Page 1

TEMA

T ele fo n i Lockout og skole i Indien

3 2013

TEST af sodavandsis

LĂŚs ogsĂĽ om

Hospitalsklovne Hvad er der inde i en telefon? Rikke, Rune og Rasmus Sjov med mobilbilleder ... og meget mere


HEIIIIII XD NR . 3/2 0 12 13 R. 1/ 20 A N S VA R S H AV E N D E RE D A K T Ø R A N S VA R SPerez H AV E N D E RE D A K T Ø R Christinna Christinna T: 23 25 88Perez 87 T: 25 88 87 E: 23 kaff@kfum-kfuk.dk E: kaff@kfum-kfuk.dk (En, der laver mad) (At de har tid til at lytte) RE D A K T I O N RE AK TIO N vi mangler) (og D hvilken app, (og hvad det bedste er ved vores familier) Anne Korsgaard E: anne@kfum-kfuk.dk Anne Korsgaard (En, der vasker op) E: anne_cka@hotmail.com (De er der altid, når man har brug for Majken Skjølstrup dem) E: majken@kfum-kfuk.dk (En, der kan stoppe tiden) Majken Skjølstrup E: majken@kfum-kfuk.dk Mette Krawiec (Alle er lige dejligt skøre som (En, der kanså lægge sengetøj på) mig) Mette Krawiec Per Stærk Andreasen E: per@kfum-kfuk.dk mette@kfum-kfuk.dk E: (Vi fælles træk)ud fra mine (En,har dermange kan skrive sms'er tanker) Per Stærk Andreasen E: per@kfum-kfuk.dk Rune Hoff Lauridsen (At jeg har mange sjove onkler) E: runehoff@kfum-kfuk.dk (En, der kan tømme opvaskemaskinen) Rune Hoff Lauridsen A S VA R S H AV E N D E U D G I V E R E:Nrunehoff@kfum-kfuk.dk KFUM og KFUK i Danmark (At vi kan grine sammen) Valby Langgade 19 2500 Valby A Nnational@kfum-kfuk.dk S VA R S H AV E N D E U D G I V E R E: KFUM og15 KFUK T: 36 14 33 i Danmark Valby Langgade 19 F O T O Valby 2500 Heidi Lund Poulsen, Kristian Ager, E: national@kfum-kfuk.dk KFUM og15 KFUK T: 36 14 33 i Esbjerg, Per Stærk Andreasen, Rune Hoff Lauridsen, FOTO Istockphoto.com m.fl. Agenzy A/S, Christinna Perez, Maria L AY O U Niels T Karina Rydendahl Merrild Larsen, Dreamtime.com, m.fl. F O R S I D E F O T O Luca Capelli L AY O U T Kathrine Winther Iversen T R Y K Kailow F O R S I D E F O T O Istockphoto FORM ÅL FOR KR FY UK M Kailow O G K F U K I D A N M A RK T KFUM og KFUK er en børne- og F ORM ÅL FOR ungdomsorganisation, som har K UM OG F U K I Devangeliet A N M A RK tilFformål at K forkynde KFUM og KFUK er en børne- og om Jesus Kristus. ungdomsorganisation, som har til formål at forkynde evangeliet om Jesus Kristus.

Der findes over 5.000.000.000 personer i verden, som har en mobiltelefon. Vildt! Det er så mange personer, at næsten alle har en mobiltelefon i dag. Kender du én, der ikke har en mobiltelefon? Måske dig selv? Din lillebror? Eller din bedstemor? Jeg gør ikke – og det er, selvom vi i Danmark har haft mobiltelefon i KUN 26 år. Det betyder, at da dine forældre og bedsteforældre var på din alder, havde de ikke en mobiltelefon. Kan du forestille dig dine forældre uden en mobiltelefon? Nej vel? Som du nok har gættet, kan du i dette nummer af BRICKS blive lidt klogere på, hvad mobiltelefonen egentlig er for en ting. Du kan læse om, hvad der faktisk er inde i en mobiltelefon, men også, hvad du selv kan putte i din mobiltelefon. Selv om du måske ikke bruger en mobiltelefon, skal du blive ved med at læse i bladet. Du vil nemlig kunne finde ud af, hvordan man laver musik, og hvilke ispinde man skal spise i sommervarmen. God læselyst og rigtig god sommer!

