__MAIN_TEXT__

Page 1

K M Interior Design Portfolio 2019 - Selected Works


K M

KIRSTEN MONTALBANO 540. 383. 5459 | klm12396@vt.edu | www.linkedin.com/in/kirstenmontalbano

EXPERIENCE 2016 - Present

- Show and lease apartments within community of 1,700 units - Process and verify applications, performing background and credit checks; maintaining high occupancy rates - Act as the point of contact for all tenant communication including the management of 50+ maintenance requests weekly

PROFILE I am a solution-oriented Interior Design Student with a passion for design innovation and forward thinking from the brainstorming stages of a project to development. I work well in situations where I can serve as the organizational leader, developing time lines, systems and strategy on behalf of a group. I strive to produce high quality, visionary work that I put my full passion into.

B.S. in Interior Design Virginia Tech 2016 - 2019

Major: Interior Design GPA: 3.8 | Class Rank: 3 Dean’s List all semesters SKILLS - Revit Architecture - AutoCAD - Google Sketchup - Rhinoceros

Summer 2018

Design Intern / Carter + Burton Architecture

- Acted as the lead designer for adaptive reuse museum project - Conceptualized and generated Pre-Design and Schematic Design packages, including site analysis and case study research, programming, technical drawings and 3D renderings - Contributed innovative concepts during multidisciplinary design charrettes for architectural, interior design, and master planning - Helped guide clients on furniture and lighting selections based on extensive research covering current and future design trends

Summer 2017

EDUCATION

Leasing Agent / HHHunt

Project Management Intern / A-1 Construction

- Acted as co-manager of a residential design project while communicating directly with 2+ clients and 5+ sub-contractors - Conceptualized creative spaces and assisted in the fabrication and on-site installation of custom designed elements - Created technical drawings, renderings, and budget proposal for kitchen remodel ACHIEVEMENTS + INVOLVEMENT

- Adobe Photoshop - Adobe Illustrator - Adobe InDesign - Hand Rendering

- Concept Design + Development - Strategic Space Planning + Utilization - Vendor + Client Communication - Design Research + Analysis - Project Management

- 2019 Bienenstock Interior Design Competition - 2nd in Nation - 2019 Steelcase Next Design Competition - Nominee - 2018 Angleo Donghia Interior Design Scholarship - 1 of 12 in Nation - 2018 DIRTT Environmental Solutions Studio Award - 2nd Place - 2018 Gensler Brinkmann Scholarship - Nominee - 2017 IDEC Student Design Competition - 1st in Nation - 2017 Jeanette Turner Bowker Interior Design Scholarship - Recipient


CONTENTS

01 LINKED / Student Innovation Center PG. 01- 06

02 FRILUFTSLIV / Multiple Sclerosis Treatment Day Spa PG. 07- 12

03 NEXT / Real Estate Office PG. 13- 18

04 THESIS/ Sustainable Boutique Hotel PG. 18- 22

05 MARKERS / Graphic Communication + Sketching PG. 23- 24


01

LINKED Student Innovation Center 7 weeks - 15,850 sqft

Linked Student Innovation Center is an extension of the Virginia Tech Carilion Research Institute, located in the Historic District of Roanoke VA. The space houses advanced active learning environments, design and creation spaces, and collaborative work areas that foster interdisciplinary

engagement

opportunities for faculty, students, industry partners and the community. The design focuses on creating meaningful and lasting connections by bridging the gap between university and community.

I explored the idea of both visual and physical connections by introducing varying degrees of openness within the architecture that encourage

BUILDING MASS

communication and provide glimpses of student collaboration to the community. The design features a large kitchen and event space that opens up to an indoor “green space� with a living wall that provides the perfect setting for student research fundraising events. By creating a space that brings community and university together under one roof, I hope to encourage collaborative research and provide a platform for communal support to students.

