__MAIN_TEXT__

Page 1

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

& ΑΝΑΠΤΥΞΗ Έντυπη έκδοση του www.ka-business.gr // ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Smart Cities

Άδωνις Γεωργιάδης

Πώς μία πόλη γίνεται SMART;

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κυριάκος Πιερρακάκης Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Οι προκλήσεις & οι προοπτικές των έξυπνων πόλεων

Γεώργιος Γεωργαντάς

ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ka- News

Άνθρωποι που ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

1


2

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

3


Με ένα “κλικ” κάνουμε τις δουλειές μας ….αυτή είναι η έξυπνη πόλη.

To ka-business.gr φέρνει σε πρώτο πλάνο τις SMART CITIES Πώς μία πόλη γίνεται smart; Ποιά τεχνολογία πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι έξυπνοι πολίτες σε μία smart κοινωνία; Τι ρόλο παίζουν οι υποδομές και οι ενέργειες στην ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων; Ποιά είναι η smart διατροφή και τα έξυπνα αγροτικά προϊόντα σήμερα; Μπορούν οι smart cities να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού;

EDITORIAL Ραλλιώ Λεπίδου Δημοσιογράφος–Δημιουργός του www.ka-business.gr

Το ΚΑ στα αρχαία αιγυπτιακά σημαίνει ψυχή! Κι εμείς συνεχίζουμε γιατί το κάνουμε με την ψυχή μας!

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνουμε επίσπευσε κατά πολύ την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών που διευκολύνουν τη ζωή μας. Οι δήμοι εφάρμοσαν τεχνολογίες σε χρόνορεκόρ, για να εξυπηρετήσουν τους δημότες τους, οι επιχειρηματίες προσαρμόστηκαν σε δουλειές από απόσταση και οι εργαζόμενοι έμαθαν να δουλεύουν από τα σπίτια τους. Φάνηκε πως εν μέρει τα κατάφεραν όλοι. Η ψηφιακή κοινωνία σίγουρα τα άλλαξε όλα. Οι έξυπνες πόλεις είναι γεγονός. Βέβαια τον πρώτο λόγο σε αυτή την κοινωνία το έχουν οι τεχνολογίες, οι πολίτες όμως κατάφεραν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες προς όφελος μιας ποιοτικής ζωής; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνουν υπουργοί, τοπικοί άρχοντες, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Πρόκειται για την έντυπη έκδοση του ka-business.gr που διοργάνωσε το 15ο Διαδικτυακό Πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη με θέμα “smart cities: η πρόκληση του μέλλοντος”.

4

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κάνουμε focus στις καλές ειδήσεις, γιατί η προβολή των καλών ειδήσεων θα φέρει την επόμενη ημέρα … που μας αξίζει!


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

5


index ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

03_ EDITORAL // Ραλλιώ Λεπίδου, Δημιουργός www.ka-business.gr - Εκδότρια 06_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης / Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων “Ασπάζομαι πλήρως το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατραπεί η Ελλάδα από θεατής των εξελίξεων σε διαμορφωτή τους.”

16_ ΑΡΘΡΟ // Βούλα Πατουλίδου / Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης ‘‘Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μία έξυπνη πόλη’’

08_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Κυριάκος Πιερρακάκης / Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης “Το επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά, αντίθετα, έχει αυξηθεί – ως αποτέλεσμα και του rebranding της Ελλάδας ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης.”

SMART BUSINESS 18_ ΑΡΘΡΟ // Δρ. Φώτη Κ. Λιοτόπουλου Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, με M.Sc. και Ph.D. από το Παν. του Wisconsin-Madison. Κοινωνικά ευαίσθητη “Έξυπνη Κινητικότητα”

SMART CITIES

20_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Στρατής Καλογρίδης / Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Δημόσιου & των Προϊόντων λογισμικού της εταιρείας Uni Systems SMSA, μέλος του Ομίλου Quest. «Η ανάκαμψη της Οικονομίας, μετά την πανδημία, προβλέπεται να είναι εντυπωσιακή και θα είναι ψηφιακη»

10_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Γεώργιος Γεωργαντάς / Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών “Το 20% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα χώρας’’ 12_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Κωνσταντίνος Ζέρβας / Δήμαρχος Θεσσαλονίκης “Εάν η Θεσσαλονίκη στο τέλος αυτού του ταξιδιού μπορέσει και ενσωματώσει smart λύσεις τότε θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια πάρα πολλές πόλεις του κόσμου.”’ 14_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη “Πράσινη ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την πράσινη σκέψη του καθενός από εμάς.”

21_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Νίκος Ευθυμιάδης / Πρόεδρος & CEO Thess INTEC A.E. “Σε βάθος μιας 20ετιας (ίσως και 10ετιας) υπολογίζεται ότι το Thess INTEC θα απασχολήσει περίπου 7.000 άτομα υψηλής κατάρτισης με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα για την Χώρα, πάνω από 10 δις ευρώ» 22_ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ // Γιώργος Τσαπρούνης / Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, WIND Ελλάς «Το επενδυτικό μας πλάνο ξεπερνά τα €100 εκατ. ετησίως σε δίκτυα νέας γενιάς και νέες τεχνολογίες» 24_ ΑΡΘΡΟ // Δημήτριου Βουδρισλή CO 3DS “Γιατί οι συνθήκες της εποχής αποτελούν τεράστια ευκαιρία για να αναδειχθεί μια smart επιχείρηση;”

SMART ENERGY

26_ ΑΡΘΡΟ // Κωνσταντίνου Αρβανίτη / Business Development Manager WATT AND VOLT S.A. “H WATT+VOLT συντονιστής στο Ευρωπαϊκό Έργο H2020 PRECEPT.” 28_ ΑΡΘΡΟ // FoodOxys / “Το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης AFQ εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο”

30 - 34_ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 15ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

BUSINESS & SOCIAL RESPONSIBILITY 36_ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ // ΣΥΚΙΑΝΑΚΗΣ / MENARINI HELLAS WIND Ελλάς Smile Cosmetics SA 37_ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ // Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης / Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. “Η Κοινωνική Ευθύνη ως θεμελιώδης εταιρική αξία – προσφέρω …αλλιώς στην Κοινωνία” Όμιλος ΙSOMAT A.B.E.E Δ.

38_ ka-NEWS

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ

40_ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του ka-business.gr

...Αυτές είναι μερικές ΜΟΝΟ από τις ειδήσεις του www.ka-business.gr που στόχο έχει να αναδείξει τους ανθρώπους που καινοτομούν, επιχειρούν και επιμένουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ! Εκδότρια περιοδικού ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ και Δημιουργός του www.ka-business.gr: Ραλλιώ Λεπίδου Φιλολογική επιμέλεια: Χρήστος Μητσόπουλος // Δημιουργικό - Εκτύπωση: Technograf Stou // Φωτογράφος Πάνος Kονιός // Νομικός Σύμβουλος: Στέλλα Βαλάνη. Επικοινωνία με το εμπορικό τμήμα: info@ka-business.gr   Γραφεία: Λεωφόρος Νίκης 3 Θεσσαλονίκη, ΤΚ54624, Τηλ.2310 220 843, Φαξ: 2310 220 963. email: info@ka-business.gr   Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του περιοδικού εκφράζουν πάντα την άποψη του κάθε συνεργάτη και αρθρογράφου και σε καμία περίπτωση της επιχείρησης και του εκδότη.

6

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

7


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Συνέντευξη / Ραλλιώ Λεπίδου Ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη η είδηση της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα και μάλιστα σε μία εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Τι σημαίνει αυτή η επένδυση για τη ζωή μας και φυσικά πως μεταφράζεται σε θέσεις εργασίας; Αν κάναμε αυτή τη συνέντευξη πριν μερικούς μήνες και σας έλεγα ότι θα έλθουν στην Ελλάδα επενδύσεις από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco, η Digital Realty και η Volkswagen δύσκολα θα με πιστεύατε – όχι μόνο εσείς, αλλά και οποιοσδήποτε. Κι όμως αυτές οι επενδύσεις είναι ήδη πράξη, δεν πρόκειται για σχέδια. Αποτελούν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Κι είναι μόνο η αρχή καθώς έπονται κι άλλες. Γι’ αυτό θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε «game changers». Διότι αλλάζουν τα δεδομένα. Τοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας εποχής, στην πρωτοπορία της νέας τεχνολογικής επανάστασης. Πρόκειται για επενδύσεις με βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία αλλά και την απασχόληση μέσω της δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Παράλληλα, λειτουργούν από μόνες τους ως μαγνήτης και νέων τέτοιων επενδύσεων καθώς ισχύει ο κανόνας του «έξυπνου χρήματος». Δηλαδή, όπου επενδύουν εταιρείες τέτοιου μεγέθους, ακολουθούν κι άλλες με το σκεπτικό ότι για να επενδύουν οι 8

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

μεγάλοι έχουν εντοπίσει ευκαιρίες, τις οποίες είναι επόμενο κι άλλοι να σπεύδουν να αξιοποιήσουν. Όσον αφορά ειδικότερα στην επένδυση της Microsoft, εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στα τρία data centers της εταιρείας στην Αττική (το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων υπερβαίνει το 1 δις ευρώ), τα οφέλη πρόκειται να είναι ευρύτερα καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει 100.000 έλληνες, ενώ θα στηρίξει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώστε ότι όλες αυτές οι επενδύσεις συμβάλλουν στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας που έχει υπολογιστεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα μιας χώρας κατά 20-25% και άρα, τις θέσεις εργασίας και φυσικά το εθνικό εισόδημα. Η ανάπτυξη δεν είναι μία αφηρημένη λέξη. Είναι ένα σύνολο ενεργειών και συνεργασιών. Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως θα την ξεπεράσουμε και θα μπούμε σε ανοδική τροχιά ανάπτυξης; Έτσι ακριβώς. Η ανάπτυξη είναι μετρήσιμο μέγεθος. Είναι θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, θετικό κλίμα και ψυχολογία στην οικονομία. Και πάνω απ’ όλα δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές με θετικό αποτύπωμα στην επιχειρηματικότητα και τις

επενδύσεις. Θυμίζω ότι στην αρχή του 2020, πριν η Ευρώπη και η χώρα μας συναντηθούν με τον Covid, όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υπερέβαινε το 3%. Με άλλα λόγια, θα ήταν μεγαλύτερος και απ’ αυτόν που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, ο τουρισμός όδευε για νέο ρεκόρ, οι δείκτες της οικονομίας ήταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αναφέρω απολύτως ενδεικτικά ότι στο 4ο τρίμηνο του 2019 ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων κινούνταν με την επίδοση – ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, 14,4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Προφανώς, η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω - όχι μόνο στην Ελλάδα, σ’ όλο τον πλανήτη. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε – τηρουμένων των αναλογιών – ανθεκτική, διαψεύδοντας τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για ύφεση της τάξης του 20-25%. Αναμφίβολα, η ύφεση είναι μεγάλη – πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; -, ωστόσο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μόλις η πανδημία ελεγχθεί και ο πλανήτης αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρή. Το επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά, αντίθετα, έχει αυξηθεί – ως αποτέλεσμα και του rebranding της Ελλάδας ως χώρας


Το επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά, αντίθετα, έχει αυξηθεί – ως αποτέλεσμα και του rebranding της Ελλάδας ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης.

σοβαρής και αξιόπιστης. Εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό τίθενται μετά από χρόνια σε τροχιά υλοποίησης. Παγκόσμιοι κολοσσοί – το εξηγήσαμε ήδη – επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις. Τα επιτόκια της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι σε ιστορικά χαμηλά. Στις αποκρατικοποιήσεις το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώνεται συνεχώς καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης αποδίδουν – το αναγνωρίζει η αγορά, το επιβεβαιώνουν οι θεσμοί στις εκθέσεις τους. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2021 είναι εύγλωττη: ανάπτυξη 4,8% με αύξηση επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) 23,2%. Η αλήθεια είναι πως πολύς λόγος γίνεται για το μεγάλο εγχείρημα του Thess Intec στη Θεσσαλονίκη. Πέρσι το ανακοίνωσε η κυβέρνηση, φέτος υποστηρίζει πως τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Θα θέλατε να μας πείτε που βρισκόμαστε; Πού στοχεύετε; Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ThessINTEC στην 84η ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2019, γίνονται πράξη μία προς μία. Παρά τις αντιξοότητες λόγω Covid και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρότζεκτ, το ThessINTEC προχωρά με ταχείς ρυθμούς και θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ δημόσια τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της νεοσυσταθείσας “Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου THESS INTEC AE”, (ΕΑΝΕΠ ThessINTEC AE) κ. Νίκο Ευθυμιάδη για τις εργώδεις προσπάθειές του. Την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκε και το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο με την τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή και με την οποία παραχωρήθηκε πλέον η έκταση 760 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού και στην οποία

θα γίνει το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς. Γιατί, όμως, λέμε ότι αυτό το πολυσύνθετο πρότζεκτ είναι σημαντικό; Για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι το ισχυρό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα όπως αποτυπώνεται στο ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την ΕΑΝΕΠ Thess INTEC (το 58% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας, θυμίζω, ανήκει σε ιδιώτες) περισσότερες από 70 πολύ σημαντικές και καινοτομικές επιχειρήσεις, κυρίως από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, καθώς επίσης ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα. Στόχος της ΕΑΝΕΠ είναι να προσελκύσει και άλλες άμεσες ξένες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, 15 επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόθεσης δωρεάς. Ο δεύτερος είναι ότι η διαφοροποίηση από άλλα Τεχνολογικά Πάρκα έγκειται στην επένδυση σε «Mega Projects», σε εστιασμένες περιοχές ερευνητικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος όπως τα προηγμένα υλικά και οι διεργασίες παραγωγής, τα εύκαμπτα οργανικά νανοϋλικά, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προσομειώσεις, η «καθαρή» ενέργεια, τα Logistics και οι μεταφορές του μέλλοντος. Είναι τομείς που συγκεντρώνουν ερευνητικό και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον ταυτόχρονα γι’ αυτό δημιουργούν μηχανισμούς για συνέργειες μεταξύ ακαδημαϊκών, Hi-Tech επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας μέσω ενός σύγχρονου Τεχνολογικού Πάρκου με ένα φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο τρόπο. Αυτό μας γεμίζει ρεαλιστική αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας. Τι έχει να περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος το 2021 από την κυβέρνηση σας; Την Κυβέρνηση, σταθερά και αποφασιστικά, στο πλευρό του. Όπως μέχρι τώρα, από τον Ιούλιο του 2019. Με καινούργια μέτρα στήριξης για

όσο διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να περάσουμε όλοι μαζί τον κάβο. Αλλά και με νέες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αισθητή βελτίωση του οποίου αναδεικνύουν ιδιαίτερα οι θεσμοί στην 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα. Επιπρόσθετα, με την ουσιαστική διευκόλυνση των επενδύσεων τόσο σε επίπεδο επιτάχυνσης – απλοποίησης όσο και μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο πρόκειται να διατεθεί το ποσό των 12,7 δις ευρώ προκειμένου να μοχλευθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα μυθώδες ποσό, μια ιστορική ευκαιρία να εδραιώσουμε το επιχειρείν και την οικονομία στην Ελλάδα σε νέες βάσεις για τις επόμενες 10ετίες. Με νέα έργα ΣΔΙΤ και νέες αποκρατικοποιήσεις για να κινήσουμε ακόμη δυναμικότερα την οικονομία. Και φυσικά με την δρομολογημένη ήδη μείωση φόρων και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τη «φορολογική σφήνα» στις επιχειρήσεις και την εργασία κάνοντας ελκυστικότερη τη χώρα μας για επενδύσεις.

