Lasten Keskus kevät 2023

Page 1

Kevään kirjauutuuksia

Lasten Keskus on osa Publiva Oy:tä. Muita tuotemerkkejämme ovat Kirjapaja ja Edukustannus.

KIRJATILAUKSET

Lasten Keskus 09 6877 4530 | 050 438 3895 tilaukset@lastenkeskus.fi www.lastenkeskus.fi

Kirjavälitys Oy 010 345 1520 kvtilaus@kirjavalitys.fi

Suomen Kirjastopalvelu Oy 09 584 0440 asiakaspalvelu@kirjastopalvelu.fi

LASTEN KESKUS

Sörnäistenkatu 1 00580 HELSINKI www.lastenkeskus.fi etunimi.sukunimi@lastenkeskus.fi

Toimitusjohtaja Sami Ojala 044 371 3062

MYYNTI JA MARKKINOINTI

Markkinointipäällikkö Mirja Suvanto-Larmala 050 371 0448

Myynti- ja markkinointikoordinaattori Sari Rautanen 040 559 5370

VIESTINTÄ

Viestintäpäällikkö Piia Latvala 0400 999 499

Mediakoordinaattori Minna Vatja 050 438 3653

KUSTANTAMINEN

Kustannuspäällikkö, yleinen lasten- ja nuortenkirjallisuus, varhaiskasvatus ja esiopetus Tanja Poskela 040 567 5523

Kustannuspäällikkö, hengellinen lasten- ja nuorten kirjallisuus Eeva Johansson 050 564 0685

Kannen kuva: Mustan Kuun majakka, Katri Kirkkopelto. Kirjailijakuvat, ellei muuta mainittu: Uzi Varon, Publiva Oy ja kirjailijoiden omat kokoelmat. Taitto: Susanna Vatja Paino: Premedia Helsinki Luettelon tiedot ovat ennakkotietoja. Muutokset ovat mahdollisia.

PU B LI VA OY
s.6 s.14 s.4 s.16 s.7

facebook.com/lastenkeskus facebook.com/Mollinmaailma/ facebook.com/mustankuunmajatalo

@lastenkeskus @mollin_maailma @mustankuunmajatalo

@LastenKeskus

Lasten Keskus

TULE TUTUSTUMAAN! lastenkeskus.fi mollinmaailma.fi

3
4
8
21
23
26
Sisällys:
Sadut ja tarinat
Katselu- ja kuvakirjat
Tietokirjat
Hengelliset lastenkirjat
Äänikirjat

Palkitun fantasiaromaanin kutkuttava jatko-osa

SADUT JA TARINAT
4

Mustan Kuun majakka

Kautta hormimörön korvavaikun! Sinimäessä tapahtuu jotain todella hämäräperäistä. Kaupungin kujilla partioi ”Pidämme Örkit Sinun Iloksesi Loitolla Öisin” -kerho eli P.Ö.S.I.L.Ö, joka vainoaa salaväkeä. Luihu Quumestari kehittelee juoniaan vanhalla peilitehtaalla, ja salaväkeä katoaa mystisesti. Salamieli Saimi ja muut salakerholaiset yrittävät vimmatusti selvittää, mistä on kyse, mutta se on hankalaa, kun aikuiset hengittävät niskaan. Kaiken lisäksi Mustan Kuun majataloon tunkee läjäpäin kummituksia viettämään kekriä. Sitten tapahtuu se, mitä kerholaiset ovat kaikkein eniten pelänneet: yksi heistä katoaa! Kerholaiset ryhtyvät vaaralliseen operaatioon pelastaakseen ystävänsä ja ratkaistakseen salaväen kohtalon. Surun ja huolen keskellä maan uumenissa alkavat hehkua kuunhopeiset liekit, lohiskäärmeiden sydäntulet. Onko mahdollista, että kauan sitten romahtaneen majakan loistoon syttyy vielä kerran salaväen ikiaikainen merkkivalo?

Jännittävä ja hauska seikkailu jatkaa fantasiatrilogiaa, jossa Saimi ja hänen ystävänsä hiisiprinsessa Anskariina, kyklooppi Tuffe Kloppi, painajainen Hilja Hahmoton, yksisarvinen Silkki, koirankuonolainen Ulvos Hukkanen, maahinen Pikkukorva ja jeti Kallanen tempautuvat uskomattomaan tapahtumien vyyhteen salaväen pelastamiseksi. Sarjan ensimmäinen osa palkittiin Arvid Lydecken -palkinnolla. Tunnetun tekijäkaksikon uutuudessa ajankohtaiset luonnonvaraisten eläinten ja ympäristön suojelun teemat nivoutuvat raikkaalla tavalla kansanperinteeseen ja mytologiaan. Salaperäinen Musta Kuu -sarja pitää vastustamattomasti otteessaan. Kansi ja kuvitus Katri Kirkkopelto • Koko 140 x 203 mm • Noin 300 s, sid. ISBN 978-952-354-755-1 • Kl L 84.2 • Musta Kuu -sarja • Ilmestyy 5/2023 Äänikirja ISBN 978-952-354-759-9

Reetta Niemelä on palkittu runoilija ja lastenkirjailija. Niemelä toimii aktiivisesti lastenkulttuurin saralla, ja on mm. toteuttanut sanataidepajoja ja esiintynyt päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen. Niemelän ehtymättömästä mielikuvituksesta ovat saaneet alkunsa myös rakastetut Vilske-aapisen sekä Kummaaesiopetusmateriaalin tarinat ja Pikkiriin pulmatoimisto -sarja.

