Τεύχος Απριλίου 2015 - Χρήμα & Τουρισμός

Page 1

ΔIANEMETAI ΔΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENOΔOXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

MHNIAIO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIOΔIKO - TEYXOΣ 214 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 - 6,00 €

Κίνηση 2015 Μέχρι στιγμής καλά... ITB 2015 Σε πορεία θριάμβου ο ελληνικός Τουρισμός ΜΙΤΤ 2015 H ελπίδα επιστρέφει για τη ρωσική αγορά ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΗΝΑ ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Χ ΑΤ Ζ Η Μ Α Ρ ΚΟ Σ Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η

Σταύρος Χατζάκος

Νίκος Σπέντζας

Ε Λ Ε Ν Α ΚΟ Υ Ν ΤΟ Υ ΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ

22X


11 η HO RE CA 12-15 H OT E L R E S TA U R A N T CAFE

2O16

Φεβρουαρίου 2016 Μ E T R O P O L I TA N E X P O

www.horecaexpo.gr

Mια έκθεση παγκόσµιου επιπέδου!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: FORUM AE Βηλαρά 2 • 104 37 Αθήνα • Τηλ.: +30 210 5242100 • Fax: +30 210 5246581 • www.forumsa.gr • info@forumsa.gr

22X29_HORECA16_NEW1.indd 1

facebook.com/horecaexpogr

5/14/15 1:25 PM24

40

34

64

24. «ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Στόχος µας µία τουριστικά ανταγωνιστική Ελλάδα»

Mηνιαίο Tουριστικό Eπιχειρηµατικό και Oικονοµικό Περιοδικό Tεύχος 211 - Ιανουάριος 2015 Iδιοκτήτης: KAΠA ΣIΓMA ∆EΛTA A.E. Eκδότης-∆ιευθυντής: Kωνσταντίνος Στ. ∆εριζιώτης Νοµικός Σύµβουλος: Kωνσταντίνος Μηναιόπουλος Χρυσούλα Καρατζή ∆ιευθυντής Σύνταξης: Kώστας Τσαχάκης ∆ιεύθυνση Μarketing: Nικόλαος ∆εριζιώτης Art Director: Mαρία Παπαµαυρουδή Υπεύθυνη Web: Γεωργία Πουπάκη Γραφεία Aθηνών: Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση Tηλ. Κέντρο: 210 211 76 76, Fax: 210 211 76 77, http://www.money-tourism.gr, www.ksd.gr e-mail: sec@ksd.gr, info@ksd.gr Γραφεία Θεσσαλονίκης Yπεύθυνη: Eλένη Mακρίδου Aλεξάνδρου Φλέµινγκ 36, 546 42 Tηλ-Fax.: 2310 83 35 18

Στην πρώτη της επίσηµη συνέντευξη, από την ηµέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα της υπουργού αναπληρωτή Τουρισµού, στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η Έλενα Κουντουρά, εξηγεί τα σχέδια και τις προτεραιότητές της για τον ελληνικό Τουρισµό, µε κυρίαρχη να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο διεθνές τουριστικό στερέωµα.

30. Η Ελλάδα καλά (;) κρατεί «Ψήφο εµπιστοσύνης» εξακολουθούν να δίνουν στη χώρα µας εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι ταξιδιώτες, επιλέγοντάς την για τις διακοπές τους το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο, ανησυχία και σκεπτικισµό στον τουριστικό κόσµο αποτελούν τα νέα µέτρα µε αποδέκτη τον Τουρισµό, τα οποία φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, προκειµένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και να επέλθει η πολυπόθητη συµφωνία, που θα φέρει τη χρηµατοδοτική «ανάσα» στη χώρα.

40. Σταύρος Χατζάκος - γενικός διευθυντής ΟΛΠ ΑΕ και πρόεδρος MedCruise «Ενδιαφέρον προορισµός για τη βιοµηχανία της κρουαζιέρας η Ελλάδα»

Για τις συντονισµένες προσπάθειες που επιχειρούν από κοινού η Μεσογειακή Ένωση Λιµένων Κρουαζιέρας (MedCruise) και ο Οργανισµός Λιµένος Πειραιώς (ΟΛΠ), για την περαιτέρω ενίσχυση της κρουαζιέρας, στο σύνολο των λιµένων της χώρας και την καθιέρωση του Πειραιά σε διεθνές home port, µιλάει σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ και πρόεδρος της MedCruise, κ. Σταύρος Χατζάκος.

34. Γιώργος Χατζηµάρκος - Γενικός Γραµµατέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Προσοχή, εάν «βουλιάξει» ο Τουρισµός, "βουλιάζει" η χώρα» Στην κρίσιµη καµπή, όχι µόνο για την πορεία, αλλά και για την ιστορία της, που βρίσκεται η χώρα µας αναφέρεται ο γενικός γραµµατέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, σηµειώνοντας για τα νέα µέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία έχουν στο στόχαστρο τον Τουρισµό ότι, «Τον πρωταθλητή τον βοηθάς µε κάθε τρόπο για νέα ρεκόρ, για νέες εξαιρετικές επιδόσεις. ∆εν τον γκρεµίζεις από το βάθρο».

64. ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ - ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: «Καταλυτικός ο ρόλος του οικονοµοτεχνικού συµβούλου στην ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων» Tον καταλυτικό ρόλο που µπορεί να διαδραµατίσει ο οικονοµοτεχνικός σύµβουλος στις επιχειρήσεις και δη τις τουριστικές, αναλύει σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του Οµίλου εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, κ. ∆ηµήτρης Σαµαράς.

45. ITB 2015: Σε πορεία θριάµβου ο ελληνικός Τουρισµός Σε έναν από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισµού θα αναδειχθεί, για ακόµα µια χρονιά, η γερµανική αγορά, υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί η θετική τάση που καταγράφεται και να µην υπάρξουν δραµατικές εξελίξεις σε πολιτικο-οικονοµικό επίπεδο στην Ελλάδα. ΣYN∆POMEΣ Eσωτερικού:................................................................80,00€ Φοιτητές-Σπουδαστές:...........................................40,00€ Eταιριών:................................................................... 100,00€ Kύπρου: .................................................................... 100,00€ Eξωτερικού*: .............................................................90,00€ * Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδροµικά τέλη είναι € 6 ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισµούς κατά περίπτωση.

70. ΜΙΤΤ 2015: H ελπίδα επιστρέφει για τη ρωσική αγορά Αυξητική… διάθεση εµφανίζει η ροή των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά προς τη χώρα µας τις τελευταίες εβδοµάδες, ως αποτέλεσµα της ανάκαµψης του ρουβλίου. Βεβαίως, η µέχρι πρότινος µείωση των κρατήσεων έως 50%, έχει διαµορφώσει ένα περιβάλλον έντονου σκεπτικισµού.

Mόνιµες Στήλες

Eίπαν-έγραψαν, Statistics, Τουριστικός Πράκτωρ, ∆ιεθνή Νέα, Κοσµικά, Eιδήσεις, Επιχειρηµατικά, Συµβουλές ΑγορώνΑπό το 1976 εισάγουμε από κορυφαίους Ευρωπαϊκούς οίκους επαγγελματικό εξοπλισμό ποιότητας και αξιοπιστίας. Σας προσφέρουμε τα προϊόντα τους και σας παρέχουμε άμεση τεχνική υποστήριξη και εξυπηρέτηση, ώστε να απολαμβάνετε τις καλύτερες υπηρεσίες.


EDITORIAL

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

7


καρτολόγος

Ανδρέας Ανδρεάδης Γιατί πήρε «πάνω» του το θέμα του Φ.Π.Α., συγκρουόμενος με την κυβέρνηση, όταν άλλοι μένουν στα «μετόπισθεν», για ποιους λόγους άραγε;

ARGO TRAVEL

Έλενα Κουντουρά

Επέκταση στη Σαντορίνη για τον ταξιδιωτικό όμιλο Argo Travel, που πρόσφατα εγκαινίασε το νέο του κατάστημα στο κυκλαδίτικο νησί.

Γιατί δήλωσε την αλληλεγγύη της στον Τουρισμό στο θέμα του Φ.Π.Α., αποδεικνύοντας αφενός ότι έχει την κοινή λογική, που είναι είδος εν ανεπαρκεία στη χώρα μας και αφετέρου ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες του χώρου.

Μπράβο του…

Πάντα τέτοια κι ακόμη καλύτερα…

• Η κατάσταση δεν είναι άσχημη. Είναι τραγική. Και το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση θυμίζει τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Κάποιοι ανησυχούν, κάποιοι αρέσκονται στους «τσαμπουκάδες», κάποιοι νιώθουν «αξιοπρέπεια», αλλά για το αύριο των παιδιών μας δεν μιλάει κανείς. Ατελείωτες μπαρουφολογίες, οι οποίες κατατείνουν στην εγγύηση «μισθών και συντάξεων». Τέλος πάντων, ας ασχοληθούμε με τα μικρά, ταπεινά, δικά μας θέματα, στον Τουρισμό, από τον οποίο ζει η μισή Ελλάδα, με αξιοπρέπεια. Την κανονική, όχι την άλλη τη μαϊμού… • Αυτή την περίοδο λοιπόν η αγωνία στον κλάδο περισσεύει. Μια χρονιά που ξεκίνησε με πραγματικές προϋποθέσεις να είναι η καλύτερη όλων των εποχών για τον ελληνικό Τουρισμό, εξελίσσεται σε μια «ταινία τρόμου»… Όχι γιατί δεν θα έρθουν οι ξένοι επισκέπτες μας. Ευτυχώς, η «φόρα» που είχαμε από τον Νοέμβρη, μαζί με τα προβλήματα των υπολοίπων χωρών της περιοχής, θα μας εξασφαλίσει την έλευση των επισκεπτών υπό κανονικές συνθήκες.

Αλλά με όλα αυτά που φημολογούνται για τη φοροεπιδρομή στις τουριστικές επιχειρήσεις, μπορεί να καταλήξει να έχουμε μια καλή χρονιά και τα μισά ξενοδοχεία να πτωχεύσουν… Για τέτοιο «πράγμα» μιλάμε… • Έχοντας μόλις γυρίσει από τα ταξίδια του Μάρτη, Βερολίνο και Μόσχα, τα μηνύματα είναι καλά. Ακόμη και από τη Ρωσία, όπου γινόταν λόγος μειώσεις 60% και 70%, η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται και η Ελλάδα να έχει σημαντικά μερίδια στους Ρώσους που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Αυτό που εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα είναι η χορήγηση θεωρήσεων visa, που το ελληνικό προξενείο δεν τα πάει καλά… Στη διάρκεια της επίσκεψής της στη Μόσχα για τη ΜΙΤΤ, η Έλενα Κουντουρά τα είπε ένα «χεράκι» και με τη γενική πρόξενο και με την πρόξενο, αλλά μένει να δούμε αν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Λίγο «χλωμό το κόβουμε», πάντως… • Στη Γερμανία τα πράγματα ήταν γενικά καλά!!! Επιμήκυνση, κωδικοποίηση και νομοθετικές τακτοποιήσεις, επενδύσεις και νέες αγορές, είναι το τετράπτυχο, στο οποίο η Έλενα Κου-

8 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ντουρά, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Κουντουρά, η οποία σε χρόνο ρεκόρ είδε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, μηδενός εξαιρουμένου και αυτό είναι στα θετικά της. • Προτεραιότητα στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κας Κουντουρα θα έχει το θέμα των παρανόμως ενοικιαζόμενων σπιτιών και διαμερισμάτων. «Πόλεμο», λοιπόν, εναντίον των παρανόμως ενοικιαζόμενων σπιτιών και διαμερισμάτων, ξεκινά η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και σύντομα σε διαβούλευση με τους φορείς του Τουρισμού, θα προχωρήσει στη λήψη νομοθετικών μέτρων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υπουργός αναπληρωτής Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της αυτή, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, θα μπορούσαν να τηρούν το νόμο, αλλά δεν το κάνουν. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Οι εταιρίες αυτές, καταχωρώντας στους ιστοτόπους τους τα προς ενοικίαση διαμερίσματα και σπίτια, θα ήταν πολύ απλό να ζητούν και το σχετικό σήμα του Ε.Ο.Τ., αλλά δεν το κά-


Γιάννης Βαρουφάκης

Υπουργείο Πολιτισμού

Γιατί όλα όσα κάνει δεν καταδεικνύουν ούτε σοβαρότητα, ούτε αντίληψη για τη σοβαρότητα της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Μία φορά την εβδομάδα και για λίγες ώρες, κάθε Παρασκευή 8.00 με 15.00, μπορεί να επισκεφθεί κανείς το μουσείο στη Τζιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του υπουργείου Πολιτισμού.

Και αν ο ίδιος δεν καταλαβαίνει, οι προϊστάμενοί του τι κάνουν;

Τι να σχολιάσει κανείς... Απλά ντροπή!!!

νουν, και οι λόγοι είναι προφανείς…». Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σύντομα μέτρα τόσο για το φαινόμενο αυτό, όσο και για τα παράνομα καταλύματα. Ας περιμένουμε να δούμε και δείγμα γραφής. • Οι εκλογές στην ΠΟΞ και οι ψήφοι που πήραν οι υποψήφιοι, ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα. Τα νέα τα διαβάσατε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, όπως πάντα, στο money-tourism.gr. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Απριλίου 2015, συγκροτήθηκε σε σώμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόεδρος επανεξελέγη ο Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος είχε διατρανώσει την πρόθεσή του να συνεχίσει για να ολοκληρώσει το έργο του στην Π.Ο.Ξ. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει η σημαντική αναβάθμιση του Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος καταλαμβάνει την θέση του Α' αντιπροέδρου, αλλά και των Μανώλη Γιαννούλη και Γρηγόρη Τάσιου, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις θέσεις του Β' αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα αντίστοιχα. Σίγουρα, πρόκειται για ένα από τα πλέον «δυνατά» διοικητικά συμβούλια που έχουν

διοικήσει το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο της ελληνικής ξενοδοχίας, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Τα ταξίδια και ο τουρισμός αποτελούν την κινητήρια δύναμη των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες. Φυσικά οι χώρες που αναμένουν αύξηση του αριθμού των επισκεπτών πρέπει να διασφαλίσουν την καταλληλότητα των υποδομών, εφόσον επιθυμούν να αποκομίσουν επιπρόσθετα οφέλη. Σύμφωνα με την έκθεση του World Travel Tourism Council (WTTC) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και προέκυψε από τη μελέτη 41 χωρών, ο τουρισμός είναι το «κλειδί» για την έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στην ευρωζώνη, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, υποστηρίζοντας 33,5 εκατ. θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας με σχεδόν 1,6 τρισ. ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ή ενισχύοντας κατά 9,3% το ευρωπαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Οι δικοί μας να τα ακούνε… • Και μιας και πιάσαμε τα διεθνή, μεγάλη αύξηση των ταξιδιών από Η.Π.Α. και Κίνα προς την Ευρώπη, διαπιστώνουν το τε-

Πάνος Αλμυράντης - Γενικός Διευθυντής Daios Cove Luxury Resort & Villas Για τη βράβευσή του ως manager της χρονιάς από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ). Και εις ανώτερα…

λευταίο διάστημα κορυφαίοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, σαν αποτέλεσμα της σημαντικής διολίσθησης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Η Ευρώπη έχει γίνει σημαντικά φθηνότερη, δεδομένης της κατά 25 σεντς υποχώρησης κάθε ευρώ, λόγω διολίσθησης. Υπενθυμίζεται ότι ενώ πριν μερικούς μήνες, ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,4 δολάρια, σήμερα ένα ευρώ, αντιστοιχεί σε 1,057 δολάρια. • Οι κρατήσεις των Αμερικανών προς την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ περισσότερο κερδισμένες εμφανίζονται Ελλάδα και Ισπανία, με ποσοστά 15-20% και 12-19% αντίστοιχα, στο πρώτο δίμηνο του 2015. Μάλιστα εάν συνεχιστεί η διολίσθηση του ευρωπαϊκού νομίσματος, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρατήσεων, ειδικά από τις Η.Π.Α.. • «Κολλάει» πάλι στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, καθώς με την υπ’ αρίθμ. 26/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που υποβλήθηκε, αφού βρέθηκαν 31,6 στρέμματα παραλίας με διαφορετικό χαρακτήρα. • Το ΣτΕ απέρριψε το σχέδιο ανάπτυξης της

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 9


περιοχής, ενώ η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει υποβάλει ακόμη νέο προς έγκριση. Το ΣτΕ αποφάσισε συγκεκριμένα να απόσχει από την επεξεργασία του σχεδίου, καθώς σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε τον Δεκέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ, διαπιστώθηκε ένα λάθος και συνεπώς πρέπει να τροποποιηθεί και να επανυποβληθεί. • Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα… Ανάσχεση στην τουριστική ανάπτυξη και απώλεια εσόδων για τη χώρα θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις του συνδυασμού τεχνολογικής υστέρησης και έλλειψης προσωπικού στο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας μας. Το βασικό μας radar, αυτό που εξυπηρετεί τον ελληνικό εναέριο χώρο συνολικά, εγκαταστάθηκε το 1999. Έκτοτε αναβαθμίσθηκε μια φορά το 2008. Στην ίδια κατάσταση τα τοπικά radars που εξυπηρετούν τα κατά τόπους αεροδρόμια. Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας, εξηγώντας ότι η διεθνής πρακτική προτείνει πλήρη αντικατάσταση των radars

(www.ehmageneva2015.com). Και ο Παναγιώτης Αλμυράντης έλαβε αυτό το διεθνούς κύρους αριστείο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Hans E. Koch. Μπράβο στον φίλτατο Πάνο, του οποίου η βράβευση αποτελεί τιμή και για την Ελλάδα!!! • Το εστιατόριο «Apocalypsis», του ξενοδοχείου Patmos Aktis Suites & Spa, διακρίθηκε με βραβείο Χρυσού Σκούφου και Bραβείο Ελληνικής Κουζίνας για το 2015, από την επιτροπή του περιοδικού «Αθηνόραμα», στη λαμπερή τελετή απονομής που έγινε στο ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το περιοδικό, το εστιατόριο «Apocalypsis», με βαθμολογία 15/20, έλαβε φέτος εκτός από Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και ένα βραβείο Χρυσού Σκούφου. Tο βραβείο παρέλαβαν η Διόνη Άλκιστις Βασιλείου Πουλιού, εκπροσωπώντας τον όμιλο Divine Hotels και ο executive chef του εστιατορίου «Apocalypsis», στο Patmos

ανά 12 έτη, με συνεχείς ενδιάμεσες αναβαθμίσεις. Αλλά εμείς θέλουμε δημόσια αεροδρόμια. Το αν θα είναι κλειστά ή ανοιχτά μικρή σημασία έχει… Ακούει κανείς; • Κάθε χρόνο o Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ) βραβεύει Γενικούς Διευθυντές ξενοδοχείων πολυτελείας και 4 αστέρων που διακρίθηκαν για άριστη ποιότητα, εφαρμογή νέων στρατηγικών, βελτίωση οικονομικών στοιχείων, ηθικά θεμέλια του επαγγέλματος και διαχείριση και υποκίνηση του προσωπικού. Η τελετή απονομής του «European Hotel Manager of the Year Award» για το 2014 πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στις 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Gala Dinner της 42ης ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΗΜΑ

Aktis Suites & Spa, Δημήτρης Παμπόρης. Συγχαρητήρια, άντε και σε michelin!!! • Περισσότερες πτήσεις, περισσότερους προορισμούς και νέα αεροπλάνα, περιλαμ-

10 / ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

βάνει το πτητικό πρόγραμμα της Ellinair από την Ρωσία και την Ουκρανία προς την Ελλάδα. Η εταιρία θα πετάξει με τα δύο ιδιόκτητα Avro Jet, ενώ έχει ήδη μισθώσει δύο αεροσκάφη Boing 737-300. Επιπροσθέτως, η εταιρία βρίσκεται στο τελικό στάδιο μίσθωσης και ενός ακόμη αεροσκάφους Airbus 319. Οι επιτελείς του Ομίλου Μουζενίδη και ο ίδιος ο Μπόρις Μουζενίδης, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την εφετινή χρονιά και εκτιμούν βάσιμα σε μια ανάκαμψη των κρατήσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε σχέση με την περυσινή καλή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νέων προορισμών της Ellinair, περιλαμβά-

νεται και η Αθήνα από Μόσχα και Κίεβο. • Η αδυναμία συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων και τα δυσφημιστικά σχόλια για τη χώρα μας που κάθε τόσο και λιγάκι «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν τέλος. Πρόσφατα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, προειδοποιεί τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, να έχουν μαζί τους μετρητά, καθώς μπορεί να τα χρειαστούν σε περίπτωση που κλείσουν τα ΑΤΜ’s, λόγω κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης της χώρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βρετανικό ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες που έχουν επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές τους, να έχουν μαζί τους «αρκετά χρήματα ώστε να καλύψουν έκτακτες ανάγκες και τυχόν απροσδόκητες καθυστερήσεις».

Επιπλέον, οι ταξιδιωτικοί ειδικοί συστήνουν στους Βρετανούς να πάρουν μαζί τους αρκετά μετρητά για τουλάχιστον τρεις με πέντε ημέρες, μαζί με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. • Από την πλευρά του, το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στη Μεγάλη Βρετανία διαβεβαίωσε τη βρετανική εφημερίδα ότι δεν προβλέπεται κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, αν και επισήμανε ότι οι τουρίστες συνιστάται να έχουν μαζί τους και μετρητά και κάρτες, όταν ταξιδεύουν σε οποιονδήποτε προορισμό. • Δυσάρεστα νέα που δυσφημούν τον ελληνικό προορισμό δυστυχώς... Με τιμή ΜάσκαΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ A

λλαγή κλίματος στις τουριστικές κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Βρετανία, τις δυο κύριες αγορές του εξωτερικού, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τον Σύνδεσμο

γού Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρου Δρίτσα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφη-

Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να εκφράζει τον έντονο προβλη-

συνδέσεις της χώρας και δεν έχουν εφαρμογή στις συνδέσεις στις οποί-

ματισμό του σχετικά με την επίτευξη του στόχου των 25 εκατ. διεθνών

ες δεν υφίσταται ανώτατη επιτρεπόμενη τιμολόγηση. Επίσης, δεν έχουν

τουριστικών αφίξεων, των 14 δισ. ευρώ τουριστικών εσόδων και της

εφαρμογή στα εισιτήρια που έχουν ήδη εκδοθεί και καταβλήθηκε η αξία

αύξησης του εσωτερικού τουρισμού.

τους πριν από την έναρξη ισχύος (29 Απριλίου) της παρούσας απόφασης.

Έτσι, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στις αεροπορικές αφίξεις από το

Το πλαφόν αφορά στις τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας

εξωτερικό το πρώτο τρίμηνο του 2015, οπότε και στα κυριότερα αερο-

θέσης επιβατών, ιδιωτικής χρήσης επιβατικών (Ι.Χ.Ε.) οχημάτων μήκους

δρόμια της χώρας καταγράφηκαν περισσότερες από 810.000 διεθνείς

μέχρι 4,25 μέτρων και ανά μέτρο μήκους φορτηγών (Φ/Γ) οχημάτων,

αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη κατά 180.000 ή κατά περί-

κατά κατηγορία πλοίου, ηλικία και κατά σύνδεση, πέραν των οποίων η

που 29% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 (αύξηση 29,5%

τιμολόγηση θεωρείται υπερβολική και αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον.

σο αεροδρόμιο της Αθήνας και 22,3% στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονί-

Για τη λήψη της απόφασης αναπροσαρμογής των τιμών ελήφθη υπό-

κης), το τελευταίο διάστημα και όσο δεν οριστικοποιείται η συμφωνία

ψη η ανάγκη προστασίας της τακτικής και επαρκούς παροχής υπηρε-

της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρατηρείται μια ανησυχητι-

σίας μεταφορών από, προς και μεταξύ των νησιών, αλλά και η εξέλιξη

κή αλλαγή συμπεριφοράς, κυρίως όσον αφορά στις κρατήσεις από τη

του πληθωρισμού.

Γερμανία και την Αγγλία.

Ανδρέα Ανδρεάδη να διαμηνύει ότι, η «συνταγή» του ΔΝΤ για αυξήσεις

Σ

του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση αποδείχθηκε καταστροφική,

εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων οι επιβάτες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά

όπου εφαρμόστηκε».

22,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014, αντικατοπτρίζοντας το ενισχυ-

Στην Τσεχία, για παράδειγμα, όπου ο ΦΠΑ διαμονής είναι 15% και της

μένο διεθνές δίκτυο του αεροδρομίου κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο,

εστίασης 21% οι αφίξεις παρέμειναν στάσιμες την τελευταία 10ετία: 9

ενώ και οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 16%.

εκατομμύρια ήταν το 2004, 9 εκατομμύρια παρέμειναν το 2014.

Εντυπωσιακή άνοδο εμφάνισε τον Απρίλιο και η κίνηση αεροσκαφών,

Στην Ουγγαρία, αντίστοιχα, όπου ο ΦΠΑ διαμονής είναι 18% και της εστί-

η οποία ενισχύθηκε κατά 17,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του

ασης 27% οι αφίξεις μειώθηκαν στην 10ετία: από 12 εκατομμύρια το 2004

2014. Αναλυτικά, στο εσωτερικό οι πτήσεις ανήλθαν στις 6.123 (αύξηση

συρρικνώθηκαν στα 10 εκατομμύρια πέρυσι. Αντίθετα, στην Ελλάδα,

10,7%) και στο δίκτυο εξωτερικού σε 6.706 (αύξηση 23,3%).

όπου ο ΦΠΑ διαμονής είναι 6,5% και της εστίασης 13% οι αφίξεις απο-

Ενισχυμένη, όμως, παρουσιάζεται και η κίνηση εσωτερικού το πρώτο

γειώθηκαν από 13 εκατομμύρια το 2004 στα 22 εκατομμύρια το 2014.

4μηνο του έτους κατά 30,5% (1,644 εκατ. επιβάτες), όπως, επίσης, η κίνη-

Ακούει κανείς;

ση εξωτερικού κατά 20,7%, με 2,8 εκατ. επιβάτες.

A

Κατά το πρώτο 4μηνο του 2015 συνολικά, ο αριθμός των πτήσεων στο

«Κερασάκι στην τούρτα» φαίνεται να αποτελεί η διαρροή περί νέων μέτρων τα οποία αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, αλλά και ο φόρος διανυκτέρευσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ,

ναπροσαρμόζονται οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών στην ακτοπλοΐα, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουρ-

12 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

μερίδα της Κυβέρνησης. Οι νέες ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές αφορούν σε όλες τις ακτοπλοϊκές

τα… ουράνια ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ο οποίος τον Απρίλιο του 2015 παρουσίασε αύξηση της επιβατικής κίνησης 21,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο από το «Ελ. Βενιζέλος» εξυπηρετήθηκαν 1,46

«Ελ. Βενιζέλος» ξεπέρασαν κατά 17,2% την αντίστοιχη περυσινή επίδοση, με το δίκτυο εσωτερικού να παρουσιάζει αύξηση 13,7% και εξωτερικού 20%. Συνολικά οι πτήσεις διαμορφώθηκαν στις 46.080, με τις 26.301 να


αναλογούν στο δίκτυο εξωτερικού. Οι εξαιρετικές επιδόσεις εξωτερικού αποδίδονται στη σημαντική ενίσχυση των πτήσεων και των προσφερόμενων θέσεων από και προς τη χώρα, λόγω της έντονης αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Κ

αι μιας και ο λόγος περί ΔΑΑ, νέα ευρωπαϊκή «πρωτιά» για το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών «ROUTES Europe

2015», κατέκτησε με τις ψήφους των αεροπορικών εταιριών την πρώτη θέση στην κατηγορία του (4-20 εκ. επιβάτες), για την ολοκληρωμένη

Σ

την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν η ΔΕΘHELEXPO και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να υλοποιήσουν κοινές δράσεις και

να συνδιοργανώσουν εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις των δύο εταιριών. Η ΔΕΘ-HELEXPO συνεχίζει έτσι τη στρατηγική της για «συμμαχίες» με οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό της δημιουργίας νέων αναπτυξιακών προοπτικών για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Το μνημόνιο, που ουσιαστικά επικυρώνει τη συνεργασία μεταξύ των

υποστήριξη που προσφέρει στις αναπτυξιακές δραστηριότητές τους.

δύο εταιριών, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, εστιάζει στη μεγι-

Στον πολύ σημαντικό θεσμό των ROUTES, οι αεροπορικές εταιρίες αξι-

στοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού και των πρωτοβουλιών του

ολογούν τα προγράμματα υποστήριξης των αεροδρομίων που αντα-

εθνικού εκθεσιακού φορέα και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που

ποκρίνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις προσπάθειές τους

κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ν.Α. Ευρώπη.

για την ανάπτυξη νέων δρομολογίων και την ενδυνάμωση της παρου-

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η από κοινού διοργάνωση στις εγκαταστά-

σίας τους στην τοπική αγορά.

σεις της ΔΕΘ-HELEXPO και του ΟΛΘ εκθέσεων και εκδηλώσεων, η συμ-

Μιλώντας σχετικά η διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις αεροπορικές εταιρίες, που για μια ακόμα φορά μας ξεχώρισαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την ψήφο και την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους.

μετοχή του ΟΛΘ σε εκθέσεις ή εκδηλώσεις της ΔΕΘ-HELEXPO με δωρεάν παραχώρηση χώρων και η διοργάνωση κοινών δράσεων προβολής στο εξωτερικό. Αντίστοιχα και η ΔΕΘ-HELEXPO θα έχει τη δυνατότητα

Παρέχοντας πρωτοποριακά και ολοκληρωμένα προγράμματα αεροδρο-

να αξιοποιεί εγκαταστάσεις του ΟΛΘ για εκδηλώσεις της.

μιακού μάρκετινγκ, τόσο κατά τη μακρά περίοδο της κρίσης, όσο και

Για να καταλήξει: «Η φετινή καμπάνια μας, με τον τίτλο «Tailor made

Η

aviation marketing», εκφράζει την προσπάθειά μας να προβλέπουμε

συνδεσιμότητα της Αθήνας μέσω της αυξημένης δυνατότητας εξυπη-

τις ανάγκες της κάθε αεροπορικής εταιρείας και να προσαρμόζουμε

ρέτησης της σημαντικής και διαρκώς αναπτυσσόμενης γεωγραφικής

τώρα που η αεροπορική αγορά σαφώς ανακάμπτει, συνεργαζόμαστε στενά με τους αεροπορικούς συνεργάτες μας, προβάλλοντας παράλληλα συστηματικά τον προορισμό μας, την Αθήνα.

αντίστοιχα τη στρατηγική μας έτσι ώστε να υποστηρίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα αναπτυξιακά σχέδια και τη δραστηριότητά τους στην αγορά μας». Τα φετινά Routes Europe πραγματοποιήθηκαν στο Αμπερντίν της Σκω-

Qatar Airways ενισχύει τις καθημερινές πτήσεις Αθήνα – Ντόχα από τις αρχές του Ιουνίου σε τρεις ημερησίως από δύο. Το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται με Airbus 320, A321

και Α330. Με την εξέλιξη αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο η δια-

αγοράς της Μ. Ανατολής. Παράλληλα, μέσω των υφιστάμενων συνδέσεων, ενισχύεται η δυνατότητα της εξυπηρέτησης των αγορών της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας.

τίας, το τριήμερο 12-14 Απριλίου 2015.

Αυξημένες κατά 16% εμφανίζονται οι συχνότητες για την καλοκαιρινή

Στον θεσμό αυτό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το πιο πολυ-

περίοδο 2015 (29 Μαρτίου - 24 Οκτωβρίου). Από αυτές 189 επιπλέον

βραβευμένο αεροδρόμιο παγκοσμίως, με 14 διακρίσεις σε 11 χρόνια.

συχνότητες θα προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα δρομολόγια και140 νέες

Μπράβο στον ΔΑΑ.

συχνότητες σε νέα δρομολόγια.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 13


Κοσμικά

Η Airfasttickets βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Ηλεκτρονικό Κατάστημα στην κατηγορία Digital Design, στα 14α Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ), που διοργανώνει το περιοδικό +design, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Σωματείων Γραφιστικής (ICOGRADA) και της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας (ΕΓΕ). Η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, με την παρουσία εκπροσώπων από τα σημαντικότερα γραφεία επικοινωνιακού σχεδιασμού της Ελλάδας και ανθρώπων από τον κόσμο του πολιτισμού, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας. Το βραβείο, εκ μέρους του διεθνούς online ταξιδιωτικού πρακτορείου Airfasttickets, παρέλαβε ο διευθυντής UX/UI&Design της Airfasttickets, κ. Μάνθος Μανδραβέλης. Στιγµιότυπο από τη βράβευση της Airfasttickets, µε τον κ. Μάνθο Μανδραβέλη να παραλαµβάνει το βραβείο για λογαριασµό της εταιρίας. Ο Πάνος Αλμυράντης, γενικός διευθυντής του Daios Cove Luxury Resort & Villas στην Κρήτη βραβεύθηκε ως manager της χρονιάς για το 2014 από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ), ο οποίος, κάθε χρόνο, βραβεύει γενικούς διευθυντές ξενοδοχείων πολυτελείας και 4 αστέρων που διακρίθηκαν για την εφαρμογή νέων στρατηγικών, τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, τη διαχείριση του προσωπικού κ.ά. Η τελετή απονομής του European Hotel Manager of the Year Award για το 2014, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, στις 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Gala Dinner της 42ης ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΗΜΑ. O Παναγιώτης Αλμυράντης έλαβε αυτό το διεθνούς κύρους αριστείο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Hans E. Koch. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Πάνος Αλμυράντης, είναι ο πρώτος Έλληνας διευθυντής ξενοδοχείου που βραβεύθηκε από την ίδρυση της ΕΗΜΑ το 1974. Ο κ. Αλµυράντης περιχαρής, µε το βραβείο ανά χείρας και δίπλα του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσµου ∆ιευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Hans E. Koch. Δυναμική ήταν η συμμετοχή του ΗΑΤΤΑ στο Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Workshop, που διοργανώθηκε στη Σμύρνη, υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Κύριος στόχος του workshop, ήταν η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών και η διαμόρφωση στρατηγικών συνεργασίας μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων Ελλάδας- Τουρκίας. Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, εκπροσωπώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, στην επίσημη ομιλία του τόνισε την ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας των επιχειρήσεων των δύο χωρών τόσο στη σύννομη ανταλλαγή τουριστών, όσο και στις κοι1

νές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών πακέτων Ελλάδας- Τουρκίας και προώθησής τους σε τρίτες, υπερπόντιες κυρίως, αγορές. Στο περιθώριο του workshop ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και ο πρόεδρος του TURSAB, Mr. Basaran Ulusoy, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για τον σχεδιασμό και τη δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών στη μακροχρόνια συνεργασία των δύο Συνδέσμων. Στη φωτογραφία (1), ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, µε τον πρόεδρο του TURSAB, Mr. B. Ulusoy.

2

14 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη φωτογραφία (2), στιγµιότυπο από την εκδήλωση, µε τους επίσηµους οµιλητές.


Σύσκεψη για την αναπτυξιακή προοπτική του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του Υachting πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προεδρείου της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και της αναπληρωτού υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά. Το προεδρείο της ΕΠΕΣΤ παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στο ελληνικό Yachting και τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι και το 2015 προβλέπεται να είναι μια χρονιά ανάπτυξης του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού. Η υπουργός από την πλευρά της δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τον θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Στιγµιότυπο από τη συνάντηση του προεδρείου της ΕΠΕΣΤ, µε την αναπληρωτή υπουργό Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά.

Το νέο του κατάστημα στη Σαντορίνη εγκαινίασε ο Ταξιδιωτικός Οργανισμός ΑΡΓΩ την Κυριακή, 26 Απριλίου. Το Argo Travel Santorini ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2015 και βρίσκεται επί της ευθείας Φηρών-Πύργου, σε ένα «στρατηγικό» σημείο, μόλις μερικά λεπτά από το κέντρο της πόλης του νησιού, το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Στιγµιότυπο από την τελετή εγκαινίων του Argo Travel Santorini, µε τους κ.κ. Παντελή και Γεώργιο Φυτίλη, δευθυντές του ταξιδιωτικού οργανισµού Argo Travel και µέλη του διοικητικού συµβουλίου, Χρήστο Αποστόλου, διευθυντή του Argo Travel Santorini και ∆ιαµαντή Πειθή, διευθυντή της Αργούς και µέλος του δ.σ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

15


Διεθνή Nέα

Σε τροχιά ανόδου ο τουρισμός στην Κριμαία

περισσότερες παρουσιάζουν σημαντική πτώση τιμών. Έτσι, ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη είναι 25% φθηνότερο από πέρυσι.

Περί τα 4,3 εκατομμύρια του-

Οι πέντε πιο φτηνές ευρωπαϊκές πόλεις για φέτος, σύμφωνα με

ρίστες αναμένεται να επισκε-

τον TripAdvisor είναι:

φθούν το καλοκαίρι του 2015

5. Πράγα, Τσεχία

τη χερσόνησο της Κριμαίας, με

Από τις πιο γραφικές και εντυπωσιακές πόλεις της Ευρώπης, στην

αποτέλεσμα τα τουριστικά έσο-

Πράγα, μπορείτε περιπλανηθείτε μέσα στα αρχαία, πλακόστρωτα

δα να εκτιμώνται σε 2 δισ. δολάρια, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί

σοκάκια της, εξερευνώντας τα δεκάδες παζάρια που οργανώνο-

αξιωματούχοι της Κριμαίας στο RIA Novosti.

νται δίπλα στο ποτάμι.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπουργό Τουρισμού της Κριμαίας, Yelena

4. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Yurchenko, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών αυτών προ-

Η Βουδαπέστη είναι ένας τέλειος καλοκαιρινός προορισμός, καθώς

έρχονται από τη Ρωσία.

είναι διάσημη για τα εξωτερικά ιαματικά λουτρά της, που προσελ-

Πριν την κρίση με την Ουκρανία, τη χερσόνησο της Κριμαίας επι-

κύουν μικρούς και μεγάλους.

σκέπτονταν 6 εκατ. τουρίστες σε ετήσια βάση, οι περισσότεροι

Μια κρουαζιέρα στο ποτάμι, ή μια επίσκεψη σε κάποιο από τα περί-

προερχόμενοι από την Ουκρανία, όπως σημειώνει ο Ρωσικός

φημα μουσεία αλλά και τη συναγωγή της πόλης, η οποία είναι μία

Οργανισμός Τουρισμού.

από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, καθιστούν το ταξίδι στη Βουδα-

Μάλιστα, με την υποστήριξη της ρωσικής United Aircraft Corporation,

πέστη μοναδική εμπειρία.

συστήνεται εθνικός αερομεταφορέας για να βοηθήσει τη μετακί-

3. Κρακοβία, Πολωνία

νηση των τουριστών.

Οι τιμές στην Κρα-

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Yurchenko, ποσοστό μεγαλύτερο

κοβία είναι «παρά-

από το ήμισυ των τουριστών το 2015 θα επισκεφθεί την Κριμαία

ξενα χαμηλές», όπως

με αεροπλάνο, ενώ το 45% θα την επισκεφθεί δια θαλάσσης.

σχολιάζουν οι ειδικοί

Η εφαρμογή των σχεδίων για τη Ρωσία να κατασκευάσει μια γέφυ-

των εκδρομών στο

ρα, έργο φιλόδοξο, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων,

Price of Travel.

