De Karavaan oktober 2021 - We mogen weer reizen!

Page 1

an vzw sch rift van Kar ava 4 3-m aan del ijks tijd gst e jaa rga ng nr. inti ntw ene zev 1 - dec emb er 202 Gee rde gem vaa rt 96 okt obe r - nov emb er X v.u. Ger d Ver tom men pen wer ifte kan too r 209 9 Ant 280 0 Mec hel en Afg

We mogen weer reizen!

Onze begeleiders voor én na hun reis

Hoe verliepen de eerste groepsreizen?

Reisverhaal Corsica Go-26

Op de GR20 samen hindernissen overwinnen

Book - Pack - LEave

De Juliana Trail moet op jouw bucket list


Toon Teugels Voorwoord 3 Reisfoto - Go the extra mile 4 Hoe verliepen de eerste groepsreizen? 6 Reisverhaal in beeld / Corsica Go-26 10 Column / Pauze 15 Gaan we trager reizen post-corona? 16 Karavaan-@genda 20 Fietstip / Véloroute du soleil 21 Book - Pack - Leave / Juliana Trail Slovenië 22 Roadtrippen langs de Zwarte Zee 26 Joker / Zo bezorgt reisbegeleidster Lotte je een originele citytrip in Marrakech. 30

Henry Paul

Inhoud + Colofon

Els Willems

2

Colofon Cover: Caroline Meesters Samenstelling: Jonathan Cooman Teksten: De vermelde reisbegeleiders van Karavaan en gastauteurs Eindredactie: Annelies Buys Lay-out: Jonathan Cooman Druk: Drukkerij Antilope De Bie Papier: cyclusoffset, gerecycleerd en chloorvrij

de Karavaan nr. 4


En we reizen weer … Dries Wiercx

Voorzitter Karavaan vzw

E

ind augustus vertrokken er opnieuw groepsreizen. De enthousiaste reacties op de facebookpost van Joker tonen aan dat velen hier erg blij van werden. Stap voor stap kunnen we de draad weer opnemen. Al zal dat voor heel wat verre bestemmingen nog niet evident zijn.

Persoonlijk trok ik deze zomer naar Griekenland. Het werd de XL-versie van de bestaande groepsreis naar de Griekse Cycladen. Vertrekken en terugkomen deed ik vanuit Athene. Het was geleden van de eindejaarsreis op het einde van het middelbaar dat ik daar nog geweest was. Het was een fijn weerzien met de eeuwenoude Griekse tempels en musea. Ik hou van grote steden: Er valt zo veel te ontdekken! Toch viel me hier de moeilijke situatie op waar duizenden vluchtelingen zich in bevinden, veel meer dan in België. Hoop op beterschap is soms erg ver zoek … Het plekje waar ik me deze reis het meest welkom gevoeld heb lag op Andros. Het is een Joker-adresje waar alle groepen verblijven. De gastvrijheid, de leuke gesprekken, het fijne thuiskomen na een lange wandeling… De eigenares vertelde dat ze sinds deze zomer had beslist om wat meer tijd voor zichzelf te nemen. Dus sloot ze de taverne voor niet-hotelgasten. De vaste Griekse gasten reageerden nogal negatief op haar beslissing. Ik had veel begrip voor haar beslissing en kon vaststellen dat ze genoot van zelf wat te gaan zwemmen in plaats van van ’s morgens tot ’s avonds in de taverne te werken. Die Joker-adresjes in de hele wereld koester ik. Ze staan garant voor warme en authentieke ontmoetingen. Toen ik op Mikonos aankwam vertelde de zoon van de eigenaar van de guesthouse dat ze al 1,5 jaar geen regen meer hadden gehad op het eiland. Enkele dagen later verzoop België letterlijk. Het contrast kon bijna niet groter zijn. Tijdens mijn reis van drie weken heb ik geen druppel regen gezien. Velen die in België bleven waren jaloers. De bosbranden die ontstonden nadat ik terug in België was tonen aan dat we ons echt wel zorgen moeten maken over de verandering van ons klimaat.

de Karavaan nr. 4

Vooraf

Maar we reizen opnieuw, we ontdekken, staan stil hoe het elders gaat, vergelijken… Met het COVID-certificaat gaat reizen binnen Europa ook erg vlot. Het heeft goed gedaan terug de wereld in te kunnen trekken en mijn blik te verruimen!

3


Go the extra mile Er op uit trekken met vrienden, onverwacht botsen op een jaw dropping uitzicht en dit trachten op de gevoelige plaat vast te leggen. Persoonlijk versterkt fotografie mijn reisbeleving. Het kijken door een lens prikkelt mijn fascinatie, het is een vergrootglas op de wereld. Ik ga mijn nieuwsgierigheid achterna, zo ook in Triglav Nationaal Park, Slovenië. En in mijn obsessieve drang naar dé perfecte foto, ja, dan ga ik vaak wel the extra mile. Maar even volledig uitzoomen en het spektakel als toeschouwer bekijken, dat kan natuurlijk ook! Tekst : Brecht De Geyter @brechtdegeyter foto: Wouter Papegnies

Reisfoto

Jouw foto in De Karavaan? Tag ons op Instagram: @karavaanvzw

4

de Karavaan nr. 4


Reisfoto de Karavaan nr. 4

5


Hoe verliepen de ee

Na anderhalf jaar vertrokken onze reisbegeleiders voor het eerst weer op groepsreis! We gaan in gesprek met vier van hen: Hoe staan ze voor de reis én hoe is het geweest? Tekst: Jonathan Cooman

Waarom kies je voor deze reis? Jonathan Pelgrims trok naar Zuid-Corsica

Het is vooral een erg actieve reis. We gaan wandelen, we doen de GR20, dat staat al lang op mijn lijstje, we gaan op een tweedaagse fietstocht en ook canyoning staat op het programma. We organiseren halverwege zelfs een kleine liftwedstrijd! Ik doe zelf af en toe triatlons dus voor mij mag er zeker wat actie in zitten!

www.joker.be/frgc

Toon Teugels ging op expeditie naar Slovenië

Dit is mijn eerste Joker-expeditie. Op termijn zou ik graag de Yukon-expeditie in Canada of de Nieuw-Zee­ land-expeditie begeleiden! Dit lijkt me alvast een goede eerste stap.

