Page 1

Kirkebladet Skjoldhøj Sogn december 2013 januar februar 2014

17


Høstoffer

Til høstgudstjenesten havde minikonfirmanderne bagt boller, Zapperklubben havde lavet bolcher, plukket æbler og sået karse, og så havde menigheden taget alverdens gode sager med. Efter gudstjenesten blev tingene solgt til fordel for Folkekirkens Nødhjælp – der blev solgt for 2693 kr. Tak for hjælpen!

Skjoldhøj Kirke Hjemmeside: www.skjoldhoejkirke.dk Jernaldervej 425, 8220 Brabrand Kirkekontoret: Tlf. 8624 2061 Sognegården: Tlf. 8624 2787 Kordegn/kirkens kontor: Mandag-fredag kl. 10.00-13.00 og torsdag kl. 15.00-17.00 Niels Arne Sørensen · skjoldhoej.sogn@km.dk Skjoldhøj Kirke, Jernaldervej 425, 8220 Brabrand · tlf. 8624 2061 Præster: Ruth Wegeberg True Byvej 6, 8381 Tilst. Tlf. 2443 2068 · rwc@km.dk Mandag fri Træffes efter telefonisk aftale

Julehjælp

Har du brug for julehjælp, så send en ansøgning senest den 5. december til præsterne i Skjoldhøj Kirke, Jernaldervej 425, 8220 Brabrand. Ansøgningen skal indeholde en kort beskrivelse af din økonomiske situation og familieforhold, antal børn og deres alder. Ca. en uge før jul får ansøgere besked, om de kan modtage julehjælp.

Torben Nielsen Siøvænget 20, 8381 Tilst. Tlf. 8624 2338 · torn@km.dk Fredag fri Træffes bedst i kirken mandag - torsdag kl. 12.00-13.00 Kirketjenere: Lill Meidal Lings Alice Mørch Sørensen kt@skjoldhoejkirke.dk Tlf. i kirken 8624 2787

Udebliver kirkebladet?

Graver: Poul Bødker · graver@skjoldhoejkirke.dk Tlf. 2160 5870 Træffes efter aftale

Senest den sidste weekend før udgivelsesmåneden bør kirkebladet være nået frem. Er det ikke det, så ring venligst til kirkekontoret. Vær dog opmærksom på at kirkebladet for september-november udkommer en uge senere.

Organist: Hans Dammeyer · organist@skjoldhoejkirke.dk Tlf. 2380 9580

Indsamling til Folkekirkens Nødhjælp

Sognemedhjælper: Laila Poulsen · poulsen.laila@gmail.com Tlf. 3069 2728 eller 4166 7753

Søndag den 9. marts er der sogneindsamling til Folkekirkens Nødhjælp. Sæt allerede nu kryds i kalenderen, og vær med til at samle penge ind til mennesker i nød.

Menighedsrådets formand: Lis Glibstrup Siøvænget 24, 8381 Tilst Tlf. 8624 0390 · 9135@sogn.dk Kirkeværge: Kim Strange Bjørnøvænget 21, 8381 Tilst Tlf. 8624 4909 Dette kirkeblad for Skjoldhøj Sogn er nr. 116, 30. årgang Kirkebladets redaktion: Niels Tropp, Laila Poulsen, Torben Nielsen og Ruth Wegeberg (ansvarshavende redaktør) Deadline for næste nummer er den 23. januar 2014 Forsidebillede: Skjoldhøj Kirke. Foto: Ivar Mjell

2


Julemeditationer i efterårets gyldne skær

På billedet med de små, fine paradisæbler er der et hastighedsskilt, som vi nok kan få brug for i december måned. 30 km/t står der. Det kan være godt at huske sig selv og hinanden på, at mere end 30 km/t i julemåneden vil vi ikke ”køre”.

I skrivende stund lyser sommerens sidste krampetrækninger op og farver bladene i de smukkeste efterårsfarver. Æbletræer bugner af frugter, så det er en lyst at se på. Jeg har læst at sommerens tørke nu gør efterårsfarverne endnu stærkere end vi plejer at se.

Himmeltiden truer med at forsvinde midt i jordtidens ræs. December måned har det med at blive alt for travl. Giv dig tid til at nyde den, så jordtiden og himmeltiden falder sammen og bliver til højtid.

