__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Andelsbolig Nyt - Nyheder og rådgivning til landets andelsboligforeninger

Maj 2015

Ophedet andelsboligmarked frister til brug af sorte penge

Foreninger fyrer for fuglene om sommeren

Seniorparadiset Ved Gadekæret

Andelsboligforeninger kan også få solcellestøtte


Din byaltan! - En fantastisk mulighed for at komme ud i det fri

Er drømmen en ny altan?

Efter 27 år og mere end 47.000 monterede altaner tillader vi os at sige, at v Kontakt os allerede i dag for en uforpligtende samtale, så kan vi fortælle d drøm kan blive til virkelighed. www.balco


vi er specialister i altaner. ig mere om, hvordan din o.dk/altaner/abne-altaner

Balco A/S Industriholmen 15 B 2650 Hvidovre Telefon: 57 83 13 50


Indhold

7

Post

Lejlighed udlejes

Ophedet andelsboligmarked frister til brug af sorte penge

10

Ventelister: Hvordan og hvorfor?

13

Nyt fra andelsboligmarkedet

14

Seniorparadiset Ved Gadekæret

18

Foreninger fyrer for fuglene om sommeren

22

AB Skjalm Hvide sparer penge når solen skinner

24

Andelsboligforeninger kan også få solcellestøtte

28

6 gode råd til selvsalg

32

Udlejning, leje eller fremleje af andelsboliger?

34

QUIZ: Er du andelsboligekspert eller andelsboligamatør?

36

Må bestyrelsen modtage penge for bestyrelsesarbejdet?

Er du ikke den rette modtager af dette blad? Eller har andelsforeningen skiftet formand? Så indtast de nye oplysninger på www.andelsportal.dk/opdater/ og vi opdaterer vores adressekartotek.

4

Andelsportal.dk


Sorte penge på andelsboligmarkedet I store dele af landet sælges andelsboliger lige nu på rekordtid, de sælges til maksimalpriserne og der er masser af købere om buddet. Den store efterspørgsel resulterer uheldigvis også i, at der er kommet flere sorte penge på andelsboligmarkedet. På side 7 kan du læse om, hvordan et Ophedet andelsboligmarked frister til brug af sorte penge. Problemer med penge under bordet ved andelsboligkøb kan man blandt andet komme til livs ved at have vente- eller interesselister for interesserede købere. Det kan du læse meget mere om på side 10. På side 28 har vi også samlet 6 gode råd til selvsalg af andelsboliger, og hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med selvsalg af andelsboliger.

Andelsbolig Nyt

Tlf:

7733 4006

Det er blevet populært blandt den ældre befolkningsgruppe at flytte i andelsboligforening og gerne i seniorforening, hvor der kun bor medlemmer i deres aldersgruppe. I dette nummer af Andelsbolig Nyt har vi derfor set nærmere på, hvad det vil sige at bo i seniorboligforening og på side 14 kan du læse om Seniorparadiset Ved Gadekæret.

Redaktion:

Toke Joensen og

Maria Carlsen (ansvarshavende)

Layout:

John Krogstrup

Udgives af andelsportal.dk, som er en del af: AB Gruppen A / S Kristen Bernikows gade 4 1105 København K Web: www.andelsportal.dk E-mail: info@andelsportal.dk

Oplag: 4.000

Der findes lige nu en tilskudsordning, der giver boligforeninger med nyetablerede solcelleanlæg mulighed for at sælge overskydende el med et pristillæg. Vi har derfor sat fokus på solceller i dette nummer af Andelsbolig Nyt, hvor du på side 24 kan læse om solcellestøtten, og på side 22 kan du blive klogere på, hvorfor AB Skjalm Hvide sparer penge, når solen skinner. På redaktionen bliver vi altid glade for kommentarer, idéer eller andre input. Dem kan I sende til os på info@andelsportal.dk Rigtig god læselyst

Maria Carlsen, redaktør

Andelsportal.dk – hjælp til landets andelsboligforeninger Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet opgaver for landets andelsboligforeninger. Vi har et netværk på mere end 1.000 leverandører, der kan give tilbud på både foreningens opgaver og den enkelte andelshavers projekter. Når du indsender en opgave via andelsportal.dk, får du 3 gratis tilbud fra udvalgte leverandører eller håndværkere. På andelsportal.dk kan du også finde rådgivning og guides henvendt til landets andelsboligforeninger, og du kan læse aktuelle nyheder fra andelsboligmarkedet.


HVAD DRØMMER DU OM?

Drømmen om altan er ikke kun en drøm om at forlænge de lune aftener med grill, men ligeledes en drøm om at kunne trække sig tilbage i ro og mag. Det kan være drømmen om lidt ekstra plads, drømmen om en lille privat oase midt i byen, en krukkehave, mere lys eller blot tanken om at få naturen tættere på? Uanset hvad du drømmer om, kan vi hjælpe dig med at få dine altandrømme til at gå i opfyldelse.

HVORFOR VÆLGE OS? Altaner i alle størrelser og former Dansk producerede 1 og 5 års gennemgang

Garanti i op til 30 år Konkurrencedygtige priser Danske samarbejdspartnere

Overholder Dansk/EU lovgivning Gratis og uforpligtende tilbud Sidst men ikke mindst; Jysk håndværk

TLF.: 71 85 80 00 / WWW.ALTANDRØMME.DK


Ophedet andelsboligmarked frister til brug af sorte penge PENGE UNDER BORDET: 40.000 for en udslidt båd, hvis du også køber andelen? Eller 20.000 for en gammel lænestol? Hvad med en kontant dusør til sælger, fordi han fandt en ny andelshaver? Desperate købere er klar til at gå langt for at få en andelsbolig på et overophedet andelsboligmarked. Derfor kommer der flere og flere handler med penge under bordet, men disse handler er ulovlige og kan i værste fald resultere i fængselstraf.

 A

ndelsboligmarkedet er for tiden overophedet og som følge heraf bliver nogle andelssælgere lidt for kreative, når flere købere står klar til at købe deres andelsbolig.

smitter af på andelsboligerne, og mange købere står nu i kø for at betale maksimalprisen for en andelsbolig.

Flere lejligheder sælges til maksimalpriserne

Maksimalprisen

Det er ikke mange år siden, at boligkøberne frygtede at købe en andelsbolig i en forening, hvor økonomien var så dårlig, at andelsboligen kunne blive svær at komme af med igen.Ventelister i andelsboligforeninger var derfor ikke så udbredte, og de fleste andelsboliger blev solgt et godt stykke under maksimalprisen. Piben har midlertidigt fået en anden lyd, og i mange foreninger er ventelisterne ved at vende tilbage. Dette samtidig med at andelsboligerne igen er begyndt at blive solgt til maksimalpriserne.

Maksimalprisen er fastsat ved lov og angiver hvor meget en andelsbolig i en given andelsboligforening må sælges for. Prisen på en andelsbolig må ikke overstige værdien af andelen i foreningens formue, forbedringer i lejligheden og dens vedligeholdelsestand. Foreningens formue er baseret på ejendommens værdi, som enten kan findes ud fra anskaffelsesværdien, en valuarvurdering eller den offentlige ejendomsvurdering. De fleste andelsboligforeninger anvender de offentlige ejendomsvurderinger, men vurderingssystemet for de offentlige ejendomsvurderinger er formentligt først klar med nye vurderinger i 2018.

Årsagen til, at mange andelsboliger bliver solgt til maksimalpriserne skal findes i, at priserne på andels- og ejerlejligheder især i de større byer har været stigende. Det

Andelsportal.dk

7


Tal fra Realkredit Danmark viser, at hver anden andelsbolig i dag bliver solgt til maksimalprisen.Ydermere er liggetiderne for andelsboliger lave og antallet af andelsboliger til salg er det seneste år faldet med 32 procent. Men selvom andelsboligerne går som varmt brød, så er andelsboligerne ikke styret af markedskræfterne, men derimod af maksimalprisen, som er et prisloft på, hvor meget en andelsbolig må koste. Dette kan friste nogle til at igangsætte bolighandler, hvor der betales penge under bordet.

En del af handlen Typisk er det gode, billige lejligheder i Københavns brokvarterer, der er eftertragtede og som sælges til maksimalpriserne. En af dem er Lersøgaard, som er beliggende på Nørrebro i København og har mere end 300 andele. Her slår man hårdt ned på bolighandler, hvor der betales med sorte penge: „Vi ekskluderer andelshaverne, hvis vi har rimeligt bevis for, at sælger har krævet mere end maksimalprisen, og så sælger foreningen lejligheden i stedet“, fortæller Troels Glismannn, som

OBS: Spar mæglersalæret Hvis man i foreningen vil komme bolighandler med sorte penge til livs kan man få ventelister, der muliggør at mæglersalæret kan spares, og der behøves ikke at bruges penge på annoncering. Samtidig er det vigtigt, at man sørger for at oplyse andelshavere om, at penge under bordet er ulovligt og kan have konsekvenser. Læs mere om selvsalg på side 28.

8

Andelsportal.dk

er formand i bestyrelsen. Han tilføjer: „I gamle dage var det rigtig slemt, og det er derfor, vi har reageret meget kvikt og har fokus på at komme de her problemer til livs.“ I Lersøgaard har man oplevet flere kreative metoder til at betale mere end maksimalprisen. Her har man blandt andet set sælgere, som ønskede en ‘dusør’ for at ‘finde’ andelsboligen eller sælgere, der til købers store overraskelse krævede mere for boligen end det beløb, som stod på andelsbeviset. „Vi har også haft en sag, hvor sælger ville have, at den nye andelshaver skulle købe hans båd i forbindelse med andelskøbet. Så blev andelsboligen solgt til prisen, men det gjorde båden absolut ikke“, forklarer Troels Glismann. Overpriserne, som Lersøgaard har opdaget ligger som regel et sted mellem 10.000 – 30.000 kroner. Typisk er det den sælger, der er ved at sælge, der laver forespørgslen om, at andelsboligen skal sælges til overpris, men i nogle tilfælde har det også været køber: „Vi har også set eksempler på købere, der forsøger at sikre sig, som spørger sælger ‘Jeg vil gerne sikre mig lejligheden, hvis jeg lige gør sådan og sådan, kan du så sørge for at jeg får lejligheden?’“, beretter Troels Glismannn.