μεταξύ της Κριμαίας και της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστό-

Ανάμεσα στις βόλ-

σο, η κατασκευή της γέφυρας δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

τες στις ρομαντικές πλατείες και τα αμέτρητα πάρκα της πόλης,

Έτσι, λοιπόν, ως μόνη λύση φαντάζει η σύσταση και λειτουργία του

θα ανακαλύψετε μοντέρνες καφετέριες και αυθεντικά milk bars

εθνικού αερομεταφορέα, που αναμένεται να κοστίσει 24 εκατομ-

(παραδοσιακά μαγαζιά με καφέ και φαγητό), που προσφέρουν

μύρια δολάρια (1,45 δισεκατομμύρια ρούβλια).

οικονομικά αλλά χορταστικά γεύματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της UAC, Σεργκέι Τουρίκ, ο αερομε-

2. Βουκουρέστι, Ρουμανία

ταφορέας θα μεταφέρει περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες κατά

Γνωστό και ως «Το Μικρό Παρίσι», το Βουκουρέστι είναι μια γοη-

το πρώτο έτος λειτουργίας του το 2016.

τευτική πόλη, που κάνει αμέσως προφανείς τους λόγους για τους

Η έδρα του θα είναι στη Συμφερούπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας

οποίους συγκρίνεται με τη γαλλική πρωτεύουσα. Μόνο που οι

και θα ενώνει την Κριμαία με 14 τοποθεσίες στη Ρωσία, με πιθανό-

τιμές εδώ είναι πολύ-πολύ χαμηλές, τόσο στα εστιατόρια και τα

τητες επέκτασης σε 36 προορισμούς, σε μακροπρόθεσμη βάση.

καφέ, όσο και στα μουσεία, τα παλάτια και γενικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RBC, το 90% του συνόλου

1. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

των ταξιδιών θα προέρχονται από τοποθεσίες, εκτός Μόσχας.

Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική σε κάθε γωνιά της πόλης, μία από

Αυτές είναι οι 5 πιο φτηνές πόλεις στην Ευρώπη

τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, η Αγία Σοφία και ένας από τους πιο πολύχρωμους και εξωτικούς πολιτισμούς που θα επισκεφθείτε ποτέ.

έρευνα του TripAdvisor, η οποία παρουσιάζει τις πέντε πιο φθηνές

Κατασκευαστικός «πυρετός» στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία

προτάσεις για ταξίδι στην Ευρώπη.

Περισσότερα από 860 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας

Η έρευνα μελέτησε 25 δημοφιλείς, ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά

139.057 δωματίων βρίσκονται στα στάδια του προγραμματισμού,

με τα αεροπορικά και ξενοδοχειακά έξοδα και διαπίστωσε πως οι

του σχεδιασμού και της κατασκευής σε ολόκληρη της Ευρώπη, με

Εντυπωσιακή πτώση τιμών σε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώνει

16 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


την Αγγλία, την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Ρωσία να κρατούν τα

στο ισπανικό υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού, τον

«ηνία» όσον αφορά στις ξενοδοχειακές επενδύσεις.

φετινό Φεβρουάριο υπήρξε αύξηση του ρυθμού αφίξεων κατά

Το Ηνωμένο Βασίλειο με 11542 δωμάτια σε 80 ξενοδοχεία, η Ρωσία

5,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014, με τις διεθνείς του-

(9.735 δωμάτια σε 51 ξενοδοχεία), η Τουρκία (8.970 δωμάτια σε

ριστικές αφίξεις να ανέρχονται σε 3,28 εκατομμύρια.

52 ξενοδοχεία) και η Γερμανία (6.183 δωμάτια σε 37 ξενοδοχεία),

Η Ιταλία, με αύξηση 20,4%, οι ΗΠΑ, με 18,7%, η Ελβετία, με 9,4%,

βρίσκονται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσό-

το Βέλγιο, με 8,6% και η Πορτογαλία, με 8,3%, ήταν οι αγορές που

τερες κατασκευές ξενοδοχείων σε εξέλιξη τον Μάρτιο του 2015.

πρωταγωνίστησαν στο πρώτο δίμηνο του 2015, ενώ σοβαρές μει-

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οίκου STR Global,

ώσεις εμφάνισαν η Ρωσία και η Σκανδιναβία.

κατασκευάζονται 868 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία μειώ-

139.057 δωματίων.

θηκε κατά 20,2% και από τη Σκανδιναβία κατά 6,1%, ενώ μείωση

Τα δωμάτια αυτά, εμφανίζουν μια μείωση της τάξης του 7,2% σε

σε ποσοστό 3,3% παρουσίασε και ο τουρισμός από την Ολλανδία.

σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, από το Ηνωμένο Βασίλειο,

Το τρίτο...μάτι παρακολουθεί τους Κινέζους τουρίστες στο εξωτερικό

που αποτελεί τη βασική αγορά ταξιδιωτών αναψυχής στην Ισπανία, σημειώθηκε αύξηση 2,7%, με τους Βρετανούς επισκέπτες στη χώρα να φθάνουν τα 1,2 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 18,9% του συνόλου των εισερχόμενων τουριστών.

Παρακολούθηση της συμπεριφοράς των Κινέζων τουριστών που

Ακολουθεί η Γαλλία, με το ποσοστό των αφίξεων να ανέρχεται

ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να προλαμβάνονται και

στο 15,7% επί των συνολικών αφίξεων, αυξημένο κατά 2,1%, που

να τιμωρούνται άσχημες και παραβατικές συμπεριφορές, προω-

σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο

θούν οι κινεζικές αρχές, έπειτα από μια σειρά περιστατικών που

επισκέπτες.

τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η Γερμανία, στην τρίτη θέση, «τροφοδότησε» τον ισπανικό του-

Τα περιστατικά αυτά αφορούν αναστάτωση σε μέσα μαζικής μετα-

ρισμό με 972.455 επισκέπτες κατά τους δύο πρώτους μήνες του

φοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε πληρώματα

2015, αριθμός αυξημένος κατά 3,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο

αεροσκαφών κατά τη διάρκεια πτήσεων, βεβήλωση ιστορικών

δίμηνο του 2014, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 15,1% των συνολι-

μνημείων και επικίνδυνη οδήγηση.

κών εισροών στην Ισπανία.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφεί στην Ταϊλάνδη με τις

Στις υπόλοιπες αγορές, η Ιταλία, με 399.966 τουρίστες, αύξησε τον

αρχές εκεί να καταφεύγουν στην έκδοση των Κινέζων επισκεπτών.

αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την Ισπανία κατά 20,4%,

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο, ο Εθνι-

αντιπροσωπεύοντας το 6,2% του συνόλου των εισερχόμενων του-

κός Οργανισμός Τουρισμού της Κίνας, προωθεί σειρά μέτρων στα

ριστών στη χώρα των Βάσκων.

οποία θα συμμετέχουν αρκετές υπηρεσίες (αστυνομία, υπηρεσίες

Από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι αφίξεις επισκεπτών στην Ισπανία

ασφαλείας, τελωνειακοί, συνοριοφύλακες, και τράπεζες), που θα

αυξήθηκαν κατά 16,5% και ανήλθαν σε 351.106, αντιπροσωπεύ-

καταγράφουν τις παραβατικές συμπεριφορές των Κινέζων τουρι-

οντας το 5,4% του συνόλου των αφίξεων στη χώρα.

στών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες την

Με την επιστροφή των τουριστών αυτών οι τοπικές αρχές θα ασχο-

Ισπανία επισκέφθηκαν 121.313 τουρίστες, αριθμός αυξημένος

λούνται με τον συνετισμό τους και την επιβολή των ποινών, ώστε

κατά 18,7%, αντιπροσωπεύοντας το 1,9% του συνόλου των επι-

να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες συμπεριφορές.

σκεπτών στη χώρα.

Μάλιστα, οι αρχές θα διατηρούν τα σχετικά αρχεία για δύο χρόνια. Σκοπός των κινεζικών αρχών είναι να μην διασύρεται το όνομα και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι τουρίστες «ψηφίζουν» Ισπανία και τον χειμώνα Διεθνείς τουριστικές αφίξεις 6,5 εκατομμυρίων τουριστών υποδέχθηκε στο πρώτο δίμηνο του 2015 η Ισπανία, καταγράφοντας αύξηση 4,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Γνώσης και Τουριστικών Σπουδών,

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

17


Statistics

Μικτά αποτελέσματα παρουσίασε τον Μάρτιο η ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία Με τα πρόσημα να διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα, η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον Μάρτιο παρουσίασε μικτά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο έγκυρος οίκος τουριστικών μελετών STR Global. Η Βόρεια Ευρώπη παρουσίασε διψήφιο ποσοστό αύξησης τον φετι-

Μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, οκτώ χώρες γνώρισαν αύξηση στα

νό Μάρτιο, τόσο στον δείκτη της μέσης ημερήσιας τιμής (ADR), όσο

έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), τουλάχιστον κατά 15%. Ανά-

και στον δείκτη των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), σε

μεσά τους η Μάλτα (26,7% σε EUR 58.85), η Ισπανία (22,7% σε EUR

σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014.

64.45), η Λιθουανία (18,7% σε EUR 28.55), η Τσεχική Δημοκρατία

Πιο αναλυτικά, o δείκτης ADR, αυξημένος κατά 14,2%, διαμορφώ-

(18,6% σε EUR 38.04), η Ουγγαρία (18,6% σε EUR 38.01), η Ιρλανδία

θηκε σε 110.53 ευρώ και o δείκτης RevPAR, αυξημένος κατά 16,2%,

(17,9% σε EUR 71.81), το Ισραήλ (17,4% σε EUR 96.25) και η Σλοβα-

διαμορφώθηκε σε 80.31 ευρώ.

κία (15% σε EUR 32.23).

Σημαντικά οφέλη φαίνεται να έχει η ιρλανδική, ξενοδοχειακή βιομη-

Το Ισραήλ κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στη μέση ημερήσια

χανία, με τον δείκτη ADR να παρουσιάζει άνοδο 9,4% και να διαμορ-

τιμή (ADR) (28,2% σε EUR 161.58), αλλά και τη μεγαλύτερη πτώση

φώνεται σε 97.33 ευρώ και τον δείκτη RevPAR να παρουσιάζει άνοδο 17,9% και να διαμορφώνεται σε 71.81 ευρώ. Διψήφια αύξηση 13% στον δείκτη RevPAR κατέγραψε και η Νότια Ευρώπη, με τον δείκτη να διαμορφώνεται σε 61,99 ευρώ. Η Ισπανία ηγήθηκε της αυξητικής αυτής πορείας, σημειώνοντας αύξηση 22,7% στον δείκτη RevPAR, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 64.45 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η διοργάνωση στη Βαρκελώνη, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας, στις αρχές Μαρτίου. Την υψηλότερη αύξηση πληρότητας (8,3% σε 56,2%) και τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη ADR (-5,1% σε EUR 70.14) γνώρισε η Ανατολική Ευρώπη.

στην πληρότητα (-8,4% σε 59,6%). Η Ρωσία από την άλλη παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες, τόσο στον δείκτη ADR (-21,1% σε EUR 76.52), όσο και στον δείκτη RevPAR (-18,2% σε EUR 37.94). Οι επιδόσεις της χώρας συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις διεθνείς κυρώσεις και την υποτίμηση του ρωσικού ρουβλίου, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους. Έξι αγορές σημείωσαν διψήφιες αυξήσεις στην πληρότητα, με επικεφαλής την Κοπεγχάγη, Δανία, όπου η πληρότητα αυξήθηκε κατά 12,5% σε 70,9%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μείωση πληρότητας (-6,7% σε 55,8%), ανέφερε η Μόσχα. Συνολικά, οκτώ αγορές σημείωσαν διψήφια αύξηση ADR για τον Μάρτιο, με τη Βαρκελώνη να εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου (44% σε EUR 148.55) και το Τελ Αβίβ, Ισραήλ, να ακολουθεί

Oι επιδόσεις των βασικών αγορών τον Μάρτιο 2015* (σε τοπικό νόµισµα) Χώρα Γερµανία

Πληρότητα %Μεταβολή 68,4%

+4,9%

(27,3% σε EUR 210.12).

ADR

%Μεταβολή

RevPAR

%Μεταβολή

Η Μόσχα και πάλι ανέφερε τη μεγαλύτερη μείωση ADR (-22,2% σε EUR

EUR 99,47

+5,6%

EUR 68,06

+10,8%

95.49), με την Αγία Πετρούπολη να ακολουθεί (-14,4% σε EUR 55.31).

Ιταλία

59,5%

+1,5%

EUR 109,55

-0,5%

EUR 65,14

+1,1%

Τρεις αγορές σημείωσαν αύξηση RevPAR άνω του 20%, με πρώτη

Ρωσία

49,6%

+3,6%

RUB 4,804,16

+0,2%

RUB 2,381,99

+3,9%

τη Βαρκελώνη (53,9% σε EUR 108.12) και επόμενο το Τελ Αβίβ (24%

Ισπανία

67,3%

+4,6%

EUR 95,74

+17,3%

EUR 64,45

+22,7%

σε EUR 142.80).

Ην. Βασίλειο

74,8%

+1,3%

GBP 82,30

+3,5%

GBP 61,54

+4,9%

Και στην περίπτωση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR),

*Τα ποσοστά αυξήσεων/µειώσεων αφορούν τον Μάρτιο 2015, σε σύγκριση µε τον Μάρτιο 2014

18 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τη μεγαλύτερη μείωση ανέφερε η Μόσχα (-27,4% σε EUR 53.24).


Νέα

Στο «τιμόνι» της Π.Ο.Ξ εκ νέου ο Γιάννης Ρέτσος

Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο και τον Managing Consultant της GBR κ. Stefan Merkenhof, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Επανεξελέγη ο Γιάννης Ρέτσος στην

Αναφερόμενος στην παράδοση που θέλει τη Θεσσαλονίκη να μη χάνει

προεδρία της Πανελλήνιας Ομο-

τον τίτλο της αγαπητής πόλης, ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι η συνο-

σπονδίας Ξενοδόχων, όπως, άλλω-

λική βαθμολόγησή της από τους ερωτηθέντες, αυξήθηκε στο 8,0 από

στε, ήταν αναμενόμενο, ενώ στη

7,9 μέσα σε ένα έτος, γεγονός που δείχνει ότι ο προορισμός κερδίζει

θέση του Α' αντιπροέδρου επιλέ-

ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά τη δύσκο-

χθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπου-

λη οικονομική συγκυρία.

ράκης. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, το οποίο προ-

Η έρευνα καταδεικνύει ακόμη, ότι το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως city

έκυψε από τις αρχαιρεσίες της 22ας Απριλίου 2015, συγκροτήθηκε

break προορισμού εδραιώνεται στην τουριστική συνείδηση του επισκέ-

σε σώμα, ως ακολούθως:

πτη, λόγων των ισχυρών χαρακτηριστικών που διαθέτει αναλλοίωτα

ΡΕΤΣΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ Πρόεδρος

η πόλη. «Αυτή η σταθερή ικανοποίηση αποτυπώνεται καλύτερα στις

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Α’ Αντιπρόεδρος

απαντήσεις που έδωσαν οι τουρίστες, στο ερώτημα εάν θα σύστηναν

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Β’ Αντιπρόεδρος

τη Θεσσαλονίκη στο περιβάλλον τους, όπου η βαθμολογία αγγίζει το

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ΄ Αντιπρόεδρος

«άριστα». Το 94% των Ελλήνων και το 91% των αλλοδαπών θα πρό-

ΤΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Γενικός Γραμματέας

τειναν τον προορισμό σε γνωστούς, φίλους και συγγενείς. Περίπου το

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΜΗΝΑΣ Ταμίας

93% των ταξιδιωτών αναψυχής και το 89% των ταξιδιωτών για δουλειά

ΚΑΛΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο θα συστήσουν την πόλη σε

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

φίλους, αλλά δηλώνουν και ότι θα επαναλάβουν την επίσκεψή τους,

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Μέλος

χωρίς δεύτερη σκέψη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΞΘ.

ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Μέλος

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος, τα οικονομικά στοιχεία των

ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Μέλος

ξενοδοχείων παραμένουν ακόμη σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο

ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μέλος

όσον αφορά τις τιμές των δωματίων, όσο και τα έσοδα ανά διαθέσιμο

Παραμένει υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών στη Θεσσαλονίκη

δωμάτιο. Θετικό στοιχείο όμως είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επισκέπτες στις ξενοδοχειακές υποδομές της Θεσσαλονίκης, τις οποίες βαθμολογούν ιδιαίτερα υψηλά.

Τουρίστες αναψυχής: γιατί τη Θεσσαλονίκη;

Σταθερά υψηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης

Γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη ως προορισμός αναψυχής

50

των τουριστών που επι-

44%

λέγουν τη Θεσσαλονίκη 40

για τις διακοπές τους, ενώ

35% 35%

μεγάλη είναι και η αποδοχή που έχει ο προορισμός στη συντριπτική πλειοψηφία όσων την επισκέπτονται, είτε για αναψυχή, είτε για επαγ-

30

γελματικούς σκοπούς. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας

20

ικανοποίησης πελατών και απόδοσης ξενοδοχείων για το έτος 2014, που διενήργησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting. Η παρουσίαση της έρευνας έγινε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης

Αναψυχή

∆ουλειά/Συνέδριο

Αξιοθέατα & ∆ιασκέδαση

€ 13,24

€ 16,55

Εστιατόρια & cafes

€ 18,03

€ 24,11

Αγορές (Shopping)

€ 22,85

€ 29,85

Άλλο

€ 14,28

€ 22,21

Σύνολο

€ 68,39

€ 92,70

40% 39%

10

26% 16% 8% 3% 3%

0

44% Προσωπικότητα πόλης 40% Γαστρονοµικό ενδιαφέρον 39% Αρχαιολογικοί χώροι/πολιτιστικό ενδιαφέρον 35% Εκδηλώσεις πόλης 35% Ενδιαφέρον εµπορικό κέντρο 26% Εκτενής παραλία για περπάτηµα κτλ. 16% ∆ελεαστικό ταξιδιωτικό πακέτο (φθηνό) 8% Περαστικός (προηγούµενος ή τελικός προορισµός) 3% Ιατρικοί λόγοι 3% Άλλο

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

19


Νέα

Από την πλευρά του ο κ. Merkenhof τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη, σε σύγκρι-

Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στο δίκτυό της συμπεριλαμβάνει 30 χώρες

ση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είχε από τα χαμηλότερα επίπεδα πλη-

και συνεργάζεται με 32 σιδηροδρομικούς οργανισμούς και εταιρίες.

ρότητας και ARR, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιωθούν εάν λάβουμε

«Η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός της Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποί της

Η Telegraph «ψηφίζει» τα καλύτερα ελληνικά νησιά

αποτελούν τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της πόλης, σε συνδυασμό με

Τα 19 καλύτερα νησιά της Ελλάδος παρουσιάζει σε αφιέρωμά της

την προσωπικότητά

στη χώρα μας η βρετανική Telegraph, κάνοντας αναφορά στα βασικά

της και τη γαστρονο-

χαρακτηριστικά τους σε συνδυασμό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

μία», υπογράμμισε ο

1. Τις καλύτερες παραλίες τις έχει η Ζάκυνθος

κ. Merkenhof και πρό-

Τα νησιά του Ιονίου φιγουράρουν στην πρώτη θέση της λίστας με

σθεσε ότι όλοι οι του-

τους 19 καλύτερους ελληνικούς, νησιωτικούς προορισμούς, με ιδι-

ρίστες είχαν καλύτερη

αίτερη έμφαση να δίνεται στις αμμώδεις παραλίες και τις μεγάλου

ή πολύ καλύτερη εμπειρία στη Θεσσαλονίκη από ό,τι προσδοκούσαν.

μήκους ακτογραμμές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοι-

Το «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο συγκαταλέγεται στις πιο φωτογενείς

κητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης), κυρία Μαρία Κόλλια

παραλίες τις οποίες αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, ακόμα και αν έχουν

- Τσαρουχά, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλο-

λίγο κόσμο παραπάνω.

νίκης, κυρία Βούλα Πατουλίδου, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με «Το

2. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες είναι η Κέρκυρα

Ποτάμι», κυρία Χριστίνα Ταχιάου, ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου

Ηρεμία, ειδυλλιακό σκηνικό και πολλά οικογενειακά καταλύματα

«Μακεδονία», κ. Αχίλλειος Τοπούζας κ.ο.κ.

χαρακτηρίζουν την Κέρκυρα, τα σοκάκια -γνωστά ως καντούνια- της

υπόψη την υψηλή βαθμολογία που πήρε η Θεσσαλονίκη γενικά αλλά και την υψηλή αξιολόγηση της ξενοδοχειακής υποδομής.

οποίας ενδείκνυνται για βόλτες με τα παιδιά σας.

Δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των ταξιδιών με τρένο η Θεσσαλονίκη

3. Στη Δήλο για Ιστορία και Πολιτισμό

Στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε δεκαπέντε πιθανούς προορισμούς ανα-

υπερηφανεύεται για τα αρχαία μνημεία από τη χρυσή ελληνιστική

ψυχής, τους οποίους οι ταξιδιώτες προσεγγίζουν με τρένο, για το 2015

εποχή. Ολόκληρο το νησί είναι ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής

«αναρριχήθηκε» η Θεσσαλονίκη, σε διαδικτυακό διαγωνισμό, που πραγ-

κληρονομιάς της UNESCO. Τα πρώτα αρχαία ευρήματα είδαν το φως

ματοποίησε η εταιρία Interrail, η οποία ειδικεύεται στα ταξίδια με τρένο

το 1872. Οι επισκέπτες φθάνουν στο νησί με βάρκα από τη Μύκονο,

σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

ωστόσο δεν καθίσταται δυνατή η παραμονή τους εκεί.

Συγκεκριμένα, μετά από συντονισμένες ενέργειες προώθησης του δια-

4. Τα καλύτερα ξενοδοχεία τα έχει η Μύκονος

γωνισμού που υλοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης μέσα από

Τα πιο κομψά καταλύματα έχει αναμφίβολα το «νησί των ανέμων»,

τα δικά της social media, η πόλη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 1163

τονίζει η βρετανική εφημερίδα. Το Cavo Tagoο έχει την τιμητική του

ψήφους και ποσοστό 18%, στην ψηφοφορία που διεξήχθη στα κοινω-

αφού γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά

νικά δίκτυα της Interrail.

στη Χώρα, χτισμένο στην κορυφή ενός εγκαταλειμμένου λατομείου.

Αυτό σημαίνει ότι ο προορισμός έχει απήχηση σε μια μεγάλη γκάμα

5. Την καλύτερη κουζίνα την έχει η Κρήτη

ταξιδιωτών, οι οποίοι δείχνουν την προτίμηση τους στη Θεσσαλονίκη

Για τους λάτρεις της καλής κουζίνας η Κρήτη είναι ο κατεξοχήν προο-

ακόμη και με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, πέρα από τους κλασ-

ρισμός. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Telegraph στα τοπικά προϊόντα του

σικούς που είναι με αεροπλάνο, λεωφορείο και αυτοκίνητο.

νησιού -ελαιόλαδο, κρητικός ντάκος και την πατροπαράδοτη ρακή.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η Χαϊδελβέργη με 1658 ψήφους και ποσο-

6. Το καλύτερο κρασί παράγει η Κεφαλονιά

στό 26%, ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη ακολούθησαν η Λισαβόνα με 647

Η Ρόμπολα που παράγεται αποκλειστικά στην Κεφαλονιά θεωρείται

ψήφους, η Αμβέρσα με 602 ψήφους και η Μπολόνια με 350 ψήφους.

το κατ’ εξοχήν

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και ακολουθεί ως έπαθλο η

επώνυμο εξα-

προβολή των πέντε δημοφιλέστερων προορισμών που ανέδειξε το

γώγιμο προϊ-

κοινό. Έτσι, η Θεσσαλονίκη θα προβληθεί τόσο στα social media και

όν του νησιού,

τα newsletters της εταιρίας, όσο και στα press trips που οργανώνει η

που είναι άμε-

Interrail. Στόχος της ΕΞΘ, είναι να προβληθεί η Θεσσαλονίκη και στο

σα συνδεδε-

ειδικό κοινό που, για διάφορους λόγους, επιλέγει τα σιδηροδρομικά

μένο με την

ταξίδια για τις διακοπές του.

ιστορία και τον

Να σημειωθεί ότι η εταιρία Interrail ιδρύθηκε το 1972, με έδρα της στην

πολιτισμό του.

20 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η γενέτειρα του Απόλλωνα, σύμφωνα με τη μυθολογία, μπορεί να


7. Για γαλήνη και ηρεμία στα Κουφονήσια

17. Στη Ρόδο για νυχτερινή ζωή

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από δύο μικρά νησιά: Το Άνω Κουφο-

Μαζί με την Κω, τη Μύκονο και την Κέρκυρα, η Ρόδος, θεωρείται από

νήσι και το Κάτω Κουφονήσι τα οποία χωρίζει η θάλασσα. Το Κάτω

τους πιο hot προορισμούς για νυχτερινή ζωή.

Κουφονήσι παραμένει ακατοίκητο, ενώ το Άνω έχει 366 άτομα πλη-

18. Για θαλάσσια σπορ στη Λευκάδα

θυσμό που ζουν κυρίως από την αλιεία. Λέγεται πως τα σκάφη που

Μεγάλοι κόλποι με σταθερά θορυβώδεις ανέμους προσελκύουν

αράζουν εκεί τα καλοκαίρια είναι περισσότερα από τους ντόπιους.

φανατικούς surfers στο νησί.

Συστήνεται ως ιδανικός προορισμός για όσους επιδιώκουν χαλάρω-

19. Θρησκευτικός τουρισμός στην Πάτμο

ση και στιγμές ηρεμίας.

Το νησί με την «πνευματική ατμόσφαιρα», λόγω των μοναστηριών

8. Οι οικολόγοι πάνε Ύδρα

του, προσελκύει πλήθος, κάθε καλοκαίρι, επισκεπτών, λόγω και των

Πρόκειται για «ένα διατηρητέο αρχιτεκτονικό απόθεμα», καθώς (θεω-

εξαιρετικών παραλιών του.

ρητικά τουλάχιστον) έχουν απαγορευτεί όλες οι νέες κατασκευές. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι πως δεν υπάρχουν μηχανοκίνητα οχήματα και όλες οι μεταφορές γίνονται με γαϊδουράκια. 9. Για πεζοπορία στην Άνδρο

Προβλέψεις για 1 εκατ. Τούρκους τουρίστες εφέτος στην Ελλάδα

Υπέροχους δρόμους για πεζοπορία διαθέτει το βορειότερο νησί

• Ανακοινώθηκε η ίδρυση της Fed Hatta στη γενική συνέλευ-

των Κυκλάδων.

ση του HATTA

10. Ιδανική επιλογή για ζευγάρια η Σύμη Ψήφο «εμπιστοσύνης» παίρνει η Σύμη, από τους απανταχού ερω-

Περισσότεροι από 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες αναμένονται εφέτος

τευμένους, κερδίζοντας τη Σαντορίνη στα σημεία. Ένα από τα πιο

σε ελληνικούς προορισμούς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συν-

γραφικά λιμανάκια της χώρας, σπίτια, ταβέρνες, κομψές μπουτίκ και

δέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤ-

δεκάδες μικροσκοπικές παραλίες, που είναι προσβάσιμες μόνο με

ΤΑ), κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, μεταφέροντας εκτιμήσεις της Ένωσης

σκάφος, συνθέτουν την εικόνα του νησιού.

Τουρκικών Τουριστικών Πρακτόρων (Association of Turkish Travel

11. Η Σκύρος των εναλλακτικών

Agencies - TURSAB), κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη Γενική

To πιο απομακρυσμένο νησί των Σποράδων προσφέρεται για γιόγκα,

Συνέλευση του Συνδέσμου.

ιστιοπλοΐα και διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, ο κ. Τσιλίδης ανακοίνωσε την ίδρυση της Ομοσπονδί-

12. Για τους παραδοσιακούς η Κάρπαθος

ας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (Fed

Ανάμεσα στη Ρόδο και στην Κρήτη, η Κάρπαθος είναι ένας επίγειος

Hatta), μιας πρωτοβουλίας του Συνδέσμου η οποία υλοποιείται μετά

παράδεισος, ιδανική επιλογή για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης και

από δεκαετίες προετοιμασίας.

για όσους είναι οπαδοί του παραδοσιακού τρόπου ζωής.

Τα πρώτα μέλη της ομοσπονδίας είναι ο HATTA και σύνδεσμοι του-

13. Για μοναστήρια στη Σκόπελο

ριστικών γραφείων σε Σύρο, Ρέθυμνο, Σάμο, Χανιά, Μυτιλήνη και

Το νησί στο οποίο γυρίστηκε η χολιγουντιανή επιτυχία «Μamma

Ρόδο, με συνολικό δυναμικό πάνω από 1.500 γραφεία.

Mia», φημίζεται για τις χαρακτηριστικές, πέτρινες βίλες και τα πετρό-

Αναφερόμενος στους στόχους του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του

χτιστα μοναστήρια του.

ΗΑΤΤΑ έθεσε ως προτεραιότητα την πιστοποίηση των τουριστικών

14. Θέα από ψηλά στη Σαντορίνη

γραφείων, τονίζοντας επίσης την ανάγκη καταπολέμησης παράνο-

Από τα διασημότερα νησιά της χώρας με πολλούς τουρίστες κάθε

μων δραστηριοτήτων, όπως καταλύματα ή ταξιδιωτικά γραφεία.

χρόνο, και το περιβόητο

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μετατροπή του Ξενοδοχειακού Επι-

ηλιοβασίλεμα, η Σαντο-

μελητηρίου σε Τουριστικό, την πρωτοβουλία του Συνδέσμου για

ρίνη λέγεται ότι έχει μια

προβολή και ανάπτυξη των λιγότερο επισκέψιμων προορισμών,

από τις ωραιότερες θέες

καθώς και τον στόχο για δωδεκάμηνο τουρισμό.

στο Αιγαίο.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συν-

15. Οι σινεφίλ στη Νίσυρο

δέσμου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, κυρία Έλενα Κου-

Οι φανατικοί του Bond θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τη Νίσυ-

ντουρά, η οποία τόνισε τον σημαντικό και διακριτό ρόλο του κλάδου

ρο αφού στην πρόσφατη ταινία Moonraker είδαμε το ηφαίστειο

των τουριστικών γραφείων και τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη

του νησιού.

και εξέλιξη του τουρισμού, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για παρο-

16. Gay friendly η Λέσβος

χή ποιοτικών και αναβαθμισμένων τουριστικών υπηρεσιών. «Στόχος

Η γενέτειρα της ποιήτριας Σαπφούς -γνωστή για την αδυναμία της

μας είναι η αναβάθμιση, η ποιότητα, η εκπαίδευση του κάθε συντε-

στο ίδιο φύλο- αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για

λεστή της ελληνικής τουριστικής αγοράς», είπε η κα. Κουντουρά.

γκέι ταξιδιώτες.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

21


Νέα

και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αφού αναφέρ-

των 25 συνολικά ξενοδοχείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τους

θηκε στην ανάγκη συνεργασίας και ενδυνάμωσης των συλλογικών

πιο αυστηρούς κριτές, τους ίδιους τους επισκέπτες.

φορέων, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία ενεργοποίησης της Ομο-

Η βράβευση «Travelers’ Choice 2015», όπως και όλες εκείνες οι βρα-

σπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού

βεύσεις που έχει καταφέρει να εισπράξει το ξενοδοχείο, στην πάρο-

(Fed Hatta), εστίασε στην ανάγκη διευκόλυνσης/απλοποίησης της

δο των χρόνων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα συνεχούς

διαδικασίας χορήγησης visa.

ανάπτυξης και βελτίωσης των υπηρεσιών του. Γι’ αυτό, το ξενοδοχείο,

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώρ-

ήδη από το 2013, έχει

γος Τσακίρης, τόνισε την ανάγκη αγαστής συνεργασίας ξενοδοχεί-

προβεί σε ένα συγκε-

ων και τουριστικών γραφείων και είπε ότι, το Τουριστικό Επιμελη-

ντρωτικό πλάνο ανα-

τήριο θα ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας

καινίσεων.

Ομοσπονδίας ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος χαιρέτισε τη δημιουρ-

Φέτος, ολοκλήρω-

γία της Ομοσπονδίας Fed Hatta, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο

σε με επιτυχία, την

που μπορεί να παίξει και την ανάγκη συνεργασίας τουριστικών

ανακαίνιση όλων των

γραφείων-ξενοδοχείων.

Deluxe Main Building Rooms, όπως επίσης και του κεντρικού εστι-

Στα πλαίσια της Συνέλευσης ο ΗΑΤΤΑ τίμησε τρεις εξέχουσες προ-

ατορίου Cosmos. Αξίζει να σημειωθεί, πως η συνολική εικόνα των

σωπικότητες του ελληνικού τουρισμού. Πρόκειται για τους κκ.

ανακαινίσεων σταδιακά παίρνει την τελική της μορφή, καθώς εκτός

Νίκο Σκουλά και Μάκη Φωκά για την πολυετή και σημαντική προ-

από τις φετινές προαναφερθείσες ανακαινίσεις, πέρυσι, ανακαινί-

σφορά τους στον Τουρισμό και τον κ. Βύρωνα Αργύρη για την

σθηκαν όλα τα Deluxe Bungalows, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμέ-

μακροχρόνια προσφορά του στον Τουρισμό και τον κλάδο των

νεται να ολοκληρωθεί όλο το πλάνο ανακαινίσεων.

τουριστικών γραφείων. Πριν την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης,

Με ιστορία 40 και πλέον χρόνων, το Creta Maris, συνεχίζει την απρό-

ο ΗΑΤΤΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού

σκοπτη λειτουργία του, με συνεχής ανάπτυξη, βραβεύσεις και ανα-

της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, την TURSAB (Association of

γνωρισμένες από το κοινό επιτυχίες!

Turkish Travel Agencies) και την Turkish Airlines, διοργάνωσε εκδή-

γραφείων, με στόχο τη διεύρυνση της ελληνοτουρκικής συνεργασί-

«Πράσινο φως» για υδατοδρόμια σε πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου

ας και τη δημιουργία νέων προϊόντων στον τουρισμό.

• Υπεγράφησαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις

λωση παρουσίασης προορισμών της Τουρκίας, με ομιλίες και Β2Β επαγγελματικές συναντήσεις ελληνικών και τουρκικών τουριστικών

• Προχωρά ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τη σύναψη πέντε (5) νέων Προγραμματικών Συμβάσεων με τα αντίστοιχα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη μελέτη, κατασκευή και λειΟ πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Λ. Τσιλίδης µε την αν. υπουργό Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά και τον πρόεδρο του ΞΕΕ, κ. Γ. Τσακίρη, τιµούν τον τέως πρόεδρο του ΞΕΕ, της ΠΟΞ, της ΕΞΑΑ και του ΙΤΕΠ, πρ. mέλος του ∆Σ ΕΟΤ, αλλά και νυν pρόεδρο του Συνδέσµου Ανωνύµων Εταιριών και ΕΠΕ, καθώς και ιδρυτή και δ/νοντα σύµβουλο των Electra Hotels, κ. Μάκη Φωκά

τουργία ισάριθμων υδατοδρομίων σε νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος υπέγραψε Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Πάτμου για το έργο «Μελέτη,

Νέα διάκριση και ανακαινίσεις από το Creta Maris

κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στη

Πιστό στη φιλοσοφία και το όραμά του, το Creta Maris, ολοκλήρω-

στην Κάλυμνο», με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου και Μικρών

σε σημαντικό μέρος του πλάνου ανακαινίσεων των χώρων του και

Κυκλάδων για τη «Μελέτη - κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λει-

απέσπασε το «Travelers’ Choice 2015», από τον Trip Advisor, τον

τουργίας Υδατοδρομίου στη Νάξο» και τη «Μελέτη - κατασκευή και

μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο παγκοσμίως.

άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου στην Αμοργό» και με

Συγκεκριμένα, το Creta Maris κατατάχθηκε στην 6η θέση μεταξύ

το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μήλου για τη «Μελέτη - κατασκευή και

22 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέρο», με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου για το έργο «Μελέτη, κατασκευή και άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίου


Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας Υδατοδρομίου στη Μήλο». Η ίδρυση υδατοδρομίων δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη, ιδιαίτερα για τις νησιωτικές κοινωνίες. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια για άρση της απομόνωσης σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας και θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου

Οι δύο εξωτικές παραλίες, που βρίσκονται στα Χανιά, φαίνεται πως

ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά

μάγεψαν τους Καναδούς με την ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά

επιβατών και φορτίων.

τους. Το Ελαφονήσι βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την

Η Μπέτυ Χατζηνικολάου στην προεδρία του Ε.Ο.Τ.

παραλία Phra Nang της Ταϊλάνδης. «Η παραλία Ελαφονήσι βρίσκεται στο ομώνυμο μικρό νησί, που είναι πολύ κοντά στην ακτή της Κρήτης και όποιος θέλει μπορεί να το φτάσει περπατώντας στα ρηχά νερά που το ξεχωρίζει από την Κρήτη.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας

Σε μερικά σημεία, η παραλία μοιάζει να έχει ροζ άμμο, ένας μοναδι-

και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρωτού υπουρ-

κός χρωματισμός που δημιουργείται από χιλιάδες σπασμένα κοχύ-

γού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ορίσθηκε το νέο Διοικητικό

λια», γράφουν οι συντάκτες.

Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, η σύνθεση του

Ενώ για τον Μπάλο, το καναδικό site σημιώνει: «Το ωραίο σε αυτή

οποίου έχει ως εξής:

την παραλία είναι η πολύχρωμη λιμνοθάλασσα. Βρίσκεται κοντά

Πρόεδρος ορίστηκε η Ελισσάβετ (Μπέτυ) Χατζηνικολάου, εμπειρο-

στην Κίσαμο στην Κρήτη».

γνώμονας σε θέματα τουρισμού.

• Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης, δικηγόρος,

Επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Βασιλικός στην προεδρία της ΕΞΑΑΑ

• Μιχαήλ Νικολακάκης, σύμβουλος σε θέματα τουρισμού του Υπουρ-

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητι-

γού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

κό Συμβούλιο της ΕΞΑΑΑ που προέκυψε

• Σταύρος Χατζάκος, πρόεδρος Κρουαζιέρας Ευρώπης και Ελλάδος

από τις εκλογές της 21ης Απριλίου 2015.

και πρόεδρος Λιμένων Ελλάδος

Στη θέση του προέδρου της Ένωσης

• Ιωάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερο-

επανεξελέγη ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

λιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. φανερώνει το ειδικό βάρος που δίνεται

• Αντώνιος Καμπουράκης, ξενοδόχος, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδό-

στην εκπροσώπηση των ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, τόσο

χων Δωδεκανήσου

στην περιοχή του Κέντρου, όσο και στην παραλιακή ζώνη και τα

• Πολυχρόνης Γριβέας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος

νησιά του Αργοσαρωνικού.

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :

Στη θέση του γενικού γραμματέα παραμένει, μέχρι νεωτέρας, ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλέξανδρος Βασιλικός

Πάνος Λειβαδάς.

Α΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απόστολος Μουσαμάς

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανι-

Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τιμόθεος Ανανιάδης

σμού Τουρισμού είναι τριετής.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κωνσταντίνος Ζήσης

Αντιπρόεδρος η κυρία Αγγελική Χονδροματίδου, εμπειρογνώμονας σε θέματα μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Μέλη οι:

Στην Κρήτη δύο από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο

ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ισμήνη Παναγιωτοπούλου ΤΑΜΙΑΣ: Αναστάσιος Κανελλόπουλος ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Ευγένιος Βασιλικός ΕΦΟΡΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Θεοδώρα Παϊσίου

Στη 2η και την 9η θέση αντίστοιχα, στο top 20 με τις καλύτερες παρα-

ΜΕΛΗ: Κωνσταντίνος Αβράμπος Σταύρος Καλαμάκης Ευστάθιος

λίες στον κόσμο του καναδικού ταξιδιωτικού site travelversed.com,

Μακρής

φιγουράρουν το Ελαφονήσι και ο Μπάλος.

ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΜΕΛΗ: Αντώνης Βορδώνης Κυριάκος Μάνεσης

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

23


Συνέντευξη

24 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο ∆εριζιώτη

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στόχος μας μία τουριστικά ανταγωνιστική Ελλάδα • Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων • Επιδίωξή μας ο εκσυγχρονισμόΣ των υποδομών, μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Την πρώτη της επίσημη συνέντευξη, από την ημέρα

Η κα. Κουντουρά, γνωρίζοντας άριστα τα δρώμενα

που ανέλαβε τα καθήκοντα της υπουργού αναπλη-

στον Τουρισμό, δεδομένου ότι στην προηγούμενη

ρωτή Τουρισμού, παραχωρεί η Έλενα Κουντουρά,

Βουλή ήταν υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα

στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Τουρισμού, είδε σε χρόνο ρεκόρ, όλους τους φο-

Με την απλότητα και την ειλικρίνεια που τη διακρί-

ρείς του Τουρισμού χωρίς καμία εξαίρεση και θα

νει, εξηγεί τα σχέδιά της, αναλύει τους στόχους, μα

αναλάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα

πάνω απ’ όλα δηλώνει παρούσα στο να κάνει όλα

φλέγοντα θέματα του κλάδου.

όσα είναι απαραίτητα για να συνεχίσει ο ελληνικός

Ένα από αυτά και το πολύ σοβαρό θέμα της παρά-

Τουρισμός να πρωταγωνιστεί στο διεθνές τουριστι-

νομης ενοικίασης κατοικιών, μέσω διεθνών ιστο-

κό στερέωμα, βελτιώνοντας περαιτέρω την αντα-

σελίδων.

γωνιστικότητα και τη θέση του.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο

Η υπουργός Τουρισμού τονίζει ότι η πολιτική της

οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, κωδικο-

εστιάζεται σε τέσσερεις τομείς: Επιμήκυνση περι-

ποιούν την τουριστική νομοθεσία και αμέσως μετά,

όδου, άνοιγμα νέων αγορών, ανάπτυξη θεματικών

αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, θα προω-

μορφών Τουρισμού και προσέλκυση επενδύσεων.

θηθούν για ψήφιση στη Βουλή. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

25


Συνέντευξη

|

Με τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό το πρώτο τρίμη-

εργαζόμενους, μαζί με τους οποίους εργαζόμαστε και σχεδιάζουμε το

νο του 2015 να εμφανίζονται αυξημένες κατά 29% σε σχέση με

μέλλον. Μαζί φέρνουμε αποτελέσματα για να εδραιωθεί η χώρα μας

το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ο ΣΕΤΕ διαμηνύει ότι ο στόχος

στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

των 25 εκατ. διεθνών αφίξεων, που έχει θέσει για το 2015, είναι εφικτός. Συμφωνείτε με τις εκτιμήσεις αυτές και πόσο πιστεύετε ότι η πολιτική και οικονομική αστάθεια που παρατηρείται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία του τουρισμού;

|

Την περυσινή χρονιά μεγάλο πρόβλημα εμφάνισε ο εσωτερικός τουρισμός. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία του εσω-

τερικού τουρισμού εφέτος και ποιες οι ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού για την ανάταση του εσωτερικού τουρισμού;

Θέλω να επισημάνω ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και ενώνει τους λαούς. Τα μέχρι τώρα μηνύματα που λαμβάνουμε μας κάνουν να

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αυξήσουμε τα μεγέθη

αισιοδοξούμε για τη φετινή τουριστική περίοδο.

του εσωτερικού τουρισμού. Σε αυτό το σημείο όμως θέλω να επισημά-

Από την πλευρά μας εργαζόμαστε από κοινού με όλους τους φορείς του

νω ότι η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού συνδέεται άμεσα και με τη

τουρισμού για να ανεβάσουμε τη χώρα μας στην υψηλότερη κλίμακα των

βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων, που για την κυβέρ-

παγκόσμιων τουριστικών προορισμών και πιστεύουμε ότι τα αποτελέ-

νησή μας αποτελεί βασική προτεραιότητα και σε αυτό θα επιμείνουμε.

σματα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

|

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την προσέλκυση μεγαλύτερου

αριθμού τουριστών, αλλά και για την άριστη εξυπηρέτησή τους; Στόχος μας είναι ο τουρισμός δώδεκα μήνες το χρόνο. Προβάλλουμε τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας και επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Στόχος μας είναι, κάθε τόπος σε όλη

Το Υπουργείο έχει στρατηγικό πλάνο να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο, να δημιουργηθούν σύγχρονες τουριστικές υποδομές και να προωθηθεί ο εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά και σύγχρονων μικρών και μεγαλύτερων εκδηλώσεων τέχνης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Επίσης, στόχος μας είναι η προώθηση

την ελληνική επικράτεια να αποτελεί βιώσιμο τουριστικό προορισμό, με την κατάλληλη κεντρική προβολή και δημοσιότητα και χωρίς υψηλό οικονομικό κόστος. Επίσης, η στήριξη και ανάδειξη της τοπικής λαογραφίας και παράδοσης με την ενίσχυση τοπικών πολιτιστικών γεγονότων. Με τη συνεργασία των 13 Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα από ένα στρατηγικό

του θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού και η βελτίωση του τουρι-

σχέδιο επιδιώκουμε νέα πακέτα πολυθεματικού χαρακτήρα για παλιούς

στικού προϊόντος.

και νέους προορισμούς, που θα προσελκύουν το ενδιαφέρον των επι-

Ακόμη, τοποθετούμε υψηλά στάνταρντς στο νέο Σύστημα Κατηγοριο-

σκεπτών όλο το χρόνο. Σ΄ αυτό θα συμβάλλουν τα Προγράμματα Κοι-

ποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των ελληνικών

νωνικού Τουρισμού, ο Τουρισμός των ΑμεΑ, των Νέων, των Σχολείων

ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

και της Τρίτης Ηλικίας.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα με τη συνεχή ποιοτική αναβάθμιση, την ολοκληρωμένη Τουριστική Εκπαίδευση. Θέλουμε οι επισκέπτες της χώρας μας να φεύγουν ικανοποιημένοι και

|

Σε ποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα μπορούσαμε να στραφούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ως προορισμός διακο-

να ξανάρχονται, να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο

πών το θέμα της εποχικότητας και ποιες είναι οι προτάσεις και οι

εξωτερικό.

πρωτοβουλίες σας προς αυτή την κατεύθυνση;

|

Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται η άνοδος της Ελλάδας ως του-

Δίνουμε έμφαση σε όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για να έχου-

ριστικού προορισμού και ποιες οι σκέψεις και πρωτοβουλίες σας

με τουρισμό δώδεκα μήνες και εκτός από το ισχυρό μας «χαρτί» που είναι

προκειμένου να παραμείνει στην παγκόσμια τουριστική δεκαπε-

το «ήλιος και θάλασσα», αναπτύσσουμε τον πολυθεματικό τουρισμό. Για

ντάδα, στην οποία εισήλθε ξανά πέρυσι;

παράδειγμα, τον Θρησκευτικό τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, τον συνεδριακό, τον ιατρικό, τον γαστρονομικό τουρισμό, κ.λπ..

Η χώρα μας είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός που συνε-

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας,

χώς αναβαθμίζει τις υποδομές της και εμπλουτίζει το τουριστικό πακέτο

με μια νέα στρατηγική προώθησης και προβολής της.

για να γίνει περισσότερο ελκυστική απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Είναι η μοναδική ελληνική εμπειρία του να ζει κανείς και να απολαμβά-

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε δίπλα μας τον κόσμο του Τουρισμού,

νει αυτήν την πανέμορφη Χώρα, που συνδυάζει αρμονικά Βουνό και

τους επαγγελματίες του κλάδου, τους φορείς, τις τοπικές αρχές, τους

Θάλασσα, τέσσερεις εποχές τον χρόνο.

26 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


|

Ποια είναι η γνώμη σας για το τουριστικό «come back» της Αθή-

Παραμένει στην ατζέντα μας η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της

νας; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει συνέχεια ή πρόκειται για πρόσκαιρη

πόλης και βεβαίως, η δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Συνε-

εξέλιξη και ποιες οι πρωτοβουλίες του υπουργείου προκειμένου

δριακού Κέντρου, που θα εντάξει την Αθήνα στον διεθνή κατάλογο για

να υπάρξει συνέχεια;

μεγάλα διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις.

Η Αθήνα είναι σημείο αναφοράς της Χώρας με δημοφιλές brand name και με συνεχώς αυξανόμενους επισκέπτες. Επενδύουμε στη μεγάλη

|

Ποιες είναι οι προτάσεις σας προκειμένου η προβολή και η προώθηση της χώρας στο εξωτερικό να είναι πιο αποτελεσματική;

αυτή επιτυχία και επιδιώκουμε με σταθερά βήματα να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή ένα νέο στρατηγικό πλάνο σε συνεργασία και συντονισμό με τις

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ενερ-

αρχές της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλους τους

γοποιούμε τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ενώ συμμετέχουμε με

εμπλεκόμενους φορείς.

ισχυρή παρουσία στις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.

Το Υπουργείο έχει στρατηγικό πλάνο την Αθήνα, ως κύριο τουριστι-

Επίσης, επιδιώκουμε στενότερη συνεργασία, τόσο με τον Παγκόσμιο

κό προορισμό City Break, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της

Οργανισμό Τουρισμού, όσο και με τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής

Πρωτεύουσας, που έχει ως στόχο να ενισχυθεί η εικόνα της πόλης, να

Ένωσης. Στόχος μας είναι να γίνει η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προ-

αναβαθμιστεί αισθητικά ο δημόσιος χώρος. Επίσης, να στηριχθεί η επι-

ορισμός για όλο τον χρόνο.

χειρηματικότητα και το εμπόριο, να δημιουργηθούν σύγχρονες τουρι-

Παράλληλα, επειδή διαδικτυακά ενημερώνεται πλέον και επιλέγει προ-

στικές υποδομές και να προωθηθεί ο εναλλακτικός και θεματικός του-

ορισμό το 80% των ταξιδιωτών, στοχεύουμε στο διαδίκτυο και τα μέσα

ρισμός μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά και

κοινωνικής δικτύωσης. Η διαδικτυακή πύλη του ΕΟΤ, το VisitGreece.

σύγχρονων μικρών και μεγαλύτερων εκδηλώσεων τέχνης, πολιτισμού

gr, έχει σήμερα παγκοσμίως 8,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες.

και αθλητισμού. Θυμίζω το Φεστιβάλ Αθηνών, τις εκδηλώσεις του Μεγά-

Επιπρόσθετα, εφαρμόζουμε μακροπρόθεσμη επικοινωνιακή στρατη-

ρου Μουσικής, του Μουσείου Ακρόπολης, τον Κλασικό Μαραθώνιο που

γική και αξιοποιούμε κάθε συνεργασία με εξειδικευμένους ταξιδιωτι-

προσελκύει σε ετήσια βάση περισσότερους από 20 χιλιάδες επισκέπτες.

κούς οργανισμούς.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

27


Συνέντευξη

|

Παραδοσιακές ή νέες αναδυόμενες αγορές, όπως Κίνα, Ρωσία,

...στοχεύουμε στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαδικτυακή πύλη του ΕΟΤ, το VisitGreece.gr, έχει σήμερα παγκοσμίως 8,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες.

Αμερική, Ινδία; Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στοχεύσεις

σας; Πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δεξαμενές» άντλησης τουριστών οι αναδυόμενες αγορές για τη χώρα μας; Ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στις παραδοσιακές αγορές και δίνουμε έμφαση στις αναδυόμενες, που αποτελούν την άμεση προτεραιότητά μας για να αυξήσουμε τους επισκέπτες μας αλλά και τα έσοδά μας. Για το λόγο αυτό αυξάνουμε τον αριθμό των πτήσεων και δημιουργούμε νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις όπου δεν υπάρχουν (Καναδάς,

κού ρεύματος από τη μεγάλη αυτή χώρα. Μετά την πρώτη περυσινή απ’

ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία).

ευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάης-Αθήνας, το 2015 θα ακολουθή-

Εστιάζουμε επίσης στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και πρόσφατα ο

σουν δύο πτήσεις, τόσο από Σαγκάη όσο και από Πεκίνο, ενώ σε εξέλιξη

ΕΟΤ συμμετείχε στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Λατινικής Αμε-

βρίσκονται συζητήσεις για επιπλέον δύο.

ρικής, στο Σάο Πάολο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για το 2015, η τουριστική

Μάλιστα, οι αφίξεις Βραζιλιάνων στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν

κίνηση από Κίνα αναμένεται εξαιρετικά αυξημένη, σε σύγκριση με το

το 2014 ως προς το 2013, ενώ για το 2015, σύμφωνα με τις προβλέψεις

2013 και το 2014.

των πρακτόρων, η τάση θα παραμείνει αυξητική. Πρόσφατα επισκέφθηκα τη Μόσχα στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στη διεθνή τουριστική έκθεση. Τα μηνύματα, παρά τις πρόσκαιρες

|

Τι σημαίνει για εσάς η ανάληψη του υπουργείου Τουρισμού και ποιο το όραμά σας για την Ελλάδα ως υπουργός Τουρισμού;

οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία, είναι ενθαρρυντικά. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερο

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα αλλά και μια μεγάλη ευθύνη η ανάληψη αυτού

του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αναγνωρίζοντας

του τόσο κομβικού και δυναμικού τομέα, ο οποίος συμβάλλει αποφασι-

το ενδιαφέρον που έχει ο ρωσικός λαός να επισκεφθεί στη χώρα μας

στικά στη νέα αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.

τα μνημεία της Ορθοδοξίας. Μην ξεχνάμε ότι το 2016 είναι το έτος του

Όραμα μου είναι μια Ελλάδα φωτεινή, ισχυρή, ασφαλής, με πολιτική στα-

ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος και εκτιμώ ότι θα σηματοδοτήσει

θερότητα και αισιόδοξους ανθρώπους, που επενδύουν στη δύναμη του

μια μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα των όσων μοναδικά προσφέρει η

Τουρισμού, στην εργατικότητα, την ευφυΐα και το δημιουργικό πνεύμα των

Ελλάδα στον προσκυνηματικό τουρισμό.

Ελλήνων. Χώρα που μέρα με την ημέρα κατακτά τη θέση που της αξίζει

Σε ότι αφορά την Κίνα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αύξηση του τουριστι-

ως παγκόσμια δύναμη Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

28 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1957 και από τότε ασχολείται αδιάλειπτα με την παραγωγή και εμπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Την τελευταία 10ετία έχει εστιάσει στην κατασκευή προϊόντων για επαγγελματικό εξοπλισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering, πλοία, νοσοκομεία). Η μακρόχρονη εμπειρία & τεχνογνωσία στον τομέα αυτό, η διαρκής αναζήτηση & δημιουργία νέων προτάσεων, η συνεχής προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πελατών και η πάντα άριστη σχέση ποιότητας και τιμής, έχουν καταστήσει την επιχείρηση μία από τις πλέον σημαντικές στον χώρο του εξοπλισμού.

www.kirpoglou.gr


Θέµα

Η Ελλάδα καλά (;) κρατεί

• Έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. διεθνών αφίξεων το πρώτο δίμηνο ο ελληνικός τουρισμός • «Βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού τουρισμού ο νέος φόρος διανυκτέρευσης • Μειωμένος ο ρυθμός κρατήσεων το τελευταίο διάστημα Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την πολιτική αστάθεια που δημιουργείται από την αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία επιλογή για διακοπές εφέτος το καλοκαίρι, για εκατοντάδες χιλιάδες ξένους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα και η δημοφιλία της ως τουριστικός προορισμός δείχνουν να σώζουν προς το παρόν την… παρτίδα. Σε περίπτωση, όμως, που εφαρμοστούν τα νέα φορολογικά μέτρα με άμεσο αποδέκτη τον τουρισμό, που διέρρευσαν και τα οποία προτείνει η κυβέρνηση προς του εταίρους προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα φέρει την πολυπόθητη χρηματοδοτική ανάσα στη χώρα, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα κυλήσει ομαλά. Ήδη, η πρόταση για την επιβολή φόρου διανυκτέρευσης στον Τουρισμό και συγκεκριμένα η επιβάρυνση έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε πολυτελή καταλύματα ή ποσοστού επί τοις εκατό (υπάρχουν δύο σενάρια), εγείρει κλίμα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού στους κόλπους του τουριστικού κόσμου της χώρας. Ενώ πολέμιους βρίσκει και η πρόταση της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, αρχής γενομένης από τα 23 νησιά του Αιγαίου. 30 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


«Ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας εξακολουθούν να δίνουν

νεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα

εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι ταξιδιώτες, επιλέγοντας την Ελλάδα

επηρεαστεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού του-

για τις διακοπές τους το φετινό καλοκαίρι.

ρισμού, με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που

Σύμφωνα με το γνωστό δίκτυο για πολυτελείς διακοπές σε όλο

αυτό μπορεί να επιφέρει στην υποστήριξη της ελληνικής οικονο-

τον κόσμο Virtuoso, στη λίστα του με τους πιο δημοφιλείς προο-

μίας, στη συμβολή στο ΑΕΠ και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

ρισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2015, η Ελλάδα κατέ-

Στη γενικευμένη αστάθεια, προστίθεται και η αδυναμία διαχείρισης

λαβε την 5η θέση με ποσοστό αύξησης 41% και βρίσκεται μεταξύ

από πλευράς κυβέρνησης του μεταναστευτικού ζητήματος, που

των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης για κρατήσεις τη

δυστυχώς μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στην εικόνα

φετινή τουριστική σεζόν.

της χώρας μας, όσο αυτό δεν επιλύεται οριστικά.

Το 2015 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον ελληνι-

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγου-

κό τουρισμό. Αφενός ο αυξημένος ρυθμός των προκρατήσεων,

ριά ότι θα είναι πλέον εφικτοί οι στόχοι των 25 εκατ. αφίξεων και

αφετέρου οι τουριστικές αφίξεις το πρώτο δίμηνο, που, για πρώ-

των 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσω-

τη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, κατάφεραν το

τερικού τουρισμού.

συγκεκριμένο διάστημα να σπάσουν το φράγμα του 1 εκατ., ήταν τα πρώτα δείγματα τα οποία προμήνυαν την έντονη δυναμική που,

Μέτρα-φωτιά με αποδέκτη τον τουρισμό

σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα εμφάνιζε ο ελληνικός του-

Με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για να κάμψει τις αντιστά-

ριστικός προορισμός τη φετινή σεζόν.

σεις των δανειστών και να υπάρξει μία συμφωνία, τα νέα φορολο-

Πιο αναλυτικά, οι προκρατήσεις από τη Γερμανία και την Αγγλία

γικά μέτρα φαίνεται πως είναι όλο και πιο κοντά. Μέτρα-βόμβα στα

«έτρεχαν» μέχρι πρόσφατα με άνοδο 17% και 15%, αντίστοιχα,

θεμέλια του ελληνικού τουρισμού, όπως τα χαρακτηρίζουν στο

ενώ αυξημένες κατά 37% εμφανίζονταν αρχικά οι αφίξεις από τις

σύνολό τους οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων, επαγγελμα-

Η.Π.Α. και την Αυστρία.

τίες του κλάδου, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα και με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη

Όσον αφορά στον προωθούμενο φόρο διανυκτέρευσης στα

τουριστική κίνηση στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου εμφάνι-

πολυτελή καταλύματα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια.

σε αύξηση 52,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με

Το πρώτο προβλέπει την επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από

τους εισερχόμενους τουρίστες του πρώτου διμήνου του 2015 να

1 έως και 5 ευρώ για διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες από 3

ξεπερνούν το 1.100.000, έναντι 730.000 το αντίστοιχο περυσινό

έως 5 αστέρων, ενώ το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επιβολή

διάστημα. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, οι ταξιδιωτικές εισπρά-

τέλους, που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία

ξεις, το ίδιο διάστημα, εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 12,4%,

από 3 έως 5 αστέρων.

συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας στα

Ο προωθούμενος φόρος έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια

327 εκατομμύρια ευρώ.

των τουριστικών επιχειρήσεων, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της

Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη να κάνει

κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων, ο παρατεταμένος διά-

λόγο για μέτρο υπό το καθεστώς πανικού.

λογος και τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας που κυκλο-

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι πρέπει να γίνει

φορούν στην Ευρώπη, έχουν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του

εξορθολογισμός των φόρων που θα διαρκέσει για δέκα χρόνια,

ρυθμού κρατήσεων το τελευταίο διάστημα. Έτσι, παρατηρείται «πάγωμα» των κρατήσεων στις δύο βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, αυτών της Γερμανίας και της Αγγλίας, για το 2015. Αναλυτικότερα, όπως παρατηρεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όσον αφορά στη γερμανική αγορά καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου σε ποσοστό 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις σε ποσοστό 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, στη βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμα αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού. «Όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατεί-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

31


Θέµα

όχι να αλλάζουμε τους φόρους κάθε δύο μήνες, ενώ εξέφρασε

5%, ο ΦΠΑ διαμονής διπλασιάζεται από 5% σε 10%.

την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμο-

Η δεύτερη περίπτωση, η οποία είναι και η επικρατέστερη, ανα-

γή του μέτρου.

φέρεται σε επιβολή τέλους 5 ευρώ για τα 5στερα ξενοδοχεία, 4

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το 48% των καταλυμάτων φορο-

ευρώ για τα 4στερα, 3 ευρώ για τα 3στερα, κ.ο.κ. και επί πλέον 3%.

διαφεύγουν και δεν έχουν άδειες. Όπως είπε, αντί να αυξάνουμε

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, αυτό το σενάριο είναι ακόμα

ΦΠΑ και τέλη, να πιάνουμε αυτούς που δεν πληρώνουν τίποτε...

χειρότερο, διότι τα 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα 5στερα, είτε

«Αυξάνουμε τους φόρους διαρκώς στο 60% των νομίμων έναντι

τα 4 ευρώ στα 4στερα, κ.λπ. ισοδυναμεί με 10% πρόσθετο φόρο

του 40% που φοροδιαφεύγει, καταστρέφουμε τους υγιείς και έντι-

πέραν του ΦΠΑ. «Δηλαδή η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε

μους επιχειρηματίες υπέρ αυτών που φοροδιαφεύγουν. Δεν είναι

άνω του 15%!! έναντι 6,5% στην λοιπή Ελλάδα», λέει ο αντιπρόε-

δυνατόν να συνεχιστεί αυτό», παρατήρησε.

δρος του ΣΕΤΕ και εξηγεί: «Οι μέσες πρακτοριακές τιμές, επί παρα-

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε πάντως ως πολύ θετικό μέτρο

δείγματι των ξενοδοχείων πολυτελείας των νησιών σε half board

την πρόταση για εφαρμογή πιστωτικών καρτών για συναλλαγές

είναι περί τα 50- 60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Αν

άνω των 70 ευρώ.

αφαιρέσουμε από την τιμή το φαγητό και το πρωινό -τα οποία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του τουρισμού στα

είναι πιθανό να επιβαρυνθούν με 3%, όπως τα εκτός ξενοδοχείων

νησιά από την επιβολή του ειδικού τέλους διαμονής στα ξενοδο-

εστιατόρια- τότε η καθαρή τιμή της διανυκτέρευσης γίνεται 30-40

χεία, κρούει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Κώστας Κωνσταντινίδης,

ευρώ περίπου. Αν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ 5% τότε η απομένουσα

μιλώντας στην εφημερίδα Δημοκρατική.

καθαρή τιμή γίνεται 28,5 έως 38 ευρώ. Επί των τιμών αυτών θα

Στην περίπτωση κατά την οποία επιβληθεί ποσοστιαίο επί τοις

επιβληθεί τέλος 5 ευρώ, δηλαδή στην ουσία πρόσθετος άτυπος

εκατό τέλος 5% στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, 4% στα 4 αστέρων,

ΦΠΑ 13% έως 17,5%, ο οποίος θα προστεθεί στο 5%. Δηλαδή ο

3% στα τριών αστέρων, κ.λπ., ο κ. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει ότι,

συνολικός ΦΠΑ θα γίνει 18% έως 22,5% για την διαμονή έναντι

είναι προτιμότερο η τιμή στη διαμονή να αυξηθεί κατά 1,5%, όσο

του ισχύοντος 6,5% στην λοιπή Χώρα».

είναι η διαφορά του ΦΠΑ μεταξύ νησιών και λοιπής χώρας (6,5%

Πάντως, κατηγορηματικά διέψευσε τα σενάρια που θέλουν την

ο ΦΠΑ διαμονής σε όλη τη χώρα και 5% στα νησιά των Περιφε-

κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να επιβάλει φόρο διανυκτέρευ-

ρειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου). Γιατί με την επιβολή φόρου

σης η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά

32 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


με δηλώσεις της από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον πρόεδρο του ομίλου TUI, κ. Joussen.

Αντιδράσεις και παρεμβάσεις Την ανάγκη να προστατευτούν τα νησιά από μέτρα που στερούνται οικονομικής λογικής και ισοπεδώνουν το Σύνταγμα, τη νησιωτικότητα και τον τουρισμό, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της συνάντησής του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στις διαρροές των τελευταίων ημερών, περί μέτρων, ειδικά για τη νησιωτική χώρα, ως περιεχόμενο της πιθανής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και να έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή ειδικά τέλη και πρόσθετοι φόροι για τα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη, κανένας σχεδια-

Όχι στο «πλαστικό χρήμα» λέει το Επιμελητήριο Κυκλάδων

σμός και χωρίς να υπαγορεύονται από καμία οικονομική λογική.

Την αντίδρασή του στην εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει

Κατέστησε δε σαφές ότι ενδεχόμενη ψήφιση αλόγιστων μέτρων,

την πραγματοποίηση συναλλαγών άνω των 70 ευρώ με χρεω-

ισοπεδώνουν το Σύνταγμα και τη νησιωτικότητα, επιφέρουν ισχυ-

στική ή πιστωτική κάρτα εξέφρασε το Επιμελητήριο Κυκλάδων,

ρότατο πλήγμα στην ήδη ταλαιπωρημένη και ευαίσθητη οικονο-

σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό, με κοινοποίηση και

μία των νησιών και ναρκοθετούν την προοπτική της μοναδικής

στον πρωθυπουργό, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Επι-

εναπομείνασας παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, της

μελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος.

«βαριάς» βιομηχανίας του τουρισμού.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, αντιτίθεται σε βασικές

Για αντικίνητρο κάνει λόγο σε παρέμβασή του προς την υπουρ-

συνταγματικές αρχές, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις

γό αναπληρωτή Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά ο Σύνδεσμος Διευ-

επιχειρήσεις και ειδικότερα α) στην αρχή της ισονομίας (αφού δεν

θυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος

θα ισχύει για όλη την επικράτεια, αλλά μόνο για ορισμένα νησιά)

του Συνδέσμου, κ. Γιώργος Ματσίγκος και ο γραμματέας, κ. Βαγ-

και β) στην αρχή της ελευθερίας του ατόμου, ως προς το δικαίω-

γέλης Μουστακάκης.

μα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμ-

«Αυτή τη στιγμή το ΦΠΑ διαμονής για όλη την Ελλάδα είναι 6,5%.

μετέχει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και άρα

Εάν επιβληθεί ο νέος φόρος διαμονής στα νησιά της παραμεθο-

να συναλλάσσεται ελεύθερα (άρθρο 5, παρ. 1 του Συντάγματος),

ρίου άνω των 3.000 κατοίκων (Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κάλυμνος,

γεγονός που θα οδηγήσει σε προσβολή του από τα δικαστήρια.

Λέρος, Αστυπάλαια, Πάτμος, Ικαρία, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Λήμνος,

Επίσης, οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι σήμερα συσκευ-

κ.λπ.), τότε το αποτέλεσμα αυτού του τέλους διαμονής θα είναι

ές POS επεξεργασίας καρτών λόγω περιορισμένου τζίρου, είναι

να επιβαρυνθούν όλα αυτά τα νησιά και επιπρόσθετα τα νησιά

πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τις προμηθευτούν, καθώς είναι

των Κυκλάδων με έμμεσο ΦΠΑ διαμονής πολύ μεγαλύτερο από

ασύμφορο για τις Τράπεζες να χορηγούν αυτές τις συσκευές, εάν

ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα. Συγκεκριμένα σήμερα στην λοιπή

το ύψος των πωλήσεων δεν εξασφαλίζει κερδοφορία για αυτές.

Ελλάδα ισχύει 6,5% για όλες τις κατηγορίες και 5% στα νησιά των

Συνεπώς, όπως λέει ο κ. Ρούσσος, στην περίπτωση των πολύ μικρών

Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

και εποχιακών επιχειρήσεων των νησιών μας, δεν μπορεί να έχει

Αυτόματα με τον νέο φόρο το 5% θα μετατραπεί σε 8% για τα

εφαρμογή αυτή η διάταξη.

3στερα, 9% για τα 4στερα και 10% για τα 5στερα! Δηλαδή θα γίνει

Ακόμη, επισημαίνει ότι, οι επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνα-

έμμεση αύξηση από 60% έως 100% στο ΦΠΑ διαμονής και τελι-

τότητα, θα κάνουν «κατάτμηση» των συναλλαγών σε μικρότερα

κά τα νησιά θα επιβαρυνθούν με συντελεστή από 23% έως 54%

ποσά του ορίου που θα καθορισθεί, οπότε επί της ουσίας, δεν θα

υψηλότερο από ότι ισχύει στην λοιπή Ελλάδα! Αντιλαμβάνεστε

υπάρξει αποτέλεσμα.

ότι αυτό είναι τουλάχιστον παράλογο, δηλαδή το κίνητρο που

Τέλος, ο κ. Ρούσσος επισημαίνει το γεγονός ότι, σχεδόν σε όλα τα

έχει δοθεί για τη νησιωτικότητα να μετατραπεί σε αντικίνητρο»,

μικρά νησιά, δεν υπάρχουν τράπεζες και ΑΤΜ, συνεπώς η συναλλαγή

αναφέρεται μεταξύ άλλων.

με μετρητά είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

33


Συνέντευξη

Γιώργος Χατζημάρκος

Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Προσοχή, εάν «βουλιάξει» ο Τουρισμός, «βουλιάζει» η χώρα

Με γλαφυρό τρόπο, που, όμως, αποτυπώνει την πραγματικότητα, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, περιγράφει την κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία και αναλύει τις επιπτώσεις που έχουν στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Γνωστός για την ειλικρίνειά του και για τη γλώσσα της αλήθειας, τη μόνη γλώσσα που μιλάει, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, σε συνέντευξή του στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», σημειώνει πως το κλίμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό έχει αλλάξει άρδην από τις αρχές Απριλίου. Ασκεί δε, δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που προχωρήσει σε εφαρμογή των νέων μέτρων που διέρρευσαν και τα οποία αφορούν σε νέους φόρους και τέλη στον τουρισμό και προειδοποιεί ότι εάν καταστραφεί ο μοναδικός παραγωγικός τομέας της χώρας, ο Τουρισμός, θα βουλιάξει η Ελλάδα.

34 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συνέντευξη στoν Κωνσταντίνο ∆εριζιώτη

|

Πολιτική αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητα, μεταναστευτικό, τεταμένες σχέσεις με τις Η.Π.Α. λόγω της υπόθεσης Ξηρού. Πως σχολιάζετε το κλίμα που επικρατεί, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό και θεωρείτε ότι τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για τον ελληνικό Τουρισμό;

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε ως χώρα σε οριακό σημείο. Σε μια κρίσιμη καμπή που δεν θα ήταν υπερβολικό να πω ότι θα καθορίσει όχι μόνο την πορεία, αλλά και την ιστορία της. Όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά και το διεθνές κλίμα αρνητικό. Μπορώ να κατανοήσω την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί, σε ένα περιβάλλον ισχυρών πιέσεων, όπως κατανοώ και την προσπάθειά της να «ρίξει γέφυρες» και να «χτίσει συμμαχίες» για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Αδυνατώ όμως να κατανοήσω γιατί γκρεμίζει μόνη της τις γέφυρες που χτίζει, με άκαιρες και αψυχολόγητες ενέργειες και γιατί ενισχύει αντί να

Τον πρωταθλητή τον βοηθάς με κάθε τρόπο για νέα ρεκόρ, για νέες εξαιρετικές επιδόσεις. Δεν τον γκρεμίζεις από το βάθρο. Αυτό ακριβώς θα γίνει αν επικρατήσουν φορομπηχτικές, εισπρακτικές λογικές, που δεν βασίζονται σε καμία μελέτη, σε καμία οικονομική λογική και το χειρότερο, φρενάρουν την πρόοδο και την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμός και εν τέλει, συνολικά της οικονομίας. Κινδυνεύει να καταστραφεί ο μοναδικός παραγωγικός τομέας της χώρας. Αν βουλιάξει ο τουρισμό, βουλιάζει η Ελλάδα.

αμβλύνει το κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας που από την πρώτη στιγμή βρήκε απέναντί της. Σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός, ιδιαίτερα ευαίσθη-

χειρότερο, φρενάρουν την πρόοδο και την εξέλιξη του ελληνικού τουρι-

τος σε τέτοιου είδους διακυμάνσεις, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος.

σμός και εν τέλει, συνολικά της οικονομίας. Κινδυνεύει να καταστραφεί

|

ο μοναδικός παραγωγικός τομέας της χώρας. Αν βουλιάξει ο τουρισμό,

Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Τ.Ε., διαπιστώνεται αλλαγή κλίματος στις κρα-

βουλιάζει η Ελλάδα. Επιπλέον, τα μέτρα αυτά που συζητώνται, εφόσον

τήσεις δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, της

υιοθετηθούν, παραβιάζουν το Σύνταγμα και τη νησιωτικότητα, ανατρέ-

Γερμανίας και της Βρετανίας. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις,

πουν τη ζωή των νησιωτών. Λυπάμαι πολύ που για άλλη μια φορά, ο

τουλάχιστον για την πορεία των κρατήσεων στο Νότιο Αιγαίο;

νησιωτικός χώρος αποτελεί τον εύκολο στόχο. Αντί ειδικής στήριξης,

Η χρονιά ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα για τον ελληνικό τουρισμό. Η αύξη-

υφίσταται το δίλλημα αν θα πρέπει να θυσιαστεί, για να μην καταστρα-

ση του 29% μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο

φεί η χώρα. Η ειρωνεία είναι ότι οι εμπνευστές αυτών των σχεδίων δεν

τρίμηνο του 2014, μας έκανε να πιστεύουμε ότι άλλη μια χρονιά ρεκόρ

αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο

ήταν εφικτή. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως της πολιτικής ομαλότητας.

με το μέλλον των νησιών της.

Από τα μέσα Απριλίου το κλίμα άλλαξε άρδην. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες κι αυτό αποδεικνύει πόσο ευάλωτος είναι ο τομέας του τουρισμού. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός των ημερών σε συμ-

|

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των

φωνία με τους δανειστές, για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να

ταμειακών διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοί-

επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Στο σημείο που βρισκόμαστε,

κησης και λοιπών φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλά-

κάθε μέρα που περνάει η βλάβη γίνεται μεγαλύτερη. Αν η αβεβαιότητα

δος προς επένδυση, εσείς προσφύγατε στο Συμβούλιο της Επικρα-

συνεχιστεί, φοβάμαι ότι στο τέλος θα είναι και μη αναστρέψιμη.

τείας. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι «δεν βάζετε πλάτη» σε μία

|

δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Γιατί; Φοβάστε ότι δεν θα μπορείτε

Η συμφωνία με τους δανειστές, εφόσον προκύψει, δεν θα είναι

να ανταποκριθείτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σας ενόψει των

«αναίμακτη» για τα νησιά και τον τουρισμό, σύμφωνα τουλάχι-

αυξημένων αναγκών που θα υπάρξουν με την έναρξη της αιχμής

στον με τις διαρροές που υπάρχουν για πρόσθετους φόρους και τέλη. Πως θα το αντιμετωπίσετε;

της τουριστικής περιόδου; Είμαι πολύ υπερήφανος για τη στάση των περιφερειαρχών στο θέμα της

Έχω πει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, ότι το χειρότερο σ΄ αυτή τη

Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ήταν μια πράξη ευθύνης, που έδει-

χώρα είναι να είσαι πρωταθλητής. Όπως είναι ο τουρισμός για τα δεδο-

ξε τι σημαίνει εθνική ομοψυχία και συναίνεση, παρά τις εκπεφρασμένες

μένα της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτόν τον τόπο ο πρωταθλητισμός

αντιρρήσεις μας για τα μείζονα ζητήματα δημοκρατίας που εγείρονται

τιμωρείται. Αδυνατώ να κατανοήσω αυτές τις λογικές, ακόμη και υπό

με τον τρόπο που κινήθηκε η κυβέρνηση. Κανένας δεν μπορεί να ισχυ-

τις παρούσες συνθήκες της πίεσης προς την κυβέρνηση για ισοδύνα-

ριστεί ότι «δεν βάλαμε πλάτη». Είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, δηλώ-

μα μέτρα, προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

νοντας απερίφραστα ότι δεν θα αφήναμε τον πρωθυπουργό της χώρας

στα νησιά. Τον πρωταθλητή τον βοηθάς με κάθε τρόπο για νέα ρεκόρ,

ανίσχυρο σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Πήραμε όντως απόφαση να

για νέες εξαιρετικές επιδόσεις. Δεν τον γκρεμίζεις από το βάθρο. Αυτό

προσφύγουμε στο ΣτΕ κατά των εφαρμοστικών διατάξεων της Πράξης

ακριβώς θα γίνει αν επικρατήσουν φορομπηχτικές, εισπρακτικές λογικές,

Νομοθετικού Περιεχομένου. Προς το παρόν τηρούμε στάση αναμο-

που δεν βασίζονται σε καμία μελέτη, σε καμία οικονομική λογική και το

νής, στη δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού, ότι μόλις ολοκληρω-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

35


Συνέντευξη

θεί η συμφωνία με τους δανειστές και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη

τους. Η ενδοπεριφερειακή σύνδεση παραμένει ζητούμενο για μας και

χώρα, τα χρήματα θα επιστρέψουν στην αυτοδιοίκηση, παράλληλα με

με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, η χρήση υδροπλάνου είναι όχι απλά

την επαναφορά στα μέχρι πρότινος ισχύοντα ως προς τη χρηματοδό-

χρήσιμη, αλλά και επιβεβλημένη. Θέλω να ελπίζω ότι θα καταφέρουμε

τηση φορέων του δημοσίου, μόνο για τις περιφέρειες και τους δήμους.

να προχωρήσουμε κανονικά μέχρι το τέλος του φιλόδοξου σχεδίου μας

Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή του κατά

και το καλοκαίρι του 2016 να είμαστε έτοιμοι.

την πρόσφατη συνάντησή μας. Μέχρι τότε, ελλείψει πόρων, προφανώς

Όσο για τα αεροδρόμια, περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξουν οι

είναι στον αέρα κάθε έργο, δράση και πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης.

συζητήσεις της νέας κυβέρνησης με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους. Θεωρώ θετικό ότι δεν υπήρξε ανα-

|

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις τις οποίες προωθήσα-

τροπή του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων και ότι η

τε στο χρονικό διάστημα που προΐσταστε της Περιφέρειας προ-

συζήτηση που γίνεται σήμερα αφορά στη βελτίωση των όρων της συμ-

κειμένου να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι στα Δωδεκάνησα

φωνίας. Βασική παράμετρος στο όλο εγχείρημα πρέπει να είναι η αντα-

και στις Κυκλάδες;

γωνιστικότητα των αεροδρομίων μας. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω ότι

Όπως βλέπετε, δεν εισρέουν πια περισσότεροι πόροι, αντιθέτως αφαι-

χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για το προφανές: Την ανάγκη βελτίω-

ρούνται. Το ίδιο συνέβη και όταν ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης,

σης των υποδομών των αεροδρομίων των νησιών και της αναβάθμισης

λίγο πριν φύγει από το υπουργείο έσπευσε να περικόψει δραματικά το

των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες.