Forleden handlede jeg i Kvickly. En af de ansatte kom syngende med et smil på munden hen til den stakkel, der stod og kæmpede med en stabel så højt som et tårn af julekalendere, som han forsøgte at give en plads i butikken - Nu er det jul igen, nu er det jul igen og julen varer li’ til påske …

Du kom til vor runde jord, barn, på bare fødder, midt i engles julekor, med Himlens frakkeskøder. Du var dreng i Nazareth, stod i tømrerlære, skar dit navn i stort og småt, Jesus, du min Herre! Sten Kaalø 1990

Heldigvis er der midt i kulde og mørke lys, varme og godt nyt, der også venter. En stjerne tændtes på himlens bue. Gud kom til jord. Der er en højtid, der venter. Når det er højtid, falder jordtiden og himmeltiden sammen, og alle mennesker tænker og gør det samme. Og hvis højtiderne engang skulle forsvinde, vil menneskene blive meget ensomme og fremmede for hinanden. Anne Sophie Seidelin

Sidste år kom Iver Kleive, organist i Oslo, med hele Oslo Bachkor, og sammen med Folkekoret fyldtes Skjoldhøj kirke med sang, musik og juleevangeliet. Da blev det jul. Og igen i år får vi besøg af Iver Kleive, der med sine julemediationer sætter fokus på, hvad julens egentlig budskab er. Læs mere om Iver Kleive på næste side. Og glædelig jul! Ruth Wegeberg, sognepræst

3


Musik Musik Musik Musik Musik Musik Musi

Julemeditationer

Fælles julekoncert

Søndag den 1. december kl. 15.00 får vi endnu engang besøg af organisten fra Norge, Iver Kleive, som sidste år sammen med Oslo Bach-kor og folkekoret gav os en uforglemmelig oplevelse af ’Juleevangeliet’. Denne gang kommer Iver Kleive og vil fortælle om julen, spille på vores orgel og flygel og med sin medrivende musikalitet være optakt til julemåneden med sine ’Julemeditationer’. Entré 100 kr. Billetter kan købes på kirkekontoret fra den 11. november.

Tirsdag den 17. december kl. 20.00 er der julekoncert, med julesalmer og julesange, fra gospel over den danske tradition til engelske christmas carols. Der vil også være fællessang, så vi alle har mulighed for at tage julestemningen med hjem efter denne aften. Medvirkende er Skjoldhøj Kirkes Folkekor og Kammerkor under ledelse af Hans Dammeyer, kirkens ungdomskor Rhythm&Joy under ledelse af Laila Poulsen og Anne Højgaard Ramballe, samt pianist og organist Jesper Thimsen m.fl. Til koncerten er der gratis entré. Efter koncerten kan der købes forfriskninger i sognegården – pengene går til Skjoldhøj Kirkes julehjælp, som der også samles ind til.

Kirkens 29 års fødselsdag

Søndag den 8. december kl. 10.30 vil vi fejre kirkens 29 års fødselsdag med ekstra musik til gudstjenesten i form af korindslag. Hele kirkens kammerkor er med til gudstjenesten.

Julekoncert med Aarhus Brazz samt RAMATrombones

Rhythm&Joy

Søndag den 8. december kl. 15.00 er der brassjulekoncert. Aarhus Brazz er et nydannet brassensemble, som består af særligt talentfulde elever fra Aarhus Musikskole og RAMATrombones er navnet på Det Jyske Musikkonservatoriums basunklasse. Sidstnævnte har i årenes løb leveret basunister til de helt store orkestre i verden inkl. DR Symfoniorkestret, DR Big Bandet og Berliner Philharmonikerne. Begge ensembler ledes af professor ved Det Jyske Musikkoservatorium – Niels-Ole Bo Johansen.

Hver onsdag aften kl. 19.00-20.30 mødes ungdomskoret Rhythm&Joy i Skjoldhøj Kirke. Har du lyst til at prøve det af, så kom bare forbi, vi har altid plads til nye. Rhythm&Joy er et rytmisk ungdomskor for alle sangfreaks fra 13 til 33 år. Vi elsker gospel og rytmiske sange, som vi som regel synger 3-stemmigt. Ledere i koret er Anne Højgaard Ramballe, sognemedhjælper Laila Poulsen og organist Hans Dammeyer. For mere info, skriv mail til poulsen.laila@gmail.com.

Der er gratis adgang til koncerten. Bagefter kan en forfriskning købes i våbenhuset.

4


Kyndelmissekoncert med Organica

Søndag den 23. februar kl. 15.00. En koncert med bigband og kirkeorgel er ikke helt almindeligt – men nu byder lejligheden sig. Dette orkester har 20 års jubilæum i år med legendariske Butch Lazy som igangsætter. Et kæmpe orkester af studerende, denne gang inklusiv orgelstuderende Judith Kristensen, vil blande stilarterne og inddrage vores eget kirkeorgel. Gratis entré.

Musik Musik Musik Musik Musik Musik Musik

The Very Bigband fra Syddansk Musikkonservatorium

Tirsdag den 4. februar kl. 19.30 er der kyndelmissekoncert med danske salmer udsat for jazztoner af orkestret Organica under ledelse af organist Niels Ole Sørensen. Traditionen tro medvirker Skjoldhøj Kirkes Folkekor på få udvalgte numre. Organica, som har speciale i jazzarrangementer af de danske salmer, rummer topnavne på den danske jazzscene: Jesper Riis på trompet, Jacob Rose på sax, Peter Vuust på bas og Lars Daugaard på trommer. Kapelmesteren selv Niels Ole Sørensen, som trakterer sit medbragte Hammond B3-orgel, har modtaget adskillige priser, inkl. Årets Nordjyske Jazznavn 2009.

