Yeti 100

Page 1

Deelbaar tienerblad maart 2013 - Yeti 100

in l om lezen a a e d I te izen u h e twe

De nieuwste hit van Yeti “Ik ben oké”

Apart en Scheur toch èèn. deze Ye ti in tw ee.


YETIKLAS “Wij zijn de vijfde klas uit Beri ngen. Het leven is een mozaïek en onze school heet ook zo. Vele steentjes samen maken het mooiste beeld. Som mige steentjes passen zo knap bij elka ar! Som s willen ze weer apar t. Zo is het leven. Deze Yeti is ook apar t. Wij hebben hem voor jou in elkaar gestoken, zoals een mozaïek.” Zelf ook Yeti klas worden? Stuu r een enthousi aste mail naar redactie@ yeti.be.

2


g

n ma

a

S an V n

a

St

Ik ben oké

Elk kind wil ee n veilig nest. Jo uw gezin is de goed te voelen. plek om je Ook ouders di e uit elkaar gaan het ooit zo geho , hebben opt. Een scheid ing is pijnlijk. Na ding kan dat ge een scheizellige nestgev oel terugkomen het nieuwe Yetil . Da ar gaat ied over. Zit jij in een scheiding van YETI wil je ? Het lied moed geven.

LEES DE REPORTAGE OP PAGINA 6 BELUISTER HET LIED EN BEKIJK DE CLIP “IK BEN OKÉ” OP YETI.BE

ster die zich Ken jij een juf oftmee voor een leerling

ongelooflijk goed inze die extra zorg nodig heeft? Bijvoorbeeld voor een kind met een handicap, in een ziekenhuis of dat heel moeilijk leert? Ken jij zo’n leraar? Vraag dan steun aan leerlingen, leraren en ouders om in het grootste geheim een brief naar Yeti te sturen. Voor 17 april. Hoe? Kijk op ww w.l era arv anh etj aar .be

Directeur van de maand: "Ik kijk er zo naar uit. Ik hou de verschijningsdatum netjes op een kalender bij. We tellen samen af met alle juffen, meesters en kinderen. Iedereen zal hem onmiddellijk in handen willen nemen. Het is ook zo lang wachten. Als hij er eenmaal is, overtreft hij alle verwachtingen. Daar ben ik zeker van. Dat was met de vorige Yeti ook zo."

3


EEN HELD IS © Citizen Panic

... iemand die

ALTIJD DOORZET.

NONNA PICCOLA IS MIJN HELD

Ik hou ongelooflijk veel van dieren. Maar ik krijg geen huisdier. mama gelooft niet dat ik er voor kan zorgen. Maar ik zet door, dat heb ik van mijn nonna geleerd. Op internet kijk ik naar filmpjes van poezen. In de bib haal ik boeken over konijnen. En elke keer als ik jarig ben, zet ik een puppy bovenaan mijn verlanglijstje. Later werk ik in de zoo. Dan heb ik altijd dieren om me heen.

4

Agnesa is mijn Italiaanse overgrootmoeder. Ik noem haar ‘nonna piccola’. Dat betekent KLEINE OMA. Ze telt negentig lentes. Haar ogen zijn slecht en haar hele lichaam doet pijn, maar ze is de beste lerares naaien en breien. Ze kookt lekkere pasta met linzen, speciaal voor mij. Haar voeten zijn heel dik. Ze kan bijna niet meer in haar schoenen. Toch haalt ze elke woensdag verse linzen van de markt. Ze is een echte DOORZETTER.


JA

“Je kan het toch niet inhouden tot thuis.”

BERFIN

“Opgelet! Soms moet je eerst papier gaan vragen.”

LALE

“Je hoeft toch niet bang te zijn van een toilet?”

LUNA M

“Ik ga wel, maar vind het neusknijpend vies.”

LUNA S

“Ik veeg de bril eerst heel goed af met toiletpapier.”

SARA E

KINDEREN GAAT NIET NAAR TOILET OP SCHOOL

“Zo lang ik kan, hou ik het op.”

