Page 1

BOEK 9 Boek IX

Tijdschrift voor de Balie Haarlem

&

KABAREPA PLEITWEDSTRIJDEN HET BUREAU VAN...

ADVOCAAT JULIAN HAPPÉ

“Er zijn dus cliënten die op onze trappen hebben gestaan voor hun trouwfoto’s. Nu bestijgen ze de trappen om hun advocaat te spreken over de echtscheiding.”

IN DIT NUMMER: DE IPOD VAN ADVOCAAT MARIJN BODELIER DE HAARLEMSE HORECAMETER COLUMN ‘BETALINGSACHTERSTAND’

JUNI 2012 - NUMMER 1 - JAARGANG 14


INHOUDSOPGAVE IN DIT NUMMER VAN BOEK 9 IN DIT NUMMER VAN BOEK 9 VOORWOORD VAN DE REDACTIE

pagina 3

VOORWOORD VAN DE DEKEN

pagina 4

ACTIVITEITENKALENDER

pagina 5

IN DIER VOEGE

pagina 6

DE IPOD VAN MARIJN BODELIER

pagina 7

HET BUREAU VAN JULIAN HAPPÉ

pagina 8-10

COLUMN

2 | BOEK 9

pagina 11

HAARLEMSE HORECAMETER

pagina 12-13

ADVOCATEN ZONDER GRENZEN

pagina 14-16

KABAREPA & PLEITWEDSTRIJDEN

pagina 17-19

JONGE BALIEREIS 2012

pagina 20-23

DUBBELINTERVIEW

pagina 24-27

BEËDIGINGEN EN VERPLAATSINGEN

pagina 28-31


VOORWOORD VAN DE REDACTIE De tijden veranderen en wij met hen. Daarom is Boek 9 in een geheel nieuw jasje gestoken. Met een nieuwe ploeg redacteurs is maandenlang in het diepste geheim aan deze nieuwe editie gewerkt. Zo lang zelfs dat sommigen onder u niet eens meer van het bestaan van Boek 9 afwisten.

Heeft het eigenlijk niet een beetje te lang geduurd? Ja, het heeft wat moeite gekost. Er moest zich eerst een nieuwe redactie vormen. Gelukkig heeft zich een aantal mensen gemeld die het leuk vindt om een aardig stukje te schrijven. Vol goede moed is iedereen aan de slag gegaan. Omdat het maar een kleine redactie is, moest iedereen meerdere items voor zijn of haar rekening nemen. Voor wie de subtiele hint nog niet door heeft, er is nog behoefte aan nieuw schrijverstalent. Dus heeft u zin om naast alle dagvaardingen, verzoek- en klaagschriften ook eens iets te schrijven wat echt de moeite waard is; meldt u aan! Voorlopig verschijnt Boek 9 digitaal en wordt er ook nagedacht hoe dit nog verder geoptimaliseerd kan worden. Wij ontvangen graag uw input.

nummer onder andere aandacht voor Kabarepa en de pleitwedstrijden, de iPod van Marijn Bodelier en de Haarlemse Horecameter. Met de zomervakantie in aantocht wordt het wellicht iets rustiger op kantoor. Dus heeft u mooi de tijd om er eens lekker voor te gaan zitten en deze nieuwe editie van Boek 9 van A tot Z door te lezen. Ondertussen werken wij alweer met veel plezier aan een volgend nummer. ▪

De redactie

Behalve de nieuwe vormgeving zal deze editie vertrouwd aanvoelen. Items als: ‘in dier voege’, ‘het bureau van’, de column, en niet te vergeten het ‘woord van de deken’, ze zijn gebleven. Verder in dit

BOEK 9 | 3


WOORD VAN DE DEKEN Zoals u allen weet is het Ministerie van Veiligheid en Justitie onder de bezielende leiding van de ‘Haarlemse’ staatssecretaris Teeven van plan op korte termijn een ontwerp-Advocatenwet naar de Tweede Kamer te sturen. In dit ontwerp is preventief toezicht op de advocatuur opgenomen.

Zoals u wellicht weet is thans alleen toezicht achteraf mogelijk door vernietiging van verordeningen, die aangenomen zijn door het College van Afgevaardigden. Minder bekend acht ik de adviezen van Docters van Leeuwen over verbeteringen in het toezicht op de advocatuur. Hoewel Docters van Leeuwen in zijn rapport van maart 2010 zeker niet negatief oordeelt over de kwaliteit van het huidige toezicht, komt hij tot het advies om een systeemtoezichthouder te introduceren, die niet tot de Orde behoort. Deze ‘wijze’ persoon dient te kijken naar de kwaliteit van het toezicht en de klachtafhandeling met bijzondere aandacht aan transparantie en toegankelijkheid. Het tweede advies is de rol en de positie van de lokale deken te versterken. De deken moet een grotere toezichthoudende en handhavende rol gaan spelen. Hij moet niet alleen maar klachten doorgeleiden naar de tuchtrechter, maar zelf ook een actieve rol spelen bij het handhaven van de regels. De deken zou zelf ook moeten kunnen beschikken over sanctionerende bevoegdheden. Vooral als het gaat om het niet naleven van verordeningen en het niet tijdig of volledig informeren van de deken.

Nog minder bekend is dat op verzoek van de NOvA mr. R.J. Hoekstra, oudinformateur en voormalig lid van de Raad van State, eind januari 2012 is verzocht te rapporteren over de kwaliteit, objectiviteit en integriteit van het lokale toezicht. In juni 2012 zal al een tussentijdse, naar verwachting positieve rapportage verschijnen, daar het in de bedoeling ligt, dat de nieuwe advocatenwet voor het zomerreces in de Tweede Kamer zal worden behandeld. Inmiddels is mr. Hoekstra ook op werkbezoek geweest op het bureau van de orde te Haarlem. Het gesprek heeft zich met name gericht op het verzamelen van informatie over hoe het toezicht op de advocaten in ons arrondissement wordt uitgeoefend. Onder meer is daarbij gekeken naar de klachtbehandeling en het doorlopende toezicht. Ik kan u zeggen, dat ik inmiddels aan het dekenaat een volledige dagtaak heb, mede, daar de fusie met het arrondissement Alkmaar tot het arrondissement Noord-Holland steeds meer tijd gaat nemen. Maar daarover meer een volgende keer. ▪ mr. R.F. (Rutger) Meijer, deken

4 | BOEK 9


ACTIVITEITEN JONGE BALIE 13 juli 2012 Beachvolleybal en BBQ Op vrijdag 13 juli organiseert de activiteitencommissie vanaf 17.30 uur een beachvolleybarbeque bij Mango’s Beachclub in Zandvoort. Deelname is gratis maar je dient je wel voor 12 juli op te geven bij Lisa Bosscher (bosscher@parmentieroass.nl). Zie voor meer informatie de flyer.

BOEK 9 | 5


IN DIER VOEGE

Verzoek van de cliënt aan zijn advocaat of zij ‘het zelf in elkaar geknutselde ouderschapsplan’ wil beoordelen, met als afsluiter: “Ik heb mijn zoon erkend en rechterlijke macht.” De advocaat van Dominique Strauss-Kahn op de radio: “Het is moeilijk aan een naakte vrouw te zien of het wel of geen prostituee is.” Allochtone cliënte met een prachtig accent tegen haar advocaat: “Ik ben echtgescheiden van mijn man.” In een kort geding procedure over omgang met een Engelssprekende man zonder tolk waarin de rechter heeft aangegeven dat de man Engels mag spreken als de rechter maar Nederlands met hem kan praten, deed de situatie zich voor dat de man niet goed uit zijn woorden kwam over zijn gevoel bij zijn ex-partner, zei de rechter zei: “ … en dus had u zoiets van fuck you.” Uitspraak van een zeer vrouwelijke cliënte in een echtscheiding: “Er kraait geen haan meer naar me.” Een advocaat (uit een ander arrondissement) sluit zijn brief als volgt af: “Cliënt hoopt dat u mijn standpunt kunt begrijpen (...).”

