Wedstrijdboekje KOM uit je comfortzone

Page 1

d j i r t s Wed


Voorwoord

Maart 2017

R

uime keuze, meer verdieping of vooral: uit je comfortzone. Wat vind jij zo fijn aan het volgen van een minor aan een andere onderwijsinstelling?

Deze vraag stelden we aan de lichting Kies Op Maat-studenten van 2015-2016/2016-2017 in de vorm van een wedstrijd. Natuurlijk omdat we nieuwsgierig zijn hoe studenten de stap buiten hun vertrouwde onderwijsomgeving ervaren en wat daarvan de (positieve) effecten zijn. Maar ook omdat Kies Op Maat al meer dan 10 jaar bestaat en we de studenten van deze feestelijke mijlpaal wilden laten meegenieten. We vroegen de studenten hun ervaringen in een blog of vlog te verwerken en tot onze verbeelding te spreken. Het thema KOM uit je comfortzone is door alle inzenders prachtig in woord of beeld gebracht. Een vakjury, bestaande uit een van de eerste deelnemers aan Kies Op Maat en twee bestuursleden van studentenvakbonden ISO en LSVb, heeft zich vol overgave op alle 25 blogs en vlogs gestort. Met een deskundig oog – en onder het genot van een stuk appeltaart – heeft zij de genomineerden uitgekozen. De jury roemde enkele inzenders om hun moed om uit de comfortzone te stappen; de blogwinnaar werd geprezen om haar persoonlijke en krachtige verhaal.

2


Daarnaast heeft ook een publieksjury, bestaande uit deelnemers aan de Kies Op Maat-conferentie 2017, mogen meegenieten van alle inzendingen. Hun publieksfavorieten hebben we – net als de vakjuryfavorieten – blij mogen maken met een van de geldprijzen. In dit boekje hebben we de blogs en vlog verzameld die in onze ogen het best aansluiten bij de missie van Kies Op Maat: mobiliteit van studenten binnen het hoger onderwijs verhogen, en studenten hun studie laten invullen die past bij hun interesses en keuzes. Veel kijk- en vooral leesplezier gewenst!

Driel, n a v s n a H nator i d r ö o c e Landelijk aat M p O s e i K

3


Deelnemers

Anne Janssen Anne van den Berg Boet Leemreize Daniëlle Nijmeijer Daniëlle van der Sloot Evy Heijmans Frederique van der Kruk Hasret Dayioglu Ida van Noord Iris Boogaard – vlog Jasmijn Goedhart Jelke van Helvoort Julia Nelis Leona Booij Linda Veger Maddeleen Hop Marije Woudsma Marlies Eikenaar Mireille Hellemons Tom Wielheesen Wessel Steinhaus

4


Prijzen

ofdpri Hoinnaa js w

r

ofdprijs o H innaa w

r

Publieksjury

Vakjury

innaa W

innaa W

Publieksjury

Vakjury

r

r

5

Hoofdprijzen: € 250,– Overige prijzen: € 50,–

De Publieksjury bestaat uit:

De Vakjury bestaat uit:

Deelnemers aan de conferentie van Kies op Maat

Warid Swadi – een van de eerste deelnemers aan Kies op Maat Jerom van Geffen – bestuurslid LSVb Luc Nibbeling – bestuurslid ISO


Mijn erva ring met e en minor van Kies O p maat

H

allo daar! Volg jij op dit moment een HBO studie en mag je binnenkort een minor kiezen? Blijf dan vooral lezen, want dan heb ik interessant nieuws voor je.

Het is namelijk mogelijk om je minor aan een andere hogeschool te volgen. Stap eens uit je comfortzone! Ontmoet nieuwe mensen! Volg eens voor een korte tijd een andere studie! De voordelen van het volgen van een externe minor zijn enorm. De site die van al deze opties een overzichtelijk beeld maakt heet Kies Op Maat. Op deze site staan alle modules van alle hogescholen waar je een minor kunt gaan volgen. Bij ‘Kies een module’ kun je alle modules bekijken en kun je handig zoeken op trefwoorden waar jouw interesses liggen en zijn er allerlei filters om tot de beste keuze voor jou te komen. Vanuit de PABO in Veghel kregen wij allerlei minoren van de PABO aangeboden, maar daar werd ik niet warm van, dus ben ik op zoek gegaan naar een minor buiten de PABO. Toen vond ik een interessante minor op Kies Op Maat, namelijk de minor ‘toegepaste psychologie, van zelfinzicht naar professioneel handelen’. Dit is een minor aan de hogeschool van Leiden. Inschrijven is makkelijk, maar zorg dat je dit wel op tijd doet! Je moet namelijk eerst goedkeuring hebben van de examencommissie van jouw school. Zij vergaderen meestal een keer per maand, dus zorg dat je op tijd bent met het opsturen van een aanvraag. Die aanvraag is een leerovereenkomst die je kunt downloaden op de site. Die laat je ondertekenen door je eigen school en door de school waar je een minor wilt gaan volgen. Dat is eigenlijk alles, dan is je minor geregeld! Easy peasy dus.

6


Door ssen Anne Jan

Mijn minor is nog niet gestart, maar ik kijk er wel enorm naar uit. Vanaf februari ga ik ook op kamers in Leiden, zodat ik lekker dicht bij mijn school woon. Ik heb er enorm veel zin in en kan niet wachten tot de minor op 13 februari eindelijk van start gaat! Ben je nu nog niet overtuigd? Vreemd. Misschien helpen deze voordelen je dan nog. • Je ontmoet veel nieuwe mensen, je ziet nu eens andere mensen dan je normaal ziet op jouw eigen opleiding. • Je maakt misschien wel kennis met een nieuwe stad, wat natuurlijk super gaaf is! • Het is enorm verbredend, je volgt een andere studie die toch wat raakvlakken heeft met jouw eigen opleiding. • Zit je met jouw huidige opleiding even in een sleur? Je bent met een externe minor voor een half jaartje of een kwartaal even er helemaal tussen uit. • De minoren zijn bijna altijd kosteloos! • Je kunt voor een korte periode op kamers gaan, zo proef je een keertje van het zelfstandige leven, maar als het je te zwaar is mag je na een half jaartje alweer terug naar huis. • Inschrijven is super makkelijk! Dus waar wacht je nog op? Ga je snel inschrijven voor jouw droomminor op Kies Op Maat!

7


15 april 2016, de dag waarop ik Kies op Maat ging doorspitten op zoek naar een minor. De minoren die op mijn school werden aangeboden voldeden niet aan mijn verwachtingen. Kies op Maat was voor mij de uitkomst. Na lang zoeken, aangezien ik weinig filter gebruikte, had ik eindelijk de perfecte minor gevonden. De minor van Brein tot gedrag aan de Hogeschool van Amsterdam. De contactgegevens voor de inschrijfprocedure stonden erbij, handig! Meteen had ik daar een mail naartoe gestuurd. Want ja, ik had de minor gevonden, nu nog de inschrijving. Dezelfde dag kreeg ik informatie over de inschrijfprocedure. Op 9 mei zou ik mij kunnen gaan inschrijven, nog even wachten dus. 9 mei 2016, vandaag is de dag. Met gepaste spanning in de auto richting school. Stipt om 9 uur zou de inschrijving beginnen. Helaas belande ik precies deze ochtend in de file, lekker begin. Het werd alsmaar later en het leek maar niet op te schieten. Uiteindelijk bereikte ik om 08:53u school. Na snel mijn auto te hebben geparkeerd ging ik met een half rennend loopje snel naar binnen, op naar de examencommissie. Zij waren op de hoogte van mijn komst, en anders dan mij waren zij op tijd. Snel startte ik mijn laptop op, de tijd begon te dringen. Nog nooit wilde ik iets zo graag als op dat moment. Helaas zat het ook hier weer tegen en kreeg ik geen internetverbinding. Snel sprintte ik een verdieping hoger naar een computer. Precies om 09:00u opende ik het internet. Zo snel mogelijk, en helaas met eerst een typefout, ging ik naar de site van Kies op Maat. Wat blijkt? Server overbelast. Aangezien Kies op Maat vele minors aanbied waren en vele studenten die hetzelfde wilden als mij, inschrijven voor een minor. Na een spannende tijd kreeg ik eindelijk toegang. Het was inmiddels 09:10u en de spanning

