Page 1


collage studio - photo tommaso sartori

Adrian, the amateur botanist, could never part with his Toby or Charles. Charles is designed by Antonio Citterio.

Donum Magazine220X267DCharles.indd 2-3


DESIGN PORTRAIT.

MAXALTO IS A B&B ITALIA BRAND. COLLECTION CO-ORDINATED BY ANTONIO CITTERIO. B&B ITALIA STORE BANGKOK- C/O LEAFY CO. INDOSUEZ HOUSE | 152 WIRELESS ROAD LUMPINI, PATHUMWAN 10330 BANGKOK T: 00662.2559088 | JARUWAN.PO@YIPJACKS.COM | TO REACH THE DEALER NEAREST TO YOU PLEASE CONTACT B&B ITALIA: TEL. +39 031 795 213 | INFO@BEBITALIA.COM | WWW.BEBITALIA.COM

11/02/13 10.5


The only authorized authentic

“LC2� van Le Corbusier, Jeanneret, Perriand en Cassina. Alles begint met design.

4

cassina.com


"Mijn smaak is eenvoudig: ik ben gemakkelijk tevreden met het beste." Zo laat de spreuk op onze cover zich ongeveer vertalen. En in deze historische woorden van Winston Churchill kunnen wij ons prima vinden. Ook wij houden van de allerbeste dingen, en we willen die aanbieden aan onze klanten. Met deze leuze in gedachten selecteren we keer op keer ons assortiment van kleine en grote interieurobjecten. Daarbij doen we geen toegevingen: we gaan enkel voor de allerbeste merken en producten, en voor de meest unieke en kenmerkende sfeer. Lees er alles over op de volgende bladzijden en laat u vooral inspireren.

Warme groeten, NoĂŤlla Vangeel en Jos Peeters

Concept, copywriting & lay-out King George, the mad creative agency - www.kinggeorge.be 5


WWW.CARLHANSEN.COM

EVERY PIECE COMES WITH A STORY

COLONIAL CHAIR

DESIGN: OLE WANCHER, 1949

overal zijn plaats waar u een lichte gezellige sfeer wilt scheppen. Onsolide en duurzame stoel. Misschien is het daarom dat tal van musea, overal ter wereld, dit ontwerp gekozen hebben! Colonial Chair van notenhout/geolied en zwart leder.

6


black box

1 3 2

4

5

6

7

1

KTribe F By Philippe Starck van Flos

2 Asterisk By George Nelson van Vitra 3 Skygarden By Marcel Wanders van Flos 4 Wishbone Chair van Carl Hansen 5 DOYL by Gabriele en Oscar Buratti

van B&B Italia

6 Eames House Bird van Vitra 7 Terminal 1 By Jean-Marie Massaud

van B&B Italia

7


The Saarinen collection 1957 Platner collection 1962

8


orange on the rocks 1 2

4

3

5

6 7

1 Ball Clock van Vitra 2 Tufty-Time by Patricia Urquiola

van B&B Italia

3 Bertoia Side Chair van Knoll 4 Lampadina arancio van Flos 5 Mo Vase van Anna Torfs 6 Arne by Antonio Citterio van

B&B Italia

7 Organic Chair van Vitra

9


F LO S .C OM

AD

A R CO BY A . & P.G. CA ST I G L I O N I

1962

10


wonderful white 1

2

4

5

3

6 7

1 Marina Table van Extremis 2 Viscontea van Flos 3 Eames Plastic Side Chair (DSR)

van Vitra

4 Alvar Aalto van iittala 5 Madam Solo by Eva Solo 6 PAB by Studio Karios van

B&B Italia

7 Panton Chair van Vitra

11


Suita Sofa Developed by Vitra in Switzerland, Design: Antonio Citterio 12

www.vitra.com/suita


Cognac Cottage 1 2

3

4

5

7 6

1 Kersen van Cores da Terra 2 Saarinen Conference Chair By

Eero Saarinen van Knoll

3 Zen tray van Boom 4 Egg Chair By Arne Jacobsen van Fritz Hansen 5 Model One van Tivoli 6 Bank Tufty Time By Patricia Urquiola

van B&B Italia

7 Tekla van Kasthall

13


van ziekenhuis tot

interieurparadijs September 2014 verhuist Donum Antwerpen. Locatie van het kersverse walhalla voor interieur- en designliefhebbers is in het voormalige Apra-ziekenhuis aan de Frankrijklei in Antwerpen.

De 2 huidige winkels van Donum - in Antwerpen (Hopland) en in Hasselt (Havermarkt) - herbergen een schat aan accessoires en meubelstukken. Een trip naar een bestaande Donum-winkel is dan ook goed voor massa’s nieuwe inspiratie en interieurtips. Maar Donum wil meer bieden. Alle facetten van Donum Antwerpen worden verenigd in één prachtig vormgegeven kader op 2000 m² op de Antwerpse Frankrijklei, 100 m van de huidige winkel. Op de nieuwe locatie worden de 3 Donum-pijlers verzameld onder één dak: loop er langs voor specifieke interieurvereisten met ‘Interieur à la carte’, regel een complete (re)styling via ‘Interieur van a tot z’ en verdwaal tussen de overvloed aan stijlvolle accessoires. Ook tijdens de zoektocht naar het perfecte geschenk is het nieuwe pand uiteraard een bezoekje waard. Het spreekt voor zich dat het meubilair uit de catalogus van Donum er ook apart te koop wordt aangeboden. 14

Alle facetten van Donum Antwerpen worden verenigd in één prachtig vormgegeven kader op de Antwerpse Frankrijklei.


Totaalinterieurs verwezenlijken Uitzonderlijk aan de nieuwe winkel is de totaalbeleving. Elk bezoek staat garant voor inspiratie en deskundig advies. Paradepaardje van de vestiging op de Frankrijklei is het feit dat Donum er totaalinterieurs aanbiedt. U kunt met andere woorden binnenstappen met vage plannen voor een ‘casco’-woning, en Donum werkt het voor u van a tot z uit. Deze ruimtes worden kant-en-klaar ingericht in nauwe samenspraak met de klant. De juiste sfeer vatten en die vervolgens tot leven wekken in uw huiskamer of werkruimte, daar gaat het om. De inkleding van een volledige ruimte omvat wand- en vloerbekleding, meubilair en zelfs finishing touches als accessoires. Spot eens een interieurspecialist Bij een bezoek aan de Donum-winkel kunt u ook de in-house interieurarchitecten live aan het werk zien. Ze houden zich ter plaatse immers bezig met het ontwerpen en uittekenen van interieurprojecten. Dit is een meerwaarde voor bezoekers, want die kunnen bij hen terecht voor een verkennend gesprek. Een selectie van topmerken Bij Donum zult u geen overvloed aan merken aantreffen. Integendeel, Donum biedt heel bewust een beperkt aantal topmerken aan. Maar van de geselecteerde brands heeft Donum wel een bijzonder uitgebreide collectie. Donum is voor verschillende merken de exclusieve verdeler in Antwerpen. Zo vindt u bijvoorbeeld nergens anders in Antwerpen designs van Extremis, Maxalto of B&B Italia. Ook in Hasselt is Donum daarvan trouwens de enige verdeler.

Cadeautjes shoppen Ondanks het feit dat Donum een indrukwekkend aantal designstuks en -merken verzamelt op 2000 m² is de zaak erg laagdrempelig. Even binnenlopen voor een cadeau lukt perfect. Misschien komt u wel die ene lamp tegen waar u al jaren naar op zoek bent. APRA-ziekenhuis De nieuwe winkel komt er in het voormalige APRA-ziekenhuis, dat werd opgericht in 1905. Het ziekenhuis stond in voor de verzekering en verzorging van slachtoffers van arbeidsongevallen in de haven- en bouwsector. Nadien groeide de verzorgingsdienst uit tot een volwaardig ziekenhuis. Een leuk weetje dat de geschiedenis van het pand alle eer aandoet.

