Page 1

JIAYUE JIANG Landscape Architecture Undergraduate Work 2014-2017


JIAYUE JIANG Landscape Architect | 3 rd Year Undergraduate | Chinese joyjiayuejiag

CONTACT

EXPERIENCE

Jiayue Jiang

jjy674441024@gmail.com +44 7895863653 10 Clark Street, Sheffield, South Yorkshire, S10 2BS

EDUCATION 2014 - Present University of Sheffield, BA in Landscape Architecture Average 2:1 Module Included: Space Making, Landscape Planning, Sustainable Housing etc 2013 - 2014 Sheffield International College Foundation Certification in Science and Engineering Average 76, Distinction 2011 - 2013 Hangzhou No.2 High School, China Average 84

ARTISTIC SKILLS sketch | photography | watercolour | computer graphic

2016 Summer - GLOSS Research Associate Award Field Worker for the Research on Movable Seating in Diverse Culture Six weeks international research based on three countries: America, France and UK, focus on the use of movable seating in public space. Developing the fieldwork ability and the teamwork skill through working with other professionals. 2015 November - Hathersage Project A three days project led by Ares. Training the abilities of teamwork and working under pressure.

SKILL PROFILE LANGUAGE English Chinese

COMPUTER SKILLS Photoshop Illustrator Indesign SketchUp AutoCAD


INDEX

01

02

Nottingham Island Site Integrated Urban Design Project

Victoria Quay Urban Regeneration

01

05

03

04

Summerfield St Housing Project

Hillsborough College Courtyard & Car Park Planting Plan

08

11

05

06

Sheffield CIQ Construction Work

Artisitic Work

16

18


01

Nottingham Integrated Urban Design Project

An Earthly Paradise

- An oasis in the urban context to add sense of soft natural green and provide recreational area for local residents. The Nottingham site is located right near the high-density housing area where mainly consists of families and workers. This residential area is lack of green outdoor space for recreational and social use while having poor connection with city centre. Therefore this new urban regeneration proposal is aiming to develop the great potential of the site to become the new urban stronghold between residential area and city centre while providing opportunities for residents and workers to engage with the green space.

A. Urban Pocket Park between the Buildings

A1 1:500 Outdoor Performance Area

01

C1 1:500

Section vertically across the whole area

A2

B. Path along the Lake in the Park

C2


1:500

Masterplan

02


D

C

D

1:100 Detail Section

E

C

1:100 Detail Section

D2 E D C 03

E

1:100 Detail Section

D1

Detail Area Axonometric


D2

1:200 D1

1:100

Detailed Viewpoints

C

D

E

04


Revealing the Secret Corner of Sheffield

03

Design Brief

Students should first select a journey within 1015 minutes walk, either beginning or ending at the Castlegate. Students should then develop a diagrammatic concept for the selected journey, based on existing urban planning and design literature. Thereafter students should develop a set of design proposals to show how they would enhance the quality of the pedestrian experience throughout the journey. The design process must refect the overall outcome to visually express the qualities of the pedestrian experience in sequential eye-level 3D perspectives. Vision&Concept

Aims

Victoria Quay is a secret corner in Sheffield. Its social value has been hidden because of the poor legibility and lack of activities. The area do have its own identical character, symbol and attractive waterside view, which make the place has great potential to become the hot spot within the city.

- Increase the legibility of the space to attract more users - More welcoming entrance - Multifunctional space for different activities - Creat dynamic edge effect within the site. - Enhance the distinctive symbol and character of this local area

05

Victoria Quay Urban Regeneration


06


07


Vibrant Living -Encouraging social interaction within the neighbourhood Summerfield and Napier Street, Sheffield, S11 8HJ B'

9

A'

3 7 1 8

A

B

Summerfield St Housing Project

Students should understand the requirements of sustainable housing provision and explore different approaches to the sustainable development of a housing site. Students are required to formulate a vision for the site by means of a brief. A masterplan and axonometric for the site with complementary drawings to illustrate the design proposals and responding to issues related to the characteristics of the site and the sustainable living agenda.

This vision is aiming to emphasize and enhance the social interaction between people by providing irregular communal space for various social activities to recognising the importance of community life for all generation and create a vibrant living neighborhood.

02

08


Section AA'

surrounding building

Napier Street

flats

recycle point

bicycle shed

communal building

flats

entrance on Summerfield

entrance flats of riverwalk

Ponama Street

river

Section BB'

pedestrian

frontage Napier St

09

Planting bed in front of the flats

flats

central communal garden

informal seating at edge of the lawn

private garden

terranced house

slope for outdoor exihibition

river riverwalk

surrounding building


Open Space in communal garden for activities

Circulation seating in private area and informal seating in communal garden

Vegetation

informal seating under specimen tree

interaction on the frontage of the building

outdoor exihibition space near the riverwalk

public educational center with outdoor natural play area for kids

Axonometric 10


Evergreen Tree

Bioswale

Deciduous Tree

Central Stage

Prunus serrula

Seating Area

04

Hillsborough College Courtyard

This redesign of the college courtyard is aiming to provide new green outdoor performance space for the new arts building of the college. The new courtyard contains enough seating space and central performing area. The whole courtyard is also a special stage for students to express themselves. This is an ideal gathering space for teenagers.

Stage for Expression College Courtyard Master Plan

11


12


Hillsborough College Car Park Planting Plan

Touching Softness 1 Entrance

2 Along the Path 3 Winter Woodland 4 Rain Garden

13


14


Concept The detailed planting plan follows the overall concept of softness. To create an airy, light atmosphere in the garden through using grasses and perennial plants. Waxy evergreen foliage provides a strong contrast with the mild scene while enhances the feeling of softness. The cloud shape of shrub also reflects on the concept.

15


05

Sheffield CIQ Construction Design

16


17


Artisitic Work

06 18


19


JIAYUE JIANG jjy674441024@gmail.com University of Sheffield | Landscape Architecture

Profile for Jiayue Jiang

Jiayue Jiang | Landscape Architecture Portfolio  

BA Landscape Architecture Undergraduate work of 2014-2017 in University of Sheffield.

Jiayue Jiang | Landscape Architecture Portfolio  

BA Landscape Architecture Undergraduate work of 2014-2017 in University of Sheffield.

Advertisement