De Karavaan juli 2018

Page 1

an vzw sch rift van Kar ava 3-m aan del ijks tijd nr. 3 win tigs te jaa rga ng ent Vier 8 201 tem ber Gee rde gem vaa rt 96 juli - aug ust us - sep v.u. Ger d Ver tom men pen X wer ifte kan too r 209 9 Ant 280 0 Mec hel en Afg

Samen Sterker

Jovo in Benin

't Is verdomme een land waarvan ge de schoonheid moet ontdekken!

BOOK - pack - leave

Eislek Trail: 4 dagen avontuuur, vlakbij

Reisbegeleiders op pad

Dit is de allereerste keer


Voorwoord Reisfoto: Jordanië Dit is de allereerste keer! The Roadtrip IV De wederzijdse impact van toerisme? Karavaan-@genda Column / De uitdaging Jovo in Benin BOOK -PACK - LEAVE / Eislek Trail Reisverhaal / Costa Rica Avontuur Around the world langs de ViaVia Reiscafés Joker: Duurzaam reizen wint! Jij ook?

3 4 6 10 14 19 20 21 24 26 32 34

Marnick Luxem

Katrien Heleu

Inhoud + Colofon

Loes Messens

2

Colofon Cover: Dirk Dierickx Samenstelling: Jonathan Cooman Teksten: De vermelde reisbegeleiders van Karavaan en gastauteurs Eindredactie: Annelies Buys Lay-out: Jonathan Cooman Druk: Drukkerij Antilope De Bie Papier: cyclusprint, gerecycleerd en chloorvrij

de Karavaan nr. 3

Marijke D'Herde


Tom Van den Borne Voorzitter Karavaan vzw

I

k zit rustig in de avondschemer in mijn kleine stadstuin te genieten van een glaasje en enkele kersen terwijl de geur van de kamperfoelie aanzwelt. Weinig zaken zijn bij mij zo gelinkt aan de komst van de zomer als die geur. Het gekwetter van de gierzwaluwen hoog in de avondlucht versterkt dat gevoel. En binnenkort kan ik de eerste oogst van de vijgenboom halen, de zomer is er dus bijna. Als de Karavaan eenmaal in je brievenbus zit, staat de vlinderstruik al overal haar intense honinggeur te verspreiden. Bij de wissel van de lente naar de zomer zijn de geuren het meest intensief, of dat lijkt toch zo. Tijdens de wandeling daarstraks passeerden we eerst een rozelaar in volle bloei om dan langs een weiland met geurig vers gemaaid hooi te passeren. En dan volgde nog een lindedreef in volle bloei, vol hommels en bijen die ook op de zoete geur waren afgekomen.

Midzomernachtgeuren Ook op reis zijn er natuurlijk flink wat geuren en smaken die blijven hangen en die de nodige nostalgie opwekken. Dat gaat van de geur van dennenhout in een echte Finse sauna tot alle mogelijke kruiden die verkocht worden in bazaars over heel de wereld. Maar enkele smaken en geuren zijn toch erg blijven hangen.

Zo waren de meloenen uit Kashgar, in de oudheid al wereldberoemd langs de Zijderoute. Als je nu in de zomermaanden in West-China reist, dan kan je echt overal op de marktjes torenhoge stapels meloenen vinden. Ondanks dat aanbod deed onze gids er uren over om te beslissen welke hij nu juist wilde kopen, kwestie van echt de allerbeste te hebben. En als je in Centraal-AziĂŤ reist, kan je overal verse granaatappels vinden, het zijn beslist overal de meest sappige en smaakvolste exemplaren.

Maar het hoeft niet altijd even exotisch. Een gewone tomaat is plots geen gewone tomaat meer als je die vers van het veld in de Albanese Alpen op je bord krijgt. De zon, de volle grond en de goede zorgen leveren een echte smaakbom op. En aardbeien die in juli in Noorwegen hoog boven de fjorden onder de middernachtszon groeien, hebben ook echt meer smaak en geur.

de Karavaan nr. 3

Vooraf

Binnenkort hoop ik dan weer moerbeien te plukken. In de winkel niet te krijgen wegens veel te delicaat. Maar in GeorgiĂŤ gaan ze rijp zijn op het moment dat we er met onze Joker-groep passeren. En voor wie nog nooit moerbeien heeft gegeten: ze groeien aan bomen, zien er uit als lange bramen en zijn zo mogelijk nog veel kwetsbaarder. Proper moerbeien eten lukt zeker niet, je handen en je mond zien sowieso donkerpaars. Maar waarom zouden we ons dat moeten aantrekken als het zomer is en we op vakantie zijn?

3


Reisfoto

4

de Karavaan nr. 3


Jordanië Ain't no river wide enough! “De Siq Trail in Wadi Mujib was een van de absolute hoogtepunten van onze reis in Jordanië. De kloof op zich spreekt al tot de verbeelding, maar de uitdaging van de trail maakt het nog een stuk spectaculairder. Als we de waterval wilden bereiken, moesten we zwemmen, op rotsen klimmen, via ladders en touwen verder klauteren én elkaar daarbij helpen. Samen grenzen verleggen is super, dat staat als een paal boven water!” Tekst: Julie Van Oost Foto: Sam Maes

Reisfoto de Karavaan nr. 3

5


Dit is de allereerste keer! Onze eerstejaars reisbegeleiders hebben er superveel zin in, zoveel is duidelijk! Na een jaar intensieve vorming gekregen te hebben, weten ze alles van de hoogte- en pijnpunten die er op een Jokerreis kunnen zijn.

Dit is de allereerste keer!

Het zijn ondertussen ware experts op het gebied van groepsdynamica, financiĂŤn op reis, EHBO en veel meer. Toch zijn er ook nog wel wat zaken die hen kriebels in de buik bezorgen. Er kan namelijk veel gebeuren tijdens een Jokerreis!

