Page 1

BTN 08 – Architectonische techniek

Apollo Hotel & Resorts

Kevin Vermeulen St.nr. 217854


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Titelpagina

BTN 08 – Architectonische techniek

Apollo Hotel

Naam:

Kevin Vermeulen

Studentnr:

217854

Opleidingsinstituut:

Amsterdamse Hogeschool voor Techniek

Vestiging:

Leeuwenburg

Studierichting:

Bouwtechniek

Studiejaar:

2007-2008

Docent:

Dhr. E. Melet

Groep:

BkBt 3D

Datum: 17-06-‘08

2


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

1. Voorwoord e

Dit is het BTN 08 verslag van Kevin Vermeulen, 3 jaars bouwkunde student aan de Hogeschool van Amsterdam. Volgens de Volkskrant-enquête is Almere lelijk, echter zijn er ook mensen die het nieuwe centrum mooi en spannend vinden. Gebouwen worden pas echt goed als in de materialisatie, in de detaillering, in de constructie en in de installatie het concept is af te lezen. Aan mij de opdracht een gebouw te analyseren en te kijken of dit gebouw hieraan voldoet of dat het naar mijn mening ‘lelijk’ is.

Het door mij gekozen gebouw is opgedeeld in twee gebouwen, de algemene analyse gaat over beide delen. De uitwerking (tekeningen) gaan vooral over de Blob.

3


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

2. Inhoudsopgave Titelpagina

.

.

.

.

.

.

pag. 2

1. Voorwoord

.

.

.

.

.

.

pag. 3

2. Inhoudsopgave

.

.

.

.

.

pag. 4

Fotoreportage .

.

.

.

.

.

pag. 5

3. Apollo Hotel .

.

.

.

.

.

pag. 6

4. Plattegronden en doorsneden

.

.

.

pag. 9

3.1 Algemeen 3.2 Uitstraling 3.3 Situatie 3.4 Materiaalgebruik

4.1 Foto’s & schetsen interieur

5. Het concept .

.

.

.

.

.

pag. 11

6. Schetsen

.

.

.

.

.

pag. 12

.

.

.

.

pag. 18

8. Referenties werk William Alsop

.

.

.

pag. 22

9. Conclusie

.

.

.

pag. 24

.

6.1 Schets doorsnede ‘Blob’ 6.2 Schetsen details

7. Constructie en Installaties

7.1 De entree 7.2 Schetsplattegrond constructie 7.3 Het hotel (de kamers) 7.4 Installaties entree 7.5 Installaties hotel 7.6 Spannend genoeg?

.

.

.

4


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

Fotoreportage

5


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

3. Apollo Hotel 3.1 Algemeen Het Apollo Hotel Almere is een modern ontwerp van de Engelse architect William Alsop. Het past uitstekend in de eigentijdse architectuur van Almere. Voor de vormgeving van het interieur en de afwerking tekende de Nederlandse hotelspecialist Theo Spies van SBS Architectuur. Het aannemersbedrijf is Midreth. De moderne architectuur is geheel in lijn met de vooruitstrevende, futuristische, stijl waarmee het hart van de stad is opgebouwd. Het hotel beschikt over 117 comfortabele kamers, ingericht met speciaal ontworpen meubels. Het gehele hotel is voorzien van de meest vooruitstrevende technische snufjes. De begane grond heeft een multifunctionele bestemming, met een sfeervolle lounge, een gezellige brasserie en een grote receptie. Er bevinden zich twee moderne vergaderzalen en een ruime lobby. De kamers zijn kleurrijk met een lichte badkamer en zijn voorzien van alle technische gemakken.

Het hotel (de kamers)

Het hotel is geopend in juni 2008.

