey: maček iz mestne knjižnice spoznamo zavrženega mucka, ki svoj novi dom najde v spencerski mestni knjižnici (Iowa, ZDA). Tam kmalu osvoji srca knjižničarjev in obiskovalcev ter postane maskota knjižnice ter mesta. Zgodba je prepletena tudi z zgodovinskimi opisi mesta Spencer, kar daje pripovedi še dodatno vrednost. Pogovor bo vodila psihologinja Tanja Grünfeld.

Bralna čajanka 20. december ob 19.30 Knjižnica Škofljica V knjigi Jaz, drugačna spoznamo zgodbo turškega dekleta. S starši in bratom živi v Nemčiji, kjer ima prijatelje in obiskuje šolo. Kljub temu, da se je njena družina integrirala v nemško družbo in okolico, ohranja turško tradicijo. Ko prestopi najstniški prag, mora Kelebek nositi naglavno ruto, z vrstnicami zvečer ne sme v disko. Ko se zaljubi, pa turška kultura pokaže svoj pravi obraz. Vodi Sonja Pirman.

Bralni krog 21. december ob 10.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V srečanju z odraslimi in starejšimi bralci si bomo pričarali predpraznično vzdušje z nagrajenimi in najlepšimi knjigami z letošnjega knjižnega sejma. Prisrčno vabljeni! Srečanje vodi Darja Bolka.

Angleški bralno-debatni krožek 22. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Ameriški avtor David Sedaris je humorist, nevrotik, narcis in nesporni pisateljski talent. Pogovarjali se bomo o njegovih esejih o življenju Me Talk Pretty One Day. Skupina je odprta za vsakogar, srečuje se zadnji petek v mesecu, pogovori potekajo izključno v angleščini. Vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

predavanja Miti in legende smaragdnega otoka – dr. Anamarija Šporčič (Svet med nami) 5. december ob 19.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Irci veljajo za narod nadarjenih pripovedovalcev zgodb in prav zaradi živahnosti njihovega ustnega izročila v deželi še vedno živijo navihani škratje, dobre in zlobne vile, bojevnice, čarovniki, velikani in druga nenavadna bitja. Skupaj z obsežnim naborom keltskih božanstev, vladaric in junakov preteklih dni – kljub močnemu vplivu krščanstva na njihovo pojavnost – še vedno predstavljajo izjemno pomemben sestavni del irske kulture. Košček tega pisanega mozaika nam bo predstavila dr. Anamarija Šporčič z Oddelka za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer kot asistentka poučuje britansko in irsko književnost ter kulturne študije.

Kelti v Sloveniji – dr. Boštjan Laharnar (Svet med nami) 6. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Osrednjo Evropo so sredi 5. stoletja pr. n. št. zajele dramatične spremembe. Ti dogodki sovpadajo s prodorom Keltov ter vznikom novega kulturnega fenomena, ki ga označujemo s pojmom latenska kultura. V predavanju bomo orisali

4


zadnja stoletja pr. n. št. ter med drugim skušali pokazati, kaj nam povedo keltski meči s Štajerske, keltske čelade in nakit z Dolenjske in skrivnostni zakop keltskih konjev v Kobaridu. Dr. Boštjan Laharnar je zaposlen kot kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije, kjer skrbi in dela z železnodobno zbirko in raziskuje predvsem procese povezane s prodorom Rimljanov v naše kraje.

Zrak, ki ga dihamo – Rahela Žabkar 6. december ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Dihanje je bistvena in stalna potreba vsega življenja na Zemlji. Zrak, ki ga dihamo, je lahko bolj ali manj onesnažen. Slovenija ima s svojo lego v zavetrju Alp slabše naravne danosti za kakovosten zrak. Obenem smo med državami Evropske unije po izpustih delcev na prebivalca in na enoto površine v samem vrhu. Predavanje pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim meteorološkim društvom.

Keltski jeziki: kdo, kaj, kje, kdaj, zakaj? – dr. Luka Repanšek (Svet med nami) 6. december ob 18.30 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Keltski jeziki so del indoevropske jezikovne družine in s tem predmet preučevanja indoevropskega primerjalnega jezikoslovja. Pri predavanju se bomo spraševali in iskali zanesljive odgovore na vprašanja, kaj so keltski jeziki, kdo jih (je) govori(l), kje na prostorsko-časovni osi je njihovo mesto. Croeso i bawb agus fáilte roimh chách! Dr. Luka Repanšek je redni predavatelj na Katedri za indoevropsko primerjalno jezikoslovje Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF Univerze v Ljubljani. Njegova ožja raziskovalna področja obsegajo filologije in zgodovinsko primerjalno slovnico starih indo-iranskih, keltskih in germanskih jezikov.

Iluminirani srednji vek: po sledeh zgodnje irske umetnosti – Patrik Benedičič (Svet med nami) 7. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana V nemirnem času zgodnjega srednjega veka, ko so Evropo pretresala preseljevanja in kulturne spremembe, so na Irskem, na robu takrat civiliziranega sveta, menihi in rokodelci v samostanskih delavnicah vneto pisali, risali, rezbarili in kovali. Danes, več kot tisoč let kasneje, obiskovalci Trinity Collega v Dublinu občudujejo bogato okrašeno knjigo iz Kellsa ali filigransko, z dragulji okrašene kelihe in relikviarije, ki jih čuva irski narodni muzej. O fenomenu otoške umetnosti, o njenem izvoru, posebnostih ter njenem vplivu na irsko kulturno identiteto bo spregovoril Patrik Benedičič, absolvent arhitekture, lončar ter ilustrator slovenskega prevoda Confessia: Izpovedi svetega Patrika.

Kje je Voyager? Kdo so ljudje? – mag. Marko Ogris 11. december ob 17.30 Knjižnica Šiška Skušali bomo skicirati duhovni portret človeštva iz ptičje perspektive, brez zidov in meja. Z vesoljskima sondama Voyager 1 in 2 že 40 let potuje osebna izkaznica prebivalcev planeta Zemlja. Zanima nas, kako bi danes, v digitalni dobi, zunajzemeljski civilizaciji skicirali filozofsko duhovni portret enotnega človeštva in idej, ki temeljijo na trajnostni viziji le tega kot celote.

Jubilanti – Tone Škarja 11. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tokratni gost je ena od osrednjih osebnosti slovenskega alpinizma v zadnjih 50 letih, vrhunski alpinist in vodja večine od 21 odprav, tudi tiste znamenite leta 1979 na Mount Everest, ki se je z zlatimi črkami zapisala v zgodovino slovenskega alpinizma. Pogovor s Tonetom Škarjo bo vodila dr. Ignacija J. Fridl.

5


Življenjska popotovanja: Vesna Juvan – Mateja Hana Hočevar 11. december ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vesna Juvan je avtorica knjige Rdeča zarja, prve slovenske knjige o menstrualnem ciklu. Z nami bo podelila, kako lahko raziskujemo svojo žensko naravo in cikel uporabimo kot vir moči, ženstvenosti in vitalnosti. V knjigi so razkriti tudi rezultati raziskave »50 odtenkov menstruacije«, ki je bila izvedena v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede.

Zakon vzroka in posledice – dr. Vojka Bole-Hribovšek 13. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Vse v življenju ima svoj vzrok in posledice. Pogosto govorimo o naključjih, ker ne poznamo vzrokov, ki so lahko skriti v daljni preteklosti, in jih zato ne povežemo s sedanjim dogajanjem. S tem, kar počnemo danes, si oblikujemo svojo prihodnost. Naredili bomo tudi nekaj vaj.

Naravna in energijska pomoč – Klavdija Markovič 13. december ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Dr. Bach, sprva zdravnik uradne medicine, je menil, da so vzroki za bolezni in bolečine v negativnih čustvenih stanjih, vedenjskih vzorcih ... Na predavanju boste lahko izvedeli, kako s pomočjo naravne energije odpravljamo neskladja na fizični, čustveni in duševni ravni ter kako lahko odstranjujemo njihove osnovne vzroke.

Henrik Bullinger: spravni učitelj in pastir – Peter Novak 13. december ob 19.30 Knjižnica Šiška Švicarski reformator Henrik Bullinger, sodobnik in učitelj Primoža Trubarja, je bil umirjen verski voditelj. Njegovo vlogo spravnega učitelja in pastirja vidimo po ohranjeni korespondenci z mnogimi političnimi in verskimi voditelji po tedanji Evropi, tudi z našim reformatorjem. Njegovo delovanje je tako prek Trubarja pridodalo spravno naravo protestantski reformaciji tudi na Slovenskem.

