Page 1

T I R S D A G 18 / 2 / O N S D A G 19 / 2 2 0 14 U G E 8

|

3. ÅRGANG

Osted Ost flytter:

Ugens Klumme:

God investering:

Osted Ost får nye og væsentligt større lokaler. Samtidig udvides varesortimentet betydeligt. Direktør for det nye selskab Jens Ryhl fortæller mere om flytteplanerne.

Stefan Moulvad: Kan vi vende blikket mod fremtiden og ryggen mod fortiden og ikke omvendt. -eller måske bare stå med siden til?

Seniorfitness har vist sig at være en god idé. Nu bliver det til et fast tilbud til alle borgere med behov for fysisk træning.

Side 4

Side 11

Side 2

Udvalget for Teknik & Miljø har besluttet at anbefale indstillingen om godkendelse af Lokalplan LK30, for Søtorvet:

Tættere på virkelighed

Side 10 Festen bliver go´ på Lindenborg Kro ”Evers & Elnegaard”

VI ER VILDE MED DANS Multikernerugbrød er bagt på vores egen surdej. Saftig krumme og fyldt med kerner.

Lørdag d. 1. og 15. marts, samt den 12. april

kl. 19.00 – 02.00

HUSK ÅBEN ag Fastelavns mand 2 den 3. marts kl. 6-1 Lejre Bageri · Bygaden 16 · 4320 Lejre · 46 48 00 88

Taxa Selandia Roskilde

Dynamisk boligsalg! Skal du sælge så ring i dag!

Helaftensarrangement:

Velkomstdrink, 4-retters menu, dinnermusik, show, musik, dans og natmad............................kr.

www.eges.dk

495,-

46 75Kro75 75 Lindenborg

Som weekendophold: Pr. pers. i db. vær. .................................kr. 950,Lindenborgvej 190 · Gevninge · 4000 Roskilde Tlf. 46 40 21 11 · www.lindenborgkro.dk

Lad os køre dig næste gang - det koster ikke ekstra!

Statsautoriseret ejendomsmægler, MDE

Telefon: 70 29 90 90 Taxa Selandia Roskilde

46 75 75 75


2

LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

Den 1. april åbner Osted Ost i ”Min Købmands” nuværende lokaler. Det betyder en meget større butik , meget større lager og naturligvis et meget større varesortiment, hvor der også skal sættes fokus på lokale producenters varer.

Osted Ost flytter - men bliver i byen Klaus W. Rasmussen Udgiver og ansvarshavende klaus@lejrelokalavis.dk Tlf.: 20 75 08 08

Osted Ost får nye og væsentligt større lokaler. Samtidig udvides varesortimentet betydeligt. Af Palle Bruselius

Da Osted Ost & Mejeri lukkede i sommeren 2013, var

ærgrelsen stor hos både lokale kunder og kunder der kom langvejs fra. Et nyt hold ejere overtog butikken, der dermed kom hurtigt i gang igen. Siden overtagelsen af butikken har de fire nye ejere arbejdet på planer om videreudvikling af butikken. De planer nærmer sig nu virkeliggørelsen, idet Osted Ost

Døde

Palle Bruselius Journalist, DJ palle@lejrelokalavis.dk Tlf.: 20 73 87 88

Vor kære

Grete Nielsen

Kirke Hyllinge 2. * december 1927 er stille sovet ind den 14. februar 2014. Bisættelsen finder sted fredag den 21. februar kl. 14.00 fra Kirke Hyllinge kirke.

Michael Abilon Journalist, DJ redaktion@lejrelokalavis.dk Tlf.: 46 48 07 70

Sandbanken 11 · 4320 Lejre

Tlf.: 46 48 07 70 redaktion@lejrelokalavis.dk annonce@lejrelokalavis.dk www.lejrelokalavis.dk Udgivelsesdag: Onsdag/torsdag Tryk: Avis /Tryk Distribution: PostDanmark Oplag:11.295

Dækningsområde samtlige husstande og virksomheder i Lejre Kommune. Lejre Lokalavis påtager sig intet ansvar for manuskripter og materiale, der indleveres uopfordret. Alt stof, der indleveres til Lejre Lokalavis, modtages under den forudsætning, at Lejre Lokalavis har ophavsret til stoffet, med mindre andet er aftalt. Lejre Lokalavis påtager sig intet ansvar som følge af trykfejl i tekst og annoncer. Erhvervsmæssig affotografering af Lejre Lokalavis tekst og billeder er ikke tilladt.Ansvar over for loven om forfatter- og kunstnerret påhviler alene annoncøren. Nærmere forretningsbetingelser kan ses på:

www.lejrelokalavis.dk/forretningsbetingelser

Poul Hofmann og Karin med familier Bedemand

‘s Begravelsesforretning

Vi svarer altid - hele døgnet Ring og aftal et møde på telefon: 46 35 08 69 Med 36 års erfaring som bedemænd i Roskilde og omegn har vi et stort kendskab til traditioner, skikke mv.

pr. 1. april flytter til nye - og markant større - lokaler i Osted. Den nye butik vil pr. 1. april være at finde på Fugletoften 17 - det vil sige de lokaler, som Spar Min Købmand i Osted har haft gennem en lang årrække. Her etablerer Osted Ost sig i en ny butik, der vil være på cirka halvdelen af Spar-butikkens størrelse. Samtidig overtager man størstedelen af lagerarealet. Kunderne vil også kunne glæde sig over, at personalet naturligvis flytter med. Lejre Lokalavis har talt med Jens Ryhl, der pr. 1. februar blev udpeget som direktør for Osted Ost. - Vi udvider varesortimentet ganske betydeligt. Hensigten er at lave, hvad vi kalder en ”bondebutik”, altså en avanceret grovvarebutik, hvor vi - ud over vores kendte varesortimentet - også har varer fra lokale producenter. Det kan være økologiske varer, men også andre varer. Det vigtigste for os er, at de er lokale og dermed ikke skal transporteres længere end

Jens Ryhl er en del af den nye ejerkreds bag Osted Ost og pr. 1. februar også direktør for Osted Ost.

højst nødvendigt, fortæller Jens Ryhl. Jens Ryhl sætter pris på Lejre Kommunes store indsats for økologien og det bæredygtige. - De bruger mange ressourcer på dette, og det har

Bettina´s Blomster Åbningstider:

Jernbanegade 10 - 4000 Roskilde info@schaerfe.dk - www.schaerfe.dk

Mandag - Onsdag Lukket - Søndag 10.00 - 14.00 Torsdag - Fredag 10.00 - 18.00 · Lørdag

Blæsenborgvej 5 · 4320 Lejre ·T.: 40 25 46 56

givet gode resultater. Der er jo også mange ildsjæle i området, og dem skal vi bakke op omkring. Åbningen af den nye butik den 1. april vil blive fejret med forskellige aktiviteter og naturligvis en masse smagsprøver på butikkens varer. Jens Ryhl er - som nævnt direktør for det nye selskab Osted Holding og tidligere centerdirektør for blandt andet Waves i Hundige. I dag er han stifter og partner i NewBiz Scandinavia, som skaffer finansiering, lokaler og rådgivning til nye firmaer.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

3

Velbesøgt IT-minimesse i Hvalsø Nåede du ikke at komme til IT-minimessen i sidste uge, kan du nå det i denne uge. Onsdag går det løs igen i Aktivitetscenteret i Østergade i Hvalsø.

Nem-ID, Digital Postkasse, borger.dk – begreberne er mange, og for den ældre generation kan det være svært at gå til. Det skulle IT-minmessen være med til at rette op på.

Den holdning er der flere, der deler. - På længere sigt er det jo

smart, at man kan ordne mange ting hjemme fra sin egen computer, men jeg sy-

nes det er svært at huske, hvad jeg skal trykke på, fortæller Lone Jensen på 65 år.

Mere og mere foregår på internettet, og også kontakten med det offentlige bliver

KONKURRENCE FOR ALLE I HELE LEJRE

r Byens Bedste a H u Brødopskrift? d

Hos bagersofus er vi helt sikre på at borgerne i Lejre ligger inde med en masse gode brødopskrifter. Derfor inviterer vi jer nu til at dele jeres opskrift med os og vores kunder når vi indbyder til byens bedste brødopskrift. Kom ind i forretningen i uge 8 og aflevér din bedste brødopskrift og deltag i konkurrencen om at blive ugens vinder. Præmien til ugens vinder er en hel uges forbrug af brød, samt rundstykker til hele husstanden lørdag og søndag til en samlet værdi af ca 500,00 kr. Bagersofus afprøver og udvælger de 6 bedste opskrifter som løber fra uge 12-18. og de går videre til den endelige finale søndag d. 4 maj, hvor vi inviterer til store bagedag på torvet, hvor hver uges vinderbrød bliver præsenteret og kunderne udvælger årets brød. Finale vinderen vinder brød og kage så familien kan invitere 30 gæster til forårs fest værdi ca. kr. 1000,00 . Vi glæder os til at se alle jeres herlige opskrifter.

Bagersofus laver det du skal bruge til din frokost

Smørrebrød vælg mellem flere forskellige 3 stk.

35,-

Sandwich vælg mellem 5 forskellige Pr. stk. fra

30,-

gi

Bageren hvor alle har råd til Økolo

BAGERSOFUS. DK I Tlf. 53 52 29 06

© Produktion Lejre Lokalavis 20 75 08 08-2014

Aktivitetscentret Østergaard i Kirke Hyllinge var fyldt til bristepunktet, da Ældre Sagen sammen med Lejre Kommune afholdt den første af to It-minimesser. Her kunne de mange fremmødte ældre borgere få hjælp af blandt andet. Borgerservice til at gå på borger.dk, aktivere sin Nem-ID, samt afprøve og stille alle slags spørgsmål til alt det digitale. - Jeg er jo nysgerrig på det her, men jeg er ikke særlig god til It. Vi har nogle gamle maskiner derhjemme, som vi hygger os lidt med, og jeg har da også gået til frivilligIT i nogle sæsoner. Jeg synes jo, at det er smart nok, men for os ældre er det svært, siger Iris Krabbe Sørensen på 83 år, der var en af de mange besøgende på IT-minimessen.

fortsat mere digital. Derfor ønsker Lejre Kommune sammen med Ældre Sagen at sætte fokus på, hvorledes seniorer kan komme godt i gang med at bruge IT og komme med på digitaliseringsbølgen. Den næste messe foregår onsdag den 19. februar mellem kl. 10-12.30 i Østergade Aktivitetscenter, Østergade 1 i Hvalsø. På minimessen kan du få mere at vide om for eksempel NemID, hvordan du fremover skal kontakte din kommune og Skat på den digitale måde, og hvordan du opretter en digital postkasse og bruger den. De frivillige IT-undervisere fra aktivitetscentrene og Ældre Sagen vil give gode råd om IT-kurser for ældre. Desuden vil der være mulighed for at afprøve forskellige slags computere. Det hele sker i hyggelige rammer med servering af kaffe, småkager, sandwich og sodavand.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

4

UgensKlumme

Stefan Moulvad Leder af Musikskolen i Lejre

Wind of Change Det kræver måske ikke det helt store ”fløjteblæser mod” at fløjte intromelodien til Scorpions store 80er hit ‘Wind of Change’. Det er vist en brise, vi alle mærker gå fra hård vind til stiv kuling med udsigt til hele og halve pelikaner. Forandring mod det bedre forhåbentlig! Vores allesammens Barack Obamas første valgkampagne var bygget omkring dette ene budskab ”Change”. Et stærkt ord, der vækker handlekraft, fælles fodslag og troen på en bedre fremtid. Dem på den anden side var dog ikke længe om at komme op med et sjovt og snappy comeback; ” I´ll keep my guns and you can keep the change” ... et ordspil på forandring og byttepenge. Men også et klart udtryk for, at forandring i sig selv ikke er noget vi bare er enige om det kommer jo an på fra hvad og til hvor Men en ting vi nok alle kan blive enige om er, at forandringer er kommet for at blive. En institution som musikskolen skal også være optaget af at udvikle sig selv både i form og indhold. At følge med i udviklingen og udforske nye muligheder. Med en bevidsthed om at målene hele tiden flytter sig, forsøger vi i Lejre Musikskole at holde fokus på rejsen og ikke stirre os blinde på en destination eller et absolut mål. Hopper vi fra A til B med en forventning om, at B bliver det nye A, som vi så kan blive stående på - eller accepterer vi behovet for udvikling som en konstant faktor. Ja bevares, der skal være tid til at ting kan bundfælde sig og en chance for at se sig om og vurdere om, man er på den rette kurs men idéen om at være i en form for konstant bevægelse, giver os nok et skarpere billede og en bevidsthed, der gør os mindre tilbøjelige til at blive skuffet og irriteret over at skulle bevæge os igen, når rammerne og udfordringer-

ne ikke længere stemmer overens. A bliver således ikke længere et udgangspunkt, men et skridt på vejen. Og så for at tage den helt ud Forandring er en omstændighed, vi alle er udsat for i større eller mindre grad. Alene den teknologiske udvikling blæser der ud af og skaber lige så mange nye spørgsmål og udfordringer, som den løser gamle problemer. Det går hurtigt, og de kloge siger, at det er en forudsætning for vores eksistens, at den udvikling forsætter med at accelerere. Man kan jo begynde at stille sig selv nogle besynderlige spørgsmål Er vores erfaringer fra fortiden altid en styrke, eller kan de risikere at stå i vejen for, at vi kan navigere i fremtiden? Når det går så stærkt, at udviklingen blive historie, inden den er fuldt forstået, kan vi så stadigt se på fremtiden med fortidens erfaring? Kan vi vende blikket mod fremtiden og ryggen mod fortiden og ikke omvendt! -eller måske bare stå med siden til? Her er en lille smule historie, vi helt sikkert kan bruge. Good old Bob har fanget en evig sandhed her, og jeg kan høre mine børn synge den for mig:

Kan vi

vende blikket mod

fremtiden og ryggen

mod fortiden og ikke

omvendt!

Flot start på Go Run Der var stor tilslutning til Go Run’s premiere i KHIF Løb og Motion søndag den 2. februar. 30 nye ansigter var mødt op for at starte et 12 ugers forløb der afslutter i maj, hvor man er klar til at løbe 5 km. Foran den gamle stationsbygning i Kirke Hyllinge mødes alle fra KHIF et par gange om ugen, både søndage kl 10.00 samt onsdage kl 17.15. Løberne er opdelt i hold efter erfaring og kondition. De fem uddannede løbeinstruktører tager sig af hvert et hold og undervejs bliver der tid til teknik øvel-

ser. Man løber/går en lille times tid for herefter at mødes igen på Stationsvej 14 for at lave udstræk samt få noget frisk frugt. - 30 nye deltagere på Go Run, som forløbet hedder, er over al forventning udtaler Anni Vedel fra KHIF Løb og Motion. Selv om vi ved, det er svært at fastholde motivationen her i denne kolde tid, tror vi på det lykkes. Vi har fået et godt materiale fra Dansk Atletik Forbund (DAF), som også har uddannet de fem løbetrænere og som står back up, hvis vi er i tvivl.

- Det, vi som løbeklub, kan give løberne er både noget viden, motivation samt ikke mindst det sociale aspekt. Man skal løbe, svede og kæmpe med andre som har det mindst lige så hårdt men også sjovt. Onsdag den 2. april holder Thomas Nolan fra DAF foredrag om løb, og hvordan man undgår skader. Denne aften står Thomas Nolan for træningen. Skulle flere have lyst til at løbe i KHIF - er man velkommen til at kigge ned og være med et par gange for at se om, det er noget.

Jette tog dette års foto

Come mothers and fathers Throughout the land And don’t criticize What you can’t understand Your sons and your daughters Are beyond your command Your old road is Rapidly again’ get out of the new one If you can’t lend a hand For the times they are a-changin’. B. Dylan 1964

I januar måned kunne publikum se en udstilling af Lejre Fotoklubs bud på Årets Foto. En række af klubbens medlemmer bød her ind med hvert deres bud på, hvad der kunne være årets

bedste billede. Samtidig kunne ikke blot klubbens medlemmer, men også alle andre stemme på de tre billeder, man synes var bedst. Årets vinderbillede blev

taget af Jette Bjerregaard, mens henholdsvis anden- og tredjepladsen blev besat af Ole Hauerberg og John Kristensen.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

5

Kunsten under Lejre Kulturdage 2014 Kunst i alle afskygninger er fast inventar under Lejre Kulturdage. Også i år. Der er alle gode chancer for mange visuelle oplevelser.

Et af kunstneren Helge Nordstrøms værker.

eller de associationer, som ordene har givet kunstneren - formidlet enten via sang, musik, teater, mime, billeder, video eller måske noget helt andet. Tilskuerne vil komme til at opleve mellem 16 og 20 små scener, der flettes sammen til een forestilling. Alt materiale vil være nyt: nye sange, ny musik, nye ord, nye billeder tilpasset netop denne dag. Der tages ikke entré, men arrangørerne stiller en kasse

Af Palle Bruselius

I dagene tirsdag den 29. april til fredag den 2. maj, afvikles arrangementet ’Kunst på tværs’. Nærmere bestemt drejer det sig om en workshop på Osted fri og efterskole, hvor 15 elever fra efterskolens kunsthold samarbejder med billedkunstneren Helge Nordstrøm. På workshoppen skal der skabes flotte, farverige og fantasifulde malerier i efterskolens billedværksted. Alle interesserede er velkomne til at kigge ind og snuse til elevernes våde maling og få en kop kaffe og en snak om det at male. Der er gratis adgang. Workshoppen får ikke lov til at stå alene. I perioden 30. april til 30. maj udstilles der nemlig malerier af både Helge Nordstrøm og kunsteleverne på Osted fri- og efterskole. Der er naturligvis tale om de værker, der fremstilles under workshoppen. Også her er der gratis adgang.

Kunstrunden Egentlig er Kunstrunden ikke en ren Lejre Kulturdage-aktivitet, men den er stille og roligt alligevel blevet en del af programmet for kulturdagene. Kunstrunden 2014 finder sted i lørdag den 3. og søndag den 4. maj. Her kan man opleve en lang række lokale kunstneres værksteder og få en snak med de forskellige kunstnere. Det er fjerde gang, kunstnergruppen byder indenfor. Det sker naturligvis med helt nye værker, og i år også med nye deltagere. I den nævnte weekend åbnes værksteder og udstillingslokaler for alle nysgerrige.

Billigt brænde fra skoven

frem, hvor tilskueren frit kan sponsere, hvad vedkommende nu mener, at forestillingen var værd. Der arbejdes stadig med forestillingen, så det endelige resultat vender vi tilbage til tætteere på premieren.

