A una 434

Page 1

Març 2024 434

Sumari

CONSELL

DISSENY

CSJ

10
Kide Science
EDITORIAL La nostra proposta educativa 20 FP Itineraris acadèmics a l’FP 32 PASTORAL Experiències de sentit en la formació professional 12 PIN Anglès 6 AMPA L’associació de pares i mares de l’escola 14 NEI Projectes 22 MENOF Espai Migdia. Serveix-te tu mateix 34
MOPI/PIN
4
El plaer de cuinar-se el futur 8 MOPI Maletas perdudes 16
Projecte d’Emprenedoria 24
El plaer d’aprendre a paraescolars 17
Intercanvi a Alemanya 26 INTERNACIONAL Projecte EPAS 18 BATXILLERAT Treballem els Objectius de Desenvolupament Sostenible 30
Experiències en les mobilitats i projectes virtuals
TQE
MENOF
TQE
INTERNACIONAL
DE REDACCIÓ
de direcció de Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi AMPA Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi
Consell
I MAQUETACIÓ
Barreras. Estudi Disseny Gràfic
DE L’AUNA http://auna.santignasi.fje.edu
Mireia
HEMEROTECA

EDITORIAL

La nostra proposta educativa

Al Sant Ignasi, la nostra proposta es fonamenta en l’acompanyament integral de cada persona, per tal que descobreixi i potenciï al màxim els seus dons, les seves capacitats, el magis ignasià.

Persones que, a la llum de l’Evangeli, imaginem competents en la feina, en les relacions personals i amb l’entorn. Conscients, capaces de discernir entre el que està bé i el que és excel·lent. Compassives, disposades a posar-se en el lloc del proïsme i d’acompanyar-lo en la seva necessitat. Compromeses en la transformació personal i de la societat, en la recerca d’un món més just i equitatiu.

Oferim entorns d’aprenentatge amables en els quals l’alumnat troba reptes que el porten a fer, a construir el coneixement i que li permeten, fonamentades en una sòlida base de continguts, desenvolupar les seves competències. Competències que li han de possibilitar seguir creixent i aprenent, en un futur que demanarà flexibilitat, capacitat d’adaptació, disponibilitat d’aprendre a aprendre en un món cada cop més líquid i canviant. En aquest futur que se’ns presenta canviant, serà fonamental que les persones tinguin un projecte vital ferm, sòlid, arrelat en unes profundes conviccions que seran les que guiaran la seva actuació com a persona individual i com a membre d’una societat.

És en l’acompanyament de la construcció d’aquest projecte vital, que al Sant Ignasi

4 | REVISTA AUNA PROPOSTA

esmercem temps i recursos. Ciutadanes i ciutadans oberts al món i a la seva diversitat cultural; atents a l’evolució de l’entorn local; que aprenen fent i capaços d’aprendre durant tota la vida; participatius i compromesos en la transformació social; oberts al transcendent i amb mirada a la vida interior; curosos i respectuosos amb el proïsme, el propi cos, la natura, la creació en general. Aquests són alguns dels pilars que inspiren la nostra proposta.

Una proposta educativa que es manté fidel a l’esperit i la tradició ignasiana alhora que l’actualitza per fer-la efectiva en el món actual. Una proposta que vol fer del Sant Ignasi un temps i un espai permanent per aprendre a ser, a saber, a conviure i a viure la fe.

En aquest número de la revista A Una els mateixos alumnes ens expliquen com despleguem la nostra proposta educativa a través d’activitats, projectes i experiències de diversos àmbits.

L’associació de mares i pares de l’escola

L’Associació de Mares i Pares de Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi fomentem la col·laboració entre les famílies del centre i l’escola. Promovem activitats, serveis i iniciatives d’interès general. Ens coordinem amb l’escola per a la creació de canals de diàleg i participació, així com activitats docents, culturals, esportives i socials.

L’AMPA està formada per unes

L’AMPA treballa mitjançant

famílies de l’escola comissions

L’AMPA representa els pares i mares de les 1500 famílies que formen part del col·legi.

Els nostres objectius

Aquestes funcions són exercides a través de les comissions i els delegats.

Comunicació, Esports, Festes, Formació, Pastoral, Reciclatge, Social, Xalasis, Internacional i Salut).

Promoure activitats, formació i acció social de les famílies.

Facilitar les beques i el reciclatge de llibres, proporcionant importants estalvis per a les famílies.

Apropar l’escola a les famílies amb informació

Col·laborar en el manteniment de l’Ideari de l’escola i l’educació cristiana dels nostres fills.

Fomentar el diàleg entre el centre i les famílies.

1300 10

Serveis que oferim a les famílies de l’escola

01Coordinació de delegats. Coordinem tota l’estructura de delegats de classes, curs i etapa. Participem en la identificació dels delegats i després en les reunions amb l’escola en l’àmbit de curs, etapa i direcció general/administració per tal de traslladar els dubtes, suggeriments i propostes de les famílies.

