Page 1

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – JULI 2019

Rugbyspelaren som började baka pajer Läs också om: Mums Café & Mat • Teater Klämman Fiskeboda Camping & Servering • Stortogets Bistro Idéfarmen • Trädgårdsstaden Katrineholm Tips på smultronställen FOTO: MARIA PETTERSSON

Kontaktperson Mats Fredriksson, tel 070-672 79 56, mats.fredriksson@kfvmarknadsforing.se Delar av innehållet i Online finns också publicerat i KK Extra, Katrineholms-Kurirens gratistidning.


2

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JULI 2019

Fiskeboda camping och servering öppen igen ÄVENTYR • Ett klassiskt utflykts­ mål är nu öppet igen och allt fler besökare hittar åter ut på den vackra udden i Hjälmaren.

Sara Carlsson och Susanne Carlsson Ström i lokalerna hos Mums Café och Mat som de drivit tillsammans med Mariana Ljunggren.

De Mumsar vidare i cateringköket MAT OCH DRYCK • Fram till och med lördag 24 augusti kan vi njuta av veganska specialiteter på Mums Café & Mat, men sedan packar Susanne Carlsson Ström, Mariana Ljunggren och Sara Carlsson ihop kaffekopparna, städar ur smörgåsskåpet och återgår till sin tidigare cateringverksamhet. Caféet tas över av en annan aktör 1 september och efterträdaren beskriver satsningen som ”en mötesplats för yngre och äldre där fika och måltider har en touch av nytänkande och historia”. – De nya har frågat oss om vi kan leverera produkter hit, och det känns ju roligt, säger Susanne, som nu ser fram emot att återgå till sitt normala liv. – Mums försvinner inte, vi kommer att fortsätta med catering till privatpersoner och företag, bröllop, event, fester. Men vi återgår till vårt tillagningskök och vi har också kontakter som ger oss möjlighet att använda ett annat kök för större event. Alla är välkomna att höra av sig. – När ryktet spritt sig att vi ska sluta med caféet har många frågat och varit oroliga, säger Sara. – Vi har många stamgäster som gillar vårt klimatiska och etiska tänk. För dem har det varit helt fantastiskt att ha tillgång till ett sådant här ställe, säger Susanne. INTRESSET FÖR VEGANSK mat har ökat.

– I Stockholm har det bara i år öppnat fem nya veganska restauranger, säger Sara. Intresset har exploderat och vegansk mat finns som alternativ på menyerna på vanliga restauranger också. – Kanske var vi lite tidiga, säger Susanne. Ämnet ligger i tiden och det ökade intresset når hit också. Vem vet hur det ser ut om tre–fyra år. Vi tror fortfarande på det här. Vi gör skillnad både etiskt och klimatmässigt så vi ser det inte som ett nederlag att vi tvingas lägga ned caféverksamheten. Den har varit bra för Katrineholmarna och för turisterna. Vi ser nu i juli hur många turister som kommer in till oss. – Vi hade caféet i första hand till och med augusti. Även om vi hade visionen att fortsätta så var det tufft, inte minst i början, och vi såg efter ett tag att vi skulle få problem, fortsätter Susanne. Ingen av oss hade heller någon erfarenhet av sådan här verksamhet. Nu märker vi att det går bättre, men vi tycker alla att vi fattat rätt beslut. Vi hade behövt öka vår omsättning och det finns inte tillräckligt mycket resurser i de här lokalerna. Det går inte att producera tillräckligt mycket mat. I EN MÅNAD TILL är Mums Café & Mat i alla fall igång och nu ser de fram emot årets Katrineholms-Vecka. – Konstutställningen med Emma Heland fortsätter, berättar Susanne. Hon kommer också att själv finnas här någon gång under Katrineholms-Veckan. Hennes specialitet är djur och bilderna är fantastiskt realistiska. – I övrigt under Katrineholms-Veckan kommer vi att finnas både i och utanför vår butik. Vi serverar enkel mat som går snabbt att servera, pizzaslices, wraps, pajer från NZ Craft Pies, mackor, soppa och mycket mera.

Allt är givetvis veganskt ...? – Självklart, något annat finns inte på kartan hos oss, avslutar Susanne med ett leende. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

Fiskeboda camping och servering drivs under sommarmånaderna som ett familjeföretag av Cecilia och Björn Kullander. De har fyra söner och det är framför allt de två äldsta av dem som tillsammans med sina flickvänner jobbar i serveringen. Björn arbetar till vardags med demokratifrågor på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Cecilia är gymnasielärare och familjen bor i södra Stockholm. – Sedan snart tio år har vi ett sommartorp bara fem minuter härifrån. Vi är båda uppvuxna på landet och Cecilia kommer från Bie. Det var också en av anledningarna att vi skaffade sommarhus just här. Det är en väldigt vacker miljö, säger Björn. DET VAR MER eller mindre en tillfäl-

lighet att familjen tog över ute vid Fiskeboda förra sommaren. – Vi såg en notis på dörren med en fråga om någon var intresserad av att driva serveringen. Våra äldsta söner var i rätt ålder för sommarjobb och det kändes som ett kul projekt att genomföra tillsammans. Det var tråkigt när det var stängt och många blev glada när vi drog igång det igen, säger Cecilia.

Hannes, Sara, Noa, Arvid, Olle, Björn, Cecilia och Valeria ser till att Fiskeboda återigen lever upp som utflyktssmål. SERVERINGEN ÄR VÄLBESÖKT och populär, särskilt under de soliga dagarna då många kommer för att bada vid den långa sandstranden. Fiskeboda har också den största gästhamnen i Hjälmaren och många av gästerna kommer med båt. – Vi har, utöver våra mycket goda hamburgare och fiskrätter, många veganska och vegetariska alternativ. Våra wraps med lite roligare smaker har blivit populära – menyn tilltalar många, säger Cecilia.

hotellboende i tält i en fantastiskt vacker miljö. – Det är ett möblerat canvastält som står emot väder och vind. Tältet är 4,5 i diameter och möblerat med dubbelsäng, fåtölj, kaffemaskin och kyl. Allt står på ett trädäck med utsikt över Hjälmaren och solnedgången i väster, säger Cecilia. – Det är mycket populärt och det är troligt att vi skaffar fler, säger Björn

En

Hun

KULTURKV Klämman Fridal, tre en höger kyrkby. H Öster och de skapa som leve år och so EN ANNAN NYHET för året är boende hela värld CAMPINGEN ÄGS AV Stiftelsen Barnens i Tree Tent. Ett alternativ som Korna på Dag som driver kollo på Fiskevänder sig till lite mer äventyrALLTEFTERSOM DE BLIR varma i kläboda men även har hand om liga familjer, som uppskattar en har lagt si derna realiserar Björn och Cecilia gästerna som bor hela säsongen. rolig och spännande upplevelse i sammans fler nya idéer. Det senaste är en nen som t – Vi har ett avtal med dem och naturen. satsning på glamping, som står för driver serveringen och sommarglamorous camping. – Det är ett svävande tält spänt undan, vä campingen med ett 30-tal platser, – Det är en idé som blivit pomellan tre träd. Om man vill kan och vi får säger Björn pulär i England och södra Europa man boka det i ett upplevelsepaket markvälla Campingen har även många senaste åren, berättar Cecilia. där det också ingår paddleboards, överleva m Den kr långväga gäster. Jag tänkte direkt när vi tog över säger Björn. – Framför allt tyskar och holcampingen att udden var en – Det är som att bo i en häng- tyckas led ländare som verkligen uppskattar perfekt plats för det. Så vi började matta. Placeringen längst bort på Teater Klä närheten till vattnet och naturen. med ett tält och körde igång i stranden ger en vildmarkskänsla. koll. Kväll Många gillar att fiska och vi hyr början av juli. Det blev fullbokat Du är ensam med stjärnhimlen, Hansson ä och sakta också ut roddbåt och kanot för på en gång när vi lade ut det på avslutar Cecilia. de som vill ut på sjön, berättar Facebook. KFV MARKNADSFÖRINGframför ut Björn. Idén kan närmast liknas vid ett MATS FREDRIKSSONMedelålde hög och st – Lalla det kan bl kvällen, sä sommaren arrangem Hennes gr drabbats a het och ho sommar. – Det k Sanna avl fantastisk hjälp, säge ket och se Glamping – glamorous camping i möblerat tält med Tree Tent – ett svävande tält spänt mellan tre träd. Som de har bes baren dit utsikt över Hjälaren och solnedgången. att bo i en hängmatta.


