Page 1

Skolen

TEMA

Kom med ud i regnskoven

2 2014

BRICKS snakker med Shane Brox

SE O G S Å Masser af billeder fra Børnefestival


N R. 2/20 1/20 12 14

A N S VA R S H AV E N D E RE D A K T Ø R Christinna Perez T: 23 25 88 87 E: kaff@kfum-kfuk.dk (At de har tidjeg (Matematik, til elsker at lytte)hovedbrud) RE D A K T I O N RE A K Tdet ION (og D hvad bedste er ved vores (og vores yndlingsfag) familier) Anne Korsgaard E: anne_cka@hotmail.com anne@kfum-kfuk.dk (Dem (De eralle dersammen!) altid, når man har brug for dem) Maria Hougaard Sørensen E: maria_hougaard@hotmail.com Majken Skjølstrup (Religion, det forklarer meget) E: majken@kfum-kfuk.dk (Alle er lige så dejligt skøre som mig) Per Stærk Andreasen E: per@kfum-kfuk.dk Mette Krawiec (Klassens time, så er der kage) E: mette@kfum-kfuk.dk (Vi har mange fælles træk) Rune Hoff Lauridsen E: runehoff@kfum-kfuk.dk Per Stærk Andreasen (Dansk, jeg elsker at snakke) E: per@kfum-kfuk.dk (At jeg har mange sjove onkler) A N S VA R S H AV E N D E U D G I V E R KFUM og KFUK i Danmark Rune Hoff Lauridsen Valby Langgade 19 E: runehoff@kfum-kfuk.dk 2500 Valby (At vi kan grine sammen) E: national@kfum-kfuk.dk T: 36 14 15 33 A N S VA R S H AV E N D E U D G I V E R KFUM F O T O og KFUK i Danmark Valby Langgade 19David Madsen, Evan Christinna Perez, 2500 ValbyFlemming Staal, Maria Johansen, E: national@kfum-kfuk.dk Hougaard Sørensen, Marie Bay, Shane T: 36 14 15 33 Brox, KFUK og KFUK i DAnmark, Colourbox.dk m.fl. FOTO Agenzy A/S, Christinna Perez, Maria L AY O U Niels T Merrild Larsen, Dreamtime.com, Kathrine Winther Iversen m.fl. LO AY Winther Iversen F RO SU I DTE Kathrine FOTO KFUM og KFUK i Danmark F O R S I D E F O T O Istockphoto T R Y K Kailow Kailow FORM ÅL FOR K FR UM M ÅOLGFK NG MK AF RK FO OF RUKKFIUD MAO UK IKFUM D A Nog M AKFUK RK er en børne- og ungdomsorganisation, som har KFUM og KFUK er en børneog til formål at forkynde evangeliet ungdomsorganisation, som har til formål om Jesus Kristus. at forkynde evangeliet om Jesus Kristus.

Klokken ringer, mon den ringer ind eller ud? Hvad vil du helst have? Det er dejligt at have frikvarter, men det er også sjovt at lære noget i timerne. Men det er ikke alle timer, der er lige sjove. Har du tænkt på, hvad du vil være, når du bliver voksen? I dette nummer af Bricks kan du se, hvad du kan bruge alle fagene til. I Danmark går alle børn i skole i mindst 9 år. Sådan er det ikke alle steder i verden. I nogle lande er det flere år, men i andre lande er børnene heldige, hvis de kommer i skole. Tænk engang, synes du altid, du er heldig, når du skal i skole? Nej vel? Nogle gange er det sjovere bare at lege. Men hvis du ikke gik i skole, ville du jo ikke lære at læse, og så kunne du ikke læse Bricks. Det ville jo heller ikke være så godt. Men ikke alt er skole. For kort tid siden var der Børnefestival. Var du med? Det var en så sjov weekend med børn fra hele Danmark og en masse spændende ting. Her i bladet kan du se alle billederne og huske alt det sjove.