02

Cada any comprem una important quantitat de material escolar per als alumnes de l’escola que comparteixen en les classes i que, si no fos així, correspondria comprar i pagar als pares. Cada any, aquesta partida significa un estalvi força important per a les famílies.

03

Gestionem la socialització (donar un segon ús) de llibres de l’escola i facilitem la compravenda entre els alumnes. Això genera un estalvi addicional a l’anterior en la compra de llibres.

04

Gestionem la socialització de roba esportiva, bates de laboratori, etc.

05

Organitzem i gestionem totes les activitats de les festes de Benvinguda a Mopi, Festa de Nadal, la Festa Major i la Festa de Sant Ponç.

06

Duem a terme activitats formatives per a les mares i pares – Vicky Bernadette, Positive discipline, entre altres cursos i ponències. Al llarg del curs organitzem conferències de diverses temàtiques d’interès per als pares i mares de l’escola, impartides per conferenciants de prestigi reconegut.

07

Gestionem l’activitat pastoral promovent les eucaristies dels diumenges a l’escola, activitats de dia o de cap de setmana amb el seu component religiós.

08

Promovem l’acció social de les famílies, apropant-les a les diferents entitats del sector social (Centre Sant Jaume, Salut Alta, Arrels...) i promovent activitats amb un fort component social com el Recapte del banc d’Aliments o la Festa benèfica de Sant Ponç.

09

Promovem l’activitat esportiva a l’escola tot vigilant i interpel·lant l’escola sobre aquells aspectes que es poden millorar, monitoratge, inversions esportives, etc.

10

Promovem l’ús de l’anglès a l’escola tot suggerint activitats que puguin ser més idònies a fi d’aconseguir que els alumnes surtin de l’escola amb un domini notable d’aquest idioma.

REVISTA AUNA | 7
Ángela Sánchez Comissió Reciclatge Bárbara Bellino Comissió Formació Hans Julià Delegat MOPI5

Maletes perdudes

Una proposta que ens apropa al món

Vivim en un món plural amb persones d’altres països i cultures. A partir d’una maleta que van perdre els nostres gegants, l’Ignasi i la Núria, els nens i nenes d’Infantil descobreixen les característiques principals de la nostra ciutat i alhora identifiquen les similituds i les diferències respecte a altres ciutats del món. Ens obrim a la diversitat cultural i social d’altres indrets i la vivim des del respecte i la inclusió, tot centrant-nos en diferents elements com: tradicions, costums, gastronomia, celebracions, paisatges, llocs, monuments, jocs, música, etc.

En el node Maletes perdudes hem conegut la gastronomia catalana: els nostres  cuiners i cuineres ens han ensenyat a fer pa amb tomàquet i els alumnes de 3r d’ESO ens han ajudat a fer panellets. També hem treballat els castellers i els falcons (I3), el ball de bastons (I4) i els capgrossos (I5) per després posar-ho en comú en l’espai setmanal d’interedats, anomenat TriMOPI.

TriMOPI és un espai setmanal de dues hores en què ajuntem alumnes d’I3, I4 i I5 per a fer, de manera rotati-

va: LAB, (laboratori per a infants fins als 5 anys) Bosc màgic (la nostra biblioteca) i activitats del Node (projectes) en format internivells. Aquesta barreja d’edats (igual que passa a racons), fomenta l’empatia, la cura i respecte cap als altres, l’aparició de nous rols (els més petits aprenen dels grans, els grans ensenyen i ajuden els petits) i és un format que potencia molt l’aprenentatge pel fet de tenir referents i models propers en edat.

Aprofitant la diversitat a l’aula, hem convidat les famílies estrangeres per presentar-nos la seva cultura: llengua, geografia, gastronomia, música, tradicions... Així doncs, hem pogut descobrir països tan diversos com ara Itàlia, Nepal, Argentina, Perú, Bèlgica, Veneçuela, Mèxic, Corea del Sud, Ucraïna, Rússia, USA, Brasil, Japó.... tastant menjars típics, sentint paraules en diferents llengües, cantant i ballant cançons tradicionals...

In Kids club, I4 and I5 have received a mysterious suitcase, that came all the way from Egypt. There was a letter and lots of pictures inside to help us learn about Menna’s life

8 | REVISTA AUNA MOPI
Leticia Penzo Cap pedagògica Infantil

and the history of Egypt. I4 children made and designed their very own pharaoh headdress, and I5 boys and girls practiced writing their names in hieroglyphics in clay. It was so much fun learning about Egyptian customs and old Egyptian writing system.

Per altra banda, des de l’àrea de desenvolupament motor, han après jocs tradicionals de pati (pica paret, l’aranya, el mocador,...) i els alumnes de 3r d’ESO han vingut a ensenyar-ne encara més als nens i nenes d’ I4. Són jocs que ara els mateixos alumnes repliquen quan surten al pati.