AYLIN

Bron: Toilet-enquete van Libelle

5

“Sommige kinderen spoelen niet door. Dat stinkt vreselijk. En ik HAAT bacteriën.”

SARAH L

“Ik durf me niet goed laten gaan. Iedereen kan het horen plonzen.”

SAFIA

“Dan belt het terwijl je net staat te plassen. Dat is stressen!”

RESUL

NEE

“Ik wil niets missen van de speeltijd.”

JANNE

© Thinkstock / iStockphoto


6

Ik vind het fijn om ALLEEN MET MAMA in huis te zijn. Ik poets graag en samen maken we het huis netjes. Stofzuigen, kleren plooien, afwassen … Mijn zussen laten zich dan niet zien. Ik heb mama dus helemaal voor mij. We praten dan veel, over gewone dingen. We werken goed door, maar toch geeft dat een rustig gevoel. Er is geen concurrentie om aandacht van mama te krijgen.”

Ik ben wel blij met een EIGEN KAMER. Daar kan ik ongestoord gamen. Weg van alle opdrachtjes en commentaar.”

“Ik heb een jonger zusje. Zij kijkt graag met mama naar soaps. Papa en ik verkiezen avonturenfilms. Ik hou van wat drukte in huis. Met twee rondvliegende PAPEGAAIEN is er al snel iets te beleven. Het gezelligst is het als nonkels en tantes, neven en nichtjes op bezoek komen. Mannen en vrouwen zitten dan in een aparte kamer. Dan komen alle familieverhalen naar boven. Straffe toeren van de ene, grappen van een andere. Soms verhalen om heel stil van te worden of om mee te lachen.

familiebezoek

HET NESTGEVOEL VAN SEMIH:

Tv-kijken op woensdagnamiddag vóór mijn huiswerk af is. Niet proeven van broccoli om het te leren eten. Dat zijn OVERTREDINGEN in dit huis. Ik vind het zo lief van mijn ouders dat ze het soms wél toelaten. Ook als ik eens langer mag opblijven. Dan moet ik eerst mijn pyjama aandoen en mijn tanden poetsen voordat ik stilletjes mee voor de tv kruip. Gezellig!”

“Ik heb twee grote zussen. We zijn allemaal met MUZIEK bezig. Papa speelt klarinet en mama saxofoon. Zus één speelt hobo en zus twee klarinet. Ik speel het liefst slagwerk, maar oefen ook op de klarinet. We hebben een muziekkamer. Die is keigoed geïsoleerd. De Wii en de tv staan daar ook. Dat is dus de meest chille plek van het huis. Het is daar ook altijd lekker warm.

soms de regels overtreden

samen poetsen

“Ik heb drie grote zussen en een kleiner broertje. Mijn zussen vinden het zalig om thuis feestjes te geven. Dan zetten ze “ONE DIRECTION” keihard. Mama laat dat toe. Ze vertrouwt ons, ook als er jongens bij zijn.

HET NESTGEVOEL VAN JANNE:

HET NESTGEVOEL VAN NERIMAN:

Wat maakt van jouw huis een thuis? Waar voel jij je veilig? Groot en klein, gescheiden en opnieuw samengesteld, arm en rijk … Elk gezin heeft zijn warme en gezellige plekjes en momenten.

Nesten

In de zomer trek ik er met de fiets soms alleen op uit. Mama vertrouwt me. Ik bezoek dan tantes en vriendinnen. Soms fiets ik naar het huis van papa. Als ik naar huis moet komen, stuurt mama een sms.”

Ik zit graag op mijn kamer. Als je op bezoek komt, schrik je misschien van de vele kleuren: rood, groen, roze, geel, oranje en paars. Ik vind dat mooi. Mijn kamer is de rustigste plek in huis. Ik voel me niet snel EENZAAM. Ik kan zo hard meeleven met televisieprogramma’s. Als ik naar een soap kijk, vergeet ik de rest van de wereld.

