Kinheim Presentatiegids 2022

Page 1

Het oude normaal, het nieuwe Kinheim

PRESENTATIEGIDS 2022


2


Van de redactie

Peter de Bruin

Ronald Straatman

Kees Tromp

Piet Hooft

Hans van Driel Krol

D

e Kinheim Presentatiegids 2022 verschijnt, terwijl angst en onzekerheid over de ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne het nieuws beheersen. Ook de gevolgen van Covid-19 zijn, hoewel alle beperkende maatregelen bijna zijn verdwenen, nog nadrukkelijk voelbaar. En dan toch een gids. Wij denken dat het een goede zaak is, om waar dat kan, het gewone leven in al zijn facetten weer op te pakken. En dus kijken we zoals gebruikelijk in deze gids vooruit naar het seizoen 2022. Het begrip ‘verandering’ is de rode draad in deze uitgave. Een belangrijke wijziging zien we in het bestuur van Kinheim. Yvonne Campfens volgt Jan Berkhout op als voorzitter. In gesprek met Theo Plasschaert licht zij haar plannen en ideeën toe. Opvallende veranderingen zijn er ook bij de Honkbalweek Haarlem. Guus van Dee vertelt in deze gids wat de organisatie allemaal bedacht heeft om de week nog aantrekkelijker te maken voor het honkbal minnend publiek. Enige uitleg bij de nieuwe competitieopzet in de vaderlandse hoofdklasse honkbal is onontbeerlijk. En wie kan deze toelichting beter geven dan de directeur van de KNBSB Stefaan Eskes. In zijn jeugd een talentvolle honkballer, maar hij koos uiteindelijk toch voor rugby. Kinheim heeft al jaren een goede naam op het gebied van het opleiden van jeugd. Ook dit jaar is er weer een aantal talenten definitief doorgestroomd naar de selectie. In deze gids spreken zij hun verwachtingen uit over het nieuwe seizoen en geven aan hoe hun sport en hun opleiding hebben geholpen om de moeilijke corona-jaren goed door te komen. In de serie Het Kinheim DNA treft u een fraai portret aan van de familie van Driel Krol. Een vier generaties verhaal, dat een mooi stukje clubgeschiedenis weerspiegelt. Zoon Hans, ons redactielid, speelde 22 jaar in het eerste team en is als redacteur verantwoordelijk voor de veel gelezen rubrieken over de MLB en Kort Amerikaans. Coach Crouwel begint aan zijn laatste jaar bij de club. Wat hij van dit seizoen verwacht, leest u natuurlijk in deze gids. De laatste ontwikkelingen van de afdeling softbal en de jeugdafdeling komen uitgebreid aan bod. Het fotomateriaal is van Martine van Wely en de vormgeving is in handen van Fred Icke. Zonder adverteerders geen gids. We bedanken onze adverteerders en sponsors weer voor hun steun. Mocht u ook interesse hebben om u te verbinden aan Kinheim? De sponsorpakketten staan in deze gids. Tot slot de laatste verandering. Deze gids verschijnt in een digitale versie en in een beperkt aantal gedrukte exemplaren. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij deze keuze. Mocht u toch een gedrukt exemplaar willen, dan kunt u dat kenbaar maken bij het bestuur. Veel leesplezier en wij hopen u te zien bij de wedstrijden, bijvoorbeeld op het Willem Oosterhof terras. Play Ball !! De redactie

3


Colofon

Inhoud

Kinheim Presentatiegids 2022

Redactie: Peter de Bruin Hans van Driel Krol Piet Hooft Ronald Straatman Kees Tromp

Vormgeving: Icke Design

Tekst: Jörgen Balk Peter de Bruin Hans van Driel Krol Piet Hooft Renso Mulder Theo Plasschaert Kees Tromp

Fotografie: Kees Tromp Martine van Wely

20 SOFTBAL IN DE LIFT

Coverfoto: Martine van Wely

Advertenties: Kitty Aafjes Yvonne Campfens Toine Jager Willem Oosterhof

14-15

STEFAAN ESKES

KINHEIM Honk & Softbalvereniging Kinheim Pim Mulier complex Pim Mulierlaan 1 2024 BT Haarlem Telefoon 0235746916

website www.kinheim.net

Instagram

@kinheim_haarlem

Facebook

@HSKinheim

25

VIER GENERATIES KINHEIM

12-13 GUUS VAN DEE OVER DE HONKBAL WEEK

4


Ereleden

En verder: 8

Gewonnen Girl Power en Hunter Trophies

6 -7

EEN NIEUWE VOORZITTER

34

KINHEIM TALENTEN

10

Quotes

17

Terras Wim Oosterhof

18

Kinheim en de Rabbits

23

Kampioenen

28

Teamfoto

30

Spelersportretten

32

Michael Crouwel

38

2e honkbalteam

41

MLB in 2022

48

Leden van de Club van 100

53

Beknopte spelregels

55

Jaarkalender

Bep van Beijmerwerdt (overleden) Ton Bouma (overleden) Chuck Costello (overleden) Arie van Driel Krol (overleden) Peter Jager Hennie Oosterhof Wim Oosterhof (ere-voorzitter – overleden) Herman Sleutelberg (overleden) Joop van Wendel de Joode Cor Zandstra (overleden)

Leden van Verdienste Jörgen Balk Roderick Balk Liesbeth Beidschat Jacques Beljaards Patrick Beljaards David Bergman Hugo Bettink Raymond Beugeling Henk Biesbrouck Jan ten Bosch Bart Bruin Margriet Buitenhuis Ben Bunt Ed van Dijck Monique Dreijer Hans van Driel Krol Riet van Driel Krol (overleden) Frans van Dusschoten jr Josefien van Dusschoten Pia van Dusschoten (overleden) Willem van Eck Bryan Engelhardt Nel Goedhart Nico Hartog (overleden) Ab Huges (overleden) Hetty Halderman (overleden) Mieneke van Herwerden Jacques Kort (overleden) Willem Lijnzaat Colin Longhurst Matthy Möllmann (overleden) Herman Muller Jacques Reuvers (overleden) Hanneke Rietman (overleden) Cees Rip (overleden) Marja Schildmeijer (overleden) Petra Scholtes Bert Schopman (overleden) Machiel Stijger Karin Stokman Tom Stuifbergen Kees Tromp Vera Veldheer Yvonne de Vries Jan Willem van de Wetering Roel Zijlstra (overleden)

5


Begin december 2021 legde Jan Berkhout na een “regeerperiode” van vijf jaar zijn functie neer als voorzitter van Kinheim. Voorafgaand aan de ALV van 24 maart bleek Yvonne Campfens al bereid om in eerste instantie op ad interim basis het voorzitterschap op zich te nemen. In die periode van ruim drie maanden heeft zij al kennis gemaakt met vele Kinheimers en de diverse liggende dossiers. De voordracht van het bestuur tot definitieve benoeming voor een periode van 3 jaar werd door de leden met instemming begroet. De redactie van de in het Nederlandse honk- en softbal nog steeds unieke presentatiegids maakt ook graag ruimte voor een nadere presentatie van de nieuwe preses, de eerste vrouw in de geschiedenis van de club.

Interview met Yvonne Campfens

D

e geboren Haarlemse Yvonne Campfens (52) hanteerde zelf bal en knuppel als softbalster bij DSS, TYBB en Pirates en was bij Kinheim al een aantal jaren actief in de sponsorcommissie. Professioneel gezien is zij werkzaam in de wetenschappelijke uitgeefsector. Zij vertelt in grote lijnen wat haar plannen zijn. Ik sta te popelen om echt te kunnen beginnen. “We staan er als club best goed voor, maar hebben door corona toch feitelijk twee jaar stil gestaan. Ik wil het wat smeulende vuur weer volop aansteken voor groei, bloei en een toekomst bestendige ontwikkeling. Daarbij wil ik vooral de volop aanwezige energie en potentieel zien vrij te maken van en voor de leden. Kinheim is een hechte sociale vereniging waar top- en breedte sport elkaar versterken en mensen elkaar kunnen ontmoeten op en naast het veld. Voorbeelden van wat ik bedoel, kun je teruglezen in onze eerste jaarkalender, in deze presentatiegids, op de poster in het clubhuis en op de website.”

Heb je daarbij nog wat aan het beleidsplan, dat een aantal jaren geleden is ontwikkeld en vastgesteld? “Absoluut, dat stuk is niet verdwenen in een stoffige la. De geactualiseerde versie is gepresenteerd op de ALV en het steunt op drie stevige pijlers. Ik stip ze nog even aan: • Te beginnen met topsport. Doelstelling is om zowel bij de jeugd als de senioren in honk- en softbal structureel aanwezig te zijn op het hoogste niveau en mee te spelen voor de prijzen. In dat kader komen we voor honkbalteam 1 en 2 met buurman DSS in combinatieteams uit in de hoogste competities. Voor de rest van de vereniging (jeugdteams en softbal) hebben we de ruimte en tijd om het bij de KNBSB aangemelde verenigingsbrede samenwerkingsverband op verschillende manieren in te vullen. Daarover zijn we regelmatig in goed contact met DSS. Rustgevend is dat er weer

6

een gesloten hoofdklasse competitie is. Dus zonder gevaar voor degradatie, maar met wel grotere spanningselementen richting de play-offs. In onze club zal de aandacht voor softbal nog wel vergroot worden onder leiding van het nieuwe bestuurslid softbal Renso Mulder. De honkbalbelangen zijn in goede handen van onder meer bestuurslid honkbal Jörgen Balk en de gezamenlijke TC. Beide bestuursleden houden zich ook bezig met breedtesport. • Breedtesport, iedere sporter kan zich bij ons op zijn/haar niveau ontwikkelen en sporten. Doorstroom naar de A-lijn is mogelijk maar niet noodzakelijk. • We zijn sociaal maatschappelijk betrokken. Iedereen moet zich thuis voelen bij de club en wij blijven werken aan een bloeiende en actieve verenigingscultuur. Er is daarbij plek voor vele vrijwilligers al kunnen we er altijd nog meer gebruiken.”


Veel vragen zijn er over de mogelijke komst van een turnhal op het parkeerterrein. Hoe zit dat? “Ik maak me op dit moment vooral zorgen over het proces. En de problemen die een hal van de beoogde omvang op deze plek met zich meebrengt. Het ontwerp is veel groter dan het bestemmingsplan toestaat. Het veroorzaakt sociale en verkeersveiligheid problemen. We maken met andere betrokkenen gebruik van de mogelijkheden, die er zijn om direct betrokken te zijn bij de zaak. Zo hebben we met meerdere andere “buren” en stakeholders ingesproken in de commissie samenleving van de gemeente Haarlem. De wethouder heeft inmiddels een aantal toezeggingen gedaan waar wij blij mee zijn. Het wordt een te groot gebouw en nog los van het verlies aan parkeerplaatsen verdwijnt het mooie stadion gewoon “uit het zicht en de loop”. “

haakt en ook leden niet gevraagd hebben om teruggave van de contributie. Ook crowdfunding voor concrete doelen en de overheidssteun vanwege corona droegen bij. Blij ben ik ook met de activiteiten van de bond om o.a. door honkbal tv de zichtbaarheid van onze sporten te vergroten. Dat helpt om de aantrekkelijkheid voor sponsoren te vergroten. We hebben natuurlijk veel verloren qua kantine inkomsten, maar schrijven nog steeds zwarte cijfers.”

Ben je nog op zoek naar een nieuwe grote hoofdsponsor? “Nee de tijd heeft geleerd dat dat niet zinvol meer is. Wij proberen het te vinden bij een groot aantal kleinere sponsoren en donateurs. Positief is dat in coronatijd niemand is afge-

Theo Plasschaert

Let’s play ball “Ik ben van plan veel aanwezig te zijn op onze accommodaties, zodat iedereen die dat wil mij kan aanschieten en wie weet als de tijd het toelaat kruip ik dan ook nog achter de microfoon om om te roepen bij verschillende wedstrijden. Ik wens iedereen een prettig ongestoord seizoen en tot ziens.”

7


Hunter en Girl Power Trophies 2021 Tijdens de nieuwjaarsreceptie werden de trofeeën uitgereikt aan de uitblinkers van het afgelopen seizoen.