Els nodes són nuclis temàtics culturalment significatius que donen resposta a jo i els altres, món i societat, i fortaleses.  Es desenvolupen seguint una seqüència didàctica: Provocar - Preguntar-se – Investigar – Aplicar –Comunicar – Reflexionar i permeten treballar la inclusivitat a l’aula de forma natural i afavoreixen l’obertura al món i la interdisciplinarietat dels aprenentatges vertebrats des d’un treball col·lectiu amb el grup.

Maletes perdudes ens permet conèixer les característiques principals de la nostra cultura i la nostra ciutat, ens ajuda a descobrir les característiques d’altres cultures i aprendre a donar valor i mostrar respecte per la diversitat cultural.

En finalitzar el node, hem preguntat a les famílies com l’han viscut des de casa, i això és el que ens han dit...

Com s’ha sentit el/la vostre/a fill/a al llarg del node?

Diu que s’ho ha passat molt bé i ha demanat una “pilota del món”. També ens va preparar pa amb tomàquet a casa.

Nos ha contado que le ha gustado mucho. Le hizo ilusión que fuéramos a participar también.

Diu que s’ha sentit “bé” i “feliç”. I, al preguntar-li si ha valgut la pena anar a l’escola aquests dies, diu que sí.

S’ha sentit amb molta curiositat per tot el que anaven trobant; li ha agradat molt i l’ha ajudat a entendre amb exemples de com l’Aleix els ha ensenyat els falcons (ens ho ha remarcat especialment) i poder posar en pràctica les tradicions (són les que més explica i se’n recorda).

Ha viscut amb molt entusiasme les diferents propostes del node. Ha estat molt participatiu, ja que han viscut activament diferents propostes i tradicions. També ha estat molt enriquidor que poguessin col·laborar-hi alumnes més grans i famílies de companys d’altres països. D’altra banda, la nostra filla ha descobert moltes coses noves de la nostra ciutat i ens ha fet una llarga llista de propostes que hem de visitar i fer de Barcelona!

Molt content! Ha estat un repte per a ell, li ha despertat molta curiositat!

Ha disfrutado mucho del node. Le ha gustado conocer a los gegants, hacer panellets, untar pan con tomate y ser un casteller.

Molt entusiasmada i amb ganes d’explicar-nos tot el que anava fent.

Molt bé. Ha parlat molt de l’Aleix (casteller), del barret que portava, del que feia, etc. Va parlar molt motivat de com la Mari els va ensenyar a fer pa amb tomàquet i oli, i que se’l van menjar. Però del que més ha parlat, sens dubte, ha estat dels gegants, hem cantat les cançons, hem vist les fotos, me n’ha dit els noms, etc. I per últim ens ha parlat molt de Barcelona també: el cole és a Barcelona, hi ha vaixells, hi ha avions…, etc. L’he vist content i compartint el que ha après.

Ha gaudit de cada activitat que ha fet ja que ens les ha explicat totes amb entusiasme i sobretot amb les cançons. És impressionant com aprenen i com els capteu l’interès! Felicitats.

Li ha agradat molt perquè ha après i ha posat en pràctica moltes tradicions tant d’aquí com d’altres països.

El nostre fill ha mostrat entusiasme explicant com van trobar la maleta perduda a l’Àgora descobrint al seu interior les fotos dels gegants i els mapes, també amb l’elaboració dels panellets i el ball de bastons “terra, mig una i l’altra” :)

Moltes gràcies als mestres i als pares/mares que han vingut a compartir les seves cultures amb els nostres fills!

REVISTA AUNA | 9
NODE

MOPI / PIN Kide Science

Descobrim fenòmens científics en anglès

A Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi, enguany hem engegat un nou projecte a I5 i a 1r i 2n de Primària. Es tracta d’un programa de ciència en anglès dissenyat a Finlàndia anomenat Kide Science, fonamentat en una recerca rigorosa desenvolupada des de la Universitat de Hèlsinki i que ha estat reconegut amb diversos premis.

Un alumne de 4tTQE ens dissenyat amb tinkercat el robot Hoseli, protagonista de Kide Science ens porta els reptes a resoldre.

sience

Aquest programa es basa en històries captivadores que, a través del joc, promouen l’apropament a la ciència d’una manera lúdica, alhora que rigorosa en el moment de portar a terme els experiments

En Hoseli és el robot protagonista que ens presenta els reptes que els alumnes hauran de resoldre mitjançant un experiment. En Hoseli viu a Supraland, un món imaginari, on viuen també els seus amics Kelvin (interessat en el temps atmosfèric), Esther (a qui li encanta la natura), Pi (forofa dels números i de les matemàtiques) i Mrs. Noblegas (una respectable senyora gran a qui agrada organitzar festes).

Després de descobrir Supraland i els seus personatges, els nens i nenes duen a terme experiments que els porten a descobrir, de manera experiencial diversos conceptes científics. Fins ara, per exemple:

Infantil

A Infantil han descobert la reacció química que es produeix en barrejar vinagre i bicarbonat, resultant-ne diòxid de carboni (gas) i aigua (a través de l’experiment Wake Up The Ghost!). Per altra banda, van aprendre a trobar el centre de gravetat d’alguns objectes intentant equilibrar-los (Balancing Problems) i la composició del color negre amb tots els colors (The Many Sides Of Black). També han experimentat amb el concepte de capil·laritat, fent despertar unes estrelles que estaven “adormides”.