8


Door Anne van den Ber

g

begon te stijgen. Gelukkig ging het hierna iets voorspoediger en stuurde ik het document naar de examencommissie. Ze was het document al aan het printen toen ik binnen kwam, de reddende engel! Natuurlijk ging het hier ook weer mis. In mijn haast vulde ik namelijk op de verkeerde plek mijn gegevens in. Aangezien het allemaal al zo soepel ging kon dit er ook wel bij. Het document werd opnieuw geprint en deze keer had ik het gelukkig wel goed ingevuld. Terwijl het document gescand ging ik weer vlug naar boven. Al snel kreeg ik het document binnen. Om 09:20u stuurde ik mijn inschrijving weg. Voor mij was dit het moment waarbij de twijfels toesloegen. Durf ik het Ăźberhaupt wel? Ik zou moeten verhuizen naar Amsterdam als ik werd aangenomen. Ik belde mijn vader die me gerust stelde, hij gaf me de wijze raad om maar eens af te wachten of ik werd toegelaten. Diezelfde dag om 11:45u ontving ik een mail dat ik werd toegelaten. Mijn twijfels vielen weg, ik ga dit doen! 19 januari 2017, hier zit ik dan, vanuit mijn kamer in Amsterdam dit verhaal te schrijven. Dankzij Kies op Maat heb ik gedurfd uit mijn comfortzone te stappen, iets wat ik vaak vermeed. Hierdoor heb ik een geweldige en zeker ook leerzame tijd beleefd. Ik ben Kies op Maat en de mensen die mij hebben geholpen dankbaar voor deze mogelijkheid, ik had dit voor geen goud willen missen. Voor mij betekende een minor uit mijn comfortzone stappen, durf jij het ook?

9


25-01-2017 anachter mijn bureau op mijn stageplek open ik mijn mailbox en zie ik een mail van een week geleden voorbij komen. Normaal verdwijnen dit soort mailtjes bij mij direct in de prullenbak, maar op de één of andere manier heb ik deze laten staan. Ik open het, lees de inhoud door en besluit ook mee te doen. Een blog schrijven voor 250 euro, dat kan niet zo moeilijk zijn, toch?

V

Ik scroll mijn gehele inbox door om te zoeken naar mijn eerste kennismaking met Kies Op Maat. 4 september 2014, bijna 2,5 jaar terug, heb ik mij aangemeld. 09-04-2015 Na wat mailcontact en het nodige papierwerk is mijn leerovereenkomst ondertekend! Ik ga als student bedrijfseconomie aan de HAN definitief mijn minor volgen aan het Windesheim. Het gaat om de minor Educatie, welke ik via Kies Op Maat heb gevonden. Ik was erachter gekomen dat ik bedrijfseconomie leuk vond, maar toch meer wilde dan alleen daar mee bezig zijn. Het werken met mensen trok mij, waardoor ik graag eens in het onderwijs wou kijken! Kies Op Maat was voor mij dé ideale website om een geschikte minor te vinden, vooral vanwege het grote aanbod aan hogescholen en minoren. 08-09-2015 Vandaag is de eerste dag op het Windesheim. Een nieuwe school, een nieuwe klas en vooral een totaal ander soort onderwijs dan dat ik gewend ben. Van een behoorlijk exacte studie naar een behoorlijk abstracte studie, dit was even wennen. Het voelde alsof ik even terugging naar de middelba-

10


Door Boet Leem reize

re school of misschien wel de basisschool. Klassikale spelletjes om elkaar beter te leren kennen, had ik hier voor gekozen!? 03-11-2015 Nu, halverwege de minor, ben ik blij dat ik deze keus gemaakt heb. De lesdagen, in combinatie met mijn stage op een middelbare school, bevallen me erg goed. Het lijkt erop dat dit toch echt is wat ik wil! 28-01-2016 Ik loop van station Zwolle naar het Windesheim. Over een half uurtje begint mijn eindassessment. Onderweg kom ik een klasgenoot tegen die de omgekeerde richting bewandeld. “En, hoe ging die?”, vroeg ik, waarop hij antwoorde dat het goed te doen. Ik kreeg de laatste tips mee en vol goede moed vervolgde ik mijn wandeling richting de campus. Circa 2 uur later bewandelde ook ik weer richting het station, nu niet met vraagtekens maar met een 8 op zak. De minor is goed afgesloten, ik heb een ontzettend leuke tijd gehad en ik heb ontdekt wat ik écht wil! 28-01-2017 Tijdens het typen van dit stuk kwamen er allerlei leuke herinneringen naar boven over de minor. Een half jaar nadat ik mijn minor had afgesloten ben ik ook afgestudeerd aan de HAN en ben ik in september gestart met de kopopleiding voor leraar economie, welke ik nu ook bijna heb afgesloten. Hierdoor heb ik vanaf februari 2 hbo-diploma’s op zak. En nu, op het moment van typen, mag ik per 1 februari fulltime aan de slag op mijn laatste stageplek als docent. Dit had ik op 9 april 2015 toch niet gedacht!

11


uit je p a t s : t a a Kies op m rlijk!) e t t e l ( e n o comfortz

O

p het moment dat het aanbod voorbij kwam om een blog te schrijven voor de wedstrijd van Kies op Maat, stap uit je comfortzone, was het niet zo moeilijk om te beslissen of ik mee wilde doen.

Laat ik snel beginnen met mijn moment “stap uit je comfortzone.” Afgelopen februari tot en met juni 2016 heb ik de minor Vernieuwend Organiseren: succes met HR gevolgd bij Hogeschool Windesheim. Daarvoor was ik ingeschreven als student bij NHL Hogeschool. Ik vond het spannend en uitdagend om nieuwe mensen te leren kennen en op een andere manier les te krijgen. Tijdens de minor zijn vele vakken voorbij gekomen en één zou ik graag in het zonnetje willen zetten. We kregen het vak Leiderschap en Participatie van een docent die ons graag verder wilde laten kijken dan de huidige ontwikkelingen (denk aan digitalisering en robotisering). Daarvoor liet zij een gastspreker aan het woord en hij vertelde ons over de Blauwe Oceaan Strategie. Ik zal je niet vervelen met eeuwigdurende theorie, maar waar het in feite over gaat: de meeste bedrijven vissen allemaal in dezelfde vijver en proberen concurrenten uit de markt te spelen en hebben gelijke klanten (voorbeeld is een supermarkt). De bedrijven die de Blauwe Oceaan Strategie hanteren hebben simpelweg geen concurrenten, omdat zij in een nieuwe markt zaken doen.

12


Door Daniëlle N ijmeije

r

Dit onderwerp vond ik zo inspirerend, dat ik hier nog lange tijd over nagedacht heb. September brak aan en het was de bedoeling om weer naar school te gaan. Voor mij was dit het vierde studiejaar waarbij een onderdeel is de minor Human Talent: use your talent, create your future. Eén onderdeel van deze minor is: “stap uit je comfortzone.” Ik wilde dit goed aanpakken en koos voor mijn grootste angst: het spreken voor een groep. Ik wilde voor de studenten van de minor een presentatie geven, over een onderwerp waar ik tijdens de minor in Zwolle laaiend enthousiast was. Wellicht raad je het al, het werd een presentatie over de Blauwe Oceaan Strategie. In oktober legde ik mijn idee voor aan de docenten, zij vonden het een fantastisch idee. De presentatie werd gepland op 21 december 2016. Toen de datum dichterbij kwam, vond ik het toch best spannend en ik vroeg een klasgenoot of zij mij wilde ondersteunen bij de presentatie, dit vond zij prima. In het begin van de presentatie voelde ik me eerst wat ongemakkelijk, langzamerhand groeide mijn zelfvertrouwen. Na afloop van de presentatie mochten studenten tips en tops op een briefje schrijven en de reacties waren heel enthousiast: “wat een goed onderwerp. Mega interessant. Ik wist echt niet dat dit bestond.” Zo zie je maar wat een gastspreker bij een minor van Kies op Maat voor mij als persoon en mijn studiegenoten van de minor heeft betekent!

13


Let new adven

tures begin!