GIRL POWER TROPHIES Pupillen Rood BESTE SLAGVROUW Ninouk Buzink (0.786)

HUNTER TROPHIES

MEEST GESTOLEN HONKEN Ninouk Buzink (16)

Mr. HOTBAT (slaggemiddelde) Dean Kenselaar (0,782)

HOMERUN QUEEN Liesa bakker (7) Aspiranten 1

BESTE SLAGVROUW Melany Aguilera Zayas (0.490)

Maroun Charles

MEEST GESTOLEN HONKEN Indy Beijnsberger (33)

BAMBAM (homeruns) (3)

Mr. POWERHOUSE (slugging percentage) Maroun Charles (1,368)

HOMERUN QUEEN Olivia van der Heijden (5)

Mr. BASEMAN (on base percentage) Dean Kenselaar (0,848)

Aspiranten 2

BESTE SLAGVROUW Bibi van Berkel (0.375) Sophie van Berkel (0.375) Anne Keuning (0.375)

SPEEDY GONZALES Jason Jacobus (8)

MEEST GESTOLEN HONKEN Indy de Bie (5) Aspiranten 3

BESTE SLAGVROUW Louise ter Beest (0.778)

Donny Kuiper

MEEST GESTOLEN HONKEN Mare Guit (7) Fien Korstjens (7)

DE VLAMMENWERPER (verdiende punten gemiddelde) Svan van der Sanden (2,02)

HOME-RUN QUEEN Bente Kuhlmann (1) Junioren

BESTE SLAGVROUW Maureen van Straten (0.471) MEEST GESTOLEN HONKEN Malou van Genderen (6) HOME-RUN QUEEN Lara Bottelier (1)

8

8

KING RIBBIE (27)

Sem Kuiper

2021

HET KANON (caught stealing) (4)


DMC

DMC

DMC

KANTOOR OVERVEEN

KANTOOR AMSTERDAM

KANTOOR HAARLEM

Bloemendaalseweg 245 2051 GC Overveen 023-5410041

Vijzelstraat 68-78 1017 HL Amsterdam 020 - 247 10 80

Kleverparkweg 24 2023 CE Haarlem 023-5517007

WWW.DMCMAKELAARS.NL

EVERYONE HAS A CRAFT SIDE


quotes

Quotes

‘Outfield vind ik niet zo leuk... Daar heb je weinig te doen. Ik wil lekker catchen en het team aanmoedigen... ‘KOMOP MEIDUUHHH’

‘Ik weet dat het om het plezier gaat, maar ik wil toch ook wel heel graag winnen.’ 10


fotopagina

11


Het Nederlands team is een belangrijke promotie voor de bond en zo hebben we dat ook aan de man gebracht

GUUS VAN DEE STEEKT DE HONKBALWEEK IN EEN Hij had zich voorgenomen om zich drie edities van de Haarlemse Honkbalweek als voorzitter van het organisatiecomité beschikbaar te stellen. De COVID-pandemie gooide echter een flinke hap roet in dit plan. Honkballen in Holland ging grotendeels in de ijskast en ook de honkbalweek werd daar de dupe van. Maar zoals elk nadeel zijn voordeel schijnt te hebben werd die tijd gebruikt om de HWH een opfrisbeurt te laten ondergaan. Guus van Dee verhaalt over de totstandkoming van een 2.0 versie van de Honkbalweek 2022 die van 8 tot en met 15 juli zal worden gehouden.

12


‘Ons uitgangspunt was om de organisatie onder de loep te nemen. Het organisatiecomité was gewend om top-down te werken. De verantwoordelijkheden voor alle aspecten die deel uitmaken van een succesvolle Honkbalweek kwamen uiteindelijk maar bij een klein aantal mensen terecht. Dat leidde ertoe dat er weinig vernieuwingen plaatsvonden omdat er telkens op de beproefde en vertrouwde concepten werd teruggegrepen. Maar de tijden veranderen, het publiek verlangt naar ons idee naar een vlotter en meer entertainment biedend programma. De opzet van het toernooi werd op de agenda gezet om te bekijken welke mogelijkheden we daartoe zagen. En, niet onbelangrijk, zijn er veel meer jonge mensen bij de organisatie betrokken. Dat is goed omdat nieuw bloed leidt tot nieuwe inzichten. We zijn ertoe gekomen om veel meer als een projectorganisatie te gaan werken in plaats van als een top-down lijnorganisatie. De verantwoordelijkheden werden daardoor over een groter aantal pionnen verdeeld wat specifiekere taakverdelingen mogelijk maakt.’

DE HONKBALWEEK STEVIG OP DE KAART GEZET 'We hebben stevig geïnvesteerd in onze contacten met de KNBSB. Het Nederlands team is een belangrijke promotie voor de bond en zo hebben we dat ook aan de man gebracht. Via de bond is de communicatie met de aangesloten clubs en daarmee hun leden sterk verbeterd. Daartoe is een PR-en communicatieprogramma opgezet om de belangstelling binnen honkbal minnend Nederland aan te wakkeren. Daarbij is samenwerking gezocht met een sportmarketingbureau en dat werpt zijn vruchten af. De sponsoring is ook aan veranderingen onderhevig. Veel bedrijven zijn voorzichtig met sponsoring omdat COVID er vaak flink bij hen heeft ingehakt. Daarom besteden we veel meer aandacht aan Business -to-Business activiteiten. Het moet voor bedrijven aantrekkelijk zijn om hun Businesspartners te fêteren op een vermakelijk dagje of zelfs weekje Honkbalweek. Onze aandacht richt zich ook op de Aziatische markt, waar twee van onze

bedacht. Onder de noemer 'bring your buddy’ kunnen honkballende jeugdleden vrienden tegen een speciaal tarief kennis laten maken met onze mooie sport. Voor de thuisblijvers wordt bovendien een hoogwaardige livestream geproduceerd en de samenwerking met TV Noord-Holland gezocht. Zij zullen een sportjournaal uitzenden met samenvattingen van de wedstrijden. Spectaculair is ook de introductie van een nieuw scoreboard. Daarop zullen wedstrijdbeelden herhaald worden, kunnen 'beat the freeze beelden’ worden getoond en zal zelfs een ‘kisscam' actief zijn. Kortom, het wordt een Honkbalfeest!

EEN ANDER WEDSTRIJDSCHEMA 'We hebben besloten om de wedstrijden tot zeven innings terug te brengen. Daarmee hopen we de aandacht van het publiek vast te houden, omdat er in een kortere tijdsspanne twee of zelfs drie games gespeeld kunnen worden. Ook doet het naar ons idee meer recht aan het concept van een toernooi. Overigens zijn de deelnemende teams oude bekenden. Buiten het Nederlands team zullen Amerika, Italië, Japan, Chinese Taipei en natuurlijk publiekslieveling Cuba acte de préséance geven. Dat lijkt wel weer een garantie voor aantrekkelijk en spectaculair honkbal te geven. Erg leuk is ook dat de wedstrijden omlijst zullen worden door Cheerleaders.

FOR LOVE OF THE GAME ‘De energie die nodig is om dit allemaal te bewerkstelligen haal ik vrijwel uitsluitend uit mijn liefde voor de sport en met mij geldt dat voor alle medewerkers die er belangeloos alles aan doen om er een succes van te maken. En de echte liefhebbers kunnen we zeker ook vinden bij het aloude Kinheim. Ik hoop echt dat we alle Kinheimers bij de HBW mogen begroeten om er met zijn allen een waar honkbalfeest van kunnen maken.’ Peter de Bruin en Piet Hooft.

N NIEUWE OUTFIT deelnemers vandaan komen. De verbondenheid van het Nederlandse bedrijfsleven met Azië is evident en daar proberen we dus van te profiteren. Daarbij kan de aandacht niet alleen op de wedstrijden gericht worden. Vermaak tussen de wedstrijden is zeker zo belangrijk. Het softbal veld zal worden gebruikt voor allerlei activiteiten zoals een demonstratiewedstrijd van het Nederlands damesteam en vermakelijk potjes tussen bekende honkbalveteranen en celebrities. Om de week met name voor de jeugd aantrekkelijk te maken wordt er op de atletiekbaan een camping opgezet. Alle faciliteiten zijn daar aanwezig en zo kunnen jongeren die wat verder weg wonen meerdere dagen van de HBW genieten. De hal naast het stadion zal ook voor entertainment worden gebruikt, onder andere voor het spelen van E-games. Er gaan live bandjes optreden en ook DJ's. Daarnaast is er door studenten een speciaal creatief marketingconcept

13


STEFAAN

ESKES

een bevlogen directeur met een plan Stefaan Eskes is sinds 1 oktober 2019 algemeen directeur van de KNBSB. In eerste instantie geschiedt de aanstelling van de voormalig General Manager van de Amsterdam Admirals (American Football) en ex-directeur van NAC Breda op interim basis.

talentvolle team. Eskes omschrijft zichzelf als ‘een aardige honkballer, klein voor zijn leeftijd, die vaak 4 wijd kreeg en hard kon lopen’. Opgegroeid in een echt rugby-gezin viel de keuze uiteindelijk toch op deze sport. Hij praat met warmte en trots over ‘zijn’ rugbyclub Haarlem. De sportieve ontwikkeling van deze club en de groei van de organisatie zorgden voor ervaringen, die hij tot op de dag van vandaag gebruikt in zijn benadering richting verenigingen.

Visie

Foto Maar al bij de opening van het interview vult Eskes deze sportieve CV aan met belangrijke honkbalinformatie. Met nauwelijks verholen trots wijst hij in het clubhuis op een foto in de Hall of Fame van het pupillenteam uit 1979 dat kampioen van Nederland werd. Spelers als Michael Halderman, Jorgen Balk en Paul Nanne maakten ook deel uit van dat

14

Eskes: “De basis van elke sportvereniging is de jeugd. Maar iedere organisatie heeft ook een kritische massa nodig. Er moet van onderuit ‘voeding’ komen. Denk bij een club aan ouders, vrijwilligers en leden. Daar moet je groei realiseren. De centrale vraag is dan: wat heb je te bieden? Mensen worden kritischer, worden meer en meer consumenten. Ze willen een gezellig en schoon clubhuis, dat geregeld open is, leuk spelen, goede trainers enz. Vergeet je clubcultuur niet, koester je verleden, maar zorg voor een eigentijdse benadering. Zo’n proces vraagt tijd. En niet onbelangrijk: hoe operationaliseer je deze zaken?”. Stefaan Eskes noemt zichzelf een marketeer, en zijn belangrijkste product is ‘sport’. “Ik denk vanuit de klanten, niet vanuit mijzelf. Vanuit de bond gezien is onze klant in de eerste plaats het lid en dan de vereniging. Ik trof bij de bond een organisatie aan die toch vooral vanuit zichzelf dacht. De bond en de verenigingen moeten hun leden weer centraal stellen”.


Beleidsplan Hij schetst even kort de recente geschiedenis van het bondsbestuur: “Na de World Baseball Classic van 2017/2018 zat de bond in zwaar weer. De verzekering van bepaalde spelers zorgde voor financiële problemen, die het bestuur werden aangerekend, waarop het bestuur aftrad. Er kwam toen een nieuw bestuur, waar ik deel van uitmaakte”. Eskes leverde een belangrijke bijdrage aan het beleidsplan dat in 2018 verscheen. Het plan gaat over de noodzaak tot structurele organisatie en cultuurverandering en over de daarbij behorende leiderschapsstijl. Toen Bart Volkerijk, toenmalig directeur van de bond, in 2019 onverwacht besloot te stoppen, werd er een beroep op Eskes gedaan om in de rol van interim directeur sturing te geven aan het veranderingsproces. Eskes: “Er was vrij veel negativiteit, binnen de bond, bij de clubs en bij de leden. Veel mensen vonden het glas half leeg. Daar kwamen alle problemen van de corona-jaren nog eens bij. Dat was moeilijk werken. Toch zien we nu een kentering. In plaats van een achteruitgang van 500 leden zien we nu een toename van 500. Dat is toch een verschil van 1000. Alle credits naar de verenigingen, want daar gebeurt het. Zij moeten het uitvoeren, aan de slag met al die Beeballertjes bijvoorbeeld”.

Opleidingen De enthousiaste bondsdirecteur gaat nader in op belangrijke onderdelen van het beleidsplan. “Het plan is gekoppeld aan de Olympische cyclus. Dat heeft te maken met de financiering en facilitering door NOC/NSF. Topsport en verenigingssport staan echter te veel naast elkaar. Een van de aandachtsgebieden om die twee te verbinden is opleiden van spelers/sters en coaches. Een belangrijk project daarin is het ‘Coach de Coach’ waarin we coaches uit onze talentontwikkeling en nationale teamprogramma’s direct kennis laten overbrengen richting clubcoaches. Ook willen we voor de verenigingen en de leden het belang van een succesvol Nederlands team zichtbaar maken. De prestaties van nationale teams op internationale podia moeten inspirerend werken en hopelijk ook wervend. Prestaties van succesvolle jeugdteams in Europa moeten we nog duidelijker laten zien. U23 en U18 zijn afgelopen jaar Europees kampioen geworden. Dat zijn vaak al lokale helden, jeugdleden van een vereniging kijken naar deze spelers. Laat die topspelers hun ervaringen delen”.

Honkbalweek Vanuit deze optiek stipt Eskes ook het belang van de Honkbalweek aan: “Een mooi, traditioneel evenement. In feite het enig internationale podium voor het Nederlands team in eigen land. Een EK krijg je maar eens in de 8 jaar toegewezen, dus we hebben Haarlem hard nodig. Ik hoop dat er ieder jaar in ons land een dergelijk toernooi georganiseerd wordt. Het is helaas onzeker of het Rotterdam evenement volgend jaar door kan gaan. In de Honkbalweek kunnen onze eigen helden zich laten zien tegen sterke buitenlandse ploegen. De samenwerking met de Haarlemse organisatie is uitstekend, met voorzitter Guus van Dee heb ik geregeld contact. We willen een echte partner zijn”.

De stap naar de vaderlandse competitie is snel gemaakt. De vraag om de competitieopzet uit te leggen zorgt voor een lichte schaduw over het gezicht van de bondsdirecteur. Maar op zijn eigen enthousiaste wijze krijgen we een gedegen en onderbouwd antwoord: “De eerste helft van de competitie is simpel, de tweede helft wordt qua communicatie interessant. Per wedstrijd moet je duidelijk uitleggen waar het omgaat. Dat is belangrijk. Het publiek moet goed geïnformeerd worden. We konden zo niet verder. Het was echt een Mickey Mouse League met niet genoeg waarde en statuur. De hele opzet is gericht op het verhogen van de spanning in de competitie en sterker maken van de verenigingen. De competitie moet meer competitieve balans krijgen met wedstrijden waar het ergens om gaat. Dat kost tijd. We hebben de competitie gesloten voor twee jaar. Willen gaan werken aan lange termijn overeenkomsten met sponsors, zodat clubs en bond weten waar ze aan toe zijn en beleid voor meerdere jaren kunnen maken. En er blijft een mogelijkheid tot doorstroming. Als die clubs voldoen aan de licentie-eisen is toetreding tot de hoofdklasse mogelijk. De bovenste drie clubs uit de eerste klas gaan spelen tegen de onderste clubs uit de hoofdklasse om zich ook competitief te kunnen meten. Ook op spelersgebied willen we het niveau verhogen. Nederlandse spelers die niet de minor league halen, krijgen het advies vooral in Nederland te komen spelen. Een ander project is dat we proberen enkele talentvolle jongeren uit Curaçao en Aruba, die niet naar Amerika gaan, hier in de competitie te laten spelen. We onderzoeken of de bond door de reis- en verblijfskosten te betalen de spelers en de clubs kunnen steunen en de competitie beter maken”.