Hoe verliepen de eerste groepsreizen?

www.joker.be/siae

6

Jan Bosman bedwong de Pieken van de Balkan www.joker.be/algk

Eline De Grooff trok naar Zweden voor haar eerste groepsreis ooit www.joker.be/seas

de Karavaan nr. 4

Ik trek naar de Accursed Mountains, als dat maar goed komt! Het gaat richting de westkant van de Dinarische Alpen. Het is echt een wandelreis en ik houd ervan om er met de rugzak op uit te trekken. Ik kijk er echt naar uit om een jonge Go-26-groep mee op reis te nemen en hen kennis te laten maken met trekkings en expedities. Ik wil echt al heel erg lang naar Zweden en Scandinavië. Ik vind de landschappen echt fascinerend.


eerste groepsreizen?

Voor de reis

Waar kijk je het meeste naar uit?

Welke impact heeft corona op je reis?

De liftwedstrijd is natuurlijk wel erg spannend. Zullen de mensen wel iemand willen meenemen? De maatregelen veranderen bovendien voortdurend. We hebben op de vertrekvergadering om te oefenen alvast eens een tent opgezet samen. En ik zag dat het voor iedereen wennen was om weer zo dicht bij elkaar te komen. Dat wordt dus even aanpassen op de eerste dagen van de reis.

Ik kijk er vooral naar uit om er nog eens met een groep op uit te trekken, dat is ondertussen twee jaar geleden! Joker en Karavaan hebben veel voor mij betekend de laatste jaren en ik wil dat niet zomaar laten schieten. Ik heb er kei veel zin in! Een zesdaagse trekking in het Triglav-gebergte, raften, een dagje aan het meer van Bled… De voorbereiding is nu helemaal on point, ’t zit in de vingers en ik wil gewoon vertrekken.

Voor mij blijft reizen normaal, ook in coronatijden. Ik heb er niet zoveel schrik van maar houd me wel aan de regels. Van zodra het mag, zal ik weer op reis vertrekken!

Het meeste kijk ik uit naar die vergezichten op de bergen. En naar dat zalige gevoel op het einde van een wandeldag, wanneer je je wandelschoenen mag uittrekken.

De coronacijfers zijn momenteel wel aan het stijgen ter plaatse. Dus dat is wel spannend. Ik ben toch vooral blij dat ik weer op reis kan. Het is bovendien de eerste Joker groepsreis die dit jaar vertrekt, de eerste na meer dan een jaar zelfs! Dus dat maakt het extra spannend!

Dit zal mijn eerste reis zijn en dat is super spannend! Bovendien kon de oorspronkelijke begeleider door familiale omstandigheden de reis niet begeleiden. Ik heb de reis dus heel laat pas gekregen. De ondersteuning van Joker en Karavaan is geweldig tijdens de voorbereiding. Ik kijk er erg naar uit te vertrekken!

Ik heb er nog niet te veel bij stilgestaan eerlijk gezegd. In Zweden zijn ze gelukkig ook niet erg streng.

de Karavaan nr. 4

Hoe verliepen de eerste groepsreizen?

Ik kijk er enorm naar uit! Ik was even verschoten dat alle groepsreizen in augustus waren geannuleerd maar we doen er alles aan om samen met Joker en Karavaan terug te groeien!

7


Na de reis

Jonathan Pelgrims trok naar ZuidCorsica

Toon Teugels ging op expeditie naar Slovenië

“Het was fysiek een erg pittige reis maar daar houd ik van! Het was ook wel echt erg wennen om zo kort op elkaar te leven na anderhalf jaar social distancing. Maar we zijn er samen sterker uitgekomen. Zowel ikzelf als de groep hebben echt genoten van onze groepsreis. Voor mij was het mijn tweede reis. Ik heb nu echt zoiets van “Dit is mijn ding!” Er zit nu ook meer ‘in mijn rugzak’ om te delen met deelnemers van toekomstige groepsreizen.”

“Het was een pittige reis! De fysieke conditie van de groep lag serieus uiteen en er waren enkele zeer zware wandeldagen met stijl stijgen en dalen. We hebben die toch samen overwonnen en het werd een zálige reis…. Opstaan om 5u45, 6u30 ontbijt en om 7u op pad vertrekken! Een hele dag wandelen die je voldaan kan afsluiten met een pintje samen, dat is mijn dada. Corona had er serieus op ingehakt bij mij, maar van deze reis kwam ik helemaal opgeladen thuis!”

Hoe verliepen de eerste groepsreizen?

Benieuwd naar een sfeerverslag? Blader snel door naar het reisverhaal van de Corsica Go-26!

8

Boven: Wie Zweden zegt, zegt kanovaren! Rechts: Die top hebben we mooi overwonnen!

de Karavaan nr. 4

Kurt Vlogaert Toon Teugels


Zie ze blinken, die pieken van de Balkan!

Jan Bosman bedwong de Pieken van de Balkan

Eline De Grooff trok naar Zweden voor haar eerste groepsreis ooit

“Het was een heel fijne reis met een enorm sportieve groep! We waren er eerst niet helemaal gerust op omdat de coronacijfers toch serieus aan het stijgen waren. De regels zijn ter plekke dan ook wel wat strenger geworden maar eens je in de bergen bent heb je daar helemaal geen last meer van natuurlijk, zélfs in de Vervloekte Bergen. Ook de bewoners zijn er trouwens niet helemaal uit waarom de bergen zo heten! Er gaat een verhaal rond van een vrouw die ooit met haar kinderen van de oorlog vluchtte door de bergen, van waterbron tot waterbron maar…wat bleek? Alle bronnen waren uitgedroogd waardoor ze de doortocht amper overleefden! Anderen spreken dan weer over de vele oorlogen die de bergen bereikt hebben. Elke keer vielen er in de bergen ongelooflijk veel slachtoffers… Wij hebben de tocht gelukkig voltallig overleefd! Meer dan dat, voor vele deelnemers was het de eerste keer op expeditie en voor hen smaakte het alvast naar méér! Corona hebben ze kunnen vermijden maar de reismicrobe hebben ze te pakken!”

“Ik had een heel ervaren groep mee die al vaak op Joker-groepsreis is geweest dus dat was wel zeer leuk voor mijn eerste groepsreis! Ik had nochtans wel wat stress in het begin. Op de eerste nacht droomde ik dat 7 deelnemers liever naar Italië gingen dan Zweden. We schoten dan nog maar met 5 deelnemers over waarop Karavaan en Joker zeiden dat ik beter naar huis kwam. Daarmee moesten we allemaal heel erg lachen en de reis kon niet meer stuk! Deze reis smaakte absoluut naar meer. Ik heb al een nieuwe reis aangevraagd bij Karavaan voor volgende zomer. Het zal liefst terug een huurwagenreis worden. De vrijheid die daarbij komt kijken! Je kiest zelf je stops, je past vlotjes de route of het pogramma aan aan de noden en wensen van de groep… De mooiste momentjes waren toen ik af en toe achterover leunde en de groep zich zag amuseren en lachen. Op die momenten dacht ik ‘Ja, het is hier helemaal aan het lukken. We zijn er samen écht iets van aan het maken.’”

de Karavaan nr. 4

Hoe verliepen de eerste groepsreizen?