LIFE Lynx – Rok Černe 18. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje V projekt LIFE Lynx je aktivno vključenih 5 držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Slovaška in Romunija) in glavni cilj projekta je preprečitev izumrtja dinarsko-alpske populacije risa in zagotovitve njegove dolgoročne ohranitve, ki je možna samo s široko podporo javnosti in znanstvenimi orodji temelječimi na najnovejših znanstvenih dognanjih. V projektu bodo z mednarodnim sodelovanjem doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov v Slovenijo in na Hrvaško ter s tem preprečili izumrtje naše populacije. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Zavodom za gozdove RS.

Nova frekvenca, glasbeni pogovor v živo: Igor Matković 18. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Nova frekvenca prinaša iskrive pogovore o glasbi, ustvarjanju, življenju in družbi z avtorji najvidnejših izdaj jazzovske glasbe preteklega leta. Album State of KU je delo trobentača Igorja Matkovića, ki bo skozi pogovor z Nino Novak, univ. dipl. muzikologinjo in kritičarko ter ustanoviteljico portala Jazzetna, spregovoril o pedagoških vplivih, vlogi odhoda na študij v tujino in vključenosti v lokalno okolje.

6


Feministične pisave afriških in afroameriških avtoric (2) – Petra Meterc 18. december ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Na drugem predavanju bomo predstavili afroameriške ženske avtorice, kot so Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Alice Walker in Maya Angelou. Pogledali bomo, kako v svojih delih naslavljajo lastno izkušnjo rase in spola, v kolikšni meri lahko njihove misli označimo za feministične ter poskušali ugotoviti, kako se v svojem pisanju približujejo ali razlikujejo od svojih sodobnic prek Atlantika.

Kdo si in kaj lahko postaneš? – mag. Tatjana Verbnik Dobnikar 19. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tema predavanja je, kako vzpostaviti in ohranjati stik z otrokom in kako ga podpirati, da postane sam svoj, zadovoljen s seboj, svojim življenjem in delom. Starši lahko s pravim načinom poslušanja in odzivanja pomagajo, da otrok prepozna svoje kvalitete in svoja hrepenenja in da uvidi, katere kompetence mora razviti, da bi svoja hotenja realiziral. Predavanja sofinancirata MOL – Urad za preprečevanje zasvojenosti in FIHO.

Dobili smo pasjega mladička, kaj pa zdaj? – Mojca Sajovic 19. december ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Pasji mladiček predvsem ni igrača, pa tudi človek ne: je žival s svojimi zahtevami in potrebami. Kam naj namestimo mladička? Kako je s prehrano? Kako dolg naj bo sprehod? Kako rešujemo težave s sobno čistočo? Koliko časa je lahko mladiček sam? Vse to in še več bomo slišali in lahko tudi marsikaj vprašali.

Energetska samopomoč: z znanjem in prakticiranjem do kvalitetnega življenja – Ida Rožman 19. december ob 19.30 Knjižnica Fužine Sodobni čas zahteva v našem življenjskem vsakdanu obilo osnovne življenjske energije. Od kje jo dobimo, kako deluje, kako to prakticiramo v življenju, boste izvedeli tudi ob predstavitvi knjige dr. Suzane Landripet Energetska samopomoč. Ker je mesec december tudi mesec zahvale, bo določena energija podeljena tudi vam.

Kaj mora za svoj razvoj narediti otrok in kako mu lahko pri tem pomagamo – Marko Juhant 20. december ob 19.00 Knjižnica Ig Priznani strokovnjak na področju vzgoje bo predaval o razvojnih potrebah otrok in kaj jih žene pri tem. Opozoril nas bo na vlogo staršev pri razvoju in nam podal mnogo odgovorov na naša vprašanja in koristnih nasvetov.

Prazniki, stres ali veselje? – Darja Taisa Cerkvenik 20. december ob 19.30 Knjižnica Šiška Prazniki so priložnost za druženje, globlji stik s sabo in tistimi, ki jih imamo najraje. To je lahko čas miru in veselja. Pa znamo praznovati na način, ki nas notranje obogati ali nas praznični čas potegne v vrvež in nemir? Vabljeni v skupno raziskovanje in praznovanje sebe in vsega, kar nam veliko pomeni.

Veliki glasbeni izvajalci in interpreti: vokalni solisti in solistke – dr. Mitja Reichenberg 21. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje ​Tokrat bomo prisluhnili in pregledali, kdo so in/ali so bili največji solistični mojstri in mojstrice odrskega vokala. Brez njih bi ne obstajala

7


glasbena oblika, ki ji rečemo opera, bi ne bilo glasbenih dram in vsega, kar odkrivajo njihove osebnosti ter izredne pevske in igralske sposobnosti. Za občutek naj omenimo le nekatere: Maria Callas, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Anna Netrebko, Andrea Bocelli, Renee Fleming, Montserrat Caballe in mnogo drugih.

Novi korejski film – Jasmina Šepetavc 21. december ob 18.00 Knjižnica Šiška, 1. nadstropje Govorili bomo o fenomenu mednarodno uspešnega južnokorejskega filma, ki v zadnjih dveh desetletjih osvaja globalna občinstva in kritike. Posvetili se bomo razvoju, ključnim primerom in žanrom, ki so se razvili pod njegovo oznako, ter zgodovini in umeščenosti podob, ki veliko razkrivajo o nedavni južnokorejski zgodovini, pa tudi o hitrih družbenoekonomskih transformacijah in odnosih med spoli.

potopisi Oman in ZAE – Nataša Vrhovec 5. december ob 18.00 Knjižnica dr. France Škerl Oman in ZAE sta čudoviti arabski državi. Predavateljica bo predstavila Dubaj in Abu Dhabi, ki sta jo očarala z modernimi zgradbami, ter Oman, ki je nanjo naredil še poseben vtis. Čudovita in varna država, s samotnimi plažami, oazami, trdnjavami in seveda z bogato zgodovino.

Irska: od Dublina in spet nazaj – Leni Ozis in Nejc Trpin (Svet med nami)

6. december ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Irska je dežela zelenih pašnikov, temnega piva, pregovorno prijaznih ljudi in odlične glasbe, ki osvaja srca poslušalcev po vsem svetu. Ogledali si bomo njeno divjo obalo, razpihano od severnih vetrov, gorovja notranjosti, spoznali kaj ponujajo mesta, kot so Dublin, Galway in Cork, ter zašli tudi v zgodovino dežele. In če vas zanima, kaj imata skupnega kamena doba in rock’n’roll, vam bosta popotnika z veseljem razkrila tudi to zanimivo povezavo.

Smaragdni otok – Damjan Končnik (Svet med nami) 7. december ob 18.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana Irska je dežela piva in glasbe, pa tudi neokrnjene narave, mirnih jezer, neskončnih pašnikov ter dramatične zahodne obale, kjer je še vedno živ starodavni irski jezik. Ko govorimo o Irski, ne moremo mimo njihovega zavetnika, sv. Patricka, ki je zaslužen za pokristjanjevanje Irske. Irska je dežela glasbenikov in predvsem literatov, saj se ponaša kar z osmimi Nobelovimi nagrajenci.

Irska malo drugače – Ana Korošec in Ines Fugina (Svet med nami) 7. december ob 19.30 Knjižnica Fužine Popotnici nam bosta predstavili utrinke s potovanja po magični in mistični Irski. Irsko sta doživeli kot otok tisočerih zakladov, ki se svetlikajo v zemlji, vodi zraku, drevesih, svetih zgradbah, ljudeh, glasbi. Človek se na Irskem počuti kot v trgovini s slaščicami in se mora zelo disciplinirati, da zaužije eno po eno.

Drugačna Irska – Martina Tekavec (Svet med nami) 12. december ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc Skozi oči naravovarstvenice boste spoznali Irsko, ki jo krasijo številni zeleni odtenki, divja obala, pašniki in prostrana močvirja ter velika živalska

8


9


in rastlinska raznolikost. Izvedeli boste, zakaj s travnikov izginjajo cvetlice. Zanimiva je tudi keltska mitologija, ki je polna skrivnostnih bitij. Poseben pečat pa dajejo Irski njeni prijazni in hudomušni prebivalci, ki brez glasbe, piva in irskega nogometa ne bi bili to, kar so.

