Page 1

EN INSPIRATIONSTIDNING FRÅN KBAB

TEMA:

FRITID Receptspecial:

TRE HYRESGÄSTER bjuder på sina favoriter

TÄVLING:

GÖR DET SJÄLV:

Så inreder du i din egen stil

Fem mindre vanliga fritidsaktiviteter

Stefan Holm BYGGER HUS åt KBAB

TIPS   REPORTAGE  RECEPT  KORSORD  INSPIRATION  TÄVLINGAR   Nr 1 2014


16

I DET HÄR NUMRET: 10 Stefan Holm bygger hus Kollegorna Stefan Holm och Erik Bern har byggt KBAB:s nya hus Lanternan i Lego.

16 Inred i egen stil Ta del av Emelys tips om hur du kan inreda ditt hem i personlig stil.

18 Receptspecial 10

Följ med Vardagsliv på en gastronomisk resa hem till tre matintresserade KBAB-hyresgäster.

26 Mindre vanliga fritidsintressen 29

Vardagsliv hjälper dig att hitta unika intressen, så att du slipper hamna i slentrianfällan.

29 Spite Savage KBAB:s hyresgäst Christian har en bil som drar blickarna till sig. Läs om pojkdrömmen som gick i uppfyllelse.

34 Hit går hyran Undrar du vad pengarna används till? Här kan du läsa om vad hyran har gått till under 2013.

39 Tävling: Vinn en upplevelse!


Konsten att fixa en VARDAGSLIV Nr 1 2014 En inspirationstidning från Karlstads Bostads AB. ADRESS: Box 1505, 651 21 Karlstad TELEFON: 054-540 76 00 E-POST: vardagsliv@kbab.se ANSVARIG UTGIVARE: Mats Enmark, mats.enmark@kbab.se REDAKTÖR & GRAFISK FORMGIVARE: Sofhie Wenström, sofhie.wenstrom@kbab.se REDAKTION: Anders Astonsson, anders.astonsson@kbab.se Beatrice Folkesson, beatrice.folkesson@kbab.se

FULLÄNDAD FRITID ATT FYLLA SIN fritid brukar sällan vara ett problem. Frågan är bara om vi ägnar oss åt rätt saker?   I min värld är fritiden indelad i två kategorier: det som måste göras och det som jag själv verkligen vill göra. I den första kategorin hamnar saker som att motionera, hålla boendet i någorlunda skick och att fullgöra styrelseuppdrag. Oftast dö’tråkigt, men nödvändigt. De stackars små timmar som sedan återstår gäller det sedan att fylla med optimalt innehåll. Och det är där ångesten kommer in. Vad ska jag prioritera?   Det finns så många saker som vore roliga att prova på, men så lite tid och –

tyvärr – så lite energi. Jag är bra på att smida planer, men på något underligt vis når tankarna sällan fram till handling. Istället för att boka in mig på den där vinprovarkursen eller att gå i väg och köpa mig en tennisracket så slutar det oftast med att jag halvligger i fåtöljen och spelar Candy Crush Saga hela kvällen.   Som tur är har vi nu fyllt ett helt nummer av Vardags­liv med fritidsinspiration. Så bläddra på och tveka inte att våga prova på sådant som verkar roligt. Själv har jag lovat mig att testa på minst tre nya fritidsaktiviteter under året, så nu kör vi! Anders Astonsson, kommunikatör KBAB.

OMSLAGSBILD: Sigurd Wapelhorst UTGIVNING: Tre gånger per år. UPPLAGA: 9 000 ex TRYCK: City Tryck i Karlstad AB

3


FRITID ENLIGT LOMMEN av Erik Blomberg

NYA PRISER FÖR PLUSVAL Sedan den 17 mars gäller en ny prislista för den som vill beställa plusval. Alla hyresgäster har fått den nya listan i postfacket och den finns även att ladda ner på kbab.se/plusval. Tyvärr har priset på digitalt dörröga blivit fel vid tryckningen. Rätt pris ska vara 790 kr.

4

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Bobutiken

KORSORDSVINNARE i Vardagsliv nr 3 2013

VUXENKRYSSET: Cecilia Nedéus, Klara, Eva Gillberg, Kvarnberget, Gun Partanen, Norrstrand Ingela Djurberg, Gruvlyckan Margaretha Ödjar, Rud Miett Lundgren, Gruvlyckan BARNKRYSSET: Biobiljetterna gick till Amanda Hagestam, Viken och Filip Skau, Rud.

NY PERSONAL Vi hälsar två nya medarbetare välkomna till KBAB! NAMN:

Birgitta Björklund JOBBAR SOM:

STUDENT

har flyttat ihop med

BOBUTIKEN

I början av mars slog KBAB ihop Bobutiken Student med det ordinarie kundcentret Bobutiken. Studenter är därmed välkomna till Bobutiken med sina ärenden i fortsättningen. I och med sammanslagningen försvinner också Bobutiken Students e-postadress och telefonnummer. Från och med nu ringer alla hyresgäster 054-540 75 05 och mejlar till bobutiken@kbab.se. Adressen är densamma som tidigare: Östra Torggatan 19.

HÄMTA AVIER på kbab.se

Tappat bort din hyresavi? Ingen fara – du hittar dina inbetalningsuppgifter och OC R-n på KBAB:s webbplats. Allt du behö ummer ver göra är att logga in på ”mina sidor” och klicka på ”mina avier”.

Plusbovärd på Orrholmen. GÖR HELST PÅ FRITIDEN:

Umgås med vänner och familj. Och så gillar jag resor, långa och korta.

NAMN:

Veronica Martinsson JOBBAR SOM:

Plusbovärd på Orrholmen. GÖR HELST PÅ FRITIDEN:

Umgås med familj och vänner, tränar och är aktiv.

Bovärdskontoret på Campus har förlängt besökstiden. Du som bor där är välkommen in alla vardagar mellan klockan 13 och 15.

5


CYKLA DOWNHILL I KARLSTAD DD

UTHYRNING AV CYKLAR OCH SKY

PLANTERADE BALKONGLÅDOR – DIREKT HEM TILL DIG.

VI HAR

CK FREERIDE, DIRT PARK, PUMPTRA KNAPPLIFT

TILL TOPPEN

FÖRETAG, GRUPPBOKNING – PA, SVENSEXA, HIP MÖ S, LA KA RN BA T GE ÄN ISG KOMP

FRÅN

BIKEBRYNGFJORDEN.SE

Vid bokning ring eller maila Jenny 073-651 97 75

jenny@bikebryngfjorden.se

359 KR Ink lus ive hem kör nin g

Hitta din låda:

kalenius.se eller ring

054-15 70 30 Möt oss på Blockgatan 6, Våxnäs Mån–fre 10–18, Lör 10–16, Sön 11–16 | #kaleniusflorister facebook.com/kalenius | kalenius.se

VÄLKOMMEN TILL RACKETCENTER! Tennis – Squash – Badminton - Pingis Titta även in i vår fina racketshop! För bokning: 054-183000 Stadionvägen 2, Karlstad

karlstad.se

TÄVLA & VINN SÄSONGSKORT

på Bryngfjorden Bikepark Svara på frågan ovan och skicka in ditt svar senast 30 maj till KBAB, Box 1505, 651 21 Karlstad. Det går också bra att mejla till vardagsliv@kbab.se. Skriv ”Bryngfjorden” på kuvertet eller i ämnesraden. Glöm inte att ange namn och adress. Två lyckliga vinnare får ett säsongskort vardera. Lycka till! Läs mer om parken på bikebryngfjorden.se.

Hur många gånger kommer Vardagsliv ut per år? 1. 3 gånger X. 1 gång 2. 4 gånger


Vardagsliv frågar:

VAD GÖR DU HELST PÅ FRITIDEN?

Barbro Bergergård Hagaborg

Örjan Arwidsson, Orrholmen

Nina Lindblom, Orrholmen

Jag och hunden är ofta ute och promenerar i olika delar av staden. Vi är ett gäng som brukar träffas med våra hundar och går en sväng.

Jag är en föreningsmänniska. Dels som spinningledare på Friskis & Svettis, dels i Handikappföreningen i Karlstad och Diabetesföreningen i Karlstad/länet.

En stor del av tiden tillbringas utomhus. Bland annat försöker jag ta mig ut och springa lite. Siktet är inställt på stadsloppet!