Fængselstraf Sælger man en andelsbolig til overpris kan det resultere i fængselsstraf i op til fire måneder. Køber


kan også hurtigt havne i fedtefadet og ende med at miste pengene mellem overprisen og maksimalprisen. Lersøgaard har af samme årsag taget sig forholdsregler, og foreningen sørger for at fortælle sælger og køber om deres eksklusionspolitik i forbindelse med et salg, ligesom at de advarer om konsekvenserne på foreningens hjemmeside. „Vi bliver nødt til at gøre som vi gør, for det er jo strafbart for sælger at tage overpris på andelsboligen“, tilføjer Troels Glismann. Troels Glismann er dog heller ikke i tvivl om at andelshavere, som er blevet ekskluderet på grund af salg med overpriser, har været bevidste om at de har lavet noget alvorligt. „Vi har ekskluderet den pågældende andelshaver og solgt lejligheden på deres vegne. Bagefter har han fået sine penge og er gået herfra med dukket nakke.“ I AB Lersøgaard er det ofte købere, som kender lovgivningen, der gør bestyrelsen opmærksom på forespørgsler om penge under bordet. „Køberen af andelen har rettet henvendelse til os og spurgt lidt uforstående ind til, hvorfor sælger krævede flere penge end maksimalprisen“, forklarer Troels Glismann. Selvom at Lersøgaard har taget deres forholdsregler er formand Troels Glismann dog ikke i tvivl om, at andelsboligmarkedet frister nogle sælgere til at tage sorte penge for andelen: „Nogle sælgere

er bevidste om, at de måske kan få lidt flere penge hjem for det her salg. Og jeg kan jo kun udtale mig om de sager, som vi kender til. Der er ikke nogen garanti for, at det alligevel ikke sker uden at jeg ved det“, slutter Troels Glismann.

Hvad sker der med maksimalpriserne? Årsagen til, at der ses flere og flere andelsboligsalg, hvor der er penge under bordet skyldes blandt andet et marked, hvor efterspørgslen er meget høj, og hvor boligerne derfor bliver solgt til maksimalpriserne. Maksimalpriserne baseres normalt på SKATs offentlige ejendomsvurderinger, men på grund af en stor fejlmargen i ejendomsvurderingerne, er de offentlige ejendomsvurderinger udskudt indtil et nyt system er klart, hvilket formentligt først er i 2018. Andelsbolig Nyt har i en rundspørge foretaget i slutningen af 2014 adspurgt boligordførere fra folketingspartierne om deres holdninger til maksimalpriser. Flere borgerlige partier var her klar til at fjerne maksimalprisen for at undgå det kunstige prisloft, som nogle andelsboliger lige nu er styret af. I stedet ønsker de at markedet regulerer sig selv, lidt ligesom ejerboliger. Et af argumenterne for at fjerne maksimalpriserne er, at maksimalpriserne frister til brug af sorte penge. De som ønsker at bevare maksimalpriserne argumenterer i stedet for, at maksimalpriserne er med til at sikre, at førstegangskøbere og grupper med lavere indkomst også har adgang til andelsboligmarkedet. Med andre ord frygter man at en liberalisering af andelsboligmarkedet kan resultere i, at indkomst styrer andelsboligmarkedet.

Andelsportal.dk

9


Ventelister: hvordan og hvorfor?

Flere og flere andelsboligforeninger opretter eksterne ventelister, som følge af at det i den senere tid igen er blevet meget populært at købe andelsbolig i specielt de større byer. De boligsøgende har nu fået øje på ventelisterne som en unik mulighed for at få adgang til en andelsbolig. Men hvilke former for ventelister kan man egentlig have i en andelsboligforening?

 N

år andelshavere skal fraflytte deres andels boliger vil de naturligvis gerne sælge den til en god pris og uden at bruge for meget tid på salget. En venteliste er en god løsning, fordi at sælger hurtigt kan finde en interesseret køber, og samtidig er ventelisten en mulighed for at andelsboligforeningen kan være med til at bestemme, hvem der skal have tilbudt at bo i foreningen. Ventelister bliver af mange betragtet som et effektivt værktøj til at undgå penge under bordet. Med en venteliste kan andelshaver ikke selv bestemme, hvem lejligheden sælges til og kan dermed ikke vælge den højestbydende køber.

Interne og eksterne ventelister De fleste andelsboligforeninger har et princip om, at andelshavere kan overdrage deres andelsboliger til nærmeste, som børn, ægtefæller, forældre eller søskende. Dernæst følger en intern ventelise, som muliggør, at de som bor i andelsboligforeningen har mulighed for at købe en anden bolig i foreningen.

10

Andelsportal.dk

Flere foreninger har bestemmelser, der klargør hvor længe andele udbydes internt og hvem, der har ret til at købe en andel, hvis der er flere interesserede. I mange andelsboligforeninger anvender man eksterne ventelister, hvor interesserede købere kan blive skrevet op. Når en lejlighed bliver sat til salg, inviteres de som er på ventelisten ud for at se andelsboligen. Er der flere, som ønsker at købe andelsboligen er det den, som er højest placeret på ventelisten, der får mulighed for at købe andelsboligen.

Interesselister I nogle andelsboligforeninger vælger man at have en såkaldt interesseliste frem for en venteliste. Med interesselister er der mulighed for at foreningens beboere aktivt kan være med til at vælge hvilke beboere, der overtager andelsboliger. Når man bliver skrevet på en interesseliste er der ikke nogen garanti for at man får en bolig i foreningen, i stedet viser man sin interesse for foreningen. Foreninger som vælger at have interesselister har typisk nogle kriterier eller


Hos D & J Entreprise ApS servicerer vi boligforeninger – med alt fra løbende vedligeholdelsesaftaler til samlede entrepriser. Vi står for det hele, så projekterne bliver fulgt 100% til dørs!

Blandt vores specialer er:  Alle typer tømrer- og glarmesteropgaver  Udskiftning af vinduer, døre og ruder  Køkkenrenoveringer værdier, som de lægger vægt på hos kommende andelshavere. Det kan være en forening, hvor man prioriterer fordelingen af køn, alder, eller måske går op i at nye beboere har lyst til at deltage i fælles aktiviteter. Foreninger med interesselister afholder typisk en samtale med interessenter før de beslutter, hvem de ønsker at have med i deres andelsboligforening. Kan der ikke findes nogle interesserede købere via ventelister og interesselister må sælgeren selv finde en køber.

 Klargøring af flyttelejligheder med alt fra A-Z  Etablering af cykelskure & fællesgarager

Gammel Køge Landevej 788 b 2660 Brøndby Strand Telefon: 25 78 07 14 / 29 72 89 94 E-mail: kontakt@dogjentreprise.dk

Ring for besigtigelse og tilbud på jeres projekt. Mere end hver tredje af landets andelsboligforeninger anvender idag eksterne ventelister.


Lån & Spar Bank A/S, Højbro Plads 9-11, 1200 København K, Cvr.nr. 13 53 85 30

Foreningsøkonomi med sund fornuft Sidder du i bestyrelsen i en andelsboligforening, som kigger efter ny bank? Så er vi en god partner for både administrator og bestyrelse. Vi finder muligheder og holder alle parter ajour med aktuelle lånetyper, nye finansieringsformer og et løbende overblik. Læs mere om en personlig bank, der har fokus på andelsboliger på lsb.dk/abforening Ring på 3378 2388 og få en snak med en af vores rådgivere med speciale i andelsboligforeningers økonomi.


i

Nyt fra andelsboligmarkedet

Flere valuarvurderinger og forslag om afskaffelse af maksimalpriser Antallet af valuarvurderinger har i den senere periode været støt stigende. Dette blandt andet fordi, at de offentlige ejendomsvurderinger er udskudt. Samtidig har flere foreninger igangsat byggeprojekter, og så er et forslag til folketingsbeslutning om et mere overskueligt andelsboligmarked fremsat.

flere og flere andelsboligforeninger valgt at renovere foreningen. Hos andelsportal.dk, hvor foreninger kan få 3 gratis tilbud på deres bygge- og renoveringsprojekter, har man i årets første par måneder modtaget hele 52 procent flere byggeopgaver fra andelsboligforeninger end i samme periode sidste år.

Stigende antal valuarvurderinger Valuarerne har i 2015 oplevet en stigende interesse fra andelsboligforeninger, der ønsker at få vurderet deres ejendomme i forbindelse med at andelsboligforeningens andelskrone sættes. En af de væsentligste årsager er, at systemet for ejendomsvurderinger er ved at blive redesignet, hvorfor at de gældende ejendomsvurderinger fra 2012 ikke bliver opdateret før 2017. Mange af andelsboligforeningerne håber på at kunne værdisætte deres ejendomme højere og dermed hæve maksimalpriserne på andelene. Sammenlignes 1. kvartal 2014 med 1. kvartal 2015 er antallet af valuarvurderinger steget med 40%, skriver Politiken. Andelsboligforeninger bør dog være opmærksomme på, at en valuarvurdering ikke er nogen garanti for at ejendommen er stiger i værdi. Det er i høj grad andelsboliger, der sælger deres andelsboliger til maksimalpris, som har valgt at lade deres ejendomme blive vurderet af valuarer.

Forslag til folketingsbeslutning om maksimalpriser Venstres boligordfører Louise Schack Elholm og Konservatives boligordfører Charlotte Dyrmose har d. 26. Marts 2015 fremsendt et forslag til folketingsbeslutning om et mere overskueligt andelsboligmarked. Her ønskes det blandt andet, at maksimalpriser bliver afskaffet, således at det bliver muligt at sælge til markedsprisen i stedet. Ligeledes foreslås det at bopælspligt i andele fjernes, således at bankerne kan overtage boligen i tilfælde af en tvangsauktion.Tredje punkt i lovforslaget foreslår, at Erhvervsstyrelsens vejledning og skabelon for årsregnskab i andelsboligforeninger gøres til en lovpligtig standard. Beslutningsforslaget er nu fremsat og udvalgsarbejde er i gang.