Jeroen Martens

9


Deze 14-daagse Corsicareis starten we in Vizzavona met een zesdaagse trekking op de GR20, één van de bekendste trekkings in Europa. Dagelijks hijsen we de volgeladen rugzak om onderweg adembenemende uitzichten tegen te komen, ons pad gekruisd door verdwaalde hagedissen… We gaan de interactie aan met de vele andere lotgenoten die deze beproeving bezig zijn. Post-corona voelt het aanvankelijk vreemd om met een onbekende groep dagelijks in tenten te liggen maar als snel komt het vertrouwde, warme en gezellige groepsgevoel terug. Koude avonden overwinnen we met een barbecue, Royco-soepjes en vele gezelschapsspelletjes onder het moto “iedereen mag meespelen”. Na deze trekking laten we het tempo lichtjes zakken maar met een canyoning, via-ferrata en een tweedaagse mountainbiketocht houden we ons energieniveau hoog genoeg. Als je je niet ongemakkelijk voelt, ben je niet aan het luisteren.

We liften er op los en kunnen zo opnieuw de

10

interactie aangaan met de vele andere toeristen op het Île de beauté. In Bonifaccio en Ajaccio kunnen we dan toch echt verder vertragen en maken we tijd om te genieten van de warmte op het strand en om rustig door het stadscentrum te kuieren. We heffen het glas en klinken op de goede sfeer en de hindernissen die we samen onderweg overwonnen hebben, Schol!

de Karavaan nr. 4


Corsica Go-26

Reisverhaal in beeld

Tekst: Jonathan Pelgrims Foto’s: Caroline MEesters, Kaat Vertongen, Reindert Van Cauwenberghe en Jonathan Pelgrims

Als je je niet ongemakkelijk voelt, ben je niet aan het luisteren.

de Karavaan nr. 2

11


Al liftend maak je écht connectie met de andere reizigers op het eiland.

Te voet of op de fiets, Corsica pakt je in!

12

de Karavaan nr. 4

Bonifaccio, prachtige stad overdag, ademben

De eerste ochtend was er meteen boenk op: Wat een zonsopkomst!

Tent with a view...


nememd in de nacht!

Ook tijdens het liften houden we de lectuur bij!

Wacht! Niet naar beneden kijken...

Een Via Ferrata? Dat betekent afzien voor ieders niveau.

Naar beneden was gemakkelijker dan naar boven.

de Karavaan nr. 4

13


Met dit uitzicht? Effe snoozen...

Hoogste top bedwingen? Check! Samen genieten van de mooie uitzichten en elkaar ondersteunen waar nodig... Dat is Corsica!

14

de Karavaan nr. 4


Column Peter Van Dinter

Pauze

Het afgelopen jaar heeft mijn flexitariër-gehalte een flinke knauw gekregen. Gezien het feit dat mijn dienstreizen met culinaire carnivore uitspattingen naar de nieuwe wereld voorlopig een eindhalte hebben bereikt (bedankt, Covid), en mijn gevoel voor specerijen nagenoeg volledig zijn stukgeslagen waardoor de meest ongezonde dingen de lekkersten zijn geworden (echt, bedankt), heb ik mijn burgerlijke plicht om meer planten te eten en de wereld iets minder om zeep te helpen, dit jaar helaas op pauze gezet. Waar vlaanderen massaal is beginnen bakken, is Peter als een gek beginnen roken. Niet het teer-verguisde soort, maar wel de bedwelmende vetzuren van een gedurende enkele uren met houtrook aangerijkt stukje vlees van de uit Texas geïmporteerde pellet-Barbecue. Ook qua reizen kwam en komt het omnivoor culinaire voor mij steevast op de voorgrond. Toen een vriendin van over het kanaal me begin deze maand dan ook vroeg om haar te vergezellen naar 1 van de grootste Barbecue-events in London hoefde ik geen tweemaal na te denken. Herwonnen vrijheid? Gerookt vlees? Mijn eerste buitenlandse reis sinds wat voelt als mensenheugenis? Sign me up to mind the gap! In het nieuwe normaal is het voorlopig evenwel nog een huzarenstukje om aan de overkant te geraken, getuige een groter aantal covid-testen die ik op één week heb laten uitvoeren tegenover gans het voorbije jaar. Mits zo weinig mogelijk contactjes was alles echter negatief en kon ik mijn treinrit aanvatten, met 4 paspoorten, 2 test-bewijzen, een reservatie voor een lokale zelftest (om die wisser onder videobegeleiding zélf in je neus te peuteren), en een uit de kluiten gewassen “Passenger Location Form” die net niet naar de voornaam van m’n 3e ex-vriendin vroeg. Haast was ik door al die poespas het eerste-wereld-probleem van de bagagecontrole al vergeten, en hield ik de lijn van twee personen op door het geklungel met m’n broekriem als een amateur-reiziger. Uiteindelijk waren, ondanks het gebrek aan drukte, de helft van de stoelen in de trein wél gevuld. Ik besefte echter nog niet hoe geweldig rustig de metropool wel zou zijn. Geen wachtrijen na aankomst. Overal zitplaatsen vrij bij iedere verplaatsing in de “tube”. Leicester square, een centraal punt waar het de voorbije jaren over de chinese koppen lopen was, herschapen tot een rustig parkje met locals. Keuvelen met de leurders van verse voeding op de Borough market. Op het, zelfs voor britse standaarden, absurde af vriendelijk gedrag van winkeliers tegenover toeristen. Losjes theater tickets kopen aan halve prijs op topplaatsen voor diezelfde dag zou vroeger een utopie geweest zijn.

de Karavaan nr. 4

Column

Heb ik genoten van het event? Absoluut - maar niemand had kunnen voorspellen dat deze citytrip zowaar goed was om te onthaasten. Dat smaakt naar meer, met of zonder vlees.

15


Gaan we trager reizen post-corona?

Gaan we trager reizen post-corona?

Henry Paul

16

De rolkofferterreur in Amsterdam, luidruchtige Airbnb-gasten voor je deur in Barcelona en hordes Game of Thrones-fans met hun selfiestick in Dubrovnik, … Het internationaal massatoerisme is heel even verdwenen in 2020. Nu hangt veel af van beleidsmakers en hoe de situatie zich zal ontwikkelen na het verdwijnen van de pandemie. Kan trager reizen een oplossing bieden? Tekst: Stefanie Deleu

de Karavaan nr. 4


Olivier Darny

In de toekomst ontstaat een geheel nieuwe uitdaging om het toerisme zo te organiseren dat de grenzen van het massatoerisme niet worden bereikt en de natuur en het milieu beter gediend worden. Dat die nood hoog is wordt duidelijk in Etretat en Venetië

Etretat overspoeld

de Karavaan nr. 4

Gaan we trager reizen post-corona?