Af Rune Hoff Lauridsen

BRICKS BRICKS snakker snakker med… med…

Du har måske set Shane i fjernsynet, hvor han klipper og klistrer sjove ting sammen og finder på historier. Nu har BRICKS snakket med ham. Hvordan finder du på alle de ting, du laver, når du fortæller historier? Jeg får ideer alle steder fra, og nogle gange også fra ting jeg husker, fra da jeg var barn. Jeg har det som om, der er en lille knap inde i mig, som jeg kan tænde for. Vupti kommer der ideer, figurer og historier inde i mit hoved. Jeg kan nemt komme til at arbejde med dem 12-16 timer i træk. Det er dog ikke altid, at det er lige nemt at finde på ideer, og så må jeg gå en tur eller se en film.

Hvad er det bedste ved at klippe og klistre ting sammen? Det er sjovt, især når man er flere om det. Jeg synes, det udvikler min fantasi og kreativitet. Og så får det mig til at huske på, at jeg godt kan lide at lege. Men det allerbedste er, når det kan inspirere andre til også at lege og finde på. Jeg bliver glad, når børn og voksne bygger ting af skrald og bruger deres fantasi.

Hvad skal man gøre, hvis man gerne selv vil blive god til at finde på sjove ting? Man skal øve sig på at bruge sin fantasi og blive ved med at bygge, tegne, spille musik, eller hvad man nu bedst kan lide. Man skal ikke give op. Det bedste råd, jeg kan give, er, at man skal turde lave fejl, for man lærer meget af de fejl, man laver.

Hvad var dit yndlingfag i skolen? Billedkunst var mit yndlingsfag. Men jeg kunne også godt lide at skrive historier, og jeg skrev altid mærkelige historier. Det var ikke altid, at min lærer kunne lide dem. Hun syntes, de var for langt ude.

Tror du på Gud? Uha – det er et svært spørgsmål. Jeg tror ikke på Gud, som ham man kan læse om i Bibelen. Jeg tror heller ikke på en Gud, som skælder ud og vil have, at man skal leve på en bestemt måde. Men jeg tror på, at man skal passe på hinanden, være næstekærlig og være ærlig. Jeg tror, at det at tro på noget godt kan gøre en forskel i menneskers liv.


TAK TIL ALLE for en fabelagtig Børnefestival 2014! Fotos fra Børnefestival er taget af Flemming Staal, Evan Johansen, Marie Bay og David Madsen


ougaard Af Mar ia H

Sørensen

Ida · 9 · Thisted

P O P X VO

Hvad er det bedste ved skolen? At man lærer noget. For når man lærer noget, kan man få en uddannelse. Hvad er dit yndlingsfag? Billedkunst. Det er sjovt, og man får lov til at være kreativ

Thomas · 12 · Ikast

Hvad er det bedste ved skolen? Frikvartererne, fordi man har tid til at være sammen med dem, man gerne vil, og man kan få noget luft. Hvad er dit yndlingsfag? Engelsk, fordi jeg er den bedste og alle gerne vil være i gruppe med mig. Det er sjovt, når man kan finde ud af det.

Laura · 10 · Kolding

Hvad er det bedste ved skolen? Frikvarteret, fordi man bare kan gå rundt. Jeg spiller fx bordtennis. Hvad er dit yndlingsfag? Idræt, fordi man får lov til at røre sig.


Af Anne Korsgaard

Skole i gamle dage I disse tider laves der store ændringer i skolen. Kan du huske sidste år, hvor skolen lukkede i flere uger? Lærerne kunne ikke lide de nye ting i skolen. Men det er ikke bare lige nu, at skolen ændrer sig. Faktisk har den ændret sig rigtig meget igennem tiden.

I dag står du op for at gå i skole. Bagefter går du måske i SFO eller på fritidshjem, hvor du kan lege med dine kammerater. Men for 100 år siden stod børn meget tidligt op for at hjælpe til derhjemme, inden de skulle i skole. De skulle f. eks. malke køer og hente brænde til komfuret. På landet gik man kun i skole 3 timer hver anden dag. I byen skulle børnene ikke på samme måde hjælpe til derhjemme, så her gik man i skole 6 dage om ugen, fra 8-12. I byskolerne gik piger og drenge også i skole hver for sig og havde forskellige fag. Pigerne havde hjemkundskab og håndarbejde, mens drengene havde sløjd og idræt.