6

We vroegen enkele eerstejaars hoe het voelt om aan de aftrap van hun eerste reis als begeleider te staan. Tekst: Jody Boeckx Foto's zijn telkens van de begeleider

de Karavaan nr. 3


Lara begeleidt in juli de GO-26 naar Cambodja en Thailand “Ik vind het erg spannend, die eerste reis als reisbegeleider. Ik heb al wel wat Jokerreizen gedaan als deelnemer, maar nu moet ik de verantwoordelijke reisbegeleider zijn! Dat gaat nog wel een uitdaging worden! (lacht)"

Marnick begeleidt in september de GO-26 naar Peru “Het meeste kijk ik uit naar de driedaagse trekking met als spectaculair doel de ruïne van Machu Picchu en de zonnepoort. Ik ben vorig jaar al in Peru geweest maar toen stond dat niet op het programma. Nu wel! Tijd om samen met de groep op avontuur te gaan!. Ik ben wel nieuwsgierig naar de evaluatie van de deelnemers na de reis. Hebben zij effectief de reis van hun leven gehad? Hoe kom ik over als reisbegeleider naar de groep? Ik heb veel geleerd uit de sessies groepsdynamica tijdens de vorming. Ik probeer er zelf echt op te letten om met ik-boodschappen te werken. Ik vind het essentieel dat je de juiste boodschap en de juiste informatie op een correcte manier overbrengt. Ik betrap me er nog op dat ik nog niet straight to point genoeg ben en zelf de stilte wil opvullen, terwijl je de plaat af en toe even moet pauzeren en de andere persoon moet laten spreken. We blijven oefenen! Ik kijk er hoe dan ook enorm naar uit om met dertien jongeren op stap te gaan en nieuwe mensen te leren kennen met verschillende levensstijlen. Ik hoop om echt als groep op te kunnen trekken en vooral ons te amuseren. Daar als reisbegeleider aan kunnen bijdragen en de reis tot een goed einde te brengen, is absoluut prachtig!”

Dit is de allereerste keer!

"Ik ben ook heel benieuwd naar mijn groep. Het is me al duidelijk dat er koppeltjes bij zijn. Voor mij is dat niet zo speciaal, ik heb dat zelf op reis als deelnemer ook al meegemaakt in de groep.. Dat waren echt superleuke koppels! Soms hoor je natuurlijk andere verhalen die me zenuwachtig maken. Koppels die enkel oog hebben voor elkaar en zo de hele groepsdynamiek in de war sturen. Ik hou toch vooral mijn eigen ervaring voor ogen."

de Karavaan nr. 3

7


Niels begeleidt in september de Go-26 naar Cambodja en Thailand “Ik heb zelf vroeger al een paar Jokerreizen als deelnemer meegedaan. Dit wordt mijn eerste reis als begeleider. Vooral het financiële plaatje is voor mij iets nieuws. Op mijn eerdere Jokerreizen als deelnemer werd er een pot gebruikt om het geld te beheren. Nu wordt er vooral met apps, zoals Splitwise, gewerkt. Dat werd dan ook uitvoerig geoefend tijdens de opleiding. Ik ben erg benieuwd naar de verschillende gedragspatronen die bestaan en ontstaan gedurende de reis bij de deelnemers en bij mezelf. Tijdens de vorming hebben we dit uitvoerig besproken en geleerd hoe je hier als begeleider mee om kunt gaan. We gebruiken hier bijvoorbeeld de ‘Roos van Leary’. Ik houd dit zeker tijdens de reis in mijn achterhoofd. Ik kijk het meest uit naar de jungle trekking in het noorden van Thailand. Hopelijk komen we een olifant tegen… of nog spannender: de neushoornvogel!”

Dit is de allereerste keer!

Robin begeleidt in juli de Avontuur naar Thailand

8

“Mijn groep is erg gevarieerd, dat maakt het wel spannend. De deelnemers zijn tussen de 20 en de 40 jaar oud. Vaak hebben ze zich samen ingeschreven, dus het zal geen reis met allemaal onbekenden zijn. Dat wordt natuurlijk wel een uitdaging om de groepsdynamiek in balans te houden. Als er bovendien enkelen bij zijn die nog niet veel buiten Europa gereisd hebben, moet ik er rekening mee houden dat zij mogelijk een cultuurshock zullen krijgen. Ik ben nog wat zoekende naar mijn rol als reisbegeleider. Ik wil iedereen ondersteunen of begeleiden waar nodig maar ik vind het ook wel belangrijk dat ik in de groep sta en niet erboven of ernaast ga zweven en dat we als groep een consensus kunnen bereiken. Hoe dan ook heb ik er superveel zin in! Laat maar komen!”

de Karavaan nr. 3


Word reisbegeleider!

Bij Karavaan kan je een gecertificeerde opleiding tot reisbegeleider volgen. Tijdens de opleiding word je helemaal klaargestoomd om de avontuurlijke groepsreizen van Joker Avontuur en Go-26 te begeleiden. Duurzaamheid is hierbij heel belangrijk.

Onze opleiding duurt twee jaar, bestaande uit verschillende meerdaagse en twee stagereizen van minimaal 14 dagen (jawel, mĂŠt Joker-groep).

Meer info en inschrijven op www.karavaan.be

de Karavaan nr. 3

Word reisbegeleider

GeĂŻnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen voor het selectieweekend op 29 en 30 september. Op dat weekend neem je deel aan uitdagende rollenspelen en groepsopdrachten. Samen ontdekken we of je uit het juiste hout gesneden bent om een Karavaanbegeleider te worden.

9


The Roadtrip IV

VEN LEU ER WAT D TRIJ S D WE LIFT

Vertrek aan het station van Leuven. We gaan direct op zoek naar zoveel mogelijk verschillende vervoersmiddelen en vinden er wel 10. Met de roze bus zijn we snel vertrokken naar onze verrassende bestemming: Straatsburg! Tekst en foto’s: Katrien Heleu

We krijgen nog een ge heime enve blijk t dat w loppe mee, e in team ‘w ate onze andere teamgenote r’ zitten. Doel: ritueel ontl n vinden en eden. Nu sl ieders apen, morg we fris en m en moeten onter zijn vo or onze eers te lif tdag!

an o m oudt ons erv rh e e w ts ie nt! N estemming Ai, het rege eerste lif tb e d r a a n n g aa tsburg. We op zoek te reske Straa to el it p ie o o en zijn al sn in het m . eime schrift h im e ge h t is e u h g n E ontcijfere ateaux du h C is o Tr n e s r le van e o p we g na a derzoeken even en on ro uselle zit p o t e M h a La N bron van e d ij b ijn l o p. Moezelw lif tdag er a onze eerste

The Roadtrip IV

Een warme douche, ge zellig same met d e and nzijn ere teams e n lif tavontu delen, een ren sp e lletje kubb vuurtje om en e en ons aan te warmen, h M e t d e mu eerlijk! n verdienen ku ten die we onderweg nnen we vo or- of nade kopen op d len e veiling. G elukkig mo we morgen eten geen gitaar, flamingo of plank me ezeulen. An d e re teams hebb en me er (on)gelu k!

10

de Karavaan nr. 3


We duiken de stad in o m punten te sprokkelen en moeten de hulp inro van plaatse ep e lijke Bazela ars om de co n te kraken. 3 de 870 blijk t ju ist e n na n o g e en kort bezo te zijn broekzakke e k aan h e t nmuseum zi jn we weer weg! We vi op nden snel e en lif t uit d en twee vr e stad iendelijke d ames brenge bijna helem n o ns a a l na a r h e t volgende Onderweg punt! kunnen we no g e en pa rolschaatse ar n sc in onze zak! oren, 50 bonuspunten Na e en o p d racht aan d fontijnen va e n Biel (of B ienne) genie we van een ten fris Zwit sers pintje en w welverdien at de rust.

