Page 1

badalona Campanya de recollida de signatures

Per una Llei Electoral justa i democràtica Les eleccions del 9-M han posat de manifest que la llei electoral espanyola és injusta, discriminatòria i dubtosament constitucional. Les seves conseqüències vulneren el principi constitucional d’igualtat de les persones -pel que fa al valor del seu vot- i de proporcionalitat electoral. Aquest sistema electoral fa que la tercera força política en vots (IU/ ICV-EUiA) tingui 2 diputats amb quasi 1 milió de vots. Amb aquest sistema s’afavoreix als partits majoritaris i el bipartidisme, es limita el pluralisme i s’empobreix la democràcia. Aquesta situació ha de ser corregida. De no canviar-se, es veu afectat el més elemental fonament democràtic d’una persona, un vot, es deixa centenars de milers de persones sense representació parlamentària i es distorsiona la representació. Això no pot ser admissible en una democràcia. Els i les sotasignats demanem al Congrés dels Diputats que promogui la creació d’una Comissió Parlamentària per a la Reforma del Sistema Electoral per a canviar l’actual Llei, i que la reforma sigui efectiva a les properes eleccions generals.

alternatives Butlletí d’informació d’EUiA de Badalona - maig 2008 - Núm 1 - any II

La nova Llei ha d’assegurar la proporcionalitat en la representació, assolir una veritable igualtat de vot, facilitar la participació i garantir el pes institucional de cada força, en funció del nombre de vots que els dóna la ciutadania. La reforma de la Llei Electoral és una qüestió de justícia i de millora de la democràcia. Calendari de recollida de signatures a Badalona Divendres 23 de maig, al mercadillo de Montigalà (Parc de Montigalà. Rambla de Sant Joan) de 11.00 a 13.00 hores Dimecres 28 de maig, al mercadillo de Llefià (c/ Marqués de Sant Mori) de 10.30 a 13.00 hores. El coordinador general de EUiA, Jordi Miralles, visitarà la parada. Dissabte 31 de maig, al mercadillo de La Salut (Pça. del Centenari, Avda. Salvador Espriu) de 11:00 A 13:00 hores. Dissabte 14 de juny, a les festes de Sant Antoni de Llefià (Pça. Trafalgar) de 10.00 a 13.00 hores.

El moviment obrer camina cap a la III República

C

ommemorem el 77è aniversari de la proclamació de la II República. La nostra obligació moral, científica i política és recordar el paper dels demòcrates, del moviment obrer i de l’esquerra, recuperant la memòria històrica de rebel·lia política i lluita social dels nostres pobles. És una obligació respecte al passat: és el reconeixement d’un període d’obertura democràtica, de compromís social i de voluntat de construir una Espanya pròspera i plural. Però és també un compromís respecte el present i el futur: és reivindicar que els valors, laics, d’igualtat i justícia social segueixen sent plenament vigents.

que componen el nostre Estat i un mitjà per a superar els límits que l’economia capitalista imposa al desenvolupament efectiu dels drets socials. La lluita per la República és una manera de materialitzar el nostre convenciment que un altre món és possible. El nostre compromís alternatiu i transformador, la nostra voluntat de canviar aquest sistema, troba en el republicanisme una expressió política concreta.

Fa 77 anys, la classe obrera, els sectors populars i les classes mitges, la gent de la cultura, de la ciència, de la universitat, els partits polítics progressistes i d’esquerra van propiciar amb la seva victòria en les eleccions municipals un procés constituent democràtic i participatiu que va portar com a resultat la II República.

 Per les llibertats i la democràcia participativa.  Treball i salari digne, estable i amb drets.  Per una altra política econòmica, contra l’especulació i la corrupció, habitatge assequible per a tothom.  Per uns serveis públics de qualitat, serveis sanitaris públics i de qualitat, i una educació pública, laica, igualitària i eficient.  Per l’internacionalisme solidari, contra la guerra i per la pau.  Igualtat per a tots i totes.

Han passat 77 anys, però en el cor de la ciutadania, totes les primaveres segueixen sent aquella primavera. Avui, són moltes les persones que se senten republicanes i, significativament, molts joves.

Ets d’esquerres? ets ecologista? creus que un altre món és possible? vine amb nosaltres! Si ets d’esquerres, ecologista, republicà, solidari, estàs per la igualtat, si ets votant d’ICV-EUiA... Vine a formar part d’una xarxa d’amics i amigues d’EUiA que s’ha constituït: la gent d’EUiA. Tothom té a dir i a fer per a canviar les coses. Ja ho saps, omple la butlleta. Vine amb nosaltres. Val la pena! Telefona o envia un correu electrònic amb aquesta informació.