Primària

A Primària han experimentat què és la vibració i com produeix so fent un instrument amb una capsa i bandes de goma (Make Some Music); han creat microscopis a partir de gotes d’aigua, llum

10 | REVISTA AUNA

i lupes, fent-se conscients de l’efecte de la llum en les imatges (How do Shadows Work?); han construït estructures amb fruita tot duent a terme l’enginyeria creativa (Fruity Surprise); han descobert la reacció química que es produeix en barrejar vinagre i bicarbonat, resultant-ne diòxid de carboni (gas) i aigua (Hoseli’s Balloon Problem); així com quins elements floten a l’aigua i quins no, i es pregunten per què passa això (Does it Sink or Float?); han fet servir el sentit del tacte i de l’olfacte per reconèixer objectes sense utilitzar la vista (Egg Mystery); i han construït estructures estables capaces de suportar un pes, fent servir plastilina i escuradents (Planing an Escape).

Per tal que el robot Hoseli pugui presentar les seves propostes d’una manera molt vivencial, un alumne de 4t ESO ens ha dissenyat amb tinkercat el robot per poder-lo imprimir en 3D.

A Kide Science, els infants gaudeixen molt mentre fan servir l’anglès per mobilitzar conceptes científics.  L’objectiu d’aquesta proposta no és que posin encara nom científic a allò descobert, sinó despertar la seva curiositat, fomentar que descobreixin i se sorprenguin vers els fenòmens de l’entorn, essent l’anglès la llengua vehicular.

REVISTA AUNA

PIN Anglès

L’Anglès, a la PIN, a més de ser una matèria motivadora i enriquidora, és també una eina que promou aprenentatges molt diferents per la riquesa d’escenaris en què es treballa i la diversitat de persones que hi intervenen. A continuació, us expliquem com treballem aquesta primera llengua estrangera amb els nostres alumnes.

Anglès a PIN 1 i 2

A PIN 1 i 2 repartim l’escenari en quatres sessions setmanals D’aquestes, en dediquem dues a Anglès, una a Hands On i una a Drama. Tant a Drama com a Hands On tenim una assistent de conversa

A Anglès continuem el camí que s’ha iniciat a MOPI. A l’acabar l’Educació Infantil, els infants ja tenen adquirits uns coneixements bàsics i entenen els missatges senzills. Fem servir un enfocament comunicatiu: aprendre a parlar una llengua fent servir fórmules que ens serviran de seguida per comunicar-nos. Treballem amb situacions que els infants poden reproduir de

Drama

seguida: demano uns llapis de colors, escullo el menú en un restaurant, saludo, dono les gràcies… Per tal que tot això s’aprengui dins d’un context, fem servir contes i petits diàlegs en diversos formats: vídeo, paper, digital, seguint l’enfocament d’story based

Drama és la paraula que es fa servir en anglès per referir-se a les arts dramàtiques, és a dir, al teatre. Tenim una aula especialment dedicada a aquest escenari, amb bancs, una zona per escenificar les nostres representacions, un armari ple de disfresses i accessoris, maquillatge, un piano i una pantalla digital. El primer trimestre el dediquem a fer jocs per familiaritzar-nos en l’escenari, prendre consciència del cos i moure’ns. També acompanyem els alumnes amb diferents estratègies perquè es familiaritzin i memoritzin el seu personatge. El segon trimestre comencem a preparar l’obra de teatre, una obra que hem escollit entre tots els mestres de l’equip i hem adaptat al seu nivell de competència comunicativa. A la classe de Drama aprenem a actuar i, alhora, a escoltar i a comportar-se adequadament com a públic, a esforçar-nos per anar superant les dificultats i, sobretot, a treballar en equip.

Hands On

Hands On apropa l’infant al món de l’experimentació seguint el mètode científic i tenint com a llengua vehicular l’anglès. Enguany estem fent-ho per primera vegada amb el mètode finlandès Kide Science. Es tracta d’una metodologia molt atractiva per als alumnes, i d’uns experiments que busquen despertar la curiositat i la creativitat mitjançant aquestes experiències hands on (fetes amb les mans). Veiem els alumnes il·lusionats i els mestres molt engrescats amb les preparacions d’aquestes sessions.

En resum, l’anglès a Cicle Inicial és, sobretot oral, i té com a objectiu principal establir un vincle afectiu amb la llengua i aconseguir que els infants es comuniquin amb frases significatives per a ells.