Lina Rööhs, Långtäppan Jag är uppväxt med orientering och medlem i Skattkärrs orienteringsklubb, så jag brukar vara ute i skogen och leta kontroller.

Inga-Lill Boström, Sjögången Jag tycker om att umgås med grannar och släktningar. T ex så ägnar jag och mina tre barnbarn mycket tid tillsammans – vi spelar spel och tittar på film.

7


Ny tidning om

LIVET I HUSBIL Lever du husbilsliv eller helt enkelt skulle vilja göra det? Margareta och Bobo Jonilson har just startat upp tidningen Nomadliv-Husbil för människor som älskar att resa och för att inspirera dem till att våga ta steget. Varför inte åka till Frankrike och dricka vin eller Spanien och kolla på konst? T E X T & F O T O Bea tri ce Folkesson

MARGARETA OCH BOBO är två frilansjournalister som äger företaget Skildra AB. Tillsammans gör de reportage från alla världens hörn till olika personal- och kundtidningar, främst till Volvo Lastbilar. På sitt kontor i Park 124 gör de nu en ny satsning och i sikte ligger en tidning om husbilsliv.   – Vi fick helt enkelt en galen idé, säger Margareta Jonilson.

Bobo och Margareta Jonilson är i full gång att planera den nya husbilstidningen.

8

Margareta och Bobo reser själva världen över och det är inte ofta de är hemma på svensk mark någon längre tid. Eftersom de oftast är på resande fot (hjul) har de valt att ha en lägenhet på Färjestad i Karlstad samt att ha sin husbil som bostad. Från sina resor runt om i världen skriver de reportage som kommer att kunna läsas i Nomadliv-Husbil.

– Tidningen ska innehålla mycket humor. Det ska märkas att det är en värmländsk tidning, säger Margareta. EN TIDNING FULL AV NJUTNING

Tidningen kommer vara fylld med upplevelser från ett liv i husbil. Den kommer också att handla om hur du kan njuta av ditt nomadliv och framförallt om andra människor och deras upplevelser. En tidning fylld av människor, upplevelser, mat, dryck, restips och andra bra saker att veta när du är på resande fot och framförallt när du reser med husbil. Massor av njutning och inspiration helt enkelt. En stor del av tidningen kommer även handla om granskning av husbilsbranschen.   – Vi kommer vara vassare än andra tidningar eftersom vi inte främst är bundna till annonsörer som andra tidningar oftast är, säger Margareta.   På så sätt kommer Nomadliv-Husbil vara ett granskande verktyg för att kunna följa utvecklingen av husbilsturismen.   – Vi kommer inte bara peka ut sådant som är negativt utan även lyfta det som är positivt för husbilsturismen, säger Bobo. FRÅN BORGVIK TILL FRANKRIKE

Margareta och Bobo har rest med husbil sedan 2006 och sammanlagt har de rest i

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


nitton länder och så långt som 12 000 mil sedan deras husbilsliv startade. De vill aldrig mer bo i hus utan lägenhet och husbil är perfekt för deras livsstil. När det kommer till favoritresmål i Sverige så hamnar de faktiskt inte så långt bort från Karlstad. Borgvik och Sjötorp vid Vänern är några favoritställen. Väljer de att resa lite längre bort är Normandie och Alsace i Frankrike favoritdestinationerna. Det är även väldigt spännande att laga mat i andra länder tycker Margareta och Bobo, vilket även kommer synas mycket i tidningen.   – När man lagar mat i husbil i andra länder kan man handla andra råvaror än vad som finns i Sverige vilket är väldigt roligt, säger Bobo.   Första numret av tidningen kommer ut i början av april och de beräknar ge ut sex nummer om året. Tidningen ska vara en inspirationskälla som ska rikta sig till kvinnor och förhoppningsvis även locka en yngre målgrupp.   – De flesta som åker husbil idag är pensionärer och vi vill få fler yngre människor att inspireras till ett nomadliv de också, säger Margareta.

Treåriga hunden Cheeta tycker om att följa med på Bobos och Margaretas husbilsturer.

VILL DU VETA MER OM NOMADLIV-HUSBIL SÅ KAN DU BESÖKA WEBBSIDAN: WWW.NOMADLIV.SE. TIDNINGEN FINNS ÄVEN PÅ FACEBOOK: MAGASINET NOMADLIV- LIVSSTIL I HUSBIL.

9


Stefan Holm

BYGGER HUS ÅT KBAB Vid Ruds centrum i Karlstad uppför KBAB och NCC åttavåningshuset Lanternan med 44 lägenheter. Projektet har nu fått förstärkning på byggsidan av Stefan Holm och Erik Bern som har konstruerat en modell av huset – i Lego! T E X T A nd e r s A s t ons s on F O T O K B A B

DE TVÅ LEGOENTUSIASTERNA har lagt åtskilliga timmar på att ta fram modeller, beställa bitar och inte minst bygga ihop de åtta våningarna en efter en.   – Det är första gången som vi bygger efter en husritning och det har varit en väldigt rolig utmaning. Resultatet blev riktigt effektfullt – framtida hyresgäster kan peka ut vilken lägenhet de ska bo i och vilken balkong de kommer att få, säger Stefan. MER ÄN 6 000 BITAR

Det sjuttio centimeter höga Legobygget består av över 6 000 bitar och har en im-

ponerande detaljrikedom med inglasade balkonger, stuprör och solpaneler. Därtill små figurer som klipper gräs, grillar eller pysslar om blommorna utanför huset.   – Detaljerna ger modellerna lite mer liv. Det ska vara små saker som man inte ser vid första anblicken, säger Stefan.   Stefan och Erik byggde båda mycket Lego som barn. Idag driver de både företag och blogg med Legotema tillsammans.   – Vi träffades på ett föreningsmöte i Karlstad och bestämde oss för att börja blogga. Byggbiten.net, som bloggen heter, har varit igång i två år nu. Nu har vi dessutom startat

företag inom byggbranschen, Bitihop AB, som i och med KBAB:s beställning har fått sitt första jobb, säger Erik. BARNEN VÄCKTE LEGOINTRESSET TILL LIV

Varför blev det just Lego som intresse vid vuxen ålder?   – För min del började det våren 2004 när jag skulle bli pappa. Jag läste om ett arenabygge i en tidning och blev sugen på att prova. Så jag byggde loggan för Aten-OS och sedan fortsatte det när sonen Melvin blev större, säger Stefan.   För kollegan Erik var det på samma sätt.   – Det började när jag fick barn. Det är dessutom en väldigt avkopplande hobby. Jag sitter och bygger efter att barnen har gått och lagt sig och timmarna bara går, fyller han i. ALLA KAN SKAPA MED LEGO

Lego är också ett sätt att locka fram kreativiteten, även hos dem som inte själva anser sig vara konstnärliga.   – Lego är bra för man kan göra vad man vill med det. Jag kan varken sjunga, rita eller måla, men med Lego klarar jag av att skapa, säger Stefan.   Modellbygget av Lanternan finns för allmän beskådan i KBAB:s kundcenter Bobutiken under våren.

10

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


FAKTA OM LANTERNAN Byggs vid Ruds Centrum. Rymmer 44 lägenheter. Har åtta våningsplan. Lägenheternas har 2–3 rok och är 54–67 m². Hiss finns. Inflyttning sker måndasskiftet januari/februari 2015. Hela huset är rökfritt!

11


för at t bli vuxen måste man få l aga sin egen mat. att flytta hemifrån är en viktig del av livet. Och just nu längtar 289 000 unga vuxna efter att få göra det. var med och påverka bostadsbyggandet på flerHem.nu

Hos oss kan du vara ensamföretagare men slippa vara ensam företagare. Eget kontor från 2 339 kr/månad.