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τις νησιωτικές περιφέρεις και πικά, που ουδεμία σχέση είχαν με τις πραγματικές ανάγκες. Ενημερώ-

|

σαμε άμεσα τον νέο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σταθάκη και λάβαμε την

Εδώ πραγματικά υπάρχει γόνιμο έδαφος και πολλές –ανεκμετάλλευτες

υπόσχεση ότι οι πόροι που μας αφαιρέθηκαν θα επανέλθουν. Στο μετα-

επί του παρόντος– δυνατότητες. Η τουριστική αγορά της Ρόδου είναι

ξύ, τα πάντα ανετράπησαν. Δέσμευσαν αναγκαστικά και τα διαθέσιμα

μια μεγάλη αγορά που δυνητικά μπορεί να απορροφήσει την τοπική

ακόμη. Η μοναδική προοπτική μας πλέον είναι το ΕΣΠΑ, εφόσον ενερ-

παραγωγή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Βασική

γοποιηθεί και κυλήσει ομαλά, ως προς το σκέλος της ελληνικής συμμε-

προϋπόθεση η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων – καταναλωτών να

τοχής στο πρόγραμμα.

στηρίξουν την ντόπια παραγωγή, αλλά και οι παραγωγοί των νησιών

να ενισχύσει άλλες, μεταξύ αυτών και τη δική του, με κριτήρια προσω-

Επιχειρείτε τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό. Τι πιστεύετε ότι θα επιτύχετε;

μας να οργανωθούν με τρόπο που θα βελτιώσει την ποιότητα και την

|

Ποιες είναι οι εξελίξεις στον τομέα των υποδομών και κυρίως σε

ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, παράλληλα με την προβολή

αεροδρόμια και υδατοδρόμια;

τους στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού. Προς αυτήν την κατεύ-

Προχωράμε κανονικά στην υλοποίηση του σχεδίου μας για τη δημιουργία

θυνση υλοποιούμε ήδη ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει αφενός

του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκα-

την ενημέρωση των παραγωγών, αφετέρου την προβολή των ντόπιων

νήσου. Επενδύουμε πολλά σε αυτό το σχέδιο, που δρομολογήσαμε από

προϊόντων, με όρους σύγχρονου marketing. H διασύνδεση πρωτογε-

την πρώτη μας μέρα στην Περιφέρεια, ως μια καταλυτική παρέμβαση

νούς τομέα και τουρισμού βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα και

για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας, αλλά και για την εξυπη-

αυτό σημαίνει ότι οι προοπτικές για το μέλλον, με τις κατάλληλες κινή-

ρέτηση των κατοίκων τους στις καθημερινές, ζωτικής σημασίας ανάγκες

σεις φυσικά, προδιαγράφονται άριστες!

36 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Παρουσίαση

OLYMPIA ELECTRONIC A.E. «Έργα και ημέρες» ενός leader καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Με σαφή στρατηγική και πολύχρονη τεχνογνωσία, η ΟLYMPIA ELECTRONICS A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική βιομηχανία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της κατασκευής μεγάλων έργων. Επιμένει «Ελληνικά» και σηκώνει το λάβαρο του «ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», σε κάθε διεθνή έκθεση που συμμετέχει. Παράλληλα, υποστηρίζει ηθικά και οικονομικά κάθε πρωτοβουλία καινοτομίας στον κλάδο της, δίνοντας ώθηση σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν και να διαπρέψουν σε τεχνολογίες αιχμής.

υψηλή τους ποιότητα, η μεγάλη γκάμα τους, που τα καθιστά κατάλληλα για όλες τις οικονομικές κατηγορίες και για χρήση τους σε έργα διαφορετικού επιπέδου προϋπολογισμών. Επίσης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συνιστά η επάρκεια της εταιρίας σε προϊόντα για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων έργων και η παροχή υψηλού επιπέδου after sales υπηρεσιών. Ακόμη το γεγονός ότι η OLYMPIA ELECTRONICS A.E. διαθέτει ένα αξιόπιστο και άρτια εκπαιδευμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, ενώ για την παραγωγή της εφαρμόζει εξελιγμένα συστήματα «world class manufacturing» TPM, 5S, κ.λπ., που της προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στο πεδίο των χορηγιών, πρόσφατα, η εταιρία υποστήριξε οικονομικά μια δράση μηχανικού σχεδιασμού ρομπότ, με σκοπό να δώσει ώθηση στα παιδιά που συμμετείχαν, να αναζητήσουν και να αγαπήσουν την τεχνολογία και την καινοτομία. Συγκεκριμένα, η ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσ-

Οι Σκανδιναβικές χώρες ενισχύουν σταθερά το τεχνολογικό και εμπορικό

σαλονίκης, με την επωνυμία ROBOT MASTERS, σήκωσε με περηφάνια

προφίλ της OLYMPIA ELECTRONIC, επιλέγοντας τα προϊόντα της για να

το ΧΡΥΣΟ κύπελλο στον διαγωνισμό της FIRST LEGO LEAGUE GREECE

εξοπλίσουν μεγάλα έργα, όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και πάρκα.

WORLD CLASS 2014-2015, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις

Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα της εταιρίας έχουν εξοπλίσει μέσω του

κατηγορίες βραβείων Robot Performance και Μηχανικού Σχεδιασμού

αντιπροσώπου της, τα ακόλουθα μεγάλα έργα στη Σουηδία:

Ρομπότ και εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο World Festival, στο

1. Arlanda Airport, 2. Landvetter airport, 3. Frescati university library

Saint Louis της Αμερικής.

4. Sportsarena Änglagården, 5. Shopping center Mitt I city, 6. Bergvik

Το θεματικό αντικείμενο του φετινού παγκόσμιου διαγωνισμού ήταν

shopping center, 7. Hushagsgymnasiet school , 8. Hotel Asplund

«Μάθηση Δίχως Όρια και Σύνορα» και οι ομάδες, πρότειναν καινοτόμες

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

λύσεις για το σχολείο του μέλλοντος, που σκοπό θα έχουν τη βελτίωση

στην OLYMPIA ELECTRONICS A.E. είναι η τεχνολογία αιχμής που χρησιμο-

της διαδικασίας της μάθησης.

ποιεί, η παραγωγή προϊόντων, σύμφωνα με τις νέες τάσεις του design, η Οι ROBOT MASTERS, με το σύνθημα «Αλλάζουμε την Ιστορία, αλλά... ζούμε την Ιστορία», κατέγραψαν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σενάριο, σχεδίασαν το πρώτο Εργαστήρι Ιστορίας στην Ελλάδα και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό βιβλίο ιστορίας, μια ιστοσελίδα στην οποία αποδελτίωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της διάσπαρτης γνώσης που υπάρχει σήμερα στο διαδίκτυο (www.e-storybook.weebly.com). Παράλληλα με την έρευνα, τα ρομποτάκια που κατασκεύασαν οι ομάδες προσπάθησαν να πετύχουν το υψηλότερο δυνατό σκορ σε μία πίστα αποστολών με δεδομένες τεχνικές προδιαγραφές. Το ρομποτάκι των ROBOT MASTERS χάρισε για δεύτερη φορά την πρωτιά στην ομάδα του, τόσο στην επίδοση όσο και στο μηχανικό σχεδιασμό του ρομπότ.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

37


Νίκος Σπέντζας: Unilever Hellas. Ένα ισχυρό σημείο αναφοράς στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο. Νίκος Σπέντζας, Managing Director Food Solutions Greece & Cyprus στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas A.E.

Έλλειψη ρευστότητας, «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων, ασταθές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, δημιουργούν ένα αντιστοίχως δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταρχάς, πόσο έχει επηρεαστεί η πορεία της Unilever στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, ποια είναι τα οικονομικά της μεγέθη σήμερα και τι προβλέπετε για το άμεσο μέλλον, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης; Η οικονομική κρίση σαφέστατα έχει επηρεάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά συγχρόνως έχει δημιουργήσει και πολλές ευκαιρίες για τις εταιρίες ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και αποδοτικές, πιο προσαρμοστικές στις καινούργιες συνθήκες της αγοράς. Φυσικά κάθε μορφή αστάθειας προκαλεί αναταράξεις στην οικονομική πορεία της χώρας και στις επιχειρήσεις. Η Unilever Food Solutions (B2B οργάνωση της Unilever) αποτέλεσε και αποτελεί ένα στεγανό -θέλω να πιστεύω- για τους επιχειρηματίες αυτής της χώρας, που διαφύλαξε την αξιοπιστία της και τη σταθερότητά της παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς εμφανίστηκαν στην πορεία μας, αλλά και στην πορεία των συνεργατών μας. Το αποτέλεσμα ωστόσο μας επιβεβαιώνει όπως επιβεβαιώνει και τους επιχειρηματίες για την επιλογή τους. Θέλω να είμαι αισιόδοξος –θεωρώ ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να βγει από αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της. Ποιες αλλαγές διαπιστώνετε στις συνήθειες του καταναλωτή εξαιτίας της κρίσης και πώς η εταιρία έχει «θωρακιστεί» απέναντι σε αυτές τις αλλαγές;

38 / ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Publi.indd 2-3


Μπορεί να φανεί περίεργο αλλά η οικονομική κρίση μόνο θετικά αποτελέσματα έφερε στις συνήθειες του καταναλωτή. Η έλλειψη ρευστότητας τον ανάγκασε να αναζητήσει την έννοια ποιότητα ακόμα πιο έντονα, μιας και πλέον έπρεπε να αξιοποιήσει το εισόδημά του με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό και όσοι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν και ακολούθησαν την πορεία του value for money είναι και οι νικητές του παιχνιδιού. Για εμάς η συνήθεια αυτή ήταν ένα πολύ γερό πλεονέκτημα μιας και οι μάρκες που υποστηρίζουμε (Hellmann’s, Lipton, Knorr & Carte D’or) εκπροσωπούν απόλυτα έννοιες όπως ποιότητα και γεύση. Είναι ξεκάθαρο άλλωστε πλέον ότι ο καταναλωτής αναζητά τις μάρκες που θα του διαφυλάξουν όλα τα παραπάνω, δηλαδή ποιότητα και απόλαυση σε λογική τιμή. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Unilever Hellas τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη, τόσο της ελληνικής Οικονομίας, αλλά και του Έλληνα καταναλωτή; Η ολοκλήρωση του επενδυτικού μας προγράμματος, συνολικού ύψους

με την ευθύνη να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά. Η Ελλάδα -ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός- αποτελεί για πολλές χώρες της Ευρώπης «πυξίδα», μιας και ο τουριστικός κλάδος προσπαθεί συνεχώς να ανανεώνεται και να βελτιώνει τις υπηρεσίες του. Σκέψεις για προϊοντική βελτιστοποίηση υπάρχουν πάντα. Ποια είναι η μέχρι σήμερα επενδυτική δραστηριότητα της Unilever Hellas και τι προγραμματίζετε για το μέλλον; Αν μιλάμε για επενδύσεις από την πλευρά της Unilever, νομίζω ότι «το παρελθόν προβλέπει το μέλλον», πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουμε να επενδύουμε στις προσπάθειές μας να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, διαθέτοντας στην αγορά νέες προτάσεις προϊόντων που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από πλευράς ποικιλίας και τιμών, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα, ώστε να απευθυνόμαστε σε όλους τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, ακόμη και κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, παρουσιάζουμε στην ελληνική αγορά περισσότερους από 50 νέους ή

Η ολοκλήρωση του επενδυτικού μας προγράμματος, συνολικού ύψους 250 εκ. ευρώ, την περίοδο 2008-2013, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί έφευγαν από την Ελλάδα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Unilever στη χώρα μας.

250 εκ. ευρώ, την περίοδο 2008-2013, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί έφευγαν από την Ελλάδα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Unilever στη χώρα μας. Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas στηρίζει σταθερά και με πράξεις ευθύνης την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία. Οι δράσεις της για την κοινωνία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: στήριξη 100 ελλήνων παραγωγών στη Γαστούνη Ηλείας, με το πρωτοποριακό πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας του Pummaro, πολύχρονη συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων που βοηθάει περισσότερους από 218 φορείς - 35.000 οικογένειες, παροχή σχολικών ειδών Unicef σε περισσότερα από 4.000 παιδιά Δημοτικών Σχολείων. Η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas λειτουργεί 3 εργοστάσια και 2 αποθηκευτικά κέντρα και απασχολεί περισσότερους από 800 εργαζομένους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι οι πολυεθνικές πουλάνε ακριβά στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες και τι ισχύει στην περίπτωση της Unilever; Η Unilever Hellas υποστηρίζει έμπρακτα τον Έλληνα καταναλωτή. Οι ενέργειες της εταιρίας μέσα από τα καλάθια προσφορών που δημιουργεί είναι γνωστά και είναι μια κίνηση που θα έχει και συνέχεια. Η εταιρία έχει δυναμική παρουσία στην ξενοδοχειακή αγορά, αποτελώντας σημαντικό «τροφοδότη» της σε μια σειρά προϊόντων. Τι μερίδιο κατέχουν οι πωλήσεις της Unilever Hellas στον ξενοδοχειακό χώρο, έναντι των συνολικών της πωλήσεων και πώς διαφαίνονται οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι δραστηριοποίησης της εταιρίας; Η Unilever Food Solutions δραστηριοποιείται έντονα στον ξενοδοχειακό χώρο και αποτελεί έναν από τους κυριότερους προμηθευτές στα προϊόντα που εκπροσωπούμε. Το μερίδιο πωλήσεών μας σε σχέση με τις συνολικές μας πωλήσεις είναι μόνιμα ανοδικό τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα αυτά σίγουρα προέρχονται από τις ολοκληρωμένες λύσεις που πλέον παρέχουμε όχι μόνο ως προμηθευτές αλλά ως σύμβουλοι των συνεργατών μας και σε επίπεδο υπηρεσιών. Η γνώση που διαθέτει η οργάνωση στο συγκεκριμένο τομέα είναι αδιαμφισβήτητη και συνεχώς εξελίσσεται. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που έχουν κατά τη γνώμη σας καθιερώσει την εταιρία γενικά στην ελληνική αγορά, αλλά και ειδικά στην ξενοδοχειακή, έναντι του ανταγωνισμού και υπάρχουν σκέψεις για αύξηση των κωδικών, κυρίως στην ξενοδοχειακή αγορά; Η οργάνωση συγκεντρώνει τη στρατηγική της γύρω από δύο βασικούς άξονες: Ποιότητα προϊόντων και ποιότητα υπηρεσιών. Δύο παράγοντες που απαιτούν μόνιμη εγρήγορση και βελτίωση. Η ομάδα μας δραστηριοποιείται σε όλο τον ελλαδικό χώρο με τρόπο που αποτελεί πρότυπο ακόμα και για τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό. Πολλά από τα project που έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα μεταφέρονται σταδιακά στο εξωτερικό. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους πρώτα από όλα ως ομάδα, αλλά επιπλέον μας επιβαρύνει και

επανασχεδιασμένους κωδικούς προϊόντων. Ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί η εταιρία στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Η Unilever Hellas τοποθετεί την αειφορία στο επίκεντρο του επιχειρηματικού της μοντέλου. Το Σχέδιο Δράσης για την Αειφορία της Unilever επεκτείνεται σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των σειρών προϊόντων μας και σε όλες τις χώρες στις οποίες πουλάμε τα προϊόντα μας. Έχει κοινωνική και οικονομική διάσταση - τα προϊόντα μας επιφέρουν μια διαφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής και η επιχείρησή μας υποστηρίζει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 39 21/4/15 4:59 μ.μ.


Συνέντευξη

Σταύρος Χατζάκος

γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ και πρόεδρος MedCruise

Ενδιαφέρον προορισμός για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας η Ελλάδα • Στην τρίτη θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς κρουαζιέρας στην Ευρώπη, η Ελλάδα • Διεθνές home port ο Πειραιάς Φύσει και θέσει αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου της κρουαζιέρας στη χώρα μας, ο κ. Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ και πρόεδρος της Μεσογειακής Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise), σε συνέντευξή του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, μιλάει για τις συντονισμένες προσπάθειες που επιχειρούν από κοινού η MedCruise και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, για την περαιτέρω

40 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ενίσχυση της κρουαζιέρας, στο σύνολο των λιμένων της χώρας και την καθιέρωση του Πειραιά σε διεθνές home port. Ειδικά για το λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζει ότι διαθέτει σήμερα όλες τις απαραίτητες υποδομές για να λειτουργεί ως home port, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά πολλά από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κρουαζιερόπλοια του κόσμου.


Συνέντευξη στoν Κωνσταντίνο ∆εριζιώτη

|

Μείωση 0,4% εμφάνισε στο 9μηνο 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός επισκεπτών κρουαζιέρας, ο οποίος εκτιμάται σε 1,8 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ και οι συνολικές εισπράξεις από ταξιδιώτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και ανήλθαν στα 369 εκατ. ευρώ.

Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση και γιατί πιστεύετε ότι τα μεγέθη της κρουαζιέρας διαμορφώθηκαν πτωτικά, τη στιγμή που οι

Το 2014, το λιμάνι του Πειραιά αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία δυο πολύ σημαντικές προκλήσεις, φιλοξενώντας το Queen Victoria και το Regal Princess, ενώ και το 2015 είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε πλήρως σε αντίστοιχες προκλήσεις.

διεθνείς αφίξεις τουριστών στη χώρα μας, την ίδια περίοδο, εκτοξεύτηκαν στα 21 περίπου εκατομμύρια; Δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης των μεγεθών που παραθέτετε, καθώς

περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας και είμαστε αισιό-

ακόμη κι αν δεν αποδίδουν την πλήρη εικόνα, σίγουρα αποτυπώνουν

δοξοι ότι η ανάπτυξη αυτή θα προκύψει άμεσα.

ορθά την υπάρχουσα τάση. Είναι γεγονός ότι, από τη μια η ύφεση που ρών της Ασίας έχουν συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί η εικόνα αυτή.

|

Ωστόσο, η σύγκριση των δυο κλάδων δεν είναι εφικτή, καθώς πρό-

Το 2014 επισκέφτηκαν το λιμάνι του Πειραιά 1.854.329 επιβάτες κρου-

κειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικά προϊόντα. Στη μια περίπτωση

αζιέρας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 255.608 αφίξεις/αναχωρήσεις

επιλέγεται η Ελλάδα σαν μοναδικός προορισμός, ενώ στην περίπτω-

και 1.598.721 διερχόμενους επιβάτες. Συνολικά το λιμάνι φιλοξένησε

ση της κρουαζιέρας -η οποία αποτελεί κυκλικό ταξίδι- επιλέγεται ένας

606 πλοία.

βιώνει η Ευρωπαϊκή αγορά κι από την άλλη η ανερχόμενη πορεία αγο-

ευρύτερος προορισμός που είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η Ανατολική Μεσόγειος. Σημαντικά σημεία αναφοράς αυτού του προορισμού, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, έχουν δοκιμαστεί έντονα κατά τη διάρκεια των

Πως διαμορφώθηκε η κίνηση (αφιξο-αναχωρήσεις) στο λιμάνι του Πειραιά στο σύνολο του 2014;

|

Ποιος είναι ο στόχος για το λιμάνι του Πειραιά, ποιες οι προοπτικές να λειτουργήσει ως διεθνές home port και τι πρέπει να γίνει

προς αυτή την κατεύθυνση;

τελευταίων ετών, γεγονός που δεν μπορούσε να αφήσει τον κλάδο της

Το λιμάνι του Πειραιά διαθέτει σήμερα όλες τις απαραίτητες υποδομές

κρουαζιέρας ανεπηρέαστο.

για να λειτουργεί ως home port, είναι άρτια εξοπλισμένο και παρέχει

Η «Αραβική Άνοιξη», όπως συχνά αναφέρεται, ίσως και να ευνόησε βρα-

πιστοποιημένες διεθνώς υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εξυπηρετώντας

χυπρόθεσμα και ως ένα βαθμό την ελληνική κρουαζιέρα, καθώς στον

αποτελεσματικά πολλά από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κρουαζιε-

ανασχεδιασμό ανάγκης που πραγματοποίησαν οι εταιρίες κρουαζιέρας

ρόπλοια του κόσμου.

η Ελλάδα αποδείχθηκε ασφαλής διέξοδος. Για την εξασφάλιση, όμως,

Ενδεικτικά να σας πω ότι το 2014, το λιμάνι του Πειραιά αντιμετώπισε

μακροπρόθεσμων λύσεων θα πρέπει να εστιάσουμε στα μοναδικά χαρα-

με απόλυτη επιτυχία δυο πολύ σημαντικές προκλήσεις, φιλοξενώντας

κτηριστικά της Μεσογείου, τονίζοντας τη διαφορετικότητά της σε θέμα-

το Queen Victoria και το Regal Princess, ενώ και το 2015 είμαστε έτοιμοι

τα πολιτισμού, φυσικού περιβάλλοντος, διατροφής και δραστηριοτήτων

να ανταποκριθούμε πλήρως σε αντίστοιχες προκλήσεις. Παράλληλα,

και να αυξήσουμε παράλληλα την επισκεψιμότητά της.

εργαζόμαστε συνεχώς για την περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών,

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές για την κρου-

καθώς και την επέκταση των σταθμών κρουαζιέρας.

αζιέρα της Κίνας και της ευρύτερης Ασίας αποτελούν ελκυστικό προ-

Για την περαιτέρω ενίσχυση της κρουαζιέρας, ο ΟΛΠ εφαρμόζει συγκε-

ορισμό, καθώς συνδυάζουν πληθυσμιακά μεγέθη και μια ανερχόμενη

κριμένη τιμολογιακή πολιτική, καθώς από το 2013 διατηρεί σταθερά

οικονομία. Όμως, αυτά από μόνα τους δεν αποτελούν την αναγκαία

τα τιμολόγια, με ετήσια αναπροσαρμογή μόνο κατά τον δείκτη τιμών

συνθήκη για περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή, δεδο-

καταναλωτή, χωρίς άλλες μεταβολές ή προσαυξήσεις. Παράλληλα, έχει

μένου ότι υπάρχουν μεγάλες ιδιαιτερότητες στην τοπική κουλτούρα,

καθιερώσει ειδικό τιμολόγιο για τους μεγάλους πελάτες, όπως και ειδικές

που επιβάλει διαφορετική σύνθεση πληρωμάτων και υποστήριξη της

εκπτώσεις σε ναυτιλιακές εταιρίες ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας

διατροφικής ιδιαιτερότητάς τους, επιφέροντας έτσι μεγάλο κόστος στη

που έχουν με το λιμάνι. Τέλος, ειδικό τιμολόγιο έχει οριστεί και για την

λειτουργία του πλοίου.

«all around the year cruise» ή αλλιώς χειμερινή κρουαζιέρα.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις μεγάλες απο-

Άλλο καθοριστικό παράγοντα αποτελεί το δίκτυο σύνδεσης του λιμα-

στάσεις μεταξύ των προορισμών και τη μη ύπαρξη εναλλακτικών λιμέ-

νιού με τα λοιπά μέσα μεταφοράς, η βελτίωση του οποίου εναπόκειται

νων, με αποτέλεσμα τρεις διαφορετικές εταιρίες που δραστηριοποιού-

κυρίως στην Πολιτεία και τις Δημοτικές Αρχές, καθώς είναι περιορισμέ-

νται στην περιοχή να προσεγγίζουν σήμερα τα ίδια ακριβώς λιμάνια.

νες οι πρωτοβουλίες που μπορεί να λάβει από μόνο του το λιμάνι προς

Η περιοχή της Μεσογείου, αντίθετα, πληροί όλες τις προδιαγραφές για

αυτή την κατεύθυνση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

41


Συνέντευξη

Η βελτίωση των οδικών συνδέσεων επίσης θα μπορούσε να συμβάλει

home port. Έτσι, η απόφαση της διοίκησης του αεροδρομίου να εξα-

άμεσα στην περαιτέρω ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε home

σφαλίσει ειδικές συμφωνίες με ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες χαμη-

port. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το λιμάνι της Βαρκελώνης που συγκα-

λού κόστους, θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

ταλέγεται στα πιο σημαντικά home ports της περιοχής της Μεσογείου,

Με χαρά βλέπουμε ότι υπάρχει σήμερα έντονη κινητικότητα, με στό-

έχει ένα από τα πιο σύγχρονα και εκτεταμένα οδικά δίκτυα της Ευρώπης.

χο την αναβάθμιση των σχέσεων της λιμενικής κοινότητας (τελωνεία,

Ο ΟΛΠ συνεργάζεται με τον Δήμο Πειραιά ώστε να διασφαλίζονται τα

λιμενικό σώμα, αστυνομία, κ.λπ.), με τον Δήμο Πειραιά και τους γειτο-

μέγιστα οφέλη της πόλης από τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας, ενώ

νικούς δήμους να αποκτούν όλο και πιο ενεργό ρόλο. Στόχος είναι μαζί

την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται εντατικές προσπάθειες με γνώμο-

με τους παραπάνω φορείς να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και ο

να τη βελτίωση της προσβασιμότητας των επισκεπτών στην πόλη του

επιχειρηματικός τομέας με τα επιμελητήρια, καθώς όλοι οι εμπλεκόμε-

Πειραιά, αλλά και στην Αθήνα.

νοι υποχρεούνται στην εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας και επωφελού-

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες για την επέκταση

νται από την ανάπτυξή της.

της γραμμής του μετρό και του τραμ στην περιοχή του Πειραιά, οι οποίες παρά το ότι στην παρούσα φάση προκαλούν μια εύλογη αναστάτωση, σύντομα θα διευκολύνουν τη σύνδεση του λιμανιού με τις υπόλοιπες

|

Σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο της επέκτασης του νοτίου τμήματος του κεντρικού λιμένα Πειραιώς και ποια θα είναι η δυναμικό-

περιοχές της Αττικής και κυρίως το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρό-

τητα του λιμανιού σε θέσεις ελλιμενισμού με την ολοκλήρωσή του;

μιο. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πρότασή μας για την κατασκευή ενός υπέρ-

Αυτή τη στιγμή ο λιμένας του Πειραιά έχει 9 θέσεις ελλιμενισμού συν 2

γειου μέσου σταθερής τροχιάς (monorail), που θα κινείται κατά μήκος

του Αγ. Νικολάου, οι οποίες ανασχεδιάστηκαν και είναι σε φάση ολοκλή-

του λιμένα του Πειραιά, κάνοντας χρήση υπερυψωμένης γέφυρας, συν-

ρωσης. Με τη νότια επέκταση, το λιμάνι θα αποκτήσει 2 ακόμη θέσεις

δέοντας τα διαφορετικά σημεία του.

ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, αυξάνοντας έτσι τις θέσεις

Σήμερα οι επιβάτες κρουαζιέρας έχουν πρόσβαση στο λιμάνι του Πει-

που μπορούν να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια σε 13.

ραιά σχεδόν αποκλειστικά μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 138 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότη-

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αεροδρόμιο με υψηλά τέλη, αποτελεί

ση ύψους 113,9 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και οι

ανασταλτικό παράγοντα για την ανάδειξη του λιμένα του Πειραιά ως

εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2015.

42 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλούς διαφορετικούς προορισμούς σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, προσφέροντας αξιοσημείωτη ποικιλία μνημείων πολιτισμού και δυναμικών τοπικών κοινωνιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρον προορισμό για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας.

|

Ποια είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στον

σύμβουλο του ΟΛΠ, κ. Γιώργο Ανωμερίτη -της οποίας ο Πειραιάς είναι

ελληνικό τουρισμό;

ιδρυτικό μέλος- συντονίζει την κοινή προσπάθεια των ελληνικών λιμέ-

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια σύνθετη συζήτηση, επιτρέψτε μου όμως

νων κρουαζιέρας για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων και τη

να αναφερθώ σε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους.

βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας, σεβόμενη πάντα τα ιδιαίτερα χαρα-

Σε σύγκριση με τις άλλες μορφές τουρισμού η άμεση οικονομική επίπτω-

κτηριστικά του κάθε λιμανιού.

ση της κρουαζιέρας είναι μικρότερη. Ωστόσο, οι εμπειρίες που αποκτούν τους στην πόλη, αποτελούν πολύ συχνά κίνητρο να την επιλέξουν ξανά

|

στο μέλλον ως τουριστικό προορισμό.

Ο ΟΛΠ αποτελεί από τα πρώτα και πλέον ενεργά μέλη της Ένωσης Λιμένων

Προφανώς, το οικονομικό όφελος είναι πολλαπλό στην περίπτωση του

Κρουαζιέρας Μεσογείου. Την τριετία 2011-2014 είχε μάλιστα την προε-

home porting, με τον ΟΛΠ να παρακολουθεί τις εξελίξεις του κλάδου και

δρία. Η ΜedCruise, με 100 και πλέον λιμένες κρουαζιέρας στη Μεσόγειο

να στηρίζει πρωτοβουλίες που εστιάζουν στα ελληνικά λιμάνια ως προ-

ως μέλη της, επιδιώκει να φέρει την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρι-

ορισμό κρουαζιέρας κι έχουν ως λιμάνι εκκίνησης τον Πειραιά.

σμό στο επίκεντρο της θαλάσσιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

οι επισκέπτες κρουαζιέρας κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής

|

Ποιες είναι οι συντονισμένες προσπάθειες MedCruise και ΟΛΠ για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας;

Με την κρουαζιέρα στον Μεσογειακό χώρο να αποτελεί μια δυναμική

Ποιες είναι οι προοπτικές για την ελληνική κρουαζιέρα στο σύνολό

αγορά που προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες, η προσπά-

της και πώς διαγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέ-

θεια δεν αποτελεί αναγκαιότητα μόνο για τα λιμάνια, αλλά ενισχύει την

ρας στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, εκτός του Πειραιά;

συνολική προσπάθεια των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να ξεπερά-

Η συνολική πορεία της κρουαζιέρας στον μεσογειακό χώρο μας επιτρέπει

σουν τις οικονομικές δυσκολίες.

να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφέ-

Θεωρώντας ότι οι Ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν αποφα-

ρει πολλούς διαφορετικούς προορισμούς σε κοντινή απόσταση μεταξύ

σιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ήδη από τον Νοέμ-

τους, προσφέροντας αξιοσημείωτη ποικιλία μνημείων πολιτισμού και

βριο του 2013, η ΜedCruise, σε συνεργασία με την Ένωση των Εταιριών

δυναμικών τοπικών κοινωνιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν

Κρουαζιέρας (Cruise Lines international Association - CLIA Europe), έχει

εξαιρετικά ενδιαφέρον προορισμό για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας.

καταθέσει πρόταση στα Ευρωπαϊκά όργανα για τη διαμόρφωση της πολι-

Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυ-

τικής για τον θαλάσσιο τουρισμό, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την

ξης λιμενικών υποδομών, εφαρμογής βέλτιστων λιμενικών πρακτικών

θαλάσσια ανάπτυξη. Βασικές προτάσεις αποτελούν η αναθεώρηση της

προώθησης των προορισμών και διαμόρφωσης κατάλληλου θεσμικού

διαδικασίας έκδοσης τουριστικής άδειας εισόδου (visa), η διαμόρφωση

πλαισίου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη φέρουσα ικανότητα των προ-

πλαισίου χρηματοδότησης κατάλληλων υποδομών και χερσαίων συνδέ-

ορισμών και την τάση μεγέθυνσης των κρουαζιερόπλοιων.

σεων, η οριστικοποίηση κρίσιμων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για τη σχέ-

Αναμφίβολα η επικείμενη αύξηση της χωρητικότητας του λιμένα κρου-

ση κρουαζιέρας και περιβάλλοντος, η δημιουργία ομάδας εμπειρογνω-

αζιέρας στον μεγαλύτερο λιμένα της χώρας θα δώσει τη δυνατότητα

μόνων σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την προώθηση της κρουαζιέρας.

και στα άλλα ελληνικά λιμάνια να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους

Τον Σεπτέμβριο του 2014 και στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ευρω-

στην αγορά της κρουαζιέρας.

παϊκού Οργανισμού Λιμένων (European Seaports Organisation-ESPO),

Η Ένωση Λιμένων Ελλάδας με πρόεδρο τον πρόεδρο και διευθύνοντα

συστάθηκε το Cruise and Ferry Port Network-Δίκτυο Λιμένων Κρουαζιέ-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

43


Συνέντευξη

ρας και Επιβατηγών Λιμένων. Το δίκτυο συστάθηκε με τη συμμετοχή της

την ετήσια αύξηση στον αριθμό των προσεγγίσεων να πλησιάζει το 5%,

ESPO, της MedCruise, της Cruise Baltic, της Cruise Europe και της Cruise

ενώ σε βάθος πενταετίας σημειώθηκε αύξηση ύψους 6,3%.

Norway. Ενώ στη συνέχεια, στο δίκτυο, αποφάσισε να συμμετάσχει και

Κατά την τελευταία πενταετία, παρατηρείται επίσης σημαντική ετήσια

η Cruise Britain. Η πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου πραγματοποιήθηκε

αύξηση στον αριθμό των επιβατών ανά κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, ενώ

την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, στις Βρυξέλλες.

σε βάθος πενταετίας σημειώνεται συνολική αύξηση ύψους 16%. Η άφιξη

Ο ορισμός μου ως προέδρου του δικτύου και η εκπροσώπησή του στα

μεγαλύτερων πλοίων δημιουργεί νέα δεδομένα για τους λιμένες κρουα-

ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και φόρα αποτελούν σημαντικότατο βήμα,

ζιέρας στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο, με την άφιξη από το 2014 του

ώστε οι λιμένες κρουαζιέρας και επιβατικοί λιμένες, να προβάλλουν, να

Oasis of the Seas να αποτελεί το ενδεικτικότερο παράδειγμα των αλλαγών.

διεκδικήσουν και να υπερασπίσουν τα θέματά τους.

Τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία κρουαζιέρας που συλλέγει η MedCruise

Το δίκτυο δίνει τον χώρο και αποτελεί την ευκαιρία, ώστε οι λιμένες

ετησίως και παρουσιάζονται σε ειδική έκδοση της Ένωσης των 71 μελών,

κρουαζιέρας και επιβατικοί λιμένες της Ευρώπης να συζητήσουν και να

επιβεβαιώνουν ότι οι λιμένες της ευρύτερης περιοχής εκμεταλλεύτηκαν

προωθήσουν θετικές εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε..

την παραπάνω θετική τάση στην κρουαζιέρα για τη δική τους περαιτέρω ανάπτυξη.

|

Πώς διαμορφώνονται τα μεγέθη της κρουαζιέρας στην περιοχή

Μόνο το 2013, τα λιμάνια της MedCruise επισκέφτηκαν 27,02 εκατομ-

|

μύρια επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπερνώντας αισθητά τα μεγέθη των προ-

Το 2013 ο κλάδος της κρουαζιέρας επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τη

ηγούμενων ετών και σημειώνοντας αύξηση ύψους 4% σε σχέση με το

δυναμική του και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κίνηση των επιβατών κρου-

2012. Μετά από μια χρονιά στασιμότητας, όταν τα μεγέθη επηρεάσθη-

αζιέρας αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 3,2% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα

καν από τις πολιτικοοικονομικές δυσκολίες που συνόδεψαν την «Αρα-

μεγέθη του 2012, ενώ η Μεσόγειος αποτέλεσε σταθερά τον δεύτερο δημο-

βική Άνοιξη», το 2013 επέστρεψε η αισιοδοξία όσον αφορά τις προο-

φιλέστερο προορισμό κρουαζιέρας ανά τον κόσμο μετά την Καραϊβική.

πτικές του κλάδου.

Την ίδια χρονιά, η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας στα 42 ελληνικά λιμά-

Οι συγκρίσεις των μεγεθών προκύπτουν ακόμα θετικότερες αν τα δεδο-

νια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων ανήλθε στα 4,6 εκατομμύρια, σημειώ-

μένα μελετηθούν σε βάθος πενταετίας. Κατά την περίοδο αυτή σημειώ-

νοντας ετήσια αύξηση ύψους 3,34% σύμφωνα με τον πίνακα στοιχείων

θηκε εντυπωσιακή αύξηση ύψους πάνω από 23%, καθώς το 2009 διακι-

της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Έτσι, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει,

νήθηκαν στους εν λόγω λιμένες 21,86 εκατομμύρια επιβάτες. Το γεγονός

για μια ακόμα χρονιά, την τρίτη θέση ανάμεσα στους δημοφιλέστερους

αυτό αποδεικνύει ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή

προορισμούς κρουαζιέρας στην Ευρώπη.

της Μεσογείου -και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης- ο τομέας της

Για το 2014, οι πρώτες αναφορές υποδεικνύουν μείωση των μεγεθών

κρουαζιέρας παραμένει δυναμικός και πολλά υποσχόμενος.

κρουαζιέρας στους ελληνικούς λιμένες σε σχέση με το 2013, ενώ η ετή-

Παρόμοια εικόνα με αυτή των επιβατών κρουαζιέρας παρατηρείται και

σια αύξηση στη διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας παγκοσμίως υπολο-

στο πλήθος των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη Μεσόγειο, με

γίζεται ότι δεν ξεπερνά το 1,9%.

της Μεσογείου;

44 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ποια είναι η συνολική εικόνα της κρουαζιέρας παγκοσμίως και ποια ή θέση της Ελλάδας;


Φάκελος ITB

ITB 2015: Σε πορεία θριάμβου ο ελληνικός Τουρισμός Διψήφιο ποσοστό ανόδου, ΠΕΡΙΠΟΥ 13%, σε συνέχεια του περυσινού 17,2%

Το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των ΠΙΟ σημαντικων tour operators είδε η Έλενα Κουντουρά Με 10.096 εκθέτες από 186 χώρες, 175.000 επισκέπτες και εμπορικές συμφωνίες της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ, ο απολογισμός της φετινής ΙΤΒ 2015, της μεγαλύτερης έκθεσης για τον τουρισμό στον κόσμο, ήταν περισσότερο από θετικός. Αντίστοιχα, αισιοδοξία, η οποία προκύπτει από τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρώπη, επικρατεί στον τουριστικό κλάδο στη Γηραιά ήπειρο. Εντυπωσιακά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, τα οποία «μιλούν» για διψήφιο ποσοστό ανόδου γύρω στο 13%, τάση η οποία διαμορφώθηκε από πέρυσι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποια δραματική εξέλιξη σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο και δεν ενταθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει και πάλι το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας.

Ηχηρή παρουσία του «Χ&Τ» στην ΙΤΒ Τις καλύτερες επιλογές διαμονής στη χώρα μας για τους Γερμανούς τουρίστες, προτείνει η γερμανική έκδοση του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», που, για μία ακόμη χρονιά, έδωσε το «παρών» στη διεθνή έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου ITB. Παράλληλα, στις σελίδες του εντύπου επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τη χώρα μας και τις ομορφιές της, μέσα από τις περιηγήσεις των συντακτών, ανά την Ελλάδα. Όπως συνηθίζεται, χαιρετισμό απευθύνουν στους Γερμανούς ταξιδιώτες η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και γενικοί γραμματείς περιφερειών, προσκαλώντας τους να επισκεφθούν για τις διακοπές τους την Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου και της φιλοξενίας.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

45


Φάκελος ITB

Ο τουριστικός προορισμός Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο από την περυσινή χρονιά, οπότε η χώρα με άνοδο της τάξης του 17,2% σε σχέση με το 2013 ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των κρατήσεων Γερμανών τουριστών ως προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως είπε ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, DRV, κ. Νόρμπερτ Φίμπιχ κατά την ομιλία του στη συνέντευξη Tύπου των εγκαινίων της έκθεσης. Βάσει, μάλιστα, των έως τώρα στοιχείων από τις κρατήσεις, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2015, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε διψήφιο ποσοστό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Εξαιρετικά θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό βλέπει η αν. υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία έδωσε φέτος το «παρών» στην έκθεση. Μιλώντας στη Deutsche Welle, η κα. Κουντουρά εξέφρασε την ευχαρί-

O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καµπουράκης, ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. Πάνος Λειβαδάς, ο γενικός γραµµατέας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζηµάρκος, ο δήµαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά.

