Page 1

T EM A:

12 0 0 9

Tag med IND I EN anden verden

L ÆS OGSÅ OM: Da Columbo ville tage til Indien, men fandt Amerika Î Nordisk Lejr 2009 Î 15 ting du kan lave i din vinterferie Î Marco Ilsø fra Mikkel og Guldkortet Î Hverdagen på et børnehjem i Honduras… og meget mere


N R. 1/ 20 0 9

A N S VA R S H AV E N D E R E D A K T Ø R Bodil Christine Andersen T: 50 80 70 28 E: ba@kfum-kfuk.dk REDAK TIONSFO T OGRA F Majken Skjølstrup E: majken@kfum-kfuk.dk REDAK TION Mette Krawiec E: mette@kfum-kfuk.dk Rune Hoff Lauridsen E: runehoff@kfum-kfuk.dk Stine Elmbæk Jacobsen E: stine@kfum-kfuk.dk Lise Jensen E: lise@kfum-kfuk.dk A N S VA R S H AV E N D E U D G I V E R KFUM og KFUK i Danmark Valby Langgade 19 2500 Valby E: abm@kfum-kfuk.dk T: 36 14 15 37 K O N TA K T R E D A K T I O N E N bricks-redaktion@kfum-kfuk.dk FOTO Johanne Kristiansen, Rune Hoff Lauridsen, Per Arnesen/TV 2, Kathrine Groth, Dorte Hougaard Madsen, Majken Skjølstrup, Bodil Christine Andersen, Istockphoto m.fl.

Hej j e r! med

For nogle år siden var jeg en tur i Indien – det var fedt, for der var jeg sammen med en masse mennesker, der så forskellige ud og som talte forskellige sprog, men som alligevel havde noget tilfældes, blandt andet KFUM og KFUK! Er det ikke sjovt, at jeres klub eller MOK Sing er en del af KFUM og KFUK, som er en organisation, der findes i hele verden!? Dette blad kommer til at handle om Indien, for KFUM og KFUK har nemlig gang i et internationalt projekt, der hedder »IND I EN anden verden«, og som handler om Indien, og det skal vi høre lidt om! Hilsen

Mette

L AY O U T Kathrine Winther Iversen F O R S I D E F O T O Duncan Walker/ Istockphoto T R Y K Jørn Thomsen A/S FORM ÅL FOR K F U M O G K F U K I D A N M A RK KFUM og KFUK er en børne- og ungdomsorganisation, som har til formål at forkynde evangeliet om Jesus Kristus.

P. Sgæ. tte

u Kan d ng e n g dre la f t e hv ilk ha r siden på f o r i e g ne t f åe t t t e t? ansig


N å h n e j,

Hvis du har siddet foran tv’et hver dag i december, så ved du helt sikkert hvem Marco Ilsø er. Han spillede drengen Mikkel i julekalenderen »Mikkel og guldkortet«. BRICKS har mødt Marco, der er 14 år. Hvordan kom du med i »Mikkel og Guldkortet«?

Når du ikke går i skole, hvad laver du så?

Min mor så noget på tekst tv, og så spurgte hun om det kunne være sjovt, og så prøvede vi det. Det gik meget godt, og så blev det mig efter en masse castinger.

Jeg går til fodbold i en lille klub der hedder Friheden. Den ligger i København.

Hvordan var det at spille sammen med kendte skuespillere som Paprika Steen og Michael Carøe?

Jeg drømmer om at blive professionel fodboldspiller. Hvis det ikke lykkes, så vil jeg gerne være skuespiller.

Det var fantastisk! Jeg troede først at de var lidt underlige, men de var virkelig søde, og så er det også lidt mærkeligt at se dem i virkeligheden.

Hvordan er det at være kendt? Jeg synes, det er meget rart at være kendt, men nogle gange kan det godt blive lidt for meget. Men det har været sjovt at lave kalenderen og jeg kan godt tænke mig at være med i en film senere.

Hvad spiller du på Play Station eller Xbox? Jeg spiller en masse Xbox. Mine favoritter er FIFA 09, Halo og BurnOut.

Hvad drømmer du om at blive?