Kolumbija – Manca Čujež 14. december ob 19.30 Knjižnica Škofljica Spoznali boste eksplozivno barvita kolumbijska mesta, kjer se podnevi ob divji sočnosti tropskega sadja vnemajo okušalne brbončice, ponoči pa se v ritmih salse, cumbie in vallenata vžigajo podplati. Popotnica nam bo povedala, kako je potovati skozi težko prehoden tropski deževni gozd, ki se prelije v samotne karibske plaže, razgibano vulkansko osrčje pa prepredajo plantaže kavovca ...

Milje v srcu – Dare Bencik 19. december ob 18.00 Knjižnica Šiška Svetovni popotnik bo predstavil svoja svetovna popotniška doživetja po 102 deželah, ki jih je popisal v knjigi Milje v srcu.

Pohod z Goričkega v Piran – Staša Lepej Bašelj 19. december ob 19.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Ob desetletnici prvega pohoda, za katerega je bila povod pesem Vlada Kreslina Z Goričkega v Piran, se je skupina pohodnikov letos aprila ponovno podala na pot. V petnajstih dneh so predvsem uživali v lepotah naše dežele, premagali marsikatero oviro, pozabili na skrbi in stkali vezi prijateljstva med seboj in z ljudmi v krajih, skozi katere jih je pot vodila.

Kako je biti turistka v Iranu? In kako iranski begunec v Sloveniji? – Tina Velišček in Taja Gorjan 20. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Tajo in Tino so na potovanju po Iranu gostile družine iranskih beguncev, ki živijo v Sloveniji. Z nami bosta delili izkušnjo potovanja, srečanja z drugačno kulturo in izjemno gostoljubnostjo domačinov. Njun gost bo mlad begunec iz Irana, ki bo povedal, kakšna je trenutna situacija v tej deželi in zakaj ljudje bežijo od tam. Pripravljamo v sodelovanju s Slovensko filantropijo.

Ob obali Islandije – Maruša Pirnat 21. december ob 19.30 Knjižnica Gameljne Morda je botrovala moč njenih slapov, morda mogočnost njenih ledenikov. Morda jo je tam prevzela toplina ljudi ali pa njihova ponosna drža. Po tretjem obisku te dežele je zagotovo nekaj – Marušo je Islandija popolnoma prevzela. Pridružite se raziskovanju čudes te dežele med popotovanjem po obali Islandije.

glasba, film, gledališče Mise Éire (Svet med nami) 4. december ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Dokumentarec z naslovom Mise Éire je kronika zgodovinskih dogodkov irske revolucionarne in politične zgodovine upora od začetkov tega boja med leti 1896 in 1918, do končnega dosega Irske politične samostojnosti in neodvisnosti. Gael Linn, 1959, 85 min.

10


Man of Aran (Svet med nami) 4. december ob 15.30 Knjižnica Šiška Črno-beli dokumentarec iz leta 1934, ki z etnološkega stališča govori o trdem življenju na otočju Aran, ki leži na zahodni obali Irske, kjer se maloštevilno prebivalstvo le stežka preživlja z ribištvom in skromno pridelavo krompirja. Dokumentarni film je prejel številne mednarodne nagrade. Robert J. Flaherty, 1934, 73 min.

James Joyce’s Ulysses (Svet med nami) 4. december ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca James Joyce’s Ulysses je britansko-ameriška drama iz leta 1967, ki temelji na literarni klasiki Jamesa Joyca in govori o srečanju dveh Ircev, Leopolda Blooma in Stephena Dedalusa v Dublinu leta 1904. To je bila prva filmska priredba te literarne klasike po 45 letih od njene prve izdaje. Joseph Strick, 1967, 120min.

An Introduction to Gaelic Games (Svet med nami) 4. december ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc 8. december ob 17.30 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Dokumentarni film predstavi irske, nam manj znane, športe kot so hurling ter keltski nogomet in tudi zgodovino tega združenja, ki izvira iz 19. stoletja in je imelo velik pomen pri razvoju irske narodne zavesti ter njihove želje po samostojni državi. Gaelic Athletic Association, 2009, 20 min.

Ireland: Great Visitor Attractions (Svet med nami) 4. december ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc 6. december ob 17.30 Knjižnica Jožeta Mazovca Dokumentarec je posvečen predstavitvi kulturne in naravne dediščine Irske. Predstavi čudovite narodne parke in skoraj nedotaknjene lepote irske zahodne obale. Na zanimiv način pa predstavlja tudi tradicionalno irsko ruralno kulturo in življenje Ircev v sodobnih mestih. Seznanili se bomo tudi z bogato kulturno dediščino irskih muzejev in galerij ter tudi z irsko srednjeveško in sodobno arhitekturo. Dokumentarec krasijo zlasti čudoviti zračni posnetki. Gordon T. Ledbetter, 2016, 160 min.

The Young Offenders (Svet med nami) 4. december ob 18.00 Trubarjeva hiša literature 6. december ob 18.15 Knjižnica Šiška Igrana komedija, ki govori o enemu največjih irskih, policijskih zasegov kokaina, ki so ga skušali pretihotapiti na Irsko z trgovsko ladjo, ki nesrečno nasede na divji obali Irske. V to tihotapsko zgodbo se po naključju zapleteta dva najstnika, mlada prestopnika Conor in Jock, ki se skušata okoristiti z izgubljenim delom te naključno najdene pošiljke kokaina in z izkupičkom ubežati problematičnemu življenju, ki ga preživljata v šoli in v svojih družinah. Peter Foott, 2016, 80 min.

The Story of Ireland (Svet med nami) 5. december ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Dokumentarec predstavlja zgodovino Irske od njenega prazgodovinskega obdobja megalitske kulture do prihoda Keltov in krščanstva ter burne srednjeveške zgodovine. Prikaže tudi novodobno obdobje velikih migracij Ircev ter njihovo iskanje narodne in kulturne identitete v odnosu do Anglije ter kontinentalne Evrope, ki privede do irske dokončne politične osamosvojitve. Fergal Keane, BBC, 2011, 294 min.

11


These Stones Remain (Svet med nami) 5. december ob 16.00 Knjižnica Šiška 6. december ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Dokumentarni film iz leta 1971 govori o pomenu in zgodovini kamnite arhitekture in umetnosti kamnitih skulptur Irske, od prazgodovinskih, neolitskih kultur do srednjega veka. George Morrison, 1971, 27 min.

Ryan’s daughter (Svet med nami) 5. december ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Epska drama, ki se dogaja na Irskem v času I. svetovne vojne med leti 1917-18. Film govori o romantični zgodbi poročene irske ženske, ki se zaplete v ljubezensko razmerje z britanskim vojaškim častnikom in s tem povzroči ogorčenje njenih sonarodnjakov oziroma irskih nacionalističnih sosedov. David Lean, 1970, 197 min.

Šola irskega plesa – Katja Granda (Svet med nami) 5. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, dvorana Irski plesi predstavljajo pomemben del irske kulture, največjo priljubljenost pa so doživeli po uspehu skupin Riverdance in Lord of the dance. Poleg solo plesov poznamo tudi bolj družabne skupinske plese, ki so namenjeni predvsem sproščeni zabavi in druženju s prijatelji. Na delavnici vam bodo plesalci Šole irskega plesa, ki v Sloveniji deluje že 10 let, predstavili plesno kulturo zelenega otoka in vas naučili osnovnih korakov irskega plesa.

Koncert D Brincl Bend (Svet med nami) 5. december ob 18.00 Knjižnice Prežihov Voranc Skupina D Brincl Bend že skoraj desetletje preigrava tradicionalno irsko glasbo. Ugotovili so, da se živahnost in poskočnost irske glasbe dobro pokriva z nekaterimi slovenskimi ljudskimi pesmimi, zato jih nemalokrat združijo. Svoj nastop popestrijo z razkrivanjem bolj ali manj znanih dejstev o zelenem otoku in na ta način poskrbijo za popoln preplet dveh različnih kultur. Simona Bevk (vokal, kitara), Sašo Debelec (kontrabas), Florence Gacoin-Marks (irske piščali, ustna harmonika), Minca Marolt (violina, vokal) in Jure Preglau (bodhran, vokal) vam bodo tako pripravili prijetno glasbeno izkušnjo.

Seven Ages (Svet med nami) 6. december ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Zgodovinski dokumentarec se sestoji iz sedmih 55 minutnih epizod, ki opisujejo zgodovino, rast in razvoj moderne Irske države od njene osamosvojitve v letu 1921 do sodobne zgodovine. An Araby/RTE, 2002, 7x 55min.