Skjoldhøj Kirkes Folkekor

Koret er stort og godt, men kan især godt bruge et par ekstra tenorer. Vi synger firestemmigt, både indenfor den rytmiske og den klassiske genre. Vi vægter både det seriøse korarbejde og den gode snak under kaffen. Koret øver op til julekoncerten den 17. december og skal desuden medvirke til koncerten den 4. februar med Organica. Opstart efter juleferien er den 14. januar.

Efter koncerten, som koster 50 kr., kan forfriskninger købes i våbenhuset.

Koret ledes af kirkens organist Hans Dammeyer.

Foto: Carsten Husted

Foto: Carsten Husted

Foto: Jens Fisker

Foto: Jens Fisker

Fra koncerten med Sigurd, Snapper og 175 børn

5


ørn Børn Børn Børn Børn Børn Børn Børn

Gospeldag – nu både for børn og voksne

Torben Callesen står for børneworkshop

Julegudstjenester for børn

Institutioner i området indbydes til julegudstjeneste med krybbespil, julesalmer og bibelfortælling. Bagefter er der æbleskiver og dans om juletræet. Børn, der ikke går i institution, er også velkomne!

Rune Herholdt står for voksenworkshop

Lørdag den 22. februar: Kl. 10.00 Gospelworkshops Kl. 16.00 Gospelkoncert

Tirsdag den 3. december kl. 9.30 Vuggestuer og dagplejebørn Onsdag den 4. december kl. 10.00 Børnehaver

Er du vild med gospel, vipper foden, når du lytter til musik eller synger du i brusebadet? Så er gospeldagen lige noget for dig, hvor både børn og voksne er velkomne. Gospeldagen er lørdag den 22. februar. Kl. 10.00 starter workshops, hvor vi øver frem til koncerten kl. 16.00. Til koncerten er der fri entré.

Torsdag den 5. december kl. 10.00 Børnehaver

Familiegudstjeneste med Luciaoptog

Voksenworkshop: For alle 13-93-årige. Rune Herholdt er én af de mest erfarne gospelinstruktører i hele landet. Han leder Jyllands største gospelkor, er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium, er forsanger i Rune Herholdt & The Gospelbrothers og manden bag Gospelkirken:Aarhus. Det koster 150 kr. at deltage i workshoppen inkl. frokost. Hvis kor melder sig samlet, gives der rabat.

Søndag den 15. december kl. 10.30 er der familiegudstjeneste. Minikonfirmanderne medvirker ved gudstjenesten, som er en god optakt til julen. Velkommen!

Julegudstjeneste Xtra for børn

Juleaftensdag kl. 11.00 er der julegudstjeneste, som især er for børnefamilier. Velkommen til en festlig optakt til juleaften.

Børneworkshop: For alle 8-12-årige sangglade børn. Torben Callesen kommer og leder dagen for børnene. Torben er sangskriver og korleder for ikke mindre end 4 gospelkor og har også en række CD-udgivelser bag sig. Torben er cand.mag i musik og religion og er til daglig sognemedhjælper i Aabenraa Sogn. Det koster 50 kr. at deltage i børneworkshoppen inkl. frokost.

Julefest – smid juleflæsket

Søndag den 29. december kl. 14.00 er der julefest. Vi starter med en kort familiegudstjeneste i kirken, hvorefter der er juleløb rundt i kirken – så vi kan rende flæsket af. Kom og vær med til en aktiv dag – som, hvis vi er heldige, slutter af med, at julemanden kommer. Tilmelding af hensyn til beværtning til poulsen.laila@gmail senest den 27. december kl. 12.00. Det er gratis at deltage.

6


Zapperklubben

Børn Børn Børn Børn Børn Børn Børn Børn

Fastelavn

Hver torsdag kl. 15.30-17.00 er der Zapperklub for alle, der går i 0.-4. klasse. Til Zapperklub er der 10-20 børn og 2-3 ledere hver gang. Vi hører om Gud, laver fede aktiviteter og får zapper-forfriskning. Det er gratis at være med! Første gang efter juleferien er den 9. januar.

Søndag den 2. marts kl. 10.30 er der fastelavnsgudstjeneste. Vi starter med familiegudstjeneste i kirken, hvorefter vi spiser en let frokost. Bagefter står den på tøndeslagning i kælderen for alle klovne, frøer, prinsesser, superhelte mm.

