Page 1

work sample 2014 Joanna Katarzyna Gulik


Hospitality, Residential and Commercial Projects Joanna Katarzyna Gulik


Š joanna gulik


overall-plans-combined_Page_1

Š joanna gulik


overall-plans-combined_Page_2

Š joanna gulik


overall-plans-combined_Page_5

Š joanna gulik


Harmony-pdf-sections_Page_1

Š joanna gulik


Harmony-pdf-sections_Page_2

Š joanna gulik


Harmony-pdf-sections_Page_8

Š joanna gulik


Harmony-pdf-sections_Page_5

Š joanna gulik


Harmony-pdf_Page_01

Š joanna gulik


Harmony-pdf_Page_10

Š joanna gulik


A6004_01 SECTIONS-EXTERIOR WALL_TYPICAL_20

© joanna gulik


A6002_01 SECTIONS-BALCONY_TYP GUEST RM_20

© joanna gulik


15000 sf 4 story family residence including indoor gym and guest house

Wilmette Residence, Peter Gluck Architects 2012 This ground up construction located on a spectacular Lakeside property of a Chicago suburb, Wilmette


Second Floor - Kids Rooms Tarrace Warm yet stark expression of wood in the house is stained black.

Lakefront Elevation Living quarters take advantage of spectacular view of Lake Michigan. First Floor, with 10 foot ceiling and seamless inside /outside transition and more private 2nd floor for kids.


plan1


©


plan4

Š joanna gulik


Š joanna gulik


12-0430_OfficeOPEN

Š joanna gulik


11-12-15_GLZ BID SET_Page_08

Š joanna gulik


Page_03


Š joanna gulik


May 2012

Framing at First and Second Floor Shown here is secondary stair between second floor and first floor office


120518_FRAMING


2000 sf Complete renovation of an apartment and artist studio in converted school building

Pffeiffer Residence and artist studio, GRAstudio, 2009 This gut renovation aimed to offer generous breathing room for an open, airy artist studio and at the same time provide privacy and intimacy for living space.

The space is divided in two with an oversized wall which neatly conceals a jig saw puzzle of private space elements, clad in wood.


Handrail Detail

The stair with Storage and Laundry space below


kitchen into bathroom

Pffeiffer Residence and artist studio, GRAstudio, 2009 Large sliding glass door separates kitchen from the bathroom and opens up further into the closet space/ stair to the upper level of the bedroom (which looks down onto kitchen)


Looking onto living/ working space from kitchen area

Recycled heart pine plank (in herringbone pattern) clad dividing wall is capped with 1/8� steel to create a sharp and clean edge.

New tall windows and strategically placed lights provide a space suitable for entertainment as well as work and display...and best of all Breathing Room


Pffeiffer Residence and artist studio, GRAstudio, 2009


steel and glass kitchen cabinets and wood wall paneling with hidden light source

Wall mounted kitchen cabinet is a unique steel and glass design with custom pivot hinges and oversized smoke glass doors, and with the wood panel inset light source it is intended to create a sense of dreamy ,elegant ambiguity.


Kitchen cabinet details

Pffeiffer Residence and artist studio, GRAstudio, 2009 The countertop is custom terazzo with a backsplash inset into the wood cladding. Base Kitchen cabinets are exposed marine plywood clad with red FORMICA


rendering of backyard view of building new addition

back of the townhouse addition

East Village Townhouse, renovation and addition , GSA, 2006 While the renovating of the 1880 Existing Structure focused on stripping down old finishes, revealing earlier details and materials, restoring generously proportioned rooms and updating bathrooms, kitchens and storage, the new

addition focused on the establishment of a strong connection between the interior and exterior spaces. This lends the home a character and quality not present in previous incarnation.


The use of hearty materials- like unfinished concrete, cement plaster, and oiled cedar in both the interior and exterior of the building addition- reinforce the feeling of a connection between inside and outside.


On warm summer days, a ten-by-ten foot sliding glass door opens to create an alfresco dining area overlooking the new garden, while on cold winter days the closed door frames the snowy garden beyond.


1,500 sfInterior renovation to accomodate a bakery and coffee pastry shop

Colson Patisserie, Brooklyn NY, SAS, 2005 Rather than announce itself as a brash newcomer, the design related to the comfortable scale and quality of the neighborhood within a space that is new and generous in a contemporary way.


