Het magazine van Veenendaal – voorjaar 2024

Page 1

Trots op de binnenstad!

Veenendaal

Bekijk de uitagenda

Alles over Koningsdag

Veenendaal
VOORJAAR 2024 | BEWAAREXEMPLAAR
Het magazine van

Colofon

Jaargang 14 - Nr. 1 - 2024

Hét magazine van Veenendaal is een uitgave van Elan Media Group BV

Torenstraat 3. Kesteren

T. (0488) 44 20 36

E. info@elan-media.nl

I. www.elan-media.nl

Voorpagina:

Govert Govers (foto Stadsstrand)

Jolijn Lemstra (foto Koningsdag Markt)

Vormgeving

Elan Media Group BV

Yvonne Jansen

Redactie en fotografie

Lilian Steensma

Govert Govers

Jolijn Lemstra

Arjenne Niesink

Sasha Ushakova

Aart Aalbers

Ted Walker

Barbara van Ravenswaaij Jong Uitje (plattegrond Koningsdag)

Eindredactie

Anita Boon

Hoofdredactie

Lilian Steensma

Ferry Gerritsen

Druk

Senefelder Misset, Doetinchem

Verspreiding Verspreidingsburo, Rhenen

Copyright

Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift houdt in dat de auteur de uitgever onherroepelijk machtigt de bij of krachtens de auteurswet door derden verschuldigde vergoeding voor kopiëren te innen en dat de auteur alle overige rechten overdraagt aan de uitgever. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

WWW.DITISVEENENDAAL.NL

Mooi magazine, hè? Ben je benieuwd naar het thema van de volgende editie? Even puzzelen dan!

@ditisveenendaal

Praat mee:

#ditisveenendaal

In dit magazine zijn negen letters verstopt waar je een typisch Veens woord van kan maken. Mail jouw oplossing voor 1 mei 2024 naar prijsvraag@ditisveenendaal.nl om kans te maken op een Twinkeling cadeaubon, een high tea bij de Eekhoeve, kaarten voor De Vloer Op in theater Lampegiet of entreekaartjes voor zwembad De Vallei. Misschien ga jij er wel met de hoofdprijs, een Daniel Wellington horloge van Horlogerie van Manen vandoor. Ga er maar eens even lekker voor zitten!

Oplossing:

[ 2 ] Hét magazine van Veenendaal 4 www.ditisveenendaal.nl PUZZEL & WIN!
INHOUD 20 14
28 33
#ORANJE SPECIAL
43

Veens voorjaar

Als je oud-Veenendalers spreekt die na lange tijd weer eens het centrum van Veenendaal bezoeken, dan is de kans groot dat ze het meest verrast zijn over de snelle ontwikkeling van Brouwerspoort. De hoge panden met gekleurde gevels, een slingerende gracht tussendoor, ruimte om te wonen en om te ondernemen, fijne horeca en als kers op de taart… het stadsstrand! Dé plek waarmee Veenendaal afgelopen jaar de landelijke prijs voor het beste binnenstadsproject won. We ontvingen deze prijs binnen het thema ‘leefbaar en sociaal’ en dat is niet voor niets. De jury was lovend over de manier waarop het stadsstrand ontstaan is. Veel betrokken Veenendalers hebben meegedacht. Een plan waarbij niet alleen naar de economische opbrengst is gekeken, maar juist ook naar de sociale waarde. Ik vind het een heerlijke plek om te genieten van de eerste zonnestralen van het jaar.

We hebben in het Veense voorjaar meer te bieden met regionale en landelijke uitstraling. Zo kijken wielerfanaten, binnen en buiten onze gemeentegrenzen, al weer reikhalzend uit naar de Veenendaal-Veenendaal. Deze wielerronde wordt al sinds 1985 verreden en is toonaangevend in zijn soort. Een uniek parcours, waarbij we het mooiste van Veenendaal en omgeving kunnen laten zien. Met een heel scala aan publieksactiviteiten eromheen. Ik kijk ernaar uit!

Maar zover is het nog niet. Eerst nog de Oranjeweek. Die start voor mij traditioneel met de lintjesregen op 26 april. Ook dit jaar mag ik namens de koning weer diverse onderscheidingen uitreiken aan Veenendalers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de Veense samenleving. Ieder jaar weer een van de hoogtepunten in mijn werk als burgemeester. Daarna vieren we Koningsdag, herdenken we de oorlogsslachtoffers op 4 mei en vieren we de vrijheid op 5 mei. Allemaal activiteiten die we samen vorm geven en waar een groot aantal Veenendalers zich vrijwillig voor inzet.

Dit magazine inspireert je bij alles wat Veenendaal maakt tot wat het is: de plek waar we ons thuis voelen.

Ik wens je een mooi en zonnig Veens voorjaar toe!

Gert-Jan Kats

Hét magazine van Veenendaal [ 3 ]
VOORWOORD

Trots op de binnenstad!

Binnenstadmanager Henny Jansen is enthousiast over het centrum van Veenendaal. Dat steekt hij niet onder stoelen of banken. ‘Soms loop ik hier met vrienden van vroeger. Zij verbazen zich dan over hoe het centrum van Veenendaal is veranderd’, zegt de geboren en getogen Veenendaler met gepaste trots.

De afgelopen jaren ontwikkelde Veenendaal zich van een winkelgebied tot een plek waar van alles te beleven en te ontdekken valt. ‘Als je ziet hoe we het centrum de afgelopen jaren samen hebben gemaakt tot wat het nu is, dan is dat behoorlijk indrukwekkend. Daar mogen we ons best wat vaker bewust van zijn’, vindt Jansen.

Plek van ontmoeting

Waar ooit de Rabobank stond en het verkeer langs raasde, vind je nu het kloppende hart van onze moderne, levendige binnenstad. ‘Prachtig dat de Brouwersgracht is teruggebracht in het centrum. De unieke architectuur van De Cultuurfabriek en het vernieuwde horecaplein met lichtfontein geven het centrum een heel eigen karakter. En het stadsstrand, wat is dat een heerlijke plek geworden!’ zegt Henny enthousiast.

[ 4 ] Hét magazine van Veenendaal

Winkelen is een dagje uit geworden

‘Kijk eens hoe dat bruist op een zonnige dag als vandaag en hoeveel mensen hier te vinden zijn. Het winkelhart is echt een plek geworden van ontmoeting.’

Geluid van de deurbel

Henny groeide op in het centrum. Als hij terugdenkt aan die tijd, zegt hij: ‘Er is zoveel veranderd. Ik weet nog goed dat als ik jongetje door het centrum liep op weg naar de winkel van m’n ouders. Ik kwam dan langs de juwelierszaak van de familie Bos, waar ik af en toe een beschuitje met suiker kreeg. Vanaf de Hoofdstaat sloeg ik de Zandstrand in, richting de drogisterij van mijn ouders. Ik herinner me de geur van kruiden en parfum, het geluid van de deurbel. Het centrum van Veenendaal is niet meer te vergelijken met toen. De consument veranderde en daarmee de functie van het centrum. Mensen komen niet meer alleen om spullen te kopen, maar vooral ook voor de beleving. Winkelen is een compleet dagje uit geworden, met een lunch, een borrelmoment en soms zelfs een theaterbezoek.’

Stadse allure

Als Henny nu met bezoekers van buiten Veenendaal door ons centrum loopt en ze al de nieuwe ontwikkelingen laat zien, reageren ze vaak verrast. ‘Mensen ‘van buiten’ en oud-inwoners die lange tijd niet in Veenendaal kwamen, hebben vaak een beeld van ons centrum dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Geen probleem: ik leid ze met liefde rond om te laten zien hoe het centrum veranderd is. Zeker als we langs de Brouwersgracht en het stadsstrand lopen, reageren ze verbaasd. “Het lijkt wel een stad, joh!” zeggen ze dan.’

Inspirerend

Aan het huidige stadsstrand lag een initiatief van een aantal enthousiaste Veenendalers ten grondslag. Zij claimden het destijds braakliggende stukje grond en zo ontstond daar een plek van ongedwongen ontmoeting. De gemeente en een vastgoedontwikkelaar ontwikkelden het tot het huidige stadsstrand, een project dat vorig jaar werd uitgeroepen tot een van de meest inspirerende binnenstadsprojecten van Nederland. Als winnaar van die verkiezing mag onze gemeente dit jaar de Dag van de Binnenstad organiseren. ‘Op 11 april komen binnenstadsmanagers, ambtenaren, ontwikkelaars en architecten vanuit heel Nederland naar Veenendaal. We verrassen ze met een breed programma aan inspirerende sprekers, een rondwandeling door de binnenstad en een bezoek aan enkele projecten’, vertelt Henny. En hij besluit glunderend: ‘Daar mogen we met elkaar best trots op zijn, net als op het mooie centrum, trouwens!’

Wil jij ook ondernemen in de meest inspirerende binnenstad van Nederland?

Hét magazine van Veenendaal [ 5 ]
www.pakjeplek.nl
Kijk dan op

inVeenendaal! Je beleeft ’t

Je hoeft je deze zomer geen moment te vervelen in Veenendaal. Hou je van muziek, dans en een festival op z’n tijd, dan heb je geluk. Pak je agenda erbij en noteer de belangrijkste data alvast. We hebben een aantal evenementen, concerten en voorstellingen voor je op een rij gezet. Veenendaal bruist!

De Fabriek op Zondag

Op zondagmiddag staan de deuren van De Cultuurfabriek wijd voor je open. Er is daar dan altijd wel iets leuks te beleven. De ene week klinkt er muziek – zing maar lekker mee! -, een week later wordt er heerlijk geknutseld en op een volgende zondag worden er bijvoorbeeld inspirerende verhalen gedeeld. Op www.bibliotheekveenendaal.nl vind je meer informatie.

Als je dit magazine dichtslaat en omdraait – tadaaaaa! -, heb je het #ditisveenendaal oranjemagazine in handen. Daarin lees ja alles over de activiteiten op Koningsdag én Konings-nacht. Scheur het overzicht uit het magazine en steek het in je zak. Dan weet jij op Koningsdag precies waar jij wanneer moet zijn. Veel plezier alvast!

Ontdek!

Kinderen zijn nieuwsgierig en vindingrijk. Handige eigenschappen als ze willen ontdekken hoe ze gezonder kunnen leven. Het thema van de Koningsspelen is dit jaar Ontdek! Nieuwe dingen ontdekken is leuk, helemaal als je het samen doet. Dit jaar maken basisschoolleerlingen er weer één groot feest van op sportpark ’t Panhuis en De Groene Velden.

Big Band Veenendaal

Fabriek op Zondag

14.00 uur

De Cultuurfabriek

Mini college

Stolpersteine

19.30 – 20.30 uur

Bibliotheek Veenendaal

www.bibliotheekveenendaal.nl

COC Roze donderdag

20.30 uur

Bar & Borrels

Facebook/COC Veenendaal

APRIL 14 16 18 19

Koningsspelen

9.00 – 15.00 uur

‘t Panhuis en De Groene Velden

www.sportserviceveenendaal.nl

20 APRIL T/M

3 MEI

Beeldend Veenendaal

Hoofdstraat 61-63

www.kunstplatformveenendaal.nl

[ 6 ] Hét magazine van Veenendaal
APRIL APRIL APRIL
#UITAGENDA

APRIL

Guido Weijers 20.00 uur

Theater Lampegiet www.lampegiet.nl

APRIL 26

Discozwemmen

Koningsdisco

18.30 – 21.00 uur

Zwembad De Vallei

Koningsnacht buiten tot 01.00 uur Horeca Veenendaal

Koningsdagactiviteiten hele gemeente stichtingoranjedagveenendaal.nl

Koningsdag, horeca tot 24.00 uur Horeca Veenendaal

Holland Taptoe Koningsdag

19.30 uur

Sporthal West www.dacapo-evenementen.nl

MEI 1-12

Kermis

14.00 – 23.00 uur

Evenemententerrein Groeneveldselaan

MEI

Dodenherdenking

19.00 – 20.30 uur

Kerkewijk t.h.v. monument stichtingoranjedagveenendaal.nl

MEI 27 4 4&5

Bevrijdingsloop start in Wageningen finish in Veenendaal sportserviceveenendaal.nl

Kermis

Van 1 tot en met 12 mei is er weer kermis op het Evenemententerrein aan de Groeneveldselaan! Maak jij een rondje in de botsauto’s of is het reuzenrad meer iets voor jou? Tussendoor geniet je heerlijk van een suikerspin of portie poffertjes. Vergeet niet je geluk te beproeven in de schiettent. Misschien ga jij wel met een enorme knuffelbeer op je achterrekje naar huis.