3.2 Uitstraling Het gebouw bestaat uit twee delen; het hotel (de kamers etc) en de entree met de receptie, lounge, lobby etc. (Salada Samba) Het entree gedeelte is een ‘Blob’. Het heeft een organische vorm. De Blob heeft een aantal lichtkoepels. Dit zou moeten betekenen dat er veel natuurlijk licht in het gebouw aanwezig zal moeten zijn. Toch bleek het binnen anders, op het moment dat de grote pui dicht zit, is het redelijk donker in het gebouw. Maar als de pui geopend wordt, ontstaat er grote lichtinval. Bij de Blob is gebruik gemaakt van een heel diepe negge, deze negge heeft ook een ander ‘verband’ dan de rest van de gevel. De sfeer is in de lounge erg gezellig, er is een combinatie gemaakt van zwart, roze en rood. Het grootste gedeelte is zwart, zoals het plafond en constructie. Eén grote wand is rozekleurig en d.m.v. lampen met rode gloed wordt er een gezellige rustige sfeer gecreëerd.

De entree aan de kant van de hoofdingang (met de lichtkoepels) 6


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

3.3 Situatie

Apollo Hotel & Resorts

Almere is groot, modern, trendy, levendig en altijd in beweging. Het Apollo Hotel is gevestigd in het hart van het centrum, vlak naast het theater en op loopafstand van honderden winkels, de megabioscoop en een wereld aan horecabedrijven.

7


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

3.4 Materiaalgebruik 3.4.1. De entree (Salada Samba) De gevelbekleding die is toegepast voor de Blob is koper. Op sommige plekken begint het al een groene kleur te krijgen.

De zijkant van ‘de Blob’ heeft een gele gevelbekleding. Dit is glas met een gele kleur. Hierachter bevinden zich de vergaderzalen. Er zijn aluminiumkozijnen toegepast met een zwarte coating.

3.4.2. Het hotel De gevelbekleding die is toegepast voor het Hotel is hout, onbewerkt Western Red Cedar. Als je naar de foto’s kijkt van het begin is dit nog mooi bruin, maar als je naar de huidige situatie kijkt wordt het zilverkleurig; een kenmerk van WRC dat onbewerkt is toegepast. Hieronder is de verkleuring goed zichtbaar. Het ‘verband’ waarin het koper is toegepast heeft twee verschillende kenmerken. De gehele gevel heeft langwerpige vlakken die over elkaar heen vallen. De negge heeft een ander ‘verband’, een soort losanges.

Toen

Nu

De kozijnen zijn ook hierbij van aluminium, hierbij met een witte coating. Links het verband van de gevel, Rechts het verband in de negge. 8


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

4. Plattegronden en doorsneden Naast de zelfgemaakte schetsen zijn er een aantal bestaande plattegronden van Salada Samba en doorsneden van de hotelkamers.

Doorsnede 1

Begane grond

Doorsnede 2

Verdieping

Doorsnede 3

9


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

4.1 Foto’s & schetsen interieur Een aantal schetsen van het interieur in de Blob, de bovenste foto is een foto van het restaurant/lounge gedeelte. Daaronder een foto van een hotelkamer.

10


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

5. Het concept Het blok wordt opgetild door middel van kolommen. Het gebouw staat tussen het water en het centrum in, de reden van het optillen van het blok is om vanuit het centrum toch zicht te hebben richting het water. Daarnaast betekent dit dat het toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Wat opvallend is, is de gevelindeling van het getordeerde blok. Elke kamer is uniek als je kijkt naar de plaatsing van kozijnen en de hoogteverschillen.

Hierboven is een schets te zien van het hotel, gemaakt door de architect William Alsop. Als je de Blob bekijkt is de helft voorzien van lichtkoepels. Dit is voor de hand liggend omdat de helft van deze Blob wordt overschaduwd door het getordeerde blok erboven (het hotel). Door middel van lichtkoepels proberen ze zoveel mogelijk licht binnen te krijgen, daarnaast is aan de terraskant een grote pui voor meer daglichttoetreding. De Blob is voorzien van een heel diepe negge, hiermee wordt de uitstraling van een grote massa gecreĂŤerd. Wat opvalt, is dat aan de zijkant (het gele geveldeel) de kozijnen vlak in de gevel zijn geplaatst, wat dus tegenstrijdig is met de rest van de Blob.