15


Nieuw bij Donum

de Italiaanse klasse van Cassina

Moov – Piero Lissoni Cassina I Contemporanei Collection

Sinds kort is het Italiaanse topmerk Cassina exclusief verkrijgbaar bij Donum. Het legendarische merk geniet wereldwijde faam en werkte met de meest gerenommeerde ontwerpers samen. En nu is al dat fraais dus te ontdekken in Hasselt!

LC4 – Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand Cassina I Contemporanei Collection

Cassina combineert technologische vaardigheden met traditioneel vakmanschap. Typisch is de passie van het merk voor timmerwerk, en dat vormt nog steeds de basis voor alle ontwerpen. Het meubelmerk werd in 1927 opgericht door twee broers, Cesare en Umberto Cassina. Zij lanceerden hun ontwerpen voor het eerst in de jaren 50 in Italië. Toen al was Cassina een highend merk dat bekendstond voor onderzoek en innovatie. Na de Tweede Wereldoorlog steeg de omvang én de bekendheid van het merk aanzienlijk. Er volgden legendarische samenwerkingen met grote Italiaanse en internationale architecten en designers voor de ‘Cassina I Contemporanei’-collectie. Het resultaat daarvan zijn klassiekers die vandaag nog verkocht worden. Het voorbeeld bij uitstek is ongetwijfeld de stoelenreeks van de hand van Le Corbusier. Maar ook grootmeesters als Vico Magistretti, Gio Ponti, Mario Bellini, Gaetano Pesce, Rodolfo Dordoni, Philippe Starck en Piero Lissoni tekenden een ontwerp voor Cassina uit. Het merk wordt wereldwijd verdeeld via geselecteerde dealers. Het heeft ook eigen winkels in Milaan, Parijs, Londen en New York. Sinds 2005 maakt Cassina deel uit van de Poltrona Frau Group, de wereldleider in de sector van high-end meubels.

16


Don u m k er n wa a r de #1

Interieur van A tot Z Plannen om uw interieur volledig onder handen te nemen? Dat kan! Het team van interieurarchitecten die voltijds voor Donum werken, onder leiding van Filip Deslee, geeft vorm aan uw interieurdromen – van bij de eerste schets tot het uitgedachte concept, en vervolgens van concept tot uitvoering en afwerking. Bij de complete (re)styling via ‘Interieur van a tot z’ wordt er veel belang gehecht aan het creëren van de juiste sfeer. De ruimtes worden kant-en-klaar ingericht met meubels, tapijten, verlichting, wand- en vloerbekleding en zelfs de kleinste details: uiteraard allemaal afkomstig van Donum. Het spreekt voor zich dat de (her)inrichting in nauwe samenspraak met de klant verloopt.

17


Stockmans en de

sterrenzaken Studio Pieter Stockmans is een ware referentie als het op porselein aankomt. Uit jarenlange ervaring met het materiaal zijn de topproducten van Stockmans voortgekomen, die vandaag te vinden zijn in tal van sterrenrestaurants. Want ook daar is alleen het allerbeste goed genoeg.

Pieter Stockmans is een echte kunstenaar met porselein. Door de vele jaren werkervaring die Stockmans met het materiaal opdeed zijn grondvormen van zijn hand tot stand gekomen die de basis vormen voor elk hedendaags product van het merk. “Een echte Piet Stockmans� is op die manier van ver te herkennen. De collectie van Studio Pieter Stockmans, die al meer dan tien jaar exclusief verkrijgbaar is bij Donum, is een toonbeeld van uniciteit, vakkennis en kwaliteit. En de klanten van de Genkse porseleinontwerper zijn niet van de minsten: zo ontwierp Stockmans onder meer het servies voor het huwelijk van Albert van Monaco, en zoals gezegd voor allerhande sterrenchefs in binnen- en buitenland.

18


Sterrenchefs Studio Pieter Stockmans is het enige atelier in België dat hardporselein maakt. Ze leveren alles rechtstreeks en wereldwijd aan bekende topkoks zoals Sergio Herman en Alain Ducasse in Frankrijk. Widukind Stockmans, dochter van de porseleingrootmeester, vindt de samenwerking met sterrenchefs fantastisch: “Er ontstaat een unieke kruisbestuiving die zorgt voor chemie en inspiratie in beide richtingen.” Sterrenchefs kunnen hun porselein bij Stockmans op maat laten maken en daarbij hun eigen afwerking (mat of glanzend) kiezen. Op die manier ontstaan vaak producten die nog niet in de collectie zaten. Meesterkoks kiezen voor servies van Pieter Stockmans vanwege de ongeëvenaarde kwaliteit van dit hardporselein. Bovendien is de studio zeer flexibel, vertelt Widukind: “Zelfs voor relatief kleine aantallen kunnen sterrenzaken hun eigen identiteit onderbrengen in het serviesgoed. Dat kan in het model, de uitvoering of de kleur zijn. Dit is echt uniek.”

Studio Piet Stockmans biedt Belgische producten van de hoogste kwaliteit met een hedendaagse vormgeving. Alles wordt bovendien met de hand vervaardigd. Handgemaakt De prachtig vormgegeven serviezen en objecten geven karakter aan elk interieur. Studio Pieter Stockmans biedt Belgische producten van de hoogste kwaliteit met een hedendaags ontwerp. Alles wordt bovendien met de hand vervaardigd. Daardoor zijn twee borden nooit helemaal dezelfde en zal de stempel nooit op identiek dezelfde plaats gedrukt zijn. Elk product is voorzien van een echtheidscertificaat, bij wijze van garantie dat het handgemaakt is. Naast Pieter Stockmans ontwerpen zijn dochter Widukind en schoonzoon Frank voor de collectie, alsook Linde Hermans. Widukind heeft ondertussen de zaak overgenomen. Dankzij haar vonden de producten hun weg naar Donum.

Piet Stockmans? Piet(er) Stockmans (26 oktober 1940) is een Belgisch ontwerper en keramist. Hij was van 1966 tot 1989 ontwerper bij porseleinfabriek Royal Mosa B.V. in Maastricht. Sinds 1989 is hij zelfstandig designer. Sinds 2010 is Studio Pieter Stockmans gehuisvest in het schitterend gerenoveerde pand van C-Mine in Genk. De studio, die werd opgericht in 1987, is gespecialiseerd in het vervaardigen van handwerk in kleine series en originele kunstwerken in ‘Stockmansblauw’.

19


MAXALTO EST UNE MARQUE DE B&B ITALIA. COLLECTION COORDONNテ右 PAR ANTONIO CITTERIO. WWW.MAXALTO.IT

DonumMag220X267MaxaltoTable.indd 2-3


12/02/13 15.31

pc studio - photo tommaso sartori


Als het plaatje klopt Ontwerpstudio DONUM+filipDESLEE gaat voor inrichting van a tot z Filip Deslee

San en Jelle

Als kind ging interieurarchitect Filip Deslee het allerliefst mee op pad met zijn vader, een schrijnwerker die in de jaren zestig vooruitstrevende, strakke badkamer- en keukenmeubels ontwierp. Tijdens die huisbezoeken nam de kleine Filip nooit een blad voor de mond. “De lichtinval zit hier helemaal fout” of “De zetels staan niet juist”, liet hij zijn vaders klanten dan onomwonden weten. Toen al wist de latere interieurontwerper elk plus- of minpunt van een ruimte in een oogopslag te vatten. Vandaag doet Filip nog steeds waar hij goed in is, namelijk pure, functionele en strakke, moderne interieurs uittekenen, perfect op maat van de bewoners en hun persoonlijkheid. Daarvoor vond zijn ontwerpkantoor filipdeslee.com een uitgelezen partner in Donum. Met de gezamenlijke ontwerpstudio DONUM+filipDESLEE , een creatief bureau dat interieur als een totaalconcept ziet, vullen twee grote namen elkaar dan ook naadloos aan. “We werken samen van concept tot afwerking, van kamerindeling tot gordijnen of vloerbekleding, van a tot z”, luidt het.

