Page 1

Vinavis Maj/Juni 2010

Sauvignon Blanc

hvid drue med saft og charme

GRILL

til en festlig dag VIN i MAD

Valg af vin til

sommermaden


I dette

nummer Sauvignon Blanc – hvid drue med saft og charme

Vin i mad: Grill til en festlig dag

Vine, som er nemme at sætte til mad, ukomplicerede, delikate og drikbare.

Sommertema med lækre opskrifter på grillmad i det fri.

Side 3

Side 7

Valg af vin til sommermaden Et par tips til hvad man kan gøre for at vælge den rette vin til sommermaden. Side 5

Nyheder på clubvino.gl: Fest i det fri med Club Vinos sommervine Den lyse årstid frister til at spise i det fri. Køb vine som en del af smagekasser eller som enkeltflasker.

Side 14

Formål: Vinavisen udgives hver anden måned og indeholder artikler, nyheder og opskrifter, hvor vin ofte er det generelle tema. Vinavisen indeholder ligeledes information om produkter, som kan købes på www.clubvino.gl. Vinavisen er gratis og distribueres udelukkende digitalt til gavn for miljøet. Den udkommer på grønlandsk og dansk og bliver læst i hele Grønland.

Udgiver: Club Vino | Pilersuisoq A/S, Postboks 50, 3911 Sisimiut. Email: webmarketing@kni.gl. Hjemmeside: www.clubvino.gl. Redaktion: Jacqueline Jensen, Kurt Lauritsen. Grafisk produktion: Benny Reffeldt Otte, www.mediaxperten.com. Produkter: Alle produkter, som nævnes i bladet, kan købes på www.clubvino.gl, så længe lager haves. Konkurrencer: Ansatte i Pilersuisoqs Marketingafdeling kan ikke deltage i eventuelle konkurrencer. Forbehold: Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl.


Sauvignon Blanc

hvid drue med saft og charme

Af Jacqueline Jensen Hvidvine lavet på druesorten Sauvignon Blanc er genkendelige ved deres friske sprødhed og fine aroma af hyldeblomst blandet med lidt stikkelsbær. Det er vine, som er nemme at sætte til mad, ukomplicerede, delikate og drikbare.

Vinavis – Maj/Juni 2010 | 3


Sauvignon Blanc-vine laves i mange varianter lige fra syrerige fiskevine til aromatiske fyldige hvidvine, der kan nydes til salater, lette kødretter og gede- eller brieoste. Druesorten har fået et internationalt gennembrud takket været nogle oversøiske vinlande, som har lanceret en ny generation Sauvignon Blanc-vine. Det blev et vendepunkt i denne drues historie. New Zealand var det første oversøiske land, der vakte opmærksomhed med sine karakteristiske tørre, hvidvine lavet på Sauvignon Blanc-druen. Det var vine i en forfriskende stil, som var imødekommende og velsmagende. Og så var de til at betale. Australien kom hurtigt efter, og her blev Sauvignon Blanc populær blandet med hvid Semillon. Senere fulgte en bølge af Sauvignon Blanc-vine fra Sydafrika og Chile. Druesorten bredte sig til Nord- og Sydamerika, Canada og Brasilien. Alt dette er sket inden for de sidste 25 år. Sauvignon Blanc er en klassisk druesort, som i lang tid stod i skyggen af den mere udbredte hvide Chardonnay. Den stammer fra Bordeaux og var kendt flere hundrede år tilbage i tiden. På et tids-

4 | Vinavis – Maj/Juni 2010

punkt slog den rod i Loire i det nordvestlige Frankrig. I Bordeaux i det sydvestlige Frankrig blandes Sauvignon Blanc med andre hvide sorter. I Sauternes-distriktet, hvor der er nogle unikke klimatiske forhold, er Sauvignon Blanc en vigtig del af de søde hvide dessertvine, som egnen er så berømt for. Sauvignon Blanc dyrkes i mindre omfang i Europa, blandt andet i Norditalien og flere steder i Østeuropa. Vinene herfra er sprøde og lette og har en mere spinkel karakter end både de franske og oversøiske udgaver. Sauvignon Blanc-vinene skifter karakter afhængig af, om vinplanten gror i kystområder eller inde i landet. Jordbundsforholdene har også en stor indflydelse på vinens udtryk. Den kan spænde bredt fra det knastørre og stringente med en mineralsk eller stikkelsbæragtig syre, eller det kan være en blød og føjelig hvidvin. Den vil altid have et genkendeligt præg af hyldeblomst. Sauvignon Blancdruer gror bedst i et tempereret klima med masser af sol, men tåler ikke stærk varme. I de oversøiske vinregioner gror druesorten i områder, som ligger mellem 250 og 800 meter over havet.


