Page 1

Een bijzondere reis die je laat kennismaken met de eeuwenoude Maya-tradities. Gedurende de reis ontdek je de geschiedenis en betekenis van het Maya-textiel, ceremonies en religie. Geniet ondertussen van de prachtige natuur in de Guatemalteekse hooglanden.

De reis wordt georganiseerd door Adrenalina Tours. Dit reisbureau gevestigd in Guatemala, met twee vestigingen in Antigua Guatemala en Quetzaltenango, organiseert sinds 17 jaar rondreizen en excursies in Guatemala. Adrenalina Tours en het professionele team worden geleid door eigenaar en Vlaming Patrick Vercoutere. De reis ‘Tradities en Textiel bij de Maya’s in Guatemala 2013’ wordt speciaal georganiseerd voor Nederlandse en Belgische reizigers. Kolibri Lago Atitlan (foto: Marjolein Keijsper)

De Nederlandstalige begeleiding van deze reis is in handen van de Belgische Melissa Wiams. Zij woont en werkt sedert ruim vijf jaar in Guatemala, en heeft haar eigen onderneming en Fair-Trade project Y’abal Handicrafts gevestigd in Quetzaltenango. Haar onderneming ontwikkelt en verkoopt textielwaren in samenwerking met de lokale Maya-bevolking.

Draadverven Solola (foto: Anthonie Peeters)

13 juli tot 27 juli 2013*

Tradities en Textiel bij de Maya’s in Guatemala 2013

*Je kunt de reis ook op een andere datum laten starten, voor dezelfde prijs, als de groep uit minimaal acht personen bestaat. 16 dagen / 14 nachten

Wever in Momostenango (foto: Marjolein Keijsper)

Kostprijs: € 1138 + donatie van € 100 voor de verschillende projecten die we bezoeken. Single supplement: € 210 p.p. Friends/Family discount: - € 100 p.p. (vanaf 4 personen) Triple Room: - € 50 p.p.

Vulkaan Santiaguito (foto: Anthonie Peeters)

De Reis Dag 1: Aankomst in Guatemala en transfer naar Antigua Je overnacht in Hotel Posada La Merced. De Aankomsttijden van de deelnemers kunnen verschillen. Dit is geen enkel probleem, je wordt in alle gevallen op de luchthaven opgewacht en naar het hotel in Antigua gereden, onafhankelijk van het aankomstuur in Guatemala Stad.

Minimum aantal deelnemers 8 Maximum aantal deelnemers 15

Heupweven (foto: Marjolein Keijsper)

Ixil (foto: Marjolein Keijsper)

