Page 1

DICTATS 1r trimestre DICTAT 1 (dígrafs) Vaig aconseguir col·locar tots els trossos del gerro en una caixa, però enganxar-los és massa complicat. Al col·legi utilitzen un pegament més resistent. Van baixar del cotxe i es van posar les caputxes i les jaquetes. El mes de maig és mala època per fer anar la canya de pescar. A la pel·lícula de la bruixa encantada surt una carrossa.

DICTAT 2 Estic emprenyat! Quin dia de pluja.El carrer està mullat i tinc al·lèrgia. Això és una mala passada. Hauré de portar paraigües. Aniré a la plaça, però no podré veure els castellers. Ahir vaig veure una aranya, tortugues, àguiles, esquirols, gossos... La Mireia va descobrir una porta secreta que transportava a una terra estranya. Va dubtar, però... qui no s'arrisca no pisca i es va colar. Quantes sorpreses l'esperaven!

DICTAT 3 La Raquel diu que un secret que s'explica ja no és un secret. Però un secret que no es pot explicar no és gaire divertit. Si te l'has de dir a tu mateixa... com t'ho fas? Ho has de fer amb una veu molt fluixeta? L'has de dir a la banyera, amb l'aixeta oberta? Te l'has de dir en algun lloc sorollós? O amb el cap sota el coixí?

DICTAT 4 (ÇA,CE,CI,ÇO,ÇU) L'elefant és forçut, la puça és petita, l'eriçó viu al bosc, el lleó és feroç, el conill avençarà a la tortuga, el rinoceront és tranquil i el mico té molta traça per pujar als arbres. Tots són especials i diferents. Com cadascun de nosaltres. Estic convençut. Comença a pensar i ho veuràs. No llencis la tovallola

DICTAT 5 La pel·lícula encara no ha començat. Quan comenci t'avisaré. M'esforço molt, però tu no t'esforces gaire. En Pau endreça el calaix. Sempre vol que l'endreci jo. Abans caçaven amb fletxes i llances. Ara cacen amb escopetes. A vegades em torço el peu. Tu no te'l torces mai? No es poden llençar papers al terra. Per això no llencem mai.

DICTAT 6 Hi ha dies que no faria res. És com si no tingués forces,com si els braços em fessin vaga, com si els peus fossin incapaços de fer-me aixecar... Aleshores, busco alguna d'aquelles cançons que parlen d'esperança i felicitat. I sempre em funciona. Si no saps com agafar forces per començar el dia tria una bona cançó!


DICTAT 7 (BR/BL i NV/MB) El cambrer de la Rambla del Poblenou és amable. Han canviat a Messi i l'han portat en ambulància. La bombeta és un invent vell, però important. La nevada ha deixat el poble incomunicat. Hi ha vuit peres al fruiter. Ja no està buit.

DICTAT 8 Necessito el llibre i el bloc per fer català, però no tinc gens de ganes. No és una broma, és veritat. M'agradaria ser ara a un poble amb molts arbres, amb un cel blau i veure alguns animals com vaques i cabres. M'agradaria córrer per un camp de blat i després dormir sota una ombra d'algun pi. Peró ara estic fent el dictat. O no?

DICTAT 9 Mai puc acabar l'àlbum de la lliga. Canvio cromos amb els amics, però és molt difícil. No hi ha recanvis pel cotxe. Quin embolic. Aniré al taller del poble del costat L'inventor de la bombeta va ser Edison. Els bombers van apagar el foc dels mobles del menjador. No trobo les claus blaves. Les he deixat sobre el marbre de la cuina.

DICTAT 10 Els animals que viuen a l'aigua generalment respiren per brànquies. Però els que respiren per pulmons han de sortir de tant en tant a la superfície per poder agafar oxigen. Alguns ho han de fer molt sovint, però les balenes o els catxalots poden aguantar més d'una hora! Saps algun altre animal marí que tingui pulmons?

DICTAT 11 Dissabte a la tarda vam jugar tots plegats: el pare la mare, la meva germana petita i jo. La meva germana va perdre dues partides seguides de l'oca i va dir tota enfadada: -Si no guanyo, no vull jugar més! La mare li va respondre: -No se sap mai si guanyaràs. És la gràcia del joc. I el pare va afegir la seva dita preferida: -Qui no sap perdre, no sap jugar.

DICTAT 12 -Escolta la meva llista de reis: un joc de la Play, la Nintendo DSI, un joc de taula, una tele per l'habitació, un llibre de Harry Potter i alguna sorpresa. -Només això? -Et sembla poc? -Dons sí. -Què em falta? -Una mica de felicitat per tu i pels que t'envolten.


DICTATS 2n trimestre DICTAT 1 El doctor Font és un especialista en estudis de la prehistòria. Sap un munt de coses sobre els dinosaures i sobre com vivien els homes i les dones fa milers d'anys. Sovint fa xerrades sobre aquest tema i tothom hi està d'acord: si el sents parlar et ve de gust saber-ne més.

DICTAT 2 (H) Hi havia molta herba al camp. Avui tothom anava més ben vestit que ahir. Hem arribat a l'hora a l'hort. Em posaré el barret pel sol. Hi ha molts homes que estan a l'ombra de l'arbre. Han prohibit que els vehicles circulin avui.

DICTAT 3 -Escrivim C davant A, O, U i QU davant E, I en casos com: casa, queixal -Escrivim QÜE, QÜI perquè soni la U Qüestió, barca, barques, màquina, cadira, aqüeducte, esquimal, roca, roques, placa, pasqües, pasqua, terraqüi, coure, cuiner, cor, escalfor, foscor, música, músiques.

DICTAT 3

dictats  
dictats  

dictats de 4t

Advertisement