22


“Voor mij is ontwerpen schrappen. Het is een manier om met kleur en materie een uitgepuurde vorm neer te zetten.�

23


Van doodskisten tot Huizenjacht Het is geen wonder dat Filip Deslee is wie hij nu is. Zijn overgrootvader was op het einde van de negentiende eeuw al schrijnwerker, zij het in een heel andere sector: hij maakte doodskisten. Grootvader Deslee nam het familiebedrijf over en tekende naast kisten ook al eens een badkamer op maat. Nog later zou Filips vader die laatste activiteit verder uitbouwen en, in een tijd waarin klassieke vormen de norm waren, resoluut kiezen voor moderne badkamer- en keukenmeubels, geïnspireerd door grootmeesters als Mies van der Rohe en Le Corbusier. Ontwerpen zit Filip dus in de genen en in 1996 studeerde hij met grootste onderscheiding af als interieurarchitect aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Daarna ging het – zoals wel vaker het geval is bij de primus van de klas – razendsnel. Deslee ontwierp eerst exclusieve kapsalons, werkte later voor Obumex samen met de Britse minimalistische architect John Pawson en richtte uiteindelijk zijn eigen ontwerpbureau filipdeslee.com op. Toevallig kwam daar nog een zijproject bij. Een

24

project dat de sympathieke ontwerper uit Zwevegem zou lanceren als een van de bekendste en markantste interieurarchitecten van het land: ‘Huizenjacht’. Deslee: “Ik gaf les aan de KASK en werd gescout door het toenmalige VT4. Ze zochten een interieurontwerper met visie, die het ook nog eens goed kon uiteggen op tv. Zo zijn de programmamakers toevallig bij mij aanbeland. Ik zag ‘Huizenjacht’ als een prikkelende uitdaging. Telkens weer een woonomgeving inrichten in amper 48 uur tijd. Elke keer opnieuw creatief zijn en blijven verrassen, dat was de uitgelezen manier om mijn grenzen te verleggen.” Uiteindelijk bleek ‘Huizenjacht’ meer dan een creatieve challenge voor Filip, het gaf ook filipdeslee.com een boost: het bureau groeide uit tot een team van designers. “Mijn uitgepuurde interieurs sloegen aan bij de Vlaming. Toch wel fijn, weten dat je ontwerpen wérken, dat mensen graag zien wat je creëert”, geeft Filip bescheiden toe.


cassina.com

“Maralunga� van Vico Magistretti en Cassina. Alles begint met design.

25


26


Een perfect koppel Ondertussen heeft Filip Deslee veertien seizoenen huizenjacht op het conto, schreef hij vier interieurboeken (zijn jongste boek verschijnt in april, n.v.d.r.) en won hij een indrukwekkend rijtje awards. Maar in hoofdzaak is Deslee nog steeds ontwerper. Met filipdeslee.com nemen Filip en zijn team van ontwerpers vooral woonruimtes voor hun creatieve rekening. Het ontwerpkantoor vond dan ook de perfecte partner in Donum: “Waar filipdeslee.com voor staat is een uitgesproken smaak, een moderne signatuur waarin ruimtelijkheid en visuele rust centraal staan. In de ruimtes die we ontwerpen, horen dan ook pure meubels thuis. Strakke lijnen. Designobjecten die op zichzelf eigenlijk al architecturale kunstwerken zijn. Voor onze interieurprojecten gingen we vroeger ook steevast aankloppen bij Donum. De ontwerpstudio DONUM+filipDESLEE is dus een logische volgende stap. Zie het als een huwelijk tussen twee partners die eigenlijk al jarenlang samenwoonden”, zegt Filip treffend. De studio bekijkt een interieur – of dat nu enkel een keuken is, een (loft)appartement of een volledige nieuwbouwwoning – als een architecturaal geheel waarbij alle lijnen, texturen, kleuren en details juist moeten zitten. “Om een interieurplaatje te verkrijgen dat klopt, dat op elke mogelijke manier steek houdt, moet je uitgaan van een totaalconcept. De indeling van de ruimte(s), de materiaalkeuze, het vaste en het losse meubilair zijn daarbij even belangrijk als de vloerbekleding, het textiel (zoals kussens, gordijnen of tapijten) of zelfs de kunst in huis. Dankzij de sa-

menwerking met Donum kan de klant daarvoor op één enkel adres terecht. Dat is niet alleen handig, het geeft ook een ultieme garantie op consistentie. Klanten die kiezen voor DONUM+filipDESLEE kunnen rekenen op een functioneel en samenhangend interieur zonder valse noten.” Naast deze ‘a-tot-z-aanpak’ is ook de combinatie van knowhow een voordeel van de samenwerking tussen Filip Deslee en Donum. “Met twee weet je meer dan alleen. Zo simpel is het. Neem nu de materiaalkeuze: wij kunnen perfect inschatten welke materialen functioneel zijn voor een keuken, een schuifdeur of een kast, terwijl Donum de klant dan weer beter kan adviseren als het over textiel gaat. Weet je, er zijn wel duizenden soorten vloerkleden op de markt, maar je moet precies dat ene losse tapijt vinden dat werkt in jouw interieur. Daarom gingen we graag met Donum in zee. Ze voelen onze ontwerpen en de behoeften van de klant perfect aan.”

“Een interieur moet deel van de architectuur zijn, niet zomaar een decor met hier en daar een meubelstuk. Het plaatje moet kloppen.”

27


Persoonlijkheidstest “Het belangrijkste element in een interieur? Dat zijn niet de kasten of de sofa’s, maar de bewoners zelf”, gaat Filip verder. “Soms vragen klanten om een rode, open keuken. Of ze vertellen ons waar hun zitbank moet komen. Dat negeren we dan straal (lacht), want gek genoeg kunnen mensen hun eigen woonbehoeften zelf heel moeilijk inschatten. Dat is dan ook de eerste stap in het ontwerpproces van DONUM+filipDESLEE: uitzoeken hoe de klanten wonen en leven, wat ze nodig hebben in hun huis. Misschien wil je wel graag een open keuken, omdat je dat mooi vindt, maar ben je eigenlijk niet altijd even ordelijk? Dat zou dan betekenen dat je ’s avonds vanuit de sofa recht op een stapeltje afwas uitkijkt. Een keuken met een glijdende deur is dan een betere optie.” Om zulke interieurfouten te vermijden, wordt de klant aardig op de rooster gelegd bij DONUM+filipDESLEE . Filip: “De eerste stap van het ontwerpproces is de programmastudie, een vragenlijst die wel wat weg heeft van een psychologisch onderzoek. Op basis daarvan maken we een organigram dat de reële woonbehoeften van de klant en diens gezin blootlegt. Dat is vaak een schok, want meestal stroken die behoeften hoegenaamd niet met hun huidige interieuropstelling. Daarna vragen we de klanten om een moodboard samen te stellen. Foto’s van andere interieurs zijn dan uit den boze. Wat bij je buren werkt, doet het immers helemaal niet voor jou. Liever krijgen we afbeeldingen van

hun droomauto, favoriete vakantiebestemming, lievelingsparfum of -kledingmerk. Moodboards vertellen erg veel over je persoonlijkheid en ze zorgen ervoor dat wij de smaak van onze klanten perfect kunnen aanvoelen. Dan is het tijd voor stap drie: op basis van het organigram, het moodboard en de foto’s van het huidige interieur wordt een eerste schetsontwerp gemaakt. Dat is een louter conceptuele tekening in zwart-wit, een vormstudie in vlakken en volumes. Pas daarna volgt een renderontwerp: sfeerbeelden en driedimensionale tekeningen die je een perfect idee van de ruimte geven. Hierop worden kleuren, materialen en lichtinval in kaart gebracht. Als de klant helemaal tevreden is over het interieurconcept dat we voor hem hebben uitgetekend, gaan we over tot de laatste fase: het definitieve ontwerp, met inbegrip van los meubilair en decoratie. Als die stap eenmaal is goedgekeurd, voert onze aannemer het proces vakkundig uit. Wij blijven dan wel vanaf de zijlijn toekijken op de kwaliteit van de uitvoering.”

“Ik ontwerp voor de bewoners van een huis, nooit voor de bezoekers.”

