Page 1

HÖST/VINTER 2013

VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

KARLSGATAN 2

VÄSTERÅS KONSTMUSEUM


HÖST VINTER 2013 Information 3 Karlsgatan 2 - en mötesplats för alla

4

Västerås konstmuseum utställningar

6

Västmanlands läns museum utställningar

8

INNEHÅLL KARLSGATAN 2

Program 10 Västerås konstmuseum verksamhet

12

Västmanlands läns museum verksamhet

14

Om husets historia

16

Översiktsplan och tillgänglighet

17

Hitta hit

18

Information in English

19

BILDER PÅ OMSLAGET

Cajsa von Zeipel Tjejspyan © Cajsa von Zeipel /BUS 2013 Bilden är beskuren

När då var nu - vardagsliv i medeltid Foto: Västmanlands läns museum Bilden är beskuren


Karlsgatan 2 Foto: Västmanlands läns museum 2012

KARLSGATAN 2 - ETT HUS TVÅ MUSEER Fri entré Fri entré, med undantag för vissa evenemang.

Öppettider Måndag stängt Tisdag, onsdag, fredag 10 - 17 Torsdag 10 - 20 Lördag - söndag 12 - 16

Faktarummets öppettider Tisdag - fredag 10 - 16

Öppettider jul/nyårshelger 19.12 kl.10-17 24.12 Julafton stängt 25.12 Juldagen stängt 26.12 Annandag jul kl.12-16 31.12 Nyårsafton stängt 1.1 Nyårsdagen kl.12-16 2.1 kl.10-17 5.1 Trettondagsafton kl.12-16 6.1 Trettondagen stängt

Parkering Parkeringsplatser finns i Punkts parkeringshus, Östermalms parkeringshus, på ASEA-torget och vid Västerås Centralstation. Två handikapparkeringar finns utanför huvudentrén på Karlsgatan 2. Se karta på sidan 18.

Övrig information Gratis trådlös internetuppkoppling i hela huset. Fråga i informationen efter inloggningskod. I utställningssalarna är det inte tillåtet att äta eller dricka. Ledarhundar/servicehundar är tillåtna. Bokade evenemangsbiljetter hämtas ut i informationen på Karlsgatan 2 senast 30 minuter innan evenemanget börjar. För information om öppettider, butik och uthyrning av lokaler kontakta informationen på 021-39 32 22. E-postadress: besoksservicekrlsg2@ltv.se Besöksadress: Karlsgatan 2, 722 14 Västerås. www.vasteraskonstmuseum.se www.vastmanlandslansmuseum.se www.karlsgatan2.se 3


Karlsgatan 2 Foto: Marta Bordin 2013

ETT HUS TVÅ MUSEER KARLSGATAN 2 EN MÖTESPLATS FÖR ALLA

Evenemang och konferens

Karlsgatan 2 är en mötesplats för konst och kulturarv. Ett hus med två museer: Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum. Museerna visar utställningar och erbjuder visningar, workshops, föredrag och olika evenemang. Här finns också ett faktarum med arkiv och bibliotek. På entrétorget hittar du butik, kafé och hörsal.

På Karlsgatan 2 kan du hyra moderna lokaler, med hög tillgänglighet, i en industrihistorisk miljö. Vi kan även skräddarsy evenemang där workshops och visningar av museernas utställningar ingår. Det finns lokaler som är avsedda för möten, föreläsningar, seminarier och mingel. Mat och förtäring kan bokas genom Karlsgatan kafé.

Information om aktuella utställningar, program och andra aktiviteter finns på museernas hemsidor och facebooksidor. Genom att prenumerera på museernas nyhetsbrev får du aktuell information om vad som händer på Karlsgatan 2. På Karlsgatan 2 finns något för alla. Välkommen!

Visningar Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum erbjuder visningar för grupper. Du kan boka en visning av en eller flera utställningar eller en kombovisning av Karlsgatan 2 som är en gemensam visning av båda museerna, med information om byggnadens historia och introduktion till museerna och deras utställningar. Visningarna anpassas efter gruppens intresse och behov. Hörselhjälpmedel och mobil hörslinga finns. För information, priser och bokning 021-39 32 22.

4

Länsmuseet bygger ut på Karlsgatan 2 Västmanlands läns museum bygger nu ut utställningslokalerna på Karlsgatan 2. I den gamla Mimerverkstadens resterande del mot Stora gatan tillkommer ytterligare 1300 kvadratmeter. I dessa ingår även nya mötesrum och konferenslokaler. Länsmuseet planerar för att i de nya lokalerna bygga en större basutställning med temat Industriarv Västmanland – en ingång till regionens industriarv från förhistorisk tid till 2000-tal. När de nya lokalerna öppnas den 24 maj 2014 blir verksamheten mer omfattande med flera större och upplevelserika utställningar. Museihuset Karlsgatan 2 blir starkare som kulturscen för konst och kulturarv med ökad attraktionskraft i staden och regionen.


Bilder uppifrån: Karlsgatan butik Foto: Marta Bordin • Karlsgatan kafé Foto: Västmanlands läns museum 2013 • Mona Elawad och Hedi Majdi Foto: Västerås konstmuseum 2013

KARLSGATAN BUTIK

KARLSGATAN KAFÉ

I butiken hittar du produkter för olika tillfällen och smaker. Med regelbundna sortimentbyten är butiken alltid värd ett besök och det finns saker till både stora och små.