L

ooking for new adventures? Step one: Step out of your comfort zone! Uit mijn comfortzone stappen.. dat was mijn goede voornemen van 2016.. Ik wilde meer ervaring op doen en nieuwe mensen leren kennen. Dus besloot ik mijn minor ‘online marketing’ aan Windesheim Almere te volgen, in plaats van mijn vertrouwde Hanze hogeschool in Groningen. Mijn reistijd die hierdoor halveerde was alleen maar een leuke bijkomstigheid. Zo gezegd zo gedaan, hup daar zat ik in de trein richting Almere. Onderweg naar een school waar ik nog nooit geweest was. Op weg naar een klas met mensen die ik nog nooit gezien had. Om een vak te volgen waar ik nog geen verstand van had. De eerste informatiebijeenkomst vond ik ontzettend spannend. Op dat soort momenten gedraag ik me opeens als een soort sociaal gestoord mens die niet weet hoe communiceren werkt, en dat terwijl ik communicatie studeer. Heel toevallig kwam ik meteen iemand tegen die ik ken uit mijn woonplaats. Nog toevalliger was hij van plan om dezelfde minor te volgen als ik. Zo dat was in ieder geval al een klasgenoot waar ik mee kon praten, dezelfde trein mee kon nemen en met wie ik kon wachten op Almere centraal wanneer NS weer eens vertraging zou hebben. Bij die eerste ontmoeting kwam ik er ook meteen achter dat ik als derdejaars communicatie student, het komende half jaar tussen alleen maar vierdejaars commerciële economie studenten zou zwoegen. Zoals Johan Cruijff zou zeggen: elk voordeel heeft zijn nadeel.

14


Door loot S r e d n a v Daniëlle

r

innaa W

Vakjury

innaa W

r

De minor zelf vond ik vanaf dag 1 ontzettend interessant. We kregen veel gastcolleges van een top bedrijf binnen het online marketing gebied, gevestigd in Almere. Ook mochten we het echte google analytics en google adwords examen maken om zo deze certificaten te halen. Na gesprekken met studenten die dezelfde minor volgen aan andere scholen, kwam ik erachter dat ik hierin veel meer onderwijs kreeg en daarmee echt mijn voordeel behaalde.

Publieksjury

De overgang van Hanze naar Windesheim was op het begin even wennen, maar na een paar weken ontzettend leuk om beide scholen meegemaakt te hebben. Na een half jaar gestudeerd te hebben bij Windesheim, heb ik nog steeds geen studentenpas ontvangen. Het is dus duidelijk dat ze me liever op de Hanze willen laten blijven. Ik raad zeker iedereen aan om tijdens hun studie een keer te switchen van onderwijslocatie. Dit kan zijn een andere school, maar ook een ander land. Voordat ik aan dit ‘avontuur’ begon, was de droom om naar het buitenland te gaan heel ontoereikend. Nu ik iets meer uit mijn comfort zone ben gestapt durf ik ook echt verder te kijken en nieuwe avonturen aan te gaan. Dus zeker nu het nieuwe jaar weer begonnen is, kom uit je comfortzone. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. X- D

15


KOM uit je comfo

rtzone!

M

innaa W

r

ijn naam is Evy, maar mijn vrienden noemen mij Eef(je). Ik ben eenentwintig jaar oud en redelijk perfectionistisch ingesteld, maar “waarom binnen je comfortzone blijven, als daarbuiten veel meer te belePublieksjury ven valt?” Zoals ‘Loesje’ al zei: anders gebeurt er natuurlijk nooit wat. Daarom begon ik afgelopen september aan een educatieve minor op Hogeschool Rotterdam. Voor een meisje uit Goirle (onder Tilburg, zeg ik er altijd maar bij) was dit best een grote stap. Dit leek mij toch de beste optie aangezien de minors die één op één aansloten bij mijn basisopleiding: Bedrijfseconomie aan Avans Hogeschool te Breda, mij wel interessant leken, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Voordat ik begon aan de opleiding Bedrijfseconomie had ik al eens gekeken naar de lerarenopleiding Economie. Ik durfde toen echter die stap nog niet te nemen. Een paar jaar ouder (en wijzer) en met een stage in het bedrijfsleven achter de rug, durfde ik de stap wel te wagen. Via ‘Kies Op Maat’ kwam ik uit bij een minor gericht op het beroep van docent. Deze educatieve minor kwam voor een groot deel overeen met de zogenaamde kopopleiding. Dit is een eenjarige bachelor opleiding waar je met een hbo- diploma in een bepaald vakgebied aan kunt beginnen, om zo uiteindelijk een tweedegraads bevoegdheid in het onderwijs te behalen. De informatie over de koppeling sprak mij ontzettend aan. Via deze minor zou ik dus kunnen ontdekken of

16


Door Evy Heijm ans

het “voor de klas staan” iets voor mij was en zo ja, dan zou ik na mijn afstuderen de kopopleiding verkort kunnen afronden. Ik was direct enthousiast! Dat ik hiervoor twee dagen in de week op- en neer naar Rotterdam moest reizen en voor de overige dagen nog een stageplaats moest weten te bemachtigen, nam ik voor lief. Dit was natuurlijk iets te optimistisch gedacht allemaal. Eenmaal bezig bleek ik ingeschreven te staan voor weliswaar een educatieve minor, maar dan gericht op het beroepsonderwijs. Ook het openbaar vervoer werkte niet altijd (lees: bijna nooit) mee. Zo dacht NS twee uur vertraging goed te kunnen maken met een stroopwafel en een kopje koffie/thee (eenmaal ingeschonken kon ik niet meer achterhalen wat het ook al weer was). Dankzij de inzet van de coördinatrice van de kopopleiding was dit eerste punt gelukkig snel opgelost. Over de tweede kwestie laat ik niet te veel details los, NS en ik hebben een haat-liefdeverhouding. Nu, alweer twee weken voor het einde van de minor, staat niks mij meer in de weg om deze minor succesvol af te ronden! Vooruit, ook dit is iets te optimistisch ingeschat. Enkele deadlines en een tentamenweek kunnen nog roet in het eten gooien, maar hier ga ik niet vanuit. Hierna begin ik aan mijn afstudeertraject en hopelijk kan ik volgend schooljaar het resterende deel van de kopopleiding afronden. Juf Evy

17


r

innaa W

Publieksjury

I

n de hedendaagse dynamische wereld is het o-zo ontzettend belangrijk dat jij je als student kunt onderscheiden. De banen liggen niet voor het oprapen en dat maakt het des te meer van belang dat jij kunt vertellen tegen potentiële werkgevers wat jouw onderscheidend maakt. Wat maakt jou echt uniek? Met die vraag in mijn achterhoofd, ben ik opzoek gegaan naar een uitdagende minor. Mijn voorkeur ging uit naar iets dat niet alom bekend was binnen de Bedrijfskunde-opleiding. Ik wilde dus graag iets anders, iets anders dan mijn vrienden van de Hogeschool deden. Ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Fréderique, ik ben het type student dat eigenlijk heel graag internationaal business wil drijven en daarnaast ook een andere taal wil leren. Via Kies op Maat kwam ik terecht bij de Minor Latin American Business Studies. Die naam alleen al klinkt als muziek in je oren, toch? De vakken Spaans en International Management waren voor mij reden om voor deze minor te kiezen. Die vakken zouden namelijk bijdragen aan het internationale karakter, dat ik voor potentiele werkgevers wil creëren Echter bleek dat deze minor alleen gegeven werd op de HAN in Arnhem. Een onderwijsinstelling waar ik, als student aan het Avans in Den Bosch, totaal geen ervaring mee had. Zelf woonde ik op dat moment nog thuis bij mijn ouders in een dorp naast Eindhoven, dus wat doe je dan? Ja, verhuizen natuurlijk! Ik ben toen op kamers gegaan in Nijmegen, om vervolgens

18


Door Frederiqu e van der K

ruk

een aantal dagen per week binnen twintig minuten met de sprinter naar de Hogeschool in Arnhem te gaan. Om eerlijk te zijn, vond ik het wel erg spannend. Ik kende de school niet en dus de leraren ook niet. Zo weet ik nog goed dat ik op de eerste schooldag mijn telefoon open had staan op Google Maps, en op die manier het schoolgebouw moest vinden. Tevens kende ik mijn mede studenten niet. Ik wist niet hoe het schoolsysteem van de HAN werkte, oftewel ik begon helemaal weer op nul. Waar ik op de Bedrijfskunde-opleiding veel studenten en leraren kende, was dat hier totaal niet het geval. Deze situatie speelde zich anderhalf jaar geleden af. Terugkijkend naar die tijd, had ik voor geen goud een andere keuze minor keuze willen maken. Het is allereerst belangrijk dat jij, ja jij, als student op eigen benen leert te staan en uit je vertrouwde omgeving moet komen. Het is makkelijk om voor de bekende weg te kiezen, want dat is veilig. Maar hoe gaaf is het om je netwerk uit te breiden in een ander deel van Nederland? Daarnaast bieden andere misschien voor jou onbekende hogescholen ook hele toffe minoren aan, waardoor jij je kunt onderscheiden! KortOM, pak die kans en KOM uit je comfortzone, ook jij kunt dat!