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JULI 2019

3


4

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JULI 2019

James Hollingworth och Lalla Hansson är två av de många artister som underhåller på Teater Klämman under sommaren.

En lokal kulturinstitution

Hundratals artister köar för att få spela hos Teater Klämman KULTURKVÄLLAR • Teater Klämman ligger vid gården Fridal, tre vänstersvängar och en högerkurva från Mellösa kyrkby. Här bor Anne och Janne Öster och hemma hos sig har de skapat en kulturinstitution som levererar 100 konserter per år och som lockar artister från hela världen. Korna på gärdet nedanför Fridal har lagt sig ned i flock för att tillsammans hålla värmen. Regnmolnen som tornat upp sig viker dock undan, värmen kommer tillbaka och vi får en av dessa vackra sommarkvällar som ger oss energi att överleva mörkare årstider. Den krokiga grusvägen kan tyckas leda ut till ingenstans, men Teater Klämmans publik har koll. Kvällens spelning med Lalla Hansson är så gott som fullbokad och sakta men säkert fylls platserna framför utomhusscenen upp. Medelåldern på publiken är relativt hög och stämningen förväntansfull. – Lalla är tanternas favorit så det kan bli rätt stimmigt framåt kvällen, säger Anne. Till den här sommaren har de fått hjälp med arrangemangen av dottern Sanna. Hennes grupp Fröken Elvis har drabbats av massiv mammaledighet och hon fick därför en ledig sommar. – Det känns verkligen att Sanna avlastar oss, precis som alla fantastiska volontärer vi har till hjälp, säger Anne, som finns i köket och ser till att gästerna får vad de har beställt medan Janne står i baren dit kön ringlar lång.

BLAND VOLONTÄRERNA hittar vi Inger Ottosson som bär ut mat och plockar av bord. Hon fick kontakt med Anne och Janne genom att barnbarnet var med och spelade teater på Fridal. Åke Behrenfeldt är kvällens parkeringsvakt och Gunnel Rudengren fungerar som inkastare och förklarar för gästerna var de ska sitta. De är goda vänner med familjen Öster och hörsammade uppropet om hjälp vid arrangemangen. – De skickade ut en förfrågan och det är klart man ställer upp, det här är ju jätteroligt, säger Åke. – Vi är så stolta och glada över vad de gör här, säger Gunnel, som bor i granngården och tar cykeln nedför backen till Fridal. Det transportsättet är hon inte ensam om, många tar cykeln till Teater Klämman. – Man får passa sig för bäcken när man cyklar hem bara, säger Gunnel med ett skratt. LALLA HANSSON SPELAR den gamla Faboulos Four-hiten Puff The Magic Dragon och publiken sjunger med. Han fortsätter med låtar av bland annat Willie Nelson och Gordon Lightfoot innan James Hollingworth gör honom sällskap på scenen. Som sommarboende granne till Teater Klämman tittar James förbi och de spelar ett par av hans sånger tillsammans. Stämningen är mycket lättsam och publiken trivs. I pausen fyller man på med öl och chips och Janne får göra ett pass i baren igen.

UNDER SOMMAREN STÅR konserterna på kö ute på Klämman. Susanne Alfvengren, Sons of Navarone, Carl-Einar Häckner, Kebnekajse och Tina Ahlin & Orsa Spelmän är några exempel på artister som uppträder. Många återkommer löpande som till exempel Mikael Rickfors. Hur hittar de hit, till skogskanten ovanför gärdet utanför Mellösa i Sörmlands Hjärta? – Det började egentligen med Mikael Rickfors och Jack Vreeswijk och sedan har det rullat på, säger Anne. Nätverket har växt och sedan finns ju våra döttrar i branschen och deras nätverk hjälper också till att fylla upp vår artistlista. Vi har 520 artister som står i kö och vill spela här. – De kommer inte bara från Sverige utan från övriga Europa, USA och till och med Nya Zeeland. Vi har så många olika typer av uppträdanden på scenen här och så fort vi haft jazz, blues eller visor får vi förfrågningar av artister från samma genre. Att det ska ta slut på artister till Teater Klämman är alltså inget vi behöver oroa oss för. OCH PÅ VÄG HEM i den ljusa sommarkvällen har korna rest sig för en gemensam kvällspromenad och fjolårskidet från rådjursfamiljen tar en sakta tur över vägen innan det hoppar vidare över bäcken ut mot andra äventyr… KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

5

JULI 2019

Följ oss på sociala medier VÅRT ARBETE OCH VÅRA EVENEMANG

BESÖKSMÅL OCH UTFLYKTSTIPS

KFV Marknadsföring Visit Katrineholm

@kfvmarknadsforing @visitkatrineholm


6

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JULI 2019

Rugbyspelaren som blev pajbagare MÅNADENS PROFIL • Han kommer från andra sidan jordklotet och är utbildad

Agne Zakarauskaite Landin och Ceith Landin, Stortorgets Bistro.

Stortorgets Bistro håller öppet hela sommaren MAT OCH DRYCK • Med dubbla arbeten, stenhårt slit och en stor nypa glädje driver Ceith Landin och Agne Zakarauskaite Landin Stortorgets Bistro i Katrineholm. Med sina 26 sittplatser inne är sommaren en stor tillgång med uteservering och plats för fler gäster. Stortorgets Bistro håller öppet hela sommaren, luncher måndag till lördag 11.00–15.00 samt kvällsöppet måndag till lördag 15.00 – sent. – Men vi har öppet alla dagar vid bokningar. Under sommaren kommer vi att ha en trubadur vid olika tillfällen som vi annonserar ut på vår Facebook. Vad händer annars hos er i sommar? – Under vecka 32, Katrineholms-Veckan, kommer vi för fjärde året att driva Restaurangtältet på Stortorget. Det känns riktigt bra och tryggt. Vi har ett bra samarbete med föreningen, säger Ceith. Agne instämmer. – Det blir lättare och lättare för varje år, nu börjar vi få rutin på hur allt fungerar och besökarna är nöjda. Kommer det bli några nyheter i tältet? – Vi kommer att öppna redan på måndagen i år och då kommer det att vara en trubadurafton med Nichlas Zetterqvist. Vi kommer att ha en DJ varje kväll. DJ Roody och DJ Alberto Nava kommer att dela på kvällarna. Vi kommer att ha öppet 11.00–01.00 måndag till torsdag och 11.00–02.00 fredag och lördag. Det är fritt inträde men vi kommer att ta en entré efter klockan 21.00 på fredagen och lördagen. På tisdagen spelar Ronachs Kapell i tältet, på onsdagen Windsor Café, på torsdagen Double Inn & Gahnfeldt United, på fredagen Dra en Banjo och avslutar på lördagen gör Slowman. – Nu hoppas vi på bra väder. Fint väder gör att gäster trivs extra bra. Vi hoppas på mycket folk och vi ser fram emot att servera god mat och dryck, säger Agne. – Vi kommer att ha 5–7 barer och det kommer att vara rörligt i tältet. Du kommer kunna gå runt på ett bra sätt. Katrineholms-Veckan är en familjefest och så även inne hos oss i tältet – alla är välkomna, hälsar Ceith. Hur ser ni på framtiden? – Att vara krögare är inget självspelande piano. Idag krävs det att vi har dubbla arbeten vilket är tufft. Vi överlever tack vare våra andra jobb. Men vi ger inte upp. Agnes dröm är att bli anställd men jag skulle gärna driva bistron vidare, avslutar Ceith. KFV MARKNADSFÖRING

IDA GRÖNVALL

livsmedelsingenjör. Han har jobbat med genforskning och kvalitetsstyrning på Coca Cola, varit säljare, professionell rugbyspelare och velodromcyklist. Möt Tom Simpson som flyttade från kiwins hemland till Katrineholm och startade NZ Craft Pies, en fabrik för nyzeeländska pajer.