28


Richard Schultz 1966 collection

29


Visuele rust en pure harmonie in een Antwerpse loft Zelf omschrijft Filip Deslee zijn typische, strakke signatuur als ‘warm, minimalistisch wit’. Anderen hebben het ondertussen al kortweg over de ‘Filip Deslee-stijl’. “Het klopt wel dat onze ontwerpstudio een eigenzinnige handtekening heeft”, gaat Filip verder. “Zo werken we graag met indirecte verlichting in plaats van met spots, accentueren we volumes in een donkere steunkleur en spelen we met contrasterende materialen. Ruwe oppervlakken mixen met hoogglans doen we bijvoorbeeld vaak. Kleur brengen we dan weer aan in de vorm van decoratie of hebbedingetjes. Maar bovenal zoeken we altijd een evenwicht op tussen ruimte, materie (zoals meubels en aankleding) en licht.” Daarnaast valt ook een uitgesproken zin voor functionaliteit op: “Met onze ontwerpen willen we zo veel mogelijk aan het oog onttrekken, visuele rust in huis creëren door met gesloten kasten of schuifwanden te werken. Een goed voorbeeld daarvan is een Antwerpse loft die DONUM+filipDESLEE onlangs vormgaf, from scratch. “Het ging om een casco-project – een lege doos met in het midden een gaanderij van steunzuilen – waarbij allereerst de kamer-indeling bepaald moest worden. Om de grootsheid van de ruimte te accentueren kozen we ervoor om het dag- en het nachtgedeelte te scheiden met een functioneel en groot centraal volume waarin niet alleen berging en doucheruimte, maar ook het bureau en een toilet verwerkt werden. De dagruimte kreeg een grote keuken en leefzone, opnieuw om de omvangrijke ruimte te benadrukken. Er werd ook een logeerkamer met verplaatsbare wand in het daggedeelte geïntegreerd. In de nachtzone tref je een ruimte waarin bad- en slaapkamer naadloos in elkaar overvloeien. Om akoestische redenen kozen we er wel voor om het slaap- en wasgedeelte van de dagruimte af te schermen met een glazen wand. Die zorgt bovendien voor een ‘open gevoel’, omdat het daglicht niet wordt tegengehouden.” Ook de andere typische ‘Deslee-kenmerken’ zijn aanwezig: naast spots in de functionele ruimtes (zoals keuken of badkamer) gebruikten Filip en zijn team vooral indirecte verlichting. Al die lampjes kun je bovendien dimmen, waardoor ze voor een unieke sfeer in huis zorgen. Ook sfeervol is het haardelement en het palet van zachte toon-op-toonkleuren dat mooi contrasteert met de beige gietvloer uit PU. “Nadat de structurele indeling, de verlichting en het vaste meubilair waren uitgetekend, namen de experts van Donum het roer over. In samenspraak kozen we meubels, gordijnen, vloerbekleding en decoratie. Het resultaat is een harmonieus, evenwichtig geheel dat echt aanvoelt als een loft.”

30


“Ik ontwerp voor de bewoners van een huis, nooit voor de bezoekers.”

31


Vakantiegevoel en cosy corners aan zee “Onlangs heeft DONUM+filipDESLEE een duplex aan zee ingericht. Een boeiend project, want in je vakantiehuisje wil je toch niet net dezelfde sfeer als thuis? Hier zijn we voluit voor strakke gezelligheid gegaan, met zandtinten en vooral veel cosy corners. De bibliotheek is een heuse blikvanger geworden met haar twee etages, opgedeeld in verschillende modules, en een laddertje. Denk daar nog een loungezetel bij en je weet dat dit een ruimte is waarin gelezen, geleefd en genoten zal worden.” Ook technische snufjes zijn Filip en zijn team niet vreemd: “Het verwarmingselement werd netjes in een dressoir geïntegreerd en de trap zit verborgen achter een zwarte glaswand. Al die ingrepen, in combinatie met de meubel- en textielkeuze van Donum, zorgen ervoor dat de penthouse één geheel is, en geen samenraapsel van zomaar wat kamers. Die harmonie is onze handtekening, onze gezamenlijke sterkte”, benadrukt Filip nogmaals. Tot slot krijgen we nog een tip mee: “Vaak zijn mensen heel enthousiast als ze aan een renovatieproject beginnen, maar als dan het moment aanbreekt om het losse meubilair, de verlichting of de gordijnen aan te schaffen, is het plots tijd om te besparen. Zo doe je afbreuk aan het geheel. Het totaalplaatje geraakt uit balans. Slim budgetteren doe je dus door elk renovatie- of inrichtingsproject op te splitsen in verschillende stappen met elk een realistisch budget. Daarom voorziet DONUM+filipDESLEE steevast een budgettair faseplan. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Of toch, die ene fijne verrassing aan eind... het resultaat.”

32


Pure ElEgantiE Pure ElEgantiE EigEntijdsE tapijten sinds 1889.

EigEntijdsE tapijten in sinds 1889. mEt dE Op maat gEmaakt ZwEdEn Op maatnatuurlijkE gEmaakt in matErialEn. ZwEdEn mEt dE fijnstE fijnstE natuurlijkE matErialEn.

33


MISSONI

blaast 60 kaarsjes uit Op uw zestigste nog steeds even kleurrijk en levendig voor de dag komen als in het prille begin van uw carrière: maar weinigen doen het Missoni na. Het wereldberoemde Italiaanse haute-couturemerk met de kenmerkende patronen die bruisen van kleur viert dit jaar zijn 60e verjaardag. En succes in de mode bracht in dit geval ook succes in de designwereld met zich mee: enter Missoni Home.

Missoni Home In 1953 werd het Italiaanse modehuis gesticht door de familie Missoni. De focus lag vele jaren op kledij – met de typerende prints – en het interieurluik werd pas veel later gelanceerd. Missoni Home werd meer bepaald opgericht in het begin van de jaren 80 en staat nu onder de artistieke leiding van Rosita Missoni, de oprichtster van het merk. Rosita Missoni stond lang mee aan het roer van het Missoni-imperium, maar gaf in 1997 de fakkel door aan haar dochter Angela Missoni. Ironisch genoeg is niet mode, maar wel interieur altijd Rosita’s grootste passie geweest. Daarom, en omdat ze niet stil kon zitten, nam de mater familias in 2004 de touwtjes van Missoni Home in handen. Rosita is nog steeds verantwoordelijk voor elk individueel ontwerp. Dat uit zich in het typische Missoni-DNA dat in alle ontwerpen opduikt. 34


Patronenmanie Het typerende, duizelingwekkende zigzagpatroon van Missoni gaat al mee vanaf dag één en is wereldwijd bekend. Naast het zigzagpatroon worden soms andere dessins gecreëerd voor kledij en meubels, maar steeds met hetzelfde kenmerkende kleurenpalet. Zo zijn er de voorbije jaren collecties geweest met prints van bollen, bloemen en recent ook pixels. Die pixels waren een extreme uitvergroting van het bekende bloemenpatroon. In de recentste lijnen zagen we vooral lineaire vormen en sculpturale volumes. Collectie 2013

De collectie van 2013 is geïnspireerd door eindeloze velden van madeliefjes. Felle kleuren, zwart, wit en metallics komen erin samen.

De Margherite-collectie van 2013 is geïnspireerd op eindeloze velden van madeliefjes. Felle kleuren, zwart, wit en metallics komen erin samen. Het hoofdthema, ‘classic meets modern’, laat oude en nieuwe elementen in elkaar overvloeien. We zien frisse kleuren op een achtergrond van grijstinten. De typerende meanderboorden en visgraatmotieven zorgen voor een speciaal en kenmerkend Missoni-effect.