Media In de plannen van Eskes en de bond speelt media-aandacht een belangrijke rol. Helaas is er vanuit de vaderlandse televisiewereld weinig belangstelling: de doelgroep is te klein, wedstrijden duren te lang en honkbal goed in beeld brengen is een kostbare zaak. Hoge verwachtingen heeft Eskes wel van Honk/Softbal TV: “Iedere wedstrijd wordt gecoverd door vijf camera’s. Er komen compilaties van een half uur, met highlights van alle wedstrijden. Allemaal mogelijk dankzij geweldige, nieuwe technische ontwikkelingen”. In de loop van het gesprek gaf Eskes aan dat hij in het veranderingsproces aan de betrokken mensen drie vragen stelt. Wat doe je? Waarom doe je het? Hoe kan het anders en beter? Hij heeft heel duidelijk aangegeven waar hij mee bezig is, wat hem motiveert en drijft en wat hij graag zou willen veranderen. Stefaan Eskes, een bevlogen directeur met een heldere visie. Die teamfoto uit 1979 laten we hangen. Kees Tromp Piet Hooft

15


CH | © SeAR m a d r e t rta, Ams Hotel Jaka Pieters Bouwtechniek is een toonaangevend onafhankelijk ingenieursbureau in constructieadvies. Zorgen voor de juiste samenstelling van de draagconstructie van een bouwproduct, dat is sinds 1974 ons vak. Van constructieontwerp en advies tot de oplevering van het gebouw aan toe. Met vestigingen in Amsterdam, Delft, Haarlem, Utrecht en Zwolle. Door liefde voor ons vak gegroeid.

www.pietersbouwtechniek.nl


Terras honkbalstadion draagt naam van Wim Oosterhof Artikel uit het Haarlems Dagblad – door Theo Plasschaert

O

p 4 mei 2021 overleed op 93-jarige leeftijd Wim Oosterhof. Om de herinnering aan deze Haarlemse honkbalpionier levend te houden, is het terras in het gemeentelijke Pim Mulier stadion tussen de kantine en de bovenste ring van de tribunes van het stadion naar hem vernoemd.De onthulling van het naambordje werd zaterdag 3 oktober 2021 in regenachtig weer gedaan door zijn weduwe Hennie in het bijzijn van de naaste familie. De weduwe was blij verrast met het eerbetoon aan haar overleden man. “Ik vond het heel leuk en passend toen ik hoorde van de plannen. Natuurlijk zijn wij het er als familie ook mee eens om dit eerbetoon te geven aan Wim.”Het oorspronkelijke idee om Oosterhof permanent te herdenken op de honkballocatie is van de jury van de Haarlemse Sportverkiezingen en vervolgens opgepakt en uitgewerkt door Kinheim, waar Oosterhof als duizendpoot in diverse functies tal van jaren bij betrokken was.

Hall of Fame Oosterhof was tachtig jaar actief geweest in het honk- en softbal, niet als speler maar vooral op bestuurlijk- en organisatorisch niveau. Hij is ere-voorzitter van Kinheim, erelid van de KNBSB en bovendien opgenomen in de Nederlandse Hall of Fame. Hij was ook bestuurder bij zijn club Kinheim en de ESF. Vanaf 1961 was Oosterhof betrokken bij de ontwikkeling van de Haarlemse Honkbalweek. Oosterhof verdiende zijn brood als politiecommissaris in Haarlem maar was daarnaast een actief vrijwilliger in de stad bij zo’n twintig organisaties en stichtingen. Hij werd daarvoor onderscheiden met de erespeld van de gemeente. Als clubicoon bij Kinheim was Oosterhof een trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van zijn club. De laatste jaren deed hij dat gezeten in zijn rolstoel achter het eerste honk.

17


Kinheim en de Rabbits: Talent ontwikkelings paradox

Kinheim en de Rabbits hebben inmiddels al meer dan een decennium een relatie met elkaar. In deze periode zijn veel spelers vanuit Kinheim richting de Rabbits getogen en zijn er ook spelers weer teruggekomen om hun honkbal carrière bij Kinheim voort te zetten.

D

e relatie tussen Kinheim en de Rabbits is goed geweest en als vereniging hebben we veel profijt gehad van het terugkerende talent. Het staat als een paal boven water, dat spelers in deze leeftijdscategorie snel beter worden als ze meer en meer gespecialiseerd gaan trainen. En als we kijken naar het eerste en tweede

Kinheim Thomas Bos Nick Hofer Matis Crouwel Sem Kuijper Rick Rizvic Milan Lammerts

18

team, beschikken we over een aanzienlijke hoeveelheid spelers, die in ieder geval een deel van hun opleiding hebben genoten bij de Rabbits.

Eerste en tweede team spelers met Rabbits verleden. Het ontwikkelen van talent op de huidige manier heeft in

Heren 1 Andere vereniging Bram Blokker Rick Timmermans Donny Kuijper Koen Halderman Bas Timmer Jelle Bing Nick Boxelaar Ben Neijndorff Milan van der Breggen

Heren 2

Kinheim Mart Wedman Dylan Telleman Terrance Heemskerk Moos van Genderen

Andere vereniging Miquel Willem Joris Timmer Finn Blokker


Van links naar rechts; Moos van Genderen, Terrance Heemskerk, Dylan Telleman, Mart Wedman

een kleine sport als de onze echter ook een keerzijde. Daar waar talentvolle spelers uit hun teams bij de clubs worden weggehaald en apart met elkaar in een baseball academy competitie gaan spelen, blijven de wat minder talentvolle spelers achter bij de vereniging. De betere spelers zijn er niet meer voor de iets minder getalenteerde om zich aan op te trekken. Hierdoor daalt het niveau in deze teams en daarmee ook vaak de motivatie bij deze spelers, waardoor er in deze categorie veel leden stoppen. Het is voor de vereniging lastig om te bouwen aan jeugdteams als er veel spelers op enig moment niet meer in deze teams spelen. We zijn als Kinheim hier enigszins het slachtoffer van ons eigen succes. In de afgelopen jaren hebben wij als vereniging, mede vanwege het feit dat we inmiddels hofleverancier van de baseball academy zijn, erg veel last gehad van het wegvallen van spelers vanwege deze redenen.

Wat mij betreft betekent dat niet dat we moeten stoppen met talentontwikkeling. Integendeel, dat heeft zich wel bewezen, maar we moeten denk ik wel zorgen dat de effecten, die we daardoor zien, verkleind worden. Mijns inziens zouden talentvolle spelers primair bij hun club moeten (blijven) spelen. Hierdoor blijft de club intact en is het makkelijker voor de clubs om op een breder vlak spelers te blijven ontwikkelen. Daarbij is het voor de clubs eenvoudiger om over goed kader te blijven beschikken op deze manier. Naast het spelen bij de club zou er voor de talenten dan “on top” twee keer per week in een academy getraind kunnen worden en een weekenddag gespeeld. Ook aan deze oplossing zullen ongetwijfeld haken en ogen zitten, maar ik denk dat meer partijen en bovenal de gehele honkbalsport hiermee gediend zal zijn. Jörgen Balk

Dus hier zit ‘m precies de paradox. Aan de ene kant maken we talenten beter, terwijl we hierdoor aan de andere kant een aanslag doen op de breedte van de sport, die hier achter ligt.

19


Softbal in de Het gaat goed met softbal bij Kinheim. Een mooie lijn in leeftijd opbouw heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld. En we gaan door! Jarenlang heeft Debby Emanuels zich ingezet voor het softbal bij Kinheim. Zij heeft echter besloten om samen met Dave Zijlstra een buitenlands avontuur aan te gaan in Singapore. De technische commissie moest het ontstane gat invullen. Wij zijn blij dat Laura van den Broek bereid is om de technische commissie aan te vullen. Laura houdt zich bezig met het uitvoeren van het technisch beleid. Daarnaast is Renso Mulder tijdens de laatste ALV benoemd als bestuurslid softbal.

20


lift Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst Deze titel slaat natuurlijk de spijker op zijn kop, zonder jeugd geen dames teams. Na zo’n 5 jaar hard en liefdevol werken op het veld door een team enthousiaste en deskundige trainers en coaches, kunnen we zeggen dat we er in geslaagd zijn een mooie jeugdlijn en een geweldig kader neer te zetten. Dit seizoen spelen we met maar liefst 6 Kinheim softbal jeugdteams in verschillende competities. 1 pupillen (U12) team, 3 aspiranten (U15) teams en 2 junioren (U21) teams. Vanaf de U15 bieden we een A-lijn. Dat wil zeggen, de geselecteerde U15-1 en U21-1 komen uit in de hoogste klasse, namelijk de landelijke dubbels. Voor de softbaljeugd vullen we het samenwerkingsverband met DSS in door over en weer in te vallen, incidenteel of structureel. Ons volgende doel is om deze jeugdspeelsters niet alleen een leuke en goede softbal opleiding te bieden, maar vervolgens binnen de vereniging te houden! De oudste U21 meiden zijn bijna toe aan de overstap naar een damesteam en het laatste wat we willen is deze

meiden kwijtraken. Daarom hebben we dit jaar alles op alles gezet om een dames 1 team in de 3e klasse en een dames 2 team in de 4e klasse te creëren. Ook in deze opzet wordt gebruikt gemaakt van de samenwerking met DSS. Het dames 2 team speelt in de competitie onder de naam Kinheim/ DSS. Het dames 1 team heeft een basis van ex-hoofdklasse speelsters en biedt ruimte voor junioren om met hen mee te draaien en zo verder te leren en te groeien. Zo hopen we ook met softbal binnen enkele jaren op hoog niveau mee te kunnen draaien!

Back to the Field verbindt honk- en softbal Een jaarlijkse traditie bij Kinheim, die plaats vindt in de laatste week van de schoolvakantie. Iedereen komt dan terug van vakantie om deel te nemen aan Back to the Field. De start van het 2de deel van het seizoen. Gezellig met elkaar trainen, verhalen uitwisselen, lachen, gieren en brullen. Natuurlijk met de legendarische afsluiting: sliden en hamburgers eten!

Nederlands kampioen Afgelopen jaar heeft Kinheim softbal voor het eerst sinds lange tijd een Nederlands kampioenschap veroverd. Ooit in 1961 waren dat de dames van coaches Bep van Beijmerwerdt en Joop van Wendel de Joode. Een leuk feit: in dat team zat Nel Goedhart en in het team van de huidig kampioenen speelde haar kleindochter Melany Aguilera Zayas. In 2021 zijn de meiden van aspiranten 1 er in geslaagd om Nederlands kampioen te worden. De getalenteerde meiden

21


In 2021 zijn de meiden van aspiranten 1 erin geslaagd om Nederlands kampioen te worden

onder begeleiding van de gepassioneerde en gedreven coaches Roland Tellenman en Ruben de Groot hebben een seizoen lang gestreden voor het behalen van deze prestatie.

Baseball5 voor iedereen! De naam doet anders vermoeden, maar Baseball5 is een uitstekende manier om kennis te maken met de honk- en softbalsport. Moeten we de naam veranderen in Softball5? Nee natuurlijk niet! Kunnen we softbal met Baseball5 spelen? Zeker weten! En was het leuk? Heel leuk! Op het softbalveld zijn 4 Baseball5 velden klaargelegd. Teams werden samengesteld van junioren tot pupillen. Iedereen deed mee!

Van je familie moet je het hebben! Clubbinding is een van de mooiste geschenken, die je kunt ontvangen. Met elkaar iets moois neerzetten en er tot in lengte van jaren van genieten. Of je elkaar nu na 2, 5 of 10 jaar weer ziet, de band is voor altijd. Een club voelt soms dan ook als familie. Je ziet elkaar soms meer dan je eigen familie, zo gek is dat dus niet. Veel families houden een club draaiend, zijn met elkaar verbonden bij de club op verschillende manieren. Clubbinding met je familie is bovenal zeer bijzonder. Neem de zussen Debby en Sharon Emanuels, respectievelijk pitcher en catcher. Debby gaat een aantal jaren naar het buitenland, zoals je hebt kunnen lezen. Vorig jaar heeft zus Sharon weer het pad gevonden naar het softbalveld, samen met haar twee dochters. Nu Debby (tijdelijk) vertrekt, is de familie Emanuels toch nog steeds present bij Kinheim. De volgende generatie heeft haar voeten op het gravel gezet. Heel gaaf! De dochters van Sharon, Bibi en Sophie spelen dit seizoen in de junioren (U21) en aspiranten (U15). Renso Mulder

22


Kampioenen 2021

SOFTBAL JUNIOREN 1 Staand vlnr: Ruben de Groot, Nova de Groot, Lynn v/d Heuvel, Lara Bottelier, Mandy Molevelt, Maureen van Straten, Laura de Groot Zittend vlnr: Sarah Dirkmaat, Rikkie Blom, Fleur v/d Heuvel, Malou van Genderen. Op de foto ontbreekt speelster Nova Fergusan

SOFTBAL ASPIRANTEN 1 Staand vlnr: Ruben de Groot, Melany Aguilera Zayas, Tessa Philippo, Indy Beijnsberger, Sara Beijnsberger, Summer van Oijen, Noor Guit, Roland Telleman Zittend: Megan Telleman, Olivia van der Heijden, Isis de Groot, Ava O’Connor, Joy Cashoek

23


SOFTBAL ASPIRANTEN 3 Staand vlnr: Joep van Beijnsberger, Veerle Mulder, Bente Kuhlman, Fien Korstjens, Anna Paap, Iris Heuperman, Renso Mulder Zittend vlnr: Mare Guit, Anne Keuning (gastspeelster), Melany Aguilera Zayas (gastspeelster), Laura Frölich, Julia Käss. Liggend: Louise ter Beest.