Foreninger igangsætter byggeprojekter En lang række af landets andelsboligforeninger har i den senere tid afviklet generalforsamlinger. Som følge af lave lånerenter og et øget renoveringsbehov har

På Andelsportal.dk følger vi løbende udviklingen på andelsboligmarkedet »

Andelsportal.dk

13


Seniorparadiset Ved Gadekæret Ældrebolig: På den københavnske vestegn, nærmere betegnet Fløng, ligger Ved Gadekæret, som er et bofællesskab for seniorer. Her udlever beboerne deres tredje alder med fælleshus, petanque bane og et unikt fællesskab. Kom med inden døre og hør lidt om hverdagen og foreningslivet i en af Danmarks bedst fungerende seniorbofællesskaber.

 K

affekopperne klirrer og snakken går lystigt i Ved Gadekærets fælleshus, hvor der er ved at blive dækket op til den ugentlige eftermiddagskaffe. Andelsboligforeningen Ved Gadekæret er et seniorbofælleskab med 22 beboere og hver torsdag mødes de, som har tid og lyst til en kop kaffe. 12 beboere er mødt op i dag og stemningen er munter. Der bliver grinet, joket, fortalt og forklaret. Som udefrakommende er man ikke i tvivl om, at de tilstedeværende er glade for hinanden, og for at være en del af foreningens fælleskab.

Første seniorbofællesskab i Høje Taastrup Ved Gadekæret består af 18 selvstændige rækkehuse og et enkelt fælleshus placeret i midten af husene. Størrelsen på husene varierer mellem 65 og 95 m2 og der bor både par

og enlige i foreningen.Ved Gadekæret er beliggende i Fløng, som er en mindre by i Høje Taastrup Kommune. Beboerne er friske seniorer på mellem 54 og 86, som kun har lidt af de skavanker, som alderdommen fører med sig. „Når nye beboere skal flytte ind, er det et krav, at de er plus 50, og de må heller ikke medbringe hjemmeboende børn“, forklarer Leif Bentsen. Han har boet i foreningen i seks år, har været med i bestyrelsen i tre år og de sidste to år har han været formand for Ved Gadekæret. Leif forsætter: „Det vigtige for os er, at de som er med passer ind og har lyst til at deltage i fællesskabet“. Ved Gadekæret blev indviet i februar 2002. Siden 1999 havde en initiativgruppe, som var interesseret i at skabe et seniorbofællesskab, arbejdet sammen med kommunen på projektet. „Der var flere hundreder, der meldte sig, da vi begyndte i starten“, fortæller Birthe, som har været med helt fra det første spadestik. Efter at interessegruppen havde afholdt en lang række møder, fandt Høje Taastrup kommune et stykke jord i Fløng. Byggeriet blev etableret, interesserede kom ud og så på området, og da de flyttede ind var det første seniorfællesskab i Høje Taastrup Kommune en realitet. Da Leif og hans kone valgte at blive skrevet på interesselisten i Ved Gadekæret var hans kone ikke så mobil. Her var Ved Gadekæret hensigtsmæssigt fordi foreningen er indrettet

Leif Bentsen har i de sidste to år været formand i Ved Gadekæret, og står desuden for foreningens hjemmeside: www.vedgadekaeret.com

14

Andelsportal.dk


med hensyn til beboere, som er præget af alderdomsskavanker. Her er der taget højde for seniorenes behov og boligerne er bygget uden trapper til ældre mennesker. Det er let at komme rundt og i fælleshuset har man en teleslynge som bliver brugt ved større fællesmøder.

Eftermiddagskaffe og petanque Fællesskabet er helt centralt for beboerne i Ved Gadekæret. I sommermånederne mødes de en gang om ugen og spiller petanque på foreningens petanquebane, og bagefter drikker de eftermiddagskaffe ved foreningens fælleshus. Fælleshuset spiller en central rolle i Ved Gadekæret og derfor ejer hver beboer en lille del af fælleshuset og det areal, det er beliggende på. „Hver bolig har 10 procent af deres boligareal beliggende på området for fælleshuset. Så fælleshuset er vores allesammens fællesareal“, forklarer Leif. Fælleshuset bliver brug flittigt og danner ramme om mange aktiviteter. Her afholdes fællesspisninger, gymnastiktimer, påske- og julefrokoster, fødselsdage, beboermøder og spilles billard. „Vi kan også finde på at gå ud og spise sammen.Vi har et forsamlingshus heroppe, eller en restaurant i Hedehusene.Vi har også en gang været ude og sejle med Saga Fjord. Og så tager vi på skovtur“ fortæller Bente, som også er én af de beboere, der har

boet i Ved Gadekæret i de 13 år foreningen har eksisteret.

– det er frivilligt, og se bare hvor mange der kommer.“

Der er ikke nogle af Ved Gadekærets beboere, der tidligere har boet i andelsboligforening. Alligevel har de fundet det kollektive element ved at bo i bofælleskab attraktivt på deres ældre dage. Fælleskab og tryghed er centrale elementer, men som Leif fortæller er det også vigtigt, at der er respekt for den individuelle: „Vi har mange arrangementer, men man behøver ikke at komme. Til fællesspisningerne har vi en liste liggende. Hvis man ikke kommer melder man bare fra på den. Alt det her er frivilligt. Der er ikke nogen tvang. Ligesom det her“ siger Leif med henblik på forsamlingen, der sider omkring ham til eftermiddagskaffe. „Der er ikke nogen tvang

Mændene er i undertal Som i så mange andre seniorbofællesskaber er der en overvægt af kvinder. På spørgsmålet til hvordan kønsfordelingen er i AB Gadekæret bliver der også grinet: „Hvad kan du se her?“ siger Leif og kigger sig omkring.Ved kaffebordet sidder 12 beboere og kun 3 af dem er mænd. „Hvis valget står imellem at tildele en bolig mellem en ligestillet mand og kvinde, så vil vi nok hælde lidt til en mand. I dagligdagen har vi ikke noget problem med det, men der er altså underskud af mænd – det må jeg sige“, siger Leif. Fortsættes »

De første to seniorbofællesskaber i Danmark blev bygget i 1987. Selv om den nye boform dybest set var et eksperiment, så viste det sig i løbet af få år, at seniorbofællesskaberne appellerede til mange ældre, der ønskede at tilbringe alderdommen i et trygt boligmiljø med mulighed for fællesskab med naboerne. I dag findes der mellem 200 og 300 seniorbofællesskaber, der tilsammen har omkring 5.000 beboere. Kilde: „Det store eksperiment“ udgivet i 2013

Andelsportal.dk

15


» Det er det rene Paradise Hotel herude «

hedder: Man yder efter evne og nyder efter behov. Og det har jo så vist sig i de tretten år vi har eksisteret, at der er nogle der bliver ældre, og så gør de bare, hvad de kan“, fortæller Leif.

Eftertragtet af flytte i seniorbofælleskab „Det er det rene Paradise Hotel herude“ lyder det fra en af de mandlige beboere, med henvisning til fordelingen af mænd og kvinder i boligforeningen. Foreningen har en tradition, hvor mændene, som er i mindretal får lov til at stå for en fællesspisning. „En gang om året er det mændene, der laver mad, og så er det noget rigtigt mandemad – så får vi gule ærter eller sådan noget. Det gør vi til lidt af en fest.“

Stegt flæsk til generalforsamlingen „Her er rigtig meget medbestemmelse“, fortæller Leif og tilføjer „som formand bestemmer jeg ingenting“ og selskabet griner af hans bemærkning. Kamp om formandsposten i bestyrelsen kan foreningen dog ikke prale af. „Vi havde en dygtig formand, som sad på posten i 10 år. Da han synes, at det var ved at være tid til at en anden skulle afløse tog jeg over“ forklarer Leif. Selvom beboerne ikke står i kø for at tiltræde formandsposten, er de stadig meget engagerede, og deltager alle aktivt i foreningsarbejdet. Alle beboere deltager i de mere formelle møder, som generalforsamlinger og regnskabsmøder, hvor der bliver gjort lidt ud af at gøre det til et hyggeligt arrangement: „Der bliver lagt lidt kød på til sådan en generalforsamling. Stegt flæsk med persillesovs er fast tradition. Til regnskabsmøderne er der nogle, der køber nogle sjove øl ind, som vi skal smage og når vi har ølsmagning er der altid fuldt hus“, siger Leif smilende. Foreningen har også flere udvalg, der varetager forskellige ansvarsområder. Her er rengøringshold, flaghold, interesselisteudvalg og fællesområde-udvalg. Græsplænen tager Ole sig af. Han går under kælenavnet „græsplænernes overhøjhed“, fordi han går op i og har forstand på vedligeholdelsen af græsset. „Med hensyn til fællesopgaver, der har vi et princip, der

De første bofællesskaber for seniorer i Danmark blev bygget i 1987. Det første seniorfællesskabet kan betragtes som et eksperiment, men det viste sig hurtigt at boformen appellerede til mange ældre, som ønskede denne boform. Siden det første seniorbofællesskab blev etableret er der blevet etableret omkring 300 seniorbofællesskaber i Danmark. Efterspørgslen kan også mærkes i Ved Gadekæret, hvor foreningen ofte får henvendelser fra interesserede, der ønsker at blive nye beboere i foreningen. „Den sidste uge har vi fået to henvendelser”, fortæller Birthe, der tager sig af foreningens interesseliste. ”De finder os på vores hjemmeside“, tilføjer Leif. Ved Gadekæret har ikke nogen venteliste, men anvender derimod en interesseliste, når en bolig bliver ledig. „De som gerne vil på interesselisten bliver inviteret med på et beboermøde. Stort set alle deltager i beboermøderne, så vi kan være med til at afgøre om de passer ind. Når interesserede har fået en tår kaffe og præsenteret sig selv, bliver de sendt udenfor døren og så snakker vi om det er nogle, som vi kunne være interesserede i at have boende i vores boliger“ forklarer Leif. Boligerne i Ved Gadekæret bliver som regel kun ledige, når en beboer går bort. „Jeg tror vi har mistet 13 beboere i alt siden vi startede. Hvis der eksempelvis er en der mister en ægtefælle, så har man altså en forfærdelig god støtte i de andre beboere. Det er en stor fordel at man i de svære situationer har fællesskabet“ fortæller Birthe. Der er dog også blevet ledige boliger i Ved Gadekæret fordi nye par er blevet dannet og beboere, der har mistet deres ægtefæller er begyndt at danne par.