Nyhedsmail for børnefamilier

Hver måned er det muligt at modtage en nyhedsmail fra kirken. I mailen står der, hvad der sker for børn og deres familier den næste måned i Skjoldhøj Kirke. På den måde kan man altid være opdateret omkring arrangementer. Tilmeld dig for at modtage nyhedsmailen til poulsen.laila@gmail. com. Har du én gang før tilmeldt dig, men modtager den ikke, så send en mail igen.

BabySalmeSang

Konfirmationer 2014:

Skjoldhøjskolen, x-klassen: Søndag den 11. maj kl. 11.00. Skjoldhøjskolen, z-klassen: Søndag den 11. maj kl. 9.00. Egebakkeskolen: Søndag den 4. maj kl. 10.30

BabySalmeSang er et tilbud til dig, som er på barselsorlov, og din baby (2-7 mdr. ved forløbets start). Vi mødes hver tirsdag kl. 10.00, hvor vi synger, sanser, danser og lytter. Vi leger med sarte tørklæder, sæbebobler og får vilde luftture i ca. en halv time. Bagefter er der juice, frugt og hygge. Næste forløb starter den 18. februar og varer indtil påske. Tilmelding og flere oplysninger om forløbet fås hos sognemedhjælper Laila Poulsen poulsen.laila@gmail.com. Ved tilmelding: Husk at oplyse både navn, mobilnummer, mailadresse og babys alder.

Konfirmationer 2015:

Med forbehold for uforudsigelige omstændigheder er datoerne for konfirmationerne for de nuværende 6. klasser i 2015 fastsat til: Skjoldhøjskolen, a-klassen: Bededag, fredag den 1. maj Skjoldhøjskolen, b-klassen: Søndag den 3. maj Egebakkeskolen: Søndag den 3. maj

7


DeceMber Søndag 1. 10.30 Gudstjeneste 1. søndag i advent v. Ruth Wegeberg 15.00 Koncert med Iver Kleive Mandag 2. 10.00 Mandeklub Tirsdag 3. 9.30 Krybbespil for vuggestuer og dagplejere 9.30 Gang i Skjoldhøj 19.00 Folkekoret Onsdag 4. 10.00 Krybbespil for børnehaver 19.00 Rhythm&Joy Torsdag 5. 10.00 Krybbespil for børnehaver 13.50 Minikonfirmander 15.30 Zapperklub 17.00 AA Søndag 8. 10.30 Gudstjeneste 2. søndag i advent v. Ruth Wegeberg/ Torben Nielsen Kirkens fødselsdag fejres med kor-musikalske indslag 15.00 Koncert med Aarhus Brazz Tirsdag 10. 12.00 Højskoleformiddages julefrokost 19.00 Folkekoret Onsdag 11. 12.30 Onsdagstræf - julefrokost 19.00 Rhythm&Joy 19.30 Litteraturkreds JaNuar Torsdag 2. 17.00 AA Søndag 5. 10.30 Familiegudstjeneste Helligtrekongers søndag v. Ruth Wegeberg med spejdernes Nytårsparade Mandag 6. 10.00 Mandeklub Tirsdag 7. 9.30 Højskoleformiddag Onsdag 8. 19.00 Rhythm&Joy Torsdag 9. 15.30 Zapperklub 17.00 AA Søndag 12. 10.30 Gudstjeneste 1. søndag efter Helligtrekonger v. Torben Nielsen Tirsdag 14. 9.30 Gang i Skjoldhøj 19.00 Folkekoret

Mandag 3. 10.00 Mandeklub Tirsdag 4. 9.30 Højskoleformiddag 19.30 Kyndelmisse-koncert med Organica Onsdag 5. 19.00 Rhythm&Joy Torsdag 6. 15.30 Zapperklub 17.00 AA Søndag 9. 10.30 Gudstjeneste Sidste søndag efter Helligtrekonger v. Ruth Wegeberg Tirsdag 11. 9.30 Gang i Skjoldhøj Onsdag 12. 19.30 Litteraturkreds Torsdag 13. 17.00 AA Søndag 16. 10.30 Gudstjeneste Søndag septuagesima v. Torben Nielsen Mandag 17. 18.30 Café Himmelblå Tirsdag 18. 9.30 Højskoleformiddag 10.00 BabySalmeSang 19.00 Folkekoret Onsdag 19. 14.00 Onsdagstræf 19.00 Rhythm&Joy 19.30 Liv og spiritualitet i Gellerup Kirke Torsdag 20. 15.30 Zapperklub 17.00 AA Lørdag 22. 10.00 Gospeldag 16.00 Gospelkoncert Søndag 23. 10.30 Gudstjeneste

Puls

Søndag 29. 14.00 Familiegudstjeneste Julesøndag v. Ruth Wegeberg/ Laila Poulsen med efterfølgende julefest Tirsdag 31. 15.00 Nytårsgudstjeneste Nytårsaften v. Ruth Wegeberg Med efterfølgende champagne og kransekage