HONKBAL PUPILLEN 1 VAN 2021 Staand vlnr: Roem Plokker, Miguel van Leeuwen, Maroun Charles en Quentin Koster (coach) Zittend vlnr: Olivier Haan, Joep van Essen, Yves Snater, Sebastiaan Koster, Mats van de Broek, Tijn Remans, Boaz Sodeike, Brego Kee Op de foto ontbreekt coach Jan Willem van de Wetering

HONKBAL JUNIOREN 1 VAN 2021 Staand vlnr: Martijn Gruppelaar (coach), Dean Stolk, Ids Klijn, Oscar Krijnen, Oliver Remans, Bram van de Kraats, Gijs Winter, Stijn de Vulder, Sander Fokker (coach) Zittend vlnr: Bram Fokker, Jurre van Liemt, Gijs Fokker Op de foto ontbreekt speler Sybe Tuinman

24


VIER

GENERATIES

DE FAMILIE

VAN DRIEL KROL

KINHEIM!

S

tamvader Arie van Driel Krol (1922-1995) zou ongetwijfeld trots zijn geweest en instemmend geknikt hebben, als hij zijn achterkleinkinderen Julie (8) en Lev (8) hoort zeggen dat Kinheim hun club is. Want in het leven van Arie speelde de club een belangrijke rol. Arie, lid vanaf 1936, heeft de club in vele functies gediend. Als speler en coach, en als voorzitter en secretaris in het bestuur. Zoon Hans (1946), zelf ruim 22 jaar speler van Kinheim 1, haalt een kenmerkende uitspraak van zijn vader aan: “Ik was eerder getrouwd met Kinheim dan met Riet”. Hans: ”Kreeg het honkbal met de paplepel ingegoten. Werd bij mijn geboorte lid van HCK gemaakt. Ging al heel jong mee naar de wedstrijden van mijn vader. Er werd toen nog op voetbalvelden gespeeld. Als HCK aan slag was, pakten we een handschoen en gingen overgooien. Ben van nature

links, met voetballen, met schrijven, maar ik gebruikte mijn vaders handschoen. Gevolg gooi en sla rechts!” Hoe sterk de band was tussen de club en de familie van Driel Krol bleek wel toen het gezin in verband met het werk van Arie naar Utrecht moest verhuizen. Zoon Hans mocht bij UVV gaan spelen, maar vader Arie was als coach van Kinheim 1 ieder weekend en op de trainingsavonden in Haarlem te vinden.

Badmintonpad Zodra het mogelijk was keerde het gezin weer terug naar Haarlem. En het veld aan het Badmintonpad werd hun tweede thuis. Het sfeervolle clubhuis kwam mede tot stand door initiatieven van Arie. Riet, de vrouw van Arie, speelde jarenlang een belangrijke rol bij het beheer van die zeer gezellige honkbal-tempel. Dat Kinheim nog steeds in de genen van

25


“Ik was eerder getrouwd met Kinheim dan met Riet” afloop ging je natuurlijk niet gelijk naar huis. Dat was bij de trainingen ook zo. Je moest ze soms om middernacht met de brandslang naar buiten spuiten”. Bij doorvragen blijkt dat ook echt gebeurd te zijn.

Hoogtepunten Als Hans de hoogtepunten van zijn lange sportloopbaan wil gaan benoemen, wordt hij al snel onderbroken door zijn vrouw Yvonne. Lachend vraagt ze of het feit dat hij haar ontmoet heeft niet het eerste hoogtepunt is dat het vermelden waard is. De aimabele vaste waarde uit een succesvolle periode in de Kinheim-geschiedenis kan niet anders dan dat bevestigen. Hans: “Het mooiste in mijn carrière vind ik toch dat we in 1978 met Kinheim voor het eerst kampioen van Nederland werden. We hadden een kleine selectie van de familie zit, blijkt wel uit de opmerkingen van de kinderen van Hans en zijn vrouw Yvonne: Bas en Janine. ”Als je vader 22 jaar in het eerste speelt, wat doe je dan, dan ga je honkballen of softballen. Je rolt er gewoon in. Wij bedienden het scorebord op het Badmintonpad en hadden het mooiste uitzicht op het veld”. Nu, als ouders van Julie en Lev zijn ze nog steeds betrokken bij de club. Ze coachen het Beeball-team van hun kinderen. En ook deze van Driel Krol generatie heeft aanleg. Julie: “Ik heb al heel veel homeruns geslagen”. Lev: “Ik kan goed fielden”. Het softbalkwartje viel bij Janine wat later. “Zat al op het Mendel, leerde Maaike Zijlstra kennen, en ben toen gaan softballen bij Bloemendaal. Na een paar jaar viel het team uit elkaar en ben ik overgestapt naar Kinheim”. Zowel Bas, die ook in het eerste heeft gespeeld en met Kinheim in 2002 en 2003 deelnam aan het Europa Cup toernooi, als Janine benadrukken dat ze door de club vriendschappen voor het leven hebben gesloten.

Vakanties Honkbal bepaalde het leven in het gezin van Hans en Yvonne. Ook de vakanties stonden in het teken van de sport. Zoon Bas en dochter Janine: “Waar je andere kinderen altijd hoorde over vakanties in het buitenland, daar gingen wij naar Soest. Van maandag tot vrijdag, want in het weekend was er honkbal. En in de vakantie werd er natuurlijk doorgetraind”. Zij noemen ook de tijdgeest. Je bent lid van een team en dat schept verplichtingen. Dat is erg veranderd. Er is vaak een reden om af te zeggen.Hoog tijd om in de rijke carrière van vader en opa Hans te duiken. Dat de tijden veranderd zijn, kan hij beamen. ”Wij hadden veel over voor onze sport. In het weekend speelden we dubbels. Uiteraard waren we ruim 2 uur van tevoren aanwezig. En na

26


12 man met twee zeer goede pitchers Nol Beenders en Bob Cox, een Amerikaan. We werden kampioen, omdat we veel wedstrijden met maar 1 punt verschil wonnen. Dat was te danken aan onze pitching. Ook maakten we weinig fouten. Spelers als Frank van der Puttten en Frank Breek zijn nog steeds mijn vrienden, mooie tijd. In de jaren voor het kampioenschap werd Kinheim gesponsord door Aktie ’68, een uitzendbureau van Rob Muller. Was een enthousiaste en betrokken sponsor, bijzondere man. Toen we een keer een mannetje tekortkwamen heeft ie meegedaan. Tegen Pirates. Hij sloeg tot ieders verrassing 3 uit 4(!). Het spelen om de Europa Cup in 1979, uitgerekend in het land van de eeuwige rivaal op honkbalgebied: Italië, is ook zo’n memorabel hoogtepunt. En dan een voor die tijd uniek trainingskamp in Miami (1974) is Hans altijd bijgebleven: “We vlogen met een maatschappij die geloof ik GEFAU heette. Hun slogan was geweldig: ‘Alleen vogels vliegen goedkoper’. We vertrokken van Brussel en arriveerden heelhuids in Amerika. We sliepen in een motel maar maakten gebruik van alle faciliteiten van de universiteit. Alles was geregeld via Ron Fraser, de ex-bondscoach. Geweldig trainingskamp gehad, goed getraind, veel gelachen”.

haar activiteiten beperkten zich niet tot spelen. Ze vervulde verschillende bestuursfuncties, organiseerde jeugdtoernooien en organiseerde samen met Hennie Oosterhof bondscursussen. Eigenlijk had het gezelschap voor het DNA-verhaal nog groter moeten zijn. Zus Yvonne en broer Frank, die ook bij HCK gespeeld hebben, ontbreken. Storm Eunice maakte reizen praktisch onmogelijk, Yvonne heeft speciaal voor dit artikel een bijdrage geschreven over de rol en de betekenis van de club in het leven van het gezin van Driel Krol.

Toekomst

Familie Na zijn tijd in het eerste heeft Hans in het veteranenteam gespeeld. Voor dit Kinheim-team heeft hij mooie trips naar de USA georganiseerd. Zoon Bas heeft na zijn jaren in Kinheim 1 nog een aantal jaren bij Sparks gespeeld en maakt nu nog deel uit van het roemruchte DRIEmteam. In al dat mannen honkbalgeweld zou je bijna vergeten dat moeder Yvonne er ook is. Yvonne: “Basketbal was mijn sport. Tijdens een van de vermaarde schooltoernooien leerde ik Hans kennen. Zo raakte ik betrokken bij de club”. Het was de in sportminnend Haarlem bekende Dries de Zwaan die tegen haar zei: “Het wordt nu tijd dat je gaat softballen”. En dat gebeurde. Maar

Over de toekomst van de sport leven er wel zorgen bij de familie. Hans: “De honkbalscholen zijn door Eenhoorn (voormalig directeur van de KNBSB) opgezet naar Amerikaans model. Maar: Amerika kent geen clubcultuur, alles loopt daar via de scholen. Door de beste spelers bij elkaar te zetten, hol je wel de clubteams uit. Gelukkig is dat nu teruggedraaid en spelen de academy-spelers ook weer mee bij hun eigen club”. Bas staat volledig achter de keuze, die het bestuur een paar jaar geleden gemaakt heeft, om de eigen jeugd alle kansen te geven. Beiden hebben wel hun twijfels over de mogelijke fusie met DSS. “Als het nodig is voor de continuïteit van honkbal in Haarlem dan moet die stap genomen worden, maar communiceer daar wel helder en duidelijk over”. Het is duidelijk: de club gaat de familie nog altijd aan het hart. Hans is nog actief bij de Kinheim-reünisten en de redactie van de presentatiegids. Hij is ook nog iedere thuiswedstrijd aanwezig. Vaak zijn dan 3 generaties van Driel Krol op de tribune te vinden. Het is en blijft een echte Kinheim-familie. Kees Tromp Piet Hooft

27


Voor het competieprogramma zie pagina 47 Voor actuele speeltijden zie kinheim.net of knbsb.nl

28


2022 29


Hoofd

COACH MICHAEL CROUWEL

IF

1999

43

4

BRAM BLOKKER

OF

1986

1991

JOCHEM KOEDIJK 30

COACH KEVIN WEIJGERTSE

IF

1994

5

7

THOMAS BOS

11

JASON JAKOBUS

OF

Assistent

RHP 1999

RHP 1995

ROBYN CLARA

COACH GLENN WASSINK

RHP 1996

1997

12

IF

1995

8

LHP 1998

BAS TIMMER

OF

2003

10

JESSE VELDERS

15

MILAN LAMMERTS

19

3

MARTIJN SCHOONDERWOERD

MORENO VORK

BEN NEIJNDORFF

18

RHP

Pitching

LHP 2003

17

RICK RIZVIC

20

C

2000

AIDEN FINNEGAN

21


RHP 2002

23

JELLE BING

OF

2001

1987

29

2002

TIJMEN NAGEL

RHP 1999

34

C/IF 2004

30

C/IF 2003

SEM KUIJPER

1993

25

RHPx 2003

35

RHP 1995

32

LHP 2004

KAIEN OUKES

2002

27

RHP 2003

33

MILAN VAN DER BREGGEN

36

JEMAIL STREEDEL

49

RHPx NICK BOXELAAR

DORIAN LIPPENS

MATIS CROUWEL

48

IF

MARCEL TOLENAARS

RICK TIMMERMANS

SEB VISSER

IF

1999

24

DONNY KUIJPER

NICK HOFER

IF

IF

C/0F 1999

46

KOEN HALDERMAN

50

Team

MANAGER

JOOP TOLENAARS 31


Coach Michael Crouwel geeft nog een seizoen gas, en weet zijn opvolging in goede handen. Coach Crouwel heeft zijn beste krachten tien jaar lang aan Kinheim gegeven, waarvan zes seizoenen als hoofdcoach van het eerste team. Na het komende seizoen zal hij terugtreden, maar niet zonder de club met een competitief hoofdklasseteam achter te laten.

Eerst maar even terugkijken; hoe is het team de COVID-periode doorgekomen? “Bewonderenswaardig goed moet ik zeggen. Er waren natuurlijk wel allerlei hindernissen te overwinnen, maar inzet en moraal waren top. We mochten aanvankelijk alleen maar op het softbalveld trainen, maar later konden we gelukkig weer op het hoofdveld terecht, mits we getest waren. De pandemie had wel een rommelige competitie tot gevolg, maar over de resultaten en het vertoonde spel kunnen we behoorlijk tevreden zijn. We moesten noodgedwongen ruimte maken voor veel jonge spelers. Zes spelers van 16 en 17 jaar hebben hun debuut gemaakt. Daarvan zitten er nu vier vast bij de selectie. We hopen en mogen ervan uitgaan dat de komende zomer een terugkeer van het nieuwe normaal met zich meebrengt, en we dus ook weer publiek mogen verwelkomen”.