Aan de Albastenkust, in Seine-Maritime, ligt Étretat met zijn indrukwekkende, bijzondere rotsformaties. De prachtige kliffen van Etretat zijn wereldberoemd door de natuurlijk gevormde poorten. De rotsen van Amont, Aval en de Aiguille, uitgesleten door het Kanaalwater, vormen een betoverend decor. L’Aiguille is de witte krijtrots die op een olifant lijkt. Daarbij hebben ze menig kunstenaar geïnspireerd, waaronder Monet, maar ook schrijvers als Guy de Maupassant, André Gide en Maurice Leblanc, die de holle Aiguille tot schuilplaats van Arsène Lupin gemaakt had. Krijtrotsen zijn gevoelig voor erosie, maar

de rotsen van Etretat daarentegen zijn daar iets beter tegen bestand. Dit neemt niet weg dat de krijtkust wel degelijk aan erosie onderhevig is. Tijdens de zomermaanden staat de boulevard gevuld met toeristen die dit prachtige natuurlijk schouwspel met eigen ogen willen zien. De laatste jaren was Etretat al zeer populair. Het nog grotere succes is mede te verklaren door de Netflix-serie Lupin. De laatste scène van het eerste seizoen speelt zich af op de promenade. Assane en zijn gezin gaan naar Étretat om een festival gewijd aan Arsène Lupin bij te wonen. De slotscène is gefilmd op de klif Falaise d’Aval, waar de familie het steile pad afdaalt voor een wandeling op het kiezelstrand. Het beeld van de natuurlijke boog die zich uitstrekt tot in de zee en puntige krijtrots die uit de golven oprijst, is verbluffend en herkenbaar uit duizenden. De situatie voor de inwoners is bijna ondraaglijk. Etretat is amper vier vierkante kilometer groot en ontvangt jaarlijks 1.5 miljoen bezoekers. Deze grote instroom aan toeristen

17


Gaan we trager reizen post-corona?

Dan Novac

18

(gemiddeld 4100 toeristen per dag) zorgt voor overlast. De bezoekers beklimmen de kliffen en dit leidt tot bodemerosie. De burgemeester André Braillaird overweegt om de achterkant van de klif af te sluiten voor een bepaalde periode. Op die manier kan de natuur zich herstellen. Door de drukte kan de lokale bevolking op geen normale manier meer genieten van de stad. Ook de handelaren zijn bedroefd over de staat van hun stad, waar terugkerende files de klanten in winkels in het stadscentrum hebben overmeesterd. Er is een plan om gemotoriseerde voertuigen van buiten de stad de toegang tot het centrum te verbieden.

Reserveren om Venetië te bezoeken

Ook voor Venetië was de coronaperiode een eye opener. De talloze cruiseschepen en de miljoenen toeristen die de stad voortdurend overspoelen, zorgden er in het verleden al voor dat er plannen rezen om een bezoekersaantal in te stellen. Nu de stad tijdens de lockdown heropbloeide en het water van de kanalen kraak-

de Karavaan nr. 4

helder werd, worden nieuwe initiatieven steeds meer in overweging genomen. De natuur kreeg de kans om op adem te komen. Niet alleen het verkeer en de vervuiling van de boten nam af maar ook het geluid en andere vormen van vervuiling die levende organismen in de lagunes verstoorden. Kwallen en vissen hebben hun weg naar de wateren van Venetië teruggevonden. Dit wil Venetië ook na het coronavirus zo houden. Er is een voorstel om massatoerisme in te tomen en een bezoekersaantal per dag vast te leggen. Ook liggen er andere voorstellen op tafel bij burgemeester Luigi Brugnaro, zoals het verplichten van een reservatie bij een bezoek aan Venetië en het kunnen weigeren van mensen bij overdrukte.

Slow travel, een andere manier van reizen

Ook wij als reizigers kunnen iets doen tegen het massamtoerisme! Heb je al gehoord van slow travel? Deze manier van reizen, letterlijk ‘trage reis’, valt in één woord samen te vatten: onderdom-


peling. In plaats van vlug-vlug langs de toeristische hotspots te razen samen met een horde andere toeristen, neem je royaal de tijd, ver weg van de traditionele all-informules. Je kiest hier namelijk voor een duurzame vorm van toerisme, waarbij kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit en waarbij je je onderdompelt in het leven van de streek die je bezoekt. Het is het tegenovergestelde van zoveel mogelijk hoogtepunten afvinken. Met slow travel reis je een versnelling lager. Slow Travel is een spin off van de Slow Food-movement. Die begon in de jaren tachtig in Italië als protest tegen de opening van de eerste McDonald’s in Rome. De slow food-beweging wil de regionale keuken, lokale landbouw,

Slow Travel: tips & tricks

gemeenschappelijke maaltijden en traditionele manier van koken behouden. Dit culturele initiatief is sindsdien uitgegroeid tot een manier van leven. Deze staat bekend als de Slow Movement, die de nadruk legt op verbinding. Verbinding met voedsel, verbinding met elkaar en in het geval van reizen, verbinding met de lokale bevolking en cultuur. Bij slow travel neem je plekken, geuren en geluiden in je op en maak je kennis met lokale gebruiken en streekgerechten. Deze rustige vorm van toerisme is een antwoord op onze behoefte om te vertragen, om ons drukke leven even op pauze te zetten. Het doel is niet een plek bezoeken, maar een plek beléven!

de Karavaan nr. 4

Gaan we trager reizen post-corona?

Loslaten, je hoeft niet alle highlights af te checken. Neem je tijd en ervaar de lokale cultuur, pik in op een spontane uitnodiging tot een huwelijksfeest en beleef het authentieke Verblijf iets langer op dezelfde plaats (bv. gemiddeld drie nachten per stop tijdens een rondreis) Verlaat de gebaande paden, ga op zoek naar restaurantjes die iets verder liggen van bekende bezienswaardigheden Waag je aan het lokale transportmiddel (bv. boot, riksja, paard, te voet,..) Compenseer de koolstofuitstoot van je transport. Bijvoorbeeld via de tool www.treecological.be van Bos+. Praat met de lokale bevolking en maak vrienden Zet je telefoon wat vaker uit en geniet nog meer van het moois om je heen

19


Karavaan-@genda Alle informatie over ons volledige activiteitenaanbod vind je op www.karavaan.be onder Activiteitenkalender.