En inspirerande företagspark. Tel 054-834 124, park124.se


SPORTLOVSKUL i Kaffekällar´n på Hemvägen I Karlstad fanns det inte mycket snö på sportlovet men det bjöds på andra roliga aktiviteter. På plusboendet Hemvägen stod pyssel på schemat under sportlovstorsdagen. Tapetklister och målarfärg fick barnen pyssla med, det gjordes papier maché-figurer och målades tygkassar. T E X T & F O T O B e a t r i c e Folke s s on

MÅNGA BARN DÖK upp i Kaffekällar´n på torsdagen under sportlovsveckan. Då för att pyssla tillsammans med plusbovärdarna Carola Andersen och Therése Bemborg. Många glada barn och mycket pyssel blev det.   Papier maché-figurerna gjordes av uppblåsta ballonger som klistrades fulla med tidningspapper. Sedan lät man ballongen torka och därefter målades och pyntades med till exempel ett par öron och ett gristryne.   Anabelle, 9 år, är ett av de barn som var med. Hon berättar att hennes ballong ska bli en gris i alla möjliga färger när den är färdig.   – Det är jätteskönt med sportlov, säger Anabelle medan hon pryder sin ballong med tidningspapper och tapetklister.

Under pysselstunden fick barnens fantasi flöda fritt och det fanns även möjlighet att måla tygkassar. Melinda och Emilia dekorerade sina tygkassar med sina egna händer i olika färger.   – Min favoritfärg är lila, säger Melinda.   Under tiden barnen pysslar bjuds de äldre gästerna på kaffe och fikabröd och kikar på det fina hantverk barnen arbetar fram. Efter allt pysslande får även barnen sätta tänderna i lite gott fika.   – Det brukar vara ganska mycket folk här på torsdagar men nu när det är sportlov är det lite fler barn här som vi inte brukar träffa, säger en nöjd Carola, plusbovärd på Hemvägen.

13


NCC Folkboende Ytsmarta hyresrätter alla har råd att bo i

Effektiv byggprocess som sänker byggkostnaderna. Ytsmarta lägenheter som är väl anpassade för vår tids familjestruktur. NCC ditt förstahandsval när det gäller framtidens miljöer, ansvarsfullt byggande och hållbart samspel. Läs mer på www.ncc/folkboende.se

Välkommen till Sveriges största måleri.

Välkommen hela Sveriges Sandå finnstill på över 70 orter runt om Sverige måleri. och vi utför allt inom måleri men även golv, fönster ochom mycket mer.och vi utför allt inom måleri, Sandå finns påfasad, över 70 orter runt i Sverige men även golv, fasad, fönster och mycket mer.

Kontakta oss så berättar vi mer eller besök

Kontakta oss så berättar vi mer eller besök www.sanda.se. www.sanda.se.

Sandå Sverige AB Pumpgatan 5 • 652 21 Karlstad Tel: 054-22 18 20 • www.sanda.se


FRITIDSLOKALER för KBAB-kunder

Planerar du att ha födelsedagsfest eller är du kanske i behov av en lokal för ett sammanträde? Då passar KBAB:s fritidslokaler perfekt! Är du hyresgäst hos bolaget kan du hyra en fritidslokal och det kan även vara i ett område du inte bor. T E X T & F O T O Bea tri ce Folkesson

PÅ MÅNGA AV KBAB:s bostadsområden finns fritidslokaler och övernattningslägenheter som du kan hyra. De passar jättebra om du till exempel vill anordna ett barnkalas med många gäster och kanske inte har plats för det hemma i din lägenhet.   När du hyr en fritidslokal får du tillgång till ett enkelt utrustat kök och toalett. Lokalerna passar även bra för lite mer formella tillställningar så som exempelsvis sammanträden. I lokalerna är det däremot inte tillåtet att ha vinstdrivande sammankomster.   De fritidslokaler som du som KBABkund har tillgång till finns på Rud, Våxnäs, Frödingshöjd och Gruvlyckan. Övernattningslokalerna finns på Norrstrand, Våxnäs, Orrholmen och i Viken.

VILL DU HYRA EN FRITIDSLOKAL? Kontakta den person i ditt bovärds­ team som har hand om lokalen. Vem det är och kontaktuppgifter kan du se på kbab.se.

Fritidslokalen på Frödingshöjd...

FLER LOKALER PÅ GÅNG ... och på Hemvägen/Plintgatan

Inom kort kommer det finnas tillgång till ännu en övernattningslägenhet och den kommer finnas på Rud. Du kommer också inom en snar framtid kunna se på KBAB:s webbplats vilka lokaler som är bokade för tillfället så du enkelt kan ta reda på vilken lokal som är ledig.   KBAB:s respektive bovärdsteam sköter uthyrningen av lokalerna och på kbab.se kan du se vilken bovärd du ska ringa för att boka en lokal. När du hyr en lokal debiteras kostnaden på din hyresavi.

15


HOBBYINREDARENS BÄSTA TIPS:

Så inreder du ditt hem

I DIN EGEN STIL

Tycker du om att ha fint omkring dig och att ta hand om ditt hem? Då är du inte ensam.Inredning har blivit allt mer populärt de senaste åren och vi bryr oss mer och mer om hur det ser ut där hemma. En av dem som har inredning som ett stort fritidsintresse och numera även bloggar i ämnet, är KBAB:s medarbetare Emely Sandsjoe. Här ger hon sina bästa tips för hur du går tillväga när du ska inreda ditt hem. T E X T & F O T O Em e ly S a nd s j oe

Tänk funktion

Gör en moodboard

Inred på pappret

Börja med att fundera över vad du har för behov och vad du behöver för praktiska funktioner i varje rum. Sällskapsytor, förvaring, plats för lek eller arbete… Lista både ”måsten” och önskemål och prioritera sedan beroende på vad som får plats i rummet.

När du hittat de bilder som inspirerar dig mest, sätt ihop dem i en så kallad moodboard. Då får du en helhetsbild och känsla för rummet som du sedan kan hålla dig till när du börjar planera dina inköp. Samla både miljöbilder, produktbilder, färger och former och lägg till och ta bort tills du är nöjd.

Innan du börjar göra eventuella inköp kan det vara bra att skissa upp möbleringen i rummet för att försäkra dig om att allt passar. Enklaste sättet är att göra en ritning över rummet och att sedan rita upp och klippa ut möblerna separat i samma skala. På det viset kan du placera möblerna där du tänkt dig på ritningen, men också flytta runt dem för att testa andra lösningar. Det finns också flera bra program online att ladda ner gratis för att göra dina ritningar, bland annat Sweethome3d.com.

Sök inspiration I inredningstidningar och på webben finns massor av bilder från olika hem att inspireras av, både när det gäller stil, möblering och smarta lösningar. Köp hem tidningar och klipp ut sådant du gillar och/eller surfa runt på nätet och spara bilderna på datorn.    Bra sidor att börja med på webben är exempelvis Styleroom.se eller Pinterest.com. Eller gör helt enkelt en google-sökning på det du är ute efter, ”inredning sovrum” eller ”inredning svartvitt” till exempel.

16

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Våga vara personlig Omstyling light Strunta i mode och trender och våga vara personlig! Det gamla bröllopsmottot för vad man ska ha på sig på sin stora dag kan anpassas även till inredningen. Något i stil med: ”något gammalt, något nytt, något ärvt, något sytt”. Det vill säga, om du omger dig med en mix av saker du tycker om och som har betydelse för dig så kommer du att trivas. Blanda också gärna med sådant du har gjort själv så blir inredningen extra personlig.

Om du inte vill göra om helt utan bara ha lite förändring och ny känsla i ett rum, är färg och textilier ett bra sätt. Byt ut gardiner, kuddar och dukar eller måla/tapetsera en fondvägg. Eller varför inte testa att flytta runt saker du redan har från ett rum till ett annat? När föremålen hamnar på ett nytt ställe kan det också göra stor skillnad och plötsligt kännas nytt och fräscht igen.

Låt det ta tid Börja möblera med de största möblerna först och fyll därefter på med resten. Stäm av mot din moodboard under inredningens gång för att hålla den röda tråden. Kom ihåg att allt inte måste göras på en gång, inredningen blir tvärtom oftast mer personlig om de sista detaljerna får växa fram över tid.

a stil och färger Sovdelen går i sammtonårsrummet. av len de som övriga

Tonårsrummet hos familjen Sandsjoe efter en rejäl uppfräschning. Arbetet inleddes med att ta fram en moodboard tillsammans för att få en känsla för stil, färger och övriga önskemål. Slutresultatet blev ett mognare och modernare rum som bättre passar tonåringens smak och personlighet.

17


Receptspecial:

TRE HYRESGÄSTER BJUDER PÅ MAT Följ med Vardagsliv på en gastronomisk resa hem till tre matintresserade KBAB-hyresgäster. Längs vägen hittar vi både en väldoftande räksoppa, ett danskt smörrebröd och klassiska veteskorpor. Vilken blir din favorit?