Hvad ville du selv købe for guldkortet, hvis det var dit eget i virkeligheden? Hvis jeg havde et guldkort, så ville jeg først købe en jacuzzi og give en masse penge til min familie. Når det var klaret, ville jeg gå efter at hjælpe de fattige børn og alle dem med kræft.

Af Stine Elmbæk Jacobsen og Bodil Christine Andersen

… l e k k Mi Marco BRICKS snakker med…


en, leg i klubb d o g n e indimellem er en af disse Mangler I din led så foreslå

T o g s k if t e Tegn en streg i hvert hjørne af lokalet, eller 4 cirkler på plænen udenfor. Hver cirkel eller hjørne navngiv København, Ålborg, Esbjerg og Odense. I skal nu dele jer i fire hold. Når legen starter skal der være et hold i hver by. Lederen råber f.eks. togskift mellem Esbjerg og Odense. De to hold skal så bytte plads. Det hold der er hurtigst får 1 point.

Kæ n g u r ukonku rrencen Alle har en oppustet ballon mellem knæene. På signal hopper alle fremad mod et forud fastsat mål. Hvis ballonen springer, så går man ud af legen, og taber man ballonen må man tilbage til startlinjen og begynde forfra. En to tre – HOP!

Hvem får først 10 point?

Af Bessie Rauff


Kan du huske, at du i det sidste BRICKS blad læste om Inga Maria Hansen, der er 11 år og går i klub i KFUK i Thorshavn på Færøerne?

Hele norden mødes Her til sommer har du, hvis du er mellem 11 og 16 år mulighed for at komme på lejr på Færøerne sammen med en masse andre børn og unge fra Danmark og de andre Nordiske lande. Én af dagene tager vi på udflugt til Thorshavn, der hvor Inga Maria bor.

Lær nye sprog Det specielle ved os der bor i de nordiske lande er, at selv om vi har hvert vort sprog, så kan vi alligevel forstå hinanden en lille smule. I alt fald når vi har været sammen en hel uge, så har man faktisk lært en masse sjove ord og sange på finsk, svensk, norsk, islandsk og færøsk.

Få venner fra andre lande Når vi skal på Nordisk Lejr

på Færøerne, tager vi først på en slags Dansk Lejr et par dage, så vi kommer til at kende hinanden rigtig godt, og derefter er vi en uge sammen med alle de andre lande. Det er vildt sjovt, og mange får rigtig gode venner i de andre lande efter sådan en lejr. Så er det godt man kan chatte og sende sms’er bagefter, så kontakten kan holdes til man kan mødes igen om 2 år. Der er nemlig Nordisk Lejr hvert andet år – næste gang bliver i 2011 og det er nok i Norge. Hvis du vil vide mere om lejren, kan du kikke på hjemmesiden www.kfum-kfuk.dk – her kan du også melde dig til – eller du kan maile til national@kfum-kfuk.dk og bede dem sende dig nogle programmer.

FACTS OM LEJ R EN: Hvornår: 2.-11. Juli 2009 Hvem: 11-16 år Hvordan: Vi flyver derop fra Billund og Kastrup Pris: 3200 kr. Hvor: 2.-5. juli i Vestmanna, 5.-11. juli i Kollafjordur Andet: Der er plads til mindst 50 danske deltagere. Vide mere? Kontakt Dorte Hougaard Madsen på dhm@kfum-kfuk.dk / 60 21 44 08

Af Dorte Hougaard Madsen

På lejr til Færøerne


Af Johanne Kristiansen

i

Tag med IND I EN anden verden

KFUM og KFUK fik i 2008 et nyt internationalt projekt. I fire år skal vi vende blikket mod Asien og landet Indien, hvor der er rigtig mange fattige børn og unge. Jeg har, sammen en gruppe unge, været en tur i Indien for at lære om IND I EN anden verden som projektet hedder. Og at komme til Indien er som at træde ind i en helt anden verden. Indien er en anden verden på godt og ondt.