KIROPRAKTISK KLINIK HVALSØ • Undersøgelse • Diagnose • Behandling Kunstrunden giver mulighed for at opleve billedkunst, skulpturer og kunsthåndværk. Det kunne måske være en idé at tage venner, familie eller naboen med på turen - og måske også lave en picnickurv, man kan nyde undervejs. Lige som de foregående år bliver der produceret en folder med præsentation af de enkelte kunstnere samt kort over værkstedernes beliggenhed. Den kan blandt andet hentes på bibliotekerne og vil senere kunne downloades fra www.kulturilejre.dk. I år er de deltagende kunstnere: Susanne Pedersen, Vibeke Buciek, Rita Jensen,

Christella Bamford, Helge Nordstrøm, Ulla Borck, Henrik Høyer, Jørn Hansen, Per Weiss, Lene Regius, Karen Margrethe Johnsen, Sonja Seidl, Neel Jans, Joe Pearson, Vibeke Rytter og Charlotte Hjelholt. Der er fri entré.

skillige kunstneres fortolkning af sloganet ”Knap Op”

Kiropraktor Steen Mortensen Holbækvej 1, 1. sal 4330 Hvalsø

• Forebyggelse

Telefon 46 40 79 04

• Rådgivning

mail@kiropraktormortensen.dk www.kiropraktormortensen.dk

Multimedieforestilling Søndag den 27. april kl. spilles en multimedieforestilling med arbejdstitlen Knap Op i Hvalsø Kulturhus. Forestillingen spilles kl. 16.00 og kl. 19.00. Multimediearrangementet er en forestilling, hvor flere kunstarter er involveret. Forestillingen er inspireret af Lejre Kulturdages tema. Her får tilskueren ad-

Ring efter din lokale gardinbus - når det skal være lidt BEDRE

Samarbejds­ partner: Lions Club Søllerød

Giv glæden ved hørelse videre www.siemens.dk/hearing/SriLanka Lige nu indsamler Siemens brugte bag-øret høreapparater og giver dem videre til hørehæmmede på Sri Lanka. Er det tid til at få nyt høreapparat, så kig forbi din lokale høreklinik og giv glæden ved god hørelse videre.

50% RABAT

Siemens Pure er vist 1:1

Få desuden et godt tilbud fra din lokale høreklinik ved køb af micon apparater fra Siemens

på syning af gardinlængder

Hent selv dit brænde omkring Ryegaard Ring 40452386 - læg besked eller bestil på www.ryegaard.dk

B eS t iL e t iL t id t hør gr atiS etje k

Odensevej 24, 5000 Odense

Niels Egelund

Marianne Faddersbøll

Tlf: +45 xx xx xx xx

www.horeklinikken-odense.dk

Roskilde HøreCenter

Stationscentret 4 · 4000 Roskilde

46 40 25 11

Egelund

www.gardin-experten.dk

Få gratis tilsendt idebrochure

Etabl. 1.3.77

i Roskilde

Tlf. 46 32 46 54 www.rhc.dk


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

6

SuperBrugsen Hvalsø COOP - DIT VALG

AMA Stegemagarine 500 gr.

Pr. pakke

5,-

Pr. pakke

Pasta og Grissinni

7,-

BAGEREN TILBYDER

Frit Valg

Mini Croissant eller Spandauer

4,-

Pr. stk.

BAGEREN TILBYDER BKI Extre

Light eller almindelig

400 gr.

pr. flaske

Pr. pose

17,-

20,-

Softkerne, Solsikke eller Fuldkornsrugbrød med græskarkerne I skiver

-25%

Royal Pilsner el. Classic 12 x 33 cl. + pant Frit valg

40,-

Fra torsdag den 20. februar - lørdag den 22. februar Undtaget mælk, æg, modermælkserstatning samt frugt- og grønt abonnementskasser.

Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

TI

NE

K

+ pant

A SV

SuperBrugsen Hvalsø • Skolevej 1 · 4330 Hvalsø Tlf.: 46 46 15 15 · www.sb-hvalsoe.dk

20,-

MÅNEDENS KUP

PÅ ALT ÄNGLAMARK Åbent alle dage 8-19 · Bageren 7-19

Frit Valg

RKET

BU

Hvalsø

Tilbudene gælder fra tirsdag den 18. februar til og med lørdag den 22. februar 2014.

Ribena


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

7

Heidi Staaltoft delikatesseleder

Kalvefilet

I DENNE UGE ER DET HEIDI DER STÅR FOR UDSKÆRINGEN AF FREDAGSBØFFERNE. GÆLDER KUN FREDAG!

Ca. 1,2-1,4 kg.

Pr. 1/2 kg.

Pr. 1/2 kg.

44

74

95

NOK TIL 2 PERSONER

DANSK ØKOLOGISK KØD

Kasse med ca. 3 kilo

Frost. Ca. 3 kg. pr. kasse. Begrænset antal.

200,-

Hjemmelavet Lasagne Ca. 800 gr.

45,-

Pr. stk.

500 gr. Frost.

Af Oksefilet eller oksetykstegfilet omviklet med bacon. 2 stk. ialt 300 - 350 gr.

50,-

2 stk./300-350 gr.

DELIKATESSEN TILBYDER

BAG SELV I OVNEN

Bag selv Leverpostej

Tykstegsbøffer eller Medaljoner

10,-

Pr. 1/2 kg.

Roastbeef af Okseinderlår

3995

SuperBrugsen Hvalsø • Skolevej 1 · 4330 Hvalsø Tlf.: 46 46 15 15 · www.sb-hvalsoe.dk Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Croissant med hønseeller rejesalat

A SV

Åbent alle dage 8-19 · Bageren 7-19

Frit valg

NE

15,-

K

Økologisk Svinemørbrad

Pr. stk.

U MÆ KET B R

Hvalsø

Tilbudene gælder fra tirsdag den 18. februar til og med lørdag den 22. februar 2014.

Gælder KUN FREDAG

TI

Kalvecuvette

95


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

8

Skotske og irske viser

Film om bi-død

Skotske og irske viser. Musikeren Angus Rollo underholder med en stribe irske og skotske viser. Der serveres kaffe/te og kage Det foregår Østergade Centret i Østergade 1 i Hvalsø tirsdag den 18. marts kl. 13.30.

Mandag d. 3. marts kl. 1830 viser Havenetværket dokumentarfilmen ”More than honey” – en film om bi-død ved Ebbe Hermansen. Det sker i Hvalsø Kulturhus. På en enkelt vinter for et par år siden døde næsten 1/3 af alle bifamilier USA og andre lande uden påviselig årsag og til stor bekymring for biavlere verden over.

Støtteforening for besøgscenter dannet En støtteforening for det planlagte besøgscenter ved Munkholmbroen er blevet stiftet.

Foreningen har til formål at støtte etableringen og udviklingen af det nye besøgscenter, der i første omgang kaldes ”Langtved Ny Færgekro”. Ved den stiftende generalforsamling var en række lokale borgere mødt op, enten som privatpersoner eller som repræsentanter for foreninger, der ser muligheder i det

nye besøgscenter. Det er netop meningen, at man kan være medlem af foreningen som enten privatperson eller som en forening. Det er ikke tanken, at støtteforeningen skal være en økonomisk støtteforening for besøgscenteret, men snarere være et lokalt organ, der bakker projektet op. Medlemmer af støtteforeningen vil have rig mulighed for at påvirke en endelig udformning af en besøgscenter og de aktiviteter, der vil være på stedet, idet der foreløbigt er skitseret nogle rammer, hvor indholdet ikke er lagt fast. En af planerne i støtteforeningen er at lave et par årlige arrangementer for med-

Bestyrelsen i Støtteforeningen for Langtved Ny Færgekro: Godsejer Johan Scheel, Gert Fabrin (næstformand) og Kurt Wollesen (formand).

lemmerne. Det kan være en udflugt eller et oplæg, der knytter sig til formålet med besøgscenteret, som gerne skal være et omdrejningspunkt for formidling af kultur og natur. Bestyrelsen konstituerede sig efter generalforsamlingen og bestyrelsen ser således ud: Kurt Wollesen (formand), Gert Fabrin (næstformand) og Johan Scheel. Bestyrelsen holder sit første møde i kommende uge, hvor man blandt andet skal drøfte, hvilke aktiviteter støtteforeningen skal lave. Interesserede kan læse mere om projektet og melde sig ind i støtteforeningen på hjemmesiden www.langtvednyfærgekro.dk.

Nye fiskerskure i Ejby Havn Udvalget for Teknik & Miljø har godkendt at der skal udformes en lokalplan for Ejby Havn. Planen tager sigte på, at der skal opføres en række nye fiskerskure på havnen. Det er blevet ekstra aktuelt på grund af stormen Bodil, der medførste at havnen blev totalt oversvømmet. Fredningsnævnet sagde i

november 2013 endeligt ja til at der kan bygges nye skure på havnen. De skal opføres med byggefelter, der strækker sig en smule ind på en smal stribe jord, som ligger under en fredning. Sagen er langt fra ny, men har tværtom kørt i en årrække. Bodils hærgen har dog formentlig sat ekstra fart på

Hovedvejen 45 · Øm · Tlf. 46 48 05 00 · svanholt@mail.dk · www.svanholtautomobiler.dk

Michael´s Autoruder

Autoriseret reparation og udskiftning af autoruder. Vi kommer og udfører arbejdet hos dig. Vi har forsikringsaftale med ALLE selskaber.

Ring og få d et godt tilbu 9 0 29 60 11

sagen, da det gik hårdt ud over også skurene. De eksisterende skure har længe været i en ret dårlig forfatning, hvorfor en nedrivning er oplagt. Nu er der så en ny lokalplan på vej, som kan sætte skub i planerne om at fjerne de gamle skure til fordel for nybyggede skure. Fra kommunal side har man fremlagt et skitseforslag, som adskiller sig en del fra det forslag, som Ejby Fiskernes Brolaugs har lagt frem. Kommunens forslag indebærer, at der vil blive udlagt en stribe byggefelter til de kommende fiskerskure. Det gør det muligt at opføre i alt 21 små skure. Fiskerskurene samt en ser-

Sådan så Ejby Havn dagen efter Bodil. Fiskerskurene blev stående, men deres forfatning blev forringet yderligere.

vicebygning tænkes placeret

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

Autoriseret Autorudereparatør, Michael Holt Gershøj 7 · 4070 Kirke Hyllinge Telefon 29 60 11 09 · vic-jet@mail.dk www.michaels-autoruder.dk

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

henholdsvis syd og nord for selve havnebassinet. På den måde undgår man dermed

også byggeri på kystskrænten.

TANKBILVASK ALTID BILLIGT

TANK LOKALT - STØT LOKALT NY TOPMODERNE BILVASK HOS GO’ON Vi støtter idrætslivet EXPRESS VASK kr. i Hvalsø med 5 øre pr. solgt litergang brændstof. HUSK! Hver du tanker din bil hos GO’ON i Hvalsø, støtter du Hvalsø IF med 5 øre pr. liter.

39,-

Hovedgaden 38 4330 Hvalsø 46 40 82 70 GO’ON www.goongruppen.dk GO’ON - Hvalsø, Hovedgaden 38, 4330 Hvalsø, Tlf. 46408270 www.goon-hvalso.dk Go’on Hvalsø www. goongruppen.dk


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

9

Svogerslev Centret Lækkert til den sunde morgenmad

Vælg mellem A38, naturel 0,5 liter, mild Hindbær 0,5% eller naturel 1,5% eller Ymer 3,5% eller Ylette 1,5% eller Kløver Tykmælk

FRIT VALG

7.-

RIPASSO Le Preare

Mange forskellige varianter af kvalitetskaffe og te.

* S GRATI

4495

Køb 15 pakker kaffe eller te samtidig og få en

GRATIS DOLCHE * NESCAFE SKINE A M O T S GU

Coca Cola, Fanta Orange, Carlsberg Sport, Sprite el

Cantina Valpoliciella Negrar. 75 cl. Italien.

,90 9 4 R A P S

ER

med i købet, helt uden ekstra beregning.

Flere varianter. 150 cl. + pant

OP TIL

OBS. De 15 pakker kaffe eller te, skal købes samtidig, før du kan benytte dig af tilbudet. Beg. Parti

FRIT VALG

10.-

SK TA´ 2 FLA

Mad og Smag Hamburgerryg MAX. 4 STK. PR. KUNDE PR. DAG

MAX. 4 STK. PR. KUNDE PR. DAG

PR. 1/2 KG

Peter Larsen Kaffe 400 gr.

TA´ 2 FLASKER

19

95

PR. POSE

140.-

PR. STK.

20.-

g g o o r r a a u u r r b b e e . f . f 0 0 2 2 . . d d g g a a r To r s d r a a To r s d u u r r b b e e f f . . . 21 . 21 n n e e d d g g a a d d Fr e Fr e I SET PART

Bakkedal

BEGRÆN

MAX. 4 OAKKER PR. KUNDE PR. DAG

250 gr.

Isvafler

Med vanille. 5 stk.

9.-

9.PR. STK.

PR. PAKKE

SDAG KUN TOR G OG FREDA

I

SET PART

BEGRÆN

SDAG KUN TOR G OG FREDA

MAX. 4 OAKKER PR. KUNDE PR. DAG

ÅBNINGSTIDER:

Alle dage 8.00 - 20.00

EuroSpar Svogerslev v. Steen og Dorthe Olsen · Svogerslev Hovedgade 78 · 4000 Roskilde Tlf. 46 38 30 32

Tilbuddene gælder fra tirsdag den 18. februar til og med fredag den 21. februar 2014 eller så længe lager haves.

MAX. 4 STK. PR. KUNDE PR. DAG

NESCAFE Dolche Gusto


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

10

Vidste du at

Vidste du

Hastighedsmålinger

Antallet af langtidsledige i Lejre Kommune er faldet markant fra 2012 til 2013? PR. december 2013 var der 106 langtidsledige. De fleste er i aldersgruppen 40-49 år (40) og i aldersgruppen 50-59 år (29). 2/3 af de langtidsledige er dagpengemodtagere, mens den sidste tredjedel er kontanthjælpsmodtagere. Der er tale et markant i forhold til 2012.

at der bor 3.992 indbyggere i Kirke Hvalsø. Lejre St. er kommunens næststørste by med 2.387, mens Osted snupper en 3. plads m. 2.118. Kirke Hyllinge indtager 4. pladsen med 2.014 efterfulgt af Ejby med 1.695. I hælene kommer Kirke Saaby m. 1.691. Kirke Sonnerup har 973 indbyggere. Kilde: Kommuneplan 2013.

En række steder i Lejre Kommune er udpeget af Midt- og Vestsjællands Politi som strækninger, hvor man jævnligt automatisk kontrol af bilisternes hastigheder. Det drejer sig blandt andet om Bispegårdsvej i Allerslev, Roskildevej i Hvalsø og en strækning af Bjergskovvej ved Kirke Saaby. Læs mere på www.politi.dk.

Lokalplan for Søtorvet næsten på plads rer i forhold til disse ting, at den fornyede høring i princippet er en fornyet høring af de ændringer, som den offentlige høring har foranlediget. Lokalplanen er ikke lagt på kommunens hjemmeside i forbindelse med den fornyede høring, fordi det ikke er en offentlig høring, men en høring, som svarer til en nabohøring. Det vil sige, at kommunen skal høre dem, der er kommet med indsigelser og bemærkninger samt de lodsejere, som kan blive berørt af de ændringer, som er foretaget efter den offentlige høring.

En af skitserne til, hvordan Søtorvet kan komme til at tage sig ud, når byggeriet er færdiggjort. Der mangler stadig nogle skridt på vejen, men målet er rykket nærmere.

Det projekterede butikscenter i Hvalsø - Søtorvet - er nu rykket tættere på virkeliggørelse. Af Palle Bruselius

Udvalget for Teknik & Miljø behandlede på sit møde den 5. februar Lokalplan LK 30 for Søtorvet og kommuneplantillæg nr. 1. Her skulle den endelige godkendelse på plads. Forslaget til Lokalplan LK 30 for Søtorvet har været i fornyet høring fra 18. december 2013 til 13. januar 2014. Høringen gav i alt syv

indsigelser og høringssvar. Administrationen har vurderet, at indsigelserne og høringssvarene kun gav anledning til mindre ændringer. Koncerndirektionen indstillede at Kommuneplantillæg nr. 1 til Lejre Kommuneplan 2013 blev godkendt endeligt dog med indføjelse af de ændringer, som administrationen havde foreslået. Udvalget besluttede at anbefale indstillingen. Derefter skal sagen behandles i kommunalbestyrelsen til endelig godkendelse.

Delområder i planen Lokalplan LK 30 for Søtorvet giver mulighed for at pla-

nens Delområde A kan anvendes til centerformål, det vil sige detailhandel, restauranter, cafeer, frisører, boligformål, offentlige og kulturelle formål samt liberale erhverv. SuperBrugsen udgør planens Delområde B og det nye påtænkte parkeringsareal ved Hvalsø hallen udgør Delområde C. I indsigelserne og høringssvarene til den fornyede høring kom blandt andet disse hovedemner frem: En udtrykte forundring over, at det ændrede lokalplanforslag ikke er offentliggjort på Lejre Kommunes hjemmeside. Et høringssvar pegede på

at man burde tage beslutning om en eventuel svømmehal ved Hvalsø Hallen før end man endeligt beslutter at lægge et parkeringsareal, der hvor det ville være oplagt at lægge en svømmehal. Der blv stillet forslag om, at man skal kunne have mulighed for at påbegynde og afslutte byggeri i hvert af byggeområderne mod Lejre Kommune en relativ indbetaling af midler til dækning af omkostninger til etablering af torvearealer og parkeringspladser. Ligeledes blev der stillet forslag om, at der ikke skal være mulighed for liberalt erhverv i stueetagen. Der ind-

kom også et forslag om at der sikre mulighed for ”Kiss and Ride” på parkeringspladsen samt et forslag om etablering af offentligt tilgængeligt handicaptoilet og elevatorer til handicappede. Hertil kom et forslag om ændring af flere lokalplanens bestemmelser, således at byggeriet kommer til at fremtræde mere forskelligartet.

Kun ændringer Desuden har Naturstyrelsen gjort opmærksom på at Lokalplan LK 30 for Søtorvet ikke kan vedtages, før Kommuneplantillæg nr. 1 til Lejre Kommuneplan 2013. Administrationens vurde-

Planskitse i fugleflugt.

Afventer - Vi har måttet afvente anden høring for at se, hvad det førte med sig af mulige ændringer, som vi skulle indarbejde i det endelige projekt. Der mangler jo stadig kommunalbestyrelsens endelige beslutning, men det sker formentlig snart, siger Kim Kanstrup, direktør for SuperBrugsen Hvalsø, der står bag projektet. - I mellemtiden har vi arbejdet med detailprojektering, og det arbejde fortsætter en måned eller to. Derefter gælder det kontakt til mulige lejere, hvor vi allerede har kontakt til nogle. Lokalplanen (Lokalplan LK 30 - red.) er blevet forsinket en eller to måneder, men der er ingen nye forudsætninger for projektet i det. Nu afventer vi, hvornår vi kan komme i gang, tilføjer Kim Kanstrup.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

11

Økologisk dyrket kirkejord

Masser af drikkevand fra Lejre

Vidste du

I Lejre Provsti er der 17 sogne, som ejer 50 ha landbrugsjord. 40 procent - eller 20 hektar - drives økologisk. Det er menighedsrådene, der finder forpagterne, og forpagtningerne er tidsbegrænsede. Når forpagtningerne udløber næste gang, vil det være oplagt at stille krav om økologi i den nye kontrakt. Kilde: www.dn.dk

Der bliver hentet meget drikkevand ind fra Lejre Kommunes arealer. Ikke kun til Lejres egne borgere, men også til Roskilde og Københavns vandforsyninger. 90 procent af drikkevandet i Roskilde og ca. 12 procent af drikkevandet i København kommer således fra Lejre. Kilde: www.dn.dk

at kommuneskatteprocenten i Lejre Kommune i 2014 er 25.30, mens kirkeskatteprocenten er på 1.06. Sundhedsbidraget er 5,00 procent. Grundskyldpromillen er i 2014 på 28.23 procent.