6 | BOEK 9


Mr. Marijn Bodelier (sinds 2007 advocaat bij Gaastra Advocaten) is een muzikale laatbloeier: zijn eerste iPod is een tweede generatie iPod nano. Hij is wel trouw, want deze iPod heeft hij nog steeds. Zijn muzieksmaak is divers, je kunt hem vinden bij concerten van David Guetta en op Lowlands. Toch zegt hij van zichzelf dat hij a-muzikaal is: hij kan geen noot lezen en had een 4 voor muziek. Marijn kan wel goed dansen, vooral als hij een biertje op heeft… Van welke muziek hou je? Dat is heel divers! Eigenlijk van opera tot rock. Meestal gaat het bij mij in fases waarin ik bepaalde muziek veel draai. Zo ben ik nu aan het eind van een Spaanse fase. Spaans fase?! Ja zeker, een Spaanse fase. Ik heb een Spaanse vriendin en zij heeft me in contact gebracht met Spaanse pop/rock muziek. Echt lekkere muziek. Ik kan iedereen Joaquin Sabina aanraden, dat is dé singer/songwriter van Spanje van dit moment. De Spaanse fase gaat voorbij, maar je vriendin… Haha, nee dat zit wel goed. We wonen nu al een half jaar samen in Amsterdam! Wat is het laatste nummer dat je geluisterd hebt? We are the people van Empire of the sun. Ik luister vaak muziek in de trein, ook al vind ik dat een beetje asociaal. Je zondert je zo af met een koptelefoon. Ik zie wel eens mensen met een iPod in de rij bij de kassa, die rekenen dan af zonder hun koptelefoon af te zetten. Dat zou ik echt nooit doen. Als ik contact met mensen maak, gaat de koptelefoon af.

En na een zitting of een drukke werkdag? Dan is het tijd voor jazz zoals de soundtrack van Midnight in Paris en muziek van Sidney Bechet. Dat is voor mij de ultieme muziek om bij te relaxen. Aan welke muziek heb je een hekel? Eigenlijk is er geen genre dat ik helemaal uitsluit, maar ik heb wel een hekel aan de Spice Girls. Nou ja, nu ik er over nadenk: ik heb ook een hekel aan grunt. Daar dacht ik niet gelijk aan omdat ik het geen muziek vind. Heb je muziek op je Ipod staan waar je je voor schaamt? Nou, niet echt. Amy McDonald misschien. Ik heb wel easy listening erop staan en dat vind ik niet echt stoer. Je maakt niet echt indruk wanneer je zegt dat je naar de Dire Straits luistert… De meest overschatte band/zanger is… …Rinus! En de meest onderschatte band/zanger is… …Krack (de band van Jan Rube, red.). Hun uitvoering van ‘Mister Brightsight’ (The Killers) is echt meesterlijk. Tot slot, aan welk nummer bewaar je bijzondere herinneringen? Aan ‘Amor’ van André Hazes. Dat draaiden we veel in mijn bestuursjaar op de universiteit. Echt een top tijd waar ik met veel plezier aan terug denk. Telkens als ‘Amor’ opgezet werd zongen we met z’n allen uit volle borst mee. Aan wie geef je de beurt door? Aan André Gaastra. Hij is helemaal weg van dancemuziek en dat vind ik best bijzonder voor iemand van ruim in de veertig! ▪

DE iPOD VAN...

Wat luister je voor een zitting? Iets opbeurends, waar ik energie van krijg. Een goed voorbeeld is ‘Start me up’ van de Rolling Stones. Dat doe ik op vrijdagmiddag trouwens ook, dan draai ik bijvoorbeeld de remix van ‘I follow rivers’ (Lykke Li) of ‘Party Rock’ van LMFAO. Echte feestmuziek!


COLUMN

HET BUREAU VAN...

MR. JULIAN HAPPÉ Duijn Bloem Voss Advocaten

8 | BOEK IX


Ditmaal is Boek 9 te gast in de Zaanstreek, op een van de oudste kantoren van Zaandam: Duijn Bloem Voss Advocaten. Daar ontmoet ik mr. J. (Julian) Happé. Mr. Happé studeerde aan de UvA te Amsterdam. Hij had nog de keus om oude stijl af te studeren, maar koos bewust voor de (toen) nieuwe BaMa structuur. Dit had alles te maken met zijn bijverdienste bij een levensmiddelengroothandel. Hij haalde keurig het bachelordiploma en timmerde ondertussen flink aan de weg in de levensmiddelenbusiness. Hoewel hij een goede baan had en het er erg naar zijn zin had, wilde mr. Happé toch graag zijn studie rechten afronden. Dus terug naar de collegebanken voor een master vastgoedrecht. Na het behalen van zijn studie is hij in mei 2007 stage gaan lopen bij – u raadt het al – Duijn Bloem Voss Advocaten in Zaandam. Kennelijk is dit wederzijds goed bevallen, want hij zit er nog steeds. Nu maar eens kijken hoe dat bureau van hem eruit ziet.

Het mag gezegd worden dat u kantoor houdt in toch wel een zeer fraai pand. Het is inderdaad een heel mooi pand. Voorheen was hier het theater. Er hebben hier nog grote namen opgetreden zoals Youp van ‘t Hek, zelfs de kleedkamers zijn nog aanwezig. Daarvoor was dit gebouw het stadhuis van Zaandam. Mooi pand of niet, het ligt wel in Zaandam. Of vergis ik mij over Zaandam? Zaandam is natuurlijk een industriestad dus dat imago is er nu eenmaal. Tegelijkertijd is Zaandam nog een beetje onontgonnen gebied. Er zijn dan ook steeds meer advocaten die zich hier in de regio komen vestigen. Bovendien zitten we praktisch aan Amsterdam-Noord vastgeplakt. Als ik naar de rechtbank in Haarlem moet, dan moet ik altijd eerst door Amsterdam rijden. De afstanden zijn dus zo groot niet en met alle ontwikkelingen in Amsterdam-Noord zitten wij hier goed. Verder is Zaandam best wel een leuke stad met mooie gebouwen en zo, alleen wordt dit beeld af en toe verstoord door lelijke jaren ‘70 nieuwbouw. Zelf ben ik in Oostzaan opgegroeid en woon nu met veel plezier in Zaandam. Uw kamer biedt geen uitzicht op de Zaan. Is de ‘riverside view’ alleen voorbehouden voor de partners? Nee hoor, dat is niet zo. Bovendien ben ik erg tevreden met waar ik nu zit. Mijn kamer was voorheen onze bibliotheek. Op een gegeven moment stond het leeg. Na twee weken leegstand heb ik het als het ware gekraakt en heb ik er mijn intrek genomen. De grote boekenkast is blijven staan, daar kunnen nu mooi mijn boeken in.

Wie van de partners was uw patroon en had u het een beetje getroffen met hem? Ik ben nog niet zo ontzettend lang medewerker, dus ik heb het nog wel eens over ‘mijn’ patroon, maar eigenlijk is hij dat dus niet meer. Met hij bedoel ik mr. J.W. Bloem. Ik vind niet dat ik het slecht met hem getroffen heb. Integendeel, mr. Bloem is scherp en gedreven en dat verwacht hij ook van anderen. Laten we dan nu maar eens het bureau ter sprake brengen. Het ziet er redelijk netjes uit, heeft u van tevoren opgeruimd? Nee, het is vrij representatief hoe het er nu uitziet. Er liggen natuurlijk wel veel dossiers, maar daar zit een systeem achter. Ik zou die dossiers in mijn kast kunnen hangen, maar zoals je ziet is die kast grotendeels leeg. Ik hou de dossiers waar ik mee bezig ben graag in het zicht. Ik maak verschillende stapeltjes. Vooraan liggen de dossiers waarin rolwerkzaamheden verricht moeten worden. Daar plak ik post it’s op met instructies. Daar achter liggen dan de overige dossiermappen waarin gewerkt moet worden. Zo te zien liggen er behoorlijk wat mappen met post it’s erop geplakt. Voert u een drukke procespraktijk? Ik ben regelmatig in de rechtszaal te vinden. Maar daarnaast voer ik ook een adviespraktijk. Voor mij is het de perfecte mix. Net als alle andere advocaten op kantoor voer ik een algemene MKB praktijk. Ik hou mij hoofdzakelijk bezig met huurrecht/burenrecht, bouwrecht, arbitrage en overheid & vastgoed. ▶

BOEK 9 | 9


HET BUREAU VAN...