Bedst fungerende Som besøgende i AB Gadekæret efterlades man med et indtryk af et seniorbofællesskab, hvor beboerne er glade for og stolte af at bo i. Humoren er kærlig og indforstået beboerne imellem og tonen er munter. Bente, som er en af beboerne,

30 %

Af Danmarks seniorbofællesskaber er andelsboligforeninger

85%

Af seniorbofællesskaberne ligger i række/klyngehuse

38%

Af beboerne i seniorbofællesskaberne er mænd

62%

Af beboerne i seniorbofællesskaberne er kvinder

Kilde: Statens Byggeforskningsinstitut 2013 16

Andelsportal.dk


beskriver stedet således: „Det bedste ved at bo herude er det kammeratskab og det sociale vi har sammen“ og en anden beboer stemmer i: „Fælleskabet er det allerbedste“. Børge påpeger, at det faktum at der ikke bliver forskelsbehandlet er vigtigt for ham: „Man giver ikke gaver individuelt, men får en kurv fra alle de andre, når man har fødselsdag. Så er der ikke nogen forskelsbehandling, og det synes jeg er en god ting.“

Beboerne tager sig af hinanden og har skabt et trygt nabomiljø: „Vores børn er også glade for at vi bor her. De ved at vi passer på hinanden og at vi har det godt med hinanden“. Leif stemmer i: „Vi praler jo af være den bedst fungerende forening herude“, siger han med et glimt i øjet.

Børge (th.), er glad for at der ikke er nogen forskelsbehandling foreningen.

Birthe har boet i Ved Gadekæret siden foreningen blev etableret i februar 2002

ADMINISTRATION TILPASSET JERES FORENING NEMMERE, HURTIGERE OG BILLIGERE! CUBUS Administration har indgået et samarbejde med UNIK Boligsalg, der er et mæglerselskab specialiseret i salg af andelsboliger. CUBUS Administration assisterer mægler og sikrer en nemmere, hurtigere og billigere sagsgang for alle.

Cubus Administration er en professionel administrator for andelsboligforeninger. Cubus Administration har tre advokater tilknyttet, som alle har stor erfaring med andelsboligforeninger. Samlet set har vi mere end 20 års erfaring med at administrere både større og mindre andelsboligforeninger. Ingen forening er hverken for stor eller for lille for Cubus Administration, og vi arbejder ud fra grundprincipperne om grundighed og professionalisme.

Foreningens andelshavere opnår, at få deres andelsbolig solgt via mægler for kun kr. 32.500,- inkl. moms, markedsføring, fotografering, salgsopstilling, håndtering af alle henvendelser, forhandlinger m.m. - og tilmed efter “solgt-eller-gratis”. Læs mere om tilbuddet og UNIK Boligsalg på unikboligsalg. dk eller kontakt din administrator hos CUBUS Administration på telefon 7026 9910 – så hjælper vi dig godt videre!

Som noget nyt kan vi nu også tilbyde hjemmesider tilpasset jeres forening.

Cubus Administration | Dronningens Tværgade 30 | Postboks 9060 | 1022 København K | www.cubusadministration.dk | Telefon.: 33 23 10 10


F  oreninger fyrer for fuglene om sommeren Hvert år spilder rigtig mange foreninger penge på varme, fordi de glemmer at sommerlukke varmecentralen, eller fordi varmecentralen er indstillet forkert. Det er dog hverken særlig svært eller tidskrævende at ændre, og foreninger kan spare op til 15% af varmeregningen på det. Læs mere her om, hvorfor det er en god idé at sommerlukke, og hvilke tiltag foreningen kan gøre for at nedbringe varmeforbruget.

Spar penge ved at sommerlukke I mange foreninger betaler man hvert år flere penge for varme end nødvendigt. En hyppig årsag er at foreninger glemmer at sommerlukke cirkulationspumpen og sommerventilen på deres varmecentraler. Det medfører, at varmeforbruget i foreningerne bliver

uforholdsmæssigt højt – dog er det ofte let at ændre på.Ved at bruge 5 minutter hvert forår og efterår på at slukke og tænde varmecentralen, kan foreninger spare op imod 5% af det årlige varmeforbrug. Ifølge Sommerluk.dk, er det dog en god idé at tænde cirkulationspumpen cirka 10 sekunder af gangen en gang om måneden hele sommeren – simpelthen fordi cirkulationspumpen har bedst af ikke at stå stille hele sommeren.

Vejrkompenseringsanlægget kan hjælpe Besparelsen kan blive endnu større, hvis foreningen vælger at få installeret et vejrkompenseringsanlæg på varmecentralen. Vejrkompenseringsanlægget tager hensyn til temperaturen, og kan regulere varmecentralen derefter. Dermed står varmecentralen

Man kan spare på varmeregningen hvis man husker at sommerslukke.

18

Andelsportal.dk

ikke og varmer som om temperaturen er -5 grader, hvis temperaturen er +5 grader. Dette medfører en varmebesparelse i foreningen, og set over hele året kan en forening spare op imod 10% af den samlede varmeregning ved at få installeret et vejrkompenseringsanlæg.

Følg forbruget En udfordring for mange andelsboligforeninger er, at der ikke er nogle medlemmer i foreningen, der har forstand på varmecentralen. Derfor er mange andelsboligforeningers anlæg indstillet forkert, hvilket kan give overforbrug. Af denne grund er det en god idé at følge med i varmecentralens forbrug med jævne mellemrum eller få en fagmand til det. Et godt hjælpemiddel for foreningen kan være at få installeret en elektrisk regulator på varmecentralen. I dag fås elektriske regulatorer, der kan fjernbetjenes, så enten foreningsmedlemmer eller eventuelt en VVS-installatør løbende kan holde øje med forbruget. En elektrisk regulator kan være med til at spare foreningen for 10-15% i varmeforbrug om året.


Skal I have nye vinduer eller altaner?

Ring og aftal møde på 33 33 42 11 Få et realkreditlån med fast lav rente, fx til finansiering af renoveringsarbejde. Ring på 33 33 42 11 og aftal et uforpligtende møde.


Det er ikke ligegyldigt, hvem du samarbejder med


Overvejer I fiber? Lad Stofa hjælpe E SE MER PÅ K STOFA.D

Coax eller fiber? Svaret er Stofa. Vi har leveret underholdning og kommunikationsløsninger til de danske hjem i over 50 år. Vi har både coax- og fiberløsninger til boligforeninger og vil meget gerne komme forbi og tage en snak med jer om, hvilken løsning der passer bedst til lige nøjagtig jeres forening i den situtation, I står i lige nu.

Læs mere om mulighederne på Stofa.dk Det vigtigste for os er, at foreningens medlemmer får de bedste produkter til den bedste pris. For uanset om det er fiber eller coax, får I en stabil og sikker forbindelse, lynhurtigt bredbånd og ordentlig rådgivning hos Stofa.

Frihed

til at se hvad du vil, når du vil

WEBTV

se film og tv hvor du vil

Bedre oplevelser En Stofa-løsning giver en lang række fordele, der er med til at sikre bedre digitale oplevelser hos foreningens medlemmer. Stofa SmartTv, WebTv og Stofa FritValg er bare nogle af de populære produkter, som foreningens medlemmer får adgang til - uanset tv-pakke.

Sikker levering Uanset om I vælger fiber eller coax, leverer Stofa stabile og fremtidssikrede løsninger til alle foreningens medlemmer. Som en del af elselskabet Syd Energi, SKAL tingene virke - ligesom med el. Stofa har bygget og drevet antenneanlæg siden 1959. Vi ved, hvordan man leverer år ud og år ind.

Vil lytter til kunderne Vi kan kun udvikle bedre digitale oplevelser, hvis vi lytter til dem, der bruger vores produkter. Derfor har vi startet et forbrugerpanel. Som boligforening repræsenterer I mange brugere, så jeres mening er vi hos Stofa særligt interesseret i. Tilmeld jer vores nyhedsbrev på stofa.dk og hør mere.

TINGENE SKAL VIRKE 100%


AB Skjalm Hvide sparer penge når solen skinner Solceller: Andelsboligforeninger er stadig bagud i forhold til private husejere, hvad angår udbredelsen af solceller. Der er dog gode muligheder for, at foreninger også kan få opsat solceller, og få del i de fordele det medfører. Foreningen AB Skjalm Hvide på Vesterbro i København fik i 2013 opsat solceller, med det formål at dække de fælles eludgifter. Det har hidtil medført en besparelse på 91 tons CO2 i foreningen, og solcellerne forventes at have tjent sig selv hjem over 10 år. Læs mere her om AB Skjalm Hvides solcelleanlæg, og hvor mange penge foreningen hvert år sparer på strøm.

 S

olceller er stadigvæk et sjældent syn på de danske andelsboligforeningers tage. Det på trods af, at der kan være store fordele forbundet med et fælles solcelleanlæg på taget, som kan dække dele af, eller hele foreningens fælles elforbrug – potentielt er der mange penge at spare, fordi belysning på trappeopgange, vaskemaskiner, tørretumblere, varmecentraler og andre fælles installationer kan være

22

Andelsportal.dk

dyre i drift. Og med elpriser der kan stige over tid, kan der være gode grunde til, at foreninger producerer deres egen strøm.

Nedsatte udgifter til el At få opsat solcellepaneler på foreningens tag er naturligvis ikke gratis. Men solceller kan faktisk betragtes som en investering i foreningens fremtid.


» Da solcellerne først var sat op, kørte alt præcist som det havde gjort før bortset fra de lavere udgifter «

Velegnet tag I AB Skjalm Hvide var der allerede et velegnet tag til solcellerne i foreningen, hvor solcellepanelerne kunne placeres. Som Søren Rasmussen fortæller: „Vi er så heldige at have en gammel biograf med et velegnet tag i gården, hvor solcellepanelerne kunne opsættes“. Potentielt kan alle foreninger få opsat solceller, men på gamle tage, hvor der eksempelvis er skorstene, skæve tagsten og lignende, kan det ifølge Søren Rasmussen svare sig at gå anderledes til værks. „I sådanne tilfælde giver det måske mere mening at tænke solcellerne ind, når foreningen skal have lavet en tagrenovering“, påpeger Søren Rasmussen. Ikke mindst fordi, at solceller betaler sig selv hjem over relativt kort tid i sparet el. En tommelfingerregel er, at solceller på 8-12 år har betalt sig selv. Og skulle solcellerne ‘virke lidt for godt’, og producere mere strøm end foreningen har behov for, er der i øjeblikket mulighed for at sælge den overskydende strøm til forhøjede satser – noget du kan læse mere om på de følgende sider om solcellestøtten (side 24-25).