19


Kies op maat…

innaa W

r

E

Vakjury

r

innaa W

en minor via Kies Op Maat, ik moest er even over nadenken hoor. Want, waarom zou ik op een andere onderwijsinstelling een minor gaan volgen, terwijl ik dat ook op mijn eigen school kan doen? In eerste instantie dacht ik: zal ik de moeite nemen, uit mijn comfortzone stappen en mezelf blootstellen aan een nieuwe school, nieuwe omgeving, nieuwe klas? Oftewel... Dat dacht ik eerst... Totdat ik realiseerde dat het interessant zou kunnen zijn.

Publieksjury

Wil ik innovatie in mijn leven? Dan was dit mijn kans. Misschien klinkt het cliché maar, waarom ook niet? Ik zit in mijn laatste jaar, dus een half jaartje iets nieuws doen in een nieuwe omgeving kan geen kwaad. Ik werd enthousiast en vervolgens ben ik totaal van mening veranderd. Mijn huidige opleiding is Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik raakte geïnteresseerd in de minor ‘’geweld tegen hulpverleners’’ op Hogeschool Rotterdam. Lekker ver van thuis, ver van mijn huidige school, uit mijn comfortzone, voor diegenen die het durven! Wat me opviel tijdens de minor was dat we op verschillende manieren les kregen. Het fijnst vond ik dat we in kleine groepen verdeeld werden en trainingen kregen van externe professionals. Hierdoor kon iedereen één op één adequate begeleiding krijgen. Nog een voordeel hiervan vond ik dat je netwerk niet alleen met de leraren uitbreidt, maar ook met deze

20


Door ioglu y a D t e r s Ha

professionals van wie we training kregen. De wereld is klein, wie weet kan je in de toekomst elkaars collega worden . Bovendien was het heel erg leerzaam om met studenten van totaal andere opleidingen bij elkaar in de klas te zitten. Je zou het haast niet denken maar, dankzij mijn medestudenten heb ik geleerd om vanuit andere perspectieven van hun beroep te kijken. Ik heb geleerd om vanuit andere invalshoeken te beredeneren, dan dat ik op mijn eigen opleiding doe. Ik heb het gevoel dat ik een paar opleidingen ‘’rijker’’ ben geworden. Het gevoel alsof ik een level verder ben gekomen tijdens mijn studie. Terwijl ik dit gaandeweg typ, merk ik dat ik onbewust toch meer kennis heb vergaard, dan dat ik heb gedacht. Daar word ik blij van . Niet te vergeten dat Rotterdam een lekker drukke stad is. Ik kom niet uit een grote stad, dus dan valt het een en ander op zoals: trams en metro’s. Ik heb in ieder geval ‘’geproefd’’ hoe het leven in een drukke stad is en daar heb ik geen spijt van. Een leuke ervaring die ik heb meegemaakt was in de kantine van Hogeschool Rotterdam. Ik kocht een verse koek en vroeg aan de caissière wat voor soort koek het was. De caissière zei alsof het vanzelfsprekend was: ‘’Het is van Koekela’’. Terwijl ik vol met vraagtekens de caissière aankeek, dacht ik: blijkbaar hoor ik Koekela te kennen, doe alsof je het weet. In de klas nagevraagd te hebben bleek het dus een bekende patisserie te zijn die daar iedereen kent. Weer wat geleerd! Een ervaring die ik niet zal vergeten.

21


r

innaa W

Vakjury

A

ls klein meisje probeerde ik sommen te bedenken die onmogelijk waren om uit te rekenen. Mijn klasgenootjes vonden het maar irritant. Lang heb ik nagedacht over deze som, maar het lukte me niet om een som te bedenken die écht niet uit te rekenen was…

Toen ik afgelopen februari de minorenlijst van Kies Op Maat in handen kreeg, maakte mijn juf-in-spé-hart een klein sprongetje: JOEPIE! Bij de Hogeschool in Leiden bieden ze wél een minor rekenen aan! Zal ik dan éindelijk mijn onmogelijke som kunnen bedenken? In minder dan een minuut had ik de contactgegevens van de docent van deze minor te pakken. Met trillende vingertjes schreef ik een mail, met daarin dé belangrijke vraag: LEER IK TIJDENS DE MINOR HET MAKEN VAN EEN ONMOGELIJKE SOM? Ik was zo zenuwachtig en benieuwd naar het antwoord, dat ik die nacht niet kon slapen. Wat zal mijn nieuwe doel worden als ik straks de onmogelijke som heb gevonden? Waar moet ik me dan mee bezig houden tijdens saaie busritten, wc-bezoeken, vergaderingen en bezoekjes bij de schoonfamilie

22


Door oord N n a v a d I

Pas twee hele lange dagen later, kwam er een mailtje binnen. Vol spanning begon ik met lezen... : ‘Bij deze minor draait het om alles wat wél mogelijk is.’ Pfff. Wat had ik daar nou aan? Ik wilde het mailtje al weer verwijderen, toen ik toch maar besloot om verder te lezen: ‘We houden rekening met de input van studenten en passen ons onderwijsaanbod daar op aan. Daarnaast bestaat de minor ook deels uit een eigen vraagstuk’ Oh... dat zou dus betekenen dat ik alsnog mijn eigen onderwerp zou kunnen onderzoeken! We zijn ondertussen 6 maanden en vele treinreisjes verder. Ik ben druk bezig me te verdiepen in het onderwerp dat ik écht leuk vind, iets wat op mijn eigen hogeschool helaas niet mogelijk was. Het regelen van de minor via KOM werkte gemakkelijk en snel. Over 2 maanden zit het er al weer op, maar ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Als leerkracht wil ik iedereen inspireren om te doen wat je echt leuk vindt, ook al kom je op de weg er naar toe enkele obstakels tegen (5 uur in de trein zitten op een collegedag bijvoorbeeld...). En de onmogelijke som? Wie weet dat ik die binnenkort ga ontdekken!

23


Door Iris Booga ard

A

l jaren hoor ik docenten zeggen dat wij als studenten meer uit hun comfortzone moeten stappen, dus een externe minor vond ik daar een prima kans voor ... Nou, ik ben uit mijn comfortzone gekomen hoor! En heb er een vlog over gemaakt als inzending voor jullie wedstrijd. Tijdens mijn minor was ik sowieso al bezig met vloggen. Als amateur filmmaker heb ik het altijd al tof gevonden, om mijn ervaringen vast te leggen op beeld en het te delen met een online publiek. Daarnaast heb ik in samenwerking met een studente van de WdkA onderzoek gedaan naar vloggen, dus een eigen vlogserie leek ons wel gepast! Een finale video die mijn ervaringen samenvat, kon dan natuurlijk ook niet ontbreken. Jullie wedstrijd sloot hier perfect bij aan, vandaar dat ik met plezier een laatste video heb gemaakt. Hiernaast de link naar het eindresultaat:

24


Publieksjury

Vakjury

25

r

ofdpri Hoinnaa js w

r

ofdprijs o H innaa w


t naar n e d u t s t Van sno pjes o l k r e d u scho

w

r

ofdprijs o H innaa Vakjury

N

a een aantal jaar etteren, vervelen en heel enthousiast deelnemen aan het Bredase studentenleven had ik eindelijk mijn draai gevonden binnen de opleiding Integrale Veiligheid (tegenwoordig Integrale Veiligheidskunde) aan Avans in Breda. Ja, deze studie was wat ik wilde en dit was waar mijn volledige interesse lag, maar er was een enkel gemis‌. verdieping.