Seniorfitness har vist sig at være en god idé. Nu bliver det til et fast tilbud til alle borgere med behov for fysisk træning.

Seniorfitness er ren gevinst for såvel borgerne som for Lejre Kommune. Konceptet skal nu udbredes til andre kommuner.

Succesfuldt samarbejde og et træningskoncept mellem Lejre Kommune og DGI (Danske Gymnastik- og idrætsforeninger) bliver nu til fast tilbud til borgere med behov for fysisk træning i kommunen, ligesom konceptet udrulles til andre kommuner. I tre år har Lejre Kommune i samarbejde med DGI Midt- og Vestsjælland kørt et projekt om træning af borgere - kaldet seniorfitness - som er et specielt tilrettelagt træningskoncept. Det er et projekt, som Udvalget for Social-, Sundhed- og Ældre netop har besluttet at gøre til et permanent tilbud til borgerne fra 2014. Samtidig er DGI nu i gang med at udrulle konceptet til andre kommuner. Leif Nielsen, formand for sundheds- og ældreudvalget i Lejre Kommune, siger: - Det er dejligt at se de positive resultater hos borgerne lige såvel som det frugtbare samarbejde mellem kommunen og DGI. Et sådan godt projekt bakker vi selvfølgeligt op. Det er også dejligt, at høre, at andre kommuner er interesserede i konceptet Seniorfitness.

hvis jeg skal have det godt. Derudover nyder jeg at komme her og hygge med de andre, fortæller Jonna Nielsen, 81 år, der bruger ordningen. Også instruktører ser positivt på seniorfitness. - Det er dejligt at være instruktør i projektet, fordi deltagerne er meget taknemmelige, og jeg kan se, at de får det meget bedre. På den måde gør vi instruktører en forske”, fortæller Jytte Holm, DGI-instruktør, og hun fortsætter: - Vi bliver flere og flere i takt med, at det rygtes, at man kan få lov til at træne videre efter det kommunale tilbud om genoptræning. I den forstand er projektet rigtigt godt, fordi det hjælper dem til at træne videre samme sted og med støtte fra os som instruktører. Det sociale sammenhold er vigtigt. I begyndelsen var deltagerne en smule tilbageholdende og nærmest generte, men det er bestemt ikke tilfældet længere. De griner, hygger og hjælper hinanden. Udover en bedre fysisk tilstand tilbyder seniorfitness et nyt socialt fællesskab. Selv om man træner, kan man godt tale sammen om stort og småt og mødes til fælles julefrokost og andre sammenkomster. For at deltage skal man melde sig ind i den lokale DGI-afdeling og betale et kontingent på 125 kroner pr. måned.

Konceptet Seniorfitness handler om, at kommunen stiller sine træningscentre rundt om i kommunen til rådighed uden for normal åbningstid, og at DGI stiller med uddannede

Seniorfitness god investering fitnessinstruktører fra de lokale idrætsforeninger til borgere, der har været igennem en kommunal genoptræning på grund af for eksempel en operation eller faldulykke. Herved kan de fortsætte med at træne og vedligeholde deres funktionsevner samt et godt helbred. I Lejre Kommune er det instruktører fra Allerslev GF, Bramsnæs IF og Hvalsø GF, der har gennemgået DGI’s fitness-uddannelse, og som tager sig af træningen tre forskellige steder i kommunen. Baggrunden for projektet var, at erfaringerne viste, at især seniorborgere havde sværere ved at opretholde funktionsniveauet efter endt

genoptræningsforløb, og at de ofte vendte tilbage for at blive genoptrænet. Tilbagemeldingen fra disse borgere var, at det var vanskeligt at finde alternativer til den kommunale genoptræning, der opleves som tryg, imødekommende og overskuelig. Det satte Lejre Kommune sig for at ændre på, og i samarbejde med DGI udviklede man konceptet seniorfitness. I efteråret 2013 blev projektet evalueret, og rapportens konklusion er, at borgerne i høj grad fortsatte til seniorfitness, når de først var begyndt - altså er der tilfredshed med tilbuddet hos borgerne. Desuden viser evalue-

ringen en nedgang i antallet af borgere, der modtager kommunal træning under serviceloven, hvilket som sidegevinst har en potentiel positiv økonomisk effekt for kommunen. Hos de involverede foreninger har det betydet flere medlemmer, idet man skal være medlem af den lokale gymnastikforening for at kunne deltage i seniorfitness. - Rapporten viser, at det er vigtigt for deltagerne, at de kan fortsætte både træningen i vante rammer og fællesskabet fra genoptræningsforløbet. Det spiller også en afgørende rolle, at de kan få vejledning og støtte af specialuddannede instruktører

Frikøbing giver Hvalsø vokseværk Kommuneplan 2013 lægger op til bygning af i alt 240 boliger på Hyllegaardens jorder vest for Hvalsø. Allerede nu er der tre projekter i spil, og det trak mange mennesker til et borgermøde i Hvalsø Kulturhus torsdag den 13. februar. Det samlede areal er på 21 hektar, og det kan komme til at give plads til vidt forskellige projekter. Et økologisk baseret boligområde kaldet Frikøbing med 20 huse kan blive opført i den nordvestli-

ge ende af arealet, mens et område med toetagers huset kan placeres tæt på Sarbjergområdet. Endelig er også Mariehjemmenes 20 boliger til unge handicappede mod nordøst inde i billedet. Beboerne i Sarbjergområdet har været bekymrede ved at komme til miste udsigten. Samtidig forventes også en øget trafik til de nye boligområder, og det kan - frygter mange af beboerne - godt give en øget trafikmængde på vejene i Sarbjerg-området.

I kommuneplanen skitseres vilkårene for byggeri i området. Det skal ved lokalplanlægning blandt andet sikres, at boligerne opføres som lavenergiboliger, altså boliger, der på tidspunktet for ansøgningen om byggetilladelsen opfylder de energirammer for energiforbrug for lavenergibygninger, der er fastsat i bygningsreglementet. Bebyggelsens retning og placering skal være optimal i forhold til udnyttelsen af solenergi, jordvarme etc. Endvidere skal det

sikres, at gennemgående stisystemer og grønne korridorer føres igennem til nye boligområder, og • at byggeriet indpasses i landskabet. og terrænregulering minimeres. Ingen af projekterne er vedtagne endnu. Der mangler desuden også at blive udformet lokalplaner, der siden skal sendes i høring. Det røde område på skitsen til højre viser det berørte område. Det vil være en markant udbygning af Hvalsø-

fra de lokale idrætsforeninger. Det er en stærk kombination og viser, hvor vigtig en rolle idrætsforeningen spiller i lokalsamfundet, fortæller formand for DGI Midt- og Vestsjælland, Margit Ølgod.

Bonusgevinst Pauser i træningen koster ofte seniorer et forringet helbred. Det er erfaringen hos de seniorer, som har været med i Lejre Kommunes tilbud om seniorfitness. . Med en ny hofte, slidgigt og diskusprolaps i ryggen går jeg til seniorfitness to gange om ugen for at holde mine skavanker nede og helbredet vedlige. Det er jeg nødt til,


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

12

En tur med verdens største skibe

Vidste du

Er du klar over

Frokostmøde 2. fredag i måneden. Vinterens sidste arrangement bliver et foredrag med tidligere domkirke-værge Frank Ramskov, der fortæller om en tur med et af verdens største skibe gennem bl.a. den Persiske bugt, videre til 6 forskellige arabiske lande og byen Dubai. Fredag d. 14. marts, kl. 11-13. (Fri entré) . Frokost: 20 kr. Herslev Gl. Præstegård

at Tadre Mølle er Elverdamsdalens sidste vandmølle. Dalens vandmøllehistorie kan føres helt tilbage til middelalderen. I området omkring Aastrup Kloster har der siden middelalderen ligget mindst 13 vandmøller. I dag er Tadre Mølle den eneste bevarede og endnu fuldt funktionsdygtige mølle.

at den gennemsnitlige klassekvotient i Lejre Kommunes folkeskoler er 20 elever? Måske ved du, at ældreplejen har 20 elcykler til sin rådighed. Lejre Kommune er blandt andet præget af landbruget. Vidste du, at der er to grise pr. indbygger i kommunen.

Forhistorisk vinterliv

Både for stenalderjægeren og jernalderbonden var udfordringerne mange i en kold vinter. Du kan høre om, hvordan fortidens mennesker holdt frosten fra døren, når arkæolog Laurent Mazet sætter fokus på fortidens vinterliv.

Lejre Kommunes oplevelseskalender præsenteres af:

i samabejde med:

LEJRE KOMMUNE

KULTUNAUT

MUSIK VINTERJAZZ Onsdag den 26. februar kl. 19-20.45 Johannes Bo Larsen, ”JazzLarsen” vil i selskab med sangeren Nicholaj Siltan forsøge at indfange vinterelegi og trimlende leg med nyfortolkninger af de gode gamle sange. Hvorfor ikke tilbringe denne vinterkolde aften i selskab med den danske sangskat? Sted: Glim Kirke, Glimvej, Glim. MYTHOS Onsdag den 26. februar kl. 19.30 Den unge duo MYTHOS bestående af Bjarke Mogensen og Rasmus Kjøller har allerede opnået fornemme anerkendelser både herhjemme og i udlandet. Duoen spiller på to specialbyggede instrumenter af mærket Pigini MYTHOS, accordeonets svar på en Stradivarius! Sted: Sonnerup Kirke, Englerupvej 78, Kirke Sonnerup. (G) UDSTILLINGER UDSTILLING MED JAPANSK INSPIRERET KUNST Lørdag den 18. januar til lør-

dag den 22. februar i bibliotekets åbningstid Etsuko Oide udstiller på vægge og glasmontre i Gallerigangen værker præget af den japanske kalligrafikunst. Åbner lørdag den 18. januar kl. 10.30. Sted: Kirke Hyllinge Bibliotek, Bygaden 53. (G)

Onsdag den 26. februar kl. 18.30-21.30 Møde med arkitekt Erik Bahn, specialist i tilgængelighed og bosiddende i Lejre kommune. foredrag og dialog om tilgængelighed. Sted: Hvalsø Østergadecenter, Østergade 1. (G)

STREET-ART RYKKER IND PÅ HVALSØ BIBLIOTEK Fredag den 7. februar til fredag den 28. februar i bibliotekets åbningstid Hvalsø Juniorklub invaderer og udsmykker Hvalsø Bibliotek. Sted: Hvalsø Bibliotek, Skolevej 12. (G)

UNDERVISNING IT-MINIMESSE FOR PENSIONISTER OG EFTERLØNNERE I LEJRE KOMMUNE Onsdag den 19. februar kl. 10-12.30 Er du usikker på it, synes computeren driller eller forstår ikke digitaliseringen i samfundet? Så kom til vores arrangement, hvor vi sætter fokus på seniorer og it. Her kan du få hjælp og input til at komme videre med f.eks.:. Sted: Hvalsø Østergadecenter, Østergade 1. (G)

FORHISTORISK VINTER Søndag den 23. februar kl. 13-15 Hør om livet blandt fortidens mennesker fra stenalder til jernalder når frosten bider og vinteren er streng. v/ Arkæolog og oldtidsansvarlig Laurent Mazet. Sted: Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2. Entré: 65 kr./45 kr. FOREDRAG HVORDAN BLIVER LEJRE LANDETS MEST TILGÆNGELIGE KOMMUNE?

ØVRIGE ARRANGEMENTER FILMKLUBBEN BERGMAN Tirsdag den 25. februar kl. 19 Filmen meteora vises. Sted: Sonnerup Kirke, Englerupvej 78, Kirke Sonnerup. SALMESANGSAFTEN Tirsdag den 25. februar kl. 19.30-21.30

Nu kan du i Sagnlandet Lejre høre om livet blandt fortidens mennesker fra stenalder til jernalder, når frosten bider, og vinteren er streng. Nærmere bestemt sker det søndag den 23. februar, når arkæolog og ansvarlig for oldtidsområderne i Sagnlandet Lejre Laurent Mazet inviterer til særrundvisning i vinterlandskabet. For mange nutidsdanskere er vinter og snevejr lig med glatte veje, forsinkede toge og høje varmeregninger. Men trods den moderne verdens vinterkvaler, har de fleste mulighed for at gå ind varmen, smække benene op og nyde en kop varm the eller kaffe. Men hvad gjorde man, dengang huset var et telt, en hjemmebygget hytte eller et jernalderhus med klinede lervægge? Dengang transport foregik til fods, og man ikke kunne skrue op for varmen i bilen?

Vi skal synge kendte og ukendt salmer under ledelse af organisten, kirkesangeren og sognepræsten. Sted: Allerslev Kirke, Lejrevej 17, Allerslev. MORGENMØDE Onsdag den 26. februar kl. 09.30-11 Mød Malene Sigh der er virkarpræst i Herslev Kornerup og Gevninge, hun fortæller om sin barndom på Bermuda. Sted: Den gamle skole, Bogøvej 3. KIRKELIGE HANDLINGER GUDSTJENESTE VED TORSTEN DAM-JENSEN Søndag den 23. februar kl. 09 Sted: Osted Kirke, Byvejen 28A, Osted. GUDSTJENESTE VED DORTE PEDERSEN Søndag den 23. februar kl. 09.30 Sted: Kirke Hyllinge Kirke, Kirkevej 56. GUDSTJENESTE VED TORSTEN DAM-JENSEN Søndag den 23. februar kl. 10.30 Sted: Allerslev Kirke, Lejrevej 17, Allerslev.

Se mere om arrangementerne på oplevlejre.dk

Det fortæller arkæolog og ansvarlig for oldtidsområderne i Sagnlandet Lejre, Laurent Mazet, om, når han søndag den 23. februar inviterer på rundtur i Sagnlandets vinterlandskab. Undervejs tager han gæsterne forbi Sagnlandets rekonstruktioner af både stenalderens og jernalderens boliger, sætter fokus på vinterlivet op gennem forhistorien og giver nysgerrige mulighed for et særligt indblik i helt anderledes verden. Turen starter kl. 13.00 og varer i cirka halvanden time. Turen er mest for voksne, men alle er velkomne. Mødestedet er Sagnlandet Lejres parkeringsplads søndag den 23. februar. Pris: Voksne: 65 kroner og børn (3-11 år): 45 kroner. Prisen er inklusive lidt varmt at drikke. Der skal betales kontant, da Sagnlandets Butik ikke er åben.

GUDSTJENESTE VED POUL JOACHIM STENDER Søndag den 23. februar kl. 10.30 Sted: Kisserup Kirke, Aggerupvej 13, Kisserup. GUDSTJENESTE VED SØREN ELBÆK JENSEN Søndag den 23. februar kl. 10.30 Seksagesima. Sted: Hvalsø kirke, Hovedgaden 17A. HØJMESSE VED MARLENE SIGH Søndag den 23. februar kl. 10.30 Sexagesima. Sted: Herslev Kirke, Herslev Bygade 6. STILLE- OG MEDITATIONSGUDSTJENESTE VED ANNE BIRGITTE SPANGSBERG Tirsdag den 25. februar kl. 17 Pitstop for sjælen. Sted: Hvalsø kirke, Hovedgaden 17A.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

13

hgh-kirker.dk Gudstjeneste- og arrangementsliste februar, marts, april 2014 HERSLEV

Søndag 23. februar kl. 10.30 GUDSTJENESTE

GEVNINGE

Lørdag 1. marts kl. 10.30

FASTELAVNSGUDSTJENESTE

for hele familien Traditionen tro slås der katten af tønden og kåres kattekonge og -dronning. Der vil også være forfriskninger og lidt guf. Klæder personale og menighedsråd sig ud? KORNERUP

Søndag 2. marts kl. 10.30

KIRKE4KIDS (FASTELAVN)

FASTELAVN Vi anser fastelavn som en god anledning til at invitere børnefamilierne i kirke, og ser vores arrangement som et mere stille og roligt alternativ til de store, der finder sted i området. Moderne mennesker må også gerne mindes om fastelavns oprindeligt kirkelige formål som en indledning til fastens mådehold.