Stor besparelse En af de foreninger, der har fået opsat solcellepaneler er AB Skjalm Hvide på Vesterbro i København. Foreningen fik i 2013 opsat solcellepaneler, der dækker strømforbruget på alle fællesarealer, vaskekældre, varmecentral og belysningen på 7 ud af foreningens 11 trappeopgange. Ifølge beboer og varmemester i AB Skjalm Hvide Søren Rasmussen har solcellerne medført en væsentlig besparelse i foreningen: „Da solcellerne først var sat op, kørte alt præcist som det havde gjort før, bortset fra de lavere udgifter“, fortæller han og fortsætter: „Vi sparer omkring 35.00040.000 kroner årligt i el efter solcellerne er kommet op“. Den årlige besparelse på elregningen resulterer i, at solcellerne tjener sig selv hjem inden for kort tid. Søren Rasmussen forklarer: „Vi forventer at solcellerne har tjent sig selv hjem efter 10 år.“

Enorm CO2-reducering Mange foreninger har et højt CO2-udslip, hvilket er til skade for miljøet og klimaet. AB Skjalm Hvide var før solcelleanlægget blev etableret ingen undtagelse. I dag er foreningens CO2-udslip, dog blevet reduceret betragteligt, som Søren Rasmussen forklarer: „Foreningen har sparet cirka 91 tons CO2 siden solcellerne blev sat op i 2013“. Der er dermed mulighed for både at skåne miljøet og nedsætte udgifterne i foreningen i det lange løb.

Find den rette virksomhed I AB Skjalm Hvide var den største udfordring at få nye kabler rundt i ejendommen i forbindelse med solcellerne: „Der skulle trækkes nye kabler ned til elmålerne så vi kunne aflæse solcellerne“, fortæller Søren Rasmussen. Af den grund handler det om, at finde den rette ekspertise til projektet: „Det handler meget om, at finde en kompetent virksomhed, der ved hvad de laver“.

Finansiering af solceller Solceller skal ses som en investering, da solcellerne over tid vil tjene sig selv hjem og mere til. Men dermed ikke sagt, at det er gratis at få opsat solceller. Foreningen kan finansiere solceller på forskellig vis. Den mest optimale måde er, hvis foreningen har en vedligeholdelsesopsparing, der kan dække udgifterne – på denne måde behøver den månedlige boligafgift heller ikke stige, hvilket er til andelshavernes fordel. Alternativt kan foreningen optage et samlet lån i ejendommen og finansiere solcellerne herved. Dette vil dog ofte medføre en stigning i boligafgiften, men her kan man holde sig for øje, at udgifterne samlet set vil falde over tid.

Andelsportal.dk

23


Andelsboligforeninger kan også få solcellestøtte Andelsboligforeninger har ligesom private mulighed for at søge om tilskud til deres solcelleanlæg. Hvad enten det er sat op eller ej, kan foreningen få del i den såkaldte PSO-støtte, og sælge overskydende strøm til forhøjede priser. Derfor er det nu et rigtig godt tidspunkt at få solceller i foreningen. Læs mere her om PSO-støtten til solceller, og hvordan foreninger søger om det.

Hvorfor vælge solceller? Solcellepaneler har efterhånden været på markedet i mange år, og det er ikke et særsyn at se solceller på tagene af erhvervsbygninger eller parcelhuse. Solcellerne producerer el ved hjælp af solens stråler, og kan derfor være med til at spare solcelleejerne for mange penge, da elregningen mindskes. Og selv om man kunne tro, at det til tider omskiftelige danske vejr kunne være et problem for solceller, fungerer solcellepaneler faktisk ganske udmærket på vores breddegrader.

Tilskudsordning genindført Efter lang tids politisk tovtrækning er den omstridte PSO-tilskudsordning til solcelleejere blevet genindført. PSO-ordningen er et led i den grønne omstilling i Danmark, og har til formål at støtte vedvarende energikilder. PSO-støtten viste sig dog at være EU-stridig, hvorfor støtten imellem 2012-2014 har været sat på standby. Men nu er PSO-støtten genindført i 2015, da EUproblematikken er blevet løst. PSO-støtten betyder 24

Andelsportal.dk

helt konkret, at solcelleejere kan sælge deres overskydende el til forhøjede takster. I 2015 kan foreninger der er med i støtteordningen, sælge deres el til 1,02 kroner per kilowatttime i stedet for de standard 60 øre, man ellers sælger for. Dermed kan foreninger få næsten dobbelt så meget for deres overskydende strøm. Og kommer foreninger først med i ordningen, er de sikre på at få 1,02 kroner per solgt kilowatttime 10 år frem i tiden.

Gode chancer for boligforeninger Den nyligt genindførte PSO-støtte til solcelleejere henvender sig i høj grad til boligforeninger i Danmark. Faktisk er en fjerdedel af 60 megawattpuljen i 2015 øremærket til boligforeninger. Af denne årsag er der gode muligheder for, at andelsboligforeninger der endnu ikke har solceller, kan nå komme med i støtteordningen. Det er nemlig ikke et krav, at foreninger allerede skal have solcellepaneler opsat på ansøgningstidspunktet. Det er tilstrækkeligt at have en købsaftale på plads –


›› PSO-støtten kan søges frem til 31. maj og der kommer endnu en ansøgningsrunde til efteråret, hvis puljen ikke bliver udfyldt. ›› Solcelleanlæggets effekt må max være 6 kilowatt pr. deltagende andel ›› Med PSO-støtten får man 1,02 øre pr. solgt kilowatttime, frem for 60 øre som er standard. ›› Støttepuljen øremærket foreninger er i 2015 på 15 megawatt. I slutningen af marts måned, havde foreninger kun ansøgt om 0,5 megawatt. Det forventes ikke at puljen bliver fyldt op inden 31. maj, hvor der er ansøgningsfrist.

og købsaftaler kan ofte laves, så de er betingede af, at PSO-støtten godkendes. Derfor kan foreninger, der overvejer solceller søge om PSO-støtten uden, at det får konsekvenser, hvis de får afslag.

Hvad skal foreninger være opmærksomme på? Der er visse regler som skal opfyldes for, at foreninger kan søge om PSO-støtte. Først og fremmest henvender den igangværende ansøgningsrunde sig til nye solcelleanlæg samt anlæg tilsluttet elnettet efter den 19. november 2012. Det er desuden et krav, at solcelleanlæggets effekt er max 6 kilowatt

per deltagende husstand. Det betyder at, hvis der er 10 andele i foreningen må solcelleanlæggets effekt max være 60 kilowatt og så fremdeles. Da puljen til boligforeninger i øjeblikket endnu ikke er fyldt ud, er det muligt, at der stadigvæk er plads i puljen efter ansøgningsfristens udløb. Sker dette får foreninger mulighed for at søge om PSO-støtten igen til efteråret, i en ny ansøgningsrunde fra den 1. oktober-31. oktober. Foreninger, der ønsker at ansøge om PSO-støtte, kan benytte en onlineformular, der er tilgængelig på Energinets hjemmeside, Energinet.dk.

ORKER DU HELLER IKKE BYGGEROD? SÅ FÅ RELINET JERES FALDSTAMMER!

KOM OG BESØG OS PÅ VVS’ 15 D. 20. - 22. APRIL VI STÅR PÅ STAND B-2015 Tlf. 63618545 * info@proline-group.dk * www.proline-group.dk


Leverandører med

Trænger foreningen til en facaderenovering?

Gulvbelægninger til foreningens trapper

Hjælp til isolering, tagrenovering, vinduer og døre i foreningen

En velholdt facade er både rar at kigge på, og samtidig med til at beskytte ejendommens ydermure. Derfor er der gode grunde til at vedligeholde facaden.

Er linoleumsbelægningen på foreningens hovedtrapper ved at være slidt ned? Eller ønsker i linoleum på jeres slidte hoved- eller bagtrapper af træ?

Ådalens Tømrer og Murerservice udfører alt indenfor facaderenoveringer af foreninger. Med murere der har både erfaring og ekspertise, kan foreningen være sikker på at få udført kvalitetsarbejde. Ådalens Tømrer og Murerservice laver desuden en bred vifte af både murer- og tømreropgaver, som alle løses med kundens behov i fokus.

F.F. Gulve har mere end 30 års erfaring indenfor gulve og trapper, og laver alle typer for gulvlægning, linoleum, trægulv, lægning af tæpper og renovering af trapper for både private og erhverv.

Hedensted Tømrer og Tagdækning ApS har mange års erfaring indenfor tømrer- og tagarbejde, og vi kan derfor hjælpe med en lang række af foreningens tømreropgaver. Hvad end jeres andelsboligforening skal have repareret taget eller efterisoleret, så kan Hedensted Tømrer og Tagdækning hjælpe jer.

Vi lægger stor vægt på foreningernes behov, og lytter til hvad I ønsker. I kan derfor forvente et stykke arbejde i topkvalitet, og udført i de bedste materialer, når I benytter F.F. Gulve.

Hos Hedensted Tømrer og Tagdækning sætter vi vores håndværksmæssige stolthed højt. Vores mange års erfaring gør, at vi kan tilbyde jeres forening den bedste og mest optimale løsning på lige præcis jeres opgave, hvad end den er stor eller lille. Kontakt os gerne for en samtale om jeres kommende projekt og et uforpligtende tilbud på 20 87 96 03.

Tlf. 26 79 77 94 www.aadalensbyg.dk aadalensbyg@gmail.com

Ådalens Tømrer og Murerservice ApS

26

Andelsportal.dk

Tlf.: 2087 7424 Email: ffgulve@gmail.com www.ffgulve.dk

Tlf.: 2087 9603 E-mail: boye@htt-aps.dk www.htt-aps.dk


speciale i andelsboliger

Service og høj kvalitet under hele renoveringen

Garanti for veludført arbejde med Murermester Holm

Frisk foreningens vægge op

Kalø Tømrerfirma ApS udfører en bred vifte af tømreropgaver for andelsboligforeninger. Vi beskæftiger os med alt indenfor tagudskiftning og renovering, samt udskiftning af vinduer og døre. Har I flyttelejligheder, der skal renoveres eller skal der laves nyt køkken eller bad, så kan vi også varetage denne opgave.