Die verdieping vond ik in de minor veiligheid en crisisbeheersing aan de Politieacademie in Apeldoorn. Door bepaalde omstandigheden (lees de eerste zin van deze blog) moest ik een nogal omslachtige constructie maken. Ik ging zowel afstuderen in Breda, als een minor volgen in Apeldoorn. Dit betekende dagen maken van een uur of 12, geen weekenden en zo’n zes uur per dag reizen met het openbaar vervoer wanneer ik in Apeldoorn moest zijn. Ja, ik leek wel gek als ik teruglees wat ik mezelf heb aangedaan. Maar dit was het meest te gekke halfjaar uit mijn leven. Door de minor op de Politieacademie vond ik eindelijk de verdieping waar ik behoefte aan had en daarnaast sloot hij op verschillende vlakken aan op mijn afstudeeropdracht. Ik werd geleefd, maar het vertrouwen in mijzelf

26


Jasm Door ijn G oedh a

rt

groeide met de dag. Tijdens dit halfjaar kreeg ik een beeld van wat ik na mijn studie wilde gaan doen en wilde bereiken. Dit beeld werd met de dag realistischer en daarmee groeide ook mijn hoop dat het allemaal zou lukken, want dat was meteen ook de keerzijde natuurlijk. Leuk die omslachtige constructie, maar ik moest nog wel aan iedereen en vooral aan mezelf bewijzen dat ik zowel mijn scriptie als minor positief af zou ronden. Leraren hadden me voor gek verklaard en stonden niet allemaal (of helemaal niet) achter mijn keuze. Ik zou me teveel op mijn schouders hebben gehaald. Dit was natuurlijk ook wel zo, maar mijn drang om het goed af te sluiten was zo groot dat het me gelukt is. Mijn afstudeerscriptie en mijn minor heb ik beide gehaald. De schouderklopjes heb ik mezelf de afgelopen maanden pas gegeven, toen ik in mijn uniform rondliep voor mijn nieuwe werkgever. Nog geen week nadat ik mijn diploma in ontvangst had genomen, kreeg ik na mijn eerste sollicitatiegesprek HET telefoontje. Jasmijn, mag ik je van harte feliciteren met je baan bij de Brandweer en wanneer kun je beginnen!?

27


sing s i l s e b e t s ijn be

WAUW. M

ooit!

D

ag lezers! Even voorstellen. Ik ben Jelke van Helvoort, 21 jaar en ik zit nu in mijn vierde jaar van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening op de HAN in Nijmegen. Een opleiding die perfect bij me past en die ik met veel plezier volg. Het is mijn passie. Om deze opleiding op de HAN in Nijmegen te volgen is een bewuste keuze geweest. Het is een half uur van mijn woonplaats af, en ik voelde me simpelweg prettig bij de school. Voor mijn minor vond ik het echter tijd voor even iets anders. Ik heb besloten om mijn minor op een geheel andere school te volgen, namelijk de Avans in ‘s-Hertogenbosch. De reden dat ik voor een andere school heb gekozen is omdat ik eigenlijk eens een keer iets anders wilde. Ik was erg benieuwd hoe ze het op een andere onderwijsinstelling aanpakte en vond het een leuk vooruitzicht om nieuwe mensen te leren kennen. Tevens ben ik een echte Brabander, en leek het me ‘kei gezellig’ om eens les te krijgen in een Brabantse klas. Maar goed. Welke minor? Via Kies op Maat ben ik gaan zoeken naar een aantrekkelijke minor. Door middel van een schematisch overzicht heb je inzicht in de verschillende minoren, wanneer deze van start gaan en op welke locatie deze worden aangeboden. Het feit dat er bij elke minor een duidelijke beschrijving staat vond ik persoonlijk erg handig. Ik hoefde zo niet verder te puzzelen en te zoeken, alles was op dezelfde pagina vindbaar!

28


innaa W

r

Door Jelke van Helvoor

t Vakjury

r

innaa W Twijfelen, twijfelen en nog eens twijfelen... maar wauw; wat heb ik een goede beslissing gemaakt! De minor Ggzagoog is me perfect bevallen. Een nieuwe school is; veel nieuwe indrukken, nieuwe methoden en nieuwe mensen. Het is interessant om de verschillen te zien tussen de scholen en werkwijzen. De inhoud van de minor GGZagoog vond ik erg sterk. Ik heb veel geleerd over de onderwerpen volwassenenpsychiatrie (inclusief ouderen-), jeugdpsychiatrie, forensische psychiatrie, transculturele psychiatrie, verslavingszorg, dwang, drang en crisisinterventie, sociale netwerkbenadering en ervaringsdeskundigheid. Dit zijn tevens de onderwerpen die ik vooraf heb kunnen vinden in het overzicht van Kies op Maat. De minor voldeed precies aan mijn verwachtingen en heeft mijn kijk op het werkveld verbreed. Ik kan met trots zeggen dat ik de minor heb behaald en ik kijk met een voldaan gevoel terug op deze ervaring. Op de foto hiernaast is mijn eindpresentatie afgebeeld. Ik zou het iedereen willen aanbevelen om de minor op een andere locatie te doen in Nederland. Via Kies op Maat kun je deze minoren zeer makkelijk vinden. Als je er de kans voor krijgt... waarom zou je hem dan niet nemen?

Think out of the box en KOM uit je comfortzone!

29

Publieksjury


rabant -B rd o o N r a a n d n Van Noord-Holla naar Avans n e id e L l o o h c s e Van Hog enbosch g o rt e H ’s l o o h c Hoges ulp! h c s je it u r a a n Van in je schulp

H

i, mijn naam is Julia Nelis, ik ben 21 jaar en woon in buurt van Haarlem, Noord Holland. Ik zit momenteel in het vierde en laatste jaar van de opleiding Human Resource Management, maar vorig jaar rond deze tijd stond ik voor de keuze om een minor te bepalen. De minoren die op mijn eigen onderwijsinstelling werden aangeboden spraken mij niet heel erg aan en daarnaast was mijn motivatie voor het afronden van de opleiding in deze periode erg laag. Ik werd getipt om eens een kijkje op kiesopmaat.nl te nemen, wat ik vervolgens besloot te doen. Op de website Kies Op Maat wordt het landelijke aanbod minoren gepresenteerd waardoor je als student opeens veel meer keuzes in aanbod krijgt. Naast deze hoeveelheid keuzes, besef je je ook dat het volgen van een minor op een andere onderwijsinstelling mogelijk is. Dit opende voor mij een aantal deuren. Tijdens mijn studie heb ik altijd thuis gewoond maar voor een periode in een studentenhuis wonen was voor mij een lang gekoesterde droom. Hoe gaaf zou het zijn als ik voor 5 maanden naar een andere stad kon verhuizen?! Op kiesopmaat.nl kwam ik onder andere de minor Recruitment tegen die werd aangeboden op Avans Hogeschool in s’- Hertogenbosch. De beschrijving van de minor sprak mij enorm aan en ik was nieuwsgierig naar het vakgebied vanwege het feit dat ik gedurende mijn opleiding weinig Recruitmentvakken heb gekregen en ik mij hierin graag wilde specialiseren. Al snel besefte ik dat s’- Hertogenbosch voor mij als Noord-Hollandse niet bepaald om de hoek was, wat maakte dat ik voor de keuze stond om op kamers te gaan. Normaal gesproken houd ik ervan om nogal in mijn comfortzone te zitten, maar door deze ontzettend gave kans werd ik gedwongen

30


r

innaa W

Door Julia Nelis

Publieksjury

r

innaa W

Vakjury om even helemaal out of the box te gaan. Ik voelde aan dat ik dit écht heel graag wilde, dit moest ik doen! Nu bijna een jaar later kan ik niet anders zeggen dat dit een van de betere beslissingen van mijn leven is geweest. Wát heb ik namelijk een toptijd gehad daar! Naast het ontdekken van het echte studentenleven heb ik veel nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt en kennis genomen van een andere onderwijsinstelling en stad. De nieuwe school en daarmee nieuwe ervaringen hebben mij een heleboel energie en frisse motivatie gegeven. Daarnaast heb ik ontdekt dat mijn passie van het HRM vakgebied écht op recruitmentgebied is, wat ik nooit had gedacht voordat ik aan deze minor begon. Ook heeft deze periode mij een hoop zelfstandigheid gebracht. Zo werd ik uit mijn vertrouwde omgeving gehaald en stond ik er in Den Bosch opeens even helemaal zelf voor. Zelf boodschappen doen, koken, opruimen, de was en schoonmaken was in het begin echt even wennen maar uiteindelijk heeft het mij een stuk zelfstandiger gemaakt. Voor iedereen die twijfelt om een minor aan een andere onderwijsinstelling te volgen: ik zeg DOEN! Deze geweldige tijd had ik voor geen goud willen missen! Dus waar wacht je langer op? KOM uit je comfortzone! Liefs Julia, Spaarndam 27 januari 2017

31


r

innaa W

KOM ook!! Vakjury

ofdpri Hoinnaa js w

r

26 januari 2016 et is middenin de hectiek van mijn jaarstage en er spookt een gedachte door mijn hoofd. Deze gedachte brengt me regelrecht naar het overzicht met minors binnen mijn hogeschool. Publieksjury Helaas, ik word er niet koud of warm van en dat is naar mijn mening een slecht teken! Ik kan toch niet een minor kiezen waar ik eigenlijk geen motivatie voor op kan brengen? Oh wacht… mijn oog valt op een stukje in de studiegids waarin verwezen wordt naar Kies Op Maat. Het begint bij mij te kriebelen; misschien is hier wel de uitdaging te vinden waar ik naar op zoek ben!