MEI

Musical Je Anne 20.00 uur

Theater Lampegiet www.lampegiet.nl

MEI

Hemelvaartsmarkt

Patrimoniumlaan www.krokos-evenementen.nl

MEI 8

Bee Gees Forever 20.00 uur

Theater Lampegiet www.lampegiet.nl

Hét magazine van Veenendaal [ 7 ] APRIL
24 26 27 27
APRIL APRIL APRIL
10
9
A

Veenendaal Live – SLAM! Housuh in de Pauzuh on tour 20.00 - 24.00 uur

Veenendaal-Veenendaal

Wielerronde VeenendaalVeenendaal (dames) start om 13.00 uur en finish ong. 16.40 uur Markt veenendaal-veenendaal.nl

Veenendaal Live Vouteparty met QMusic 20.00 - 01.00 uur Markt www.veenendaallive.nl

Heuvelrug Wandeltocht

Wielerronde VeenendaalVeenendaal (heren) start om 13.00 uur en finish ong. 17.00 uur Markt veenendaal-veenendaal.nl

Wandel langs heuvels en kastelen, bossen, heide en vergezichten en ervaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug op zijn best! Genieten van de omgeving of flink kilometers maken, de tocht is er voor alle wandelaars. Er kan gestart worden op de afstanden 10, 15, 25, 40 of 50 kilometer. De paden op, de lanen in!

Spring op de fiets en kom 17 en 18 mei naar het centrum van Veenendaal. Daar is op beide dagen om 13.00 uur de start van de wielerronde op de Markt. Op vrijdag rijden de dames, op zaterdag de heren. Vanaf een terras volg je de wielrenners live of op een groot scherm. Een hapje of drankje erbij en het feest is compleet. Rond het wielerevenement is van alles te beleven, waaronder drie avonden feest op de Markt! Tijdens de vermaarde Veense Wielerfeesten gaan alle remmen los, dus bereid je maar alvast voor..

Veenendaal Live - De Heeren van Aemstel Band 20.00 - 24.00 uur

Markt www.veenendaallive.nl

[ 8 ] Hét magazine van Veenendaal MEI MEI MEI 25 25 29 Vlooienmarkt 9.00 – 16.00 uur Evenemententerrein Groeneveldselaan www.jo-jovlooienmarkten.nl Heuvelrug Wandeltocht diverse afstanden start: 6.00 – 13.00 uur Rembrandt College www.heuvelrugwandeltocht.nl Gala Rembrandt College 16.30 – 21.30 uur J.G. Sandbrinkstraat MEI MEI MEI MEI MEI 16 17 17 18 18
Markt www.veenendaallive.nl
#UITAGENDA

Avondvierdaagse

dagelijks van 17.30 - 21.30 uur Start Evenemententerrein Facebook/Avondvierdaagse Veenendaal

JUNI

Intocht Avondvierdaagse

Start vanaf Vijftien Morgen Defilé op de Tinneweide

JUNI

7 12 14

Festivalweekend!

Buitenspeeldag overal in Veenendaal lekker buiten spelen!

JUNI

Klassiek in ‘t Zand 20.00 uur Stadsstrand festivalzandveenendaal.nl

Het weekend van 14 tot en met 16 juni is festivalweekend in Veenendaal! Op vrijdagavond luiden we de festival driedaagse in met Klassiek in ’t ZAND, een gratis toegankelijk openluchtconcert op het stadsstrand. De volgende ochtend gaat het feest daar gewoon door met de hele dag muziek en optredens. Diezelfde zaterdag vertrekken er honderden oldtimers vanuit het centrum voor een toertocht. ’s Middags zijn er allerlei oldtimers te bewonderen op het Evenemententerrein aan de Groeneveldselaan. Zondag is het Vaderdag en dat kan je dit jaar ook op het stadsstrand vieren met Festival ZAND. Mooi vooruitzicht, hè?

Festival Zand hele dag muziek Stadsstrand festivalzandveenendaal.nl

Ik heb een potje met vet… …al op de táááfel gezet. Ik heb een potje, potje, potje, potje vèèèt, al op de tafel gezet! Ben jij al aan het trainen voor de Avondvierdaagse? In Veenendaal lopen dit jaar weer honderden scholen, sportclubs en individuele wandelaars mee. Ze vertrekken van 4 tot en met 7 juni vanaf het Evenemententerrein aan de Groeneveldselaan. Op 7 juni worden ze onder luid applaus onthaald.

Hét magazine van Veenendaal [ 9 ]
JUNI 15&16 JUNI JUNI 15 15 Oldtimerfestival 12.00 – 16.00 uur Evenemententerrein Groeneveldselaan www.oldtimerveenendaal.nl JUNI 19 Start Oldtimerrit Veenendaal 8.30 – 11.30 uur Scheepjeshofplein/centrum www.oldtimerveenendaal.nl Park Klassiek 14.00 - 21.45 uur Gedenkpark Weverij kunstplatformveenendaal.nl JUNI 4-7 >> Zin in een avondje uit? << ditisveenendaal.nl/uitagenda

JUNI

21-22

BuitenBühneTheater Lampegiet www.lampegiet.nl

JUNI 22

Pride Veenendaal

13.00-16.00 uur Kees Stipplein www.cocmiddennederland.nl

Struinen over de vlooienmarkt

Heb jij je zolder opgeruimd en wil je wel wat van je gebruikte spullen kwijt? Of struin jij door kringloopwinkels en vlooienmarkten op zoek naar mooie, unieke spullen? De komende maanden worden er op het Evenemententerrein aan de Groeneveldselaan weer vlooienmarkten gehouden! Kleding, speelgoed, servies, woonaccessoires… Je kunt het zo gek niet bedenken, of je vindt het er. Voor informatie over de vlooienmarkten van 25 mei en 6 juli kan je terecht op www.jo-jovlooienmarkten.nl. De organisatie van de vlooienmarkt op 3 augustus is in handen van www.donevents.nl. Wil je een kraam huren, neem dan even contact op met JoJo of Don Events. Veel plezier, hè!

JUNI

>> Meer weten? <<

ditisveenendaal.nl/uitagenda

Classic Races

Een demorace met wegracemotoren die meer dan vijftig jaar oud zijn, dát is Classic Races Veenendaal op 9 en 10 augustus. Het rennerskwartier is vrij toegankelijk, dus je kunt er als liefhebber van klassieke motoren ongestoord je hart ophalen. Neem plaats langs de route die door industrieterrein De Faktorij loopt of op een van de terrassen en geniet!

Vlowronde halve finale 19.30 uur Downtown www.vlow0318.nll

Truckersdag

Evenemententerrein Groeneveldselaan veenendaalsetruckersvereniging.nl

Valleyrun 11.00-16.00 uur WC de Ellekoot www.valleyrun.nl

Veiligheidsdag

10.00-16.00 uur binnenstad www.vru.nl

JUNI 29

29

Keti Koti De Cultuurfabriek bibliotheekveenendaal.nl

JULI

Vlooienmarkt

9.00 – 16.00 uur

Evenemententerrein

Groeneveldselaan www.jo-jovlooienmarkten.nl

JULI 15-18

Zomersportweek voor kinderen van 6 tot 12 jr. Sportservice Veenendaal sportserviveveenendaal.nl

AUGUSTUS 6 3

Vlooienmarkt en kofferbakverkoop

9.00 – 16.00 uur

Evenemententerrein Groeneveldselaan www.donevents.nl

[ 10 ] Hét magazine van Veenendaal
#UITAGENDA
JUNI JUNI 27 29
JUNI 28&29

AUGUSTUS 9&10

Classic Races

Bedrijventerrein De Faktorij classicracesveenendaal.nl

AUGUSTUS 21-24

Veenedaal LIVE Markt www.veenendaallive.nl

AUGUSTUS 24

Prins Petfoods Triatlon De Groene Velden www.triathlonveenendaal.nl

Weten wat er te doen is?

Leuk nieuws! De bekende Veense TikTokker Siem van Eek laat je vanaf nu via ons TikTok, Insta en Youtube kanaal weteen wat er voor jongeren allemaal te doen is en te beleven valt in Veenendaal.

@ditisveenendaal

Zomerfestival

Een ijsje eten of genieten van een koel drankje, lekker spelen in het warme zand of een potje schaken op het Kees Stipplein… Voor een gezellige dag uit moet je deze zomer in het centrum van Veenendaal zijn. Je kunt er naar hartenlust winkelen en tussendoor culinair genieten op een van de vele terrassen. Van 12 juli tot en met 24 augustus is er Zomerfestival in Winkelstad Veenendaal. Op woensdag kunnen kinderen zich er uren vermaken en op zaterdag is er muziek en ander vermaak. Laat je verrassen!

Hét magazine van Veenendaal [ 11 ]
>> Bekijk de complete agenda << ditisveenendaal.nl/uitagenda

12 mei moederdag

Wil je je moeder dit jaar een origineel cadeau geven? Diverse winkeliers uit Winkelstad Veenendaal dachten mee en hebben verrassende cadeautips.

Voor de frisse moeder

Ruikt jouw moeder ook graag even aan de schone was? Met dit wasparfum (vanaf €9,95) wordt strijken en opvouwen een genietmomentje. Een paar druppeltjes in het kleine bakje naast je gewone wasmiddel is voldoende.

Modewinkel Speksnijder Verlaat 2.

Voor de moeder die extra luxe verdient

Klaagt je moeder wel eens over haar haar?

Bij Haus of Mau weten ze alles van haarproblemen en hebben ze haarverzorging voor elke type haar. Laat je adviseren en verras moeders met de luxe haarverzorging die bij haar past.

Haus of Mau Brouwersgracht 60

Voor moeder én dochter

Trakteer je moeder en jezelf op een make-upworkshop van Inglot. Er zijn al workshops vanaf €25,- p.p. Ga je voor de masterclass van 1,5 uur? (€60,- p.p.) Dan ontvang je die kosten terug in de vorm van shoptegoed voor makeupproducten van Inglot.

Win-win dus!

Inglot Make-up studio Brouwersgracht 345

Voor de chaotische moeder

Moeders die vaak hun sleutels kwijt zijn, maak je vast en zeker blij met de Apple Airtag. Bevestig deze aan de sleutels en ma vindt ze makkelijk terug via haar telefoon -als ze die kan vinden. Apple specialist Argonex Brouwersgracht 79

Een sieraad is altijd een goed idee. Bij Laméris verkopen ze een nieuw merk: Jéh. De sieraden van Jéh zijn uniek en iets anders dan standaard en daarom geschikt voor jouw liefste unieke moeder. Juwelier Laméris Hoofdstraat 91

Voor de bijzondere moeder

Een moeder is ook een vrouw, die mooi, uniek en sexy wil zijn, en toch haar gezin bij zich wil dragen. Dat kan met een prachtige tattoo. Mourice Plusquin helpt jullie graag verder. ‘The Shop’ – Tattoo All stars Achterkerkstraat 22-24

[ 12 ] Hét magazine van Veenendaal

Leuk vaderdagcadeau: bierproeverij door ‘t Veen

Heeft je vader al genoeg fijngebreide sokken en buxusscharen? Trakteer hem dan eens op een bierproeverij door Winkelstad Veenendaal. Leuk voor hem én leuk voor jou en wie weet willen broer en zus ook wel mee. Drie cafés in het centrum van Veenendaal selecteerden hun lekkerste biertje en wij stippelden de route voor jullie uit. Daarna nog zin om een hapje te eten? Loop even richting het stadsstrand voor nog meer restaurants of schuif een terras op, want in winkelstad Veenendaal zijn er genoeg te vinden.

Robert’s Pub Sandbrinkstraat 1a

Terras: ja

Specialiteit: 22 biertjes op de tap

Zoet, zuur, licht, blond, donker: bij Robert’s Pub is er voor iedereen een persoonlijk biertje te vinden. Geef bij de bar aan waar je wel of niet van houdt en het barteam adviseert je van harte. De favoriet van de pub zelf is het speciaalbier Paix Dieu. Dit is een volle Tripel van 10% die – zoals ze zeggen- met volle maan wordt gebrouwen. Hij wordt geserveerd in een glas dat lijkt op een vissenkom. Aanrader!

Skeutje Bij J.G. Sandbrinkstraat 4

Terras: ja, maar ook overdekt

Specialiteit: Heerlijk bier maar je kan hier ook een hapje eten.

Het favoriete speciaalbiertje van Café Skeutje Bij is La Chouffe. Een heerlijk Belgisch blond biertje. Skeutje Bij is de huiskamer van Veenendaal. Het is het kleinste knusse kroegje van ‘t Veen. Of je nu komt voor een heerlijk drankje of een gezellig hapje eten, bij Skeutje voel je je altijd direct thuis.