På entrétorget kan du avnjuta goda luncher och hembakat fika i en industrihistorisk miljö med tillgång till både konst- och kulturarv under samma tak.

Du hittar även produkter som knyter an till museernas utställningar och verksamheter såsom utställningskataloger, affischer, vykort, böcker eller liknande.

Kaféet drivs av Mona Elawad och Hedi Majdi och de erbjuder en meny med bland annat mellanmål, sallader, pajer, pannkakor och goda drycker till bra priser.

Betalkort accepteras.

Betalkort accepteras.

Öppettider

Öppettider

Tel 021-39 32 22 E-post besoksservicekrlsg2@ltv.se

Tel 070 - 719 28 88

Karlsgatan butik har samma öppettider som museihuset.

tis, ons, fre 10-16, tors 10-18, lör - sön 12-15

5


Hela hösten 2013 @vasteras - stadsbilder ur samlingen

UTSTÄLLNINGAR VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Hur skildras staden genom konstnärens och arkitektens ögon? I utställningen @vasteras är staden, och speciellt Västerås, i fokus. I utställningen gestaltas stadsbilden i foto och måleri. Vi får möta staden genom olika tidsperioder, från arkitektens perspektiv till konstnärens personliga iakttagelser. Utställningen görs med inlån från Västmanlands läns museum och Västerås stadsarkiv. Under hösten 2013 aktiveras utställningen @vasteras av ett ljudverk på Karlsgatans entrétorg av konstnären och kompositören Torbjörn Grass, som har hämtat sin inspiration från stadens ljud. I serien Tisdagslunch på Karlsgatan 2 bjuds under hösten lokala stadskännare in för samtal kring Västerås - nu och då.

Till och med 2 februari 2014 Tecknat! Teckningen kan vara en enkel linje på ett papper – men också så mycket mer. Funderar man vidare rör sig tankarna snart i riktning mot tre viktiga aspekter som tillsammans formar teckningen: handen, linjen och underlaget. Handens noga beräknade eller helt automatiska rörelse dokumenterar konstnärens utforskande, eller blottar en inre känslostämning. Linjen, tunn eller tjock, kan vara abstrakt eller tydligt föreställande. Underlaget är ofta ett papper, men kan ibland vara en husvägg. Med hjälp av den tecknade linjen förvandlas det platta planet till en levande yta, med djup och rörelse. Utställningen Tecknat! visar teckningar ur Västerås konstmuseums samling med inlån. Här visas stora och små format, tecknade i blyerts, tusch, kol, krita eller som animerad film. Under sommaren presenterade konstnären Disa Holgersson en tejpgraffitiperformance i samarbete med våra besökare. I höst förvandlas tejpverket till en stor väggteckning i utställningen.

21 september - 24 november Ulrika Wärmling/Cajsa von Zeipel Lolitafantast i tyll eller klubbdrottning i platåskor? Konstnärerna Ulrika Wärmling och Cajsa von Zeipel ställer ut sina porträtt av unga människor som funnit sin egen kultur, ett eget uttryckssätt och ett personligt förhållningssätt till sin omvärld. Ulrika Wärmling har under lång tid intresserat sig för den japanska Lolitakulturen, i hennes målningar möter vi specifika individer inom subkulturen. Trots de samtida populärkulturella motiven, refererar Wärmlings målningar till det klassiska porträttmåleriet som tydligt skildrar en tillhörighet genom kläder och andra attribut. Cajsa von Zeipels överdimensionerade gipsskulpturer kan ses i ljuset av en klassisk skulpturtradition. Den vita skulpterade kroppen har här bytt både roll och skala. Placerade som deltagare i en pågående scen berättar hennes unga aktörer om gruppens identitet och förhållande till omgivningen, men kanske främst om det narcissistiska betraktandet av sig själv.

7 december - 19 januari 2014 Lina Jaros och Anna Nyberg – Västerås stads kulturstipendiater Lina Jaros är uppvuxen i Västerås och utexaminerades från Kungliga Konsthögskolan 2009. I sin konstnärspraktik låter hon fotografi i storformat stråla samman med installation och scenografi. Motiven består ofta av förvrängda miljöer som hon designar och konstruerar framför kameran. Det centrala temat är vår syn på naturen och den mänskliga vardagen; vad är egentligen normalt och naturligt? Anna Nyberg är uppvuxen i Västerås och utexaminerades från Konstfack 1996. Genom sitt konstnärskap undersöker Nyberg glappet mellan den fysiska och psykiska upplevelsen. Med hjälp av textil, fotografi, film och installation skapar Nyberg konstverk som är beroende av det omgivande rummet. Fokus ligger ofta på betraktarens perception och den fysiska upplevelsen av att vara i en kropp och i ett rum. Lina Jaros erhöll Västerås stads kulturstipendium (stora arbetsstipendiet) 2012 och Anna Nyberg tilldelades samma stipendium 2013.

6


UTSTÄLLNINGAR VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Bilder uppifrån från vänster Åke V Larsson Stora Gatan i Västerås/Västmanlands läns museum

Ulrika Wärmling The Last Picnic with the Family © Ulrika Wärmling/ BUS 2013 Bilden är beskuren

Lina Jaros

Room with a view I © Lina Jaros / BUS 2013

7


Avtryck - tid, ting, minne Foto: Lasse Fredriksson

UTSTÄLLNINGAR VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Till och med 2014 Mimer - motorer och människor

Till och med 10.11 2013 AVTRYCK - Tid, ting och minne

Med början år1911 byggde ASEA Mimerverkstaden i Västerås. En stor modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer.