We trekken snel verder, onze lif tdu met imen in de lucht. De competitie zit er al goe d in! In Bazel spott en we de cr ew m e t de verrekijk er en neme n we het bootje naar de ove rk a nt van de rivie r. e en vroeg met e dag start d n ata! e rr lg fe vo a e vi D ur: een tu n o av ing k lij im rgbekl m ongelofe tuurlijke be n o e d av n e ze e lg d r de vo T ijdens s tegen voo k p ti ie if e n w g a n e m kom Wat een l! e az B g: genieten! bestemmin op de top, uitzicht van

The Roadtrip IV de Karavaan nr. 3

11


The Roadtrip IV

e locatie. tige idyllisch het ch ra p n e e p op lig t op aswork sho De camping t nog een ka efjes, proeven van a a st s d n ’s Avo wat pro ke kees’. . We doen lf een ‘bolle pasta ze n programma ke a m n de de kazen en te sluipen e verschillen r er echt in ! Mo e en ge n n o re h vo e d ls nooit te a Nu begint zo tste k o o n k t da or onze laa pesto smaa tenten in vo ze n o e w n ipe voldaan kru lif tdag!

12

an bij de als eerste a We komen a r we e e n Murten wa n va r u u am moeten stadsm met ons te rk e t w w u o eg staat da legob mmer geno Ja n . e n p e w Lo . u d o a b na n de st ere kant va d . n p a a h e d sc n d a o a en is de bo en onthoud

de Karavaan nr. 3

De volgend e ochtend m gewoon ve ogen we nie rtrekken. O t ndertussen we onze te kennen amgenoten , tege hun rituele n: boterham nstanders en snijden, alt men diagon ijd TOP zeg aal gen, links d High fiven. rinken of Onze nietso ntgaande b het allemaa lik heeft l gespot (en we h e b b e n teams omge enkele kocht om a an informa komen). Va tie te ndaag staa t er teamw programma ork op het . Samen me t ons team op zoek na g a a n we ar gemarke erde stene water en sp n in het elen we ee n vlag gene stafette.


voor we aat vlot en Het lif ten g R o m o nt in e staan w het weten ken oorden zoe w a a r we w groot n een reuze met vuur in ag staat a d n adsel. Va ra rd o o w is kru oute op lijke bonusr er een moge a naar Gruyère m het program . Het van de kaas) er , d a a rd e d (in we n lle groot, zu , we dilemma is ch a r a a M ken? n op tijd gera e m het rvers en ne zijn toch du geluk, de route is e en risico! Wat oi! wondermo

L a a t s te et als TOPp appe naar L aus a klimme unt de beklimm nne met n!) van in g (weer e en g al We zijn a a n g e ko r o t e h o u t e n t o r e n. o c hte n d men! De bli v in de wa jk t dat we de o olgende ver winn cht slep en in Onze lif tduimen : een ballonva g ar t! zichzelf heb b en ge g ’t prachtig even en wij dr beste van o men v e plekke an n f ijne me nsen die die we zagen e de n de we o nt m B e dank t aan o n o ze fanta et hebben. stische dikke du crew, im!

The Roadtrip IV de Karavaan nr. 3

13


Wat willen we (laten) zien? De wederzijdse impact van toerisme Tekst: Jonathan Cooman Foto’s: Marijke D’Herde

In mei 2014 is Moses de buschauffeur en gids van een Joker-groep in het wondermooie Oeganda, een land dat na de bloederige dictatuur terug zijn status krijgt van toeristische topper in Afrika. De reisbegeleider van de groep, Marijke D’Herde, was daar echter met een duidelijke opdracht: Hoe krijgen we meer ontmoeting met de lokale bevolking in de Oegandareis? Ze daagde haar chauffeur uit: “Moses, we hebben tot hiertoe écht genoten van al het moois dat Oeganda te bieden heeft maar we willen de ménsen leren kennen! Kan jij dat regelen?” De wederzijdse impact van toerisme

En Moses, kon jij dat regelen?

14

Moses: “Ik had eerst geen flauw idee wat Ma-

rijke en haar groep wilden zien. Ik vroeg steeds opnieuw “wat wil je zien?” en Marijke gaf me telkens opnieuw Carte Blanche. Het is niet gemakkelijk om initiatief te nemen. Tijdens het opgroeien hebben we geleerd te volgen. Nu hebben we geleerd om ons niet langer te verstoppen en stellen we onszelf de vraag: wat willen we laten zien?”

Dat is nog een invloed van het gruwelijke verleden van Oeganda?

Moses: “Het verleden van Oeganda beïnvloedt ons inderdaad nog steeds. Maar niet alleen

de Karavaan nr. 3

slecht! In de jaren zestig en zeventig was Oeganda gekend als toeristische topbestemming. Er heerste vrede en door het geweldige klimaat was er een overdaad aan natuur en voedsel. In Oeganda was het goed leven. Dat veranderde met de komst van de dictator Idi Amin… Dat is allemaal niet zo lang geleden. De kinderen die hun ouders, familie of vrienden verloren zijn, zijn op dit moment zélf ouders. Dat geldt ook voor de meisjes die ontvoerd werden en moesten dienen als slaven om te koken of als seksslavinnen. Sommigen konden ontsnappen en leven nu gewoon mee in de community. We zijn opgegroeid met geweld en dat zit er nog steeds in.”


Marijke, Moses en een deel van de community op de training in Moroto.

Hoe merk je dat dat nog steeds een rol speelt?

"We zijn opgegroed met geweld. En dat zit er nog steeds."

Moses heeft al een hele weg afgelegd om het toerisme met zijn community uit te bouwen. Maar aan enthousiasme onbreekt het niet!

lachte! Dat trof haar enorm. Het is pas op die momenten dat je beseft hoe groot de impact van die geschiedenis is! Nu weet ik wat ik zou antwoorden als mensen mij vragen “welke invloed heeft de geschiedenis van Oeganda op jou.” Want dat is niet zo gemakkelijk. Wat is de geschiedenis van België op jou?”

Goede vraag! (Denkt hier toch enkele minuten over na) Door een erg lange periode van vrede, zijn we steeds meer gaan willen. Gewoon is niet meer goed genoeg. We zijn heel veeleisend geworden, denk ik, voor onszelf en voor anderen.