Mine tre seneste mobiltelefoner.


BRICKS snakker med …

af Rune Hoff Lauridsen Filop og Fiola er hospitalsklovne. Det betyder, at de besøger børn, som er på hospitalet. BRICKS har snakket med dem begge to, og nedenfor kan du læse om, hvad de laver. De snakker lidt sjovt, så hvis du ser et ord, du ikke helt kan forstå, så se i parentesen efter ordet. Her har vi skrevet, hvad ordet betyder.

Hvad så hvis børnene er kede af det? Så er vi da også kede af det! For så er der ikke noget at grine af. Nogle gange græder vi, og nogle gange synger vi. Fiola har nemlig sådan en ukulele, som hun spiller på, og så kan vi synge alle slags sange i hele sverden (verden).

Tror I på Gud? Hvad laver man, når man er hospitalsklovn? Man drikker kokao (kakao) og spiller bordfodbold. Så er man også på besøg, og så hepper man på personalet. Og nogle gange så skal man også have taget dem der i armen (Filop taler om, at man nogle gange skal have taget en blodprøve).

Hvad snakker I så med de børn, der er på hospitalet, om? Vi snakker tit om noget med koniner (kaniner), og så blæser vi sæbeflofler (sæbebobler). Vi er også nogle gange på rov. Så går vi nemlig hen et hemmeligt sted og forslikker (spiser slik).

Er det ikke noget med ham der med liv i ånden? Vi vil godt høre om ham? Hvis han siger noget klogt, så kan det godt være, at vi tror på ham. Så måske?


LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT

i skole

Af Christinna Perez

I Esbjerg fik børnene mulighed for at komme på KFUM og KFUK. Her skete der en masse sjovt, og de havde en anderledes skole.

Hvad lavede du i april, hvor skolen var lukket, fordi lærerne ikke måtte undervise? Savnede du din skole og dine lærere? Kedede du dig? Eller havde du det bare rigtig sjovt hele tiden?

Nogle skrev et brev til deres lærere og fortalte dem, at de savnede dem. Og så var der selvfølgelig god tid til at spise morgenmad.

LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT LOCKOUT

Ikke alle børn kan komme


Hvad vil du gerne være, når du bliver stor? Har du tænkt på, hvad du skal lære? Man skal lære en helt masse i skolen for at kunne blive det, man gerne vil være.

I Danmark går alle børn i skole. Og det er heldigt. Mange steder i verden kan børn ikke komme i skole. De skal hjælpe deres forældre med at tjene penge. Og de kan ikke vælge, hvad de vil være, når de bliver store. Derfor drømmer mange børn om at få lov til at komme i skole.

Indien er et stort land, der ligger langt væk fra Danmark. I Indien er der mange fattige børn. KFUM og KFUK hjælper dem, så de kan komme i skole. Og det er børnene rigtig glade for. Der er også nogle danskere, der rejser derover for at hjælpe børnene i en lektiecafé.

INDIEN INDIEN INDIEN INDIEN INDIEN

INDIEN INDIEN INDIEN INDIEN INDIEN


rk A A f Per Stæ

ndreasen

ad er

an ?

ob il k

spørger

m in d E ES T det FED

Hv

Ditte-Marie K.K. Pedersen, 10 år, Odense Den har fede smileys, som er sjove at sende til alle mine venner. Derudover har jeg app'en ”Talking James”, som er et talende egern. Den gentager det, man siger, og så kan den sige sjove lyde.

Liv Als Fredslund, 11 år, Odense At ringe til mine venner - så behøver jeg ikke lige at være sammen med dem, jeg gerne vil snakke med.