Cafe thuis Tuinstraat 27

Terras: ja

Specialiteit: de best getapte biertjes van Veenendaal.

Alle biertjes van café Thuis zijn speciaal, want het barteam heeft de 1e, 2e en 3e plek behaald tijdens de Veense Biertapwedstrijden. Perfect geschonken biertjes dus en dat proef je. En als je ervan komt genieten, dan krijg je er altijd gratis een bakjes nootjes bij. En speciaal voor de vaders; Johan (Cruijff) ziet er persoonlijk op toe dat er altijd een mooie sportwedstrijd te zien is.

Hét magazine van Veenendaal [ 13 ]

Wielerkoorts loopt op in Veenendaal!

Tijdschema Veenendaal-Veenendaal

Zowel de vrouwenkoers (op vrijdag 17 mei) als de mannenkoers (op zaterdag 18 mei) start om 13.00 uur voor theater Lampegiet. Voorafgaand vindt om 12.00 uur op de Markt de ploegenpresentatie plaats. De vrouwen finishen vrijdag omstreeks 16.30 uur op de Kerkewijk en de mannen zaterdag om ongeveer 17.00 uur.

De voorbereidingen voor de internationale profwielerronde Veenendaal-Veenendaal zijn in volle gang. De eerste editie in 1985 werd gewonnen door Joop Zoetemelk, vorig jaar was Dylan Groenewegen de onbetwiste winnaar. Bij de vrouwen kwam wereldkampioene Lotte Kopecky als eerste over de streep. Ben jij ook zo benieuwd wie er dit jaar als eerste over de finish komt? Jij kunt erbij zijn op 17 en 18 mei.

[ 14 ] Hét magazine van Veenendaal
E

Ploegenpresentatie

‘Veenendaal-Veenendaal is een van de grootste wielerklassiekers van Nederland’, vertelt Sjoerd van Stokkum met gepaste trots. Sjoerd is bestuurslid en Safety Manager van Stichting Veenendaal-Veenendaal. ‘De wielerronde wordt al sinds 1985 georganiseerd en sindsdien kwam dankzij succesvolle volgende edities ons wielerevenement internationaal op de kaart te staan. Terecht! In mei wordt de herenkoers voor de 37e keer gehouden, de vrouwenkoers voor de vierde keer. Deze editie is er eentje met een uniek parcours en er verschijnen opnieuw grote internationale namen aan de start. En fantastisch nieuws: beide koersen zijn dit jaar op tv te volgen.’

Uniek parcours

De organisatie is erg tevreden over het parcours voor 2024. Sjoerd: ‘Onze regio heeft veel moois te bieden, juist voor een wielerkoers. Het parcours beslaat een gebied met een straal van ongeveer twaalf kilometer. We willen met dit unieke parcours het mooiste van Veenendaal en omstreken laten zien. Wie de wielerkoers op tv volgt, krijgt mooie plaatjes te zien. De route biedt volop variatie en voert het peloton door de eindeloze binnenvelden, over de veelal winderige Grebbedijk en langs de heuvelachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug.’

Zowel op vrijdag als op zaterdag is de ploegenpresentatie om 12.00 uur op de Markt. Vanaf die plek vertrekken de renners via het Binnenveld naar de Grebbedijk bij Wageningen, om vervolgens de Grebbeberg te beklimmen. Daarna rijden ze via het centrum van Rhenen, het Paardenveld en de Thijmse Berg via de binnenvelden weer terug naar Veenendaal. Sjoerd kijkt ernaar uit! Hij zegt: ‘Fanatieke toeschouwers kunnen de renners vaker voorbij zien komen, want de vrouwen leggen dit parcours op vrijdag vier keer af. De mannen rijden op zaterdag vijf rondjes van elk 35 kilometer, zodat de totaalafstand voor de mannen op 175 kilometer komt. De finish van zowel de vrouwen- als de mannenkoers is als vanouds op de Kerkewijk.’

Volop reuring

Samen genieten van de koers

In het weekend van de wielerronde valt er van alles te beleven in het centrum van Veenendaal. Op donderdag, vrijdag en zaterdag barsten ’s avonds op de Markt de Veense Wielerfeesten los. Er wordt een NK voor Raadsleden gehouden en kinderen kunnen in het centrum hun eigen Rondje Winkelstad afleggen. Dat is een parcours van onder andere springkussens en funbike parcoursjes. ‘Kom vooral gezellig naar het centrum!’, besluit Sjoerd. ‘Ook als je geen uitgesproken wielerliefhebber bent, is er genoeg te beleven. Ik hoop dat zowel de renners als het publiek zullen genieten van de koers en alles daaromheen.’

Hét magazine van Veenendaal [ 15 ]

Tijdens de wielerronde Veenendaal-Veenendaal is het feest in ’t Veen! Blok het hele weekend maar alvast in je agenda: overdag kan je de wielrenners aanmoedigen, tussendoor een hapje eten en vervolgens snel naar de Markt, want daar barsten op donderdag, vrijdag en zaterdagavond de Veense Wielerfeesten van Veenendaal Live los. Je krijgt het druk!

Drie dagen Veense Wielerfeesten

Het is dit jaar niet twee, maar drie avonden achter elkaar feest op de Markt. De wielerronde wordt op donderdag ingeluid met SLAM! Housuh in de Pauzuh on tour. Als de wielrenners op vrijdag Veenendaal weer verlaten, moe maar voldaan, verplaatst het feest zich opnieuw naar de Markt voor de Vouteparty met QMusic. Op zaterdag sluit de Heeren van Aemstel Band de Veense Wielerfeesten spectaculair af. Zorg dat je op tijd bent, want vol is vol! Ben jij al aan het aftellen? Samen maken we er een onvergetelijk weekend van.

[ 16 ] Hét magazine van Veenendaal

Alle genres in één dikke mix

do. 16 mei 20.00 – 24.00

SLAM! Housuh in de Pauzuh on tour

Ga op donderdag 16 mei tussen 20.00 en 24.00 uur uit je dak met SLAM! Housuh in de Pauzuh on tour. SLAM! krijgt meer handen in de lucht dan de gemiddelde overvaller. De dj’s draaien met gemak alle genres in één dikke mix aan elkaar. Het wordt een ultieme trip down memory lane. Probeer maar eens stil te blijven staan, dat gaat je niet lukken. Als het net zo gezellig wordt als vorig jaar, dan wil je er achteraf over kunnen meepraten.

Vr. 17 mei 20.00-01.00

Vouteparty met QMusic

Op vrijdag 17 mei herbeleef je de grootste foute hits tijdens de Vouteparty met QMusic Een beetje conditie opbouwen voor die tijd kan geen kwaad en vergeet niet je keel te smeren. Het wordt namelijk dansen, hossen en keihard meezingen met de foutste hits van toen. Zuiver zingen is niet nodig, als je maar plezier hebt. Het wordt een stapelgekke avond.

Za. 18 mei 20.00-24.00

De Heeren van Aemstel Band

Wat een ongekende energie, wat een feest! De achtpersoonsformatie van de Heeren van Aemstel Band maakt op zaterdag 18 mei de Markt onveilig. Zet je schrap voor een energieke, avondvullende show met steeds weer een verrassende wending.

Dusss… heb je zin in een feestje? Kom naar de Markt. Neem je vrienden, collega’s of wie dan ook mee en ga samen lekker los. De toegang is gratis. Tussendoor even op adem komen mag, hoor. Je kunt bij de verkooppunten terecht voor muntjes waarmee je makkelijk een biertje bestelt. Veel plezier!

www.veenendaallive.nl

Hét magazine van Veenendaal [ 17 ]

Springkussens, een fietsjesparcours op het Scheepjeshofplein en een spannende stormbaan voor Theater Lampegiet... Tijdens de wielerronde Veenendaal-Veenendaal valt er ook voor kinderen en jongeren van alles te beleven. Maak je klaar voor jouw eigen Rondje Winkelstad!

Rondje

Winkelstad voor de jeugd

[ 18 ] Hét magazine van Veenendaal

Op 17 en 18 mei kunnen kinderen tijdens Rondje Winkelstad hun eigen parcours afleggen langs allerlei attracties. Bij de zeven attracties die door het centrum verspreid te vinden zijn, kunnen ze een stempelkaart krijgen. Heb jij indruk gemaakt bij de pumptrack op het Kees Stipplein of halsbrekende toeren uitgehaald bij de fietsattractie op de Markt? Mooi, laat je stempelkaart zien, dan krijg je een stempel.

Attracties

Als je vier stempels hebt verzameld op je stempelkaart - goed gedaan! - kan je daarmee naar IJssalon Zazu op het stadsstrand lopen. Daar geeft een spaarkaart met minimaal vier stempels recht op een gratis extra bolletje ijs tijdens het wielerweekend. Klinkt goed, hè? Dat dachten wij ook! Ga dus lekker los op het springkussen, show je beste moves of rijd een rondje op een van de funbikes. Stempels verdienen was nog nooit zó makkelijk en leuk. Je krijgt het er ongetwijfeld warm van, dus een ijsje met extra gratis bolletje gaat er wel in.

Centrum goed bereikbaar

Tijdens het weekend van wielerronde Veenendaal-Veenendaal is het centrum prima bereikbaar. Er zijn verschillende plekken waar je je fiets veilig kwijt kunt en behalve QPark Corridor aan de J.G. Sandbrinkstraat, zijn alle parkeergarages gewoon open. Het is handig om de Kerkewijk een beetje te mijden met de fiets of auto. Daar komen de wielrenners van Veenendaal-Veenendaal namelijk voorbij. Via de Zandstraat, Prins Bernhardlaan, Prins Clauslaan en Boompjesgoed is het centrum goed te bereiken.

Show je beste moves op de pumptrack

Van alles te beleven Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei valt er voor iedereen wel wat te beleven in Veenendaal. Hou je van sport, dan kan je je hart ophalen langs de route van de wielerronde. Zin om lekker te shoppen? De winkeliers ontvangen je graag. Geniet zaterdag tijdens de ploegenpresentatie van een visje of bakje kibbeling op de warenmarkt. De kinderen vermaken zich ondertussen wel met hun eigen Rondje Winkelstad, ideaal! Liggen de kinderen aan het einde van de dag uitgeteld op bed – even oppas regelen – dan kunnen papa en mama gezellig naar de Markt voor een onvergetelijke avond Vouteparty met QMusic (vrijdag 17 mei) of De Heeren van Aemstel Band (zaterdag 18 mei).

Tijdens de Wielerronde Veenendaal-Veenendaal is het goed toeven in het winkelhart van Veenendaal. Het worden gezellige dagen voor het hele gezin. Spring op de pedalen, fiets richting het centrum en beleef het mee!

Het centrum is goed bereikbaar
Hét magazine van Veenendaal [ 19 ]

Festival ZAND laat het gebeuren

Festival ZAND op het stadsstrand Veenendaal komt er weer aan, dus noteer het weekend van 14 tot en met 16 juni alvast in de agenda. Het wordt een meerdaags evenement met op vrijdagavond Klassiek in het Zand en op zaterdag de hele dag muziek met onder andere de koperblazers van Codarts, een ode aan Jacques Brel en de Joe Cocker Tributeband. Wellicht ken je deze band nog van vorig jaar toen ze een spetterend optreden gaven met songs van The Golden Earring

Het thema van Klassiek in het Zand is dit jaar ‘Hemel en Aarde’. Artistiek leider André Heuvelman heeft bewust voor het thema gekozen: ‘We leven in een wereld waar iedereen een mening heeft en het beter denkt te weten. Maar eigenlijk weet niemand wat wel of niet waar is. Er worden aannames gedaan terwijl de waarheid altijd ergens tussen zweeft, of zoals mijn opa altijd zei: There is more between heaven and earth. We zouden meer moeten gaan beleven, in plaats van te oordelen. Samen een moment nemen om ons door muziek te laten verbinden en herinneringen te maken, hier op deze plek. Laat het maar gebeuren.’

André wordt begeleid door het Orchestra of Tomorrow. Ook zullen onder andere Ralph van Manen, Karin Strobos, Cheb Abdelghani en aankomend talent Amélie Hardeman (14) optreden. De opzet is dit jaar anders; er zijn meer zitplaatsen doordat het plein naast het staddstrand volledig is ingericht voor toestromend publiek. Maar je mag natuurlijk ook als vanouds, zelf een kleedje of stoel meenemen.