Moses: “Dat kan kloppen! Ik was vroeger erg geïrriteerd als toeristen na een uurtje op safari terug wilden keren als ze geen dieren hadden gezien, alsof dat op commando kan?! In februari was ik op bezoek in België bij Karavaan en Joker. We zijn onder andere de zoo gaan bezoeken en nu snap ik dat. In België worden behoeften erg snel vervuld. Wil je een olifant zien? Dan kan dat binnen twee uur geregeld worden, gewoon de auto in en hop, naar de Zoo. Bij de natuur werkt dat zo niet.”

de Karavaan nr. 3

De wederzijdse impact van toerisme

Moses: “Het zit in de manier dat we denken. Wil je iets? Dan gebruik je seks, geld of geweld. Ook ouders gebruiken geweld om hun kinderen te leren luisteren. En natuurlijk werkt dat! We zagen dit ook als Marijke naar Oeganda kwam om de community voor te bereiden op het ontvangen van Westerse gasten. Ze gaf er ons training in geweldloze communicatie. Kort door de bocht leer je communiceren met liefde. Eén van de vrouwen die de training volgde kwam op een moment te laat thuis en haar man was haar in de deur aan het opwachten. Ze dacht dat ze zeker in de problemen zou zitten maar hij vroeg haar “Hoe was je dag?” Dat doet hij anders nooit. Zij vraagt hem “mag ik je knuffelen?” Dat is eveneens iets wat niet gedaan wordt normaal gezien. En ze mag hem nog knuffelen ook! Ze pakken elkaar vast, hij is blij en zegt haar “ga jij morgen maar terug naar die training.” We leerden er ook dat kinderen moeten kunnen spelen. Dus in plaats van de gebruikelijke klusjes vroeg de vrouw aan haar zoontje om de dieren eten en water te geven en daarna mocht hij gaan spelen bij de rivier. En de jongen

15


"Na je bezoek maak je deel uit van onze community. Je krijgt zelfs een nieuwe naam."

Sinds kort heeft Moses zijn eigen tour busje, in samenwerking met Joker. Moses investeert in de community met de inkomsten van de Entwiga community tours.

Hoe werken de Entwiga Community, Joker en Karavaan samen?

Moses: “Na dat eerste positieve contact met de groep van Marijke in 2014 zijn we samen in een project gestapt. Marijke kwam vanuit Karavaan trainingen geweldloze communicatie geven aan de ontvangende gezinnen en Joker besloot om een renteloze lening af te sluiten zodat we ons eigen tour busje konden financieren.”

De wederzijdse impact van toerisme

Wat betekende deze samenwerking voor die gezinnen?

16

Moses: “Zij zagen voor deze samenwerking wel af en toe toeristen passeren maar ze wisten verder niets van hen. Waarom wilden ze zien hoe ze leefden? En wat willen ze dan zien? Er was geen uitwisseling. Bij geweldloze communicatie neem je eigenlijk een stap terug en onderzoek je samen welke behoeften er leven en hoe die vervuld kunnen worden. Dat kan over openheid gaan maar evengoed over de behoefte aan veiligheid. Zo connecteer je gemakkelijker. Je leert van elkaar zonder te oordelen of beschuldigen.”

Een heel open vorm van communicatie, zeg maar? Moses: “Het gaat inderdaad voor een stuk

de Karavaan nr. 3

over open communicatie. En dat is niet gemakkelijk! In Oeganda was het ronduit gevaarlijk om open te communiceren en dat leerden we al heel vroeg als kind. Je vertrouwde jezelf en anderen niet. Het heeft tijd nodig om die barrières terug af te bouwen.”

Wat heeft deze samenwerking voor jou betekend?

Moses: “Ik ben zelfzekerder geworden en heb mijn eigen cultuur beter leren kennen. Ik zie nu ook wat toeristen zo aantrekt in Oeganda.”

Wat mogen mensen verwachten als ze bij jou in de community op bezoek komen?

Moses: “Elke groep of elke toerist die ons bezoekt maakt een unieke ervaring mee. Eerst wordt er afgetoetst waar de interesses liggen. Aan de hand van die interesses begin ik rond te bellen. Daar hang het vervolg van af: mee op schok met een taxichauffeur of helpen in het hospitaal, het kan allemaal! Je doet alles mee van begin tot einde. Er zijn steeds meer gezinnen die aansluiten.”


Marijke gaf verschillende trainingen in geweldloze communicatie.

"Ik zie nu ook wat toeristen zo aantrekt in Oeganda." Hoe zie jij de toekomst voor jezelf en de community?

Welke impact heeft het bezoek op de toeristen?

Moses: “Ze staan meer open naar andere culturen, krijgen een unieke inkijk in het dagelijkse leven in een compleet andere context, sommigen houden contact en kijken met een warm hart terug op de ontmoeting. Zo ervaren wij dat zelf ook! Iedereen is welkom. Onze bezoekers maken na hun bezoek mee deel uit van de community en krijgen zelfs hun eigen naam. Dat is traditie bij ons: iedereen heeft zijn officiële naam en zijn koosnaam. Die laatste kies je niet zelf maar krijg je van je naasten. Wie graag zijn koosnaam leert kennen, is dus bij deze uitgenodigd. We hebben hier een duidelijke slogan: When you come as a tourist, we receive you as a guest.”

Op bezoek bij de Entwiga Community? Je vindt de community op Facebook als @EntwigaUganda Ook Joker bezoekt de community op hun groepsreis naar Rwanda & Oeganda. Meer info op www.joker.be/rwgu

de Karavaan nr. 3

Rubriektiteltje

Moses: “Als het busje is afbetaald willen we graag een tweede busje aankopen. Dat verdubbelt ineens onze capaciteit. Het geld gaat ook terug naar de community. We hebben nu al een ecologisch project opgestart om inheemse bomen te kweken die we voor een kleine prijs aan de man brengen. Zo gaan we de strijd aan tegen de geïntroduceerde Eucalyptusboom die in groten getale wordt gekweekt. Ze groeien snel en zijn zeer goedkoop maar ze hebben enorm veel water nodig en putten de grond uit. Het voortbestaan van onze eigen boomsoorten komt zo in het gedrang. We zoeken hiervoor zaden in het bos, laten die groeien en geven ze mee. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het creëert ook jobs! Bos betekent werk. Daarnaast bieden we jongeren safari’s en dergelijke aan zodat ze zelf Oeganda leren kennen zoals de toeristen dat doen. Zo maken we ze bewust van de waarde van onze eigen natuur. Ten slotte openden we ook een computerschool om jongeren te sterken in ICT en hen zo een voorsprong te geven op de arbeidsmarkt.”

In deze setting kan je een groepsfoto toch niet laten liggen?

17


Spel, plezier en een stevige uitdaging staan je te wachten. Geniet van hee rlijke foodtrucks, een game-hall, chillen in de loun ge en fuiven op een echt st ra nd! Zien we jou ook op onze beachpart y?