11


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

6. Schetsen 6.1 Schets doorsnede ‘Blob’

6.2 Schetsen details De volgende details heb ik geschetst: 1. 2. 3. 4. 5.

Gevelopbouw Aansluiting fundering Glazen gevel Lichtkoepel Constructie 12


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Detail 1: Gevelopbouw a) Gevelopbouw bu-bi: totaal ± 150 mm -

-

koperen gevelbekleding waterkerende folie multiplex 18 mm stijl- en regelwerk 38x100 mm waartussen isolatie dampremmer 2-laags multiplex (2 x 15 mm) IPE-spanten (IPE-260)

De opbouw van de gevelwand is denk ik met stijl- en regelwerk, dit omdat je hiermee de gebogen gevel kunt creëren. De gevelbekleding wordt genageld of iets dergelijks aan het achterliggende multiplex, door de overlapping van de koper bekleding is de verbinding niet zichtbaar.

a) Gevelbekleding: Koper

b) Gevelopbouw bu-bi: totaal ± 150 mm WRC-rabat delen regelwerk waterkerende folie stijl- en regelwerk 38x100 mm waartussen isolatie dampremmer 2-laags multiplex (2x 15 mm) Ook het blok heeft een gevelopbouw van houtskelet denk ik. De onderkant is ‘afgewerkt’ met een rooster/gaas dat door middel van een hoekprofiel vast zit. Daar boven is het schuimbeton te zien.

b) Gevelbekleding: Western Red Cedar

Om het stijl- en regelwerk ergens aan vast te kunnen maken denk ik dat er een randbalk of iets dergelijks op die plek zal zitten (wellicht een stalen hoekprofiel). Het zou ook kunnen dat het aan de staalconstructie vast zit, maar daar lijkt mij de overspanning te groot voor. 13


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Detail 2: Aansluiting fundering

Zoals te zien is stopt het koper vlak boven het maaiveld. Verder is te zien dat de koperen gevelbekleding elkaar gedeeltelijk overlappen.

De fundering is (denk ik) gewoon van beton. Om een koudebrug te voorkomen zal deze ge誰soleerd zijn. Op de fundering is een soort muurplaat (houten regel) gemonteerd waar het stijl- en regelwerk van de gevel aan vastgemaakt kan worden. Om op die plek vocht te voorkomen wordt de waterkerende laag (bitumen of EPDM of iets dergelijks) verder door naar beneden vast gemaakt. De IPE-spanten worden met behulp van een kopplaat aan de fundering van gemonteerd. Verder is de vloer (denk ik) standaard afgewerkt met een dekvloer.

14


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Detail 3: Glazen gevel (bovenaansluiting)

De kozijnen zijn van aluminium, met zwarte coating. Dit aluminium kozijn zal vast moeten zitten aan het stijl- en regelwerk. Omdat het van een gebogen deel naar een vlak deel gaat denk ik dat hier een klos of iets degelijks zal zitten waar het kozijn aan vast zal zitten. Om waterlast te voorkomen denk ik dat er een soort dekkap of kliklijstje over het kozijn zit. Door je waterkerende folie en je koper over deze kap te laten vallen zorg je ervoor dat het water niet naar binnen kan komen. Verder zal er gebruik zijn gemaakt van glas met een gele uitstraling en zal dit HR+ glas of iets dergelijks zijn om aan de isolatiewaarde te voldoen.

15


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Detail 4: Lichtkoepel

Dit is een standaard lichtkoepel. Als afwerking is er een koperen ‘slabbe’ omheen gemaakt. De lichtkoepel steekt een stuk uit ten opzichte van de gevel. Dit zal gevormd worden door een soort kader die uitsteekt. Ook hier geldt om het waterdicht te krijgen zal het koper boven over de ‘slabbe’ vallen en onder er tussen. Verder wordt het transparante kunststof gemonteerd aan het uitstekende kader. Daarnaast zal er kier/vochtdichting tussen zitten (in de vorm van een rubber). Om alles binnen af te werken zal het omtimmert worden met multiplex of iets dergelijks. Doorsnede van de lichtkoepel is zo’n 800 mm.