Trænger foreningens facade til en renovering? Eller skal et badeværelse renoveres? Hos Murermester Holm udfører vi en lang række mureropgaver og altid af høj kvalitet.

Det første indtryk man får af foreningen, er facaden og ydermurene. Og en flot nymalet mur lyser altid op sammenlignet med en gammel slidt facade.

Vi har også stor erfaring med at udbedre forsikringsskader, hvis foreningen bliver ramt af et uheld.

Hos Kalø Tømrerfirma ApS har vi mange års erfaring med tømrerbranchen, vi går aldrig på kompromis med hverken udførelse eller materialevalg, og prioriterer altid høj service fra start til slut under byggeprojekter.

Med Murermester Holm ved roret er der garanti for god kvalitet og for at de indgåede aftaler bliver overholdt.

Med malere, der har over 20 års erfaring i branchen, er Malerfirmaet Ole V. Hansen leveringsdygtige specialister indenfor maleropgaver på alle typer underlag. Hvad enten det er trappeopgangene, kælderen eller facaden, der skal males, finder vi en løsning. Er der tale om større renoveringsprojekter, benytter vi en teknisk konsulent til at finde den rette maling, og hjælper desuden gerne med totalløsninger.

Kontakt os for en snak og et uforpligtende tilbud på jeres næste projekt.

Tlf.: 5082 5200 E-mail: martin@kaloe-toemrer.dk www.kaloe-toemrer.dk

Ring på 28 34 22 02 for et uforpligtende tilbud, så kigger vi gerne forbi til en snak om jeres næste projekt.

Tlf.: 2834 2202 E-mail: mathias@murermesterholm.dk www.murermesterholm.dk

Murermester Holm NÅR DET SKAL GØRES ORDENLIGT

Murermester Holm NÅR DET SKAL GØRES ORDENLIGT

Tlf.: 2936 8818 E-mail: ovh@pc.dk www.malerfirmaet-ovh.dk

Murermester Holm

Medlem af Københavns Malerlaug

DANSKE MALERMESTRE

Tel : 28 34 22 02 NÅR DET SKAL GØRES ORDENLIGT

Kålagervej 7 . 2300 København S Tlf. 29 36 88 18 - E-mail: ovh@pc.dk

CVR :35760687

Murermester Holm

Andelsportal.dk

27


6

gode råd til selvsalg af andelsboliger

I nogle andelsboligforeninger er efterspørgslen på andele efterhånden så stor, at ventelisterne er begyndt at vende tilbage og ejendomsmæglere bliver overflødige, fordi at købere står i kø til at købe andelene inden de er sat til salg. Selvsalg af andelsboliger bliver af gode grunde derfor mere og mere populært. Men hvad skal man egentlig være opmærksom på, når man sælger sin bolig via selvsalg?

V   1.

ælger man at sælge sin andelsbolig uden brug af ejendomsmægler kan der være mange penge at spare på mæglersalær. Kombineret med den nuværende efterspørgsel på andelsboliger er der derfor mange, der vælger at gå uden om ejendomsmæglerne, når de skal finde købere til deres andelsboliger.

I nogle foreninger er det et krav, at der i forbindelse med salg bliver lavet et el-eftersyn eller VVS-tjek af autoriserede fagfolk. Der er også mange foreninger, som ønsker, at en vurderingsmand beser andelsboligen for at tage stilling til værdien af eventuelle forbedringer. Det er ikke et krav, at man anvender foreningens vurderingsmand – her kan man frit vælge, hvem man vil anvende.

Forarbejde

Inden man går i gang med at sælge sin andelsbolig er det vigtigt, at man har en prisberegning af boligen klar. Her skal køber kunne se forbedringer. Er der inventar eller løsøre (møbler og andre genstande), der følger med, skal disse også fremgå af prisberegningen.

Det varierer fra andelsboligforening til andelsboligforening, hvordan proceduren for salg af en bolig er. Af de fleste vedtægter vil det fremgå hvilke retningslinjer, der gælder i den pågældende forening. Hvor længe skal en andel være udbudt til internt salg? Er der eksterne ventelister, der skal bruges osv.

28

Andelsportal.dk


2.

3.

Nøgleoplysningsskema

i nærområderne, så vær ikke bleg for også at anvende dem. På opslagstavlerne kan der både hænge annoncer fra købere, der er på boligjagt, eller der er mulighed for at sælger kan hænge en salgsopstilling op.

Siden 1. Januar 2014 har et såkaldt „nøgleoplysningsskema om andelsbolig til salg“ været lovpligtigt. Nøgleoplysningsskemaet indeholder informationer om den aktuelle bolig, der er til salg, en opstilling af, hvordan prisen er beregnet (andelsværdi, forbedringer, inventar). Ønsker man at sælge boligen har bestyrelsen 10 dage til at udlevere skema til andelshaveren, når de har modtaget relevant dokumentation omkring forbedringer og løsøre. Mange foreninger vælger at have nøgleoplysninger, vedtægter og lignende liggende på foreningens hjemmeside, så køber selv kan tilgå og hente dem.

Hvad angår selve annoncen, så er det meget vigtigt at du får taget gode og flotte billeder, der viser andelsboligens fordeling, rum og udtryk. Sørg for at alle rum og vinkler bliver vist frem. Lav en god beskrivelse af andelsboligen, hvor rumfordeling forklares og svar på relevante spørgsmål, som muligheder for husdyr, kælder eller parkering. Derudover er det også en god idé at beskrive alt det „omkring“ andelsboligen, såsom antallet af andele i foreningen, gård- og lokalmiljø, samt transportmuligheder i området.

Annoncering

Vigtige dokumenter

Der findes rigtig mange steder online, hvor man på forskellig vis kan annoncere for andelsboliger til salg. Flere danske hjemmesider tilbyder, at man gratis kan opsætte salgsannoncer for andelsboliger. Andre hjemmesider tager et mindre beløb for, at man placerer sin annonce på deres hjemmeside.Ydermere kan det være fordelagtigt at annoncere for en andelsbolig til salg på eksempelvis Facebook. Her kan netværk hurtigt sprede budskabet om andelsboligen eller de kan dele salgsopslaget direkte med potentielle købere. Husk i det hele taget at gøre brug af eget netværk, når potentielle købere skal findes. Kollegaer, venner og famille kan meget vel kende nogle, der går og leder efter en ny bolig. Er der opslagstavler i supermarkeder

Når andelsboligen sælges, skal der laves en købsaftale, hvor prisen på andelen, dato for overdragelse, forbedringer og løsøre fremgår. Man skal være opmærksom på, at køber har nogle dage til at fortryde købet efter købsaftalen er underskrevet.

4.

Ved overdragelsen skal man huske at give køber andelsbeviset, et eksemplar af foreningens seneste årsregnskab og budgetter, vedtægter, samt lister over prisberegning, løsøre og udførte forbedringer. Mange foreninger har ofte også en husorden, som man bør overdrage til købere. Fortsættes »

Er selvsalg bedre end salg med mægler? Om man skal vælge en ejendomsmægler eller sælge sin andelsbolig via selvsalg, bør afgøres ud fra flere faktorer. Har man tid og overskud til selv at besvare på spørgsmål fra interesserede købere? Har man lyst til at fremvise boligen? Vil man gerne spare penge på mæglersalæret?

Har man i andelsboligforeningen en venteliste med købere, der står klar til at købe andelsboligerne, så virker det næsten fjollet at betale en ejendomsmægler for salg af andelsboligen. Bor man derimod i et område, hvor boligsalg kan være svære, eller vil man gerne have mæglers sikkerhed i form af ansvarsforsikring i tilfælde af fejl, så kan penge til en ejendomsmægler måske være godt givet ud.

Andelsportal.dk

29


Kamp om kunderne på selvsalgsmarkedet Der er rift om selvsalgskunderne på andelsboligmarkedet. Flere og flere aktører byder ind med platforme og løsninger til sælgere, der selv vil stå for salg af deres andelsbolig. Senest har Den Blå Avis (DBA) meldt sin ankomst på markedet for selvsalg af andelsboliger. I skrivende stunde er der mere end 450 annoncer for andelsboliger opslået på siden og størsteparten er placeret i Hovedstadsområdet. Den Blå Avis træder ind på et marked, hvor der allerede udbydes andelsboliger via selvsalg på hjemmesider som boligsiden.dk, selvsalg. dk, men også sociale medier som Facebook er blevet populære platforme til at annoncere for andelsboliger. Samtidig tilbyder mange ejendomsmæglerkæder også forskellige former for selvsalgspakker, hvor diverse løsninger og pakker kan til- og fravælges. Markedet for selvsalg af andelsboliger er med andre ord et sted med mange muligheder og mange aktører.

God oplevelse til købere Ved selvsalg skal man være opmærksom på, at man står for en masse af arbejdet selv. Derfor skal man huske at have en god dialog med alle potentielle købere. Sørg for at svare på alle e-mails og telefonopkald. Er der nogle købere, som springer fra, så spørg ind til hvorfor de ikke ønsker at købe boligen.Vær også opmærksom på, at fremvisninger af boligen er vigtige. Man skal naturligvis huske at rydde op og gøre rent. Er der mindre vedligeholdelsesarbejde, der skal udføres på boligen, så kan det være en god idé at ordne det inden potentielle købere kommer på besøg.

Prissættelse I disse tider bliver mange andelsboliger solgt hurtigt og til maksimalprisen. Det er derfor ikke så svært at finde en pris til andelsboligen, hvis den skal sælges til maksimalprisen. Som selvsælger er det vigtigt, at man er opmærksom på, at det er ulovligt at modtage penge under bordet for en andelsbolig. Selvom køber selv foreslår at betale flere penge end maksimalprisen, så er det strafbart at tage mere end maksimalprisen for en andelsbolig og kan resultere i eksklusion fra foreningen. Er andelsboligen placeret i en forening, hvor der er historie for lange liggetider, kan det være lidt svære at prissætte boligen. Her kan det være en god idé, at man får en ejendomsmægler til at lave en vurdering af andelsboligen. Det kan man ofte få dem til at gøre gratis og uforpligtende. Ligeledes kan man rådføre sig med bestyrelsen i foreningen eller undersøge, hvad andre andelsboliger i området bliver solgt til.

30

Andelsportal.dk

5.

6.