‘‘Η εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2021 είναι εύγλωττη: ανάπτυξη 4,8% με αύξηση επενδύσεων 23,2%’’ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

9


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

Ασπάζομαι πλήρως το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατραπεί η Ελλάδα από θεατής των εξελίξεων σε διαμορφωτή τους. Κυριάκος Πιερρακάκης Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Συνέντευξη / Ραλλιώ Λεπίδου

H αλήθεια είναι κ. Υπουργέ πως ο κορωνοϊός ανέδειξε τις έξυπνες πόλεις πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμασταν. Όλα πλέον γίνονται με ένα κλικ. Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα ανταπόκριση του δημόσιου τομέα; Μπορούμε να έχουμε έναν απολογισμό από το έργο που προσέφερε;

πρέπει να κάνουμε για να βρεθούμε σε ικανοποιητικό σημείο. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί ψηφιακά δύο εκατομμύρια έγγραφα σε αυτό το διάστημα δείχνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια του κράτους να λειτουργήσει ως ένα και εμπιστεύονται τις νέες ψηφιακές δυνατότητες που τους παρέχονται.

Είναι αλήθεια ότι σε αυτούς τους επτά και πλέον μήνες που η χώρα διαχειρίζεται την πανδημία, το δημόσιο έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα σε αυτό το διάστημα δόθηκε η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών που μέχρι πρότινος γίνονταν υποχρεωτικά σε γκισέ με αυτοπρόσωπη παρουσία. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, όλες αυτές οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού, αλλά επιταχύνθηκε κατά λίγους μήνες η λειτουργία τους λόγω της εμφάνισής του. Αυτονόητα δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που

Οι διεθνείς προκλήσεις και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η ψήφιση του Νόμου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση πόσο θα αλλάξει τον Δημόσιο και Επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας; Θα μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί;

10

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η πρόσφατη πολιτική εμπειρία της χώρας έχει δείξει ότι τα προβλήματα δεν διορθώνονται «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Παρ’ όλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο νόμος αυτός – που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία επί της αρχής – θα αποτελέσει ένα σημαντικό στάδιο της συνολικής μας πολιτικής γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Γιατί το πιστεύουμε αυτό: αρχικά, διότι εισάγει εργαλεία απαραίτητα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή – προσωπικός αριθμός, ηλεκτρονικά έγγραφα, ηλεκτρονικές υπογραφές είναι μόνο κάποια από αυτά. Έπειτα, διότι ενσωματώνει δύο ενωσιακές οδηγίες που είναι κομβικές για το μέλλον: μία για τα ανοιχτά δεδομένα και μία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Και τέλος διότι ενοποιεί σε ένα κείμενο τα κυριότερα νομοθετήματα σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Για να είναι ανταγωνιστικό το ελλνικό κράτος, πρέπει να λειτουργεί ως ένα και να ρυθμίζει όσα έρχονται. Και, από τη στιγμή που αυτός ο νόμος υπηρετεί αυτές τις δύο προδιαγραφές, πιστεύω ότι όντως θα συμβάλει στην πραγματοποίηση του σχεδιασμού μας. Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα μετά την 4η Βιομηχανική Επανάσταση; Αυτό είναι δύσκολο να το προσδιορίσουμε με ακρίβεια. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ακόμα στην αρχή της, χωρίς να μπορούμε να προ-


βλέψουμε επακριβώς ούτε πώς θα εξελιχθεί, ούτε τι δεδομένα θα δημιουργήσει. Σε ό,τι με αφορά, ασπάζομαι πλήρως το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατραπεί η Ελλάδα από θεατής των εξελίξεων σε διαμορφωτή τους. Έτσι, λοιπόν, για τον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού θέλω η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος, να υλοποιεί καινοτόμες ιδέες και να μην τρέχει να προλάβει το τρένο την τελευταία στιγμή. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Και το πιστεύω διότι έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό και σταδιακά δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε αυτοί οι άνθρωποι να διαπρέψουν εδώ, στην πατρίδα τους, και να προσελκύσουν και άλλα μυαλά να δουλέψουν στην Ελλάδα. Η Επένδυση της Microsoft στη χώρα μας έρχεται σε μία περίοδο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Τι θα αλλάξει στη ζωή μας; Αυτό το οποίο σταδιακά αλλάζει είναι

εκείνο που ανέφερα στο τέλος της προηγούμενής μου απάντησης: ότι δηλαδή ανοίγονται ευκαιρίες εργασίας για ανθρώπους με ανεπτυγμένες ψηφιακές γνώσεις. Η επένδυση της Microsoft σημαίνει καλές θέσεις εργασίας και αυτό είναι από μόνο του καλό. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο: προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός «οικοσυστήματος» επενδύσεων γύρω από αυτή την επένδυση, το οποίο θα μεταφραστεί σε ακόμα περισσότερες καλές θέσεις εργασίας. Τέτοιου μεγέθους επενδύσεις δείχνουν και κάτι τελευταίο – και, ίσως, πιο σημαντικό από όλα: ότι η χώρα γυρίζει σελίδα σε όλους τους τομείς. Διότι επιχειρήσεις όπως η Microsoft επιλέγουν να εγκατασταθούν σε μια χώρα αφού πρώτα εξετάσουν όλα τα δεδομένα. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για ψηφιακή στρατηγική, αλλά για κράτος δικαίου, προοπτικές ανάπτυξης, πολιτική σταθερότητα. Η Κυβέρνηση κάνει καθημερινά μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά προόδου και τέτοιες επενδύσεις δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

‘‘η χώρα γυρίζει σελίδα σε όλους τους τομείς. Διότι επιχειρήσεις όπως η Microsoft επιλέγουν να εγκατασταθούν σε μια χώρα αφού πρώτα εξετάσουν όλα τα δεδομένα.’’

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

11


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

Γεώργιος Γεωργαντάς Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών Συνέντευξη / Ραλλιώ Λεπίδου

κ. Γεωργαντά, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που ζούμε επίσπευσε τη χρήση της τεχνολογίας. Με ένα «κλικ» από απόσταση έπρεπε να λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας. Πόσο εύκολο ήταν αυτό για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει κυρίως να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους το Δημόσιο αντιλαμβάνεται και απαντά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει. Oι ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είναι ενδεικτικές μιας νέας νοοτροπίας και πολιτικής πρακτικής. Λόγω της νέας συνθήκης που δημιουργήθηκε, επισπεύσαμε τον προγραμματισμό μας και δώσαμε στους πολίτες τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν πολλές από τις υποθέσεις τους με το Δημόσιο ψηφιακά, αποφεύγοντας περιττές ουρές, γραφειοκρατικά εμπόδια και εξοικονομώντας χρόνο. Ξέρετε, κυρία Λεπίδου, σε συγκυρίες όπως αυτή της πανδημίας, ο χρόνος πυκνώνει και μαζί του πυκνώνει και η ανάγκη αποτελεσματικής ανταπόκρισης του κράτους στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται. Η υγειονομική κρίση δεν έφερε τις μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά έχει ακουστεί. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τις επίσπευσε. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης, καλούμενο να συμβάλει στην ανάσχεση της νόσου και στη διευκόλυνση της ζωής των συμπολι12

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

τών μας μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η υγεία τους δεν θα υποστεί πλήγμα. Και νομίζω τα καταφέραμε καλά. Ο στρατηγικός στόχος των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ήταν από την αρχή η ενδυνάμωση των πολιτών μέσω των αστείρευτων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Δεν ήταν εύκολο, αλλά νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά.

ιδιαίτερα από συμπολίτες μας που για οποιοδήποτε λόγο δυσκολεύονται να μεταβούν στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι πολίτες κατανοούν ότι το κράτος αποκτά λειτουργικότητα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η ψηφιακή έκδοση άνω των δύο εκατομμυρίων εγγράφων αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι υπηρεσίες του gov.gr έχουν πια παγιωθεί ως καθημερινότητα.

Οι πολίτες τα κατάφεραν; Πώς ανταποκρίθηκαν στα νέα δεδομένα;

Θα αντέξουν, κύριε Γεωργαντά, τα δίκτυα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Ο στρατηγικός στόχος των μεταρρυθμίσεων που σχεδίασε και προώθησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν από την αρχή η ενδυνάμωση των πολιτών μέσω των αστείρευτων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Οι υπηρεσίες που εισαγάγαμε ήταν δομημένες με τρόπο απλό και λειτουργικό, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από συμπολίτες μας χωρίς ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Νομίζω, λοιπόν, οι πολίτες ήταν εξαρχής έτοιμοι να ανταποκριθούν και να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία. Ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού αριθμού των ιατροφαρμακευτικών συνταγογραφήσεων πραγματοποιείται πια άυλα ενώ έχουν διεκπεραιωθεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις, ηλεκτρονικά. Παράλληλα, η νέα υπηρεσία ψηφιακής ξυπηρέτησης από τα ΚΕΠ myKEPlive έχει ήδη αγκαλιαστεί από τον κόσμο και

Λόγω των περιορισμών που έχει επιφέρει η πανδημία η πλειοψηφία των πολιτών επικοινωνεί, εργάζεται, ψυχαγωγείται και πραγματοποιηθεί την εκπαίδευσή του σχεδόν αποκλειστικά μέσω της τεχνολογίας. Το Υπουργείο μας είναι σε συντονισμό με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των δικτύων και η ομαλή παροχή κάθε είδους υπηρεσιών. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από την υπευθυνότητα των πολιτών. Κάθε ένας από εμάς οφείλει, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να χρησιμοποιεί τα δίκτυα ορθολογικά, για να αποφευχθεί τυχόν υπερφόρτωση. Καλώ όλους να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να διαβάσουν τις οδηγίες που έχουμε εκδόσει για την υπεύθυνη χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών. Η τήρηση αυτών των απλών κανόνων είναι κομβική ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε όλες τις προσφερόμε-


Το 20% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα χώρας

νες υπηρεσίες, χωρίς προβλήματα. Σας έχω ακούσει να λέτε πως ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φιλοδοξεί, να δημιουργήσει ένα κράτος ευέλικτο, που θα αποτελεί επιταχυντή και όχι πια εμπόδιο. Θα θέλατε να μας πείτε πώς θα αλλάξει τη ζωή μας ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Ο Νόμος για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση θέτει τις απαραίτητες θεσμικές βάσεις για την περαιτέρω μετάβαση του Ελληνικού Κράτους στη νέα ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που θωρακίζει διοικητικά το Δημόσιο προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, πλήττοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας την ποιότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη. Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον Κώδικα είναι και η θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου, το οποίο αφορά όλες τις φυσικές ή ψηφιακές διοικητικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Στο Μητρώο αυτό καταγράφονται, αποτυπώνονται και μοντελοποιούνται όλες οι ψηφιακές ή φυσικές διοικητικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία τους, ενώ σε κάθε διαδικασία του Μητρώου αποδίδεται μοναδικός κωδικός αριθμός. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πολίτης, γνωρίζοντας τον κωδικό που αντιστοιχεί στη διαδικασία που απαιτείται για την εκάστοτε συναλλαγή του με το Δημό-

σιο, θα ξέρει εξαρχής τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, και την υπηρεσία που πρέπει να τα καταθέσει και τη ροή που πρέπει να ακολουθηθεί. Έτσι, θα διεκπεραιώνει την υπόθεση του χωρίς να ταλαιπωρείται ψάχνοντας συνεχώς τι πρέπει να κάνει και χωρίς να αντιμετωπίζει διαφορετική ερμηνεία από μια υπηρεσία σε μια άλλη ή ακόμη και από έναν υπάλληλο σε έναν άλλον. Φυσικά, όλα τα στοιχεία του μητρώου θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες διαδικτυακά και μέσω του gov.gr Έχετε μιλήσει πολλές φορές για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ΚΕΠ. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Τα ΚΕΠ είναι όντως ένας από τους πιο καταξιωμένους στη συνείδηση του πολίτη, θεσμούς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, προκειμένου αυτός ο θεσμός να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και τη νέα καθημερινότητα που διαμορφώνεται για τους πολίτες, οφείλει να εξελιχθεί. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουμε προχωρήσει ήδη σε αρκετές μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με τελευταία την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης myKEPlive. Τώρα, δρομολογούμε πια τη συνολική αναβάθμιση της ψηφιακής, οργανωτικής, λειτουργικής και αισθητικής ταυτότητας των ΚΕΠ. Έπειτα από συσκέψεις, υπογράψαμε με την Κοινωνία της Πληροφορίας, προγραμματική συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας

και της αισθητικής των ΚΕΠ, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και να ανταποκρίνεται καλύτερα ο θεσμός στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εποχής μας. Όσον αφορά την πανδημία, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση ήταν φυσικά η υπηρεσία myKEPlive, η οποία διευκολύνει σημαντικά όσους συμπολίτες μας για οποιονδήποτε λόγο δυσκολεύονται να μεταβούν φυσικά στα ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ που εξυπηρετούν τους πολίτες με βιντεοκλήσεις ανέρχονται πλέον σε 133 και οι Δήμοι στους οποίους υπάγονται σε 96.