James Joyce (Svet med nami) 7. december ob 14.30 Knjižnica Šiška Dokumentarec govori o življenje enega izmed najpomembnejši irskih oziroma evropskih književnikov. Književnika lahko spremljamo od njegovega otroštva in nesrečne usode finančno propadlih staršev preko njegove želje po izobrazbi ter njegovega literarnega vzpona ter svetovljanskega življenja, ki ga je živel v različnih evropskih državah.

Koncert All Strings Detached 7. december ob 20.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka All Strings Detached je dvočlanska slovenska glasbena skupina iz Ljubljane, ki ustvarja alternativno rock glasbo. Sestavljata jo Jana Beltran (vokal,

12


kitara) in Vesna Godler (vokal, bas kitara, bobni). Njuno glasbo zaznamujeta minimalistična glasbena podlaga ter čustveno ekspresivna besedila. Leta 2014 sta izdali prvenec z naslovom Heavy Rain, ki je bil med kritiki pozitivno sprejet, letos aprila pa There's Something Painful About the Pearls.

After 16’ (Svet med nami) 8. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Kombinacija dokumentarnega in igranega filma se sestoji iz devetih kratkih filmskih epizod, ki nam pokažejo kako pomembno je leto 1916 v novejši irski zgodovini vse od začetnih obdobij irskega osamosvajanja do sovražnosti in spopadov v sedemdesetih letih preteklega stoletja na ozemlju Severne Irske. Irish Film Board, 80 min.

Koncert vokalne skupine BeJazzy 12. december ob 20.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Mešana družba petindvajsetih pevcev, ki jih druži strast do acappella jazz petja, izvaja svojevrsten, pester program pesmi slovenskih in tujih skladateljev. Izbor pesmi bogatijo z lastnimi avtorskimi priredbami, obujanjem zimzelenih melodij in priredbami starih mojstrov jazza.

Cikel ruskega filma: Nenavaden božič (2006) 14. december ob 19.00 Slovanska knjižnica, dvorana Slovanska knjižnica in Mednarodno društvo slovanskih rojakov Ruslo zaključujeta letošnji cikel s komedijo Maksima Papernika. Že vrsto let v prestolnici za božične praznike ni snežilo, mlada generacija začudeno sprašuje, zakaj za praznike sneži samo v filmih. Vdova bogataša, Olga Samojlova, se je odločila, da bo to spremenila in priredila sneg z lastnimi sredstvi. Ustanovi dobrodelni sklad Sreča, ki bi osrečeval ljudi in uresničeval njihove najbolj skrite želje. Temu pa nasprotujejo njeni zaskrbljeni otroci, saj je s tem ogrožena njihova dediščina. Film traja 142 min.

izobraževanja Komunikacija – Brigita Tomas 4. december ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Velikokrat spregledana veščina, pa vendar so od dobre komunikacije v veliki meri odvisni naši odnosi. Naučili se bomo nekaj komunikacijskih tehnik, s katerimi bomo bolj učinkovito komunicirali v vsakodnevnih pogovorih. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Vodena šola spomina – Nina Živkovič 5. in 19. december ob 17.00 Knjižnica Rudnik Razmigajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, miselno-logične in kreativne vaje, uganke in druge miselne igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivno aktivacijo in rehabilitacijo ter samorefleksijo.

Nemški bralni krog za odrasle – Helena Bučar 5. december ob 18.00 Knjižnica Polje Vabimo vas, da se priključite k Nemškemu bralnemu krogu za odrasle, kjer bomo prebirali članke na različne teme. Krog je namenjen vsem, ki že imajo predznanje iz jezika. Več informacij in prijave v knjižnici ali na 01 308 54 10.

13


Šah v knjižnici – Niko Praznik 5. in 19. december ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Vabljeni vsi, ki radi igrate šah, na šahovska druženja, ki bodo potekala ob torkih, vsakih štirinajst dni, od 18.00 do 19.00.

Zakaj je vredno brati predšolskemu otroku? – Lavra Tinta 6. december ob 10.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Branje ugodno vpliva na otrokov vsestranski razvoj. Otroci, ki so jim v predšolskem obdobju veliko brali, imajo kasneje v šoli boljši učni uspeh. Branje pa ne vpliva ugodno le na otrokov intelektualni in jezikovni razvoj, ampak poglablja tudi čustvene vezi med otrokom in staršem.

Play2Me – Tihi (glasbeni) studio 6. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ollo Audio inženiring nam bo predstavil svojo lastno tehnološko inovacijo v svetu studijske tehnike. Sistem »Play2Me« je tih, prenosljiv glasbeni studio, ki predstavlja odlično alternativo tradicionalnim studiem. Sistem vsebuje slušalke, ojačevalec in BSE blazino za popolno zvočno doživetje. V sklopu predstavitve bo možno sistem tudi preizkusiti.

Kakijev koktajl – Ula Hribar Babinski 11. december ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka V času okoli Miklavža se jedo kakiji. Zato bomo tokrat pripravili sladico iz kakijev, ki je sladka, mehka in poteši vsakega sladkosneda. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Piling za telo – Hermina Binder 11. december ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka December je čas praznovanj in veselja. Po napornem veseljačenju bo vaše telo hvaležno za čisto naraven piling, ki bo poživel krvno-žilni obtok. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Jaz v odnosu z drugim – Karolina Rebernik 12. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ljudje hrepenimo po partnerskih in družinskih odnosih. Kako se vedemo, kaj mislimo in kako se spreminjajo naša čustva ob prisotnosti drugega? Udeleženci bodo preko igre vlog dejansko izkusili, kako se čustveno odzivajo v različnih situacijah. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

ma+TEMATIKA=nakupovalne akcije 13. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Od zemlje do zvezd nas bodo popeljale uporabne računske uganke na ciklu delavnic, ki bodo potekale vsako drugo sredo v mesecu. Na drugi delavnici boste pridobili znanje, ki ga lahko uporabite pri pripravi raztopin, računanju višine popusta, primerjavi cen in pravični delitvi nagrade. Prijave na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Zmorem sam. Novoletne zaobljube – Borut Vuković 19. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kolikokrat ste si zadali zaobljube na starega leta dan in se le-te niso uresničile? Na delavnici bomo pogledali, zakaj se nam »novoletne zaobljube« izmikajo in kaj je potrebno narediti, da jih spravite v življenje. Prijave od 27. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

14


Opuščanje starih vzorcev vedenja in korak v novo smer – Gregor Guštin 21. december ob 18.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Ob koncu leta se pogosto zazremo v leta, ki so za nami, in naredimo bilanco našega delovanja in vidimo, kateri življenjski vzorci se ponavljajo in bi jih radi zaključili. Na delavnici bom s tehniko, ki nam omogoča spoznati naše vzorce, njihov namen in pomen, uvideli, kateri je tisti korak, ki nas vodi v pravo, novo smer.

računalniška izobraževanja Hitrih 10 – Jasna Repa 7. december ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Ali ste uporabnik računalnika in pri tipkanju uporabljate le dva prsta? Na delavnici boste spoznali računalniško tipkovnico, metodo desetprstnega tipkanja in se seznanili s programi za urjenje tipkanja. Prijave od 27. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

S klikom v družbo znanja – Rudi Majerle 11.–15. december od 10.00 do 14.00 Knjižnica Otona Župančiča Na 5-dnevnem začetnem računalniškem tečaju se bomo naučili osnov uporabe računalnika ter interneta, oblikovali dokumente z urejevalnikom besedil Word 2010, se seznanili z elektronsko pošto ter se poučili o varni uporabi interneta. S pomočjo spletne aplikacije Moj COBISS se bomo naučili poiskati gradivo v knjižnici. Prijave od 27. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Svet Excela 2– Kristijan Srpčič 14. december ob 16.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Spoznali boste, kako filtriramo podatke, povezujemo liste, izdelujemo vrtilne tabele in zaščitimo liste z geslom. Osvežili in nadgradili boste znanje oblikovanja različnih grafikonov ter preizkusili nekaj zahtevnejših funkcij. Zaželena je predhodna udeležba na delavnici Svet Excela 1. Prijave od 4. decembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Izdelava dobro obiskane spletne strani – Jurij Šorn 20. december ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Udeleženci bodo spoznali, kako izdelati spletno stran, spoznali bodo nekaj trženjskih prijemov, pregledno se bodo seznanili z Wordpressom. Delavnica je primerna za vse, ki obvladajo Windows, vključno z brskanjem po spletu, ravnanje z datotekami in uporabo urejevalnika besedil. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Google Street View, Ulični pogled za na pot – Katarina Ceglar 21. december ob 11.00 Knjižnica Otona Župančiča, rač. učilnica Naučili se boste virtualno sprehajati po ulicah in odkrivali neznane kotičke Slovenije, lahko pa obiščete tudi katero izmed drugih držav, ki ponujajo Google street view. Na ta način lahko virtualno raziskujete svetovne znamenitosti, odkrivate naravna čudesa in si ogledate notranjost muzejev. Pogledali si boste, na kakšen način lahko pridobite navodila za pot. Delavnica je namenjena začetnikom. Prijave od 13. decembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