στησή της για τα θετικά μηνύματα που εισπράττει για την αύξηση του τουρισμού το 2015, πράγμα που, όπως είπε, σημαίνει περισσότερες

στικού κόσμου, επιδόθηκε σε ένα αγώνα δρόμου για να ενισχύσει το

αφίξεις και περισσότερα έσοδα. Βεβαίως, όπως τόνισε η κα. υπουργός

θετικό κλίμα για την Ελλάδα και να αποσυνδέσει τον Τουρισμό, από τις

«αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας που έγινε,

όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

τόσο από την πολιτεία, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για να βελτιώ-

Μάλιστα στην επίσκεψη του δημάρχου του Βερολίνου Μίχαελ Μύλλερ

σουμε τις υπηρεσίες μας και να είμαστε πάντα ο φιλόξενος λαός που

και της υφυπουργού Οικονομίας και Ενέργειας κας. Ιρις Γκλέικε, στο ελλη-

γνωρίζουν οι τουρίστες».

νικό περίπτερο, η τελευταία αποκάλυψε ότι στους επόμενους μήνες ο

Στο ίδιο μήκος κύματος διαμορφώνονται και οι δηλώσεις του προέδρου

γιος της πρόκειται να παντρευτεί και έχει κλείσει το γαμήλιο ταξίδι του

του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Ανδρέα Ανδρε-

στην Ελλάδα.

άδη, ο οποίος είπε ότι, εάν η θετική τάση που καταγράφεται το τελευ-

Τα θετικά σχόλια για τη χώρα μας περίσσευαν στα επίσημα εγκαίνια, ενώ

Συναντήσεις Κουντουρά με tour operators και Taleb Rifai

δεν ήταν λίγοι οι Γερμανοί επίσημοι, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ελληνικό

Το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των σημαντικότερων ταξιδιωτικών

περίπτερο, το οποίο ήταν πάντα κατάμεστο από κόσμο.

οργανισμών της Γερμανίας, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους

Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό την υπουργό αναπληρωτή Τουρισμού

για την πορεία των κρατήσεων προς την Ελλάδα, είδε σε ένα διήμερο η

Έλενα Κουντουρά, τον γενικό γραμματέα του Ε.Ο.Τ. Πάνο Λειβαδά και

αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

τη γενική διευθύντρια του Οργανισμού Αγγελική Βαρελά, και με την

Μεταξύ των θεμάτων που έβαλαν οι εκπρόσωποι των t.os, σε χαμηλούς

παρουσία των περιφερειαρχών, αλλά και όλης της ηγεσίας του τουρι-

πάντα τόνους, σε μία προσπάθεια να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους,

ταίο διάστημα συνεχιστεί, η γερμανική αγορά θα αναδειχθεί για ακόμα μια χρονιά σε έναν από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού.

ήταν το θέμα του ΦΠΑ, ζητώντας όχι μόνο να αποτραπεί πάση θυσία η αύξησή του, αλλά εξηγώντας τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη, έστω και μικρή, μείωσή του, το θέμα του εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής τους, την στήριξη προγραμμάτων συνδιαφήμισης, την εντατικοποίηση της διαφήμισης, ενώ ειδικά για τη χειμαζόμενη αγορά της Ρωσίας, τέθηκε ιδιαίτερα το θέμα της διευκόλυνσης των θεωρήσεων visa. Η Έλενα Κουντουρά, είδε, μεταξύ άλλων, την κα. Andrea Bauer, από την αεροπορική εταιρία Condor, τον κ. Klaus Hildebrandt, αρχισυντάκτη του επαγγελματικού τουριστικού περιοδικού FVW, για την διοργάνωση στην Κρήτη του ετήσιου FVW Workshop, τον κ. Norbert Fiebig, Πρόεδρο του DRV, την κα. Heike Joedicke Birnbaum, γραμματέα και την κα. Gesa Balssen, αρμόδια για θέματα εξωτερικού τουρισμού, τον κ. Fritz Η κα. Κουντουρά µε το επιτελείο του Ε.Ο.Τ.

46 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Joussen, CEO της TUI, καθώς και τους Johan Lundgren, Deputy CEO,


Μεγάλη αισιοδοξία, αλλά και γκρίζες σκιές Αισιόδοξοι είναι στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, της πολιτικής ηγεσίας, όπως, επίσης, οι επαγγελματίες της τουριστικής-ξενοδοχειακής βιομηχανίας της χώρας για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την επικείμενη τουριστική περίοδο. Ωστόσο, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα δημιουργούν γκρίζες σκιές και, όπως υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι του κλάδου, η σεζόν δεν απαιτεί πανηγυρισμούς, αλλά συντονισμένες και καλά μελετημένες κινήσεις και εγρήγορση. Την αισιοδοξία του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2015 εκφράζει, μιλώντας στο «Χ&Τ, στο περιθώριο της ΙΤΒ, ο γενικός γραμΤο περίπτερο του οµίλου Chandris επισκέφθηκε η αν. υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά.

ματέας του Ε.Ο.Τ., κ. Πάνος Λειβαδάς, ο μακροβιότερος γενικός γραμματέας του Οργανισμού, ενώ για τη γερμανική αγορά λέει ότι, κινείται εξαιρετικά για τη χώρα μας. Παράλληλα, ο κ. Λειβαδάς υπογράμμισε τη συμμετοχή του ιδιωτικού

Thomas Ellerbeck, Member of the Group Ex. Committee και Gary Wilson,

τομέα στην επιτυχία του ελληνικού Τουρισμού.

Managing Director Mainstream Product & Purchasing, τον κ. Dietmar Gunz, Group Chief Executive Officer, του FTI, τον κ. Peter Strub, Διευθυ-

Μια ιδιαίτερη νότα αισιοδοξίας, δίνει μιλώντας στο περιοδικό, ο περιφερει-

ντή του Studiosus Reisen, τον κ. Andrzej Kozłowski, Vice President της

άρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Αισιοδοξία η οποία πηγάζει από

εταιρίας MT Targi Polska S.A., τον κ. Erik Bergmüller, Manager Touristic

τις πολλές επίσημες επαφές που είχε, ακόμη και στα εγκαίνια της έκθεσης.

Business Development της Air Berlin, τον κ. Andreas Gruber, Head of

Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αξιόλογη άνοδος σημειώνει η περιφέρεια

Network Planning/ Niki Airlines, τον κ. Τάκη Φιλιππόπουλο Senior Vice

Πελοποννήσου εφέτος, στον τουρισμό, ενώ ακόμη μεγαλύτερα θα είναι

President, Production HUB Nordic and Commercial Director Nordic της

τα οφέλη από τη διοργάνωση του συνεδρίου της Βρετανικής Ένωσης

KUONI Scandinavia, τον κ. Μιχάλη Καραβά, Ιδιοκτήτη του Τ.Ο. Attika Reisen,

Τουριστικών Πρακτόρων ΑΒΤΑ, που θα γίνει τον Οκτώβριο στο πολυτε-

τον κ. Oliver Grosse Kleimann, Product Manager, υπεύθυνος για Ελλά-

λές resort Costa Navarino, στη Μεσσηνία.

δα του T.O. Alltours, τους Michael Tenzer, CEO, Christine Volkert, Head of

Πολύ θετικά συμπεράσματα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο

Media & Partnerships CE και Markus Leutner, Product Manager του T.O.

έχει συνάγει ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Thomas Cook, τον κ. Nichola Moutafi, Business Development Manager

Tα θετικά συμπεράσματα, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδιάκος, είναι αποτε-

και τον κ. Derek, Senior Global Sales Director της Expedia, τον κ. Rolf

λέσματα της δουλειά σε βάθος που έχει γίνει από τον ΠΡΟΤΟΥΡ στη

Dieter Maltzahn, Chief Operating Officer του Τ.Ο. DER Touristik, τον κ.

γερμανική αγορά.

Μπόρις Μουζενίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του t.o. MOUZENIDIS TOURS.

Σημειώνει δε, πως η συμμετοχή της Ρόδου στην ΙΤΒ είναι πολύ σημαντι-

Η Έλενα Κουντουρά, συμμετείχε στις εργασίες της 5ης Συνάντησης Υπουρ-

κή, αφού η Γερμανία είναι από τις παραδοσιακές αγορές της Ρόδου από

γών Τουρισμού για το «Δρόμο του Μεταξιού», του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (5th Silk Road Summit), όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με πολλούς από τους 31 παριστάμενους ομολόγους της. Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της κας Κουστουρά με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, ο οποίος εξέφρασε στην Ελληνίδα υπουργό την αμέριστη υποστήριξη του Π.Ο.Τ. προς τον ελληνικό τουρισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ο ίδιος θέτει το δίκτυο και τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στη διάθεση του ελληνικού τουρισμού. Στη συνέχεια προσκάλεσε την κα. Κουντουρά σε συνάντηση εργασίας, στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στη Μαδρίτη, προκειμένου να εξετασθούν οι τάσεις του τουρισμού παγκοσμίως, η ανάληψη κοινών δράσεων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η εξεύρεση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης της τόσο σημαντικής διμερούς συνεργασίας.

Μία χαρούµενη αντροπαρέα. Από αριστερά υιός και πατήρ Ανδρεάδης, υιός και πατήρ Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

47


Φάκελος ITB

τότε που ξεκίνησε ο τουρισμός στο νησί, το 1960.

σχεδόν τα γερμανικά μέσα, οι βουλευτές Ρούντιγκερ Κρούζε και Άξελ

Από τους πλέον σημαντικούς ξενοδόχους της Ρόδου, ο Κώστας Μινέττος,

Φίσερ επιθυμούν, όπως δήλωσαν, με την πρόταση αυτή να βοηθήσουν

εκφράζει την αισιοδοξία του για το 2015, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η

στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας και στον αγώνα για την πάταξη

σεζόν δεν θα είναι «περίπατος» για τον ελληνικό Τουρισμό. Υποστηρίζει

της φοροδιαφυγής.

δε, ότι οι last minute κρατήσεις θα έχουν κι εφέτος την «τιμητική» τους.

Οι δύο πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν όλοι οι Γερμα-

Τον προβληματισμό του ότι η φετινή, τουριστική χρονιά δεν θα είναι

νοί πολίτες να ταξιδέψουν τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα και να

εύκολη για τον ελληνικό προορισμό εκφράζει και ο Μιχάλης Βαμιεδά-

τους επιστραφούν 500,00 ευρώ κατόπιν προσκόμισης των ανάλογων

κης, από τους πλέον αξιόλογους τουριστικούς επιχειρηματίες και εντε-

παραστατικών.

ταλμένος σύμβουλος Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι αποδείξεις για ξενοδοχεία και διανυκτερεύσεις δεν θα πρέπει να έχουν

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, παρατηρείται μία υστέρηση στις

πληρωθεί τοις μετρητοίς, αλλά με πιστωτική κάρτα ή τραπεζικό έμβασμα.

κρατήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, που έχει να κάνει με τα αρνητικά

Ο Έλληνας επιχειρηματίας αντίστοιχα θα πρέπει να έχει ΑΦΜ προκειμέ-

δημοσιεύματα για την Ελλάδα στον γερμανικό Τύπο, καθώς και με τις

νου να διασφαλιστεί η ορθή φορολόγηση των εσόδων.

πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

«Με τον τρόπο αυτό προσφέρουμε ένα κίνητρο για τίμια απόδοση φόρων.

Το ίδιο προβληματισμένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ένωσης

Το «κουπόνι για την Ελλάδα» είναι ένα ερέθισμα για μεταρρύθμιση του

Ξενοδόχων Ηρακλείου και ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων CACTUS, Νίκος

συστήματος από τη βάση», λέει ο κ. Κρούζε.

Χαλκιαδάκης, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι κρατήσεις

Για να προσθέσει ο κ. Φίσερ: «Κάθε Γερμανός θα επωφεληθεί από το

δείχνουν να έχουν μπει στο… ψυγείο και καλεί όλους τους εμπλεκόμε-

πρόγραμμα αυτό».

νους -πολιτεία, φορείς και επαγγελματίες- σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, αύξηση παρατηρείται στα αεροπορικά ταξίδια των Γερμανών στο εξωτερικό.

Γερμανοί βουλευτές στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό

81,6 εκατ. επιβάτες ξεκινούν το ταξίδι τους από τα γερμανικά αεροδρό-

• Πρόταση για επιστροφή φόρου 500 ευρώ για όσους Γερμανούς

ντικά την επισκεψιμότητά τους: 1,4 εκατ. Γερμανοί, ποσοστό αυξημένο

τουρίστες κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

κατά σχεδόν 20%.

Δύο βουλευτές του συγκυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμμακαι πρότειναν σε κάθε Γερμανό τουρίστα που επισκέπτεται την Ελλάδα

Ολική επαναφορά για τον προορισμό Ελλάδα

να του επιστρέφεται ένα ποστό της τάξης των 500,00 ευρώ για τις ταξι-

Αυξημένη διάθεση για ταξίδια και διακοπές εκδηλώνουν οι Γερμανοί,

διωτικές του δαπάνες, με την προϋπόθεση ότι θα προσκομίσει ανάλογο

με την Ελλάδα να αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο μεταξύ των ευρω-

αριθμό αποδείξεων από τις διακοπές του στη χώρα μας.

παϊκών προορισμών, τάση η οποία είχε ξεκινήσει από πέρυσι και συνε-

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, με τίτλο

χίζεται με αμείωτο ρυθμό.

«Ήλιος εναντίον ελληνικής χρεοκοπίας», το οποίο αναπαράγουν όλα

Το 2014, οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά προς την Ελλάδα αυξή-

τος της Γερμανίας (CDU), κατέθεσαν τροπολογία στη γερμανική Βουλή

Με ενδιαφέρον φαίνεται να ακούει η αναπληρωτής υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά τον πρόεδρο του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, παρουσία του γενικού γραµµατέα του Ε.Ο.Τ., κ. Πάνου Λειβαδά και της αντιπροέδρου του Ε.Ο.Τ. και εµπειρογνώµονα σε θέµατα µάρκετινγκ και επικοινωνίας, κα. Αγγελική Χονδροµατίδου.

48 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

μια και αγαπημένος προορισμός για 7,2 εκατ. επισκέπτες συνεχίζουν να είναι τα νησιά της Μεσογείου, με τα ελληνικά νησιά να αυξάνουν σημα-

O κ. ∆ηµήτρης Χατζηδηµητρίου µαζί µε τους κ.κ. Γιάννη Παπαβασιλείου, διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Blue Bay, ∆ηµήτρη Καλιουδάκη , διευθύνοντα σύµβουλο του Lindos Blu και τον γιο του.


Άποψη από το εντυπωσιακό περίπτερο της Ρόδου

Κατάµεστο από κόσµο το ελληνικό περίπτερο καθ’ όλη τη διάρκεια της ΙΤΒ

θηκαν σε διψήφιο ποσοστό 17,2%, την ίδια στιγμή που στην Ισπανία

τη Γερμανία. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν και σήμερα υπάρχει

ήταν στο 5,9%, στην Ιταλία στο 5,1%, στην Τουρκία στο 1,9%, ενώ στην

αυτός ο κίνδυνος, δεδομένου ότι επικρατεί και πάλι κλίμα έντασης, ο κ.

Κύπρο και την Αίγυπτο οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά είχαν φθί-

Φίμπιχ απάντησε: «Προς το παρόν δεν έχω την εντύπωση ότι οι Γερμα-

νουσα πορεία. Στη μεν Κύπρο η μείωση ήταν της τάξεως του 15,8%, στη

νοί τουρίστες επηρεάζονται από την παρούσα πολιτική διένεξη ανάμε-

δε Αίγυπτος της τάξεως του 15,1 %.

σα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Το κατά πόσο αυτό θα

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συν-

παραμείνει έτσι θα εξαρτηθεί από το στυλ με το οποίο θα διεξαχθούν

δέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας (BTW), Μίχαελ Φρέ-

οι διαπραγματεύσεις. Ως επί το πλείστον επικρατεί μεγάλη σύνεση και

ντσελ και ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV)

από τις δύο πλευρές να περιορίσουν αισθητά την αντιπαράθεση. Όλοι

που εκπροσωπεί τους τουρ οπερέιτορ, Νόρμπερτ Φίμπιχ, θεωρούν ότι

προσπαθούν να μετριάσουν τα λόγια τους και να αναζητήσουν συμβι-

οι Γερμανοί τουρίστες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα ως

βασμούς. Το πάθημα έχει γίνει μάθημα».

τουριστικό προορισμό.

Αναφερόμενος στους λόγους που οι Γερμανοί επιλέγουν την Ελλάδα

«Παραδοσιακά η Ελλάδα ανήκει στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς

ως τόπο διακοπών τους, ο κ. Φίμπιχ υποστηρίζει: «Σε τελική ανάλυση ο

προορισμούς των Γερμανών, ενώ ένας από τους βασικούς λόγους που

λόγος που η Ελλάδα επέστρεψε είναι ότι έχει πολλούς φίλους. Γι’ αυτούς η

συμβαίνει αυτό είναι ότι η Ελλάδα διατηρεί μια «ρεαλιστική» αναλογία

Ελλάδα είναι αναντικατάστατη. Θέλουν να βρεθούν στα μικρά, ελληνικά

τιμών και προσφερόμενων παροχών», σημειώνει ο κ. Φρέντσελ.

νησιά και στους Έλληνες που τους αγαπούν και οι οποίοι συνήθως τους

Από την πλευρά του ο κ. Φίμπιχ σχολίασε το γεγονός ότι, πολλοί Γερμα-

συμπεριφέρονται φιλικά. Οι Έλληνες είναι φιλογερμανοί. Αυτό αρέσει

νοί αποθαρρύνθηκαν στο παρελθόν να επισκεφτούν την Ελλάδα εξαι-

στους Γερμανούς όπως επίσης και το να κάθονται στο ταβερνάκι τους.

τίας των διαδηλώσεων, της πολιτικής αστάθειας αλλά και του αρνητικού

Και επειδή αυτό είναι κάτι το μοναδικό για όσους αγαπούν την Ελλάδα,

κλίματος που είχε δημιουργηθεί από μερίδα του ελληνικού τύπου για

επιστρέφουν ξανά».

ΣΕΤΕ: «Πρωταγωνίστρια» η γερμανική αγορά στον ελληνικό τουρισμό Μήνυμα αισιοδοξίας, αγαστής συνεργασίας και παραγωγικότητας έδωσαν ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. και εκπρόσωποι κορυφαίων εταιριών στο χώρο των επενδύσεων και των αερομεταφορών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Marketing Greece, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο. Τη συνέντευξη Τύπου χαιρέτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής

και η θάλασσα, οι ψηλότερες βουνοκορφές της Ελλάδας και οι

Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας την εμπει-

ωραιότερες ακτές της Μεσογείου», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

ρία που προσφέρει ένας ιδιαίτερος και αγαπημένος προορισμός

Για να προσθέσει: «Είναι ο τόπος που γεννήθηκε, μεγάλωσε και

για τη γερμανική αγορά.

διδάχτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, εκεί που μέσα στο πέρασμα των

«Παρουσιάζοντας την Κεντρική Μακεδονία, αναδεικνύουμε τη

αιώνων συναντήθηκαν οι πολιτισμοί της Δύσης και της Ανατολής,

γη όπου συμβαδίζουν άρρηκτα οι μύθοι και η ιστορία, ο ήλιος

πολιτισμοί που δέθηκαν ο ένας με τον άλλον σε μια συνέχεια

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

49


Φάκελος ITB

που παραμένει αναλλοίωτη μέσα από πολυάριθμα ιστορικά μνη-

Aegean, προσηλωμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει την εθνι-

μεία. Είναι επίσης τόπος που αποτελεί ένα κομμάτι της σύγχρο-

κή προσπάθεια, επενδύει το 2015 σε ολοκαίνουρια αεροσκάφη,

νης Ελλάδας με πόλεις που σφύζουν από ζωή έτοιμες να προσφέ-

καθώς και στην εισαγωγή και καθιέρωση πολλαπλών νέων δια-

ρουν και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη την ελληνική φιλοξενία

δρομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη της ποιότητας του

και την υψηλή ποιότητα παροχών, όλες τις εποχές του χρόνου».

ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Φροντίζουμε ώστε οι πελάτες

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. και της Marketing Greece, Ανδρέας A.

μας να λάβουν το πρώτο θετικό καλωσόρισμα στη χώρα μας, από

Ανδρεάδης, τόνισε ότι «Αν η θετική τάση που καταγράφεται το

τη στιγμή που επιβιβάζονται στο αεροσκάφος μας, παρουσιά-

τελευταίο διάστημα συνεχιστεί, είμαστε βέβαιοι ότι η γερμανική

ζοντάς τους τοπικά προϊόντα και περιοχές της Ελλάδας. Φέτος

αγορά θα αναδειχθεί για ακόμα μια χρονιά σε έναν από τους πρω-

είναι η χρονιά που προσφέρουμε ακόμη πιο άμεσες υπηρεσίες

ταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, για την Ελλάδα,

στη Γερμανία, από ό,τι στο παρελθόν. Συνδέουμε 7 γερμανι-

η προτίμηση των επισκεπτών της Γερμανίας προσδίδει ιδιαίτερη

κές πόλεις με απευθείας πτήσεις προς Αθήνα, αλλά και προς τις

ικανοποίηση, γιατί ενέχει το στοιχείο της στήριξης όχι μόνο του

περιφερειακές μας βάσεις στο Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τη

τουριστικού προορισμού, αλλά και της οικονομίας της χώρας».

Ρόδο, την Κέρκυρα και την Καλαμάτα. Συνολικά προσφέρουμε

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Marketing Greece,

25 απευθείας δρομολόγια από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Τέλος,

Ιωσήφ Πάρσαλης, σημείωσε ότι «Η μοναδικότητα, η περίφημη

από την Αθήνα μπορούμε να συνδέσουμε το μικρότερο νησί με

φιλοξενία της χώρας μας, το μοναδικό ελληνικό τουριστικό προ-

33 εγχώριους προορισμούς, προσφέροντας την ευκαιρία για

ϊόν και ο μακροχρόνιος δεσμός φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες

μοναδικές εμπειρίες σε νέα, άγνωστα μέρη».

και τους Γερμανούς, αποδείχθηκαν ιδιαίτερης σημασίας για τη

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Τραπεζικής Επιχειρήσεων &

διατήρηση της δυναμικής των κρατήσεων, που δεν φαίνεται,

Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank, Κώστα Βασιλείου «Ο του-

ούτε πρέπει να επηρεάζεται από την πολιτική. Προκειμένου να

ρισμός έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα στήριξης της Ελληνικής

αναδείξουμε την άγνωστη και αυθεντική πλευρά της χώρας,

οικονομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και σίγουρα έχει τη

παρουσιάζουμε στα γερμανικά μέσα την καμπάνια 15 Pitch

δυνατότητα να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός νέου, εξω-

Perfect Greece, προσκαλώντας Γερμανούς δημοσιογράφους και

στρεφούς και διεθνώς ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης. Η

bloggers να ζήσουν μια από τις 15 ειδικά σχεδιασμένες εμπειρίες

Eurobank, ως στρατηγικός οικονομικός εταίρος του ελληνικού

και να τις μοιραστούν με τους αναγνώστες τους».

τουρισμού, είναι η μοναδική τράπεζα που διαθέτει εξειδικευμέ-

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Airlines,

νη μονάδα Hotel and Leisure, προσφέροντας τεχνογνωσία και

Δημήτρης Γερογιάννης, δήλωσε σχετικά: «Η βελτίωση των τουρι-

εξατομικευμένες λύσεις που απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες

στικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και η θετική εμπειρία των Γερμα-

του κλάδου.

νών πολιτών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2014, μας κάνει

Ενισχύουμε με συνέπεια την ηγετική μας θέση στον κλάδο του

να αναμένουμε το 2015 ως άλλο ένα ισχυρό τουριστικό έτος. Η

τουρισμού, μέσω απευθείας χρηματοδότησης και άντλησης κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές, για την υλοποίηση υγιών επιχειρηματικών εγχειρημάτων στον Ελληνικό τουρισμό». Για το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω του τουρισμού μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας. «Προσφέροντας ένα παραδοσιακά ισχυρό και διεθνώς αναγνωρισμένο τουριστικό προϊόν, και μέσω της αυξημένης παρουσίας επενδυτών στον κλάδο αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης των υποδομών της, καθώς και περαιτέρω διαφοροποίησης του προϊόντος που παρέχεται», είπε. Συμπλήρωσε δε, ότι η χώρα μετατρέπεται σε έναν προορισμό για όλο το χρόνο, προσελκύοντας ακόμα μεγαλύτερο εύρος επισκεπτών.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από δεξιά προς τα αριστερά οι: Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ∆ηµήτρης Γερογιάννης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Aegean, Κώστας Βασιλείου, Γενικός ∆ιευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank, Στέφανος Ησαΐας, ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Enterprise Greece, Ιωσήφ Πάρσαλης, Γενικός ∆ιευθυντής Marketing Greece.

50 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Enterprise Greece υποδέχεται κάθε επιχειρηματικό πλάνο και υποστηρίζει τους επενδυτές, προσφέροντάς τους καθοδήγηση με διαφάνεια και αμεσότητα, ώστε τόσο οι ίδιοι, όσο και η χώρα να ωφεληθούν τα μέγιστα», κατέληξε ο κ. Ησαΐας.


Θετικές προοπτικές για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου Δυναμική και πολυσχιδής ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου

Με δικά τους, ξεχωριστά περίπτερα συμμετείχαν στην ITB τα νησιά

Αιγαίου στη φετινή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, ΙΤΒ.

της Ρόδου και της Κω.

Η ΠΝΑ, η οποία συμμετείχε στην έκθεση με αντιπροσωπεία του-

Στο περιθώριο της έκθεσης του Βερολίνου, η Διεύθυνση Τουρι-

ριστικών παραγόντων και επιχειρηματιών του κλάδου, με επικε-

σμού της Περιφέρειας, παρουσίασε σειρά ειδικών δράσεων για

φαλής τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο,

την πολύπλευρη παρουσία, προβολή και προώθηση του τουρι-

πρόβαλε με εντυπωσιακό τρόπο τα νησιά Ίος, Πάρος, Κάρπαθος,

στικού προϊόντος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Άνδρος, Τήνος, Θήρα, Μήλος, Αστυπάλαια, Πάτμος, Σέριφος και

Τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, για την σεζόν του 2015,

Φολέγανδρος, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων,

ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά, όπως προέκυψε από τις

που διέθετε το περίπτερό της.

δηλώσεις των Γερμανών τουριστικών παραγόντων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μοναδική πηγή ανησυχίας και αρνητικών σχολίων, ήταν η πολιτική κατάσταση και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Για τον λόγο αυτό, σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνει την ανάγκη να αποσυνδεθεί το τουρισμός από τις πολιτικές εξελίξεις. «Τα νησιά μας συγκεντρώνουν και φέτος τεράστιο ενδιαφέρον. Η προτίμηση που για μια ακόμη φορά δείχνουν τόσο η γερμανική, όσο και οι άλλες τουριστικές αγορές για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, επιβεβαιώνει την ισχυρή δυναμική της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Συνεπώς, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφορτίσουμε την συζήτη-

Στο stand της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η κα. Κουντουρά µαζί µε τον περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζηµάρκο (αριστερά), τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Μαργαρίτη και τον κ. ∆ηµήτρη Πασχαλίδη από το τµήµα τουρισµού της περιφέρειας.

ση που συνδέει τον τουρισμό μας με την πολιτική κατάσταση της χώρας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

ITB 2015: Η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της στις διεθνείς τουριστικές αγορές Η Αθήνα συνεχίζει να εμφανίζει ισχυρή δυναμική στην ευρωπαϊκή

• Σε στοχευμένες ενέργειες, όπως η προώθηση της τρίτης διοργά-

τουριστική αγορά, τόσο μεταξύ των παραδοσιακών αγορών, όπως

νωσης του Travel Trade Athens, που διοργανώνεται τον Απρίλιο

η Γερμανία, όσο και μεταξύ «νέων» αγορών προέλευσης επισκεπτών

στην Αθήνα, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών

από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ ο προορισμός, μέσω

ξένων επαγγελματιών ως hosted buyers, καθώς και η ολοκληρω-

στοχευμένων δράσεων κερδίζει έδαφος και σε ειδικές κατηγορίες της

μένη παρουσίαση του προορισμού στο ξεχωριστό περίπτερο της

παγκόσμιας αγοράς, όπως ο τουρισμός Gay & Lesbian.

ITB για τον τουρισμό Gay & Lesbian (Pink Pavilion).

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την κοινή συμμετοχή του Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB) της Εταιρείας Ανάπτυ-

Η γερμανική αγορά

ξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑ-Α) στη

Σε ό,τι αφορά στη γερμανική αγορά, τα μηνύματα που είχαν τα στε-

Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB 2015.

λέχη του ACVB και της ΕΞΑΑ-Α είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Η ζήτηση

Η συμμετοχή της Αθήνας στην φετινή ITB αναπτύχθηκε σε τρία πεδία:

για την Αθήνα καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία -αν και καταγρά-

• Στην ενημέρωση και εξυπηρέτηση επαγγελματιών επισκεπτών

φονται κάποιες επιφυλάξεις μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς

που ενδιαφέρονται για τον προορισμό μέσω προκαθορισμένων

σχετικά με τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- με την

και έκτακτων συναντήσεων.

πλειονότητα των Γερμανών που θέλουν να επισκεφθούν την Αθήνα να

• Στη διανομή πληροφοριακού υλικού και την ενημέρωση του κοι-

ταξιδεύουν μεμονωμένα ή μέσω μικρότερων τουριστικών γραφείων.

νού που επισκέφθηκε την έκθεση τις δύο τελευταίες μέρες λει-

Η πολιτιστική κληρονομιά, τα ιστορικά αξιοθέατα, η γαστρονομία

τουργίας της.

και οι περιηγήσεις, είτε στις περιοχές του «κλασσικού γύρου» (Δελ-

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

51


Φάκελος ITB

φοί, Μυκήνες, Ολυμπία κ.λπ.), είτε στα Νησιά του Αργοσαρωνικού και στο θαλάσσιο μέτωπο εν γένει, με βάση πάντα την Αθήνα, είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εντός ή πέραν του City Break. Καταλυτικός είναι ο ρόλος των νέων αεροπορικών συνδέσεων και η αύξηση των πτήσεων, προς την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Aegean Airlines έχει προγραμματίσει 228.000 διαθέσιμες θέσεις από γερμανικές πόλεις στις πτήσεις προς Αθήνα, για την περίοδο του 2015, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Έντονο ενδιαφέρον από Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

ITB, ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα υποβάλει φάκελο

Η αύξηση, ακριβώς, των αεροπορικών συνδέσεων προς Αθήνα και

Lesbian Travel Association (IGLTA) για το 2018. Πρόκειται για ένα ιδι-

η περίληψη της Αθήνας στο πρόγραμμα και άλλων αεροπορικών

αίτερα σημαντικό συνέδριο που προσελκύει επαγγελματίες και ειδι-

εταιρειών, ενισχύει τη ζήτηση για τον προορισμό και διαμορφώνει

κούς της αγοράς Gay & Lesbian από 25 χώρες του κόσμου.

νέα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η Αθήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, αναδείχθηκε

Ήταν μεγάλος ο αριθμός επαγγελματιών και στελεχών ταξιδιωτικών

καλύτερος προορισμός στην κατηγορία της «Πολιτιστικής Εμπει-

γραφείων από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλο-

ρίας», στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Best of GayCities 2014» (με

βακία, κ.ά. που ζήτησαν ενημέρωση και πληροφορίες για την Αθήνα

χορηγό την Hyatt) που διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αντα-

και τον Αργοσαρωνικό, με ορισμένους από αυτούς μάλιστα να ανα-

γωνιζόμενη τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Βιέννη, τη Μελβούρνη και

ζητούν και τοπικούς συνεργάτες.

τη Νέα Ορλεάνη.

Στοχευμένες κινήσεις για τουρισμό LGBT

Στην Αθήνα η έκθεση Documenta

Σε συνέχεια της στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων για την ενίσχυ-

Την ΙΤΒ επισκέφθηκε φέτος και ο Δήμαρxος Αθηναίων, κ. Γιώργος

ση της εικόνας και θέσης της Αθήνας στην απαιτητική και ιδιαίτερα

Καμίνης, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δήμαρχο του

ανταγωνιστική αγορά τουρισμού Gay & Lesbian, το ACVB ήταν φέτος

Κάσελ, Bertram Hilgen, ανακοίνωσαν τη διοργάνωση της έκθεσης

ο αποκλειστικός χορηγός στο LGBT MEDIA NETWORKING EVENT που

Documenta 14, το 2017 στην Αθήνα.

διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ITB, με συμμετοχή εκατοντάδων επαγ-

Τα εγκαίνια της «documenta14» με τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθή-

γελματιών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων Media. Η Αθήνα ήταν δε

να», θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017, ενώ

ο μοναδικός προορισμός που παρουσιάστηκε με αφορμή την εκδή-

τα εγκαίνια στο Κάσελ έχουν προσδιοριστεί για τις 10 Ιουνίου 2017.

λωση, κερδίζοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Η «documenta» αναγνωρίζεται ως μία από τις σπουδαιότερες εκθέ-

Στο πλαίσιο της παρουσίας της Αθήνας στο «LGBT Pink Pavilion» της

σεις Σύγχρονης Τέχνης στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε πέντε

διεκδίκησης του Παγκόσμιου Συνεδρίου του International Gay and

χρόνια. Κάθε μία διοργάνωσή της αποτελεί ένα μοναδικό παγκόσμιο καλλιτεχνικό γεγονός, που αναδεικνύει κάθε φορά μία συγκεκριμένη ιδέα για το περιεχόμενό της, όπως αυτό το οραματίζεται ο εκάστοτε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της. Το stand της Αθήνας, το οποίο στη φετινή διοργάνωση της ITB βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του Ελληνικού περιπτέρου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο stand της περιφέρειας Αττικής, σχημάτιζαν μία ενότητα για τον προορισμό Αττική-Αθήνα, επισκέφθηκε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Ε. Κουντουρά, η οποία ενημερώθηκε για τις δράσεις του ACVB και της ΕΞΑΑ-Α για την προβολή της Αθήνας και την προώθηση του τουριστικού της προϊόντος, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Πάνο Λειβαδά.

52 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Δυναμική παρουσία του Porto Carras Grand Resort στην ITB Στο μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο, στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB, στο Βερολίνο έδωσε το «παρών» το Porto Carras Grand Resort, το πολυτελές συγκρότημα της Χαλκιδικής. Ειδικότερα, πλήθος τουριστικών πρακτορείων πολλών χωρών επισκέφτηκαν το περίπτερο του Porto Carras με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για νέες συνεργασίες. Το feedback που έλαβαν οι εκπρόσωποι του συγκροτήματος από τους επισκέπτες της έκθεσης είναι πως η Χαλκιδική φαίνεται πως θα «ανοίξει βηματισμό» με ικανοποιητικό αριθμό προκρατήσεων από τη γερμανική αγορά. Το Porto Carras Grand Resort με τη διαρκή παρουσία του, σε όλες τις εκθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος, έχει στόχο να αναβαθμίσει τον τουρισμό της Χαλκιδικής, αναδεικνύοντάς την ως τον ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του έτους, τόσο στις κλασικές μορφές τουρισμού, όσο και στις εναλλακτικές.

θαλασσοθεραπείας και spa, το διεθνών προδιαγραφών γήπε-

Το συγκρότημα Porto Carras άλλωστε διαθέτει όλες τις υποδομές

δο golf 18 οπών, η ιδιωτική μαρίνα με 315 θέσεις ελλιμενισμού,

που το καθιστούν κορυφαίο προορισμό για τους Ευρωπαίους του-

το μεγαλύτερο και ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένο συνεδρια-

ρίστες, προσφέροντας διαρκώς υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και

κό κέντρο της Βόρειας Ελλάδος, ο ιππικός όμιλος, το tennis club

επιδιώκοντας την συνεχή ανάδειξη εναλλακτικών μορφών του-

εννέα γηπέδων, ο καταδυτικός όμιλος, ο ναυτικός και ιστιοπλοϊ-

ρισμού. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια επιδιώκει με κάθε τρόπο να

κός όμιλος και ο μεγαλύτερος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδος,

φιλοξενεί υψηλού επιπέδου διοργανώσεις για την ανάδειξη του

προσφέρουν στους επισκέπτες του μία ολοκληρωμένη εμπειρία

αθλητισμού, της γαστρονομίας, της υγείας & ευεξίας, κ.ά..

της ταυτότητας της Χαλκιδικής, αλλά και μια ολοκληρωμένη του-

Οι σύγχρονες υποδομές που διαθέτει, όπως τα δύο κέντρα

ριστική εμπειρία συνολικά.

Τεράστιο ενδιαφέρον για τον προορισμό Χαλκιδική στην ITB Με μεγάλες προσδοκίες συμμετείχε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλ-

περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού προβάλλοντας τις

κιδικής στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στο Βερολίνο (ITB 2015)

ομορφιές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής.

που πραγματοποιήθηκε 4-8 Μαρτίου 2015.

Τον Οργανισμό εκπροσώπησαν ο πρόεδρός του και πρόεδρος των

Προσδοκίες οι οποίες επαληθεύτηκαν από την επισκεψιμότητα, το τερά-

ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο διευθυντής του, κ.

στιο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού και την εμπιστο-

Γιώργος Μπρουτζάς, η διευθύντρια μάρκετινγκ, κα. Τάνια Ακριτίδου

σύνη που έδειξε το γερμανικό κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

καθώς και μεγάλος αριθμός ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής συμμετείχε ως συνεκθέτης στο

από όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της ΠΚΜ, κ. Ιωάννης Γιώργος, ο οποίος μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας στην ITB 2015. Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν σειρά προκαθορισμένων συναντήσεων με δημοσιογράφους, θεματικούς τουριστικούς πράκτορες, εταιρίες α) που εξειδικεύονται στην προβολή προορισμών μέσω του Διαδικτύου - social media και β) στην ανάλυση στατιστικών δεδομένων προορισμών (ικανοποίηση τουριστών κλπ.). Επίσης, έγινε ενημέρωση από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού στη Γερμανία, Mr. Karsten Voss προς τα

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

53


Φάκελος ITB

μέλη του Οργανισμού, που συνοδεύτηκε από συζητήσεις και ανταλ-

Στην εκδήλωση συμμετείχαν Γερμανοί δημοσιογράφοι οι οποίοι ενη-

λαγή απόψεων σχετικά με τη φετινή τουριστική περίοδο.

μερώθηκαν για τη γαστρονομία της Χαλκιδικής και είχαν την ευκαιρία

Τα στελέχη του Οργανισμού συναντήθηκαν με την Διευθύντρια του

να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

γραφείου του ΕΟΤ στη Γερμανία, κα. Ευτυχία Αϊβαλιώτου, η οποία

Σημαντική ήταν η συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού

έκανε ενημέρωση για τις τάσεις της γερμανικής αγοράς καθώς και

Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλ-

για την ικανοποιητική κίνηση των κρατήσεων, που αυτή τη στιγμή

κιδικής κ. Γιώργο και τον πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού κ.