Også i Kornerup fejrer vi traditionel fastelavn for hele familien med tøndeslagning, kattekonge og -dronning, forfriskninger og guf. GEVNINGE

arabiske lande. En del af foredraget vil være om Dubai, der bl.a. har verdens dyreste hotel, hvor en drink koster 800 kr., og man i bogstavligste forstand kan trække guld i en automat. Det er også her i Dubai, verdens højeste bygning, Burj Khalifa (828 m) ligger. Vi kan glæde os til et spændende foredrag her ved denne vinters sidste frokostmøde. GEVNINGE

Søndag 16. marts kl. 10.30 GUDSTJENESTE

KORNERUP

Søndag 23. marts kl. 10.30 GUDSTJENESTE

HERSLEV

Søndag 30. marts kl. 10.30

HERSLEV

GUDSTJENESTE

GEVNINGE

Onsdag 12. marts kl. 09.30 MORGENMØDE

Andagt og kaffe HERSLEV

Fredag 14. marts kl. 11.00 FROKOSTMØDE

Sogneindsamlingen Ved Sogneindsamlingen i 2013 samlede 19.000 indsamlere 13,5 mio. kroner ind til kampen mod sult. I Herslev-Gevninge-Kornerup pastorat samlede 12 indsamlere 12.950 kroner ind. hgh-kirker.dk

”Byen med de mange rekorder”. Foredrag af Frank Ramskov forhenværende kirkeværge i Roskilde Domkirke, der tidligere har boet 21 år i Herslev. Frank Ramskov var for 3 år siden med et af verdens største skibe gennem Den Persiske Bugt og Oman Bugten til 6 forskellige

SANGEFTERMIDDAG

Beboerhuset Nødager. Organist Agnes Nielsen spiller og fortæller om de sange, der skal synges denne eftermiddag. Stemmen varmes op med kaffe og smøres med kage. Alle sangfugle er velkomne. Et arrangement, som er en populær tradition. GEVNINGE

Søndag 6. april kl. 9.00 GUDSTJENESTE

Præst: Helene Rasmussen GEVNINGE

Onsdag 9. april kl. 10.30 MORGENMØDE

Andagt og kaffe

derfor ved fødsel, ved omsorgsog ansvarserklæring, ved navngivning og navneændring samt ved dødanmeldelser. Det sker via www.borger.dk og ved hjælp af dit NemID. Ændringerne trådte i kraft pr. 1. februar 2014. I tilfælde af dåb og navngivning ved dåb Her skal forældrene træffe aftale med sognepræsten og der skal IKKE anvendes navngivning via borger.dk

SOGNEINDSAMLINGSGUDSTJENESTE

Søndag 9. marts kl. 10.30

Søndag 30. marts kl. 14.00

GUDSTJENESTE

Søndag 9. marts kl. 09.00 Den årlige sogneindsamling til Folkekirkens nødhjælp indledes med en gudstjeneste. Du kan deltage i den og indsamlingen, eller blot en af delene. Du kan melde dig som indsamler til Jeanet Kring på 28 36 72 25 / jeanetkrarup@yahoo.com

GEVNINGE

Elektronisk registrering

Det er næppe gået hen over hovedet på nogen, at vi befinder os i den elektroniske tidsalder. Et par klik på computeren og man har skiftet læge eller forlænget lånetiden for sin bog på biblioteket. Også i kirkens regi har det elektroniske for længst vundet indpas. Kirkebøgerne føres ikke længere i hånden, og det har længe været muligt at foretage navneændring på www.borger.dk Folketinget har besluttet, at al kontakt til offentlige myndigheder skal foregå digitalt. Det gælder

I tilfælde af dødsanmeldelse og anmodning om begravelse For at træffe aftale om bisættelse og begravelse i folkekirken kontaktes præst som hidtil. Dødsanmeldelsen vedlægges afdødes navne- eller dåbsattest, evt. vielsesattest med ægtefællens dåbs- eller navneattest. Herefter anmelder pårørende eller en bedemand dødsfaldet via www.borger.dk Attester udskrives ikke længere automatisk medmindre der er tale om dåb eller vielse i folkekirken. Får du brug for en fødselsattest eller attest efter en navne ændring eller navngivning af dit barn, kan du rekvirere den med NemID på www.borger.dk Marlene Sigh vikarierende sognepræst

Check også kirkens hjemmeside: hgk-kirker.dk for nyheder og gudstjenester/arrangementer samt kirkens facebook side: herslev-gevninge-kornerup pastorat.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

14

Sejr til Lejre

Stand up i Hvalsø

Lejre årgang 02 spillede forrige søndag aften en tæt kamp mod Ishøj som i kampens første halvdel fik bragt sig foran 1-0, men Lejre drengene kæmpede sig flot tilbage gennem kampen, der sluttede 3-2 til Lejre. Det var en flot kamp fra begge hold og med stor forældreopbakning på sidelinjen fra begge hold.

Som led i Lejre Kulturdage arrangeres et stand up show m. den lokalt bosatte stand up komiker, Mads Brynnum. Det foregår d. 26. april kl. 10.00 på Vangkildegaard, Byager 11, Nørre Hvalsø. Mads Brynnum vandt DM i stand-up 2004. Der serveres kage og kaffe. Gratis entré, men der samles undervejs ind til stand up komikeren.

Din bedste opskrift på brød

Fortælling om foto

Hvem har Byens Bedste Opskrift? Det er Bagersofus klar til at lade komme an på en prøve og inviterer nu alle interesserede til, at aflevere deres bedste brødopskrift i forretningen. Der kåres ugevindere og til sidst kåres Byens Bedste Brødopskrift ved et arrangement på Torvet i Hvalsø.

Ligger du inde med en opskrift på et fantastisk brød, så har du mulighed for at deltage i en ny konkurrence. Bager Sofus i Hvalsø udfordrer nu alle til at komme med deres bedste opskrift på brød. Alle bidrag deltager dels i en konkurrence om ugens bedste opskrift, og dels i konkurrencen om den

bedste opskrift samlet. Du skal blot komme ind i butikken i ugens løb og aflevere din bedste brødopskrift. Så deltager du i konkurrencen om at blive ugens vinder. Præmien er en hel uges forbrug af brød samt rundstykker til hele husstanden lørdag og søndag til en samlet værdi af cirka 500 kroner.

Bager Sofus afprøver og udvælger de seks bedste opskrifter i konkurrenceperioden, som løber fra uge 12-18. De går videre til den endelige finale søndag den 4. maj, hvor bageren inviterer til store bagedag på torvet, hvor hver uges vinderbrød bliver præsenteret, og kunderne udvælger årets brød.

Fester der huskes... ...og tales om

Finalevinderen vinder brød og kage, så familien kan invitere 30 gæster til forårs fest værdi cirka 1000 kroner. Så ligger du inde med en opskrift, du selv har fundet på, en opskrift der er gået i arv i familien gennem flere generationer, eller en du lært af en ven, så kig ind til Bager Sofus med opskriften.

“Der var bare 100% styr på det hele. Tusind tak for super mad og super service”. Joan & Jan Rømer, Roskilde

Festarrangement kr. 645,- pr. couvert*

70erne. Søren har været et aktiv medlem af fotoklubben Negativ og er i dag medlem af Downstairs fotoklub. Søren har også været dommer i Lejre Fotomaraton. Gorm Skovsted tager typisk landskabsbilleder, hvor lys og farver giver en oplevelse og indtryk. - Når man kommer som turist, har man ofte ikke den samme tid til rådighed, som hvis man er lokal. Det gør det svært at tage et billede i udlandet, fordi man ikke på samme måde kan vente på vejret, eller hvor lyset kan give en suveræn stemning, som kan give en særlig oplevelse, siger han. En del af billederne på denne udstilling er dog også lokale billeder fra Lejre, hvor han ofte har været ude og besøge de samme steder flere gange for at finde det rigtige tidspunkt og den rette stemning. Gorm er medlem af Lejre Fotoklub.

Jazz-aften i Glim Kirke

3 retters festmenu med banketvine samt øl og vand ad libitum under middagen samt kaffe og te efter middagen. Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. *Min. 30 voksne.

Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

For tiden udstiller fotograferne Søren Langkilde Madsen og Gorm Skovsted naturfotografier på rådhuset i Allerslev. Onsdag den 19. februar åbnes dørene for alle. Her vil begge fotograferer fortælle om deres billeder. Billederne vil blive gennemgået. og de vil fortælle om, hvordan billederne er taget og efterbehandlet. Det vil være muligt at diskuterer nogle af de 63 billeder og billedkompositionerne. - Vi håber derved, at folk kan gå hjem med lyst til at gå ud og fotografere og gerne med inspiration til at kunne tage bedre billeder selv, siger Søren Langkilde Madsen. Der er gratis adgang til arrangementet, der starter kl 18.30 og slutter 21.15. Søren Langkilde Madsen har fotograferet siden 70erne. Hovedinteressen er illustration og beskrivelse af naturen. Naturfoto interessen startede i starten af

comwellroskilde.dk

Onsdag den 26. februar kl. 19.00 * Johannes Bo Larsen og Nicholaj Siltan


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

Hustle og drama i Bio

15

Forår på vEj hos

Ege... I næste uge sætter vi følgende

NYE SAGER TIL SALG Kontakt os og få mere info om disse spændende sager: Nem lille have

solidt køb - dob. carport

Scene fra Fruitvale Station, der vises i Hvalsø Bio.

roskilde, himmelev:

Kirke hyllinge:

Hvalsø Bio har to amerikanske film på plakaten trekantsdramaet ’American Hustle’ og den prisvindende ’Fruitvale Station’.

½-dobbelt hus fra 1981 med nem lille have, med boligareal på 95 kvm. Et godt tilbud til den lille familie og/eller seniorerne.

Hvalsø Bio viser ’American Hustle’, der er et trekantsdrama i 70er-stil. Filmen foregår i 70ernes USA, der er præget af økonomisk uro og alarmerende arbejdsløshedstal. For Irving Rosenfeld er den eneste vej gennem dagen og vejen at snyde. Så sammen med den lige så snu og ikke mindst forførende Sydney Prosser opretter han et firma, der tager penge for at udstede lån, som de dog aldrig udbetaler. Forretningen vokser, men en dag går de lige i FBIs fælde. Den entusiastiske og iltre FBI-agent, Richie DiMaso, giver dem to

valg: en tur i fængsel eller et arbejde for FBI. Valget falder på det sidste, og snart bliver Irving og Sydney draget ind i en verden af politisk korruption, intimiderende mafiosoer og masser af bondefangeri. Filmen er løst baseret på virkelige hændelser fra slutningen af årtiet, hvor FBI i samarbejde med en svindler forsøgte at afsløre kriminalitet blandt forretningsfolk og politikere, hvilket blandt andet inkluderede en falsk sheik. Filmen var nomineret til syv Golden Globes, og vandt tre: en for bedste film i genren musical/komedie og så fik Amy Adams prisen for bedste kvindelige hovedrolle og Jennifer Lawrence prisen for bedste kvindelige birolle. Den anden amerikanske film, som Hvalsø Bio har på programmet er af en helt anden type. Det drejer sig om den prisvindende ’Fruitvale Station’

om en ung afroamerikaner, der mødte sin skæbne på Fruitvale Station i Californien Robert Redfords Sundance Filmfestival har næse for de gode film af unge talenter. I 2012 år vandt ”Hushpuppy” både hovedprisen og publikumsprisen. I 2013 gentog ”Fruitvale Station” successen. Filmen er valgt som februars filmperle i Hvalsø Bio, hvor den kan ses fra mandag den 24. til onsdag den 27. februar. Den debuterende instruktør, Ryan Coogler, har nøgternt og usentimentalt gengivet den virkelige historie om den sidste dag i den unge afroamerikaner Oscar Grants liv. Selv om man kender udfaldet, stiger spændingskurven dramatisk op til det fatale og helt meningsløse sammenstød med en gruppe overspændte politifolk. Fruitvale Station vises fra den 24. til den 27. februar.

Et rigtigt godt muret hus på 110 kvm. + dobbelt carport, beliggende i byen, Tæt ved skole, indkøb, børnehave, m.m.

42 sekunder fra gågaden

Meget fornuftig pris

roskilde City:

hvalsø:

Bylejlighed på ca. 70 kvm., en skøn 3-værelses lejlighed, kun 42 sekunders gang fra gågaden. Et spændende tilbud midt i byen.

En rigtig god familievilla på 124 kvm. med 4 værelser, beliggende ganske tæt på skolen, børnehaven, idrætshallen, indkøbscenter og HT-stationen. God bolig til fornuftige penge.

173 kvm i den gamle bydel

Landsted med 2 boliger

roskilde, svogerslev:

Lejre, osted:

173 kvm. villa fra 1955, beliggende i den gamle bydel tæt ved gadekæret.

Landsted på 8.4 ha med 2 boliger, bel. Lige udenfor Osted By. Et godt stort bygningssæt med muligheder. Ny flot bolig på 100 kvm. Ældre stuehus på 162 kvm. Rigtig god velbygget stald på ca. 370 kvm. Fredeligt beliggende. Du kan cykle op til byen.

Funkisvilla i flot, flot stand

roskilde, ved byens parker og tæt på havnen: Attraktiv funkisvilla på 155 kvm. i en særdeles flot stand udbydes nu.

Tæt på skole og børnehave

Lejre, osted: Rigtig god villa på 130 kvm. opført 1987,i et plan, beliggende tæt på skolen, idrætshallen, børnehave og indkøb.

Idyl og charme

Kattinge: Godt bondehus med fint stråtag, på i alt 128 kvm. beliggende i den skønne gamle bydel. Boligen oser af sjæl og charme.

Vi fornemmer, at flere købere er ude på markedet nu. Lad os give dig vores vurdering - det koster ikke ekstra!

Bondehus nær gadekæret

hvalsø, vester såby

Charmerende og toprenoveret bondehus beliggende i den gamle bydel, nær gadekæret. 115 kvm. i et plan. Smuk og indbydende ejendom.

Går du også i salgstanker, så ring til os straks og få sat dit hus til salg her i foråret. www.eges.dk

hUsK

vi annoncerer også hos ”Københavnerne”

Ege Christiansen

www.eges.dk

Statsautoriseret ejendomsmægler, MDE

Telefon: 70 29 90 90


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

16

Hvem skal med i vandrådene

Åben sangaften

Lejre Kommune opfordrer til at indstille repræsentanter til vandrådene for hovedvandoplandet Isefjord og Roskilde Fjord. Foreninger, der arbejder med beskyttelse og benyttelse af vand, kan inden d. 28. februar sende forslag. Indstillinger sendes til Lejre Kommune, Møllebjergvej 4, 4330 Hvalsø, pr. e-mail til cbm@lejre.dk mærket ”Indstilling af repræsentant til vandråd”.

Lejre Kulturdage: Onsdag d. 7. maj kl. 19.30 holdes der Åben sangaften i Såby Gamle skole, Bogøvej 3 i Kirke Saaby. Der startes m. et glas vin og lidt mad. Dernæst starter fællessangen m. Anders Vincents v. klaveret. Arrangørerne har valgt sange til 1.runde. Efter pausen kan gæsternes egne sangforslag synges.

Flot deltagelse

Play & Stay tennis

Søndag den 9. februar dannede Hvalsø Hallen rammen om et hyggeligt arrangement i Hvalsø Tennisklub. Klubbens medlemmer var sammen med deres familier inviteret til en sjov tennis-

dag, med fokus på konceptet “Play & Stay”. Play & Stay konceptet sikrer, at tennis bliver let og sjovt og sundt. Konceptet kan med stor fordel bruges af alle aldersgrupper, men er

hovedsageligt rettet mod at give børn og unge en let og sjov introduktion til tennisspillet ved at benytte langsommere bolde på mindre baner samt ved at lade dem serve, spille og vinde point

fra første færd. En konsulent fra Dansk Tennis Formund introducerede de mange medlemmer og deres familier for konceptet, og efterfølgende blev der trænet både for- og baghånd.

Osted bylaug holdt sit årsmøde den 7. februar i Osted hallens cafeteria. Her deltog i alt 62 personer. En tidligere Ostedborger Hans Jørgen Lysholm fortalte om sin far, den sidste sognefoged i Osted, Ejner Christensen. Hans Jørgen fortalte levende om sin far, men han fortalte også om historiske steder og personer i Osted, som han husker det. Oldermanden Niels Rasmussen fremlage årets beretning for 2013. Han kom ind på bylaugets sommerfest og høstfesten, desuden omtalte han forbedringer omkring gadekæret. Niels Rasmussen omtalte også bylaugets forventninger til 2014. Der skal opsætte nye bænke omkring gadekæret, og bylauget vil prøve at forbedre miljøet, samt få opsat flere affaldsbeholdere ved Osted gadekær. Bylauget vil også arbejde yderligere for at

forbedre forbindelsesstien mellem Alfarvejen og Byvejen. Årsmødet valgte ny oldermand, og det blev Hans Larsen. Til viceoldermand blev genvalgt Jane Rasmussen. Nye viceoldermænd er Kirsten Petersen og Poul Ravnkilde. Til aktivitetsudvalget var der genvalg til Holger Larsen og Inge Cecilie Christensen. Bylauget uddelte også Bylaugsprisen for 2013. Den blev i år givet til huset på Byvejen 10 i Osted, og prisen, en messingplade, gik til ejerne Henrik og Anne-Marie Visby. Bylauget havde forberedt ny vedtægter til drøftelse i forsamlingen. De gamle vedtægter var fra 1888 og var stort set ikke ændret siden. De nye vedtægter blev drøftet og med få ændringer blev de vedtaget. Referat af årsmødet kan læses på bylaugets hjemmeside.

200 børn får overdosis af vitaminpiller I mange familier står vitaminpillerne fremme på spisebordet, så man husker at spise dem, men de seneste undersøgelser viser, at det kan være en dårlig - og temmelig farlig idé. Hvert år spiser knap 200 børn nemlig en overdosis vitaminpiller. Man skal nemlig lade være med at have vitaminpillerne stående fremme, og i stedet bruge børnevitaminpiller, der har børnesikret emballage, lyder rådet fra Børneulykkesfonden. Vitaminer er sunde, men kun i rette mængder. Hvis dit barn spiser for mange vi-

Lejre Kulturdage 2014

taminpiller, kan det lede til overdosis, som kan give skader på organer og i værste fald medføre døden. Hvert år ender næsten 200 børn på skadestuen som følge af, at de har spist for mange vitaminpiller, viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen. I mere end hvert tredje tilfælde var der tale om så stor dosis, at barnet måtte indlægges akut. - Det kan skabe alvorlige komplikationer, hvis et barn spiser for mange vitaminpiller. Det er særligt indholdet af jern i pillerne, man skal være opmærksom på, da for meget jern angriber organerne, og man risikerer at få hjerne-, lever- og nyreskader, siger Steffen Husby, som er lægeekspert i Børneulykkesfonden og til hverdag profes-

sor på H.C. Andersen Børnehospital. Børneulykkesfonden arbejder for at forebygge ulykker blandt børn, og fonden er bekymret over det høje antal børn, som hvert år får en overdosis af vitaminpiller. - Vi ved at særligt de små børn er overrepræsenteret i statistikken. I tre ud af fire tilfælde med overdosis af vitaminpiller er der tale om et barn under fem år, siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden. - Det skyldes formentlig, at vitaminpiller til børn typisk er tilsat frugtsmag, så børn vil spise dem. Men de helt små børn ved ikke, at det kan være skadeligt at spise for mange. Så hvis de først får fat i dem uden at mor og far

holder opsyn, risikerer de at spise, indtil de får en overdosis. Vi råder derfor forældre til at holde vitaminerne uden for børns rækkevidde og købe børnevitaminpiller med børnesikret emballage, forklarer hun.

nesikkerhed, med henblik på at øge bevidstheden omkring børns sikkerhed og nedbringe antallet af børneulykker. Børneulykkesfondens arbej-

der indenfor tre indsatsområder, der dækker hjemmet, trafikken samt idræt/fritid.

Børneulykkesfonden Børneulykkesfonden blev stiftet i 2008 af Codan Forsikring og Odense Universitetshospital (H.C. Andersen Børnehospital og Ulykkes Analyse Gruppen). Begge parter har en interesse og et gensidigt engagement til børn og børns sikkerhed, som danner grundlag for stiftelsen af fonden. Børneulykkesfonden har en vision om at gøre Danmark til det førende land indenfor bør-

. . . . . . . . Knap op for kulturen - 26. april til 11. maj -se det komplette program her i avisen den 22. april


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

17

www.eges.dk

Ege sælger huset Hvalsø

Landligt beliggende villa med udsigt til marker

Åkandevej 23, Vester Såby 1-plans villa beliggende i landsbyidyl med aktivit landsbyliv. Indeholder bl.a. køkken med spiseplads, stue med direkte adgang til dejlig havestue, 3 vær. og garage.

NYHED

Sagsnr: Kontant: Udbetaling: Brutto/netto: Alt. brt/nt: Bolig: Grund: Rum/stuer: Opført: Energimærke:

40031264 1.195.000 60.000 7.160/6.840 3.567/3.807 130 788 5/2 1961/1970 D

Hvalsø

Velindrettet villa nær Åstrup skoven

Liljevej 27, Vester Såby Velindrettet 1-plans villa på 140 kvm. Et ganske almindeligt hus til en fornuftig pris. Huset byder bl.a. på: 3 vær., 2 badevær., stort spise-alrum m. hvidt køkken. Nær off.transport.