Valg af vin til

sommermaden Af Jacqueline Jensen Det kan være vanskeligt at finde harmonien mellem årstidens mad, og den vin man ønsker at servere. Her giver Club Vino et par tips til hvad man kan gøre for at finde frem til den perfekte kombination.


Vore madvaner skifter med årstiden, og vinen, som vi drikker til, følger med. Det kan opleves som svært at finde harmoni, så maden og vinen passer sammen uden at overdøve hinanden, men en stor del af hemmeligheden er at teste vinen sammen med nogle af de krydderier, som indgår i maden. Madens krydring slår nemlig tonen an i måltidet og har en indirekte indflydelse på vinen i glasset. Krydderierne påvirker ikke blot fisken eller kødets smag, men i den sidste ende også vinen. Som udgangspunkt er det vigtigt at kende de krydderier, der indgår i tilberedningen. Saltet i maden og syren både i saucen og i vinen spiller en central rolle, når der skal vælges vin til maden. En tommelfingerregel er syre mod syre og sødme mod sødme i et rimeligt balanceret forhold. En fiske- eller kødret med for eksempel en eddikedressing i en salat kræver en vin, som kan klare begge dele. Om det er en god match, bedømmes ved at teste vinen sammen med lidt salt og eddike. Allerførst skal du smage på din vin solo for at få et indtryk af den. Derefter lægges

6 | Vinavis – Maj/Juni 2010

nogle saltkorn på tungen. Lad dem opløse lidt, det tager kun få sekunder. Så skylles en lille smule vin ind over. Tyg lidt på det og læg mærke til hvordan vinen opfører sig – også i eftersmagen. Smager det grimt, er vinvalget forkert. Matcher det, er valget perfekt. Senere gentages forsøget med nogle dråber af den eddike, som indgår i salatopskriften. Andre krydderier i maden, for eksempel peber og krydderurter, spiller også en rolle i harmonien mellem mad og vin. De kan testes på samme måde som saltet: Smag på vinen først. Smag på dit krydderi sammen med lidt vin. Oplevelsen af en rustik rødvin, der er lidt for skarp i eftersmagen, kan mildnes ved at komme lidt ekstra hvidløg i maden. Det er et fif fra de varme lande, hvor madkulturen er præget af hvidløg i alle afskygninger, og hvor den lokale vin drikkes ung, og derfor godt kan have lidt ”hårde kanter”. Når man har fundet en vin, der passer som en drøm til for eksempel saucen eller salatens eddikedressing, anbefales det ikke at ændre i opskriften. Det vil nemlig give et helt andet resultat i forhold til vinen.


GRILL

til en festlig dag Club Vinos sommertema byder på grill i det fri. Det er festligt at grille og nemt at servere både tilbehør og forret fra en buffet. Opskrifterne er dog indrettet til at kunne rykke inden døre, hvis det skulle blive nødvendigt.

VIN i MAD

Grillmaden indbyder til et glas saftig rødvin med kraft og karakter, som man finder for eksempel i vine på Cabernet Sauvignon-druen fra Chile, Argentina eller en chilensk Merlot.


GRILL

til en festlig dag

8 | Vinavis – Maj/Juni 2010

VIN i MAD


Marineret svinekød Denne opskrift stammer fra det malaysiskinspirerede sydafrikanske køkken. Kødstykker marineres i en krydret lage, som også bruges til pensling under tilberedningen. Denne marinade er også fin til lammekød. En rosé skumvin eller et glas Sauvignon Blanc smager fint til, men retten klarer også en saftig rødvin. Tilberedning Bland alle ingredienser til marinaden. Fordel kødstykkerne i marinaden og lad det trække tildækket på køl i et par timer. Marinaden kan laves i forvejen og opbevares i køleskab i et glas med tætsluttende låg.

Stegning: Stik kødstykkerne på grillspyd og steg over en forvarmet grill. Pensl risten med olie før kødet lægges på, så hænger det ikke så nemt i. Steg ved middel varme i en passende afstand fra gløderne, så det ikke brænder på. Kødet skal steges cirka 10 til 12 minutter på hver side dog afhængig af grillens varme og vindretningen. Server de lune grillspyd straks. Kødet kan også steges under grillen i ovnen eller på en stegepande, hvis vejret ikke tillader udendørs madlavning.