En lustfylld och interaktiv utställning för alla - ung som gammal. Det handlar om vår historia och om människor som levt före oss och de spår – avtryck – de lämnat efter sig.

ASEA byggde också bostäder med lägenheter i flera kvarter på Östermalm för det växande företagets arbetare.

I utställningen visas över 500 föremål ur våra samlingar, från forntid till nutid, och ett stort antal bilder från länets historia. Bland annat visas Tunaguldet från Badelunda, berättelsen om Sveriges siste Skarprättare Dahlman och barnmorskan Pila-Brita från Västerås.

Utställningen berättar om hur Mimerverkstaden kom till, och ger glimtar av arbetet på fabriken och livet som ASEA-anställd.

Vi visar också hur människor arbetat, trott, kommunicerat och roat sig genom tiden. För barnen finns saker ur samlingarna som berättar om barnens liv och lekar genom historien.

8


14 september - 10 november Jag älskar dig ända till sommaren

En lekfull och spännande utställning som berättar om livet i en vanlig stad under medeltiden. Genom barnens ögon får vi svar på många frågor.

De flesta av oss går någon gång igenom en livskris och kommer ut på andra sidan. Jag älskar dig ända till sommaren är en utställning av fotograf Marta Bordin som i ord och bild skildrar den långa vägen tillbaka efter en svår skilsmässa.

Vad lekte man på medeltiden? Hur såg kläderna ut och vad åt man? Gick de i skolan och hur var det att gå i kyrkan när prästen bara pratade latin? Och vem var den där Albertus Pictor som målat så fint i kyrkorna? Frågorna är många och svaren kan upplevas med många sinnen.

Det här är hennes berättelse om vägen från ren överlevnad till att börja leva igen. En berättelse om rädsla och sorg men också om kärleken till två barn som lockar till skratt mitt i all desperation och trötthet.

Frizonen Frizonen är en arena för ungt skapande. Länsmuseet erbjuder ett rum i utställningshallen för i första hand ungdomars och unga vuxnas idéer och skapande. Detta sker i samarbete med skola och högskola. Olika utställningar hösten/vintern 2013. Aktuella utställningar presenteras på hemsidan.

9

UTSTÄLLNINGAR VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Jag älskar dig ända till sommaren Foto: Marta Bordin

9 februari - 31 december När då var nu - vardagsliv i medeltid


PROGRAM HÖST/VINTER 2013

KONST OCH KAFFE

Här följer ett utdrag ur höstens/vinterns program med reservation för eventuella ändringar. För aktuella program och mer information besök vasteraskonstmuseum.se, vastmanlandslansmuseum.se eller karlsgatan2.se. Prenumerera gärna på museernas nyhetsbrev för månadens aktuella program.

KONSTEN I BERLIN

VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Torsdagar 26.9 - 31.10 (ej 3.10) kl 16.30. Konstkännaren Sture Gunell föreläser om konsten i Berlin. I samarbete med Västerås Konstförening och Folkuniversitetet. Förhandsanmälan till Folkuniversitetet.

VERNISSAGER Västerås Konstmusei Vänner 50 år- jubileumsutställning

MISSA INTE HELLER... Introduktioner

Finissage Tack för lånet!

Känner du till Västerås offentliga konst?

5.9 kl 18-20. Ett urval av Västerås Konstmusei Vänners gåvor till Västerås konstmuseum. Utställningen pågår till 8.9. Hörsalen. 7.9 kl 14. Finissage för utställningen Tack för lånet! Konstsamlaren Björn Springfeldt föreläser om konstsamlande. I samarbete med Västerås Konstmusei Vänner.

Varje onsdag kl 12.30. Ca 20 min introduktion till en pågående utställning. Samling vid informationen. 18.9 kl 18. Lina Ahtola, intendent offentlig konst visar konsten på stadens gator och torg. Samling vid entrén till Karlsgatan 2.

Stadshuset inifrån

Ulrika Wärmling/Cajsa von Zeipel

25.9 kl 18. Jan Melander, stadsantikvarie i Västerås och intendent Eva Borgegård visar stadshusets interiör. Obs! Samling vid Stadshusentrén, Fiskartorget.

Västerås Konstförenings vinstutställning

Kultursskolans danselever tolkar teckning

Lina Jaros och Anna Nyberg – Västerås stads kulturstipendiater

Krokiteckning

21.9 kl 14. Invigningstalare Kajsa Giertz, teaterchef Västmanlands Teater. Konstnärerna närvarar. 30.11 kl 14. Västerås Konstförening presenterar årets vinstutställning som pågår under v. 49. Hörsalen.

PROGRAM KARLSGATAN 2

Fredagar 27.9 - 25.10 kl 10. Konstkännaren Sture Gunell samtalar kring ett klassiskt konstverk med utgångspunkt i de aktuella utställningarna. Ca 15 min samtal med efterföljande frukostfika i Karlsgatan kafé. Pris 40 kr inkl fika.

5.10 kl 14. Elever från dansutbildningen på Västerås kulturskola visar en koreografi utformad utifrån ett verk i utställningen Tecknat!

7.12 kl 14. Invigningstalare Truls Olin, konsthallschef Katrineholms Konsthall. Konstnärerna närvarar.