Dag 2: Stadsbezoek Antigua In de ochtend wandelen we, samen met een professionele Engelstalige gids en de Nederlandstalige Melissa door Antigua, een bijzonder mooie koloniale stad. In de middag bezoeken we enkele typische dorpjes in de omgeving van Antigua, waar we voor het eerst kennis maken met het heupweefgetouw en de typische kledij van Antigua. Dag 3: Transfer van Antigua naar Panajachel met een bezoek aan weefcoöperatie Wajxaq´ib in Chuacruz Na een dagje genieten van de koloniale pracht van Antigua, reizen we naar het meer van Atitlan, uitgeroepen tot één van de mooiste plaatsen op aarde. Onderweg brengen we een bezoek aan het Mayadorp Chuacruz, waar de weefsters van de weefcoöperatie Wajxaq´ib je laten kennismaken met de unieke weeftechniek van het Ikat. Na een lunch bij de vrouwen bezoeken we het kleurrijke stadje Sololá, één van de weinige plaatsen in Guatemala waar ook de mannen nog gekleed gaan in traditionele mayakledij. Na aankomst in Panachajel verblijven we in het rustige en pittoreske hotelletje Utz Jay, waar je kunt genieten van een temascal of mayasauna. Dag 4: Lago Atitlan Tour met een bezoek aan het meer van Atitlan en omringende dorpen Maak je klaar voor een boottocht over het prachtige meer van Atitlan, waarbij we tussenstops maken in verschillende dorpjes, elk met eigen gewoontes en tradities. Zo gaan we langs bij de heilige Maximon in het stadje Santiago Atitlan. In het dorpje San Juan maken we kennis met enkele coöperaties die de traditie van het natuurlijk kleuren van garen in stand houden. Dag 5: Transfer van Panajachel naar Acul Vandaag maken we kennis met het prachtige berglandschap van Guatemala. We reizen door de Chucumatanes, het hoogte gebergte van Guatemala. Onderweg bezoeken we verschillende dorpjes. In de namiddag komen we aan op de rustige en prachtig gelegen boerderij Mil Amores. Dag 6: Natuurwandeling naar Nebaj Vanuit Acul maken we een mooie natuurwandeling door het ongerepte landschap naar het dorpje Nebaj. Hier staan we ook stil bij de jonge geschiedenis van de Maya’s in Guatamala: we komen ook voorbij enkele plaatsen waar tijdens het gewapende conflict in de jaren ’70 veel slachtoffers gevallen zijn. We verblijven een tweede nacht op de boerderij Mil Amores. Dag 7: Transfer van Acul naar Todos Santos We reizen vandaag vanuit Acul via het dorpje Aguacatan naar de Unicornio Azul. Op deze boerderij, gelegen in een prachtige vallei, kun je genieten van het prachtige landschap, en indien je wilt ook per paard. Na het middagmaal eindigen we hoog in de bergen in het karakteristieke dorpje Todos Santos Cuchumatan, waar we kennismaken met de nog heersende authentieke cultuur. De overnachting is in een eenvoudig hotel.

Goede overnachtingplaatsen zonder luxe, doch hygiënisch en op mooie locaties. Met privé badkamer en ontbijt. Bij bezoek aan de gemeenschappen zijn de maaltijden ook inbegrepen. Bij andere gelegenheden gaan we naar een goede locatie om te eten met de groep, en kun je zelf kiezen. Een maaltijd kost gemiddeld € 4 tot € 10. Voor aanvullende informatie over deze reis, achtergrondinformatie over de te bezoeken plaatsen en de algemene voorwaarden, zie de bijlage: ‘Aanvullende informatie textielreis 2013’.

Ingelegde motieven (foto: Marjolein Keijsper)

Santiago Atitlan (foto: Manuel Chammoro) Optioneel: 1.

Markt Democracia Xela (foto: Marjolein Keijsper)

Dag 8: Stadsbezoek Todos Santos en transfer naar Quetzaltenango via Momostenango Het is marktdag in Todos Santos Cuchumatan, en vanuit de wijde omtrek komen mensen hier naartoe om handel te drijven en hun dagelijkse boodschappen te doen. Een kleurrijk schouwspel, want de meeste bezoekers dragen nog de eigen, lokale klederdracht – óók de mannen. Na de middag reizen we richting Quetzaltenango met een stop in Momostenango. Dit dorp staat bekend om haar prachtige wollen tapijten en poncho´s die op natuurlijke wijze gekleurd en op het voetweefgetouw geweven worden. We bezoeken het huis van de familie van Telma en Luis. Op enthousiaste wijze demonstreren zij het hele productieproces van de ruwe wol van het schaap tot hun prachtig gekleurde tapijten. Samen met hun acht kinderen houden zij de traditie van het voetweven hoog! Dag 9: Quetzaltenango, bezoek aan fairtrade project Y’abal Handicrafts en textielworkshop in Pacutama Vandaag reizen we door de hooglanden van Guatemala en maken hier op unieke wijze kennis met de lokale bevolking. We bezoeken de gemeenschap Pacutama, die in 2005 zwaar getroffen werd door de storm Stan en zich hoger in de bergen op een rurale en afgelegen plaats hervestigde. De vrouwen van Pacutama verwelkomen ons en delen een paar van hun geheimen van het heupweven tijdens een textielworkshop. We genieten het middagmaal bij een familie in het dorp. Dit is dé kans persoonlijk kennis te maken met de Maya’s en hun leefwijzen! In de namiddag brengen we een bezoek aan het project Y´abal Handicrafts, de fairtrade organisatie waar Melissa werkt. Y’abal Handicrafts ontwikkelt en verkoopt handgemaakte producten van hoge kwaliteit met als doelstellingen de traditionele techniek van het heupweven te bewaren, meerdere weefcoöperaties door middel van workshops te versterken, en de weefsters van een stabieler inkomen te voorzien. Dag 10: Bezoek aan de warmwaterbronnen van Zunil en andere dorpen rondom Quetzaltenango In de voormiddag genieten we van een ontspannend bezoek aan de warmwaterbronnen van Zunil, die door hun vulkanische oorsprong een geneeskundige werking hebben.