TOM SIMPSON ÄR född och uppväxt i Christchurch, Nya Zeeland, staden som blev känd över hela världen i samband med terroristattacken i mars då 50 människor miste livet. – Min bästa kompis är begravningsdirektör och hade uppdraget att plocka upp de döda kropparna, säger Tom. Det var en hemsk händelse utförd av en sjuk människa men det är ändå svårt att förstå. De vill splittra samhället men det har motsatt effekt. Vi andra kommer samman ännu starkare. Tom gick i skolan där och gick därefter vidare till studier på universitetet vars inriktning var jordbruk. Ungefär som svenska SLU och de två universiteten har utbyte med varandra. – Det var så Victoria, min blivande fru, hamnade i Nya Zeeland. Hon läste livsmedelskunskap samtidigt som jag gjorde ett tillägg på min utbildning. Vi delade kontor och träffades där. När hon studerat färdigt åkte hon hem och skrev sin avhandling, därefter flyttade hon tillbaka till Nya Zeeland, berättar Tom. IDROTTEN HADE EN stor roll under Toms uppväxt. – Christchurch är en huvudstad för rugbyn som jag spelade och jag studerade på ett sportstipendium. Jag spelade inte för universitetslaget men i en lokal klubb som spelade i division 1. Jag kom med i regionslaget i ung ålder och var med ända upp i juniorlandslaget. – Jag hade höga mål både med studier och rugbyn men fokus skiftade. Lite för ofta till rugbyns fördel kanske, säger Tom med

TOM SIMPSON Ålder: 33 Familj: Hustrun Victoria och två grabbar, 6 och 4 år. Bor: Forssjö Fritid: Hinner med lite motion Läser: Just nu lite filosofi, Meditations, tankar av Marcus Aurelius. Viktigast just nu: Att lägga min mest begränsade resurs, tiden, på rätt saker

en glimt i ögonvrån. När jag bröt fingret kunde jag inte träna på fem veckor och det blev räddningen för studierna. Jag pluggade 15 timmar om dagen under den tiden och fixade betygen. – Veckan efter fingerbrottet blev jag erbjuden ett proffskontrakt och vi flyttade 100 mil norrut till Napier på Nordön. Det var ett bra lag som satsade stort och det var höga förväntningar på oss spelare. LIVET SOM PROFESSIONELL idrottare kanske kan verka spännande, men det kan också ha sina sidor. – Jag tränade på morgonen och på eftermiddagen och under dagen blev det rätt mycket ledig tid, säger Tom. Jag tyckte det var tråkigt att gå omkring och

rulla tummarna och när jag fick möjlighet att jobba hos en stor vintillverkare tackade jag ja. Jag jobbade deltid eftersom jag tränade och jag fick komma och gå som jag ville. Området kring Napier är ett stort vindistrikt och Victoria jobbade på labbet på ett annat företag. – Jag platsade i laget och spelade som ”pelare”, en position med mycket kroppskontakt. Då hade jag otur att råka ut för en nackskada och fick ett dubbelt diskbråck. En kirurg som tittade på skadan tyckte att en operation var allt för proteiner. riskfull och avrådde. Därmed var säljare ino rugbykarriären över. och åkte r Så Tom bytte sport till velodärefter v dromcyckling och gick ned 30 kg tör i Norr på ett halvår. Men re – Tidigare vägde jag 120 kg pendland vilket var bra i rugbyn, men velo- tribut. dromcyckling är en mer explosiv – Jag v sport. Efter några uppvärmnings- Det finns varv är man uppe i 50 km/tim sitta fast p när loppet startar och upp emot också bar 80 km/tim när man går i mål. bosätta os Jag körde nationalmästerskap i kunna häm cykling och de cyklister jag som Så i mitten nybörjare tävlade mot blev bland Forssjö, b de bästa i världen, i OS-medaljörklass. Och det hä – Nya DE LÄMNADE NAPIER och efter en stor expor mellanlandning i Christchurch dukter. Nä flyttade Tom och Victoria till så märkte Sverige i november 2011. importera – Victoria kommer från förädlar. S Eskilstuna så det var där vi importera hamnade och hon fick tillbaka Zeeland s jobbet på Kronfågel som hon Jag hade r lämnat för studier. Jag fick jobb Det var de på KTH inom ett världsomspän- men det v nande genforskningsprojekt som något åt d heter Human Protein Atlas där det som i man kartlägger alla mänskliga – Man


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

7

JULI 2019

Idéfarmen skapar konstrunda på de egna markerna BESÖKSMÅL • Idéfarmen vid Dunkers Lundby utanför Malmköping fortsätter vara eventbolaget som vrider och vänder på tillvaron och därmed skapar nya möjligheter för kulturkreatörer. Under sommaren bedriver Nina och Martin Wande lite egen konstgödsling när de öppnar upp sina marker för en konstrunda i skulpturparken Artfarm. Promenaden tar egentligen bara en kvart, men det är bra att avsätta lite mer tid. Elva konstnärer har bidragit med konstverk och installationer som alla inbjuder till en stunds eftertänksamhet. – Det här projektet startade i enkel form men det har en stor utvecklingspotential beroende på budget. Än så länge är det ideellt jobb för oss alla, säger Nina Wande. Det blir som en utställning för alla som inte vågar sig in i ett konstrum. Ta med picknic-korgen och kom hit. MILJÖN VID DUNKERS LUNDBY är fantastisk och det öppna landskapet har bidragit till att projektet har utvecklats från de första tankarna i våras till öppningen i början av juni. – Vi blev till slut tolv konstnärer men det växte efter hand. Folk hörde av sig och ville vara med och det har funnits stora möjligheter för alla att göra saker här. säger Ylva Skoglund som är en av de medverkande konstnärerna. En del av konstnärerna har jobbat i grupp och skapat konstverk tillsammans, andra har jobbat själva. – Temat är playground och alla har lekt på sitt sätt, säger Kaarin Bonde Jensen som deltar med verket ”Livselexir”. Flera av oss har tidigare varit med i Konst på Åsen, vi saknade det och nu är vi här. Det här är också en underbar plats. – Vi har öppet dygnet runt så kom gärna på kvällen, säger Martin Wande som också påminner om att konstrundan finns på deras privata mark och att det inte finns några faciliteter runt om.

jag fick n stor ja. Jag m jag k komma lle. Napier är kt och å labbet

ch spelaon med Då hade nackskaskbråck. skadan r allt för proteiner. Sedan jobbade jag som med var säljare inom livsmedelsbranschen och åkte runt i hela Europa och velodärefter var jag livsmedelsinspeked 30 kg tör i Norrköping. Men resande på arbetstid och 20 kg pendlande till jobb kräver ofta sin men velo- tribut. explosiv – Jag var trött på resandet. mnings- Det finns ingen livskvalitet i att m/tim sitta fast på ett tåg. Vi väntade p emot också barn och var tvungna att mål. bosätta oss så att någon skulle skap i kunna hämta och lämna på dagis. ag som Så i mitten av 2013 flyttade vi till ev bland Forssjö, berättar Tom. medalOch det här med pajerna…? – Nya Zeeland är en enormt r en stor exportör av livsmedelsprochurch dukter. När jag kom till Sverige a till så märkte jag hur mycket som . importeras hit och hur lite vi ån förädlar. Så jag började med att vi importera lite saker från Nya lbaka Zeeland som vi inte fick tag i här. hon Jag hade redan tankar på pajerna. k jobb Det var det andra som också hade, mspän- men det var ingen som gjorde ekt som något åt det. Så 2015 startade vi as där det som i dag är pajfabriken. kliga – Man är inte främmande