Golf och goda middagar SOM GÖR VARDAGEN FESTLIGARE

De kallar sig för ”skrattmåsarna”, damerna som svingar klubban så fort som vädret och säsongen tillåter. Och när de inte ses på golfbanan någonstans i Sverige eller utomlands, samlas damerna runt middagsbordet hemma hos varandra. – Då låter det nog som en flock skrattmåsar om oss! säger Marianne Schulstad, hängiven golfentusiast och middagsvärdinna. T E X T & F O T O M i c ha e l Ö s t e r m a n

DET ÄR FÖRVÅNANSVÄRT tyst i gårdshuset nästan mitt i centrum. Inte mycket ljud från de vältrafikerade gatorna runt kvarteret letar sig hit, till fjärde våningen där Marianne Schulstad bor sedan några år tillbaka.   Den trivsamma tvårummaren med en balkong som badar i sol vid vackert väder är ljust inredd och med matsalsbordet placerat vid ingången till köket. ”Hit men inte längre” är regeln för hennes gäster:   – Jag vill inte ha mina gäster i köket! skrattar Marianne. Därför är det så praktiskt med en lägenhet där köket och matrumsdelen ligger i anslutning till varan-

18

dra. Jag behöver inte känna mig utanför när mina gäster samlas i vardagsrummet medan jag gör klart det sista i köket, konstaterar hon. VILL FÖRBEREDA

Helst bjuder Marianne på mat som kan förberedas innan gästerna kommer.   – Syftet med att träffas över en middag är ju sällskapet, inte att jag ska stå i köket halva tiden!   Därför innehåller menyerna hemma hos Marianne ofta någon form av långkok eller soppor, mat som kan förberedas och bara behöver den där sista finjusteringen innan den är klar att serveras.

– Jag tycker middagsbjudningar är ett roligt och trevligt sätt att umgås på. Maten spelar förstås en stor roll men det viktigaste är ändå sällskapet, att det blir trivsamt runt bordet, framhåller hon.   Marianne berättar att hon är med i flera olika ”middagskonstellationer”.   – Ja, det är några olika sällskap med olika rutiner. Som tidigare Forshagabo är jag med i numera två ”forshagagrupper” där den ena ses regelbundet en gång i månaden och den andra vid speciella tillfällen under året och där varje värd har ”sin” dag. För min del alltid skärtorsdagen.   Och så är det golfdamerna, ”skrattmåsarna”, som ses så fort tillfälle ges. Och

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Det fina porslinet från Gustafsberg passar bra när Marianne Schulstad bjuder på traditionell soppmiddag hemma på Östra Torggatan.

hemma hos Marianne gärna med soppa serverad i de vackra, djupa tallrikarna från Gustafsberg. SNART DAGS FÖR DRÖMRESAN

I slutet av våren ska Marianne och en väninna förverkliga en dröm de burit i mer än trettio år: en resa med transsibiriska järnvägen.   – Vi har länge pratat om att göra denna resa när vi är pensionärer och nu är vi det… Nu finns det liksom ingen återvändo längre! skrattar hon.   En två veckor lång resa över en stor kontinent med garanterat många och oförglömliga intryck. Kanske rentav inspiration till nya, spännande rätter på menyn hemmavid?   – Vi får väl se vad de ryska och kinesiska köken har att erbjuda..!

MONICAS RÄKSOPPA Detta är den soppa Marianne ofta bjuder sina gäster på. Avnjutes med ett gott bröd och i glasen gärna ett halvtorrt, tyskt vitt vin.

2 morötter 1 liter vatten 2 tärningar fiskbuljong 2 msk vetemjöl

1 vitlöksklyfta 1 msk räk- eller kräftost 1 pkt frusen dill 1 burk (2 dl) crème fraiche Räkor

GÖR SÅ HÄR: 1. Riv morötterna och fräs i margarin. Tillsätt vatten, fiskbuljontärningar och vetemjöl. Koka upp. 2. Tillsätt vitkök, räk- eller kräftost, dill, crème fraîche och räkor efter behag.

19


Rödvitt och blågult NÄR TVÅ MATKULTURER MÖTS

Hemma hos Annette Carlsson och sonen Oscar på Långtäppan blandas två matkulturer, den danska och den svenska. Något som blir extra tydligt inte minst i jultider: – Då blir det två julbord, ett från varje land! förklarar Annette. T E X T & F O T O M i c ha e l Ö s t e r m a n & S a nd r a L undi n

ANNETTE ÄR FÖDD i danska Aarhus men flyttade till Sverige redan som ung. Ända tills nyligen med dubbelt medborgarskap men numera hundra procent svensk och med bara ett pass.   – Jag ser fram emot att få ta emot den svenska flaggan på nationaldagsfirandet 2015! skrattar Annette och förklarar att denna hedersbetygelse dröjer till året efter det beviljade medborgarskapet.

Men sitt danska arv förvaltar hon väl och det märks inte minst i matlagningen. Även om favoriträtten hemma är typiskt svensk:   – Köttbullar a la Oscar! Han är jätteduktig på att göra just denna klassiskt svenska maträtt, berömmer Annette. MÅNGA STUNDER TILLSAMMANS

Och Oscar, som nyss fyllt femton med ännu ett år kvar på högstadiet, intygar att

Annette och Oscar tillsammans i köket på Långtäppan. Mamma Annette har rötter i Danmark och det märks ibland när maten planeras och til­lagas. Oscar däremot har anammat den svenska traditionen med köttbullar.

20

han tycker matlagning är väldigt roligt.   – Jag gillar att laga mat som kräver lite ”skapande”, det blir nästan som ett hantverk, säger han och förklarar att han inte är främmande för tanken att vidareutbilda sig till kock när det är dags att välja framtida yrkesval.   Fast favoriträtten är dock inte köttbullar, utan oxfile.   – Dyrast möjliga, ler Annette.   Det gemensamma matlagningsintresset ger många stunder tillsammans i köket hemma på Långtäppan. Det är också här Annette får möjlighet att unna sig själv och bjuda vänner och familj på den matkultur hon själv är uppvuxen med. Till festliga tillfällen lagar hon gärna stjerneskud, ett slags smörrebröd där basen är rödspätta.   – Oerhört gott, gärna med ett glas öl och en lille en!   När det lackar mot jul görs två inköpslistor. En till det svenska julbordet och en till det danska, där huvudrätten är den helstekta ankan, serverad med bland annat sockerglaserade potatisar.   – Våra julbordstraditioner skiljer sig rätt så mycket åt, konstaterar Annette. Men med rötterna i en annan matkultur får vi det bästa från två världar på köksbordet, också när det inte är jul!

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Stjerneskud är ett slags smörrebröd med rödspätta som bas. En vanlig rätt i Danmark och så även numera på Långtäppan i Karlstad.

Bilden och receptet är hämtat från sandralundin.se.

STJERNESKUD (Ca 4 portioner. Tid: 30 min.)

4 st hela rödspättafiléer 1 ägg 1 dl mjöl 2 dl ströbröd

Steksmör 200 g skalade räkor 1 dl crème fraiche 1 dl majonnäs 1 tsk tomatpuré

1 tsk chilisås Några droppar citron Valfri sallad Svart stenbitsrom (eller röd rom)

8 st gröna sparrisar Körsbärstomater Toastbröd Salt, efter smak

GÖR SÅ HÄR:

4. Späd eventuellt med lite vatten till lagom konsistens.

1. Skölj av fileerna lite lätt, panera i mjöl, ägg och ströbröd.

5. Skär av kanterna på brödskivorna och rosta.

2. Stek sparrisen gyllenbruna i en ordentlig klick smör. Salta och häll i lite vitt vin.

6. Lägg ett salladsblad och den panerade fisken på brödet och häll över lite av crème fraiche-blandningen. Lägg på några räkor och skivade körsbärstomater, toppa med två sparris. Du kan även ha med lite svart eller röd rom.

3. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, tomatpuré och chilisås. Smaka av med salt, peppar och lite citron.