Onderweg maken we nog een kleine tussenstop in het dorpje Zunil waar we stoppen bij COPAVIC, een glasatelier. In de namiddag bezoeken we Doña Pancha, die tijdens een heerlijk kop chocolademelk uitleg geeft over de betekenis van cacao in de Mayacultuur door de eeuwen heen. Optioneel kun je nog langsgaan bij het atelier van Oscar Boj, die met veel plezier uitleg geeft over de geschiedenis van de kledij in Quetzaltenango, beter bekend als Xela. Ook het magische jaar 2012 komt aan bod, met uitleg over de mayakalender en de bijzondere betekenis van 13e baktun. Dag 11: Wandeling naar Chicabal Chicabal is meer dan een meer. Voor de Maya bevolking is dit een zeer belangrijke plaats, waar nog dagelijks ceremonies gehouden worden om de goden gunstig te stemmen, zeker in het magische jaar 2012. Na ongeveer 2 uur wandelen bereiken we dit prachtige vulkanische meer. In de namiddag heb je tijd om zelf op ontdekking te gaan in Quetzaltenango. Het museum Ixkik is een bezoek waard, maar je kunt ook gewoon lekker op je gemak rondwandelen door de stad.

Tikal op dag 13 Programma en prijs: 04.30 uur

Je wordt opgehaald aan het hotel en naar de

luchthaven van Guatemala Stad gebracht

06.30 uur

Binnenlandse vlucht (45 minuten) met TAG van

Guatemala Stad naar Flores

07.30 uur

Transport van Flores naar Tikal, en ontbijt in een

lokaal eethuisje

09.15 uur

Wandeling (4 uren) Tikal met gespecialiseerde

Engelstalige gids, waarbij de belangrijkste

plaatsen worden bezocht.

13.15 uur

Middagmaal in een lokaal eethuisje

14.00 uur

Mogelijkheid om desgewenst kort de twee

musea te bezoeken

14.30 uur

Vertrek naar de luchthaven Flores

16.30 uur

Binnenlandse vlucht naar Guatemala Stad

17.30 uur

Transfer luchthaven Guatemala Stad naar Antigua

19.00 uur

Aankomst hotel in Antigua, aansluiting bij de rest

van de groep

Prijs per persoon: € 299 Inbegrepen: alle transfers / ontbijt / middagmaal / Engelstalige gids met begeleide wandeling / binnenlandse vlucht GUA – FRS – GUA /

Dag 12: Transfer van Quetzaltenango naar Antigua met stop in Iximche en La Azotea Iximche is een postklassieke archeologische vindplaats in Tecpan. Het was de hoofdstad van het Maya-Kakchikel rijk. Tijdens het bezoek ga je ook langs bij een Mayaaltaar waar nog steeds ceremonies worden gedaan. In de namiddag bezoeken we la Azotea, een koffieboerderij waar naast koffie ook textiel centraal staat. Dag 13: Aan het strand van Monterico In de ochtend vertrekken we naar de kust om uit te rusten in het dorpje Monterico en te genieten van zon, strand en de Grote Oceaan (of ook genoemd Stille Oceaan). Nb: in plaats van dit onderdeel van het programma kun je deze dag ook kiezen voor een dagtrip naar Tikal. Een beschrijving van de trip staat vermeld bij ‘Optioneel’.