18

t s e F Go de Karavaan nr. 3

- CadX (Antwerpen) Zaterdag 13 oktober Party only â‚Ź 7 zigers Play & Party â‚Ź 10 // nkel Joker Go-26-rei E // be n. aa av ar .k w Inschrijven op ww


Karavaan-@genda Alle informatie over ons volledige activiteitenaanbod vind je op www.karavaan.be onder Activiteitenkalender.

12 - 18 augustus

Off the grid - Europese jongerenuitwisseling (Kasterlee)

Hoe zou het zijn om een sociaal netwerk uit te bouwen zonder sociale media en technologie? Het enige waarop je aangewezen bent, is de natuur en elkaar. Je verdwijnt een week van de radar en gaat backto-basics: off the grid! Volzet

19 oktober

Debat Souvenirs Sans Soucis (Leuven)

In dit debat vragen wij jouw mening over enkele stellingen en zie je meteen de standpunten van andere deelnemers. Via experten krijg je tips & tricks om jouw reis nog duurzamer te maken op het vlak van souvenirs! Gratis maar wel met inschrijvingen

9 - 11 november

Op wereldreis in Rotterdam (NL)

31 augustus - 2 september

Tweedaagse kanotrekking in Nederland (Biesbosch - NL)

We gooien de tenten in onze kano's en varen twee dagen door het prachtige Nederlandse natuurdomein 'De Biesbosch', net over de grens. 's Avonds genieten we van een welverdiende BBQ en relaxen we rond het vuur. Een perfecte manier om op een avontuurlijke manier en met een toffe bende te genieten van een onbekend stukje natuur. €107 voor overnachting, kampeermateriaal, kano's en maaltijden

8 - 23 september

Karavanen in Thailand (Rondreis)

7 - 9 december

Survive the Mansion (Wijgmaal)

Je krijgt één weekend de tijd om het geheim van de Remy te ontdekken. Elektriciteit, water en internet zijn schaars. Regelmatig krijg je een nieuwe beperking. Beredder je met de middelen van weleer en win moderne verworvenheden terug. Het kasteelpersoneel helpt je op weg. €99 voor het volledige weekend, maaltijden en overnachtingen inbegrepen.

Karavaan-agenda

We proeven met al onze zintuigen van de rijke Thaise cultuur & natuur. We gaan naar de jungle en bezoeken een kamp waar olifanten in hun natuurlijke omgeving opgevangen worden. We trekken naar één van de prachtige eilanden van Thailand om te relaxen en te genieten van de parelwitte stranden en het rijke onderwaterleven. Deze reis is toeganikelijk voor jongeren met en zonder licht fysieke beperking. Laatste plaatsen // €2224 (basisprijs en budget)

We ontdekken in kleine groep de indrukwekkende skyline, boeiende geschiedenis, toonaangevende musea, hippe bars en de grootste haven van Europa. Je citytrip Rotterdam maken we pas echt compleet wanneer we proeven van haar wereldkeuken (met meer dan 170 nationaliteiten) en met een fietstocht (30 km) naar de molens van het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. €120 voor overnachtingen, tours, fietsen en begeleiding. €60 budget ter plaatse.

Inschrijven of meer informatie? Surf snel naar www.karavaan.be de Karavaan nr. 3

19


Column Peter Van Dinter

De uitdaging We schrijven Ardennen, in het laatste decennium van de vorige eeuw. Mijn eerste kampeerervaring heb ik zo’n dikke twintig jaar geleden opgedaan, toen de millennium-bug nog verre toekomst was, en gsm’s nog dure, zeldzame objecten waren die vooral werden gebruikt om snake te spelen. Althans voor middelbare schoolstudenten als mezelf. In iets wat op school bestemd werd als de uitdaging moesten teams van twee of drie, veelal onbekwame, adolescenten een kleine dropping - twee overnachtingen in een tent en wat avontuurlijke groepsopdrachten - trachten te overleven. Normaal gezien waren ik en m’n kameraad met twee, maar op het laatste moment viel een andere leerling uit, en werd een andere kompaan in ons team geworpen. Als kanttekening moet ik erbij vertellen dat geen van ons drie ooit in een jeugdbeweging één geworden was met de natuur. En hoewel we allen over een trendy trekking-rugzak van de betere avontuurlijke speciaalzaak beschikten, was die eerder gevuld om een weekendje in een recreatief bungalowpark het mooie weer te maken dan door de drassige beken en modderheuvels te hengsten.

Column Peter Van Dinter

Maar goed, de ene had genoeg sokken bij, de andere wondpleisters, en de derde wat pakjes druivensuiker. Met een karrenvracht flauwe humor trotseerden we alle hindernissen die ons werden toegeworpen. Waaronder: het grillen van een stukje vlees met wat aanstekers omdat het gasvuur het – natuurlijk - niet deed; het opzetten van de toen al 25 jaar oude en loodzware tweepersoonstent die te lang op zolder had gelegen; en het met z’n drieën knus slapen in die tent, die door de mottenballen heerlijk geventileerd was en voor extra verkoeling zorgde tijdens de stortregenbui.

20

Het zijn krachtige herinneringen, waarbij je continu moest spartelen om het ervaren van feitelijk lijden om te zetten in een fijne levenservaring - zelfs vele jaren later. Iets wat m’n toenmalige kompanen groen lachend zullen beamen. Sinds die samen uit, samen thuiservaring heb ik de smaak voor het kamperen onherroepelijk te pakken, en ben ik een doorgewinterde... glamper geworden. Laat die bubbels maar vloeien!

de Karavaan nr. 3


Jovo in Benin

Tekst en Foto's: Loes Messens

de Karavaan nr. 3

Jovo in Benin

Benin, 't is verdomme een land waarvan ge de schoonheid moet ontdekken. Want aankomend in Cotonou zag ik het niet direct. De eerste dagen voelden als weken maar geloof mij, langzaam aan sijpelt het prachtige binnen. Het is als een smoelentrekker, eerst even door het zure stuk.

21


Een onvergetelijke Noord-Zuid-ervaring Loes trok naar Benin voor de bachelor na bachelor Internationale Samenwerking Noord-Zuid die ze volgde aan de UCLL. Door zes maanden ervaring in het Zuiden wilt de Banaba je versterken in je positie als kritische en geëngageerde wereldburger. Zoals je hier kan lezen gaat dat niet zonder slag of stoot. Ook op NoordZuid-stage? Check dan www.ucll.be

Jovo in Benin

Het nieuwe, het gewoon worden, het minder vreemdeling voelen, het went allemaal.