“Ik woon met mama in het huis van opa en oma. We zijn meestal met ons twee omdat opa en oma veel in Turkije zijn. Mijn mama nodigt graag vriendinnen uit. Ze maken het soms heel laat. Ik mag dan LANGER OPBLIJVEN. Als er bezoek is, is er ook extra lekker eten in huis.

de sfeer van je eigen kamer

HET NESTGEVOEL VAN LALE:


7

In de week is het RUSTIG in huis. Dan kruipen mama, papa en ik gezellig dicht bij elkaar in de zetel. Mijn papa is op pensioen. Hij is er altijd. We vervelen ons nooit, want we hebben een kast met gezelschapsspelletjes.”

“Ik heb vier grote broers. Die zijn getrouwd, maar komen dikwijls op bezoek. Vooral in het weekend. Dan brengen ze hun vrouw en kinderen mee. Mama kan uren met haar schoondochters in de keuken babbelen en eten maken. Daarna gaan we allemaal samen aan tafel. Als iedereen er is, gebruiken we ook de CHIQUERE WOONKAMER. Net zoals op feestdagen.

gezelschapsspelletjes spelen

HET NESTGEVOEL VAN RESUL:

kijk lied en be t e h r te is Belu op ben oké” de clip “Ik I.BE WWW.YET

mdat e nesten o Heb jij twe zijn. escheiden je ouders g . ed voor jou Dan is dit li

Als er iets fout loopt, haalt mama haar favoriete uitspraak boven: ‘Van fouten kan je leren’. Zo leert ze me TELKENS OPNIEUW dat ruzie geen oplossing is. Roepen verergert de zaak. Met vriendelijke woorden kom je veel verder. ‘Geduld is een schone zaak’, dat zegt mijn mama dikwijls. Ze heeft gelijk.”

“Ik heb twee stiefzussen en samen maken we de lekkerste pudding. Ook voor heerlijke cake, taart of pannenkoeken moet je bij ons zijn. De GEZELLIGSTE plek in huis is de woonkamer. Mama heeft het talent om alles mooi bij elkaar te doen passen. Als ik mijn kamer echt opruim, is zij zo blij en krijg ik een pak complimentjes.

fouten mogen maken

HET NESTGEVOEL VAN LUKA:


Hoe zou jij als

mama of papa zijn

1

Je zoon is net gevallen? Wat zeg je? A. Dat hij voorzichtiger moet zijn. B. Dat hij onhandig is. C. Dat hij niet flauw moet doen.

2

?

Je dochtertje heeft honger. Wat zeg je? A. “Wat zal ik voor je klaarmaken?” B. “Neem maar iets uit de koelkast.”

© Fox

C. “Ha, ik heb net de laatste chips opgegeten.”

VRAAG 1 - A = 1 / B = 2 / C = 3 VRAAG 2 - A = 1 / B = 2 / C = 3 VRAAG 3 - A = 3 / B = 1 / C = 2 VRAAG 4 - A = 2 / B = 3 / C = 1 VRAAG 5 - A = 2 / B = 1 / C = 3 VRAAG 6 - A = 3 / B = 2 / C = 1 VRAAG 7 - A = 1 / B = 3 / C = 2

TEL JE SCORE:

8


Tijd voor het rapport. Hoe reageer je?

3

4

Je zoon verklapt je een geheim. Wat doe je?

A. Je bent niet geïnteresseerd.

A. Je bewaart het geheim.

B. Je bent vol hoop.

B. Je vertelt het aan iedereen door.

C. Je bent zenuwachtig.

5

Je dochter laat aan tafel per ongeluk een boertje. Hoe reageer je? A. Je schiet in de lach.

C. Je doet mee geheimzinnig.

6

Je zoon wil een puppy. Wat is je eerste reactie?

B. Je kijkt haar aan en wacht op een sorry. C. Je laat een hardere boer.

7

A. “Nee!” B. “Schattig.” C. “Hoe noemen we hem?”

Tijd voor een voorleesmoment. Wat lees je voor? A. Een vrolijk familieverhaal. B. Een kort mopje van de scheurkalender. C. Een spannend sprookje.

MARGE

12 – 18:

BART

19 – 21:

Je zal als ouder erg op Marge lijken. Marge wil altijd lief zijn voor haar kinderen. Ze is te hard bezig met het te goed te doen. Ze is overbezorgd en krijgt snel stress. Marge neemt haar kinderen hun vrijheid af om ze te beschermen.