Familiar details, colors, materials and fixtures found in many New York buildings were paired with less common features - a cedar security entry gate, copper tables, an operable window servicing street directly, a deep red

bathroom, a custom white marble hand rinse basin, and a custom designed refrigerated display case to define a comfortable modern neighborhood hangout.


model room and model room bathroom

James Hotel by TEN Arquitectos, interiors by Kondylis Design, 2007 Interior Design for James Hotel, Los Angeles. All Public spaces as well as all rooms. The guest room interiors were to make an impression of each being unique. A schedule of room/bathroom combination was developed to

Modern, simple and sleek the hotel spaces also feel warm, deep , rich and comfortable. From rich mohogony in rooms to Jerusalem limestone and flawlessly soft corian and milky

achieve this goal and at the same time be cost effective.

glass diffused lights the space is crisp and soft at once.


Abstract landscape of custom display fixtures, graphics, and lighting

Stimulus, Japan. A retail store prototype, SAS, 2005 Unique materials and forms are to create an immersive spatial experience. The elements assembled create a palette that suggests an understated and natural luxury for this high end readyto-wear fashion brand: glazed ceramic display shelves and clothes hangers shaped like flying birds, painted steel display tables akin to fallen trees, linen silk light fixtures that float like passing clouds, and cork floors like perfectly flat soil.


Display fixtures with developed custom graphic on the walls

Nave, Japan. A retail store prototype, SAS, 2005 Rather than thinking of an overall spatial atmosphere with generic fixtures for the display of clothing, a rather plain space with very specific and detailed display fixtures as the things which defined the store始s spatial experience was conceived. The display fixtures could be arranged in any number of combinations within the retail space as they were imagined to be freestanding and of the same size and shape.


Top three finalist for the re-design of public spaces and gardens

American Museum of the Moving Image competition, GSA, 2005 The design scheme proposes the addition of a definitive new element - the Ribbon - to the existing building.


The Ribbon would create a continuous space capable of integrating the different required public programmatic components such us: access ramp, marquee, lobby ticketing area, coat check, front and rear entrances, cafĂŠ, museum shop, and screening garden into a coherent experience and volume.


American Museum of the Moving Image competition, GSA 2005 Along the surfaces of the interior of the Ribbon- floors, walls and ceiling- the use of projection would allow for the display of moving images as part of the immersive spatial experience of a museum dedicated to such. Architecture and image would blur into a holistic spatial experience.


Increased street presence @ corner daytime

Parsons Competition (awarded) , Open Office, 2005 New School University/ Parsons School of Design - Sheila Johnson Center for Design and Kellen Archive Center.

Increased street presence @ corner nightime

The project incorporates a rich media environment to compliment public, visitor, gallery, and student lounge functions.


The Johnson Center for Design was to create compelling spaces and strengthen Parsons School of Design identity and image through the development of highly visible and vibrant areas of occupation and street presence/ window presence.


New Elevator shaft within a proposed garden. “Three elevators is twice as good as two�


Interior renovation to provide office spaces for non-profit art organizations

Brooklyn Academy of Music / 80 Arts, Open Office, 2003 32,000 sf interior renovation for the Brooklyn Academy of Music LDC and the first construction project awarded as part of OMA/Diller+Scofidio’s master plan for BAM in Fort Greene, Brooklyn.


1,500 sf apartment renovation for an artist, employed paint, careful detailing and tonality to generate a strong atmospheric efect

Glen Ligon Residence , SAS, 2007 Without moving any walls and by simply adding or changing door positions, sizes and detailing, using paint effectively, and considering the potential atmospheric role of all surfaces, the design suggested that through the use of color and tone, the entire mood and quality of a space could be shifted in an architectural, rather than decorative, manner.


1,500 sf of Grand Symmetry with changing ceiling height and floor texture

BravinLee Projects, Gallery, SAS, 2006


A modern addition to a downtown NYC hospital

Gouverneur Hospital, NYC, Hillier Group, 2008 This addition to a Gouverneur Hospital was a much needed modernization of the existing structure with clean detailed glass facade and improved entry progression into the institution.


Fabian MarArtist collaboration, art installation

Fabian Marcaccio Art @ Akron, Ohio University, GSA, 2006


Fabian MarArtist collaboration, art installation

Fabian Marcaccio Art @ Riverside Park installation, 2005

Artwork Geometry and installation

Fabian Marcaccio Art @ Ezeiza, Argentina, 2006


Joanna Katarzyna Gulik 917 435 3415

ŠJoanna Katarzyna Gulik

Portfolio 2014 _May  

203-2014 Includes ™ Harmony