Page 1

T E M A:

Hvad er du bange for?

Mød Mikkel fra Sommer Summarum

32009

Se billeder fra de fede sommerlejre

L ÆS OGSÅ OM: Hvad præsten er bange for Î Hvordan man får en kæreste Î De underligste fobier Gys: Da Rasmus var alene hjemme Î Børnefestival 2010… og meget mere


N R. 3/ 20 0 9

A N S VA R S H AV E N D E R E D A K T Ø R Bodil Christine Andersen T: 50 80 70 28 E: ba@kfum-kfuk.dk REDAK TION Mette Krawiec E: mette@kfum-kfuk.dk Rune Hoff Lauridsen E: runehoff@kfum-kfuk.dk Stine Elmbæk Jacobsen E: stine@kfum-kfuk.dk Majken Skjølstrup E: majken@kfum-kfuk.dk Susanne Cecilie Nielsen E: susanne@kfum-kfuk.dk Jonas Holm Rasmussen E: jonashr@kfum-kfuk.dk A N S VA R S H AV E N D E U D G I V E R KFUM og KFUK i Danmark Valby Langgade 19 2500 Valby E: national@kfum-kfuk.dk T: 36 14 15 33

BØH!!! Blev du bange? Det gjorde du måske ikke. Men vi har alle sammen prøvet at være bange. Og det kan være en rigtig ubehagelig og træls følelse. Man kan være bange for mange ting. Små og store ting. Jeg er for eksempel lidt bange for mørke. Og jeg er bange for, at der går ild i mit hus. Og jeg er bange for, at mine venner og min familie bliver syge. Og jeg er bange for, at blive stukket af en bi. Men at være bange er normalt. I bladet kan du læse om, hvad man kan gøre, når man bliver bange. Du kan læse om de underlige ting, som nogle mennesker er bange for. Og så kan du læse en gysernovelle og måske selv blive lidt bange…? Hilsen Majken

K O N TA K T R E D A K T I O N E N bricks-redaktion@kfum-kfuk.dk FOTO Rune Hoff Lauridsen, Majken Skjølstrup, Tove Simonsen, Maarten van Leeuwen, Istockphoto, Margrethe Bruun Jensen, Christian Bendixen, Henrik Frydkjær/DR, Bibi Sandegaard m.fl. L AY O U T Kathrine Winther Iversen FORSIDEFOTO Justin Voight/Istockphoto T R Y K Jørn Thomsen A/S FORM ÅL FOR K F U M O G K F U K I D A N M A RK KFUM og KFUK er en børne- og ungdomsorganisation, som har til formål at forkynde evangeliet om Jesus Kristus.

P.S.

per du får et su ne gang, da n de e er m rt t ko ø jelse ed BRICKS er lid ed – god forn m en di In blad om spændende begge dele.


BRICKS snakker med…

fra Sommer Summarum Hvordan er det at være i tv? I starten var det meget mærkeligt, jeg syntes altid at enten min stemme lød dum eller at jeg så fjollet ud. Men jeg har efterhånden vænnet mig til det, så nu er det blevet mere naturligt.

dybt vand. Jeg kan virkelig gå i panik, når jeg ikke kan se havbunden – medmindre jeg har dykkerudstyr på...

Tror du på Gud? Hvad laver du når du ikke laver tv? Lige i øjeblikket bruger jeg en del tid på at bygge min egen fixie-cykel; finde reservedele på nettet og samle cyklen med min ven Malte. Ellers elsker jeg at gå i biografen og spise en masse bland-selv-slik og rejse.

Jeg må indrømme, at jeg synes det er et meget svært spørgsmål…

Hvad er det sjoveste du har oplevet i Sommer Summarum? Det var vildt sjovt, da vi havde besøg af to af Danmarks bedste børne-brydere, der skulle lære mig at bryde. Jeg fik den mest fesne bryderdragt på, der sad alt for stramt de forkerte steder. Jeg tænkte, at jeg sagtens kunne banke de to drenge, men det viste sig, at de styrketrænede hver dag og derfor endte det med, at blive mig der fik en ordentlig røvfuld.

Savner du noget ved at være barn?