Wat gaat het komende seizoen brengen? “Ik verwacht dat we zeker bij de eerste vier zullen eindigen en dus play-offs gaan spelen. Ik denk dat we een goed team hebben, dat die strijd aankan. We hebben een

32

bredere selectie dan ooit met een goede mix van routine en aanstormend talent. Op dit moment zijn er nog een paar jongens in actie bij diverse colleges in de USA. Die komen er rond half mei nog bij. Weliswaar zijn we wat routine in de pitching staff kwijt, maar gelukkig is Robyn Clara teruggekeerd van landskampioen Pirates Amsterdam. Hij brengt veel ervaring mee. Het aanwezige jeugdig talent zal zich ook verder moeten en blijven ontwikkelen”.

Het wordt dus je laatste seizoen als hoofdcoach, hoe is je opvolging geregeld? “Dave Zijlstra en David Bergman zijn om uiteenlopende redenen gestopt als assistent-coaches. Eigenlijk was ik ook van plan om er mee op te houden, maar ik heb besloten om er nog een jaar tegenaan te gaan om de boel op de rit te houden. Mijn opvolger is Kevin Weijgertse. Dit seizoen is hij nog assistent-coach, maar voor volgend seizoen hoop ik van harte dat hij het stokje gaat overnemen. Kevin wil heel erg graag, kent het spel op zijn duimpje en heeft naast hoofdklasse ervaring ook als prof bij de New York Mets gespeeld. Ik ken hem al langer en


heb er echt vertrouwen in dat hij die klus kan klaren. Het is een rustige kerel, maar niet te beroerd om zijn stem luid en duidelijk te laten horen als dat nodig is”.

Kevin, hoe zie jij jouw bijdrage aan het team? “Ik heb veel coachervaring met jonge spelers en denk de communicatieve vaardigheden daarvoor te hebben. Mijn voornaamste doel is om spelers naar een hoger niveau te brengen. Ik heb het dan niet zozeer over technische vaardigheden, want die hebben ze veelal wel. Het gaat er mij om dat ze mentaal stappen maken. Dat ze zich ervan bewust zijn topsporter te zijn met alles wat daarbij hoort. De wil om te presteren, uitgenodigd te worden voor vertegenwoordigende teams of de stap naar een collegeteam in Amerika te maken. Dat moet het streven zijn en daarvoor is toewijding en bereidheid nodig. Daar wil ik ze bij helpen”.

Michael, is het honkbal je helemaal kwijt na dit jaar? Hahaha. Nee hoor, de mensen zij nog lang niet van me af. Honkbal zit in mijn DNA. Mijn zoon speelt in het 1ste van Kinheim. Mijn dochter, die nu speelt voor de University van Texas in El Paso, gaat als ze terug is bij softbal hoofdklasser Olympia spelen. Ik heb er veel vrienden en bekenden en dus zal ik nog vaak samen met mijn vrouw op en rond het veld te vinden zijn. Als het nodig is ga ik nog wat handen-span diensten bij het eerste team doen en voor een advies kunnen de mensen altijd bij me terecht. Ik vind het alleen tijd om afscheid te nemen van het heilige moeten en de bijbehorende verplichtingen. Ik heb het met enorm veel plezier gedaan, maar het is wel mooi zo.’ Peter de Bruin

33


KINHEIMTALENTEN MATIS CROUWEL EN RICK RIZVIC:

KINHEIM WORDT DE VERRASSING IN DE HOOFDKLASSE

EK - U18 Bij Matis Crouwel (17) en Rick Rizvic (18) is weinig te merken van druk of spanning. Wel is er de ambitie om ook op het niveau van de hoofdklasse hun kwaliteiten te tonen. En er is vertrouwen in eigen kunnen. Dat vertrouwen is alleen maar gegroeid door aartsrivaal Italië te verslaan in een zinderende finale om het Europees kampioenschap U18. Rick: “Spelen tegen Italië is natuurlijk een prachtig affiche. In de poule hadden we van ze verloren en ze deden net alsof ze het toernooi al gewonnen hadden. Daardoor waren we in de finale extra gemotiveerd om ze te pakken. In de laatste inning scoorden we 5 runs en wonnen we met 6-2”. Matis: “Ik begon het toernooi op de bank, logisch als je de jongste bent. Tegen Frankrijk kwam ik erin. Ging goed. Pakte heerlijk uit. Dat vond de coach ook, en dus speelde ik ook tegen Italië als eerste honkman”.

Ambitie Pitcher Rick knikt instemmend. Sinds de pupillen vormen de twee talentvolle honkballers een duo. In dit verband noemen ze gelijk de naam van Sem Kuiper. “Het is mooi dat we nu alle drie bij het eerste zitten en hoofdklasse spelen. Van pupillen via de Rabbits naar de selectie”. Maar hun ambitie reikt verder. Het behalen van de Europese titel is nog een extra prikkel om ook de volgende stap te maken. Beiden spreken zich uit: “Natuurlijk willen we proberen om het Nederlands A-team te halen en dan een honkbalweek meemaken. En, wie weet, een World Baseball Classic. Dat zou

34

echt top zijn, een droom”. Matis vult die droom voor zichzelf nog wat verder in: “Ik zou graag als prof in Amerika willen spelen, de Major League”. Rick ziet naast dat ultieme doel ook nog andere opties. “Kijk naar spelers als Balentina en van denHurk, die hebben gespeeld in Japan, Midden-Amerika, Mexico. Lijkt mij mooi om mee te maken. Daar leeft het honkbal, veel publiek, veel emoties“. Op het CTO (Centrum Topsport en Onderwijs) trainen Crouwel en Rizvic vaak in de nabijheid van het Nederlands team. Ook dat is een stimulans om alles uit hun sportcarrière te halen.

Selectie Voor Matis was het bijna onmogelijk om een andere sport te gaan beoefenen dan honkbal. Het is immers dé sport van de familie Crouwel. Nuchter somt Matis nog even op: “Opa en vader honkbalden, oom Karel ook, moeder en zus softballen. Stond ik al als driejarige langs de lijn bij ADO, waar mijn vader coach was. Gooide balletjes naar mijzelf. Bij Kinheim begon ik al heel jong met trainen en spelen. Vond voetbal ook wel leuk, maar dat was toch niet echt bespreekbaar. Het ging wel snel met honkbal. Zat al snel bij de verschillende selecties en de Rabbits”. Matis is in de eerste plaats catcher, maar hij is ook op andere posities, bijvoorbeeld eerste honk, inzetbaar. Dat vergroot natuurlijk zijn speelkansen. Als pitcher ligt dat voor Rick iets anders. Hij is reëel over zijn mogelijkheden: “Wil natuurlijk veel innings maken. Maar ik speel waar dat nodig is voor het team. Ik kan starten, maar kan ook als reliever of closer worden ingezet”. Hij geeft aan dat de coaching van ervaren spelers als David Bergman, pitchercoach, en Glenn Wassink voor hem zeer waardevol is. “Dan komt Glenn in de wedstrijd even naast mij zitten en zegt: maat, wat ging er nu goed en wat gaat er fout. Van die adviezen leer ik”. (lees verder op pag. 36)


SEM KUIPER EN TIJMEN NAGEL:

KIJKEN UIT NAAR NIEUWE SEIZOEN Veel jeugdige talenten hebben in de sterk door corona beïnvloede competities al aan de hoofdklasse kunnen wennen. Maar nu definitief deel uitmaken van de selectie en gaan voor een basisplaats is een grote stap voorwaarts.

Ambitie Met jonge talenten als Tijmen Nagel (19) en Sem Kuijper (18) gaat Kinheim dit jaar proberen een plek te veroveren in de bovenste helft van de hoofdklasse. Dat is in ieder geval de ambitieuze doelstelling van het jeugdige tweetal. En ze weten waar ze over praten. Twee jaar geleden maakten ze al kennis met het hoogste niveau. Het was gelijk een goede test, want de tegenstanders waren de twee sterkste teams, Neptunus en Pirates. Zoals bij zoveel jonge topsporters werd hun nog maar net begonnen sportcarrière ruw onderbroken door het corona-virus in al zijn varianten. Door bijvoorbeeld de sport gerelateerde opleiding van Sem aan het CTO-Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs) stond de ontwikkeling niet helemaal stil. En ook buiten schooltijd zochten beiden gedreven en creatief naar mogelijkheden om hun favoriete sport te blijven beoefenen. Tijmen: ”Niets doen betekent stilstaan, dus je probeert toch een balletje te slaan en te gooien, bijvoorbeeld op stille uren kijken of de slagkooi open is. 24 uur thuis is

echt helemaal niks”. Sem: “Ook in de zomerstop zijn we gewoon bezig gebleven. Gamen is leuk, maar lekker met een bal en een knuppel aan de gang is beter. Vergeleken met leeftijdsgenoten konden wij nog redelijk door blijven sporten”. Beiden hebben duidelijke sportieve doelen. Tijmen: “Ik wil door simpelweg gewoon goed te honkballen een basisplek afdwingen, en natuurlijk zoveel mogelijk innings maken”. Sem Kuijper was vorig jaar al behoorlijk zeker van een dergelijke plek. Coach Michael Crouwel posteerde hem eerst achter de plaat, maar werd later vooral als derdehonkman ingezet. De vlot formulerende Nagel heeft naast zijn sportcarrière ook de volgende stap in zijn opleiding al geregeld. “Ik ga dit jaar naar het Indian Hills College in Iowa. Kreeg half januari het bericht dat ik toegelaten ben. Hoop me daar verder te ontwikkelen als sporter, maar ook op het gebied van sport en bewegen, van fysiotherapie”. De nabije toekomst voor Sem Kuijper is ook duidelijk: “Ga eerst rustig mijn opleiding hier afmaken, dus nog 2 jaar. (lees verder op pag. 36)

35


KINHEIM WORDT DE VERRASSING IN DE HOOFDKLASSE

KIJKEN UIT NAAR NIEUWE SEIZOEN

Seizoen De ‘youngsters’ beginnen verwachtingsvol aan het nieuwe seizoen. “We hebben een goede mix van ervaring en jeugd. En de nieuwe spelers zoals Dorian Lippens, Kaien Oukes en Jesse Velders maken ons sterker. Ook de inbreng van de nieuwe assistent-coach Kevin Weijgertse kan ons helpen”. Matis realiseert zich dat de naam Crouwel verwachtingen wekt. ”Dat speelt een rol, maar ik ga me natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Bij de Rabbits ging het slaan vrij goed, maar de snelheid en de variatie, die je in de hoofdklasse tegenkomt, is toch echt iets anders. Belangrijk is ervaring opdoen, de ballen herkennen”. Rick heeft de laatste jaren veel te maken gehad met blessureleed. “Eerst aan mijn arm, blessure aan mijn elleboog, scheurtje in mijn scheenbeen, moest toen in het gips, soort stressfractuur. Het gaat nu goed. Ik let op mijn voeding, doe veel krachttraining en krijg op het CTO goede begeleiding”. Dat Kinheim de competitie start met een drieluik tegen Pirates, Neptunus en HCAW schrikt het tweetal niet af. ”Dan hebben we ze maar gehad. Het doel blijft toch de Play-Offs halen. Met de nieuwe competitieopzet is de voorspelbaarheid minder. De mogelijkheid van een wildcard is gunstig voor ons. Zit je eenmaal in die Play-Offs, dan kan er van alles gebeuren”. Er is maar één conclusie mogelijk. Met zoveel talent, zelfvertrouwen en ambitie kan het niet anders dan een mooi seizoen worden voor DSS/Kinheim. Kees Tromp Piet Hooft

36

Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Maar ik zie mijzelf niet nog 12 jaar in de hoofdklasse honkballen”.

Clubs Zowel Kuijper als Nagel hebben de sport van huis uit meegekregen. Honkballende broers en enthousiaste ouders zorgden ervoor dat hun natuurlijke aanleg tot ontplooiing kwam. Tijmen kwam via Rooswijk en OG bij Kinheim, Sem begon met honkballen bij Olympia en maakte via DSS de stap. Ze aarzelen daarom om volmondig te bevestigen dat ze echte Kinheimers zijn. Inmiddels spelen ze al een behoorlijk aantal jaren samen en vormen met nog een paar andere spelers uit de jeugd een belangrijke groep in de selectie. Ze speelden niet altijd in één team. Kuiper werd geselecteerd voor de Rabbits, Nagel viel op het laatste moment af. Kees Tromp Piet Hooft


37


HET 2E HONKBALTEAM:

OPLEIDEN VOOR D Net zoals de afgelopen twee seizoenen zijn Robert Martin en Elroy Smink de coaches van het 2e honkbalteam van de combinatie DSS/Kinheim welke uitkomt in de 1e klasse. Wie zijn de heren, hoe ging het afgelopen seizoen en wat zijn de verwachtingen voor 2022. Robert Martin Robert Martin is een geboren Amerikaan en afkomstig uit de omgeving van Boston. Onnodig eigenlijk om te melden dat hij een ‘die hard’ Red Sox fan is. Hij was als militair in de jaren tachtig vier jaar lang gestationeerd op de luchtmachtbasis Kitzingen in Duitsland. In diezelfde periode kwam hij met enige regelmaat naar Nederland om met zijn team softbal-wedstrijden te spelen, zoals bijvoorbeeld tijdens het bekende Bill Jeffrey toernooi. Uiteindelijk bracht de liefde hem ertoe om zich -na een korte terugkeer naar de States- definitief in Nederland te vestigen. De inmiddels 54 jarige accountant ging onverdroten voort met het spelen van zijn favoriete sport. Aanvankelijk speelde hij softbal op het hoogste niveau bij Kennemerland, maar het honkbal lokte hem uiteindelijk terug. Hij ging honkballen bij DSS, waarna hij naar RCH verkaste om hoofdklasse honkbal te spelen. Hierna speelde hij nog enkele jaren bij Hoofddorp Pioniers. Enkele jaren was hij bij DSS actief als coach van het aspiranten-team en sinds 2020 is Robert de hoofdcoach van het combinatieteam DSS/Kinheim 2.

