Page 1

BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

Butlletí mensual adreçat a joves que recull temes d’actualitat i informació referent al món laboral DESTACAT DEL MES

Consulta les ofertes de Barcelona Activa i SOC Per acabar l’any amb més empenta i donar-te recursos que potser encara no coneixes, volem facilitar-te informació sobre la borsa de feina que té Barcelona Activa. El tipus d’oferta que gestionen són de diversos sectors: educació, enginyeries, infermeria, comercial, administratiu i molts més. Per tant, no descartis donar-te d’alta i consultar setmanalment les seves ofertes. La gran majoria d’ofertes són per titulats tècnics superiors i universitaris. Com donar-te d’alta? Primer de tot t‘has de registrar en el portal www.bcn.cat/treball. A partir d’aquí hauràs de omplir les teves dades curriculars al teu “Espai personal ”. Per tal de veure les ofertes accedeix aquí. A banda, si estàs inscrit a Garantia Juvenil pot ser interessant apuntar-te a les ofertes de Garantia juvenil a través del portal del SOC: https://feinaactiva.gencat.cat

Un cop entris al cercador si poses paraula clau “garantia juvenil” et sortiran les vacants vigents. Si vols que t’acompanyem per la inscripció a les ofertes o a algun programa, no dubtis en contactar amb els Punts d’Informació Juvenil de Barcelona i el Servei de l’Assessoria Laboral del Departament de Joventut.

OFERTES LABORALS Treballar a botigues de la llar [+] Consulta les ofertes que té Conforama a Sabadell i fora de Catalunya.

Borsa de feina per Auxiliars de veterinaria (ATV) – Barcelona [+] Si tens titulació com a auxiliar de veterinària, consulta la borsa del Col·legi de Veterinaris de Barcelona. No cal està col·legiat/da per poder accedir a les ofertes.


BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

Ofertes com a venedor de càrnics a supermercat [+] Empresa de distribució alimentària, Alcampo publica 2 ofertes per treballar a diferents localitats catalanes. Has de tenir coneixements de com es fan els talls de les carns i del producte en sí.

Ofertes de feina com a monitor/a de lleure educatiu[+] Oberts diversos processos de selecció per treballar de monitor/a a Aula BGT. Ofertes publicades a la borsa de feina del SOC (Feina Activa). Ref. FA03010174 - FA03010172 FA03010169

DRETS I DEURES LABORALS Què és el Salari Mínim Interprofessional? [+] Com molts de vosaltres haureu escoltat a les notícies, s’ha obert de nou el debat sobre l’augment del SMI (Salari Mínim Interprofessional), hem vist convenient definir-ho per tal de que coneixeu amb detall aquest concepte. El salari mínim interprofessional (SMI) és la quantia mínima de retribució que ha de percebre la persona treballadora per cada jornada de treball (hora, dia o mes). L'import es fixa anualment mitjançant la publicació d'un Reial Decret per part del Govern Espanyol. El salari mínim interprofessional es fixa per a totes les activitats laborals, ja siguin agrícoles, de producció (indústria) i/o els serveis, sense fer distinció de sexe, ni edat de la persona treballadora.

En el SMI es computa únicament la retribució en diners, si existís retribució en espècie, aquesta NO podria en cap cas minorar el total de la quantia íntegra en diners.

El salari mínim interprofessional es refereix a la jornada completa legal de treball en cada activitat, sense incloure en el salari diari la part proporcional dels diumenges i festius. Si es realitzés jornada inferior es percebrà a prorrata (la part proporcional) de treball. ANY

Disposició Legal

SMI DIARI

SMI MENSUAL

2016

Reial Decret 1171/2015, de 29/12

21,84 €

655,20€

A banda, pots trobar més informació relacionada al Ministeri de Treball.


BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

Jornada laboral i descansos: materials aconsellables [+] En ocasions no sabem els nostres drets a l’hora de saber quins descansos mínims puc gaudir per llei, quina és la jornada màxima diària o setmanal i altres conceptes lligats en aquesta matèria com per exemple els permisos laborals. A continuació adjuntem dues taules resum: JORNADA LABORAL Jornada diària

9 hores màxim

Jornada setmanal

40 hores màxim.