Hvad er du bange for? Jeg har altid været ufattelig bange for meget

Af Bodil Christine Andersen

Jeg savner at man uforstyrret bare kunne pille næse og hoppe i vandpytter uden, at folk vendte øjne eller rynkede på næsen.


Sæt kryds i kalenderen ud for 16. - 18. april 2010 Rikke, Rune og Rasmus har allerede sat et stort rødt kryds i deres kalender. De skal til Børnefestival i Silkeborg – og det skal du selvfølgelig også. Så frem med kalenderen og den røde blyant. Sæt også et kryds i fars eller mors kalender, så de ved at du skal på Børnefestival. Børnefestival 2010 bliver den helt store oplevelse. Over 1000 børn og deres ledere fra hele landet mødes sammen med dig i Silkeborg.

Her skal der »klatres« i Himmeltræet, grines så maven er ved at revne, hygges i soverummene, spises, synges og klappes i hænderne. Sigurd Barett har lovet at komme til Børnefestival 2010. Det bliver alle tiders oplevelse at høre ham synge og spille. Måske er du endda så heldig, at du er en af dem, der får hans autograf, når han har optrådt i den store hal, hvor alle deltagerne er samlet til fest lørdag aften.

Vi ses i Silkeborg til Børnefestival 2010.

Vind en fribillet til Børnefestivalen Se mere på www.boernefestival.dk


Chiclefobi

Coulrofobi

Frygt for tyggegummi. Man bør skynde sig forbi kioskens hylder og undgå teenagere.

Frygt for klovne. Coulrofober bør holde sig fra McDonalds og cirkus.

Eisioptrofobi Frygt for sit eget spejlbillede. Man bør holde sig fra prøverum, toiletter og spejle!

Økofobi Angst for husligt arbejde. Måske er der en grund til, at du ikke vil tage opvasken?

Ataxofobi

Dutchfob

Angst for uorden. Kender du måske en forælder der lider af denne form for angst?

Angst for hollændere. Hmm, hold dig fra… Holland.

Hvad er ? r o f e g n du ba Af Bodil Christine Andersen

Når mennesker har en voldsom frygt eller afsky for noget, så kan det kaldes en fobi. Der findes omkring 500 fobier, og man mener, at 2-6 % af alle mennesker lider af en fobi. Du kender måske klaustrofobi, som er frygten for små rum, eller araknofobi, der er angst for edderkopper. Det kan godt virke fjollet på andre, at man er bange for nogle mærkelige ting, men ens angst er virkelig og kan behandles. Der findes mange underlige fobi – tjek nogle af dem ud her:

Ambulofobi Angst for at gå. Her bør man stå helt stille, ja faktisk bør man ikke stå ud af sengen…

Pædofobi Angst for børn eller unge. En uddannelse som pædagog eller lærer kan ikke anbefales.

Clinofobi Angst for at gå i seng. Her har du den perfekte undskyldning, når dine forældre vil have dig i seng midt i en god film – sig, at du er angst for at gå i seng!

Octofobi Angst for tallet 8. Det kan blive et problem at have matematik i skolen.


Bangebuksen i Kan præster mon være bange? Og hvad gør man, hvis man er bange for noget? BRICKS har snakket med Anne Røndal Kjeldsen, som er præst i Engesvang. Hej Anne, er du bange for at gå på kirkegården når det er mørkt? Nej, jeg elsker at gå på kirkegården i mørke. For på en kirkegård er der ikke noget farligt. Jeg kender mange af dem, der ligger på min kirkegård, så det, synes jeg, er lidt rart.

Hvad skal man gøre, hvis man er bange for at gå på kirkegården, når det er mørkt? Så skal man bruge sin fornuft. For når man bliver bange for mørke eller kirkegårde, så er det ikke virkelighed, det er ikke farligt. Jesus siger, »Frygt ikke. I skal ikke være bange, jeg er her jo.« Nogle gange kan jeg godt være bange for at gå ude i mørket, men så slår jeg korsets tegn og husker, at Gud går lige ved siden af mig, og så er jeg ikke så bange mere.

slet ikke kan holde ud at være så kede af det. Så snakker vi om, at man altid kan fortælle Gud om det.