Katri Kirkkopelto on kuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataideopettaja. Hän on kuvittanut lukuisia rakastettuja kuvakirjoja ja oppikirjoja. Kirkkopellon teokset Piki (2016) ja Molli ja maan ääri (2020) olivat Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiapalkintoehdokkaina.

7+
5 REETTA NIEMELÄ – KATRI KIRKKOPELTO (kuvitus)
Kuva: Uzi Varon
Musta
– II kirja UM I STAMYÖS! Mustan Kuun majatalo Musta Kuu – I kirja ISBN 978-952-354-507-6 Äänikirja ISBN 978-952-354-520-5
Kuu

» Toivo astuu junaan, ja loppu onkin historiaa.

Marketta Pyysalo on monipuolinen lastenkulttuurin vaikuttaja. Hän on kääntänyt kymmeniä lastenkirjoja, kirjoittanut lasten tietokirjoja ja kiitetyn aikuisten romaanin sekä toiminut kirja-arvostelijana ja toimittajana. Pyysalo asuu Pälkäneellä ja työskentelee kulttuurisuunnittelijana.

Matka yli aikojen

Toivo nousee rautatieasemalla vahingossa väärään junaan. Juna ei menekään mummon luo, vaan ihan johonkin muualle, ajassa taaksepäin. Alkaa huima, hauska ja filosofinen seikkailu, jossa Toivo matkaa eurooppalaisen rautatien lähtöpisteeseen. Matkalla hän kohtaa Berliinin muurin rauniot, katkenneiden raiteiden aseman ja Pariisin hulluista hulluimman vuoden. Jossakin vavahtelee hurja Krakatau, ja filmikamera saapuu asemalle. Mutta entä paluumatka? Sehän on vissi, että koskaan emme palaa sinne, mistä lähdimme. Taitavasti kudotun tarinan pohjalla on ajatus siitä, että me olemme toistemme tulevaisuus ja sitä kautta myös toistemme toivo.

Teemu Juhani on kuvittaja, graafikko ja sarjakuvataiteilija. Hänen omaperäisellä, veikeällä tyylillä kuvittamiaan lastenkirjoja ja romaaneja on julkaistu niin Suomessa, Britanniassa, USA:ssa kuin Kiinassakin. Hän on kuvittanut useita oppikirjoja, muun muassa Kummaaesiopetusmateriaalin (Lasten Keskus) taidokas kuvamaailma on hänen luomansa.

Kansi ja kuvitus Teemu Juhani Koko 145 x 210 mm • Noin 120 s, sid. ISBN 978-952-354-675-2 • Kl L 84.2 Ilmestyy 4/2023

6 SADUT JA TARINAT 6
6+
Kuva: Uzi Varon Kuva: Uzi Varon

tällaisista paikoista löytyy kiellettyjä lohikäärmetalleja.”

Arja Puikkonen on Finlandia Junior -palkittu vapaa kirjailija ja sanataiteen opettaja. Hän toimii aktiivisesti kirjallisuuden ja kulttuurin puolesta. Puikkonen on myös eläinten ystävä. Hän viihtyy talleilla ja on ratsastanut kymmeniä vuosia.

Viimeiset lohikäärmeet

Mäyryskäkujalla on hiljaista, ränsistynyttä ja aika lailla outoa. Tienvierus kasvaa heinää, ja korkeat lauta-aidat peittävät hylättyjen huviloiden pihat näkymättömiin. Joka ikinen portti on tiukasti lu kossa. Juuri tällaisista paikoista löytyy kiellettyjä lohikäärmetalleja.

Tallin löytäminen ei ole helppoa, mutta Roopert aikoo onnistua. Et sintäretkelle lähtee mukaan Pikkuserkku, joka ymmärtää Roopertin palavan halun tulla lohikäärmeratsastajaksi. Tai edes löytää itsel leen oma suomuinen lemmikki.

Kaikki eivät lohikäärmeisiin usko. Modernisoinnin ja siistimisen lautakunta haluaa jyrätä vanhan Mäyryskäkujan ja rakentaa tilalle kerrostaloja. Silloin jäisivät kodittomiksi Yön Pimeys, pieni Violetti ja muut upeat eläimet.

Roopert ja Pikkuserkku päättävät toimia. Lohikäärmeet on pakko pelastaa!

Terhi Ekebom on kuvittaja, kuvataiteilija, graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija. Hänen upeat, runsaat kuvituksensa ovat tuttuja mm. kirjankansista. Ekebom tekee myös teoksia julkisiin tiloihin, kuten seinämaalauksia ja metallireliefejä.