Man skulle også lære alting udenad, og man blev hørt i tingene. Man skulle op foran klassen og sige f.eks. et digt eller et salmevers højt udenad. Og hvis man ikke kunne sine ting eller var uartig, kunne man blive straffet af læreren med spanskrøret. Så det er godt skolen har ændret sig igennem tiden. I dag må læreren selvfølgelig ikke slå sine elever. Og drenge lærer også at sy, ligesom pigerne har idræt.

ne slå I gamle dage måtte man ger nsk rør eleverne. Man brugte et spa å ogs ne kun til pegepind, og det bruges til at slå med.


Ordblind og talblind Når man går i skole, lærer man at læse, skrive og regne. Men det er ikke alle, der kan lære det uden problemer. Nogle mennesker er nemlig ordblinde eller talblinde. Når man er ordblind, har man svært ved at forbinde bogstaverne med de lyde, man siger. Selvom man er ordblind, kan man godt lære at læse – det tager bare længere tid. På samme måde kan man også være talblind. Når man er talblind, har man svært ved at læse tal og derfor også svært ved matematik. Talblinde har også svært ved at lære klokken og at kende forskel på højre og venstre.

2-5% af befolkningen i Danmark er ordblinde og talblinde.

Skriftsprog

Der findes 6-7000 sprog i hele verden. Nogle sprog bruger samme slags alfabet, som vi gør her i Danmark, men i nogle lande skriver de med symboler eller tegn i stedet for bogstaver. Her er nogle eksempler på, hvordan man skriver ”Jeg elsker skolen” i andre lande:

Engelsk: I love school

Tysk: Ich liebe Schule

Fransk: J´aime l´école

Kinesisk: [W´ ài xuéxiào]

Thailandsk: [C´h´n r´k rongre´yn]

E DU st VIDST lsk er det me ge t

n en a … at e r o g, m p s e t d o g, ud b r e e t s pr k er d is s r som e k in k e r ha s e f n n e k kes a f les t m e t s na D l. å sm ker e n ne s mo de r o ne r m li il m 1120

Af Maria Hougaard Sørensen

Både talblindhed og ordblindhed er medfødt. Man arver det tit fra sine forældre.


Af Rune Hoff Laur idsen

Hvorfor skal jeg i skole?

Måske tænker du: Hvad kan jeg bruge det til, jeg lærer i skolen? Nu behøver du ikke tænke mere! For BRICKS giver dig nemlig svarene: Matematik kan man bruge, hvis man gerne vil arbejde i en bank. Historie kan man bruge, hvis man gerne vil arbejde på et museum. Hjemkundskab kan man bruge, hvis man gerne vil arbejde i en restaurant.

Idræt kan man bruge, hvis man gerne vil

være fodboldtræner.

Musik kan man bruge, hvis man gerne vil spille i et band. Natur og teknik kan man bruge, hvis

man gerne vil bygge broer og arbejde på en gård.

Engelsk kan man bruge, hvis man gerne vil ud at rejse. Dansk kan man bruge, hvis man gerne vil skrive børnebladet BRICKS!

Vennebog Navn: Paulus

Kælenavn: Kristendomslæreren Mærkeligste rejse: Dengang jeg rejste mod Damaskus og hørte Jesus tale. Hot: At blive venner med de kristne efter at have været deres fjende. Not: At blive blind. Om mig: Engang hed jeg Saulus, og det jeg bedst kunne lide var at putte kristne i fængsel. Men da jeg var på rejse mod Damaskus for at fange kristne, så talte Jesus pludselig til mig, og så blev jeg blind. Men da jeg kom til Damaskus, så blev jeg venner med de kristne, og jeg kom til at se igen! Nu underviser jeg i kristendom. Jeg fortæller om Jesus og hjælper andre med at blive kristne. Andre siger om Paulus: Engang hed han Saulus, men så blev han kristen, og nu kalder vi ham Paulus.


e r i g r n u s t k å P ugaa r d Sø r e ns e n Af Mar ia Ho

lighed for gå på opdagelse i regn r der mu skoven a v l a v i . e st f e n r bø

Regnskove findes ved Ækvator i Sydamerika, Afrika og Asien, hvor det er varmt og meget fugtigt. Det regner meget, og der er ingen årstider, for det er altid varmt.