26.10 Krokiteckning i Hörsalen kl 13-13.45 samt 14-14.45. 60 kr/pass. Förhandsanmälan senast 24.10 på 021-39 24 14.

TORSDAGSFÖRELÄSNINGAR I blickfånget: Cajsa Muellern Harvig

Söndagar 22.9 - 3.11 kl 14.30-15.45. Lugn vinyasayoga med Alexandra Kambler. 7 ggr 650 kr. Tag med egen matta. Förhandsanmälan till alexandra@dharmayoga.se

26.9 kl 19. Västeråskonstnären Cajsa Muellern Harvig visar ett nytt videoverk och berättar om sitt konstnärskap. I samarbete med Västerås Konstförening.

Svarta Tavlan – Lärandets konst/konst som lärande

3.10 kl 19. Intendent Magnus Jensner, Artipelag berättar om konsthallen och den aktuella utställningen Svarta Tavlan. I samarbete med Västerås Konstförening och Västerås Humanistiska Förbund.

Vinyasayoga

Konstyoga

8-10.11. Kan meditativ yoga öka kreativiteten? En 3-dagars workshop där yogaövningar influerar det konstnärliga skapandet. Förhandsanmälan till alexandra@dharmayoga.se

Stadsliv

BARN OCH UNGA Barnens Konstfredag

Lolita? Ulrika Wärmling möter Fredrik Strage

Konstlabbet UNG

23.10 (obs onsdag!) kl 19. Ola Andersson, skribent och arkitekt föreläser om förutsättningarna för stadsliv och vad de flesta städer har gemensamt. I samarbete med Västerås Konstförening och Sveriges Arkitekter Västmanland. 7.11 kl 19. Konstnären Ulrika Wärmling samtalar med kulturjournalisten Fredrik Strage om Lolitakulturen. I samarbete med Västerås Konstförening.

Konstarkitektur

14.11 kl 19. Mårten Castenfors, konsthallschef Liljevalchs konsthall berättar om hur konstnären kan bli en del av arkitektonisk nybyggnation. I samarbete med Västerås Konstförening och Sveriges Arkitekter Västmanland.

Ruta ett - En serieteckning blir till

21.11 kl 19. Isabella Nilsson, museichef Göteborgs konstmuseum och tidigare ordförande i Göteborgs Seriefrämjande, berättar om serieteckningens historia. I samarbete med Västerås Konstförening. 10

Fredagar 13.9-13.12 kl 10-11.30. Skapa fritt kring ett tema tillsammans med ditt barn. För barn upp till 6 år tillsammans med vuxen. 30 kr/barn. (Ej förskolegrupper, som kan boka tid tis-tors.) Ingen förhandsanmälan. Max 75 personer i Konstlabbet. Lördagar 14.9, 19.10, 16.11 och 14.12 kl 15-16. Är du ung & kreativ och vill fota, teckna eller skulptera? Har du redan ett färdigt projekt som du vill visa i Konstlabbet? Västerås konstmuseum kan hjälpa dig i Konstlabbet UNG! Kontakta Shahla Mohebbi 021-39 17 84.

Konstlabbet ÖPPET

Lördagar 7.9, 28.9, 5.10, 12.10, 19.10, 26.10, 2.11 och 7.12 kl 13-15. Vi har öppen verkstad för alla åldrar. Våra konstpedagoger eller en gästande konstnär hjälper dig skapa egna konstverk. Drop in.

Barnbarnsvisning

Lördagar 7.9, 5.10, 2.11 och 7.12 kl 13. Gå med ditt barnbarn på visning av en utställning. Visningen pågår i ca 30 min. I samarbete med Västerås Konstförening.


Höstlovsaktivitet i Konstlabbet

FRUNTIMMERSFIKA

Barnkalas på Västerås konstmuseum

Första söndagen varje månad är det Fruntimmersfika. Spännande berättelser om kvinnor ur länets historia följt av kaffe och kakbuffé. Pris 80 kr. Eventuell föranmälan till informationen på Karlsgatan 2.

Låt ditt barn fira sin födelsedag med oss i Konstlabbet. Kontakta Agnetha Lindström 021- 39 24 14 för mer information.

VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM INVIGNINGAR Romsk kulturhistoria på Länsmuseet

7.9 kl 13. Invigning av en autentisk romsk trävagn från 1950-talet. Utställningen visas utanför museientrén på Karlsgatan 2 fram till den 21.9.

Jag älskar dig ända till sommaren

14.9 kl 13. Invigning av utställning i ord och bild av fotograf Marta Bordin. Frizonen.

VISNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Bjurhovda Gravfältet

31.8 kl 12.30 - 16. En eftermiddag om utgrävningen i Bjurhovda. Hällkistperioden i Norden, Jan Apel. Generationerna före Aros, Stig Welinder. Minnen från utgrävningarna, Grävteamet från 1968. Hällkistan som försvann, Ulla Bergqvist och Rolf Gran.

Romer i Västerås och världen förr och nu

11.9 Seminariedag i två versioner. kl 13 -16.45. Längre version för dig som vill veta mer. Föreläsning av Soraya Post från Göteborg, taleskvinna för romska kvinnor i Europa. Arbetsmarknadsprojektet Romane Droma och Romska rådet berättar om sitt arbete i Västerås. Kostnadsfritt men ej avbokad plats debiteras med 100 kr. Föranmälan via www.vastmanlandslansmuseum.se kl.18-20 Kortversion. Samma som ovan men i mindre format. Ingen föranmälan. Kostnadsfritt.

Kvinna och konstnär kring 1900

1.9 kl.14. Kristina Mezei berättar utifrån konstverk på Västerås konstmuseum.

Nina Andersson

6.10 kl.14. Johan Andersson från Stadsarkivet berättar om den första kvinnan i Västerås kommunfullmäktige. I samarbete med Stadsarkivet Västerås stad.

Anna Sofie

3.11 Marianne Attlegård berättar om kvinnan som arbetade i lanthandeln som nu står på Vallby.

Jul i arkivet

1.12 kl.14. Länsmuseets pedagog berättar om julfirande förr utifrån bilder, föremål och tidningsklipp från arkivet.

SÖNDAGSMYS Manga workshop

13.10 kl.14 Anna Wikmanis visar hur du ritar Manga. Från 11 år. Begränsat antal deltagare. Föranmälan på 021-393222

Sweet sweet lolita

10.11 kl.14 Vad handlar den japanska subkulturen lolita om? Och har Yohio verkligen något att göra med det? Kom och lyssna på vad lolita är, hur det ser ut och hur man själv kan bli en lolita! Från 11 år.

KARLSGATAN 2 - MUSEERNA TILLSAMMANS Höststart på Karlsgatan 2

7.9 kl 12-16. Stor höststart med många aktiviteter i hela huset.

Familjedag vid romska vagnen

Kulturnatt på Karlsgatan 2

Kulturmiljöer i Norberg - inventering av ett föränderligt kulturarv

Tisdagslunch på Karlsgatan 2 – Staden nu och då

14.9 kl 12-16. Kulturverkstad, prova romska kläder och romskt hantverk och lär dig ord på språket romani chib. 8.10 kl 18. Länsmuseet berättar om det pågående arbetet med inventeringen av bebyggelsen i Norberg och dess närmiljö. OBS! Biblioteket i Norberg.

En kväll om Emil Wijegård

10.10 kl.19. Bengt Wallén berättar om fotografen Emil Wijegård och visar hans bilder. I samarbete med Badelunda hembygdsförening.

Liv och lust – kvinnor och män under medeltiden

17.10 kl.18 Nina Sjöberg föreläser om sex och samlevnad under medeltiden. Hur såg relationen man – kvinna ut då och hur såg man på sex?

Arkivens dag

21.9 kl 12 – 23.30. Museerna har öppet och erbjuder aktiviteter för barn och vuxna. Se separat program för Västerås Kulturnatt. Tisdagar 24.9 - 26.11 kl 12-13. Lokala stadskännare berättar om Västerås förr och idag. Föreläsningen är ca 30 min och efterföljs av lunch på Karlsgatan kafé. Pris: 80:- inkl lunch. I samarbete med Sveriges Arkitekter Västmanland, Sweco, Archus och Mimer Fastigheter.

Torbjörn Grass: Stad i ljud

Invigning 5.10 kl 14. Kompositören och Artist-in-Residence på Karlsgatan 2 Torbjörn Grass har skapat ett ljudkonstverk som spelas upp på entrétorget. Utgångspunkten är stadens ljud genom tiderna. Med stöd av Västerås stad och Kulturrådet.

Julkonsert

14.12 För mer information se museernas hemsidor.

9.11kl.12-16. I samarbete med Landstingsarkivet, Badelunda hembygdsförening, Västerås släktforskarklubb och Kulturföreningen Vi i Viksäng.

Järnet i Norberg

16.11kl.12.30-16. En dag om järn och folktro. I samarbete med Nya Lapphyttan i Norberg och Norbergs kultur- idrotts- och fritidsförvaltning. 11

PROGRAM KARLSGATAN 2

29.10 och 30.10 kl 13-15. Öppet Konstlabb för alla höstlovslediga barn.


Västerås konstmuseum

VERKSAMHET VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Västerås konstmuseum är en mötesplats för Västerås invånare och för långväga besökare. Med konsten i centrum vill vi inspirera, utmana och väcka din nyfikenhet. Västerås konstmuseum visar utställningar med framför allt svensk och nordisk samtidskonst och med verk ur stadens konstsamling. Som västeråsarnas eget konstmuseum möter vi dagligen människor i olika åldrar och från olika kulturer. Tillsammans arbetar vi kreativt med ett brett konstbegrepp som inrymmer allt från till måleri och performance till konsthantverk och design. Västerås konstmuseum är en del av Kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Västerås stad.

Västerås stads konst Visste du att västeråsarna äger runt 8 000 konstverk? Västerås stads konst, som Västerås konstmuseum ansvarar för, består främst av svensk 1900-talskonst och samtidskonst. Den ursprungliga konstsamlingen överlämnades i början av 1970-talet till staden från Västerås Konstförening. Idag visas konstverken regelbundet i utställningar på Västerås konstmuseum eller lånas ut till stadens offentliga lokaler och

tjänsterum. Västerås stad har även en rik samling offentliga konstverk som visas i stadens parker, på torg och andra offentliga platser. Ett litet urval av konstverken finns att se på: vasteraskonstmuseum.se Ett urval av den offentliga konsten finns att se på: konstivasteras.se

Utställningar Västerås konstmuseum producerar och visar utställningar med framför allt svensk och nordisk samtidskonst samt med verk ur den egna samlingen.

Program Förutom att se en utställning kan du även ta del av olika programpunkter på Västerås konstmuseum. Dessa arrangeras ofta i samarbete med föreningar och andra aktörer. Programmet utgår till stor del från våra aktuella utställningar och erbjuder nya perspektiv och tolkningar av konsten som visas.

Bild från vänster: Karlsgatan 2 entré Foto: Marta Bordin • Visning av utställning Foto: Västerås konstmuseum

12


Se och skapa konst Bli aktiv i konsten genom Västerås konstmuseums pedagogiska verksamhet! Här kan stora och små lära sig mer om konst och utveckla sitt eget skapande. Den konstpedagogiska verksamheten vänder sig till alla grupper som vill möta och arbeta med konst i museets utställningar och i Konstlabbet, oavsett ålder och förkunskaper. Våra vana pedagoger tar gärna emot barn med särskilda behov, särskola eller elever inom SFI. Besöken utgår från varje grupps ålder, förutsättningar och önskemål. Du kan även besöka våra öppna verksamheter: Barnens Konstfredag, Konstlabbet UNG eller Konstlabbet ÖPPET.

En plats för alla Västerås konstmuseum arbetar aktivt med ett tillgängligt förhållningssätt där alla är välkomna. Lokalerna är anpassade för funktionshindrade och har hörselförstärkande utrustning. Utställningar och Konstlabbet ligger i gatuplanet med god tillgänglighet. Meddela önskemål och eventuella särskilda behov vid bokning.

Boka en visning eller ett gruppbesök

Alla grupper som vill möta och arbeta med konst, oavsett ålder eller förkunskaper, är välkomna till Västerås konstmuseum. Ett besök skräddarsys efter gruppens önskemål. Visningar, konstvandringar, workshops och andra program leds av våra konstpedagoger. För bokning eller frågor, kontakta Västerås konstmuseum: konstmuseet@vasteras.se eller 021-39 24 14/39 32 22. Se aktuellt program på vasteraskonstmuseum.se eller prenumera på vårt nyhetsbrev. Följ oss gärna på Facebook.

Konstlabbet Foto: Marta Bordin 2013

13

VERKSAMHET VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Vi erbjuder t.ex. torsdagsföreläsningar, visningar och introduktioner till utställningarna. Du kan även ta del av konserter, krokiteckning, workshops och studiecirklar i samarbete med bl a Västerås Konstförening och Pensionärsuniversitetet.


Västmanlands läns museum

På Karlsgatan 2 i Västerås har länsmuseet kontor, arkiv, bibliotek och utställningslokaler. Museets föremåls- och fotonegativarkiv, vård- och registreringslokaler samt verkstäder finns på WestmannaArvet i Hallstahammar. Västmanlands läns museum är en del av Landstinget Västmanland. Verksamheten är omfattande och riktar sig till alla, men barn och unga är en prioriterad målgrupp. I länets 10 kommuner finns en bred verksamhet med inriktning på samarbeten i olika nätverk och förmedling av vårt gemensamma kulturarv. Länsmuseet samarbetar med kommuner, hembygdsföreningar, lokala entreprenörer och aktörer samt näringsliv. Vår roll är att vara en resurs, knyta samman idéer och initiativ och göra historien synlig i sitt rätta sammanhang.

Arkiv och Bibliotek Verksamhetsområdet arbetar med att samla, vårda, tillgängliggöra och förmedla vårt gemensamma kulturarv. Detta görs utifrån de olika typer av handlingar som finns i arkivet och de böcker som finns i museets boksamling. I arkivet finns många foton och berättelser om platser och människor. Verksamheten är särskilt inriktad på att dokumentera och göra kulturarvet synligt genom fotografiska bilder och film. Bildsamlingarna digitaliseras kontinuerligt och ett urval är sökbara på museets hemsida. Det går även att beställa bilder ur bildsamlingarna. Länsmuseet tar gärna emot gåvor som berättar om hur människor levde förr. Det kan till exempel vara brev, dagböcker, fotografier och levnadsberättelser. Allt arkivmaterial och alla våra böcker kan studeras i Faktarummet.

Pedagogik

Länsmuseets pedagoger synliggör det förflutna och samtiden genom att visa och förmedla kunskap, historiska sammanhang, föremål, foton och kulturmiljöer. Länsmuseet vill göra kulturarvet tillgängligt och spännande för en bred publik och sätta in det förflutna i ett samtida sammanhang. Detta sker genom visning av utställningar, dramatiserade visningar,

14

stadsvandringar i Västerås, föredrag samt genom projekt. Visningarna anpassas efter intresse, önskemål och behov. Förskolor och skolor Förskolor och skolor kan kontakta museet för att efter egna önskemål få tillgång till olika pedagogiska program som till exempel visningar av aktuella utställningar, stadsvandringar eller temavisningar. Länsmuseet tillhandahåller även studiematerial i form av temalådor, lärarhandledningar och faktablad. Ambitionen är att ge en så varierad bild som möjligt av historien, samtiden och framtiden.

Utställningar

Inom utställningsverksamheten visas egenproducerade och inlånade utställningar. Bra utställningar berör och väcker tankar. Länsmuseet arbetar utifrån ett mångfaldsperspektiv och riktar sig till olika målgrupper. En uppgift för museets utställningsverksamhet är att, med människan i centrum, berätta om vår historia samt ge perspektiv på samtiden. Det skall finnas möjlighet att lyfta fram aktuella frågor och ta sig an brännande ämnen.