FOTO: MARIA PETTERSSON

FÖR KARIN NILSSON från Mellösa är formen ny. Hon jobbar med ull och var nyfiken på om tekniken gick att ta med sig ut i naturen i ett betydligt större format och skapade därför verket ”Inbjudan till samtal”. – Här kan man föra kloka samtal med den allvetande gåsen, säger Karin. Det innebär att den som kommer hit får vara lite delaktig, men det är bra. Man kan inte få allt serverat. Det här är första året för skulpturparken och Nina och Martin Wande på Idéfarmen siktar på att projektet ska växa från år till år. KFV MARKNADSFÖRING

för pajer i Europa, men på Nya Zeeland och i Australien äter man paj som snabbmat och de finns överallt, på caféer, mackar och sånt. Alla har sina egna recept och bara på Nya Zeeland finns det säkert 1000 pajproducenter. – Pajerna är också mer matiga än de nordeuropeiska och de äts på ett annat sätt, kulturen med paj finns inte här. Så förutom att etablera en ny produkt behöver vi också etablera en ny kultur. Hur kom ni igång? – Från början var det bara jag i företaget, sedan tog jag in en kompanjon som nu inte är kvar, och för ett år sedan började Victoria. – Har man en affärsidé måste man testa om den funkar. Först hyrde vi in oss i ett kök och jobbade järnet under helgen med pajer som vi sedan sålde in under veckan. Det gick ganska bra och efter ett tag sålde vi in pajerna redan innan de var bakade och allt detta i ett väldigt litet kök. – Den första lokalen stod färdig i januari 2017, men den räckte snart inte till. Redan samma år ökade vi lokalytan till nuvarande

800 kvm med öppna ytor och högt till tak. Hur har det gått? – Vi hade från början en vision att vara Europatäckande, men vi vill egentligen sprida våra produkter över hela världen. Vi har bra förutsättningar att producera mat i Sverige och världen vill ha mat man kan lita på. – Från det att vi startade har vi hela tiden ökat. Både försäljningsmässigt och personellt. Nu är vi fem personer som jobbar här. Marknaden finns. På Nya Zeeland finns minst 1000 pajbagerier men det finns miljarder människor i världen. Vi ska göra de bästa pajerna i världen så det finns plats för oss också.

SKULPTÖRERNA

MATS FREDRIKSSON

Gunnar Carl Nilsson – Portal – Obelisk Kaarin Bonde Jensen – Livselexir Inger Hahn-Redin – Hyllning till tv:s lekfulla matprogram Ylva Skoglund – Old time toy Inger-Linnéa Carlsson, Christina Lindblom, Inger Hahn-Redin – Den blå trädgården Anja Carlbom – Ringdans Nina och Martin Wande, byggt av Mikael Donnerstein – Tortyrgungan Åsa Jacobson och Patrik Strömdahl – Kobio Anna Fernell – Bollen Karin Nilsson – Inbjudan till samtal Greger Mikolajczak – In to

Hur ser framtiden ut för er själva? – Så småningom flyttar vi nog tillbaka till Nya Zeeland för att tillbringa somrarna i Sverige. Det är visserligen kul att åka skidor och så, men vi vill njuta av det bästa av våra två hemländer, avslutar Tom Simpson med ett leende. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

Karin Nilsson och hennes konstverk ”Inbjudan till samtal”.


8

JULI 2019

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

Trädgårdsstaden bjuderp Katrineholm är känt för sina många och vackra parker. Det finns också gott om offentlig konst i både stort och smått som är väl värd att ta del av. Varför inte tillbringa en semesterdag på hemmaplan i kulturens och avkopplingens tecken.

Med aktiviteterna i fokus få ut våra barn och ungdomar så att de inte blir stillasittande inomhus. – Det är ju också en grön park där vi Vika Deponi jobbar mycket med ljussättningen. Från början var det bara vägarna, men nu belyser vi på ett annat sätt för att man ska få en större helhetsupplevelse. För kommunen handlar det också om att förstärka trygghetskänslan och göra området säkrare. Tidigare kunde det bli ett litet tillhåll här, nu är det mycket mer rörlighet med fler besökare i parken. – Det är många barn som är här och leker, men för barn som vill ha avskildhet i sitt lekande finns också den möjligheten, säger Håkan. Lasstorp Stålmöblerna är bekväma, de torkar snabbt efter regn och inbjuder till att sätta sig en stund. Kanske i samspråk med någon man inte kände innan. Sveaparken har blivit en plats för möten mellan människor.

AKTIVITETER • Många av parkerna har Karsuddens sjukhus lekparker med aktiviteter för barn i olika åldrar. Den största lekparken ligger i Sveaparken och den har fått en rejäl V:a Sörmlands Räddningstjänst upprustning det senaste året.

– Sveaparken är kommunens mest frekventerade park, säger Håkan Stenström, trädgårdsarkitekt på Samhällsbyggnadsförvaltningen, som beskriver ETC:sStadsparken Solcellspark som en attraktionspark medan Sveaparken Gersnäs allé mer är en aktivitetspark. – Den är inte klar än, vi har kommit ungefär halvvägs med vad vi vill göra. Vi måste bara få med pengar i budgeten för det, säger Håkan. – Det vi har gjort nu är att vi öppnat upp och välkomnat in i parken. Tidigare var Suckarnas allé lekområdet ganska slutet bakom jordvallarna. Nu har vi valt att ta Gersnäs ned IPvissa av kullarna Västangården område. och fått ett luftigare och öppnare Gersnäs Volleybollplanen har flyttats från Stadsparallé aktiviteter. Vi måste ken för att skapaGersnäs mer

LLONVÄG HA

EN

RS

A ST RAK AN

SV

ÄG

SU

EN

EN

PL

OM

MO

KA PE LLG

.

GA TA N

V.

V.

RS

Ä

AR

RV

ÄG

EN

NY ÄN GS

ST

KA PE LLG

AT AN

BRO GR.

BRY GG ARE

.

MA LM

UG FR

ÖS TER

NG JU

A G AT AN TU N FO R

TU N

18

RK

ES

TO RP

AT AN

Arboretum

GA TA N

19

GA TA N

UL

SGATAN

NA LE

15. SANDBÄCKSPARKEN Sandbäcksparken ligger i östra Katrineholm vid lokstallarna. Parken består av buskage och uppvuxna löv och barrträd. V.

W N DU

G AS VÄ

N

B .B

.

EN B

ÄR

SB

AC

KE

ON

RNB

19. ARBORETUM Gatstuberg Här kan du hitta många ovanliga träd. Det finns närmare 100 olika arter till exempel finns ett 15-tal arter av björk, tulpanträd, rosenregn, trumpetträd, snödroppsträd, äkta kastanj och flera olika sorters magnolior. KY

IG

EN

Nybygget KSVÄ

G EN

LA

Djulö allé

XM

AN

Ä SV

G

RK

ÄN

GS

vars arbet ken, Grön samt lite y skolor och – Jag ty jag har no BE

G.

TL

.H

EN

ÄGEN

ST

ÄC

TE N

ROSA KOIVIS

D

TB

AT

18. KULLBERGSPARKEN parkförva Kullbergsparken ligger i östra Katrineholm och Skogskyrkogården består av en gräsmatta och flera storvuxna träd, är hon arb Skogskapellet exempelvis två större granar. Parken saknar idag anställda sittmöjligheter och har få lekmöjligheter.

AN

AR

OR

ÅSG

.B

.