Descans mínim entre jornades

12 hores PERIODES DE DESCANS

Entre jornades Setmanal En la jornada continuada* Anual

12 hores 1,5 dies 2 dies en cas de siguis menor 15 min en general 30 minuts en cas de seguis menor 30 dies naturals (vacances). El conveni pot millorar-lo.

* La jornada continuada s’entén quan són superiors a sis hores, i és en aquests casos quan pots fer un descans mínim de 15 minuts. A més a més, per tal de que sigui més entenedor consulta aquest dossier on s’expliquen amb casos pràctics aquests aspectes del dret laboral. Si voleu més informació no dubteu en demanar una assessoria laboral amb nosaltres! Us podem explicar la “lletra petita” d’aquest tema i molt més!

RECURSOS i CONSELLS App per cercar convocatòries d’ocupació pública [+] El Punt d'Accés General posa a la teva disposició una nova aplicació mòbil (app) oficial i gratuïta de cerca de convocatòries d'ocupació pública. Està disponible per a mòbils Android i IOS (iPhone) • Busca les convocatòries d'ocupació pública a través de la cerca ràpida, avançada, o aquelles convocatòries publicades en les últimes 72 hores. • Guarda les teves cerques, així podràs utilitzar-les de nou. • Aconsegueix informació de detall tots els llocs convocats. Bases, terminis, òrgan que convoca, ubicació dels llocs…; i també informació de seguiment per a algunes convocatòries (dates d'examen, llistats d'admesos/exclosos, aprovats…) • Guarda les teves convocatòries favorites, accedeix a elles a qualsevol moment. • Comparteix la informació amb qui tu vulguis a través dels canals habituals i xarxes socials (twitter, facebook, correu, whatsapp,…)


BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

Per què fer networking? [+] Una bona relació amb les persones amb les que es treballa esdevé fonamental pels processos de millora professional, siguin aquests la realització de les tasques amb una major qualitat o un canvi de categoria o lloc de treball. A més, conèixer persones fora del nostre entorn laboral immediat, ens permet ampliar la visió del que fem i del que podem fer professionalment, aprendre i mantenir-nos al dia en les noves matèries, tecnologies i formes de treballar, així com localitzar recursos i persones que ens siguin d’ajuda en el nostre projecte de progrés professional. I com faig nous contactes? 1.. Mostra’t obert, accessible i amb confiança amb tu mateix. Si no et trobes així, és millor que deixis per un altre dia aquesta activitat. Es preferible anul·lar una entrevista d’informació (amb una empresa o contacte) que anar-hi sense la teva millor actitud. 2n. Prepara una presentació ràpida de qui ets i què vols fer, és a dir, un bon elevator pitch. 3r. Busca contactes que siguin molt actius fent networking, normalment són connectors nats. 4t. Recopila la màxima informació possible dels teus contactes: nom i cognoms, dades de contacte, lloc de treball, empresa, funcions i responsabilitats, formació i experiència, projectes en els que col·labora, etc.


BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

5è. Coneix bé als teus contactes: busca els moments per parlar i interessar-te per ells/es, tant per qüestions formals (ex: el que fan, on treballen...) com informals (ex: família, vacances...). 6è. Recorda dades específiques dels teus contactes: professionals (clients, projectes en els que treballa, etc.) o personals (aniversari, lloc de residència, etc). Qualsevol informació que et permeti establir una conversa amb els seus interessos. Des dels Punts d’Informació Juvenils de Barcelona t’aconsellem l’Assessoria laboral com el servei de Coaching laboral per joves per tal de poder definir el teu projecte professional i millorar les teves presentacions !