Nom i cognoms: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adreça: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Codi postal: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telèfon/s de contacte: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adreça de correu electrònic: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Doctor Aiguader 10-12 bxs. 08003 Barcelona Tel: 933 170 034 Fax: 933 179 251 e-mail: euia@euia.cat www.euia.cat

Per a Esquerra Unida i Alternativa de Badalona la commemoració de la proclamació de la II República espanyola té un doble objectiu: d’una banda, reivindicar la memòria històrica democràtica i socialista del nostre poble i, d’una altra, reafirmar la vocació democràtica-republicana, estretament lligada al federalisme polític i al socialisme. No es tracta d’una simple nostàlgia o de la repetició ritual de consignes deslligades d’una pràctica política real, sinó de l’expressió d’un convenciment profund: el règim republicà és la millor garantia per a la defensa dels drets i llibertats democràtiques, instrument imprescindible per assegurar l’autogovern dels diversos pobles

Edita: Esquerra Unida i Alternativa de Badalona

c/ Marqués de Sant Mori, 159, baixos. 08914 Badalona - 93.460.28.81 uia_badalona@euia.cat www.euia.cat

Les persones d’Esquerra Unida i Alternativa de Badalona caracteritzem aquestes reivindicacions en les següents claus:

La cultura republicana enllaça amb el més innovador de la nostra societat actual: la impugnació al nostre actual model social, que segresta allò que és polític als ciutadans. Tracta de situar al ciutadà com a centre de l’acció política. De reactivar socialment a la ciutadania perquè participi en els processos d’interès general. La democràcia viu una crisi profunda. Cal evitar el cada dia més palpable divorci entre política i ciutadania, que no només qüestiona les institucions, sinó a la mateixa organització democràtica de la nostra societat. Els conflictes socials que emergeixen tenen dificultats per a poder ser canalitzats i expressats en l’actual organització política. Cal establir un nou renaixement de la democràcia. Un nou renaixement que tingui com a finalitat la politització de la societat.


badalona Distrito 8º... ¿en pie de guerra?

Sin ‘escola bressol’ ni instituto  Las entidades que componen el ‘Consell d’Entitats’ del Distrito 8º están hartas de la ineficacia de su regidor, sr. Duran, y de su coordinador, sr. Luis García, ya que desde su toma de posesión vamos de mal en peor. El resto de Áreas de nuestro gobierno local pasan de ellos y de las entidades, y las pocas que hacen caso no terminan de solucionar los problemas de los barrios, sólo realizan chapuzas. Respecto a la ‘Escola Bressol’ que ha de ubicarse en la plaza Manuel Moreno Mauricio -un acuerdo alcanzado entre los vecinos del distrito y el ayuntamiento a mediados del 2006-, aún no sabemos cuándo se iniciarán las obras y eso que la matriculación estaba prevista para este curso. Cuando ya tendría que estar funcionando, vuelve a caer su aprobación en el Pleno de abril y no sabemos si se aprobará en el de este mes de mayo. Y del nuevo Instituto que tiene que sustituir al IES Ventura Gassol -que también es fruto de las reivindicaciones del distrito 8º-, no se sabe ni para cuándo, y eso que nuestro regidor es el responsable de Enseñanza del gobierno local. Estos dos temas han sido muy reclamados por todas las entidades del Distrito, que hasta ahora han tenido mucha paciencia a la espera de que se llevaran a cabo. Pero vemos que nos es así y sentimos que nos están tomando el pelo. ¿Cómo va a funcionar la Regiduría del Distrito si su titular casi nunca está y su coordinador hace más labor de comisario político que la que se le ha encomendado? Es por ello que las entidades no estamos dispuestas a dar más tregua y volveremos a plantear movilizaciones conjuntas y contundentes para que en nuestro Distrito se cumplan las promesas y se ejecuten los proyectos. Juan Ramón Martínez Gómez , presidente de la AVV Fondo.

badalona

CARNAVAL DE SANT ADRIÀ DE BESÒS Actividades lúdicas en el patio del colegio Itaca

Una oportunidad para los niños del barrio de Llefià Durante este año, la asociación de vecinos Sant Mori de Llefià ha querido aportar a la ciudad de Badalona un nuevo reto: que todos los niños de nuestro barrio puedan pasar sus ratos de ocio en el colegio Itaca. Por eso apostamos por acogernos al denominado ‘Pla de l’entorn’ y así conseguir la apertura del colegio Itaca en horas no lectivas. Gracias a ello, más de 2.000 niños del barrio han practicado alguna actividad lúdica en el colegio. La A.VV. Sant Mori de Llefià nos encargamos de seleccionar monitores del barrio para impulsar las actividades, porque si son del barrio los niños los respetan más. También nos encargamos de organizar y realizar actividades en el colegio, así como de fomentar y