Kansi ja kuvitus Terhi Ekebom • Koko 145 x 210 mm • Noin 120 s, sid. Kl L 84.2 • ISBN 978-952-354-719-3 Ilmestyy 3/2023

7 7
»
ARJA PUIKKONEN – TERHI EKEBOM (kuvitus)
”Juuri
6+
Kuva: Uzi Varon Kuva: Uzi Varon

Nikola Kucharska on puolalainen kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija. Aiemmin häneltä on ilmestynyt muun muassa teos Tosi tarua lohikäärmeistä.

UM I STAMYÖS!

Tosi tarua lohikäärmeistä ISBN 978-952-354-560-1

Kosmiset merirosvot ISBN 978-952-354-682-0

» Vuh, nuuskitaan kaupungin joka kolkka!

Kiertomatka Koiralaan

Tervetuloa Koiralaan! Lähde oppaamme Sir Blinin matkassa kaduille, joita tallaavat tuhannet anturat. Kierroksella tutustumme muun muassa Pimu Koirasen kouluun sekä Museo Haun kirsua kutkuttaviin kokoelmiin. Nautimme päiväkävelystä Bellan Bulevardilla sekä tuoksuvassa keskuspuistossa. Tapaamme tunnettuja koiralalaisia, opimme kaupungin historiasta ja näemme jännittäviä keksintöjä, kuten Haistopisteen ja Pörröttimen.

Koirala suorastaan kuhisee koiramaista kaupunkielämää. Erityisen eläväistä on nuuhkufestareiden ja frisbeemestaruuskisojen aikaan. Poliisitehtäviltäkään ei vilkkaassa kaupungissa vältytä. Kaiken lisäksi turistit kadottavat jatkuvasti tavaroitaan, ja etsinnässä tarvitaan hyvävainuista apua…

NIKOLA KUCHARSKA Alkuteos Miasto psów • Englannin kielestä suomentanut Myry Voipio • Koko 227 x 304 mm 32 s, sid. • ISBN 978-952-354-743-8 • KL L 85.22 • Ilmestyy 3/2023

4+
KATSELU- JA KUVAKIRJAT 8

MARC-UWE KLING – ASTRID HENN (kuvitus)

YksisarvEInen

UM I STAMYÖS!

Joskus ystävät ottaa päähän! YksisarvEInen kinastelee kaverei den kanssa, vaikka ei oikein edes tiedä, mistä. Suutuspäissään se ryntää tiehensä Hattarametsästä, ja kaukana viidakossa sen seuraan luikertelee käärme Pitkäskyy. Pitkäskyy ei ole kummoista kaan seuraa, sillä sitä ei huvita yhtään mikään. Eivät sanaleikit, ei kiipeily eikä kilpajuoksu. Melko pitkästyttävää, vai mitä? Juuri kun Pitkäskyy on saamassa YksisarvEIsen otteeseensa, tulevat kaverit onneksi mieleen. Seurassa Pitkäskyylläkin on hauskempaa!

3+

YksisarvEInen ISBN 978-952-354-362-1

PS. Jos Pitkäskyy ehtii luikerrella sinunkin seuraasi, voit vaikkapa etsiä kirjasta kadonneet myssyt, pelata Luikeropeliä, setviä eläin sekasotkun tai kirjoittaa YksisarvEIsen ystäväkirjaan. » Temperamenttisen YksisarvEIsen seikkailut jatkuvat!
ja Pitkäskyy 9
Alkuteos Das NEINhorn und die SchLANGEWEILE Suomentaja Maisa Tonteri • Koko 228 x 277 mm • 48 s, sid. ISBN 978-952-354-748-3 • KL L 85.22 • Ilmestyy 2/2023
Marc-Uwe Kling on saksalainen kirjailija, lauluntekijä ja standup-koomikko.
Astrid Henn on saksalainen kuvittaja ja muotoilija.

Brigitte Weninger ja Eve Tharlet ovat tehneet yhdessä useita lastenkirjoja tärkeistä teemoista. Weninger on saksa lainen lastentarhanopettaja ja kirjailija. Ranskalais-saksalainen Tharlet on kuvittanut satoja rakastettuja lastenkirjoja ja -sarjakuvia.

» Iki-ihanan Pasi-pupun talvinen seikkailu

Pasi ja suuri lumiseikkailu

Kakku kelkkaan ja menoksi! ajattelee Pasi reippaana ja päättää kahlata pikkusiskonsa Mian kanssa kinosten läpi viemään herkkuja isovanhemmilleen. Talvinen metsä on pikkukanien mielestä kuin sadusta: lumi kimaltelee ja säkenöi puiden oksilla. Paluumatkalla tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta. Tarvitaan Pasin neuvokkuutta ja isoisän kertomia hyviä vinkkejä, ennen kuin suuri lumiseikkailu on ohi ja kaikki onnellisesti kotikolossa turvassa.