Er du bange for, at nogen skal dø? Nej, det er jeg faktisk ikke. Jeg tror, at man kan blive bange for, at nogen skal dø, hvis man har oplevet, at nogen, man holdt rigtig meget af, døde. Jeg kan godt blive bange for at blive meget syg, før jeg dør. Fordi det vil gøre ondt, og det kan være svært at blive gammel og syg.

Hvad nu, hvis ens far eller mor er død, og man er bange for, hvor de er henne? Så er de i Himlen, og Himlen er et dejligt sted. Gud breder armene og siger »Dér er du«, og så glemmer man alt ondt, man har oplevet. Det er meget mere svært at være levende, hvis nogen er død.

Snakker du med mennesker, der er bange for noget?

Hvad er du selv bange for?

Jeg snakker med mennesker, der er bange for at dø. Mennesker, der er bange for, at andre ikke kan lide dem. Mennesker, der er bange for at være kede af det, fordi der er nogen der er døde, og de er bange for, at de

Jeg er bange for det som jeg tror, de fleste mennesker er bange for - at nogen ikke kan lide mig. Men det er jo derfor, vi bliver døbt, fordi Gud så siger, at han kan lide os. Han kan lide os præcis som vi er!


Det kan være ret skræmmende og lidt svært, at skulle fortælle en, at man godt kan lide ham eller hende. Derfor får du her fem tips til, hvordan du kan blive kærester med den, du kan lide:

1. Den klassiske: Skriv et kærestebrev og læg det ned i hans eller hendes skoletaske.

2. For gentlemanden: Spørg om du skal bære Af Rune Hoff Lauridsen

hendes bøger eller hendes skoletaske.

3. For pigen: Spørg om I skal spille computerspil eller fodbold sammen.

4. For den friske: Giv ham/hende en overraskelse. Lav en skattejagt, planlæg en picnic i din have eller tag ham/hende med ud at stå på rulleskøjter. Det handler om at bruge noget tid sammen, at have det sjovt sammen og at lære hinanden at kende.

5. For

den modige: Sig, at du gerne vil snakke med ham eller hende og gå hen et sted, hvor der ikke er andre. Fortæl hvad du føler og spørg om I skal være kærester.

Af Majken Skjølstrup

os alle

Hvor dan får man en kærest e?


Drengelejr

HĂŚrvejen


Midtjylland

Bl책vandg책rd

Trekanten


Rasmus var rigtig glad. Han var alene hjemme, fordi hans mor og far skulle ud og spise østers på en fin restaurant. Hans mor mente, at det ville blive vildt romantisk, men Rasmus syntes, at det var lidt klamt, når hans mor og far kyssede hinanden. Nå, men Rasmus havde fået lov til at være alene hjemme, og han havde fået pomfritter og cola, og nu skulle han til det bedste; nemlig at se en rigtig uhyggelig film i fjernsynet. Hvis hans mor og far havde vidst det, ville han aldrig have fået lov. Men nu satte Rasmus sig ned og tændte for fjernsynet.

allermest uhyggeligt. Men det hjalp ikke rigtigt, fordi der skete flere og flere underlige ting i huset. Lige pludselig ringede det på døren i filmen, og Rasmus blev virkelig bange. Det ringede på døren igen og Rasmus skyndte sig at slukke for lyden på fjernsynet for, at det ikke skulle være så uhyggeligt.

Filmen gik i gang og handlede om en dreng, der var alene hjemme, og hvor der skete en masse mystiske ting. Rasmus fandt en pude, så han kunne gemme sig lidt, når det blev

Men så ringede det på døren igen! Rasmus skreg! Det var slet ikke døren inde i filmen, der var blevet ringet på. Det var døren til Rasmus’ hus! Først turde han ikke gå ud for at se, hvem det var; for hvis nu det var et spøgelse eller sådan noget! Men da det havde ringet på døren for fjerde gang, gik han alligevel ud for at åbne. Han åbnede døren meget langsomt og kiggede ud. Der var slet ingen derude! Rasmus skyndte sig at lukke døren igen og låse den. Han var rigtig bange. Bare han aldrig var begyndt at se den film.