AWARDS:

Angelo Donghia Foundation Interior Design Scholarship - (National Winner) DIRTT Environmental Solutions Studio Award - ( 2nd Place)

VOID DEFINES ATRIUM

CONNECTED MASSES


02


GREEN SPACE

KITCHEN + EVENT SPACE

03


SITE ANALYSIS

Cultural context Cultural Cultural context context 375 SALEM 375 SALEM 375 AVE. SALEM AVE. AVE. ROANOKE, VIRGINIA ROANOKE, ROANOKE, VIRGINIA VIRGINIA

TRANSITION SPACE

PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING TRANSPORTATION TRANSPORTATION TRANSPORTATION MUSEUM MUSEUM MUSEUM + RESTAURANTS +RESTAURANTS RESTAURANTS + BREWERIES BREWERIES BREWERIES RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING

WIND ROSE

GOVERNMENT GOVERNMENTGOVERNMENT BUILDING BUILDING BUILDING

Cultural Cultural context Cultural context context Cultural context375 SALEM ural Cultural context context 375AVE. SALEM 375AVE. SALEM AVE.

375 SALEM ALEM 375 AVE. SALEM AVE. AVE. ROANOKE, VIRGINIA KE, ROANOKE, VIRGINIA VIRGINIA

W

W

BUSINESS

W

N

BUSINESS N

W

W

WN

S

S E

BUSINESS N

ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING STATION STATION STATION

ROANOKE, ROANOKE, VIRGINIA ROANOKE, VIRGINIAVIRGINIA

BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION S

S

S

BUS STOP S E

BUS STOP E

BUS STOP E

PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING PUBLIC PARKING

TRANSPORTATION TRANSPORTATIONTRANSPORTATION MUSEUM MUSEUM MUSEUM

TRANSPORTATION TRANSPORTATION TRANSPORTATION MUSEUM MUSEUM MUSEUM

RESTAURANTS + RESTAURANTS + RESTAURANTS + BREWERIES BREWERIES BREWERIES

+ RESTAURANTS +RESTAURANTS RESTAURANTS + BREWERIES BREWERIES BREWERIES

RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING

RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING RETAIL + SHOPPING

GOVERNMENT BUILDING

GOVERNMENT BUILDING

GOVERNMENT BUILDING

BUSINESS

BUSINESS

BUSINESS

WIND ROSE GOVERNMENT GOVERNMENTGOVERNMENT BUILDING BUILDING BUILDING BUSINESS

BUSINESS

W

W

BUSINESS

BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION S BUS STOP

N

EXPLODED AXONOMETRIC N

ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING STATION STATION STATION

ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING ELECTRIC CHARGING STATION STATION STATION

BUS STOP

WN

What ALREADY EXISTS THAT THE PEOPLE What ALREADY What ALREADY EXISTS EXISTS THAT THE THAT PEOPLE THE PEOPLE LIKE? LIKE? L

BUS STOP

BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION BIKESHARE STATION

S

BUS STOP S

GREEN SPACE

E

BUS STOP E

BUS STOP

ELMWOOD PARK MUSEUMS RESTAURANTS +RESTAURANTS BREWERIES RESTAURANTS + BREWERIES + BREWERIES ELMWOOD PARK ELMWOOD PARK

E

KITCHEN / EVENT SPACE

EXISTING SITE WHERE ISFOR THERE ROOM FOR IMPROVEMENT IS THERE ISROOM THERE ROOM IMPROVEMENT? FOR IMPROVEMENT? What ALREADY What ALREADY EXISTS What ALREADY THAT EXISTS THETHAT EXISTS PEOPLE THETHAT LIKE? PEOPLE THELIKE? PEOPLE LIKE?WHERE WHERE

FORM MY DESIGN DECISIONS. WHEN

WHAT ALREADY EXISTS THAT THE USERS LIKE?