Defensa de la sanidad pública

Por unos barrios más saludables os y de salud pública suficientes. Y, por otra parte, debe reivindicar ante la administración sanitaria autonómica las estructuras y servicios básicos para una red sanitaria pública única, integral, universal y de calidad. Que se estructure al amparo de los derechos y deberes ciudadanos y no se vea sometida a los intereses del mercado y la publicidad, y aun menos que sea parasitada y expoliada por empresas de lucro, y que permita planificar y optimizar los recursos desde una concepción no economicista de servicio público y mejorar la equidad de acceso.

apoyar las propuestas de los monitores que fueran beneficiosas para los niños y para el barrio, por ejemplo los torneos deportivos o las meriendas colectivas, donde se les enseñaba a prepararse su propia comida. La primera actividad fue la fiesta inaugural, a la cual asistieron más de 300 personas. Esta fiesta fue organizada en red con la implicación del ayuntamiento y de entidades del barrio, como la A.M.P.A. y la dirección del colegio Itaca, nuestra A. VV. y la de Sant Antonio de Llefià. La participación masiva en este acto dio a conocer al barrio el nuevo proyecto en el colegio, y fue muy importante para que empezara a tomar forma.

En los últimos años hemos ido denunciado el deterioro progresivo del la Atención Primaria. Las listas de espera, la falta de coordinación entre la atención primaria y la especializada, y el número de tarjetas sanitarias que los profesionales atienden en la primaria han aumentado de forma significativa, lo que ha provocado más cargas de trabajo y mayores tiempos de espera para entrar en consulta o conseguir una citación telefónica. Y la ausencia de políticas sociosanitarias

o de medicina preventiva son factores que han masificado y deteriorado la asistencia y que repercuten directamente en la calidad de vida de nuestro vecinos.

Entendemos que sólo el sistema público garantiza la gratuidad, equidad, solidaridad y la debida atención a la salud, desde una óptica centrada en la mejora de la calidad de vida, en la inserción de hábitos saludables y, sobre todo, en la mejora de los indicadores de salud comunitarios.

El ayuntamiento, como administración competente más cercana, subsidiaria y global, debe convertirse en portavoz de las necesidades de salud de su población ante el Sistema de Salud. El fin es que cada barrio tenga una infraestructura y unos servicios sanitari-

Es por todo esto que nos oponemos frontalmente a cualquier fórmula de copago y de privatización, y reclamamos que los recursos públicos se destinen exclusivamente a servicios y a la red de atención también públicos.

La FAVB impulsa un curso de formación sobre gestión multicultural e intervención en inmigración La población extranjera que viene a Badalona a residir y trabajar lo hace, mayormente, impelida por la necesidad económica y, en muchos casos, huyendo de la guerra y la opresión política en sus lugares de origen. Para la sociedad receptora, la inmigración no sólo supone una importante aportación al crecimiento económico sino, sobre todo, un enriquecimiento de la expresión cultural y artística. A primera vista, todos ganamos. Sin embargo, el asentamiento de los inmigrantes es un proceso complejo que transcurre rodeado de multitud de conflictos más o menos explícitos. Porque lo desconocido asusta.

En este contexto, las políticas de integración adquieren una relevancia indiscutible. Todos somos responsables de convertir a la población inmigrante en los nuevos vecinos y vecinas de Badalona, complementando nuestras diferencias, alentando el diálogo y la mirada y construyendo espacios de acción y reflexión conjunta. Éstos son los objetivos por los que ha empezado a trabajar la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) a través del curso ‘Grupo de Intervención Multicultural’, siendo la primera vez que los miembros de las entidades de Badalona reciben formación en materia del hecho emigratorio. Hasta

ahora, en los barrios se responde a la emigración a partir de las experiencias cotidianas, y con el método de ensayo/error, sin una formación adecuada para intervenir en esto conflictos. Este curso ofrece, con un lenguaje entendedor, una formación transversal en materia de inmigración. De forma didáctica, se imparten los conocimientos necesarios para hacer trabajo multicultural. Actuar contra las políticas y dinámicas que extranjerizan y extrañan al otro. Contaminarnos unos de otros. Hace ya tiempo que hacemos camino y, sin embargo, queda aún mucho por andar.

Conferència : El moviment obrer camina cap a la República. Dissabte 24 de maig, a les 19 hores, al centre cívic La Salut de Badalona Presentació a càrrec d’Asun García, coordinadora local d’EUiA i regidora. Intervindran: Toni Domènech, catedràtic d’Ètica i Filosofia Política a la UB i editor de la revista ‘Sin Permiso’, i Felipe López-Aranguren, politòleg, sociòleg i poeta. Sopar republicà a les 21 hores (Preu: 20 euros. Confirmar asistencia al correu euiabadalona@euia.cat) Actuació del cantautor Juan Ibáñez (22 hores). Organitza: EUiA de Badalona, amb la col.laboració de: Fundació Pere Ardiaca i Estenent el Desastre

alternativas maig  

butlletí EUiA badalona

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you