NYHED

Sagsnr: Kontant: Udbetaling: Brutto/netto: Alt. brt/nt: Bolig: Grund: Rum/stuer: Opført: Energimærke:

40031219 1.595.000 80.000 9.472/8.843 4.762/4.857 140 857 5/1 1973 F

TILFREDS SÆLGER Vi valgte Ege til salget af landejendommen på Kattingevej, da Ege har stort kendskab til salget af disse typer ejendomme. Der er mange ting at håndtere ved salg af en landbrugsejendom såsom: skattekonsekvenser, hektarstøtte, forpagtning, fremtidig kloak, vandforsyning m.m., hvilket Ege håndterede professionelt. Ege kører en meget kraftig markedsføring, der skaffede mange interesserede købere. Ege solgte min ejendom i 2013 til min store tilfredshed. Ingrid Dyhr, sælger af Kattingevej 22, Roskilde

Fritidshus med udsigt til fjorden

NYHED

Ejby

EGE SÆLGER HUSET

Gudrun Børresensvej 14 Kvalitetsfritidshus fra år 2007 på 118 kvm. opført i mursten og med skøn udsigt til fjorden. Kun få hundrede meter til havnen. Ønsker du kvalitet tæt ved vandet, så skal du slå til her. Sagsnr: Kontant: Udbetaling: Brutto/netto: Alt. brt/nt: Bolig: Grund: Rum/stuer: Opført:

40731069 1.495.000 75.000 8.654/8.101 5.861/5.606 118 902 3/1 2007

Roskilde, Lejre & Bramsnæs Statsautoriseret ejendomsmægler, MDE

Roskilde

Rishøjvej 4, Kattinge

Hvalsø, Bentsensvej 3A Sagsnr: Kontant: Udbetaling: Brutto/netto: Alt. brt/nt:

40031059 1.150.000 60.000 7.053/6.339 3.324/3.310

SOLGT

Ege Roskilde Hersegade 18 4000 Roskilde 4000@eges.dk

Ege Lejre Bygaden 18 A 4320 Lejre 4320@eges.dk

Bolig: Grund: Rum/stuer: Opført: Energimærke:

77 461 3/1 1942/1960 E

Ege Bramsnæs Bygaden 18 4070 Kirke Hyllinge 4070@eges.dk

Sagsnr:

40000377

SOLGT

Tlf: 70 29 90 90


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

18

Andenplads

Indkøbsordning for ældre

Læs udenlandske aviser på biblioteket

Hvalsø BF. deltog med 7 spiller i 6 afdeling af Oldboys cuppen, Kuno Jensen blev nr. 1 Peter Lund, Per Gottfredsen, Flemming Rasmussen og Jørn Mikkelsen blev alle nr. 2. Til sidst blev Per Stephansen og Tonny Nielsen nr. 3 i deres pulje

Ældre, der ikke har køremulighed til næmeste byer, kan tilmelde sig en indkøbsordning, der fungerer hver anden fredag. Man skal selv kunne købe ind og bære varerne ud. Tilmelding skal ske til Østergaard Aktivitetscenter, der stiller sin bus til rådighed for ordningen.

Lejre Bibliotekerne tilbyder borgerne at læse udenlandske aviser på kommunens fem biblioteker. Databasen Library PressDisplay, som indeholder aviser fra hele verden, stilles gratis til rådighed for kommunens indbyggere, sommerhusgæster og andre turister. Det sker via fra bibliotekernes pc’er. Library PressDisplay indeholder mere end 1.000 udenlandske aviser.

Velfærdsteknologiske hjælpemidler LÆSERBREV Af Leif V. Nielsen Soc.dem. Medlem af KB i Lejre Når der debatteres for- og imod brugen af velfærdsteknologiske hjælpemidler, er det næsten altid hjælpemidlets effekt og gavn i forhold til borgeren, der tales og skrives om, men det har jo i virkeligheden også stor indflydelse på personalets arbejdsmiljø, når vi til- el-

ler fravælger hjælpemidler. Da jeg blev valgt til kommunalbestyrelsen i Bramsnæs kommune i 2001, havde jeg ikke det store kendskab til arbejdsforholdene for personalet, der udførte praktisk hjælp og personlig pleje. Det mest opsigtsvækkende hjælpemiddel dengang var nogle flytbare elektriske hejse, der var monteret på loftsskinner, som kunne flyttes rundt efter behov. Brugen af hejsene var dengang et stort fremskridt for arbejdsmiljøet, da forflytningen af borgeren ikke længere skulle

ske ved brug af rå muskelkraft, men langt hen ad vejen kunne klares af en person ved brug af hejsen. Det har uden tvivl betydet, at mange medarbejdere er blevet sparet for slidog løfteskader på arme, skuldre og ryg, som vel stadig er den største andel af arbejdsskader blandt plejepersonale og sygeplejersker. Færre sygedage er også lig med færre vikarer til glæde for borgerne, men også færre omkostninger på lønbudgettet. Siden 2001 er der sket en enorm udvikling i udbuddet af teknologiske hjælpe-

Udvikling i yderområder trues af SKAT LÆSERBREV Af Flemming Damgaard Larsen Medlem af Folketinget for Venstre Valgt i Region Sjælland En ny praksis i SKAT gør, at en række landbrugsejendomme i landdistrikterne er blevet omklassificeret, så ejendommene nu vurderes som beboelsesejendom i stedet for landbrugsejendom. Det betyder helt konkret, at den enkelte familie oplever en markant skattestigning, som betyder øgede omkostninger ved at bo i den pågældende ejendom.

Der er set uhyre eksempler på skattestigninger på op mod 700 procent. Det er et tydeligt eksempel på, når rigide regler kommer før hensynet til den enkelte borger. Mennesket skal før systemet, og derfor skal reglerne understøtte de borgere, som reglerne omfatter. En så markant stigning i en husstands udgifter kan være altafgørende for, at en families budget ikke længere hænger sammen. Og når den ændrede praksis samtidig er sket uden varsel, fra den ene dag til den anden, har den enkelte ingen chance for at gøre hverken fra eller til – andet end at flytte. På den baggrund er det

Kommuneplan LÆSERBREV Af Poul-Henning Friborg Jernbanevej 8 4330 Hvalsø Det var en fin lille artikel om den nye Kommuneplan 2013(Lejre Lokalavis uge 4). Her beskrev man, hvilke muligheder for udvikling, den giver mulighed for og hvilke afsnit der taget ud. Det underlige er, at politikerne ved det første større projekt i Hvalsø: ”Søtorvet”, går direkte imod nogle af de væsentlige punkter,

som beskrevet i Kommuneplan 2013 der skulle fremme udviklingen. Man vil rive bevaringsværdige huse ned på Hovedgaden og erstatte dem med ”Amsterdamhuse”. Hvorfor vil man ikke bevare Hvalsø som en stations/kirkeby og bygge i den stil som kendetegner Hvalsø? Man bygger en ny børneinstitution ved Hyldebjerg. Jeg kan ikke vurdere det fornuftige i det, men hvorfor bygger man et hus, der i den grad skiller sig ud fra de omkringliggende huse?

også tydeligt at se, at SKAT’s praksis kan medvirke til en affolkning af yderområderne. Det bliver dyrere at bo på disse ejendomme i yderområderne, og af samme grund bliver det også sværere at sælge dem igen, hvilket kan afholde potentielle købere fra at slå til. Det er fuldstændig i modstrid med ønsket om at gøre områderne attraktive og skabe ordentlige vilkår for mulige tilflyttere og nuværende beboere i yderområderne. Vi skal skabe betingelser, der sikrer vækst, muligheder og udvikling i yderområderne og ikke opstille økonomiske barrierer.

Man formindsker de grønne områder, der skulle være en kvalitet med institutioner og sandelig også med parkeringspladser. Jeg har forstået, at Stiftet har fået lov til at bestemme farven på tagene i Søtorvet. Det undrer mig, at stiftet kan blande sig i tagfarven, idet problematikken ikke er udsynet fra kirken, men muligheden for at se kirken fra Søtorvet . På den måde bliver kommuneplanen bare et dokument, som man skal lave, på grund af en lov, og ikke fordi man vil langtidsplanlægge.

midler. En genial opfindelse er en oppustelig madras, der ender med at blive til en stol, når oppustningen er tilendebragt. Madrassen kan også bruges til forflytning af store og tunge personer, og oppustningen sker med en lille elektrisk kompressor. Det hele kan betjenes af en person, der herefter kan ”nøjes” med at forflytte borgeren fra siddende stilling i stedet for fra liggende stilling på gulvet. Brugen af madrassen kan f.eks. klares af en enkelt medarbejder hjemme hos borgeren, typisk efter brug

af nødkaldet. Det betyder hurtig hjælp til borgeren, og er en god hjælp til medarbejderen, der ikke skal vente på en kollega eller vente på Beredskabet, der også bruges som assistance i disse situationer. Jeg mener, vi politikere skal være mere målrettede og opmærksomme på udbuddet af de hjælpemidler, der kan spare medarbejderne for div. arbejdsskader og dermed skabe et bedre arbejdsmiljø. Det er ligeså vigtigt at holde medarbejderne fri for skader, som det er at finde de rette hjælpemidler til hjælp for borgerne. Det er derfor bydende nødvendigt, at afsætte penge i

budgettet til indkøb og afprøvning af udvalgte hjælpemidler, og sørge for relevant uddannelse og efteruddannelse af personalet, så de også er i stand til at betjene disse på den korrekte måde. Når vi har foretaget div. bruger- og tilfredshedsundersøgelser er et af kritikpunkterne som regel brugen af mange vikarer. Mon ikke det er noget alle kommuner kender til? Hvis brugen af nogle af de mange hjælpemidler kan forhindre skader, og dermed være med til at minimere brugen af vikarer, er meget opnået til glæde for borgerne og medarbejdernes arbejdsmiljø.

Venner ved det først

Her på Lejre Lokalavis kan vi godt lide vores venner også dem på Facebook. Uanset om det er pengeautomaten i Hvalsø, der forsøges sprængt eller Osted Ost, der omsider finder nye og velegnede lokaler, så ved vi det her på avisen, før de fleste. Sådan er det heldigvis for os som kommunens rigtige lokalvis. Vi elsker at vide tingene først, og vi er helt vilde med at dele vores viden med Dig, kære læser. Men når nu Lejres egen lokalavis kun udkommer en gang om ugen, så sker det, at det der var en ægte ”Breaking News”, ender med at være lidt ”Old News” med flere dage på bagen. Derfor bruger vi både vores egen hjemmeside, www.lejrelokalavis.dk og vores Facebook-profil, når vi lige pludselig står med en spændende nyhed, som bare skal deles med byens borgere. Fordelen ved at kæde vores Facebookprofil og vores hjemmeside sammen er, at du ikke behøver at tjekke hverken den ene eller den anden for at få de sidste helt varme nyheder. Du skal blot tjekke ind på vores profil på Face-

book og klikke i feltet ”Synes godt om”. Så får du helt automatisk en melding på din egen Facebook-profil, når der sker noget helt særligt i Lejre - og kun når det er noget helt særligt. Som noget helt særligt får du også adgang til avisen i digital udgave, dagen før den ordinære udgivelse. Det sker ligeledes gennem et lille vink på din egen Facebookprofil.

I nær fremtid vil du fra tid til anden, i særlige tilfælde, modtage et godt tilbud. Det kan være alt fra tilbud om deltagelse i en spændende konkurrence, et specielt tilbud på vin eller måske et særligt attraktivt rejsetilbud. Fordelene er mange og flere kommer til, så tjek ind på vores Facebook-profil eller vores hjemmeside, og klik i ”synes godt om”.


LEJRELOKALAVIS 18. FEBRUAR / 19. FEBRUAR 2014

19

Spritbilist på Holbæk-motorvejen

Nævn omstøder kommunal beslutning

Billard resultater

Torsdag den 13. februar kl. 21.22 blev politiet sendt til en væltet varevogn på motorvejen ved Kirke Saaby. De to personer i bilen var selv kommet ud og uskadte. Begge personer i bilen var spirituspåvirkede, og da det ikke umiddelbart kunne fastlægges, hvem der havde kørt, blev begge anholdt og sigtet for spirituskørsel.

Natur- og miljøklagenævnet har omgjort Lejre Kommunes beslutning om, hvor meget der må graves i grusgraven v. Kyndeløse. Lejre udstedte for 5 år siden tilladelse til at grave 50.000 m3 råstoffer årligt. Nævnet har nu tilladt indvinding af 75.000 m3, hvilket var ejerens ønske. Kommunen ønskede at tage hensyn til beboerne i området p.g.a. af tung trafik.

3-Division hold 1 vandt hjemme 8-0 over Keglen ”Høng”, hold 2 var på besøg i Rødovre BK. fik uafgjort 4-4. Serie 2 var på udebane mod Helsingør fik uafgjort 4-4. Begge hold i Oldboys spillede hjemme, hold 1 tabte 7-1 til Osted BK. hold 2 vandt 6-2 over Haslev BK. Holdet 2-mands i 3-Bande vandt ude 4-0 over Rødovre BK.

Aut. Kloakmester

Anlægsarbejde

Et børneliv med plads til forskellighed

Mange tak til formanden for Forældrebestyrelsen for Dagplejen i Lejre Kommune, Ida Duus Thomsen, for dit åbne brev i Midtsjællands Folkeblad den 11. februar. Her byder du dels os nyvalgte medlemmer i Udvalget for Børn og Ungdom velkommen til det fremtidige samarbejde, men du giver også samtidig udtryk for, at det er meget vigtigt med et varieret udbud af dagtilbud til vores børn her i Lejre kommune, herunder den kommunale dagpleje. Som nyvalgt Venstremedlem af udvalget for Børn og Ungdom, kan jeg kun give dig helt ret i dette. Venstre ønsker også, at vi i Lejre kommune er i stand til at tilbyde forskellige dagtilbud til vores mindste børn. Børneområdet er et af kommunens vigtigste kerneom-

GENERALFORSAMLING

Kontakt den lokale kloakmester

Vagn Nielsen 40 11 95 99

MALER

Anlægsgartner

Telefon: 6076 1025

4 Træfældning 4 Beskæring af træer og buske 4 Klipning af hæk inkl. oprydning 4 Pleje og vedligeholdelse af plænen

DV

ÆRK

!

SPAR

FR

AG

Alt i havearbejde udføres

HÅN

KM-Haveservice

ER

Af Carsten Helles Rasmussen Venstre, Næstformand for Udvlget for Børn og Ungdom

-i det åbne landskab...

ADR

4 Renovering af plæne 4 Oprydning i haven 4 Snerydning 4 Glatførebekæmpelse

www.km-haveservice.dk Entreprenør

Slamsugning Højtryksspuling: Døgnservice!

Stoppet kloak,regnvand, dræn,tømning af septic/trix/samletanke og m.m.

N E R E MAL lsø fra Hva

Flemming R. Nielsen, Malermester

Telefon: 22 21 97 94 Web: www.malerenfrahvalso.dk maleren@melerenfrahvalso.dk Mail.

LAD HELLERE OS MALE! MURERMESTER

BRIAN HARDER MURERMESTER Vores speciale er

BADEVÆRELSER

Landbrugsarbejde, Vinterservice, Grønservice, Jordarbejde, Vejhøvl, Nedrivning

www.brianharder.dk

BILSYN

Elektriker

Per Hollænder Rorupvej 19 4320 Lejre Tlf. 40 89 52 33

Booking saaBy 46 49 19 10 Kastanievej 1 4060 Kr. Saaby

www.perhollaender.dk Belysning • Lysleder/fiberlys • IHC • IHC net • Tavler EDB netværk • Nyt og reparationer udføres

Klinik for Fodterapi generalforsamling i Beboerhuset på Bygaden, tirsdag, den 4. marts, kl.19:30 På generalforsamlingen vil bestyrelsen fortælle om årets aktiviteter samt lægge op til debat om Gevninges udvikling. Der vil blive serveret en forfriskning, samt være mulighed for at erhverve historisk materiale om Gevninge.

VEL MØDT! Bestyrelsen

TRY HARD ER

Regndalsvej 1 Øm · 4000 Roskilde · Fax 46 48 26 02 · brianharder@mail.dk

SMEDIE

TRÆLLERUP SMEDIE & VVS Aut. VVS installatør

FODBEHANDLING BØJLEBEHANDLING INDLÆG

Arne Sørensen • Sanitet • Badeværelser • Centralvarme • Gasinstallationer • Varmepumper • Vandværker

STATSAUT. FODTERAPEUTER

ANETTE THORST

40 68 03 81

Booking osted 46 49 19 70 Hovedvejen 180, Osted 4320 Lejre

www.saaby-bilsyn.dk

FODTERAPI

Gevninge Bylaug indbyder til

46 48 25 02 21 23 44 93

Entreprenør Verner Vincents · Tlf: 21 76 92 47 / 46 40 36 46 · www.ostervang.dk · Fredriksdalsvej 5 · 4070 Kr.Hyllinge

AUT. EL-INSTALLATØR

LÆSERBREV

råder, og for Venstre er det afgørende, at Lejre kommune er og bliver attraktivt for børnefamilier. Det betyder, at det er vigtigt, at kommunen har et bredt udbud af forskellige typer af daginstitutioner, herunder den kommunale dagpleje, så der bliver stor valgmulighed for forældrene. Det er vigtigt at bevare de små institutioner i mindre lokalsamfund, så børnene kan blive passet i deres nærområde. Børn skal have omsorg, og de skal stimuleres. Erfaringer og oplevelser i de første leveår er uhyre vigtige for barnets udvikling. Derfor skal der være kvalitet i dagtilbuddene. Og i den forbindelse er det afgørende, at daginstitutionen eller dagplejen er en attraktiv arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og med gode muligheder for efter/ videreuddannelse. Med andre ord så ønsker Venstre, at der i Lejre kommune skal være et Børneliv med plads til forskellighed. Jeg vil afslutte med at ønske og håbe på et rigtig godt samarbejde med Forældrebestyrelsen for Dagplejen i Lejre kommune.