Je zal als ouder wat hebben van Bart. Bart zal als ouder niet te streng zijn. Hij zal vriend van zijn kinderen willen zijn. Bart houdt van gezelligheid. Hij zal de kinderen blij maken door veel dingen uit zijn leven te delen. Bart zal fouten maken en daar maakt hij geen groot probleem van.

Je zal als ouder dingen doen zoals Homer. Met jou is er elke dag avontuur. Ja, Homer maakt fouten. Nee, hij leert er niet uit. Homer geeft geen veiligheid aan zijn gezin. Hij is te weinig bezig met opvoeden. Homer denkt dat kinderen vanzelf groeien, zonder aandacht, zonder warmte.

Wil je extra kracht geven aan je Barttype? Sta nu voor anderen klaar. Toon ze dat ze op jou kunnen rekenen.

Wil je later geen Homertype zijn? Toon nu meer interesse in anderen. Heb voor iedereen respect.

7 – 11:

Wil je niet echt een Margetype worden? Leer nu minder snel te stressen. Geloof meer in anderen. Geef meer schouderklopjes. Leer van vrijheid te genieten.

HOMER

9


10

©© Bart Schoofs


MIJN TRACTOR Als VICTOR (12) niet op school zit, dan rijdt hij met zijn tractor. Stilzitten kan hij niet. Victor leeft ‘vol-gas’ met de vlam in de pijp.

“Toen ik vijf was, ging ik met de buurman naar de groenteveiling. Met de tractor. Vanaf dag één was ik verkocht. Op mijn achtste mocht ik sturen vanop papa’s schoot. Ik leerde ook alleen rijden. Rustig op het erf van onze boerderij. Nu rijd ik met alles rond: de grote tractor van mijn buur, een bobcat, een vorkheftruck en een oldtimertractor.”

© Geert De Taeye

“Ik ben verslaafd aan tractoren. Rijden geeft een kick. Het moet in je bloed zitten. En je moet sterk en groot zijn. Anders krijg je de pedalen niet ingedrukt. Aan het stuur draaien van de oldtimer is zwaar werken. Je moet er ook enorm je aandacht bij houden. Met een voertuig rijden kan

gevaarlijk zijn. Als ik boos of verdrietig ben, kruip ik op mijn tractor. Ik ben geen prater. Aan een zwijgende knorpot heeft niemand wat. Dus ga ik naar buiten. Dat maakt mijn hoofd leeg en daar vind ik rust. Weg boosheid. Weg verdriet.” “Ik zie mezelf later niet als boer. Dat is een onzeker bestaan. Dat komt door de crisis. Tenzij je vader een groot, succesvol bedrijf heeft. Dan kan je dat overnemen. Maar dat zijn zorgen die ik niet wil. Geef mij maar stoere werktuigen. Tractorrijden en deelnemen aan trekwedstrijden doe ik wel in mijn vrije tijd, voor mijn plezier.”

11


Š Corbis

YETIBEHANG #14 Kleur je kamer elke maand anders met het YETIBEHANG


Afval neemt nooit vakantie, maar reist de hele wereld rond.


WAT JE ZIET

© Gettyimages

14

WAT JE KRIJGT


DE SCHEIDINGEN-SPECIAL

CONCHITA WIL NOOIT VAN HAAR SNOR SCHEIDEN

ANN VAN ELSEN EN GUNTER VAN HANDENHOVEN

“ALLES WORDT NETJES IN TWEE GEDEELD”

SAM GOORIS: “KAALANG AAN MAAN SCHADING GEWERKT!”

©© Bart Schoofs

“IK KRIJG ER ZO VEEL LIEFDE VAN!”

BV’S OPENHARTIG OVER HUN SCHEIDING

JAN BECAUS: LINKS

EVY GRUYAERT: RECHTS

KAREN DAMEN: MIDDENSTREEP

SOS PIET: LANDINGSBAAN

15


'T IS EEN NOBBY Jongens houden van voetbal. Meisjes dansen met elastieken beentjes. Een hobby houdt je bezig. Heb jij nog niets gevonden dat bij je past? Geen nood. Yeti trakteert.