12 | REVISTA AUNA
OK! NO! HEY! GREAT
WHO? SPEAK YES!
DONE
Escolta l’entrevista a Marga Cuyàs a Ràdio Estel Marga Cuyàs, Marta Codina, Núria Giraldo i Natàlia Puigcarbó Mestres d’Anglès de la PIN

Anglès a PIN 3 i 4

A PIN 3 i 4 l’escenari d’anglès està repartit en quatre sessions setmanals. El nostre objectiu és ampliar l’ensenyament i aprenentatge de la llengua oral a l’aula i consolidar la competència comunicativa. Així doncs, una d’aquestes sessions la dediquem a les escenificacions teatrals en grups reduïts, anomenades Scenarios Day a 3r i Lights, camera English! a 4t. Aquestes són molt enriquidores per als nostres alumnes ja que treballen l’expressió corporal, modulacions de veu, la vocalització, l’exploració i la transmissió d’emocions, entre altres aspectes, a través de la llengua anglesa.

A més, comptem amb un espai privilegiat a les hores de Project, tenim la sort de poder continuar ampliant els aprenentatges que adquirim des de l’espai de projecte, en llengua anglesa. D’aquesta manera i gràcies a l’ampliació de conceptes treballats en els projectes, en diferents llengües, introduïm el plurilingüisme a les nostres aules.

Finalment, les dues sessions restants les dediquem a treballar i aprendre gramàtica i vocabulari a través d’activitats dinàmiques i l’ús de llibres digitals. En aquestes sessions ens enfoquem en l’ús comunicatiu i funcional de la llengua anglesa de forma oral i escrita, amb l’objectiu de formar alumnes comunicativament competents per al futur.

Val a dir que al llarg de totes aquestes estones comptem amb auxiliars de conversa nadius i proposem sessions de grups reduïts que augmenten potencialment la competència comunicativa oral de cada alumne.

NEI Projectes

5è i 6è NEI Mediadors a l’hora del pati

Montse Llop

Cap de 1r cicle NEI

NEI

Els alumnes de 5è i 6è NEI fem de mediadors a l’hora del pati. Per a l’alumne de Cicle Superior és una clara aposta per al treball de la C de COMPASSIÓ. Posar-nos al lloc de l’altre i educar l’empatia comença per fer-ho amb aquells que tenim més a prop. En el nostre cas, fem de mediadors a alumnes de Cicle Inicial a l’hora del pati. Es tracta d’un servei guiat, acompanyat d’adults en tot moment. Un servei que té el suport d’una formació inicial amb un/a mestre/a de referència de l’etapa. Aquesta formació els ajuda a conèixer en què consisteix la mediació, els ajuda a prendre consciència del que van a fer i també els ajuda a agafar les estratègies necessàries per tal que facin aquest voluntariat amb la competència necessària. Sabem que aquestes accions voluntàries esdevenen uns serveis que són de profit per a tots, petits i grans. Quan acabi el voluntariat, es farà una segona acollida a aquests alumnes perquè puguin fer un retorn de l’experiència viscuda i ho puguin transmetre als seus companys de curs. Amb aquesta acció, els alumnes de l’escola que fan de mediadors també aprenen a resoldre millor els seus propis conflictes

1r ESO - NEI Jornades de sentit

Les jornades de sentit formen part del nostre programa de formació humana i pastoral i tenen com a objectiu compartir la vida, per descobrir el món amb una mirada diferent, endinsar-se en el seu interior i descobrir l’espiritualitat.

14 | REVISTA AUNA

2n ESO - NEI Enxarxats

Una activitat de teatre interactiu per prevenir els riscos en l’ús de les xarxes socials i les pantalles

El passat mes de novembre els alumnes de 2n ESO vam poder gaudir de la magnífica actuació de la companyia TeatrAcció a través de l’obra Enxarxats, una obra en tres actes diferents.

Aquests eren situacions amb les quals tots nosaltres ens podem sentir reflectits. Realment ens van ajudar a reflexionar.

Aquests actes ens advertien de l’ús abusiu de les noves tecnologies. Cada escena relatava una història diferent i en cada acte es parlava sobre un tipus de conflicte social a través de les pantalles.

El primer acte explicava la història d’un nen que es torna addicte a un videojoc, i això causa que arrisqui el seu futur, la seva salut, la seva vida social i la relació amb els seus pares.

El segon acte, ens ensenya com un simple missatge innocent es pot interpretar malament i convertir en una situació incontrolable. Un grup d’amics queden per prendre alguna cosa, dos d’ells

+ info Enxarxats

hi arriben abans i envien una foto al grup. Els altres pensen que han quedat sols i interpreten que són parella. L’ex del noi s’enfada i passa fotografies explícites d’ell pel xat i fan fora el noi i la noia que hi havien anat abans. El tercer acte tracta d’una noia que un dia surt, beu massa i finalment acaba vomitant. En aquell moment li fan una foto i la publiquen a les xarxes socials. Uns nens agafen la foto i en fan un mem que passen per tots els xats. Això provoca que tothom se’n riguin i li espatllin la vida.