Ingredienser

(til 4-6 personer)

Marinade 1 dl oliven- eller jordnøddeolie 3 fed knust hvidløg 4 tsk. frisk revet ingefær 3 tsk. stødt koriander 6 dråber tabasco ½ tsk. salt Saften af en hel citron 1 spsk. mango chutney Endvidere 800 gram skært svinekød skåret i 4 x 4 cm tern Tynde grillspyd

Vinavis – Maj/Juni 2010 | 9


Karrymarineret kylling Sæsonens grillmad er inspireret af gastronomien i de varme lande. Kødet får et ekstra pikant tvist i en marinade. Hertil kan drikkes en rødvin med saft og kraft, men et glas rosé skumvin går også fint til. Tilbedredning Bland ingredienserne til marinaden. Læg kyllingebrystfileterne i et fad og hæld marinaden over. Bland det godt rundt med kødet. Dæk det til og lad kødet trække i et par timer tildækket et køligt sted. Kødet kan steges enten på pande eller over trækulsgrill:

10 | Vinavis – Maj/Juni 2010

Læg kødet på den forvarmede hede grillrist. Husk at pensle risten med olie inden kødet lægges på, så hænger det ikke så nemt i. Lad kødet stege ved middel varme og ikke for tæt på gløderne i ca. 20 til 25 minutter på hver side, til det er gennemstegt. Kyllingekød bør være stegt helt igennem. Tag kødet fra varmen. Dæk det til med et løst stykke alufolie og lad det trække på et fad i 10 minutter før servering. Skulle vejret ikke holde til udendørs tilberedning, kan kødet steges på en pande i køkkenet.

VIN i MAD

Ingredienser

(til 4-6 personer)

Marinade 1 dl olivenolie 3 fed knust hvidløg 10 dråber Tabasco 2 spsk. karry, mild eller medium stærk 1 spsk. Kikkoman-soja (eller lignende) 3 spsk. tør hvidvin (eller citronsaft) Endvidere 6 stk. kyllingebryst uden ben


VIN i MAD

Eksotisk salat

med ananas

Den eksotiske salat med ananas kan serveres til begge grillopskrifter både sammen og hver for sig. Denne salat kan laves lidt i forvejen. Den er velegnet på en buffet, for den kan tåle at stå uden at falde sammen. Salaten anrettes på et fad, det er nemmest at servere fra. Den passer til krydret grillkød af gris, lam og kylling. Tilbedredning Skær icebergsalaten i tynde strimler og fordel dem på et fad. Fordel de løse majs og ærter på fadet enten blandet eller i lige rækker. Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne ud i passende mundrette tern, og dryp æblestykkerne med citronsaft, så bliver de ikke mørke.

Skær appelsinskrællen af med en kniv. Skær appelsinerne ud i hele skiver og del hver skive midt over. Fjern kernerne og læg de halve appelsinskiver på fadet. Skær ananasringene ud i 8 mindre stykker hver. Fordel dem på fadet. Skær peberfrugten ud i en halv centimeter små tern og drys dem på salaten. Gør forårsløgene i stand og skær dem i meget tynde ringe. Drys på toppen af salatfadet. Salatdressing: Rør ingredienserne til dressingen sammen i en skål. Dryp den over hele salaten. Lad det trække i fem minutter. Så er det klar til servering.

Ingredienser (til 4-6 personer)

Salat Et halvt iceberg salathoved 3 dl løse majs, enten frosne, optøede eller fra dåse 3 dl ærter, optøede frosne 2 æbler ½ citron 2 appelsiner 4 ananasringe fra dåse 1 rød peberfrugt 5 stilke forårsløg Dressing 10 spsk. olivenolie 6 spsk. rødvinseddike 4 spsk. vand 1 tsk. sukker 1 spsk. HP Sauce ½ fed knust hvidløg En knivspids salt Lidt sort peber

Fordel dem på fadet. Vinavis – Maj/Juni 2010 | 13


Nyheder

på clubvino.gl

Fest i det fri med Club Vinos

sommervine

Den lyse årstid frister til at spise i det fri. Det markerer Club Vino med to forskellige smagekasser. Den ene er tre lette, sommerlige vine som går til det hele: Gode til grillmad, frokostsandwich, snacks eller salatbord. Den anden smagekasse er velegnet til grillmad eller til lidt kraftigere kødretter. Skumvinen kan nydes både før og efter maden, solo til snacks eller til en forret.