15


jezikovna izobraževanja Španščina 2 – Špela Šubic Zalezina 5. december ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Decembrski čas je poln zabave in druženja. Dogovor o tem, kje in kdaj se dobimo s prijatelji, bo tema delavnice. Naučili se bomo fraz, ki so potrebne za pogovor po telefonu, ponovili uro in spoznali način pisanja elektronskih sporočil. Prijave od 27. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak 5. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Tema tokratne delavnice bo zelo vsakdanja – hrana. Pridite in podelite z nami zanimiv recept, namig za bolj zdravo prehranjevanje, povejte, kaj je vseboval najbolj eksotičen obrok, kar ste jih kdaj pojedli. Prijave od 27. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 4 – Asha Podgornik 7. december ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Indefinido ali Imperfecto? Na delavnici se bomo ukvarjali predvsem z vprašanjem, kakšno funkcijo imata omenjena preteklika v pripovedovanju zgodb. Odgovor na vprašanje bomo osvetlili z različnimi pristopi, tudi z vizualno ponazoritvijo. Prijave od 29. novembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 2 – Špela Šubic Zalezina 19. december ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Kakšni pa so načrti za prihodnost, na kakšen način lahko najenostavneje opisujemo dejanja v prihodnosti? Prijave od 11. decembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Angleščina, konverzacija – Špela Jurak 19. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Koledarsko leto bomo zaključili s pesmijo, naša tema pogovora pa bo upanje. Prijave od 11. decembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

Španščina 4 – Asha Podgornik 21. december ob 14.30 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Ker gresta adventni čas in obdarovanje z roko v roki, se bo pogovor na tokratni delavnici sukal prav okoli te teme. Med drugim boste spoznali 50 načinov, kako nekoga osrečiti, poslušali pesem Cuatro vientos in napisali svojo lastno verzijo pesmi. Prijave od 13. decembra na 01 308 51 22 ali ssu@mklj.si.

ustvarjalne delavnice Skodelica za prvo novoletno kavico – Anita Šefer 5. december ob 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Vabimo vas, da na delavnico prinesete lastno belo skodelico ali manjši krožnik iz porcelana, ki ga bomo okrasili in polepšali z novoletnim vzorčkom. Kako in s čim? Naj bo to presenečenje ... Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

16


Darilna embalaža tik-tak – Mojca Bartolič 6. december ob 14.00 Knjižnica Bežigrad Na delavnici se bomo naučili izdelati nekaj preprostih in lepih embalaž, uporabnih tako za steklenico kot za piškote ali nakit. Rdeča nit dekoracije daril bo: hitro, preprosto, estetsko in poceni. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Družinska novoletna ustvarjalna čajanka 6. december ob 17.00 Knjižnica Črnuče 7. december ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, preddverje 14. december ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje Vse z ustvarjalno dušo in srcem vabimo na novoletno ustvarjalno čajanko. Na delavnici bomo izdelovali unikatne novoletne voščilnice in popili skodelico toplega čaja. Ustvarjali bomo otroci in odrasli, sami ali vsi skupaj.

Unikatne voščilnice – KUD Galerija C.C.U. 7. december ob 18.00 Knjižnica Rudnik Na praznični delavnici bomo s Simonom Drofelnikom in Matejo Herbst v različnih likovnih tehnikah izdelovali posebne voščilnice, ki razveselijo prav vse.

Božično novoletne voščilnice – Tanja Jankovič 8. december ob 17.00, Knjižnica Fužine Tudi letos bomo izdelovali božično-novoletne voščilnice v različnih tehnikah. Uporabljali bomo reliefno krašenje (suhi in vroči embosing), štampiljke, izsekančke, trakove ... Prijave na 01 308 54 21 ali na fuzine@mklj.si.

Božični škorenj – Mateja Hafner 12. december 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Iz filca bomo oblikovali škorenj, ki ga bomo obšili z bombažno vrvico ter okrasili z dodatki prav tako iz filca in bunkicami. Tako bo nastal čudovit božični okras, kamor se lahko skrijejo majhna darilca. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si

Novoletna krogla – Suzana Belak 13. december 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Krogla je najbolj priljubljena dekoracija na božičnem drevesu. S svojo kreativnostjo lahko ustvarimo prostor, ki nam je všeč. Iz krogel pa lahko sestavimo venček ... Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

Aranžiranje daril – Tamara Hozjan 14. december ob 17.00, Knjižnica Fužine December je mesec obdarovanja, zato bomo poiskali nekaj idej, kako darilo izvirno aranžirati. Izdelovali bomo okraske iz trakov in naravnih materialov ter oznake za imena. Pogledali pa bomo tudi nekaj načinov, kako zaviti darila različnih oblik. Prijave na 01 308 5420 ali na fuzine@mklj.si.

Čarovnije iz stekla – Ana Jagodic in Marjana Šmigoc 14. december ob 17.00 Knjižnica Ig Na delavnici bodo predstavljene osnovne tehnike fuzije stekla. To je postopek, kjer pri visoki temperaturi v posebni peči več plasti stekla spajamo v novo celoto. Dodajamo lahko tudi pigmente, granulate in druge dodatke. Izdelovali bomo unikatne steklene obeske. Delavnica poteka v CUDV Draga. Končne izdelke boste prevzeli v knjižnici Ig. Prijave osebno v knjižnici, na 01 308 57 20  ali ig@mklj.si.

17


18


Praznične voščilnice iz prešanega cvetja – Darja KOS 20. december ob 12.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka Praznična delavnica bo namenjena izdelavi božično-novoletnih čestitk in darilnih kartic. Z malo potrpežljivosti in nekaj inspiracije bomo iz naravnih materialov ustvarjali unikatne čestitke, ki bodo polepšale praznične trenutke vašim najbližjim. Prijave na 01 308 51 20 ali ljubljana@borzaznanja.si.

razstave Pošta nekoč 13. junij–31. december Knjižnica Poljane V sodelovanju z Muzejem pošte in telekomunikacij, dislocirano enoto Tehniškega muzeja Slovenije, razstavljamo predmete, ki so jih uporabljali v poštnih uradih konec 19. in v prvi pol. 20. stoletja: tehtnica za pisma, pečatnik za pisma in pakete, poštni žig, stojalo za poštne žige ... in še posebno zanimiv telegram, ki je bil poslan priznanemu slovenskemu pisatelju.

Fran Milčinski (1867–1932) 11. november–30. december Slovanska knjižnica, 2. nadstropje Meseca november in december posvečamo razstavo 150-letnici rojstva Frana Milčinskega. Opus avtorja znamenitih Butalcev precej presega njegovo satirično delo, bil je tudi mladinski pisatelj in dramatik, a je v literarnem spominu Slovencev ostal zapisan zlasti kot humoristični pisatelj. Avtorica razstave je bibliotekarka Urša Šega.

Stara verstva smaragdnega otoka – Tjaša Šesek (Svet med nami)

13. november–31. december Knjižnica Črnuče Na Irsko so prihajala različna ljudstva, ki so s seboj poleg svoje kulture prinesla tudi svoja verovanja. Prvi naseljenci so videli božanstva v soncu, nevihti in različnih silah narave. Z novimi ljudstvi so se ta verovanja preoblikovala in združila z verstvi prišlekov. Razstava ponuja vpogled v stara verovanja Irske in predstavi nekaj bolj znanih irsko-keltskih božanstev.

Éire – Tjaša Šesek (Svet med nami)

13. november–31. december Knjižnica Glinškova ploščad Irska je dežela piva in glasbe, pa tudi neokrnjene narave, mračnih močvirij, neskončnih pašnikov in travnikov. Razstava ponuja vpogled v življenje in dogajanje na tem zelenem otoku.

Irska skozi čas – Tjaša Šesek (Svet med nami)

20. november–31. december Knjižnica Bežigrad, stopnišče Pri projektu Svet med nami letos izpostavljamo Irsko. V ta namen smo pripravili pregled pomembnejših dogodkov, ki so se tekom zgodovine odvili na smaragdnem otoku.