‘‘Η ψηφιακή έκδοση άνω των δύο εκατομμυρίων εγγράφων αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι οι υπηρεσίες του gov.gr έχουν πια παγιωθεί ως καθημερινότητα.’’ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

13


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

Κωνσταντίνος Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη / Ραλλιώ Λεπίδου

κ. Ζέρβα, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Θεσσαλονίκη είναι μία smart πόλη; Πώς ερμηνεύετε εσείς την έξυπνη πόλη; Έχουν γίνει κάποια βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, όμως θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε πως αυτή τη στιγμή η πόλη είναι smart. Απαιτούνται ακόμη πολλές ενέργειες, όπως ενσωμάτωση πολλών εφαρμογών στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, διασύνδεση αυτών των δυνατοτήτων, χρήση και αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών και διάχυση των ωφελειών σε όλο το πεδίο. Η «έξυπνη πόλη» είναι ένα ώριμο project για την εξέλιξη των πόλεων παγκοσμίως. Ορισμοί του τι συνιστά «smart» υπάρχουν πολλοί – στον πυρήνα τους είναι η χρήση τεχνολογίας και πληροφορικής σε μία πληθώρα τομέων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Έχει τη δυναμική και τη γνώση ο Δήμος Θεσσαλονίκης να μετατρέψει την πόλη σε smart και προς αυτή την κατεύθυνση ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε; Ο Δήμος έχει εξαιρετικά στελέχη και υπαλλήλους με γνώση και 14

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

θέληση – ανθρώπους ικανούς που έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη. Αυτό που χρειάζεται και που εμείς κομίζουμε ως νέα διοίκηση είναι η σαφής πολιτική βούληση και η επανιεράρχηση των στόχων. Η μετατροπή, η μετεξέλιξη της πόλης από συμβατική σε smart είναι μία διαδικασία που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, ενασχόληση, πίεση και συμμαχίες. Ήταν υψηλή προτεραιότητα από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διοίκησης και πλέον μπορούμε να ισχυριστούμε ότι διαθέτουμε ώριμο σχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή. Η χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα όπως το Αντώνης Τρίτσης, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας. Η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει – και εκτιμώ ότι θα αποδειχθεί σημαντική στην εξέλιξη των πραγμάτων – είναι η συνεργασία μας με τη CISCO στη δημιουργία του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε 15 μητροπόλεις του κόσμου και το γεγονός πως υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη προϊδεάζει για τα επόμενα. Η αλήθεια είναι πως η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που

βιώνουμε επίσπευσε την εφαρμογή των τεχνολογιών σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων στη χώρα μας. Αυτό πόσο δύσκολο ήταν για τη Θεσσαλονίκη; Εμείς ξεκινήσαμε ανάλογες προσπάθειες προ πανδημίας γιατί το αίτημα για ψηφιοποίηση και πέρασμα σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες ήταν ώριμο από καιρό. Και εδώ μπορώ να σας πω ότι η δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι τεχνική – είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής στοχοθεσίας, σχεδιασμού και χρονοδιαγραμμάτων. Σήμερα μια σειρά δικαιολογητικών, διαδικασιών -ταυτότητα οφειλής, πληρωμές- διεκπεραιώνεται χωρίς τη φυσική παρουσία του πολίτη στο γκισέ, γεγονός που εξοικονομεί πόρους και εργατοώρες, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Είδατε πως και στην κεντρική διοίκηση, στο Κράτος, πράγματα που συζητούνταν για περισσότερο από μία δεκαετία άρχισαν να υλοποιούνται μέσα σε λίγους μήνες. Σίγουρα η πανδημία ως ένας απρόβλεπτος παράγοντας, ως εξωτερικός καταναγκασμός επιτάχυνε τις εξελίξεις όμως αυτό που πρέπει να διδαχθούμε ως κοινωνία


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART CITIES

Εάν η Θεσσαλονίκη στο τέλος αυτού του ταξιδιού μπορέσει και ενσωματώσει smart λύσεις, τότε θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια πάρα πολλές πόλεις του κόσμου. και πολιτικό σύστημα είναι να προχωράμε με τόλμη στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς χωρίς να μας το επιβάλλουν οι περιστάσεις. Οι Δημότες σας εκτιμάτε πως είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία; Το ρωτώ αυτό καθώς υπάρχουν δημότες, όπως του Δήμου Τρικκαίων, που εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο πως τα Τρίκαλα είναι η πρώτη smart πόλη της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη τι γίνεται; Στην περίπτωση μας δε θα έχουμε πιλοτικές εφαρμογές σε μικρή κλίμακα, αλλά πλήρεις και ολοκληρωμένες λύσεις, για τους δημότες μας αλλά και όλο τον πληθυσμό του πολεοδομικού συγκροτήματος που θα διέρχεται από το ιστορικό κέντρο. Είμαι βέβαιος πως οι πολίτες όχι απλά είναι έτοιμοι, αλλά ζητούν οι ίδιοι τη χρήση νέων τεχνολογιών στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση. Όπως προείπα, η κοινωνία είναι έτοιμη από καιρό με συνθήκες ώριμες. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να χαθεί το τρένο της εξέλιξης. Μπορούμε και πρέπει

να επιβιβαστούμε και γιατί όχι να φτάσουμε σταδιακά στις πρώτες του θέσεις. Δεν είναι δύσκολο, δεν απαιτούνται μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Είναι εφικτό. Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για να μεταμορφώσετε τη Θεσσαλονίκη σε μία έξυπνη πόλη; Το στοίχημα επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι προσωπικό αλλά είναι της ίδιας της πόλης. Η μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε smart city είναι μία υπόθεση εφικτή και ρεαλιστική. Μπορεί να επηρεάσει θετικά όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών αλλά να διαμορφώσει ένα συνολικά ελκυστικό πακέτο πλεονεκτημάτων που θα την καταστήσουν πόλο ανάπτυξης, υποδοχέα επενδύσεων – ελληνικών και ξένων, σημαντικό εκπαιδευτικό κόμβο καθώς η συλλογή big data θα τροφοδοτήσει έρευνες, καινοτομία, startups κοκ. Στα πλεονεκτήματα αυτής της προγραμματικής μας δέσμευσης και προσπάθειας είναι πως δεν απαιτούνται πολλά χρήματα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, δεν υπάρχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες – χαρακτηριστικά και

παράμετροι που επιβαρύνουν για παράδειγμα την εξέλιξη των μεγάλων έργων υποδομής. Η εξοικονόμηση πόρων και εργατοωρών για τον Δήμο θα είναι καταλυτική για μια καινούργια καθημερινότητα τόσο για τους δημότες όσο και για τους υπαλλήλους του δήμου.

‘‘Η μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε smart city είναι μία υπόθεση εφικτή και ρεαλιστική’’

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

15


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

Πράσινη ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την πράσινη σκέψη του καθενός από εμάς. Μιχάλης Γεράνης

Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Συνέντευξη / KA

Ένα μεγάλο στοίχημα των smartcities είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Έχετε καταφέρει κ. Γεράνη να βελτιώσετε την όλη διαδικασία, από τη συλλογή και διάθεση ως την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων. Ποιες δράσεις αναπτύξατε για να φτάσετε σε αυτό το σημείο; Ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, προσπαθεί μέσα από διάφορες ενισχυτικές ενέργειες να δράσει σαν καταλύτης για την στήριξη της πράσινης αντίληψης με στόχο την κυκλική οικονομία. Την προσεχή προγραμματική περίοδο ωριμάζουν και υλοποιούνται στην ΠΚΜ σύγχρονα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έργα που έχουν ως στόχο την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή. Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Αποβλήτων που υλοποιείται, προβλέπονται τρεις κεντρικές μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων: • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί υποδειγματικά. • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωράμε για την δημοπράτηση κατασκευής του έργου στην Θέρμη (σε περιοχή μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου) που θα εξυπηρετεί το 36% των απορριμμάτων της Κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης 16

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

και της Π.Ε. Χαλκιδικής. • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα που θα εξυπηρετεί το 64% των απορριμμάτων του Κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης και της Π.Ε. Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και προχωράμε για την δημοπράτηση επίσης της κατασκευής. • Τέλος βάσει του ΠΕΣΔΑ είμαστε εν αναμονή της Κατασκευής των Μονάδων Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) καθώς πολύ σύντομα θα δούμε τους καφέ κάδους στις γειτονιές μας και όπως γνωρίζεται ήδη, στους καφέ κάδους θα τοποθετούμε τα οργανικά απόβλητα από τα από οποία θα παραχθεί κόμποστ λίπασμα. Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων που αφενός προωθεί την κυκλική οικονομία, αφετέρου φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας λύση σε μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται «διαχείριση των απορριμμάτων». Ο στόχος που έχει θέσει η Κεντρική Μακεδονία για τη Διαχείριση των απορριμμάτων είναι να οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή στα παραπάνω τρία εργοστάσια των απορριμμάτων λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα, αφού δίνεται έμφαση σε δημοτικό επίπεδο στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή. Από τα απορρίμματα που θα οδηγηθούν στα εργοστάσια -ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί- θα ανακτηθούν σε μεγάλο ποσοστό compost, ενέργεια και

ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό υπολλείματος να παει στο ΧΥΤΑ. (χώρος υγεινομικής ταφής απορριμμάτων). Όλα αυτά είναι επιτυχία της αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας , που με όραμα , σχέδιο το οποίο περικλείεται στο τρίπτυχο ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αυτά είναι τα ζητούμενα για να προχωρήσει κάθε σχέδιο. Πολύς λόγος γίνεται για την 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων. Ποια είναι αυτή; Έχω πει πολλές φορές ότι οραματίζομαι να προχωρήσουμε στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να βλέπουμε δαίμονες στις τεχνολογίες αλλά υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία. Με απλά λόγια θέλουμε μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα! Μια Περιφέρεια η οποία με την καθημερινή, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των πολιτών της θ’ ανεβάσει δραστικά τα επίπεδα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και θα προωθεί πρακτικές επαναχρησιμοποίησης. Μια κοινωνία χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις για τους πολίτες!» Νοιώθω πραγματικά περήφανος που για ακόμη μία φορά η Κεντρική Μακεδονία, πρωτοπορεί αλλά πρωτίστως συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART CITIES

“Η Κεντρική Μακεδονία δείχνει το δρόμο για την 3η γενιά διαχείρισης απορριμμάτων. Συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτυγχάνοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία”

στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία, αποκλείοντας οποιαδήποτε μελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρόστιμα - τέλη για μη ορθολογική διαχείριση. Η Κεντρική Μακεδονία δείχνει τον δρόμο για την 3η γενιά διαχείρισης απορριμμάτων. Μπορεί ο ΦΟΔΣΑ να εγγυηθεί ότι η διαχείριση στερεών αποβλήτων δεν θα αποτελεί πλέον ακόμα έναν πονοκέφαλο σε μία πόλη αλλά μία ευκαιρία για ανάπτυξη; Ο ΦΟΔΣΑ από τη μέρα που συστάθηκε έχει δώσει δείγματα γραφής και θα τολμήσω να πω έχει δείξει στην πράξη πως η διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι ευκαιρία ανάπτυξης και εδώ θα σας αναφέρω την πρότασή μας που επίσημα πέρασε στον Εθνικό σχεδιασμό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και μιλάω για την Εγνατία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μια πρόταση που θα συνενώνει τις 5 Περιφέρειες ΠΚΜ, ΑΜΘ, ΔΜ, Θεσσαλίας και Ηπείρου. • Η Ελλάδα θα πρέπει να πάει από το 79% κ.β. ταφή στο 10% το 2030. • Το όραμα του ΦΟΔΣΑ ΚΜ είναι σταδιακά να εφαρμόσει πολιτική σχεδόν ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (nearly ZERO WASTE), καταργώντας σχεδόν την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων. • Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκτηση με ενεργειακή αξιοποίηση, μηδενίζοντας σχεδόν την ταφή. • Το οδικό αλλά και σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας επιτρέπει τις συνεργασίες με τις υπόλοιπες Περιφέρειες ώστε να γυρίσουμε οριστικά σε-

λίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Για αυτό λέμε ότι το μέλλον είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Γιατί αυτό διασφαλίζει: • Βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων. • Αποφυγή παράλληλων επενδύσεων. • Υψηλή αποτελεσματικότητα των πολιτικών διαχείρισης. Με δεδομένα τα ήδη υλοποιούμενα και προς υλοποίηση έργα αυτών των περιφερειών, προκύπτει ότι σε ετήσια βάση θα υπάρχει ένα συνολικό υπόλειμμα προς ταφή της τάξης των 450.000 τόνων ανά έτος. Το υπόλειμμα αυτό έχει όγκο της τάξης των 900.000 κυβικών μέτρων ανά έτος και επομένως (με μέσο ύψος δέκα μέτρα στο ΧΥΤΑ) θα απαιτεί 90 στρέμματα γης για απόθεση σε ετήσια βάση ή 1.800 στρέμματα στην εικοσαετία, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικές επεκτάσεις και νέες χωροθετήσεις ΧΥΤΑ κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα. Τα Αναπτυξιακά οφέλη της πρότασης: - Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών. - Παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών. - Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%. - Εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων η σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ. - Δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Έχετε αναπτύξει σπουδαίες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και

ενημέρωσης. Το let’s go Green το βλέπουμε πολύ έντονα στην ατζέντα σας. Θέλετε να μας πείτε στις προτεραιότητες του ΦΟΔΣΑ σε αυτό το μέτωπο ... της πράσινης ανάπτυξης; Πράσινη ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την πράσινη σκέψη του καθενός από εμάς. Σε αυτή την αλλαγή αντίληψης πρότεινα με πρωτοβουλία του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, τα τοπικά ΑΕΙ και επιμελητήρια, αλλά και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως η ISWA, τη δημιουργία ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με έδρα τη Θεσσαλονίκη που θα έχει σαν στόχους: • Να προάγει την κυκλική οικονομία με πρακτικό τρόπο και συγκεκριμένα έργα σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο. • Να προωθήσει την έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων και τις σχετικές επιχειρηματικές λύσεις. • Να προωθήσει την ελληνική τεχνογνωσία και τις ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές αγορές διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σημείο αναφοράς για όλες τις κυβερνήσεις των Βαλκανίων αλλά και να δημιουργήσουμε διεθνή δίκτυα συνεργασιών και χρηματοδοτήσεων για θέματα κυκλικής οικονομίας και έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων. Το Lets Go Green θα πρέπει να είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα όλων μας, γιατί μαζί θα προχωρήσουμε κάνοντας όλη την περιφέρεια μας Green. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

17


ΑΡΘΡΟ / KA-BUSINESS

‘‘Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει μία έξυπνη πόλη’’ Άρθρο της Βούλας Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Πρόεδρος Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις προδιαγραφές να μεταλλαχθεί σε μία “smart city”. Μία έξυπνη πόλη που θα αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του πολίτη και θα ανταποκρίνεται άμεσα. Που θα είναι «φιλική» απέναντι στα άτομα με κινητικά προβλήματα με καινοτόμες παρεμβάσεις στον κυκλοφοριακό ιστό. Μια πόλη που θα μπορεί να «αναπνεύσει» με την δημιουργία «πρασίνου» σε διάφορα κομβικά σημεία αλλά και με την ορθή διαχείριση ρύπων και λυμάτων. Που θα είναι ελκυστική για τον επισκέπτη χρησιμοποιώντας το εξελισσόμενο περιβάλλον της τεχνολογίας όπως κάνει ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ως Smart City ένα μέρος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες καθίστανται πιο αποτελεσματικές με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, προς όφελος των κατοίκων του. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε. που αφορά στην τοπική και αστική ανάπτυξη, η τεχνολογία σε μια «έξυπνη πόλη» αξιοποιείται, ώστε να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, εξυπνότερα δίκτυα μέσων μαζικής μετακίνησης και εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. 18