26 - 28 november

Reis rond de wereld in de Hoge Kempen - Genk

Maasmechelen, het Italië van het noorden, verwelkomt ons met een waaier aan variatie. Wandelen door het enige Nationaal Park van België met uitgestrekte heidelandschappen alsof het de Tasmaanse vlaktes zijn. Door het Zwitsers aandoende berg- en merenlandschap bij de Kikbeekbron tot op de top van de Connecterra-terril met een panorama alsof je in Canada zit. De zandwinningsgebieden doen je aan de Sahara denken, en de kronkelende Maas, de grensrivier omringd door plassen en kanalen, doet denken aan het Zweedse binnenland. En in het mooiste dorp van Vlaanderen wanen we ons even in Zuid-Frankrijk! €190 - overnachtingen, maaltijden, begeleiding, activiteiten incl.

Karavaan-@genda

Turks lekkers in Gent We gaan met een gids op sleeptouw door de Sleepstraat en de bruisende multiculturele wijk eromheen, en krijgen meer te horen over de Turkse migratie 50 jaar geleden in Gent. Onderweg houden we halt voor verschillende proevertjes en ontdekken de lekkernijen van de mediterrane Turkse keuken. Een authentieke Turkse koffie kikkert ons helemaal op deze winternamiddag. Lezzetli! €30 - gids, proevertjes en Turkse thee, begeleiding door Karavaan incl.

22 januari

DIY zero waste care - Zwijnaarde

11 december

Tijdens deze DIY workshop maak je natuurlijke reisproducten helemaal zelf en reduceren we de afvalberg!

Hijs de zeilen voor deze verkwikkende en winterfrisse wandeling aan zee, barstend van de afwisseling! Op zaterdag 11 december trekken we er goedgemutst op uit.

Voor deze workshop werken we samen met Marion Maakt. Je leert huid- en lichaamsverzorging maken op een verantwoorde en duurzame manier. We maken gebruik van 100% natuurlijke en kwaliteitsvolle grondstoffen.

De wandeling start aan het station van Oostende. Ongerepte paden dwars doorheen de duinen, de bruisende en kolkende zee in de verte, knisperende schelpjes onder onze wandelschoenen, slingerende paadjes door de bossen, sublieme vergezichten over de polders, ...

Je gaat naar huis met 3 natuurlijke producten, zonder verpakking én van hoge kwaliteit. We maken zelf een shampoobar, conditionerbar en deodorant. Bovendien leer je hoe je je producten kan personaliseren en aanpassen naar de wensen en noden van jouw huid.

Kortom, een schitterende wandeling van 22 km, met een unieke afwisseling tussen wandelen in het bos, langs de zee en in de duinen.

Alles staat stap voor stap uitgeschreven in de uitgebreide bundel zodat je thuis ook aan de slag kan.

€5 - begeleiding, drankje onderweg incl.

€75 - begeleiding en persoonlijke tips, workshop van 3u, 3 homemade en duurzame producten, uitgebreide infobundel incl.

Zot van Zeewandeling - Oostende

20

18 december

Inschrijven of meer informatie? Surf snel naar www.karavaan.be


Fietstip

Véloroute du soleil Tekst en foto’s: Veerle Dillen

Ik vertrok in Avignon. De stad van de pausen en De Brug. Een goed ontbijt, tassen op de fiets, banden nog eens oppompen en gaaaan! Vanuit Avignon volgde ik de Via Rhona, via Valence tot Lyon. De Via Rhona is goed bewegwijzerd en je kronkelt fijn door het landschap. In de Rhonevallei is er (vooral in het voor- en najaar) de mistral die vanuit het noorden waait. Ik denk dat zijn/haar kleine broertje tijdens mijn fietstocht aanwezig was. Na Lyon vervolgde ik mijn route via de Voie bleue en Voie verte door de Bourgogne. Heuveltjes op en af en je ogen uitkijken tussen de wijngaarden. En ui-te-raard hoort daar een wijnproeverij bij in de omgeving van Beaune. De Voie bleue voerde me langs de Saône verder. Na Fontenoy-le-chateau vervoegde mijn papa mij op de fiets. We fietsten langs het Canal de l’Est, langs de Moesel. Dat was mooi fietsen, met meer dan 100 sluisjes onderweg! Nancy is een stad die wel de moeite is om eens te bezoeken. Een goeie atmosfeer en grandeur van Louis xv en Stanislas. Een laatste dagtocht naar Metz en daar keerden we tevreden terug. Op die 11 fietsdagen had ik in het totaal 900 km in de benen. Maar door het op te splitsen in kleinere trajecten is dit zeker goed te doen. De prachtige velden met zonnebloemen, de tegenliggers waarnaar je je linkerhand opsteekt (“Bonjour”) als ware je een motorrijder, de vrijheid om het landschap snel-traag te ontdekken, de kleine uitdagingen (platte band, donkere tunnels en hangbruggen), de wijn en het lekker eten,… zoveel redenen om meteen op de fiets te springen!

Tips Een fietsbroekje en ja, ook van die

halve handschoentjes, zijn niet overbodig. Ik bestelde mijn fietsboekje bij www.cyclingeurope.nl

Een fiets kan slechts onder bepaalde

voorwaarden mee met de TGV. Ik liet mijn fiets naar het zuiden van Frankrijk brengen met een Nederlands bedrijf Soetens. Note to self (and to readers): als je de fietstocht doet, doe hem richting het zuiden,dan heb je wind mee.

de Karavaan nr. 4

21


Juliana Trail Slovenië

BOOK - PACK - LEAVE

22

de Karavaan nr. 4


In oktober 2019 opende er in Slovenië een nieuw langeafstandswandelpad: The Juliana Trail. Het is een pad van 270 km lang dat je in 16 etappes voert doorheen de dalen van de Julische Alpen, het Triglav NP, en de Soca Vallei. Je wandelt telkens met zicht op de hoge bergen waardoor je kunt proeven van het typische bergleven en de ongerepte natuur, zonder alle toppen te moeten bedwingen. Je maakt er kennis met het rijke culturele en natuurlijke erfgoed van deze prachtige omgeving. Book Vooraf reserveerden we, waar kon, reeds alle overnachtingen. Helaas waren er verschillende campings die deze reservaties niet aannamen. Toch blijkt dat als je te voet op een volzette camping aankomt, je toch je tent mag opzetten omdat je geen auto bij hebt! Op een aantal plaatsen boekten we een overnachting in een appartement. We merkten dat, zeker in de meer toeristische plaatsen, dit even duur is als een camping. Het is dus zeker het overwegen waard om met een dagrugzak te wandelen en te slapen in accommodaties.