Vrijdag 14 juni 21.00 uur

Klassiek in het Zand “Hemel & Aarde”

‘Samen een moment nemen om ons door muziek te laten verbinden en herinneringen te maken, hier op deze plek. Laat het maar gebeuren’

Zaterdag 15 juni

Tribute

Zondag 16 juni 13.30 uur

Vaders in het zand

[ 20 ] Hét magazine van Veenendaal
11.00 Codarts Brass in concert Toptalent van het conservatorium Rotterdam 14.30 Familieprogramma 19.30 Beatrice zingt Brel 21.30 Joe Cocker
Band Met Martin van de Starre (bekend van the Passion)

Festival ZAND is de spin-off van het evenement Klassiek aan de Grift. Al meer dan tien jaar organiseert

André Heuvelman en zijn stichting ALive! een prachtig en vrij toegankelijk concert. Door het succes is dit tot het meerdaagse

Festival Zand uitgegroeid. Het wordt mogelijk gemaakt door de steun van bedrijven en de gemeente Veenendaal.

Ralph van Manen

Het is voor mij een eer te kunnen deelnemen aan dit jaarlijks terugkerende evenement. Geweldig dat we steeds in zeer korte tijd zoiets mogen neerzetten.Onder de bezielende leiding van André belooft het ook dit jaar weer een feest te worden.

Cheb Abdelghani

Muziek is mijn hobby, maar in Marokko was en is het mijn beroep. Tijdens het evenement zal ik het nummer Ya Zina zingen. Ya Zina is een lied over een mooie vrouw. Uiteraard voel ik me vereerd om op te treden en ik kijk er enorm naar uit. Het is ook een leuke uitdaging om met nietMarokkaanse muzikanten te spelen, maar de noten spreken voor zich voor elke muzikant.

Amelie Hardeman

Ik zing al graag zolang ik me kan herinneren. Het is mijn grote droom om verder te mogen komen met zingen en dat ik mee mag doen met Festival Zand vind ik heel erg spannend en onverwachts, maar ook een supermooie kans.

Hét magazine van Veenendaal [ 21 ]
P

Je kunt ze maar zo in Veenendaal tegen het lijf lopen: het team van MAAK. Veenendaal. Cultuur zorgt voor reuring en verbinding in de wijken en straten van Veenendaal. Het geeft Veenendaal kleur en karakter, daarvan zijn MAAK. enthousiastelingen Arkia, Sjors en Sanne overtuigd.

Cultuur maakt jouw wijk bruisender!

‘Kunst en cultuur kunnen het leven nét dat beetje mooier maken’, weet Cultuurmakelaar Nicoline Pouwer uit ervaring. ‘Samen genieten van een dansoptreden, muziek maken in een buurthuis of gezellig handwerken in een zaaltje om de hoek… Je kunt ervan genieten en het helpt je om uitdagingen op een andere manier aan te vliegen. In een omgeving waar kunst en cultuur de ruimte hebben, is het goed toeven. We zijn dan ook blij dat ons team volop aan het werk is in de wijken van Veenendaal.’

Meedoen in de maatschappij

Cultuurcoach Arkia zet zich als vrijwilliger al jaren in voor Veenendalers met een migratie-

Samen genieten van oude en nieuwe tradities

achtergrond. Ze verzorgt fietslessen en is nauw betrokken bij Buurthuis De Driehoek. Nicoline: ‘We zijn blij dat Arkia zich nu vanuit MAAK. wil inzetten voor kwetsbare ouderen en mensen met diverse culturele achtergronden. Zij kan dat als geen ander! Arkia is er ook voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze laat ze graag kennismaken met wat er in de wijk op het gebied van cultuur te beleven is. We willen dat elke inwoner van Veenendaal actief kan meedraaien in de maatschappij en cultuur is daar een uitgelezen middel voor. Ben je als senior al eens bij een Gouwe Ouwe avond in Downtown geweest? Een erg leuke gelegenheid om elkaar te ontmoeten.’

[ 22 ] Hét magazine van Veenendaal
Foto: Nelleke Uenk
Iedereen kan meedoen in Veenendaal

Jongeren

Projectmedewerker Sjors en Kwartiermaker Sanne richten zich vooral op jongeren. Sjors zoekt de jongeren in de wijken op en laat ze meedenken over wat de wijk voor hen een fijnere plek maakt. ‘Er gebeurt natuurlijk al heel veel in de wijken!’, zegt Nicoline. ‘Er wordt gedanst, muziek gemaakt en in buurthuizen valt van alles te beleven. Momenteel gaan we zelf naar de culturele aanbieders toe en brengen we alles in kaart, zodat we wijkbewoners kunnen attenderen op leuke activiteiten om de hoek. We willen jongeren inspireren en laten genieten.’

Tradities

Nicoline gelooft in het belang en de kracht van tradities. ‘Absoluut!’, zegt ze. ‘Neem bijvoorbeeld een oude, Veense traditie zoals Lampegietersavond. Als kind genoot ik enorm van de optocht, gekleed in een te lange trouwjurk van mijn oma en met een lampion in mijn hand. Het zorgt voor verbinding. Wij maken ook graag nieuwe tradities en gewoonten zichtbaar. Zonde om aan waardevolle tradities uit andere culturen voorbij te gaan, toch? Samen maken we van Veenendaal een plek waar iedereen kan meedoen en waar iedereen kan genieten van kunst en cultuur.’

Doe mee! Heb jij een tof idee voor jouw wijk? Het team van MAAK. komt graag met je in contact via www.maakveenendaal.nl.

Hét magazine van Veenendaal [ 23 ]
Foto: Pieter Vane Het team van MAAK

Wij verhuizen naar Groenpoort!

[ 24 ] Hét magazine van Veenendaal

Wonen in Veenendaal-oost is heerlijk! Aron en Pauline kunnen dat beamen. Toen zij trouwden ging het stel aan de Kleijerstraat wonen. Met de komst van hun dochters nam de behoefte aan een beetje meer ruimte toe. Binnenkort verhuizen ze daarom van een rijwoning in de wijk Buurtstede, naar een tweekapper in Groenpoort.

Knopen doorhakken over badkamer en keuken

We spreken Aron, Pauline en hun meisjes bij de bouwhekken waarachter binnenkort de bouw van project De Groene Lanen start. Pauline: ‘Onze oudste zit hiernaast op school, dus we komen hier bijna dagelijks langs. Oost heeft alles wat wij als jong gezin zoeken. De meiden kunnen hier lekker spelen tussen het groen en vermaken zich heerlijk in de speeltuintjes. Op zondagmiddag maken we graag een wandeling door natuurgebied De Groene Grens, da’s altijd genieten. Als we willen, zijn we zó in het centrum van Veenendaal, maar voor de meeste voorzieningen hoeven we de wijk niet uit. Winkels, scholen en sportfaciliteiten zijn hier binnen handbereik, ideaal!’

Keuzes maken

Een eigen nieuwbouwwoning kopen is spannend, maar gelukkig heeft het stel de nodige ervaring. Aron werkt zelf in de bouw, dus dat komt goed uit. Hij zegt: ‘Toen we onze huidige woning in Veenendaal-oost kochten, moest die ook nog gebouwd worden. Er werden heel wat knopen doorgehakt. We zochten een keuken en badkamer uit en konden zelf

bepalen waar we onze stopcontacten wilden hebben. Met die ervaring maken we nu keuzes voor onze nieuwe woning in de wijk Groenpoort. Een leuk proces dat door ontwikkelaar Roosdom Tijhuis goed wordt begeleid.’

Een nieuwe start

Pauline vindt het nog wel een beetje spannend om hun huis aan de Kleijerstraat achter zich te laten. ‘We hebben hier veel herinneringen liggen en het contact met de buren is heel prettig. Toch ben ik blij dat deze nieuwe woning op ons pad kwam, het is een mooie volgende stap. We kijken uit naar de ruimere tuin, de garage en het feit dat we een eigen oprit hebben. Het leuke aan nieuwbouw is dat iedereen in de wijk een nieuwe start maakt. Samen maken we er weer een heerlijk buurtje van, daar heb ik alle vertrouwen in.’

Ben jij benieuwd wat Veenendaaloost jou te bieden heeft? Loop eens binnen bij het i-centrum aan de Van Essenlaan 1. De wijk is volop in ontwikkeling. Het is dé plek om de zoektocht naar jouw droomwoning te starten. Ontdek de natuurliefhebber in jezelf in Groenpoort!

Start hier je zoektocht naar jouw droomwoning

Nieuw woningaanbod verwacht in Groenpoort

Vorig jaar werden de eerste vier nieuwbouwprojecten in Groenpoort in verkoop gebracht. Nu alle woningen zijn verkocht, is het wachten op nieuwe projecten. En die komen eraan!

Vanaf april wordt de start verkoop verwacht van diverse woningtypes. De ontwikkelaars zijn achter de schermen volop bezig met hun projecten, waarin onder andere rij- en hoekwoningen, levensloopbestendige woningen, tweekappers en ook vrijstaande huizen te vinden zijn. Groenpoort biedt straks een fijne woonomgeving met de mooie Oostersingel, groene parkzones en aandacht voor duurzaamheid. Op de website www.woneningroenpoort.nl vind je uitgebreide informatie over de wijk, het gloednieuwe energiesysteem en het woningaanbod. Je kan je er ook aanmelden voor de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

De allereerste start bouw van Groenpoort

In het tweede kwartaal van 2024 start ontwikkelaar Roosdom Tijhuis met de bouw van de eerste door hen in Groenpoort verkochte projecten. Een feestelijk moment, niet alleen voor de kopers maar voor alle betrokkenen bij de ontwikkeling van Groenpoort.

Hét magazine van Veenendaal [ 25 ]
E

Fiets erop uit!

Altijd al vol bewondering naar de wielerronde gekeken en zin om ook eens actief in het zadel te klimmen? Kom van de bank af en pomp de banden van je stalen ros maar eens extra op, want ´t Veen heeft meer te bieden dan je denkt. Ingeklemd tussen de Betuwe, Heuvelrug en de Veluwe, is Veenendaal zelfs de perfecte uitvalsbasis voor een prachtige tocht. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen nood: de website ‘opdeheuvelrug.nl heeft de mooiste routes voor je uitgestippeld. Wij lichten er hier een paar voor je uit:

Route: Een oase van rust rondom Veenendaal (37,9km)

Deze route wordt aanbevolen door het RBT (Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei) en start bij de molen op de Mulderslaan en gaat vervolgens langs de mooiste plekjes van Amerongen, Scherpenzeel en Renswoude. Onderweg kom je langs fijne restaurants met buitenterras om even lekker uit te rusten of wat te eten en drinken.

[ 26 ] Hét magazine van Veenendaal

Route: Kinderroute

Veenendaal (11km)

Liever met de (klein)kinderen op stap? Deze route gaat onder andere langs een beleefboerderij met pluktuin en door de binnenstad. Zo kan je onderweg een lekker ijsje eten bij Zazu (Thoomesplein 3) of een milkshake bij Cafetaria ‘t Huus (Zandstraat 15). Verder passeer je nog een pannekoekhuis en eindig je weer bij het startpunt: Top Fort de Buurtsteeg. Een historische plek waar oude forten, geheimzinnige dijkjes, sluizen en betonnen kazematten een indruk geven van de belangrijkste waterlinie van Nederland in de Tweede Wereldoorlog: de Grebbelinie. Leuk uitje om kinderen een indruk te geven hoe het om en nabij Veenendaal was ten tijde van de oorlog.

De Utrechtse Heuvelrug staat bekend als het
‘neusje van de zalm’ als het gaat over mountainbikeroutes

- De favorieten van Michel -

Michel Demoet was vroeger een fervent motorcrosser, maar inmiddels heeft hij zijn Honda CR125 ingeruild voor een mountainbike. We vroegen hem naar zijn favoriete routes. Michel: ‘Dat is Amerongen. Deze route is ongeveer zeventien kilometer. Het lijkt een beetje op een soort motorcross, alleen het verschil is dat je zelf moet trappen. De beleving is hetzelfde, de snelheid is anders. Het is zeker een uitdagende route. Als beginner kan je beter de route van Rhenen pakken (7km). Je hebt daar zeker wel hoogteverschil en leuke kombochten, dat zijn bochten waar je heerlijk in kan hangen. Zorg wel dat je investeert in een goede helm en een veilige uitrusting.’

Toe aan meer uitdaging? Ga mountainbiken. En dat kan fantastisch in onze regio, want de Utrechtse Heuvelrug staat bekend als het ‘neusje van de zalm’ als het gaat om mountainbikeroutes. Er zijn routes voor beginners en gevorderden. Wil je het eerst even uitproberen? Leen dan een mountainbike of huur er eentje. Al vanaf 25,- per dag.