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των πολιτών. Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που διαχειρίζομαι στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αποδεικνύει την έννοια της μητροπολιτικότητας στην πράξη. Αγκαλιάζει όλους τους δήμους και όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και μπορεί να την μετατρέψει σε μία έξυπνη πόλη. Μία ανεπτυγμένη αστική περιοχή με βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλό επίπεδο ζωής μέσω της βελτίωσης και τολμώ να πω και της αρίστευσης σε πολλαπλούς τομείς όπως την οικονομία, την κινητικότητα, το περιβάλλον και τη διακυβέρνηση. Αυτή η Στρατηγική ξεκίνησε το 2017 και είναι βασισμένη σε τέσσερις άξονες ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ •Υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και προώθηση της καινοτομίας. •Ανάπτυξη και Πιστοποίηση δεξιοτήτων. •Ανάδειξη της πόλης ως τουριστικού προορισμού με βάση τον πολιτισμό. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ •Ανακούφιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης και ενσωμάτωση των μειονεκτουσών ομάδων •Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και παροχή υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών. •Ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ •Βελτίωση της προσαρμοστικότητας στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής •Βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και μικροκλίματος •Ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ •Εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εκσυγχρονισμός της οργάνωσης των τοπικών λειτουργιών •Ενδυνάμωση της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημόσιων Υπηρεσιών Μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ολοκληρωθεί πολλά έργα, κάποια εξελίσσονται και κάποια δρομολογούνται. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η επιτυχής εξέλιξή του, αναδεικνύει τη μητροπολιτικότητα της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, που δεν μπορεί να επιτελέσει ως ρόλο καμιά Αναπτυξιακή Εταιρεία ή Δήμος. Από το συγκεκριμένο σχέδιο αναδείχτηκε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία ανάμεσα στους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ο μητροπολιτικός ρόλος που μπορεί να υπηρετήσει μόνο ένα όργανο, όπως η Αντιπεριφέρεια και οι συμμετοχικές διαδικασίες, με την ανοιχτή διαβούλευση, που μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα. Μ’ αυτή τη στρατηγική θα αναγεννήσουμε την πόλη, διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους κατοίκους της, μετατρέποντας την Θεσσαλονίκη σε μία έξυπνη πόλη.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART CITIES

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

19


ΑΡΘΡΟ / KA-BUSINESS

Κοινωνικά ευαίσθητη “Έξυπνη Κινητικότητα” Άρθρο του Δρ. Φώτη Κ. Λιοτόπουλου

Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής, με M.Sc. και Ph.D. από το Παν. του Wisconsin-Madison, ιδρυτής και διαχειριστής της SBOING, μιας καινοτόμου ΜμΕ, στον τομέα των Μεταφορών. Η SBOING (www.sboing.net) είναι τεχνικός συντονιστής στα Ευρωπαϊκά έργα H2020/TInnGO και H2020/CIVITAS/SUITS.

Η πρόκληση. Οι Μεταφορές είναι ένας τομέας, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους και δυσχέρειες από τους άνδρες, κυρίως λόγω της άνισης πρόσβασής τους σε υποδομές, στην εκπαίδευση, στις ευκαιρίες απασχόλησης και σε παγιωμένες κοινωνικές και πολιτιστικές νόρμες. Μελέτες έχουν δείξει πως τα μοτίβα μετακίνησης ανδρών και γυναικών διαφέρουν και πως η διαφορετική πρόσβαση στις μεταφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας ανισότητας μεταξύ τους. Επιπλέον, οι διακρίσεις των φύλων στις θέσεις εργασίας και οι άνισες πρακτικές στις προσλήψεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από σοβαρές ανισότητες μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να αποτελούν μόνο το 22% των εργαζομένων στις μεταφορές, στην Ευρώπη. Η απάντηση του TInnGO Το TInnGO (www.tinngo.eu) είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ και συμμετέχουν σε αυτό 20 εταίροι από 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Έχει βασικό στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου 20

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

και μηχανισμών για μια βιώσιμη “αλλαγή παιχνιδιού” (game change) στις ευρωπαϊκές Μεταφορές, μέσω μιας μετασχηματιστικής στρατηγικής για μια έξυπνη κινητικότητα που είναι ευαίσθητη στο φύλο και στην ποικιλομορφία (gender & diversitysmartmobility). Το TInnGO σημαίνει “Transport Innovation Gender Observatory”, δηλ. «Παρατηρητήριο Φύλου στην Καινοτομία των Μεταφορών» και εξερευνά τον τομέα των Μεταφορών, όχι μόνο σαν φυσική μετακίνηση ανθρώπων από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά και ως πεδίο ευαισθητοποίησης και δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα αυτόν. Στόχος του επίσης είναι και η καλύτερη κατανόηση των εμποδίων στην πρόσβαση διαφορετικών χρηστών, καθώς και στη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας στον τομέα των Μεταφορών. Βασικό στοιχείο του έργου TInnGO είναι η δημιουργία ενός ενιαίου Παρατηρητηρίου «μιας στάσης» (www.transportgenderobservatory.eu) για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, μελετητές και πολίτες που εμπλέκονται στην «Έξυπνη Κινητικότητα». Το Παρατηρητήριο αυτό ηγείται κεντρικά, συντονίζει και τροφοδοτείται από 10 εθνικούς κόμβους (Hubs) σε ολόκληρη την Ε.Ε. και περιλαμβάνει ένα κέντρο εκμάθησης, πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων κινητικότητας και ανοιχτής καινοτομίας, αποθετήριο

ανοιχτών δεδομένων, καθώς και πολλές μελέτες περιπτώσεων και βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, παρέχει έναν σύνδεσμο για τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση, τη διάδοση των εργαλείων ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και την ανοιχτή καινοτομία. Το TInnGO έχει ιδρύσει και συντηρεί ένα Αποθετήριο Ανοιχτών Δεδομένων (TInnGOOpen Data Repository, T-ODR), που είναι ένα παγκόσμιο αποθετήριο για συλλογές ανοιχτών δεδομένων που σχετίζονται με το φύλο στον τομέα των Μεταφορών.

Το έργο TinnGO έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης με αριθ. 824349.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART BUSINESS

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

21


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

Στρατής Καλογρίδης

«Η ανάκαμψη της Οικονομίας, μετά την πανδημία, προβλέπεται να είναι εντυπωσιακή και θα είναι ψηφιακη»

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Δημόσιου & των Προϊόντων λογισμικού της εταιρείας Uni Systems SMSA, μέλος του Ομίλου Quest. Συνέντευξη / K&A Η Uni Systems είναι μία από τις παλαιότερες εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ολοκληρωτές συστημάτων (system integrators) στη χώρα. Τι ρόλο θα παίξει η εταιρεία σας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και πόσο εφικτός είναι ο μετασχηματισμός αυτός; Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υπολείπεται ψηφιακά και κατατάσσεται 26η μεταξύ των 28 χωρών στον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Υπάρχουν βασικοί λόγοι για τη χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα της Ελλάδος, όπως: Απουσία συνολικού σχεδίου ψηφιακής στρατηγικής που να παρακολουθείται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της κυβερνητικής ιεραρχίας και να μην εγκαταλείπεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Η κρισιμότητα της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή δεν είχε συνειδητοποιηθεί εγκαίρως. Ποτέ δεν δημιουργήθηκαν σταθερές και υπερκομματικές δομές διακυβέρνησης, ώστε το όποιο ψηφιακό σχέδιο να έχει τη συνέχεια που επιβάλλεται. Τα κοινοτικά χρηματοδοτικά πλαίσια αν και χρηματοδότησαν μεγάλο μέρος των έργων ΤΠΕ, εντούτοις σαν κυριότερο στόχο είχαν την απορρόφηση κονδυλίων και όχι την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Κράτους για την παροχή βέλτιστων ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Η έμφαση δεν δινόταν στο επιχειρησιακό αποτέλεσμα και στο ΤΙ ΘΕΛΩ να υλοποιηθεί, αλλά στο ΠΩΣ πρέπει να υλοποιηθεί (μεγάλα και μονολιθικά έργα πληροφορικής (ΟΠΣ)). Η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια 22

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ωρίμανσης ενός έργου στον δημόσιο τομέα που υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 5 χρόνια. Με αυτό το δεδομένο, όταν το έργο παραδίδεται είναι ήδη τεχνολογικά ξεπερασμένο! Η Uni Systems, είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που έχει πραγματικά όλες τις προϋποθέσεις να συμβάλει στην ψηφιακή ωριμότητα της χώρας. Τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων και σύνθετων έργων ΤΠΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τεχνογνωσία, μέγεθος, κεφάλαια, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, κουλτούρα και υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης. Ωστόσο απαιτείται να επιταχυνθούν και να αλλάξουν, όπου χρειάζεται, οι διαδικασίες από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες επιτάχυνσης της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας καθώς και τα απαιτούμενα κεφάλαια; Εάν θέλουμε η Ελλάδα να μην χάσει μια ακόμη φορά το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αυτό που λέμε Industry 4.0, θα πρέπει να καταφέρει να συντονίσει συνιστώσες ώστε να δράσουν με συντονισμένο, γρήγορο και μεθοδικό τρόπο, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τα διαθέσιμα κεφάλαια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, θα ξεπεράσουν τα 10δις από πολλές πηγές, ενδεικτικά ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Α. Τρίτσης. Απαιτείται ως εκ τούτου στοχευμένη εθνική ψηφιακή στρατηγική, στην αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης έργων ΤΠΕ στον δημόσιο τομέα, στην υλοποίηση με μορφές ευέλικτων συμβάσεων όπως είναι οι Συμφωνίες Πλαίσιο (Framework Agreements), στην ανάπτυξη πολυκλαδικών στρατηγικών

που θα συγχρηματοδοτούνται από επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η συγκυρία είναι κατάλληλη για στρατηγικά έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία, που θα κινητοποιούν ιδιωτικούς πόρους ενισχύοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον ποια θα είναι η πορεία, η στρατηγική και οι προοπτικές της Uni Systems; Η ανάκαμψη της Οικονομίας, μετά την πανδημία, προβλέπεται να είναι εντυπωσιακή και θα είναι ψηφιακή. Η Uni Systems διαθέτει τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για να αποτελέσει τον σημαντικότερο συνεργάτη κάθε φορέα του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα για τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, βάσει του τριπτύχου ΈρευναΚαινοτομία-Ανάπτυξη που αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής μας. Επίσης, η εξωστρέφεια καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία μας, αφού σχεδόν ο μισός κύκλος εργασιών προέρχεται από την ευρωπαϊκή αγορά. Πείτε μας δυο λόγια με βάση και το αντικείμενο του 15ου πολυσυνεδρίου μας για την στρατηγική σας στις Εξυπνες πόλεις. Σήμερα, ολοένα και περισσότερο, με επίκεντρο τον πολίτη και τη βέλτιστη μορφή διαβίωσης, επιβάλλεται οι σύγχρονες πόλεις να υιοθετούν τεχνολογικές λύσεις στη βάση των καινοτόμων οικοσυστημάτων, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να γίνονται πιο αποτελεσματικές και πιο “ανοιχτές”. Η Uni Systems πιστεύει ότι προκλήσεις, όπως η μαζική αστική ανάπτυξη, η βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων και η βελτίωση των υπηρεσιών μέσω της καλύτερης διαχείρισης της προσφοράς και της ζήτησης μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία μέσω της υιοθέτησης μιας «ανοικτής» πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως «εγκέφαλος» της πόλης. Η πλατφόρμα City2Live Data Utilization platform for Smart Cities, στην οποία επενδύουμε και προωθούμε, είναι μια «ανοιχτή» πλατφόρμα που μετασχηματίζει ψηφιακά τις σύγχρονες πόλεις μέσω της ολοκληρωμένης χρήσης αστικών δεδομένων (διαχείριση καταστροφών, κινητικότητα, ύδρευση, απορρίμματα, στάθμευση, τουρισμός, μεταφορές, ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.), συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που συλλέγονται μέσω των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) και των πληροφορικών συστημάτων των πόλεων.


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART BUSINESS

“Σε βάθος μιας 20ετίας (ίσως και 10ετίας) υπολογίζεται ότι το Thess INTEC θα απασχολήσει περίπου 7.000 άτομα υψηλής κατάρτισης με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα για την Χώρα, πάνω από 10 δις ευρώ» Νίκος Ευθυμιάδης

Πρόεδρος & CEO Thess INTEC A.E. Πέρσι ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η Δημιουργία του Thess Intec, φέτος έγιναν δηλώσεις ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Θα θέλατε να μας πείτε τους ρυθμούς ανάπτυξής του; Το έργο Thess INTEC είναι από την φύση του φιλόδοξο καθώς αφορά την πρώτη τέτοια υποδομή στην Χώρα μας σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον από 367 παρόμοια Πάρκα Τεχνολογίας που ήδη λειτουργούν με επιτυχία στην Ευρώπη. Είναι, ταυτόχρονα, απόλυτα ρεαλιστικό για 4 βασικούς λόγους: Α. Τα Ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού (εντός αλλά και εκτός της Χώρας), Γεωγραφίας, Κλιματικών συνθηκών και βέβαια, Β. Το μεγάλο «κενό αγοράς» που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα για μια μεγάλη, καλά οργανωμένη έκταση συνεγκατάστασης και συνεργιών καινοτόμων επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σε Διεθνές μάλιστα, μεταξύ τους, επίπεδο. Γ. Το υφιστάμενο ήδη και αναπτυγμένο οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης των 3 μεγάλων Πανεπιστημίων, του ερευνητικού δυναμικού του ΕΚΕΤΑ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης, των καινοτόμων Επιχειρήσεων, της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ και των πολλών Θερμοκοιτίδων για Νεοφυείς επιχειρήσεις που, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μπορούν να δράσουν σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το Thess INTEC. Δ. Η φανερή σήμερα διαπίστωση μεγάλων Πολυεθνικών εταιρειών ότι η Θεσσαλονίκη έχει όλες τις δυνατότητες να αξιοποιήσει τα Ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και

να εξελιχθεί σύντομα σε ένα Διεθνές Κέντρο Νέων Τεχνολογιών. Αυτοί ακριβώς είναι και οι βασικοί λόγοι που οι Ελληνική Πολιτεία υποστήριξε με κάθε τρόπο την διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ταχεία ίδρυση, αδειοδότηση και ανάπτυξη του Thess INTEC σε ένα προνομιακό χώρο του Δημοσίου δίπλα στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Πόσο έχει επηρεάσει η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που ζούμε, τα αρχικά σας πλάνα; Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καθυστερήσεις που έχουν σχέση με την, πράγματι πρωτόγνωρη, υγειονομική κρίση, λόγω και της υποδειγματικής συνεργασίας μας με την Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση. Για τους ίδιους λόγους ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των μελετών και αδειοδοτήσεων στις οποίες επικεντρώνεται η τρέχουσα δραστηριότητα μας. Και η πρόσφατη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο Thess INTEC; Προφανώς και θα μπορούσε! Χωρίς αυτό να υποτιμά την μεγάλη συγκέντρωση ποιοτικών επιχειρήσεων και την ύπαρξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας και στην Αττική. Υπάρχει χώρος για περισσότερες από μια παρόμοιες υποδομές τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η δική μας πρωτοβουλία για το Thess INTEC, έχει μελετηθεί και οργανωθεί σε βάθος και στηρίχθηκε στην ύπαρξη υφιστάμενων ήδη σήμερα συμφωνιών συνεργασίας, ανάμεσα σε 100 περίπου μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα

Συνέντευξη / Κ&Α

που έχουν δηλώσει γραπτά με MOUs (bottom up approach) την βούληση τους να συνεγκατασταθούν στο Διεθνές Κέντρο μας. Κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήρισε το Thess INTEC ως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ της Βόρειας Ελλάδας. Θα θέλατε να μας πείτε πότε εκτιμάτε πως θα ολοκληρωθεί και τι ανθρώπινο δυναμικό θα απασχολήσει; Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ είναι ένα «βαρύ» όνομα, που παραμένει όμως και δικός μας στόχος από την αναπτυξιακή του διάσταση, με καινοτόμο χαρακτήρα. Η πολύτιμη στήριξη που έχουμε από όλους τους Φορείς της Θεσσαλονίκης και την Πολιτεία, μας κάνει αισιόδοξους ότι θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχουμε υποσχεθεί στον κ. Πρωθυπουργό, να ολοκληρωθεί και να αρχίσει η λειτουργία της Α φάσης του έργου στο τέλος του 2023! Σε βάθος μιας 20ετίας (ίσως και 10ετίας) υπολογίζεται ότι το Thess INTEC θα απασχολήσει περίπου 7.000 άτομα υψηλής κατάρτισης με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα για την Χώρα, πάνω από 10 δις ευρώ! Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να βλέπει το μέλλον της ως Οικονομικό και Πολιτιστικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής στην Ν.Α. Ευρώπη, αναπτύσσοντας συνεργασίες και συνέργειες με όλα τα γειτονικά Κράτη που έχουν παρόμοια σχέδια ανάπτυξης και προόδου στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Η τρέχουσα συγκυρία, παρά την πανδημία και τα Ελληνοτουρκικά, βρίσκει την Χώρα μας πιο ώριμη από ποτέ άλλοτε για ένα τέτοιο άλμα ανάδειξης του πραγματικού της ρόλου με βατήρα την Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να μην διαψευστούμε! ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

23


BUSINESS & SOCIAL RESPONSIBILITY / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργος Τσαπρούνης Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων, WIND Ελλάς Συνέντευξη / K&A

Τι τεχνολογίες πρέπει να έχουν στα χέρια τους σήμερα οι πολίτες για να θεωρούνται «smart»; Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και των καινοτομιών γύρω από αυτή έχουν επιφέρει ένα τεράστιο πλήθος «smart» προϊόντων και υπηρεσιών. Κατά την άποψη μου, δεν υπάρχουν τεχνολογίες που κάνουν τους πολίτες να θεωρούνται «smart». Υπάρχουν «smart» τεχνολογίες, που διαθέτει σημαντική μερίδα των καταναλωτών και οι οποίες κάνουν την καθημερινότητα μας πιο εύκολη, πιο απλή και πιο παραγωγική. Πλέον η πληθώρα «έξυπνων» συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες, οι τηλεοράσεις, τα ρολόγια, οι αισθητήρες ή ακόμη και τα smart homes, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, ψυχαγωγούμαστε και ενημερωνόμαστε. Η WIND πρωτοστατεί σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ποιές είναι αυτές που ξεχωρίζουν; Η WIND διαθέτει ένα μεγάλο εύρος 24

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες της, διευκολύνοντας τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν, διασκεδάζουν και εν γένει αλληλοεπιδρούν. Για εμάς τα πάντα είναι συνδεσιμότητα και για το λόγο αυτό επενδύουμε συνεχώς σε δίκτυα νέας γενιάς. Για παράδειγμα στον χώρο της ψυχαγωγίας ξεχωρίζει η υπηρεσία της WIND Vision, μία πλατφόρμα Android TV, η οποία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για την εταιρία τα τελευταία 2 χρόνια. Προσπαθούμε συνεχώς να προσφέρουμε και να παρουσιάζουμε στους συνδρομητές μας έναν νέο, τελείως διαφορετικό τρόπο να βλέπεις περιεχόμενο (τηλεόραση και video). Σε ό,τι αφορά τη «γρήγορη» επικοινωνία των πελατών μας, μέσω της υπηρεσίας του WIND Fiber ενισχύουμε τις υπάρχουσες υποδομές τους φέρνοντας νέες οπτικές ίνες ακόμα και μέχρι το διαμέρισμά τους. Για την υποστήριξη της επικοινωνίας των επιχειρήσεων, έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πακέτο απεριόριστων παροχών, με την ονομασία WIND ONE Pro. Ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο,

ένα τηλεφωνικό κέντρο στο cloud, που προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων και εύκολης διαχείρισης, επιτρέποντας στην επιχείρηση να επικοινωνεί με τους πελάτες και συνεργάτες από οποιοδήποτε σημείο ευέλικτα και αποτελεσματικά. Προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της WIND στην αγορά, ποια είναι τα επόμενα της βήματα; Φαντάζομαι σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και η ψηφιοποίηση πλέον της κοινωνίας κάτι που έχει επισπεύσει και η πανδημία. Θα συμφωνήσω. Η πανδημία, μαζί με τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας συνετέλεσαν στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης ενός σημαντικού εύρους δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η τηλεργασία, η εκπαίδευση, η επαφή με τον δημόσιο τομέα, κλπ. Ωστόσο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Στόχος όλων, άρα και δικός μας στη WIND, οφείλει να είναι η ενθάρρυνση και η στήριξη των επενδύσεων στην πορεία για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο που


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART BUSINESS

«Το επενδυτικό μας πλάνο ξεπερνά τα €100 εκατ. ετησίως σε δίκτυα νέας γενιάς και νέες τεχνολογίες»

ξεπερνά τα €100 εκατ. ετησίως σε δίκτυα νέας γενιάς και νέες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας και υλοποιώντας έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει όχι μόνο να ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες, αλλά και να οδηγεί τις εξελίξεις στην επόμενη μέρα. Στο σημείο αυτό, θα αναφέρω χαρακτηριστικά την επικείμενη ανάπτυξη δικτύων 5G. Η έλευση του 5G στη χώρα μας αναμένεται να επηρεάσει θετικά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την καθημερινότητά μας. Εν μέσω πανδημίας η WIND έδειξε και τον άλλο της τον εαυτό. Στη WIND δεν διαχωρίζουμε την εταιρική κοινωνική ευθύνη μας, ως έναν «άλλο εαυτό» αλλά ως βασικό πυλώνα και άξονα των ενεργειών μας. Μία υπεύθυνη εταιρία οφείλει να συμμετέχει ενεργά στα ζητήματα της κοινωνίας και να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της κοινωνικής υπευθυνότητας και της βιωσιμότητας. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας στηρίξαμε ενεργά τις δράσεις της Πολιτείας, συμβάλλοντας σε μία

κοινή μάχη κράτους και κοινωνίας. Υλοποιήσαμε πολλές και σημαντικές δράσεις, ωστόσο αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές, θα τονίσω τις ακόλουθες δύο: Πρώτον, τη συνεργασία μας με εταιρείες ραδιοταξί για την ενέργεια «ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ! Θα σας φέρουμε εμείς τα ψώνια!» και δεύτερον την παροχή δωρεάν χρόνου και δεδομένων επικοινωνίας αλλά και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τις κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ. Ξεχωρίζω αυτές τις δύο ενέργειες γιατί στην πρώτη σταθήκαμε δίπλα στις ευπαθείς ομάδες σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και με τη δεύτερη μπορέσαμε να συμβάλλουμε πρακτικά στην αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών της χώρας, εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης για τη δημόσια υγεία.

“Για εμάς τα πάντα είναι συνδεσιμότητα και για το λόγο αυτό επενδύουμε συνεχώς σε δίκτυα νέας γενιάς”

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

25


ΑΡΘΡΟ / KA-BUSINESS

Γιατί οι συνθήκες της εποχής αποτελούν τεράστια ευκαιρία για να αναδειχθεί μια smart επιχείρηση;

Άρθρο του Δημήτριου Βουδρισλή CO 3DS

Κατά της διάρκεια των προηγούμενων ετών, πραγματοποιήθηκαν εκτιμήσεις που κάνουν αναφορά για σταδιακή αύξηση στην αγορά online προϊόντων και υπηρεσιών από περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες. Οι εκτιμήσεις αυτές υπολόγιζαν ότι η αξία των αγορών θα ξεπερνούσε τον τζίρο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το 2019. Κανείς όμως δε θα μπορούσε να προβλέψει σωστά για τη φετινή χρονιά, η οποία έμελλε να συνοδευτεί από αρκετές εκπλήξεις. Με την έξαρσης της πανδημίας, λόγω του COVID – 19, και την επιβολή της καραντίνας, όλος ο ελληνικός πληθυσμός βρέθηκε από ανάγκη σε κατ’ οίκον περιορισμό και συνδεόταν με μεγαλύτερη συχνότητα στο διαδίκτυο. Οι συνθήκες αυτές συνέβαλαν αρκετά στην αύξηση των online αγορών μέσα στον Απρίλιο, αφού ο αριθμός των αγοραστών αυξήθηκε θεαματικά και ο τζίρος των αγορών τετραπλασιάστηκε. Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: η πλειονότητα των πολιτών φαίνεται να διαθέτει τις γνώσεις για να χειριστεί τα εργαλεία του διαδικτύου και να τα χρησιμοποιήσει προς δικό της όφελος και κατά συνέπεια και των επιχειρήσεων που τα προσφέρουν. Αντιθέτως, οι περισσότερες επιχειρή-

26

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

σεις δε διαθέτουν την ανάλογη ψηφιακή ωριμότητα και ιδιαίτερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Εκτιμάται, ότι σχεδόν το 36% των επιχειρήσεων έχει πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή καμπάνια, με in-house διαδικασίες, ενώ το 17% των επιχειρήσεων διαθέτει eshop – κανάλι πώλησης online με 1 στα 10 ηλεκτρονικά καταστήματα να λαμβάνει από καθόλου έως ελάχιστες παραγγελίες ανά μήνα. Βρίσκονται δηλαδή ιδιαίτερα χαμηλά σε αντίθεση με το αγοραστικό κοινό που έχει ήδη εξοικειωθεί με τις online αγορές. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιακή τους διάσταση και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία τους μέσα από την πολυκαναλική εξυπηρέτηση και τον επαναπροσδιορισμό του μοντέλου λειτουργίας τους. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σωστή και ολοκληρωμένη δουλειά, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ερασιτεχνικές προσπάθειες και να στραφούν σε επαγγελματίες του χώρου, digital agencies. Ένα digital agency μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες eBusiness – στρατηγικό digital σχεδιασμό, κατα-

σκευή ιστοσελίδας ή eshop, προώθηση ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης ή στα socialmedia αλλά και σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας (branding). Έτσι, θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης και του χρόνου ανταπόκρισης με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των παραγωγικών της δυνάμεων και την αύξηση της επιχειρησιακής της απόδοσης. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία λειτουργεί και η 3ds. Ένα digitalagency με 14 χρόνια εμπειρίας και με παρουσία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Με μια ομάδα 30 εξειδικευμένων marketers, eBusinessconsultants, developers, designers, mobile αλλά καιwebdevelopers διαφόρων ειδικοτήτων, μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες eBusiness 360, καλύπτοντας όλο το φάσμα του eBusiness - DigitalMarketing, ΜobileΑpps, UX/UIdesign, SEO και WebDevelopment. Με βάση τους στόχους κάθε πελάτη, η 3ds ακολουθεί εξατομικευμένη προσέγγιση και πλάνο, συμβάλλοντας καθοριστικά στον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και εταιρειών.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

27


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ / KA-BUSINESS

H WATT+VOLT συντονιστής στο Ευρωπαϊκό Έργο H2020 PRECEPT. Άρθρο του Κωνσταντίνου Αρβανίτη Business Development Manager WATT AND VOLT S.A. Εικόνα 1: Απόσπασμα από την εναρκτήρια σύσκεψη του έργου

Στις 29 και 30 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η έναρξη του Ευρωπαϊκού Έργου PRECEPT στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON2020. Το έργο συντονίζει η εταιρία WATT+VOLT ορίζοντας ως συντονιστή τον κύριο Κωνσταντίνο Αρβανίτη. Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει 15 εταίρους από 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο PRECEPT φιλοδοξεί να μετατρέψει τις συμβατικές και ενεργοβόρες κατοικίες σε διαδραστικές και «έξυπνες» με σχεδόν μηδενικό κόστος μετασχηματισμού και συντήρησης. Η δράση στοχεύει σε μείωση των δαπανών κατά 15%, ενισχύοντας ταυτόχρονα την άνεση των καταναλωτών. Στις ημέρες μας, συναντάμε συχνότερα διάφορα μοντέλα απεικόνισης πληροφοριών κτιρίων (Buildings Informαtion Modeling) τα μοντέλα αυτά αποτυπώνουν τα κατασκευαστικά ή τα δομικά χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου σε 3 διαστάσεις στον χώρο (μήκοςπλάτος-ύψος). Η συγκεκριμένη αναπαράσταση χαρακτηρίζεται ως τρισδιάστατο μοντέλο χαρακτηριστικών κτιρίου (3D Building Information Modeling). Το ευρωπαϊκό έργο PRECEPT φιλοδοξεί να αναπαραστήσει τα κτίρια σε 6 διαστάσεις χρησιμοποιώντας 3 επιπλέον διαστάσεις: Διάσταση 4 (Χρόνος): Ο χρόνος και ο χρονικός προγραμματισμός των συμβάντων σε ένα κτίριο όπως για παράδειγμα οι καταναλώσεις ηλεκτρικής 28

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ενέργειας, η εσωτερική και η εξωτερική θερμοκρασία/υγρασία, τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Η αναπαράσταση συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο (4D Building Information Modeling) Διάσταση 5 (Κόστος): Αφορά στην παρακολούθηση του κόστους σε πραγματικό χρόνο όλων των συμβάντων σε ένα κτίριο (κόστος ενέργειας, κόστος συντήρησης , κόστος θέρμανσης – ψύξης) (5D Building Information Modeling) Διάσταση 6 (Πρόληψη): Αφορά στις προτάσεις εξοικονόμησης, στις προληπτικές ενέργειες συντήρησης, και στις δράσεις βελτίωσης της συνολικής αποδοτικότητας του κτιρίου σε πραγματικό χρόνο (6D Building Information Modeling). Κατά την διάρκεια του έργου PRECEPT αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες IoT και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα αναπτύσσονται μοντέλα πρόβλεψης κατανάλωσης και κόστους. Τέλος, η ψηφιακή αναπαράσταση των κτιρίων σε 6 διαστάσεις (6D Building Information Modeling προσθέτει πρωτόγνωρες δυνατότητες διαχείρισης στην κάθε κατοικία. Για την υλοποίηση του έργου PRECEPT προτείνονται καινοτόμοι δείκτες οι οποίοι αξιολογούν την αποδοτικότητα και προλαμβάνουν ενεργοβόρα συμβάντα σε κάθε κατοικία. Κατά την διάρκεια της πρώτης