Sally S. Pedersen,

10 år, Odense At den kan optage en masse videoer og billeder, og hvis jeg tager et billede eller en sjov video, så kan jeg sende det videre til mine venner.

Freya Juul Pedersen, 9 år, Odense Alle mine fede apps og bestemt min specielle ”dørklokke-app”, som er virkelig sjov. Derudover er det, at jeg kan ringe til andre, så jeg kan snakke med alle mine venner og veninder, når vi ikke kan være sammen.


g n i l k i v d u s n e n Telefo Alexander Graham Bell fra Skotland opfandt telefonen o. . . H a ll

oo

De første telefoner kom til Danmark. Der var ingen knapper på. Når man løftede røret, snakkede man med en telefonist, der spurgte, hvem man ville tale med. Der kommer en drejeskive med tal på telefonerne, så man selv kan ringe til den, man gerne vil snakke med. erne: Der var op til 7 års ventetid på at få en telefon. Bib bib biib

Hej

mo

r

Verdens første sms bliver sendt.

l

hva d

r en

s

De første mobiltelefoner kom til Danmark. De vejede ca. 10 kg, det er lige så meget som din fars cykel, og de kostede 45.000 kr. per styk.

sm

s

erne: Nu kommer der knapper på telefonerne.

g aver du. J e

Den første mobiltelefon, man kunne bære i hånden, kom i butikkerne. Den første iPhone udkom. Stort set alle danskere ejer en mobiltelefon.

Af Majken Skjølstrup

iv e kr


Hvad er der inde i din telefon?

Af Anne Korsgaard

I dag bruger vi vores telefon hele tiden - til alting. Men hvad er det egentlig, der gemmer sig inde i telefonen? Her er bare lidt af det:

Tale sammen eller SMS’e? af Rune Hoff Lauridsen Hvad vil du helst? Sende en sms til din bedste ven eller tale sammen med ham eller hende?

Det bedste ved at tale sammen er, at man kan se sin ven lige ind i øjnene, og man kan række begge arme ud og give et knus. Der er ikke opfundet en mobil endnu, som har arme, der kan give knus. Når man taler sammen, så kan man også grine eller græde sammen, og det kan være meget rart.

Når man sender en sms, kan man skrive, hvad man lige går og tænker på. Måske har man fået en god ide, eller måske er man blevet lidt ked af noget. Så er det rart, at man kan sende en sms til en god ven og så sidde med sin telefon og vente på et svar. Det kan også nogle gange være lettere at sende en sms, hvis man gerne vil fortælle noget, der er lidt svært at tale om.


ANMELDELSER Af Anne Korsgaard

DAGENS APP

Dagens app giver dig hver dag mulighed for at downloade en applikation, som normalt koster penge, gratis. Selv en så populær app som Fruit Ninja (6 kr.) har de haft som gratis app. Det er dog ikke altid, at app'en som præsenteres, normalt koster penge, hvilket hiver app'en ned på 3 stjerner.



MATHFEUD

Skal du øve dig i den lille tabel? Eller bare plus og minus? Og skal det være sjovt samtidig? Så er Mathfeud en god app. Her regner man på tid mod en modspiller og skal forsøge at få så mange points som muligt ved hjælp af forskellige boostere. 3 ud af 4 stjerner for at gøre matematik sjovt, men den er også en smule ensformig.



IDE n R Y O J K C A JETPack Joyrider styrer mater,

n I Je tp amle mø m s k al s o s r, åler y tr f s en laser siler og is m å s g u nd n ma s e s t ha r e d in m e t s ty re, og ik k . Ne m t a ts e g d a ne r a t fede g e missio g n a m r nde r o g de r e de r e r u å s , e r fø g e n ne m e timer. til mang g in n hold




af Rune Ho ff Lauridse n

SJOV med billeder

Hvis man har en mobiltelefon med et kamera i, kan man tage billeder af alt muligt. Og hvis man bruger sin fantasi, kan man tage nogle rigtig sjove billeder. Her giver BRICKS dig nogle gode ideer.