Razstava slik Marjance Milene Dolničar - Nana 22. november-30. januar Knjižnica Šentvid Avtorica je na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomirala iz angleškega jezika in primerjalne književnosti. Že v zgodnjem otroštvu je rada risala, potem pa je na to nekako pozabila zaradi službe, prevajanja in drugih obveznosti. Po upokojitvi se je najprej učila slikanja pri slikarju Beusu, potem pa je nadaljevala kar sama. Razstavila bo slike rož, živali in portretov.

19


William Butler Yeats (1865–1939) (Svet med nami) 1.–31. december Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Irski pesnik, dramatik, politik in nobelovec je bil eden najpomembnejših književnikov 20. stoletja in vodilna osebnost irske ter širše britanske književnosti tega časa. Že v zgodnji mladosti se je začel zanimati za pesništvo, pri čemer sta ga spočetka navdihovala predvsem irska mitologija in okultizem, kasneje pa se je usmeril v realizem. Leta 1923 je kot prvi Irec prejel Nobelovo nagrado za književnost, pri čemer je znan kot eden redkih književnikov, ki so ustvarili svoja največja dela po prejemu te nagrade.

Od tujca do državljana: Irci v kontinentalni Evropi (Svet med nami) 1.–31. december Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje Irsko prebivalstvo ter njihove ideje in dobrine so bile od nekdaj povezane s kontinentalno Evropo. Ta proces se je zlasti pospešil po letu 1600 kot uspešen družbeno-ekonomski in verski prodor irskih migrantov v kontinentalno Evropo. V malih ladjah so nezaposleni vojaki, razlaščena aristokracija, intelektualci in tudi revno prebivalstvo iskali politično, ekonomsko in versko zaščito ter nov življenjski prostor, ki bi jim nudil prihodnost in boljše življenje. Razstava predstavlja zgodbo tega prvega vala irske migracije, ki je pustila globoke sledi v evropski zgodovini.

Samuel Beckett (1906–1989) (Svet med nami) 1.–31. december Knjižnica Prežihov Voranc Pisatelj in dramatik Samuel Beckett je eden najbolj vplivnih književnikov dvajsetega stoletja. Nekateri ga štejejo za modernista (pod vplivom Jamesa Joycea), drugi spet za enega prvih postmodernistov, ki je občutno zaznamoval ustvarjanje mnogih velikih angleških dramatikov. Večino svojih del je napisal izvorno v francoščini in jih nato sam prevedel v angleščino, zaradi česar je njegov slog izrazito prečiščen in minimalističen. Danes je Beckett nemara najbolj znan po svoji igri Čakajoč na Godota, 1954, ki se uvršča v gledališče absurda. Za svoje delo je prejel več nagrad, leta 1969 tudi Nobelovo nagrado za književnost.

James Joyce (1882–1941) (Svet med nami)

1.–31. december Knjižnica Šiška Jamesa Joycea prištevamo med najuglednejše književnike 20. stoletja v sklopu sodobnega pojmovanja romana. Njegovo prefinjeno opisovanje vsakdanjosti se veže z globokimi psihološkimi opazovanji, iz katerih je razvidno pisateljevo osebno prepričanje. Njegova dela so imela velik vpliv na generacijo pisateljev iz obdobja med svetovnima vojnama, vendar samo v oziru sloga in izražanja, medtem ko njegove zamisli niso bile nadalje razvite in obdelane, prav tako ne povsem sprejete. Nekaj časa je živel v Parizu nato pa se je preselil v Trst, kjer je ostal enajst let. Za eno noč je prespal tudi v Ljubljani, ker je pomotoma stopil z vlaka, misleč, da je že prispel v Trst. V spomin na to ljubljansko noč so mu v Ljubljani postavili spomenik.

Razstava slik – 17. Podgrajski likovni teden 1. december–4. januar 2018 Knjižnica Zalog Tudi letos smo razstavo 17. Podgrajskega likovnega tedna namenili prazniku slovenskih splošnih knjižnic. Osrednja tema tokratnega likovnega srečanja nosi naslov Cvetoča pomlad.

20


Razstava slik – Adalbert Žvab 1.– 31. december Knjižnica Jožeta Mazovca Avtor je kot samouk iskal svoje poti in se likovno izražal v različnih tehnikah ter že leta 1977 prvič postavil na ogled svoja dela na samostojni razstavi. Svoje likovno znanje je nadgrajeval na tečajih ljubljanske Likovne akademije in se izobraževal tudi v delavnici Laboratorij slikarja Emila Vedove v Benetkah. Sodeloval je na številnih extemporih ter skupinskih razstavah.

Mladostna domišljija – Lea Dujmovič

1. december–31. januar 2018 Knjižnica Polje Lea Dujmovič je 16-letna dijakinja dramsko-gledališke gimnazije na SVŠGL. Njene misli imajo pri slikanju in risanju neomejeno domišljijo, zato trenutno odkriva različne tehnike in še nima stila, značilnega prav zase. Razstava ima poudarek predvsem na tehniki svetlih barv na temni podlagi ali pa slikanja igrivih realističnih podob z vodenimi temperami. V okviru projekta Svet mladih.

PET PAT: simetrične slike – Pšenica Kovačič 1. december–3. januar 2018 Knjižnica Otona Župančiča, pritličje, 1. nad. Čar simetrije prevzema tudi sodobne umetnike. To je nedvomno tudi za Pšenico Kovačič temeljni vzgib M. C. Escher (1998–1972). Izjemen vpliv nanjo pri vzorčenju pa imata Ivan Vurnik (1884–1971) in predvsem Helena Kottler Vurnik (1882–1962), ki je s simetričnimi detajli opremljala dela svojega moža.

Pisana paleta ustvarjalnih delavnic – Člani Borze znanja 1. december–3. januar 2018 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje Člani Borze znanja bodo na skupni razstavi predstavili svoje izdelke zadnjih dveh letih. Ti so nastajali na številnih delavnicah pod vodstvom raznih mentorjev, ki so nudili članom pestro izbiro dejavnosti.

Morpurgi, potomci mariborskih Judov – Marjetka Bedrač in dr. Andrea Morpurgo 4. december–3. januar 2018 Knjižnica Bežigrad, preddverje Priimek Morpurgo naj bi se razvil iz beneškega poimenovanja za Maribor (Morpurch). Mnogi Morpurgi so se uveljavili kot spretni trgovci in poslovneži, rabini, zdravniki, pisatelji, pesniki, itd. Največ Morpurgov danes še vedno živi v Italiji, pa tudi v Avstriji, na Hrvaškem, v Franciji ... Na ogled postavljamo tudi izbrane knjige z judovsko tematiko, ki si jih boste lahko izposodili po zaključku razstave.

Utrinek iz ustvarjalnih delavnic v DCA Puhova 11. december–31. januar 2018 Knjižnica dr. France Škerl Na vzhodnem delu Ljubljane, za Bežigradom, ima prostore drugi najstarejši center dnevnih aktivnosti za starejše, poimenovan Puhova. V veliki soseski BS3 in v neposredni bližini športnega parka v Stožicah razvijajo svoje dejavnosti in se uspešno vključujejo v naše okolje. Tako se tudi s pričujočo razstavo glinenih izdelkov, prtičkov in vizitk predstavljajo v naši knjižnici.

Fotografska razstava: Uroš Abram – Dialoški portreti 12.–28. december Knjižnica Prežihov Voranc Uroš Abram je po študiju fotografije na praški akademiji FAMU deloval zlasti na področju avtorske fotografije, oglaševanja in izobraževanja. Leta 2010 je razstavljal na slovitem sejmu fotografije Paris Photo v Lou-

21


vru v Parizu, razstave pa je imel tudi v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Cankarjevem domu v Ljubljani, ter tudi v Narodni galeriji in Mestni galeriji. Trenutno deluje kot fotograf tednika Mladina. Otvoritev razstave in pogovorni večer z avtorjem, ki bo 12. decembra ob 20. uri, bosta vodila Arne Hodalič in Mare Lakovič.

Retrospektiva – Likovno društvo 2002 12. december–19. februar 2018 Knjižnica Škofljica Razstava ob 15. letnici delovanja članov Likovnega društva 2002. Odprtje razstave s krajšo slovesnostjo in podelitvijo jubilejnih značk JSKD ter priznanj bo v torek, 12. decembra, ob 19.30, nastopila bo tudi glasbena skupina Pacho duo.