14 | Vinavis – Maj/Juni 2010


Vintema:

Let og sommerlig Smagekasse

3 flasker

Indeholder: J.P. Chenet Sparkling Rosé, Frankrig Los Tilos, Sauvignon Blanc 2008, Central Valley, Chile Los Tilos, Cabernet Sauvignon 2008, Central Valley, Chile

Pris pr. stk.

K r. 299,-

J.P. Chenet Sparkling Rosé, Frankrig En dejlig behagelig skumvin som er frisk uden kanter. Den er lavet af de røde druesorter Cinsault og Grenache. Den er dejlig frisk og behagelig uden skarpe kanter. Kan nydes solo eller til snacks eller sandwich.

16 | Vinavis – Maj/Juni 2010

Los Tilos, Sauvignon Blanc 2008 Central Valley, Chile Sauvignon druens specielle smag af friskhed og blomst giver vinen en delikat karakter. Den er velegnet til forret, og som velkomstglas. Den kan også bruges på en buffet og klarer grillmaden fint. Den passer også godt til sandwich og salater plus fisk, både stegt eller grillet.

Los Tilos, Cabernet Sauvignon 2008 Central Valley, Chile En mellemfyldig chilensk rødvin med en frisk frugtsmag og lidt bid i eftersmagen. Velegnet til grill og buffetmad både koldt og lunt. En anvendelig rødvin der klarer alt fra stegt kylling, frikadeller, pizza eller hakkebøffer.


Vintema:

Til grillmenuen Smagekasse

3 flasker

Indeholder: Jacobs Creek Sparkling Chardonnay-Pinot Noir, South Australia Terra Cruz, Merlot, Central Valley, Chile Gaucho Cabernet Sauvignon 2007, Mendoza, Argentina

Pris pr. stk.

K r. 299,-

Jacobs Creek Sparkling ChardonnayPinot Noir, South Australia Denne skumvin er lavet af hvide Chardonnay druer og saften fra rød Pinot Noir. Det er samme blanding, som bruges i dyre franske champagner. Denne australske udgave er lavet på traditionel vis, og der er stil og klasse over denne skumvin. Dens fine, rene smag er elegant som velkomstglas med snacks. Den er også velegnet til fisk, salater og lette forretter.

Terra Cruz, Merlot Central Valley, Chile Denne vin lavet på Merlot-druen, er behagelig med en saftig struktur. Den kan nydes let afkølet til fisk, forretter og sandwich. Server den omkring 15 grader. Til grillmad anbefales en serveringstemperatur på 18 grader, som fremhæver vinens frugt og bløde fylde.

Gaucho Cabernet Sauvignon 2007 Mendoza, Argentina Vinmarkerne ligger i 800 meters højde, hvor klimaet er mere tempereret. Druerne er håndplukket, og efter gæringen lagres vinen i fire måneder på egefade. Der er kraft og fylde i denne rødvin, som har en dejlig frugtkarakter med smag af sveskeblomme og solbær plus en snert vanilje. Denne rødvin er velegnet til krydret grillmad, lamme- og oksekød samt fuglevildt.

Vinavis – Maj/Juni 2010 | 17


Vinpartier

med mĂŚngderabat

Los Tilos Sauvignon Blanc 2008 2 flasker

Kr. 189,-

Gaucho Cabernet Sauvignon 2007 2 flasker

K r. 179,-

Terra Cruz Merlot 2 flasker

K r. 159,-

Los Tilos Cabernet Sauvignon 2008

2 flasker

K r. 189,18 | Vinavis – Maj/Juni 2010


Jacobs Creek Sparkling Chardonnay-Pinot Noir

J.P. Chenet Sparkling RosĂŠ

Pris pr. stk.

K r. 129,-

Pris pr. stk.

Kr. 109,-

Graham Beck Brut Chardonnay-Pinot Noir k.

st Pris pr.

,K r. 169 Vinavis – Maj/Juni 2010 | 19


Bestil nu p책

clubvino.gl

Vinavis - Maj/Juni 2010  

Sauvignon Blanc - hvid drue med saft og charme. Grill til en festlig dag. Valg af vin til sommermaden.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you