Billede 1:

Her ser det ud, som om man holder en lysende perle mellem sine fingre. Men i virkeligheden er det solen, som er mange tusinde kilometer væk. Sådan gør du: Husk, du må ikke se direkte på solen, da det kan være farligt for øjnene. Se på din mobiltelefon, og flyt så din hånd op mod solen, og luk fingrene sammen omkring den. Med den anden hånd tager du så et billede med telefonen.

Billede 2:

Her ser det ud, som om man holder en blomst i hånden. I virkeligheden er det et træ. Sådan gør du: Find et sted, hvor der er fladt, og hvor der står et træ. Knyt din hånd og hold den op foran dig. Hold din hånd på samme måde som på billedet, dvs. lige neden for træet, og tag et billede.


Billede 3:

På billedet ser det ud, som om en flyvemaskine er på vej hen over himlen. I virkeligheden er flyvemaskinen et stykke legetøj af lego. Sådan gør du: Byg en flyvemaskine i lego, eller find på noget andet, du gerne vil have, skal flyve hen over himlen. Hold fast i flyvemaskinen i den ene vinge, og hold den op mod himlen, mens du holder din telefon i den anden hånd. Hold flyet, så man ikke kan se din hånd, og tag et billede.

Billede 4: En tiger i junglen. Men tigeren er i virkeligheden bare et tøjdyr. Sådan gør du: Find et af dine egne tøjdyr (eller din søsters eller din mors,) og find et godt sted i haven eller i stuen, hvor dit tøjdyr kan gemme sig. Læg dig ned på jorden, og hold din mobiltelefon tæt nede ved jorden, når du tager billedet. Det får tøjdyret til at se større ud og måske også lidt mere farligt!

Konkurrence VIND

ET GAVEKORT TIL FONA.

Kan du selv finde på noget sjovt at tage et billede af? Send dit sjove billede på en MMS med teksten BRICKS til 1919, så deltager du i konkurrencen om et gavekort til Fona.


SÅDAN

laver du DIN EGEN MUSIK PÅ INTERNETTET af Rune Hoff Lauridsen

1

Hvis du går ind på hjemmesiden http://inudge.net/ finder du et skærmbillede, som ser sådan ud:

2 3

Det, der er markeret med en grøn streg på billedet, er der, hvor du laver musikken. Det, der er markeret med rødt ude i siden, er der, hvor du vælger, hvilke instrumenter der skal spilles på. Knappen, der er markeret med rødt nederst på billedet, er der, hvor du kan starte musikken og sætte den på pause.

Prøv at klikke med musen i det område, som er markeret med grønt. Der, hvor du klikker, kommer der lyse firkanter, som laver musik. Prøv at klikke flere steder, og hør, hvordan din melodi ændrer sig.

4 5

Har du en genia l ide til den næste MGP -sang? Her kan du læse om, hvordan du kan prø ve at lave din helt e gen musik online, og hvordan du kan dele den med dine venne r.

Prøv nu at klikke på en af de sorte firkanter i højre side. Fx på den nederste, som er trommerne. Her kan du igen klikke med musen og lave lyse firkanter. Her bliver de lyse firkanter til lyden af trommer. Hvis du klikker på nogle af de andre sorte firkanter til højre, kan du spille andre typer musikinstrumenter på samme måde.

Når du har lavet en melodi, du godt kan lide, og som du gerne vil dele med andre, så skal du klikke på pilen i øverste højre hjørne (den er markeret med rødt på billedet nedenfor). Derefter klikker du det sted, der er markeret med en grøn cirkel, og til sidst klikker du på den knap, der er markeret med en hvid cirkel. Nu er linket til din musik blevet kopieret, og du kan sætte den ind i en e-mail eller fx på Facebook, så dine venner kan se den. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gøre, så prøv at spørge en god ven eller dine forældre, om de vil hjælpe dig.