KATSELU- JA KUVAKIRJAT 10
3+
BRIGITTE WENINGER EVE THARLET (kuvitus) Alkuteos Pauli – Der grosse Schnee • Suomentaja Maisa Tonteri • Koko 220 x 265 mm 32 s, sid. • ISBN 978-952-354-741-4 • Kl L 85 • Pasi-sarja • Ilmestyy 12/2022

» Kaikenmoisia höpöjuttuja ei pidä uskoa!

UM I STAMYÖS!

Sateenkaarikala ja Höpöjuttu-Huupertti

Kalaparvessa kohisee! Valtameren uusi tulokas, Huupertti, kertoo hurjia ja omituisia juttuja. Se kailottaa meren pohjassa olevasta tulpasta, jonka ilkiökala haluaa irrottaa, riutan laidalla uhittelevasta kalajengistä sekä kaiken planktonin hotkivasta sinivalaasta. Sateenkaarikala ystävineen hermostuu Huupertin höpöjutuista ja joutuu miettimään, miten pötypuheisiin ja niiden levittämiseen on hyvä suhtautua. Supersuositun Sateenkaarikalan uusin kirja on aiheeltaan ajankohtaisempi kuin koskaan.

Sateenkaarikala ISBN 978-952-354-517-5

Alkuteos Der Regenbogenfisch glaubt nicht alles • Suomentaja Maisa Tonteri Koko 205 × 290 mm • 32 s, sid. • ISBN 978-952-354-729-2 • Kl L 85.22

Sateenkaarikala-sarja • Ilmestyy 3/2023

Marcus Pfister on sveit siläinen kuvakirjailija. Hän on julkaissut lukuisia ku vakirjoja, joista tunnetuin on Sateenkaarikala-sarja. Sarjaa on käännetty yli 60 kielelle ja julkaistu yli 30 miljoonaa kappaletta.

Pfister on palkittu useilla alan kansainvälisillä pal kinnoilla.

11
3+
MARCUS PFISTER

Mistä kuuluu PUUUP?

Kun vesipisara tippuu veteen, kuuluu PLOP. Kun keinu heilahtaa taaksepäin, kuuluu KVIIK. PLIP taas on ääni, joka kuuluu, kun ostos kulkee kassahihnalla. Ja KRIIKS kuuluu, kun puut nojaavat toisiaan vasten. Kaikilla äänillä on tärkeä tehtävänsä, sen tietää myös pieni Puuup. Mutta mistä kuuluu PUUUP? Siitä on ehdottomasti otettava selvää! Innostuneen PUUUPahduksen saattelemana Puuup aloittaa etsintänsä.

Jokaiselle on maailmassa oma paikka. Kun se löytyy, pääsee käyttämään ääntään.

Bernhard Hoëcker on saksalainen näyttelijä ja koomikko. Eva von Mühlenfels on saksalainen tuottaja ja ohjaaja. Nikolai Renger on saksalainen kuvittaja.

Pieni Puuup etsii omaa ääntään

Alkuteos Was macht Püüüp? • Suomentaja Sanna Hytti • Koko 230 x 300 mm • Noin 32 s, sid. ISBN 978-952-354-747-6 • Kl L 85.22 Ilmestyy 3/2023

»
3+
12 KATSELU- JA KUVAKIRJAT

Karhu tietää täsmälleen, miltä vuori näyttää: se on vihreä ja täynnä puita. Lampaallekin vuori on tuttu: se on suuri, kukkiva ja suriseva niitty. Myös gemssi, muurahainen, jänis ja mustekala tuntevat vuoren läpikotaisin. Gemssin mielestä vuori on kallioinen ja jyrkkä, ja muurahaisen vuori on tunnelien labyrintti. Jänis on vakuuttunut siitä, että vuori on valkea ja kylmä, ja mustekalalle vuori on märkä paikka, joka kuhisee kaloja. Kaikki näkevät vuoren omalla tavallaan, ja riitahan siitä seuraa. Kuka onkaan oikeassa? On kiivettävä vuorelle ja otettava selvää.

Viisas tarina kannustaa katsomaan maailmaa myös toisen näkökulmasta.

Alkuteos Der Berg • Suomentaja Tuula Korolainen • Koko 215 x 280 mm • 48 s, sid. ISBN 978-952-354-730-8 • Kl L 85.2 • Ilmestyy 1/2023

Gugger ja Simon Röthlisberger asuvat Sveitsin Thunissa metsän ja vuoren liepeillä. Gugger on vapaa kuvittaja ja graafikko, ja Röthlisberger on graafikko ja AD. Aika ajoin he työskentelevät myös yhdessä kynät suihkien.

» Miten sama asia voikaan näyttää niin monenlaiselta?

3+
Rebecca
13
NI V ÄLINENMYYNTIMENESTYS
REBECCA GUGGER ja SIMON RÖTHLISBERGER
Vuori
ASNAK
14
KATSELU- JA KUVAKIRJAT
» Ihana Kasa löytää kaltaisensa!

EMILIA ERFVING

Kasan perhe

Metsässä on Kasa. Kasassa on milloin mitäkin – koivun lehtiä, kanervan kukkia ja maan tomua. Kettu on Kasan ystävä. Ketulla on iso ja vilkas perhe, mutta Kasalla ei ole perhettä. Vai onko sittenkin? Kasa lähtee tuulen matkaan etsimään omaa perhettään. Matkan varrelta löytyvät piikikäs Keko, pikkuinen Mätäs, lämmin Dyyni, salaperäinen Riutta ja paljon muuta.