Å SL

R

SV

N

ÅSP

17. FLORAPARKEN Djulö allé Floraparken ligger i östra Katrineholm. Parken ligger mellan Floragatan och Pilgatan och består av en gräsmatta, blandade träd och buskar samt en lekplats med slänggunga, sandlåda och ett lekhus med rutschkana.

CK

KAV

GE

N

AT AN

VÄ GE

G

ST

16. SVEAPARKEN Sveaparken, alldeles intill Kullbergska sjukhuset, är en populär park och då inte minst bland barnen. Här finns nämligen Katrineholms största lekpark. Parken har förvandlats till en mötesplats med nya planteringar, nya lekupplevelser som Backa vatten- och klätterlek, förbättrad belysning och mycket mer. BAC

EA VÄ

TO RP

TULL

ÅS

Furuliden

B JÖ

ES GA TA N

35

LL

G

VÄGEN

N

EN

JU LS ÄT ER S V Ä

.B .

GATA N

BALDERSGATAN

S VÄ G

ÅR DS

Att hålla p arbete som är en gran allt i trim stadens in turister oc Katrineho mats för s många år. SV

T E AT E R G ATA N STO HAG

AS VÄ G

STAL LG

G

SG .

SJ ÖG

LL B KU

Sandbäcksgården

Kullbergsparken

HE

FO R

ÅS GA TA N

G EN

ATA N

TA

VÄ G

ATA N

ATA N

EN

EN

KE N

TO RS

GATA N

OG

KG

P SG

AVÄ

TG

PA R

TO R

ST EN

ERG

MG AL

N

PÅ LS

A G AT AN

SG ATA

GM

SG

AT AN

Hemvärnsgården

GA TA N

P IL

17 FL OR

31

HE RK ULE

S VE

AG AT AN

AT AN

HERMES GATAN

AT AN G

SG

ATA N

S G AT AN

FI NN

O TT

ATAN

AT AN

AG OR ID R

GEN

JO HA

GA TA N GÄ RD

UG GL

RG

GA TA N

G

EJ

E GE ET

N

ÅS

TO

GATA N

JU

AT AN

OX

JD

SG

.

OG

UG

ER GS

R GF

NN ISB

S

FR

CA RL

ATAN

FL

ATA N FR UG

GATA N MA LM

N GE SA VÄ VA

N

PO RS

G AT A

FLORAGATAN

N

GA TA N RE GA JÄ

SG ATA

GA TA N M AL M VA

JU NG

VE RK HA NT

N

N GE

AR EG

SA VÄ

ATA N

VA SA VÄ GE

N

JÄ GA

GATA N

L ÄR OV ER K S GA TA N

GAT AN

N

SG ATA N

BIE VÄ GE

TIN GS HU

AT AN NÄ SG GE RS

IN

14. SIBELIUSPARKEN Sibeliusparken ligger vid Sibeliusgatan i centrala Katrineholm och består av en gräsmatta, uppvuxBackavallen na träd och ett mindre buskage med en sittbänk. IL S

SJ ÖG

31

VÄ G ER S

VA SA VÄ GE

M IM

KB AC

ÅRDS

Sandbäcksskolan FO RS

BA

A HA GE

BA CK

LLG

AN DS

VÄ G

GA TA N

HA LL

RN S

PS

GA GA TA N

EN HO

OR

AT AN

S TA

Olssons Vandrarhem Duveholmshellen

SK

G:a Karossen FR IG

GY LL

RT

S G AT AN

S BE RT

Apotek

34

RAMSJÖGATAN

Kullbergska sjukhuset

Akutmottagn. Vårdcentral

EK

AN

OG

VÄ GE N

32 16 33

N

AT

M

LIN NÉ

N

AG

AN

N

N

JO HA

GÖT

EN

TR

28

ÉR VÄ GE

GE

G

13. FJÄRILSPARKEN Här har vi medvetet planterat växter som lockar till sig fjärilar. Till exempel finns här fjärilsbuske, kärleksört, lavendel och hassel. Den allra mest oumbärliga växten är dock brännässlan, där många fjärilar lägger sina ägg!

TE GN

R P S GA T A N TO

N

DS

D

S

ATA N

GE

Ö N A G E RT RUDS V Ä G

N

VÄST

AN

R

O

GATA N

AV Ä

ATA N

ÅRD SG

OFFENTLIG staden K symbolis stadsvap Life, för a svenska, de närma rande sto varsam h parkarbe

ATA N

ATA N

OD

PR IN

ND

Ellwynska skolan

ÅR

R

.

ATA N

Stor

FIXG ATAN AT AN

TRÄ DG DJ UL ÖG

VÄ GE VA SA

AN AT

ST

10. SPRINGKÄLLAN Springkällan invigdes i augusti årDuveholmssjön 2000. Parken fick namnet Springkällan efter titeln på en av Dal Kerstin Ekmans böcker i Katrineholmssviten ”KvinDalstugan norna och staden”; Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och en Stad i ljus.

M

G

OD ND

SG

OG

SG

RA

S NÄ

PU

RG

RK

ER

AN AT

FR ED SG

TALLTULLVÄGE

TL A

GEN

12. STADSPARKEN Duveholmsgymnasiet Ekbacken hittar du Stadsparken I centrala Katrineholm som Sporthotell byggdes i slutet av 1940-talet. Friluftsscenen alldeles intill uteserveringen används flitigt under sommarhalvåret och parken har blivit en omtyckt mötesplats. AT A

SG

BE

FURUGATAN

SK

SG

GSG

SG AT AN

AG AT AN

D AL

ÖS TG

N

P

AN DS

AT AN

KY

TT SÄ

AG

R

ND

OR

OP

ATA N

BJ ÖR

11. BRODERITRÄDGÅRDEN Vårdcentral Broderiträdgården är den del av Stadsparken där den berömda tapetgruppen finns. Den planteras årligen med cirka 5 000 växter efter mönster från Fastighetsbyrån Arena den tid Nävertorpsskolan då barockens trädgårdskonst flödade vid stora europeiska slott och herresäten.

AT A G A

LL TO

GSB

DG

LA ND

SG AT AN LA ND

N ÖTAG ATA

LE N BA NVAL

TU

G

D O B IN ST ER K

A

RK TR SÄ

Ö LA

VINKE LG.

STOR A MAL MSVÄ

SKO

Skogsborgsskolan

GO TL

JÄ M

E

SK

TN ING

DR OT

N SG ATA

GATA N PR INS

ATA N SG NG KU

Södra skolan SAN

30

R

H

V AL

N

SG ATA

RE TE HIL

LS G.

GATA N

ER IGA TA N

G. GE K IN

5

AN

N

9. JÄRNVÄGSPARKEN Parken anlades redan år 1888. Här finns pilträd, planteringar och en fontän. Bland konstverken ses bland annat en porträttbyst av August Kullberg som var en av stadens tidiga näringslivsutvecklare och räknas som en av Katrineholms grundare.

GS G.

N

SG

29

Järvenplan Kupolen

DS GATAN

GATAN

G ATA

Järvenhallen

N

N

AN DS

RD

LINN ÉVÄ

B LE

SK ÅN

N AT A SG P R TO

SM ÅL

L.

AT

BA

Ödesdal

UP PL AN

ÄD

N GATA

.P

GE

EN

US

14

VÄ GS

N

ÄG

VÄG EN

LI

JÄ RN

15

AT AN

NB

EN

PS

LI DE

D AV

13

Tallåsskolan

BE

LG

. STE

ÄG

OR

ÄN GS

VILL AGAT AN

ES GATAN

Strandgården

8. KYRKPARKEN Kyrkparken ligger i norra Katrineholm i anslutning till Katrineholms kyrka. Parken har klippta gräsDuveholmsbadet mattor och uppvuxna träd. ST

EB ER

27

TR

JOH

SV LO VIS

ÉR VÄ GE

G.