FAKTA OM INDIEN Í HOVEDSTAD: New Delhi Í INDBYGGERTAL: 1,1 milliard (Det er 183 gange så mange som i Danmark) Í SPROG: Der er 18 officielle sprog. Nogle af dem er: Engelsk, hindi og tamil. Í MØNT: Indiske Rupees. 100 Rupees er cirka det samme som 12,90 danske kroner. Í RELIGION: De fleste er hinduer (80,5 %), men der er også bl.a. muslimer, kristne, sikher og buddhister.

Hjælp til lektiehjælp I et fattigt kvarter i byen Madurai i Sydindien ligger en lektiecafé. Lektiecaféen giver børnene i bydelen Muthupatty et sted at lege og læse lektier. I nogle hjem har forældrene ikke råd til at tænde lyset, når det er blevet mørkt eller også er der meget larm, fordi hele familien bor i ét værelse, så det er vigtigt at kunne gå i lektiecaféen. For nogle af børnene er de også de første i familien, der går i skole, så deres forældre kan ikke hjælpe dem med at læse og regne. Denne lektiecafé støtter vi alle i KFUM og KFUK når vi samler ind til Indien.


Kr is tiansen Af Johanne

om lek tieindiske børn emtiden caféen og fr

Gr. Jebitha, 6 år

Hvad er det bedste ved lektiecaféen? Det bedste ved lektiecaféen er, at der er rart at være og så er det også godt, at man kan få hjælp til sine lektier. Hvad laver du, når du ikke er i lektiecaféen? Når der ikke er skole eller lektiecafé, er det sjovt at lege udenfor på gaden eller at se TV. Nogen mener, at det er spild af tid. Hvad vil du, når du bliver voksen? Når jeg bliver voksen, vil jeg gerne være læge, så jeg kan hjælpe de fattige.

Nivetha, 9 år

Hvad er det bedste ved lektiecaféen? Det bedste ved lektiecaféen er, at man lærer meget der. Det er vigtigt at være dygtig i skolen. Hvad laver du, når du ikke er i lektiecaféen? Hvis der ikke er lektiecafé, kan jeg lide at se fjernsyn især tegnefilm. Hvad vil du, når du bliver voksen? Jeg vil gerne være skolelærer.

M. Arunassalam, 13 år

Hvad er det bedste ved lektiecaféen? Lærerne i lektiecaféen er rigtig dygtige, men det er også godt ved lektiecaféen, at man kan komme og være sammen med vennerne og spille bold med dem. Hvad vil du, når du bliver voksen? Når jeg blive voksen, vil jeg gerne være politiofficer, for dem skal folk rette sig efter.

G. Eswari, 13 år

Hvad er det bedste ved lektiecaféen? På lektiecaféen kan man lave lektier og være sammen med volontørerne og lærerne. Det er det bedste ved stedet. Hvad laver du, når du ikke er i lektiecaféen? Når jeg har fri og lektiecaféen ikke er åben, er jeg sammen med min familie. Jeg leger meget med min lillebror. Hvad vil du, når du bliver voksen? Det er min drøm at blive computeringeniør.


Sjip penge i kassen

Hvis du gerne vil indsamle noget selv, kan du f.eks. få dine forældre til at satse et beløb på hvor mange gange du kan sjippe eller score mål hos din far. Sådan en aktivitet kan man selvfølgelig også gøre i klubben eller til en familieaften i foreningen.

Lav en indisk dag

I kan også lave en indisk dag, hvor I laver forskellige aktiviteter. Lav en lille udstilling, der fortæller om projektet, lav lækker indisk mad som I kan sælge på gaden eller invitere jeres forældre på aftensmad, som de betaler for. Syng en indisk sang eller dans en dans i de flotte klæder – kun fantasien sætter grænser.

DU kan gøre noget Af Johanne Kristiansen

Indien synes måske langt væk – og hvordan kan man egentlig hjælpe børn, der bor helt omme på den anden side af jorden? Du og din klub kan sagtens støtte IND I EN anden verden og lektiecaféen.

Fyld en Undial op!

SÅDAN FÅR I PENGENE UD AF SPAREBØSSEN Når I har fyldt undialen med masser af penge til børnene i Indien, skal pengene jo ud af den igen før I kan sende dem videre. Men hov.. hvordan får man dem lige ud? For at få pengene ud af en undial bliver man nødt til at slå den i stykker... men hvordan?