21


Bullmamman I VIKEN

Margareta Ahlberg växte upp i bruksmiljön på Blombacka utanför Molkom. Kafferepen ”där hemma” var många och kanske det är därför hon allt jämt har en stor kärlek till de hembakade bullarna och kakorna. – Matlagning däremot är jag inte lika intresserad av! skrattar hon. T E X T & F O T O M i c ha e l Ö s t e r m a n

DET NÄRMAR SIG födelsedagsfirande. Margaretas åttiåttaårsdag innebär förstås kaffe­rep och på faten enbart hembakat.   – Köpebröd är inget alternativ, säger hon bestämt och bläddrar i några recept som ligger på köksbordet. Handskrivna, tummade och använda många, många gånger. Om än inte alltid nödvändiga efter alla de bull- och kakbak som ägt rum i det ahlbergska hemmet. Det närmar sig födelsedagsfirande och på köksbänken står skålen, elvispen ”som jag inte kan klara mig utan” och ingredienserna till födelsedagens kafferep.

22

– Med tre barn har det gått åt många kakor under årens lopp, konstaterar Margareta som numera bor själv i den trivsamma lägenheten på Rosenbadsgatan i Viken. Barnen är sedan länge utflugna och två av dem till och med pensionärer. Precis som mamma Margareta.   – Men det spelar ingen roll att också de blivit gamla, för mig kommer de fortsätta vara just ”barn”, säger hon skämtsamt.

KAFFEREP I BLOMBACKA

Sötbröd har hon alltid tyckt om att baka. Margareta minns barndomens många kaffe­rep hemma i Blombacka, med en far som arbetade på bruket och en mor som passade barnen. Blivande maken Ivar träffade hon på lantbruket i Hasselfors i Närke, där hon under en period arbetade som ”husa”. Tillsammans förverkligade de drömmen om att driva eget lantbruk och under några år bodde familjen på en gård utanför Vålberg.   På köksbänken står skålen, elvispen ”som jag inte kan klara mig utan” och ingredienserna till födelsedagens kafferep. Bondkakor, rulltårtor, bullar och så Margaretas omtalade skorpor, förstås!   – Ett recept jag hittade för mer än trettio år sedan i en mattidning men som blivit något av en favorit hos både mig själv och andra, säger hon.   Ibland blir brödbaket ett hantverk. Till påsk plockas marsipanen fram och Margareta gör kycklingar att dekorera med. Och inte saknar hon någon att prata kak- och bullbak med heller:   – Det bor en ”äkta” konditor i samma trappuppgång som jag! VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Elvispen hör till favoritredskapen i Margareta Ahlbecks kök. Som uppvuxen med kafferep i barndomshemmet har hon tagit med sig traditionen med alltid hembakat i skafferiet.

SKORPOR 50–75g jäst 5 dl mjölk (eller 3 dl mjölk + 2 dl vatten) 1 dl olja 1 tsk salt

12–13 dl vetemjöl 100 g margarin 1 dl socker (gärna lite mer) 1 tsk hjorthonsalt 4 tsk finstött kardemumma

GÖR SÅ HÄR: 1. Smula jäst i en bunke. Värm mjölk och olja till 37°, slå över jästen och rör om. Tillsätt salt och 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa i 30 minuter. 2. Rör samman margarin, socker, hjorthornssalt och finstött kardemumma till blandningen blir vit och pösig. Rör ner massan i den väljästa degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen smidig.

3. Ta upp degen på bakbordet, gör fem längder och dela upp till bullar. Låt jäsa i cirka 40 minuter. 4. Grädda bullarna i 8–10 minuter i 225°. Låt sedan kallna på galler utan bakduk. 5. Dela de kalla bullarna och lägg över- och underskorpor på olika plåtar. Rosta sedan i 225° i cirka 4 minuter. 6. Låt eftertorka i 75–100° i tre till fyra timmar med ugnsluckan på glänt.

23


MoelvenByggmodul_Vardagsliv_nrx-2014_90x120 kopia.pdf 1 2014-03-13 12:55:56

Goda rum C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Skagershuset - bostäder i Årsta, Stockholm. Industriellt producerat med modern rationell volymbyggnadsteknik och fasad i cederträ. Välkommen med i utvecklingen att skapa goda rum.

moelven.se

Moelven Byggmodul AB

Installation


– ett hem för två

på Campus

Just nu håller nya hus på att byggas på Campus. 44 studentlägenheter och fyra övernattningslägenheter. Boendekonceptet kallas för Vännerhem och går ut på att två vänner ska kunna dela på en lägenhet. T E X T & F O T O Bea tri ce Folkesson

VÄNNERHEM ÄR NU i full gång att byggas. Husen kommer ge bostad åt åttioåtta studenter och det hela går ut på att två studenter delar lägenhet där de har gemensamt kök och badrum och varsitt sovrum.   Bredband, el och vatten ingår i hyran och månadshyran för tio månader kommer ligga på 3 900 kronor per person.   Uthyrningen av lägenheterna startade under mars 2014 och inflyttning kommer ske lagom till terminsstart hösten 2014.

– Det har förts en dialog med de studenter som bor här för att kunna tillgodose deras behov och vi hoppas det här kommer bli en uppskattad form, säger Mats Enmark, vd på KBAB, som invigningstalade.   Husen byggs i färdiga moduler av Mo­ elven Byggmodul AB och går loss på cirka sextio miljoner kronor. Byggnaderna är också de första i Karlstad med trästomme i fem våningar.   Av det färdiga resultatet kommer det bli bostäder på 52 kvadratmeter vardera

med ett ordentligt kök med spis, kyl/frys, mikrovågsugn och matplats. Det kommer också finnas tvättmaskin i varje lägenhet.   Lägenheterna kommer att börja hyras ut under april via KBAB:s webbplats.

DET FÖRSTA SÅGTAGET

I slutet av januari 2014 togs det första sågtaget för Vännerhem. Det genomfördes av Elin Karlsson, ordförande i studentföreningen Karlekon, och Johnny Johansson, ordförande i Karlstad Studentkår, då de sågade igenom en bräda tillsammans för att inviga bygget.

David Öberg , marknadschef på Moelven Byggmodul AB, är glad över att bygga tillsammans med KBAB

Första sågtaget för Vännerhem togs av Elin Karlsson, ordförande i studentföreningen Karlekon, och Johnny Johansson, ordförande i Karlstad Studentkår.

25


FEM MINDRE VANLIGA FRITIDSAKTIVITETER Hur många gånger har du inte läst om personer vars intressen är ”musik, att resa och långa promenader”? Vardagsliv hjälper dig att hitta mer unika intressen, så att du slipper hamna i slentrianfällan. T E X T An ders Ast o ns s on I L L U S T R A T I O N Er i k B lom b e r g

FÖR DEN LEKFULLE:

Bli en brony eller pegasister De färglada små plastponnyerna från åttio­talet har fått ett uppsving igen. Fjärde generationen gummihästar finns så klart också på tecknad film, med ett utseende och en humor som skiljer sig från tidigare. Åldern på tittarna har visat sig bli högre än vad serieskaparna hade förväntat sig och en betydande andel av de som tittar och samlar är män. Dessa kallar sig för bronies (från engelskans ”bro” + ”pony”) och finns nu representerade över hela världen. De kvinnliga tittarna kallar sig gärna för pegasisters.

FÖR- OCH NACKDELAR:

+ Kan skötas från soffan + Även för djurallergiker + Passar både män och kvinnor

– Dyrt att köpa många – En övergående trend? – Barnen kan bli avundsjuka

-Pappa, har du sett mina My Little Pony?

26

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


FÖR DEN LATE:

Odla skägg Intresset för ansiktsbehåring verkar vara på uppgång, till viss del tack vare mustaschkampen. För dig som vill ta steget vidare rekommenderar vi att spara ihop ett rejält skägg. Nöj dig inte med mindre än att sikta på världsrekordet. Det innehas sedan 1927 av norrmannen Hans N. Langseth, vars skägg mätte 5,33 meter då han begravdes. Det finns (såklart) även ett rekord i att dra tåg med hjälp av sitt skägg. Där leder spanjoren Ismael Rivas Falcon, som med hjälp av skägget drog ett 2,7 ton tungt tåg i mer än tio meter 2001.