Behalve op uw dossiers, zie ik dat op uw kantoorgereedschap ook allemaal stickertjes zitten, maar dan met uw naam erop, dat geeft te denken. Zo gaat dat nu eenmaal hier, als je naam er niet op staat ben je het kwijt. U zei zo-even dat u ook burenrecht doet, dan zult u nogal eens oog in oog staan met misschien wel Neerlands bekendste rechter: mr. Frank Visser (de Rijdende rechter). Zeker, hij is kantonrechter in Zaandam dus ik kom hem weleens tegen. Ik vind hem een prima rechter die perfect aanvoelt wat de onderliggende bedoelingen van partijen zijn en daar moesten we het maar bij laten. Laten we dat maar doen dan. Zeg, wat mij opviel is dat alle advocaten bij DBV mannen zijn. Zijn vrouwen niet welkom? We zijn nu met tien mannen op kantoor. Tja, dat is in de loop der tijd zo gegroeid. We hadden laatst wel een vrouwelijke student stagiaire, maar zij is niet gebleven. Vrouwen zijn uiteraard welkom, maar ze moeten wel stevig in hun schoenen staan. We zijn nu eenmaal een echt mannenkantoor. Aan de lunchtafel wordt stevig gediscussieerd en kan het er soms heftig aan toe gaan. Daarnaast steken we met z’n allen graag de handen uit de mouwen. Als bijvoorbeeld in het voorjaar de heg moet worden gesnoeid, dan helpen alle advocaten gewoon mee. Er heerst dus een prima sfeer bij DBV, iedereen ligt elkaar goed. Een echt mannenkantoor dus. Dan beschikt DBV vast over een eigen bar? Uiteraard! Maar er wordt niet standaard iedere vrijdag geborreld. Het is elf uur als in ene de melodie van Que Sera Sera te horen is. Wordt u ieder uur verblijd met zo’n leuk deuntje? Ja, op ons kantoor, pal boven mijn kamer, staat ook nog een carillon. Het heeft wel invloed, soms merk ik dat ik ongemerkt mee zit te neuriën. Alleen als in februari nog steeds de kerstliedjes klinken dan wordt het wel een beetje vervelend.

Ik zie verder dat uw kantoor wordt opgesierd door vele kindertekeningen, hoe zit dat? Ik heb twee dochters van 1,5 en 5 en een stiefdochter van 13 jaar. Mijn dochtertje van 5 maakt graag tekeningen en als deze het etiket ‘papa’ krijgen, dan moet ik ze ophangen. Het is me al eens gebeurd dat ik een tekening al wel had meegenomen, maar nog niet opgehangen. Toen mijn dochtertje met mama op kantoor kwam, had ik iets uit te leggen. Ik heb die tekening toen meteen moeten ophangen. Zonder gekheid, ik vind het natuurlijk hartstikke leuk om die tekeningen op te hangen. Wat mag er niet op uw bureau ontbreken? Dat is een beeldje van mijn opa. Het staat momenteel op mijn kast, maar ik zet het meteen weer terug. Het is een Amsterdamse stijl houtsnijwerk van een duif, of liever gezegd een doffer. Ik wil er niet te beladen over doen, maar het is altijd van mijn opa geweest. Uiteindelijk heb ik het van hem gekregen. Voor mij is het een herinnering aan hem en dat vind ik mooi. Wat doet u graag in uw vrije tijd? Ik mag graag een beetje knutselen en klussen in en om het huis. Daarnaast doe ik aan hardlopen en heb ik met een aantal vrienden een zwemclubje. Dat laatste is meer een vriendengroep, maar er wordt zo nu en dan wel echt gezwommen. Hoe zou u zichzelf omschrijven en hoe denkt u dat andere mensen u zien? Ik zou mijzelf beschrijven als betrokken en aanwezig. Ik denk dan ook dat mensen in eerste instantie misschien best een beetje kunnen schrikken als ze mij voor het eerst ontmoeten, maar even later denken: ‘Die Julian is eigenlijk best gezellig.’ Hoewel ik niet geschrokken was, sluit ik mij daar graag bij aan: mr. Happé is inderdaad best gezellig. Weet u ook nog een andere gezellige confrère of collega die Boek 9 met een bezoek mag gaan verblijden? Dan stel ik mr. M (Michiel) Dekker van Mellema Advocaten in Haarlem voor. ▪       Roland van den Berg

10 | BOEK 9


Soms zijn er van die zaken, waarbij je een donkerbruin vermoeden krijgt dat de advocaat van de wederpartij en zijn/haar cliënt misschien niet helemaal op één lijn zitten. Of dat nou bewust is of niet. Een voorbeeld: u krijgt een zaak voorgeschoteld waarbij uw cliënt aansprakelijk wordt gesteld voor achterstallige betalingen met betrekking tot een afbetalingsregeling. Een (blijkbaar) forse betalingsachterstand heeft geleid tot een pittige brief van de advocaat van de wederpartij. Uit meerdere gesprekken met cliënt blijkt vervolgens dat hij en de wederpartij er een bijzonder nauwe en zeer vriendschappelijke relatie op na hielden. Althans vóór de desbetreffende brief die kwaad bloed heeft gezet. Desondanks geeft cliënt echter alsnog aan graag een buitengerechtelijke oplossing te willen vinden, mede omdat hij betalingsbewijzen kan overleggen waarmee het grootste gedeelte van de achterstand zou worden gedekt.

COLUMN

BETALINGSACHTERSTAND

Niet veel later belt de advocaat van de wederpartij met de vraag wanneer hij een brief terug kan verwachten. “Nou”, zegt u, “ik streef ernaar u morgenmiddag van een reactie te voorzien.” “Hmrpf”, klinkt het aan de andere kant van de lijn, “duurt allemaal wel erg lang dit. Kunt u anders niet alvast het een en ander toelichten?” “Nou”, zegt u weer, “dat kan in principe wel. Cliënt kan aantonen en bewijzen dat de achterstallige betalingen wel zijn voldaan. Uw cliënt heeft daar overigens ook voor getekend.” “Oké”, zegt de advocaat, “dan gaan we sowieso dagvaarden!” ▪

Dit was de eerste van een reeks columns van de hand van onze anonieme columnisten. De columnist wisselt per editie. Mocht u een geestige anekdote of gewoon een ei kwijt willen, dan kunt u uw schrijven mailen naar de redactie.

Na enkele afkoelingsdagen komt de wederpartij tot inkeer en geeft laatstgenoemde zelf aan cliënt ook graag te willen spreken. Zonder advocaten erbij. Haar initiatief. Cliënt vraagt aan u advies en u meldt dat een gesprek in beginsel geen kwaad kan.

BOEK 9 | 11


COLUMN

HAARLEMSE HORE DINER

Restaurant Pieck Warmoesstraat 18 2011 HP Haarlem 023 - 532 61 44

Mocht de aanstormende advocaat-stagiaire nog op zoek zijn naar een locatie voor een hapje na de beëdiging met aanhang, aandacht! In één van de vele zijstraatjes aan het Plein in de Warmoesstraat (tegenover die steengoeie ijszaak bij de grote kerk) zit restaurant Pieck. Niet heel groot, maar wel heel gezellig.