La importància de l’actualització de les teves dades [+] Avui dia les ETTs, Agències de Col·locació, borses de treball a internet, etc acostumen a tenir aplicacions informàtiques per gestionar les dades de les persones candidates que estan buscant feina. Respecte aquesta bases de dades que tenen, generen filtres per fer la selecció de personal vers les ofertes obertes que tenen. És per aquest motiu que trobem necessari que les teves dades sempre les tinguis actualitzades i ben completades. Imagina’t que t’has apunta’t a un curs, o has trobat una feina de temporada... aquests canvis els has de reflectir a tot arreu on hagis enviat el teu CV. En els portals d’ofertes, així com a les empreses on hagis enviat la teva candidatura hauràs de modificar les teves dades formatives, curriculars o personals. Com la cerca d'ocupació és un treball en si, és fonamental l'organització, i per això hem de tenir un registre de cada pas o acció que emprenguem. Per tant, haurem d'anar elaborant un registre de totes les empreses o entitats en les quals ens anem inscrivint o lliurant el currículum, perquè, conforme hàgim d'aportar noves dades, puguem portar un control exhaustiu de les empreses o entitats on hàgim d'actualitzar aquestes dades

Continuem amb les activitats de Barcelona Treball Joves [+] Com segurament saps, els Punts d’Informació Juvenils i Barcelona Activa treballen conjuntament pel Pla de Xoc contra l’atur juvenil. És per aquest motiu que tenim aquest programa “Barcelona Treball Joves” i el posem a la teva disposició. Aquest mes de desembre tens al teu abast diferents activitats o càpsules formatives gratuïtes on es milloren les teves competències personals i professionals per tal de trobar feina el més aviat possible. Tot seguit esmentem algunes d’elles: Prepara’t per l’entrevista de feina Divendres 2 de Desembre de 2016 Horari: 11:00 - 13:00h. Oficina Jove de Calàbria, Calabria, 147, Barcelona, 08015, 93 483 83 84 El currículum i carta: prepara la teva millor presentació Dimecres 21 de Desembre de 2016 Horari: 18:00 - 20:00h.


BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

PIJ les Corts, Carrer Dolors Masferrer i Bosch, 33-35, Barcelona, 08028, 93 291 64 86 Enviar currículums a les empreses, però com? Dimecres 22 de Desembre de 2016 Horari: 12:00 - 14:00h. PIJ Sant Martí, Rambla Prim, 87-89, Barcelona, 08019, 93 498 27 43 Consulta la resta d’activitats aquí

INFOGRAFIA DEL MES


BUTLLETÍ LABORAL Butlletí mensual Núm. 83 Desembre 2016

ASSESSORIES

HORARIS D’ORIENTACIÓ i ASSESSORAMENT LABORAL INDIVIDUAL 2016 Es poden demanar assessories personalitzades i gratuïtes d’assessorament laboral amb cita prèvia als següents Punt d’Informació Juvenil: DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

10-14h MATÍ

TARDA

10:30-13:30h

CIAJ -

PIJ Sarrià – Sant Gervasi

Centre d’Informació i Assessorament per a Joves

16-20h

17-20 h

CIAJ -

PIJ Sants – Montjuïc

Centre d’Informació i Assessorament per a Joves

17-20 h PIJ Garcilaso

PIJ Ciutat Vella

PIJ Gràcia

DIJOUS

DIVENDRES

10:30-13:30h

10:30-13:30h

PIJ Nou Barris

PIJ Sant Martí

17-20h PIJ HortaGuinardó PIJ Les Corts

HORARIS ORIENTACIÓ LABORAL EN GRUP 2016 “Coaching laboral per a joves” DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

12:30 – 14h

10-11:30h

PIJ Garcilaso Sant Andreu

PIJ Sant Martí

Informació i Assessorament per a Joves

17:30 – 19h

17:30 – 19h

PIJ Nou Barris

PIJ Gràcia

10-11:30h MATÍ

17 – 18:30h TARDA

PIJ SantsMontjuïc

CIAJ - Centre

El sistema d’inscripció al Coaching laboral. Troba tota la informació aquí

Tota la informació dels serveis i recursos dels Punts d’Informació Juvenil els pots trobar a www.bcn.cat/infojove

Butlletí Infojove BCN Laboral. Desembre 2016  

Si busques feina o tens dubtes sobre els teus drets i deures com a treballador/a... Informa't sobre l'actualitat laboral i l'oferta de recur...