Løsninger til andelsboligforeninger Bygningsforsikring til andelsboligforeninger Entrepriseforsikring til andelsboligforeninger 30 års erfaring i erhvervsløsninger Med Alka Erhverv får I bl.a. prisfordel på hver eneste forsikring, høj kundetilfredshed, døgnskadeservice og et forsikringsselskab, der netop har rundet de 110 år på mårkedet.

KONTAKT ALKA ERHVERV PÅ 43 58 55 73


Udlejning, leje eller fremleje af andelsboliger? Andelsboliger har ry for ikke at være til at udleje, men mange andelsboligforeninger har i dag åbnet op for, at andelshavere kan udleje eller fremleje deres andelsboliger i kortere perioder. Men hvad må man egentlig i forhold til lejeloven? Og hvad siger foreningens vedtægter? Bliv klogere på, hvilke muligheder og faldgruber, der er i forbindelse med udlejning af andelsboliger

 D

er findes flere typer udlejeforhold: Udlejning af enkeltværelse, mens andelshaver stadig selv bor i andelsboligen. Eller udlejning af hele andelsboligen, hvor andelshaver selv bor et andet sted, samt udlejning af en andelsbolig i kort tid til turister via udlejningssider som eksempelvis Airbnb.com.

Manglende udlejeret kan betyde eksklusion De fleste andelsboligforeninger har bestemmelser for, hvilke former for udlejning de tillader. Af foreningens vedtægter vil det fremgå, hvad man som andelshaver må i forbindelse med udeleje eller fremleje. I mange andelsboligforeninger har man en bestemmelse om, at andelshaveren selv skal bebo sin bolig medmindre der er specielle forhold, som forhindrer andelshaveren i at bo der. De fleste former for udleje af andelsbolig kræver derfor et samtykke fra bestyrelsen før det bliver tilladt. Fraflytter en andelshaver andelsboligforeningen og fremlejer vedkommende sin andelsbolig uden at orientere bestyrelsen om dette, kan det i værste fald resultere i, at andelshaveren bliver ekskluderet fra foreningen, idet der kan være tale om

Hyppigste årsager til at andelshaver fremlejer deres andelsbolig er udstationering/studieophold, svigtende salg, afprøve et kæresteforhold, sygdom eller andet.

32

Andelsportal.dk

misligholdelse af vedtægterne. Normalt vil bestyrelsen dog først advare beboeren og give denne mulighed for at flytte tilbage til boligen.

Lejelovens bestemmelser Af lejeloven er det beskrevet, hvilke forhold og betingelser, som muliggør udleje af boligen. Først og fremmest er det en betingelse, at udlejen er midlertidig, således at boligens indehaver på et tidspunkt flytter tilbage til boligen igen. Derudover er det beskrevet, at det skal være umuligt at blive boende i boligen. Eksempelvis kan arbejdsmæssige forhold, værnepligt eller studier, der er geografisk placeret langt fra bopælen, være årsager til at fremleje tillades. Lejeloven foreskriver desuden at midlertidige ophold typisk ikke bør vare i mere end 2 år. Det er disse betingelser af lejeloven, som mange andelsboligforeninger anvender til at bestemme deres regler for fremleje af andelsboliger. Selvom at man i foreningen ikke anvender bestemmelser om foreningens samtykke i forbindelse med udleje, så er det stadig en god idé, at andelshavere inden udlejningsperioden starter, orienterer enten administration eller bestyrelse om en kommende periode med udleje. Herved ved alle, hvem der bor i lejligheden. Samtidig er det vigtigt, at andelshaveren husker at lave skriftlige aftaler med lejer.


Post

Lejlighed udlejes

Huslejens størrelse Når en andelsbolig fremlejes gælder de samme regler som i lejeloven vedrørende lejens størrelse. Derfor er der et loft på, hvor meget man maksimalt må tage i leje. Huslejen skal fastsættes efter bestemmelser i lejeloven og „lejen må derfor ikke overskride det lejedes værdi“. Har andelsboligforeningen allerede lejemål, så skal udlejeren som udgangspunkt ikke tage mere, end hvad de eksisterende lejere skal betale.

Lejen må ikke være for høj Lejens størrelse kan til en hver tid indbringes for huslejenævnet af lejer i tilfælde af, at denne er utilfreds med lejeniveauet. Vurderer huslejenævnet, at andelshaveren har taget en højere husleje, end hvad der er tilladt, kan huslejenævnet kræve at lejen nedsættes. Lejeren kan i princippet også kræve for meget betalt leje tilbage, hvis huslejenævnet finder huslejen for høj. Det er muligt for en udlejer af en andelsbolig at få forhåndsgodkendt huslejen hos huslejenævnet. Løsningen koster dog 3.592 kroner.

Udlejning af andelsbolig som feriebolig Det er de senere par år blevet meget populært at udleje boliger via udlejningssider som Airbnb.com og lignende. Selvom

der er tale om udlejning af en kort periode, er det ikke sikkert, at andelsboligforeningens vedtægter tillader udlejen. Derfor er det en god idé, at man har en politik i foreningen for, om man tillader kortere udlejninger af andelsboliger (eller dele af andelsboligen). Udlejer en andelshaver sin bolig for en kort periode, uden at få godkendelse fra foreningens bestyrelse, kan dette også være eksklusionsårsag. Vælger man at tillade ferieudlejning af andelsboliger i andelsboligforeningen, så bør man være opmærksom på at orientere andelshavere om skatteregler i forbindelse med lejeindtægter, og ligeledes er det en god idé, at gæster bliver orienteret om foreningens husorden, så de ikke er til gene for andre andelshavere.

Udleje er teknisk set det begreb man skal bruge i forbindelse med andelsboliger, idet man kun kan bruge begrebet fremleje, hvis det er en lejer, der videreudlejer sin lejlighed helt eller delvis.

Andelsportal.dk

33


QUIZ: Er du andelsboligspecialist eller andel

Hvor godt kender du egentlig andelsboligmarkedet? Har du styr på hvor mange andelsboligforeninger vi har i Danmark? Test dig selv eller quiz med hinanden i bestyrelsen og find ud af hvor langt jeres viden om andelsboligforeninger rækker.

1.

2.

Hvornår kom den første andelsboliglov?

6.

Til hvilken pris må en andelsbolig sælges?

A: 1889

A: Markedsprisen

B: 1908

B: Maksimalprisen

C: 1976

C: Mandatprisen

Hvor mange andelsboliger er der i Danmark? A: ca. 1 million

7.

A: 1 gang om året

C: ca. 200.000

B: 3 gange om året C: Der er ikke nogle krav, bare når foreningen har lyst

3.

A: ca. 5000 B: ca. 10.000

8.

C: ca. 50.000

4.

Er det lovpligtigt for en andelsboligforening at have en professionel administrator? A: Ja. Alle andelsboligforeninger skal have en ekstern administrator B: Andelsboligforeninger med mere end 30 andele skal have tilknyttet en administrator

Hvor i landet ligger der flest andelsboligforeninger?

C: Nej. Foreningen vælger selv om de ønsker at have en administra tor tilknyttet

A: Jylland B: Fyn C: Hovedstaden

5.

Hvad sætter hovedparten af landets andelsboligforeninger deres andelskrone ud fra?

Hvem kan ændre i en andelsboligforenings vedtægter? A: Det er kun et flertal på generalfor samlingen, der kan ændre i ved tægterne

A: Den offentlige ejendoms vurdering

B: Et flertal i bestyrelsen kan ændre foreningens vedtægter

B: Den kontante handels værdi/Valuarvurdering

C: Andelsboligforeningens siddende formand kan ændre i foreningens vedtægter

C: Anskaffelsesprisen

34

9.

Andelsportal.dk

A: Man kan både finansiere en an delsbolig med banklån og real kreditlån B: Købere kan kun optage banklån til andelsboliger – ikke realkredit lån

Hvor ofte skal der minimum afholdes generalforsamling i en andelsboligforening?

B: ca. 50.000

Hvor mange andelsboligforeninger findes i Danmark?

10.

Hvilke lånetyper må en køber af en andelsbolig optage til køb af andelsbolig?

C: Man må ikke optage nogle former for lån til køb af andelsbolig.

11.

Kan man straffes for at modtage flere penge for en andelsbolig end maksimalprisen (og forbedringerne)? A: Nej, men man kan blive eksklude ret fra foreningen B: Ja, man kan få bødestraf og op til 4 måneders fængsel C: Man kan få livstid med mulighed for prøvetilladelse


?

lsboligamatør

Quizresultater:

0-4 rigtige: Andelsboligamatør Der er stadig en del informationer og viden, som du kan lære om andelsboligmarkedet. Fortvivl ej, du er langt fra den eneste, der endnu ikke har styr på et til tider uoverskueligt andelsboligmarked. Du må hjem og læse op på vedtægterne.

Hos Spektrum Vinduer har vi stor erfaring med vinduesentrepriser i boligforeninger – vi kan også hjælpe jer!

5-9 rigtige: Jævn præstation En okay præstation, hvor der dog er plads til forbedring. Du kender til dele af aspekterne ved andelsboligmarkedet, men der er stadig noget viden du kan få styr på.

God kvalitet og stor fleksibilitet Vi handler udelukkende med kvalitetsvinduer & døre, og leverer/monterer på hele Sjælland.

10 års garanti på næsten alle døre & vinduer

10-11 rigtige: Andelsboligspecialist Fremragende! Du er en vaskeægte andelsboligspecialist. Du har helt styr på andelsboligmarkedet, de gældende regler og lovgivningen, og ville være en gave til enhver bestyrelse!

Der er 10 års garanti på næsten alle døre og vinduer fra Spektrum Vinduer, og vi benytter derudover AB92 og er DVC-mærket, så vore kunder altid har garanti for veludført arbejde og tilfredshed for pengene.

Vi lever af tilfredse kunder Vi rådgiver altid omkring hvilke vinduer eller døre der er det rigtige valg for vore kunder, ud fra deres behov og ønsker. Det er dét, der er med til at skabe tilfredse kunder – og det er trods alt dem, vi lever af! Kontakt os for en dialog omkring jeres projekt.