De gehele experience is compleet dankzij de snelle en vriendelijke service.

Dit bleek toen één van de tafelgenoten van tafel moest in verband met een krijsende kleine en haar hoofdgerecht Het menu is lekker overzichtelijk en afkoelde. De gastheer merkte dit op, pakte het bord weg simpel, met een paar en zette de klant bij uitschieters tussen de “Dit bleek toen één van terugkomst een nieuw hoofdgerechten. De en warm hoofdgered bass (roodbaarsfide tafelgenoten van tafel recht voor. Zeldzame let met citroen-risotto moest in verband met een service. en tomatensaus) is krijsende kleine en haar een hit en ook de hoofdgerecht afkoelde.” Daarom: Vier sterren! ravioli (gevuld met knolselderij, mascarpone en truffel) ging er opvallend snel in. Mocht u aan een budget gebonden zijn, dan is het aan te raden de grote anitpasti te delen met uw blinddate/vriend/collega met nog een soepje erbij. 12 | BOEK 9

PS: Met een beeeetje geluk ziet u ook nog een BN-er: Jacqueline Govaert en Bridget Maasland weten Pieck ook te vinden.


COLUMN

ECAMETER

LUNCH

Relatieve nieuwkomer restaurant Dodici op de Grote Markt lijkt zich goed te lenen voor een zogenaamde business lunch. De klassiekers worden hier biologisch (kroketten met brood) of met een internationale twist (hamburgers met mexican salsa en jalapeňo pepers) geserveerd. Dat in combinatie met een strakke inrichting, een echte latte macchiato geserveerd door de soepele bediening en door niet te zuinig te zijn met de hoeveelheden op uw bord is een bezoek aan Dodici een aangename break op een doordeweekse werkdag.

“De semi-chique aankleding is prettig genoeg niet terug te vinden in de prijs.”

Restaurant Dodici Smedestraat 47 2011 RE Haarlem 023 - 532 86 86

Het is aan te raden om voor een groep te reserveren in verband met de lunchspits. Ook geopend op maandag.

Bijvoorbeeld om na te praten over uw zitting want Dodici bevindt zich op 2 minuten lopen van de rechtbank. De semi-chique aankleding is prettig genoeg niet terug te vinden in de prijs. Drie sterren!

BOEK 9 | 13


Advocaten zonder Grenzen Een eerste stap naar gefinancierde rechtsbijstand voor kinderen in Zimbabwe Naar schatting zitten 300 kinderen vast in gevangenissen in Zimbabwe. De meeste van hen hebben geen juridische bijstand gehad tijdens hun strafproces. In 60% van de gevallen waarin kinderen in instellingen zijn geplaatst, lag daar zelfs geen rechterlijke uitspraak aan ten grondslag Om de positie van Zimbabwaanse kinderen die in aanraking komen met het strafrecht te verbeteren is juridische bijstand hard nodig. Alleen door een goed functionerend systeem voor gratis rechtsbijstand door geselecteerde en goed getrainde locale advocaten kan worden gegarandeerd dat de rechten van deze kinderen worden beschermd. Met het Zimbabwe Project neemt Advocaten zonder Grenzen het initiatief voor een eerste stap bij het opzetten van een systeem van gefinancierde rechtsbijstand voor kinderen in Zimbabwe. Deze stap bestaat uit een pilot in Mutare, de derde stad van Zimbabwe. In nauwe samenwerking met aan de ene kant plaatselijke autoriteiten als de politie, het OM en de rechtbank en aan de andere kant stakeholders als advocaten en Zimbabwaanse NGO’s die zich inzetten voor kinderrechten, zal Advocaten zonder Grenzen een piketsysteem opzetten dat dienst kan doen als voorbeeld voor heel Zimbabwe. Rol van Advocaten zonder Grenzen (“AzG”) In oktober 2009 hebben leden van de Nederlandse en de Belgische sectie van AzG deelgenomen aan een missie naar Zimbabwe . Deze missie werd geïnitieerd door de Human Rights Committee of the Bar of England and Wales. Naar aanlei14 | BOEK 9

ding van die missie en de aanbevelingen van de Human Rights Committee of the Bar of England and Wales en AzG is de Nederlandse sectie van AzG gestart met onderzoek van de mogelijkheden voor het opzetten van een project rechtsbijstand voor minderjarigen in Zimbabwe in samenwerking met lokale NGO’s. In december 2010 is er een Zimbabweprojectgroep gevormd. De projectgroep bestaat uit acht advocaten (Hans en Symone Gaasbeek, Vivienne van Haaster, Assia Krim, Herman Veerbeek, Ivonne Leenhouwers, Margot Span en Alice Krispijn) en twee stafmedewerkers (Esther van Overbeek en Nico Lute). De projectleden zijn allemaal vrijwilligers. De rol van AzG is onder meer het aandrijven van de communicatie tussen de verschillende partijen en het opzetten van de nodige infrastructuur. AzG heeft hiermee ervaring opgedaan in Suriname, waar een soortgelijk project succesvol is afgerond. Het Project De eerste fase van het Zimbabwe project bestond uit het doen van algemeen onderzoek naar de rechten van minderjarigen die in detentie of voorlopige hechtenis zitten in Zimbabwe. Ook is de ervaring die is opgedaan in een soortgelijk project van AzG in Suriname in dit onderzoek meegenomen. Verder is onderzoek gedaan in de literatuur die op het gebied van kinderrechten in Zimbabwe aanwezig is. In deze fase zijn er besprekingen geweest met diverse deskundigen uit Zimbabwe die werkzaam zijn op het gebied van kinderrechten. In dit verband is verder contact gelegd met onder ▶


COLUMN Staand v.l.n.r. Dzie Chimbga, Ivonne Leenhouwers, Margot Span, Hans Gaasbeek, Herman Veerbeek, Vivienne van Haaster Esther van Overbeek, Symone Gaasbeek. Zittend v.l.n.r.: Blessing Nyamaropa, Rose Hanzi, Irene Petras, Nico Lute.

meer Justice for Children Trust, Legal Resources Foundation, Zimbabwe Watch, Law Society of Zimbabwe en Zimbabwean Lawyers for Human Rights (ZLHR) en is een eerste concept projectplan opgesteld. In oktober 2011 is de projectgroep door de Law Society Zimbabwe (vergelijkbaar met de Nederlandse Orde van Advocaten) en Justice for Children Trust uitgenodigd om in Zimbabwe het project en de mogelijke samenwerking met lokale partnerorganisaties te bespreken (zie foto). Het doel van dit bezoek was om het projectplan aan een reality check te onderwerpen. In deze reality check zijn de volgende vragen aan de orde gesteld en beantwoord: Is er echt een noodzaak voor een rechtsbijstandsprogramma voor minderjarigen in strafzaken in Zimbabwe?

Zijn er bestaande of alternatieve rechtsbijstandsprogramma’s in Zimbabwe? Voorziet het ontwerp projectplan in een daadwerkelijke behoefte? Is het project ook levensvatbaar? Zijn lokale organisaties in staat en bereid om bij te dragen aan het project? Welke organisaties kunnen als lokale partners voor het project fungeren? Zijn er belemmeringen voor de uitvoering van het project? Met welke uitdagingen moet bij de uitvoering van het project rekening worden gehouden? Het bezoek vond plaats van 2 tot 11 november 2011. Tijdens dit bezoek hebben er besprekingen met verschillende politici, advocaten, NGO’s (zoals Unicef en Hivos) in Zimbabwe plaatsgevonden. De projectgroep heeft tijdens dit bezoek waardevolle aanvullende documentatie en informatie gekregen die relevant is ▶ BOEK 9 | 15


COLUMN v.l.n.r. Herman Veerbeek, Margot Span, Hans Gaasbeek, Viviënne van Haaster, Symone Gassbeek, Ivonne Leenhouwers, Barbara Joziasse (ambassadeur), Nico Lute.