Kloakering

Borrevejlevej 4·B, Gevninge

LISE SAUER

Mobil 21 22 73 11

24 60 55 10

Klinik for Fodterapi · Hovedvejen 163B · Osted · 4320 Lejre

MALER / RENGØRING Fra kælder til kvist - vi er Deres specialist

MALER & RENGØRING

Lise og Brian Petersen www.lejremaleren.dk

VVS

Den lokale autoriserede VVS & Gas Installatør

Tlf. 46 48 02 74 • Mobil 40 53 18 69 • Badeværelser • Centralvarme

• Blikkenslagerarbejde • Sanitet • Gasinstallation

Brian: .............. 40 81 56 56 Lise: ................. 26 18 92 95 Kongebrovej 21 · 4320 Lejre brian@lejremaleren.dk lises@pc.dk

Nørregårdsvej 26 · 4320 Lejre · Mail: vvs@nifa.dk · www.nifa.dk


æ

Startede fra bunden

Hvad byder fremt den på

Idégrund ag ”Jeg e sker at så nye frø”

Engagement

”Jeg e sker at så nye frø”

G

Amdi Jensen har i 10 år været fascineret af, hvordan kroppen fungerer. Nu hjælper han, sammen med sine kollegaer, mennesker med at få lindret deres smerter - Jeg har altid følt, at det var spændende at arbejde med kroppen og træning, siger fysioterapeut ved BeneFiT Osted Fysioterapi, Amdi Jensen. - Det, som

jeg synes er spændende ved dette job, er at forstå, hvordan kroppen fungerer, tilføjer han. - Hvad skal der ske, før vi kan løbe hurtigere? - Hvad skal der til for at undgå løbeskader? Det var sådanne spørgsmål, Amdi Jensen stillede sig selv, inden han tog springet til en uddannelse som fysioterapeut. Nu oplever han typisk folk som har ondt, når de udfører hverdagsgøremål. - Derfor har jeg

Per Akselbo har gået i sine patienters sko Per Akselbo har som fysioterapeut hjulpet mange mennesker af med deres smerte, men han har også selv et indblik i sine patienters oplevelser. Vi tænker nok ikke så meget over dem. Vores fødder. Det er først, når de ikke virker, som de skal, at vi læg-

ger mærke til dem. Per Akselbo, som har drevet BeneFiT Osted Fysioterapi siden 1983, har specialiseret sig inden for fodindlæg. Fødder, sko og indlæg kan umiddelbart virke som et mærkeligt emne at have fokus på, og det skyldes muligvis, at langt de fleste tager deres fødder for givet. men kroppens fødder er den del af kroppen, som belastes mest. Vi tager omtrent op mod 15.000 skridt dagligt, og igennem livet tager vi millioner af skridt. Derfor mærker vi det ganske voldsomt, når vores fødder ikke virker oradentligt, eller hvis de pulserer med en ubeskrivelig smerte på grund af en ulykke. I 2004 fik Per Akselbo knust sin venstre fod, da han skulle fælde et træ. Det væltede ikke, som det skulle, men gled i stedet ned på hans fod. - Jeg brækkede en del knogler og fik foden sat sammen med metal, siger han og smiler. - Så blev jeg jo ligesom super interesseret i fødder, tilføjer Per og bryder ud i latter. mens han fortæller denne historie, har han lettere ved at smile frem for at finde en sørgmodig mine frem. Sådan er Per Akselbo. Han vil ikke have ondt af sig selv. Derfor tog han sagen i egen hånd

nu mere fokus på at forstå de forskellige sammenhænge mellem smertemekanismerne. Jeg ser på det som et puslespil, når folk kommer ind og siger: ”Jeg har ondt i skulderen, men kun når jeg bevæger mig på en bestemt måde”, fortæller Amdi Jensen. - Så finder jeg det spændende og udfordrende at undersøge, hvilke smertemekanismer der er på spil. Altså, hvilke muskler gør ondt. Hvilke led er der tale om? Og i hvilken sammenhæng?

Kroppen er ligesom en bil - Når en patient fortæller mig om en smertemekanisme, er der noget, han eller hun gør forkert. Noget mekanisk i kroppen, som er gået i stykker. Jeg sammenligner ofte kroppen med en bil. Hvis der er noget galt med dækket, så kan det forplante sig og sprede sig ud i resten af bilen, forklarer han. - At forstå det kliniske puslespil og at få det til at passe. Det er det, som gør arbejdet spændende. I stedet for bare at sige til en patient: ”Du har ondt der, så masserer vi bare der´”, siger Amdi Jensen. Derfor indledes en samtale med patienten typisk med at spore sig ind på, hvilke handlemønstre patienten agerer efter. Det kan nog- Jeg kørte jo rundt i hele landet for at finde nogle sko, som jeg kunne holde ud at gå i. men der var ingen, der kunne hjælpe mig med det, så jeg måtte selv finde ud af det. Altså hvilke sko, jeg havde det godt med, og hvor jeg kunne finde dem henne. Og andre som oplever fodsmerter, som kræver en special type sko, kan være fortabte, for det ved man selvfølgelig ikke noget om i en almindelig skobutik, siger han.

Langetoften 9a · 4320 Lejre Tlf.: 46 49 77 40 www.Benefit-osted.dk info@Benefit-osted.dk • BeneFiT Er en landskdækkende kæde af klinikker. • I Osted arbejder i alt 6 fysioterapeuter samt 1 ekstra fysioterapeut, der kun arbejder med Kranio-Sakral Terapi og velværemassage og en sygeplejerske, som giver akupunktur. Derudover arbejder der også 3 sekretærer, der dækker fra klokken 8 til 17. Men BeneFiT har åbent fra 6 til 21. • Klinikken i Osted åbnede i 1983, og året efter Per Akselbo blev færdiguddannet som fysioterapeut.

som svend hos Slagter Frimann i Roskilde. Der var han de næste to år. Siden gik turen til Hvalsø Brugs, hvor han tilbragte to år i slagterafdelingen. I 1992 forlod han for en tid Midtsjælland og blev ansat hos slagtermester Schou og siden i EPA på Nørrebro. Tanken om at få sin egen butik var dukket op, og da

muligheden kom i 1995, købte Kennet en slagterforretning på Frederikssundsvej i København. Den drev han frem til 2001, hvor han solgte den til sin svend. Samtidig købte han butikken i Osted. - Det var lidt hårdt i starten. Jeg drev den et godt stykke tid alene, dog med lidt hjælp i weekenden fra

min daværende kone. Op mod juletid i 2001 overtog Kennet en elev. I dag har butikken tre ansatte: Martin Lund Olsen, der er udlært i butikken og har været der i seks år, Christine Mazur fra Skibby, der har været elev i et år og August Due - ungarbejder der har været ansat siden jul. - Han siger, at han vil være

slagter, bemærker Kennet, der i øvrigt forventer at få en elev mere efter sommerferien. Personalepolitiken er ret enkel: Personalet skal have det godt. - Jeg har Danmarks bedste personale. De er loyale og passer deres ting. Sygedage ser vi ikke meget til her. Det er ekstra vigtigt for en lille

mer fra kødkvæg. - Det er kød som i gamle dage, siger Kennet. - Vi er en af de få gamle slagtere, lægger han til. Butikken ligner da også en gammeldags slagterforret-

ning med hvide fliser på væggen. Kødet hænger en måned på krog i alt, heraf de sidste 14 dage i butikken. Desuden får butikken lam fra Sønderjylland. Der er tale om danske marsklam. Butikken fører dog også New Zeelandsk lam samt kyllinger fra Italien. Her drejer det sig om unghaner og bryststege. Svinekødet kommer blandt andet fra Glumsø. Når snakken falder på svinekød, så har Kennet også en ekstra fin ”godbid” at tilbyde kunderne med jævne mellemrum. Ind i mellem får han e n Hindsholmgris hvilket er en økologisk gris af Duroc-racen. Grisen er mindst et år, når den slagtes, og d e n

spiser tre gange så meget som almindelige grise. - Til gengæld vokser den dobbelt så langsomt, siger Kennet tørt. Kennet fandt denne svinerace under en motorcykeltur til Nordfyn, hvor målet var Munkebo Kro. - Vi passerede en sådan folk grise på Fynshoved, og jeg bed godt mærke i dem. Bagefter undersøgte jeg det nærmere på nettet. 14 dage efter kom en mand ind i butikken og faldt i snak med Kennet. Han var ikke blot fra Fyn, men fra Fynshoved, og det var faktisk ham, der havde grisene. - Derfra var der jo ikke langt til at lave en god handel, siger Kennet. Blandt de produkter Kennet fremstiller er en spegepølse, der er lavet af kød fra netop Duroc-grisen, og den laves uden brug af tilsætningsstoffer med e-navne.. - Det er min holdning, der slår igennem her. Vi er en af de få butikker, der er tilbage fra ”stenalderen”. Vi laver tingene uden fosfat og så vidt muligt det overhovedet er muligt uden e-navne. Der er kun salt i vores saltlage. For eksempel tørsalter vi vores. Og i forbindelse med vores salater og andet tilbehør bruger kun friske grøntsager. Vi bruger slet ikke frosne grøntsager. Når vi køber ind, så køber vi normalt heller ikke vacu-

Hele holdet fra BeneFiT Osted Fysioterapi, fra øverste venstre hjørne, Christel, Helle, Marianne, Niels, Lis, Amdi og nederest fra venstre, Louise, Ove, Mary-Ann og Per.

Knæk og bræk og hiv og træk.. Der er lange arbejdsdage på BeneFiT Osted Fysioterapi. Fysioterapeuterne, som har de tidlige morgenvagter, møder op klokken 6 om morgenen. Og fysioterapeuterne, som lukker og slukker, tager hjem klokken 21

ne vil undgå at have ondt. Alle disse mennesker vil fysioterapeuterne gerne kunne møde på patienternes egne præmisser, og det betyder længere åbningstider. Patienter og kunder skal kan møde ind, når de har tid.

Amdi Jensen har arbejdet som fysioterapeut i 10 år og sammen med sine kollegaer hjulpet mennesker fra nær og fjern med at få afhjulpet deres smerter. - Jeg kan ikke lide at kalde det en massagebriks, for jeg masserer ikke særligt meget, siger Amdi og smiler. - Det er knæk og bræk og hiv og træk. Instruktioner, undersøgelser og så videre, fortæller han. Amdi Jensen erkender, at det kan lyde pudsigt, at klinikken åbner klokken 6 og lukker klokken 21. - Det er et valg, vi har truffet her. Vi kan i princippet servicere alle, men typisk er vores patienter blevet henvist til os via deres læge, forklarer han. - men vi har også en patientgruppe, som kommer, fordi de ger-

Fremgang trods modgang Fysioterapeuterne i Osted har en fælles grunduddannelse, men derudover har de valgt at specialisere sig inden for en række forskellige områder. Alt lige fra chokbølgebehandling, specielt tilpassede fodsåler, rygsmerter, akupunktur og behandling af inkontinens etc. - Her i området er vi faktisk en af de få klinikker, som er af sådan en størrelse, at vi rent faktisk har mere at byde på . Andre fysioterapeuter kan måske kun tilbyde ”briksdelen”, men ikke træningsdelen, og så får patienten kun behandlingsdelen og ikke muligheden for en forebyggende indsats, forklarer han. - Det, at vi har denne størrelse, betyder, at vi har haft mulighed for at subspecialisere os, tilføjer han. men det var faktisk lidt af et tilfælde, at fysioterapeuterne i BeneFiT blev specialiserede inden for forskellige områder. Per Akselbo, som ejer BeneFiT Osted sammen med sin kone mary-Ann, fortæller, at klinikkens mange tilbud opstod i kølvandet på lukningen af plejecentret i Osted, som sidenhen flyttede til Lejre. - Da de flyttede, mistede vi omkring en tredjedel af vores omsætning, forklarer han. - Tabet af alle patienterne fra dagcentret og genoptræningen af patienter fra sygehusene betød, at vi måtte vi spørge os selv: ”Hvad nu”?

Derfor valgte fysioterapeuterne at fokusere på deres individuelle kompetencer for derved at kunne tilbyde en specialiseret service til deres patienter og kunder. Og det har været en succes. - Vi har ikke kun bibeholdt vores omsætning, men har forøget den. Fordi vi har fået så mange forskellige nicher, forklarer Per Akselbo. - Vi har formået at fordoble vores palette. Vi har alle de samme grundkompetencer, og så har vi formået at bygge på med masse ekstra, siden vi mistede plejecentret og al den kommunale genoptræning, forklarer han. - Udvidelsen har betyder, at vi nu kan tilbyde mere, slutter han.

Michael Andersen har ikke blot placeret sit firma i Kirke Hyllinge og er bosat der med sin familie. Tilhørsforholdet til byen strækker meget længere

tilbage. - Jeg er barnefødt her i byen. Min mor var dagplejer og min far pedel på Kirke Hyllinge skole, siger Michael.

Drømte om Falck. - Min barnedrøm var at blive Falck-redder, men så blev jeg i stedet tilbudt at komme i lære som tømrer. Det har jeg aldrig fortrudt, fortæller Michael. Læretiden blev tilbragt hos en lokal tømrermester, Jens Otto Olsen, hvor Michael i løbet af læretiden

også fik snuset lidt til snedkerarbejde. Drømmen om at være selvstændig kom også tidligt. - Min drøm om at være selvstændig startede, da jeg 19 år og var blevet udlært, siger Michael. - Den gang besluttede jeg, at jeg ville være selvstændig, inden jeg var 30 år. Det kom da også til at holde stik; Michael startede nemlig som 29-årig, altså for 12 år siden. Han startede - ligesom så mange andre ”nystartere” -

hjemme i privaten. - I starten var det bare mig. Jeg havde en gammel kassebil og hvad jeg kunne skrabe sammen af værktøj, fortæller Michael. - Hertil kom en masse gåpå-mod. Det har kostet meget arbejde og megen stædighed at nå frem til målet. Og om det siger Michael: - Når jeg sætter mig et mål, giver jeg mig ikke, før jeg når det. En gang i mellem må man standse op og revurdere, hvordan man når det, men jeg har aldrig

sluppet målet af sigte. Efter det første år var der så meget at lave at Michael kunne ansætte den første medarbejder. Pladsforholdene hjemme i privaten blev efter nogen tid for små til firmaet. - Efter halvandet år lejede mig ind i en nedlagt kostald for at få lagerplads og plads til maskiner. Det blev samtidig den spæde start til vores snedkerværksted. I 2008 flyttede firmaet ind på den nuværende adresse på Vintapperbuen 20,

Mest privatkunder Firmaets ubetinget største kundegruppe er privatkunder. Der er dog også en række firmakunder i kundedatabasen. - Det er bare sådan, det er blevet. Vi tager kun entrepriser på det private marked, forklarer Michael.

maet og styringen af opgaverne og så lader gutterne om lave det, de er gode til. Jeg savner lidt at have fingrene i brædderne. Men jeg gør det ind i mellem. Dog bliver det mest her på værkstedet. Kundetilfredsheden er vigtig, og noget tyder på, at kunderne faktisk er meget tilfredse. - Jeg har kun måttet sende i alt 10 rykkere på de 12 år, firmaet har eksisteret. Det tager jeg som et tegn på, at vi gør vores arbejde godt. Ved større opgaver forlanger Michael ikke penge forud, men opkræver dog a conto-betalinger, når opgaven kræver mange udlæg til materialer med videre.

Fremtiden Vi kan selvfølgelig se og mærke krisen, men har klaret os igennem med

samme mandskab. Vi kan nok mest mærke krisen på folks måde at investere deres penge på. for fem år siden skiftede folk alle vinduer i huset, nu skifter de kun nogle stykker ad gangen, men der er stadig nok kunder. Michaels mål er, indenfor en tidsramme på fire-fem år, at få en fast medarbejder på værkstedet samt to udekørende svende mere. Det første kvartal af 2013 har i følge Michael været lidt langsomt. - Folk har været afventende i forhold til jobboligordningen. 2012 var et godt år netop på grund af jobboligordningen. - Vi havde meget travlt fordi, kunderne vidste, at nu røg ordningen. En permanent ordning vil

• Kennets elever har flere gange gjort sig fordelagtigt bemærkede på det faglige plan. En elev har vundet Sjællandsmesterskabet, mens to andre har været med i finalen.

lige der bliver et team-ledelseskursus meget anvendeligt, for det handler at afgive ansvar til personalet. Rollen som censor på Slagteriskolen tager Kennet meget alvorligt. - Det er spændende at være censor på Slagteriskolen og på den måde være med til at holde branchen i gang med de unge mennesker. Det er tidskrævende man skal sætte sig ind i 1617 opgaver - en pr. elev. Besvarelserne er på 20 sider, og det læser man altså ikke lige igennem på en formiddag. Det dækker alt i branchen - og det er med til at holde mig selv i ørerne, fortæller Kennet, og tilføjer: - Hvis vi ikke er med til at uddanne de unge mennesker, så har vi i branchen ingen fremtid.

Fritiden Selv om Kennet efter eget udsagn sjældent arbejder mere end 50 timer om ugen, så er der også tid at tage på ferie, spille golf og ikke mindst køre motorcykel. - Jo - jeg kører Harley David-

son, og når jeg bruger på ferien, så er det også med en combi-camp anhænger. Turene tager Kennet med sin kæreste, som han har boet sammen med i syv år. - Hun har sin egen Harley. Vi kører ud, hvor vi vil være og bruger combi-campen (der kan slås ud) til at sove i. Det er faktisk meget praktisk, fortæller Kennet. På den måde er det blandt andet blevet til ture i Norge, Alsace og Normandiet. - Vi kører helst ikke på motorveje, men foretrækker landevejene. Det er sjovere, og man ser meget mere. Golf er der som regel også tid til. I sommerperioden spiller Kennet mandag morgen (mandag er fast lukkedag) golf i Skjoldenæsholm, som han i øvrigt er sponsor for. Han løber også meget - på motionsbasis. I 2010 løb

han således maraton med en lærling. Personalet involveres også i et andet løbeprojekt, hvor de skal løbe TV2 løb med Lene og nogle kunder.

Fremtiden Fremtiden for butikken er ganske tydelig for Kennet. - Fremtiden står jo her i Osted. Jeg har nok 15-20 år tilbage i benene, tror jeg. Derefter må en anden overtage butikken, siger han.

Opgaverne er meget varierede. - Vi laver faktisk alt, hvad vores kunder vil have lavet. Det kan være justering af køkkenlåger, forskellige reparationer, ombygninger, tilbygninger og meget andet, siger Michael, og tilføjer: - Vi laver simpelthen alt med træ. Michaels mål er kvalitet og dermed også arbejde udført til tiden - og til prisen. Sådan skal det være, understreger han. - Mine medarbejdere er

give virksomhederne mulighed for at tænke længere frem og investere, mener han. Tømrerfirmaet Michael Andersen ApS er medlem af Dansk Byggeri og dermed også med i Byggegarantiordningen. - Vi er uddannede energivejledere hos Teknologisk

Her Finder du OSted Slagteren

• Butikken er beliggende på Fugletoften 6, Osted, 4320 Lejre. • Butikken har sin egen hjemmeside: www.slawter.dk. råvarer

• Kød fra Nordjylland (Limousinekvæg og Charolais-kvæg. Marsklam fra Sønderjylland. Også New Zeelandsk lam samt kyllinger fra Italien (unghaner og bryststege). Svinekødet fra Glumsø og Hindsholmgris (økologisk Duroc-svin. andre Faglige aKtiviteter

• Medlem af de sjællandske slagtermestres bestyrelse. medlem af mesterslagter-kæden. • Hovedbestyrelsesmedlem i danske slagtermestre. denne forening varetager i alt 400 slagtere, slagtehuse og industrimedlemmers interesser. • Medlem af en erfa-gruppe med seks slagtere. • Tovholder på blandt andet et team-ledelseskursus på lokalt plan. • Censor på slagteriskolen. Fritid

• Kennet kører Harley Davidson motorcykel. Kæresten Lene kører ligeledes Harley Davidsen. • Kennet spiller golf i Skjoldenæsholm Golf Klub. • Løber - på motionsbasis.