H

21 maart 2016 Op mijn laptop staan meerdere tabbladen open en op mijn bureau liggen wat papieren. Wat ik aan het doen ben? De examencommissie overtuigen van mijn keuze voor vier minors die ik aan de CHE wil gaan volgen. In de mooiste volzinnen formuleer ik mijn motivatie en dat heeft effect, want niet veel later krijg ik toestemming. Vanaf dan vertel ik aan iedereen, ook die het misschien niet horen wil; volgend jaar ga ik een halfjaar in Ede studeren! 12 juni 2016 • Toestemming examencommissie… check! • Papierwerk CHE ingevuld… check! • Kamer geregeld… check! • Woonsituatie DUO gewijzigd… check! Alles is geregeld. Nu nog de laatste loodjes van jaar 3 en dan op naar de zomervakantie. Lekker genieten van mijn vrije tijd! 1 september 2016 Daar ga ik dan; week 1 van mijn uitdaging. Natuurlijk, Ede is niet het einde van de wereld, maar voor mij voelt het wel een klein beetje zo. Stel je je even voor, een andere hogeschool, dat betekent uiteraard andere klasgenoten en andere leraren. Dat was uitdaging nummer één. Daarnaast ga ik dus ook nog eens op kamers en voor een studente die tot dan toe nog altijd thuis woonde, is dat een redelijke happening.

32


Door ij Leona Boo Kortom, uitdaging nummer twee. Maar ik heb er enorm veel zin in, dus ik laat het met veel enthousiasme op me af komen! 10 november 2016 Je zou denken dat het hele avontuur me vies zou tegen kunnen vallen. Dat ik na een paar weken met lood in mijn schoenen en een illusie armer terug was gekeerd naar mijn eigen hogeschool. Maar niets is minder waar! Ik voel me helemaal op mijn plek op school en de tijd is voorbij gevlogen. Mijn huisgenootjes zijn ook nog een super lief en samen hebben we de leukste tijd. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van blok 1 waarin ik de minors ‘Aanpak Mensenhandel’ en ‘Gezinnen in Verandering’ volgde. Individuele opdrachten, maar ook groepsopdrachten zorgen voor de nodige verdieping. De andere omgeving, de andere manier van lesgeven, de andere klasgenoten, alles zorgt ervoor dat ik gemotiveerd ben om voor school aan de slag te gaan! Even later heb ik dan ook beide minors met zeer goed resultaat afgesloten. 31 december 2016 Wow, wat een jaar was 2016! Zoveel beleeft en meege- maakt… In mijn gedachten kijk ik terug; mijn jaarstage en daarmee jaar drie van de opleiding succesvol afgerond, zomervakantie gevierd met mijn vriendinnen in Kroatië, leuke tijden beleeft met mijn lieve vriend én het grote avontuur in Ede! Nog maar één maand te gaan en dan zit dat er trouwens alweer op. Dan keer ik terug naar mijn roots en is het avontuur voorbij. De harde werkelijkheid begint dan weer. Nou, vooruit nu ben ik wel te melodramatisch voor de laatste dag van het jaar. En terwijl het vuurwerk om me heen losbarst, neem ik me voor om die laatste weken ervoor te gaan en nog even goed te knallen! 23 januari 2017 Verslagen zijn zo goed als ingeleverd, nog één toets te gaan en dan heb ik ook de laatste twee minors, ‘Aanpak Huiselijk Geweld’ en ‘Christelijke Professionals en Islam’, afgerond. Als ik de resultaten binnenkort te horen krijg, dan verwacht ik dat deze positief zijn en daarmee is mijn status van KOM-student officieel tot een einde gekomen. Ga jij mijn stokje overnemen volgend jaar en zo kennis buiten de deur binnen slepen? Jij bent immers zelf diegene die je eigen leerproces sturing kan geven en je kunt de keuze maken om ook door middel van KOM hét verschil te maken!

33


K

ies Op Maat DE manier om een nieuwe schoolwereld te ontdekken! Via Kies Op Maat is het erg eenvoudig om een tijdje op een andere school te studeren. Zelf studeer ik in Nijmegen en woon in ’s-Hertogenbosch, je voelt het al aankomen.. Ik wilde dichter bij huis studeren! Gewoon omdat reizen veel tijd kost en ik niet op kamers wilde in Nijmegen vanwege de kosten. Uiteindelijk heb ik een leuke minor in mijn woonplaats gevonden en was hier ook erg enthousiast over. Heerlijk een half jaar in de buurt van huis (snel op school en ook snel thuis! Ideaal!!). De eerste dag voelde als de eerste dag in de brugklas, nieuwe school, nieuwe klasgenoten en nieuwe docenten. Allemaal erg spannend dus! Gelukkig werden we door school in groepjes ingedeeld, want niemand kende elkaar. Uiteraard meteen wat nummers uitgewisseld voor een whatsapp-groepje. Als je er ook aan zit te denken om tijdelijk op een andere school te gaan studeren kan ik dit eigenlijk alleen maar aanmoedigen. Je ontwikkelt jezelf door alle dingen die anders gaan en het feit dat je met compleet onbekenden een project moet doen, is een mooi leermoment. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat de manier van verslagen schrijven anders is! Niet alleen verschilt deze per onderwijsinstelling, maar ook per opleiding. In mijn eerste projectgroep volgde iedereen een andere opleiding en ik was de enige die ook van een andere school kwam. Uiteraard vroeg ik

34


Door r Linda Vege

aan mijn groep hoe de verslagen op deze school eruit moesten komen te zien en iedereen zei iets anders. Wel bijlagen en verslag in 1 document en de andere zei van niet. Het is voor mij persoonlijk erg lang wennen geweest om op een andere manier een verslag te schrijven. Ook probeerde ik er niet te veel aan te wennen, omdat ik tijdens mijn afstudeerstage uiteraard weer een verslag moest schrijven op de ‘oude’ manier. Het is geen kritiek, maar het is wel iets wat je mee moet nemen in je overweging om dit te gaan doen. Als je niet bereid bent tot jezelf aanpassen, moet je het ook absoluut niet gaan doen. Mijn minor is goed verlopen en heb hier veel geleerd en mijn kennis uitgebreid. Ook heb ik veel leuke nieuwe mensen leren kennen die ik zeker vaker zou willen zien om bijvoorbeeld iets te drinken. Ik zou deze ervaring zo weer over doen! Nu is het aan jou!! Ga je het doen of niet?! Succes met je overwegingen en de rest van je studie! Linda

35


r

innaa W

Publieksjury

r

innaa W

A

ls je in de hoofdstad van Nederland studeeert, denk je al snel dat je daar het beste zit. Toen Vakjury ik op zoek ging naar een minor kwam ik dus al snel uit bij een minor van de HvA. Helaas werd de minor niet aangeboden in de periode dat ik er ĂŠĂŠn moest volgen. Ik besloot mijn minor en stage te wisselen zodat ik de minor wel zou kunnen volgen. Toen ik na een aantal weken om 09:00 stipt klaar zat om mij in te schrijven voor de minor (en dat is nog stressvoller dan kaartjes kopen voor Lowlands), was hij opeens weg uit het aanbod. Er waren in het verleden niet genoeg aanmeldingen geweest voor de minor dus was er helaas besloten om hem niet door te laten gaan. Ik baalde en moest snel op zoek naar een andere optie. Gelukkig kwam ik al snel op de site van Kies Op Maat terecht en las ik hier hoe gemakkelijk je een minor aan een andere hogeschool kan volgen. Ik las informatie over de minor Brandmanagement in Arnhem en was gelijk enthousiast. Ik downloadde de leerovereenkomst en stuurde hem naar de examencommissie van mijn opleiding. Deze werd goedgekeurd en ik mocht me inschrijven voor de minor. De minor is alleen zo populair, dat ik een motivatiegesprek moest voeren met een docent om geplaatst te worden. Enthousiast bereidde ik mij voor en mijn motivatiegesprek ging goed. Althans dat dacht ik, tot ik de uitslag kreeg. Er waren zes plekken voor externe studenten die de minor wilden volgen en daar hoorde ik helaas niet bij. Dit