Sympaattinen pienten kirja on omistettu kaikille yksinäisille olennoille, jotka etsivät maailmasta jotakuta itsensä kaltaista. Kirjassa esitellyt erilaiset luonnonmuodostumat tarjoavat tutkittavaa lasten ympäristökasvatuksen tueksi.

Emilia Erfving asuva kuvataiteilija, graafikko ja kuvittaja. Erfving on koulutukseltaan kuvataidekasvattaja ja kuvataiteilija. Hän on suunnitellut oppimateriaaleja ja oppimispelejä sekä tuottanut erilaisia osallistavia taidehankkeita.

Koko 210 x 210 mm • Noin 31 s, sid. • ISBN 978-952-354-752-0 Kl L 85.22 • Kasa-sarja • Ilmestyy 3/2023
UM I STAMYÖS! Kasa ISBN 978-952-354-195-5 Roskakasa ISBN 978-952-354-357-7 Kasan nenä ISBN 978-952-354-566-3

» Valloittava Sintti touhuaa taas!

UM I STAMYÖS!

Sintti ja litsläts-päivä ISBN 978-952354-661-5

Sintti siivoaa

Imuri lähestyy, ja tavarat Sintin huoneessa ovat hujan hajan. Nyt on kiire! Lelut on saatava pois imurin tieltä. Autot alalaatikkoon, ponit ylälaatikkoon, paperit pöydän päälle, junat sängyn viereen ja... Hei, mitäs nyt… Yhtäkkiä Sintti onkin sängyn alla. Sujuukohan siivous ihan suunnitelmien mukaan?

Valloittava perheen pienimpien kirjasarja kertoo arjen iloista ja ihmeistä. Hurmaavasti kuvitetut tarinat kehittävät sanavarastoa ja tukevat uusien taitojen ja asioiden oppimisessa. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt Sintti ja litsläts-päivä.

Koko 165 x 185 mm • Noin 32 s, sid. • ISBN 978-952-354-749-0 • Kl 85.2 kuvakirjat Sintti-sarja • Ilmestyy 3/2023

Virpi Penna on moni puolinen ja arvostettu kuvittaja-graafikko ja lastenkirjailija. Hänen hurmaavat ja oivalta vat kuvituksensa ovat loihtineet eloon monen lastenkirjan maailman. Pienten arki on tuttua Pennalle, sillä hän on työskennellyt myös päiväkodissa.

16
1+ KATSELU- JA KUVAKIRJAT
Kuva: Osmo Penna

Marius Marcinkevičius on palkittu liettualainen lasten kirjailija. Marcinkevičius on koulutukseltaan lääkäri, ja hän on työskennellyt myös laskuvarjojoukoissa. Kunkin hypyn jälkeen hänen mie leensä pulpahti aina uusi runo tai satu.

Aušra Kiudulaitė on palkittu liettualainen kuvittaja ja kir jailija, jonka töitä valittiin mm. Bolognan lastenkirjamessu jen näyttelyyn 2017.

Heidän teoksensa Ystävyyttä norsun kärsällä voitti Liettuan IBBYn vuoden lastenkirjapal kinnon 2017.

”Kullervo, oletko ystäväni?” Lyydia-hiiri kysyi ja katsoi unelmoiden loputtomaan taivaan sineen.

”Totta kai”, norsu vastasi töräyttäen samalla pienen töräyksen.

”Ihanko oikea ystävä?”

”Hetkinen, onko olemassa keinotekoisia ystäviä?”

”Olen melko varma siitä, että sellaisiakin on”, Lyydia vastasi.

MARIUS MARCINKEVIČIUS – AUŠRA KIUDULAITĖ (kuvitus)

Ystävyyttä norsun kärsällä

Olipa kerran suuren suuri norsu, joka asui suuren suuressa talossa. Ja olipa kerran pieni hiiri, joka asui pikkuruisessa talossa norsun selässä. Norsu ja hiiri olivat parhaistakin parhaimmat ystävykset. Hiiri tiesi mistä rapsuttaa, kun norsua kutitti. Norsu leyhytteli hiirtä suurilla korvillaan, kun oli kuuma. Eräänä päivänä hiiri halusi selvittää, miksi se ja norsu olivat ystävykset. Olivathan ne niin kovin erilaiset.

Viisas, hauska ja runollinen tarina etenee keveästi leijaillen kuin pilvi. Värikäs ja uniikki kuvitus tarjoaa hassuja yksityiskohtia tutkittavaksi. Hilpeä tarina rauhoittuu loppua kohti ja sopii täydellisesti iltasaduksi. Alkuteos Draugystė ant straublio galo (engl. The Friendship on the Elephant’s Trunk) • Englannin kielestä suomentanut Rauna Sirola • Koko 220 x 260 mm • Noin 48 s, sid. • ISBN 978-952-354-758-2 • Kl L 85.22 • Ilmestyy 2/2023

3+
17

» Supersuositun sarjan kotimainen jatko-osa valloittaa!