Op de website: Opdeheuvelrug.nl staan al deze routes en nog veel meer uitgestippeld.

Hét magazine van Veenendaal [ 27 ]

Van de bank naar buiten!

Dat Veenendaal een sportieve gemeente is, behoeft geen betoog. Sportclubs, sportscholen en sportevenementen genoeg. Maar dat ook de Veense buitenruimte volop sportieve uitdaging biedt, mag zeker weleens worden gezegd.

Zo zijn er bijvoorbeeld twee bootcamproutes voor jong en oud, en is een derde in ontwikkeling.

‘In het nieuwe sportbeleid, dat op 18 april in de gemeenteraad wordt behandeld, is volop aandacht voor het verder ontwikkelen van een sportieve buitenruimte’, weet beleidsmedewerker Yorun van Kasteel. ‘De openbare ruimte – zoals het Stadspark – is ideaal voor inwoners om te bewegen, ontmoeten, spelen en sporten. De gemeente noemt dit de BOSS (bewegen,ontmoeten, spelen en sporten)-aanpak.’

Urban Sports

De gemeente denkt hierbij vooral aan zogenaamde urban sports, zoals bootcamp, skaten en calisthenics (buitenfitness). ‘Dit trekt vooral jongeren, omdat die steeds minder vaak lid willen zijn van een traditionele sportvereniging. Urban sports kun je net zo makkelijk in je eentje als gezellig in groepsverband beoefenen. Heel laagdrempelig en flexibel dus, zonder binding.’ Dit voorjaar opent een nieuwe bootcamproute in het Dragonderpark. De nieuwste bootcamproute biedt ook oefeningen voor mensen met een lichamelijke beperking. In het Stadspark en in de

Urban sports kun je individueel of in groepsverband doen

[ 28 ] Hét magazine van Veenendaal
G

wijk Petenbos ligt al een bootcamproute. Deze werken met QR-codes om zelfstandig te bewegen.

Bewust bewegen

‘Het maken van een sportieve buitenruimte doen we ook samen met doelgroepen. Zo hebben scholieren van het Rembrandt College meegedacht over BOSS-beweegplekken in het Dragonderpark. We onderzoeken het verbeteren en verbinden van fiets- en wandelroutes. De Veense Ommetjes werden ontzettend populair in coronatijd. Daar gaan we de komende tijd meer aandacht aan besteden.’ Maar toestellen en QR-codes neerzetten is één, het benutten ervan een ander. ‘We zouden graag zien dat sportaanbieders zoals Sportservice Veenendaal, fitnessstudio’s en fysiotherapeuten buitensporten nog vaker opnemen in hun beweegprogramma’s. We willen dat zorgaanbieders ook meer gebruikmaken van de buitenruimte. Zo gaan we huisartsen enthousiasmeren om minder vaak een pilletje voor te schrijven en te kiezen voor het lokale beweegaanbod.’

Spelen in het groen

Minder wipkippen, meer variatie, minder versnippering. Voor de inrichting van speelplekken kijkt de gemeente voortaan

nadrukkelijk naar de wensen en behoeften in de wijk. Het aantal speelplekken in Veenendaal gaat omlaag: liever een beperkt aantal grotere beweegplekken voor meerdere wijken, dan in elke buurt een wipkip. Ook besteden we veel aandacht aan groen bij de beweegplekken en langs de beweegroutes.’ Want bewegen in een groene omgeving is niet alleen veel fijner, maar ook goed voor de mentale gezondheid. ‘Voorheen ontstonden overal speeltuinen, zonder al te veel rekening te houden met de vraag. Dat keren we om. Buurten met veel jongeren kun je blij maken met een pannakooi, wijken waar veel jonge kinderen wonen lenen zich beter voor traditionele speeltoestellen. Waar veel ouderen samenleven, zijn beweegparken ideaal. De openbare ruimte is een beweeg- en ontmoetingsruimte voor iedereen.’

Het Rembrandt College dacht mee over BOSSbeweegplekken

Urban sports kenmerken zich door een geheel eigen cultuur. ‘Neem nu de breakdance en skatescene. Laat jongeren zich in urban sports uiten met muziek en kunst. Bedenk wedstrijden, festivals, optredens. Zulke evenementen kunnen prima met hulp van het jongerenwerk en de cultuursector worden georganiseerd. De hedendaagse jongerencultuur zoekt meer vrijheid en creativiteit. Daarom willen we dat stimuleren, want daarmee brengen we heel Veenendaal in beweging.’

Hét magazine van Veenendaal [ 29 ]

Gezonder leven? Hou het simpel!

Wil jij je leefstijl veranderen? Wil je meer bewegen, stoppen met roken, gezonder eten? Een heel goed idee!

Leg de lat niet te hoog: kleine veranderingen hebben vaak al een groot effect. Ben jij op zoek naar een vitalere versie van jezelf en kan je daarbij wel wat hulp gebruiken, lees dan vooral even verder.

Claudia van den Bergh is leefstijlcoach. Ze weet uit ervaring hoeveel invloed kleine aanpassingen hebben op Veenendalers die besloten hun leefstijl te veranderen. ‘Van bewegen word je blij’, is haar overtuiging. ‘Het is goed voor je lichaam én je geest. Als ik naar de supermarkt wil voor een boodschap, probeer ik de fiets te pakken in plaats van de auto. Het zonnetje op mijn huid, even diep de buitenlucht inademen en genieten van de bloemen aan de kant van de weg, heerlijk!’

Bewegen in de buurt

In en rond Veenendaal zijn veel mogelijkheden om er lekker op uit te gaan. Binnen de bebouwde kom is alles prima te bereiken met de fiets en voor een stevige wandeling, met of zonder je hond, loop je zó naar de bossen van Prattenburg. Een nieuwe sport uitproberen?

[ 30 ] Hét magazine van Veenendaal

Er zijn ontelbare sportverenigingen die jou graag ontvangen voor een proefles, check het aanbod op de www.sportserviceveenendaal.nl. Als je een VeenendaalPas hebt, dan kan je het tegoed gebruiken voor bijvoorbeeld een lidmaatschap bij een sportclub of sportschool.

Gedrag veranderen

In Veenendaal zijn heel wat enthousiaste leefstijlcoaches die jou graag op weg helpen. ‘Heb je overgewicht en wil jij hulp van een leefstijlcoach, neem dan eens contact op met je huisarts voor meer informatie. Er is ongetwijfeld een traject dat bij jou past. Samen ervaringen uitwisselen, kennis opdoen en bewegen is leerzaam én leuk’, zegt Hans Ooms. Hans zet zich vanuit Eerstelijns Samenwerking Veenendaal (ESV) in voor Veenendalers die graag gezonder willen leven. Dat doet hij door zorgverleners met elkaar in contact te brengen en samenwerking te stimuleren. ‘Je gedrag blijvend veranderen is niet makkelijk, maar als we samenwerken kunnen we heel ver komen, daar ben ik van overtuigd.’

Maak het leuk!

Bewegen is één ding, bewust eten is een andere belangrijke pijler voor een gezonde leefstijl. Claudia heeft nog wel wat tips: ‘Kies voor puur voedsel. Koop fruit, groenten, vis, vlees en noten, voedsel dat niet of nauwelijks is bewerkt. Als je je gezonde maaltijden van tevoren plant, is de kans groter dat je niet in de valkuil trapt van ongezonde, snelle keuzes. Opnieuw: begin met kleine stapjes. Op de website van het voedingscentrum vind je suggesties voor eetwissels: kleine veranderingen die je makkelijk kunt doorvoeren.’

Claudia besluit met een lach: ‘Stress is erg ongezond, hoor. Zorg er dus voor dat jouw zoektocht naar een nieuwe, gezondere manier van leven leuk is. Vier kleine overwinningen – bij voorkeur niet met een hele reep chocola –en maak er samen een spelletje van. Veel plezier!’

Wil jij vandaag nog een eerste stap zetten? Mooi! Op de website www.eerstelijnssamenwerking.nl lees je meer over de programma’s COOL, Beweegkuur en Samen Sportief in Beweging. Lijkt een van die laatste twee programma’s jou wel wat? Stuur dan even een mailtje naar leefstijl@eerstelijnssamenwerking.nl. Zij koppelen je dan aan een leefstijlcoach die graag met jou aan de slag gaat. Heb je interesse in traject COOL, dan kan je terecht bij onderstaande leefstijlcoaches. Succes!

Claudia van den Bergh: claudia.van.den.bergh@sportserviceveenendaal.nl Sandra Janssen: sandra.janssen@sportserviceveenendaal.nl Helga Maatkamp: helga@jeleefstijl.nl

Daniëlle Schröder: danielle@gezondgewicht-iq.nl

Hét magazine van Veenendaal [ 31 ]
Claudia van den Bergh

Onbeperkt zwemmen en plezier

Verheug jij je ook al op de zomer? Lekker vakantie vieren, buitenspelen, chillen in het zonnetje en zo nu en dan een frisse duik in het zwembad. Met een zomerabonnement bij zwembad De Vallei geniet je van onbeperkt waterpret in zowel het buiten- als binnenbad. Ook als de zon zich even niet laat zien.

‘Ons zomerabonnement geeft van 26 april tot en met 25 augustus toegang tot recreatief zwemmen en banenzwemmen’, vertelt Tim Terlingen van zwembad De Vallei. ‘Het abonnement kost zestig euro; vanaf elf keer zwemmen heb je het abonnement er al uit. En als je meedoet aan de nieuwe spaaractie van Jumbo, krijg je korting en ben je dus nog voordeliger uit.’

Lekker op de fiets

Bij zwembad De Vallei kan je gewoon dicht bij huis gaan zwemmen wanneer je maar wilt. Daarvoor hoef je op warme dagen gelukkig niet in de file te gaan staan richting de kust of een zwemplas. ‘En als je bang bent voor parkeerproblemen, kom je gewoon lekker op de fiets naar het zwembad!’, zegt Tim met een lach. ‘Het is heerlijk om na schooltijd nog even te zwemmen of om een paar baantjes te trekken nog voor je werkdag begint.’

Ligweide

In en rond het binnen- en het buitenbad van zwembad De Vallei kan je je uren vermaken. Rol je handdoek uit op de enorme ligweide, roetsj van de glijbanen en spring je fit op de airtrampoline. Speel een potje beachvolleybal met je blote voeten in het warme zand van de beachcourt. Wil je graag je conditie op peil houden? Dan kan je ‘s ochtends en ‘s avonds in het 25-meter Wedstrijdbad terecht om baantjes te trekken. Genoeg te doen!

Peuterhoek

Met kleine kinderen naar het zwembad? Baby’s, peuters en kleuters kunnen zowel binnen als buiten lekker spetteren in een peuterbad met verschillende dieptes. De peuterhoek is voorzien van leuke sproeiers, watertoestellen, een glijbaan en een speeltuintje voor de kleintjes. Voor de veiligheid is dit gedeelte afgesloten met een hek en is er voldoende toezicht.

Wil jij deze zomer onbeperkt zwemmen bij zwembad De Vallei?

De voorverkoop van het zomerabonnement is inmiddels gestart. Meer informatie vind je op de website www.sportserviceveenendaal.nl/zomerzwemabonnement

Spaar voor korting bij de Veense Jumbo’s

Bij alle vier de Jumbo vestigingen in Veenendaal kan je tot en met 27 april sparen voor korting op een zomerabonnement bij zwembad De Vallei. Bij elke besteding van tien euro ontvang je een zegel. Bij twintig zegels is je spaarkaart vol en ontvang je €7,50 korting. Een volle spaarkaart kan tot en met vrijdag 31 mei 2024 ingeleverd worden bij de balie van het zwembad.

[ 32 ] Hét magazine van Veenendaal

Deelnemers van de Schuiteman Valley Run starten en finishen in winkelcentrum De Ellekoot in Veenendaal-west. Harm-Jan van Ginkel van Sportservice Veenendaal verwacht dat het opnieuw een mooi evenement wordt. ‘Jazeker, voor de hardlopers wordt het genieten, hoor!’, zegt hij. ‘Ik hoop dat ze de omgeving goed in zich kunnen opnemen tijdens de run. Voor de tien kilometer is namelijk een prachtig, nieuw parcours uitgezet dat onder andere langs de ‘eenzame eik’ voert. Er is nu ook een route van vijftien kilometer die net als de andere afstanden over een mooi, grotendeels onverhard parcours over de Utrechtse Heuvelrug loopt. Mocht het warm worden, dan is het natuurlijk heel prettig om in het bos te lopen. Onderweg zijn er punten waar je water kunt drinken.’