συνάντησης του έργου PRECEPT οι συμμετέχοντες παρουσίασαν λεπτομερές πλάνο δραστηριοτήτων, μεθοδολογιών και τεχνολογιών των προς επίτευξη στόχων του έργου, οι οποίοι συνοψίζονται στους εξής: - Μετατροπή των παραδοσιακών κτιρίων σε διαδραστικά με χρήση εργαλειοθήκης “fogenabled”, η οποία θα αλληλοεπιδρά με το δίκτυο παροχής ενέργειας. - Ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και αύξηση της ευημερίας των κατοίκων. - Εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών IoT και τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες επιτρέπουν την αυτοδιαχείριση, την παρακολούθηση, την επίλυση προβλημάτων και την συντήρηση του κτιρίου - Προηγμένη πλατφόρμα οπτικοποίησης των δεδομένων μεγάλης κλίμακας (BigData) του κάθε κτιρίου, για την καλύτερη λήψη απόφασης συντήρησης. - Βελτιωμένη εμπειρία, συνεργασία και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων φορέων (κάτοικοι, συντηρητές κτιρίων, εταιρίες κοινοχρήστων, κατασκευαστικές εταιρίες) με χρήση κοινοτήτων και πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων. - Αναπαράσταση, σε πραγματικό χρόνο, του ψηφιακού διδύμου κάθε κτιρίου( Building Digital Twin). - Ανάπτυξη τυποποιημένων έξυπνων δεικτών πρόληψης (Smart Proactiveness Indicators). - Ανάπτυξη διαδικασιών και αλγορίθμων προληπτικής συντή-


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART ENERGY

ρησης κτιρίων. - Εισαγωγή και αξιολόγηση νέων μοντέλων επιχειρείν για την προληπτική συντήρηση των κτιρίων. Για την αξιολόγηση, ανάπτυξη και παρουσίαση του οικοσυστήματος PRECET επιλέγονται 6 πιλοτικές περιοχές διαφορετικών κλιματικών και κατασκευαστικών προτύπων στην Ευρώπη. Οι πιλότοι του έργου είναι: 1. ΕΚΕΤΑ «Έξυπνο σπίτι» στην Ελλάδα για τις προκαταρκτικές δοκιμές των τεχνολογιών. 2. Κτίρια κατοικιών στην Ελλάδα. 3. Κτίρια πολυκατοικιών στην Ισπανία. 4. Κτίρια κατοικιών στην Γερμανία. 5. Νεόδμητο σύμπλεγμα κατοικιών στην Ολλανδία. 6. Πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην Ουκρανία. Ο Συντονιστής του έργου, κύριος Κωνσταντίνος Αρβανίτης δήλωσε: «Το ταξίδι του έργου PRECEPT μόλις ξεκίνησε!

Επωνυμία: Ακρωνύμιο Αρ.Συμφωνίας: H2020 Call: Διάρκεια: Αφετηρία: Λήξη: Προϋπολογισμός: Συμβολή Ε.Ε: Χώρες:

Θέτουμε υψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Η κοινοπραξία PRECEPT συνδυάζει τεχνογνωσία, εμπειρία, εξειδίκευση, τεχνολογίες και μεθοδολογίες οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στην πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος και την μείωση του κόστους διαβίωσης των κατοίκων. Οι προσπάθειες όλων των εταίρων πρόκειται να οδηγήσουν σε ένα πραγματικά καινοτόμο, καρποφόρο και επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Κοινοπραξία του έργου:

Συντονιστής: - WATT+VOLTΑ.Ε. (WVT), Ελλάδα 1 Φορέας τυποποίησης: - AUSTRIAN STANDARDS INTERNATIONAL (ASI), Αυστρία. 5 Ερευνητικά Ινστιτούτα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. - ΕΚΕΤΑ: Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (CERTH), Ελλάδα. - KAUNAS TECHNOLOGY UNIVER-

SITY (KTU), Λιθουανία. - FREDERICK RESEARCH CENTER (FRC), Κύπρος. - POLITECNICO DI MILANO (POLIMI), Ιταλία. - STATE HIGHER EDUCATIONAL INSTITUTION PRYDNIPROVSKA STATE ACADEMY OF CIVIL ENGINEERING AND ARCHITECTURE (PSACEA), Ουκρανία. 8 Επιχειρήσεις και Κατασκευαστικές εταιρίες: - CLEOPA GMBH (CLEO), Γερμανία. - NUROMEDIA GMBH (NURO), Γερμανία. - CONTECHT GMBH (CON), Γερμανία. - DEMO CONSULTANTS BV (DEMO), Ολλανδία. - ODIN SOLUTIONS S.L. (OdinS) , Ισπανία. - MY ENERGIA ONER SL, (MIWENERGIA), Ισπανία. - LASER CONSULT (LCII), Ουγγαρία. - PRIVATNE BUDIVELNO MONTAGNE PIDPRIJEMSTVOconstructions (STROITEL), Ουκρανία.

A Novel Decentralized Edge -Enabled PREsCrip vE and ProacTive Framework for Increased Energy Efficiency and Well-Being in Residen al Buildings. PRECEPT 958284 LC-EEB-07-2020 - Smart Opera on of Proac ve Residen al Buildings (IA) 36 μήνες Οκτώβριος 2020 Σεπτέμβριος 2023 7.654.025 € 6.053.667,50 € Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ιταλία.

Επιπλέον Πληροφορίες:

https://www.precept-project.eu/ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

29


ΑΡΘΡΟ / KA-BUSINESS

“Το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης AFQ εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο” Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, η απελευθέρωση των αγορών και οι νέες διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων επιβάλουν νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα. Οι πιέσεις από τα super market, η νομική ευθύνη του παραγωγού, η αστικοποίηση του πληθυσμού και η απομάκρυνσή του από τους τρόπους παραγωγής, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οι έντονες πιέσεις από τη Βιομηχανία Μεταποίησης – Τυποποίησης, η τάση για διαφοροποίηση, αλλά και η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έθεσε γρήγορα αυτή την ανάγκη σε εφαρμογή. Οι αγρότες καλούνται να προσαρμόσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους σε σύγχρονες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι, τα προϊόντα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται ορθές γεωργικές πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, συγκομιδής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. AGRO 2.1, AGRO 2.2, GLOBALGAP, ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, IFS FOOD, BRC, GLOBALG.A.P. GRASP κ.ά. Τα πιστοποιητικά συνιστούν προαπαιτούμενο για την πώληση αγροτικών προϊόντων, αλλά και διαβατήριο για την διακίνησή τους από τον παραγωγό στο τραπέζι του καταναλωτή. Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές κατέληξαν ότι η πιστοποίηση συνιστά ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί για τη διαφοροποίηση μιας επιχείρησης και των προϊόντων της η ενός αγροτικού προιόντος έναντι του 30

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ανταγωνισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι βιομηχανίες μεταποίησης δεν αρκούνται πια μόνο στα πιστοποιητικά των προμηθευτών τους. Προχωρούν στην έκδοση δικών τους απαιτήσεων μέσω Ιδιωτικών Πρωτοκόλλων, στα οποία «επιβάλλεται» να προσαρμοστούν οι προμηθευτές. Πρωτόκολλα που δίνουν έμφαση στο σημείο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, το χωράφι και στον υπεύθυνο καλλιέργειας, τον παραγωγό και φυσικά στην ποιότητα των αγροτικών προιόντων. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για κάθε αγροτική επιχείρηση αλλά και για κάθε κράτος που παράγει ποιοτικά αγροτικά προιόντα αντικατοπτρίζει έναν διαρκή αγώνα για την επίτευξη όλων αυτών των προδιαγραφών που έχουν τεθεί από τα πρότυπα, τα πρωτόκολλα, τις απαιτήσεις των πελατών και τελικά από τον ίδιο τον καταναλωτή. Η spin off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys (www.foodoxys.com) κατανοώντας την μεγάλη ανάγκη της διαφοροποίησης της Ελληνικής αγροτικης παραγωγής δημιούργησε ένα νέο σήμα ποιότητας , το πρώτο σήμα που έχει δημιουργηθεί από την Ελλάδα στα αγροτικά προιόντα το AFQ (Activity Foodoxys Quality). Το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης AFQ εισάγει ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας αγροτικών προϊόντων από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα αφορά στη σύγκριση μιας ευρείας γκάμας προϊόντων κατη-γοριοποιημένων με βάση των κώδικα τροφίμων και ποτών της ευρωπαϊκής ένωσης και του αμερικάνικου FDA, όπως δημητριακά

και προϊόντα εξ αυτών, προϊόντα με βάση το κρέας και παρασκευάσματα κρέατος, γάλα αυγά και προϊόντα από αυτά, εδώδιμα λίπη και έλαια, καφές, τσάι και προϊόντα του, ιχθυηρά και προϊόντα τους, διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ποτά, διατηρημένα τρόφιμα κ.ά. Κάθε προϊόν υποβάλλεται σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της ποιοτικής εγγενούς σύστασής του, που έχει ως γνώμονα την υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Στα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου που υποβάλλεται, γίνεται εκτίμηση της ικανότητάς του να εξουδετερώνει ένα πλήθος τόσο συνθετικών όσο και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα ελέγχεται η ικανότητα προστασίας που παρέχει το προϊόν στο DNA από θραύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, το προϊόν δοκιμάζεται ως προς την δυνατότητά του να προστατεύει σημαντικά βιομόρια του οργανισμού, όπως τα λιπίδια, από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς του και σχετίζονται σε μελέτες με καρδιοπάθειες, νευρολογικές παθήσεις και καρκίνο (https://www. kathimerini.gr/society/1083737/ ypertrofi-me-pistopoiisi-to-skordo-platykampoy/) Το σήμα αυτό πιστοποίησης αποτελεί ένα όπλο στα χέρια πλέον των παραγωγών να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προιόντα τους και η χώρα μας καλείται να το εκμεταλλευτεί για πολλά αγροτικά προιόντα που αυτή τη στιγμή υστερούν στην προστιθέμενη αξία τους.


Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ ΑΤΑ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

31


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 15ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφος - Δημιουργός του ka-business.gr συντόνισε το 15ο ΚΑ

Περισσότεροι από 4.500 αναγνώστες παρακολούθησαν το 15ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ πολυσυνεδρό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του ka-business.gr από 10 χώρες και 54 πόλεις.

30 Ομιλητές από όλη την Ελλάδα και την Αμερική ανέδειξαν τις προοπτικές των smart citieς μέσα από 5 θεματικές Το κρίσιμο ερώτημα «Πώς μία πόλη γίνεται SMART» απασχόλησε την 1η ενότητα Η κοινή θέληση της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανάπτυξη “Smart Cities” αλλά και η ανάγκη ανάπτυξης μεταξύ τους συνεργασίας και αλληλοεμπιστοσύνης και επίσπευσης των ρυθμών για την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία ήταν το βασικό συμπέρασμα του 15ου Διαδικτυακού Συνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», που διοργάνωσε το KA-Business.gr το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, με τη Θεσσαλονίκη όπως επισημάνθηκε να διαθέτει καλές προοπτικές σε αυτήν την κατεύθυνση. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒ) και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων.

ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ και τόνισε ότι η έξυπνη πόλη δεν είναι απλά μια τεχνολογική έννοια αλλά μια πρόκληση του 21ου αιώνα που αφορά σε σημαντικό βαθμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι η Κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα δίνει έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ότι πλέον περισσότερες από 600 υπηρεσίες αναδύονται στην οθόνη του υπολογιστή εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω του gov. gr. Το e-government, πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, αποτελεί προϋπόθεση για την εξέλιξη της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, αφού μέσω του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται χάρη στην τεχνολογία οι πολίτες επιλέγουν τις μεθόδους διάδρασης με τις κρατικές υπηρεσίες.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης συνεχάρη τη δημοσιογράφο κα Ραλλιώ Λεπίδου για τη διοργάνωση του 15ου Διαδικτυακού Συνεδρίου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟ-

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφού συνεχάρη και εκείνος τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει φέρει στην πόλη το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, το οποίο μάλιστα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και ότι έχει σε εφαρμογή ένα πολύ σημαντικό πλάνο στο

32

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Πώς μια πόλη γίνεται smart»

πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, με εφαρμογές που θα αφορούν την στάθμευση, την κυκλοφορία, την καθαριότητα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και εν γένει τη διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της. Οι προτάσεις του Δήμου για το εν λόγω πρόγραμμα έχουν ήδη υποβληθεί και εκτιμάται ότι θα ωριμάσουν εντός του 2021, ώστε εντός της θητείας της διοίκησης του Δήμου, όπως σημείωσε ο κ.Ζέρβας θα μπορέσουμε να εξελίξουμε την πόλη μας σε ψηφιακό κόμβο». Έμφαση έδωσε, επίσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο μεγάλο project του «Thess Intec» και τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει κάθε εγχείρημα που την βάζει ουσιαστικά στον 21ο αιώνα. Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού ύψους 21 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή κονδύλια άνω των 7 δισεκατ. ευρώ, θα διατεθούν σε digital εφαρμογές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και το ένα δισεκατομμύριο από τα προαναφερόμενα επτά θα το λάβουν οι Δήμοι, προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές, βαδίζοντας έτσι με ταχύ-


«Ο Ρόλος των Υποδομών στην Ανάπτυξη των Έξυπνων Πόλεων»

τερο ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό που όπως σημείωσε ο ίδιος «τρέχει γοργά» στη χώρα μας. «Το ποσό που θα λάβουν οι Δήμοι της Ελλάδας είναι τεράστιο. Αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να έχουν όρεξη και διάθεση για να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη μετατροπή των περιοχών τους σε έξυπνες πόλεις», πρόσθεσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Παράλληλα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη χώρα, τονίζοντας πως «η Ελλάδα -ακόμη και μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού- είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων». Επισήμανε, επίσης, πως το τεχνολογικό πάρκο νέας γενιάς «Thess Intec», προχωρά με τάχιστους ρυθμούς και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε ό,τι αφορά την επένδυση της εταιρείας Pfizer στη Θεσσαλονίκη γνωστοποίησε πως «είναι τόσο ικανοποιημένοι οι επενδυτές, που αποφάσισαν να αυξήσουν σε 500 τους μηχανικούς, από 200 που έχουν σήμερα» Ο CEO της INTUS Smartcities Inc. από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κ. Δημήτρης Αγουρίδης, υπογράμμισε ότι η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια ευκαιρία για μια μεγάλη τεχνολογική μετάβαση στην κοινωνία και εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς στο εξωτερικό από εταιρείες σαν αυτές του ομίλου INTUS Smartcities Group. Μάλιστα παρουσίασε τις σχετικές πλατφόρμες που αναπτύσσει η εταιρεία του, η οποία ειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η INTUS Smartcities Inc. , ως Αμερικανική εταιρεία, αντιμετωπίζει δυσκο-