alle luchtvaartbelastingen Niet inbegrepen: tips voor gids of chauffeur 2. Pacaya op dag 14 Mogelijkheid tot bezoek in de ochtend 06.00 uur of middag 14.00 uur Programma en prijs: 06.00 uur

Je wordt afgehaald bij je hotel en naar de voet van

(of 14.00)

de vulkaan gebracht, op ongeveer een uur rijden

van Antigua.

07.30 uur

Begin van de wandeling naar de krater van de actieve

(of 15.30)

vulkaan met lokale Spaanstalige gids, die voor je

veiligheid instaat. De wandeling is ongeveer

anderhalf uur omhoog en anderhalf uur naar beneden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

12.00 uur

Vervoer van de vulkaan terug naar Antigua

(of 20.00) 13.30 uur

Dag 14: Transfer Monterico naar Antigua, met stop bij Macadamia-boerderij We reizen terug naar Antigua en brengen een bezoek aan de Macadamia boerderij, waar je tijdens de rondleiding uitleg wordt gegeven over de verschillende doeleinden van deze nutrutieve noot. Na het middagmaal ben je vrij in Antigua. Nb: in plaats van dit onderdeel van het programma kun je deze namiddag ook kiezen voor een bezoek aan de vulkaan Pacaya. Een beschrijving van dit bezoek staat vermeld bij ‘Optioneel’.

Aankomst hotel in Antigua

(of 21.00) Prijs per persoon: € 20 Voor vertrek in de ochtend wordt een ontbijtbox per persoon voorzien. Goede schoenen (wandelschoenen of hoge tennisschoenen) zijn sterk aan te raden, als ook zonnecrème en voldoende water (1 liter minimum.) Inbegrepen: vervoer van en naar hotel / gids / ontbijtbox / entreegelden Niet inbegrepen: tips voor de gids / middag- of avondmaal (De wandeling is samen met andere personen indien de groep

Dag 15: Vertrek naar Nederland Afhankelijk van de vertrektijd van je retourvlucht, heb je in de ochtend nog wat vrije tijd in Antigua.

met minder dan acht deelnemers is.)


^ Meer van Atitlan (foto: Marjolein Keijsper) < Traditionele streep (foto: Marjolein Keijsper) > Weven (foto: Marjolein Keijsper)

Een bijzondere reis die je laat kennismaken met de eeuwenoude Maya-tradities. Gedurende de reis ontdek je de geschiedenis en betekenis van het Maya-textiel, ceremonies en religie. Geniet ondertussen van de prachtige natuur in de Guatemalteekse hooglanden.

Tradities en Textiel

Heb je een vraag, aanvullende wensen of wil je reserveren, neem dan contact op met:

bij de Maya’s

In Guatemala: Adrenalina Tours www.adrenalinatours.com Patrick Eric Vercoutere patrickvercoutere@gmail.com skype: patrick.eric.vercoutere In Guatemala: Y’abal Handicrafts www.yabal-handicrafts.com Melissa Wiams melissawiams@hotmail.com skype: melissawiams In Nederland: Y’abal Shop www.yabal-shop.com Marisha Maas marishamaas@gmail.com skype: marisha.maas T 00 31 (0)6 28478946 © Adrenalina Tours / Melissa Wiams Ontwerp: Anthonie Peeters (Breda)

in Guatemala 2013 13 juli tot 27 juli 2013*

Brochure textielreis guatemala 2013 voor mailing  

Brochure textielreis guatemala 2013 voor mailing

Advertisement