Bij Donum De ontwerpen van Missoni worden verkocht bij Donum. De kleurrijke prints hebben ook hier erg veel succes: “De verkoop in de Benelux is het afgelopen jaar zelfs verdubbeld. Het is duidelijk dat de mensen hier wel te vinden zijn voor kleur en patronen in huis - maar dan wel enkel als die van een exquise kwaliteit zijn, die voortkomt uit 60 jaar ervaring”, vertelt Paul Schreurs, de Belgische verdeler van Missoni Home voor de Benelux. Hotels vol Missoni Enkele jaren geleden opende Missoni Home zijn eerste hotels. De première was voor Edinburgh, Schotland. Daarna werden nog hotels gebouwd in Koeweit, in Muscat (Oman) en in de Braziliaanse stad Bahia. In de toekomst zullen daar nog hotels bij komen. De inrichting van al deze hotels bestaat uitsluitend uit stukken uit de collectie van Missoni Home. Alle kamers en suites zijn voorzien van Missoni-bedlinnen, -handdoeken, -badjassen én pantoffels met Missoni-print. In de restaurants van de hotels wordt alles geserveerd op Missoni-porselein.

35


F LO S .C OM

AIM BY R . & E . B O U R O U L L EC

2013

36


Don u m k er n wa a r de #2

Interieur Ă la carte Zijn uw meubels, verlichting of tapijten aan vervanging toe? Dan staan de interieurspecialisten in elke winkel van Donum klaar om u te adviseren bij uw belangrijke aankoop. Of het nu gaat om een compleet interieur, een sofa met bijpassend tapijt, een tafel met bijhorende stoelen of gewoon los meubilair, bij Donum zijn alle interieurwensen geheel vrijblijvend bespreekbaar. De juiste sfeer scheppen volgens uw voorkeuren en de perfecte materialen selecteren om aan uw vereisten te voldoen: dat alles gebeurt in nauw overleg. Precies waar Donum voor staat.

Ria, Sven en Toon

Christian, Leen en San

37


DE KUNST van het

WONEN

Hoewel de opdrachtgevers een heuse verbouwing en uitbreiding voor ogen hadden, bood een eenvoudige wijziging van de woonfuncties al soelaas. Een extra woonvolume kwam er wel bij, al werden ingrijpende werken vermeden dankzij het doordachte interieurplan van interieurarchitect Toon de Gruyter. De kunst van het wonen.

38


Eerder dan ruimtes te moeten gaan strippen en verbouwen, analyseerde Toon de Gruyter eerst de woonbehoeften en de ruimtes om ze vervolgens te herdefiniëren in functie van het daglicht. Daardoor ontstond een meer open circulatie en een interessante dynamiek tussen de donkere en lichte ruimtes. “De verschuifbare wand die eerder voor een opdeling zorgde, werd behouden en sluit nu een knusse, donkere audioruimte van de lichte zitruimte af”, licht Toon de Gruyter toe. “Zo heb je nu de keuze om in de congnackleurige hoeksofa bij de haard te gaan zitten, of in de mosterdgroene sofa te loungen, of televisie te kijken in de zwart geschilderde audioruimte ernaast.”

De cognackleur van de Ray-hoeksofa van Antonio Citterio voor B&B Italia is een tint die mooi samengaat met de parketvloer en contrasteert met de zwarte Petalo-bijzettafeltjes van Charlotte Perriand voor Cassina. Er staan ook twee Beverly-stoelen van Antonio Citterio voor B&B Italia die refereren aan het archetype van de regisseursstoel en het geheel mooi omsluiten.

In de bibliotheek zijn net als in de rest van het huis de Tulip-stoelen van Saarinen voor Knoll te zien. Zo kunnen de bewoners in geval van groot bezoek alle stoelen rond één tafel zetten. 39


De zwart geschilderde muren van de televisiekamer komen ook terug in een sas dat de zit- en eetkamer met de achtergelegen bibliotheek verbindt. “Daarom noemen we dit hele volume ‘de zwarte doos’, met daarin een lange witte tafel die als home office dienst kan doen. Bovendien is hier ook een antiek portaal geïntegreerd, wat zorgt voor een museumsfeer, met nissen waarin de bewoners naar believen hun objecten kunnen uitstallen.” Een fraaie vondst, te meer omdat het portaal nooit eerder optimaal werd geïntegreerd in het interieur.

De polyvalente ruimte heeft een oranje-gele Bend-sofa van B&B Italia als aandachtstrekker, die wordt gecombineerd met Fat-Fat-bijzettafeltjes van dezelfde ontwerpster, Patricia Urquiola. Het bijzettafeltje met metalen sokkel van Warren Platner heeft dezelfde vormtaal als de Diamond Chair van Bertoia. Het vintage zebratapijt zorgt hier voor een heel eigen accent.

40


essay ™ DesigneD By cecilie manz in 2009

FRitzhansen.com 41


Via de nis kom je in de bibliotheekruimte terecht, waar je gezellig kunt cocoonen in een oase van rust, omringd door de boeken. “Het gevoel van cocooning wordt versterkt door de twee rode Egg Chairs van Fritz Hansen die je helemaal lijken te omarmen”, zegt Toon de Gruyter nog. De op maat gemaakte kast heeft leggers op ongelijke afstand en een natuureiken plint die overloopt in een soort trap. “Dit getrapte platform op tafelhoogte heeft diverse perspectieven – letterlijk en figuurlijk.”

Naast de bibliotheek bevindt zich een polyvalente ruimte die kan meegroeien met de behoeften of wensen van de bewoners. “Nu kunnen de kinderen hier spelen of televisie kijken in de tv-hoek afgebakend door een zwarte maatkast. Aan de andere kant vinden we witte maatkasten waarin onder meer een barmeubel is geïntegreerd. Ook hier dezelfde sofa als in de andere audioruimte, maar dan in een fleurig geel-oranje uitvoering. De voornaamste doelstelling hier is de vrijheid die een onbestemde ruimte geeft. Je kunt hier de ramen openzetten en ontspannen aan het rode barmeubel, dat ook perfect dienstdoet als kunstsokkel.”

In de ‘zwarte doos’ zorgt een antiek portaal voor een culturele rugsteun wanneer er wordt gewerkt in de witte Tulip-stoelen van Eero Saarinen voor Knoll. De naast elkaar geplaatste Tense-tafels van MDF Italia, gecombineerd met de Kelvinbureaulampen van Flos, suggereren de functie van home office en kunnen aan de tafel van de eetruimte worden gezet voor gelegenheden met veel gasten.

42


De bibliotheekkast is op maat gemaakt en heeft leggers op onregelmatige afstand, zodat elk boekformaat wel een plaats kan opeisen. De eikenhouten plint verbergt schuiflades en loopt over in een getrapt platform. De Egg Chairs van Fritz Hansen zijn eveneens uitgevoerd in dezelfde stof als de kussens van de Tulip-stoelen. De tafel en het tapijt zijn vintage en werden geïntegreerd. De Taccia-tafellamp trekt de aandacht, terwijl de legendarische Toio-staanlamp van Achille en Pier Castiglioni voor Flos achterin voor sfeerlicht zorgt.

Toon de Gruyter (°1984) Studeerde Interieurarchitectuur aan Sint-Lucas in Brussel en liep stage bij Lava Architecten in Leuven. Hij zetelt regelmatig in jury’s voor zowel interieurvormgeving als interieurarchitectuur. Een van zijn grootste projecten was de inrichting van de Openbare Bibliotheek van Bonheiden. Hij werkt intussen al drie jaar voor Donum als interieurarchitect, met Limburg en Vlaams-Brabant als actieradius, waar hij zich focust op particuliere projecten. Hij is bovendien een van de twee verantwoordelijken voor de toonzaalinrichting van beide Donum-winkels.

43


visit extremis.be to discover our new tools for togetherness

marina

Š design bruno fattorini & partners

hildeverbeke | demooistezwembaden.be 44


“Ik ken Donum al sinds mijn studententijd. De winkels vind ik fantastisch: ik hou van het grote aanbod met stuk voor stuk kwaliteitsvolle producten. De meerwaarde van de winkel? Volgens mij ligt die in het feit dat de interieurarchitecten hedendaags design op een juiste manier combineren met ‘exclusievere’ stukken, zoals mijn collecties. Mijn ontwerpen zijn misschien niet altijd even toegankelijk, maar komen volledig tot hun recht in dit kader. Een zegen voor een ontwerper. Mijn visie op design definiëren is moeilijk, want wat is design? ‘Design’ doet me technisch aan, alsof het gemaakt kan worden door machines, terwijl ik handgemaakte stukken vervaardig – allemaal unieke producten. Ik ga dus eerder voor eenvoud en ambacht. Eenvoud kan echt overtuigen. Alles begint met een sterke vormgeving en degelijk materiaal. Ik werk al 20 jaar bewust uitsluitend met glas, want glas is – naast de natuur – mijn grootste bron van inspiratie. Het is een materiaal met eindeloze mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld in verschillende lagen mee werken en het kan op een fascinerende manier licht vangen.