λία να ανταπεξέλθει στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις προγραμμάτων σαν το «Αντώνης Τρίτσης» και ως εκ τούτου επιθυμεί και σχεδιάζει την διείσδυσή της στην Ελληνική αγορά μέσα από συνεργατικά προγράμματα με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και Συμβάσεων Παραχώρησης καθώς επίσης και μέσα από συνεργατικά σχήματα για τα μεγάλα έργα ιδιωτικής χρηματοδότησης. Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων, κ. Μιχαήλ Γεράνης, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και για εξαγωγή ψηφιακής τεχνογνωσίας και επισήμανε την πρόταση που έχει υποβάλει ο Φορέας σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΕΚΕΤΑ για τη δημιουργία της «Εγνατίας» Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, τα οποία προβλέπεται να αξιοποιούνται ενεργειακά στην Κοζάνη. Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΙΜΕΤ 9Ινστιτούτο Μεταφορών) του ΕΚΤΑ, Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, από την πλευρά της τόνισε ότι στην Ελλάδα όσον αφορά τις Έξυπνες Πόλεις «πρέπει να δουλέψουμε, έχουμε αργήσει και πρέπει να συντονιστούμε» και ότι οι Δήμοι πρέπει να ενδιαφερθούν για να γίνουν οι πόλεις έξυπνες, διότι η παγκόσμια αγορά Smart Cities ανερχόταν το 2018 σε 285 δισεκατ. ευρώ, που το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί σε 664 δισεκατ.ευρώ και αυτά τα ποσά αφορούν μόνο τις 7.500 πόλεις που θεωρούνται έξυπνες, ενώ υπάρχει δυνατότητα για 2.000 έξυπνες πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε σχέση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με το Ταμείο Ανάκαμψης, το 20% των χρημάτων θα διοχετευτούν σε δράσεις δημιουργίας των οριζόντιων υποδομών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τα χώρας και σε αυτά προστίθεται και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κεντρικό ρόλο. Η Ελλάδα – τόνισε ο κ.Γεωργαντάς – πρέπει να πατήσει γκάζι στην ψηφιακή εποχή, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία, εκφρασμένη την πολιτική βούληση από τον Έλληνα πρωθυπουργό και δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί. Εντός του 2020, όπως πρόσθεσε, θα δοθεί στη δημοσιότητα η Ψηφιακή Βίβλος, που πλαισιώνει το όραμα της ελληνικής κυβέρνησης και για πρώτη φορά θα συνοδεύεται αναλυτικά με τις υποδομές που απαιτούνται. Υποστήριξε ότι στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία και γνωστοποίησε ότι προγραμματίζονται δράσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, από τους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι και τους μαθητές. Ερωτηθείς, επίσης, για ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα χρήσης του e-government απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για υποχρεωτικότητα αλλά το υπουργείο θέλει να δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης στους πολίτες και τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν να λειτουργούν για όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών και για όσες συναλλαγές απαιτούν φυσική παρουσία. Επισήμανε, επίσης, πως η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr έχει δεχτεί 6 εκατομμύρια επισκέψεις πολιτών, με την τηλεργασία να αποδίδει ικανοποιητικά και την τηλεκπαίδευση να χαρακτηρίζεται επιτυχημένη. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, τόνισε ότι οι ελληνικές πόλεις έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις και δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης αφού πρώτα καταγράψουν τις πραγματικές τους ανάγκες η καθεμία, ενώ έδωσε έμφαση και στην αξιοποίηση των έξυπνων εφαρμογών για Υποδομές στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και για προστασία των φυσικών πόρων μέσω του ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

33


προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

αποτελεσματικός, θα είναι βιώσιμος και θα είναι ψηφιακός».

Ο Πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, κ. Νίκος Ταχιάος, επισήμανε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ως προς τον σχεδιασμό του είναι από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης με πρόβλεψη χρήσης artificial intelligence και τόνισε την ανάγκη συντονισμού με έξυπνες αστικές συγκοινωνίες, ενώ επίσης εξέφρασε την άποψη ότι μία smart city γίνεται με βήματα που ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να τα υποδεχτεί και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά του και ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει στα ιερότερα πράγματα λύσεις εξίσου ικανοποιητικές με αυτό που θέλουν να πιστεύουν όσοι βλέπουν τα πράγματα στενότερα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Α.Ε. και της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ Α.Ε., κ. Αναστάσιος Τζήκας, τόνισε ότι η επικείμενη ανάπλαση της ΔΕΘ θα καταστήσει την πόλη πιο πράσινη και βιοκλιματική και ότι όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σύγχρονες αρχιτεκτονικές και τεχνικές προσεγγίσεις και ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία του εθνικού εκθεσιακού φορέα και με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και με τον ΟΑΣΘ. Επίσης, επισήμανε ότι οι πόλεις για να υποστηρίξουν το εγχείρημα της έξυπνης πόλης πρέπει να έχουν ένα εσωτερικό δυναμικό από εταιρείες Πληροφορικής που θα υπηστηρίξουν τη μετάβασή τους και η Τεχνόπολη είναι το πρώτο Τεχνολογικό Πάρκο της Ελλάδας με τέτοια υψηλή τεχνολογική υποδομή και τέτιου μεγέθους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με το υπουργείο Ανάπτυξης για να δοθούν κάποια κίνητρα είναι σε πολύ κακό σημείο. Η Deloitte έχει εγκαταστήσει στην Τεχνόπολη ήδη μια υποδομή από 300 προγραμματιστές και αναλυτές που υποστηρίζουν την εταιρεία παγκόσμια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τεχνόπολη θα εξελιχθεί σε μια μικρή Silicon Valley και τα επόμενα πέντε χρόνια θα φιλοξενήσει πάνω από 150 εταιρείες Πληροφορικής και θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με το Thess Intec θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη Θεσσαλονίκη να κάνει αυτόν τον μετασχηματισμό σε ψηφιακή πόλη.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, κ. Γεώργιος Σκόδρας, σημείωσε πως μετά την αύξηση του στόλου των λεωφορείων μέχρι τα Χριστούγεννα σε 550 λεωφορεία σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 430 μέσα στην πόλη, στην οποία δίνεται προτεραιότητα επί του παρόντος, υπάρχει μια σειρά από άλλες προτεραιότητες όπως το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης καυσίμων. Ο ΟΑΣΘ, όπως πρόσθεσε ο ομιλητής, θέλει επίσης να προχωρήσει στην έκδοση «Έξυπνης Κάρτας» πολλαπλών διαδρομών και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επίσης, έδωσε έμφαση στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ, το οποίο η παρούσα διοίκηση παρέλαβε με πρόβλημα λειτουργίας και στο οποίο είναι ενταγμένες 200 «έξυνες» στάσεις, ενώ σε 20 στάσεις έχει εγκατασταθεί και σύστημα ηχητικής πληροφόρησης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Αυτά τα συστήματα – τόνισε ο κ.Σκόδρας – πρέπει να επεκταθούν και να ολοκληρωθούν , ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει. «Ο ΟΑΣΘ της επόμενης ημέρας – κατέληξε ο κ. Σκόδρας – θα είναι 34

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Η Τεχνολογία στα χέρια των έξυπνων πολιτών» Τον ψηφιακό αλφαβητισμό της κοινωνίας χαρακτήρισε ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη χώρα, όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγι-

κής, κ.Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, στο πλαίσιο της ενότητας «Η Τεχνολογία στα χέρια των έξυπνων πολιτών». Όσον αφορά δε, τις ψηφιακές υποδομές, ο κ. Ζαριφόπουλος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεπερνούν τις 550 οι διαδικασίες που μπορούν να διεκπεραιώνονται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του ελληνικού Δημοσίου gov.gr, έναντι 500 που διεκπεραιώνονται σήμερα, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μεν στις τελευταίες θέσεις – συγκεκριμένα στην προτελευταία – όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αλλά δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως προανήγγειλε σχετικά, θα υπάρχει σημαντική κάλυψη της χώρας με 5G μέχρι το τέλος του 2021, με στόχο η κάλυψη αυτή να φτάσει το 60% εντός τριετίας και στο 94% σε ορίζοντα εξαετίας.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, κ. Γεώργιος Τσαπρούνης, τόνισε ότι εάν η πολιτεία εμπιστευτεί τον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο μπορούν να γίνουν θαύματα και ότι είναι πολύ σημαντικό τα κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης να μπουν στις ψηφιακές υποδομές, καθώς θα εξυπηρετηθούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες και το κράτος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο μεγάλο – ύψους 500 εκατ.ευρώ – επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας που έχει σε εξέλιξη η WIND, που σχεδόν στο σύνολό του – όπως σημείωσε – αφορά σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ όσον αφορά τις Smart Cities επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση, από την συνδεσιμότητα και σιγά σιγά να χτίζουμε, να μην κάνουμε smart για το smart». O Νικόλαος Ευθυµιάδης Πρόεδρος & CEO της «Thess INTEC A.E.» και επίτιμος Πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Νικόλαος Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι το project του «Thess Intec» είναι πολύ πιο προχωρημένο από ό,τι είναι ίσως γνωστό, χάρη στην «πλάτη που έχει βάλει η Κυβέρνηση και όλοι οι


ΑΦΙΕΡΩΜΑ SMART BUSINESS

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

35


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 15ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΟΛΥΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

φορείς της Θεσσαλονίκης», έχουν ήδη ψηφιστεί τρία νομοσχέδια που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις και 20 Πανεπιστημιακά Εργαστήρια που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν και έχουν υπογράψει MOUs μεταξύ τους για συγκεκριμένα έργα. Ο Public Sector & Software Business Unit Director της Uni Systems, κ. Στρατής Καλογρίδης, επισήμανε ότι μέχρι το 2050 σχεδόν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, έναντι ποσοστού 50% σήμερα, κατά συνέπεια η ανάπτυξη Smart Cities έχει μεγάλη σημασία και για το θέμα του επιπέδου των εκπομπών άνθρακα. «Πάμε σε μια νέα οικονομία, την οικονομία των δεδομένων, με νόμισμα τα ίδια τα δεδομένα», σημείωσε ο κ.Καλογρίδης και στη συνέχεια παρουσίασε την πλατφόρμα για ανάπτυξη εφαρμογών Smart Cities της Unisystems (City2Live Urban Platform). Ο CEO της εταιρείας 3DS, κ. Δηµήτρης Βουδρισλής, τόνισε ότι έξυπνοι πολίτες υπάρχουν και όταν τους δοθούν τα εργαλεία θα τα χρησιμοποιήσουν προς όφελος των ιδίων και των επιχειρήσεων, όπως και την ανάγκη το ελληνικό εμπόριο να επενδύσει στην ψηφιακή του διάσταση, καθώς μόνο ποσοστό 17% των 750.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα και ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικούς για την σωστή ψηφιοποίησή τους. Ο Διευθυντής Κέντρου Καινοτομίας Ενέργειας από το Georgia Economic Development & Director της Ιntus Smart Cities (από την Ατλάντα), κ. Κώστας Σίμογλου, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, επικαλούμενος παράδειγμα απώλειας (μη πραγματοποίησης) επένδυσης επειδή δεν υπήρχαν ψηφιακοί χάρτες της περιοχής, αλλά μόνο συμβατικοί οι οποίοι είχαν χαθεί. «Η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα ασφάλειας – σημείωσε ο κ.Σίμογλου – 36

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

αλλά και με την οικονομική ανάπτυξη» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις (Smartpolis) που έχει αναπτύξει η Αμερικανική εταιρεία Ιntus Smartcities και εγκαθιστά στην πόλη των Τρικάλων

«Πώς οι Έξυπνες πόλεις συμβάλλουν στην Ανάπτυξη του Τουρισμού Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κα.Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι ο Έξυπνος Τουρισμός αποτελεί πλέον την ψυχή της τουριστικής βιομηχανίας και ότι στόχος του ΟΤΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών όπως η ενοποίηση των φαναριών και το «πρασίνισμα» οκτώ Δήμων και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της περιοχής ως τουριστικός προορισμός σε αυτην την κατεύθυνση. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι αυτή τη στιγμή μια Smart City, αλλά μπορεί να γίνει, γιατί αρχίζουν και μπαίνουν οι βάσεις. Η Θεσσαλονίκη έχει τη φιλοδοξία να καταστεί ένας διεθνής κόμβος καινοτομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

«Έξυπνα Γεωργικά Προϊόντα – Smart Διατροφή» Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Φωτεινή Αραμπατζή, επισήμανε πως η έξυπνη γεωργία προϋποθέτει έξυπνο κράτος και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινείται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επανεκκίνηση και ισχυροποίηση του ελληνικού σήματος που θεσμοθετήθηκε το 2014, αλλά όπως ανέφερε «έμεινε στο συρτάρι», όπως επίσης και σε δράσεις του υπουργείου για το άνοιγμα νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης με την ανάπτυξη ψηφιακών εξαγωγών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας, στο Τμήμα Βιοχημείας, παρουσίασε την εταιρεία τεχνοβλαστό (spin-off) που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο, στην οποία ασχολούνται επτά άτομα (φοιτητές), που έχουν γίνει και μέτοχοι, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν φύγει στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε επίσης στο πρώτο ελληνικό σύστημα ποιότητας ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά στον τομέα των έξυπνων γεωργικών προϊόντων, αρκεί να υπάρχει σωστός σχεδιασμός. Ο Οµότιµος καθηγητής του Α.Π.Θ, Κοσµήτωρ στο Κολέγιο Περρωτής της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, έδωσε έμφαση στις δραστικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα των τροφίμων στην κατεύθυνση της «smart διατροφής», με τρόφιμα στοχευμένα στις διαφορετικές ανάγκες διατροφής διαφορετικών ομάδων πολιτών.


Ευχαριστούμε τους ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ και τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ του 15ου Διαδικτυακού Πολυσυνεδρίου ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ που διοργάνωσε το ka-business.gr θέλοντας να αναδείξει τις προοπτικές των έξυπνων πόλεων. Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒ) και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων.