18
KATSELU- JA KUVAKIRJAT

Äkkää ja tökkää Eläimet

Tökkää täplikkäitä eläimiä! Etsi erilainen meritähti. Laske lepakot! Pörröisten, suomuisten, viiksekkäiden ja siivekkäiden eläinten maailmassa on loputtomasti ihmeteltävää ja tutkittavaa yhteisiin lukuhetkiin! Hauskojen kysymysten lisäksi upea ja lasta aktivoiva katselukirja tulvii värejä, muotoja ja hellyttäviä eläinhahmoja äkättäväksi ja tökättäväksi. Kirjassa tutustutaan suomalaisiin koti- ja villieläimiin sekä maailman eläimiin. Kuvituksissa möngitään, vipelletään ja sukellellaan niin viidakossa, metsässä, savannilla, järvessä, meressä, puutarhassa, mullan alla kuin öisessä luonnossakin.

Äkkää ja tökkää on kirja, jonka äärellä osoittaminen ei ole epäkohteliasta!

Äkkää ja tökkää liikenteessä ISBN 978-952-354-549-6

Kalle Nuuttila on kustannusalan moniottelija ja kahden pienen pojan isä. Hän on suomentanut useita lastenkirjoja ja kirjoittanut aiemmin mm. lasten tietokirjat Kuka keksi banaanipotkun ja Äkkää ja tökkää liikenteessä (Lasten Keskus).

Kansi ja kuvitus Riku Ounaslehto Koko 220 x 255 mm • 30 s, sid., pahvisivut ISBN 978-952-354-718-6 • Kl L 85.22

Äkkää ja tökkää -sarja • Ilmestyy 12/2022

Riku Ounaslehto on pohjoisesta ponnistanut, nykyään helsinkiläistynyt kuvittaja. Hänen monipuolinen kuvitustyylinsä taipuu niin kuvakirjoihin, näyttäviin jouluilmeisiin, animaatioihin kuin uniikkeihin kuosiluomuksiin.

2+
KALLE
NUUTTILA ja RIKU OUNASLEHTO (kuvitus)
Kuva: Uzi Varon
19
Kuva: Henry Salmi
UM I STAMYÖS!

» Tarkkasilmäiset eläintenystävät huomio!

Etsintäkuulutus

Kissat ja koirat

Löydätkö koiranpennut ja kadonneen luun? Osaatko laskea tuoleilla istuvat kissat? Kuka köllöttää matolla, ja kenellä on kaulapanta? Entä huomaatko hölkkäävät hiiret?

Tämä kirja tarjoaa riemukkaita, yhteisiä puuha- ja etsintähetkiä. Sen sivut pursuavat veikeitä koiria ja kissoja sekä lukuisia värikkäitä yksityiskohtia. Monenmoiset kysymykset houkuttavat löytämään, keksimään ja hoksaamaan. Ja ratkaisun voi tarkistaa kirjan takaa.

Kirjanen kulkee kätevästi mukana matkoilla ja mummolassa.

Alkuteos Look & Find Puzzles. Dogs & Cats • Suomentaja Kalle Nuuttila Koko 170 x 240 mm • Noin 32 s, nid. • ISBN 978-952-354-724-7 • Kl L 85.2 Ilmestyy 3/2023 2+ KATSELU- JA KUVAKIRJAT 20

Susan Hull on opiskellut saksan kieltä ja taideaineita Oxfordissa ja Hampurissa. Hän asuu Lontoossa ja kirjoittaa lapsille taiteesta, pöpöistä ja kaikista mielenkiintoisista aiheista, joiden parissa aika ei käy pitkäksi.

Susanna Rumiz on italialainen kuvittaja. Hän on kuvittanut lapsille kirjoja, lehtiä, pelejä ja animaatiota.

Et ikinä arvaa tätä kaikkea KEHOSTA

Et ikinä arvaa, mitä apua korvista on tasapainoilussa, mikä lihaksistasi on voimakkain tai kuinka monta kertaa päivässä sinulta pääsee paukku! Ja tiesitkö, että kenelläkään koko maailmassa ei ole juuri samanlaista sormenjälkeä kuin sinulla ja että valtava joukko bakteereita ahertaa tauotta ruuansulatuksesi parissa.

Et ikinä arvaa -tietokirjasarjan toisessa osassa tutustutaan uskomattoman hämmästyttäviin asioihin kehosta. Selkeät kuvat, napakat tietotekstit sekä humoristiset letkautukset pitävät mielenkiinnon yllä ja houkuttelevat tutustumaan ihmiskehoon. Tämän värikkään kirjan kiinnostavat ja yllättävät faktat lyövät taatusti ällikällä!