K

Nävertorpsparken

LM

AE

ATA N

VÄ GE

TE GN

MO

Katr Rosa Koivis Logi

ST AL

SI

12 Stadsparken 21-26

16

SS

AC

N

4

ST ER

N

ATA N

EN

Lokstallarna

10

Mariakyrkan

ÄG

TAN

LB

GE

A AM

OR

DS

ST

AN

Nävertorp

BL OM

ÉR VÄ GE

VA

UL

AN AT

KO RN

SG

ÖL

7. VATTENTORNETS PARK Vattentornets naturpark ligger i östra Katrineholm och består av uppvuxen blandskog med många stigar och promenad-och cykelstråk. CL

SG AT AN

R

GATAN

M

SJ

Nävertorps kyrka

TE GN

TA N

T TA L L

HE

ATA N

NY

RÅ GG

LM SG

NÄ RK

GATA N

DU VE HO

GEN

6. NOLNÄSPARKEN Nolnäsparken ligger i centrala Katrineholm i direkt anslutning till kyrkogården och består av en gräsmatta och uppvuxna träd.

NG EN

EG AT AN

N

PUN

GÖ TA

KE

TO RP

12

NS GA

11

Gröna Nämnd11 Kulle huset 17-20

VÄG EN

VILL AGA TAN

OP

VÄ ST

AC

JE GA TA N

RG NÄVE RT.TO

CKE N

ATA N

LB

MO GE

ÄV E

MS VÄ

L TA

3

PS GA TA N

GEN

MAL

GATAN

ST OR

15 14Safiren

DJ UL ÖG

LIN NÉ

ANV Ä

N

RA

BJ UR

Hotell Kungsbacken

ATA N

ÄG EN

LP

ODDE R

STO

LIN NÉ

ER SV

2

TIG EN

DA GA TA N

ST AV S

EN

SA LO

ÄG

GE N

ALS JÖG

GE TU

DV

SO LVÄ

G ÅK

TIN BO

GE

N

TA LLS

KE RS

VE TE GA TA N

DS

GEVÄGE

NTAN

LÖ VÄ

GE N TS VÄ BR OT ST EN

N

GE

GU

L IN

AN

KOL STU

SG LÄ

TORGGATAN

KILVÄG EN

EN

AN

ÖL

AT

V.

SJ

EN

Gamla kyrkogården VI N

SK OG

N

OG

LS

N

1

N

TAL LBA

M

ÄL

GE

AC KE

SÖ RM

GE N NS VÄ

LL

ÄG

5. GÖTAPARKEN Götaparken ligger i södra Katrineholm. Parken har gräsytor, lekplats och bollplan. DH

KS TE

RG

KO

PV

SO LB

NYHE MSGATAN

AN AT

AS

EN

STENBR OTTSVÄ GEN

G

HÄSTS

ÄG

G AT AN

ER

ärmbol

KV

13 Polis

STO RGA

9

8

FR ED SG

N

BR UN

Hotel Statt

.

N

Stortorget

SV

N ATA

BO

BL OC

AT

AN

N

DE

GE

OD

SG ATA

OS

N

LG

ON

GE

LM SG .

Hotel Gillet

GE

GE

AN AT

TR

G

R

Ä SV

M

LÖ VÅ SV

36

Östra skolan

AT AN

DE

EG

ST

R

OR

V IN

6

1

E ÅK

SG AT AN

AN

NN

S

E ÖD

N TA GA

HJ

ATA N

KU NG

AT

4. NÄVERTORPSPARKEN Hittar du vid Kerstinbodagatan i Nävertorp, den Nyhemshallen kopplar samman ett stort grönområde med Nävertorpskyrkan. I parken finns en lekplats och Nyhemsskolan en vacker fontän. GE

G.

N TA GA

DJ UL ÖG

ATA N

NO RR MA

BO ND EG

Lövåsgården

RP SG .

5-6

7

GATAN

10

ATA N

GR EV

GJ UT

G

N TA GA

SG

KÖ PM AN

KU NG

G AT AN FO RM

ATA N ER IG M EJ

RA

GS

AN AT

ÄN

RG

TA N NN GA

SG

CK

RN

FR ED SG

Pumpenområdet BO

M

BÄ A KV

OL

YR

ÖH

M

N

SJ

VÄGE

R IE

SM ED

LA OD

ÅK

MA

Lindengymnasiet

SKF

LAS STO

AN AT

G:a Mejeriet

N

3. LÖVÄNGEN Vid Lövängsgatan i Nävertorp ligger Lövängen som täcks av en klippt gräsmatta och har flera uppvuxna björkar.

EN

SG AT AN

MATS FREDRIKSSON

G

Sörmlands Printing Solutions

Sjötorps Bygg

IG ST

FR ED

KFV MARKNADSFÖRING

EN

Järnvägsstation Resecentrum

FAB RIK

RA

KU NG

VÄ ST

MA RG

N

ÄG

EL

GE

TA N

ATAN EN ER VÄ GE

NV

G

G

ÄG

OS SE

3-4 9

AT AN

AN AT

RS

AT AN

TT ER SG

G

KE

kyrka

AN

SV

AT AN

2

PM

V IN

8 Katrineholms

SKF

Finja Betong

Sveaverken

Presto Brandredskap

AT AN

2. NÄVERTORPS TORG Vid torget i Nävertorp finns också en mindre park, även den utmed Kerstinbodagatan. Här finns trevliga sittytor och planteringar med vackra blommor.

N

EN

VÄ GE N

STO RG

Blomberg & Stensson

Sims Recycling

SK OL GA

7

EN

HÖ GM

KY RK OG

G IG

ÄG

BO ND EG

VÄ RM

EN RV

ÄG

GV

Västra skolan

Tekniska Verken

GE

EN

VA LLA

UN

ON

ÄG

ÄG

VI

.

LJ

IK

Norrgården N ST EN SÄ

1. SKOGSGLÄNTAN Skogsgläntan ligger mitt i bostadsområdet Nävertorp i Katrineholm. Parken täcks av en gräsmatta och uppvuxna björkar.

Skandinaviska Byggelement

ER SG ATA

RE GA TA N

Våra parker (röda markeringar)

EN

SG

ÄG

KR

NV

LV

K O LL ONIG .

STE NS ÄTT

TE

GV

RO

PE

EN

OL IGAT AN TIV

UN

S

SG

AN

Kolloniområde

LJ

ND

ER

ÄG

GA

TAN

N

R

ÅK

SV

ÄP

ÄG

GE

RG

SV

N V Ä GEN

AT

Håkan Stenström, kommunens trädgårdsarkitekt, vid den nyrenoverade Sveaparken.

E BE

BÄR

M

PO

US

ANN

.

LB

KR Å K

EN

EN

R

KR

PS

LL

ÄG

VI N

N

OR

TA

ST

TAN

GA

EGA

KU

SV

V Ä G EN

TAN

AR

EN

ÅV

UL

UB

GA

N

ST

. AG

AR

RS

DG

DS

S

S ÄBY

GG

B ÄRS

JOR

B

NY

NYG ÅR

BI

AV

Cathrineholms Gård

LL

Näsnaren

VA

Gersnäs

EM

.V.


9

JULI 2019

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

på konstupplevelser ... Konstverk för alla OFFENTLIG KONST • Katrineholm satsar på den offentliga konsten och det finns mer än 40 verk runtom i kommunen. Konstens syfte är att smycka och skapa identitet till platsen, men också väcka känslor och bidra till viktiga diskussioner. Den offent­ liga konsten i Katrineholm används både i projekt och Kultur­ huset Ängelns programverksamhet, framför allt av barn.

Offentliga konstverk (blå markeringar) 1. 2. 3. 4. 5.

Sågmon

ÖS TE RL ED EN

VI

SS

GE

DE

GE

N

N

ÖS TE RL ED EN

Katrineholms Rosa Koivisto är arbetsledare för trädgårdsarbetarna som håller snyggt i Stadsparken, runt Gröna kulle och i centrum. Logistikcentrum

Stort arbete bakom våra vackra parker

S LT

G

R IN

GV

ÄG

ÖR

GE

V.