WELKE HOBBY VIND JIJ HET LEUKST? GEOCACHING

DOOD-SPELER

Zoek een schat met behulp van een gps. Of verstop zelf iets en laat je vrienden zoeken.

Luna:

Doe alsof je dood bent. Jaag mensen de stuipen op het lijf.

NAVEL-PRUTVERZAMELAAR

Soms graaf ik een put in de tuin en verstop er wat in. Later zoek ik het zelf weer op. Vreemd? Ik stuur ook mails naar mezelf.

FIETSTATOEËERDER

Hou bij wat je in je navel vindt. In een bokaaltje.

Neri: GOOR! Volgens mij stinkt dat vreselijk. Mijn maag keert ervan om.

16

Schilder tattoo’s op het kader van je fiets.


HONDENVERKLEDER

TOP 3 HOBBY’S (van de Yetiklassers)

JONGENS: 1. Voetbal 2. Fietsen/Lopen 3. Basketbal

Verf en verkleed je hond. Ga wandelen met een kunstwerk.

ZEEPSNIJDER

MEISJES: 1. Dansen 2. Knutselen 3. Turnen/Zwemmen

ACHTERGROND-VERSCHIJNER

Maak beeldhouwwerkjes. Snij in stukken zeep.

Cagla: Lijkt me heel leuk. Dat is proper beeldhouwen en het ruikt bovendien zalig.

Kom zo vaak mogelijk op televisie als toevallige voorbijganger.

ZEGT EEN HOBBY WIE JE BENT? (KOPPEL DRIE WOORDEN AAN ELKE HOBBY) POSTZEGELS VERZAMELEN

ordelijk

bezorgd

slim

PUZZELEN

zelfstandig

gezellig

beweeglijk

KOKEN

grappig

spontaan

teamspeler

MUZIEK SPELEN

opvallend

cool

stoer

JEUGDBEWEGING

doorzetter

geduldig

creatief

HAKEN

behulpzaam

graag alleen

grappig 17


YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD /

A S I L N A A T E H G VRAA A JOUW VRAGEN. ELKE MAAND BEANTWOORDT LIS AAG. EN VIND JE OP WWW.YETI.BE/VR MEER VRAGEN EN ANTWOORD LISA TIPS!

Stomme stiefzus Hallo Lisa! stiefzus. Ik ben 11 jaar en ik heb een tegen haar Ze is echt stom. Ik durf het weet het al! niet te zeggen, maar mama Maar zij doet er niks aan. Wat moet ik doen ?

1. Negeer je stiefzus als ze stom of irritant doet. Maak geen ruzie. Blijf even uit haar buurt. 2. Zeg duidelijk hoe jij je voelt bij wat zij doet. Begin zo: "Ik voel me … wanneer jij …". 3. Zeg het haar ook als ze iets fijns doet. 4. Sta open voor je stiefzus. Geef haar een eerlijke kans. 5. Zoek naar wat jullie gemeen hebben. Misschien hebben jullie dezelfde muziekkeuze of lusten jullie allebei heel graag bananenijs.

LISA TIPS! 1. Maak er niet te veel drukte rond. Als jij dat niet doet, doen zij dat vast ook niet.

Ouders gaan scheiden

2. Zeg bijvoorbeeld: "Ik krijg nu twee huizen. Kom je eens op bezoek in mijn nieuwe huis?" 3. Kies zelf wat je aan wie vertelt. Bij de ene vriendin blijf je oppervlakkig, met een andere kan je vertellen hoe jij je erbij voelt.

© Fo x

4. Denk op voorhand na wanneer en hoe je dit vertelt. Tijdens de speeltijd of op een rustig moment? Vraag vooraf raad aan een volwassene.

Hoi Lisa, mijn ouders zijn aan het scheiden, maar mijn vrienden weten er niks van. Moet ik het aan mijn vrienden vertellen? Ik weet niet hoe.