Brydes Allé 1 4200 Slagelse

Svar på spørgsmålene:

Tlf. 3874 6969 www.spektrumvinduer.dk info@spektrumvinduer.dk

1: C – 2: C – 3: A – 4: C – 5: A – 6: B – 7: A 8: C – 9: A – 10: B – 11: B


Ofte stillede spørgsmål på andelsportal.dk:

Må bestyrelsen modtage penge for bestyrelsesarbejdet? I nogle andelsboligforeninger er det en tilbagevendende udfordring på generalforsamlinger at få besat posterne i bestyrelsen. Mange andelshavere ser mest af alt bestyrelsesarbejdet som en sur pligt, man er underlagt som andelshaver. Bestyrelsesarbejdet er frivilligt, ulønnet arbejde – men faktisk kan ulønnede bestyrelser med et lille beløb kompenseres skattefrit af foreningen. Læs mere her om, hvor meget ulønnede bestyrelsesmedlemmer skattefrit kan honoreres. I den senere tid er et stort antal generalforsamlinger blevet afholdt i andelsboligforeninger landet over. Dette har også medført at det kommende års bestyrelse skal vælges – en tjans, der dog ikke altid er lige eftertragtet. Men faktisk kan frivillige bestyrelsesmedlemmer kompenseres skattefrit for bestyrelsesarbejdet. Derfor kan foreninger med begrænsede midler honorere de enkelte bestyrelsesmedlemmer for det arbejde, som de udfører på foreningens vegne.

Udgifter til bestyrelsesarbejde Som medlem af en bestyrelse må man forvente, at der i bestyrelsesarbejdet kan opstå mindre udgifter til eksempelvis at sende post eller telefonere. Derfor er det lovbestemt, at foreninger må betale bestyrelsens medlemmer et årligt skattefrit honorar, der kan dække bestyrelsens udgifter. Reglerne på området

siger, at foreningen hvert år må give medlemmerne i alt op til 3.700 kroner skattefrit. De 3.700 kroner dækker for henholdsvis telefoni og internetforbrug, som udgør 2.300 kroner af beløbet. De sidste 1.400 kroner er tiltænkt administrative udgifter såsom porto, kontorartikler og mødedeltagelse. Det er dog kun et honorar, der kan udbetales skattefrit, hvis bestyrelsen er frivillig og ulønnet – Man må ikke kompensere skattefrit, hvis bestyrelsesmedlemmerne allerede modtager løn for bestyrelsesarbejdet.

Mere attraktivt at sidde i bestyrelsen Det er ikke altid en populær tjans at sidde frivilligt i bestyrelsen i andelsboligforeninger.Visse foreninger har hvert år problemer med at få udfyldt pladserne i bestyrelsen, og mange andelshavere anser mest af alt bestyrelsesarbejdet som en sur pligt. Selvom bestyrelsesmedlemmernes motivation selvfølgelig ikke udelukkende skal baseres på økonomiske fordele, kan det skattefri honorar være med til at gøre det mere attraktivt at sidde i bestyrelsen. For foreningen kan det desuden være en fordel, da man kan få gladere bestyrelsesmedlemmer, og dermed måske også fastholde folk længere tid ad gangen i bestyrelserne.

Gå selv ind på andelsportal.dk og læs flere nyheder fra andelsboligmarkedet

36

Andelsportal.dk


Træt af sløjfeanlæggets begrænsninger? Book e t konsule n t opk a – på 64 65 00 00 e lle r fore ning@wao o.dk

Getty Images

Med TV fra Waoo! Forening får I stor valgfrihed – også med kabel TV 3 forskellige TV-pakker Mere end 100 TV-kanaler Kabel TV i alle rum – til samme pris! Kabel TV eller TV med boks Både analoge og digitale kanaler Tilkøb af Frit Valg Pakker og Kanaler

Verdo | Energi Fyn | AURA Energi | EnergiMidt | TREFOR | Fibia | Sydfyns Elforsyning | Bredbånd Nord | NEF Fonden

ld


Koster det også jer penge at de offentlige ejendomsvurderinger er udskudt? – Skift til valuarvurdering Fastfrosne offentlige ejendomsvurderinger er problematiske De offentlige ejendomsvurderinger er på nuværende tidspunkt udskudt til 2017. Udskydelsen giver flere andelsboligforeninger udfordringer, fordi de med de nuværende vurderinger ikke har mulighed for at få prisstigninger med i vurderingen af deres ejendomme. Andelsboliger bliver derfor i stor stil solgt til maksimalpriser, og er med andre ord begrænset af et kunstigt prisloft. Med en valuarvurdering kan man få en korrekt og aktuel vurdering af ejendommen og hermed undgå værditab. Kontakt os og få et uforbindende tilbud på udarbejdelse af valuarvurdering.

NOTAR ERHVERV

KONTAKT

– et specialiseret erhvervsejendomsmæg-

Studiestræde 26 1455 København K

lerfirma. Mere end 30 år erfaring i salg og

Tlf.: 3333 0066

vurdering af udlejningsejendomme.

mail@notar.dk


Leverandørnøglen Her kan du finde kompetente leverandører, der er klar til at hjælpe jeres forening med de opgaver, I må stå overfor. Leverandører, der er udvalgte og som samarbejder med Andelsportal.dk

Branche: Altaner Område: Danmark Web: www.balco.dk E-mail: balco@balco.dk Telefon: 5783 1350

Branche: Murer Område: Jylland Web: www.mosevejen.dk E-mail: fa@mosevejen.dk Telefon: 2064 5592

Branche: El-installatør Område: Lolland Web: www.balmers.dk E-mail: martin@balmers.dk Telefon: 2253 2028

Branche: Tømrer Område: Sjælland Web: www.toemrer-houlind.dk E-mail: steen.houlind@yahoo.dk Telefon: 2627 3865

Egedal Gulvservice Branche: Altaner Område: Sjælland Web: www.henckelhus.dk E-mail: jacob@henckelhus.dk Telefon: 2424 7637

Branche: Gulvfirma Område: Sjælland E-mail: egedal.gulvservice@gmail.com Telefon: 2345 6877

Francks Gulvservice ApS Branche:

Branche: Anlægsgartner Område: Sjælland Web: www.as-nielsen.dk E-mail: asn@as-nielsen.dk Telefon: 5126 1612

Gulvfirma

Byggeservice Branche: Murer Område: Sjælland Web: www.probyggeservice.dk E-mail: info@probyggeservice.dk Telefon: 2684 5978

Branche: Vinduer & Døre Område: Sjælland Web: www.spektrumvinduer.dk E-mail: info@spektrumvinduer.dk Telefon: 3874 6969

LG-Byg ApS

Francks Område: Sjælland Web: www.francksgulvservice.dk Gulvservice E-mail: info@francksgulvservice.dk ApS Telefon: 4074 9585

Branche: Totalentrepriser Område: København E-mail: gudme@yahoo.dk Telefon: 2027 7723

Branche: VVS-installatør Område: Region Hovedstaden Web: www.sph.dk E-mail: info@sph.dk Telefon: 4497 1353

Spar på varmeregningen og pas på miljøet Ved korrekt vandbehandling kan I: • Spare energi og vand • Spare vedligeholdelses- og driftsomkostninger • Nedsætte korrosionsrisikoen i beholdere og rør • Nedsætte risikoen for bakterier i det varme brugsvand

Er din beholder ren? – eller er det noget du tror? Vi viser gerne vores gode arbejde frem. Se forskellen på renbeholder.kruger.dk Indtast ordrenummer 134629

www.kruger.dk/da/ydelser/rens/ Ring for tilbud på tlf. 43 45 16 76


Skal vi holde et gratis indlæg om ejendomssikring på dit næste bestyrelsesmøde?

I mange tilfælde kan det være praktisk på forhånd at se, hvem du får besøg af. Fx. bejlere du helst ikke vil i kontakt med eller måske svigerforældre, der kommer uanmeldt på besøg. Og det kan selvfølgelig også være andre ubudne gæster, som du ikke vil lukke ind i ejendommen. Derfor er det vigtigt med en professionel adgangskontrol, der sikrer, at der er fuldstændigt styr på hvem, der bliver lukket ind. Hos Mejlshede er vi specialister i sikring og adgangskontrol til ejendomme. Vi har installeret dørtelefoner og adgangskontrol i et utal af ejendomme i Københavnsområdet og har stor erfaring og ekspertise på området. Hos os har du mulighed for at få nøjagtig den løsning, du ønsker, med mulighed for kodelås, video og meget mere. Derudover kan vi servicere jeres nuværende låsesystem, installere automatiske døråbnere og dørlukker med forsinkelse, til fx cykelkældre og porte, så du kan nå at få cykler eller barnevogne med ind, inden døren lukker.

Speciale i dørtelefonsystemer Kun din fantasi sætter grænser for hvad der er muligt. Vi installerer topmoderne løsninger fra bl.a. Siedle.

Der er ingen grænser for, hvad vi kan tilbyde inden for sikring af ejendomme, og du vil blive positivt overrasket over vores priser. Er I interesserede i at høre mere om, hvad vi kan tilbyde til jeres ejendom, eller ønsker I en gratis og uforpligtende gennemgang af jeres nuværende anlæg, så kontakt os på tlf. 35 39 39 39.

Hovedafdeling: Mejlshede Låse A/S Nørrebrogade 84 2200 København N

Filial Østerbro: Sesam låse- og Sikringscenter A/S Østerbrogade 120 2100 København Ø

35 39 39 39

WWW.MEJLSHEDE.DK

Mejlshede Gruppen A/S er forsikringsgodkendt låse- og alarminstallatør. Vi er registreret hos Forsikring & Pension (F&P) til udførelse af låse, tyverialarmer, mekanisk sikring, videoovervågning samt adgangskontrol og kan derfor udstede installationserklæring til forsikringsselskaberne på udført sikringsarbejde.

Paperworkz.dk

Få fuldstændig kontrol med hvem du lukker ind i dine private gemakker

Profile for AB Gruppen A/S Andelsportal.dk & Ejerportal.dk

Andelsbolig Nyt maj 2015  

Andelsbolig Nyt maj 2015 udkommer mellem 10. og 12. maj 2005. Bladets modtagere er ca. 3700 formænd i landets andelsboligforeninger. I dett...

Andelsbolig Nyt maj 2015  

Andelsbolig Nyt maj 2015 udkommer mellem 10. og 12. maj 2005. Bladets modtagere er ca. 3700 formænd i landets andelsboligforeninger. I dett...

Profile for jokro

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded