ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗΣ. Aspects on Balkan Photography

Page 1

Βαλκανική Πλατεία 2016

" Ίχνη της απεραντοσύνης ''

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) συνεχίζοντας τη μακροχρόνια συνεργασία του με το Δήμο Νεάπολης - Συκεών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του δεύτερου με τίτλο "Βαλκανική Πλατεία 2016" (29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου), διοργανώνει μία έκθεση φωτογραφίας των Damir Buzurovic και Bojan Petrovic και συμπληρωματικά αυτής των Άννυ Βλαχοπούλου, Εύη Δαλλίδου, Βασίλη Καρκατσέλη, Βασίλη Μαντά, Μένη Σεϊρίδου, Άγγελου Σοφιανίδη.


Για τα Ίχνη της απεραντοσύνης Πρόκειται για μία συνύπαρξη φωτογράφων αναφορά στη ‘φύση’, τη φύση του πλανήτη ή τον πλανήτη ως φύση και τη φύση του ανθρώπου (και των σχέσεων που αυτός αναπτύσσει) πάνω σε αυτόν. Στη συνύπαρξη αυτή συν-μετέχουν με τελείως, σε πρώτη ανάγνωση, φωτογραφικές αντιλήψεις για το τι και πως φωτογραφίζει η φωτογραφία σήμερα, οκτώ φωτογράφοι σε τρείς ανεξάρτητες μεταξύ τους ενότητες. Παρουσιάζουν με τον ποιο κλασσικό και άψογο (για το θέμα τους) τρόπο και τεχνική, δύο και μισό διαφορετικά μεταξύ τους θέματα, με κοινό, όμως, παρονομαστή. Την ιδιότητα της φωτογραφίας να καταγράφει τη στιγμή, τη στιγμή που (σαν φωτογραφία με υλικότητα) παραμένει αναλλοίωτη και αυτόνομη (σαν εικόνα), μέχρι τη στιγμή που θα τοποθετηθεί (από το δημιουργό της) δίπλα σε μία άλλη, προγενέστερη ή μεταγενέστερη (φωτογραφία) του αυτού θέματος. Σε αυτή τη μορφή συνύπαρξης (οι φωτογραφίες), δίπλα - δίπλα η μία μοναδικότητα στην άλλη, σαν αντικειμενικοί παράγοντες μιας συνεχούς εξέλιξης, παρουσιάζουν το θέμα τους (ξεχωριστό για τον κάθε φωτογράφο) στη ροή του χρόνου. Πρόκειται για υπερανάδειξη της ξεχωριστής αυτής ιδιότητας της φωτογραφίας, που δύο αιώνες σχεδόν από την εφεύρεσή της συνεχίζει να μας συναρπάζει. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσεων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τίτλο "Όψεις της Βαλκανικής Φωτογραφίας¨ έναν μακροχρόνιο (από το 1995) μοναδικό στην ουσία του διεθνή θεσμό, για το διάλογο επί της φωτογραφίας με φορείς, ιδρύματα και δημιουργούς της Χερσονήσου του Αίμου. Μία από αυτές τις δράσεις ήταν και η παρουσία Ελλήνων φωτογράφων, με μία μεγάλη ομαδική έκθεση, στο Τσάτσακ της Σερβίας πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο του εκεί θεσμού "Ημέρες της Φωτογραφίας στο Τσάτσακ". Εκεί, εκτός των άλλων, έγινε και η γνωριμία με το έργο και την προσωπικότητα των δύο φιλοξενούμενων στη Θεσσαλονίκη Σέρβων φωτογράφων. Στην εκεί παρουσία των Ελλήνων οφείλεται και η μικρή ομαδική έκθεση των έξι που συνοδεύει την παρούσα (των δύο Σέρβων) έκθεση. Οι Έλληνες φωτογράφοι με εντελώς συμβολικό τρόπο παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης μας εικόνες από την πόλη του Τσάτσακ, την πόλη όπου συντελέστηκε η δημιουργική φωτογραφική και ανθρώπινη επαφή. Φυσικά, την παρουσιάζουν με ελλειπτικό τρόπο και με το ιδίωμα (φωτογραφικό) του καθ ενός, κάτι που μόνο "καρποσταλιακές" ή περιγραφικές του Τσάτσακ φωτογραφίες να μην περιμένει να δει ο θεατής. Βασίλης Καρκατσέλης


Damir Buzurovic ¨Φόρμες του ελάχιστου¨
Damir Buzurovic - Ελάχιστο βιογραφικό

Ο Damir Buzurovic γεννήθηκε το 1982, στο Cacak, της Σερβίας. Ζει και εργάζεται στο Cacak ως οικονομολόγος του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τμήματος. Ασχολείται με τη φωτογραφία από την παιδική του ηλικία, αλλά γράφτηκε στη Φωτογραφική και Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης του μόλις τον Αύγουστο του 2012. Σαν μέλος του Cacak Photo Cinema Club, συνεχίζει το έργο του και να αναπτύσσεται ως δημιουργός, παρουσιάζοντας τη φωτογραφική του εργασία σε διάφορες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, κερδίζοντας πολλούς επαίνους και βραβεία. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το Συμβούλιο των Τεχνών της Φωτογραφικής Ομοσπονδίας της Σερβίας του απένειμε τον τίτλο του "Πρώτης τάξης εκθέτη καλλιτέχνη Φωτογράφου" (F 1). Τον Μάιο του 2016, η FIAP (Federation Internationale de l'Art Photographique) του απένειμε τον τίτλο AFIAP (Artist FIAP).


Bojan Petrovitc ¨ Μνήμη ¨
Bojan Petrovitc - Ελάχιστο βιογραφικό

Ασχολείται εντατικά με τη φωτογραφία από το 2010. Είναι μέλος του Photo Cinema Club Paracin και της Photo Association of Serbia. Κατέχει τους τίτλους CMF (Candidate Master of Photography), EFIAP/b και HonFtGM. Έχει εκθέσει φωτογραφίες του σε 39 χώρες. Σε 18 από αυτές απέσπασε 178 μετάλλια και επαίνους. Το 2013 ανακηρύχτηκε ο πιο επιτυχημένος φωτογράφος της Σερβίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλεία του σε πέντε ατομικές εκθέσεις. Το 2011 στο Paracin, το 2013 στο Kumanovo, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και το 2016 στο Paracin, το Sombor και το Cacak.Η παρουσίαση του Cacak (Τσάτσακ) Έξι Θεσσαλονικείς στο Cacak


Άννυ Βλαχοπούλου


Άννυ Βλαχοπούλου


Εύη Δαλλίδου


Εύη Δαλλίδου


Βασίλης Καρκατσέλης


Βασίλης Καρκατσέλης


Βασίλης Μαντάς


Βασίλης Μαντάς


Μένη Σεϊρίδου


Μένη Σεϊρίδου


Άγγελος Σοφιανίδης


Άγγελος ΣοφιανίδηςΛίγα λόγια για το ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ, η ομάδα που βρίσκεται πίσω, ίδρυσε και υποστηρίζει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1984 στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και από τότε συνεχίζει σταθερά υπέρ της δημιουργικής φωτογραφίας. Το σχήμα, ευέλικτο αρκετά για να μπορεί να εξελίσσεται, πήρε πολλές μορφές στη μακροχρόνια πορεία του, και ίσως γι αυτό να κατάφερε να συνεχίζει τη δυναμική του παρέμβαση στα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Με στόχο την ταυτόχρονη δημιουργία κοινού και δημιουργών, εργάζεται όλο το χρόνο, παντού όπου χρειαστεί. Διδάσκοντας τη φωτογραφία σαν τέχνη και μέσον έκφρασης με δεκάδες εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παντός τύπου παρεμβάσεις και φυσικά, προσκλήσεις δημιουργών στη Θεσσαλονίκη (από Ελλάδα και εξωτερικό), φέρνει τη σύγχρονη δημιουργική φωτογραφία στο επίκεντρο του προβληματισμού των φωτογράφων και των κάθε είδους φίλων της φωτογραφίας. Για τη διεθνή δράση του και για τις ανάγκες προώθησης της ελληνικής φωτογραφίας στο εξωτερικό είναι μέλος στην Ένωση Ευρωπαϊκών (μη κρατικών) Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 9, ΣΥΚΙΕΣ Θεσσαλονίκη 56626 www.fkth.gr


Επιμέλεια καταλόγου: Βασίλης Καρκατσέλης Επιτροπή διοργάνωσης: Άγγελος Σοφιανίδης και Βασίλης Μαντάς


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.