22

Door me te laten meenemen in het levensritme van de Beninees vond ik snel momenten waar ik 100% van kon genieten. Een ritje op de zem (taxi-moto), uren babbelen in de buvette van mijn overbuurvrouw, plastic flessen niet platdrukken maar honderd keer hergebruiken, door de straten kuieren en langs mijn vaste spotjes gaan op de markt, de kleine gesprekjes met iedereen die ik kruiste op straat. Binnenspringen in de schoenenwinkel van je gastfamilie die opengehouden wordt door je 10-jarige zusje en daar de hele zondag doorbrengen. Bezoekjes van vrienden die onverwachts langskomen – een Beninees houdt geen agenda bij. Zien hoe verbaasd mensen zijn als ze zien dat je met een fysieke handicap ook kunt deelnemen aan het leven. Vast komen te zitten met mijn driewieler in het rode zand en weer losgeduwd worden door een hoop enthousiaste kinderen. Overal waar je komt grande soeur genoemd worden. Aankomen op de taxiplaats en weten dat iedereen weet dat je bestemming Tanguiéta is en heel de stad even snel zal weten dat je

de Karavaan nr. 3

Natitingou zal verlaten. Allemaal heerlijk maar het duurt even voor je deze momenten apprecieert. Zoals ik al zei, integreren voelde voor mij als het eten van een smoelentrekker en dan had ik als jovo nog het voordeel van mijn white privilege. In een land gesmeten worden waar je de cultuur en een hoop talen niet kent is niet evident. Nieuwkomers in België, ik heb tonnen respect voor jullie want het is verdomme niet vanzelfsprekend.

Iedereen wereldburger?

Wereldburgerschap, het is een term die we graag in de mond nemen. Iedereen is wereldburger, klinkt het vaak. Niet waar, volgens mij. Niet iedereen krijgt er de kans toe. Oké, wij in het Westen wel. Onze koelkast is gevuld met sojasaus uit China, wasabi uit Japan en quinoa uit Peru. Maar nergens heb ik zo lokaal geleefd als de zes maanden in mijn gastgezin in Benin. Import kwam ten hoogste van de buurlanden en het woord seizoensgroenten kreeg opnieuw een betekenis. Mijn broers en zussen waren geen wereldburgers, zij hadden hun dorp nog nooit verlaten. Zij kenden geen gebouwen met meerdere verdiepingen, laat staan wolken-


“Zij vroegen zich af wie er genoeg kolen voorziet om op vliegtuig te kunnen koken op open vuur." krabbers. Ze keken ervan op dat de Belgische achterafstraat waarin ik woon, geasfalteerd is. Zij vroegen zich af wie er genoeg kolen voorziet in een vliegtuig zodat mensen ook in de lucht kunnen koken op vuur. Anderzijds spelen ze even goed politie en boef en weten ze wat terroristen zijn.

Plus fort dans l'unité

Ik heb geleerd om vragen te stellen in Benin, om een ander soort van nieuwsgierig te zijn. Om niet te oordelen op eerste gezicht. En bovenal maakte ik prachtige vrienden waarvan ik het heel jammer vind dat ik hen niet meer allemaal kan horen want helaas kan nog niet iedereen in Benin zich een smartphone veroorloven. Wereldburger zijn en over onze grenzen leven: het blijft verdomme relatief.

de Karavaan nr. 3

Jovo in Benin

Tijdens mijn werk voor ECl'IPSE, een ngo die zich inzet voor inclusie van mensen met een beperking in Tanguiéta, Noord-Benin, leerde ik een andere vereniging voor personen met een handicap kennen. Samen gingen we een vervallen huisje renoveren om er een boerderij van te maken. Wie niet kon stappen, zat op de grond om gaten te graven voor de omheining. Wie niet kon zien, zocht zijn weg om water rond te brengen aan de werkenden. Wie niet hoorde, werd met handgebaren uitgelegd wat er gedaan moest worden. En dit grote werk werd voorafgegaan met een gebed over de verschillende aanwezige godsdiensten heen. Er is nog geen sprake van optimale inclusie van personen met een handicap in Benin. Voodoo ziet handicap nog altijd als ongeluk dat over een gemeen-

schap uitgesproken is waardoor ouders van een kind met een beperking hun kind soms nog laten ombrengen. Maar dit belet een diverse groep personen met een beperking niet om samen te werken. Dit dimt hun vuur niet. Hoop en trotsheid op hun volk is aanwezig en bij mijn vertrek kreeg ik telkens de vraag, vertel over Benin in België. Vertel over ons volk en vertel over hoe hard we werken. En het klopt, Beninezen kunnen werken. Zoals het volkslied uit vele kindermonden klinkt: 'Plus forts dans l'unité, chaque jour à la tâche, pour la postérité, construisez sans relâche', want leren spreken gaat in Benin gelijk met het aanleren van het volkslied.

23


Eislek Trail BOOK - PACK - LEAVE

In 2017 werd deze route uitgeroepen tot populairste lange wandelroute in België & Luxemburg. De wandelroute brengt je van Kautenbach tot La Roche-en-Ardenne in 5 etappes. Je volgt een pad dat je voert doorheen prachtige landschappen, karaktervolle dorpen en rustgevende natuurgebieden. Aangezien we slechts 4 dagen ter beschikking hebben, beginnen wij onze tocht in Clervaux. Tekst: Els Willems

© Hilde Christens

BOOK

Wij wandelden van Clervaux tot La Rocheen-Ardenne en legden vooraf onze overnachtingen vast op de campings. Aangezien we met een groep van 17 personen waren, was die reservatie zeker nodig. De campings die wij bezochten voorzagen allemaal in basis sanitair en lagen op korte afstand van de route. Met het openbaar vervoer geraak je érg moeilijk terug naar je beginpunt. Daarom beslisten we een auto op het eindpunt te plaatsen.

Eislek Trail

PACK

24

tent, matje en slaapzak vuurtje en gasbidon regenjas drinkbus/camelback beker, bord, zakmes voldoende t-shirts wandelschoenen extra sokken wandelstokken

de Karavaan nr. 3

LEAVE

Wij spraken af in Clervaux. Dit gezellige dorpje in het Groothertogdom Luxemburg was het ideale vertrekpunt voor onze trip.

DAG 1

Clervaux - Troisvierges - 2u45 - 11 km Slapen: Camping Troisvierges (Luxemburg)

De eerste wandeldag is een mooie opwarmer. Je wandelt voortdurend doorheen bossen en natuurgebieden. Ook komen er wat hoogteverschillen voor op het traject. Het is genieten van rust! TIP: Op de camping kan je tegen een prijsje barbecueën. Een goede afsluiter van de eerste wandeldag!

© Hilde Christens


DAG 2

Troisvierges – Houffalize - 8u30 - 30 km Slapen: Camping Viaduc Opgelet! Neem voldoende eten en drinken mee. Onderweg kan je geen inkopen meer doen.