Virksomhedsportræt er indrykket som annonce af osted slagteren. Portrættet er udarbejdet af Lejre Lokalavis 46 48 07 70

simpelthen hjernevaskede med, at de ikke kører hjem, før kunden er tilfreds, siger Michael. - Det virker for os, tilføjer han tilfreds. En af firmaets styrker er specialfremstilling af lister, paneler, karme etc. - Det er en af vores mange stærke sider, netop fordi vi har eget værksted, hvor vi kan gøre det. Firmaet laver også møbler og borde samt specialopga-

ver for andre håndværksmestre - for eksempel støbeforme til murerfirmaer.

Institut. Det har vi gjort for at have fokus på energi og energibesparelser. Det er fremtiden og har i allerhøjeste grad noget at gøre med det, vi laver. - Vi har valgt at være opdaterede hele tiden. Man kan jo ikke røre noget, uden at energien spiller ind.

FAKTA

Tømrerfirmaet Michael Andersen ApS Vintapperbuen 20 4070 Kirke Hyllinge Tlf. 22 63 78 39 E-mail: brug@michael-andersen.dk www.michael-andersen.dk • Medlem af Dansk Byggeri, Byg Garanti. • Uddannet energivejleder (Teknologisk Institut). • TømrerfirmaetMichael Andersen åbnede 1. november 2000 og blev omdannet til ApS i 2005.

FRITID MED ARBEJDE

Firmaet har succes med at sælge termograferinger af bygninger - det vil sige målinger af, hvor det nu er, at kulden kommer ind. Efterfølgende tager man så fat i, hvad der skal gøres for at få mest ud af sine penge. - Mine medarbejdere sætter en ære i få de ting i orden. Der, hvor der er effekt, er jo alle de usynlige ting. Vi kigger på bygningen som en helhed, og vi kan lave en pakkeløsning med isolering, varmepumpe etc. alt hvad der nu skal til.

Det er der et stort potentiale i. En god energirenovering af et parcelhus kan sætte varmeudgiften ned til under det halve. Så er alt også taget med og alle muligheder overvejet. Firmaet har en række trofaste leverandører af for eksempel solvarmeløsninger med videre. - Vi har en rigtig bred vifte af samarbejdspartnere, så vi kan sætte holdet efter opgavens art.

Selv om Michael valgte at gå i lære som tømrer og dermed ikke fik opfyldt drømmen om at blive Falck-redder, så har han alligevel fået opfyldt drømmen - blot på en lidt anden måde. - Jeg har et deltidsjob som brandmand på brandstationen her i Kirke Hyllinge. Jeg blev også uddannet som ambulancebehandler gennem det daværende Bramsnæs Brandvæsen (nu Lejre Brandvæsen), mens jeg startede mit firma. Michael er også førstehjælpsinstruktør og underviser også i egen kursusvirksomhed, hvor han underviser private og institutioner. Selv om meget af fritiden på den måde bliver fyldt ud af arbejde, så bliver der også tid til familien. Michael har en båd liggende på Holbæk Marina og i sommerperioden er den hver weekend - fra den 1. april til den 1. november - familiens samlingssted. - Det er vel egentlig meget naturligt - jeg mødte min kone via sejlsporten, så vi holder interessen ved lige. Michael har tre børn: Felix på 16 år, Alex på 13 og Wendy på seks år. - Jeg har da været hjemme en gang imellem, siger Michael med et skævt smil.

virksomhedsportrættet er indrykket som annonce af Tømrerfirmaet Michael Andersen ApS. Tekst, fotos og design af Lejre Lokalavis 46 48 07 70

æ

æ

Farver skaber v og værd

Lad os male! Flemming Nielsen har været malermester i lidt over 13 år, og han elsker sit arbejde

eleverne

Tømrerfirmaet

- Jeg bruger efterhånden meget lidt ude i marken. Det meste af tiden går med det administrative arbejde. Mit primære fokus er på økonomi og tidsstyring. Mine svende kører kommunikationen med kunden. Det sparer et led og giver en god stemning ude på pladserne, forklarer Michael. - Det giver jo også en tryghed

for kunderne, De føler sig værdsat. Mine gutter gør en hel del ud af at have kunderne med i hele processen. Medarbejderudvikling og arbejdsmiljø er Michael meget opmærksom på. Mine medarbejdere skal have det godt, når de er på arbejde. Der skal være god stemning på arbejdspladsen. Det betyder, at jeg går meget op i deres velvære og arbejdsmiljø. Når Michael taler om firmaet og medarbejderne, siger han hele tiden ”vi”. Arbejdsdagene er set med Michaels øjne ikke lange. - De ligger typisk mellem kl. 6.30 til omkring femtiden. Under opbygningen af firmaet kunne det dog godt trække langt ud på aftenen. I dag tilbringer han ikke så mange timer ude på arbejdspladserne. Det er bedst, at jeg holder fokus på økonomien i fir-

VirksomhEd Virksomh

• 47 år gammel. Bosat i Benløse. Blev udlært som slagter i 1986 hos Benløse Slagteren.

Det giver god stemning på arbejdspladserne Michaels arbejdsdag har ændret sig over årene. Fra altid at have været ude hos kunderne og så lave det administrative arbejde om aftenen og i weekenderne, er han nu mest baseret i firmaets kontor.

Portræt AF EN

Tlf.: 46 49 70 44

www.slawter.dk mester@slawter.dk

Selv om Kennet har travlt i butikken, så er der også tid til mange sideaktiviteter blandt i De Sjællandske Slagtermestres bestyrelse, i forbindelse med kurser og som censor på Slagteriskolen. Han er også med i Mesterslagter-kæden, lige som han sidder i hovedbestyrelsen for Danske Slagtermestre. Denne forening varetager i alt 400 slagtere, slagtehuse og industrimedlemmers interesser. Forening har blandt andet kørt sag mod regeringen på grund af fedtafgiften. - Der er faktisk kun 51 slagtere tilbage på Sjælland inklusive slagtehusene, siger han. Kennet er også med i en ERFA-gruppe med seks slagtere. - Så vi kan trække på hinanden, hvis vi har brug for det, bemærker han. Som tovholder på blandt andet et team-ledelseskursus på lokalt plan, har Kennet en klar holdning til nytten af netop dette kursus. - Slagterbutikkerne ligger typisk på mellem en trefire og op til 10-12 ansatte. O g

hvor man blandt andet har et stort værksted. - Faktisk byggede vi det, da krisen brød ud. I dag er der seks mand i firmaet inklusive Michael selv.

Tekst af michael Abilon. Foto af Palle Bruselius. Portrættet er designet og udarbejdet af Lejre Lokalavis 46 48 07 70

Osted Slagteren

Virkeligheden slog alle mine drømme Michael Andersen ville egentlig have været Falck-redder, men blev i stedet tømrer. Det har han ikke fortrudt. På 12. år er han sin egen chef i tømrerfirmaet Michael Andersen Aps.

BeneFiT Osted Fysioterapis Virksomhedsportræt er indrykket som annonce af BenneFiT Osted Fysioterapi.

Kennet HanSen

Højt aktivitetsniveau

Kundekredsen Den altovervejende del af kunderne kommer ikke overraskende fra oplandet, men Kennet har også kunder, der kommer fra København og fra den anden side af Ringsted. - Det er jo et rigt område og derfor godt at have butik i. Vi har en god loyal kundekreds i vores opland, for eksempel Hvalsø, Lejre, Osted, Viby og Borup, fortæller Flemming. - Markedet herude er godt for os. Vi har slået vores navn fast s om slagterforretning, ikke som et sted der sælger mad ud af huset. Vi er små, men kendte. De mange kunder fra Ringsted-egnen har sin egen forklaring. Ringsted festivalen var vi først på som gæster. Sidste sommer købte jeg en helsidesannonce i festivalbrochuren, og det gav rigtig god opmærksomhed. Efterfølgende blev vi så hyret til at lave mad til evalueringsmødet til festivalen Nu skal vi også lave mad til en VIP lounge på festivalen. Det er til omkring 100 mennesker hver dag. Vi har også lavet mad til store fester i Ringsted-området. Det giver god reklame i området. Butikken går med andre ord fint, men finanskrisen har dog sat sig sine spor. - Mine priser er reelt ikke sat ret meget op, siden krisen startede i 2008. Men det er i orden - Vi kan leve af at være slagtere.

BeneFiT Osted Fysioterapi tilbyder en lang række behandlingsmuligheder. Blandt andet: • Akupunktur. Dette bruges til behandling af akutte og kroniske sygdomstilstande samt smertelindring og forebyggende behandling. • Chockbølgebehandling. BeneFiT har har siden 2006 arbejdet med chockbølgeudstyr, som bruges til at ramme et behandlingsområder særdeles præcist. Chockbølgerne kan blandt andet afhjælpe forkalkninger og hælsporer. • Holdtræning. Interesserede kan blandt andet dyrke pilates, efterfødselstræning, zumba og kondi. Træningen kan tilrettelægges i forhold til den enkelte, og dette sker i et samarbejde med en fysioterapeut. • Indlægssåler. Den rette sål eller sko kan afhjælpe smerter, som ellers ville afholde mennesker fra hverdagsaktiviteter og sport. BeneFiT anvender blandt andet en fodscanner til at undersøge trykket af foden. Dette viser eventuelle problemer ved fødderne, som kan påvirke kroppen. • Kranio-Sakral-Terapi. Dette er en behandlingsform, som har til hovedformål at understøtte kroppens evne til at helbrede sig selv. Metoden kan blandt andet modvirke hovedpine, søvnløshed og nakkesmerter.

FAKTA

butik at have en loyal medarbejderskare. Når man er så få, bliver forretningen meget sårbar. Jeg prøver at køre det som et lille team. Egentlig tror jeg næsten, at de ser mere til mig end deres koner og kærester. Min holdning er, at frihed under ansvar giver den bedste arbejdsplads, forklarer Kennet.

umpakkede varer.

Historien begynder her: Le re Loka av s har s den starten af 2013 produceret og ndrykket v rksomhedsportrætter for flere spændende v rksomheder Et v rksomhedsportræt Le re Loka av s g ver d g en he t enestående og effekt v måde at profi ere d g og d n v rksomhed på et v rksomhedsportræt har du mu ghed for at fortæ e he e Le re hvad det er du og d n v rksomhed egent g kan og v Og måske hvad det er d n v rksomhed formår som ngen andre formår Et v rksomhedsportræt Le re Loka av s fy der m n mum to he e s der men kan sagtens fy de fire otte e er seksten s der Du bestemmer V p acerer d t portræt m dten af av sen så det er ge t at tage ud og gemme Du har natur gv s mu ghed for at best e ekstra av ser - e er særtryk af d t portræt - e er måske t passede fi er du kan op oade på d n egen h emmes de

Kort om tilbudene

Vi går ikke på kompromis med kvaliteten Kvaliteten af råvarerne spiller den helt afgørende rolle for Kennet. Det skal bare være i orden, og vacuumpakket kød er bestemt ikke blandt hans favoritter. Han får kød fra Nordjylland i form af kød fra Limousinekvæg (fra Mors) og fra Charolaiskvæg. Kødet stam-

Michael Andersen

ApS

VIRKSOMHED

BeneFiT Osted Fysioterapi

le gange vise sig, at en person for eksempel ikke sidder eller løfter hensigtsmæssigt, hvilket bevirker, at smerten vil vende tilbage igen og igen. Når jeg har fundet ud af, hvor problemet er, kan det nogle gange være så simpelt som at sige: ”Lad være med at sidde sådan´, siger Amdi m e d e t grin.

”Vi kan leve af at være slagtere” Kennet blev udlært som slagter i 1986 hos Benløse Slagteren. Derfra gik turen først til et slagteri, hvor han arbejdede et halvt år med akkordarbejde. Da værnepligten skulle aftjenes havnede han i Søværnet, hvor han tilbragte de ni måneders værnepligt med at være kok. Efter at have forladt Søværnet blev Kennet ansat

Tjek os på Facebook

PORTRÆT AF EN

Per og Mary-Ann Akselbo med chokbølgemaskinen, der er yderst effektiv til at ramme behandlingsområder særdeles præcist.

Vi s h v e m d u e r !

FAKTA

Maleren fra Hvalsø

BeneFiT Osted Fysioterapi

Osted Slagteren

VirksomhEd

æ

Jeg vil forstå det kliniske puslespil

VIrkSOmHeD POrTræT

Portræt AF EN

m

- Jeg startede i december 1999. Primært fordi jeg mente, at det kunne sjovt at se, om jeg kunne klare mig selv, fortæller Flemming Nielsen, som er kendt i hele Lejre, som maleren fra hvalsø. - Nu har vi jo eksisteret i 13 år, så jeg synes, at vi har bevist overfor omverdenen, at vi godt kan klare os, siger han. Flemming Nielsen har i en årrække drevet virksomheden maleren fra hvalsø. det er også i denne by, han har sin base - Både den private og virksomhedens. han har netop overstået en opgave for danmarks Akvarium – den blå Planet. her har han sammen med sine kollegaer malet en del af personalets opholds- og arbejdsområder. derudover har han også malet undervisningslokaler, hvor børnene skal lære om havets dyr.

- og når man maler, så handler det jo om at friske omgivelserne op, både de indendørs og de udvendige, tilføjer han. derfor holder Flemming Nielsen rigtig meget af sit job og kaster sig gladelig over en hvilken som helst opgave. dermed er det næppe et tilfælde, at maleren fra hvalsøs mantra lyder: `Lad heller os male´.

Styr på penslen kunderne, som vælger maleren fra hvalsø til deres arbejdsopgaver, kan også mærke Flemmings engagement. - de får først fremmest en god oplevelse, fortæller han. - kunderne har et godt øje, så de kan sagtens spotte sjusket håndværk, forklarer malermesteren. - og det kan de stort set på på samme måde, som jeg kan. man kan se, når en maler er en sløset type. Når jeg ansætter en maler, så kan jeg se på hans eller hendes arbejdstøj, om der er tale om e n

Friske omgivelser Flemming Nielsen mener, at en del af årsagen til malervirksomhedens succes og overlevelse skyldes, at han elsker sit job. - Jeg har altid syntes, at det var spændende at komme rundt og møde nye mennesker og se nye omgivelser, fortæller Flemming Nielsen.

god maler. hvis de ligner i en rørepind og nærmest er sovset ind i maling, så er der tale om en, der svinger rundt med penslen. omvendt så kan man se, at hvis de ser pæne ud i tøjet og kun har få malerstænk på sig, så har de styr på det. - mine malere og jeg præsenterer os på en ordenlig facon, så kunden kan se, at vi har styr på penslen, fortæller Flemming Nielsen og smiler.

Ingen rod i hverdagen han fortæller, at det er de små ting, som giver en kunden en god fornemmelse. - Vi skal gøre så meget som overhovedet muligt for at give kunden den gode oplevelse. hvis vi arbejder i en privat stue, så rykker vi lige malerudstyret sammen, når vi holder fyraften, så kunderne kan se fjernsyn bagefter. - Eller hvis vi arbejder i et køkken, så respekterer vi selvfølgelig, at der ikke må komme maling på kundens køkkengrej, og vi rydder op på en ordentlig måde, så d e k a n komm e til at lave af-

tensmad, tilføjer han. - og hvis vi laver en aftale med en kunde om at være ved deres hjem klokken 7 om morgenen, så er vi der til tiden. For de har måske informeret deres arbejdsplads om, at de møder lidt senere på grund af, at de får besøg af maleren, og så skal vi ikke lave rod i deres hverdag, fortæller Flemming Nielsen.

Involverer kunderne - Vi involverer kunderne i forløbet fra start til slut. og det, vi planlægger sammen med kunden, skriver vi så i tilbudet. På den facon er det intet at være i tvivl om, siger Flemming Nielsen. - så det handler om at gå i detaljer med det tilbud, som vi giver kunderne, tilføjer han. - Når vi så er blevet færdige, så bliver folk meget tilfredse. Vi får lavet et godt resultat, og vi lever op til de forventninger, som de har, siger han. og når det handler om kundernes tanker og ideer, så lægger Flemming Nielsen vægt på at afstemme forventningerne, inden arbejdet starter. Afhængig af et godt ry - man skal aldrig love mere, end man kan holde. man skal ikke love guld og grønne skove, hvis man kun maler halvdelen af

skoven grøn, siger han og griner. Loyalitet overfor kunden er afgørende for Flemming Nielsen. Først og fremmest er det et princip, men det er også fornuftigt at kere sig om sine kunder. - i alle håndværkerfag er man afhængig af et godt ry, for det er sådan, kunderne finder frem til en. og det er en fair behandling af kunderne, der giver dem lyst til at beholde dig som maler, siger Flemming Nielsen. - hvis man er respektløs og sjusket omkring sit hverv, så går det hurtigt ned ad bakke. der findes jo en tommelfingerregel, der lyder: `der skal ti gode kundeoplevelser til for at opveje én dårlig oplevelse´, fortæller Flemming Nielsen. - og det er en god regel at have i baghovedet. For kunderne husker altid dårlige oplevelser, og de fravælger også en på grund af dem. men omvendt, så husker de også gode oplevelser, og så er de meget loyale over for dig, tilføjer han. Flemming Nielsen opsøger selv kunder på en diskret facon, når han er ude og male. han lægger en pamflet og en brochure hos naboerne, som fortæller, at han og hans malersvende er på besøg ved siden af for at male. han opfordrer på den måde naboerne til at forhøre sig om kvaliteten af hans arbejde, for han står nemlig ved sin egen og medarbejdernes indsats.

Nu rykker maleren udendørs Flemming Nielsen har ligesom resten af danmark glædet sig til foråret. det betyder nemlig arbejde i den friske luft. - i vinterperioden egner vejret sig jo ikke til udendørsarbejde, men nu, hvor solen står højere på himlen, så plejer vi altid at få flere udendørs opgaver – sammen med en lind strøm indendørs-arbejde. Flemming Nielsen fortæller, at han typisk får opgaver fra kunder, som er overrasket over den tilstand som træværk og udendørsfacader befinder sig i efter en lang vinter.

- kulde, frost og sne kan trænge langt ind i for eksempelvis træ, fortæller Flemming Nielsen. - det kan tage rimelig meget af den glans, som det tidligere lag maling havde, men det kan også fjerne noget af den beskyttelse, som malingen giver. Jeg hører ofte fra folk, når haven begynder at blomstre, for så træder naturens klare farver frem, hvorimod træværket eller husets facade kan se lidt trist ud, siger han. - så tager folk kontakt til os, fordi de gerne vil have hus og træværk til at mat-

che naturens klare farver. Virksomheder giver os også et ring, typisk fordi de gerne vil pifte kontorerne op. det giver en øget arbejdsglæde og ser mere indbydende ud overfor deres kunder, forklarer han.