En af mulighederne er, at din leder bestiller en undial. Det er en indisk sparebøsse, hvor alle i klubben f.eks. kan aftale at I lægger to kroner i hver gang. Når Undialen er fuld, sender I pengene til IND I EN anden verden.

Man kunne sætte den bag dækket på lederens bil.. men hov.. det ville han nok være ked af, tænk nu hvis han punkterer...

Man kunne også bruge en hammer.. Når man har slået undialen i stykker, så kan man tælle alle pengene indeni og sende dem til Indien.

Af Rune Hoff Lauridsen

Man kunne tabe den på jorden..


g e l k s i d En i n

Hver eftermiddag, en time inden undervisningen i lektiecaféen begynder, leger børnene. De har langt mindre legetøj, end vi er vant til i Danmark, men så må de bruge fantasien. En af de lege, der bliver leget i gården, er en fangeleg kaldet Kappedi. Her kommer reglerne til den, så kan du jo også prøve den her i Danmark.

K A PPEDI: Deltagerne inddeles i to hold med lige mange på hvert hold og der laves en bane. Banen skal bestå af to lige store firkanter, der har fælles midterlinje (ligesom f.eks. en fodboldbane). Når alle står på deres egen banehalvdel, vælges der én fra hold 1 til »at være den«. Han eller hun skal nu løbe over på hold 2’s side og prøve at røre en eller flere uden at blive fanget/holdt tilbage af hold 2. Ingen må træde udenfor banen. Hvis det lykkes den, der »er den« at røre nogen og at komme tilbage på egen banehalvdel

uden at blive fanget, får hold 1: 1 point; hvis 1 bliver rørt, 2 point; hvis 2 bliver rørt, 3 point osv. Hvis han/hun derimod bliver fanget, går turen til hold 2. Når man bliver rørt udgår man af legen og det samme gælder, hvis man bliver fanget. Meeen der er også en ekstra lille ting: Når man »er den«, skal man nemlig hele tiden sige Kappedi og kan modstanderholdet ikke se munden bevæge sig udgår man også af legen og turen går videre. Legen bliver enten ved, indtil der kun er én tilbage på et af holdene, eller man kan lege til et aftalt antal point. Anna fra Danmark leger Kappedi med nogle af lektiecaféens drenge.

Lav lækker indisk mad

Glæd din mor og far ved at lave en god omgang Madras Chicken Curry til aftensmad.

Madras Chicken Curry til 4 personer Ca. 500 g kylling 3 spsk olie 2 hakkede løg 2 dåser hakkede tomater 2 spsk kokosmel 2 tsk. masala – indisk kryddderi 1/8 tsk nelliker 1 flage af en kanelstang salt efter behag Da retten ikke er specielt stærk kan den med fordel piftes op med lidt frisk chili. Gør kyllingen i stand og skær den i småstykker. Varm olie i en gryde og svits kyllingen 2-3 min. Sænk varmen og lad den stege videre ca. 10 min. Varm de 3 spsk olie i en anden gryde, tilsæt løg, svits dem og kom tomaterne i og kog det i ca. 5 min. Tilsæt kokosmel. Kom masalaen, kanelstykket og 2-3 dl vand i. Kom kyllingen i og lad retten snurre i 20 min. Smag til med salt. Spises med højre hånd med ris eller chapatti (indiske brød).


Den store hjern BRICKS giver dig en hel side med opgaver - hvor skarp er din hjerne? Kan du finde igennem de 2 labyrinter?





Leg med bogstaver Find så mage ord som muligt. De kan både stå vandret, lodret, baglæns og skråt. Ordene nedenunder står der helt sikkert, men hvor? BIL BRICKS BUSSEMAND DANSE

DRENG FAR FEST FESTIVAL

FRITID GRATIS GRINE HEST KYS LEGE MOR MOTORVEJ PIGE REGNBUE SJOVT TOG TRAKTOR


nevrider Sudoku

Sæt kasserne sammen, så de danner en sætning.

Nyhe

d

SMYKKE Nikkelfrit smykke i antik sølvlegering med logo på gummisnor. Smykket måler 1,2x1 cm. og kan også bruges i mange andre smykkeserier bl.a. Pandora. Æske medfølger. .....................................79,-


Af Rune Hoff Lauridsen

Man kan købe krydderier i Indien For længe siden, dengang man sejlede rundt på verdens have i træskibe med store sejl, rejste man tit til Indien og Kina for at købe ind. F.eks. var krydderier meget fine og dyre dengang, så man ville gerne rejste helt til Indien for at købe dem. Desværre var der mange farlige ting på rejsen til Indien, så man skulle være modig, når man tog på de lange sørejser.

Columbus fik en god idé En dag fik en mand, der hed Columbus, den idé, at han jo bare kunne sejle en helt anden vej til Indien. Han mente jo, at jorden var rund, så hvis nu han sejlede den stik modsatte vej end alle de andre, så ville han nok komme til Indien.

Columbus fandt Indien... eller gjorde han? Columbus sejlede af sted i sine sejlskibe. Og han sejlede og sejlede, men der gik mange dage før der pludselig var land i sigte. »Øj, det må være Indien« har Columbus nok tænkt. Og så gik han i land og her mødte han sandelig også mennesker. »Øj, det må være Indianere« har Columbus nok tænkt, for han troede jo at han havde fundet Indien. Men det var faktisk ikke Indien, som Columbus var kommet til... Nej, det var Amerika!


Af Lise Jensen

Bollywood – indiske film Barack Obama Film med en lykkelig slutning At slå nogen hjem i Ludo Yngre søskende, der ser op til én

Hollywood Hvad nu hvis Columbus skulle finde Bornholm? Tænk hvis Columbus havde sejlet fra Fyn for at finde frem til Bornholm, og han så lige bumpede ind i Sjælland. Så ville han gå i land og sige, »Det her er Bornholm!« Og når han så mødte menneskene på Sjælland, så ville han kalde dem Bornholmere. Det ville de, der bor på Sjælland, nok ikke være så glade for.

Gammel sodavand uden brus Film med en ulykkelig slutning At blive slået hjem i Luda Sure lærere


Af Daniel Thorsøe Bak

Har du hørt om den nye udgave af biblen, som er en Mangabibel? En bog fyldt med masser af fede tegninger. Daniel på 11 år anmelder den her. Det er svært at anmelde biblen, for de fleste historier kender man jo fra skolen, børneklubben eller bibelfortælling. Alligevel er der også mange historier, jeg ikke havde hørt om før, så det var spændende. Det helt anderledes og gode ved Manga-biblen er, at det er en mangategneserie, og at den er nem og hurtig at læse. Der er mange flotte tegninger i bogen, men det bedste ved den er, at den er rigtig spændende fortalt. Selvom der er over 200 sider at læse, kommer man hurtigt igennem den. Jeg synes, at det er meget sjovere at læse

i Manga-biblen end i en almindelig børnebibel – den er slet ikke kedelig, og jeg læste den på en uge. Jeg vil anbefale Manga-biblen til alle børn (både drenge og piger), der kan læse, og som gerne vil vide mere om biblen – men på den fede måde!

FAKTA: Manga-biblen Kristeligt Dagblads Forlag 99,95 kr. 218 sider

BRICKS udlodder tre eksemplarer af Manga-bibelen. Find svaret på spørgsmålet i bladet og sms dit svar til 1919 senest den 5. marts. Vindere får direkte besked. Hvornår foregår Nordisk Lejr 2009? Svar A) 2.- 11. juli på Færøerne Svar B) 1.- 9. august i Sverige Svar C) 20.- 29. juli på Bornholm Send fx »bricks svar a« til 1919. Det koster alm. sms-takst.


1 4 5

1. Find en masse klæd-ud-tøj, eller dine forældres gamle pjalter, og tag fjollebilleder eller leg rigtige modeller.

4. Lav en kuglebane ud af tomme toilet- og køkkenrullerør.

5. Læs lektier for resten af skoleåret. Så kan du holde fri indtil sommerferien.

2 3 6

2. Tag i Kvickly og start en gavepapirs-fægtekamp. g avepapirs-fægtekamp.

3. Klip modeller ud fra reklamer og lav påklædningsdukker eller lav et dukkespil.

6. Sov længe og hyg foran tv’et med dynen.

15 ting du kan l ave i vinterferi en

7

Af Majken Skjølstrup

7. Start en kæmpe pudekamp med dine venner eller din familie.

9 10 13

9. Hold en sten-saks-papir turnering med alle dine venner og udlod en præmie til vinderen.

10. Lær at danse en dans; fx vals, salsa, ballet eller hiphop, ved at se videoer på YouTube.

13. Dryp med lys. Tag et glas, put lidt vand i, tænd lyset og dryp smeltet stearin ned på vandet. Brug lys i forskellige farver. Når det er størknet, kan man tage det op (pas på det ikke knækker), sætte en snor i og hænge det op. Man kan lave nogle rigtig flotte mønstre.

11 12 14 15

8

8. Lav en stop-motion film. Brug dine dukker/bamser/legomænd og et digitalkamera, tag en masse billeder og sæt dem sammen til en film på din computer.

11. Drik varm kakao.

12. Gør rent på badeværelset. Så bliver dine forældre så glade.

14. Hvis der er sne udenfor, kan du lave små snelygter og sætte stearinlys i, når det bliver mørkt. Det ser rigtig flot ud når man sidder og hygger indenfor om aftenen. 15. Spil et godt gammeldags spil som ludo, æsel, skak, klodsmajor, scrabble eller matador.


Den forkerte gj Af Mette Krawiec


jorde det rigtige Der findes mange børn i verden. Nogle børn har det godt, nogle børn har det ikke så godt. Det kan for eksempel være, at de ikke har mad nok, så de går rundt og er sultne. Det kan også være, at de er syge og ikke har råd til medicin. Jesus siger, vi skal hjælpe vores næste, og vores næste er alle dem, der er i verden.

Han fortalte engang en historie om en mand, der blev slået ned af nogle røvere, som tog alt, hvad han havde på sig. Forbi ham gik både en præst og en kirketjener, men de hjalp ham ikke! Det gjorde til gengæld en samaritaner, som man normalt ikke regnede for noget. Han hjalp ham, der var blevet slået ned; betalte for hans mad og medicin, så manden kunne blive rask igen. Denne barmhjertige samaritaner var den, der gjorde det rigtige, sagde Jesus, selvom de slet ikke kendte hinanden.

Bøn Kære Gud! Tak fordi vi har mad og medicin nok, så vi kan klare os godt. Vil du ikke hjælpe os, så vi kan hjælpe dem ude i verden, der har brug for vores hjælp!? Vi beder dig være med vores brødre og søstre over hele verden.


Hola fra Honduras Denne gang er BRICKS taget til landet Honduras, der ligger i Mellemamerika. Her skal vi ikke bare mødt ét barn, men hele 45 børn. De bor alle på børnehjemmet Renacer. Hvorfor er de på børnehjem? Børnene kommer alle fra de fattigste områder af Honduras. Grunden til at de er kommet på børnehjemmet, kan bl.a. være fordi deres forældre er døde, ikke har kunnet passe dem ordentligt pga. misbrug eller at forældrene er stukket af. Nogle af børnene har levet deres første år på gaden, hvor de har skullet tigge for at få mad. Nu bor de fast på børnehjemmet, som de opfatter som deres hjem.

børnene. Bagefter skal skoleuniformerne på og alle samles i sofaen, hvor der bliver holdt en kort morgenandagt. Man skiftes til at læse et stykke af Biblen. Derefter spiser børnene morgenmad sammen. Når de har spist begynder de på rengøring i huset. De har faste rengøringsopgaver, som de dagligt skal holde.