HELP! HELP! WaarWaar kan kan ik terecht ik terecht met met mijn mijn probleem? probleem? Vragen? Vragen? StuurStuur een brief een naar: brief naar: Yeti –Yeti dokter – Lisa Schaemroodt – Koning Albert – Koning II-laan Albert 15 – II-laan 15 – 1210 1210 Brussel Brussel (vermeld (vermeld je adres je adres en telefoonnummer) en telefoonnummer) of stuur of stuur een mail een naar: mail naar: dokter@yeti.be. lisa@yeti.be. JeJe vraag vraag wordt wordt vertrouwelijk vertrouwelijk behandeld. behandeld. Yeti Yeti zetzet niets niets in in het het blad blad of opof deop site dedat sitejijdat nietjijwil. niet wil.

18

Praten? Praten? Bel gratis Bel gratis naar “awel” naar “awel” op nummer op nummer 102. Bellen 102. Bellen kan elke kan dag elkevan dag16 van tot16 22tot uur, 22 uur, behalve behalve op zonop en zonfeestdagen. en feestdagen. Chatten Chatten kan maandag, kan maandag, dinsdag, dinsdag, woensdag woensdag en vrijdag en vrijdag tussen tussen 18 en18 22en uur 22op uur awel.be. op awel.be.


/ YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD / YETI IS HET ENIGE ECHTE HELP-BLAD. OOK VOOR TIENERS IN NOOD

VR A

ET AG H

AAN

Een vraag over huiswerk, regels op de speelplaats of lawaai in de refter? Jos weet wat mag en kan op school.

JO S SCHEIDING

“Moet ik naar twee scholen als mijn ouders scheiden?” LEES DE ANTWOORDEN VAN JOS & DOKTER SCHAEMROODT VIA WWW.YETI.BE/VRAAG.

➤ Als je ouders scheiden, brengen zij je school op de hoogte. Van huis wisselen is al heel wat. Wat je school betreft, kan alles bij het oude blijven. Naar twee scholen gaan, mag alvast niet. Als jij bij je vertrouwde klas wil blijven, vertel je dit aan je ouders. Laat je ouders een afspraak maken over dubbele rapporten en brieven. Spoor hen aan om toch samen naar het oudercontact te gaan.

Een blozende-wangen-vraag stel je aan dokter Schaemroodt. Ze geeft je heel voorzichtig een antwoord.

TIPS • • • • •

Geniet van de vlinders in je buik, droom lekker weg, krijg een appelflauwte als je juf voorbij wandelt. Even zuchten en je kan weer verder. Overval ze niet met liefdesverklaringen. Verliefdheid is een gevoel. Je hoeft er niets mee te doen. Weet dat een relatie tussen leraar en leerling niet kan. School wordt extra fijn nu je een oogje hebt op een leraar. Doe extra veel moeite voor je huistaken en toetsen. Wedden dat je volgende verliefdheid er een is die wel mogelijk is?

© Katrijn Van Giel

VERLIEFD OP MEESTER OF JUF?

19


WOENSDAG 27 MAART IS HET BUITENSPEELDAG. YETI BEDACHT VOOR JOU DRIE ZOTTE SPELEN. KLAAR? START.

TREK OF ZWEM SPELERS? 4 tot 99 NODIG? Een gigantisch lang en heel dik touw SPEL? Level 1: Ga naar een vijvertje, beek, sloot of fontein waar veel mensen zijn. Level 2: Verdeel je groep in twee en leg het touw over het water. Level 3: De twee groepen zoeken elk aan hun kant van het water zo veel mogelijk mensen om mee te trekken. Level 4: Na vijf minuten start het trekken! Level 5: Komt er geen beweging, dan zoek je extra mensen. Level 6: Wanneer een groep natte voeten heeft, stopt het spel. Level 7 tot 77: Bedank iedereen en dan naar level 1.