Tip: De camping Adrenaline-Check Eco Place in Bovec vonden wij een pareltje. Tip 2: In Goreljek Na Pokljuki sliepen we in het zomerhuis van Barbara. We genoten er van een typische Sloveense maaltijd. Een aanrader! Tip 3: Op de Juliana Trail kan je stempels verzamelen zoals op de route naar Compostela. Je moet wel even je eigen stempelkussen meenemen Degelijke wandelschoenen Wandelstokken App ‘juliana Trail’ + GPX-bestand van de route zonnecrème en pet, zeker in de zomermaanden! Muggenwerend middel.

Leave Wij besloten met de trein te gaan en boekten ons ticket via Deutsche Bahn. Dit zorgde voor een goedkope en duurzame reis. Ook in Slovenië is er goed openbaar vervoer. Wij startten onze wandeling aan het meer van Bled. Vanuit Bovec verlieten we de Juliania Trail (JT) en stapten we nog 2 etappes op de Alpe Adria Trail tot Kransjka Gora. Uiteindelijk bleek dit een goede keuze te zijn. Het waren 2 pittige, maar mooie etappes! De Juliana Trail is een pareltje om te wandelen. De afwisseling, de bergen om je heen, de prachtige uitzichten, de verkoeling in rivieren en meren, de supervriendelijke bevolking, de afgelegen wandelpaden met weinig andere wandelaars en de ongerepte natuur maakten dat we ten volle konden genieten van het samen onderweg zijn. Wij zijn ondertussen fan van Slovenië!

de Karavaan nr. 4

Juliana Trail Slovenië

Pack

Tekst: Els Willems foto’s: Nele Grootjans & Els Willems

23


WEEK 1 108 km - Bled - Tolmin.

Tijdens de eerste week wandelden we van meer tot meer waarbij we toch een aantal pittige klimmetjes te verwerken kregen. De afwisseling van landschappen met zijn prachtige alpenweiden, de bergtoppen met mooie vergezichten, de Triglav die telkens weer in het landschap verscheen en de meren die zorgden voor de nodige afkoeling maakten van deze eerste week een echte topweek. Hoogtepunten voor mij waren het uitkijkpunt onderweg naar het meer van Bohinj en het uitkijkpunt in Senica met zicht op het meer van Most na Soci. Wauw, what a view!

Juliana Trail Slovenië

Etappes 1. Bled - Goreljek Na Pokljuki: 20K waarvan 900m stijgen en 91m dalen 2. Goreljek Na Pokljuki - Stara Fuzina: 20K (+ 6 naar camping) waarvan 313m stijgen en 1038m dalen 3. Stara Fuzina - Bohinsjska Bistrica: 11K (+ 6 naar camping) waarvan 104m stijgen en 152m dalen 4. Bohinjska Bistrica - Podbrdo: 12K waarvan 770m stijgen en 782m dalen 5. Podbrdo - Grahovo ob Baci: 18K waarvan 1009m stijgen en 1207m dalen 6. Grahovo ob baci - Tolmin (2 etappes): 21K waarvan 856m stijgen en 969m dalen

24

Tip: Plan in Tolmin zeker een rustdag in om naar de Tolminska gorita (kloof) te gaan. Extra tip: De camping in tolmin is niet echt een oase van rust. Door de vele festivals in Tolmin wordt deze camping helaas vaak als uitvalsbasis gebruikt.

de Karavaan nr. 4


WEEK 2

80 km - Tolmin - Kransjka gora

De tweede week begon langs de Soca rivier die we volgden tot aan de bron. De paden langsheen de rivier waren ruig, maar de adembenemende zichten op het knalblauwe water deden dat ons snel vergeten. Dit was echt puur genieten! De laatste etappe bracht ons via de bron over de pas tot Kransjka Gora, eindbestemming van onze reis.

Etappes 1. Tolmin - Kobarid: 17K waarvan 126m stijgen en 79m dalen (dit was de minst mooie etappe) 2. Kobarid - Bovec: 21K waarvan 445m stijgen en 321m dalen 3. Bovec - Trenta (AAT): 21K waarvan 564m stijgen en 400m dalen 4. Trenta - Kransjka Gora (AAT): 20,4K waarvan 1179m stijgen en 990m dalen Tip: Ook in Bovec valt er vanalles te beleven: je kan gaan raften of kajakken op de Soca, er is een kabelbaan naar boven, je kan er gaan klimmen. Plan zeker een extra dag hier in!

Juliana Trail Slovenië

Hoe reis je goedkoop per trein van België naar Slovenië met de trein? Lees het op karavaan.be! de Karavaan nr. 4

25


Roadtrippen langs de Zwarte Zee

Roadtrippen langs de Zwarte Zee

Deze zomer koos ik niet voor Frankrijk, Spanje of Italië, maar voor het mysterieuze Bulgarije. Wat weet ik over dat voormalige Sovjetland? Niet veel. Niets eigenlijk. Onbekend, en onbemind? Of is er een goede reden waarom dit land een weinig bekende reisbestemming is? Ik zocht het voor je uit.

26

Tekst & foto’s: Emma Devriendt

Damian Kamp

de Karavaan nr. 4


De Zwarte Zee is ongeveer de grootte van Nederland, België en Duitsland samen. Deze binnenzee verbindt Zuidoost-Europa met West-Azië. Vanuit de lucht lijkt de Bulgaarse Zwarte Zee op een vakantieparadijs, met prachtige witte stranden en een azuurblauwe zee. Ik heb er deze zomer een tiental dagen vertoefd, tijdens een roadtrip langs de prachtige kustlijn van de Zwarte Zee. Ik genoot er van de zilte zee, de zwoele zomerzon en het zalig zachte zand onder onze zolen. De Zwarte Zee heeft haar naam gekregen door een dubbele betekenis van de Turkse term Kara - het betekent zowel noord als zwart. Daarnaast verwijst de term ook naar onherbergzaamheid. Oorspronkelijk werd de Zwarte Zee door de Grieken de Ongastvrije Zee genoemd, vanwege de vele zware stormen in de herfst en de winter. Nu is deze benaming helemaal niet meer van toepassing, want van de Bulgaren weet ik ondertussen hoe vriendelijk en gastvrij ze zijn. Ondanks de taalbarrière (Engels is er nog geen lingua franca) hebben we vaak leuke gesprekken gehad met vriendelijke locals.