Elroy Smink Elroy Smink is voor de oplettende lezers van deze gids geen onbekende. Als coach van de aspiranten van Kinheim

38

deed hij in de editie 2019 zijn relaas over dat team, de ontwikkelingen die tot stand kwamen en zijn eigen ervaringen. Deze ervaringen riepen bij hem de ambitie op om zich als coach verder te ontwikkelen. Na het seizoen 2019 sprak hij intern bij Kinheim de wens uit om ook een rol te gaan spelen bij coaching en begeleiding van het overgangsklasse-team (nu omgedoopt tot 1e klasse, red.). Volgens Elroy een logische stap, mede omdat een aantal spelers, die hij eerder onder zijn hoede had, de stap maakt naar het overgangsklasse-team. En natuurlijk omdat de coaching van een team op een hoger niveau hem helpt om zich verder in het coach vak te bekwamen. Ook is Elroy actief binnen de Rabbits. Dit is voor hem belangrijk om zicht te houden op de ontwikkeling van jonge honkballers met het oog op potentiele hoofdklasse-spelers.

2021 Het afgelopen jaar behaalde het team een keurige 5e plaats. Robert Martin: “Met een beetje geluk hadden we zelfs de 4e plaats kunnen bereiken, maar we kunnen tevreden zijn over het afgelopen seizoen”. Nog zichtbaar genietend vertelt Robert dat de 16-1 overwinning op kampioenskandidaat Euro Stars wel een van de hoogtepunten was. Elroy Smink: “Afgelopen jaar hadden we een heel groot team, dat was een luxe probleem. Van dit team zijn 5 jonge talenten, Sem Kuijper, Matis Crouwel, Tijmen Nagel, Rick Rizvic en Ben Neijndorff nu definitief opgenomen in de selectie van het eerste”.

2022 Het komende seizoen beschikken de coaches over een veel kleinere selectie. Er zijn wat nieuwe talenten aan het team toegevoegd. Zo komen Terrance Heemskerk en Miguel Willem van de Rabbits en is Dylan Telleman rechtstreeks van de Kinheim-jeugd afkomstig. Over het verloop van de


competitie valt nog niet veel te zeggen. Elroy: “Het wordt voor de komende 2 seizoenen een gesloten competitie en we hebben geen idee hoe de verhoudingen gaan worden. Maar we spelen natuurlijk altijd met het idee om te winnen”. Robert vult aan: “We zitten, net als afgelopen seizoen, niet breed in de pitching, dat heeft wel onze aandacht”. De beide heren zijn eendrachtig over hun rol van coach bij het tweede team. “Wij zijn er om spelers beter te maken, het tweede team is in eerste instantie een opleidingsteam. Ons doel is om uiteindelijk spelers af te leveren, die zich op hoofdklasse-niveau kunnen manifesteren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat resultaten ons niet interesseren, willen

DE HOOFDKLASSE winnen is ook opleiden”, zo licht Robert toe. In de 1e klasse zullen 12 teams hun opwachting maken, die elkaar 2 keer gaan ontmoeten. Na 22 wedstrijden splitst de competitie zich in de bovenste 6 en onderste 6 teams. Als thuisbasis fungeert het veld van DSS. En voor ons is het

duidelijk: Het enthousiaste duo gaat er helemaal voor om wederom jonge spelers klaar te stomen voor het eerste. Peter de Bruin Kees Tromp

COMPETITIEPROGRAMMA DSS/KINHEIM 2 Datum

Tijd

Wedstrijd

za 02 april zo 03 april vr 08 april zo 10 april za 16 april zo 17 april za 23 april zo 24 april vr 29 april zo 01 mei vr 06 mei zo 08 mei za 14 mei zo 15 mei vr 20 mei zo 22 mei za 28 mei zo 29 mei za 04 juni zo 05 juni za 11 juni zo 12 juni

14.00 uur 14.00 uur 19.30 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.30 uur 14.00 uur 14.00 uur 19.30 uur 15.00 uur 19.30 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 19.30 uur 14.00 uur 14.30 uur 14.30 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur 14.00 uur

DSS/Kinheim 2 Neptunus Tridents 2 Herons/Alcmaria Victrix DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 Jeka UVV DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 Wassenaar Hoofddorp Pioniers 2 DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 Euro Stars HCAW 2 DSS/Kinheim 2 Twins 2 DSS/Kinheim 2 Amsterdam Pirates 2 DSS/Kinheim 2 Sparks Haarlem DSS/Kinheim 2

-

Neptunus Tridents 2 DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 Herons/Alcmaria Victrix Jeka DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 UVV Wassenaar DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 Hoofddorp Pioniers 2 Euro Stars DSS/Kinheim 2 DSS/Kinheim 2 HCAW 2 DSS/Kinheim 2 Twins 2 DSS/Kinheim 2 Amsterdam Pirates 2 DSS/Kinheim 2 Sparks Haarlem

Na deze reguliere competitie volgen er competities tussen de bovenste 6 teams en onderste 6 teams. Het wedstrijdprogramma is te vinden op www.knbsb.nl/nl/competitie/competities/Honkbal/

39


Muys/Kinheim 65x200 2022.indd 1

15-03-2022 11:56

Dé locatie voor uw lunch, borrel, (private) diner, vergadering, bijeenkomst of feest!

• • • •

Daarnaast organiseren wij maandelijks een pubquiz met veel uiteenlopende onderwerpen. Inschrijfgeld = prijzenpot! KERKPLEIN 16, 2061 JD BLOEMENDAAL

(verwarmde) Biljarttafel Pooltafel Tafelvoetbal Dartborden

Een mooie sportwedstrijd op tv? Ook deze kunnen wij voor u aanzetten op groot scherm! 023 7430125 / info@nieuwvreeburg.nl

DINSDAG T/M ZONDAG 12:00 – 00:00 UUR


FOTO: Keith Allison from Hanover, MD, USA

Opnieuw bleek dat met een lage payroll het wel degelijk mogelijk is om de playoffs te bereiken. De Rays (70 miljoen dollar) wonnen meer dan 100 wedstrijden en werden kampioen in de American League East. De Brewers (99 miljoen dollar) werden kampioen in de National League Central. De World Series werden door de Braves (153 miljoen dollar) gewonnen van de Astros (194 miljoen dollar). Miljoenendans Direct na de World Series volgde de traditionele miljoenendans. Er kwamen veel sterspelers transfervrij op de markt. Er was keuze genoeg voor een werper (Justin Verlander, Max Scherzer, Clayton Kershaw) of een kortestop (Carlos Correa, Corey Seager, Trevor Story).

Qualified Offer Veertien spelers kregen een qualified offer (QO) van 18,4 miljoen dollar) van hun club aangeboden. Alleen Brandon Belt (Giants) accepteerde dat. De overige mannen kozen ervoor om transfervrij te worden met de kans op een contract voor meer jaren.

Uitgezwaaid Opvallend was dat catcher Buster Posey (Giants) zijn spikes aan de wilgen hing. Ryan Zimmerman (Nationals) vond het ook welletjes.

Nieuw in 2022 Omdat het oude Collective Bargaining Agreement (dit is de CAO voor honkbal profs) op 1 december 2021 afliep, moest er opnieuw onderhandeld worden door MLB met de MLBPA (spelersvakbond) over een nieuw CBA. Die datum werd niet gehaald en daarom kwam er een “players lock out”. Dit komt er op neer

MLB in

2022 Door: Hans van Driel Krol

dat er vanaf dat moment geen enkel contact meer toegestaan is tussen clubs en spelers. Dit leidde er ook toe dat er vlak voor 1 december 2021 nog snel een aantal belangrijke deals werd afgesloten. Maar er bleven circa 100 spelers over, die transfervrij waren en nog geen club hadden. Daaronder Freddie Freeman en Carlos Correa. Omdat er tenminste vier weken spring training nodig zijn om de spelers goed voor te bereiden op het zware seizoen, werden de eerste twee series van het seizoen gecanceld. Op 10 maart kwam eindelijk het verlossende woord. Ze waren er uit. Dat betekent dat Opening Day op 7 april is. Andere wijzigingen die overeengekomen zijn: • De DH wordt nu ook in de National League ingevoerd. • Het minimum salaris wordt opgetrokken tot 700.000 dollar in 2022. Dat wordt elk volgend jaar met 20.000 dollar verhoogd tot 780.000 in 2026. • Double headers duren gewoon 9 innings • Geen tie-breaker meer in extra innings • Er komen 12 clubs in de play-offs (was 10). • Er komt een ander play-off schema. • De drempel voor de Competitive Balance Tax (CBT) wordt 230 miljoen dollar in 2022 en loopt op naar 244 miljoen dollar in 2026.

41


MLB in 2022 Transacties

American League AL EAST New York Yankees Derde honkman Josh Donaldson en korte stop Isiah Kiner-Falefa kwamen over in een ruil met de Twins. Eerste honkman Anthony Rizzo keert voor twee jaar en 32 miljoen dollar terug bij de Yankees.

Boston Red Sox Starter Michael Wacha tekende voor 1 seizoen en ontvangt 7 miljoen dollar. Outfielder Jackie Bradley Jr kwam terug naar Boston in ruil voor Hunter Renfroe. Korte stop Trevor Story gaat voor 6 jaar en 140 miljoen dollar in Boston op het tweede honk spelen.

Minnesota Twins Starter Sonny Gray werd geruild met de A’s voor Chase Petty. Catcher Gary Sanchez en derde honkman Gio Urshela kwamen in een ruil met de Yankees. Korte stop Carlos Correa tekende voor 3 jaar en ontvangt 105,3 miljoen dollar.

AL WEST Texas Rangers Infielder Marcus Semien werd als free agent vastgelegd voor 7 jaar en 175 miljoen dollar. Starter Jon Gray tekende voor 4 jaar en 56 miljoen dollar. Outfielder Kole Calhoun komt voor 1 jaar en 5,2 miljoen dollar. Korte stop Corey Seager tekende voor 10 jaar en 325 miljoen dollar.

Seattle Mariners Starter Robbie Ray werd gecontracteerd voor 5 jaar en 115 miljoen dollar.

Tampa Bay Rays

Los Angeles Angels

Korte stop Wander Franco tekende bij voor 11 jaar en ontvangt 340 miljoen dollar. Starter Corey Kluber tekende voor 1 seizoen en 8 miljoen dollar. Met incentives kan hij 13 miljoen dollar ophalen.

Starter Noah Syndergaard tekende voor 1 seizoen en 21 miljoen dollar. Werper Aaron Loup komt voor 2 jaar en 17 miljoen dollar.0

Baltimore Orioles

Starter Justin Verlander tekende voor 2 jaar en ontvangt 50 miljoen dollar. Na een jaar kan hij uit het contract stappen.

Geen vermeldenswaardige transacties.

Toronto Blue Jays Starter Kevin Gausman tekende voor 5 seizoenen en ontvangt daarvoor 110 miljoen dollar. Derde honkman Matt Chapman werd overgenomen van de A’s in ruil voor 4 prospects.

Houston Astros

Oakland A’s Ontvingen 4 prospects van de Braves in ruil voor Matt Olson. Tevens 4 prospects van de Blue Jays voor Matt Chapman.

AL CENTRAL Detroit Tigers Starter Eduardo Rodriguez tekende voor 5 jaar en 77 miljoen dollar. Starter Michael Pineda werd vastgelegd voor een seizoen en ontvang 5,5 miljoen dollar. Met incentives kan hij er nog 2,5 miljoen dollar bij verdienen.

National League

Chicago White Sox

Starter Max Scherzer tekende voor 3 jaar en ontvangt 130 miljoen dollar. Dat is met ruim 43 miljoen dollar als average annual value (AAV) een nieuw record in de majors. Outfielder Starlin Marte werd voor 4 jaar en 78 miljoen dollar vastgelegd. Outfielder Mark Canha kwam voor 2 jaar en ontvangt 26,5 miljoen dollar. Infielder Eduardo Escobar werd gecontracteerd voor 2 jaar en 20 miljoen dollar.

Starter Kendall Graveman werd gecontracteerd voor 3 jaar, wat hem 24 miljoen dollar opleverde.

Cleveland Guardians Outfielder Eddie Rosario werd vastgelegd voor 1 jaar en 8 miljoen dollar.

Kansas City Royals Starter Zack Greinke gaat terug naar de Royals. Voor één seizoen ontvangt hij 13 miljoen dollar. Daarbij kan hij nog 2 miljoen dollar opstrijken via incentives.

42

NL EAST New York Mets


Miami Marlins Starter Avisail Garcia tekende voor 4 jaar en 53 miljoen dollar. DH Jorge Soler kwam voor 36 miljoen dollar over drie seizoenen.

Philadelphia Phillies Outfielder Kyle Schwarber gaat voor 79 miljoen dollar 4 jaar spelen in Philly. Outfielder Nick Castellanos tekende voor 5 jaar en ontvangt 100 miljoen dollar.

Washington Nationals DH Nelson Cruz knoopt er nog een jaar voor 12 miljoen dollar aan vast.