για τη Χαλκιδική κυμαίνεται στο +5% - +7% σε σύγκριση με το 2014.

Τάσιο. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η εντονότερη προβολή της

Επίσης συμφωνήθηκε να γίνουν συνέργειες προβολής για την προώ-

βορείου Ελλάδας σε σχέση με τον οδικό τουρισμό από τις χώρες της

θηση της Χαλκιδικής κυρίως στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στο

κεντρικής Ευρώπης καθώς και τα σημαντικά προβλήματα των υπο-

πλαίσιο της έκθεσης, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής συμμετεί-

δομών των συνοριακών σταθμών. Η υπουργός δεσμεύτηκε το επό-

χε στην εκδήλωση «Culinary Destination Circle», που πραγματοποιή-

μενο διάστημα να συζητήσει το θέμα με τους αντίστοιχους υπηρε-

θηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου σε συνεργασία με την Μarketing Greece.

σιακούς παράγοντες.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης, µε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνη Καµπουράκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβολο της KSD, κ. Κωνσταντίνο ∆εριζιώτη. 2. Ο δήµαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος µε τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου, κ. Γιώργο Τσακίρη. 3. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος µε την κα. Σβυριάδη. 4. Ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης µε τον γιό του. 5. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, κ. Αντώνης Μιτζάλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

54 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

6. Η κα. Κουντουρά µε την αντιπρόεδρο του ΕΟΤ και εµπειρογνώµονα σε θέµατα µάρκετινγκ και επικοινωνίας, κα. Αγγελική Χονδροµατίδου (αριστερά), την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κα. Ντίνα Νικολάκου και την περιφερειακή σύµβουλο Πελοποννήσου, κα. Αντωνία ΜπούζαΚωνσταντέλου. 7. Ο κ. Στέφανος Μουρτζάκης, γενικός διευθυντής των Vita Hotels. 8. Ο κ.κ Φώτης Χατζηδιάκος και Κώστας Μινέττος. 9. O γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Nana Beach του οµίλου Καράτζη, κ. Ηλίας Καλαθάς µε την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύµβουλο του οµίλου, κα. Μαρίτα Καράτζη.


10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

10. Ο γενικός διευθυντής του οµίλου Σµπώκου, κ. Μπάµπης Φωσκολάκης. 11. Οι κ.κ. Γιώργος Αγγελής, υπεύθυνος Τύπου και ΜΕΕ της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του ∆ήµου Αθηνέων, Ανδρέας Μεταξάς αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας «Ανώνυµη Εταιρία Συµµετοχών Μεταξά» και Λεωνίδας Μπαµπάνης, επικεφαλής της North Events. 12. O πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Χατζηλαζάρου, κ. Γιάννης Χατζηλαζάρου µε τη σύζυγό του Μαρία. 13. Η κα. Κουντουρά και ο κ. Λειβαδάς σε συνοµιλία µε την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κα. Ντίνα Νικολάκου και τους γενικούς γραµµατείς των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. 14. Ο Γερµανός υφυπουργός Χανς Γιοάχιµ Φούχτελ µε τον κ. Λειβαδά. 15. Οι κυρίες Ολυµπία Τσιουλάκη, Μαρία Παµπίρη και Ελένη Μελιτά από τον ΕΟΤ Γερµανίας.

21

22

16. Ο όµιλος Sunshine µε τις κυρίες Κατερίνα Σιδερή και Πόλυ Τζάβα µε τη γερµανική έκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, που για µία ακόµη χρονιά «ταξίδεψε» στη διεθνή έκθεση Τουρισµού ΙΤΒ. 17. Η κα. Ρούλα Σαλούτση, υπεύθυνη ∆ηµοσίων Σχέσεων της Aegean Airlines µε τον κ. Ανδρέα Μεταξά. 18. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος µε τον διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Mouzenidis, κ. Μπόρις Μουζενίδης. 19. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. 20. Ο κ. Θεόδωρος Χαρτοµατζίδης, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Τουρισµού ∆υτικής Μακεδονίας. 21. Ο δ/νων σύµβουλος του ροδιακού ξενοδοχειακού οµίλου Blue Bay Group of Hotels, κ. Γιάννης Παπαβασιλείου. 22. Η εντεταλµένη περιφερειακή σύµβουλος Τουριστικής Προβολής της περιφέρειας Αττικής,κα. Ελένη ∆ηµοπούλου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

55


Φάκελος ITB

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

23. Η κα. Κουντουρά σε συνοµιλία της µε την «αποστολή» της Ρόδου στην ΙΤΒ. Από αριστερά, ο δήµαρχος του νησιού, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Χατζηλαζάρου, κ. Γιάννη Χατζηλαζάρου, ο γενικός διευθυντής των Atrium Hotels, κ. Γιώργος Ματσίγκος και ο διευθύνων σύµβουλος του Lindian Village, κ. Άλκης Σβυριάδης 24. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος των Kipriotis Hotels, κ. Κωνσταντίνος Κυπριώτης, µε την κόρη του Ελένη, την αδελφή του Μιράντα και τον κ. Ματσούρη commercial manager του οµίλου. 25. Ο γενικός διευθυντής του Amathus Beach Hotel Rhodes, κ. Γιάννης Μισθός µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Χατζηλαζάρου, κ. Γιάννη Χατζηλαζάρου.

56 /

Ξενοδόχων Ρεθύµνου, κ. Μανώλη Τσακαλάκη. 28. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, εκτελεστικός γραµµατέας της περιφέρειας. 29. Ο αντιπρόεδρος των Lindos Hotels, κ. Κώστας Μινέττος. 30. Ο κ. Λευτέρης Μελετλίδης, ιδιοκτήτης του Akrathos Beach, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής και από τους «πρωτεργάτες» του τουρισµού στην περιοχή. 31. Ο κ. ∆ηµήτρης ∆άιος, εκ των ιδιοκτητών του πολυτελούς Daios Cove, στην Κρήτη.

26. Ο διευθύνων σύµβουλος των Neptune Hotels, κ. Άγγελος Γκότσης µε τον γενικό διευθυντή, κ. Κωνσταντίνο Ζαρίκο.

32. Ο γενικός γραµµατέας του Ε.Ο.Τ., κ. Πάνος Λειβαδάς.

27. O διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Mouzenidis, κ. Μπόρις Μουζενίδης µε τον πρόεδρο της Ένωσης

34. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

33. Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζηµάρκος.Παρουσίαση

GIAKO GROUP Νέες σειρές λαμπτήρων LED υψηλής απόδοσης και οικονομίας Διαθέτοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις της αγοράς και των πελατών της, η GIAKO GROUP, έχει ηγετική θέση στον χώρο του σύγχρονου ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, η εταιρία, ερευνά, πειραματίζεται και παράγει νέες, καινοτόμες και αξιόπιστες λύσεις, με σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον, δημιουργώντας νέα πρότυπα στον κλάδο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Η Giako Group, (www.giako.gr), διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στον χώρο

Ως πρώτη προτεραιότητά της, η Giako Group, θέτει την ποιότητα των

των λαμπτήρων οικονομίας, αναπτύσσει, διακινεί και υποστηρίζει ποι-

προϊόντων της. Δεν της αρκεί να είναι μόνο υψηλών προδιαγραφών

οτικά προϊόντα φωτισμού.

αλλά επιδιώκει πάντα και την απόλυτη εναρμόνισή τους με τις κοινοτι-

«Αιχμή του δόρατος» ως προς τη διαφοροποίηση της εταιρίας σε θέμα-

κές οδηγίες της Ευρώπης. Σχεδιάζει, οργανώνει και διαθέτει τα προϊό-

τα τεχνολογίας, έναντι του ανταγωνισμού, αποτελεί το Τμήμα Έρευνας

ντα της διασφαλίζοντάς τα με εγκεκριμένες διαδικασίες, εφαρμόζοντας

και Ανάπτυξής της, το οποίο, από το 2007 εφαρμόζει νεωτεριστικές

σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO: 9001, από το 2003. Όλα τα προ-

ιδέες και καινοτομίες (innovation), ερευνά τις νέες τάσεις και προτείνει

ϊόντα της ελέγχονται για την ποιότητά τους από πιστοποιημένους και

στο τμήμα παραγωγής την κατασκευή προϊόντων φωτισμού, τα οποία

διεθνώς αναγνωρισμένους φορείς στον τομέα του φωτισμού, οι οποίοι

να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή, σεβό-

εγγυώνται γι’ αυτά και παρέχουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, ακολου-

μενα, παράλληλα, το περιβάλλον.

θώντας τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σχετικά με

Το εμπόρευμα, πριν φτάσει στον τελικό καταναλωτή, υποβάλλεται σε

την Directive 2002/ 96/ EC WEEE και 2002/95/ΕC ROHS, 2006/121/EC,

δειγματοληπτικούς ελέγχους από το εργαστήριο, για την τελική έγκρι-

2006/1907/EC REACH και την οδηγία EuP 2005/32/EC.

ση προς διάθεση.

Δέκα προϊόντα φωτισμού, από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα στην απόδοση, την οικονομία και την οικολογική τους ταυτότητα, που προτείνει η GIAKO GROUP στις ξενοδοχειακές μονάδες, είναι:

1) LED DOWNLIGHT 30W, 165-265V AC/50Hz, διαστάσεων 235mm x 60mm, με γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 40.000hrs, σε θερμό χρώμα 2700K, με φωτεινότητα (2105Lm) ή φυσικό λευκό 4000K με φωτεινότητα (2250Lm) ή ψυχρό 6500K με φωτεινότητα (2300Lm).

2) LED COG G95 E27 6W, 220-240V AC/50Hz, διαστάσεων 95mm x 130mm, γωνία δέσμης φωτός 270d, διάρκεια ζωής 25.000hrs, σε θερμό χρώμα 2700K, με φωτεινότητα (600Lm).

58 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

3) LED TUBE στα 10W/20W/25W LED TUBE 60cm 10W, 165-265V AC/50Hz, διαστάσεων 28mm x 588mm, γωνία δέσμης φωτός 270d, διάρκεια ζωής 40.000hrs, σε θερμό χρώμα 2700K με φωτεινότητα (900Lm) ή ψυχρό 6500K (950Lm). LED TUBE 120cm 20W, 165-265V AC/50Hz, διαστάσεων 28mm x 1198mm, γωνία δέσμης φωτός 270d, διάρκεια ζωής 40.000hrs, σε χρώματα 2700K (1800Lm) και 6500K (1900Lm). LED TUBE 150cm 25W, 165-265V AC/50Hz, διαστάσεων 28mm x 1498mm, γωνία δέσμης φωτός 270d, διάρκεια ζωής 40.000hrs, σε φυσικό λευκό 4000K (2000Lm) ή ψυχρό 6500K (2100Lm).


4) LED CANDLE C35 E14 6W, 220-240V-50Hz, διαστάσεων 36mm x 103mm, γωνία δέσμης φωτός 230d, διάρκεια ζωής 30.000hrs, σε θερμό χρώμα 2700K (450Lm) ή ψυχρό 6500 (470Lm).

5) LED BULB-G E27 15W, 220V AC/50Hz, διαστάσεων 152mm x 120mm, γωνία δέσμης φωτός 360d, διάρκεια ζωής 40.000hrs, σε χρώματα 2700K (1300Lm) και 6500K (1450Lm).

6) LED GLOBE P45 E14 6W, 220-240V AC/50Hz, διαστάσεων 45mm x 89mm, γωνία δέσμης φωτός 300d, διάρκεια ζωής 30.000hrs, σε χρώματα 2700K (450Lm) και 6500K (470Lm).

7) LED FLOOD LIGHT στα 10W/20W/30W/50W LED FLOOD LIGHT 10W, 230V AC/50Hz, διαστάσεων 115mm x 90mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 50.000hrs, σε χρώματα 2700K (950Lm), 6500K (1500Lm). LED FLOOD LIGHT 20W, 230V AC/50Hz, διαστάσεων 178mm x 113mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 50.000hrs, σε χρώματα 2700K (1950Lm), 6500K (2100Lm). LED FLOOD LIGHT 30W, 230V AC/50Hz, διαστάσεων 225mm x 159mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 50.000hrs, σε ψυχρό χρώμα 6500K (3200Lm). LED FLOOD LIGHT 50W, 230V AC/50Hz, διαστάσεων 290mm x236mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 50.000hrs, σε θερμό 2700K(4800Lm) ή ψυχρό χρώμα 6500K (5100Lm). 8) LED CLASSIC R50 E14 6W, 220-240V AC/50Hz, διαστάσεων 50mm x 85mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 25.000hrs, σε χρώματα 2700K (430Lm) και 6500K (520Lm).

9) LED SPOTLIGHT GU10 7W, 220-240V AC/50Hz, διαστάσεων 50mm x 55mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 30.000hrs, σε χρώματα 2700K (480Lm) και 6500K (500Lm).

10) LED STRIP LIGHT 36W-7,2W/M, 12V DC, διαστάσεων 10mm x 5000mm, γωνία δέσμης φωτός 120d, διάρκεια ζωής 15.000hrs, σε τριχρωμία RGB. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

59


Θέµα

IOBE: Στο 1% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας • Πρόβλεψη επί τα χείρω Τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας το 2015 αποτελεί η καθυστέρηση στις διαπραγµατεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, σύµφωνα µε το Ινστιτούτο Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο στην πρώτη του έκθεση φέτος για την ελληνική οικονοµία κάνει λόγο για ρυθµό ανάπτυξης 1% το 2015, προχωρώντας σε µείωση της προηγούµενης πρόβλεψή του, η οποία «µιλούσε» για ανάπτυξη 2,3%. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες και πολυκύμα-

τα νοικοκυριά και κεφαλαιουχικών αγαθών από τις επιχειρήσεις.

ντες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές,

Ακολούθως, θα τονωθούν η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύ-

χωρίς να υφίστανται προς το παρόν σαφείς ενδείξεις για την έκβα-

σεις, αλλά και οι εισαγωγές. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των

σή τους, έχουν κορυφώσει την πολιτική αβεβαιότητα εντός και

καταθέσεων αποστερεί τις επιχειρήσεις από πόρους τους οποίους

εκτός της χώρας.

θα μπορούσαν να αντλήσουν μέσω του τραπεζικού συστήματος

«Η πολιτική αβεβαιότητα θεωρείται ότι έχει επιδράσει και θα συνε-

για την πραγματοποίηση επενδύσεων, εδραιώνοντας και ενισχύ-

χίσει να επιδρά έντονα στο επίπεδο ρευστότητας στην ελληνική

οντας φέτος την ανάκαμψη του 2014 στην ελληνική οικονομία»,

οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έχει εκδηλωθεί μια σαφής

αναφέρει το ΙΟΒΕ.

τάση τους τελευταίους μήνες απόσυρσης των καταθέσεων επιχει-

Τονίζει όμως, ότι για την καλυτέρευση του επενδυτικού περιβάλ-

ρήσεων και νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα εγχωρίως,

λοντος είναι αναγκαία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των δυνητι-

με στόχο να διαφυλάξουν τον πλούτο τους έναντι του νομισμα-

κών επενδυτών ως προς την υλοποίηση των συμφωνημένων με

τικού κινδύνου. Προκειμένου να το επιτύχουν, πιθανότατα έχουν

τους εταίρους πολιτικών, κυρίως των μεταρρυθμίσεων, αλλά και

στραφεί σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Όμως,

ως προς τη σταθερότητα ορισμένων παραμέτρων της οικονομίας

θεωρείται αρκετά πιθανή η αύξηση αγορών διαρκών αγαθών από

που επηρεάζουν σημαντικά την αποδοτικότητα των επενδύσεων,

60 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα το α’ τρίμηνο του νέου έτους, σε υψηλότερο πάντως επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, βελτίωση στους μέσους ευρωπαϊκούς δείκτες Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Πηγή: ΙΟΒΕ, Εuropean Commission

όπως το φορολογικό σύστημα, οι εργασιακές σχέσεις, η ευρωστία του τραπεζι-

Hotello

κού συστήματος. Ο απαιτούμενος χρόνος για την επιβεβαίωση των παραπάνω περιορίζει πολύ τα περιθώρια για μια έντονη αναθέρμανση των επενδύσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εφόσον το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν κλονιστεί ισχυρά από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η διατήρηση ή και περαιτέρω βελτίωση των λιγότερο απαισιόδοξων προσδοκιών των νοικοκυριών και η συνέχιση της ήπιας υποχώρησης της ανεργίας, μπορούν να οδηγήσουν σε άνοδο της κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2015, ελαφρώς μεγαλύτερη του 1,0%. Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές επενδύσεις, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύ-

Premium Drawer

Executive 1200

Premium Shaver

Action

Excel Silver

Smart shaver

σεις και οι σχετικές πολιτικές διεργασίες, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η μεγάλη πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων θα αναβάλλεται, ενώ οι επενδυτικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την έκβασή τους. Στο σκέλος του εξωτερικού ισοζυγίου, οι εξαγωγές υπηρεσιών θα ενισχυθούν, από τη νέα διεύρυνση του διεθνούς τουρισμού, η οποία αποτυπώνεται στα διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σε αποπληθωριστική τροχιά η ελληνική οικονομία και το πρώτο τρίμηνο του 2015

• Eλλάδα: 2η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-18 στο πρώτο τρίμηνο του 2015, μέ μέσο ετήσιο ρυθμό -2,1%

• Η μεγαλύτερη μείωση τιμών συνεχίζεται στον κλάδο της Στέγασης το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατά 6,4%

• Μείωση 4,8% Γενικού Δείκτη

Τιμών Παραγωγού (σύνολο Εγχώριας και Εξωτερικής αγοράς).

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ

Αναξιμάνδρου 73, 542 50 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 321 091, Fax: 2310 321 090 e-mail.: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / 61


Παρουσίαση

egreen Πράττειν πράσινα και στον Τουρισμό Με οικολογική φιλοσοφία και πολύχρονη εμπειρία, η egreen ZinCo, δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, στα πράσινα έργα, διαθέτοντας ένα portfolio μεγάλων έργων, ανάμεσά τους και πολλά ξενοδοχειακά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο οικολογικός τουρισμός αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, με 5% ετήσια αύξηση και εκπροσωπεί τουλάχιστον το 11% των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μη κερδοσκοπική International Ecotourism Society, περισσότεροι από τα 2/3 των Αμερικανών και Αυστραλών τουριστών, καθώς επίσης και το 90% των Βρετανών τουριστών, θεωρούν πως η ενεργή προστασία του περιβάλλοντος και η υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι μέρος της ευθύνης ενός ξενοδοχείου. (Paul Rees, www.hotelier.com) Η egreen ZinCo, δραστηριοποιούμενη τα τελευταία 40 χρόνια στα φυτε-

σεται στο πλευρό τους εξασφαλίζοντας την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

μένα δώματα κι έχοντας μεγάλα πρότυπα έργα στο ενεργητικό της, ανα-

Τα φυτεμένα δώματα, που αποκαλούνται επίσης και πράσινα δώματα ή

γνωρίζει τη διαρκή προσπάθεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για

φυτοδώματα, είναι στην ουσία η ανάπτυξη βλάστησης σε οροφές, με τη

αποτελεσματική βιωσιμότητα του κτιριακού δυναμικού τους και συντάσ-

βοήθεια εξειδικευμένων συστημάτων υποστρωμάτων, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών, επιβα-

Πράσινα δώµατα στο Amanzoe Resort.

ρύνοντας ελάχιστα το φορτίο της πλάκας οροφής. Τα φυτεμένα δώματα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα φορτία κλιματισμού, περιορίζοντας έτσι τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης, καθώς και να προστατεύουν και να ενισχύουν τις μονώσεις (υγρομόνωση/ θερμομόνωση) και άρα να αυξάνουν τη διάρκεια ζωής τους. Ακόμα, στα διαπιστωμένα πλεονεκτήματά τους συμπεριλαμβάνονται η αύξηση αποδοτικότητας και διάρκειας ζωής των φωτοβολταϊκών, ηλιακών και συστημάτων κλιματισμού, η μείωση της διείσδυσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

62 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πράσινα δώµατα στο Amanzoe Resort.

Πλέον τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα έχουν τη δυνατότητα, εφαρμόζοντας πράσινα δώματα, να δημιουργήσουν νέους λειτουργικούς χώρους χαλάρωσης και ψυχαγωγίας (π.χ. παιδικές χαρές, εστιατόρια, bar και χώροι αναψυχής) στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα υπηρεσιών τους δια μέσου της μείωσης των λειτουργικών εξόδων τους. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία προωθούν το οικολογικό προφίλ τους με εμπιστοσύνη στις πιστοποιημένες λύσεις egreen ZinCo, εγκαθιστώντας ενεργειακά αποδοτικά συστήματα ορο-

Πράσινο ∆ώµα στο Domotel Xenia Βόλου.

έως και 99%, η μείωση της ηχορύπανσης έως και 50% και τελικά η ολική

φών, τα μόνα πιστοποιημένα από τον ΕΟΤΑ (European Organization

εξοικονόμηση ενέργειας του υποκείμενου ορόφου, κατά τουλάχιστον

for Technical Assessment), που όχι μόνο βοηθούν το περιβάλλον, αλλά

11%. Παράλληλα, η μείωση του συντελεστή απορροής ομβρίων υδάτων

προσφέρουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη, παρέχοντας, ταυτόχρο-

και η μείωση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας δίνει «ανά-

να, χώρους υψηλής αισθητικής στους καλεσμένους τους. Χαρακτηριστι-

σα» στην ευρύτερη περιοχή, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το μικροκλίμα.

κό παράδειγμα το ξενοδοχειακό συγκρότημα Amanzoe, στην Κοιλάδα Πελοποννήσου, το οποίο διαθέτει πλέον

Πράσινο ∆ώµα στο Domotel Xenia Βόλου.

8.000τ.μ. φυτεμένης έκτασης με μεσογειακά φυτά και δέντρα, με την υπογραφή egreen ZinCo. Είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσουμε πως η ανάπτυξη περιβαλλοντικής δράσης, όταν γίνεται υπεύθυνα, είναι ευεργετική όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την επιχείρηση, κερδίζοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που της προσφέρει ένα σύγχρονο οικολογικό προφίλ. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να πούμε ότι τα φυτεμένα δώματα egreen ZinCo αποτελούν μια σίγουρη επένδυση με πολλαπλά οικονομικά οφέλη! www.egreen.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

63


Εταιρία Μήνα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΌΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Καταλυτικός ο ρόλος του οικονομοτεχνικού συμβούλου στην ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων Στο όλοενα πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον του επιχειρείν, ο Όμιλος εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, με χαρακτηριστικά τη συνέπεια, την εξειδικευμένη γνώση και την αξιοπιστία, προσφέρει ολοκληρωμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες και μία ολιστική προσέγγιση στις ανάγκες των σημερινών επιχειρήσεων. Για τον όμιλο, που λειτουργεί με τη μορφή του «one stop shop», αλλά και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο οικονομοτεχνικός σύμβουλος στις επιχειρήσεις και δη τις τουριστικές, μιλάει στο «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κ. Δημήτρης Σαμαράς.

1. Κύριε Σαµαρά, ηγείστε ενός Οµίλου εταιριών µε πολλαπλή δραστη-

παρεχόμενων υπηρεσιών.

ριότητα στην παροχή ολοκληρωµένων τεχνικών και συµβουλευτικών

Με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, γνώση και αξιοπιστία, καταφέ-

υπηρεσιών. Περιγράψτε µας την εξελικτική πορεία και τις προτεραι-

ραμε στο πέρασμα του χρόνου να διευρύνουμε το πεδίο δραστηριοτή-

ότητες του οµίλου στην πάροδο του χρόνου. Η εκκίνηση της προσπάθειας τοποθετείται στο 1992, σε ένα μικρό τεχνικό γραφείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πρωτοεγκαταστάθη-

των μας, να ενισχύσουμε το δίκτυο των μόνιμων και

«Παρέχουμε

εξωτερικών συνεργατών μας, ξεπερνώντας τους 200

ολοκληρωμένες λύσεις και

μηχανικούς, 20 οικονομολόγους και 30 επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, όπως ιατροί εργασίας, αλλά και

κα ως νέος μηχανικός, με περίσσεια διάθεση για

λειτουργούμε με τη λογική

να εξυπηρετήσουμε περισσότερες από 5.000 επιχει-

δουλειά και όνειρα. Με αστείρευτη επιμονή και

του one stop shop»

ρήσεις, οργανισμούς και ΝΠΔΔ.

συνέπεια, όλα αυτά ενσαρκώθηκαν στον σημερινό Όμιλο εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Η καθετοποιημένη δομή της επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στους τομείς: Επιχειρήσε-

Ο θεμέλιος λίθος της εταιρίας ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥ-

ων Τουρισμού, Εμπορίου και Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Ανάπτυξης

ΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ήταν οι σταθερές αξίες και ο άξονα ανάπτυξής της, η

και Αξιοποίησης Ακινήτων, Μελετών - Επιβλέψεων Ηλεκτρομηχανολο-

ανταπόκριση στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς, με ενσωμάτωση νέων

γικών Εγκαταστάσεων Κτιριακών Έργων, Πυροπροστασίας, Ενέργειας,

64 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Έργων, Κυκλοφοριακής Τεχνικής, Βιομηχανίας, Εγκαταστάσεων Εξυπηρέτησης Οχημάτων, Υποστήριξης Δημοσίου. Έτσι, εξυπηρετεί τους μεγαλύτερους ομίλους, αλλά και εταιρίες από τον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, των εμπορικών κέντρων και υπεραγορών (super market), όπως και της βιομηχανίας. Το 1999 ιδρύεται η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ, η οποία παρέχει υπηρεσίες στους τομείς ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001, ISO 14001), συστημάτων οργάνωσης επιχειρήσεων, καθώς και υγείας και ασφάλειας εργασίας (ΕΛΟΤ 1801) και το 2004 πραγματοποιείται η αδειοδότησή της ως ΕΞΥΠΠ (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης) και διευρύνονται οι δραστηριότητές της πανελλαδικά, προσφέροντας υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας, γιατρού εργασίας, συντονιστή ασφάλειας και υγείας τεχνικού έργου, εκπόνησης μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, κ.λπ. σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ΟΤΑ, κ.ά.. Ένα χρόνο αργότερα, έχουμε τη μετεγκατάσταση της εταιρίας σε ιδιόκτητα γραφεία, στο εμπορικό κέντρο Limani Center, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, όπου σήμερα καταλαμβάνει συνολικά περί των 2.200 τ.μ. Το 2006 ιδρύεται η DELTA ENGINEERING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΤΕ,

Σημαντικός σταθμός της πορείας του Ομίλου είναι η ίδρυση της LEVER

για σύνθετα τεχνικά έργα. Αντικείμενά της η εκπόνηση αρχιτεκτονικών

A.E. το 2010, με προσανατολισμό στην ολική εξυπηρέτηση του πελάτη

και στατικών μελετών, μελετών εφαρμογής, διαμόρφωσης εσωτερικών

με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής, ανάπτυξης,

χώρων, η έκδοση οικοδομικών αδειών, η τακτοποίηση αυθαίρετων κατα-

οργάνωσης, διοίκησης, πωλήσεων και marketing, επενδυτικών προ-

σκευών, η επίβλεψη και η διαχείριση έργων.

γραμμάτων και επιδοτήσεων. Τον ίδιο χρόνο δημιουργείται και παράρτημα της εταιρίας στην Αθήνα,

«Κάθε πελάτης εξυπηρετείται από μια συγκεκριμένη ομάδα έργου, η οποία συστήνεται

επί της Λεωφόρου Συγγρού. Δυο χρόνια αργότερα ιδρύεται η LEVER LEARNING IKE, εταιρία αξιολόγησης, ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού.

βάσει των μοναδικών αναγκών του και παραμένει

Σήμερα, ο Όμιλος εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, διανύει μια περίο-

στη διάθεσή του καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης

μένων υπηρεσιών. Η καθετοποιημένη οργάνωση και οι δομές της εταιρί-

και υλοποίησης του project»

δο ομογενοποίησης, εντείνοντας τον χαρακτήρα της παροχής ολοκληρωας ανασυντίθενται στο πεδίο διεπαφής των διαφορετικών τμημάτων και ειδικοτήτων των συνεργατών, οι οποίοι, με κοινή εκπαίδευση και εμπειρία, συνθέτουν ομάδες εργασίας, με όρους project management, έτσι ώστε να εφαρμόζουν ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα του «one stop shop». 2. Ποιο κατά τη γνώµη σας είναι το συγκριτικό πλεονέκτηµα του Οµίλου και ποια η στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξή του; Ο Όμιλος εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ αποτελεί τον μοναδικό, ίσως, Όμιλο στον χώρο του, ο οποίος απαρτίζεται από υψηλής ποιότητας στελεχιακό δυναμικό και μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε έναν επιχειρηματία με τη λογική του «one stop shop». Η λογική της συνολικής εξυπηρέτησης δεν περιορίζεται στην παροχή πολλαπλών υπηρεσιών και την κάλυψη των τμηματικών αναγκών μιας επιχείρησης σε επίπεδο οικονομικών ή τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Σημασία έχει η ολιστική προσέγγιση, η προσεκτική διάγνωση των αναγκών και η συντονισμένη εφαρμογή των απαιτούμενων δράσεων, μέσω των υπηρεσιών που μπορούμε να προσφέρουμε. Η λογική του one stop shop δεν σταματάει στο πλήθος των υπηρεσιών

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

65


Εταιρία Μήνα

μας αλλά επεκτείνεται στην πληρότητα της εφαρμογής, τη συντονισμέ-

μελετώνται οι βέλτιστες πρακτικές από τον διεθνή χώρο. Στο πλαίσιο

νη προσπάθεια, την ομαδική δουλειά του στελεχιακού δυναμικού μας.

αυτό, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, με αντικείμενο τη συνεχή

Κάθε πελάτης εξυπηρετείται από μια συγκεκριμένη ομάδα έργου, η οποία

παρακολούθηση της νομοθεσίας και την εσωτερική ενημέρωση των

συστήνεται βάσει των μοναδικών αναγκών του και παραμένει στη διά-

συνεργατών. Η συνεχής επικαιροποίηση είναι υποχρέωσή μας, ώστε

θεσή του καθ’ όλη τη διάρκεια εκπόνησης και υλοποίησης του project.

να παραμένουμε σε μια από τις υψηλότερες θέσεις στην παροχή υπη-

Βασικό συντελεστή της επιτυχημένης μας πορείας αποτελεί το ανθρώ-

ρεσιών συμβούλων.

πινο δυναμικό μας. 200 εξειδικευμένοι επιστήμονες βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση των πελατών μας, ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες

3. Κύριε Σαµαρά, σκιαγραφώντας το πεδίο δραστηριότητας του Οµί-

λύσεις σε οποιοδήποτε εγχείρημα της επιχείρησής τους.

λου, τονίσατε τη συµβολή του οικονοµοτεχνικού συµβούλου στην

Επιλεγμένοι συνεργάτες, με εμπειρία και εξειδίκευση στελεχώνουν το

ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας µιας επιχείρησης. Μπορείτε να

σύνολο των εταιριών, προσφέροντας με συνέπεια και αξιοπιστία υπη-

µας αναλύσετε τη συµβολή του στην ανάπτυξη των τουριστικών

ρεσίες υψηλής ποιότητας. Συνεπώς, δε θα μπορούσαμε παρά να επεν-

επιχειρήσεων;

δύουμε στο κεφάλαιο αυτό. Σε παλαιότερη συνέντευξή μου, σημείωσα ότι «στην κρίση, εμείς απαντάμε με ανά-

«…ο ρόλος του συμβούλου

Αρχικά, θα ήθελα να δώσω έμφαση στην επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης επιχεί-

αποδεικνύεται κρίσιμος στην εύρεση ή

ρησης να επιλέγει έναν σύμβουλο, ο οποίος

του ίδιου του δυναμικού μας». Ανάπτυ-

διαχείριση κεφαλαίων, στην ανάπτυξη

σίες. Όταν οι επιχειρήσεις απευθύνονται σε

ξη εννοούμε τη συνεχή εκπαίδευση και

ή τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών

διαφορετικούς συμβούλους για την κάλυ-

ρεται από τον Όμιλο, στο σύνολο των

εγκαταστάσεων αλλά και στην αύξηση

επιτυγχάνεται ο τελικός στόχος, καθώς οι

συνεργατών, σε ειδικά διαμορφωμένο

κερδών μιας επιχείρησης μέσω

διαφορετικοί σύμβουλοι εμφανίζουν ελλεί-

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των εταιριών

της βελτίωσης των ικανοτήτων των

τους συνεργασίας. Αντιθέτως, η επιχείρηση

του Ομίλου, είναι η επισταμένη ενημέ-

εργαζομένων»

πτυξη». Και συμπληρώνω «με ανάπτυξη

την περαιτέρω κατάρτιση που προσφέ-

χώρο στις εγκαταστάσεις μας.

ρωση σχετικά με το σύνολο του νομο-

να μπορεί να προσφέρει συνολικές υπηρε-

ψη οικονομικών και τεχνικών αναγκών, δεν

ψεις, ασυνέπειες και ασυνέχειες στη μεταξύ η οποία επιλέγει οικονομοτεχνικό σύμβουλο, επιλέγει έναν βασικό συνεργάτη για την

θετικού πλαισίου που αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και

ανάπτυξή της, ο οποίος μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες

τις εξυπηρετούμενες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, αναζητούνται και

για την ανάπτυξη του κεφαλαίου, των εγκαταστάσεων και του ανθρώ-

66 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


πινου δυναμικού της.

κό πλαίσιο. Ιδιαίτερα για τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί

Η συμβολή του οικονομοτεχνικού συμβούλου έγκειται στη διάγνωση

πεδίο εφαρμογής χωρικών πλαισίων, ειδικών πολεοδομικών εφαρμο-

των ευκαιριών, στην ανάλυση του περιβάλλοντος και στη διαμόρφω-

γών, κτιριακών απαιτήσεων και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, ο Όμι-

ση της νέας στρατηγικής ανάπτυξης και αύξησης της αποτελεσματι-

λος αποδεικνύεται απαραίτητος συνεργάτης.

κότητας μιας επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, η εύρεση επενδυτικών κινήτρων, η επιλογή χρημα-

4. Επιγραµµατικά, ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Όµιλος

τοδότησης και η διαχείριση επενδυτικών έργων αποτελούν συνήθως

στις τουριστικές επιχειρήσεις;

τη βάση των προσφερόμενων υπηρεσιών του οικονομοτεχνικού συμ-

Ο Όμιλος εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, προσφέρει συνολικά περισ-

βούλου σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

σότερες από 250 υπηρεσίες. Οι περισσότερο χρήσιμες ή απαραίτητες

Παράλληλα, η επιλογή χωροθέτησης των εγκαταστάσεων, η αξιολόγη-

υπηρεσίες σε οποιαδήποτε τουριστική επιχείρηση (ανεξαρτήτου μεγέ-

ση και αξιοποίηση ακινήτων, η άρτια μελέτη των κτιριακών εγκαταστά-

θους ή παλαιότητας) υλοποιούνται ως εξής:

σεων, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η ενσωμάτωση ενεργειακών

Η LEVER - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. είναι η πλέον αρμόδια για

δομών που συμβάλουν στη βιωσιμότητα της λειτουργίας του, αναδει-

παροχή υπηρεσιών σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, καθώς βοηθά τις

κνύουν την ανάγκη για έμπειρη και αξιόπιστη καθοδήγηση από τεχνι-

επιχειρήσεις σε θέματα οργάνωσης και αναδιάρθρωσης της οργανω-

κούς συμβούλους, με υψηλό υπόβαθρο γνώσης.

τικής τους δομής, σε θέματα βελτίωσης της παραγωγικότητας και του

Τέλος, η επιλογή, ανάπτυξη, αξιολόγηση και εκπαίδευση του ανθρώπι-

δικτύου πωλήσεων, αξιοποιώντας πλήρως όλα τα υφιστάμενα χρηματο-

νου δυναμικού, από κατάλληλους και έμπειρους συμβούλους, συμβάλει

δοτικά εργαλεία με επιδοτήσεις επιχειρήσεων, τόσο από εθνικά, όσο και

στην αποδοτικότητα των επιχειρήσεων μέσω της βελτιστοποίησης της

ευρωπαϊκά προγράμματα. Στον τομέα εύρεσης επενδυτικών κινήτρων,

αποτελεσματικότητας των εργαζομένων.

χρηματοδότησης και διαχείρισης επενδυτικών έργων, οι παρεχόμενες

Συνοψίζοντας, ο ρόλος του συμβούλου αποδεικνύεται κρίσιμος στην

υπηρεσίες περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελετών βιωσιμότητας επενδυ-

εύρεση ή διαχείριση κεφαλαίων, στην ανάπτυξη ή τον εκσυγχρονισμό

τικών σχεδίων, την αξιοποίηση βέλτιστου προγράμματος υπαγωγής του

των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και στην αύξηση κερδών μιας

επενδυτικού σχεδίου, τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης υπαγωγής

επιχείρησης μέσω της βελτίωσης των ικανοτήτων των εργαζομένων.

σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020, επενδυτικός

Ο Όμιλος εταιριών ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, έχει εξελιχθεί και αποδει-

νόμος, κ.λπ.), τη διοίκηση και διαχείριση επενδυτικού σχεδίου καθώς και

χτεί στην πορεία του χρόνου απαραίτητος συνεργάτης, καθώς προσφέ-

τη μελέτη, υποβολή και διαχείριση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στο

ρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, καλύπτοντας το σύνολο του φάσματος

πλαίσιο του fast track. Στον τομέα επιχειρησιακού και χρηματοοικονομι-

των προαναφερθέντων πεδίων και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην

κού σχεδιασμού περιλαμβάνονται η εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας,

ανάπτυξη πλειάδας επιχειρήσεων.

επιχειρηματικών σχεδίων και στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης, η

Εξυπηρετούμε το επιχειρείν παρακολουθώντας τις εξελίξεις και ενημε-

αναδιάρθρωση τραπεζικού δανεισμού, η αποτίμηση εταιρειών, οι εξα-

ρώνοντας εγκαίρως τους πελάτες μας σχετικά με προγράμματα χρημα-

γορές και συγχωνεύσεις, κ.ά.

τοδότησης αλλά και τις αλλαγές στο συνεχώς μεταβαλλόμενο θεσμι-

Σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων και αδειοδότησής τους δραστηριοποιείται η βασική εταιρία του ομίλου, η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. αλλά και η DELTA ENGINEERING ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΤΕ. Ο τομέας Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων προσφέρει μελέτες καταλληλότητας, μελέτες βέλτιστης χωροθέτησης επιχειρήσεων, μελέτες ωρίμανσης ακινήτων για υποδοχή επενδύσεων, έρευνες χρήσεων γης και πολεοδομικών ζητημάτων, εκτίμηση της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας ακινήτων. Η αξιολόγηση της νομιμότητας υφιστάμενων εγκαταστάσεων συμπεριλαμβάνεται στις προσφερόμενες υπηρεσίες (μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, μελέτες Κυκλοφοριακής Τεχνικής, για την προσβασιμότητα του ακινήτου).

Η μελέτη και η επίβλεψη των κτιριακών εγκαταστάσεων καλύπτεται

από τους αντίστοιχους τομείς μας Αρχιτεκτονικών και Στατικών Μελετών και Επιβλέψεων, Μελετών και Επιβλέψεων Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Μελετών Πυροπροστασίας (οριστική μελέτη αδειοδότησης, μελέτες εφαρμογής, και τευχών δημοπράτησης).

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

67


Εταιρία Μήνα

Ο τομέας Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει περιβαλλοντικές αδειο-

χεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης.