FÖR- OCH NACKDELAR:

+ Sköter sig självt + Slipp dyra rakblad + Hamna i rekordböckerna

– Svårare för kvinnor – Snubbelrisken – Brandfarligt

FÖR DEN UPPRORISKE:

Hata vintern

Gör som Vinterhatarklubben i Karlstad: samla dina vänner på barrikaderna och gör uppror mot vår mest hatade(?) årstid. Klubbens medlemmar samlas till årsmöte vid varje höstdagjämning. Då upprättar de en överlevnads- och en katastrofplan för den kommande vintern. I huvudsak går den ut på att gnälla och klaga, men också på att trösta sig med god mat, dryck och bra böcker. Medlemsantalet är begränsat till 15 och det är endast kvinnor som är välkomna. Vem startar den första klubben för män?

FÖR- OCH NACKDELAR:

+ Ger utlopp för känslor + Bra ursäkt att tröstäta + Kräver ingen utrustning

– Julafton då? – Risk för dålig stämning – Långt sommaruppehåll

27


FÖR DEN TÅLMODIGE:

Spana efter UFO:n Tillhör du de som tror att vi inte är ensamma i universum? Ta reda på saken en gång för alla. Rikta blicken mot himlen och påbörja spanandet efter våra gröna vänner från grann­planeterna. På många ställen i Sverige finns lokala UFO-grupper som anordnar möten och observationskvällar där du lär dig att identifiera planeter, satelliter och annat som rör sig på himlavalvet. Om du vill undersöka inrapporterade observationer krävs dock att du har gått en fältundersökarkurs.

FÖR- OCH NACKDELAR:

+ Naturnära + Lär känna nya kulturer + Chans att bli berömd

– Kan bli enformigt – Bortrövningsrisken – Kräver perfekt mörkerseende

FÖR DEN MOTORINTRESSERADE:

Platespotting

Perfekt hobby för dig som är bilintresserad men saknar körkort. Platespotting är en lek som startar med att du letar efter en bil som har ett registreringsnummer som slutar med siffrorna 001. När du har hittat denna går du vidare och letar efter en skylt som slutar på 002. Leken fortsätter tills du når 999. För att trissa upp spänningen bör du såklart tävla mot dina vänner, sambo eller barn. Det finns även webbplatser där du kan registrera dina framgångar och jämföra med andra.

FÖR- OCH NACKDELAR:

+ Lätt att komma igång – Inget för folk i glesbygd + Varar länge – Risk att bli överkörd + Bra vänta på bussen-hobby – Tänk om man tappar räkningen?

28

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


SPITE SAVAGE – BILEN SOM DRAR BLICKARNA TILL SIG När KBAB:s hyresgäst Christian Sandelin var liten såg han filmen Nu blåser vi snuten. Efter det har bilintresset alltid funnits och sedan fyra år tillbaka är Spite Savage pojkdrömmen som gått i uppfyllelse. T E X T Ma delene D a ni el sen G ust avsson F O T O Privat

BILEN SOM I GRUND och botten är en Toyota MR2 har fått ny kaross och design i enlighet med en Porsche Boxster. Inspirationen till bilbygget har Christian fått från filmen 2 Fast 2 Furious men även Sagan om ringen-filmerna ligger bakom en del av designen på bilen, bland annat en handgjord ryggrad som sitter i taket.   – Totalt har det tagit 878 timmar under 122 dagar att få bilen färdigbyggd. I början hade jag hjälp av kunniga kompisar men nu är det mest jag själv som finslipar och gör ändringar på bilen. Framöver ska detaljer från Sagan om ringen få utsmycka bilen och då gör jag skisser i Photoshop för att se så att det passar på bilen. Det är ett roligt intresse där man får skapa, berättar Christian, boende på Rud.   Det är inte bara designen och utseendet på bilen som är utöver det normala, även utrustningen får vilken vanlig bil som helst att blekna i jämförelse. Bland

annat finns en sodastreamer och två olika spelkonsoller. FÅR MYCKET UPPMÄRKSAMHET

Att bilen drar blickarna till sig är kanske inte så förvånande och när Christian ibland tar bilen till affären för att handla är det många som höjer på ögonbrynen.   – Det är många som kommer fram och vill titta men det är bara kul, säger Christian som gärna visar upp sin bil för den som är nyfiken.   Och det är inte bara vanliga förbipasserade som är imponerade. Kändisar som till exempel Magnus Carlsson och Tina Nordström har också uttryckt sin beundran för bilen när Christian har mött dem i olika sammanhang.   Ytterligare ett bevis på att bilen är i en klass för sig visar sig i hallen hemma hos Christian där det står flera pokaler uppradade från olika tävlingar. Den senaste po-

kalen är från i somras då han vann i kategorin People’s choice.   – Det var väldigt roligt att få vinna det priset eftersom det är publiken som röstar på vilken bil de gillar mest, berättar han. Tävlingssäsongen har inte riktigt kommit igång än men under sommaren är Christian iväg och tävlar så gott som varje helg, både i Sverige och i övriga Norden.   – Det är kul att åka på tävlingar och få visa upp bilen. Jag är även med på olika event och nu senast är bilen med i Sunnes HollySunWoods version av filmen Fast and Furious och den ska dessutom vara med i nästa säsong av Breaking News med Filip och Fredrik, berättar Christian stolt.

29


Seniorerna har

EN AKTIV FRITID PÅ JÄRPEN Småfix och lätt gympa. Fredagsfika och museibesök. Glädje och trygghet. – Vårt jobb ger guldkant på boendet, menar Maria Myringby, trygghetsvärd i Karlstads Bostads AB:s kvartér Järpen i Viken. T E X T & F O T O M i c ha e l Ö s t e r m a n

SOLEN SKINER IN genom fönstren på trygghetsboendets kontor i kvarteret Järpen. Våren knackar på dörren och i buskarna på de mysiga innergårdarna växer sig knopparna allt större.   – Det är sällan vi är här inne, mest någon enstaka gång på dagen för att kolla av mailen och äta lunch, berättar trygghetsvärden Maria Myringby.

Och det är precis så det ska vara. Trygghetsvärdarna arbetar för hyresgästernas trivsel och det är i trapphusen, på gårdarna och i lägenheterna de säkrast hittas under arbetstid.   – Om vi inte gör ärenden till apoteket eller livsmedelsbutiken åt någon hyresgäst som tillfälligtvis inte kan själv, flikar Maria in.

Margareta Ahlberg har bott i Trygghetsboendet Viken ända sedan det invigdes för drygt 11 år sedan. Maria Myringby är en av värdarna som underlättar vardagen för Margareta och hennes grannar.

30

UPPSKATTAT KOMPLEMENT

Trygghetsvärdarna ersätter inte hemtjänsten. Men de kompletterar med det där lilla, men ändå så uppskattade, vilket inte alltid ingår i eller hinns med inom ramen för hemtjänstens uppdrag.   – Till exempel byta gardiner, glödlampor eller hjälpa till med samtalet till vårdcentralen och andra där tonvalstekniken kan upplevas som krånglig, säger Maria.   I Viken och kvarteret Järpen är 268 hushåll anslutna till trygghetsboendet. Ungefär hälften av hushållen bebos av seniorer och det är främst dessa som nyttjar de resurser vilka ingår och erbjuds i konceptet trygghetsboende.   – Men visst hjälper vi till också om det är någon av de yngre hyresgästerna som är i behov av snabb hjälp. Även en i övrigt fullt frisk fyrtioåring kan bli däckad av influensa och behöva hjälp med att få hem mediciner från apoteket.   Margareta Ahlberg bor på Rosenbadsgatan, ”annexet” som det kallas eftersom det ligger ett par kvarter från Järpen men ändå ingår i Vikens trygghetsboende.   – Jag kan nästan inte i ord beskriva hur mycket jag uppskattar trygghetsvärdarna och det arbete de gör för oss. Det är fanVAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Cafeträffarna i Vikenhörnan är populära. Bingo, pussel och inomhusboule utmanar och underhåller.

tastiskt! berömmer Margareta som i detta nu ser fram emot vårens första boule på banorna i Stadsträdgården.   Under vintern har boularna nämligen fått hålla sig inomhus, i den långa korridoren på femte våningen i ”annexet”. Inte riktigt samma sak att spela boule i en trapphus-korridor som utomhus.

HELHJÄRTAT ENGAGEMANG

Planerade besök på muséer, handarbetsträffar och enklare gymnastik är exempel på aktiviteter som bidrar till att skapa gemenskap och även bryta en för många äldre monoton tillvaro. Och allt detta tack vare ett helhjärtat engagemang från trygghets-

värden, som är lite kurator, lite vaktmästare, lite omplåstrare men väldigt mycket medmänniska – och trapphusstädare.   – Ett fantastiskt uppdrag där mötet med människorna och de många, varierande uppgifterna gör det till ett jobb med guldkant!