36


Door Maddelee n Hop

was voor mij eigenlijk alleen nog maar een grotere stimulans om de docenten die mij niet hadden gekozen, ervan te overtuigen dat ik de minor wel moest volgen. Ik stuurde een mail waarin ik uitlegde hoe graag ik het wilde en dat had succes. Ik werd bovenaan de wachtlijst gezet. Na een aantal weken kreeg ik een mailtje, iemand had zich afgemeld en daardoor was ik geplaatst voor de minor! Tijdens het motivatiegesprek was mij al duidelijk gemaakt dat dit niet zomaar een minor was. Ik zou mij helemaal moeten inzetten en tijd voor baantjes en andere hobby’s zou er even niet zijn. De docenten hadden hoge verwachtingen van ons. Ze zagen ons niet als studenten maar als toekomstig professionals. Deze manier van omgang tussen docenten en studenten motiveerde mij eigenlijk alleen nog maar meer. Je kon de docenten altijd aanschieten voor een goede discussie en tijdens een tentamen mochten we gewoon naast elkaar zitten omdat de docenten ons vertrouwden. Met mijn projectgroepje deed ik een uitgebreid onderzoek voor Oxfam Novib, ik zag ze op een geven moment zelfs nog meer dan mijn vriendje. Bij de minor hoorde ook een reisje naar Berlijn en een studiebootcamp van twee dagen. Ik ben enorm blij dat ik de minor heb gevolgd. Afgelopen halfjaar heb ik veel geleerd, ik ben beter geworden in presenteren, onderzoek doen en in het werken met Adobe. Ik weet zeker dat ik nu goed ben voorbereid op het schrijven van mijn scriptie.

37


one, z t r o f m o c Uit mijn one in z t r o f m o c terug mijn

D

ankzij Kies Op Maat is voor mij door samenwerking tussen de hogescholen in het noorden het creĂŤren van comfortzones mogelijk gemaakt en heb ik binnen die veilige basis mijn talent kunnen ontwikkelen. Door de laagdrempelige manier van Kies Op Maat heb ik geen moment buiten mijn comfortzone gestaan. De website heeft me goed begeleid met het maken van de juiste keuze. Ik heb eerder een verkeerde keuze gemaakt, namelijk de verkeerde opleiding gekozen. Dat was MWD aan Hanzehogeschool. Met de opleiding niets mis mee, maar wel met mijn idee over de toekomst in MWD. Ik ben na twee jaar uit mijn comfortzone gestapt en ben een andere comfortzone ingedoken: CMV aan NHL in Leeuwarden. Door deze grote stap heb ik geleerd om mijn gevoel te volgen en op basis daarvan keuzes te maken. Vorig jaar december zat ik tijdens de laatste periode van mijn stage na te denken over mijn vervolgstappen. Ik zou het laatste jaar in gaan en kon me dus geen verkeerde keuzes veroorloven. Ik heb tijdens mijn stage veel projecten gedaan en activiteiten georganiseerd, waar mijn hart ook ligt. Ik kwam de minor eventmanagement aan de NHL tegen, maar wegens te weinig inschrijvingen kon die niet doorgaan. Toen kwam ik de minor aan de Hanzehogeschool tegen en ik heb me direct ingeschreven.

38


Door Marije W oudsm

a

Er werd helder in stappen uitgelegd welke stappen ik moest ondernemen om me voor de minor in te schrijven. Ik was al eerder van de ene comfortzone in de ander gedoken, waarom nu niet weer? In februari ben ik begonnen met de minor, ik mocht weer een half jaar in Groningen studeren! Ik heb niet alleen genoten van het feit dat ik weer aan de Hanzehogeschool mocht studeren en nieuwe mensen heb leren kennen, maar ook dat ik heb ontdekt waar mijn echte passie en talent ligt: eventmanagement! Ik moest na de minor weer uit die comfortzone stappen, terug naar de andere comfortzone: naar NHL. Ik heb hierbij niets hoeven regelen, Hanzehogeschool heeft mij als het ware van NHL geleend. Nu heb ik anderhalf maand te gaan totdat ik afstudeer in CMV en daarna is het weer tijd om uit mijn ene comfortzone te gaan, terug te gaan in mijn andere comfortzone: werk in evenementen.

39


Waar moet wil ik heen…

S

hit, de deuren van de bus gaan dicht. Ik ben te laat uit de bus gestapt en heb geen idee waar ik heen moet. Bij enkele andere studenten in de bus zie ik dezelfde paniek in hun ogen. Het is februari en net als ik zijn heel veel andere studenten begonnen aan een minor aan een andere hogeschool. Ik word gered door een jongen uit de bus die zegt: ‘je kan er ook de allerlaatste bushalte uit.’ De bus stroomt leeg en ik krijg een ongemakkelijk gevoel, zit ik wel goed? Dan doemt het rode gebouw van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zich voor mij op. Gelukkig, gearriveerd!

r

innaa W

Publieksjury

r

innaa W

Vakjury

Het ongemakkelijke gevoel van het onbekende treed de weken daarna nog vaak op. Waar zijn de wc’s, hoe heet die docent, hoe werkt dit rooster, waar moet ik überhaupt naar toe en waarom ben ik hier ook al weer aan begonnen?! Inmiddels kan ik zeggen dat het volgen van een minor op een andere onderwijsinstelling een verrijking is geweest voor mijn studie en persoonlijke ontwikkeling. Je bouwt een groter netwerk op en leert mensen kennen die je anders niet zou hebben ontmoet, maakt kennis met een andere leeromgeving en neemt nieuwe kennis mee naar je eigen onderwijsinstelling.

40


Door aar n e k i E s Marlie

Met mijn minor heb ik me gespecialiseerd binnen mijn eigen vakgebied, maar het geeft je ook de kans om je kennis te verbreden. Kies op maat heeft mij geholpen met de keuze van mijn minor, waardoor ik richting heb kunnen geven aan mijn eigen leertraject. Het aanbod van minors is gigantisch en ze staan allemaal op Kies op maat weergegeven zodat je niet alle sites van verschillende onderwijsinstellingen hoeft te bekijken. Door zoekwoorden in te voeren kun de minors bekijken die aan jou voorkeuren voldoen. Daarnaast staat op de site overzichtelijk wat de minor inhoud, welke leerdoelen er aan verbonden zijn en welke toelatingseisen er gelden. Als je eenmaal een minor hebt gekozen kun je je via kiesopmaat aanmelden en wordt je inschrijving geregeld. Super makkelijk dus! Als je eigen hogeschool of universiteit niet de minor aanbied waar jij je graag in wil verdiepen of verbreden, kan ik je zeker aanraden om via kies op maat te bekijken welke onderwijsinstelling dit wel doen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het maken van nieuwe vrienden, een onderwijsprogramma volgen waarin je jezelf onderscheid en het doormaken van een grote professionele en persoonlijke ontwikkeling doordat je op een andere manier feedback krijgt, ruimschoots opwoog tegen dat ‘ongemakkelijke gevoel’ en de vertragingen door de NS. Durf uit je comfortzone te stappen en pluk daar de vruchten van! Liefs Marlies 4de jaars student fysiotherapie aan Saxion hogeschool. Volgde de minor neurorevalidatie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

41


Je ne parle pas fra

nçais

“B

onjour tout le monde!” Iedereen die op de middelbare school het vak Frans heeft gevolgd, herkent deze uitroep. Of anders de veelgebruikte variant “Bonjour a tous!” wel. Ikzelf ben er in elk geval maar liefst zeven jaar mee doodgegooid.

innaa W

r

Toch heb ik voor een minor Franse taal en cultuur gekozen. Waarom? Omdat ik het leuk vond! Na tweeënhalf jaar was ik het wel een beetje beu en wilde ik graag even weg uit Utrecht. Terug naar het gemoedelijke Brabant. Eens kijken hoe het er op een andere hogeschool aan toe gaat. Een halfjaartje bezig zijn met iets totaal anders, nieuwe mensen leren kennen en mijn kennis verbreiden, dáár had ik behoefte aan. Bovendien was de minorlocatie dichter bij mijn ouderlijk huis dan mijn eigen hogeschool, dus minder lang reizen, ook altijd mooi meegenomen. Sprookjesachtiger dan dit kan het niet worden, toch?