Sognets


17.00

Torsdag 26. 10.30

Onsdag 25. 10.30

15.30

14.00

Tirsdag 24. 11.00

Tirsdag 17. 9.30 20.00 Onsdag 18. 19.00 Torsdag 19. 17.00 Søndag 22. 10.30

Torsdag 12. 13.50 15.30 17.00 Søndag 15. 10.30

Onsdagstræf Rhythm&Joy Litteraturkreds Zapperklub AA Gudstjeneste 2. søndag efter Helligtrekonger v. Torben Nielsen Højskoleformiddag Folkekoret Rhythm&Joy Kristendomskursus i Åby Sognegård Zapperklub AA Gudstjeneste 3. søndag efter Helligtrekonger v. Torben Nielsen Gang i Skjoldhøj Folkekoret Rhythm&Joy Zapperklub AA

Februar Søndag 2. 10.30 Gudstjeneste 4. søndag efter Helligtrekonger v. Torben Nielsen

Tirsdag 28. 9.30 19.00 Onsdag 29. 19.00 Torsdag 30. 15.30 17.00

Torsdag 23. 15.30 17.00 Søndag 26. 10.30

Tirsdag 21. 9.30 19.00 Onsdag 22. 19.00 19.30

Onsdag 15. 14.00 19.00 19.30 Torsdag 16. 15.30 17.00 Søndag 19. 10.30 Søndag seksagesima v. Torben Nielsen Koncert med The Very Bigband Gang i Skjoldhøj BabySalmeSang Folkekoret Rhythm&Joy Kristendomskursus i Åby Sognegård Zapperklub AA

Puls

Marts Søndag 2. 10.30 Familiegudstjeneste Fastelavns søndag v. Ruth Wegeberg Tøndeslagning efter gudstjenesten Søndag 9. 10.30 Gudstjeneste 1. søndag i fasten v. Ruth Wegeberg Sogneindsamling til Folkekirkens Nødhjælp

Torsdag 27. 15.30 17.00

Tirsdag 25. 9.30 10.00 19.00 Onsdag 26. 19.00 19.30

15.00

Værs’go’ - hæng aktivitetskalenderen op på din opslagstavle og følg Sognets

Minikonfirmander Zapperklub AA Gudstjeneste 3. søndag i advent v. Torben Nielsen Familiegudstjeneste Minikonfirmanderne medv. Gang i Skjoldhøj Julekoncert Menighedsrådsmøde AA Gudstjeneste 4. søndag i advent v. Ruth Wegeberg Julegudstjeneste Xtra for børn v. Ruth Wegeberg/ Laila Poulsen Julegudstjeneste Juleaften v. Torben Nielsen Julegudstjeneste Juleaften v. Torben Nielsen Gudstjeneste Juledag v. Torben Nielsen Gudstjeneste 2. juledag v. Ruth Wegeberg AA


Foto: Daniel Hauge

Bisættelser og begravelser

Kirkelige handlinger Vielse 26. oktober Kenneth Mølgaard Hægge og Olivia Hægge

Døbte i Skjoldhøj Kirke 1. september Tristan Kornbech Bryrup Lyhne 15. september Alvilda Heine Sørensen Melissa Mehraban Sayna Mehraban Sarah Shohreh Shoaibi 27. oktober Sebastian Bendix Bodilsen

Nytårsgudstjeneste

14. august Jette Tamer Christensen 21. august Hanne Sørensen 7. september Inger Cortsen 28. september Karl Ammitzbøll 4. oktober Børge Thorkil Petersen 5. oktober Gerda Clausen 11. oktober Lars Germer Jensen Inga Lizi Jensen 16. oktober Douglas Ronald Agard Rönn 25. oktober Agnete Brolund-Jensen 26. oktober Linda Madsen

Nytårsparade

Tirsdag den 31. december kl. 15.00 er der nytårsgudstjeneste, hvor der bliver set tilbage på det gamle år og frem mod et nyt. Efter gudstjenesten bliver der serveret et glas champagne og et stykke kransekage, og vi ønsker hinanden godt nytår.

KFUM-spejderne i Skjoldhøj holder deres traditionelle nytårsparade i forlængelse af gudstjenesten til Hellig 3 konger, søndag den 5. januar. Det giver også gudstjenesten et festligt præg, for her er de også med. Kl. 9.30 er der fælles morgenkaffe, hvor alle er velkomne. Selve gudstjenesten starter kl. 10.30.

Gudstjenester i caféen på Kultur- og Sundhedscenter Havkær Mosealléen 1-3, 8381 Tilst

Tirsdag den 24. december kl. 11.00 Karin Gottlieb Onsdag den 22. januar kl. 14.30

Lars Lindgrav-Sörensen

Onsdag den 19. februar kl. 14.30

Karin Gottlieb

Onsdag den 5. marts kl. 14.30

Ruth Wegeberg

Kirkebil

Der kan bestilles kirkebil til alle gudstjenester og sognearrangementer. Bestilling på kirkekontoret tlf. 8624 2061.