Kidsrun

Omdat Sportservice Veenendaal kinderen al op jonge leeftijd in beweging wil krijgen en enthousiast wil maken voor sporten, staat er dit jaar opnieuw een Kidsrun op het programma. Harm-Jan: ‘De kinderen renneneventueel met hun ouders- een kleine ronde over het parcours rondom de Ellekoot. Na afloop krijgen ze als aandenken een medaille voor hun prestatie. Prachtig om te zien hoe zij genieten en

Hardlopen over de Heuvelrug

Op zaterdag 29 juni is het weer zover. Dan staat de zevende editie van de Schuiteman Valley Run op de agenda. Op de laatste zaterdag van juni kunnen hardlopers weer van start voor 5, 10 of 15 kilometer over de Utrechtse Heuvelrug. Ben jij al aan het trainen? Super, zet ‘m op!

trots zijn!’

Zevende editie

De organisatie van deze zevende editie van de Schuiteman Valley Run wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende Veense ondernemers. Naast hoofdsponsor Schuiteman zijn er de afstandsponsoren Verpakkingsindustrie Veenendaal, HelderDoelgerichte Trainingen en KUDO Bouw en Ontwikkeling. Etos Bijl maakt de Kidsrun mede mogelijk. ‘Mooi om te zien wat we kunnen bereiken als vrijwilligers, betrokken ondernemers en organisaties samenwerken’, vindt Harm-Jan.

Een evenement voor jong en oud

Inschrijven

Ben je een ervaren loper of ben je klaar voor je eerste run? Je kunt je inschrijven tot 15 juni 2024 via www.valleyrun.nl. De start van de Kidsrun is zaterdag 29 juni om 11.00 uur en vanaf 12.00 uur vertrekken in etappes de deelnemers van de 5, 10 en 15 kilometer. De prijsuitreiking is direct na de finish. Harm-Jan kijkt uit naar het evenement. Hij besluit: ‘Doe je mee of kom jij de hardlopers aamoedigen? Welkom!’

Hét magazine van Veenendaal [ 33 ]

Expressie, theaterseizoen 24/25

Theater brengt je dichtbij. Dichter bij de artiesten, de makers, verhalen en ook dichter tot elkaar. In het rode pluche kan je even ontsnappen aan de realiteit en meegevoerd worden door de grootste hits, de beste meezingklassiekers, de meest hilarische grappen en onverwachte plottwists.

Het aanstaande seizoen brengt je opnieuw naar de meest meeslepende toneelstukken, lachwekkende comedyavonden, muzikale concerten en kunstzinnige dansvoorstellingen. Bezoek iets vertrouwds of laat je juist verrassen. Het hele seizoen 24/25 eert Theater Lampegiet de kracht van expressie. De expressieve kracht van de makers én wat het doet met jou. Als bezoeker. Dat noemen we: ode aan expressie.

[ 34 ] Hét magazine van Veenendaal

Wist je dat je van lachen gelukkig wordt? De expressie van lachspieren in je gezicht zorgt ervoor dat je brein geluksstofjes aanmaakt.

Altijd open, altijd aan

Theater Lampegiet vindt dat cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Met als toekomstvisie ‘Altijd Open, Altijd Aan’, zijn er plannen voor een nieuw multifunctioneel theatergebouw met meerdere zalen, filmfaciliteiten, een poppodium en bijbehorende horeca. Cultuur draagt bij aan het welzijn van de inwoners van een stad. Dat is wetenschappelijk bewezen. Dát is wat Theater Lampegiet kan betekenen voor de bezoekers, bespelers en voor de mensen die bij en met het theater werken. Om dit te laten groeien, is er meer nodig dan één theaterzaal. Zodat de stad beschikt over een levendig cultureel klimaat, dat ook bijdraagt aan de lokale talentontwikkeling voor jong en oud.

Seizoen 24/25: Ode aan Expressie

In theaterseizoen 2024 – 2025 staat ‘Ode aan Expressie’ centraal. De expressie van podiumcreativiteit op alle mogelijke manieren. De gezichtsuitdrukking die alles vertelt wat woorden niet kunnen. Mimiek als uiting van gevoel en emotie. Theater Lampegiet omarmt alle vormen van expressie en brengt met de brede programmering een hartverwarmende ode aan de prachtige diversiteit ervan. Van de stille aandacht die zoveel zegt, tot het daverende, alles overstijgende slotapplaus.

Op donderdag 30 mei trapt Theater Lampegiet dit expressieve seizoen af. De voorverkoop voor de 120 professionele voorstellingen gaat dan om tien uur ’s ochtends van start. Via lampegiet.nl kan het publiek zelfstandig tickets bestellen. Voor wie wat extra persoonlijke aandacht fijn vindt, is het kassateam van maandag tot en metvrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur in het theater beschikbaar om te helpen met boeken. Vanaf dan kan iedereen ook de gratis brochure ophalen om in alle rust door de voorstellingsinformatie heen te bladeren en een keuze te maken.

Verbeeldingskracht geeft je een nieuw perspectief.

Lees verder >

Hét magazine van Veenendaal [ 35 ]
M

Theater voor jongeren

Theater Lampegiet wil er inhoudelijk en onderhoudend zijn voor alle inwoners van Veenendaal en omgeving. Voor speciale groepen zijn er heldere doelstellingen. Zoals voor het altijd enthousiaste jongerenpanel. Dit panel bestaat uit tien jongeren van tussen de 14 en 21 jaar. Vier keer per jaar kiest de groep een voorstelling uit die zij leeftijdsgenoten aanraden. Ze bezoeken deze voorstellingen dan zelf en ze publiceren over hun theaterervaring op social media.

Mensen herinneren zich emoties, geen feiten.

Waarom theater zo leuk kan zijn voor jongeren? Deelnemer Emma legt uit: ‘Dat je oog in oog staat met de kunstenaar en het stuk kan voelen door de muziek en sfeer, dat is wat ik zo leuk vind aan theater. Theater is een hele beleving. Die beleving krijg je niet door weer een serie te kijken, maar juist door naar een voorstelling te gaan. Door het jongerenpanel zorgt Theater Lampegiet ervoor dat jongeren gehoord worden. Zo maken wij het theater niet alleen voor ouderen een beleving, maar ook voor onze generatie!’

[ 36 ] Hét magazine van Veenendaal
> vervolg
Emma, jongerenpanel Lampegiet

Kijk vooruit

De programmering van het seizoen is nét helemaal rond en zit bomvol met mooie voorstellingen en shows. Een aantal bekende cabaretiers beklimmen het toneel met spiksplinternieuwe voorstellingen. Klassieke sprookjes worden in een nieuw jasje gestoken en kinderhelden van vroeger én nu spelen de sterren van de hemel. Toneel, cabaret, muziek, musicals, dans en specials. Er is voor iedereen iets nieuws te beleven in 2024 – 2025.

Een aantal namen die nu al bekendgemaakt mogen worden? Tineke Schouten komt wegens groot succes opnieuw twee dagen achter elkaar optreden met haar hitvoorstelling De Schouten Schoenen Aan. Ook gaat het verhaal van Murder on the Orient Express verder in deel twee van het bekende toneelstuk Murder on the Nile. En Jim Bakkum en Bettina Holwerda komen samen naar Veenendaal. Tijdens hun huwelijk kunnen ze ook enorm goed samenwerken op het toneel. Dat en veel meer, volgend seizoen in Theater Lampegiet.

BuitenBühne spektakel

Houd een plekje in je agenda vrij op 21 en 22 juni 2024, want dan organiseert Theater Lampegiet de tweede editie van het gratis toegankelijke familiefestival BuitenBühne. Tijdens dit Lampegietspektakel zijn er verschillende optredens, die geschikt zijn voor de hele familie. Van internationaal acrobatisch circus tot voorstellingen van lokale makers uit onze eigen ‘Veense vijver’. Uitgesproken en beeldende klasse. Zorg dat je erbij bent. Kom het beleven!

Hét magazine van Veenendaal [ 37 ]

Laat je raken door de verhalen

Leven in vrede is niet

vanzelfsprekend. Veenendalers die de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakten, weten dat maar al te goed. Op zaterdag 4 mei staan we samen stil bij hen die tijdens de oorlog omkwamen, dankbaar voor onze duurbetaalde vrijheid.

Op zaterdag 4 mei hangen ook in Veenendaal de vlaggen halfstok. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld omkwamen of werden vermoord, zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog als in oorlogssituaties of vredesoperaties daarna.

Muziek die troost

Voorafgaand aan de dodenherdenking bij het monument aan de Kerkewijk, kan je op zaterdag 4 mei in de Oude Kerk op de Markt luisteren naar de Christelijke Oratorium Vereniging. De COV voert Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms op. Laat je meevoeren op de muziek waarmee de componist troost wilde bieden aan mensen die een geliefde verloren aan de dood.

Dodenherdenking

bij het monument

In Veenendaal is ’s avonds vanaf 19.30 uur een bijeenkomst bij het monument aan de Kerkewijk. Om klokslag 20.00 uur zijn we samen twee minuten stil, uit respect voor hen die tijdens de oorlog omkwamen. Het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor en Harmonie Caecilia zijn erbij en aan het einde van de herdenking kan je langs het monument lopen om bloemen te leggen.

Wandelend herdenken

Op begraafplaats de Munnikenhof vind je zo’n negentig (tijdelijke) graven van Tweede Wereldoorlogslachtoffers. Maak tussen zaterdagmorgen 4 mei en zondag 12 mei een wandeling langs de graven en laat je aan de hand van foto’s en verhalen meevoeren naar het Veenendaal van tijdens de oorlog. Je mag een plattegrond pakken uit de bus aan het toegangshek voor een wandeling op eigen gelegenheid. Wil je meer informatie over dit initiatief van de Historische Vereniging Oud Veenendaal?

Mail even naar oorlogsslachtoffers@oudveenendaal.nl.

Theater Lampegiet

In Theater Lampegiet wordt op 25 april aan de hand van het verhaal van pianostemmer Jacobus Kromm vertelt over de systematische roof van Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei staat de voorstelling HannaH op het programma, een indringend toneelstuk dat 35 jaar na de oorlog speelt. Jette van der Meij vertolkt de hoofdrol. Op 8 mei word je tijdens Je Anne meegenomen naar het onderduikadres van Anne Frank. Liederen en dagboekfragmenten geven je een idee van hoe Anne die periode ervaren moet hebben. Meer informatie: www.lampegiet.nl

[ 38 ] Hét magazine van Veenendaal

Op 4 mei verzamelen zich

traditiegetrouw honderden Veenendalers bij het monument aan de Kerkewijk. Ze luisteren naar muziek, herinneren in stilte de oorlogsslachtoffers en leggen bloemen. Een eerbetoon aan wie tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven verloor, mannen zoals

Jelis Budding.

Het verhaal van Jelis Budding

‘Jelis Budding was de jonge vader van een groot gezin, wonend aan de Buurtlaan in Veenendaal. Ben jij erbij als op 4 mei tijdens de herdenking bij het monument zijn verhaal wordt verteld?’, zegt Mark Terlage. Mark is uitvaartverzorger en sponsor van stichting Oranjedag Veenendaal. Hij vervolgt: ‘Ik ben altijd graag aanwezig bij de herdenking aan de Kerkewijk. Mijn vrouw en ik nemen onze oudste dochter mee, want we vinden het belangrijk dat ook de volgende generaties zich realiseren hoe duurbetaald onze vrijheid is. We moeten de verhalen blijven delen.’

Een passende manier

Mark weet als uitvaartverzorger als geen ander hoe belangrijk het is om op een passende manier afscheid te nemen van geliefden. ‘Bij de begeleiding van een uitvaart moedigen mijn collega’s en ik mensen altijd aan om zo dicht mogelijk bij zichzelf én bij de overledene te blijven. Met een goed gevoel kunnen terugkijken op een moment van afscheid helpt bij de verwerking van het verlies. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had lang niet iedereen die luxe om op gepaste wijze afscheid te nemen van een geliefde. Vreselijk. Door op 4 mei samen te herdenken, tonen we ons respect voor vrouwen en mannen die omkwamen in de strijd voor vrede. Zoals Jelis.’

Mannen zoals Jelis

Op 4 mei ben je vanaf 19.30 uur welkom bij het monument dat zich bevindt naast NS Station Centrum aan de Kerkewijk. Er wordt gezongen door het Ritmeester Veenzangers Mannenkoor en Harmonie Caecilia zal de bijeenkomst muzikaal omlijsten. De burgemeester is aanwezig en het verhaal van Jelis Budding zal worden verteld. Om 20.00 uur zijn we samen twee minuten stil, voor Jelis en al die anderen die omkwamen tijdens de oorlog. Daarna is er een defilé en worden er kransen en bloemen gelegd.