Het Zwarte Zeegebied is doordrenkt van geschiedenis. Ik hou van het rijke, diepe gevoel van het verleden waar steden zoals Pomorie, Nessebar en Sozopol van overlopen. Zo rond de zevende eeuw voor Christus settelden Griekse kolonisators zich in Thracische nederzettingen langs de kustlijn van de Zwarte Zee. Die OudGriekse restanten vinden we er nog steeds. We beginnen onze roadtrip in Pomorie, een antiek kustdorpje gelegen op een schiereiland in de Zwarte Zee. Wanneer we aankomen is het meteen etenstijd, en we vinden een typisch Bulgaars visrestaurant, inclusief zicht op zee. Die eerste indruk van Bulgarije heeft het allemaal: mooi weer, prachtig zeezicht en lekker eten! Later die dag bezoeken we nog een plaatselijke kerk waar net een orthodox overgangsritueel plaatsvindt, en de grootste Thracische bijenkorf-tombe uit Bulgarije, gedateerd in de late 3e eeuw n.C. Cultuur en natuur gaan hand in hand in deze mooie stad.

de Karavaan nr. 4

Roadtrippen langs de Zwarte Zee

In Bulgarije staat het openbaar vervoer niet echt op punt, dus zorg je beter voor een huurwagen. Bij aankomst in de luchthaven werd ik opgewacht door een vriendelijke Bulgaar zonder voortanden. Hij had een kaartje vast met mijn naam erop. Ik voelde mij als een echte celebrity. Mijn verwachtte Citroën C4 bleek uiteindelijk een dubbel zo grote Opel Zafira te zijn. Ik had dit autohuurbedrijf gevonden op de vierde pagina van Google, dus ik had mijn twijfels over de echtheid, maar hier waren we, en voor ik het wist gingen we op pad. Bulgaarse wegen zijn als het hoofd van een gemiddelde puber: onvoorspelbaar en vol bulten. Bulgaarse chauffeurs zijn daarbovenop agressors die vaker hun claxon induwen dan hun rem, dus defensief rijden is de boodschap.

De geschiedenis achterna

27


centrum. Ons hotel bevindt zich vlakbij de Sea Garden, een park dat de drukke stad verbindt met het strand. We konden genieten van alles wat het enorme park te bieden heeft (een zoo, een pretpark, een aquarium, talloze speelpleinen) en van het kuieren langs de ellenlange kustlijn met z’n vele indrukwekkende stranden. De Griekse buurt is gelegen in het oude deel van de stad, waarin er ook veel restanten van de oude cultuur te zien zijn. De ruïnes van het oude Romeinse badhuis – de 4e grootste bewaarde thermen van Europa – is zeker een bezoek waard.

Een mooie combinatie van cultuur en natuur

Roadtrippen langs de Zwarte Zee

Windmolens jagen in Nessebar

28

Je wandelt Nessebar - het Brugge van Bulgarije - binnen via een lange brug met een antieke windmolen. Aan de ingangspoort staat een maquette van de oude stad, waarmee je je route gemakkelijk kan uitstippelen zonder één bezienswaardigheid te moeten missen. Eén van die bezienswaardigheden is de kerk van Sint-Sophia, middenin de oude stad. Het is een restant van een orthodoxe kerk, en prachtig bewaard gebleven (zie foto). In dit stadje kun je eindeloos slenteren over de antieke, kronkelende kasseiwegen. Tussen de gebouwen door vind je vaak kleine paadjes die leiden naar de kustlijn. Nessebar is wel duidelijk een toeristische trekpleister: naast prachtige kerken en ruïnes vind je er vooral veel souvenirshops. De volgende stop is Varna, de derde grootste stad van Bulgarije – na Sophia en Plovdiv – met de belangrijkste haven van het land. Deze plek heeft naar Bulgaarse normen een duidelijke grootstad-sfeer. Er zijn veel brede ingangswegen die leiden naar een groot druk stads-

de Karavaan nr. 4

Een vijftigtal kilometer ten westen van Varna bezoek ik Ovech Fortress, een middeleeuwse vestiging bovenop een berg. Een ongelooflijk staaltje architecturale acrobatie heeft hier plaatsgevonden. Bovenop de berg zien we de funderingen van een middeleeuws dorp die niet gemaakt was voor mensen met hoogtevrees:


de achtergevel van de huizen gaf namelijk direct uit op de afgrond. De oude sporen van de paardenkarren leiden naar de ruïnes van verschillende kerken, en het centrum van het fort: de wachttoren die beschermd wordt door een toegangspoort met ophaalbrug. Ook deze ruïne is enorm goed bewaard gebleven en is trouwens volledig gratis te bezichtigen – als je de eindeloze trappen naar boven kan beklimmen, natuurlijk. Ook de Aladzha Monastery, op een tiental kilometer ten noorden van Varna, is een architecturaal hoogtepuntje: hier leefden monniken jarenlang een ascetisch leven in een gigantische rots die ze zelf hebben uitgehold. De stenen woestijn van Pobitite Kamani, die we passeerden op terugweg van Ovech Fortress naar Varna, is dan weer een huzarenstukje van moeder natuur. Deze zandduinen bevat een zeldzaam natuurverschijnsel: honderden verschillende rotsformaties en natuurlijke zuilen tot wel 5 meter hoog. Volgens de plaatselijke gids is dit een magische plek, en op zijn aanraden bezochten we het Stenen Bos volledig op blote voeten, zodat we de helende energie beter in ons konden opnemen. Verschillende steenzuilen hebben hun eigen naam, vanwege de duidelijk herkenbare vorm, zoals ‘de familie’, ‘de eenzame man’, en ‘de soldaat’. Welke naam zou jij geven aan de stenen zuil op de foto?

Sozopol is een pittoreske kuststad, die zeker ook de moeite waard is te bezoeken. De Bulgaarse toeristen gaan hier in de zomermaanden massaal op reis om te genieten van het prachtige weer, de talloze gezellige restaurantjes met zeezicht, de smalle straatjes die overlopen van geschiedenis en cultuur, de Balkan-Mediterraanse fusiekeuken, en de algemene vrolijke vakantiesfeer die deze kleurrijke stad uitademt. Als kers op de taart kan je nog een bewonderenswaardige zonsondergang meepikken. Bulgarije is nog redelijk onbekend gebied, waar het toerisme nog hardop aan het bloeien is. Dat merk je ook aan het feit dat nog niet alles gecommercialiseerd is - vele prachtige ruïnes en oude architectuur kan je zomaar binnenwandelen, ze staan in het midden van de stad of naast een lelijke en alledaagse parkeerplaats. Het zou me niet verbazen als dit hoekje van de wereld de nieuwe opkomende reisbestemming wordt in Oost-Europa, vanwege de lage prijs, heerlijk eten en prachtige stranden. Geniet van de reis!

de Karavaan nr. 4

Roadtrippen langs de Zwarte Zee

’s Avonds verdwaal ik wanneer ik het “geheime strandje” ga zoeken. Een lieve Bulgaarse man wijst me de weg. Hij gaat me voor en probeert een gesprek aan te knopen, ondanks zijn gebrekkig Engels. Op een bepaald moment wijst hij in de richting van het strand en doet hij alsof hij zijn broek afdoet. Ik begrijp niet wat er gebeurt, en ik kijk hem stomverbaasd aan. De man blijft doen alsof hij zijn broek aan- en afdoet, en wijst naar het strand. Toen ik in de verte keek, zag ik ineens wat de man bedoelde: ik was op weg naar het naaktstrand. De man lachte gezapig met de verbaasde blik op mijn gezicht.