WHERE IS THERE

What ALREADY EXISTS THAT THE PEOPLE ALREADY What ALREADY EXISTS EXISTS THAT THE THAT PEOPLE THE PEOPLE LIKE? LIKE? LIKE? DITIONS IN THE AREA THAT USERS LIKE,

E RESIDENTS OF THE CITY ARE PUSHING

G A LARGE KITCHEN WHICH OPENS UP PERFECT BACKDROP FOR COMMUNITY TO SHOWCASE IN THE KITCHEN AREA ANOTHER ISSUE I ADDRESSED IS THE

ORRIDOR THROUGH THE CENTER OF THE RESTAURANTS + BREWERIES+ BREWERIES ELMWODDPARK PARKELMWOOD PARK RESTAURANTS + BREWERIES RESTAURANTS RESTAURANTS ELMWOOD + BREWERIES PARKELMWOOD MUSEUMS

Breweries

ELMWOOD PARK MUSEUMS ANTS +RESTAURANTS BREWERIES RESTAURANTS + BREWERIES + BREWERIES ELMWOOD PARK ELMWOOD PARK

Elmwood Park

MUSEUMS

MUSEUMS

MUSEUMS

MORE PUBLIC ART

MUSEUMS LACK OF RETAIL MORE PUBLICACTIVITIES ART LACK OF RETAILLACK OF RETAIL MORE PUBLIC ART MORE PUBLICTO ART RAILWAYS AS MUSEUMS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS PROXIMITY OUTDOOR PROXIMITY TO OUTDOOR PROXIMITY ACT

Museums

HISTORIC BUILDINGS OUTDOOR ACTIVITIES HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS PROXIMITY TO OUTDOOR PROXIMITYACTIVITIES TO PROXIMITY OUTDOOR TO ACTIVITIES

KITCHEN WHERE / EVENT SPACE IS WHERE THEREISWHERE ROOM THERE FOR ISROOM THERE IMPROVEMENT? FOR ROOM IMPROVEMENT? FOR IMPROVEMENT?

AREAS FOR IMPROVEMENT WHERE ISFOR THERE ROOM FOR IMPROVEMENT? WHERE IS THERE ISROOM THERE ROOM IMPROVEMENT? FOR IMPROVEMENT? WHERE IS THERE ROOM FOR IMPROVEMENT?

LACK OF RETAIL LACK OF RETAIL LACK OF RETAIL MORE PUBLIC ART MORE PUBLIC ARTMORE PUBLIC ART RAILWAYS AS PEDESTRIAN RAILWAYSBARRIERS AS PEDESTRIAN RAILWAYSBARRIERS AS PEDESTRIAN MORE GREEN BARRIERS SPACE MORE GREEN SPACE MORE GREEN BICYCLE SPACE + PEDESTRIAN BICYCLE WALKABILITY + PEDESTRIAN BICYCLE WALKA + PE

MORE PUBLIC ART MORE BARRIERS GREEN SPACE BIKING + WALK-ABILITY MS LACK LACK OF RETAIL MORE PUBLICACTIVITIES ART RAILWAYS ASBARRIERS PEDESTRIAN MORE GREEN SPACE BICYCLE +WALKABILITY PEDESTRIAN WALKABILITY RETAIL OF RETAIL MORE PUBLIC ART MORE PUBLICTO ART RAILWAYS AS PEDESTRIAN RAILWAYS AS BARRIERS PEDESTRIAN MORE GREEN SPACE MORE GREEN SPACE BICYCLE + PEDESTRIAN BICYCLE WALKABILITY + PEDESTRIAN MS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS HISTORIC BUILDINGS PROXIMITY OUTDOOR PROXIMITY TO OUTDOOR PROXIMITY ACTIVITIES TO OUTDOOR ACTIVITIES

More Public Art

More Green Space 04

Biking + Walkability


RESEARCH LIBRARY

2X4 METAL STUD @ 16” O.C. 5/8” GYPSUM WALLBOARD 20 GAUGE METAL SHEATHING 1-5/8” SELF TAPPING FASTENER

METAL FASTENING CLIP ACOUSTIC PANEL CORE PERFORATED METAL FINISH SURFACE

ACOUSTIC WALL DETAIL

05


15

11

13

14 11 11 12

12

LEVEL 2 FLOOR PLAN: NTS

06

10

05 04

02

05

03

06

07

07

08

10

09

01

LEVEL 1 FLOOR PLAN: NTS

SECTION PLAN: NTS

N

LEVEL 1 01 Green Space 02 Kitchen / Event Space 03 Research Library 04 Maker Space 05 3D Printing Labs