MÅNGA AKTIVITETER

Trygghetsboendet är också aktiviteter. Nästan varje vardag och ibland även på helger. Veckan börjar med en promenadgrupp för alla som gärna går i sällskap med andra.   – Den här gruppen har blivit självgående, skämtar Maria och förklarar att den numera är ett så givet inslag i veckans aktiviteter att den sällan behöver påminnas om. På måndagar varannan vecka är det kvinnorns respektive gubbarnas tid att ses för skvaller och gofika. Då och då med tema­ aktiviteter som spänner från fotovisning till trerätters avsmakningsmenyer.   Caféet Vikenhörnan håller öppet på onsdagar och fredagar med bingo, pussel eller någon annan trivselhöjande aktivitet.

En vacker och välskött utemiljö främjar en aktiv fritid.

31


TACK! Tänk att det redan har gått 1 år sedan vi började leverera kabel-tv till dig som bor i KBAB. Vi vill passa på att tacka dig som redan har skaffat digital-tv från Sappa och vi vill välkomna dig som ännu inte tagit steget in i den digitala världen. Hela vårt utbud hittar du på sappa.se. Med Sappa får du tv utan krångel. Förutom alla tv-kanaler du kan tänka dig erbjuder vi dessutom riktigt bra och tillgänglig kundservice. Tv som du vill. Vi finns på 0774-444 744 och hej@sappa.se. Alla dagar 8-22.


Fråga BOVÄRDEN I varje nummer av Vardagsliv kommer en bovärd att svara på läsarnas frågor. Den här gången frågar vi:

SOFIA KÄLLSTRAND JOBBAR PÅ: Färjestad/Långtäppan ANTAL ÅR PÅ KBAB: 5 GÖR PÅ FRITIDEN: Vi bor på

landet så det blir en del trädgårds­ pyssel, promenader med hunden och en hel del kakbak. Förra året bytte ju KBAB ut Com Hem mot Sappa. Men nu kommer det ändå reklam från Com Hem i brevlådan. Hur kommer det sig? /Anna, Viken Det stämmer att det är Sappa som nu levererar kabel-tv till KBAB:s hyresgäster. Men det går också att köpa bredbands-tv via lägenhetens fiberanslutning. Där finns det flera olika leverantörer att välja mellan och nu har även Com Hem anslutit sig dit.

Där jag bor är det några som aldrig plockar upp efter sina hundar. Det är jätteäckligt när det ligger kvar stora högar med hundbajs. Vad kan man göra åt det? /Irene, Frödingshöjd Det ligger på var och ens ansvar att plocka upp efter sig, men tyvärr så gör inte alla det. Om vi får reda på vem det är som inte plockar upp efter sin hund kan vi i vår tur prata med dem, men det händer ofta att det är boende från andra områden som rastar sina hundar på fel ställen och det försvårar arbetet för oss.

Jag har hört att man bara får ha balkong­ lådorna på insidan av balkongräcket. Stämmer det och varför är det i så fall så? /Adel, Kvarnberget Det stämmer. Risken är att balkonglådorna rasar ner och kan skada den eller det som är nedanför. Det är då KBAB som blir skadeskyldig.

Min hyra betalas via autogiro men jag får ändå en pappersavi som det står makulerad på varje månad. Kan man inte få slippa pappren helt och spara på miljön?? /Fredrik, Rud – Jo det går bra. Du kan kontakta banken och ansluta dig till e-faktura. Då får du avin direkt till din internetbank. Det går alltså bra att kombinera autogiro och e-faktura, så betalas hyran per automatik varje månad samtidigt som du slipper papper.

Jag vill sätta upp en extra hylla i mitt badrum. Är det okej att borra hål i väggen för att få upp hyllan? /Margaretha, Viken – Vi ser helst att man inte gör det då det kan bli fuktskador och det kan man bli debiterad för.

VAD VILL DU FRÅGA BOVÄRDEN? Skicka dina funderingar till: Vardagsliv, Karlstads Bostads AB, Box 1505, 651 21 Karlstad. Du kan också mejla till: vardagsliv@kbab.se.

33


El, vatten och uppvärmning är ganska självklara saker som de flesta vet att hyran ska bidra till. Däremot kanske inte avskrivningar och räntor är lika självklart? Det finns många viktiga poster som ska täckas och som kanske inte är det första man tänker på. I diagrammet längst ner på sidan kan du se hur hyran fördelades under 2013.

Renoveringen på Rud var ett stort projekt under det gångna året och det arbetet fortsätter även under 2014. I år färdigställs etapp nummer tre i projektet och den fjärde etappen påbörjas med målning av balkonger.

Det som KBAB lagt mest pengar på är skötsel och reparationer, närmare bestämt drygt 104 miljoner kronor.

På KBAB:s bostadsområden händer olika stora projekt under 2014. Nedan kan du läsa om var och vad som kommer att ske.

VÅXNÄS Utbyten av en del vitvaror på området samt byte av dräneringspumpar under några hus.

20 % 104 609 tkr Skötsel/reparation

GRUVLYCKAN OCH BELLEVUE Diverse målningsarbeten på Bellevue.

9% 44 175 tkr Uppvärmning

11 % 53 959 tkr Resultat

4% 20 215 tkr Administration

2% 11 500 tkr Sopor & avfall

2% 11 651 tkr Vatten

2% 9 998 tkr F-skatt

2% 8 765 tkr Markavgifter

5% 27 908 tkr Övrigt

ORRHOLMEN Fortsatta utbyten av gammal trapphusbelysning. Fläktbyten för bland annat garaget. Målning av diverse källarutrymmen.

RUD Renoveringsetapp tre färdigställs och etapp fyra påbörjas med målning av balkonger.

3% 16 464 tkr Elektricitet

HERRHAGEN, CENTRUM & KLARA Ett flertal utbyten av mindre bra ventilation genomförs under året på olika ställen. Ombyggnation av tidigare förrådslokal till lägenheter genomförs på Geijersgatan.

KRONOPARKEN Fortsättning av projektet målning av fönster och fasader på Signalhornsgatan 78–148 samt målning av garage på Saxofongatan.

SIXBACKEN & PELARGÅRDEN Utbyte av låssystem för totalt 176 lägen­ heter och 140 övriga utrymmen samt utbyte av lekutrustning på lekplatser.

15 % 74 951 tkr Avskrivningar

FRÖDINGSHÖJD Byte av två värmepumpar mot nya mer energieffektiva. Målning av bland annat carportar på området.

NORRSTRAND Badrumsrenoveringen fortsätter med etapp tre. Start av utbyten av balkongfronter på Hagaborg under året.

KVARNBERGET & VIKEN Utbyte av mätsystem för individuell mät­-­ning bland annat på Vikengatan 20–22 samt diverse renoveringar av dagvattenledningar.

13 % 68 602 tkr Underhåll

CAMPUS Befintliga porttelefoner demonteras och ett nytt system installeras.

12 % 59 350 tkr Räntor

FÄRJESTAD & LÅNGTÄPPAN Utbyte av tre hissar på Vänortsgatan. Etapp fyra med målning av balkonger och uteplatser på Långtäppan.

34

Avskrivningar var ett annat stort område dit det gått knappt 75 miljoner kronor.

VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


KLIPPT FRÅN FACEBOOK

facebook.com/KarlstadsBostadsAB

LEKPLATSER på Sixbacken får ny skepnad Inte bara hus och lägenheter behöver underhållas. Även lekplatser slits med tiden, vilket i och för sig är ett gott tecken på att de är uppskattade och används. Förra året renoverades lekplatser på Hemvägen och nu har turen kommit till Sixbacken. – Vi kommer att fräscha upp de två lekplatser som ligger vid innergårdarna på Nord- och Sydvärnsgatan. Gammal lekutrustning tas bort och ersätts med nya, moderna saker, berättar Ewa Larsson som vikarierar som utemiljöansvarig på KBAB.