Af Majken Sk jølstrup

1

3

5

At få en sms fra en god ven Børnesommerlejr Softice En god bog At finde det, man leder ef ter

Når ens is smelter, før man har spist den færdig At skulle i seng, mens det stadig er lyst udenfor Regnvejr i sommerferien At træde i en hundelort Når ens mobiltelefon går i stykker


Ideer til din

Af Per Stærk Andreasen

sommerferie!

7 ugers sommerferie er rimelig lang tid,

og hvad skal man dog lave i alt den tid?

BRICKS giver dig her en masse idéer til, hvad du kan lave! Udflugter Indenfor på en regnvejrsdag Læse en god bog. Løs en sudoku/kryds & tværs. Se en god dvd. Spil kortspil/læg en kabale. Hør Bamse & Kyllings regnsang, imens du danser.

Tag til den nærmeste strand. Bliv kølet ned i køleafdelingen i supermarkedet. Plag dine forældre om at komme i en forlystelsespark. Hjem til dine bedsteforældre. Over til din bedste ven eller veninde.

I haven eller parken

Gode råd Husk at bruge solcreme. Drik en masse vand. Nyd solen, imens den er der, og du ikke er i skole. Brug dine solbriller – du ser mega sej ud med dem på. Se en masse af de venner, som du ikke får set i hverdagen.

Spil stangtennis. Jongler med en bold. Kaste med frisbee. Slik sol. Leg vandkamp.

Spise og drikke Spis en masse lækre sodavandsis. Hjemmelavet koldskål med kammerjunker. Isterninger (som bolcher). Spise friske jordbær eller ærter. Lav en iskold smoothie med friske bær.


T EST af is Sommertid er istid! BRICKS har derfor fået to børn til at teste sommerens is for dig, så du ved, hvilken is du skal plage dine forældre om her i sommerferien.

S t ed e anbe r, hvor d et fales På s at sp kan t ran ise is den, ven, : i ha v ie e

n po n, ho ol, på d i ne s di n b e ds cam tef o r p i ng el l e r , ved æl d r mås e, i e ke e t De r n p h ark el t a er A nde t LTID for a s ted en g t s pi ? o d un s e is dsk y . l d ni n g

Filur Smager dejligt af frugt, og så har den en god størrelse. Hvis man er heldig, er der en rød smiley på den.

Champagnebrus Har en sjov grøn farve og lækker chokolade på toppen. Den smager mere af sodavand end champagne.

Twister Den har en underlig smag, og særligt den røde stribe smager fantastisk. Den ser mega sjov ud!

Ko/benhavnerstang God blanding af sur og sød. Den smelter lidt hurtigt, men så er den bare nemmere at spise. Man behøver ikke være københavner for at kunne spise den.

Testerne: Oliver, 10 år, og Laura, 8 år.


c K raw ie A f Me t te

, D U G Christian: ”Jeg ringede til Gud i går!” Marcus: ”Man kan da ikke ringe til Gud!” Christian: ”Jo, jeg fandt telefonnummeret i avisen. Det er altså rigtig nok!” Marcus: ”Hvad sagde Gud så, da du fik fat i ham?” Christian: ”Han sagde: Det er Gud! Jeg er desværre ikke hjemme lige nu, men læg en besked efter bippet…”

Kender du de t m ed, at man skal sn ak ke med nogen i telefonen , og så er de t he le tiden telefonsvareren, man møder? De r er fakt isk nogle kuns tnere i Holland, der ha r lav et et kuns tværk , man kan ringe op til – og så får man fat i Guds te lefonsvarer. Mås ke er de t de t telefonnumm er, Chris tian havd e se t i av isen? Men så var de t jo sle t ikke rig tig t Guds telefonnum mer, men bare no gen, der havde fundet på de t. Men de t sejes te er fakt isk , at til Gud behø ver man ikk e engang noge t telefonnum mer! Og man behø ver heller ikke at have m ere talet id på mob ilen! Man kan nemlig alt id ringe op til Gud ba re ved at folde hænder ne – og så begy nde at sn ak ke til ham! De t er de t, vi kalder bø n. Når du så snak ke r til Gud, så kan du sige lige, hvad du vil. Og hv is du ikk e helt ved, hvad du skal sige, så kan du bruge den bø n, som Jesus selv ha r lært os, og som står i Bibelen. Du kend er den nok allered e: De t er Fader Vor.