En conclusió, va ser una representació molt entretinguda i amb un fons interessant, que ens va fer adonar que no sabem amb qui estem jugant, parlant, xatejant…

https://www.teatraccio.es/ca/obres-de-teatre-dintervencio-social/obres-de-teatre/enxarxats/

REVISTA AUNA | 15
teatre
Eva Bataller Cap de 2n d’ESO

TQE Projecte d’Emprenedoria

amb All Saints Catholic School, York

Enguany els alumnes d’Emprenedoria de 3r TQE de la nostra escola inicien amb molta il·lusió un nou projecte internacional amb alumnes de l’escola All Saints Catholic School (York, Anglaterra).

Nevena Tinkova Equip Internacional

Durant les classes d’Emprenedoria i amb l’ajuda dels seus professors, els alumnes de les dues escoles tindran l’oportunitat de crear el pla de negoci per a una empresa fictícia del sector turístic. L’Ana, el Miguel i la Lucía de 3r TQE ens expliquen l’inici del seu projecte emprenedor en el vídeo.

De ben segur serà una gran experiència per als participants i tindrà un impacte significatiu en el seu aprenentatge!

16 | REVISTA AUNA
BCN

Intercanvi

amb la Joseph Schwarz Schule

Un grup d’alumnes de 3r d’ESO, acompanyats de dues professores, han pogut gaudir d’una experiència d’intercanvi d’una setmana amb l’escola Joseph Schwarz Schule, d’Erlenbach, Alemanya.

Han compartit activitats amb els alumnes alemanys i s’han integrat dins de la vida quotidiana de l’escola. Han gaudit d’un programa especialment dissenyat per a ells, que inclou algunes visites culturals, i han estat acollits i han participat de la rutina familiar de les famílies participants en l’intercanvi.

Aquest projecte d’intercanvi s’inclou dins l’àmbit de la Ciutadania Global: Vol donar resposta a reptes reals del nostre entorn i oferir a l’alumnat una millor comprensió del món, fent que així esdevingui capaç de contribuir en la seva millora.

És una experiència que contribueix en la construcció del projecte vital dels nostres alumnes: oferint-los l’oportunitat d’aprendre, conèixer i entendre altres països, cultures i persones, alhora que posen en pràctica la llengua apresa a classe.

Recomano aquesta experiència cent per cent, ja que m’ha ajudat en mil aspectes, tant en l’àmbit lingüístic com en el personal: la part de conèixer gent nova, aprendre una nova cultura… Sense cap dubte, el tornaria a fer mil vegades!

QUÈ OPINAVEN ELS ALUMNES

ABANS DE MARXAR

My goals: learn German and improve my English, know a new culture, make new friends, be happy, and see a domesticated rabbit for the first time.

Elisa

Espero fer amics, aprendre més alemany, aprofundir en una nova cultura, fer-me més amiga dels meus companys.

Catalina

Els meus objectius: conèixer gent nova amb la qual connectar i conviure. Per a mi aquest objectiu és molt important. Visitar ciutats que no conec… Learn about German culture, improve the languages (German and English).

Vicky

Per a mi és primordial aprendre alemany i aprendre coses de la seva cultura. També vull veure i provar coses noves, i vull conèixer gent nova; aprofitar totes les oportunitats que aquesta experiència m’ofereixi”.

Camila

Estic molt content, amb moltes ganes d’arribar-hi i de conèixer la família en persona. Espero que faci fred…

Santi

QUÈ OPINAVEN ELS ALUMNES

AL TORNAR-NE

Quina pena m’ha fet acomiadar-me de l’escola, i dels partners. Hem tingut molt bona relació.

Clara

It was a great week… I am happy about everything we’ve done.

Elisa

M’ha encantat l’experiència, i em fa molta il·lusió que vinguin els alemanys a Barcelona.

Catalina

Ha llegado la hora de despedirse, lo único que me anima es que los veré pronto, en Abril.

Vicky

Em va costar, però em vaig haver d’acomiadar de la família que tan bé m’havia acollit i tractat, i de l’escola JSS, que em va fer sentir còmode des del primer moment.

Enrique

Tornaria a fer aquest intercanvi, però amb més dies…El menjar de l’escola és boníssim, i tothom era molt amable. Fins i tot he fet alguns amics a l’escola.

Santi

REVISTA AUNA | 17
intercanvi

BATX.

Treballem els

Objectius de Desenvolupament Sostenible

Així doncs, amb l’objectiu de corresponsabilitzar els alumnes, juntament amb l’equip docent, de la planificació i gestió de la vida acadèmica i la convivència escolar del centre, proposem una matèria optativa anual, de 4 hores setmanals, anomenada ODS als alumnes de 2n de Batxillerat. Aquesta matèria permet als alumnes participar activament en diversos projectes de l’escola i els ajuda a esdevenir persones conscients, capaces d’incidir favorablement en l’entorn proper i també en el món.

Aquesta matèria proposa, als 40 alumnes que l’han escollida, la participació en diferents comissions:

Gènere, Sostenibilitat, Desenvolupament social i Solidaritat

A Jesuïtes Sarrià - Sant Ignasi incorporem els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el currículum de Batxillerat.