Af Rune Hoff Lauridsen

Mørke aftner med film og hygge At der ikke er så længe til Børnefestival Bedsteforældre! Lektiecafeer i Indien Fredagsslik

Musik,

der går lige i fødderne

Der var nogen derude! Rasmus skreg! Men så begyndte dem, der stod derude også at skrige, og så var det, at Rasmus opdagede, at det bare var Rune og Rikke. Han skyndte sig hen for at låse døren op for dem. »Hvorfor skreg du?« spurgte Rikke. Rasmus måtte fortælle dem, at han troede, de havde været spøgelser eller sådan noget. »Der findes altså ikke spøgelser,« sagde Rune og så meget klog ud, »Når man dør, så kommer man op til Gud i himlen, og der er rart at være.« Rasmus følte sig lidt dum; selvfølgelig fandtes der ikke spøgelser! »Vi har Matador med« sagde Rikke – »Vil du være med til et spil?« Rasmus nikkede, der var ikke noget han hellere ville – et sjovt spil sammen med sine bedste venner!

Længe til sommer, sol og sommerferie Folk, der stjæler cykler Tomme kagedåser At skulle i seng, når man er i gang med at se en god film Store søskende, der bilder en alt muligt ind Små søskende, der roder i ens ting

Af Bodil Christine Andersen

Så hørte han en mærkelig lyd! Som om der var noget, der bankede på vinduet. Rasmus følte næsten, at hele hans ryg frøs til is. Der var nemlig også noget, der havde banket på vinduet i filmen. Rasmus gik meget stille hen til vinduet og kiggede ud igennem sprækken mellem gardinerne.


Se flere varer på www.kfum-kfuk.dk/ medlemsbutikken

KEYHANGER Sort nylonbånd til at have om halsen .............. .38,-

s u s e J o

DRIKKEDUNK Kan rumme 0,5 L..................20,-

SILICONEARMBÅND Diameter 7 cm ..................... 7,-

bede, n a k u d , n ø b En e: når du er bang

Vinderne af

Max Pinlig-konkurrencen i sidste nummer blev Lea og Bianca Rasmussen på 7 og 8 år fra Esbjerg.

Kære Gud Jeg er lidt bange, men jeg er glad for, at du er hos mig, så jeg ikke er alene. Det er dejligt altid at kunne tænke på dig, når jeg er bange. Amen


var nge a b å s og Dengang, da Jesus havde spist det sidste måltid med hans venner, som vi kalder disciple, tog han dem med ud til et bjerg, der hedder Oliebjerget. Der plejede de nemlig at tilbringe natten. På bjerget ligger en have, der hedder Getsemane have, og der gik Jesus ind i for at bede, og han tog Peter, Jakob og Johannes med. Jesus bad tre gange til Gud, fordi han var bange for det, der skulle ske ham. Han vidste nemlig godt, at der ville komme nogen for at tage ham til fange, så de kunne korsfæste ham. Jesus ønskede, at de tre disciple skulle holde øje efter soldaterne sammen med ham, men de faldt hele tiden i søvn, for de var meget trætte. Så Jesus bad alene til Gud om natten, for det hjalp ham nemlig, så han ikke var helt så bange.

Jesus blev taget til fange, og han blev korsfæstet, men heldigvis stod han op fra de døde igen for vores skyld! Vi kan også bede til Gud, når vi er bange. Så lytter han til os, og hjælper os, så vi også kan blive mindre bange. Han er nemlig hos os hele tiden!

En sang, du kan s y hvis du er bange:nge, Du er med os Gud, nat og dag Du er med os Gud, nat og dag Du er med os Gud, nat og dag O Gud, Kum bah yah (Børnesangbogen nr. 33, v.5) Af Mette Krawiec


Denne gang tager BRICKS en tur til England, nærmere bestemt byen Cheltenham, hvor der bor 110.000 indbyggere. I Cheltenham møder vi Eleanor Wood på 10 år, der er halv skotte og halv englænder og som før har boet i Skotland og New Zealand. Hvad mon en helt almindelig engelsk pige laver? Skolen starter når man er fire år! At gå i skole i England er ret forskelligt fra den skole du kender her i Danmark. Normalt starter man allerede som fireårig i skolen! Eleanor går nu på femte årgang på en privatskole. Hun synes, det er en god skole og glad for fagene engelsk, formning og et fag, der hedder design og teknologi. »Engelsk er godt, fordi jeg godt kan lide at læse og skrive historier« forklarer hun.