Et ikinä arvaa tätä kaikkea eläimistä ISBN 978-952-354-583-0

TIETOKIRJAT 21
»
Kirjan täydeltä faktoja, jotka lyövät sinut ällikällä!
Alkuteos Lots of Things to Know About Body • Suomentaja Tuuli-Maaria Rauta
190 x 240 mm • 64 s, sid. • ISBN 978-952-354-723-0 • Kl L56 Et ikinä arvaa -sarja • Ilmestyy 3/2023 4+
Koko
SARAH HULL – SUSANNA RUMIZ
UM I STAMYÖS!

» Hittisarja jatkuu!

Katie Daynes on englanti lainen toimittaja ja lasten kirjailija.

Christine Pym on englanti lainen lastenkirjojen kuvittaja. Hän asuu Staffordshiressä pienessä kylässä, jossa hän pitää miehensä kanssa posti toimistoa.

UM I STAMYÖS!

Miksi joskus pelottaa?

Fiksut faktat sarja

Mikä tuo pimeydestä kuuluva ääni on? Miksi sydämeni pamppailee kiivaasti? Tunte vatko kaikki pelkoa? Onko peloista pakko puhua? Voiko pelon tunteesta olla hyötyä?

Monet asiat voivat tuntua pelottavilta. Pelko ei ole mukava tunne, mutta se on meille kaikille tuttu – ja tuiki tarpeellinen. Onneksi pelkoa voi lievittää monin tavoin. Kirjan kysymykset ja luukkujen takaa paljastuvat vastaukset auttavat ymmärtämään, miksi jokainen pelkää joskus, miltä se tuntuu ja miten mielensä voi rohkaista.

Fiksut faktat on laadukas sarja, joka valottaa maailman perusilmiöitä pienen lapsen näkökulmaan sopivasti.

Alkuteos Why am I afraid? Lift-the-flap, First Questions and Answers • Suomentaja Sanna Hytti • Koko 190 mm x 215 mm • 12 s, sid., luukut, pahvisivut, pyöristetyt kulmat ISBN 978-952-354-722-3 • Kl L 85.22 • Fiksut faktat -sarja • Ilmestyy 2/2023

Miten kasvit kasvavat? ISBN 978-952-288-822-8

Miten eläimet puhuvat? ISBN 978-952-288-929-4

Millainen on avaruus? ISBN 978-952-288-928-7

Mistä vauvat tulevat? ISBN 978-952-288-990-4

Mistä sade tulee? ISBN 978-952-288-996-6

Mitä tunteet ovat? ISBN 978-952-354-080-4

Miksi tiikerillä on raidat? ISBN 978-952-354-194-8

Miksi aurinko paistaa? ISBN 978-952-354-289-1

Miksi eliöt kuolevat ISBN 978-952-354-336-2

Miksi jakaminen on reilua? ISBN 978-952-354-550-2

Mitä eläimet tekevät talvella? ISBN 978-952-354-653-0

3+
TIETOKIRJAT 22

» Iloinen tarinakirja kirkkovuoden juhlista

Mestarinaakan juhlayllätys

Vanhan kirkon tornissa asuu ympäri vuoden äänekäs naakkaparvi, jota johtaa viisas mestarinaakka Natanael eli Nate. Mestarinaakan tehtäviin kuuluu kertoa pikkunaakoille ja alueen lapsille, miksi kirkko on ja mitä kaikkea kirkossa tapahtuu. Natesta on mukava järjestää erilaisia yllätyksiä muiden naakkojen ja suntio Salme Sulosen kanssa kirkkoon tuleville lapsille erityisesti suurten juhlapyhien aikaan. Kun kaupungissa sitten järjestetään oikein suuret juhlat, kaikuu naakkojen juhlayllätys kilometrien päähän.

Teoksen hauskoissa kertomuksissa ja loruissa eletään vuoden kiertoa vauhdikkaiden naakkojen vinkkelistä. Samalla tutustutaan kirkkovuoden suurin juhliin ja niiden viettoon. Teos sopii niin lapsiryhmien käyttöön kuin kodeissa luettavaksi.

Kansi ja kuvitus Virpi Penna • Koko 170 x 240 mm • Noin 64 s, sid. ISBN 978-952-354-753-7 • Kl L 85.2 • Ilmestyy 12/2022

Anna-Mari Kaskinen on kirjailija ja runoilija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu teoksia niin lapsille kuin aikuisille; runoja ja proosaa, laulu- ja virsitekstejä. Hän on myös Lastenmaalehden päätoimittaja.

Virpi Penna on moni puolinen ja arvostettu kuvittaja-graafikko ja lastenkirjailija. Hänen hurmaavat ja oivalta vat kuvituksensa ovat loihtineet eloon monen lastenkirjan maailman. Pienten arki on tuttua Pennalle, sillä hän on työskennellyt myös päiväkodissa.

23 HENGELLISET LASTENKIRJAT
Kuva: Osmo Penna
5+

» Tarina tunteista ja yhdessä tekemisen voimasta

Päkä ja valon miekka

Susi Sileä uskoo olevansa ihan yksin maailmassa. Pulmulta on kateissa yksi viikon seitsemästä päivästä. Päkä haluaa auttaa ystäviään, mutta miten? Voisiko valomiekka tuoda valon taloon?