Anna Torfs is wereldwijd bekend om haar unieke glascollecties. De in Herentals geboren ontwerpster trok na haar studie interieurarchitectuur aan de Sint-Lukas Hogeschool naar Tsjechië. Daar leerde ze de kunst van het glasblazen en werkte ze samen met ervaren glasmeesters. In 2002 bracht ze haar eerste collectie uit, ‘Basics’ genaamd. Later ontwierp ze ook de collectie ‘Edition’ en in 2011 is haar recentste collectie ‘Objects’ verschenen. Ze is al jaren een vaste waarde bij Donum en alle drie haar collecties zijn er te vinden.

Om een materiaal zoals glas te kunnen beheersen, moet je grenzen durven verleggen. De meeste technieken die ik gebruik heb ik zelf in samenspraak met mijn glasmeesters ontwikkeld. Wanneer ik een nieuw model ontwerp, ga ik vaak uit van een techniek die ik graag zou uitproberen. Ik ga nooit uitsluitend uit van een bepaalde vorm: ik zoek echt welke vorm het best bij een techniek past. Zo kwam ik bijvoorbeeld tot de ‘Parts’ uit de Objects-collectie. Dat is een constructie die bestaat uit allemaal aparte dunne schijfjes die dan samengevoegd zijn. Zo wordt een constructie uiteindelijk een intrigerend object. Dat een stuk kan intrigeren en boeien, maakt voor mij een ontwerp geslaagd. Donum is ‘always satisfied with the very best’, maar voor mij hoeft een stuk niet helemaal perfect te zijn. Imperfectie kan fantastisch mooi zijn. Perfectie doodt als het ware een deeltje van de eigenheid en het interessante aan iets. Een ontwerp moet in het oog springen en een zekere aantrekkingskracht hebben. Het moet kunnen verleiden. Dat is zeker niet puur esthetisch, maar het moet gewoon een bepaalde nieuwsgierigheid of passie opwekken. Ik vind het geweldig om te zien dat mensen plezier beleven aan mijn ontwerpen. Het geeft een immense voldoening. Ik wil gewoon nog heel lang blijven doen wat ik doe.”

45


Donum

Latijn voor ‘geschenk’ Donum legt zijn klanten graag in de watten. Een bezoek aan de winkels wordt op die manier niet alleen inspirerend, maar ook belonend. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk?

Heel concreet worden trouwe klanten beloond met een voordelige klantenkaart en krijgen shoppers die meteen voor een hoog bedrag kopen een Donum-aankoopcheque. Klantenkaart De klantenkaart geeft shoppers na hun tiende aankoop recht op een aankooptegoedbon van 10% van het bedrag dat ze in totaal hebben besteed. Als u bijvoorbeeld na tien keer shoppen € 1000 hebt uitgegeven, ontvangt u een aankooptegoed van € 100 voor de volgende keer. Dat bedrag kan enkel besteed worden aan producten die niet afgeprijsd zijn of in promotie staan. Een mooie return on investment dus.

46

Links: Donum Hasselt Rechts: Donum Antwerpen


Onder: Donum Antwerpen Helemaal onder: Donum Hasselt

Donumgeld En dan is er ook nog het zogenaamde Donumgeld. Deze aankoopcheque is bedoeld als een geschenk voor de big spenders. Bij elke aankoopschijf van € 2500 ontvangt de klant een aankooptegoed van € 500. Aan de kassa tikt dat aardig aan, wat zorgt voor extra winkelplezier bij een volgend bezoek. Aan het Donumgeld zijn enkele voorwaarden verbonden: • Bij de aankoop van meubels, tapijten en/of verlichting ontvangt u per aankoopschijf van € 2500 een aankoopcheque ter waarde van € 500. • Deze promotie is niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen en promoties en is niet van toepassing op accessoires. • De aankoopcheque kan tot negen maanden na ontvangst worden gebruikt bij aankoop van producten in een van de Donumwinkels. • De aankoopcheque kan niet worden gebruikt bij aankoop van solden, aanbiedingen en promoties. • Op aankopen (gedeeltelijk) betaald met een aankoopcheque ontvangt u nooit een nieuwe aankoopcheque. • Producten betaald met een aankoopcheque komen op uw klantenkaart, verminderd met het bedrag van de ingeleverde aankoopcheque(s).

Concreet krijgen trouwe klanten een voordelige klantenkaart en genieten shoppers die meteen voor een hoog bedrag kopen van een Donum-aankoopcheque. 47


Nieuw bij Donum 1

2

3

4

48


5 6

7

8

9

1 Theo van B&B Italia 2 Alvar Aalto van iittala 3 Cork Bowls by Alain Monnens for Boom 4 Maralunga van Cassina 5 Aim van Flos 6 Essence Plus door Alfredo H채berli van iittala 7 Walnut Lid door Vincent Van Duysen van

When Objects Work

8 Duck Timer van Alessi 9 Michel van B&B Italia

49


MAKING STATEMENTS SINCE 1872

THE ORIGINAL FRITZ HANSEN EGG™ CHAIR DESIGNED BY ARNE JACOBSEN IN 1958 FRITZHANSEN.COM 50


DAKOASE

stadsvilla op niveau De ruim bemeten Antwerpse stadsvilla boven in de door architect Jo Peeters getransformeerde voormalige drukkerij Papyrus kreeg een interieurtransformatie die meer gericht is op de daktuinen en het zwembad. De Papyrusloft baadt in licht en ruimte.

Zodra u de inkom met vide binnenstapt, ervaart u de zee van licht en ruimte die deze duplex zo kenmerkt. De Lounger met Ottoman van Charles en Ray Eames voor Vitra zijn hier verenigd met de House Birds. De entree zorgt voor de circulatie naar de donkere gang met nachtzone en badkamers, en langs de andere kant loopt u naar de zitruimte met de haard.

51


Om een ruim bemeten woonkamer in te kleden hebt u meer visie nodig dan een sofa, en daarbij kregen de bewoners van deze duplexloft hulp van Donum-interieurarchitecte San Vos. “De sleutel voor onze samenwerking was het vinden van een goede sofa voor het centrale leefgedeelte, en zo kwamen we uit bij het On

De On The Rocks van Francesco Binfaré voor Edra manifesteert zich als een heus ziteiland in de zee van ruimte. Het zitgemak van deze lage modulaire bank met Gellyfoamtraagschuim als binnenwerk is weergaloos. De ontwerper vertrok dan ook van de vraag hoe het zou zijn om op een heel zachte wolk te zitten. Onder het ziteiland ligt een plat geweven wollen tapijt van Kasthall.

Achterin staat een zwart gestoffeerde Andy-sofa, een ontwerp van Paolo Piva voor B&B Italia. Een zithoek waar men televisie kan kijken.

Als bijzettafeltje bij de On The Rocks van Edra staat een marmeren tafeltje met trompetvoet van Eero Saarinen voor Knoll, met daarop L’Oiseau van de Franse broers Bouroullec voor Vitra.

52

The Rocks-ziteiland van Francesco Binfaré voor Edra”, licht San Vos toe. “Een ongewone lounge- en zitbank: laag, modulair en met een ingenieus binnenwerk uit Gellyfoam. Daardoor vormt deze bijzonder zachte zetel zich naar het lichaam, of je nu rechtop wilt zitten, liggen, hangen of loungen.”