BATX.

Les comissions s’organitzen establint prioritats i assignen el rol de moderador, portaveu i secretari a diferents membres de l’equip. S’estableix un ordre del dia, incloent temes que no va donar temps a tractar en la sessió anterior o nous temes que proposen els alumnes. El moderador serà l’encarregat d’anar comentant els diferents temes de l’ordre del dia, guiar la reunió i donar els torns de paraula. El secretari serà l’encarregat d’omplir l’acte de reunió en cada sessió. En finalitzar, el portaveu serà l’encarregat de comunicar al professor responsable de la comissió els acords als quals s’ha arribat i els següents punts a treballar.

18 | REVISTA AUNA
Júlia Plaza Cap de Formació Humana Batxillerat

Cadascuna de les comissions treballa els següents àmbits:

Comissió

GÈNERE

Àmbits d’actuació

1 Discriminació de Gènere.

2 Violència de Gènere.

3 Participació Política, Econòmica i als mitjans.

4 Drets Sexuals i Reproductius.

5 Igualtat Salarial.

6 Educació de Gènere.

7 Cures i Conciliació.

8 Drets LGTBI.

9 Atenció mèdica i Salut Sexual.

10 Consciència Feminista.

Comissió SOSTENIBILITAT

Àmbits d’actuació

1 Canvi Climàtic

2 Gestió de Residus

3 Biodiversitat

4 Energies Renovables

5 Sostenibilitat Urbana

6 Aigua i Recursos Hídrics

7 Responsabilitat Corporativa

8 Educació Ambiental

9 Legislació Ambiental

10 Bones pràctiques ecològiques

Comissió SOLIDARITAT

Àmbits d’actuació

1

4

5

Accions a realitzar

Organització del Dia de la Dona.

Participar de forma proactiva reflexionant críticament i aprofundint en la tria dels temes que més desperten l’interès i preocupació en l’espai de tutoria. Promoure la cultura de la igualtat des de tutoria.

Accions a realitzar

Assistència i participació de 2 membres a la comissió de SantIgnasi+Verd

Participació i implicació en els Objectius Pla triennal: 22/25 i curs 23/24 de la comissió de SantIgnasi+Verd

Organització del Dia de la Terra

Promoure la cultura de la sostenibilitat des de tutoria.

Accions a realitzar

Organització de la Campanya de Nadal Centre Sant Jaume

Campanyes de solidaritat des del Col·legi

Compromís social: servei i atenció a col·lectius desafavorits

Promoure l’explicació d’experiències (FronteraSud, Auschwitz...) des de tutoria.

Comissió DESENVOLUPAMENT SOCIAL

Àmbits d’actuació

Accions a realitzar

Proposar idees i coordinar el grup de batxillerat en les

Organització Festival de Nadal

Dia de la Pau

Promoure la cultura de la participació des de tutoria.

Des de la comissió de Desenvolupament Social d’ODS es busca promoure un conjunt de valors que permetin un progrés en l’àmbit social. Per tal d’assolir-ho, dins del centre, som els encarregats de coordinar el grup de batxillerat en les diferents celebracions de caràcter més lúdic com el Festival de Nadal de Batxillerat, que va resultar ser un èxit per a l’etapa. A més a més, tenim altres funcions com conscienciar els diferents cursos de les problemàtiques socials, promoure la inclusió i preparar diverses activitats per al dia de la Pau.

Comissió de Desenvolupament Social

REVISTA AUNA | 19
Política Educativa 2 Inclusió 3 Currículum Escolar
Diversitat Cultural 5 Arts i Cultura
Consum conscient 7 Promoció dels Valors 8 Cooperació entre entitats 9 Participació democràtica 10 Vida cultural de la ciutat
1
4
6
l’escola.
diferents celebracions de
Desenvolupament Sostenible
Inclusió Social
Drets Humans
2
3
Pau i Resolució de Conflictes
Salut Global
Educació per al Desenvolupament 7 Justícia Econòmica 8 Aliances entre ONG
Responsabilitat Internacional 10 Ajuda Humanitària.
6
9

FP Itineraris acadèmics a l’FP

Des de Grau Mitjà a la Universitat

Atenent a aquesta diversitat, a Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi podem oferim alguns itineraris formatius

CFGM Hostaleria (DOBLE TITULACIÓ) 3 anys

CFGS Direcció de Cuina 2 anys

CFGS Gestió d’Allotjaments Turístics 2 anys

CFGS Dietètica 2 anys

CFGM Gestió Administrativa 2 anys

CFGS Màrqueting i Publicitat 2 anys

a les nostres escoles.

La importància de garantir la continuïtat acadèmica i d’itineraris formatius dels alumnes que decideixen estudiar formació professional sempre ha estat un fet diferenciador

Des de Jesuïtes Educació i amb les escoles que oferim cicles formatius: Jesuïtes Clot, Jesuïtes Bellvitge i Jesuïtes SarriàSant Ignasi, treballem entre d’altres en un objectiu concret: establir progressió acadèmica pròpia entre cicles de Grau Mitjà i de Grau Superior, en què totes les famílies professionals representades als nostres centres es creuen per oferir a alumnes i famílies una proposta de futur decidida.