10


Kirkerne i Aarhus Vestre provsti indbyder i foråret 2014 til fire kursusaftner med kristendomsundervisning. Aftnerne er for dig, der er nysgerrig på den skattekiste af tanker om tro, Gud og livet, som vi har arvet gennem Bibelen og kirkens historie. Hvordan formulerede de gamle sig om de store spørgsmål? Og hvordan kan vi pudse arvesølvet af og bruge det i 2014? Onsdag den 22. januar kl. 19.30 Bibelen: Fakta og fiktion Onsdag den 26. februar kl. 19.30 Paradis Exit Onsdag den 26. marts kl. 19.30 Tro og konsekvens Onsdag den 30. april kl. 19.30 Jesus og Kristus Sted: Åby sognegård, C. A. Thyregods Vej 47-49, 8230 Åbyhøj. Deltagelse i hele forløbet koster 100 kr. som dækker forplejning og materialer. Tilmelding skal ske til Åby kirkekontor: 86 15 78 01 eller aaby-sogn@aaby-sogn.dk senest den 15. januar. Med venlig hilsen Torben Nielsen, Skjoldhøj, Inger Margrethe Mikkelsen, Åby, Karsten Høgild, Åby, Inger Birgitte Bruhn, Brabrand og Niels Hviid, Gellerup.

Liv og spiritualitet

Tre arrangementer om Længsel – Holisme – Kraft. Der vil være rum for samtale om tro og religiøse erfaringer. Her får du muligheden for at reflektere over, hvad du tror på og for at lytte til andre. Samtidig belyses emnerne ud fra den kristne tro og praksis. Hver gang afsluttes med en guidet meditation. Onsdag den 19. februar kl. 19.30 Onsdag den 5. marts kl. 19.30 Onsdag den 19. marts kl. 19.30

Litteraturlæsning på tværs

I vinter- og forårsmånederne vil der være et kursus i læsning af kortere litterære tekster fra middelalderen og til nu. Litteraturhistorien byder på mange forskellige teksttyper, og i dette kursusforløb over ti mødegange tilbydes analyserende oplæg/ foredrag, samtaler, fællessang og evt. skriKurset ledes af Nanna vefællesskaber ud fra Heggelund Christensen, tidl. lektor på VUC Århus i en række litteraturhistoriske kanontekster, dansk og musik, og med krydret med billedmaover 30 års erfaring med teriale, der knytter sig voksenundervisning. til tiden eller temaet. Alle tekster sætter vores liv i historisk perspektiv og til debat. Det koster 400 kr. at deltage i kursusrækken. Det er endvidere muligt at deltage i enkelte gange, som koster 50 kr. Vi mødes tirsdage kl. 15.30-18.30. Tilmeldingsblanket og program fås på kirkekontoret eller mød blot op. Tirsdag den 14. januar kl.15.30 1800-tallet: På eventyr i H.C. Andersens eventyrmetoder. Hvordan viderefører han den mundtlige folkeeventyrtradition i en helt ny epoke? Tirsdag den 28. januar kl. 15.30 1800-tallet: Grundtvig-salme, digte af Emil Aarestrup og Henrik Hertz. Sammenligning af tre digte med vidt forskellig tilgang til det religiøse. Tirsdag den 25. februar kl. 15.30 Efter 1870: Alexander Kielland-novelle og Johannes Jørgensen-tekst.

Støt vore annoncører

Sted: Gellerup kirke, Gudrunsvej 88, 8220 Brabrand. Tilmelding til sognepræst Susanne Ramsdal: subr@ km.dk eller 8615 8458. Med venlig hilsen Ruth Wegeberg, Skjoldhøj, Karen Huus, Gellerup, Berit Schelde, Hasle, Esben Andersen, Brabrand og Susanne Ramsdal, Åby.

t: 86 24 08 05 e: kmbygge@kmbygge.dk Blomstervej 46 8381 Tilst

11

Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne

Kristendomskursus


Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne

Bind en adventskrans

Café Himmelblå

Fredag den 29. november kl. 18.00 er der optakt til advent og jul, hvor man kan lave adventskranse, dekorationer osv. Tag gerne selv materialer med, men man kan også købe lys og kranse mm. Vi begynder med fællesspisning, som koster 50 kr. for voksne og er gratis for børn under 12 år. Arrangementet er for både ældre, unge og børn. Tilmelding til poulsen.laila@gmail.com eller på opslag i våbenhuset senest 4 dage før arrangementet.