16 | BOEK 9

om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie in Zimbabwe. Er zijn gesprekken gevoerd over samenwerking met lokale partners zoals: Justice for Children Trust, Legal Resources Foundation en de Law Society Zimbabwe.

De projectgroep gaat nu actief fondsen werven voor het project zodat eind 2012 met het project kan worden gestart in Mutare. AzG dankt de Orde van Advocaten Haarlem hartelijk voor haar donatie. ▪

Op basis van dit bezoek en de daarbij de verkregen informatie heeft de projectgroep vastgesteld dat in Zimbabwe een behoefte is aan een rechtsbijstandsprogramma voor (gedetineerde) minderjarigen. In het aangepaste projectplan zijn verschillende waarborgen ingebouwd om ervoor te zorgen dat het project ook ‘sustainable’ zal zijn waarbij het doel is dat het project uiteindelijk, als bepaalde resultaten zijn behaald, door de Zimbabwaanse overheid zal worden overgenomen en voortgezet als een overheidstaak (zoals in Suriname is gebeurd).

Margot Span, Advocaten zonder Grenzen, 18 juni 2012 Zie voor meer informatie: http://www.advocatenzondergrenzen.nl


PLEITWEDSTRIJDEN     & KABAREPA In december begonnen de knikkende knietjes al toen bij een aantal stagiairs ineens een e-mail van de vicevoorzitter van de Jonge Balie op het scherm verscheen: “In overleg met de Raad van Toezicht bent u geplaatst op de voorlopige lijst van deelnemers van de pleitwedstrijden 2012 die dit jaar op vrijdag 23 maart 2012 zullen plaatsvinden. Ik verzoek u vriendelijk om deze datum vrij te houden.” Voorbereidingen treffen kon niet. De casus zou pas op 21 maart 2012 – twee dagen voor de daadwerkelijke wedstrijden – bekendgemaakt worden. Telefoontjes met de vicevoorzitter van de Jonge Balie hielpen niet. Zij bleek streng, doch rechtvaardig. De rest van het bestuur overigens ook. De enige zekerheid was dat de pleiters een casus kregen die exact niets te maken zou hebben met het rechtsgebied waar ze het meest mee te maken hebben. Afwachten dus… Op 21 maart 2012 was het dan eindelijk zo ver. De casussen en de indeling werden – dit jaar voor het eerst – per e-mail bekend gemaakt aan de pleiters. Vijf casussen verdeeld over tien pleitrondes. De strijd om de gouden bef kon beginnen. De voor de gelegenheid in het leven geroepen ‘rechtbank’ bestaande uit mr. Herman van der Meer, president van de rechtbank Haarlem, mr. Takvor Avedissian, voorzitter van de strafsector van de

rechtbank Haarlem en mr. Rutger Meijer, Deken van de Haarlemse balie, heeft verhandelingen voorbij horen komen over orchideeënleed en kennelijke geurtjes. Ook is met man en macht geprobeerd uit te leggen dat een inkoper sinds de reorganisatie van ‘TMO’ toch echt iets anders inhoudt dan de oude functie van inkoopmedewerkster. En wie wist dat BN’ers Jef en Robert Alberts bijklusten als reisleiders bij de bekende jongerenreis touroperator ‘HolidayFun’? Speciale dank gaat overigens uit naar mr. Nielen die bereid was om op het laatste moment haar casus twee maal te bepleiten, wegens ziekte van mr. Klote. Na al het pleitgeweld was er traditioneel tijd voor ontspanning met de hele Balie en Magistratuur van Haarlem: het Kabarepafeest. Net als voorgaande jaren vond het feest plaats in het Patronaat. Na een uitstekend diner van allerlei wereldgerechten maakte de jury bekend wie de pleitwedstrijden had gewonnen. Het blijft immers een wedstrijd. ▶

BOEK IX | 17


Winnaar van de gouden bef is mr. Johan Mühren (Hendriksen strafrechtadvocatuur). De zilveren en bronzen bef zijn gewonnen door respectievelijk mr. Edith van Haasteren (KP&S Advocaten) en mr. Teun Burgers (Cordemeyer & Slager Advocaten). Johan Mühren zal op 15 juni a.s. in Utrecht de eer van de Haarlemse Balie hoog houden tijdens de landelijke pleitwedstrijden. En misschien Edith van Haasteren ook. Onze confrères uit Alkmaar zijn dit jaar ook van de partij, waardoor er een oneven aantal balies meedoet. Uit alle nummers twee zal geloot worden wie de laatste pleiter is. Na de prijsuitreiking was het tijd voor het cabaret. Verschillende leden uit de Haarlemse Balie, de rechtbank en het openbaar ministerie hebben het ruimschoots aanwezige publiek kostelijk vermaakt met lied en grap. Hoogtepunt van de avond was strafsector-voorzitter Takvor Avedissian, die gekoppeld werd aan een Oost-Europese ‘brain machine’ en zo zijn gedachten op uiterst grappige wijze de vrije loop liet. Twee sprekers hoog in de bühne gaven tussen de bedrijven door op grappige wijze hun commentaar op de cabaretiers. Het aansluitende feest in de kleine zaal werd opgeluisterd door ‘Krack’, de band van de penningmeester van de Jonge Balie, en de huis-DJ van het Patronaat. Wat tijdens het feest is gebeurd, dat weten

18 | BOEK IX

alleen de aanwezigen. Enkelen zijn na afloop zelfs nog gespot in de wat obscuurdere kroegen in het Amsterdamse. Het bleef dus nog lang onrustig... EPILOOG Op vrijdag 15 juni 2012 was het aan Johan Mühren om Haarlem te vertegenwoordigen tijdens de landelijke pleitwedstrijden in Utrecht. De casus die bepleit moest worden had betrekking op een ongeval dat tijdens het WK van 2010 op de Oranjecamping in Zuid-Afrika was gebeurd. De cliënte van Johan, die al zijn werknemers had getrakteerd op een reisje Zuid-Afrika, werd door een (ex) werknemer aansprakelijk gesteld voor de schade die hij had opgelopen doordat hij op de Oranjecamping tegen een scheerlijn aan was gelopen. Johan, van origine strafpleiter, draaide zijn hand niet om voor deze civiele casus en stond te pleiten alsof dit voor hem dagelijkse kost was. Hij wist zich goed door de vragen van de juryleden heen te slaan. Op de vraag van de voorzitter of hij had nagedacht over de IPR-vragen rondom deze zaak, antwoordde hij ad rem: “Ik heb daar zeker over nagedacht maar zag geen complicaties.” De Haarlemse balie mag trots zijn op het pleidooi dat Johan heeft gehouden, helaas is het door de jury niet beloond met een prijs. ▪ Max van der Klauw en Jan Rube


COLUMN BOEK IX | 19


COLUMN

JONGE BAL Nice en

In Nederland was het nog koud en regenachtig naar Nice pakten voor de jaarlijkse Jonge Balie pakken al snel verwisseld voor teenslippers en De zon scheen en de zee was azuurblauw: de perfecte omstandigheden voor een mooie Jonge Balie reis! De eerste avond van de reis werd doorgebracht bij de binnenplaats van een echt Frans restaurantje. Er werden typische streekgerechten opgediend en ook goede wijn ontbrak niet. De avond werd vervolgd in een broeierige bruine kroeg, waar het publiek op krukjes stond te springen en te dansen om de band te kunnen zien. Tot in de vroege uurtjes werd gedanst. Op de tweede dag moest het gezelschap op tijd ontwaken in het hotel aan de Promenade des Anglais, want er stond een trip naar Monaco op het programma. Na een treinreisje langs de Côte d’Azur kwam de groep aan bij de jachthaven van mondain Monaco. Vele advocaten droomden weg bij de grootse jachten. Hoeveel uren zouden zij nog moeten schrijven om zo’n bootje te kunnen betalen? Ook prachtige oldtimers werden bewonderd; deze stonden klaar omdat de Grand Prix bijna zou beginnen. Uiteraard bestond de reis niet alleen uit ontspanning. Een hooggeplaatste