16


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Detail 5: Constructie

De aansluiting van de liggers en kolom gebeurt door middel van het aan elkaar bouten van de flensen. Dit alles blijft in het zicht. De spanten zijn gevormd van naar schatting een IPE 260. De kolom heeft een diameter van circa 250 mm.

17


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

7. Constructie en Installaties Het gebouw bestaat uit twee delen; het hotel (de kamers) en de aangesloten entree.

7.1 De entree Zoals eerder vermeld is de entree een Blob. Het heeft een organische vorm. De constructie is een combinatie van twee principes;

De hoofddraagconstructie is binnenin de lounge goed zichtbaar. Er is gebruik gemaakt van gebogen IPE-liggers / spanten. Deze liggers steunen halverwege op ronde kolommen, diameter 250 mm. Om de stabiliteit te creÍren zijn er windverbanden geplaatst tussen de liggers/spanten. De liggers zijn zo’n 3,5 meter h.o.h. geplaatst. Het windverband is geplaatst tussen 3 liggers/spanten. Wat opvalt, is de verbinding van de liggers in verschillende richtingen. Dit is niet heel netjes afgewerkt. De flensen zijn gewoon aan elkaar verbonden door middel van bouten, deze verbinding is gewoon in het zicht. Als je naar de kolomstructuur kijkt zie je dat er een aantal kolommen vanaf het grote hotelgebouw doorlopen tot binnen de Blob.

De vloer wordt gedragen door meerdere kolommen en volgen de buitenwand, die dragend is uitgevoerd. Af en toe met een onderbreking van de kolommen.

18


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

7.2 Schetsplattegrond constructie

kolommen beton (doorlopend van hotel)

IPE-liggers/spanten dubbele lift ronde kolommen staal dragende wanden nooddeuren brandslanghaspel 19


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

7.3 Het hotel (de kamers) Op onderstaande foto is de constructie van het gebouw te zien.

Als je onder het gebouw loopt is de constructie goed zichtbaar. De onderkant is ‘afgewerkt’ met een rooster/doek waar je gemakkelijk doorheen kunt kijken.

De onderkant is eerst afgewerkt met schuimbeton, daaronder het rooster. Hieronder is het zicht te zien vanaf de onderkant. De constructie is goed zichtbaar.

Het gehele gebouw wordt gedragen door stalen kolommen, waarvan een deel schuin geplaatst. Hierdoor wordt ook de stabiliteit gehaald uit deze schuin geplaatste kolommen. De diameter van deze kolommen zijn ongeveer 300 mm. Het ‘opgetilde’ blok staat ongeveer 8 meter boven de grond. Het blok zelf heeft ook een staalconstructie met daartussen dragende betonvloeren. Deze staalconstructie wordt gevormd door een kolomstructuur. Verder bevind zich een liftschacht in het gebouw, deze kern zorgt ook voor stabiliteit. Deze loopt vanuit de entree door het blok in.

20


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

7.4 Installaties entree

7.6 Spannend genoeg?

Er is gebruik gemaakt van een luchtbehandelingsysteem, net als de constructie zijn de installaties duidelijk zichtbaar. Binnen in de lounge hangt een grote ventilatiebuis aan de constructie. Daarnaast zijn een aantal kleine ventilatieroosters in het zicht.

De constructie van de Blob is op zich behoorlijk spannend. Er zijn veel gebogen spanten toegepast wat naar mijn mening ingewikkeld is. Echter is er een spannendere constructie mogelijk door de gehele schil dragend te maken. Zo zijn er geen kolommen nodig en krijgt het geheel een nog spannendere uitstraling. Zo voorkom je ook de, in dit geval, lelijke aansluiting van de spanten op de kolommen

In de vloer zit een convector gebouwd. Deze is wel mooi afgewerkt met een stalen rooster. Qua brandveiligheid is er 1 brandslanghaspel te vinden aan het begin van de lounge. Er bevinden zich twee vluchtdeuren. Om de brand/rook tijdig te merken zijn er rookmelders geplaatst.