Visning av utställningen När då var nu - vardagsliv i medeltid Foto: Lasse Fredriksson 2013

VERKSAMHET VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Länsmuseet ska fördjupa kunskapen om mångfalden i det västmanländska kulturarvet, förmedla och väcka opinion, öka insikten om det förflutna samt berika perspektiven på samtiden och framtiden.


Med programverksamheten aktualiseras olika ämnen genom föredrag, workshops, seminarier och evenemang. Ofta finns en anknytning till utställningarna, men det kan lika gärna vara fristående arrangemang. Länsmuseet samarbetar med olika externa aktörer, arbetar i projekt och i olika nätverk.

Föremålssamlingar I Länsmuseets uppdrag ingår att samla, vårda och bevara föremål. Samlingen av föremål har samlats in under 150 år. Den består av många tusen föremål som finns tillgängliga i föremålsarkiven på WestmannaArvet i Hallstahammar. Länsmuseet ordnar visningar av samlingarna efter överenskommelse. Utställningen Power Meet som provokation Foto: Anette Berglin 2013

Frizonen Frizonen är en arena för ungt skapande. Länsmuseet erbjuder ett rum i utställningshallen för i första hand ungdomars och unga vuxnas idéer och skapande. Detta sker i samarbete med skola och högskola.

Konst

Ett av Västmanlands läns museums uppdrag är att skapa bättre förutsättningar för den samlade konstverksamheten i länet. Detta sker i första hand genom arbetet inom Konstkonsulentverksamheten och Konsten i vården. Konstkonsulentverksamheten arbetar för att öka intresset och kunskapen kring samtidskonst. Detta sker bland annat genom seminarier och workshops. Verksamheten är särskilt inriktad på att stärka konstnärernas arbetsvillkor, barn- och ungdomars möjligheter att uppleva och skapa konst samt synliggöra konsten i det offentliga rummet.

Nyfiken på offentlig konst i vården? Landstingets interna konstverksamhet stöttar vården genom konstnärlig utsmyckning och gestaltning av Landstingets miljö. Konsten i vården på allmänna platser kan ses under två promenadslingor, antingen med hjälp av två kartor som finns tillgängliga på ltv.se/kultur/konst eller genom guidade visningar.

Kulturmiljö Västmanland har ett rikt kulturarv bland annat i form av olika fornlämnings- och bebyggelsemiljöer. Länsmuseets byggnadsantikvarier har en bred kunskap om länets kulturmiljöer och arbetar för att på olika sätt stärka kulturmiljövårdens roll i länet. Byggnadsvård är en av huvuduppgifterna men arbetet omfattar också kulturlandskapet i ett bredare perspektiv. Länsmuseets byggnadsantikvarier har lång erfarenhet av att arbeta med antikvarisk medverkan vid bidragsärenden och ändringar av byggnadsminnen och kyrkor med mera. Länsmuseet fungerar även som remissinstans i plan- och bygglovsärenden. I arbetsuppgifterna ingår också kulturhistorisk dokumentation, utredning och analys. Inom verksamheten pågår även olika kunskapsuppbyggande projekt ofta i samverkan med externa aktörer och med andra verksamheter inom länsmuseet. Länsmuseets byggnadsantikvarier ger gärna råd och tips vid renovering av byggnader. Personalen delar med sig av sin kunskap om länets kulturmiljöer genom olika informationsinsatser som till exempel visningar, föredrag och skyltprogram. Alla är välkomna med frågor som rör olika kulturhistoriska miljöer i länet. Kontakta museet på lansmuseet@ltv.se eller 021-39 32 22. Se aktuellt program på vastmanlandslansmuseum.se eller prenumera på vårt nyhetsbrev. Gilla oss gärna på Facebook.

15

VERKSAMHET VÄSTMANLANDS LÄNS MUSEUM

Program


OM HUSETS HISTORIA

KARLSGATAN 2 – ETT HUS TVÅ MUSEER

Mimerverkstaden byggdes 1911-12 och 1914-15. Byggnaden är en av de största och mest framträdande byggnaderna från ASEA:s tidiga år i Västerås. Många västeråsare har arbetat åtminstone någon del av sitt liv ”På Mimer”, eller på ”Sotis” som det hette i folkmun. I dag har tillverkningsindustrin i Mimerkvarteret ersatts av bland annat kontor och gymnasieskolor. Byggnaden utstrålar modernitet, monumentalitet, framsynthet, rationalitet och stabilitet. Detta var uttryck som ASEA gärna tillämpade på de produkter man tillverkade och var även det intryck man ville ge av företaget. Verkstadsbyggnaden skulle både vara rationell för produktionen och uppfylla stora symbol- och statusvärden.

Sigfrid Edström Sigfrid Edström var ASEA:s ledare sedan 1903. Han var en av dem som propagerade för Frederick Winslow Taylors idéer om effektiviseringar i tillverkning genom bland annat ackordslön och arbets- och tidsstudier. Sigfrid Edström ville skapa en stor, modern och rationell fabriksbyggnad för tillverkning av små och medelstora elektriska motorer.