De två lekytorna kommer att utformas så att de passar både för mindre barn och för de som är lite större. Klätterställningar, gungor och rutschkanor i glada färger ska locka till lekar för de som bor i området.

annat finns det krav på att underlaget ska vara stötdämpande, för att miminera fallskador. Allt mer av lekutrustningen görs också i metall, som håller sig fräsch längre än vad trä gör.

– Bovärdsteamet har varit med och tagit fram hur de vill att lekplatserna ska se ut. Det kommer att bli jättebra! En prisvärd lösning som samtidigt uppfyller alla de krav som finns, säger Eva.

Renoveringsarbetet utförs av KBAB:s egen personal och kommer att påbörjas strax efter att all tjäle gått ur marken.

När det gäller lekplatser är kraven på säkerhet nämligen högt satta. Bland

– Så framåt slutet av våren tror vi oss kunna hälsa alla leksugna barn på Sixbacken välkomna till de sprillans nya lekplatserna, avslutar Eva. 35


BARNENS Knep å knåp BARNKRYSSET

DIREKT

EJ UT

FINN FEM FEL

UPPFINNINGSBREVEN OLJIGA

STÖTT TILL

GREPPAR

HJÄLP UFOT ATT HITTA HEM!

SÖKA

SKÅDESPEL

ÄR SVERIGE MED I

I SÅDAN STÅR OFTA BLOMMAN

TOKIGARE STÄLLS PÅ SPISEN IGEN

KILOMETER TILLSAMMANS

DERAS ANSIKTEN VISAR PÅ HÄPNAD

FLOD I ITALIEN

TINA KARLSSON ESKORTRADEN

TRÄD

NERVÖS

MYSIGARE ARBETA MED TYG OCH TRÄ

ÖKANDE

BLI MER

ÄR NOG HELT VISSEN BLOMMA

HONHUNDEN HELT TYST

MYNT FÖRR

KLURIGA GÅTOR

(Vänd på tidningen för rätt svar.)

1. Vad har hatt och fot men inte huvud och sko? 2. Vad är smittsamt men gör bra för alla? 3. Vilka djur gick inte ombord på Noaks ark?

Lös barnkorsordet och skicka in rätt lösning senast den 1 juni till KBAB, Box 1505, 651 21 Karlstad. Det går också bra att mejla till vardagsliv@kbab.se. Skriv ”Barnkorsord” på kuvertet eller i ämnesraden. Glöm inte att ange namn och adress. Två vinnare får var sin biobiljett med dricka och popcorn. Lycka till! (Se förra numrets korsordsvinnare på sidan 5.)

Rätt lösning på kluriga gåtor: 1. Svampen. 2. Skrattet. 3. Fiskarna.


VUXENKRYSSET TILLSTYRKAS

HANS HISTORIA ÄR ALLMÄNT KÄND SKYDD HELA SISU BUNTEN

STORVILT FÅRÖPELARE

STÅNG

ÅKOMMA UTE PÅ FINGER SKRIVER PÅ NÄTET

VIOLIN GÅR VARM I PIZZERIA

FRUSTADE

MATVARUHANDEL

FICK KUNSKAP OM

EXTRAVAGANT

VRÅNG

ROS MED

FRID

FORTUNA

FÄRGAD SVETSAS

NATURVET-

STARK- ENSKAPLIGA GALTVARA FORSKNINGS- GAP RÅDET

NYBYGGE PÅ RUD

VAJA

NY SES TIDIGT TEKNIK PÅ VÅREN

SOM PRAXIS

FESTPRISSEN LOCKAR SHOPPARE

STRÄVAR NYA SPELAREN EFTER TRYGG SES I TRAFIK SIBIRIEN

LEDIGHETEN

VÄXLA STICKUTROP VIKARBARNET

PUNS ORNES GER DE BOST- SMÅ UPPLEVELSE AD SKÅLTALET

LASERAD BOTGÖRINGEN HANS DAG FIRAS 31/8

UTFLYKTSSKOPA

TALSPRÅKSFORM AV STOD

KULTIVERA

DE HAFSAR GYLLENHAMMAR

HOPPA TILL HÖGER & VÄNSTER

PIZZAUNDERLAG EN DOUGLAS

RÄKNAR GNIDEN

LOGI

TON

GOLF KOMPISBOSTÄDER

TIDIGT I LONDON

HÄRSKNA MOTTAGANDE PASSION

NATRIUM

EJ GIFT

24-14

SES I SCHEMAT

FINK OCH FÄLTSORTER LEGAT

SNILLEBLIXT HOCKEYREGEL

STORBRITANNIEN HJÄRTSTÖRNING

SIKTAR NOG SHLLAG PÅ ATT TA

KAPPSEGLING KORT HERRE

GASTAR

BRIST

LAM

MORSGRIS ROAR MÅNGA SMÅ

HALSTRINGSTILLSTÄLLNING

SOLO

HÅLLER IHOP ARK

TILLÄGG OCH RYSSVATTEN

PUHKOMPIS

SKICKA IN RÄTT LÖSNING OCH TÄVLA OM BIOBILJETTER! Vi vill ha ditt svar senast den 1 juni till KBAB, Box 1505, 651 21 Karlstad. Det går också bra att mejla det rätta svaret (orden i de blå rutorna) till vardagsliv@kbab.se. Skriv ”Korsord” på kuvertet eller i ämnesraden. Glöm inte att ange namn och adress. Fem lyckliga vinnare får två biobiljetter vardera. (Se förra numrets korsordsvinnare på sidan 5.)

37


– FÖR ALLA – Som vanligt kommer KBAB att erbjuda aktiviteter för boende under våren och sommaren. Än så länge är mycket på planeringsnivå. När datum och tider är klara kommer vi att affischera på sop­gårdar, i trapphus och på vår webbplats www.kbab.se, under rubriken aktiviteter. Har du önskemål eller idéer om vad du tycker att vi skulle kunna erbjuda, eller om du har frågor, är du varmt välkommen att höra av dig till Maria Rydberg: maria.rydberg@kbab.se, 054-540 76 17.

DET HÄR HÄNDER I SOMMAR: APRIL

JULI

• Resa till Universeum i Göteborg

• Segling med optimistjolle och C55:a

MAJ • Resa till Wolfland Spring Meet, bil- och motorutställning i Ransäter • Resa till medeltidsmarknad i Lekvattnet • Seniordagen i Stadsparken

JUNI • Silluncher på Orrholmen, Sixbacken, Hagaborg, Järpen, Rud och Hemvägen med underhållning

• Resa • Dansföreställningar • Genrep på Sound of Music på Scalateatern • Bamse och världsmästaren i elakhet, barnteater i Mariebergsskogen

AUGUSTI • Resa till en djurpark • Utomhusbio på Orrholmen

• Resa

• Tennisskola

• Tennisskola

• Cirkusskola

Det kan så klart bli förändringar i denna planering, så håll ögonen öppna på våra affischeringsplatser samt på webben för att hålla dig uppdaterad!

38

Gå in på kbab.se för aktuell information om aktiviteter i ditt område. VAR DAGS L I V | NR 1 2 0 1 4


Nu har du chansen att få prova på en aktivitet du länge drömt om att få göra. Har du länge undrat hur det känns att styra ett flygplan? Vill du lära dig magdans eller vara med på champagneprovnining? Skriv ner ditt önskemål med motivering till oss så kan du vinna just det! Skicka in ditt tävlingsbidrag senast den 30 april till KBAB, Box 1505, 651 21 Karlstad. Det går också bra att mejla till vardagsliv@kbab.se. Skriv ”Min dröm” på kuvertet eller i ämnesraden. Den lycklige vinnaren blir kontaktad av oss senast 19 maj. Lycka till!


Returadress: Karlstads Bostads AB Box 1505 651 21 Karlstad

Fina paketerbjudanden på Tv, Bredband och Telefoni via fiber! Nu levererar vi Sveriges största tv-utbud och snabba, stabila bredband via fiber till fastigheter i Karlstads Bostads AB. Vill du veta om du kan få tjänster som levereras via fiber från Com Hem? Ring Fiberlinjen 0775-17 17 15 och läs mer om våra erbjudanden på comhem.se/fiber.

Gäller dig som är ansluten till Karlstads Bostads AB. Läs mer på comhem.se/fiber

Vardagsliv #1 2014  

Första numret av KBAB:s kundtidning 2014 har tema fritid. Vi bjuder bland annat på recept, inredningstips, Legobygge och andra intressanta h...

Advertisement