δοτήσεις, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το έργο

Ο ρόλος όμως και η χρησιμότητα του Ομίλου συνεχίζεται. Προσφέρει:

(βάσει αριθμού κλινών, κ.ά.).

Yπηρεσίες πιστοποίησης σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, όπως,

Συμπληρωματικά, ο Όμιλος διαθέτει εξειδικευμένους συνεργάτες,

επίσης, σε επίπεδο επιλογής και εκπαίδευσης προσωπικού.

με εμπειρία και αντίστοιχους τίτλους σπουδών για υπηρεσίες αρχιτεκτο-

Υπηρεσίες εφαρμογής κατάλληλων και επιλεγμένων συστημάτων

νικής εσωτερικού ή περιβάλλοντος χώρου ή ακόμα και σε τεχνικά έργα

όπως: (Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001 Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

όπως την κατασκευή μαρίνας ή έργα οδοποιίας.

14001 και HACCP).

Οι εταιρίες του Ομίλου, σε πλήρη και άρτια συνεργασία, αναλαμ-

Υπηρεσίες εκπαίδευσης, αξιολόγησης και στελέχωσης των επιχει-

βάνουν τη συνολική διαχείριση της κατασκευαστικής περιόδου ενός

ρήσεων με ανθρώπινο δυναμικό. Η LEVER LEARNING IKE, αξιοποιώντας

έργου, η οποία περιλαμβάνει τον χρονικό προγραμματισμό, την οργά-

εμπειρία και τα πλέον σύγχρονα παγκόσμια εργαλεία, αποτελεί τον πιο

νωση εργοταξίων, τη χρηματοοικονομική παρακολούθηση και τη δια-

αξιόπιστο συνεργάτη στην Αύξηση της Αποτελεσματικότητας Πωλήσε-

σφάλιση της ομαλής εκτέλεσης του έργου. Να διευκρινίσουμε όμως, ότι

ων αλλά και την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Στον τομέα αυτό

στις αρμοδιότητές μας δεν περιλαμβάνεται η κατασκευή των έργων. Ο

μας εμπιστεύτηκαν, ως εκπροσώπους, δύο κολοσσιαίες πολυεθνικές

ρόλος μας είναι να ελέγχουμε και να κατευθύνουμε τους κατασκευαστές

εταιρίες, η Achieve Global, κορυφαία στην εκπαίδευση στελεχών επι-

για λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

χειρήσεων και η Profiles International στον τομέα επιλογής και αξιολό-

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, η ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

γησης προσωπικού.

ΕΠΕ προσφέρει υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας, Συντονιστή Ασφαλείας

Φυσικά, εκτός από τους συνεργάτες του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη και

και Υγείας Έργου και Γιατρού Εργασίας καθώς και εκπόνηση μελετών

στην Αθήνα, ο Όμιλος υποστηρίζεται, στο σύνολο της ελληνικής επικρά-

ΣΑΥ – ΦΑΥ, ανάλογα με τον τρόπο εκτέλεσης και το μέγεθος του έργου.

τειας, από ένα δίκτυο επιλεγμένων συνεργατών σε πολλές πόλεις, τόσο

Ο Όμιλος, μπορεί να αναλάβει και να εγγυηθεί την αρτιότητα του τελικού

στον ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.

αποτελέσματος, αλλά και την τήρηση όλων των απαιτητών προδιαγραφών για τη λήψη του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, ιδιαίτερα μετά την εφαρμο-

5. Τελειώνοντας, δώστε µας ένα αντιπροσωπευτικό δείγµα του πελα-

γή του Ν. 4276/2014 και των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν

τολογίου σας;

σχετικά με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς οι μελέτες

Οι εταιρίες του Ομίλου παρέχουν, επί σειρά ετών, πλειάδα υπηρεσιών

δεν προεγκρίνονται από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ, αλλά συντάσσονται και

σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, κυρίως ως τεχνικοί σύμβουλοι σε

εφαρμόζονται με ευθύνη του μηχανικού και του ιδιοκτήτη.

μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σημαντικότατους κλαδικούς φορείς,

Επιπλέον, ο Όμιλος θα αποδειχτεί κρίσιμος παράγοντας στην αδει-

Επιμελητήρια, Οργανισμούς, Επιχειρηματικούς συνδέσμους, Δήμους,

οδότηση και λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων και με τον ρόλο του

Περιφέρειες και Υπουργεία.

επιθεωρητή, δεδομένου ότι στο προσεχές διάστημα με την εφαρμογή

Μεταξύ των κυριότερων πελατών του Ομίλου συγκαταλέγονται και σημα-

της ΥΑ 216 ΦΕΚ 10/Β/09-01-2015 & ΥΑ 219 ΦΕΚ 14/Β/12-01-2015 τα Ειδι-

ντικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΝΔΡΗΣ

κά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί με βάση το

(ΕΛΛΑΣ) ΑΕ, MEDITERRANEAN PALACE, GRAND HOTEL PALACE, ΟΜΙΛΟΣ

προηγούμενο σύστημα κατάταξης, παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την

DOMOTEL AE - LES LAZARISTES, Α.Δ. ΔΕΛΛΗΣ Α.Ε., ΑD-IMPERIAL PALACE,

31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα ξενοδο-

MED SEA HEALTH HOTEL, ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ και πολλές μικρότερες μονάδες.

68 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Θέµα

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Στη WTM της Βραζιλίας ο Ε.Ο.Τ. • Διπλασιάστηκαν οι αφίξεις βραζιλιάνων στην Ελλάδα το 2014, αυξητικές οι τάσεις και για το 2015 Με τις αφίξεις Βραζιλιάνων στην Ελλάδα το 2014 να είναι σχεδόν διπλάσιες, σε σύγκριση με το 2013, ενώ για το 2015 οι προβλέψεις των πρακτόρων «μιλούν» για συνέχιση της αυξητικής αυτής τάσης, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού συμμετείχε στην έκθεση WTM-Sao Paolo, στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στη Λατινική Αμερική. Με στόχο την προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών, δυναμική παρουσία είχε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στην έκθεση WTM-Sao Paolo, στη Βραζιλία.

Ιδιαίτερη αξία είχε η συνάντηση με τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή

Στην έκθεση, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά, τον Οργανισμό

του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για ζητήματα Ανταγωνιστι-

εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας, κ. Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος και

κότητας & Συνεργασιών και πρώην υπουργό Τουρισμού της Βραζιλίας

πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με σημαντικούς τουριστικούς

κ. Marcio de Paula, ο οποίος και με τη σημερινή του αρμοδιότητα στον

πράκτορες της Βραζιλίας, που εξειδικεύονται κυρίως στον Τουρισμό

ΠΟΤ, είναι πολύ ενεργός στη δικτύωση των παραγόντων του Ελληνικού

Πολυτελείας και στον Θρησκευτικό Τουρισμό, όπως επί παραδείγματι

Τουρισμού με αυτόν της Βραζιλίας.

η CVC, η Queensberry, η Designer Tours, ή η Flot.

Ο Ε.Ο.Τ. συμμετείχε στη WTM πλαισιωμένος από αντιπροσωπευτικές

Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με το προεδρείο της

τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Braztoa, της Ένωσης των Tour Operators και πρακτόρων της Βραζιλίας

To ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος

αλλά και με δημοσιογράφους και τουριστικούς bloggers.

στο Sao Paolo, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

69


Φάκελος ΜΙΤΤ 2015

ΜΙΤΤ 2015: H ελπίδα επιστρέφει για τη ρωσική αγορά

Η ανάκαμψη του ρουβλίου και η μείωση των τιμών των καυσίμων, μειώνουν αισθητά την τιμή των πακέτων διακοπών, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στους Ρώσους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, η ροή των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά προς τη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζει αυξητική… διάθεση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κορυφαίου tour operator, με πολύ σημαντική παρουσία στην αγορά, σύμφωνα με τον οποίο, οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή, τείνουν να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες του περυσινού Μάρτη, εξέλιξη η οποία πριν από ένα μήνα φάνταζε εξωπραγματική. Η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Ρώσους, οι οποίοι τώρα που και πάλι «στέκονται στα πόδια» τους αρχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους στον ελληνικό προορισμό. Βεβαίως, το 2015 παραμένει μια δύσκολη χρονιά για τον ρωσικό τουρισμό, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Αυτό, που μπορούμε, ωστόσο, να πούμε με σιγουριά είναι ότι, φαίνεται φως στον ορίζοντα… Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθε-

αγορά, τις τελευταίες ημέρες, είναι σε πρώιμο στάδιο. Η μέχρι πρότι-

σης Τουρισμού της Μόσχας ΜΙΤΤ 2015, στην οποία η ελληνική παρουσία

νος μείωση των κρατήσεων έως 50%, έχει διαμορφώσει ένα περιβάλ-

ήταν, αφενός συρρικνωμένη, αφετέρου «μουδιασμένη».

λον έντονου σκεπτικισμού.

Πιο αναλυτικά, το ελληνικό περίπτερο, καλαίσθητο, ευάερο, από αισθη-

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι, η ρωσική αγορά δείχνει σημάδια

τικής απόψεως, είχε λιγότερους συνεκθέτες σε σύγκριση με τα προη-

ανάκαμψης, τα οποία οφείλονται:

γούμενα χρόνια, ενώ η όποια αισιοδοξία άρχισε να δημιουργείται από

- Στην έντονη διολίσθηση του ευρώ, έναντι του δολαρίου, η οποία καθι-

την αλλαγή του σκηνικού που παρατηρείται στη ρωσική τουριστική

στά πιο ελκυστικούς προορισμούς εντός της ζώνης του ευρώ, όπως είναι

70 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Φάκελος ΜΙΤΤ 2015

η χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα και δη τις τελευταίες εβδομάδες, η διαφορά της τιμής ενός μέσου πακέτου στην Ελλάδα σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο της Τουρκίας, είναι ιδιαίτερα μικρή. Μάλιστα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών την περίοδο αυτή. - Στην αναστροφή της συνεχούς πτώσης του ρουβλίου. Πριν από μερικές εβδομάδες η ισοτιμία ευρώ - ρουβλίου είχε φθάσει στο 1 - 85, ενώ πλέον έχει σταθεροποιηθεί στο 1 - 60, όχι πολύ μακριά από το 1 - 50, που ήταν πέρυσι τον Μάρτιο. - Στη διατήρηση της τιμής των καυσίμων σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρίες, να καλύψουν τις όποιες ζημιές, προχωρώντας σε μείωση των τιμών των ναύλων. Την ΜΙΤΤ 2015 επισκέφθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ελληνι-

H αναπληρωτής υπουργός Τουρισµού, κα. Έλενα Κουντουρά, µε τον προϊστάµενο του γραφείου Ε.Ο.Τ. Ρωσίας, κ. Πολύκαρπο Ευσταθίου (δεξιά), τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άµυνας, κ. Κώστα Ήσυχο και την κα. Τάνια Ποσπεργκέλη από το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στη Ρωσία.

κού τουρισμού, με επικεφαλής την αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Μόσχα, η κα. Κουντουρά συνα-

ρωσική πρωτεύουσα.

ντήθηκε με τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της ρωσικής τουριστι-

Η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία της

κής αγοράς και παραχώρησε συνεντεύξεις στα πιο σημαντικά, ρωσικά

για την «αναζωογόνηση» των ελληνορωσικών, τουριστικών και εν γένει

μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την ενδυνάμωση της τουριστικής συνερ-

σχέσεων. Η κυρία υπουργός δήλωσε στο «Χ&Τ» απόλυτα ικανοποιημέ-

γασίας μεταξύ των δύο χωρών, την περαιτέρω προβολή του ελληνικού

νη από τις επαφές της στη ρωσική πρωτεύουσα και υπογράμμισε ότι

τουρισμού στη ρωσική αγορά, την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων

οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν, είναι και θα είναι στενές, υπό οποιεσ-

για τον θεματικό τουρισμό καθώς επίσης και την προσέλκυση επενδύ-

δήποτε συνθήκες.

σεων στον τουριστικό τομέα.

Επιπροσθέτως, η κα. Κουντουρά διαπίστωσε την αγάπη των Ρώσων πολι-

Ιδιαίτερα εποικοδομητική υπήρξε η συνάντηση της Ελληνίδας υπουρ-

τών για την Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, έρχονται και ξανάρχονται στη

γού με την ομόλογό της στο υπουργείο Πολιτισμού, Αλα Μανίλοβα,

χώρα μας, αποτελώντας επαναλαμβανόμενους πελάτες, και σημείωσε

με την οποία συζήτησαν αναλυτικά πώς μπορούν να μπουν τώρα τα

ότι η συνεργασία των χωρών ενόψει της χρονιάς Ελλάδας –Ρωσίας, το

θεμέλια έτσι ώστε οι τουριστικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας

2016, θα είναι ακόμη πιο στενή.

να αναπτυχθούν περαιτέρω, παρ’ όλη την οικονομική κρίση, που αντι-

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις τουριστικών πρακτόρων που προβλέπουν

μετωπίζει και η Ρωσία.

μεγάλη μείωση στη ροή ρωσικού τουρισμού προς την Ελλάδα, η Ελληνίδα υπουργός τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει η αναμενόμενη μείωση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη».

«Αγκάθι» οι θεωρήσεις visa Οι θεωρήσεις visa αποτελούν «τροχοπέδη» στην ανάπτυξη της ρωσικής τουριστικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό. Οι διευκολύνσεις δε που προσφέρουν ανταγωνίστριες χώρες για την έκδοση βίζας στους Ρώσους τουρίστες, μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλη απειλή. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, η βίζα εκδίδεται στο αεροδρόμιο δωρεάν, ενώ στην Ισπανία γίνεται η χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων. Το θέμα, μάλιστα, έβαλαν «επί τάπητος» στο σύνολό τους οι Ρώσοι συνομιλητές, στις συζητήσεις που είχαν με την Ελληνίδα αναπληρωτή υπουργό Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τα προβλήματα που παρατηρούνται στην έκδοση visa σχετίζονται με την ουκρανική κρίση και την «τιμωρητική» συμπεριφορά της ΕΕ, η υπουργός είπε ότι, όπως τη διαβεβαίωσαν από το ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Μόσχα, δεν υφίσταται πρόβλημα. Υπογράμμισε δε «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε πραγ-

Το βλέµµα µε νόηµα της κας Κουντουρά τα λέει όλα…

ματικά την ευκολία των Ρώσων τουριστών, που είναι πιστοί τουρίστες και έρχονται και ξανάρχονται στην Ελλάδα».

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

71


Φάκελος ΜΙΤΤ 2015

Το ελληνικό περίπτερο, εντυπωσιακό στην εφετινή ΜΙΤΤ.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη αεροπoρικών θέσεων,

θυντής των Atrium Hotels.

αφού όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» μείωσαν δραστικά τις προσφερόμε-

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, η μείωση των αεροπορικών

νες θέσεις.

θέσεων εφέτος, σε σχέση με το 2014, διαμορφώνεται στο 50%, ενώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Transaero, μείωσε κατά 65% τις προσφερό-

δείχνει να χάνεται και ο Μάιος, ένας παραδοσιακά καλός μήνας. Σημει-

μενες θέσεις σε σχέση με το 2014, ενώ ο Biblio globus, πετά πλέον μόνο

ώνει, ωστόσο ότι αν γεμίσουν σύντομα οι υπάρχουσες αεροπορικές

από Μόσχα, Εκατερίνεμπουργκ και Αγία Πετρούπολη.

θέσεις, θα υπάρξει μια μικρή επέκταση των πτητικών προγραμμάτων των αεροπορικών εταιριών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία με ερωτηματικά

Το «ποτήρι μισογεμάτο» βλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

Η ανάκαμψη του ρουβλίου το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμάνει

την ΜΙΤΤ, υπογραμμίζοντας ότι, το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να

τη διάθεση των Ρώσων για ταξίδια και τη ροή των ρωσικών κρατήσε-

περιορίζονται ελαφρώς οι απώλειες, κυρίως, λόγω της μικρής υποχώ-

ων προς τη χώρα μας. Η πτώση περιορίζεται μέρα με την ημέρα και η

ρησης του ευρώ, έναντι του ρωσικού νομίσματος, γεγονός που καθιστά

ελπίδα επιστρέφει, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που

τις χώρες της ζώνης του ευρώ ελκυστικές για τους Ρώσους τουρίστες.

θα σταθεί εφέτος η μπίλια για τον ελληνικό προορισμό από τη Ρωσία.

«Οι απώλειες περιορίζονται ημέρα με την ημέρα και η ελπίδα ξαναγυρ-

Αισιοδοξία και προσήλωση στον στόχο μας, που είναι η στήριξη της

νάει», λέει με νόημα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ.

χειμαζόμενης ρωσικής αγοράς, η οποία, όπως χαρακτηριστικά λέει,

Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η πτώση θα περιοριστεί

θα ανακάμψει σύντομα, συστήνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων

τελικά στο 50% και όχι σε υψηλότερα, όπως αναμενόταν, νούμερα.

Ρόδου και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., κ. Αντώνης Καμπουράκης, μιλώ-

Αναφερόμενος δε, στην πορεία του τουριστικού ρεύματος από τη

ντας στο «Χ&Τ».

Ρωσία προς την Κρήτη, ο κ. Τσακαλάκης υπογραμμίζει ότι η μεγαλόνη-

Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος επισκέπτεται επί σειρά ετών

Με το γνωστό του μάλιστα χιούμορ

σος θα «πρωταγωνιστήσει» και φέτος

τονίζει ότι οι Έλληνες τουριστικοί επι-

στη ρωσική αγορά.

χειρηματίες, φέτος πρέπει να κάνουν

Αισιόδοξος για την πορεία του τουρι-

«μασάζ» στους Ρώσους συνεργάτες,

σμού εν γένει στην περιφέρεια Στερε-

που περνούν δύσκολες ώρες.

άς Ελλάδας εμφανίζεται ο εκτελεστι-

Ο κ. Καμπουράκης αναφερόμενος ελλη-

κός γραμματέας της Περιφέρειας, κ.

νική παρουσία στην έκθεση ΜΙΤΤ, σημει-

Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι,

ώνει ότι ήταν εξαιρετική.

«Ο Τουρισμός δεν είναι επικοινωνια-

Τη στήριξη των Ρώσων συνεργατών

κό στοίχημα, αλλά ένας προνομιακός

του ελληνικού Τουρισμού, προτείνει

τομέας στον οποίο η Στερεά Ελλάδα

και ο πολύπειρος περί τα ρωσικά δρώμενα Γιώργος Ματσίγκος, γενικός διευ-

72 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το όµορφο προσωπικό του Ε.Ο.Τ.

θα επιτύχει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, μέσα από τη στοχευμένη


προσπάθεια που έχουμε αναλάβει». Προσθέτει δε ότι, οι όποιες δυσκολίες παρατηρούνται σήμερα μπορεί

Αλλαγή σκηνικού στην Intourmarket

να μετατραπούν σε πρόκληση.

Η αλλαγή σκηνικού στην πορεία των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά

Συγκρατημένα αισιόδοξη για τη ροή των Ρώσων τουριστών στην Πελο-

προς τη χώρα μας έγινε εμφανής και στη διάρκεια της Intourmarket,

πόννησο, τη φετινή χρονιά, εμφανίζεται η αντιπεριφερειάρχης Πελοπον-

όπου το ελληνικό περίπτερο ήταν κατάμεστο από κόσμο, ενώ ήταν και

νήσου, κα. Ντίνα Νικολάκου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή

από τα πρώτα περίπτερα που επισκέφθηκε ο επικεφαλής του Ομο-

της για το έκδηλο ενδιαφέρον των Ρώσων για ταξίδια στην περιοχή.

σπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού (ROSTOURISM), Oleg Safonov.

Η κα. Νικολάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ελληνική παρου-

Στην Intourmarket πραγματοποιήθηκε μία σημαντική εκδήλωση με

σία στη Μόσχα και υποστηρίζει ότι η παρουσία της Έλενας Κουντουρά

σημείο αναφοράς την Ελλάδα.

στην ΜΙΤΤ, ήταν καταλυτική.

Παιδιά από τρία ρωσικά ορφανοτροφεία, πήραν μέρος σε διαγωνισμό

Από τους πλέον ειδικούς στη ρωσική αγορά και γενικότερα τις αγορές

ζωγραφικής με θέμα την Ελλάδα, που διοργανώθηκε από τον Ε.Ο.Τ.

της ανατολικής Ευρώπης, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης δίνει μια νότα αισιο-

Ρωσίας και τον Rostourism. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ηλιακές

δοξίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

ομάδες και εκείνα που διακρίθηκαν θα ταξιδέψουν για καλοκαιρινές

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Κρήτη και φέτος θα πάρει τη μερίδα του

διακοπές στην Ελλάδα με χορηγό τον όμιλο Mouzenidis.

λέοντος από τη ρωσική αγορά, ενώ σε ερώτηση αναφορικά με το «ντόμινο» πτωχεύσεων ρωσικών tour operators την περυσινή χρονιά, είπε ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Στις κρατήσεις last minute θα κριθεί, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Amathus Beach Hotel Rhodes, κ. Γιάννη Μισθό, η φετινή σεζόν όσον αφορά στη ρωσική αγορά. Όπως ο ίδιος λέει: «Οι Ρώσοι που θα ταξιδέψουν εφέτος με κρατήσεις last minute, θα είναι πάρα πολλοί». Ο κ. Μισθός υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει στοχευμένες κινήσεις προβολής στη ρωσική αγορά, ενώ σημειώνει με νόημα ότι «οι "καλοί Ρώσοι τουρίστες" και φέτος θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους». Παράλληλα, κάνει λόγο για ανασφάλεια των Ρώσων τουριστών, μετά το περυσινό κύμα πτωχεύσεων των ρωσικών tour operators.

εκτιμώντας ότι, η σεζόν θα εξαρτηθεί από την πορεία των last minute

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη του τουριστικού ρεύματος

κρατήσεων και των θεωρήσεων visa.

από τη Ρωσία προς τη χώρα μας τη φετινή τουριστική περίοδο, εκφράζει

Και ο κ. Τάσιος επισημαίνει την ανασφάλεια των Ρώσων τουριστών μετά

ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος,

το περυσινό «κύμα» πτωχεύσεων ρωσικών ταξιδιωτικών οργανισμών.

1

2

1. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Αντώνης Καµπουράκης µε την κα. Μαρία Βασιλάκη του οµώνυµου ξενοδοχειακού οµίλου στη Ρόδο. 2. Οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Ηρακλείου (αριστερά) και Ρόδου (δεξιά), κ.κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και Αντώνης Καµπουράκης µε τον γενικό διευθυντή του Amathus Beach Hotel Rhodes, κ. Γιάννη Μισθό.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

73


Φάκελος ΜΙΤΤ 2015

Η ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Κουντουρά - Manilova Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος - Ρωσίας συζή-

ετών Ορθοδοξίας και ρωσικού

τησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας

μοναχισμού στο Άγιο Όρος

και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά με τη Ρωσίδα ομόλογό της κατά

και εξέφρασε την εκτίμηση

την παραμονή της στη Μόσχα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουρι-

ότι το γεγονός αυτό θα συμ-

στικής Έκθεσης ΜΙΤΤ 2015.

βάλει ακόμη περισσότερο

Κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, η

στην περαιτέρω ενίσχυση

κα. Κουντουρά είχε συνάντηση με την υφυπουργό Πολιτισμού,

του προσκυνηματικού και

αρμόδια για θέματα Τουρισμού, κα. Alla Manilova, η οποία υπο-

θρησκευτικού τουρισμού,

δέχθηκε εγκάρδια την ελληνική αντιπροσωπεία.

που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Ρώσους επισκέπτες μας.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν θέματα που απασχο-

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός, εγκαινίασε το ελληνικό

λούν τις δύο χώρες.

περίπτερο, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, κ.

Παράλληλα, η κα. Manilova αναφέρθηκε εκτενώς στο 2016, έτος

Κώστα Ήσυχου, της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Μόσχα, κας

Ελλάδας σε Ρωσία και Ρωσίας στην

Δανάης-Μαγδαληνής Κουμανάκου και

Ελλάδα.

της γενικής προξένου, κας Ελένης Μιχα-

Ενόψει των εορτασμών του 2016 οι δύο

λοπούλου.

υπουργοί συμφώνησαν στη σύγκληση

Εν συνεχεία η κα. Κουντουρά έδωσε απο-

διμερούς forum για τον τουρισμό, με

κλειστική συνέντευξη στον εθνικής εμβέ-

διευρυμένη εκατέρωθεν συμμετοχή

λειας τηλεοπτικό σταθμό Russia 24, όπου

φορέων από τις δύο κυβερνήσεις, τις

είχε την ευκαιρία να καλέσει τους Ρώσους

Περιφέρειες και τους επιχειρηματίες

επισκέπτες να επιλέξουν την Ελλάδα ως

του Τουρισμού προκειμένου να ενι-

τόπο διακοπών, να παρουσιάσει τις προ-

σχυθεί ακόμη περισσότερο η διμε-

τεραιότητες του ελληνικού τουρισμού

ρής συνεργασία.

και να αναφερθεί στις ελληνικές πρωτοβουλίες για το αφιερω-

Η κα. Κουντουρά τόνισε ότι το 2016 συμπίπτει με την επέτειο 1000

ματικό έτος 2016.

Ελληνικά ξενοδοχεία «σάρωσαν» τα βραβεία Βραβεία, διακρίσεις από τους μεγάλους tour operators και πάρτι δεν

Καταρχάς, ο τουρκικών συμφερόντων ΤΕΖ TOURS βράβευσε τον ΕΟΤ

θα μπορούσαν να λείπουν από την ΜΙΤΤ, δίνοντας μια νότα χαράς και

Ρωσίας ως τον «καλύτερο οργανισμό - εταίρο», καθώς και τα ξενοδο-

αισιοδοξίας.

χεία ATRIUΜ και DAIOS COVE. Ακόμη βράβευσε τα ξενοδοχεία LINDIAN VILLAGE στη Ρόδο και ALDEMAR. O tour operator Coral, επίσης τουρκικών συμφερόντων, βράβευσε στα 100 καλύτερα ξενοδοχεία του, για τα οποία ψήφισαν 275.000 πελάτες του, το χανιώτικο Pilot Beach, στην δεύτερη μάλιστα θέση, καθώς και τα Nana Beach, στο

1

2

Ηράκλειο και ATRIUM στη Ρόδο.

1. Ο κ. Αντώνης Καµπουράκης µε τον κ. Άλκη Σβυριάδη, διευθύνοντα σύµβουλο του Lindian Village. 2. H κα. Κουντουρά µε τον γενικό διευθυντή των Atrium Hotels, κ. Γιώργο Ματσίγκο, ο οποίος, περιχαρής, επιδεικνύει τη διάκριση του Atrium Palace από τον Τ.Ο.Coral.

74 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στην ΜΙΤΤ 2015 το «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

Е же г о д н ы й и нф о р м а ц ион н ы й б юл л е т е н ь т у рис тическо йвыстав киΜΙΤΤ 2 0 15

Лучшие гостини

цы в Греции

Εντυπωσιακή, όπως πάντα, η ρωσική έκδοση του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ συγκέντρωσε, όπως κάθε χρόνο, το ενδιαφέρον των Ρώσων επισκεπτών της διεθνούς έκθεσης Τουρισμού της Μόσχας ΜΙΤΤ. ПАНОС ЛИВАДАС

Генеральный Секретарь Греческой Туристичес кой Организации

гЕОргИОС АЛЕКС. ЦАКИрИС

Председатель Палаты По Делам Туризма Греции

ЙОргОС ХАДзИмАрКОС

Глава округа региона Южного Эгейского моря

АНДрЕАС А. АНДрЕАДИС

Президент Ассоциаци греческих предприяти и й в сфере туризма

ЯННИС А. рЕЦОС

Председатель Всегреческ ой Федерации Гостиничного Бизнеса

АНТОНИС КАмБУрАКИС

Президент Ассоциаци Владельцев Гостиниц и Родоса

Элена

Кундура заместитель минис тра туризма www.rodosisla nd.g

r

Με σύγχρονο, καλαίσθητο lay out και ανανεωμένο πληροφοριακό υλικό για τις μεγαλύτερες ελληνικές, ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και πληροφορίες γενικά για αξιοθέατα και χώρους επισκεψιμότητας ανά περιφέρεια, η ρωσική έκδοση του περιοδικού αποτελεί, αναμφίβολα, πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια των εν δυνάμει Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

1

2

3

4

1. Η κα. Κουντουρά µε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άµυνας, κ. Κώστα Ήσυχο και τον αρχιµανδρίτη Σπυρίδων Κατραµάδο.

3. Ο κ. Θεόδωρος Χαρτοµατζίδης, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Τουρισµού ∆υτικής Μακεδονίας, µε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρη Τάσιο.

2. Ο κ. ∆ηµήτρης ∆άιος, εκ των ιδιοκτητών του πολυτελούς Daios Cove Resort &Villas, στην Κρήτη και τον γενικό διευθυντή του συγκροτήµατος, κ. Πάνο Αλµυράντη.

4. Η κα. Έλενα Κουντουρά µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της ξενοδοχειακής αλυσίδας Mitsis Hotels, κ. Κωνσταντίνο Μήτση.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

75


Φάκελος ΜΙΤΤ 2015

5

6

7

8

9

10

11

12

5. Από αριστερά, οι κ.κ. Νίκος Κάνουλας, πρόξενος της Ρωσίας στην Κέρκυρα, Κώστας Ήσυχος και ο δήµαρχος Κέρκυρας, κ. Κώστας Νικολούζος µε την κα. Έλενα Κουντουρά.

διευθύνοντα σύµβουλο των Deltanet Travel & Vita Hotels και εντεταλµένο σύµβουλο της περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλη Βαµιεδάκη.

6. Η κα. Κουντουρά µε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς, κ. Ιορδάνη Μιχαηλίδη και τον γενικό διευθυντή της Εταιρείας Τουρισµού ∆υτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Χαρτοµατζίδη.

10. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύµνου, κ. Μανώλης Τσακαλάκης, µε τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, κ. Νίκο Χαλκιαδάκη.

7. Ο υπεύθυνος του Ε.Ο.Τ. Κέρκυρας, κ. Πέτρος Μουχλιανίτης µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του Beleon Tours, κ. Λεωνίδα ∆ηµητριάδη.

11. Μια όµορφη παρέα. Από αριστερά η κα. ∆ηµητριάδη του Beleon Tours, ο κ. Άλκης Σβυριάδης, ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου και ο κ. ∆ηµήτρης Χατζηδηµητρίου.

8. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης µε τον κ. Χαρτοµατζίδη.

12. Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κα. Ντίνα Νικολάκου, µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της KSD και εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, κ. Κωνσταντίνο ∆εριζιώτη.

9. Θερµή χειραψία της αναπληρωτού υπουργού Τουρισµού, κας Έλενας Κουντουρά µε τον πρόεδρο και

76 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


13

14

15

16

17

18

19

13. Άποψη από το περίπτερο των ikos Resorts.

17. Εικόνες από την Ελλάδα σε κάθε γωνιά του εντυπωσιακού ελληνικού περιπτέρου.

14. Άποψη από το περίπτερο των Mitsis Hotels.

18. Ένα ολόκληρο hall καταλάµβανε το περίπτερο της Τουρκίας.

15. Kαι η Grecotel, όπως, πάντα στην ΜΙΤΤ.

19. Εντυπωσιακό το περίπτερο της ρωσικής εταιρίας τουρισµού Intourist και του βρετανικού ταξιδιωτικού οµίλου Thomas Cook.

16. Άποψη από το εντυπωσιακό περίπτερο της Ρόδου.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

77


Φάκελος ΜΙΤΤ 2015

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ H «ακτινογραφία» των Ρώσων τουριστών • Δεύτερη επιλογή για διακοπές η Ελλάδα μετά την Τουρκία • Διακοπές στη θάλασσα επιλέγουν οι Ρώσοι Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων μεταξύ των χωρών που επιλέγουν για τις διακοπές τους οι Ρώσοι ταξιδιώτες βρίσκεται η χώρα μας, με τη γείτονα Τουρκία να αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ρώσων, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διενεργήθηκε στα τέλη του 2014 από την Gfk Russia, για λογαριασμό της TUI Russia, η οποία «χαρτογραφεί» πλήρως τις καταναλωτικές συνήθειες των Ρώσων τουριστών.

Η Τουρκία προηγείται στις επιλογές των Ρώσων τουριστών με ποσοστό 43% και ακολουθεί η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με 40%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αίγυπτος και η Ιταλία με 38% και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 32%. Το 74% των Ρώσων κάνουν διακοπές με τον/τη σύζυγο ή συγγενείς, ενώ το 40% με φίλους. Το κολύμπι με 85% είναι η πιο δημοφιλής και επιθυμητή δραστηριότητα στις διακοπές και ακολουθούν οι εκδρομές με 83% και η ηλιοθεραπεία με 76%. Ο κάθε Ρώσος τουρίστας κάνει κατά μέσο όρο 1,65 ταξίδια το χρόνο, με μέση διάρκεια τις 14 ημέρες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους -49%- ταξιδεύουν τον Αύγουστο, το 39% ταξιδεύει τον Ιούλιο και το 34% τον Σεπτέμβριο. Η… αδυναμία τους στη θάλασσα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 81% των ερωτηθέντων είπε ότι, επιλέγει διακοπές στο εξωτερικό στη

78 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


θάλασσα, το 53% επιλέγει διακοπές στο εξωτερικό, εκτός των διακοπών στη θάλασσα, ενώ το 45% διακοπές στη θάλασσα, στη Ρωσία. Σε ποσοστό 24%, οι Ρώσοι, εφέτος, δεν θα κάνουν διακοπές, παραμένοντας στο σπίτι, γεγονός που σχετίζεται με την οικονομική κρίση που βιώνει και η Ρωσία. Το 56% των ερωτηθέντων προτιμά ξενοδοχείο 4 αστέρων για τις διακοπές του, το 36% 5 αστέρων και το 36% 3 αστέρων, ενώ το 71% προτιμά all inclusive και το 64% επιλέγει το full board. Το διαδίκτυο με ποσοστό 86% είναι η πρώτη πηγή πληροφόρησης για το ταξίδι και ακολουθούν η οικογένεια με ποσοστό 71%, οι ταξιδιωτικές εκπομπές με 62% και τα τουριστικά γραφεία με 52%. Ως προς τον τρόπο πληρωμής, το 45% των τουριστών πληρώνουν με

μετρητά, το 30% με πιστωτικές κάρτες και το υπόλοιπο 25% με χρεωστικές κάρτες. Σε ποσοστό 26% οι Ρώσοι κάνουν κράτηση για το ταξίδι τους 45 ημέρες με δύο μήνες πριν την πραγματοποίησή του και το 24% από δύο εβδομάδες μέχρι ένα μήνα. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διεθνές προδιαγραφές ISO 20252, έγινε online (CAWI) σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη και το δείγμα αφορούσε ποσοστό 44% άντρες και 56% γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 70 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε ποσοστό 80% δήλωσαν πως έχουν ανώτατη εκπαίδευση, σε ποσοστό 74% πως είναι παντρεμένοι και σε ποσοστό 62% πως έχουν παιδιά. Το οικογενειακό τους δε εισόδημα κυμαίνεται από 40.000 ρούβλια και πάνω/μήνα.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

79


Παρουσίαση

«Φτερά» στη Σαντορίνη «άνοιξε» η Αργώ

• Νέο υποκατάστημα στα Φηρά εγκαινίασε ο ταξιδιωτικός όμιλος Νέο υποκατάστημα άνοιξε στα Φηρά της Σαντορίνης ο ταξιδιωτικός όμιλος Argo Travel Group, ο οποίος εξειδικεύεται ως Destination Management Company (DMC), υποστηρίζοντας κάθε μορφής ταξιδιωτικές ανάγκες για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, τόσο σε B2C, όσο και σε B2B επίπεδο.

O πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του ταξιδιωτικού οργανισµού Αrgo Travel Group, κ. ∆ηµήτρης Πειθής.

Με ιστορία, που μετράει έξι και πλέον δεκαετίες (ξεκίνησε τη δραστη-

εξυπηρετώντας το σύνολο των ταξιδιωτικών αναγκών του δικτύου του

ριότητά του το 1952 στην Αθήνα) και κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των

ομίλου Argo καθώς και των πελατών της από όλο τον κόσμο. Παράλλη-

80 εκατομμυρίων ευρώ, ο ταξιδιωτικός όμιλος Argo Travel Group, εκτός

λα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον οινικό και γαστρονομικό τουρισμό

από την έδρα στην Αθήνα και το νέο του υποκατάστημα στη Σαντορί-

καθώς και στη διοργάνωση τοπικών γάμων, αντικείμενα που σχετίζο-

νη, διατηρεί υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το δίκτυό του στο

νται με τη Σαντορίνη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά στις Ασιατι-

εξωτερικό επεκτείνεται σε Γενεύη, Λονδίνο και Σαγκάη.

κές Αγορές, όπου ο όμιλος Argo θεωρείται ηγέτης τα τελευταία χρόνια.

Το νέο Argo Travel Santorini ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του

Τα εγκαίνια του Argo Travel Santorini πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο

2015 και βρίσκεται στα Φηρά, σε ιδιαίτερα «στρατηγικό» σημείο, μόλις

μιας σεμνής τελετής, στο χώρο του νεοσύστατου καταστήματος, στις

μερικά λεπτά από το κέντρο της πόλης, το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

26 Απριλίου, παρουσία πλήθους πολιτειακών παραγόντων και εκπρο-

Το ταξιδιωτικό γραφείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο ως τοπικός DMC,

σώπων της εγχώριας και τοπικής τουριστικής βιομηχανίας.

80 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Στιγµιότυπο από την τελετή των εγκαινίων του Αrgo Travel Santorini, µε Οι κ.κ. ∆ιαµαντής Πειθής και Λύσανδρος Τσιλίδης, τους κ.κ. ∆ιαµαντή Πειθή, διευθυντή του ταξιδιωτικού οργανισµού Αrgo πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ. Travel Group (αιστερά) και ∆ηµήτριο Πειθή, πρόεδρο του οµίλου (δεξιά).

Ο διευθυντής του Αrgo Travel Santorini, κ. Χρήστος Αποστόλου µε τον υπεύθυνο πωλήσεων και marketing του οµίλου, κ. Στρατή Βουρσούκη.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιω-

Αναφερόμενος στη Σαντορίνη ως τουριστικό προορισμό

τικού ομίλου Argo Travel, κ. Δημήτριος Πειθής, μαζί με τα συγχαρητή-

επισήμανε ότι, υποδέχεται κάθε χρόνο ταξιδιώτες από

ρια και τις ευχές του αναφέρθηκε στη διοργάνωση γάμων στη Σαντο-

όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Σε αυτό, σύμφωνα με τον

ρίνη, που το τοπικό γραφείο πλέον, εκτός των άλλων, θα εξειδικεύεται.

κ. Αποστόλου, σημαντικό ρόλο έχει η συνδεσιμότητα του

Τόνισε χαρακτηριστικά: «η Σαντορίνη ξεχωρίζει σαν πολύτιμο πετράδι,

νησιού, το οποίο στην αιχμή της τουριστικής περιόδου,

πανελλαδικά και διεθνώς ενώ έχει κατακτήσει τους νέους και καλλιεργη-

συνδέεται με 30 πτήσεις, 20 charter και 10 από Αθήνα

μένους τουρίστες ως πόλος έλξης με τη φυσική καλλονή του. Έρχονται

και Θεσσαλονίκη, σε καθημερινή βάση.