Där de tyngre maskinerna stod var det betonggolv och för lättare maskiner var det trägolv. Genom hela anläggningen fanns ett noga genomtänkt spårsystem. Traverserna i bottenvåningen gjorde att hissar, toaletter och materialförråd fick förläggas till utbyggnader mot gården. Mimerverkstaden uppmärksammades på Baltiska utställningen 1914 i Malmö. Året efter beskrivs byggnaden i tidskrifterna Arkitektur och Teknisk tidskrift. Byggnadens tillkomst sammanföll med en kraftig efterfrågan på ASEA:s produkter. Detta hängde samman med vattenkraftens utbyggnad under 1910-talet och den tekniska möjligheten att föra över kraft på längre sträckor. Längs Karlsgatan har bottenvåningen i Mimerverkstaden kvar sina originalfönster från 1910-talet. Fasaden längs Karlsgatan är skyddad i detaljplan. Fönstren mot museernas lokaler har alla demonterats och renoverats och sitter nu åter på plats. Industrilokalerna från tidigt 1900-tal är nu en mötesplats för 2000-talets konst- och kulturupplevelser.

Företaget fann en förebild i det tyska företaget AEG, för produktionens planering och även för fabrikens utformning. Erik Hahr (1869-1944) anlitades som arkitekt för att rita byggnaden. Han var vid tiden för bygget stadsarkitekt i Västerås och hade redan 1907 ritat Villa ASEA.

Mimerverkstaden Erik Hahr ritade en byggnad, som är uppförd i en avancerad järnskelettkonstruktion. Den smala byggnadskroppen är drygt 20 meter bred och var från början fördelad på fyra plan. Byggnadskroppen var avdelad med en pelarrad i mitten. Detta gav flera fördelar bland annat goda ljusförhållanden. Möjlighet att använda traverser med ca 10 meters spännvidd i båda skeppen samt praktisk placering av maskinerna och god överblick. I bottenvåningen fanns de största maskinerna, bland annat de stora stansarna. På andra våningen tillverkades små och medelstora maskiner, på det tredje planet låg metall- och apparatavdelningarna. Det översta planet användes för tillverkning av reläer.

16

Foto: Västmanlands läns museums arkiv


ÖVERSIKTSPLAN KARLSGATAN 2

Översiktsplan för entréplan

På övre plan finns Pedagogen, bibliotek- och faktarum samt konferensrum.

Tillgänglighet på Karlsgatan 2 Hiss mellan våningsplanen. Entrédörrarna och dörrarna in till utställningshallarna är automatiserade. Handikapptoaletter. Rullstol för utlåning. Inga trösklar i museerna. Skötbord finns. Skyltar med kontraster, taktila texter och piktogram. Texter om utställningar finns på svenska, engelska, finska, lättläst och punktskrift. Syntolkade visningar erbjuds. Kontrastmarkeringar finns i alla publika utrymmen. Ledstråk finns i inne- och utemiljön. Fasta och mobila hörselslingor finns. Nödutgångslarm larmar akustiskt, visuellt och med talat meddelande.

17


Hitta hit Västerås konstmuseum och Västmanlands läns museum finns på Karlsgatan 2, Västerås. Mellan Stora gatan och Södra Ringvägen.

Foto: Eva Trangärd

HITTA HIT KARLSGATAN 2

Två handikapparkeringar finns utanför huvudentrén på Karlsgatan 2.

18


Visiting the museums TWO MUSEUMS

The Västmanland County Museum and Västerås Art Museum are centrally located in Västerås. The museums offer a wide range of exhibitions and events, guided tours and lectures, as well as research facilities, all in historical surroundings. There is a café and museum shop in the building and they are both located on the ground floor. The shop offers design products, books and accessories and in the café you will find food, drinks and snacks.

Opening hours during holidays autumn/winter 2013

The displays and exhibitions show artefacts from Västmanland County Museum collections and illustrate the industrial history of the museum premises. Västerås Art Museum mainly exhibits Swedish art from its own collection. The temporary exhibitions focus on contemporary art by Swedish artist.

Free admission. ( Except for certain arrangements )

The building dates from the beginning of the 20th century and was originally ASEA’s first factory based on scientific manufacturing principles.

Parking

Contact Address: Karlsgatan 2, SE-722 14 Västerås, Sweden E-mail: lansmuseet@ltv.se E-mail: konstmuseet@vasteras.se Tel, information desk: +46 (0)21 39 32 22

Opening hours

Monday closed Tuesday-Wednesday, Friday 10am-5pm Thursday 10am-8pm Saturday-Sunday 12-4pm

Closed on the following dates: 24.12, 25.12, 31.12 and 6.1. Visit karlsgatan2.se for more information about opening hours during autumn/winter.

Admission Guided tours The museums provide guided tours in English. To book a tour, please call +46 (0) 21 39 32 22. There are two parking garages close to the museums: Punkt parkeringshus at Stora Gatan, and Östermalm parkeringshus at Stora Gatan/Södra Ringvägen. There are also car parks at ASEA-torget and at the Central Station. There are two disabled car parking spaces in front of the main entrance.

Access The museums are one of Sweden’s most accessible museums for visual, hearing and mobility impaired visitors. Please contact the information desk for further information and assistance.

Archive and library: Tuesday-Friday 10am-4pm

19

INFORMATION ENGLISH

ONE BUILDING


vasteraskonstmuseum.se karlsgatan2.se

vastmanlandslansmuseum.se Med reservation för eventuella ändringar och tryckfel. Produktion: Karlsgatan 2 Grafisk form: Bild och Form

Karlsgatan 2, 722 14 Västerås

Husbroschyr ht 2013  
Husbroschyr ht 2013  

Husbroschyr inför höst/vinter 2013 för museihuset Karlsgatan 2 i Västerås.

Advertisement