Publieksjury

Het volgen van een Franse minor was voor mij dé voorbereiding voor een stage in het universitair ziekenhuis te Brussel. Het werd me door school dan ook ten zeerste aangeraden om dat te doen. Voor de anti-francofonen onder ons: Brussel ligt namelijk precies op de taalgrens. Grote kans dus dat er een fransoos bij je in de stoel komt te zitten. En Nederlands praten werkt dan echt niet. Kijk maar naar de discussie rondom de toekomstige locatie van het voetbalstadion voor het WK in 2020. Dat vormt, alweer, een heuse taalbarrière tussen de Walen en de Vlamingen. En ja, Vlamingen zijn er nou eenmaal heilig van overtuigd dat ze voortreffelijk Nederlands praten.

42


Door ons m e l l e H e l l Mirei

r

innaa W

Vakjury

Oké. Terug naar de minor. Dat Frans praten viel nog vies tegen. Natuurlijk, er zijn woorden zoals affaire, cadeau, niveau en trottoir, maar er is nog veel meer. Er werd vanuit gegaan dat de basisrijtjes van de meest voorkomende werkwoorden er zo waren ingeramd, dat je die nog wel als parate kennis had. Ahum. Voor sommigen onder ons was het bijna vijf jaar geleden dat ze überhaupt een woord Frans hadden gesproken... Zoals onze favoriete minordocente van schrik zou zeggen: oh la la! Gelukkig kwamen er ook andere aspecten, zoals de samenleving, de tradities, de feestdagen en de muziek van Frankrijk aan bod. En stiekem herkennen we allemaal wel dat deuntje van de Paturain-reclame, da’s pas fijn. Eigenlijk leer je best veel op zo’n halfjaartje tijd. Als bewijs krijg je er nog een certificaat van thuisgestuurd ook. Je ne parle pas français? Je parle français! Of, naja, vooruit, een beetje dan. In ieder geval genoeg om op stage te mogen in Brussel. Of om voor een jaar als au pair naar Frankrijk te gaan, zoals een mede-minorgenoo tje binnenkort gaat doen, dat is ook een optie. Of ik een minor via Kies Op Maat andere studenten zou aanraden? Ja, zeker weten! Ik zou zeggen: stap uit die comfortzone en KOM bij de club, er gaat een wereld voor je open! In mijn geval eentje vol met baguettes, brie en rode wijn. Maar een met paella, fish ’n chips, zogenaamde boer’nkoolstaamp, mie of iets totaal anders kan natuurlijk ook.

43


Wat wil je gaan doen als je dat h bopapiertje op zak hebt? Wat kun je exact worden als je afg estudeerd bent? Maar is jouw stu die dan niet hee l breed?

D

it is een selectie van vragen die ik naar mijn ‘kop geslingerd’ kreeg vanuit mijn kennissen- en vriendenkring. Naast dat mijn netwerk deze vragen had, vroeg ik mij dit zelf ook af en begon het aan mij te knagen. Want ja, dat moment dat ik hbo-professional in mijn vakgebied behoor te zijn, komt steeds dichterbij. In 2013 ben ik vol enthousiasme begonnen aan mijn studie Small Business & Retail Management aan hogeschool Windesheim en daardoor bevind ik mij momenteel in mijn vierde jaar. Het ontwikkelen van een nieuw product/markt combinatie, het innoveren van een bestaand businessmodel, culturele problemen, etc. zijn zaken die bijna wekelijks de revue passeerden. Dit alles om ervoor te zorgen dat ik als ondernemer/ondernemend manager strategische problemen in bedrijven weet te signaleren, analyseren en oplossingen weet te implementeren. Waar de breedte van mijn studie zo zijn voordelen heeft in het bedrijfsleven waar functies steeds meer vervagen, wekte het bij mij tevens vraagtekens op waardoor de vraag ‘wat kun je exact worden als je afgestudeerd bent?’ regelmatig terugkwam. Dit is het moment geweest dat ik heb besloten om mij te specialiseren in een vakgebied, zodat ik een solide basis heb voor wat ik wil gaan doen als ik afgestudeerd ben.

44


r Doo esen ielhe W om

T

Exact, momenteel volg ik de minor Marketing NIMA A en B aan Hanzehogeschool Groningen. Naast dat ik mijn hand er niet voor omdraai om op kamers te wonen in een bruisende studentenstad, wist ik ook dat deze externe minor mij meer verdieping zou geven in het vakgebied waar ik heen wil. In mijn studie had ik enkel de basisbeginselen van marketing gehad, waardoor in deze minor in een korte tijd veel nieuwe theorie bracht. Ik ervaar de minor als een soort spoedcursus tot marketingmanager. Hoewel deze minor bekend staat als een pittige minor, levert het behalen van de examens je de waardevolle NIMA A en B-certificaten op. Deze minor werd niet direct vanuit mijn studie aangeboden, waardoor ik de website van Kies op maat heb geraadpleegd. Aangezien ik een verdiepende minor in de marketing wilde volgen, was de keuze snel gemaakt en kwam ik bij Marketing NIMA A + B aan Hanzehogeschool Groningen uit. Hierop volgde dat ik mij moest inschrijven en ik toestemming van mijn examencommissie moest krijgen. Dit verliep vrij snel waardoor ik voor mijn zomervakantie wist dat ik in september zou beginnen in Groningen. Aangezien Groningen mij niet onbekend is, was een kamer ook binnen een week geregeld. Door de keuze van deze minor ben ik erachter gekomen dat dit de richting is die ik in wil. Graag wil ik mij nog verder verdiepen in de marketing door middel van een master. Welke master dit exact gaat worden, ga ik na mijn afstuderen bekijken.

45


r

innaa W

Publieksjury

r

innaa W

A

ls pas afgestudeerde heb ik onlangs mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Vanaf heden mag ik de letters ir. voor mijn naam zetten, een ware ingenieur ben ik geworden. Op mijn opleiding heb ik veel geleerd maar vooral ook dat ik met deze opleiding waarschijnlijk niks ga doen.

Vakjury

Halverwege mijn opleiding werd me dit steeds duidelijker, maar als een echte Drent maak ik af waar ik aan begonnen ben. Dat is me met de paplepel ingegoten. Zodoende heb ik destijds besloten om dan maar het mooiste van mijn opleiding te maken. Een opleiding vormgegeven naar eigen interesse. Zo wist ik halverwege dat dit papiertje mij geen genoegen zou geven. Wat ik wel zou willen was echter ook nog een groot vraagteken. Wel wist ik dat het volgende semester in het teken stond van het volgen van een minor. Een half jaar de lessen volgen op een opleiding naar keuze. Met alle vragen in mijn achterhoofd begon ik aan mijn zoektocht. Ik opende de site van Kies op Maat en scrolde door de mogelijkheden totdat ik iedere minor wel langs heb zien komen. Toen viel mijn oog opeens op een typische minor, de minor Vrije kunsten en Wetenschappen. Een vrijzinnige minor die meer diepgang in het leven geeft. Een minor waar je op zoek gaat naar de kern van het leven en waar je vanuit een filosofisch perspectief naar je eigen beweegredenen gaat kijken. Toen ik voor de kennismaking langs ging bij de riante villa van de school, was ik direct verkocht.

46


Door Wessel S teinhau

s

Nu moest dit alleen nog rijmen met mijn technische opleiding en was het zaak om de examencommissie aan mijn zijde te krijgen. Na enige mail contact kreeg ik het beslissend woord en mocht ik deelnemen aan de minor. Een paar maanden later begon het avontuur. Vanuit een wereld waar meten is weten de boventoon voert bevond ik mij ineens in een wereld waar geen grenzen meer waren. Op artistiek niveau mochten we ons uitdrukken zoals we wouden, we schreven teksten totdat onze vingers pijn deden en we gingen in gesprek met de westerse filosofie. Als nuchtere noorderling ging er ineens een hele wereld voor mij open. Waar ik op mijn eigen opleiding vooral de kat uit de boom keek, wilde ik hier alles weten. Uit interesse, omdat ik werd gegrepen door de vakken en de mensen om mij heen. Eindelijk deed ik sinds jaren weer mijn huiswerk omdat ik het vak wou begrijpen. Ik wilde ineens hoge cijfers halen, niet om over te gaan maar als blijk dat ik de stof had begrepen. Als ik nu terugkijk op mijn afgeronde studie, dan kan ik maar ĂŠĂŠn ding concluderen. De keuze om deze minor te volgen was de beste keuze in mijn leven. Zonder deze minor en zonder kies op maat, had ik nog een lange lijdensweg voor de boeg gehad. En deze weg was nu absoluut ook niet zonder hobbels of omwegen, maar het was wel mijn weg. Kies je eigen weg mensen, kijk eens op Kies op Maat.

47


kiesopmaat.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.