Malerens tip hvis man gerne selv vil svinge penslen, så giver Flemming Nielsen gerne råd med på vejen. Blandt de vigtigste er, at man ikke må male i direkte solskin, og man skal huske, at få afsluttet arbejdet et par timer inden duggen falder. det er også vigtigt at af-

Det centrale Hvalsø 45-årige Flemming Nielsen bor nu i hvalsø, og han har gjort det i en årrække. han voksede dog op i roskilde, som søn af en bager, og da han blev ældre, fik han arbejde i Lejre. han fik en pensel i hånden af kjeld Nimgaard Larsen, som havde malervirksomheden maleren fra Lejre. men da Nimgaard besluttede sig for at lægge låg på malerbøtten og hænge arbejdstøjet på knagen, så tog Flemming Nielsen over. han boede på det tidspunkt i hvalsø, så dermed blev virksomheden selvfølgelig omdøbt. - hvalsø ligger centralt

placeret i kommunen, så man kan jo hurtigt komme ud til folks hjem og byens virksomheder. samtidigt er det meget nemt at komme ind til københavn og ud til resten af sjælland, fortæller Flemming Nielsen.

Naturskønt Flemming bor på en landejendom omgivet af naturskønne skove og marker. her kan han i fritiden tage på jagt, og ellers gå tur med sin hund, Amigo, som bliver luftet af Flemming eller resten af familien op til fire gange om dagen. Flemming Nielsen har et hjemmekontor, men ellers

ligger materiellet i hans værksted på skovvej i hvalsø. - det er meget rart at kunne ordne papirarbejdet herhjemme, for det giver fleksibilitet. Jeg er ikke så langt fra familien, hunden og brændeovnen, siger han og smiler. - Jeg kunne selvfølgelig ikke have vidst på forhånd, om det var en god ide at anbringe virksomheden i hvalsø, men det har vist sig at være en rigtig god beslutning, fortæller han. Flemming Nielsens kunder tæller blandt andet Bankernes EdB-Central i roskilde og hvalsø Bolig-

Malermesterens glade smil Glade medarbejdere giver gladere kunder

Arbejdsmiljøet skal være i top. det er et af de krav, som Flemming Nielsen stiller til sin egen virksomhed. - Jeg behandler mine ansatte godt, for når man passer på sine ansatte og tilbyder dem ordentlige arbejdsforhold, så yder de mere. og det gavner i sidste ende kunderne, fortæller Flemming Nielsen. maleren fra hvalsø h a r da

også ”dokumentation for godt arbejdsmiljø”, som Arbejdstilsynet selv formulerer det på det diplom, som de har udstedt til Flemming Nielsen. det er stærkt skulderklap, som fortæller, at maleren fra hvalsø har gjort sig en række bevidste overvejelser om de udfordringer og problemer, der kan vise sig i arbejdsmiljøet. og samtidig hvordan man løser og forebygger dem. Ud over den grønne smiley, som tildeles de virksomheder, der har styr på arbejdsmiljøet, så er maleren fra hvalsø også medlem af roskilde malerlaug og danske malermestre, hvor virksomheden har deres garantiordning. Når virksomheden har styr på arbejdsmiljøet, så giver det begejstring blandt de

virksomhed primært anvender vandbaserede produkter. Fordelen ved sådan en type maling er, at ansatte. det betyder også, den ikke skader miljøet, inat de kan og vil mere, og deklimaet eller kundernes derfor er maleren fra hval- helbred. Flemming Nielsen sø klar til opgaver i alle fortæller, at han nu meget sjældent bruger oliebasestørrelser. - Ja, mine lærlinge, svende ret maling. det er for ekog jeg kan udføre opgaver sempel kun, hvis kunden såsom facader, nybygnin- har nogle kobberrør, som han vil have ger, vedligeholdelse, ”Folk tager kontakt til malet, at han eventuelt renovering, v æ g d e k o - os, fordi de gerne vil overvejer at den rationer og have hus og træværk bruge m e g e t til at matche naturens type maling. - Vi går ikke mere, forklare farver” på kompromis tæller Flemmed kvalitet. ming Nielsen, samtidigt med at han hverken i udførslen af arunderstreger, at alle opga- bejdet eller med hensyn til ver inden for både er- de materialer, vi anvender, hvervslivet, det offentlige fortæller Flemming Nielog private kunder bydes sen. - Jeg tolerer ikke, hvis der velkommen. bliver gået på kompromis Miljørigtig maling med kvaliteten, så kunden Flemming Nielsen sætter får et dårligt resultat tilføligeledes en ære i, at hans jer han.

skærme og dække af, så man ikke bagefter kommer til at ærgre sig over pletter på murværk og fliser, da det hurtigt kan komme til at se rodet ud. malermester Flemming Nielsen lægger også vægt på, at man bruger de rigtige produkter. derfor giver han gerne gode råd og leverer de midler, man har brug for som kunde. Eksempelvis den rigtige type træbeskyttelse til enten en vandret eller horisontal træflade. - og jeg delagtiggør også kunderne i, hvor meget af produktet der skal påføres,

siger han. - Jeg tror et eller andet sted, at det altid er rart at have fagmand med på råd, hvis man som kunde vil gøre det selv, tilføjer han. Uanset om man vil have Flemming og hans svende til at male, eller om man vil gøre det selv, så understreger malermesteren det vigtige i at skåne miljøet. - man skal ikke hælde maling i kloakken, når man er færdig med projektet. Aflever den i stedet ved en genbrugsstation eller en anden form for kemikalieindsamling.

selskab. også særløse kirke, Lejre kommune, kirke saaby Forsamlingshus og senest danmarks

Akvarium har haft glæde af malermesterens og hans ansattes penselstrøg.

Klar til fremtiden Maleren fra Hvalsø har klaret sig igennem hårde år, og er ivrig efter at se, hvad fremtiden byder på Efter 13 år med med eget firma og malerpenslen i hånden er Flemming Nielsen stadig frisk på mere arbejde. meget mere arbejde endda. - Jeg kunne godt tænke mig at blive lidt større. måske nå op på omkring 15 ansatte, fortæller han. Flemming Nielsen tror sagtens, at det kan lade sig gøre, og han venter på den næste bølge, der skal bære hans ambitioner i mål. - Vi er klar til det næste opsving. Vi har været igang så længe, at vi meget hurtigt kan skifte til et højere gear, hvis der er behov. Flemming Nielsen mener, at den øgede mængde arbejde vil komme sideløbende med kundernes succes. - For så er mine kunder i erhvervslivet jo også blevet lidt større, samtidigt med at mit eget kundenetværk hele tiden udvides.

Et godt år i årene, hvor der pludselig ikke var meget arbejde, blev virksomheder pludselig nødt til at tænke på, hvordan de skulle klare sig. her blev det vigtigt for Flemming Nielsen at have sit netværk i orden. derfor var malermesteren glad for, at han havde kontakt til

VIRKSOMHEDS PORTRÆT

Roskilde og Midtsjællands HøreCenter

m æ

Farvehuset Roskilde

ale!

æ

større malerfirmaer, som ikke kunne løse alle opgaver selv. de bad i stedet ham om hjælp. - det, at jeg havde mit netværk og mine egne kunder, som var glade for mit arbejde -og som derfor beholdte mig mig som maler, betød, at jeg kom igennem krisen uden de store skrammer, siger han. selvom der har været en del hårde år, så er det gået støt og roligt i den rigtige retning for Flemming. han fortæller beskedent, at han havde et godt år i 2012, hvor omsætningen, indtjeningen og kundekredsen blev større i forhold til 2011.

De samme værdier Flemming Nielsen lægger vægt på, at holde sine værdier i hævd, også selv om, at virksomheden vokser. - det vil være vigtigt for mig, at mine ansatte behandler kunderne ordentligt. samtidigt skal vi stadigt bevare et ordentligt arbejdsmiljø, siger han. malermesteren fortæller, at det er sådanne enkle dyder, som har en kæmpe positiv indvirkning for en virksomhed. - i sidste ende, så lønner det sig. En glad medarbejder kan udføre et bedre stykke arbejde, skabe en god stemning omkring kunden og motivere kollegaerne. så på den måde virker det selvforstærkende, slutter Flemming Nielsen.

FAKTA

Maleren fra Hvalsø ApS Stavnsbjærgvej 30 4330 Hvalsø Tlf.: 22 21 97 94 Mail.: maleren@malerenfrahvalso.dk Se mere på hjemmesiden: www.malerenfrahvalso.dk • Flemming Nielsen er 45 år gammel, han er gift og har en 16årig søn, som drømmer om at blive kok. Når Flemming ikke svinger penslen, så ynder han at gå på jagt. Flemming Nielsen bor i Hvalsøs naturskønne omgivelser, hvor han ofte går lange gåture med sin golden retriever, Amigo. • Flemming Nielsen overtog malervirksomheden fra Kjeld Nimgaard Larsen i 1999, som tidligere drev Maleren fra Lejre. Flemming omdøbte derefter virksomheden til Maleren fra Hvalsø, og han har haft den lige siden. • Flemming Nielsen har både malersvende og lærlinge ansat, og udfører alle former for opgaver over hele Sjælland. • Maleren fra Hvalsø har rig erfaring med arbejdsopgaver inden for både det offentlige, private hustande og erhvervslivet. • Tidligere kunder omfatter blandt andet: • BEC Roskilde • Kr. Saaby forsamlingshus • Særløse Kirke • Danmarks Akvarium - Den blå planet • Flemming Nielsen benytter primært vandbaserede produkter, som ikke skader kunderne, miljøet eller indeklimaet. • Maleren fra Hvalsø er medlem af Roskilde Malerlaug og Danske Malermestre, hvor de har deres garantiordning.

• Maleren fra Hvalsø har modtaget diplom fra Arbejdsmiljøhuset, som et bevis for engagement i godt arbejdsmiljø for malervirksomhedens egne medarbejdere. • Flemming Nielsen udlejer også malerudstyr til interesserede, som ønsker at pifte vægge og facader op. dette virksomhedsportræt er indrykket som annonce af maleren fra hvalsø. tekst af michael Abilon. Foto af Peter rahbek. Portrættet er designet og udarbejdet af Lejre Lokalavis 46 48 07 70

Sådan gør du R ng t os på 20 75 08 08 e er 46 48 07 70 og få en profess one portrætsnak -og få samt d g en stærk og konkurrencedygt g pr s på d t eget portræt Le re Loka av s

FAKTA Roskilde & Midtsjællands HøreCenter

Man hører verden på ny Når hørelsen bliver dårlig, sker det typisk langsomt over en mangeårig periode. Hjernen kan vænne sig til, at det berørte sanseapparat ikke længere virker optimalt, og dermed kan den på sin vis glemme lyden af regn, eller den lyse lyd af fårekyllinger i det høje græs. Evnen til at deltage i samtaler med normalt-

hørende mennesker reduceres også. - Typisk får vi personer ind, som fortæller os, at de godt kan høre, når andre mennesker siger noget, men de kan ikke forstå, hvad der bliver sagt. Det skyldes, at en stor del af forståelsen ligger i diskanten, altså de lyse toner, som er S, F og T, fortæller Frank Degn Pedersen. - Tabet af evnen til at høre de lyse toner kan have den konsekvens, at hørehæmmede for eksempel kan sidde i et selskab, hvor alle gæsterne taler om, at Jørgen er en fin fyr. Hvorefter den hørehæmmede udbryder: `Jørgen? Hvem er det?´ - Men så viser det sig, at gæsterne overhovedet ikke taler om en Jør-

46 32 46 54

TØLLØSE: Jernbanevej 14 4340 Tølløse www.rhc.dk · rhc@rhc.dk

gen, men om en Søren. Det skyldes, at de ikke hører lyden af et S. - Så kan man ende med at sidde der og føle sig lidt udenfor, tilføjer han.

Hver 6. dansker Tal fra Høreforeningen viser, at hver 6. voksne dansker har problemer med hørelsen. - Undersøgelser viser også, at der kan gå op til 7 år fra de erkender, at de har et høreproblem til de får et høreapparat, siger Frank Degn Pedersen. - Så der er rigtig mange danskere, der går rundt med dårlig hørelse og et hæmmet socialt liv, fortæller han. - Derfor kan man få en del at sit liv igen, hvis man som hørehæmmet får sig et høreapparat, alene fordi man kan deltage i en samtale, tilføjer Lone Degn Pedersen. Der findes stadig fårekyllinger - Når folk får høreapparater, kan de pludselig høre gulvet og døren knirke, og hvordan fuglene synger i baghaven. Folk kan blive rigtig overraskede fordi, det var lige før, at de troede, fuglene var uddøde, fortæller Frank Degn Pedersen med et smil. - De begynder at høre verden på ny. De kan høre skramlende cykler, lyden af regn og lyden af en medisterpølse, der steger og syder, siger han. - Folk kan blive helt overraskede over lyden af fårekyllinger og græshopper. De troede måske, at de ikke fandtes i Danmark mere, og så sidder vi her til efter-

God t d t d t k enten Lone Degn Pedersen og Linda Borregaard startede Roskilde HøreCenter en kold oktober-måned i 1998. Det gjorde de, fordi de ville have et sted, hvor de kunne arbejde uafhængigt og have mere tid til deres klienter. - Linda og jeg arbejdede i den audiologiske afdeling på sygehuset her i Roskilde, fortæller Lone Degn Pedersen. - Og her oplevede vi begge, at der ikke var megen tid til den enkelte hørehæmmede. De skulle hurtigt igennem systemet, og det blev vi ret kede af, siger hun. - Vi fik ikke tid til at snakke med nogle af de hørehæmmede og finde ud af, hvilke problemer de egentligt havde. Derfor blev vi mere og mere utilfredse med, at vi ikke havde mulighed for at hjælpe ordentligt, tilføjer hun. De to kvinder tog derfor springet og oprettede deres egen klinik. Her har tiden til klienten

ROSKILDE: Stationscentret 4, 1. sal (elevator). 4000 Roskilde www.rhc.dk · rhc@rhc.dk

64 65 01 61 / 29 88 72 62

å de Sådan o egå Hørehæmmede, som besøger Roskilde HøreCenter for første gang, bliver mødt af erfaring. De bliver præsenteret for Linda Borregaard, som har 24 års erfaring som audiologist, samt Lone og Frank Degn Pedersen, som har henholdsvis 22 og 30 års erfaring inden for faget. Ved førstebehandlingen undersøges, hvorledes det står til med hørelsen. Klienten får mulighed for at se, mærke og høre om de forskellige høreapparater, som de kan købe eller få tilskud til. Derudover får de kyndig vejledning i, hvorledes man søger tilskud, og papirarbejdet kan ordnes i hørecentret. Når klienten har valgt et høreapparat, bestilles det hjem, hvorefter det bliver tid til andenbehandlingen. Her tilpasses høreapparatet til den enkelte bruger, og klienten får blandt andet mulighed for at mærke, om der for eksempel skal stør-

re knapper på og samtidigt øve sig i at tage sætte apparatet ind i øret og naturligvis også hvordan det tages ordentlig ud igen.

Brobyggere - Audiologi er et meget teknisk område, og kan hurtigt blive et tungt emne at tale om, fortæller Frank Degn Pedersen. - Men det er først og fremmest et arbejde med mennesker. Derfor er det vigtigt for os at bygge en bro imellem det tekniske område og den pædagogiske verden. Vi skal være bindeleddet, der sikrer, at klienten kan gå herfra med en korrekt viden og stor selvsikkerhed til at betjene høreapparatet, fortsætter han. - Klienterne skal ikke høre om equalizere og forskellige lydbånd, de skal i stedet have mulighed for at fortælle, hvordan de oplever en bestemt lyd. Men hvordan fortæller man om en lyd, spørger Frank Degn Pedersen retorisk. - Der bevæger vi os ind i pædagogikkens verden, og her handler det om at være god til at lytte, fortsætter han.

• Lone og Frank Degn Pedersen samt Linda Borregaard bor alle i Hvalsø, og de er alle uddannede audiologiassistenter. • Roskilde HøreCenter startede op i 1998, og de åbnede en mindre afdeling, Midtsjællands HøreCenter, i Tølløse i 2011. • Midtsjællands HøreCenter har åbent hver mandag og onsdag, hvor Frank Degn Pedersen sidder klar til at betjene klienterne. Roskilde HøreCenter har åbent alle ugens dage fra klokken 9.00 til 15.30, de lukker dog om fredagen klokken 14.00 • Frank Degn Pedersen holder også foredrag om hørelse og høreapparater. • HøreCentrene i Roskilde og Tølløse er uafhængige. De har ingen aftaler med producenter om at skulle afsætte et bestemt antal høreapparater. Det betyder, at klienten får tilbudt det høreapparat, som passer til netop dennes situation og livsstil. • Det er muligt at få tilskud til høreapparater på op til 4.000 kr. på et øre og 6.350 kr. for to ører. • HøreCentrene er desuden certificeret af Oticon og Ældre Sagen.

Fa a om hø ehæmmede Hver 6. dansker over 18 år har problemer med hørelsen Antallet af mennesker, der ikke kan udnytte deres høresans fuldt ud, er voldsomt stort. Alligevel er hørehæmmede og døvblevne ofte en overset gruppe, da deres handicap er usynligt. At høre dårligt er et kommunikationshandicap, der kan føre til social isolation. Mindst 800.000 danskere har problemer med hørelsen. De fleste af disse har god støtte af tekst på TV og anden visuel information. Ca. 300.000 har et høreapparat og har brug for teleslynger og andre hjælpemidler. Ca. 50.000 er svært hørehæmmede - og har bl.a. problemer med deres hørehandicap i forhold til at holde fast på et job. Ca. 8.000 er

døvblevne eller har næsten ingen hørelse tilbage og har brug for teksttelefon og tolkeservice. Heraf er ca. 800 personer på arbejdsmarkedet. Hver 10. i arbejde har høreproblemer. Kilde: www.høreforeningen.dk. • Roskilde HøreCenter og Midtsjællands HøreCenter yder 4 års producent-garanti og service på alle deres høreapparater. Derudover tilbyder de mulighed for efterjustering i op til 4 år efter klienten har fået sit høreapparat.

Lejre Lokalavis omdeles hver uge med Post Danmark til alle husstande forretninger og virksomheder i hele Lejre Kommune Lejre lokalavis er nemlig en rigtig lokalavis!

Virksomhedsportrættet er indrykket som en annonce af Roskilde HøreCenter. Portrættet er produceret af Lejre Lokalavis 46 48 07 70. Tekster og fotos af Michael Abilon, Lejre Lokalavis.

Født bag disken

æ

10 000 oya e kunder

kke dyrere en r gt g farvehande

æ

Sådan gør vi: Le re Loka av s st er profess one fotograf ourna st og des gner t d n råd ghed - og sammen sørger v for at d t portræt b ver a dees enestående Se a e portrætterne fu d større se på www e re oka av s dk

Fremtiden i Farvehuset

Lejre lokalavis uge 08 2014