SKI RTO RPS

G

G

EN

TE N

S L ID

OR

TO RP

ÅSP

OG

SK

GS

K.

ATA N

ATAN

GR

STEN BAC

ÅSG

Parken och består uskar samt och ett

AG SG

L TA L

OP

ÄN

ÄGEN ÅSV

TA LL

ÅS VÄ

GE N

Scoutgård

KY

ROSA KOIVISTO HAR jobbat med

RK

OG

parkförvaltning i 29 år. I dag olm och Skogskyrkogården Stalls Backe uxna träd, är hon arbetsledare för tre fast Skogskapellet aknar idag anställda och nio säsongsarbetare er. ÅR

DS

GE

N

GS

ST

R

G.

TL

.H

EM

PS

G

EN

AVÄ

MN

G

GRA NLID E

G VÄ

EN

Ö

AN

D

ST

IG

EN

Reningsverk

– De används i första hand för vår egen räkning, men även till KFAB, KIAB och Vingåkers kom­ mun, säger Stefan Ivarsson, chef för parkenheten på Katrineholms kommun. – Därutöver odlar vi fram 30 000 penséer som sätts ut på våren, 6 000 höstväxter till de stora krukorna i centrum samt 8 500 julstjärnor för eget behov och för försäljning.

Utanför kartan: Genombrytning, konstverk i rostfritt stål av Åke Lagerborg, vid Duveholmshallen Malanganerna, konstverk av cortenstål av Lenny Clarhäll, vid Djulökorset Litterär bänk tillängnad Selma Lagerlöf, formgiven av Gustav Person, vid St Djulö Tasty Garden, konstverk av Henrietta Kozica, i Nyhemsskolans matsal Försök att lägga ett äpple på ett bord, konstverk i brons av PG Thelander, i Julita, intill Almgården Vårflickan, skulptur i brons av Edvin Öhrström, i Valla Köpmangatan/Storgatan Läs mer om Katrineholms kommuns offentliga konstverk på www.katrineholm.se/uppleva--gora/offentlig-konst

N

KL

IN T

EN

BA

RR

SK

O

G

EN

.V.

EN

ÄN

BE

CK

RK

BA

KY

vars arbetsområde är Stadspar­ ken, Gröna kulle och centrum samt lite ytor åt KFAB och KIAB, skolor och området runt Safiren. – Jag tycker jobbet är roligt och jag har nog stans vackraste arbets­ EK

Gatstuberg

Det finns nns ett egn, trumch flera

RE

EN

V ÄGE

N

N

N

VÄ GE

ST OH

TTO

ST IG

EN

GE

R IN

EN

L.

AT AN

OV

AG ET

TU

H Ä L L S T U G E VÄ

.P

G

G EN

RP SVÄGEN

NM

H

R I N G VÄ

ÅS

EN

EN

N

ÄG

sin villaträdgård inser hur mycket jobb som ligger bakom våra Laggarhult vackra parker. – Under planteringstiden hinner vi inte så mycket annat, säger Rosa. Vi börjar i slutet av maj, i år blev vi klara tidigt men det tog ändå fyra veckor. I början på oktober gräver vi sedan upp sommarblommorna och planterar lökar som växer upp nästa vår. – Vi är ett bra gäng och det är skönt. Man måste ha intresse för trädgårdsarbete och tycka om att göra fint och hålla snyggt. Just där­ för är det extra tråkigt för oss med dem som förstör och river upp. Då får vi plantera om och det tar tid och kostar pengar, säger Rosa. ÅS

GE

S LL

LAN

DAP

BO

LIN

MA

N

PLA MA

EN

BJ

D AV

JA KT

AN AT

BO

DU VSL

SG .

TO RP

FI NN

ST EN PA R

U

LI N

K

N

H

EN

AR

EN

EA VÄ

NB

SGATAN

G

. STE

STO HAG

G

G

Att hålla parkerna fina är ett arbete som inte gör sig självt, det är en grannlaga uppgift att hålla allt i trim. Till glädje inte bara för stadens invånare utan också för turister och andra besökande och Katrineholm har uppmärksam­ mats för sina vackra parker under många år. JOH

T E AT E R G ATA N

Ö

ÄG

LA

SV

MA

AN AT

ÄG

KG

SJ

G EN

EN

M

ÄS VÄ

GV ÄG

ÄL

Ä G EN

DEN SOM FÖRSÖKT hålla ordning på

GV

HJ

N AV

RIN

G

G ÖT

AN AT

R IN

Arboretum

LINB

AN AT

AN AT

Sandbäcksgården

BR EN

EG

SJ ÖG

OG

AN AT

N

ATA N

GM

R IG

BA

ST

R EM

L IN

ATAN

ATA N

AT AN

TA N

OG

IN

DU

plats, säger Rosa när hon tittar ut över Stadsparken. – När jag började sa jag att här ska jag bli kvar tills jag blir pen­ sionär, nu är det inte så många år kvar, säger hon med ett leende.

Laggarhults gård

R

N ATA

TG

N TA GA

TO

LG

GM

AL

RÖKS

GE

IN

OFFENTLIG MILJÖ • Trädgårdsstaden Katrineholm markeras symboliskt av rosen i vårt stadsvapen. IRL, eller In Real Life, för att prata modern svenska, symboliseras Vattentornet den av de närmare 20 parker av varierande storlek som sköts med varsam hand av kommunens parkarbetare.

ksskolan

RM

ODA

TE

Änglaspel av Kent Karlsson, Vingåkersvägen Talking forest, 80 meter lång murmålning av Henrietta Kozica, Bondegatan August Kullberg, bronsskulptur av Stig Månsson, Järnvägsparken Tre strutsar i väntan på, bronsfigur av PG Thelander, Järnvägsparken Spår i tiden, Hjulet och de förflutnas små fossil av Anna Berglind-Mörlid, i Lövatunneln 6. Boggie av Bo Lindholm, i Lövatunneln 7. Växande Form, väggutsmyckning av Bo Olls, Stortorget 8. Strömplan och Köpmangatan, gatukonst av Uta Jacobs 9. Färgglädje, väggskulptur på elskåpet vid parkeringen av Francesc Taltavull 10. Carl Fredrikssons minnesplatta av Carl Bergström, infarten till parkeringen 11. Varje dag, neonljus och ledlampor av Merja Puustinen och Andy Best, tunneln under Vasabron 12. Elva år, bronsskulptur av David Wretling, Tegnervägen gamla KTS 13. Eka av Ann-Charlott Fornhed. Hyllar Fogelstadgruppen, vid Kulturhuset Ängeln 14. Hjalmar Branting, bronsbyst av Carl Eldh, framför Folkets hus. 15. Per Albin Hansson, bronsrelief av Ture Jörgensen, vid Folkets hus 16. Igelkottfamilj, fasadutsmyckning av Göran Lange, korsningen Tegnérvägen/ Drottninggatan 17. Gustav Robert Grönkvist, bronsskulptur av Hedda Grönkvist, vid Gröna kulle 18. Helena, bronsskulptur av Marylyn Gierow, vid Gröna kulle 19. Liten snigel, skulptur i betong av Per Agélii, vid Gröna kulle 20. Från fall till fall, skulptur i koppar med rinnande vatten, vid Gröna kulle 21. Fölet, bronsskulptur av Sven Frick, i Stadsparken 22. Litterär bänk tillägnad Ragnar Thoursie, formgiven av Gustav Person, i Stadsparken 23. Morgon, bronsskulptur av Axel G Wallenberg, i Stadsparken 24. Fru Krokodil, konstverk i gummi av Eric Langert, i Stadsparken 25. Galago, bronsskulptur av Hanna Beling, i Stadsparken 26. Kreaturstorg, skulpturer i glasfiber av Monika Gora, i Stadsparken 27. Solsken på grå sten, konstverk i sten och järn av Lotti Ringström, i kv Kamelen 28. Big blue, skulptur i aluminium av Linda Bäckström, vid kv Hästen Linnévägen/ Eriksbergsvägen 29. Hemljus, konstverk monterat på lyktstolpar av Mikael Richter och Karen Froede, vid Södra skolan 30. Skär i luften, konstverk av Charlotte Öberg-Bakos, vid Backavallsrondellen 31. Det lilla är det stora, tvådelat konstverk med barn och körsbärsblomma av Niklas Mulari 32. Glowing House, konstverk av Tina Frausin, i Sveaparken 33. Tummen, skulptur i glasfiberlaminat av Axell Nordell, i Sveaparken 34. Myrägg och insekter, skulpturgrupp i brons av Knut-Erik Lindberg, vid Sandbäcksskolan 35. Motorisk scenografi (De vandrande husen), konstverk i metall och aluminium av Annika Oskarsson och Thomas Nordström, vid Nyköpingsvägen 36. Blåklockan, skulptur av Niklas Mulari, vid rondellen vid Lövåsens köpcentrum