Dag twee is een zware dag in kilometers. De hoogteverschillen vallen gelukkig mee. Opnieuw wordt er gewandeld doorheen bossen en een schitterende natuur. Je passeert o.a. het plateau van Wincrange dat een schitterend panorama biedt. Dorpjes als Tavigny en Bernistap bieden een mooie afwisseling. TIP: Je kan de tocht iets korter maken door op dag 1 te slapen in de molen van Asselborn. Dit is geen camping en valt dus wel wat duurder uit. Reken toch €75 voor een kamer. In Houffalize zijn talrijke restaurants die de hongerige maag kunnen stillen.

© Hilde Christens

DAG 3

Houffalize - Nadrin - 8u00 - 21 km Opgelet! Neem voldoende eten en drinken mee. Onderweg is er niets! Slapen: Camping Belle-Meuse

Dag drie wordt één van de mooiste dagen van de trail en zit boordevol afwisseling. Steeds is de Ourthe vlakbij. Soms wandel je langs de rivier om daarna weer te klimmen tot aan het plateau. Hoogtepunten zijn de prachtige uitzichten op de Ourthe en het stuwmeer in Nisramont.

DAG 4

Nadrin – La Roche-en-Ardenne - 5u00 - 17km

De laatste etappe brengt je doorheen de mooiste stukjes van de Ardennen. De prachtige uitzichten over de Ourthe vanaf Le Cheslé en Les Crestelles doen je de pittige klimmetjes en dalingen snel vergeten. Moe maar voldaan kom je tenslotte aan in La Roche.

© Hilde Christens

TIP: Op deze camping kan je een kampvuur maken. Sfeer verzekerd!

© Els Willems

Eislek Trail de Karavaan nr. 3

25


Costa Rica Avontuur Reisverhaal in beeld

Tekst: Ann Fransen foto’s: Ann Buttiens, Bert De Roo, Dorien Verhaegen, Joris Uytterbroek, Tim Van den Brande, Kevin Pauwels, Marc De Schryver, Anouk De block en Ann Fransen

Reisverhaal in beeld

C

26

osta Ricanen weten zeer goed dat ze een onwaarschijnlijk rijke fauna en flora op hun kleine grondgebied verzamelen. Dat werd ons onmiddellijk duidelijk in Rara Avis, onze eerste stop. Het regenwoud leren kennen met een gedreven gids, die daarnaast ook topprestaties neerzet als keukenhulp. Een mooi samenspel, dat onontbeerlijk blijkt voor het voortbestaan van het project: het herstellen en beschermen van het tropische regenwoud. Of neem ons verblijf in Bahia Drake. Eigenaar Ricardo stampte daar 20 jaar geleden, uit het niets, zijn eigen zeeschildpaddenproject uit de grond. Prachtig gewoon. Hij zorgde ook, wellicht onbewust, voor een extra mooie herinnering: beachlandings! Lees: 13 Belgen die zich met de beste wil van de wereld staande proberen te houden in enkeldiep zeewater met een zeer sterke onderstroming en zo, mooi in een rijtje, de bagage droog en wel aan land trachten te brengen. En dat terwijl de kapitein er schijnbaar moeiteloos in slaagt om de boot ter plaatse te laten dobberen.

de Karavaan nr. 3


Reisverhaal in beeld

27

de Karavaan nr. 2


White water rafting op de Pacuare River, absoluut een topactiviteit! Beachleaving: op weg naar onze boot na een heerlijk verblijf in Bahia Drake. #ciaokesbyekes

Superman!


Ricardo, gids, speurneus en keukenhulp in Rara Avis. Ricardo II, de grote bezieler van een schildpaddenproject in Bahia Drake en bijhorend Life for Life Hostel. Hij begeleidde in bijna 20 jaar al meer dan 2 miljoen kleine schildpadjes veilig naar zee!

Costa Rica = pura vida!


Even de laatste hand leggen aan de tafelpresentatie #picknicken

Een goeie ouwe t Het meest gefotografeerde amfibie in Costa Rica staat altijd met rode ogen op de foto! #jammer #roodoogkikker.

Natuurliefhebbers en Costa Rica: een match made in heaven! Ook met joker verblijf je al eens in een sterrenhotel.

30

de Karavaan nr. 3


traktor: de enige manier om in Rara Avis te geraken! #backtobasics Zonsondergang achter de bergen. But first, let me take a selfie! Hanging out on the hanging bridges!

de Karavaan nr. 3

31


Around the world lang PASPOORT VIAVIA DAKAR ViaVia Dakar - Senegal

Senegal biedt hun bezoekers een variëteit aan landschappen en indrukken. Met zijn nationale parken, mengeling van bevolking en bewogen geschiedenis is het een interessant land om te bezoeken. Zijn joie de vivre en teraanga (gastvrijheid) vind je terug op iedere hoek van de straat én natuurlijk ook in de ViaVia in Dakar die er in 1997 de deuren opende. Tekst: Els Willems Foto’s: ViaVia

Van kleuterjuf tot manager Around the world langs de ViaVia Reiscafés

Yasmina: “De eerste eigenaars, Sam en

32

Lies, begonnen in 1997 met de ViaVia. Na hen kwamen er nog verschillende andere uitbaters in het reiscafé terecht. Zelf ben ik aan het avontuur begonnen in 2011. Drie jaar eerder kwam ik voor de eerste keer in Senegal terecht. Ik deed er mijn stage voor het kleuteronderwijs in een buitenwijk van Dakar. Na drie maanden keerde ik terug naar België en heb ik effectief in het onderwijs gewerkt. Toen zag ik de vacature staan dat er nieuwe uitbaters voor de ViaVia gezocht werden. Ik twijfelde niet! Plots ging het allemaal snel. Slechts een aantal maanden later verhuisde ik naar Dakar en nam ik het reiscafé over.”

de Karavaan nr. 3

Uitbaters: Yasmina Akkouh Oprichtingsjaar: 1997 Adres: Serdina Issa Laye Roukhou Avenue, Yoff, Senegal Coördinaten: 14°45’27.5N, 17°27’58.3”W Contact: +221 33 820 54 75 dakar@viavia.world www.viavia.world @ViaViaYoffSenegal

Een zware switch

Yasmina: “Omdat ik nog geen ervaring had binnen de sector was het in het begin vooral meelopen met het personeel, dat er gelukkig al lang werkte, en zien hoe alles in zijn werk ging. Bovendien had het gebouw nood aan renovaties. Deze zijn helaas nog steeds niet afgelopen. Gelukkig kan ik mijn ervaring als leerkracht meenemen naar mijn nieuwe thuis! We hebben de vzw Sunu Senegal opgestart waarin we vrijwilligers en stagiaires opleiden en ondersteunen.”