Mark Terlage besluit: ‘Zie ik je op 4 mei bij het monument op de Kerkewijk? Heel graag tot dan! Samen houden we de herinnering levend.’

Hét magazine van Veenendaal [ 39 ]

Stadsstrand kleurt oranje Laat je in de watten leggen

Het belooft op Koningsdag weer een gezellige drukte te worden op het stadsstrand! Na de aubade op de Markt en een rondje over de vrijmarkt in de Hoofdstraat, loop je via de Van Kreelpoort zó de gezelligheid tegemoet. Op het stadsstrand valt altijd wel wat te beleven.

Horlogerie Van Manen is opnieuw sponsor van Stichting Oranjedag, de stichting die onder andere de activiteiten op Koningsdag in het centrum mogelijk maakt. ‘Ik loop op een werkdag graag even naar het stadsstrand, bij onze horlogerie om de hoek’, zegt Rijk van Manen. ‘Dat de plek de titel Meest Inspirerende Binnenstadsproject won, verbaast mij niet. Het is een heerlijke plek om samen te komen, een soort gezamenlijke woonkamer. Ik kijk uit naar het moment dat ook de laatste fase van project Brouwerspoort is afgerond en de Brouwersgracht helemaal wordt doorgetrokken.’

Een slotjesbrug over de Brouwersgracht

Horlogerie van Manen is een begrip in Veenendaal. Het is voor velen hét adres voor aanzoeks- en trouwringen. ‘Weet je wat mij leuk lijkt?’, zegt Rijk als hij over die ringen vertelt, ‘Een slotjesbrug over de Brouwersgracht! Zo’n brug waar verliefde stellen een liefdesslotje aan kunnen bevestigen. Je weet wel, net als in Parijs, maar dan naar ontwerp van Veense inwoners. Ik denk dat ik dat idee maar eens verder ga uitwerken’, zegt Rijk met een lach en hij besluit: ‘Ik wens je een mooie Koningsdag!’

Als jij regelmatig bij Van der Valk Hotel Veenendaal komt, dan hoeven we je niet te vertellen dat het daar goed toeven is. Het is een oase van luxe en rust. Je kunt er lunchen, dineren of vergaderen terwijl je uitkijkt over Veenendaal. Da’s cool, hè?

Dit jaar is Van der Valk Hotel Veenendaal een van de sponsoren van Stichting Oranjedag Veenendaal. Directeur Daan Delpeut legt uit waarom. ‘Koningsdag is een feestdag om samen te vieren. Ga er met je familie of vrienden op uit en geniet van alle activiteiten die Stichting Oranjedag organiseert. Wij maken al die vrolijke activiteiten graag mede mogelijk. Het is onze manier om iets terug te doen voor Veenendaal, de plaats waar wij ons thuis voelen’, zegt hij met een lach.

Dineren met uitzicht over Veenendaal

Hotel Veenendaal is inmiddels een begrip in Veenendaal en niet alleen omdat je er verrassend lekker kunt eten. Het hotel biedt ook vergadermogelijkheden voor groepen van uiteenlopende grootte en een wellness waar je even volledig tot rust kunt komen. Daan Delpeut: ‘Mocht je na Koningsdag willen bijkomen van een druk oranjeweekend, laat je dan bij Hotel Veenendaal in de watten leggen, daar zijn wij goed in. We zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend en ontvangen je graag. Tot snel!’

[ 40 ] Hét magazine van Veenendaal

Genieten van Koningsdag Betrokkenheid alom!

Al vele jaren is Toyotadealer Van Gent sponsor van Stichting Oranjedag Veenendaal. Het familiebedrijf is koningsgezind, dat zie je direct als je in aanloop naar Koningsdag langs hun pand komt. De auto’s daarvoor zijn gerangschikt op kleur: rood, wit en blauw. Hoezee!

‘Een mooie traditie waarmee we ook als bedrijf deze dag meevieren’, aldus Gilbert van Gent. ‘De meesten van ons laten de Toyota die dag natuurlijk thuis. We dompelen ons heerlijk onder in het Veense Oranjefeest! Samen met de kinderen struinen we over de kleedjesmarkt, nemen een drankje op een terras, gaan kijken bij het schoolvoetbaltoernooi en als afsluiting genieten we samen van de lasershow’, zegt Gilbert. Hij is al aan het aftellen tot Koningsdag.

Rood, wit, blauw!

Betrokkenheid

Gilbert van Gent vormt samen met Diderik en Jacco de directie van Toyota Van Gent. Het bedrijf dat de broers Wim en Cor van Gent in 1970 samen startten, groeide uit tot een van de grootste Toyotadealers in Nederland. ‘Niet alleen klantvriendelijkheid, maar ook maatschappelijke betrokkenheid is ons met de paplepel ingegoten. Stichting Oranjedag Veenendaal steunen is een heel bewuste keuze.’

‘Wij van Van Gent genieten elk jaar met volle teugen van Koningsdag in Veenendaal’, zegt Gilbert. ‘We wensen jou ook een heel gezellige dag!’

L

Dagen met een oranje tintje worden in Veenendaal samen beleefd. Al die mooie, belangrijke activiteiten zouden niet mogelijk zijn zonder de steun en inzet van sponsoren en vrijwilligers. Stichting Oranjedag Veenendaal (SOV) zet ze graag in het zonnetje!

‘Kort na Koningsdag start de voorbereiding voor het volgende jaar alweer’, vertelt SOV-voorzitter Emile. ‘Onze bestuursleden Hans en Stef onderhouden contact met bedrijven die de activiteiten op Koningsdag mogelijk maken. Sommigen zijn ons al jaren trouw. Toyota Van Gent, Van Der Valk, Horlogerie Van Manen, Tamminga, Van Verseveld Infra en Van Beek Kolen en Olie, bedankt!’

Een onvergetelijke oranjeweek

Sommige sponsoren zijn gekoppeld aan een specifiek evenement. Heuvelman Staal sponsort de LEGO-bouwwedstrijd, KUDO ondersteunt de aubade op de Markt en de firma Hardeman maakt de pumptrack mogelijk. Dit jaar is ISO Groep daarbij gekomen, sponsor van schoolvoetbal. De lasershow die dankzij Gemeente Veenendaal dit jaar voor het eerst wordt gegeven, wordt ondersteund door sponsor DISC Factor. Mede dankzij sponsor Mark Terlage Uitvaartzorg kunnen we op 4 mei samen stilstaan om te herdenken.

‘Sponsors, donateurs en vrijwilligers, bedankt!’, zegt Emile en hij besluit: ‘We hopen op een onvergetelijke oranjeweek in Veenendaal.’

Hét magazine van Veenendaal [ 41 ]

Pumptrack vol lef en vertrouwen!

Na het grote succes van vorig jaar wordt de pumptrack dit jaar spectaculair uitgebreid. Voor de échte waaghalzen is er namelijk een megagrote airbag waar je met fiets en al veilig in kunt landen na een sprong. Dorus Heuvelman is als sponsor betrokken bij de pumptrack op de Duivenweide. Hij denkt er nog even over na of hij zelf zo’n stunt zou uithalen. ‘Voor zo’n sprong moet je wel lef hebben en vertrouwen in jezelf’, zegt hij lachend.

Tot het uiterste

Al sinds jaar en dag is de Heuvelman Groep een van de trouwe sponsoren van Stichting Oranjedag Veenendaal. ‘We werden ooit benaderd door Nic van Wakeren en door zijn enthousiasme zijn we toen aangehaakt. Mooi om te zien dat er steeds weer nieuwe activiteiten worden neerzet op Koningsdag. Pumptrack is een activiteit met de nodige uitdagingen en wij vinden het leuk om dat mogelijk te maken. Ondernemen heeft wel wat weg van tot het uiterste gaan op een pumptrack. Als ondernemer staan we ook regelmatig voor uitdagingen waarbij de juiste keuzes gemaakt moeten worden. Leerzaam!’

Nieuwe ‘sprongen’

Dorus Heuvelman (68) nam het bedrijf ooit over van zijn vader, broers en zussen. Inmiddels zijn ook zijn twee zonen actief in het bedrijf dat wereldwijd handelt in staal. ‘Respect, flexi-

Bulten en kombochten, daar draait het allemaal om bij een pumptrack. Ook dit jaar wordt er op Koningsdag een prachtig uitdagend, parcours opgebouwd aan de Duivenweide. Het belooft weer een waar spektakel te worden!

biliteit en vertrouwen, zowel in het contact met werknemers als met klanten en leveranciers, zijn belangrijk voor ons. Het zijn waarden die ik ook terugzie bij mijn jongens. Soms maken ze nu ook bewust nieuwe ‘sprongen’. Er zijn genoeg uitdagingen op het terrein van regelgeving, duurzaamheid en efficiency.’

Landen in een megagrote airbag

Toekomst

Dorus is er nog niet aan toe om te stoppen met werken. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat - als het zover is - alles prachtig door blijft draaien. Ik hecht erg veel waarde aan alle collega’s die voor ons werken, dat lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het natuurlijk echt niet. Mooi om zo met elkaar het bedrijf toekomst te geven en de traditie voort te zetten om Stichting Oranjedag Veenendaal te blijven steunen’, aldus Heuvelman.

[ 42 ] Hét magazine van Veenendaal

Een kleurrijk spektakel

De meeste Veenendalers zullen zich de traditionele afsluiting van Koninginnedag met vuurwerk nog wel herinneren. Deze traditie wordt met de lasershow op een duurzame manier nieuw leven ingeblazen. ‘De lasershow is een kleurrijk en vernieuwend evenement waar wij ons als trainings- en opleidingscentrum graag aan verbinden’, aldus Sandor Lemstra van DISC Factor.

Mooiste resultaten

Sandor ziet wel wat overeenkomsten zijn tussen de lasershow en een succesvolle samenwerking op de werkvloer. ‘DISC Factor laat de ‘kleurenpracht’ en ‘muziek’ van het samenwerken in teams zien aan de hand van DISC, Denkstijlen en Drijfveren. Als teamleden elkaar beter begrijpen, wordt samenwerken een samenspel met de mooiste resultaten. Dat is ook wat we zullen zien tijdens de lasershow, een prachtig spektakel van allerlei kleuren, strak geprogrammeerd op de muziek.’

Waardig opvolger

De lasershow is een waardig opvolger van een jarenlange traditie van vuurwerkshows in Veenendaal. Ook wat dat betreft ziet Lemstra wel een link met DISC Factor: ‘Elk bedrijf kent zijn eigen karakteristieken en tradities. Vanuit die kern is het mogelijk om te optimaliseren en te vernieuwen. Hoe klinkt de ‘muziek’ in jouw bedrijf of organisatie? Begrijp je elkaar en schittert eenieder in zijn of haar rol? Door een training bij ons leer je jezelf en je collega’s beter kennen. Je ontdekt waar ieders unieke kracht ligt en zo kan je samen meer bereiken met minder stress en meer voldoening. De kleurenpracht komt tot zijn recht.’

Inzicht geeft kracht en kleur

Schitterend

Een kleurrijk samenspel belooft het op Koningsdag om 22.00 uur zeker te worden aan de Groeneveldselaan. Sandor besluit: ‘Ik kijk ernaar uit om samen met veel Veenendalers te gaan genieten van deze nieuwe koningsdagtraditie. Een schitterende, veelkleurige manier om Koningsdag 2024 af te sluiten!’

Koningsdag wordt dit jaar groots en feestelijk afgesloten! Op het evenemententerrein aan de Groeneveldselaan verzorgen de Gemeente Veenendaal en de Stichting Oranjedag Veenendaal een spectaculaire lasershow. Dit wil je niet missen! De show van licht en geluid bezorgt je gegarandeerd kippenvel.

Hét magazine van Veenendaal [ 43 ]

Al jarenlang wordt er op Koningsdag in De Cultuurfabriek volop gebouwd aan de mooiste LEGO-bouwwerken. Ook dit jaar worden kinderen uitgedaagd om hun fantasie ongestoord de vrije loop te laten. Eerdere edities leverden al heel wat bouwtechnische hoogstandjes op. Wat maak jij?