Uniformen skal vaskes hver dag! Vækkeuret ringer kl. 5 Om morgen bliver alle vækket kl. 5. Dagen startes med et iskoldt bad. Der er ikke installeret varmt vand, så børnene må klare sig uden. Der lyder en hylen og skrigen når det kolde vand rammer

Kl. 7 starter undervisningen i skolen. Børnene går i skole til kl. 12. Så snart de kommer hjem fra skole trækker de af skoleuniformen, den skal nemlig vaskes hver eneste dag! De vasker selv deres tøj og da der ikke er vaskemaskine, foregår det ved håndkraft på et vaskebræt.


ds te d i u V rundt me en

d

Jor d

odil Af B

Af Kathrine Groth

Lige inden aftensmaden serveres skal børnene klargøre deres skoleuniformer til næste dag. I regntiden kan det være svært at få skoleuniformerne til at tørre fra dag til dag. Efter aftensmaden skal børnene igen gøre rent i huset og derefter er der mulighed for leg og hygge indtil kl. 21, hvor det er sengetid.

de

rs

en

at. ..

Amerikanerne spiser  hvert år nok is til at fylde hele Grand Canyon? De delfiner, der lever i Amazon floden, er lyserøde?

Franske fletninger hedder i Frankrig afrikanske fletninger?

Hvert år brækker 14 englændere deres tær i forbindelse med at tage sokker på?

Mere end 50 procent af alle mennesker i hele verden har aldrig foretaget eller modtaget en telefonopringning?

Weekendtur til kirken I weekenden tager hele børnehjemmet af sted til kirke i samlet flok. Enten går turen på gåben eller siddende på ladet af en pick-up.

An

En gennemsnits amerikaner bruger 341 kg papir om året, mens inderne kun bruger 4 kg?

Så skal der gøres rent, laves lektier og arbejdes Efter frokosten, skal der gøres rent igen og derefter skal de lave lektier. Børnehjemmet har et lille landbrug, hvor alle hver dag hjælper til med at passe jorden og luge. Når arbejdet er overstået har de fri og kan lege på børnehjemmets område indtil aftensmaden.

Ch r i s t i n e

3% af alle amerikanere går i bad med deres hunde?


KFUM og KFUK i Danmark Valby Langgade 19 2500 Valby

9 måder du kan redde jorden på Køb en blomst.

giøse grupper har været vigtige fortalere for bedre miljø og bedre vilkår for verdens fattige. Så forbliv medlem af KFUM og KFUK og vær med til at kæmpe for en bedre verden.

Nogle planter er gode til at opsuge de skadelige artikler som elektronisk udstyr udsender. Køb f.eks. en fredslilje eller en gummipalme til din mor.

Luk ned. Sluk helt for computerskærmen

Ønsk dig fair legetøj.

når du holder pause i dit spil. En pauseskærm bruger næsten lige så meget energi som en skærm i brug.

Nyt legehjem. Når du bliver træt af dit legetøj, så giv det til genbrug eller forær det til børnehaven, sygehuset eller din nabo.

Brug benene. Gå eller cykl i skole hvis muligt. Der er ingen grund til at forurene bymidten med bilos pga. en kort tur.

Sæt farten ned.

Bed de voksne om at sætte farten ned. Ved at køre 80 km/t. i stedet for 100 km/t sparer man hele 25 % brændstofsmæssigt.

Ønsk dig noget fairtrade-legetøj til din fødselsdag, så er du sikker på, at de folk der har lavet det, ikke er børn og at de har fået en ordentlig løn og har arbejdet under bedre forhold.

Dyt dyt, ska’ vi byt. I stedet for at købe nyt tøj tit, så saml dine venner til en tøjfest, hvor I bytter. Så får alle billigt og nyt tøj. Lad græsset gro. Du har nu alt mulig grund til at nægte at klippe græsplænen før den er fire cm. høj. I denne højde holder jorden bedre på fugtigheden og det er ikke nødvendigt at vande så tit, og dermed spares der masser af vand.

Læs flere måder du kan hjælpe jorden på i bogen »1001 måder at redde jorden på«, der er skrevet af Joanna Yarrow.

Af Bodil Christine Andersen

Bevar troen. Historien har vist at reli-

BRICKS nr. 1, 2009  

BRICKS er KFUM og KFUKs blad til børn.

BRICKS nr. 1, 2009  

BRICKS er KFUM og KFUKs blad til børn.