ViaVia is meer dan werk alleen

Yasmina: “Mensen komen in de ViaVia thuis. Ik hou dan ook van het contact met de toeristen, maar evengoed van het contact met mijn personeel. We zijn één grote warme familie.


gs de ViaVia Reiscafés België

Afrika

Antwerpen Leuven Heverlee Leuven Parkstraat Brussel Mechelen

Ghana Accra Mali Mopti Senegal Dakar Tanzania Arusha Uganda Entebbe

Zuid-Amerika

Azië

Honduras Copán Indonesië Yogyakarta Nicaragua León Argentinië Buenos Aires Chili Valparaíso Peru Ayacucho

Minder plastic

Yasmina: “Met de ViaVia proberen we projecten te ondersteunen en zelf acties te ondernemen voor een duurzamere werking.

We willen zelf zo milieubewust mogelijk leven. Hierbij denken we na over onze afvalverwerking en ons eigen verbruik. Zo hebben we een kleine micro-tuin op ons dakterras waarin we groenten kweken voor ons restaurant.” “In samenwerking met Joker en Academics for Development wordt er komende zomer een project opgestart rond het recycleren van plastic. Studenten zullen er gedurende een zestal weken een machine opbouwen in samenwerking met lokale partners waarbij gebruikt plastic kan omgevormd worden tot vazen, potjes,… Deze voorwerpen kunnen we dan weer te koop aanbieden. Na het vertrek van de studenten hopen we het project zelfstandig te kunnen voortzetten”

de Karavaan nr. 3

Around the world langs de ViaVia Reiscafés

Met de ViaVia maken we voor Joker en Anders Reizen reizen op maat. We werken samen met vaste gidsen die we zelf opleiden. Verder ontvangen we natuurlijk iedereen met open armen en geven we tips aan onze gasten. We zijn bijzonder trots op onze tour naar het zuid-oosten van Senegal. Je komt er terecht in Pays Bassari, een gebied dat onvergelijkbaar is met de rest van het land. De Bassari wonen er samen met nog enkele andere kleine stammen. Ze staan het verst af van de Senegalese samenleving! Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Zij zijn officieel erkend animistisch en hebben geheel eigen gebruiken en gewoonten.”

33


Duurzaam reizen Toerisme is goed voor zo’n 10% van de wereldeconomie. Als iedereen op een verantwoorde manier zou reizen, zou dat een gigantische, positieve impact hebben! In 2018 werd Joker verkozen tot één van de zes Belgische SDG Voices. Het doel? Iedereen duurzaam op reis! ! Tekst: Hannelore akkermans, Sofie Adriaens en Leen Persoons

This is your SDG Voice speaking

Joker tekende in 2016 al het Belgisch SDGCharter waarmee ze samen met 80 andere organisaties zich ertoe verbonden hen in te zetten voor de 17 ontwikkelingsdoelstellingen. Dit jaar werd Joker verkozen tot één van de zes Belgische SDG Voices door het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO). Dat wil zeggen dat ze een heel jaar ambassadeur zijn van de SDG’s: de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

© Annick Holvoet

Ter ug naa r Eth iop ië in feb rua ri: we trok ken doo r de bergen met Ge tachew Aleheg n en we rden har teli jk ont van gen bij zijn fam ilie. #mysd gsp ot #weds trijd

© Nele Groo

tjans

Joker

Reis duurzaam en win €1000!

34

Daarom lanceert Joker de campagne #mySDGspot: een wedstrijd die reizigers ertoe aanzet om duurzame keuzes te maken. In de prijzenpot zitten o.a. 4 reiswaardebonnen t.w.v. €1000! En nu is het dus aan jou. Hoe je kan deelnemen lees je o.a. op de achterkant van dit boekje, maar we kunnen alvast verklappen dat je maar drie stappen hoeft te zetten: Spot, Tag & Share. Om meer kans te maken om te winnen, lees je best eerst even de tips op www.joker.be/mysdgspot. Je kan er ook de ‘Sustainable Travellers Hall of Fame’ checken!

de Karavaan nr. 3

waa l ta a n. Ve rd a n, re is sp on is te m om enga t a la s, D e m oo La a t lo weg kw ijt. m a a r in en ra a k de et op je best em m in g rij d st ni ed je sp ot #w ten vi nd d . #mysdg d e tussen tij


wint! Jij ook? Duurzaam op z’n Jokers

De SDG’s zijn hot in 2018, maar de doelstellingen die ze naar voor schuiven zijn eigenlijk niet nieuw voor Joker. Zo zorgen Joker groepsreizen bijvoorbeeld voor economische groei op hun bestemmingen dankzij de keuze voor kleinschalige hotels en restaurants uitgebaat door lokale families. Reizen met respect voor het land, de bevolking, het cultureel erfgoed en het milieu zit al sinds het begin in het JokerDNA. Als SDG Voice sensibiliseert Joker niet alleen reizigers om duurzamer te reizen. Ze voorzien ook opleidingen en acties rond de SDG’s voor de medewerkers van het hele Joker/ ViaVia-netwerk. In november organiseert Joker een congres voor professionals uit de toeristische sector, docenten en laatstejaarsstudenten toerisme. Het doel: ons samen buigen over de duurzaamheidsuitdagingen die ons in de toekomst te wachten staan en hoe de reissector zich kan en moet transformeren om die aan te pakken. © Leen Van

Eyck

© Jolie

n Well

ens

re yo u a in es s, cre s u b s m a ll o li v ia # Su B po r t a u su p a d rea m . # d s t r ij d o y n e g w # in Whe t t r o s u p p o # my s d g s p

Wist je dat... •

Joker-groepsreizigers afgelopen jaar 2.962.923 euro spendeerden op hun bestemming? Geld dat rechtstreeks naar de bevolking gaat, zonder commissie voor Joker. Joker zijn eigen honing maakt? Op het dak van het hoofdkantoor bevinden zich bijenkasten waar regelmatig de stadsimker van Mechelen langskomt. De ViaVia Reiscafés wereldwijd zorgen voor 300 jobs? De ViaVia in Ayacucho, Peru ontving zelfs de eerste prijs voor Beste Werkomstandigheden van het Peruaanse ministerie!

Joker

Bra zi l 2010 - A hot a sess io n w ith nd ra iny a fte rn oo n d ru m th ese a m ch a lleng in g gend er no a zi ng g irl s rm s ev er #mysdg sp ot #wed st rij y da y. d

de Karavaan nr. 3

35


Reis duurzaam & win €1000 REISBUDGET! SPOT

duurzaamheid op reis

TAG

#MySDGspot #wedstrijd

SHARE

openbaar op Instagram/Twitter

Verhoog je winstkansen op www.joker.be/mySDGspot

een actie van:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.