Café Himmelblå er for alle, der nyder samværet omkring et måltid. Mødetid den 2. mandag i måneden kl. 17.30-18.30 hvor der er drop in, vi dækker bord og hyggesnakker i køkkenet. Kl. 18.30 spiser vi sammen og synger et par sange. Vi slutter af med kaffe og er færdige ca. kl. 20.30. Vi mødes mandag den 17. februar og den 10. marts i sognegården. Pris 40 kr. pr. gang. Tilmelding til Anna Sørensen tlf. 4059 1777 senest mandag morgen.

SENIOR KLUB

Nyhedsmail og hjemmeside

Se info om kirkens arrangementer på kirkens hjemmeside www.skjoldhoejkirke.dk. Du kan også tilmelde dig nyhedsmailen, så du én gang i måneden bliver opdateret omkring kirkens arrangementer. Skriv til poulsen.laila@gmail.com for at modtage nyhedsmailen.

-for voksne drenge i Skjoldhøj Kirke hver 1. mandag i måneden kl. 10-12

AA-møde

Hver torsdag kl. 17.00-18.00 mødes AA i sognegården. Anonyme Alkoholikere er et fællesskab af mænd og kvinder, der deler erfaring, styrke og håb for at kunne løse deres fælles problem og derigennem hjælpe andre til at komme ud af alkoholismen. Det eneste, der kræves for at blive medlem, er et ønske om at holde op med at drikke. Der betales intet kontingent. Mød blot op, hvis du har lyst til at være med.

Kaffe og brød 20,- kr Medlemskontingent af foreningen 100,- kr årligt

Støt vore annoncører

12


Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne

Højskoleformiddage

Tirsdag den 18. marts Liv i sproget Professor Johannes Nørregaard Frandsen, Odense, fortæller om det danske sprog. Sproget er levende. Ord og vendinger forsvinder, mens andre dukker op. Dialekter trænges ud, men nye såkaldte sociolekter kommer til. Foredrag med sjove og skæve vinkler på hverdagssproget.

Vi mødes tirsdage kl. 9.30-12.00 til spændende foredrag, der gør os klogere på livet, verden og os selv. Det koster 400 kr. at deltage i hele kursusrækken. Prisen for at deltage i et enkelt foredrag er 60 kr. Søndag den 1. december kl. 15.00 Julemeditationer med Iver Kleive Flygel- og orgelkoncert med den kendte organist, korleder og komponist Iver Kleive, Oslo.

Tirsdag den 1. april Biografen ’Øst for Paradis’. Vi skal se filmen ‘The Best Exotic Marigold Hotel’ – en tankevækkende komedie. Vi mødes i Paradisgade 7 kl. 10.00.

Tirsdag den 7. januar Ruth i krig Soldaterhjemsleder Ruth Brik Christensen, Brande, fortæller om sine oplevelser som forstående og lyttende ”mor” for vores udsendte soldater. Foredraget giver en spændende og anderledes vinkel på Danmarks militære engagement i verdens brændpunkter.

Onsdagstræf

Tirsdag den 21. januar Karitas uden titel Ved cand. mag. i dansk og fortæller Ellen Skov Birk, Åbyhøj. En spændende fortælling om en usædvanlig islandsk kvinde og hendes barske og forunderlige livshistorie. Tirsdag den 4. februar Med farfar ved Østfronten - blade af en sønderjydes dagbog Sognepræst Jens Jørgen Refshauge, Ørsted, fortæller om sin farfars liv, hvor han var tvunget til at være tysk soldat under 1. verdenskrig.

Onsdagstræf er foredrag, fortællinger, lysbilleder, sang, musik og udflugter. Velkommen til onsdagssamvær i sognegården onsdage kl. 14.00.

Tirsdag den 18. februar Reden Socialpædagog Joan Hougaard, Aarhus, fortæller om Reden. Reden er et anonymt være- og rådgivningssted i Aarhus, som henvender sig til kvinder med tilknytning til misbrugs- og prostitutionsmiljøet.

Onsdag den 11. december Vi mødes kl. 12.30 til julefrokost. Pris 75 kr. Øl og vand kan købes. Husk en lille pakke til det traditionelle pakkespil. Tilmelding til kirkekontoret, tlf. 8624 2061 eller på opslag i våbenhuset, senest fredag den 6. december. Onsdag den 15. januar Rejseforedrag ved Nikolaj Witte. Vi skal høre om og se billeder fra Iran – kontrasternes land.

Tirsdag den 4. marts Bøvl Forfatter og foredragsholder Nils Villemoes, Aarhus, kommer og fortæller om bøvl. Livet er fyldt med udfordringer, det, vi også kalder bøvl. Måske er det i virkeligheden et af samfundets problemer, at der ikke er bøvl nok til alle. Mennesket har brug for noget at gå op i og noget at slås for – det er bøvl. Ordinær generalforsamling i forlængelse af foredraget.