Χορηγοί

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

37


BUSINESS & SOCIALITY ka-business.gr

Το ka-business.gr βράβευσε 5 εταιρίες για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο δεν υπάρχει. Έτσι το 15ο Διαδικτυακό Συνέδριο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ»-SMART CITIES: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» που διοργάνωσε το www.ka-business.gr και η έντυπη έκδοσή του το περιοδικό «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ» , ολοκληρώθηκε με τη βράβευση επιχειρηματιών για τη συμβολή τους στην Κοινωνία εν µέσω πανδηµίας. Τα βραβεία παρέλαβαν:

MENARINI HELLAS

Η Menarini Hellas, στα 31 χρόνια παρουσίας της, έχει καθιερωθεί ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, απασχολώντας περισσότερους από 270 εργαζομένους και κατέχοντας την πρώτη θέση σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες. Παράλληλα αποδεικνύει σε καθημερινή βάση το κοινωνικό της πρόσωπο. Ο καθρέφτης μιας εταιρείας είναι ο αντίκτυπος που έχει στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται. Ο τρόπος που ενσωματώνεται σε αυτήν και το αποτύπωμα που αφήνει σε ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Έτσι στους δύσκολους καιρούς που

διανύουμε, λόγω της πανδημίας, και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, η Menarini Hellas προχώρησε στη δωρεά χρηματικού ποσού 100.000 ευρώ, για την άμεση κάλυψη αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στόχος να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να δηλώσει «παρών» για την κοινωνία και το συνάνθρωπο. Η δωρεά έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας, με το δωρηθέν ποσό να διατίθεται για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες δημόσιων νοσοκομείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η Menarini Hellas προχώρησε και σε απευθείας δωρεές σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό καταβάλλοντας επιπλέον 100.000 ευρώ ώστε να καλυφθούν άμεσα επείγουσες ανάγκες τους. Συνεχίζει δε να συμβάλλει προσφέροντας στην πολιτεία, στην κοινωνία και στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Το βραβείο παρέλαβε διαδικτυακά, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MENARINI HELLAS, κ. Γεώργιος Συκιανάκης.

WIND

Η WIND Ελλάς συνεπής στη δέσμευση της προς στην κοινωνία και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες, έκανε πράξη την πρωτοβουλία «ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ – Θα σας φέρουμε εμείς τα ψώνια», αποδεικνύοντας έμπρακτα την φροντίδα της στο κοινωνικό σύνολο. Σε συνεργασία με την εταιρεία οχημάτων ταξί της Θεσσαλονίκης TaxiWay, ανέλαβε για όλες τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.) να μεταφέρουν τα είδη πρώτης ανάγκης από οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων ή φαρμακείο της Θεσσαλονίκης, διευκολύνοντας έτσι την παραμονή τους στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο η WIND και η TaxiWay συνέβαλα στην εκστρατεία #μένουμεσπίτι και στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού (COVID-19). H ενέργεια ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα επεκτάθηκε και στην Αθήνα.

Smile Cosmetics SA Η εταιρεία έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα και παρά την πανδημία του νέου κορωνοϊού φέτος έχει καταφέρει να διατηρήσει τους πελάτες της στο εξωτερικό, ενώ στην εγχώρια αγορά ο τζίρος της καταγράφει φέτος εντυπωσιακή άνοδο από τον τομέα των αντισηπτικών προϊόντων, με «αιχμή του δόρατος» το brand “So Clean”. Με το ξέσπασμα της πανδημίας η εταιρία προχώρησε την περασμένη Άνοιξη σε δωρεά μεγάλης ποσότητας αντιβακτηριακών gel προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και προς οίκους ευγηρίας. 38

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ka-NEWS ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ

INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Η Κοινωνική Ευθύνη ως θεμελιώδης εταιρική αξία – προσφέρω … αλλιώς στην Κοινωνία

Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. Στην INTERLIFE η Κοινωνική Υπευθυνότητα και το Ηθικό Επιχειρείν αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και μονόδρομο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μέσω του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «προσφέρω …αλλιώς» που υλοποιούμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, εισάγουμε λειτουργίες και ενέργειες προς την Κοινωνία, ενώ ενισχύουμε φορείς και δράσεις και για το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό, την Παιδεία και τον Πολιτισμό, την Αγορά και το Ανθρώπινο Δυναμικό μας. Δημοσιεύουμε ανά διετία Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα GRI G4, ενώ σε κάθε Απολογισμό μας παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις μας. Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα της εταιρίας μας προς την Κοινωνία υλοποιείται σύμφωνα με προγραμ-

ματισμένη στρατηγική σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ οι χορηγίες, σε συνδυασμό με τις εθελοντικές δράσεις των εργαζομένων, συμβάλλουν στην υλοποίηση πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών και κοινωνικών γεγονότων. Είμαστε περήφανοι για την ενίσχυση των Κοινωνικών Παντοπωλείων και Συσσιτίων σε όλη τη χώρα, αφού η προσφορά της INTERLIFE, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, έφθασε τους 31 τόνους τροφίμων που παραδόθηκαν για την ανακούφιση όσων πλήττονται. Ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε, όμως, για τη στήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, της ΕΛΕΠΑΠ, του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου, του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού (για το πρόγραμμα πρόληψης και

αντιμετώπισης του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού «Live Without Bullying»), του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού, Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ καθώς και άλλων φορέων. Για όλους εμάς στην INTERLIFE, η Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί θεμελιώδη εταιρική αξία, καθώς το Υπεύθυνο Επιχειρείν είναι η σημαντικότερη παράμετρος που καθορίζει την πορεία μας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να “προσφέρουμε… αλλιώς” στους πελάτες που μας εμπιστεύονται, στους συνεργάτες μας, στους εργαζόμενους, στους μετόχους και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα, αυξάνοντας τις δράσεις μας με στόχο τη δημιουργία και την απόδοση αξίας.

Όμιλος ΙSOMAT A.B.E.E Δ. Η εταιρεία ISOMAT πρόσφατα προχώρησε – μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής – στη δωρεά των υλικών αλλά και την επισκευή ενός από τα σπίτια του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αντιμετώπιση της διάβρωσης των εξωτερικών τοίχων αλλά και την απόλυτη θερμομόνωσή του με υλικά τελευταίας τεχνολογίας.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

39


ka-NEWS ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ

Ο καφές ως «κάΦσιμο» για παραγωγή θερμικής ενέργειας

ΤΑΞΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ

Μπορεί ο καφές να θεωρείται «καύσιμο» για την πρωινή, και όχι μόνο, ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να τον κάνει πραγματικό «κάΦσιμο» για την παραγωγή θερμικής ενέργειας! Ένα πρωτοποριακό για την Ελλάδα εγχείρημα, το έργο «κάΦσιμο», υλοποιεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «ΙnCommOn – Innovative Communities Onwards», με την ανακύκλωση υπολείμματος καφέ που συλλέγει από περίπου 70 καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Στη συνέχεια, τα υπολείμματα μεταφέρονται στο Κιλκίς, σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις της συνεργαζόμενης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Staramaki», όπου ξηραίνεται με στόχο τη δημιουργία βιοκαυσίμου.

Το πρώτο smart hotel με το όνομά σου

Χάρη στην τεχνολογία και στο smart phone σου, το ξενοδοχείο συνδέεται μαζί σου και κάθε προσωπική επιθυμία μετατρέπεται σε υπηρεσία. Το ONOMA Hotel ονομάστηκε έτσι γιατί ταυτίζεται τόσο πολύ με σένα, που παίρνει το όνομά σου. Ένα οκταώροφο κτίριο στην οδό Μοναστηρίου 24 επιλέχθηκε στρατηγικά για την ιδανική του θέση σε κομβικό σημείο του κέντρου της Θεσσαλονίκης και μετατράπηκε πλήρως για να στεγάσει το ξενοδοχείο. Μια ανάσα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το ONOMA Hotel έχει δυναμικότητα 83 δωματίων και συνολικά 164 κλινών.

40

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 περίπου 14.000-15.000 taxi που έχουν συμπληρώσει 15 ή 18 χρόνια κυκλοφορίας (ανάλογα με τον κυβισμό τους), αποσύρονται και δεν θα κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η απόσυρση φαντάζει ως μια καλή ευκαιρία οι οδηγοί taxi να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση, ειδικά τώρα που υπάρχουν ευνοϊκά κίνητρα και επιδότηση από την κυβέρνηση, ενώ στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα που προσφέρουν μεγάλους χώρους και μεγάλη αυτονομία που μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες ενός οδηγού taxi. «Τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει να κοπούν 14.000-15.000 taxi σε όλη τη Ελλάδα λόγω παλαιότητας.

Το ανθρωποειδές ρομπότ ΝΑΟ έρχεται στην Ελλάδα Tο ανθρωποειδές ρομπότ ΝΑΟ, που σχεδιάστηκε από τη SoftBank Robotics και έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας διαθέτει στην ελληνική αγορά η Mobile Technology. ¨Εχει ύψος 58 εκατοστά και δυνατότητα περιστροφής 25 μοιρών, για να κινείται και να χορεύει με μεγάλη ευελιξία. Είναι εξοπλισμένο με μικρόφωνα, ηχεία, δύο κάμερες και πληθώρα αισθητήρων, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζει πρόσωπα/αντικείμενα και να επικοινωνεί σε 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και ελληνικά. Ο NAO μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, από το δημοτικό έως και το πανεπιστήμιο.


ka-NEWS ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ

Υλικά από την ακριτική Φλώρινα στο…διάστημα! Το είχε βάλει στόχο για το 2020 η «B&T Composites S.A.» (Τιριακίδης Βασίλειος ABETE) να ξεκινήσει συνεργασία με την ESA (European Space Agency) και ήδη πραγματοποίησε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ είναι επίσης προμηθευτής και συνεργάτης του CERN, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επενδύσεις στην έδρα της στη Φλώρινα, όπου έχει αναπτύξει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. Όπως επισημαίνει στο KA-Business.gr ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ.Βασίλειος Τιριακίδης, υλικά που παράγει η «B&T Composites S.A.» σε συνεργασία με πορτογαλική εταιρεία έχουν προτιμηθεί φέτος από την ESA και ήδη ταξιδεύουν στο διάστημα και έπεται συνέχεια. Δεν πρόκειται, όμως, για το πρώτο βήμα της εταιρείας στον χώρο της αεροδιαστημικής, καθώς σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων και στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος Horizon Η2020 η «B&T Composites S.A.» έχει αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογία κατασκευής ολοκληρωμένων, πολυλειτουργικών συστημάτων για την αεροναυτική, μέσω του έργου «Hierarchical multifunctional composites with thermoelectrically powered autonomous structural health monitoring for the aviation industry-HARVEST».

ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε: Ολοκλήρωσε επένδυση ύψους 1,2 εκατ.ευρώ Η ανοδική πορεία του 2020, όπως τονίζει μιλώντας στο ΚΑ-Business. gr ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ.Τάσος Κυριακίδης, οφείλεται στην ανάπτυξη νέων-καινοτομικών προϊόντων σε συνεργασία με γαλλική εταιρεία τεχνολογίας ζωοτροφών, που βασίζονται σε φυτικά συστατικά και επιφέρουν αύξηση της παραγωγής γάλακτος, βελτίωση της αναπαραγωγής και βελτίωση της γενικής υγείας των κοπαδιών (από αγελάδες και αιγοπρόβατα, μέχρι κότες, κουνέλια κ.α.). Ώθηση δίνει, επίσης, φέτος στις πωλήσεις της εταιρείας και η υπέρβαση των προβλημάτων που είχε η ελληνική αιγοπροβατοτροφία με βελτίωση των τιμών γάλακτος, ενώ την τελευταία τριετία η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε Βαλκάνια και Κύπρο με ειδικά προϊόντα για τη διατροφή προβάτων και αγελάδων και στοχεύει να επεκταθεί επίσης εξαγωγικά και στη Βόρεια Αφρική. Η Βιοζωκάτ Α.Ε. εδρεύει στην Πιερία, ενώ διαθέτει επίσης αποθήκες στις Σέρρες και υποκατάστημα στη Νοεχωρούδα Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1966, το 2006 εξαγοράστηκε από τον κ.Δημήτρη Τριανταφύλλου και έκτοτε μέσω συνεργασιών με ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το ΑΠΘ, και με Οίκους του εξωτερικού και με «πυξίδα» την ποιότητα και τη διαφοροποίηση έχει καταφέρει να είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κλάδο των ζωοτροφών στην Ελλάδα.

ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε. : Δυναμική είσοδος στον τομέα της υγιεινής διατροφής με διπλή επένδυση Μπήκε δυναμικά στον τομέα των ειδών υγιεινής διατροφής το 2019 με sugar free προϊόντα και επεκτείνει πλέον περαιτέρω την παρουσία της σε αυτόν, αξιοποιώντας νέα επένδυση που ολοκλήρωσε φέτος. Πρόκειται για τη βιομηχανία ειδών ζαχαροπλαστικής “Φαίδων Α.Ε.”, που διανύει μάλιστα – όπως δηλώνει στο ΚΑ-Business.gr ο πρόεδρος της εταιρείας, κ.Στάθης Γιαχανατζής – την τρέχουσα χρήση με διατήρηση των περσινών της εργασιών, παρά την κρίση που επέφερε η πανδημία του covid-19 και προσβλέπει μάλιστα και σε ελαφρά άνοδο των εργασιών της, αναπληρώνοντας τις απώλειες από το κομμάτι του HO.RE.CA (αγορά μαζικής εστίασης) με αύξηση των πωλήσεών της στο λιανεμπόριο. Το 2019 η ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε. υλοποίησε επένδυση ύψους 200.000 ευρώ στην έδρα της στη Νέα Σάντα Κιλκίς, με την οποία προχώρησε στην κυκλοφορία των πρώτων τριών sugar free προϊόντων της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

41


Επιχείρηση με Υπευθυνότητα

«Αυτός είναι ο κουμπαράς του ka-business.gr» Καινοτομία και Ανάπτυξη δίχως κοινωνικό πρόσωπο και βοήθεια σε όσους έχουν την ανάγκη μας δεν μπορεί να υπάρξει!! Αυτό το μήνυμα στέλνει τα τελευταία 9,5 χρόνια το μοναδικό portal για την καινοτομία και την ανάπτυξη το www.ka-business.gr “μέσα από την καθημερινή μας λειτουργία αλλά και τα 15 πολυσυνέδρια ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ προσπαθούμε να ενισχύουμε και να δίνουμε χείρα βοηθείας σε όσους μας χρειάζονται”

Μέχρι σήμερα ο κουμπαράς του και ka-business.gr έχει στηρίξει: «Μέλισσα», «Kοινωνικό Παντοπωλείο Μαζί», «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης», Αέλια, «Κιβωτός της Δόμνας Βισβίζη», «το Χαμόγελο του παιδιού» και την «Κυψέλη». Προσέφερε τρόφιμα από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας για τη σίτιση 800 απόρων οικογενειών στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στήριξε το ειδικό φιλανθρωπικό σωματείο “ Ελπίδα “ που ιδρύθηκε από γονείς και κηδεμόνες των

παιδιών ατόμων που πάσχουν από αυτισμό. Στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του, ka-business.gr τον Δεκέμβριο του 2019 δημιούργησε έναν καινούργιο θεσμό με θέμα “Κοινωνική Ευθύνη και Επιχειρηματικότητα” με στόχο να αναδείξει τους επιχειρηματίες που στηρίζουν την κοινωνία, το ρόλο του κράτους και των φορέων σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και το πως οι ΜΚΟ και οι Κοιν.Σ.Επ. συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Αυτό είναι ... το άλλο πρόσωπο του ka-business.gr… και συνεχίζει!!!

42

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

43


44

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Profile for Καινοτομία και Ανάπτυξη

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020  

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020  

Advertisement