20 | BOEK IX


COLUMN

LIEREIS 2012 Monaco

g toen 30 Haarlemse advocaten het vliegtuig e reis. Aangekomen in Nice werden de grijze n korte broeken. medewerker van de Prins van Monaco zelf bood inzicht in het juridische reilen en zeilen van Monaco. Dat wij welkom waren werd tijdens de lezing nog eens extra bevestigd toen de Minister van Justitie ons met een kort woord welkom in Monaco heette. Daarna volgde een rondleiding in het indrukwekkende Palais de Justice van Monaco. De overige dagen in Nice vlogen voorbij; er was onder meer een wijnproeverij georganiseerd waarbij de kunst van het wijn ruiken en proeven werd bijgebracht, er werd geborreld in een hippe strandtent en gegeten in opnieuw een leuk Frans etablissement. Op de laatste dag gaven de leden van de Haarlemse Jonge Balie de economie nog een slinger door mooie kleding te kopen in de boetiekjes van Nice. Het vliegtuig met het gezelschap kwam op zondag om middernacht aan op Schiphol. Slechts een paar uur later zaten de advocaten weer op kantoor; moe, maar voldaan en bruinverbrand. Reiscommissie, bedankt! Saskia Boonstra

BOEK IX | 21


COLUMN

22 | BOEK IX


COLUMN BOEK IX | 23


COLUMN

Dubbelinterview met mr.

“Ze is in ieder geval de meest eigenwijze Waar tot vorig jaar JWJ Advocaten was gevestigd vinden we nu het kantoor van Menno Jansen: Spectrum Advocaten. Terwijl een deel van JWJ Advocaten verhuisde naar Amsterdam, bleven Menno (advocaat sinds 1993) en zijn stagiair Bianca Blom (advocaat sinds 2010) gevestigd aan de Van Eedenstraat in Haarlem. Bianca is actief betrokken geweest bij de opstart van het nieuwe kantoor. Menno noemt haar gekscherend het hoofd personeelszaken, maar ook eigenwijs. Wat is de dynamiek tussen deze patroon, die toch voornamelijk intellectueel eigendomsrecht doet, en zijn stagiair, wiens hart mede bij personen- en familierecht ligt? Dat Menno en Bianca met elkaar zouden blijven samenwerken had geen van beiden tijdens Bianca’s sollicitatie bij, toen nog, JWJ Advocaten kunnen vermoeden. Ze had een goed gesprek met de partners Toine Jager en Lodewijk Westerwoudt, 24 | BOEK 9

maar met Menno was er geen klik. En toen Menno vroeg uit wat voor familie Bianca kwam en of haar ouders nog leefden stond ze even perplex. Menno daarover: “Ik vind het belangrijker waar iemand vandaan komt dan wat de huidige situatie is. De vraag of haar ouders nog leefden was misschien raar, maar het had best kunnen zijn dat dat niet zo was. De vragen werden uiteindelijk wel heel open door Bianca beantwoord. Ik dacht meteen ‘dat is iemand met ervaring en die over dingen nadenkt’. Ze kwam volwassen over. Dat vond ik belangrijk. Ik heb overigens ook meteen verteld waar ik vandaan kwam.” Het patronaat werd in eerste instantie door Toine Jager vervuld. Met Menno bleef de verstandhouding in eerste instantie op afstand. Er was al twee keer een “kleine” aanvaring tussen beiden geweest. Hij geeft toe er geen idee van gehad te hebben wat Bianca aan het doen


COLUMN

M. Jansen en mr. B. Blom

stagiair die ik ooit heb gehad.” was op kantoor. Menno ging met haar praten en kwam er achter dat ze het werk dat ze deed niet leuk vond; de zaken waren te eentonig en op laag niveau. Het patronaat met Menno is uiteindelijk rond december 2010, begin 2011 tot stand gekomen. Bianca: “Rond die periode vroeg Menno of ik voor hem wilde werken. Ik heb er niet lang over moeten nadenken. Het is een andere praktijk met betere begeleiding. Die twee keer ruzie was achteraf met goede bedoelingen. Nadat we gingen samenwerken zag ik dat Menno een goede collega is waar je mee kan werken.” Er worden veel discussies gevoerd, maar dat staat een goede samenwerking niet in de weg. Als stagiaire ben je in de leer bij je patroon volgens Bianca. Ze heeft aan de ene kant een zelfstandige personen- en familierecht praktijk, maar werkt ook geregeld in de dossiers van Menno.

Bianca: “Daar is hij verantwoordelijk voor, maar we hebben wel discussie over de behandeling van de zaak.” Bianca is eigenwijs, maar staat sterk in haar schoenen meent Menno. Niets wat hij zegt wordt direct aangenomen. Iets over een zaak bespreken duurt daarom altijd 15 minuten langer dan met anderen. Ze komt volgens Menno altijd met tegenargumenten. Menno: “Maar door die discussies kom je wel ergens. Ze is in ieder geval de meest eigenwijze stagiaire die ik ooit heb gehad. Dat vergt energie, maar niet met tegenzin.” Menno is een IE-advocaat, terwijl Bianca zich juist meer bezig houdt met personen- en familierecht (zie kader). Dat geeft volgens beiden geen frictie. Ze kunnen zich in elkaars interesses vinden. “Het was een punt dat Bianca terecht naar voren heeft gebracht in het begin: ‘Bagatelliseer personen- en familierecht zaken niet. BOEK 9 | 25


COLUMN

Personalia Menno Jansen Leeftijd: Studie:

45 jaar Nederlands Recht en Politicologie

Advocaat sinds:

2 februari 1992

Voorheen gewerkt:

De Leeuw, Pesman en Kramer Advocaten, Pesman Advocaten, Van Diepen & Van der Kroef Advocaten, JWJ Advocaten

Huidige kantoor:

Spectrum Advocaten

Specialisatie:

Intellectueel Eigendomsrecht

Vrije tijd:

Tandemfietsen met zoontje

Interesses:

Politiek (signatuur D’66)

Hoogtepunt Menno “Teveel om op te noemen, maar zeer recent heb ik als opvolgend advocaat een zich voortslepende IE-kwestie tegen Nedac Sorbo, die van de vaatdoekjes en afwasborstels, op een efficiënte en voor mijn cliënte zeer voordelige wijze na jaren van discussiëren en procederen opgelost. De zaak is weliswaar niet gepubliceerd, maar bij mijn cliënte geniet ik thans van de ‘eeuwige roem’.”