LEVEL 2 06 07 08 09 10

Visiting Professor Suites Professor Offices Conference Room Project Room Restrooms

06

11 12 13 14 15

Classroom Project Rooms Research Library Conference Room Restrooms


02

FRILUFTSLIV Multiple Sclerosis Day Spa 4 Weeks - 4,600 sqft

Friluftsliv, a holistic day spa for patients with multiple sclerosis, focuses on the healing qualities of human - nature interaction. The Norwegian phrase Friluftsliv literally translates as “openair living� and is used to describe the value of spending time with nature for spiritual and physical wellbeing.

The spa is located in Fusa, Norway, a town famous for its natural attractions including mountains and fjords narrow inlets in the mountains

formed by glacial erosion with steep sides or cliffs. At the base of a fjord, the large scale mountains surround the city on all sides invoking feelings of protection and security. In contrast, at the top of a fjord, one can see miles of rolling landscapes exploration and encouraging

CONCEPT IMAGERY

personal discovery.

Focusing on

the idea of prospect and refuge, the exercise area and pool provide opportunity for growth and encourage a positive outlook as patients work alongside others who share their same struggles, while the massage and therapy rooms serve as a place to retreat for one on one treatment with a doctor. The use of slanted walls throughout the space supports the design concept creating moments of compression and release as one moves through the space.

AWARDS:

National Bienenstock Student Interior Design Competition - (2nd Place in Nation)

PARTI DIAGRAM


08


MASSAGE ROOM

POOL + EXERCISE AREA

09


Therapy + Massage Private Residence Local Views

Pool + Exercise

Distant Views

14

02

10

13 15

05

12

11

08

09 07

03 01 06

N

06

FLOOR PLAN: NTS

DAY SPA 01 02 03 04 05

04

Lobby + Reception Bookkeeper’s Office Swim Reflection Space Exercise Area

RESIDENCE 06 07 08 09 10

Massage Rooms Therapy + Consultation Men’s Restroom Women’s Restroom Storage + Laundry

10

11 12 13 14 15

Kitchen + Living / Dining Half Bath Master Bedroom Master Bathroom Guest Bedroom / Den


KITCHEN + DINING


MASTER BATH MATERIALS + FINISHES 1

2

1 White Oak (FSC Certified) 2 Carrara Marble 3

4

(Locally Sourced) 3 Black Slate Tile (Greenguard

5

6

4 Maharam Textiles (76% Recycled)

5 Starry Night - Sherwin Williams 2

6 Glass Marble - Sherwin Williams

The kitchen uses an easy to read, contrasting material palette. Following universal design standards, the kitchen features counter-tops at 30”, 36”, and 42” and appliances located at or below counter-height making them easily accessible to someone in a wheelchair. In the master bathroom

the vanity is designed with clear knee-space for a wheelchair and a universal single lever faucet. The bathroom also features a barrier free shower with a zero-step threshold. The apartment uses a minimal material palette allowing nature to take the forefront. 12


03

NEXT Real Estate Office 6 Weeks - 12,550 sqft

NEXT is a global commercial real estate and project management firm that is headquartered in Dallas, Texas and has 100 offices throughout the world. They recently expanded to a brand new location in Denver. The new space not only reflects their overall company brand and culture but also draws inspiration from the local region by focusing on the culture and walkability of the Denver community.

with angled circulation in Suite 100 and orthogonal circulation in Suite 150. This shift in circulation establishes visual and implied connection between the two spaces promoting collaboration and interaction.

The majority of existing circulation in the city runs orthogonally, however in the LoDo District where the office is located, the circulation pattern shifts diagonally establishing a connection and its significance as the heart of the city. The floor plan mimics the contrasting grid lines of the city, with angled circulation in Suite

feelings of warmth, familiarity

DENVER, CO MAP

The pedestrian culture of the city is expressed in the interior of the NEXT office by incorporating materials and finishes that speak to the local, handmade culture of Denver bringing and security.