Pletenine iz Savskega 20. december–7. februar 2018 Knjižnica Savsko naselje Vsako sredo se v knjižnici srečujejo naše drage dame, ki ob prijetnem klepetu, s pomočjo mentorice, barvne niti spletajo v čudovite pletenine. V letu dni je nastalo kar nekaj praktičnih izdelkov, ki jih s ponosom predstavljajo.

drugo Odprtje Tedna irske kulture (Svet med nami) 4. december ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje O namenu in dogodkih projekta Svet med nami bosta ob odprtju tedna irske kulture spregovorila direktorica MKL mag. Teja Zorko in nj. eksc., Myles Geiran, veleposlanik Irske v Sloveniji. Slovesni predstavitvi projekta in prireditvenih dogodkov bo sledil kulturni program in koncerta tradicionalne irske glasbe, skupin Noreia (Anej Ivanuša, Ana Novak, Gašper Šinkovec, Stanči Škarja, z gostjo pripovedovalko Tino Koščak) in Wild strings trio (Toby Kuhn, Petra Onderufova, Aleksander Kuzmič) ter nastop plesalcev Šole irskega plesa pod vodstvom Katje Granda, ki bodo predstavili bogato dediščino tradicionalnega irskega plesa. Prireditev bo povezovala Carmen L. Oven.

Merjenje vrednosti krvnega tlaka ter glukoze v krvi 6. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 1. nadstropje V okviru Zdravstvenega kotička bo v sobi SSU v 1. nadstropju študent medicine obiskovalcem brezplačno meril krvni tlak in glukozo v krvi (do 19.00).

mladi Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm 14. december ob 18.00 Knjižnica Šiška Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v bendu, zaključili pa bomo z jam-sessionom. Če želite, lahko prinesite svoj instrument. Za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

22


za otroke

23


ure pravljic Tedenske ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah:

torek

17.00 17.30 18.00

sreda

17.00 17.30 18.00

četrtek

17.00

petek

17.00

Fužine Jarše Otona Župančiča Savsko naselje Škofljica Gameljne Bežigrad Črnuče* Jožeta Mazovca Šiška Zalog Rudnik Vodice* dr. France Škerl* Glinškova ploščad* Polje Prežihov Voranc Šentvid* Šiška (ponovitev sredine pravljice)*

* odpade: 27.12.–29.12.

Mesečne ure pravljic za otroke 4+ v knjižnicah: • • • • • • • • •

Frana Levstika, ponedeljek, 4. december, ob 18.00 Horjul, torek, 5. december, ob 18.00 Podpeč, torek, 5. december, ob 17.00 Ig, sreda, 6. december, ob 17.00 Brezovica, četrtek, 7. december, ob 17.30 Dobrova, sreda, 13. december, ob 17.00 Zadvor, sreda, 13. december, ob 17.00 Grba, torek, 19. december, ob 17.00 Notranje Gorice, sreda, 27. december, ob 17.00

Ure pravljic za otroke 2+ v knjižnici: •

Knjižnica Prežihov Voranc, četrtek, 14. december, ob 17.00

Ure pravljic v nemškem jeziku za otroke 5+ v knjižnici: • Polje, sreda, 6. december, ob 17.30 Vabimo vas na jezikovno uro za otroke prve in druge triade osnovne šole. Ob zgodbi bodo na igriv način spoznali nove besede in se jih tako tudi nezavedno naučili.

Pravljično-ustvarjalne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti: Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel •

24

December Snow 5. december ob 17.30 Knjižnica Škofljica 13. december ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca


• • •

The Elephant 12. december ob 17.00 Knjižnica Jarše A Boy and the Sea 20. december ob 17.00 Knjižnica Ig Snowy Woods 21. december ob 17.30 Knjižnica Brezovica

Polomljena kočija – kaj je prav in kaj narobe? – Komisija za preprečevanje korupcije 13. december ob 17.00 Knjižnica Bežigrad Temeljne človekove vrednote se začnejo oblikovati že v zgodnjem otroštvu. Slikanica Polomljena kočija, ki bo predstavljena na tokratni uri pravljic, je del projekta Spoznavanje integritete v vrtcih in na otrokom primeren način prikaže negativne posledice neetičnega ravnanja. Zgodbo bo otrokom prebiral Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.

Kako je nastala Šmarna gora – Maja Leben (Brati gore) 13. in 15. december ob 17.00 Knjižnica Šiška 11. decembra praznujemo mednarodni dan gora in tudi naši pravljici bomo obarvali gorsko. Spoznali bomo velikana Hrusta, ki je lomastil po Šmarni gori. Za otroke od 4. leta dalje.

Pravljična gibalnica: Kakšnega okusa je luna? – Ida Mlakar Črnič 28. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Živali se v slikanici Michaela Grejnieca sprašujejo, kakšnega okusa je luna. Je sladka ali slana? Samo majhen košček bi jo rade poskusile, zato jo ponoči hrepeneče opazujejo in stegujejo proti njej svoje vratove, noge in šape, da bi jo dosegle ... Jim bo uspelo? Pridite! Spoznavali bomo zabavni in igrivi svet živalskih asan (jogijskih položajev) in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Gibalnica temelji na pravljični jogi za otroke v starosti od 4. do 8. leta. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@mklj.si ali na 01 308 51 61.

izobraževanja Najstniška impro delavnica. Himalajski »Messi« – Tanja Bratkovič Pirc 4. december ob 17.00 Knjižnica Rudnik Skozi zgodbo Sunakali iz Nepala bomo spoznali, kako je revna deklica pridobila vzdevek himalajski »Messi«. Spoznali bomo, kako je nogomet spremenil življenje mladega nepismenega dekleta, njene družine in celotne vaške skupnosti.

Vzgojnice – Vilibald – Maša Uran 5. december ob 17.00 Knjižnica Šiška Mala smrečica Vilibald dobi veliko vlogo. Ko se njena vloga konča, se njeno življenje nadaljuje spet v drugi vlogi. Odkrivali bomo čarobnost praznovanja, okraševanja in spoštovanja do vsakogar. Vabljeni otroci od 3. do 6. leta in njihovi starši.

25


Madagaskarski sikajoči ščurki – Društvo za razvoj odgovornosti Škatelc 7. december ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana 11. december ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Madagaskarski sikajoči ščurki nas bodo na zemljevidu popeljali na Madagaskar. Spoznali bomo ta čudovito divji otok in njegove prebivalce. Ugotovili bomo, kako se ščurki ločijo od hroščev in ostalih insektov, ter kako se ščurek loči od ščurkice. Izdelali pa bomo ščurkastično glasbilo.

Kinološka urica. Psi z belo dlako – Suzana Horvat Perne 7. december ob 17.00 Knjižnica Šiška Spoznali bomo, zakaj so psi z belo dlako posebni in kako skrbimo zanje. Pogovor o kužkih in o kinološki kulturi v družbi črne psičke Lou. Za otroke od 6. leta dalje.

Pridi se igrat! – Petra Kozjan 12. december ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Otroke, starejše od 3 let, vabimo v našo Igroteko na igralne urice. Na tokratnih uricah bomo spoznali različne sestavljanke iz naše zbirke in si z njihovo pomočjo razmigali možgančke. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Ura pravljične joge – Klavdija Dajč 12. december ob 17.30 Knjižnica Škofljica Tema decembrske pravljične joge za otroke bo pravljica Zima in pingvin Jaka. Na jogijski način bomo uživali v zimskih radostih. Pa tudi o tem, kako lahko uresničimo najbolj skrite in nenavadne želje, če si tega dovolj želimo in smo vztrajni. Otroci naj imajo s seboj joga podlogo ali toplo odejico. Primerno za otroke od 3. do 8. leta.

Oglati mehurčki – Mathema 14. december ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana Na delavnici bomo lovili mehurčke v različnih likih in telesih, ki jih bomo sestavili sami. Raziskovali bomo oblike mehurčkov, od okroglih do »oglatih«. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

English Bus – Špela Jurak 14. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Na zadnji delavnici v koledarskem letu se bomo z otroki pogovarjali o prihajajočih praznikih, prebrali pravljico, zaplesali ob božični pesmici in spoznali kopico zanimivih angleških besed. Za otroke od 4. do 7. leta starosti. Prijave v knjižnici, na pionirska@mklj.si ali 01 308 55 37.

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke 12. december ob 17.00 Knjižnica Šiška 12. december ob 17.00 Knjižnica Šentvid Prijave v Knjižnici Šiška ali na 01 308 52 00. 13. december ob 17.00 Knjižnica Ig Prijave v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si. Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

26


Kitajščina za otroke – Sara Jakopič 14. december ob 17.00 Knjižnica Šiška Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.