Päkä ja valon miekka on 4-5-vuotiaille suunnattu kuvakirja, jossa tunnistetaan tunteita ja etsitään pyhää. Samalla tutustutaan kirkon symboleihin. Kaisa Raittilan tekstissä seurataan johtolankoja ja rallatellaan loruja. Mukana on myös toiminnallisia osioita. Johanna Nordmanin luoma kuvamaailma on täynnä yksityiskohtia löydettäväksi.

Kaisa Raittila on Pyhäkoululehden ja Lastenkirkon pitkäaikainen toimittaja, jonka kynästä ovat myös Pienelle parasta ja Päkän puuhat -materiaalit. Hänellä on laaja ja monipuolinen kirjallinen tuotanto.

Johanna Nordblad on Lastenkirkko-medi an ilmeestä vastaava taiteilija.

HENGELLISET LASTENKIRJAT
Kansi ja kuvitus Johanna Nordblad • Koko 190 x 265 mm Noin 32 s, sid. • ISBN 978-952-354-648-6 • Kl L 85.2 Ilmestyy 1/2023 4+ 24
Kuva: Elina Manninen Kuva: Elina Manninen

Lasten virsi Lasten virsi -CD

Lasten virren uusi laitos tarjoaa pirteän kokoelman uutta ja vanhaa. Kirjan 170 laulusta noin puolet on uusia, osa aiemmin julkaisemattomia. Mukana on myös lasten tekemiä lauluja. Lasten virrestä löytyy lauluja jumalanpalveluselämään ja kirkkovuoden juhliin, arjen iloihin ja luomakunnan ihmettelyyn. Lauluissa korostuvat ilo, laulettavuus, sanojen yksinkertaisuus, mutta syvällisyys sekä lapsen oikeus olla lapsi.

Kirjan on toimittanut kanttori ja musiikkikouluttaja Riikka Jäntti, joka työskentelee STEP-koulutuksessa. Toimituskuntaan kuuluvat lisäksi kanttori Risto Eskola, varhaisiän musiikkipedagogi ja kanttori Sini Nikku, perhetyöntekijä Aino Perälä, musiikin ja jumalanpalveluselämän asiantuntija Teija Tuukkanen sekä seurakuntapastori Karoliina Vidgrén

Kansi ja kuvitus Mervi Lindman • Koko 125 x 160 mm • Noin 288 s, sid. ISBN 978-952-354-369-0 • Kl 78.37 • Ilmestynyt

Lasten virren CD sisältää laulukokoelman kaikki 170 laulua laulettuna ja soitettuna. Äänitettä voi käyttää niin laulujen opetteluun, laulamisen säestämiseen kuin kuunteluun.

Teri Mantere on tuottaja, multiinstrumentalisti ja lauluja-lauluntekijä Helsingistä.

Kansi Petri Kovács • Kannen kuva Mervi Lindman 4 CD:n boksi, 170 laulua Tuotenumero 6418132002078 • KL A78 musiikki Ilmestyy 5/2023

25
» Lasten virsi uudistuu!

TUTUSTU ÄÄNIKIRJOIHIMME

Ollaan tässä sylityksin keinahdellaan vähän. Tuoksusi hento ihana herättää päivään tähän.

» Äänikirjauutuus: Kuunneltavat lorut riemastuttavat ja rytmittävät lapsiperheen arkea

Lempiloruja vauhtivarpaille

Elina Pullin rakastetuimmat lastenlorut nyt myös äänikirjana. Pullin lorujen tahdissa on leikitty ja liikuttu jo yli parin vuosikymmenen ajan sekä kodeissa että päiväkodeissa.

Loruja kuunnellessa voi jumpata, kylpeä tai vaikkapa tanssahdella ja lopuksi rauhoittua nukkumaan. Tutut riimit tuovat iloa ja hyvää oloa yhteisiin arjen hetkiin.

Äänikirja ISBN 978-952-354-761-2

KL L 82.2 • Ilmestyy 1/2023

ÄÄNIKIRJAT 26

ISBN 978-952-354-520-5

ISBN 978-952-354-759-9

ISBN 978-952-288-934-8

Mutsi
Sirkusjuna saapuu Arttu Tirttu herää henkiin Arttu Tirttu katoaa
JUKKA ITKONEN KAARLA RIINA JA SAMI KAARLA RIINA JA SAMI
Koira nimeltä
Konstaapeli Daniel tässä, moro! Mustan Kuun majatalo Mustan kuun majakka
JUKKA ITKONEN DANIEL KALEJAIYE REETTA NIEMELÄ REETTA NIEMELÄ
27
ISBN 978-952-354-124-5 Rokki-Pupu & Rolli-Pöllö - Keikka-kuumetta PETE LEPPÄNEN ISBN 978-952-354-697-4
ISBN 978-952-354-705-6 Rokki-Pupu & Rolli-Pöllö - Kirotut lokit PETE LEPPÄNEN ISBN 978-952-354-679-0
ISBN 978-952-354-555-7 ISBN 978-952-288-933-1

PUBLIVA OY Sörnäistenkatu 1 00580 HELSINKI www.lastenkeskus.fi www.publiva.fi

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.