Persille, Midnat og Velour Når hun ikke går i skole, laver Eleanor en masse andet. Hun spiller fløjte, går til ridning og om sommeren til rundbold. Noget andet Eleanor også bruger meget tid på, er hendes tre kaniner. De hedder Parsley (som betyder Persille), Midnight (Midnat) og Velvet (Velour). Parsley fik sit navn, fordi han elsker persille. »Ellers kan jeg også godt lide at læse og tegne« siger Eleanor.


Jor d

ds te d i u V Af Majken Sk

d

en

rundt me

j øls

t ru

p

at. ..

… hvis du skreg i 8 år, 7 måneder og 6 dage, ville du have produceret nok energi til at varme en kop kaffe?

Når Eleanor bliver voksen vil hun gerne være børnebogsforfatter, journalist eller arbejde med heste. Hun fortæller mig om en historie hun er i gang med at skrive. Den handler om en pige, der er på ferie hos sine bedsteforældre, mens hendes mor og far er i Frankrig. Forældrene har givet pigen en lille dukke, som ligner pigen på en prik, og historien handler om, hvordan dukken bliver levende og om alle de eventyr dukken og pigen kommer ud på i løbet af hendes ferie. »Det lyder som en rigtig god historie« siger jeg til Eleanor. »Den kunne jeg godt tænke mig at læse en dag.«

… en struds’ øje er større end dens hjerne? … en loppe kan hoppe 350 gange så langt som dens kropslængde? Det svarer til, at et menneske hopper længden på en fodboldbane.

i kk e h op pe

En forfatter i maven

… en kakerlak kan leve i 9 dage uden dens hoved, før den dør?

… den stærkeste muskel i kroppen er tungen? … isbjørne er venstrehåndede?

ka n

Det bedste ved at bo i England, er efter Eleanors mening, de mange steder man kan besøge. »Der er mange gamle mindesteder og monumenter og andre flotte steder at tage hen. Om sommeren er det tit ret varmt og så er det rart, at tage på udflugt.«

eg

En skotte i England

… hvis du prutter uafbrudt i 6 år og 9 måneder, vil der være produceret nok gas til en atombombe?

ØV !J

Af Margrethe Bruun Jensen

… elefanter er de eneste dyr, der ikke kan hoppe?


KFUM og KFUK i Danmark Valby Langgade 19 2500 Valby

ER G R SPØ hvorfor? du bange for og Hvad er

Malthe Dam Christensen, 12 år, Lunderskov

Sk jøls trup Af Majken

Winnie Yasmin Kaufmann, 10 år, Kolding Jeg er bange for skorpioner. Jeg er bange for, at de dræber mig. Jeg har set dem i tv. De har giftige haler. Ellers er jeg vist ikke bange for noget.

Jeg har højdeskræk når jeg kommer over 100 meter. Jeg er bange for, at det styrter sammen. Og selvfølgelig, hvis der står en løve foran mig, så skal jeg nok blive bange.

Mads Bøghøj Sørensen, 11 år, Bredsten Når jeg er oppe i rutsjebaner, er jeg bange for at falde ud. I sommers var jeg i Italien, hvor en vogn var gået i stykker. Og så er jeg bange for min storebror. Fordi han slår hårdt.

Jakob Thybring Hansen, 9 år, Horsens Jeg er en lille smule bange for at tænke på, om jeg kunne dø i morgen. Det ved man jo ikke.

Mathilde Bhuto, 9 år, Vejle Jeg er bange for, hvis der lige pludselig er en, der dør i min familie. Så ville jeg blive ked af det. Jeg er også lidt bange for lyn. Det er ikke rart, og hvis nu det rammer huset begynder det måske at brænde.

Christine Falck Utoft, 10 år, Jelling Krabber! Jeg er bange for at de nipper mig. Og edderkopper. De er alt for klamme, så jeg er bange for at de kommer til at røre mig. Min far driller mig også tit med det og siger, de springer på mig.

BRICKS nr. 3, 2009  

BRICKS er KFUM og KFUK's blad til børn.