Het Edra-ziteiland doet ook echt dienst als eiland om gezellig bij de haard te verpozen, of om van hieruit te kijken naar buiten, waar het zwembad ligt. Met haar speciale bekleding in grijze, paarse en groene tinten krijgt deze modulaire zitbank in het daglicht een speels effect, maar zonder een showroomgevoel te geven. “Twee sofa’s naast elkaar plaatsen zou je het gevoel van een meubelwinkel geven, want achterin staat nog een sofa, de Andy van B&B Italia, van waaruit het gezin televisie kijkt. De On The Rocks weet dit moeiteloos te ontmijnen.”

Het ziteiland is werkelijk het verbindende element tussen de slaapvertrekken en deze zitkamer, maar het zorgt ook voor een aanknopingspunt voor wie uit de industriële lift komt en de inkom-vide binnenstapt. De Tom Dixon-lampen verraden hier dat er nog een etage boven ligt, namelijk de ruimte waar de keuken en de eetkamer zich bevinden. “Daar is vrijwel rondom een daktuin met gras en een beukenhaag, en er lopen zelfs konijntjes rond”, zegt San Vos. “De ruimte vroeg om een groot gebaar, dat we hebben ingevuld met een Tense-tafel in de grootst mogelijke afmeting. Het hagelwitte tafelblad doet de in donker hout uitgevoerde keuken meteen oplichten. En de draaibare Flow Armchairs hebben ondanks hun hard ogende schelp een bijzonder zachte zitkuip.”

Aan het massieve keukeneiland staan de Bombo-krukjes van Magis, en op het inox aanrecht staan een blender, toaster en keukenrobot van Kitchenaid.

53


De keuken en grote eetplaats bevinden zich op het dak, omgeven door een dagtuin met beukenhaag jes en vrij rondlopende konijnen. Hier prijkt een Tense-tafel van MDF Italia, volledig in composiet uitgevoerd, in de grootst mogelijke uitvoering: anderhalve meter bij vier meter. Het ontwerp van Piergiorgio en Michele Cazzaniga voor MDF Italia zorgt voor een breedvoerig gebaar dat deze ruimte nodig heeft.

De Flow Armchairs met trompetvoet zijn een ontwerp van Jean Marie Massaud voor MDF Italia en hebben een bijzonder zachte kuip. Als verlichting werd hier gekozen voor drie Caboche-lusters van Patricia Urquiola voor Foscarini, en zelfs als het licht niet is aangestoken zorgen de glazen bolletjes voor een schitterend effect.

54

San Vos (째1984) Studeerde Interieurarchitectuur aan het Sint-Lucas in Brussel waar ze in 1991 afstudeerde met specialisatie in de scenografie. Ging aan de slag bij een architectenbureau waar ze tal van grote interieurprojecten opvolgde en diplomeerde zich ook in het beeldhouwen. Sinds 2007 is ze interieurarchitect bij Donum Antwerpen waar ze verantwoordelijk is voor totaalinrichtingen.


Don u m k er n wa a r de #3

Accessoires Bij Donum verdwaalt u gemakkelijk tussen de stijlvolle accessoires die meteen meerwaarde geven aan uw interieur. Ondanks de indrukwekkende merkenportefeuille, is Donum erg toegankelijk voor een kort bezoek met het oog op kleine aankopen. Misschien komt u terloops wel een stuk tegen waar u al jaren naar op zoek bent. Elk bezoek aan de winkel bezorgt u een wonderbaarlijke totaalbeleving en massa’s inspiratie. Wanneer u bovendien bezig bent met verbouwingen of er zich een speciale gelegenheid voordoet, kunt u opteren voor het opstellen van een wenslijst bij Donum. Om uw keuze te vereenvoudigen, heeft Donum een selectie gemaakt uit de beste interieurdesign- en lifestyleproducten die op de markt te vinden zijn. Onze medewerkers adviseren u met plezier bij het kiezen van het ideale geschenk voor uw familie, vrienden en geliefden.

Bregt, Geert en Maruja

Myriam, Christel, Debbie en Niels

55


Het DNA van Donum Stylist Sven Maleszka kent de stijl van Donum als geen ander

Een van de interieurspecialisten van Donum is de jonge dertiger Sven Maleszka. Vroeger was hij vaste klant en ondertussen werkt Sven al meer dan 5 jaar als stylist bij Donum Hasselt. “Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt”, aldus Sven.

Stylist Sven Maleszka heeft de look and feel van Donum in de vingers. Hij bepaalt samen met collega Toon de Gruyter hoe de winkels eruitzien, doet aankoop en verkoop. Zelf reageert hij erg bescheiden over zijn rol in het verhaal: “Alles staat of valt met onze producten, en op dat vlak doen wij geen concessies. Alles moet van de állerbeste kwaliteit zijn. Het hoogstaande aanbod maakt van Donum de topinterieurzaak die ze vandaag is. Zo simpel is dat.”

56

Een passie voor design “Het leukste aspect van mijn job? Het feit dat ik elke dag bezig ben met producten waar ik van hou en dat ik constant creatief bezig ben”, steekt Sven van wal. Wie een winkel van Donum binnenstapt, merkt meteen dat er over de indeling is nagedacht. “Ieder seizoen ziet de winkel er anders uit en de inkleding van Donum Hasselt is helemaal anders dan die van Donum Antwerpen.”


Altijd anders en toch onmiskenbaar Donum? “Mijn job is eigenlijk om Donum Donum te laten zijn (lacht). Het gaat om het totaalbeeld. Alles begint bij de kwaliteit van ons aanbod. Die primeert en zorgt ervoor dat een interieur de Donum-stempel draagt, maar wel met een artistieke toets. We springen ook creatief om met onze collecties, want we bepalen zelf het beeld dat wordt gepresenteerd. Bij ons geen replica’s van lookbooks, maar een boeiende mix van meubels en merken. Dat komt telkens weer heel organisch tot stand”, zegt Sven.

“Mijn job is eigenlijk om Donum Donum te laten zijn"

"Deze collage van Engels pop-artkunstenaar Richard Hamilton is Svens voornaamste bron van inspiratie tijdens het stylen. "Ik denk altijd aan het werk en de titel: 'Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?'", aldus Sven.

Warmte

Svens favoriete accessoires bij Donum: • Serviesgoed van Pieter Stockmans, om dagelijks te gebruiken. “Oersterk en ik vind dat je beter elke dag van een mooi bord eet, dan 2 keer per jaar”. • Geurkaarsen en verzorging van Diptyque. “De geurkaarsen behoren tot de beste die er op de markt te vinden zijn.” • De nieuwe reeks decoratieve vazen van Cores da Terra • Thee met gojibessen en munt van Mariage Frères • De ‘Tobi-Ishi’-tafel in marmer van B&B Italia • De vernieuwde ‘Andy’-zetel van B&B Italia • De nieuwe gebreide plaids van Missoni • De collectie van Cassina en USM-Haller: “Nieuw in ons gamma!”

“Een andere consequente eigenschap van de interieurs die wij stylen is warmte. Zowel in onze winkels als in de privéwoningen die we inrichten moet het niet te clean zijn. Je mag bij wijze van spreken nog eens ‘ergens gaan neerzitten zonder schrik te hebben om de orde te verstoren’. Het mag weer gemoedelijk. Ik ben blij dat de strakke, steriele periode van de jaren 90 achter ons ligt.” “Wanneer klanten in onze winkels langskomen en een nieuw interieur wensen, gaan we steeds stap voor stap hun behoeften na. Ter inspiratie willen we in onze winkels dan ook een zo breed mogelijk gamma laten zien. De mensen komen naar Donum met een idee; als specialisten zorgen wij dan dat dit concept omgevormd wordt tot een smaakvol interieur, helemaal volgens hun wensen. Persoonlijke begeleiding is bij ons heel belangrijk.”

Oog voor toekomstige klassiekers “Wij volgen geen trends, maar gaan eerder voor een tijdloos design met een mix van nieuwe producten en klassiekers. We hebben ontwerpen in onze winkels die al 50 jaar meegaan, we brengen originele heruitgaven van klassiekers, en bovenal spotten we zelf ook toekomstige klassiekers. Met een getraind oog kom je een heel eind!”, besluit Sven.