Atlanta Braves Eerste honkman Matt Olson werd losgeweekt bij de A’s, maar dat kostte de Braves wel vier prospects. Olson tekende een contract voor 8 jaar dat hem 168 miljoen dollar gaat opleveren. Closer Kenley Jansen werd gecontracteerd voor één seizoen en ontvangt 16 miljoen dollar.

NL CENTRAL Chicago Cubs Korte stop Andrelton Simmons tekende voor een seizoen. Hij ontvangt 4 miljoen dollar. Starter Marcus Stroman gaat in 3 jaar 71 miljoen dollar opstrijken in Windy City. Outfielder Seiya Suzuki, in Japan een superstar, werd gecontracteerd voor 5 jaar en ontvangt 85 miljoen dollar.

Cincinnati Reds Infielder Colin Moran tekende voor een jaar en een miljoen dollar.

Los Angeles Dodgers

Milwaukee Brewers

Eerste honkman Freddie Freeman verliet Atlanta en gaat voor 182 miljoen 6 jaar spelen voor de Dodgers.

Outfielder Andrew McCutchen tekende voor een seizoen.

San Diego Padres

Pittsburgh Pirates

Eerste honkman Luke Voit werd met de Yankees geruild voor een pitching prospect.

Geen vermeldenswaardige transacties

St. Louis Cardinals Starter Steven Matz verhuist naar St. Louis voor 4 jaar en 44 miljoen dollar.

San Francisco Giants Starter Anthony DeSclafani tekende voor 3 jaar en 36 miljoen dollar. Outfielder Joc Pederson gaat voor 6 miljoen dollar een jaar aan de slag in Frisco.

NL WEST Arizona Diamondbacks Geen vermeldenswaardige transacties

Colorado Rockies Derde honkman Kris Bryant tekende voor 7 jaar en 182 miljoen dollar bij de Rockies.

43


Kort Amerikaans

Twee pagina's interessante weetjes uit de Amerikaanse honkbalgeschiedenis.

1938 Op 15 september 1938 slaan de broers Lloyd en Paul Waner, die niet bekend staan als long ball hitters, back-to-back homeruns op Giants werper Cliff Melton. Het is de enige keer gedurende de 12 jaren dat “Little Poison” en “Big Poison” teamgenoten zijn, dat zij tot opeenvolgende homeruns komen. Het was de 28ste homerun van Lloyd en -naar later bleekook zijn laatste, alhoewel hij daarna nog meer dan 400 wedstrijden speelde.

1896 Pete Cassidy (Louisville) wordt de eerste speler in de geschiedenis die een röntgen foto laat maken. De blessure blijkt veroorzaakt te worden door een botspIinter in zijn pols.

1890

1900

1900 De National League besluit om de vorm van de thuisplaat te veranderen van een vierkant (van 1 foot bij 1 foot) naar een pentagoon. Daarmee hoopt men dat de nieuwe vorm zal voorkomen dat er discussies zijn tussen de werper en de scheidsrechter over de slag en wijd beoordeling.

44

1910

1915 Werper George “Zip” Zabel (Cubs) levert de langste “relief appearance” (18 1/3 innings) ooit. Zabel komt er in de eerste inning met twee uit op voor Bert Humphries. Hij houdt het vol tot de 19de inning, waarin de Cubs de Dodgers verslaan met 4-3.

1920

1908

1930

Korte stop Honus Wagner kondigt op 34-jarige leeftijd aan met pensioen te gaan. Het kost de Pirates echter weinig moeite om hem over te halen weer te gaan spelen. Vervolgens speelt hij een van zijn beste seizoenen. Hij leidt de league in maar liefst zeven categorieën, waaronder slaggemiddelde (.354) en RBIs (109).

194


40

1954 Werper Corcky Valentine won 12 wedstrijden voor de Reds in 1954. Maar door gebrek aan controle duurde zijn carrière slechts twee seizoenen.

1993

1968 Don Drysdale’s toenmalige record van 58,2 scoreless innings werd beëindigd door een punt, dat werd binnengeslagen door Howie Bedell. Het bleek Bedell’s enige RBI in dat seizoen!

1950

1960

Op 26 september 1993 slaat Los Angeles catcher Mike Piazza drie punten binnen. De Dodgers verliezen met 5-4 van de Astros. Piazza werd daarmee de eerste rookie catcher in de National League, die tot 100 RBIs komt sinds Ray Jablonski en Jim Greengrass in 1953. Piazza eindigt het seizoen met 112 RBIs en een slaggemiddelde van 318, waarmee hij de titel Rookie of the Year in de National League verdient.

1970

1980

1990

1959 1946 Op 19 oktober 1946 ruilen de Yankees hun uitblinkende tweede honkman Joe Gordon met de Indians voor werper Allie Reynolds. Gordon beleeft nog een paar goede seizoenen in Cleveland, waaronder een kampioenschap in 1948. De Yankees hebben meer profijt van Reynolds. In zijn acht seizoenen in New York wint hij 131 wedstrijden tegen 60 verloren wedstrijden. Hij helpt de Yankees om zes World Series te winnen en komt tot 7-2 in de World Series. In 1951 gooit deze “Super Chief ” twee no-hitters.

In de All-Star Game op Forbes Field in Pittsburgh staat de National League met 4-3 achter in de 8ste inning als Hank Aaron een honkslag slaat. Daarop wordt de gelijkmaker gescoord. Vervolgens scoort Aaron het winnende punt op een driehonkslag van Willie Mays. In de 9de inning weet Don Elston de overwinning voor de National League vast te houden.

1998 Op 29 juni 1998 gooit Dave Stewart tegen Toronto (5-0) een no-hitter. Op dezelfde dag doet Fernando Valenzuela hetzelfde voor de Dodgers tegen de Cardinals (6-0). De enige andere keer gedurende die eeuw dat twee werpers op dezelfde dag tot een no-hitter komen, is 2 mei 1917. Dat was een pitchers duel tussen Hippo Vaughn (Cubs) en Fred Toney (Reds).

45


WA A R JE KWA L ITEIT BEL EEF T

ANDREA XL is er voor u! Wij zijn dealer van o.a.

Levert en plaatst wanneer het ú uitkomt

HAARLEMS OUDSTE KAAS- EN DELICATESSENWINKEL hollandse- en buitenlandse kaas – bonbons – noten – stokbrood - charcuterie – tapenades & salades – olijven - borrelplanken exclusieve wijnen & bieren – cadeaus

Kleverparkweg 2, Haarlem – www.hetoudezuivelhuis.nl

De H a a n Hilbers n

o

t

a

r

i

s

s

e

n

Kleverparkweg 55 - Postbus 3086 - 2001 DB Haarlem T 023.532 04 32 - F 023.532 93 31 info@dehaanhilbers.nl

www.dehaanhilbers.nl ADV KINHEIM DHH 90 x 130.indd 1

20-01-14 12:08

Persoonlijk en deskundig advies in onze winkel

Bezorgd én geïnstalleerd door specialisten

KL E VE R PA R KWE G 1 1 2023 CA HAARLEM 023 - 527 14 24 I NFO @ A ND R E A .NL WWW.A ND R E A .NL WWW.WITG O E D R E PA R ATI E -H A A R L E M .NL

Eigen technische dienst


COMPETITIEPROGRAMMA

DSS/KINHEIM 2022

VELDEN HOOFDKLASSE HONKBAL

DATUM

TIJD

WEDSTRIJD

do 07 april

19.30 uur

Curacao Neptunus

-

DSS/Kinheim

za 09 april

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

Curacao Neptunus

zo 10 april

14.00 uur

Curacao Neptunus

-

DSS/Kinheim

do 14 april

19.30 uur

DSS/Kinheim

-

HCAW

za 16 april

14.00 uur

HCAW

-

DSS/Kinheim

zo 17 april

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

HCAW

do 28 april

19.30 uur

DSS/Kinheim

-

L&D Amsterdam Pirates

za 30 april

14.00 uur

L&D Amsterdam Pirates

-

DSS/Kinheim

zo 01 mei

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

L&D Amsterdam Pirates

do 05 mei

19.30 uur

Silicon Storks

-

DSS/Kinheim

za 07 mei

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

Silicon Storks

zo 08 mei

14.30 uur

Silicon Storks

-

DSS/Kinheim

do 12 mei

19.30 uur

DSS/Kinheim

-

Hoofddorp Pioniers

za 14 mei

13.00 uur

Hoofddorp Pioniers

-

DSS/Kinheim

zo 15 mei

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

Hoofddorp Pioniers

do 19 mei

19.30 uur

Quick Amersfoort

-

DSS/Kinheim

za 21 mei

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

Quick Amersfoort

zo 22 mei

14.00 uur

Quick Amersfoort

-

DSS/Kinheim

do 26 mei

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

RCH Pinguins

za 28 mei

14.00 uur

RCH Pinguins

-

DSS/Kinheim

QUICK AMERSFOORT – AMERSFOORT

zo 29 mei

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

RCH Pinguins

do 02 juni

19.30 uur

Twins Oosterhout

-

DSS/Kinheim

Sportpark Dorrestein Dorresteinsesteeg 2, 3817 GC Amersfoort

za 04 juni

14.00 uur

DSS/Kinheim

-

Twins Oosterhout

zo 05 juni

15.00 uur

Twins Oosterhout

-

DSS/Kinheim

Na deze reguliere competitie volgen diverse vervolgcompetities. Het wedstrijdprogramma is te vinden op www.knbsb.nl/nl/competitie/competities/Honkbal/

DSS/KINHEIM – HAARLEM Sportcomplex Pim Mulier Jaap Edenlaan 3, 2024 BW Haarlem

HCAW - BUSSUM Rob Hoffmann Vallei Zanderijweg 4-6, 1403 XV Bussum

NEPTUNUS - ROTTERDAM Neptunus Familiestadion Abraham van Stolkweg 31, 3041 JA Rotterdam

HOOFDDORP PIONIERS - HOOFDDORP Sportpark Pioniers Nieuwe Molenaarslaan 10, 2135 AA Hoofddorp

PIRATES - AMSTERDAM Sportpark Ookmeer Herman Bonpad 5, 1067 SN Amsterdam

RCH-PINGUINS - HEEMSTEDE Heemsteedse Sportparken Ringvaartlaan 4, 2103 XW Heemstede

SILICON STORKS – DEN HAAG Sportpark Kijkduin-Schapenatjesduin Schapenatjesduin 9, 2554 BW Den Haag

TWINS - OOSTERHOUT Sportpark De Slotbosse Toren Kasteeldreef 32, 4907 EA Oosterhout


Club van 100 ...wat is dat eigenlijk? Draag je Kinheim een warm hart toe? Als honkballiefhebber, of als (groot)ouder? Als Kinheimlid, oud-Kinheimlid, of niet-spelend Kinheimlid? Sluit je dan aan bij de Club van 100 door een donatie te doen van (minimaal) 100 euro. De financiële zekerheid die de Club van 100 helpt bieden, is voor de vereniging van onschatbare waarde. We kunnen daarmee de continuïteit van basisvoorzieningen waarborgen, maar ook af en toe wat extra’s doen. Te denken valt aan bijvoorbeeld trainingfaciliteiten, clinics, materiaal, maar ook speciale evenementen of bijeenkomsten.

Ook opa’s en oma’s, buurtbewoners en andere sympathisanten nodigen we van harte uit om zich aan te sluiten bij de Club van 100. Via de Club van 100 word je op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van onze vereniging, en krijg je altijd een uitnodiging voor speciale gelegenheden, zoals de nieuwjaarsborrel. Het afgelopen jaar is deze bijzondere club gegroeid naar bijna 100 deelnemers. Heel veel dank daarvoor!

En wat ook interessant is… Je donatie aan de Club van 100 is volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting, wanneer je kiest voor een periodieke schenking. Een gift van 100 euro voor Kinheim komt dan neer op een netto bedrag voor jou als donateur van 48 tot 63 euro, afhankelijk van je inkomen. Voor meer informatie over deze regeling, of ondersteuning bij het invullen van het formulier van de Belastingdienst, kun je contact opnemen met onze penningmeester Gijs ten Bosch (gtenbosch@ me.com).

Meer weten of direct doneren? Bel of mail! Zie hiernaast voor contactgegevens van Yvonne

48 Campfens en Willem Oosterhof.

Voel je je verbonden met onze club en wil je dat uitdragen door ons financieel te steunen? Geweldig! Dat kan op verschillende manieren. Hier vind je een overzicht van onze sponsorpakketten. Voor ieder budget zijn er passende mogelijkheden.

Sponsor pakketten 2022 Grand slam

Triple AAA

Double AA

Single A

««««

««

«««

«

De sponsorpakketten gelden per kalenderjaar. Alle prijzen zijn exclusief btw.

Heb je vragen neem dan contact op met Yvonne Campfens of Willem Oosterhof jr. Yvonne Campfens: 06 108 924 99 / yvonnecampfens@hotmail.com Willem Oosterhof jr: 06 839 302 73 / willem.oosterhof@gmail.com


Single A sponsor € 500,-

«

Inhoud pakket •U itnodigingen voor bedrijfsbezoek en/of activiteiten •U itnodiging voor Kinheim Golftoernooi tegen gereduceerde prijs. •M elding van naam op de lichtkrant van scorebord en sponsorbord. •B anner op de website.

Double AA sponsor € 1.000,-

««

Inhoud pakket •U itnodigingen voor bedrijfsbezoek en/of activiteiten •U itnodiging voor Kinheim Golftoernooi tegen gereduceerde prijs. •K wart pagina advertentie in presentatiegids. •D oek 2 x 5 meter op jeugdveld, (excl. kosten productie van doek). •M elding van naam op de lichtkrant van scorebord en sponsorbord. • Melding van naam in online uitingen. •B anner op de website.