26 | BOEK 9

En als ik je nodig heb, besteed daar dan ook aandacht aan.’ En volgens mij doe ik dat ook. Het is wel zo dat in het contact met de klant, of bepalen van de strategie ik haar redelijk vrij laat, tenzij, maar dat moet ze zelf aangeven, ze ergens over twijfelt. Dan kan ze me altijd bellen.” Bianca bracht het onderwerp indertijd ter sprake, omdat Menno geen toevoegingspraktijk heeft, terwijl personen- en familierechtzaken toch overwegend toevoegingen zijn. De reden dat Bianca deze zaken wilde blijven doen was dat ze op deze manier veel proceservaring kon opdoen. In de zaken van Menno wordt niet snel geprocedeerd. Het is wel voorgekomen dat Bianca in een zaak van Menno voor een rechtbank stond, maar veel minder dan in personen- en familierecht zaken. Bianca: “Het is wel iets wat ik heel erg leuk vind, dus dat wil ik ook blijven doen naast de praktijk van Menno. Ik wil ook niet alleen maar personen- en familierecht doen, want dan zou ik helemaal gek worden. Ik vind juist de combinatie van personen- en familierecht en een algemene (commercieel) civiele praktijk erg leuk..” Het is de manier waarop hij ook is begonnen, beaamt Menno. Wat Bianca nu doormaakt met werk en de opbouw van de praktijk is exact hetzelfde wat Menno aan het begin van zijn carrière heeft doorgemaakt: toevoegingen en echtscheidingszaken. “Het zijn je eerste klanten”, zegt Menno, “en daarnaast werkte ik in de zaken van de vennoten. Uiteindelijk breidt zich dat wel uit. En ik heb ook wel


Nadat Toine Jager en Lodewijk Westerwoudt hun praktijk verhuisden naar Amsterdam (thans Nexus Advocaten, red.), bleef Bianca bij Menno in Haarlem werken. Inmiddels is Joëlle Linders, die in eerste instantie was meegegaan naar Amsterdam, ook weer als stagiair teruggekeerd op het oude nest. Gevolg is dat Menno nu twee stagiairs onder zijn hoede heeft. “Geen ramp”, zegt Menno, “vroeger had ik vijf advocaten onder me werken.” Wat wel extra inspanning kost is dat Menno er voor moet zorgen dat er voldoende werk binnenkomt voor beide stagiaires. Het wat kleinere werk. Maar verder is het hebben van twee stagiairs geen ramp. Het zijn ook totaal verschillende stagiaires. Met Bianca praat je meer en moet je veel meer tijd nemen en dan gaat het ook heel erg over mensen en gevoelens in zaken. Bij Joëlle is het meer wat korte opdrachten en wil wat meer met rust gelaten worden. Als het werk af is, dan bekijk ik het en dan bespreken we het. Menno: “Met Bianca is het een continu proces…” Op dat moment roept Bianca “nee, strijd!” ▪

COLUMN

zaken gehad in het begin waar ik continu in rechte mocht optreden.” Dat Bianca dezelfde opleiding krijgt is niet verkeerd. Ze maakt dezelfde ontwikkeling mee. Het heeft hem geen windeieren gelegd en hij heeft er veel van geleerd stelt Menno. “Je moet het wel een beetje breed houden. Met name in het begin.”

Personalia Bianca Blom Leeftijd:

26 jaar

Studie:

Nederlands Recht

Advocaat sinds:

25 augustus 2010

Voorheen gewerkt:

JWJ Advocaten

Huidige kantoor:

Spectrum Advocaten

Specialisatie:

Personen- en familierecht en algemeen civielrecht

Interesses:

Mode, dansen.

Hoogtepunt Bianca “Elke zaak die ik win is voor mij iedere keer weer een hoogtepunt, maar als ik goede resultaten boek voor een relatie van Menno voelt dat natuurlijk nog beter. Als hoogtepunt noem ik dan ook een zaak die ik helemaal zelf voor een belangrijke cliënt van Menno heb gedaan. In kort geding had ik helaas verloren, maar het hoger beroep heb ik toen gewonnen. Het gegeven dat de wederpartij een advocaat had die partner was bij een bekend middelgroot kantoor in Rotterdam droeg bij aan dat victorieuze gevoel.”

Jan Rube

BOEK 9 | 27


BEËDIGINGEN 28 | BOEK 9

Op 21 december 2011 zijn beëdigd:

Op 22 februari 2012 zijn beëdigd:

De heer mr. B.H.A. Brauers (Oomen & Sweep Advocaten) Prinsen Bolwerk 7 2011 MA Haarlem Tel.nr. 023 – 2010222 Fax nr. 023 – 2010223 Email: Brauers@oomen-sweep.nl

De heer mr. A.C. Abouzeid (Smithuijsen Winters De Vries) Dreef 48 (postbus 169) 2012 HS Haarlem (2000 AD Haarlem) Tel.nr. 023-5175100 Fax.nr. 023-5321700 Email: aabouzeid@swdv.nl

De heer mr. T.M. Bodha (Vos & Vennoten Advocaten) Nieuwe Gracht 45-47 2011 ND Haarlem Tel.nr. 023 – 5100760 Fax nr. 023 – 5510864 Email: tahir.bodha@vvadvocaten.nl

Mevrouw mr. R.M. van Diepen (Tanger Advocaten) Velserbeek 1 (postbus 397) 1981 LA Velsen-Zuid (1970 AJ IJmuiden) Tel.nr. 0255-547800 Fax.nr. 0255-511933 Email: r.m.van.diepen@tanger.nl

Mevrouw mr. M.H. van der Weit (Veerman Advocaten) Julianaweg 204a (postbus 187) 1131 DL Volendam (1130 AD Volendam) Tel.nr. 0299 – 322484 Fax nr. 0299 – 322485 Email: mvanderweit@veermanadvocaten.nl

De heer mr. M.S. Kikkert (Vallenduuk Advocaten) Zeemanstraat 56 1506 CV Zaandam Tel.nr. 075–6539200 Fax.nr. 075-5345033 Email: mskikkert@vallenduuk.nl

Mevrouw mr. D.C. Patberg (Kan Vlassenroot Advocaten) Wilhelminastraat 14-16 2011 VM Haarlem Tel.nr. 023 – 5276100 Fax nr. 023 – 5411925 Email: patberg@kv-advocaten.nl

Mevrouw mr. E. Kuhl (Koster c.s.) Vincent van Goghweg 81-83 (postbus 1350) 1506 JB Zaandam (1500 AJ Zaandam) Tel.nr. 075-6810080 Fax.nr. 075-6167353 Email: ekuhl@kostercs.nl

De heer mr. C.J. Booij (Blaauw Advocaten) Schotersingel 153 2023 AD Haarlem Tel.nr. 023 - 7071330 Fax nr. 023 – 5428990 Email: Cees-jan.booij@blaauwadvocaten.nl

Mevrouw mr. L.M. Mons (Parmentier Oass Advocaten) Van Eedenstraat 9 (postbus 147) 2012 EL Haarlem (2000 AC Haarlem) Tel.nr. 023-5313111 Fax.nr. 023-5313435 Email: mons@parmentieroass.nl


De heer mr. N. Hendriksen heeft per 20 december 2011 zijn kantoor verplaatst naar: Hendriksen Strafrechtadvocatuur Waterlandlaan 81 1441 RS Purmerend Tel.nr. 0299 – 200223 Fax.nr. 0299 – 421685 Email: hendriksenstrafrechtadvocatuur@ hotmail.com De heren mr. R.A.C.G. Martens, B.P. de Boer en T. de Bont hebben per 1 januari 2012 hun kantoor verplaatst naar: Cleerdin & Hamer Nieuwe Gracht 37 2011 NC Haarlem Tel.nr. 023-3020520 Fax.nr. 023-3020525 Email: haarlem@cleerdin-hamer.nl, martens@cleerdin-hamer.nl, boer@cleerdinhamer.nl, bont@cleerdin-hamer.nl Mevrouw mr. S.R.M.T. Janssen heeft per 1 januari 2012 haar kantoor verplaatst naar: Vereniging Buma/Stemra Siriusdreef 22-28 (postbus 3080) 2132 WT Haarlem (2130 KB Haarlem) Tel.nr. 023-7997999 Fax.nr. 023-7997777 Email: sam.janssen@bumastemra.nl

Mevrouw mr. H.C. de Boer heeft per 16 januari 2012 haar kantoor verplaatst naar: International Game Technology Europe B.V. Bijlmermeerstraat 30 2131 HC Hoofddorp Tel.nr. 023-5687100 Email: hilde.deboer@igt.com De heer mr. J.T. Willemsen heeft per 1 februari 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Kalbfleisch Advocaten Ged. Oude Gracht 60 (postbus 408) 2011 GT Haarlem (2000 AK Haarlem) Tel.nr. 023-5325177 Fax.nr. 023-5318441 Email: jtwillemsen@kalbfleisch.nl Mevrouw mr. L.A. Dutmer heeft per 14 februari 2012 haar kantoor verplaatst naar: Pot Jonker Seunke Nieuwe Gracht 124 (postbus 280) 2011 NM Haarlem (2000 AG Haarlem) Tel.nr. 023-5530230 Fax.nr. 023-5530260 Email: dutmer@potjonker.nl De heer mr. M.H. Rijntjes heeft per 14 februari 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Van Koppen & Jager Advocaten Staten Bolwerk 2 (postbus 1140) 2011 ML Haarlem (2001 BC Haarlem) Tel.nr. 023-5326240 Fax.nr. 023-5322706 Email: mariusrijntjes@koppenjager.nl