Heldigvis behøver vi ikke at rejse langt væk for at opleve regnskoven – der ligger nemlig en i Randers. Randers Regnskov består af tre kupler og et akvarium.

I regnskoven findes der mange forskellige farvestrålende, flotte og sjove dyr og planter. F.eks. kan man finde tigre i Asien og gorillaer i Afrika, men man kan også finde slanger, frøer, papegøjer, sommerfugle og mange andre dyr. Nogle steder i regnskoven bor der også mennesker. De bor i stammer og lever kun af det de finder i naturen.

I de rigtige regnskove findes flere millioner forskellige arter, men i Rander Regnskov har de ca. 250 forskellige dyrearter. Mange af dyrene lever frit – også slangerne – så du kan komme helt tæt på dyrene. Heldigvis er de giftige krybdyr lukket inde i terrarier!


koven

Af Per Stærk Andreasen

At få ros fra læreren Rundbold i frikvarteret At lære noget nyt Skolefester Idrætslæreren

Vidste du … at akvariet i Randers Regnskov kan rumme 100 kubikmeter – det svarer til 350 badekar … at bladskærermyren er en af de mindste beboere i regnskoven, men de er også bomstærke. En voksen mand skal gå 15 km, mens han løfter 400 kg for at arbejde lige så hårdt.

… at gibbonabeparrene har deres egen helt unikke sang, så de altid kan finde hinanden. … at regnskoven er naturens største apotek? I regnskoven findes mange planter og urter, som vi bruger i vores medicin.

Svære diktater Når man ikke forstår læreren Kedelig madpakke Udeordning Mobning


TEST: Hvilket fag er du bedst til? Er du i tvivl om, hvilket fag du er bedst til i skolen? Tag BRICKS’ test og find ud af det.

Af Per StĂŚrk Andreasen


Hvilket ord siger du oftest? A: Alfabet B: Plus C: Sved

Hvad er din yndlingsfarve? A: Rød B: Blå C: Grøn

Hvilket dyr minder du mest om? A: En hund B: En ugle C: En tiger

Hvilket tøj har du på? A: Joggingtøj B: Skjorte/kjole C: Løbetøj

Hvor laver du bedst dine lektier? A: I sofaen B: Foran et skrivebord C: Udenfor på græsset

Hvad hedder din bedste ven? A: Mads B: Martin C: Mark

Hvad vil du helst være, når du bliver stor?

A: Lærer B: Revisor C: Sportsstjerne

Hvad kan du bedst lide at drikke? A: Varm kakao B: Mælk C: Vand

Flest A: Du er bedst til dansk! Flest B: Du er bedst til matematik! Flest C: Du er bedst til idræt!


Da Jesus blev væk i templet Af Rune Hoff Lauridsen

Sammen med sine forældre rejste Jesus til Jerusalem hvert år for at fejre påske. Måske har der været grønne palmegrene i Jerusalem og flag i mange farver? Jeg tror, der har været rigtig meget spændende for Jesus at kigge på! I løbet af påskefesten besøgte Jesus og hans forældre også det store tempel. Her ofrede de til Gud for at sige tak for alle de gode ting, som Gud havde givet dem. I templet var der også lærere, som fortalte folk om Gud, og man kunne stille dem spørgsmål, hvis der var noget, man ikke helt forstod. Da Jesus var 12 år, fejrede hans familie også påske i Jerusalem. Men da hans forældre var på vej hjem fra påskefesten, opdagede de pludselig, at Jesus var blevet væk! Dengang kunne man ikke lige få nogen til at sige i højtaleren: “Jesus på 12 år er blevet væk fra sin mor, han står og venter i receptionen”. Så hans forældre begyndte at lede og lede efter Jesus. De ledte alle de steder, de havde været i Jerusalem og først efter at have ledt i lang tid, fandt de ham i det store tempel!