Onsdag den 19. februar I et foredrag: ’Et glimt fra det moderne Israel’ vil organist Martin L. Hornstrup fra Gellerup Kirke fortælle og vise billeder fra hans og familiens ophold i Israel i foråret 2013. Yderligere oplysninger: Bodil Mortensen tlf. 8624 3536 eller Lena Grote tlf. 8624 0208.

13


Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne Voksne

Litteraturkreds

Præsentation af 2 fra menighedsrådet:

Litteraturkredsen mødes i sognegården onsdage kl. 19.30-22.00. Her diskuteres månedens bog, som i de kommende måneder er:

Vinbonden fra True

Onsdag den 11. december Bent Vinn Nielsen: Et liv i almindelighed Onsdag den 15. januar Henning Mankell: Italienske sko Onsdag den 12. februar Wallace Stegner: Den danske grevinde

”Min kone og jeg er altid kommet meget i kirken, hvor vi har interesseret os for og aktivt bakket op om kirkens mange gode aktiviteter,” siger Knud Mortensen. Knud Mortensen er 69 år og nyvalgt medlem af Skjoldhøj Kirkes menighedsråd efter at have været suppleant i sidste periode. Han er udlært murer og har drevet egen entreprenørvirksomhed i 40 år indtil 2008. Men så blev murerskeen skiftet ud med en beskærersaks til vinstokke, og Knud Mortensen har de sidste fem år med vekslende succes høstet druerne på sine cirka 100 vinstokke.

Onsdag den 12. marts Merethe Lindstrøm: Dage i stilhedens historie Onsdag den 9. april Kristin Marja Baldursdottir: Karitas uden titel For mere info kontakt Jonna Clausen på tlf. 8624 0879.

Tidebøn i Århus

Begynd fredag morgen med tidebøn i Hasle kirke. Vi samles om bøn, stilhed, sang og læsninger efter en fast form og tradition, der rækker tusindvis af år tilbage. Alle er velkomne! Tidebøn hver fredag kl. 8.30 i Hasle kirke. Varighed 20 - 30 min.

Formand i 14 år

Gang i Skjoldhøj

”Det er interessen for lokalsamfundet, der driver mig. Hvis der er noget, jeg synes skal ændres, vil jeg gerne aktivt være med til det,” siger den erfarne formand, Lis Glibstrup. Lis har været formand for menighedsrådet siden 1999. Derudover har hun også været formand for Provstiudvalget i Århus Vestre Provsti i otte år og Århus Stiftsråd i fire år. Hun er 65 år og nybagt pensionist. I sit arbejdsliv har Lis i over 40 år været ansat hos DuPont (det tidligere Danisco) i Brabrand. Først som projektleder, der var med til at bygge fabrikker i udlandet, og fra 1999 som Product Service Manager, der har været ansvarlig for koordinering mellem produktion, salg og udvikling.

Vi går en tur hver anden tirsdag kl. 9.30. Se datoerne i kalenderen på midtersiderne i dette blad. Mødested ved kirken. Kom og få frisk luft, socialt samvær og motion, mens vi nyder årstidens gang i den smukke natur.

14


.

TYSKLAND 8 dg.: 20.5. – 27.5.2014.

Tag med Skjoldhøj Kirke på en kultur historisk rejse gennem Midttyskland og Bayern. Rejsen er på 8 dage og er en blanding af kultur, historie & naturoplevelser. Vi skal bl.a. i Luthers fodspor og langs Den Romantiske Rute i Bayern! PRIS PR. PERSON: ca. 6.000,-KR. Inkl.: bustransport, 7 overnatninger, og halvpension, OBS! Ekskl. entreer.

      

Turen gennemføres v./min. 40 delt., i samarbejde med Polonez Rejsebureau og med Kristoffer som guide!

                                                   

Tilmeldingsfrist onsdag 11.12.13. hos Ruth Wegeberg på tlf.: 24432068 og/eller e-mail: rwc@km.dk

Program for turen præsenteres under billedaften

Onsdag den 5.2.2014 kl. 19. i Kirken 15


Foto: Carsten Husted

K Fra koncerten med Sigurd Barrett.

Folkekirkens nye logo På www.folkekirken.dk står der om tankerne bag det nye logo: ”En fælles visuel identitet for folkekirken – et logo og en grafisk linje – skal gøre Den Danske Folkekirke let at genkende. Kendetegnet skal vise, at folkekirken er en vidtforgrenet og kulturbærende institution, som vi både møder i offentligheden og personligt i lokale sammenhænge. Den visuelle identitet skal sende et signal om, at sogne, provstier, stifter, kirker, uddannelsesinstitutioner, skoletjenester, organisationer og institutioner alle er en del af folkekirken og dermed af det kirkelige fællesskab, som 80% af befolkningen er medlemmer af.”

Vinter 2013 og 2014  

Kirkeblad for Skjoldhøj Kirke vinteren 2013/2014