VERPLAATSINGEN

Kantoorverplaatsingen naar het arrondissement:

De heer mr. A.J. Dunki Jacobs heeft per 1 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Lexington Advocaten De Fruittuinen 26 (postbus 562) 2132 NZ Hoofddorp (2130 AN Hoofddorp) Tel.nr. 023-5643227 Fax.nr. 023-5643230 Email: dunkijacobs@lexadv.nl Mevrouw mr. J. Linders heeft per 1 januari 2012 haar kan-toor verplaatst naar: Spectrum Advocaten Van Eedenstraat 7 (postbus 5554) 2012 EL Haarlem (2000 GN Haarlem) Tel.nr. 023-5173377 Fax.nr. 023-5173388 Email: joelle@spectrumadvocaten.nl De heer mr. C.B.J. van Megen heeft per 3 januari 2012 haar kantoor verplaatst naar: Abma Schreurs Advocaten Waterlandlaan 52 (postbus 575) 1441 MP Purmerend (1440 AN Purmerend) Tel.nr. 0299-433333 Fax.nr. 0299-471166 Email: c.vanmegen@abmaschreurs.nl

BOEK 9 | 29


VERPLAATSINGEN

Kantoorverplaatsingen binnen het arrondissement: Huizinga Spanjer Advocaten gaat per 1 januari 2012 verder onder de naam Trompenburg Advocaten. Mevrouw mr. D.E.J. Maes heeft per 1 januari 2012 haar kan-toor verplaatst naar: Trompenburg Advocaten Schoterweg 12 (postbus 2099) 2021 HM Haarlem (2002 CB Haarlem) Tel.nr. 023-5255959 Fax.nr. 023-5255655 Email: maes@trompenburgadvocaten.nl De heer mr. B.P. van Overeem heeft per 1 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Iordensstraat 61 2012 HB Haarlem Tel.nr. 06-20409581 Email: bas@legalbas.nl De heer mr. J. van den Beldt heeft per 1 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Van den Beldt Advocatuur Kinderhuissingel 6g 2013 AS Haarlem Tel.nr. 023-5325304 Fax.nr. 023-5325981 Email: info@vandenbeldt.nl De heer mr. J.T.H.M. Mühren heeft per 1 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Hendriksen Strafrechtadvocatuur Waterlandlaan 81 1441 RS Purmerend Tel.nr. 0299 – 200223 Fax.nr. 0299 – 421685 Email: hendriksenstrafrechtadvocatuur@ hotmail.com Mevrouw mr. E. van der Molen heeft per 17 januari 2012 haar kantoor verplaatst naar: Kleverparkweg 41 2023 CB Haarlem Telefoon-, faxnummer en emailadres blijven ongewijzigd. De heer mr. B.F. Eblé heeft per 14 februari 2012 zijn kan-toor verplaatst naar: Eblé Advocatuur Nieuwe Gracht 78 2011 NJ Haarlem Tel.nr. 023-5322023 Fax.nr. 023-5428434 Email: info@eble.nl

De heer mr. R.R. Suir heeft per 14 februari 2012 zijn kan-toor verplaatst naar: Mellema Advocaten Wilhelminastraat 57 2011 VL Haarlem Tel.nr. 023-5317696 Fax.nr. 023-5317749 Email: rsuir@madv.nl Mevrouw mr. E. Kubbenga heeft per 27 februari 2012 haar kantoor verplaatst naar: Leidsevaart 594 2014 HT Haarlem Postadres, telefoon-, telefaxnummer en emailadres blijven ongewijzigd. De heer mr. R.J. Hoff heeft per 1 maart 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Willemse & Van Poorten Tempelierstraat 19 (postbus 3045) 2012 EA Haarlem (2001 DA Haarlem) Tel.nr. 023-5319565 Fax.nr. 023-5326094 Email: r.hoff@willemsevanpoorten.nl De heer mr. J. Pijtak heeft per 1 maart 2012 zijn kantoor verplaatst naar: Pot Jonker Seunke Nieuwe Gracht 124 (postbus 280) 2011 NM Haarlem (2000 AG Haarlem) Tel.nr. 023-5530230 Fax.nr. 023-5530260 Email: pijtak@potjonker.nl De mrs. Holthuizen en Hilhorst hebben per 22 december 2011 hun kantoor verplaatst naar een ander arrondissement. De heer mr. R. Lonterman heeft per 1 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar een ander arrondissement. De heer mr. H. Bakker heeft per 1 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar een ander arrondissement. De heer mr. M.H. Godthelp heeft per 10 januari 2012 zijn kantoor verplaatst naar een ander arrondissement. Mevrouw mr. J. Voskamp heeft per 10 januari 2012 haar kan-toor verplaatst naar een ander arrondissement. Mevrouw mr. E.A. Boitelle heeft per 20 januari 2012 haar kantoor verplaatst naar een ander arrondissement. Mevrouw mr. I. de Vries heeft per 3 februari 2012 haar kantoor verplaatst naar een ander arrondissement.

30 | BOEK 9


De heer mr. J.A. van de Hoef heeft per 20 maart 2012 zijn kantoor verplaatst naar een ander arrondissement. De heer mr. H.J. van Laar heeft zich per 1 november 2011 laten schrappen van het tableau. Mevrouw mr. P.J. Leefmans heeft zich per 21 december 2011 laten schrappen van het tableau.

REDACTIE Jan Rube Roland van den Berg Dorien Patberg Frederike Linssen Saskia Boonstra FOTO’S Dorien Patberg Advocaten zonder Grenzen Roland van den Berg Jan Rube

De heer mr. A.C. Zondervan heeft zich per 29 december 2011 laten schrappen van het tableau.

VORMGEVING Jelle Jonker

Mevrouw mr. M.A.P. Schouten heeft zich per 30 december 2011 laten schrappen van het tableau.

REDACTIEADRES Postbus 75748 1118 ZT Schiphol E-mail: jrube@ga-law.eu

COLOFON

De heer mr. L.M. Lalji heeft per 15 februari 2012 zijn kantoor verplaatst naar een ander arrondissement.

De heer mr. J.J. Bakker heeft zich per 1 januari 2012 laten schrappen van het tableau. De heer mr. W.J.J.M. Onland heeft zich per 1 januari 2012 laten schrappen van het tableau. De heer mr. H.J.W. de Vries heeft zich per 1 januari 2012 laten schrappen van het tableau. De heer mr. R.J. van Meerten heeft zich per 1 januari 2012 laten schrappen van het tableau. Mevrouw mr. R. Hartman heeft zich per 3 januari 2012 laten schrappen van het tableau. De heer mr. W.S.E. Bes heeft zich per 4 januari 2012 laten schrappen van het tableau. Mevrouw mr. R.J. van Velzen-in ’t Veld heeft zich per 13 maart 2012 laten schrappen van het tableau. De heer mr. G.J. Wilschut is op 12 februari 2012 overleden.

Boek 9 is een uitgave van de Haarlemse orde van advocaten. Boek 9 verschijnt 4 keer per jaar. Adverentietarieven op aanvraag. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de redactie. © 2012 Boek 9 BOEK 9 | 31

Boek 9 2012 nr. 1  
Boek 9 2012 nr. 1  

Boek 9 2012 nr.1

Advertisement