57


outdoor 1 2

3

4

6

5

58


7

8

9

10

1 Hanging Bird Table van Eva Solo 2 Nesting Box van Eva Solo 3 Hopper table & hopper shade van Extremis 4 Hurricane lamp with hanging handle van Eva Solo 5 Icecube van Extremis 6 Gargantua door Dirk Wynants van Extremis 7 Kosmos door Dirk Wynants van Extremis 8 Qrater door Dirk Wynants van Extremis 9 Picnic door Dirk wynants & Xavier Lust van Extremis 10 Sticks door Teo & Kaiser van Extremis

59


bathroom 3

1

2

4

5

6

7

1 Bergamotto Di Calabria van

Acqua di Parma

2 Vipp 13 van Vipp 3 Birillo by Piero Lissoni van Alessi 4 Niles 170 van Missoni Home 5 Model One frost white van Tivoli

Audio

6 Doris in White Pearl 80 van Kasthall 7 Vitriini collectie van iittala

60


kitchen 2

1 3

5 4

6

7

1 Tools By Bjรถrn Dahlstrรถm van iittala 2 Juicy Salif by Philippe Starck van Alessi

3 KitchenAid Stand Mixer 4 Essence Tumbler en Essence Cocktail bowl van iittala 5 Tea maker with neoprene cover by Eva Solo 6 Bread Bin van Eva Solo 7 Le Creuset pot

61


Lounge Chair Produced by Vitra since 1956, Design: Charles & Ray Eames 62

www.vitra.com/loungechair


living 2 1

4 3

6 5

1 Eye Clock by George Nelson van Vitra 2 Corniches by Ronan and Erwan

Bouroullec van Vitra

3 Humbert 59 van Missoni Home 4 Eames Elephant miniature by

Charles & Ray Eames van Vitra

5 Pab van B&B Italia 6 Snoopy Lamp van Flos

63


achter de schermen B&B Italia B&B Italia is al sinds 1966 een toonaangevend merk in de designsector. Met doorgedreven creativiteit en een innovatieve kijk creĂŤert het team van ontwerpers tijdloze stukken die voldoen aan alle behoeften van de meest veeleisende en moderne klant. Geen wonder dat Donum al jaren exclusief verdeler is voor Antwerpen en Hasselt.

Jarenlange expertise en gegarandeerde kwaliteit, bestoven met hedendaagse cultuur en trends, dat zijn de kernwaarden van B&B Italia. Het merk doet vaak een beroep op internationaal gerenommeerde topdesigners zoals Mario Bellini, Jeffrey Bernet en Antonio Citterio voor capsulecollecties. Het is ongetwijfeld de moeite waard om een kijkje achter de schermen te nemen bij dit Italiaanse bedrijf opgericht door, en nog steeds in handen van, de familie Busnelli.

64


Organisatie

Techniek

Het bedrijf groeide van een klein familiebedrijfje van de Busnelli’s al snel uit tot een internationale speler. Die expansie ging zeker niet ten koste van de goede organisatie en de superieure kwaliteit – wel integendeel. De hoofdzetel van B&B Italia is vandaag gevestigd in het Italiaanse Novedrate. Het 8000 m² grote gebouw werd ontworpen door Antonio Citterio & partner, en bevat onder meer een onderzoekslab, een fotostudio, een ontwikkelingslab en een ruime showroom.

De producten van B&B Italia worden gemaakt in een 47 000 m² grote fabriek in Novadrente. In de fabriek worden alle stukken – van de frames tot de verpakking – van a tot z verzorgd en uitvoerig gecontroleerd op kwaliteit.

De uitgebreide afdeling onderzoek & ontwikkeling, die nauw samenwerkt met de verschillende designers, zorgt dat er anno 2013 steeds onderzoek wordt gedaan naar de nieuwste technieken en meest kwalitatieve materialen.

De innovatieve technieken die gebruikt worden voor de vervaardiging van de bekleding van alle producten, het waxen van de polyester panelen, het upgraden van de robotsystemen en het vuurbestendig maken van de vullingen zijn stuk voor stuk revolutionair te noemen.

B&B Italia heeft ook een ‘contractafdeling’, waar deals voor inrichtingsprojecten voor hotels en kantoren worden gesloten en waar managers de wereldwijde contacten van B&B Italia onderhouden. De ‘Home Division’ is verantwoordelijk voor twee merken: B&B Italia en Maxalto. De B&B Italia-collectie wordt gekenmerkt door innovatie, hoge kwaliteit en een tijdloos design. De Maxalto-collectie, gecoördineerd door Antonio Citterio, bevat een gamma houten producten waarbij ambachtelijke technieken worden gecombineerd met geavanceerde industriële systemen.

De uitgebreide afdeling onderzoek & ontwikkeling, die nauw samenwerkt met de verschillende designers, zorgt dat er anno 2013 steeds onderzoek wordt gedaan naar de nieuwste technieken en meest kwalitatieve materialen.

Kwaliteit Wanneer men het heeft over design overheerst vaak het esthetische aspect, waardoor kwaliteit naar de achtergrond verschuift. B&B Italia bewijst dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Dankzij een strikte planning en strenge normen heeft B&B Italia in het verleden al verscheidene kwaliteitscertificaten ontvangen. Een merk met een sterke traditie, exquise producten en een uitgewerkte toekomstvisie.

65


Technogel ® startte in 1991 met de ontwikkeling en productie van kussens en allerhande steunen voor ziekenhuizen. Samen met Bayer ontwikkelden ze een speciale polyurethaan gelmengeling waarvoor ze het wereldwijde patent hebben. Nadien kwamen er tal van andere toepassingen dankzij deze speciale Technogel ® De grote voordelen van Technogel ® Sleeping producten zijn: -Perfecte drukverdeling die bloedcirculatie bevordert dankzij de 3 dimensionale aanpassing van de gel. -Betere ventilatie en verkoeling tijdens het slapen. De gemiddelde temperatuur aan het raakvlak van het lichaam met de matras ligt zo’n 2-3°C lager dan bij een normale matras, waardoor u minder transpireert. Hierdoor kalmeert het metabolisme. -Zeer hygiënisch omdat er geen huidschilfers, haar en vocht in de matras/kussen kan komen en de winter-zomer hoezen zijn afneembaar om te wassen. Deze bijzondere voordelen maken van Technogel ® Sleeping de referentie als het neerkomt op goed en gezond slapen. Als u dit combineert met een gezonde levensstijl, kan Technogel ® Sleeping voor de meest effectieve en diepste slaapervaring zorgen om nog fitter aan de slag te kunnen. Donum is reeds overtuigd. Technogel® hoofdkussens: Deluxe, Anatomic en Contour. En Technogel® matrassen: Piacere, Estasi en Sollievo. Ontdek meer op www.technogelsleeping.com

Technogel Italia S.r.l. via Bassanese Inferiore, 32 36050 Pozzoleone (Vicenza) Italy www.technogelsleeping.com

66

Technogel Sleeping is officiële sponsor voor het


hildeverbeke | demooistezwembaden.be

visit extremis.be to discover our new tools for togetherness

hopper

Š design by dirk wynants

67


INTERIEUR ALS ARCHITECTUUR Door aandachtig te luisteren naar de opdrachtgever, creĂŤren we een ontwerp op maat van de bewoner. Met de visie punt-lijn-vlak-volume indachtig, gaan we terug naar de essentie van inrichten. We benaderen interieur eerder als architectuur dan als decor en zoeken naar een harmonie tussen ruimte, materie en licht om tot een aangename leefomgeving te komen.

DONUM havermarkt 31.33 3500 hasselt t +32 (0)11 22 83 36 - DONUM hopland 47 2000 antwerpen t +32 (0)3 231 39 18 DONUM+filipDESLEE ONTWERPSTUDIO otto veniusstraat 9 2000 antwerpen t +32(0)3 227 44 28 www.donum.be - www.filipdeslee.com

Donum magazine #1  

Magazine for interior design store Donum