20

Š Vec-Star


MENSENZITTERS SPELERS? 2 tot 99 NODIG? 1 stoel per speler (tip: zoek een oude stoel en versier hem Yeti-stijl) SPEL? Level 1: Ga samen naar een drukke plaats. Elk met zijn eigen stoel. Level 2: Kies een leider. Die verzint een codewoord. Bijvoorbeeld: wortelpatatjes. Level 3: Iedereen verstopt zich. Level 4: De leider kiest een toevallige voorbijganger en schreeuwt het codewoord. Level 5: Iedereen gaat op zijn stoel zitten in een cirkel rond de aangewezen persoon. Level 6: Tel samen luidop. Hoe langer de prooi in de cirkel blijft, hoe meer punten de leider krijgt. Niemand mag de prooi tegenhouden. Level 7 tot 77: Ga terug naar level 1.

MUMMIE VERSUS MUMMIE SPELERS? 3 tot 99 NODIG? Duck tape (dat is van die stevige, brede plakband) en veel wc-papier SPEL?

Yeti en spelen graag samen! Stuur v贸贸r 20 april een foto met jou als buitenspeler naar win@yeti.be en win een SpongeBob watergun en zwemband!

Level 1: Ga samen naar een drukke plaats. Level 2: Twee spelers nemen het tegen elkaar op. Level 3: Omwikkel speler 1 en 2 met wc-papier. Tape de twee mummies vast aan een zitbank, lantaarnpaal, bushokje ... Plaats ze minstens tien meter van elkaar. Level 4: Iedereen verstopt zich. Level 5: De mummies proberen los te geraken met hulp van voorbijgangers. De spelers mogen zelf niets doen, enkel hulp vragen. Level 6: De eerste die losgeraakt, wint en doet de mummiedans. Level 7 tot 77: Tijd voor het volgende duo. Ga naar level 1.

21


© Diederik Jeangout & Michael Dilissen

s e l f r e t p o k i l He NODIG: • een plastic fles • een rietje • een blad papier

1

3

Vouw het papier. Stop er een rietje in.

4 Leg het midden van het rietje op het dopje van de fles.

Beweeg je handen rondom de uiteinden van het rietje.

2

Knijp zacht op het rietje en trek het snel door het papier.

5

Het rietje draait.

? -Je-Dat-trucs Meer Zo -Doe tv ti ye .be/ Ga naar yeti

22


23


KOM UIT JE KOT, DOE MEE MET JOE CLAXON!

&

WIN

EEN SCHOOLREIS! GA MET JE KLAS GRATIS NAAR HET WATER-DOE-PRETEXPERIMENTEER-ONTDEK-PARK HIDRODOE

HOE? ➟ BEDENK hoe je water kan besparen. Verzamel TIPS voor thuis of op school. Water is leven.

© Thinkstock / Gettyimages

➟ STUUR Stuur vóór 31 maart de beste waterspaartips naar: redactie@yeti.be en win een schoolreis.

Joe Claxon toetert het hele land door. Zijn truck zit vol speedpetrol en goede wil. Elke maand haalt hij een straffe toer uit, om de wereld te verbeteren. Kom uit je kot, doe mee met Joe Claxon!

Yeti is een gratis en verschrikkelijk blad dat maandelijks komt grommen. Het is een uitgave van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. De school kan het blad gratis aanvragen voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Yeti is het stoute broertje/zusje van Klasse voor Leraren, Klasse voor Ouders en Maks! Alleen overheidsinstellingen kunnen adverteren in Yeti, bel 02 553 96 94 - YETI - Koning Albert II-laan 15 - 1210 Brussel - Redactie: tel. 02 553 96 86 - Abo. tel. 02 553 96 88 - redactie@yeti.be - www.yeti.be - Maandblad verschijnt niet in januari, mei, juli en augustus - Afgiftekantoor 3200 Aarschot 1 - Erkenningsnummer: P409041 - Hoofdredacteur: Pieter Lesaffer - Eindredacteur: Bavo Wouters - Redacteur: Wim Vercruysse, Tim Bossaert - Secretariaat: Souadia El-Moussaoui - Beeldredacteur: Jo Valvekens - Vormgeving: Mieke Keymis Verantwoordelijke uitgever: Luc Jansegers - Klasse en Yeti zijn teamwork. De hele ploeg vind je op www.klasse.be.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.