Her sad han sammen med lærerne og hørte dem fortælle om Gud, og han stillede dem mange spørgsmål. Maria, Jesu´ mor, sagde til ham, at han ikke bare sådan måtte løbe væk, og at hun var blevet bange for, hvor han var blevet af. Men Jesus sagde, at han gerne ville være i hans fars hus. (Du ved sikkert, at Jesu´ far er Gud, og templet er Guds hus. Det var altså der, Jesus gerne ville være.) Når du går i kirke, besøger du også Guds hus, og præsten er lidt ligesom lærerne i templet. Når man besøger Guds hus, så er der altid tid til, at man kan høre om Gud og tænke på alt det fantastiske, som Gud har skabt. Hvis du har spørgsmål om Gud, kan du jo også prøve at spørge præsten, næste gang du er i kirke. Ligesom Jesus gjorde, dengang han var 12 år og besøgte templet.


En anderledes idræ

Rikke, Rune og Rasmus var i skole og havde idræt. Deres idrætslærer var blevet Han var bare slet ikke idrætslærer, men historielærer. Rikke, Rune og Rasmus var trætte og havde ikke rigtig lyst til at have idræt. Vikaren var jo alligevel ikke rigtig idrætslærer, så de kunne vel lige så godt få fri, mente de, og mange af de andre børn var enige. De ville meget hellere hjem og spille computer eller udenfor og lege. Men så sagde vikaren: ”Jeg forstår ikke, hvorfor I ikke kan lide idræt. Vi kan spille bold og lege tagfat og få rørt os på en sjov måde. Og bagefter har man det jo rigtig godt.”

Børnene sukkede og rystede på hovederne. “Men lad os så prøve at have en idrætstime, ligesom man havde det, da jeres oldeforældre gik i skole. Så lærer I lidt historie, og måske I også kan blive glade for jeres idrætstimer.” Så satte vikaren dem til at løbe rundt i hallen. 10 runder, skulle de løbe først. Derefter skulle de lave arm- og mavebøjninger. Og englehop og alle mulige øvelser, som de bare skulle gentage om og om igen.


rætstime

Af Anne Korsgaard

t syg, så de havde fået i en vikar.

Det sidste stykke tid fandt vikaren også nogle redskaber frem. Han fandt nogle bomme de skulle hoppe over og også en trapez og nogle gymnastik-ringe, som de kunne svinge sig i. Rikke, Rune og Rasmus syntes øvelserne var ret hårde. Trapezen og gymnastik-ringene var dog sjove, selvom de også var svære. Det var også fedt nok, at hoppe over bommene og se hvem, der kunne hoppe over den højeste bom. Men da timen var færdig, var de alle sammen fuldstændigt udmattede. ”Nå,” sagde vikaren til sidst, ”det er måske meget godt, at alle jeres idrætstimer ikke er sådan, hvad?”, og Rikke, Rune og Rasmus så på hinanden og nikkede. Måske var deres normale idrætstimer ikke så slemme endda. Men det havde nu også været en lidt sjov oplevelse at prøve at have det på en anderledes måde, selvom de var glade for, at det ikke skulle være sådan hver gang.

An

o r s gaar d ne K

VIDSTE DU AT. . . Af

ankrig r F i e n e B ør n når , e l o k s i starter r gamle, og de er 3 å agen varer at skoledtil 16.30? fra 8.30 I rigtig mange lande koster det at gå i skole og få en udda nnelse?

PENGE

Karakter er ikke er t i USA al, m bogstave en r?

I Danmark er det vedtaget ved lov, at børn skal gå i skole til og med 9. klasse?

ørn, b r e n o i l l i m 67 d et er mere en Der i øjeblikk

piger? de fleste er skole, og at i r gå ke ik som


Havde du det også sjovt på Børnefestival? I næste nummer af BRICKS kan du se, hvor man også kan have det sjovt i KFUM og KFUK

POST DANMARK

Magasinpost SMP ID-nr. 42814

BRICKS nr. 2, 2014  

Bricks er et blad til børn udgivet af KFUM og KFUK i Danmark

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you