Triple AAA sponsor € 2.500,-

«««

Inhoud pakket •U itnodigingen voor bedrijfsbezoek en/of activiteiten •G ratis deelname aan het Kinheim Golftoernooi met 2 personen. •H alve pagina advertentie in presentatiegids. •2 x reclamedoek: 2 x 5 meter op jeugdveld en 3 x 5 meter op hoofdveld, (excl. kosten productie van doek). • Melding van naam op de lichtkrant van scorebord en sponsorbord. • Melding van naam in online uitingen. • Banner op website.

Grandslam sponsor € 5.000,-

«««« Inhoud pakket

• Uitnodigingen voor bedrijfsbezoek en/of activiteiten • Gratis deelname aan het Kinheim Golftoernooi met 3 personen. • Hele pagina advertentie in presentatiegids. • Advertorial in presentatiegids. •2 x reclamedoek: 2 x 5 meter op jeugdveld en 3 x 5 meter op hoofdveld, (excl. kosten productie van doek). • Melding van naam op de lichtkrant van scorebord en sponsorbord. • Melding van naam in online uitingen. • Banner op website.

Andere sponsor mogelijkheden Hoofd- of subsponsor Wil je jouw bedrijf naamsbekendheid geven dan bestaan er verschillende mogelijkheden die wij graag met je bespreken (onder andere naam op helm, mouw, bovenop dugout).

Doeken A : 3 x 5 meter op hoofdveld € 500,00 B : 2 x 5 meter op jeugdveld € 400,00 C : 2 x 5 meter op backstop jeugdveld € 700,00 Prijzen zijn exclusief productie van doek. Bij een overeenkomst van 3 jaar 20% korting per jaar.

Golftoernooi € 80,00. Een uniek evenement, inclusief ontvangst met koffie/thee, greenfee, een lunchpakket en het avondprogramma in het clubhuis van Kinheim.

Ballensponsor Per wedstrijd € 100,00. Optie voor het hele seizoen € 1.575,00. Naam wordt aantal keren omgeroepen tijdens wedstrijd.

Banner op website € 150,00

Advertentie Presentatiegids Kinheim brengt elk jaar weer een Presentatiegids uit met daarin informatie over Kinheim en haar Sponsoren. Via een advertentie in de Presentatiegids kan je jouw bedrijf bij Kinheimleden, aanhang en toeschouwers onder de aandacht brengen. Kosten voor een advertentie* zijn: • 1 kwart pagina € 250,• 1 halve pagina € 500,• 1 hele pagina € 750,*Layout advertentie zelf aanleveren.

49


Andrea XL

Keystone Sports

Opmeer PR & Communicatie

Cleeff

Hans Moolenaar Wijnkoperij

Rob Peetoom Hair en Make-up salon

DMC Makelaars

Muijs Kantoor & Kado

Pieters Bouwtechniek Haarlem

Integis

Nexus Advocaten

Vlieservice Bedrijfsdiensten

Jopenbier

Nieuw Vreeburg Bistrobar

Vooges Bloemendaal

Kitty Aafjes & Gerrit Nagel

Ruben de Groot

Marijke de Nijs

Jörgen Balk

Laura Gulickx

Els Oldeman-Hendriks

Pim Balk

Emill Hagens

Hennie Oosterhof

Roderick Balk

Cees Herkemij

Willem Oosterhof

Janine Beelen - van Driel Krol

Piet Hooft

Bert Paalman

Jan Berkhout

Karin Imming

Wout Pel

Hugo Bettink

Merel Jager

Sander Remans

Nienke Beumer

Peter Jager

Frits de Ridder

Pieter Boer

Wilfred Jelsma

Elliott Rivera

Familie Bolhuis

Wouter van Kan

Petra Scholtes

Frank Bos

Jan Klaver

Ted Schopman

Giel ten Bosch

Reinier Spruit

Gijs ten Bosch

Ronald Straatman

Jan ten Bosch

Hans Terol

Jan Brandenburg

Anton Tielen

Frank Breek

Thijs Tonnon

Margriet Buitenhuis

Kees Tromp

Ben Bunt

Vera Veldheer

Kees Campfens

Bram Vermeer

Yvonne Campfens

Willem Vermeer

Rikke Clement

Vincent Kloeth

Daniella Vloet

Wouter Creyghton

Edward Knol

Herman de Vos

Riet Dieben

Gijs Kramer

Haitze de Vries

Bas van Driel Krol

Joop Kuijk

Jan Willem van de Wetering

Hans van Driel Krol

Johan Lamboo

Dave Zijlstra

Yvonne van Driel Krol

Colin Longhurst

Mathijs van Dusschoten

Matthew Longhurst

Frans Ferguson

André van Maris

Sander Fokker

Mendelcollege

Nel Goedhart

Frits & Ineke Mulder

Gert de Groot

Henk de Nijs


51


It’s only grapes

Zomerzorgerlaan 26 Bloemendaal tel +31-23-5257739 info@hansmoolenaar.nl www.hansmoolenaar.nl

ICKE DESIGN GRAFISCHE VORMGEVING & FOTOGRAFIE • 06 54 61 71 99 • FRED@ICKEDESIGN.NL

52


Het veld

De belangrijkste regels van honkbal

• Op een honkbalveld liggen vier honken. Het gebied tussen de vier honken wordt binnenveld (infield) genoemd.

2e honk 3e honk Thuisplaat

De basis van het spel • Bij honkbal is het de bedoeling meer runs (punten) te scoren dan de tegenpartij. • Elke wedstrijd bestaat uit negen innings (slagbeurten). • In de eerste helft van de inning komt het ene team aan slag, terwijl het andere team in het veld staat. In de tweede helft van de inning wordt er gewisseld. • Het team dat aan slag is, mag blijven slaan totdat de verdedigende partij in het veld drie slagmensen uit heeft gemaakt (drie nullen). •E en inning is voorbij als beide teams aan slag zijn geweest.

1e honk

• Het gebied buiten het infield wordt buitenveld (outfield) genoemd. Het buitenveld wordt begrensd door een hek dat de rand van het speelveld aangeeft.

Buitenveld

Binnenveld

De slagman en de werper • Alle negen spelers in een team moeten ook slaan. Dat gebeurt in een volgorde die door de coach wordt bepaald. Deze volgorde blijft de hele wedstrijd gelden. In bepaalde competities hoeft de werper (pitcher) niet te slaan. Hij wordt dan aan slag vervangen door een aangewezen slagman (designated hitter). • Als een speler aan slag komt, gaat hij zijwaarts in het slagperk naast de thuisplaat staan. • Als de spelers klaar staan, gooit de werper de bal naar de slagman. Op dat moment is het spel begonnen. • Het is de taak van de slagman om op één van de honken te komen en niet uitgemaakt te worden. •D e werper daarentegen probeert de slagman uit te krijgen door de slagman naar één van de veldspelers te laten slaan of door hem zelf uit te gooien op drie-slag (strike-out).

• Samen vormen het binnen- en buitenveld het gedeelte van het veld waar de bal naar toe geslagen moet worden, ook wel goed gebied genoemd. Na zijn klap mag de slagman de honken gaan ronden. • Als de slagman de bal buiten het speelveld slaat en de bal op fout gebied terecht komt, mag de slagman niet gaan lopen. Zo’n klap heet een foutslag.

Goed Gebied Foutlijn

Foutlijn

Een honkslag slaan • Het is de taak van de slagman om op het honk te komen. Dat kan op twee manieren: 1. V ier-wijd - De slagman krijgt vier-wijd als de pitcher vier wijdballen heeft gegooid. De slagman mag dan automatisch naar het 1e honk. 2. Honkslag - Een honkslag is alleen van toepassing als de slagman de bal op goed gebied slaat en veilig op het honk komt.

Fout Gebied • De twee rechte lijnen, die vanaf de thuisplaat via het 1e en het 3e honk naar het hek van het buitenveld lopen, zijn de foutlijnen. Ze helpen de scheidsrechter om te bepalen of een geslagen bal goed of fout is. Dat hangt af van de plaats waar de bal op de grond komt.

53


De veldposities

Een slagman uitmaken

• Een team bestaat uit negen spelers. Er zijn negen veldposities. • Bij elk honk staat een veldspeler, de 1e honkman, de 2e honkman en de 3e honkman. Tussen het 2e en 3e honk staat de korte stop. Zij worden de binnenvelders genoemd. In het buitenveld staan de linksvelder, midvelder en rechtsvelder (buitenvelders). • De werper staat op de werpheuvel in het midden van het binnenveld, de achtervanger (catcher) zit op zijn hurken zit achter de thuisplaat.

• Als een slagman de bal op fout gebied slaat dan telt die klap ook als een slag. Dat wordt dan een foutslag of foutbal genoemd. • Als een slagman vier keer een wijdbal krijgt (vier-wijd), voordat hij op drie-slag is uitgegaan, mag hij vrij naar het 1e honk (vrije loop). • Als een slagman de bal op goed gebied slaat moet hij naar het 1e honk rennen. • Als dat gebeurt kan de veldploeg hem op twee manieren uitmaken: 1. Door een vangbal - Dat gebeurt als één van de veldspelers de geslagen bal vangt voordat hij op de grond komt. 2. D oor een grondbal - De bal gaat over de grond, wordt opgepakt door een veldspeler en naar het 1e honk wordt gegooid. Als de bal eerder op het honk is dan de slagman is de slagman uit.

Slag en wijd • Om een slagman uit te maken moet de pitcher drie keer slag gooien. • Een worp van de pitcher is slag als de slagman met zijn knuppel zwaait, maar de bal mist. Of als de slagman niet slaat, maar de bal wel door de slagzone gaat. • De slagzone is een denkbeeldig gebied, zo breed als de thuisplaat. De slagzone wordt aan de bovenkant begrensd door de oksels en aan de onderkant door de knieën van de slagman. • Een worp van de pitcher die niet door de slagzone gaat, is wijd als de slagman besluit om niet te slaan.

Honklopers uitmaken • Als er honklopers op de honken staan heeft de veldploeg twee mogelijkheden om ze uit te krijgen.

Honklopers en runs scoren •A ls de slagman veilig het honk bereikt, wordt hij honkloper. Alle honklopers rennen tegen de klok in over de honken. Er kan maar één honkloper op een honk staan. Ze mogen elkaar niet inhalen. •H onklopers kunnen een honk (of meer) opschuiven als de volgende slagman probeert via een honkslag of vier-wijd op de honken te komen. Als de honkloper alle honken passeert en de thuisplaat bereikt scoort hij een run en krijgt zijn team een punt.

Soorten honkslagen •E en honkslag (single): een gewone honkslag waardoor de slagman op het eerste honk komt. • Tweehonkslag (double): de slagman slaat de bal langs of over de binnenvelders in het buitenveld en bereikt het tweede honk. •D riehonkslag (triple): de slagman heeft genoeg snelheid om het derde honk te halen. •H omerun: als de slagman de bal over het hek van het buitenveld slaat heet dat een homerun. De slagman krijgt dan een vrije doortocht naar de thuisplaat. Hij scoort een punt, maar ook alle honklopers die zich op dat moment op de honken bevinden.

1. Gedwongen loop - Een honkloper op het 1e honk wordt op de klap van de volgende slagman gedwongen naar het 2e honk te gaan. Dat geldt ook voor honklopers op het 2e en 3e honk, als de honken achter hen bezet zijn. Ze moeten dan lopen (gedwongen loop) om het 1e honk vrij te maken voor de slagman. De veldspelers hoeven de bal alleen maar naar het volgende honk te gooien. Als de bal daar eerder is dan de honkloper is de honkloper uit.

Tweehonkslag

Driehonkslag

Home run

54

Honkslag

2. H onkloper uittikken - Als er geen gedwongen loopsituatie is (één van de honken achter de honkloper is niet bezet) kan de veldploeg de honkloper niet uitmaken door de bal naar het volgende honk te gooien. De veldploeg moet de honkloper uittikken. Een veldspeler die de bal heeft, kan iedere honkloper die geen honk vast heeft uittikken. Hij moet de honkloper aantikken met de bal in zijn handschoen, of in zijn hand.


Jaarkalender 2022 April 2022 5 April

Uitreiking Kinheim Presentatiegids 2022

9 en 10 April

Opening Weekend Honkbal en Softbal

18 April (2e Paasdag)

Jeugd Clinic I: Pitcher/catcher voor Honk- en Softbal

Mei 2022 25 Mei

Jeugd Clinic II: Hitting voor Honk- en Softbal

Juni 2022 4, 5 en 6 Juni

Little League Weekend 2022

11 Juni

Pupillen & Aspiranten softbaltoernooi (i.s.m. DSS)

24 Juni

Kinheim Open Golf

25 of 26 Juni

Midzomer borrel voor Sponsoren en Club van 100

Juli 2022 8 - 15 Juli

Honkbalweek Haarlem 2022

Augustus 2022 24 en 25 Augustus

Kinheim Back to the Field

September 2022 September

Einde seizoen BBQ

Oktober 2022 2 Oktober

Kinheim Slow Pitch Toernooi

29 Oktober

Kinheim Jeugd Disco

November 2022 19 November

Kinheim Jeugd Bingo

December 2022 10 December

Kinheim vrijwilligersavond

Januari 2023 8 Januari Kinheim Nieuwjaarsreceptie 2023 en Girl Power & Hunter Trophies uitreiking 2e helft Januari

Kinheim Pub quiz

55


Nexus is supporter van