Ura pravljične joge – Klavdija Dajč 19. december ob 17.00 Knjižnica Fužine Tema decembrske Pravljične joge je prijateljstvo. Posebno prijateljstvo med Luno In Soncem. Ali se lahko srečata in postaneta prijatelja? Kaj pa sonce in dež? In še, ali je veter lahko moj prijatelj, kaj pa dež in sonce? In prijateljstva med nami? Otroci naj imajo s seboj joga podlogo ali toplo odejico. Za otroke od 3. do 8. leta.

ustvarjalne delavnice Izdelajmo svoj venček – Simona Prednik Plantev 2. december ob 10.00 Knjižnica Fužine Pred prvo adventno nedeljo se bomo na delavnici naučili izdelati osnovo za venček in oblikovali venček iz naravnih materialov (vejice, mah, storžki ...). Nato ga bomo okrasili, da bo v naših domovih pričaral praznično vzdušje.

Čarobne smrečice – KUD Galerija C.C.U. 6. december ob 17.00 Knjižnica Brezovica Na praznični ustvarjalnici bomo z Matejo in Simonom izdelovali čisto prave smreke in smrečice, ki prinašajo veselje in čarobnost v naš dom ter so spoštljive do narave. Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovica@mklj.si.

Pravljični december – Ustvarjalni kotiček 7. december ob 16.00 Knjižnica Podpeč Z Ustvarjalnim kotičkom boste tokrat izdelovali unikatne darilne vrečke in čudovite voščilnice z najlepšimi željami za vaše drage.

Izdelajmo božično smrečico – Helena Crček 11. december ob 17.00 Knjižnica Ig Bliža se praznični čas, zato vas vabimo, da se nam pridružite na decembrski ustvarjalni delavnici, na kateri bomo izdelovali bleščeče božične smrečice. Prijave v knjižnici, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Mala ustvarjalnica. Veseli december – Dunja Kranjac 14. december ob 17.00 Knjižnica Rudnik Bliža se najbolj praznični čas v letu. Otroke od 8. leta dalje in mladostnike vabimo na praznično ustvarjalno delavnico, kjer bomo izdelali malce drugačne novoletne okraske. Pridite in se prepričajte, če bodo res drugačni. Naj izdamo samo to, da bomo uporabljali storže, vse ostalo pa lahko vidite na sami delavnici.

27


Moja igrača – Mojca Bartolič 19. december ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba Na Mojčini ustvarjalnici boste dobili ideje za okrasitev letošnje smrečice in sladko obdarovanje. Ob izdelovanju sladkih okraskov in darilc bo zabavno. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

Amuleti – KUD Galerija C.C.U. 19. december ob 17.00 Knjižnica Jarše 20. december ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo in Simonom iz plute, preobražene v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala srečo.

Božični okraski – Liza Resman 20. december ob 17.00 Knjižnica Zadvor Na ustvarjalni delavnici bomo oblikovali božične okraske, ki bodo v naše domove prinesli še več prazničnega vzdušja.

Delavnica animiranega filma. Zabava s snežakom Martinom – Andreja Goetz 21. december ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje Če bo zunaj sneg ali pa ne, bomo po pravljici Branke Jurca Snežaki v vrtcu ustvarili svojega snežaka in njegovo družino ter čisto svojo animirano zabavo na snegu. Delavnice so namenjene otrokom od 4. leta dalje. Prijave na pionirska@mklj.si , 01 308 55 37 ali v knjižnici.

razstave Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna 1. december–31. december Knjižnica Jarše Učenke in učenci se nam bodo predstavili z ročno narejenimi voščilnicami, natančno izdelanimi keramičnimi snežaki, zvončki in pujski, ki nam prinašajo srečo, nas razveseljujejo in v naša srca prinašajo praznične in lepe misli.

Zima, zima bela – OŠ Zadobrova 1. december–31. januar 2018 Knjižnica Polje Učenci 3. b razreda OŠ Zadobrova bodo pod mentorstvom učiteljice Mateje Trampuš razstavili svoje likovne izdelke na temo zime.

Otrok in živali – Vrtec Vrba, skupina Sončki 5.–31. december Knjižnica Fužine V okviru eko projekta v sodelovanju z Ambasadorji nasmeha otroci spoznavajo živali, ki jih podoživljajo preko umetnosti. Mentorica je vzgojiteljica Maja Stražar.

28


drugo Mladi kitaristi – Glasbena šola Z lahkoto 5. december ob 18.00 Knjižnica Jožeta Mazovca Slišali bomo najmlajše glasbenike, ki so z igranjem šele dobro začeli, in izkušene kitariste, ki se učijo že več let. Vabljeni vsi ljubitelji glasbe in kitare.

Decembrsko rajanje – Folklorna skupina Tine Rožanc 20. december ob 17.00 Knjižnica Bežigrad Od leta 2017 se bomo poslovili s plesom in petjem. Rajali bomo skupaj z najmlajšimi iz Folklorne skupine Tine Rožanc, ki uspešno ohranja slovensko kulturno izročilo. Skupino vodi Ana Dolinšek.

Risana uganka Da bo reševanje ugank še zabavnejše, smo najmlajšim radovednežem omogočili, da rešitev uganke tudi narišejo. Uganke so primerne za otroke od 2 do 6 let. Vsako poslano pravilno rešitev bomo vključili v nagradno žrebanje. Uganko najdete na: http://www.mklj.si/risana-uganka.

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz 2017/2018 Dvanajsti cikel MEGA kviza bomo posvetili krasu, ki skriva na površju in v podzemlju neprecenljive dragocenosti, ki sodijo v zakladnico naše naravne in kulturne dediščine. Kras bomo spoznavali v naslednjih vsebinskih sklopih: Luknjasti kraški svet, Vse se je začelo v morju, Skrito kraško podzemlje, Jama: včasih zatočišče za praljudi, danes na žalost za smeti in Človek in kras. MEGA kviz lahko rešujete od 25. oktobra 2017 do 15. maja 2018 na www.megakviz.si.

29


30


Knjižnica

Lokacija

Telefon

Bežigrad

Einspielerjeva ul. 1

01 308 53 00

Brezovica

Podpeška c. 2, Brezovica

01 308 58 10

Črnuče

Dunajska c. 367

01 308 53 10

Dobrova

Ul. V. Dolničarja 2, Dobrova

01 308 57 40

Frana Levstika

Stritarjeva c. 1, Velike Lašče

01 308 57 50

dr. France Škerl

Vojkova c. 87a

01 308 53 20

Fužine

Preglov trg 15

01 308 54 20

Gameljne

Srednje Gameljne 50

01 308 52 50

Glinškova ploščad

Glinškova ploščad 11a

01 308 53 30

Grba

Cesta na Brdo 63

01 308 57 80

Horjul

Slovenska c.17, Horjul

01 308 58 00

Ig

Banija 4, Ig

01 308 57 20

Jarše

Clevelandska ul. 17–19

01 308 54 40

Jožeta Mazovca

Zaloška c. 61

01 308 54 00

Nove Poljane

Povšetova ul. 37

01 308 55 40

Otona Župančiča

Kersnikova ul.2

01 308 55 00

Podpeč

Jezero 21, Preserje

01 308 57 90

Poljane

Zarnikova ul. 3

01 308 55 20

Polje

Zadobrovška c. 1

01 308 54 10

Potujoča knjižnica

postajališča

041 473 930

Prežihov Voranc

Tržaška c. 47a

01 308 57 00

Rudnik

Dolenjska c. 11

01 308 57 10

Savsko naselje

Belokranjska ul. 2

01 308 53 40

Slovanska knjižnica

Einspielerjeva ul. 1

01 308 56 00

Šentvid

Prušnikova ul. 106

01 308 52 10

Šiška

Trg komandanta Staneta 8

01 308 52 00

Škofljica

Ob pošti 29, Škofljica

01 308 57 60

Trubarjeva hiša literature

Stritarjeva ul. 7

01 308 51 30

Vodice

Škofjeloška c. 7

01 308 52 30

Zadvor

Cesta II. grupe odredov 43

01 308 54 50

Zalog

Agrokombinatska c. 2

01 308 54 30

Napovednik Mestne knjižnice Ljubljana, december 2017, izdala Mestna knjižnica Ljubljana, tisk Tiskarna Koštomaj d. o. o., naklada 2.000 izvodov.


Kersnikova 2, 1000 Ljubljana www.mklj.si

32

Profile for Mestna knjižnica Ljubljana

Napovednik december 2017  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/napovednik_december_2017.pdf

Napovednik december 2017  

https://www.mklj.si/images/dokumenti/napovednik/napovednik_december_2017.pdf

Advertisement