ER DU


HJEMME ???

Vor Fader, du som er i himlene! Helliget blive dit navn, komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; giv os i dag vort daglige brød, og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere, og led os ikke ind i fristelse, men fri os fra det onde. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen.


Af Majken Skjølstrup

Som i gamle dage Det var sommer, det var lørdag, og det var varmt. Rikke havde hørt om et nyt ishus inde i byen, og Rikke, Rune og Rasmus havde aftalt at mødes der og spise is. Rune stod og ventede på bussen ind til byen. Han kunne ikke forstå, hvorfor den ikke kom, og greb ned i sin lomme for at tjekke klokken på sin mobiltelefon. Men hans telefon var der ikke. ”SHIT!” udbrød han og kom i det samme i tanke om, at den lå hjemme på køkkenbordet. Han kunne umuligt nå hjem at hente den, inden bussen kom. ”Jeg må nok hellere lige sms'e til de andre og sige, jeg bliver lidt forsinket,” tænkte han. Så kom han i tanke om, at man ikke kan sms�e uden en telefon. Rune satte sig på en bænk og ventede på bussen. Og ventede og ventede. Han begyndte at kede sig og ville tage sin mobil frem for

at spille nogle spil eller høre noget musik. Af ren refleks greb han ned i sin lomme efter den, men den var der selvfølgelig stadig ikke. Øv. I det samme kom bussen dog heldigvis, og han steg ind. Under busturen sad Rune og kiggede ud af vinduet. Pludselig kørte de forbi en hestevogn, der kom kørende midt på gaden med et brudepar i. Han ville tage et billede af den, som han kunne vise til de andre, men det kunne han heller ikke uden sin mobil. Irriterende! Da han endelig nåede ind til byen og stod af bussen, gik det op for ham, at han ikke anede, hvor ishuset lå henne. Han kunne hverken slå det op eller ringe til de andre og spørge, når han ikke havde sin telefon, så han måtte spørge en fremmed, der kom gående forbi. Hun fortalte ham vejen derhen, og heldigvis fandt han det hurtigt.


or sg ne K

aa r d

VIDSTE DU AT. . . An

Da han nåede frem til ishuset, fik han øje på Rikke og Rasmus. De stod og så meget utålmodige ud. ”Hvor blev du af?” spurgte Rikke irriteret. ”Ja, og hvorfor i alverden ringede du ikke og sagde, du var forsinket?” spurgte Rasmus bekymret, ”vi nåede at blive helt nervøse for, om der var sket dig noget.” ”Undskyld! Jeg har glemt min telefon derhjemme,” svarede Rune og holdt undskyldende hænderne op foran sig, ”GODT man ikke lever i gamle dage. Verden er VILDT besværlig uden en mobiltelefon.” De andre nikkede alvorligt. Og så gik de tre venner ind og købte sig en stor is hver.

Nokia har en sms-tone, som er „S-M-S“ i morsekode?

g 25 % Omkrinverden s af alle er er telefon

Smart Phones?

Rikke, Rune og Rasmus mødte hinanden på grund af en mobiltelefon? Du kan læse historien på www.kfum-kfuk.dk/jagten

TELE FON b bet yder f je et

DEN yder rn lyd? , og MÅDE BOGSTAVERNE SIDDER PÅ ET TASTATUR BLEV OPFUNDET FOR AT FÅ OS TIL AT SKRIVE LANGSOMM ERE? DA MAN ARRANGEREDE BO GSTAVERNE EFTER ALFABETET SKREV FOLK SÅ HURTIGT, AT SKRIVEMASKI NERNE GIK I ST YKKER


POST DANMARK

Magasinpost SMP ID-nr. 42814

BRICKS nr. 3, 2013