I KOMMUNENS EGET växthus odlas varje år 45 000 sommarplantor upp. Oxkällan

ETT BEKYMMER I dessa tider skulle kunna vara bevattningen, men närheten till sjön löser problemet för växthuset vid Rosenholm. – De tar vatten från ett eget pumpställe vid Djulösjön varifrån det körs till växthuset. Fyra perso­ ner jobbar i olika skift på nätterna för att vattna blommorna. De sköter också de nyplanterade träd som under två år bevattnas med hjälp av vattensäckar som rymmer 70 liter vatten. Bara i den nya tra­ fikplatsen vid Talltullen finns det 159 nyplanterade träd, summerar Stefan Ivarsson. KFV MARKNADSFÖRING

MATS FREDRIKSSON

Galago av Hanna Beling.


10

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JULI 2019

Smultronställen på hemmaplan I vår hembygd har vi alla våra egna favoritplatser dit vi gärna återvänder när vi är lediga. Här får du några tips på besöksmål under sommaren. Vilket är ditt smultronställe? Berätta om det för andra så att fler får möjlighet att dela din upplevelse.

RICHARD ERICSON

CLARA WALLER

Konstnär

– Jag rekommenderar vår nyrenoverade lokal Rosenhane och utställningen om Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad. Både rofyllt och intressant.

Vd Factory Outlet

– När jag får tid över så åker jag till Julita Gård tillsammans med mina barnbarn

TOMAS THOR

Hotellägare

– Jag måste säga att mitt smultronställe i Katrineholm är Djulöområdet. Det blir bara bättre och bättre.

JEFF LINDSTRÖM

Skådespelare

– Mitt absoluta smultronställe i Katrineholm är mina föräldrars stuga i Ålsäter, mer specifikt nånstans simmande i Kolsnaren eller springandes i den talltäta skogen.

CHARLES OCH SOPHIE ASKER

Kommunstyrelsens ordförande

GÖRAN DAHLSTRÖM

– Vi packar en picknic-korg och ger oss ut på Tisnaren. Kanske tar vi med oss ett fiskespö.

– Jag åker till Djulöområdet. Där har jag växt upp som barn och dit är det fantastiskt att återvända som vuxen.

Beckershofs Herrgård

ÅSA PLANTIN

Semesterexpert på Globus Resebyrå

– Jag åker till Fagerön och badar, solar, äter gott och njuter tillsammans med min familj.

ELLIOT MAXSTAD

Bagare

– 4H är roligt. Man kan åka till glasskiosken vid Djulö också.

MARIA MOQVIST

JOVAN RADOMIR

Säljchef Katrineholms-Kuriren

Tv-profil

– Är det soligt åker jag till Lyttersta med picknic-korg och solstol.

– När jag inte njuter på sommarstället i Ålsäter så tycker jag Stora Djulö Herrgård är ett riktigt smultronställe med vacker miljö och god mat.

PRESENTKORT Presentkort Presentkort

200 kr 100 kr

Har du svårt att bestämma dig eller är du osäker på vad du vill ge bort i present så är Presentkort en idealisk gåva

Här kan du köpa presentkorten:

DATUM MOT KONTANTER VÄRDE: ETTHUNDRA KRONOR. PRESENTKORTET ÄR EN VÄRDEHANDLING OCH KAN EJ BYTAS GÄLLER HOS FÖRETAG ANSLUTNA TILL KFV MARKNADSFÖRING

DATUM

Vi tar emot presentkort: • Dressmann • Drottningplansklinik • Dufweholms Herrgård • Eleganza • Elektrotjänst • Enjoy Bar & Mat • EventX • Floda Prästgård • Fröken C • Garmlands Guld & Silver • Glad Rags

VÄRDE: TVÅHUNDRA KRONOR. PRESENTKORTET ÄR EN VÄRDEHANDLING OCH KAN EJ BYTAS MOT KONTANTER GÄLLER HOS FÖRETAG ANSLUTNA TILL KFV MARKNADSFÖRING

GILTIG TVÅ ÅR FRÅN INKÖP

• Katrineholms Turistinformation • ICA Maxi

• Allt för händer & fötter • Annas Gröna Rum • Anne Maries Tyg Garn och Sömnad • Apoteket Violen • Audio Video • Bela anno 1923 • Cayenne • Cri • Cykel & Sport • Djulöbadets Camping

GILTIG TVÅ ÅR FRÅN INKÖP

• HaRos Wellness Garden • Heaven or Hell • Helenergi • Hemtex • Holmbergs Tryckeri • Hotel Malmköping • Hotel Statt • Hälsogymet • ICA Maxi • ICA Nära • ICA Speceritjänst • Idéfarmen

• • • • • • • • • • •

Jaana & co Julita Gård KappAhl Katrineholms Hyrmaskiner Katrineholms Turistinformation Kerstins Skinnbod KFV IT Kjell & Co KomoLek Lida Gård Life

UNDERSKRIFT

UNDERSKRIFT

• • • • • • • • • • • •

MatPiraten Motorkompaniet Mums vegansk mat Måhlarnas Gårdsbutik Nagelfixeri’t Ninas Kammare NZ Craft Pies Påhlssons Daylight Royal Nail & Form Safiren Silverworth (Si) Själalyft

• Självfallet • Skobes Bil • Sköna Gertruds Te & Kaffe • Specsavers • Stjärnkliniken • Stjärnurmakarna • Stora Djulö Herrgård • Stortorgets Bistro • Strandviks Blommor • Städteknik • Sultans Konditori • Svenssons Foto

• Synsam • Team Oksana Dance & Fitness • Teater Klämman • TT Clean Solutions • Vingåkers Factory Outlet

• • • •

Åkes skor Ängby Ull o Hantverk Ängens pärla Änglarnas kök

Presentkorten är en värdehandling och kan ej bytas mot kontanter – KFV Marknadsföring 2019.07.19


ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

11

JULI 2019

Välkommen till

Katrineholm Flen Vingåker ÄNDEBOLS GÅRD. FOTO: ROCCO GUSTAFSSON

ÖSTERÅKERSBYGDEN

FOTO: MADICKEN STENEGARD

JULITA STORA HUSET. FOTO: ANDREAS SANDER

VÄSTRA SÖRMLAND www.visitkatrineholm.se www.visitflen.se www.vingaker.se/turism


Kundklubb KFV 12

ETT DIGITALT MAGASIN FRÅN KFV MARKNADSFÖRING – DECEMBER 2014

JUNI 2019

Bli medlem du också!

Ta del av evenemang och erbjudanden från våra medlemmar

info@kfvmarknadsforing.se

Profile for kfvmarknadsforing

Online juli 2019  

Online juli 2019

Online juli 2019  

Online juli 2019