7.5 Installaties hotel

De constructie van het blok, staand op de kolommen, vind ik interessant door de toepassing van de schuine kolommen. Als je hier rechte kolommen zou plaatsen zou je ergens je stabiliteit uit moeten halen. Dit is grotendeels voorkomen door deze schuin geplaatste kolommen. Dit geeft een spannend effect. De installaties zijn erg lelijk en slecht weggewerkt. Het is een nieuw gebouw, tegenwoordig zijn er veel mooiere mogelijkheden om zulke units weg te werken.

Hoe de installaties in het hotel zijn geregeld is moeilijk te achterhalen. Hier mocht ik niet bijkomen. Wat ik wel gezien heb is een grote ventilatie-installatie onder het gebouw. Deze is heel slecht weggewerkt en dus opvallend in het zicht.

De units die van buitenaf duidelijk in het zicht zijn. 21


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

8. Referenties werk William Alsop Een ander werk van de architect William Alsop is het gebouw dat naast het Apollo hotel staat; Muzinq

Qua vorm lijkt die redelijk veel op de Blob die de entree vormt van het Apollo Hotel. Ook dit is een organische vorm, hier is de gevelbekleding echter een ander materiaal (zink). Wel is de verticale belijning in de gevelbekleding terug te zien. Verder is ook hier gebruik gemaakt van een diepe negge, net als bij de Salada Samba.

Tottenham Hale Op onderstaande afbeelding is de Tottenham Hale te zien. Ook hier is een ronde vorm aangebracht met openingen in een ronde vorm.

22


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854 Filmport Op onderstaande afbeelding is de Filmport in Toronto weergegeven. Wat ook hier opvalt, is de toegevoegde Blob aan de voorzijde. Daarnaast is het beeld van de gevelopeningen aan de andere kant vergelijkbaar met die van het Apollo hotel; horizontaal gerichte brede kozijnen.

Sharp Centre Een ander gebouw in Canada heeft ook vergelijkingen met het Apollo hotel; Sharp Centre. Ook dit gebouw staat op ‘poten’ die schuin geplaatst zijn.

23


Apollo Hotel & Resorts Kevin Vermeulen St.nr. 217854

9. Conclusie Het Apollo hotel vind ik een opvallend gebouw. Op het eerste gezicht lijkt het niet speciaal, maar door het getordeerde blok en de Blob die ermee verbonden is wordt het toch een aantrekkelijk gebouw. Er is goed rekening gehouden met het concept, door het blok op te tillen blijft het zicht richting het water toegankelijk vanuit het centrum. Wat ik jammer vind is de afwerking van het gebouw, voornamelijk de onderkant van het opgetilde blok. Het totaalbeeld geeft op mij een moderne uitstraling, maar de onderkant vind ik goedkoop afgewerkt met een rooster/gaas. Daarnaast zijn de units van het luchtbehandelingsysteem vol in zicht, het zou veel mooier zijn geweest als deze gewoon weggewerkt zou zijn. Daarnaast is het jammer dat binnen in de Blob de installatie niet is weggewerkt, alles ziet er mooi en netjes afgewerkt uit en dan is het jammer dat ze dit nalaten wat betreft de installatie. Wat in mijn ogen een jammerlijke fout is, is de gevelbekleding aan de kopse kant van het getordeerde blok. Wat de reden er ook van is, er is opvallende kleurverschil, hierdoor ziet het eruit alsof de helft later is vervangen (wat misschien ook de reden ervan is). Al met al is het ondanks de vele aparte gebouwen in de omgeving naar mijn mening een opvallend gebouw in het centrum van Almere. Mede door het naastliggende gebouw (Muzinq) is de Blob niet een heel aparte vorm in deze buurt.

24

Architectonische techniek  

Verslag BTN 8

Advertisement