Uiblazen in Sozopol

29


Zo bezorgt reisbegeleidster Lotte je een originele citytrip in Marrakech Ik ben Lotte en zei in 2019 Bye Bye Belgium, dat kon je op tv zien. Op één van mijn reizen in Marokko kwam ik immers Rachid tegen. Die ontmoeting bleek grote liefde en een kantelpunt in onze levens. Ik ruilde mijn Brussel in voor zijn Marrakech, we kregen een zoontje Nizar én we openden ons ViaVia Joker Reiscafé.

Op citytrip naar Marrakech

Tekst en foto’s: Lotte Van Den Bogaert

30

Doordat we onze ervaringen, onze goesting en onze krachten bundelden, kunnen we als sociaal ondernemers een project neerzetten waarmee we positieve impact hebben. In de eerste plaats voor onze medewerkers en voor de wijk waar het ViaVia reiscafé ligt, maar natuurlijk ook voor onze gasten, die we een authentieke, unieke beleving willen bezorgen op hun citytrip in Marrakech.

is de poort naar Afrika! Dat voel en zie je aan de sfeer, aan het verkeer, aan de begroetingen, aan de kleding, aan het eten, aan het onderhandelen, aan de “inch’allah-mentaliteit”, aan de huizen, aan het weer,... Daarbij zorgen de palmbomen en cactussen voor een instant vakantiegevoel. In het voorjaar en het najaar is het rond de 25 °C en er is zelden een grijze dag.

Klaar om erin te vliegen, werden we in 2020 geconfronteerd met een pandemie. Ons geduld, dat van deze stad én dat van de reizigers werd danig op de proef gesteld. Gelukkig konden we wel openen voor de Marrakchis (de inwoners van Marrakech). Maar nu hunkert ons dakterras naar gasten, ontdekkers, toeristen in deze schone stad! Ik geef je alvast 6 redenen om dit najaar of voorjaar voor een citytrip Marrakech te kiezen!

Wij moedigen fietsen enorm aan en zijn vrienden van Marrakech Green Wheels. Een lokale gids fietst met je mee langs de klassiekers én langs zijn of haar persoonlijke favorieten. Je krijgt een goed overzicht van hoe de medina én het nieuwe stadsgedeelte in elkaar zitten. Iets wat je op je eentje moeilijk voor elkaar krijgt, neem dat van me aan!

#1: Instant vakantiegevoel aan de poort van Afrika

Marrakech is een walhalla voor souvenirshoppers. Maar: waar moet je beginnen? En waar vooral niet? Er zijn honderden artiesten en ambachtslui die met veel passie en kennis

Als je in Marrakech landt, merk je meteen dat je op een ander continent bent. Marokko

de Karavaan nr. 4

#2: Fietsen in de medina

#3: Op bezoek bij artiesten en ambachtslui


Links: Op fietstocht met Marrakech Green Wheels - Linksboven: Je hebt een prachtig uitzicht over de stad in de ViaVia - Boven: Je kan genieten van het dakterras: Rechtsboven: Maar ook binnen is het prachtig ingericht.

#5: Een kookworkshop van markt tot bord

Van streetfood tot de meest fancy restaurants: lekker eten staat centraal in Marrakech! Op je citytrip ga je zelf aan de slag om de geheimen van de Marokkaanse keuken te ontdekken. Dat start al op de markt waar groenten en fruit, vis en kip, olijven en gekonfijte citroenen worden verkocht. Je proeft en ruikt de specerijen en brengt er je zelfbereide gerechten mee op smaak. Natuurlijk staat er een traditionele tajine op het menu en ook enkele Marokkaanse salades. Smakelijk, Bismillah!

#4: Natuurlijke wellness in een sprookjesachtige hammam

#6: Laat ons je verwennen in ViaVia Marrakech!

Om je letterlijk onder te dompelen in de Marokkaanse cultuur, brengen we je naar één van onze favoriete hammams. Het is pure verwennerij, dus zeker doen! Je krijgt een uitgebreid warm bad en een scrub met natuurlijke producten. Het is misschien eerst even schrikken hoe hard je huid geschrobd wordt met bruine zeep, maar het zacht babyvelleke als resultaat voelt heerlijk! Ook de deugddoende massage maakt het sowieso af. En dat alles in het sprookjesachtige decor van een traditioneel badhuis.

Hoe kan het ook anders: ik ben best fier op ons ViaVia Reiscafé! Dus dit is zeker een goeie zesde reden om op citytrip naar Marrakech te gaan. Van een oud pand hebben we een karaktervolle plek gemaakt. Mét dakterras, dat je een uniek zicht geeft over de medina.

Met Joker op citytrip naar Marrakech? Boek je citytrip in groep of met je eigen gezelschap via joker.be/marokko

Rachid, ik en ons team kijken ernaar uit om onze gasten culinair te verwennen. Je bent dus héél welkom. ViaVia is een echte ontmoetingsplek, je kan er een mondje Darija leren, je pikt misschien wel een mini-optreden mee. Van harte welkom, merhaba!

de Karavaan nr. 4

Op citytrip naar Marrakech

aan hun kunst en producten werken. Handwerk vind je in heel veel vormen: houtbewerking, leerlooierij, metaalbewerking, schilders, wevers,... Meestal gaat het om traditionele technieken en zit er in de patronen veel symboliek. ViaVia neemt je op een wandeling mee naar enkele ateliers zodat je de tijd kan nemen om het verhaal achter je souvenir te leren kennen. Zo zie je de souk en het soms overweldigende aanbod aan souvenirs op een heel andere manier!

31


Avontuurlijke Winterreizen

MET JOKER NAAR DE SNEEUW

In groep of met je eigen bubbel Kies je favoriete reisprogramma

Zotte activiteiten Rijd met de hondenslee of slaap in een iglo

Meerdere bestemmingen Ga naar Finland, Zweden of Turkije

Topservice Als het goed gaat en bij problemen Volg ons op

Bekijk ons aanbod

instagram.com/jokerreizen facebook.com/jokerreizen

joker.be/sneeuwreizen


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.