AWARDS: National Steelcase Next Interior Design Competition - Nominee

PARTI DIAGRAM


14


RECEPTION + CLIENT ZONE

OPEN WORKSTATIONS

15


13 08

12

04

09

11

05 05

06 05

08

11 05 11 14

07

11

06

10

06

07

04 02

03

11

01

10

15 SUITE 100

N

SUITE 150

FLOOR PLAN: NTS

SUITES 100 + 150 01 02 03 04 05

Reception Client Zone Pitch / Conference Wellness Rooms Shared Private Offices

06 Huddle Rooms 07 Phone Rooms 08 Medium Conference 09 Resource Center 10 Open Workstations

16

11 Open Collaboration 12 Work Cafe 13 Connect Zone 14 Shared Patio 15 Private Patio


CONNECT ZONE

KITCHEN ELEVATION: NTS

In Suite 100 the work cafe allows employees to decompress and socialize at any time of the day. The atmosphere is fun and encourages

informal meetings or to recognize the achievements of a coworker. These spaces feature warm wood tones and soft seating which provides a more relaxed atmosphere for workers who thrive in a lounge like setting. Natural light floods the space from the floor to ceiling windows overlooking the shared patio.

social interaction in a variety

Adjacent to the work cafe is the connect zone. The stadium seating in this area provides space for the entire team to gather for of postures.

17


WORK CAFE


04

THESIS Sustainable Boutique Hotel 6 Weeks - 20,000 sqft

PROJECT STATEMENT:

The purpose of this project is to design a boutique hotel for Nomad, an American hotel and resort company that focuses on minimizing the human carbon footprint. Nomad is centered around green-living and follows LEED building standards in all of their locations as they believe that hospitality design can serve as a catalyst for change in the future of sustainability. The site for the hotel is located in Prague, Czech Republic, in an existing building, 4 stories high and roughly 20,000 square feet. Prague is ranked among the world’s 10 most sustainable cities offering a high

SUMMER SOLSTICE

quality of life its citizens, good ecofriendly factors for the environment, and solid economic health for reaching long term goals. The design will focus on the use of sustainable materials and altering the existing structure to maximize energy efficiency. THESIS STATEMENT: Sustainable design in the hospitality

sector will improve quality of life during the duration of your stay, and will encourage visitors to continue living a green-lifestyle upon their return home. Due to its international location and diversity of visitors, this will help sustainability practices to spread world wide and become a catalyst for a green future.

WINTER SOLSTICE

WIND ROSE


N

SITE PLAN: NTS

- attractions

- restaurants

20

- hotels

- public transit


EXISTING MASS

MASS + VOID

VOID DEFINES COURTYARD

NEW MASS IN VOID


CONCEPT STATEMENT

Nomad, a boutique hotel in Prague, Czech Republic, uses sustainable design to improve quality of life for the duration of your stay and aims to encourage visitors to continue living a green-lifestyle upon their return home.The design for the hotel draws inspiration from the urban planning of Prague, mimicking the courtyards

The courtyard concept will inspire the design through architecture, function and materiality. By creating a courtyard within the hotel, it allows plant life to existing indoors and provides opportunity to teach visitors about the importance of sustainability in their every day lives.

hidden

Within the courtyard, a new mass will act as the “water feature� typical of courtyards. It will encompass both aesthetics and functionality, serving as a rainwater catchment system and a sculptural / interactive installation. By showing beauty in the processes of sustainability, I hope to inspire visitors to live sustainable lifestyles.

amongst

the

historic

These courtyards provide opportunity to green space to exist within the dense cityscape. architecture.

The design will draw from the defining features of a courtyard: enclosed on four sides, open to the sky, historic architecture, water feature, and vegetation.

CONCEPT IMAGERY

22


05

MARKERS Graphic Communication + Sketching

Select sketches and marker renderings from a semester long course exploring how color, line weights, rendering techniques and other design representation methods using hand-based media to portray concepts and ideas relative to interior design.

Interior Design Magazine September 2017 Volume 88 Number 12


24


Profile for Kirsten Weston

Kirsten Montalbano Interior Design Portfolio - 2019  

Kirsten Montalbano Interior Design Portfolio - 2019  

Advertisement