λαχταρώντας να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή, με το γάμο τους, από τη

Tη σεμνή τελετή, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρου-

μαγευτική Σαντορίνη». Για να καταλήξει, κλείνοντας την ομιλία του: «Ειλικρινά πιστεύω ότι το κίνητρο του ξεκινήματος

σία τους οι κ.κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών &

αυτού είναι αγνό και τιμημένο, γιατί όλοι ανεξαιρέτως,

Ταξιδιωτικών Γραφείων (Η.Α.Τ.Τ.Α.), Ιωάν-

έχουμε τις ίδιες αρχές και αντιλήψεις: Να προωθήσου-

νης Πατσιαβός, γενικός διευθυντής ΣΕΒ,

με την Ελλάδα μας, όχι με ψιμύθια, αλλά με αληθινό

Στέφανος Σαδόπουλος, διευθυντής πωλή-

κάλος και απερίγραπτη ομορφιά, που κάθε επισκέπτης θα αποθηκεύσει στη μνήμη του για πάντα». Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής του Argo Travel Santorini, κ. Χρήστος Αποστόλου, μιλώντας για τις βασι-

σεων της Aegean Airlines και Παντελής Κωνσταντάρας, διευθυντής πωλήσεων της Sabre Hellas, οι οποίοι και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

κές αγορές που διακινεί ο ταξιδιωτικός όμιλος Argo Travel, είπε ότι,

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, που προη-

σε ποσοστό 80% είναι ασιατικές. «Ο όμιλος έχει διευρύνει σημαντικά

γήθηκαν και ακολούθησαν την επίσημη τελετή των εγκαινί-

την παρουσία του στην Ασία, «ανοίγοντας», πέραν την καθιερωμένης

ων, οι φιλοξενούμενοι συνεργάτες, δημοσιογράφοι και φίλοι

κινεζικής αγοράς και νέες, όπως είναι η βιετναμέζικη, μία καινούργια

της Αργούς είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά

αγορά, κοντά στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία, η οποία παρουσιάζει δυνα-

τα περισσότερα αξιοθέατα του δημοφιλούς νησιού καθώς

μική ανάπτυξη και αναμένεται να εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντι-

και να «γευτούν» την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπη-

κές, ασιατικές αγορές».

ρεσιών που θα προσφέρει το τοπικό Argo Travel Santorini.

Πιστό στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική το κτίριο του Αrgo Travel Santorini.

Οι κ.κ. ∆ιαµαντής και ∆ηµήτριος Πειθής σε «πρώτο πλάνο», µε τους πολλούς και καλούς φίλους του Αrgo Travel Group, που παρέστησαν στα εγκαίνια του καταστήµατος του οµίλου στη Σαντορίνη .

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

81


Θέµα

ΈΡΕΥΝΑ ΤΗΣ REISEANALYSE ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Σε… διάθεση διακοπών οι Γερμανοί • Η Ελλάδα ψηλά στις προτιμήσεις τους πριν τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας • Στην 7η θέση στο top 10 των ταξιδιών μακράς διάρκειας το 2014 η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ReiseAnalyse «Vacation trends 2025: Development of Tourism Demand in Germany», που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ΙΤΒ 2015, το 2014, η Ελλάδα βρέθηκε στην έβδομη θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών για τους Γερμανούς ταξιδιώτες στα ταξίδια μακράς διάρκειας, πάνω από την Ολλανδία, την Πολωνία και τις Η.Π.Α. με ποσοστό 2,9%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξάγεται ετήσια από το 1970, στις τρεις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των Γερμανών για ταξίδια long haul, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, με ποσοστό 13,5%, στη δεύτερη η Ιταλία, με 7,8% και στην τρίτη η Τουρκία, με 7% αντίστοιχα. Ακολουθούν, η Αυστρία στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 4,9%, η Γαλλία και η Κροατία στην πέμπτη και έκτη θέση, με ποσοστά 3,4% και 3,3% αντίστοιχα.

82 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Με εξαίρεση την Τουρκία, όλες οι χώρες που είναι πιο δημοφιλείς από την Ελλάδα είναι προσβάσιμες με πτήσεις μικρότερης διάρκειας, καθώς και με αυτοκίνητο εντός μίας ημέρας. Στα ταξίδια μικρότερης διάρκειας η Αυστρία είναι στην πρώτη θέση, με ποσοστό 3,6% και ακολουθούν η Γαλλία και η Ολλανδία με 3% και 2,8% αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση είναι η Βρετανία, με ποσοστό 2,1%, ενώ οι υπόλοιπες χώρες έχουν ποσοστά μικρότερα του 2%. Όλες οι χώρες είναι προσβάσιμες με πτήσεις 2 ωρών και, με εξαίρεση τη Βρετανία, εύκολα προσβάσιμες και με αυτοκίνητο. Για τη χρονική περίοδο 2002 - 2014, η Ελλάδα βρίσκεται υψηλότερα στη προτίμηση των Γερμανών σε σχέση με την Αίγυπτο. Με εξαίρεση την περίοδο 2009 - 2013 δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια

αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ανέρ-

(αντίστροφη) σχέση στις ροές τουριστών προς Ελλάδα και Αίγυπτο. Επί-

χονται στα € 67,3 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, οι δαπάνες για τα ταξίδια

σης, παρά την ανάκαμψη της Αιγύπτου το 2014, οι ροές προς Ελλάδα

διακοπών σύντομης διάρκειας (2 έως 4 ημέρες) ανέρχονται σε περί-

συνεχίστηκαν να αυξάνονται με εντονότερο ρυθμό.

που € 20 δισεκατομμύρια. Τόσο στα μακράς διάρκειας, όσο και στα σύντομα ταξίδια παρατηρείται σημαντική αύξηση της δαπάνης ανά

Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη στην ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμα-

ταξίδι (+5,7% και + 2,8%).

νών το 2014 ήταν στις δαπάνες των διακοπών: η μέση δαπάνη ταξιδιού έφτασε τα € 958 ανά άτομο και αποτελεί ένα νέο ρεκόρ, καθώς το 2013 η μέση δαπάνη ήταν € 906. Επίσης, ενάντια στη μακροπρόθεσμη τάση προς συντομότερες διακοπές, η διάρκεια των διακοπών δεν μειώθηκε, αλλά παρέμεινε σταθερή σε 12,5 ημέρες. Σε ό,τι αφορά στα μεταφορικά μέσα, η χρήση του αεροπλάνου αυξήθηκε στο 39% (55% στα ταξίδια εξωτερικού / 1% στα ταξίδια εξωτερικού). Το 46% ταξιδεύει με αυτοκίνητο (33% / 75%) και το 48% προτιμάει για τη διαμονή του τα ξενοδοχεία (56% / 30%). Στα ταξίδια εσωτερικού οι Γερμανοί επιλέγουν τη διανυκτέρευση σε διαμερίσματα/σπίτια κατά 35%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι μόλις 20% στα ταξίδια εξωτερικού. Συγκρίνοντας τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι στο εξωτερικό με τη μέση δαπάνη στο εσωτερικό, παρατηρούμε ότι η πρώτη είναι σχεδόν διπλάσια της δεύτερης, ενώ και η διάρκεια παραμονής είναι μεγαλύτερη κατά 3 ημέρες (+30%) περίπου. Oι ταξιδιωτικές δαπάνες έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2014, διαμορφούμενες σε € 87,1 δισεκατομμύρια. Οι δαπάνες για τα ταξίδια διακοπών μακράς διαρκείας (5+ ημέρες)

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

83


Θέµα

Επίσης, σχεδόν 55 εκατ. ταξιδιώτες πραγματοποίησαν πάνω από 70

Σε φθίνουσα τροχιά οι κρατήσεις τουριστικών πακέτων

εκατ. ταξίδια μακράς διάρκειας το 2014, ενώ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 76 εκατ. ταξίδια σύντομης διάρκειας από περισσότερους από

Σε σχέση με το 2005 παρατηρούμε σημαντική μείωση στις κρατήσεις

περίπου 33 εκατ. ταξιδιώτες.

τουριστικών πακέτων και αντίστοιχα αύξηση στις μεμονωμένες κρα-

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι αν και η συνολική δαπάνη αυξήθηκε τόσο

τήσεις σε εισιτήρια, καταλύματα, κ.λπ.. Παρ’ όλα αυτά, το τουριστικό

στα μακράς, όσο και στα σύντομης διάρκειας ταξίδια, και μάλιστα περισσότερο στα πρώτα, έχουμε οριακή μείωση στα ταξίδια μακράς διαρκείας και οριακή αύξηση στα ταξίδια σύντομης διάρκειας. Σημειώνεται ότι, τo 77% των Γερμανών πραγματοποιεί ταξίδια με διάρκεια μεγαλύτερη από 5 ημέρες. Μέσα σε μία δεκαετία κατά 10% αυξήθηκαν αυτοί που πραγματοποιούν διακοπές με διάρκεια από 5 έως 8 ημέρες. Σταθερά στο 50% βρίσκονται αυτοί με διάρκεια διακοπών από 9 έως 15 ημέρες, ενώ συνολική μείωση 10% εμφανίζουν αυτοί που κάνουν διακοπές με διάρκεια μεγαλύτερης των 16 ημερών.

Sun and Beach «ψηφίζουν» οι Γερμανοί Το πιο δημοφιλές είδος των διακοπών το 2014 ήταν το Sun and Beach, ακολουθούμενο από τις κατηγορίες Resting και Nature holiday. Aυξητική τάση παρουσίασαν οι διακοπές Sun and Beach, Nature holiday, Family holiday, Sightseeing holiday και Circular tour, ενώ μείωση παρουσίασαν οι τομείς Resting holiday, Adventure holiday, VFR και Ηealth holiday. Oι υπόλοιπες κατηγορίες παρέμειναν σταθερές. Στα σύντομα ταξίδια, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βαυαρία, στη δεύτερη το Βερολίνο και στην τρίτη θέση το Nordrhein-Westfalen. Αντίστοιχα, στα ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας, στην πρώτη θέση είναι το Μeckelnburg-Vorpommen και στην τρίτη το Schleswig- Holstein. Αυτές οι δύο περιοχές απορροφούν και το 5% των ταξιδιών σύντομης διάρκειας με αποτέλεσμα να δέχονται περίπου 11% του εσωτερικού τουρισμού.

84 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


πακέτο βρίσκεται ακόμα πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Γερμανών. Στην ίδια χρονική περίοδο άλλαξε και ο τρόπος των κρατήσεων, αφού μειώθηκαν όσοι πραγματοποίησαν κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου ή tour operators και αυξάθηκαν οι κρατήσεις μέσω internet ή απευθείας στα καταλύματα ή στις αεροπορικές (ή άλλες) εταιρίες.

Σε αυξητική πορεία τα ταξίδια υψηλής δαπάνης Ο αριθμός των ταξιδιωτών που ξοδεύει πολλά χρήματα (> € 3.000/άτομο, έναντι μέσης δαπάνης € 958) για τις διακοπές τους αυξάνεται συνεχώς, έχοντας διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σε 2,4 εκατ. ταξίδια το 2014. Αυτό αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των ταξιδιών. Οι σχετικές συνολικές δαπάνες αγγίζουν τα € 9,5 δισ. που αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου.

Σε άνοδο η χρήση Mobile Internet Το 45% χρησιμοποίησε mobile internet στη διάρκεια των διακοπών του, με τη χρήση να είναι αισθητά πιο αυξημένη στις μικρότερες ηλικίες καθώς και στα υψηλότερα εισοδήματα. Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι τον Ιανουάριο του 2015,

ωτη είναι επίσης η αύξηση της χρήσης του mobile internet για άντλη-

56% των Γερμανών χρησιμοποίησε mobile internet, ποσοστό 4 φορές

ση πληροφοριών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η χρήση του mobile

μεγαλύτερο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011.

internet γίνεται μέσω smartphone, tablet και computer.

Το 2014 το 53% χρησιμοποίησε mobile internet για πληροφορίες ή την οργάνωση του ταξιδιού πριν ή κατά τη διάρκειά του, όταν το αντί-

Εξωστρέφεια χαρακτηρίζει τη γερμανική αγορά το 2015

στοιχο ποσοστό για το έτος 2012 ήταν 60%. Αποδεικνύεται, δηλαδή,

Σύμφωνα με την ResieAnalysey, οι προοπτικές της γερμανικής αγοράς

ότι η χρήση του mobile internet για πληροφορίες ή κρατήσεις, είναι πιο

για το 2015 είναι θετικές, με τους Γερμανούς στην πλειοψηφίας τους να

έντονη πριν από κάποιο ταξίδι παρά κατά τη διάρκειά του. Αξιοσημεί-

δηλώνουν σε «διάθεση διακοπών». Το 55% του πληθυσμού έχει συγκεκριμένα σχέδια ταξιδιού και μόνο το 11% είναι βέβαιοι ότι δεν θα πάνε διακοπές το 2015. Οι περισσότεροι προγραμματίζουν τα έξοδα των διακοπών τους στα ίδια επίπεδα με του προηγούμενου έτους, το 12% θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2014, ενώ μόλις το 9% θέλουν να ξοδέψουν λιγότερα. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μια μικρή αύξηση εξερχόμενου τουρισμού από τη Γερμανία σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επίσης, αισιόδοξα είναι τα στοιχεία συγκριτικά με τις αρχές του 2014. Τον Ιανουάριο του 2015, προβλέπεται μια βελτίωση (18%) όσον αφορά τις προσωπικές οικονομικές προσδοκίες των Γερμανών τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόλις το 10% πιστεύει ότι οικονομικά θα είναι χειρότερα. Στην πλειοψηφία τους, πάντως, δεν περιμένουν κάποια αλλαγή.

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

85


Θέµα

κλίμα των τελευταίων μηνών στη γερμανική αγορά για την Ελλάδα. Παράλληλα, έκδηλο είναι το ενδιαφέρον των Γερμανών, τον Ιανουάριο του 2015, για την πραγματοποίηση διακοπών στην περιοχή της Μεσογείου. Πρώτη βρίσκεται η Ισπανία με ποσοστό 44%, δεύτερη η Τουρκία με ποσοστό 31% και στην τρίτη θέση είναι η Ελλάδα με ποσοστό 24%. Ακολουθούν Πορτογαλία, Αίγυπτος και Τυνησία με αντίστοιχα ποσοστά 14%, 12% και 9%.

Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό το 2025 Στο βασικό σενάριο για το 2025, και σε σύγκριση με το 2013, προβλέπεται μείωση του εξερχόμενου τουρισμού κατά 2,6% και αύξηση του εσωτερικού τουρισμού της Γερμανίας κατά 1,5%. Τα ταξίδια προς το εξωτερικό υπολογίζονται πως θα κυμανθούν από 43 έως 50 εκατ. με μέση εκτίμηση 46 εκατ., έναντι σχεδόν 49 εκατ. το 2014, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 20,6 και 25,4 εκατ. ταξίδια, με μέση εκτίμηση τα 23 εκατ., έναντι 21,4 εκατ. το 2014. Αν κοιτάξουμε τους μεγάλους ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως π.χ. την Ασία και τη Βορειοδυτική Ευρώπη, έχουν αρκετές δυνατότητες απορρόφησης εξερχόμενου τουρισμού από τη Γερμανία. Η Μεσόγειος τείνει να παραμείνει σταθερή ως προορισμός. Για τα ταξίδια με διάρκεια πάνω από πέντε ημέρες, η Ισπανία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος προορισμός, με το σημερινό μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 13%. Η Ιταλία και η Τουρκία ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση, η Αυστρία είναι στην τέταρτη, ενώ ο δυναμισμός της Κροατίας και της Ελλάδας μπορεί να εκτοπίσει τη Γαλλία από την παρούσα πέμπτη θέση στην κατάταξη των ξένων προορισμών. Επισημαίνεται ότι η έρευνα εκπονήθηκε μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2014 και, συνεπώς, δεν λαμβάνεται υπόψη το αρνητικό

86 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Επιχειρηµατικά

Νέο πρόγραμμα ξενοδοχειακών σπουδών από το Mega Airlines Studies Το Mega Airlines Studies, το μόνο εξουσιοδοτημένο κέντρο εκπαίδευσης (ATC) της ΙΑΤΑ στην Αθήνα, σε συνεργασία με την IATA, προσφέρει, για πρώτη φορά στη ελληνική αγορά, ένα νέο επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών, στον ξενοδοχειακό κλάδο. To νέο πρόγραμμα σπουδών με τίτλο Hospitality Services Diploma, έρχεται να καλύψει ένα κενό πιστοποίησης με διεθνή υπόσταση που αφορά τα προσόντα των εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Housekeeping Supervisor • Front Desk Agent • Reservation Sales Agent • Serving the Travel Customer Με την επιτυχή ολοκλήρωση και των 4 αυτών θεματικών ενοτήτων χορηγείται το Hospitality Services Diploma, το οποίο είναι πιστοποιημένο δίπλωμα που απονέμεται από την ΙΑΤΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους νέους που θέλουν να εισέλθουν στο χώρο των επαγγελμάτων φιλοξενίας, σε υπαλλήλους-στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων, στο προσωπικό των κρουαζιερόπλοιων καθώς επίσης και σε εργαζόμενους σε αξιοθέατα. Το πρόγραμμα σπουδών θεωρείται επίσης εξαιρετικά χρήσιμο για τους αποφοίτους τουριστικών σχολών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να κερδίσουν επαγγελματική πιστοποίηση από έναν οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η IATA. Οι κάτοχοι του Hospitality Services Diploma μπορούν να εργαστούν και να σταδιοδρομήσουν ως διοικητικά στελέχη σε ξενοδοχειακές μονάδες (front & back office), σε εταιρίες κρουαζιέρων, σε γραφεία επίγειων τουριστικών εξυπηρετήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αποτελεί το απαραίτητο πιστοποιητικό για όσους επιθυμούν να δώσουν ώθηση και ένα διεθνές υπόβαθρο στην καριέρα τους.

Τα Grace Hotels υποδέχονται το καλοκαίρι με νέες εμπειρίες και δραστηριότητες Τα Grace Hotels εγκαινιάζουν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και καλωσορίζουν τους πρώτους επισκέπτες τους στα Grace Mykonos και Grace Santorini, προσφέροντάς τους, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος την κουλτούρα των δύο προορισμών και να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές παραδόσεις, γεύσεις και εμπειρίες, μέσα από το πρόγραμμα Bespoke Experiences. Στο Grace Mykonos, στην παραλία του Αγίου Στεφάνου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και το Boutique SPA του ξενοδοχείου, που διαθέτει μοναδική επιλογή θεραπειών και υπηρεσιών, ενώ στο εστιατόριο, που βρίσκεται στο επίπεδο της πισίνας, μπορούν να γευτούν τοπικές και μεσογειακές γεύσεις σε πρωτότυπες γευστικές παραλλαγές. Φέτος, μέσα από το πρόγραμμα Bespoke by Grace και την υπηρεσία Bespoke Experiences, οι επισκέπτες του Grace Mykonos έχουν την ευκαιρία, να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, μια βόλτα με άλογο στις μαγευτικές παραλίες και τα γραφικά μονοπάτια του νησιού ή ένα μάθημα μαγειρικής από τη Chef Ελένη Μελιρρύτου, δίπλα στη θάλασσα και να μάθουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Το Grace Santorini, χτισμένο στην κορυφή από τα επιβλητικά βράχια, στο εσωτερικό μέρος της Καλντέρας, δίπλα από την ιστορική παλιά πρωτεύουσα της Σαντορίνης, τον Σκάρο, στο Ημεροβίγλι, διαθέτει τη μεγαλύτερη Infinity Pool (πισίνα υπερχείλισης) στη Σαντορίνη και αποτελείται από 21 δωμάτια και σουίτες. Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που «δένει» αρμονικά με τη μοντέρνα διακόσμηση, σε συνδυασμό με την αξεπέραστη θέα του μαγευτικού τοπίου και του διάσημου ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης, καθιστούν το Grace Santorini ασύγκριτη επιλογή διαμονής. Για το απόλυτο πολυτελές ιδιωτικό καταφύγιο, το Grace Santorini διαθέτει επιπλέον την αυτόνομη The Villa των 400 τ.μ., που περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, ιδιωτικό SPA, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, χαμάμ, ενώ προσφέρει μεταξύ άλλων και υπηρεσίες butler. Για τους επισκέπτες που συνεχώς αναζητούν νέες εμπειρίες, η υπηρεσία Bespoke Experiences τους δίνει την ευκαιρία να απολαύσουν μια κρουαζιέρα στις απομονωμένες παραλίες του νησιού και την Καλντέρα, ενώ οι λάτρεις των γεύσεων έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους αμπελώνες του νησιού και να ζήσουν από κοντά την παραγωγή του μοναδικού Σαντορινιού κρασιού. Για όσους πάλι θέλουν να αποτυπώσουν το άγριο τοπίο, τις ομορφιές του νησιού και τις ιδιαίτερες εμπειρίες τους μέσα από τη δική τους οπτική, το Bespoke Experiences προσφέρει την ευκαιρία να συνθέσουν το δικό τους φωτογραφικό άλμπουμ με την πολύτιμη βοήθεια επαγγελματία φωτογράφου, ο οποίος θα τους μάθει όλα τα μυστικά της φωτογραφίας. ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/

87


Επιχειρηµατικά

Δια χειρός Σοφίας Κοκοσαλάκη οι νέες στολές της Aegean Διατηρώντας την αισθητική και την ελληνικότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζουν την Aegean Airlines και με έναν αέρα ανανέωσης, οι νέες στολές της Aegean Airlines, δια χειρός της διεθνούς αναγνωρισμένης Ελληνίδας σχεδιάστριας, Σοφίας Κοκοσαλάκη κερδίζουν τις εντυπώσεις. Διατηρώντας τα χρώματα της εταιρικής ταυτότητας (βαθύ μπλε, κόκκινο και γκρι), αλλά και την προσωπική σχεδιαστική προσωπικότητα της δημιουργού, οι νέες στολές αποτελούν κάτι περισσότερο από μία νέα ματιά, καθώς σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρία. Τα νέα ρούχα και αξεσουάρ των στολών είναι πρακτικά, ώστε να επιτρέπουν τις κινήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων, ενώ ταυτόχρονα αποπνέουν στυλ και κομψότητα. Μιλώντας σχετικά ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean, είπε: «Η ελληνικότητα της εταιρίας, μας ωθεί πάντα στο να προάγουμε και να προβάλουμε το έργο εκείνων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία με τη Σοφία Κοκοσαλάκη και τη νέα δυναμική που φέρνει στην εικόνα μας, δημιουργώντας τις καινούριες στολές των ανθρώπων μας». Από την πλευρά της η Σοφία Κοκοσαλάκη δήλωσε: «Η εικόνα της Aegean είναι μιας δυναμικής, μοντέρνας ελληνικής αεροπορικής εταιρίας και προσπάθησα να αντικατοπτρίσω αυτό στα σχέδιά μου. …Προσπάθησα να διατηρήσω τόσο την προσωπική μου σχεδιαστική ταυτότητα, όσο και την εταιρική ταυτότητα της αεροπορικής εταιρίας. Το να ντύνεις πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς ρόλους και να καταφέρνεις ένα όμορφο συνολικό αποτέλεσμα που θα αρέσει σε όλους έχει τις δυσκολίες του. Ήταν μεγάλη ευθύνη, γιατί οι πρώτες εντυπώσεις είναι σημαντικές. Θα ήθελα οι άνθρωποι να βλέπουν την Ελλάδα ως αυτό που είναι: μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία». Τα Μέλη Θαλάμου Διακυβέρνησης Αεροσκαφών, τα Μέλη Πληρώματος Θαλάμου Επιβατών, καθώς και το Προσωπικό Εξυπηρέτησης Εδάφους Αεροδρομίων της Aegean υποδέχονται τους επιβάτες με τις νέες τους στολές από την 1η Απριλίου 2015.

Η AIR CANADArouge συνδέει την Αθήνα με Τορόντο και Μόντρεαλ Από τις 02 Μαΐου 2015, η AIR CANADArouge, συνδέει, με καθημερινές απευθείας πτήσεις, την Αθήνα με Τορόντο και Μόντρεαλ. Η AIR CANADA είναι ο εθνικός αερομεταφορέας του Καναδά και μία από τις 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο. Με τα υπερσύχρονα αεροσκάφη της προσφέρει ανταποκρίσεις σε 50 πόλεις των Η.Π.Α, καθώς και σε Καραϊβική, Μεξικό και Ν. Αμερική. Το 2014, η AIR CANADA, κατέκτησε για 5η συνεχή χρονιά τον τίτλο της καλύτερης αεροπορικής εταιρίας στη Β. Αμερική και έχει χαρακτηρισθεί εταιρία «4 αστέρων» από την SKYTRAX. Στους Έλληνες ταξιδιώτες η εταιρία, προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουν τις υπηρεσίες της Rouge Premium σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές. Οι επιβάτες της οικονομικής θέσης μπορούν επίσης τώρα να επωφεληθούν από μοναδικές προσφορές. Στην Ελλάδα την AIR CANADArouge αντιπροσωπεύει η TAL AVIATION HELLAS.

Νέα παγκόσμια διάκριση για την Ideales Συνεχίζει να διαπρέπει στην παγκόσμια αγορά ο ελληνικός Όμιλος Ideales, κερδίζοντας, αυτή τη φορά, το Χρυσό Βραβείο Dealer 2014, λόγω της άριστης εξυπηρέτησης που προσέφερε στους πελάτες του, το εμπνευσμένο μάρκετινγκ και τις αυξημένες πωλήσεις στις μονάδες υδρομασάζ Ideales Spa. Η διάκριση αυτή απονεμήθηκε στο 35ο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο της Καναδικής Hydropool, της μεγαλύτερης βιομηχανίας Spa στον κόσμο, που έγινε στο Τορόντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ideales ξεχώρισε από τους 350 dealers της Hydropool παγκοσμίως! Τα Ideales Spa είναι μονάδες υδροθεραπείες (hot tubs) που απευθύνονται, τόσο στα ξενοδοχεία που γνωρίζουν πώς να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους, όσο και σε εκείνους που χρειάζονται τον δικό τους μοναδικό χώρο αναζωογόνησης και χαλάρωσης στο σπίτι. Επισκεφθείτε ένα από τα καταστήματα της Ideales για να σχεδιάσετε τον δικό σας anti-stress παράδεισο.

88 /

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Συµβουλές Αγορών

DEROX: Εύκαμπτες δεξαμενές αποθήκευσης νερού Εύκαμπτες δεξαμενές αποθήκευσης υγρών από PVC παρουσιάζει η εταιρία DEROX. Οι δεξαμενές, οι οποίες φέρουν πιστοποιητικά κατά ISO, συρρικνώνουν το κόστος αποθήκευσης υγρών και δίνουν λύσεις σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, δημόσιους οργανισμούς και ιδιώτες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δεξαμενές πόσιμου νερού, όμβριων υδάτων, πυρόσβεσης, χημικών, υγρών τροφίμων και βιολογικών λυμάτων, έχουν χωρητικότητα από 10 έως 500 m3, ανάλογα τη χρήση τους και υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τους σε πολλές μορφές. Έχουν εφαρμογή τόσο σε βιομηχανίες παραγωγής και διακίνησης χημικών, όσο και σε τουριστικές, δημοτικές και αγροτικές εγκαταστάσεις, για αποθήκευση νερού για χρήσεις άρδευσης, ύδρευσης, πυρόσβεσης, κ.λπ.. Τόσο στην τοποθέτηση, όσο και στη χρήση τους παρουσιάζουν μια πλειάδα πλεονεκτημάτων: • Πλήρης στεγανότητα • Εύκολη εγκατάσταση (χωρίς μπετόν και οικοδομική άδεια) • Εύκολη αποθήκευση & μεταφορά • Αποφυγή μολύνσεων και κουνουπιών • Αποφυγή εξάτμισης νερού • Κατασκευή από υψηλής αντοχής πολυεστέρα με επικάλυψη PVC και φίλτρο UV • Εγγύηση έως 10 χρόνια Είναι ιδανικές για περιοχές με αυξημένες ανάγκες νερού λόγω λειψυδρίας, όπως στα νησιά, απομονωμένες ή δύσβατες περιοχές και εξυπηρετούν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, κατασκηνώσεις, φάρμες, χημικές βιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων. Αποτελούν χρήσιμο εργαλείο σε γεωτρήσεις, πηγές, οικιακή χρήση (κουζίνα, μπάνιο), πισίνες, τεχνητές λίμνες, πυρόσβεση, βιολογικούς καθαρισμούς, κ.ά.. Για περισσότερες πληροφορίες: DEROX, Σαπφούς 14, 54627 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 45 73 42, e-mail: info@derox.gr, www.derox.gr

ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ: Αναδιπλούμενο βρεφικό κρεβάτι από την Ολλανδική Bentley Ένα εξαιρετικής ποιότητας νέο προϊόν από τον ολλανδικό οίκο Bentley, έρχεται να προστεθεί στην πολύ αξιόλογη λίστα χρηστικών και οικονομικών προϊόντων και συσκευών εξοπλισμού δωματίων ξενοδοχείων, που διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ, από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό, ασφαλές και πρακτικό, αναδιπλούμενο παιδικό κρεβατάκι με το ειδικό στρώμα του και το κάλυμμά του. Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν ασυναγώνιστο στις προτιμήσεις των ξενοδόχων είναι: • Στιβαρή ξύλινη κατασκευή από παχύ σκληρό ξύλο. • Στρώμα αναπαυτικό, εύκαμπτο και επιβραδυντικό στη φωτιά. • Πανεύκολος τρόπος αναδίπλωσης, ώστε να πιάνει λιγότερο χώρο κατά την αποθήκευσή του. • Το στρώμα παραμένει στο αναδιπλούμενο κρεβάτι κατά την αποθήκευσή του και όλη η κατασκευή καλύπτεται από ανθεκτικό, κομψό κάλυμμα, ώστε να διατηρείται καθαρή και χωρίς φθορές. • Διαθέτει ειδικά ροδάκια με ασφάλειες για εύκολη μετακίνηση αλλά και σταθερότητα. • Η όλη κατασκευή και τα υλικά του είναι σύμφωνα με το νέο πρότυπο CPSC 16 CFR 1220 για την ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών. • Φέρει πιστοποίηση JPMA, δηλαδή πληροί τις τελευταίες διατάξεις του νόμου των ΗΠΑ για βρεφικά κρεβατάκια. • Διατίθεται σε δύο μοντέρνα χρώματα: φυσικό ξύλο και μαόνι. • Οι διαστάσεις του είναι: μήκος 101 x πλάτος 67 x ύψος 102 cm ανοιγμένο και 101 x 24 x 102 cm κλειστό. Η εταιρία ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ Ο.Ε., εδώ και 37 χρόνια, εξοπλίζει με συνέπεια και σεβασμό χιλιάδες ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, με τις καλύτερες ποιοτικά συσκευές (mini bar, minisafe, κάβες-ψυγεία κρασιών, στεγνωτήρες μαλλιών και χεριών, βραστήρες και δίσκους πρωινού, συστήματα σιδερώματος, ζυγαριές, βάσεις αποσκευών, μεγεθυντικούς καθρέφτες κ.ά), των πλέον επώνυμων ευρωπαϊκών οίκων. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΦΟΙ ΣΑΜΑΡΑ ΟΕ, Αναξιμάνδρου 73, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 32 10 90-1, fax: 2310 32 10 90, e-mail: info@afoisamara.gr, polief96@otenet.gr, www.afoisamara.gr

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 89


Συµβουλές Αγορών

SANITEC A.B.E.E.: Κομψά «μοντέλα» για μπάνια με στυλ Η SANITEC ABEE, με ηγετική παρουσία στον χώρο της κατασκευής ειδών υγιεινής στη Βόρεια Ελλάδα και εντυπωσιακές πωλήσεις στο εξωτερικό, κατασκεύασε και παρουσιάζει τη νέα της σειρά νιπτήρων μπάνιου τύπου Monoblog, ειδικά σχεδιασμένοι για ξενοδοχειακές μονάδες. Τα μοντέλα της σειράς διακρίνονται για τη στιβαρή τους κατασκευή, την αντοχή τους στην πολυχρησία και τις μοντέρνες-λιτές γραμμές τους. Το κάθε μοντέλο έχει σχεδιαστεί σε ένα αρχικό μέγιστο μήκος, το οποίο μπορεί να κοπεί σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε μπάνιου. Η τοποθέτησή των νιπτήρων είναι απλή και γρήγορη και συνοδεύεται από το σετ της αποχέτευσής του. Ο κάθε νιπτήρας παράγεται ξεχωριστά και κόβεται στη μοναδική διάσταση που ταιριάζει ειδικά στον κάθε χώρο. Κατά την ανάθεση της παραγγελίας, δίνεται η ακριβής διάσταση μήκους (για το κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου) και όποιες άλλες ιδιαιτερότητες μπορεί να υπάρξουν (φάλτσα & μετώπες κάλυψης, κ.λπ.). Οι νιπτήρες παράγονται σε πλειάδα μοντέρνων χρωμάτων, όπως λευκό, διάφορες αποχρώσεις γρανίτη & μεταλλικά ορυκτά χρώματα, τα οποία μένουν αμετάβλητα στον χρόνο. Η παραγωγή της βιομηχανίας είναι σε πλήρη εναρμόνιση κατά ISO-9001:2008 περί διασφάλισης ποιότητας παραγωγής, πιστοποιημένη από τον Οργανισμό TÜV-CERT στη Γερμανία. Η SANITEC ABEE, κατασκευάζει, επιπλέον, και διαθέτει στην εγχώρια αγορά μπανιέρες, ντουζιέρες, υδρομασάζ, καμπίνες, κ.ά.. Για περισσότερες πληροφορίες: SANITEC A.B.E.E., τηλ. 2310 57 49 00, Fax 2310 57 48 00, e-mail: sanitec@sanitec.gr & sales@sanitec.gr, www.sanitec.gr

∆ΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

∆IANEMETAI ∆ΩPEAN ΣTA MEΛH TOY ΞENO∆OXEIAKOY EΠIMEΛHTHPIOY

AN AI ∆ΩPE TOY EMET ∆IAN MEΛH IAKOY ΣTA ∆OXE Y ΞENO EΛHTHPIO EΠIM

ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ∆ΕΛΤΑ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 8 & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - 144 51 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΠ MH MHNIA Α ΣΙΓΜ NIA MHNIAIO OIKONOMIKO KAI EΠIXEIPHMATIKO ΠEPIO∆IKO - TEYXOΣ -163 - IO ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010- 6,00 - 6,00€€ MHNIAIOTOYPIΣTIKO TOYPIΣTIKO OIKONOMIKO ΠEPIO∆IKO TEYXOΣ 209 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Α ∆ΕΛ € EΠIXEIPHMATIKO IOTOY 0KAI TOPIΣ ΤΑ Α.Ε. YPITIK ∆IAN 4 - 6,0 ΣΗΤ EMET ΣTIO ΕΙΑΣ Σ 201 KO ΣTA AI ∆ΩPE OIKOIK 8& ONOM ΞENO MEΛH ΜΕΣ Έρευνα ΟΥ ΣΤΟ TOY AN ONIKO ΟΛΟ EΠIM ∆OXEIAKO OM ΓΓΙΟ EΛHT Σ - ΑΥΓ KAI IKO Υ - 144 HPIO Y ΛΙΟ EΠI Α KAXEI Y 51 ΜΕΤ - ΙΟΥ I EΠI ΩΜ PHM ΣΗ 206 ΑΜΟ XEI ΡΦΩ ATI ΡΦΩ PH XOΣ KO ΑΜΟ ΑΦΙΕΡ MA ΣΗ ΠEP - TEY TIK 51 ΜΕΤ WTMww2014: Θρίαµβος για την Ελλάδα IO∆ IKO O IKO ΠEP Υ - 144 IO∆ w.c ΓΓΙΟ -IO∆ ΠEP TEY arte ΟΛΟ IKO KO XOΣ ον co. ΜΕΣ ATI «Ολική επαναφορά» για την Αθήνα gr -163 8& ΕΣ TEYου στ μό ΕΙΑΣ ΘΝ XO ΑΥΓΣ όδ XEIPHM ΣΗΤ ρισ ΔΙΕ ΟΥΣ αν EΠI 211ΤΟΣ ΤΑ Α.Ε. λι» KAI ό του FTI: Νέοι προορισµοί για Ελλάδα το 2015 - ΙΑΝ Α ∆ΕΛ - ΣΕΠ «Ρά IKO ΟΥΤΕΜ Α ΣΙΓΜ ωπαϊκ ΑΡ ΙΟΣ ONOM ΚΑΠ ΒΡΙΟΣ ευρ OIK O 201 201 5 0- PIΣTIK 6,0 6,00 0 €€ IO TOY

Συνεδριακός Τουρισµός

Σ

Σ - ΚΩ

ΡΟΔΟ

MH

NIA

Ναι, επιθυµώ να εγγραφώ συνδροµητής στο περιοδικό

ΓΙΑ

ΝΝ Σ Υ ΗΣ ΧΑΤΖ ΝΕ Ν Τ ΗΛ ΑΖ ΑΡ ΕΥ Ξ Η ΟΥ

Μιχ Αλ ΗΣ ΒΑΜιΕ∆Ακ ΗΣ Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η

Σ Γ Ο ΟΣ Ω Ρ ΡΚ Γ Ι ΗΜΑ ΤΖ ΧΑ

Σ Ν Η ΗΣ Τ Ω ΑΚ Α Ν ΠΟΥΡ Μ ΚΑ

ΓΙΩ ΣΥ ΡΓΟ ΝΕ Σ ΝΤ Τ ΕΥ ΣΑΚ ΝΗ ΞΗ ΙΡ ΑΝ Nικ . Χο ΟΓΙ ΗΝΑ ΜΗ ΗΣ ΑΛ Μ Α Ν ∆ Ρ Ε Α Σ Α Ν ∆ Ρ Ε«πΑαν∆ Η Συδαλ ΝΑ www.carteco.gr άκης τρ ΚΕΦ ΥΞΗ Σ Υ Ν Ε Ν Τ Ε Υ Ξ Η το Μν Η Ν εύ Α ΓΑ Τουρ ει» τη : “Η HO ΟΛ ΕΝΤΕ RE ισµό” Γαστρ Ν ∆ιεθν ΣΥ ονοµ CA ία µε στον ές: Νέ διεθν ο ρεκό ρ ή Το ΤτΕ υρισµαφίξεων : Τουρ «Εκρηκτι ό το ισµού κή» 2014 στην άνοδ Ελλά ος του δα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΗΤΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Α.Φ.Μ.

ΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΗ

Τ.Κ.

ΤΗΛ.

FAX:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΞΙΑ ΣΥΝ∆ΡΟΜΩΝ

☐ Ετήσια ☐ Eταιριών ☐ Eξωτερικού**

80,00 €

☐ Ετήσια*

40,00 €

100,00 €

☐ Kύπρου

100,00 €

90,00 €

* Φοιτητές - Σπουδαστές ** Για Ευρώπη η επιβάρυνση για ταχυδρομικά τέλη είναι 6€ ανά τεύχος. Για λοιπούς προορισμούς κατά περίπτωση.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ☐ Εσωκλείεται επιταγή: αρ. ........................................................................................................................................................................................ ☐ Απεστάλη επιταγή: αρ. ............................................................................................................................................................................................ ☐ Αποστολή εμβάσματος (ΙΒΑΝ) ALPHA BANK GR 83 0140 1010 10100 2320 0028 23 ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ GR 11 0730 0150 0000 0000 0033 840 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 16 0110 0680 0000 0684 7000 665 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 38 0120 0010 0000 0008 4793 043 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR 78 0432 0570 0004 6040 0305 864 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR 37 0172 0840 0050 8404 3509 613

☐ Αποστείλατε εισπράκτορα (μόνο περιοχή Δήμου Αθηναίων) ☐ Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας: .........................................................................................................................................................................

• Αποστείλατε το δελτίο εγγραφής στο Fax: 210 211 76 77, στο e-mail: sec@ksd.gr. ή στη διεύθυνση: «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 144 51 Μεταµόρφωση

ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

/ 90


Βrochure_3.indd 1

30/4/2015 9:08:42 μμIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.