Bouwen aan de toekomst

‘Ik vind het elk jaar weer prachtig om te zien dat kinderen de meest creatieve bouwwerken weten te bedenken’, zegt Harm van de firma Hardeman B.V. Dagelijks zie je de opvallende rode Hardemanbusjes en kranen vanuit Veenendaal het hele land intrekken om daar allerlei bouwprojecten mogelijk te maken of te realiseren. Hardeman B.V. is trotse sponsor van de LEGO-bouwwedstrijd georganiseerd door Stichting Oranjedag Veenendaal. Harm: ‘Tijdens de LEGO-bouwwedstrijd zien wij onze mogelijke medewerkers van de toekomst aan de slag. Je begrijpt dat het mogelijk maken van een LEGO-bouwwedstrijd heel goed bij ons past!’

Ruim 50 jaar

‘Al ruim vijftig jaar leveren wij bouwmaterialen en realiseren wij bouwprojecten. Dit doen wij met een mooi team van medewerkers’, zegt Harm met gepaste trots. ‘De uitdaging is om dat wat je doet,

goed te blijven doen en daarnaast willen we ook nieuwe markten zoeken en ontwikkelen. Daarvoor is creativiteit en vindingrijkheid nodig, net als voor bouwen met LEGO. Velen van ons speelden als kind al met LEGO en ontdekten zo wat wel en niet werkt. Ik denk dat heel wat bouwprojecten in Nederland zijn gerealiseerd door mannen en vrouwen die als kind met LEGO hun fantasie heerlijk de vrije loop lieten, zou het niet?’

Dromen over de toekomst

Harm Hardeman is benieuwd welke dromen kinderen hebben voor ons mooie Veenendaal. Op Koningsdag mogen ze het laten zien. Tussen 12:00 en 16:30 uur liggen daar namelijk duizenden LEGO-steentjes op hen te wachten. Iedere bouwer krijgt een bouwplaat en mag dan aan de slag om iets moois te bouwen. Een gebouw, een speeltuin, een kunstwerk of misschien wel een eenhoorn… Alles mag! Een medewerker van LEGO kiest uiteindelijk de winnende creaties. Daarbij wordt gelet op creativiteit, vindingrijkheid en uiteraard de leeftijd van de deelnemer. Ook Harm neemt op Koningsdag een kijkje in De Cultuurfabriek: ‘Want wie weet wordt er wel de basis gelegd voor een prachtig nieuw te realiseren bouwwerk in Veenendaal. Ik ben benieuwd en laat me graag verrassen!’

[ 44 ] Hét magazine van Veenendaal

Wie gaat er met de beker vandoor…?

Op Koningsdag wordt op de velden van voetbalvereniging De Merino’s de finale van het schoolvoetbaltoernooi gespeeld. Bereid je maar alvast voor op een bloedstollend spannende middag!

Aan het schoolvoetbaltoernooi doen 43 teams van 23 Veenendaalse basisscholen mee. De jongens- en meidenteams bestaan uit leerlingen van de groepen vijf tot en met acht van de basisschool. De afgelopen weken stonden ze in de voorrondes al heel wat keren tegenover elkaar. Marco Mulder, salesmanager bij ISO Groep, was tijdens het toernooi regelmatig langs de lijn te vinden.

Iets terug doen

‘Dat klopt!’, zegt Marco met een lach. ‘Ik ben nauw betrokken bij De Merino’s, de voetbalclub waar dit jaar de voorrondes en de finale van het schoolvoetbal worden gespeeld. Zo’n mooi, groot toernooi kan niet zonder de steun van een hoofdsponsor en daarom heeft ISO Groep zich er voor de komende drie jaar aan verbonden. Op deze manier iets terug doen voor Veenendaal, dat past perfect bij ons als ISO Groep. Ons team bestaat uit gedreven medewerkers die niet bang zijn voor een uitdaging, ook op sportief gebied. We nemen deel aan verschillende Veense sportevenementen en zelf organiseren we jaarlijks een voetbaltoernooi voor een goed doel.’

Finales vanaf 14.00 uur

Wat ISO Groep precies doet? Directeur Kees Thoutenhoofd legt het uit: ‘Wij zijn een IT bedrijf dat digitale werkplekken inricht. We nemen onze klanten alle mogelijke zorgen rondom IT, security, printen en bellen uit handen. We willen dat onze klanten - denk niet alleen aan bedrijven, maar ook aan bijvoorbeeld scholen, apotheken en stichtingen - ongestoord en veilig kunnen doen waar zij goed in zijn. Wel zo prettig! Ons bedrijf bestaat al dertig jaar en breidde afgelopen jaren fors uit. We hebben een team om trost op te zijn.’

Op Koningsdag weten we welke scholen er dit jaar met de bekers vandoor gaan. Dan worden vanaf 14.00 uur de finales gespeeld op de velden van De Merino’s aan de Wageningselaan. Burgemeester Gert-Jan Kats reikt de trofeeën uit.

‘Het wordt weer spannend!’, zegt Kees met een lach en hij besluit: ‘Wij kijken ernaar uit en wensen alle jongens en meisjes een mooi, sportief toernooi. Kom jij ze op Koningsdag aanmoedigen? Welkom!’

Hét magazine van Veenendaal [ 45 ]

Als jij wel van feestje houdt, moet je op Koningsdag in het centrum van Veenendaal zijn. De avond daarvoor – Koningsnacht – luiden we de nationale feestdag alvast vrolijk in. Dansend, zingend en swingend. Haal je oranje shirt maar uit de kast, we gaan het vieren. Leve de koning!

Koningsnacht wordt onvergetelijk

De horecaondernemers van de J.G. Sandbrinkstraat en Tuinstraat maken er tijdens Koningsnacht samen weer één groot feest van. Op vrijdag 26 april kan je er vanaf 19.30 uur tot 01.00 uur meezingen met de dj’s en bands die live muziek maken op het podium tussen Robert’s Pub en Zeldzaam. Praat bij met oude bekenden en maak nieuwe vrienden. Het wordt ouderwets gezellig!

Majestueus Het horecaplein wordt tijdens Koningsnacht omgedoopt tot ‘Hofplein’. Maak je klaar voor een avond vol koninklijke deuntjes en majestueuze meezingers. Zet je kroontje op en waan je een prins of prinsesje. Even wuiven, misschien…? Als de doldwaze dj’s tussendoor even op adem moeten komen, wordt het podium overgenomen voor diverse artiesten die er live optreden. Er is voor elk wat wils, van Hollandse hits tot dance.

[ 46 ] Hét magazine van Veenendaal
i

Vól energie

Ook op het stadsstrand klinkt op vrijdagavond 26 april muziek! Aan het begin van de avond is er een programma speciaal voor jongeren en dat wordt bepaald niet saai! Stilzitten is onmogelijk, dus: voetjes van de vloer. Daarna is het de beurt aan spoken word artist Remco de Zwart en de dansers van dansschool Wings. Samen raken ze met woord en dans rechtstreeks je hart.

Stadsstrand op stelten

Ken jij Dwight Dissels? Hij deed mee aan The Voice of Holland. Koningsnacht is hij in Veenendaal! Samen met de talenten van G-Roots zet hij het hele stadsstrand op stelten. Het wordt een muzikaal spektakel dat de pan uit swingt. Daarna neemt Chesron het podium over en DJ Roberto Rosso sluit de avond op het stadsstrand af. Met zijn verbindende muziek brengt hij echt iedereen in hogere sferen.

Koningsdag

Hoe laat of vroeg je het ook maakt met Koningsnacht, zorg ervoor dat je niet met een kater wakker wordt. De volgende dag wil je natuurlijk fris en fruitig bij de aubade op de Markt zijn. Daarna kan je gelijk door naar het stadsstrand, daar is de hele dag van alles te beleven voor het hele gezin. Van 15.00 uur tot middernacht kan je lekker loungen op de J.G. Sandbrinkstraat. Er klinkt daar vanaf het podium een eclectische mix van muziek uit de afgelopen decennia. Lekker chillen met een biertje of wijntje bij de hand dus! Ook op het Horecaplein, alias ‘Hofplein’ klinkt ’s middags en ’s avonds muziek. Feestdj’s en live optreden wisselen elkaar af.

Je ziet het, dit jaar vloeit de feestelijke Koningnacht naadloos over in een Koningsdag vol vertier. Maak er een onvergetelijk feest van!

Hét magazine van Veenendaal [ 47 ]
Muziek van hoop en verbinding
Hét magazine van Veenendaal [ 49 ]

Ook dit jaar is de Markt op Koningsdag het toneel van de jaarlijkse, traditionele aubade. Veel Veenendalers zetten er speciaal de wekker voor. Om 10.00 uur beginnen we Koningsdag samen met een muzikaal eerbetoon aan onze koning. Smeer je keel en zing mee: hoezee!

Keel smeren en meezingen!

‘De traditie is al decennia oud en veel Veeendalers herinneren zich hoe ze als kind naar de aubade gingen. Een mooie en feestelijke manier om waardering en respect te tonen aan ons Koningshuis’, zegt Hanneke van Woerden van woningontwikkelaar en bouwer KUDO. ‘Daarmee past deze traditie erg goed bij KUDO, want KUDO betekent waardering en respect. Toen wij werden gevraagd om ons als sponsor van Stichting Oranjedag Veenendaal te verbinden aan de samenzang op de Markt, hoefden wij daar niet lang over na te denken.’

Startsein

Op 27 april geeft de burgemeester vanaf het grote podium op de Markt om 10.00 uur het startsein voor een dag vol feestelijke activiteiten. Er worden verschillende liederen gezongen, waaronder uiteraard het Wilhelmus én het Koningsdaglied. Geen nood als je ze niet uit je hoofd kent; bladen met de liedteksten worden ter plekke uitgedeeld.

Oefenen

Wil je alvast een beetje in de stemming komen? Goed idee! Op deze pagina vind je de tekst van het Koningsdaglied dat we tijdens de aubade ook willen zingen. De melodie is die van In naam van Oranje, even opzoeken op YouTube als je die niet kent. Begin maar met oefenen, succes!

Koningsdaglied

1. Vanmorgen heel vroeg was het buiten nog stil, Maar ik was mijn bed al lang uit. Ik wist ’t is weer feest deze week in april, En straks wordt de klok weer geluid. Dan klinkt het Wilhelmus en waait onze vlag, In tuin en op toren, het is Koningsdag. Dan viert men het feest in ons la-a-and, Dan viert men het feest in ons land.

2. ‘t Ontbijt is zo op en nu moeten we gaan Wie komt op zo´n dag nu te laat?

Ik zie op de markt alle mensen al staan We zingen nu mee in de maat Met toeter en muts of met sjerp en met lint Dit is het moment waar het feest echt begint

Zo is nu de sfeer in ons la-a-and Zo is nu de sfeer in ons land

3. In naam van Oranje, zing nu met ons mee De koning is jarig vandaag Met zon of met regen, dat maakt ons niet uit

Want feest vieren doen we wel graag Hij viert zijn verjaardag, het eind van april.

En heel zijn familie en ieder die wil, Zingt mee: welgefelicitee-ee-eerd!

Zingt mee: welgefelicitee-ee-eerd! T

[ 50 ] Hét magazine van Veenendaal
Nog even en dan is het zover:

Koningsdag 2024!

Stichting Oranjedag Veenendaal heeft net als voorgaande jaren een mooi programma voorbereid voor de inwoners van Veenendaal. Als je doorbladert naar de plattegrond iets verderop in dit magazine zie je dat veel activiteiten voor jong en oud zich concentreren in het centrum.

Daarnaast valt er ook in de wijk Franse Gat van alles te beleven! Een groep enthousiaste buurtbewoners zet zich opnieuw in voor een gevarieerd koningsdagprogramma in die wijk. Als Stichting Oranjedag Veenendaal zijn we er trots op dat we kunnen helpen om die mooie traditie levend te houden.

Soms veranderen tradities, dat is nu eenmaal zo.

De wens van veel inwoners voor een mooie afsluiting van Koningsdag hebben wij als stichtingsbestuur ter harte genomen. Dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Veenendaal en onze sponsoren, kunnen we de inwoners van Veenendaal dit jaar een spectaculaire lasershow aanbieden. De lasershow begint om 22.00 uur op het evenemententerrein aan de Groeneveldselaan. Wij hopen daar samen een geslaagde Koningsdag 2024 te kunnen afsluiten.

Mede namens de gemeente Veenendaal en onze sponsoren wenst het bestuur van SOV iedereen:

een fantastische Koningsdag!

Stichting Oranjedag,

Emile Vermeulen

Elly van Dijk

Hans van Ekeris

Stef Verwelius

Gert van de Pol

René Troost

Chris Tijman

Dorien König

Hét magazine van Veenendaal [ 51 ]
VOORWOORD
Koningsdag Koningsnacht 4/5 mei VOORJAAR 2024 | BEWAAREXEMPLAAR Het magazine van
#oranjegeluk

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.