Amb l’àmplia oferta de cicles de grau mitjà que oferim a Jesuïtes Educació, es troben representades famílies professionals tan diverses com Sanitat, Esports, Hostaleria i Turisme, passant per Empresa, Educació i Serveis Socials i arribant fins a Informàtica i Comunicacions o Transport i Manteniment de Vehicles. D’altra banda, pel que fa a cicles de grau superior disposem també d’una àmplia oferta, representada en Educació i Serveis Socials, Hostaleria i Turisme, Sanitat, Empresa o Audiovisuals

FP

CFGM Atenció a Persones en Situació de Dependència 2 anys

CFGS Integració Social 2 anys

CFGM Guies en el Medi Natural i Temps de Lleure 2 anys

CFGS Ensenyaments i Activitats Socioesportives 2 anys

20 | REVISTA AUNA

Tanmateix els alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior, un cop acabats els seus estudis, poden optar a un Grau Universitari d’àmbit Nacional o a un Bachelor Degree / Top Up o Progression Year Internacional amb alguna de les universitats europees amb les quals hem establert aliances:

(Regne Unit)

(Principat d’Andorra) (Suïssa) (Bèlgica)

Aquests acords estableixen les bases que permeten a totes les famílies professionals de Formació Professional, des d’Hostaleria a Comunicació Audiovisual, poder continuar un cop graduats a Grau Superior cap a propostes de Bachelor o Top-Up Degree .*

Un “Top-up degree” equival a l’últim any dels estudis universitaris europeus, de manera que s’obté un títol de nivell Bachelor Com el seu nom indica, aquests cursos permeten completar una qualificació existent, ja sigui una llicenciatura o una altra qualificació pertinent, com un HND.

L’HND (Higher National Diploma) és un títol oficial que dona accés directe al món laboral i té equivalència directa amb un Grau Superior de Formació Professional a Espanya.

Mariona Almirall

Estudiant d’Allotjament turístic a la Thomas More University of Applied Sciences (Bèlgica)

Alguns exemples d’itineraris des de Grau Superior

CFGS Gestió d’Allotjaments Turístics

Top Up Intl Hospitality & Tourism Management - University College of Birmingham (UK)

Bachelor Hotel & Hospitality Management - Business & Hotel Management School (CH)

Bachelor Global business Management - Business & Hotel Management School (CH)

Bachelor International Tourism and Leisure - Thomas More University of Applied Sciences (BE)

CFGS Direcció de Cuina

Bachelor Culinary Arts Management - University College of Birmingham (UK)

Bachelor Culinary Arts - Business & Hotel Management School (CH)

CFGS Màrqueting i Publicitat

Top Up Marketing & Management - University College of Birmingham (UK)

Bachelor Global Management - Business & Hotel Management School (CH)

Bachelor Administració d’Empreses - Reconeixement de 60 crèdits ECTS - European University - Euniv (AND)

CFGS Producció d’Audiovisuals i Espectacles

Condicions preferents - Bande à Part - Escuela de Cine (CAT)

Condicions preferents - FX Animation Barcelona 3D & Film School (CAT)

BA (Hons) International Media & Entertainment Top-Up - Thomas More University of Applied Sciences (BE)

Aliances Universitàries de continuïtat

REVISTA AUNA | 21 FP
+ informació
*

MENOF Espai Migdia Serveix-te tu mateix

Lourdes Fernández Responsable d’Espai Migdia

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible.

Us presentem les freqüències orientatives de consum dels diferents grups d’aliments que conformen l’alimentació saludable segons els experts.

alimentació

22 | REVISTA AUNA

Des de l’Espai Migdia, i per arribar a complir tot el que aquesta definició d’alimentació saludable implica, portem molt temps treballant. Els últims tres anys, i assessorats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), estem participant en el seu programa de Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles

Per a aquest curs 23-24, una de les accions que hem implementat ha estat el Serveix-te tu mateix per als i les alumnes de 3r i 4t de TQE.

Aquesta iniciativa consisteix que és l’alumne qui se serveix directament el menjar, d’entre dos menús que pot triar. Sempre hi ha la supervisió d’un adult per garantir unes quantitats mínimes de menjar, però els alumnes poden escollir i, d’aquesta manera, personalitzar el seu menjar.

Amb aquesta iniciativa volem que l’alumne mengi segons la seva sensació de gana. És a dir, que es faci responsable i conscient de la seva alimentació. Al mateix temps, treballem un segon objectiu important: evitar el malbaratament d’aliments.

Aquest projecte ens permet conèixer molt més a fons els nostres alumnes i fer un tracte més personalitzat. Evitar que hi hagi alumnes que s’agafin més del que per lògica es menjaran o quantitats molt petites. Detectar comportaments que puguin ajudar-nos a acompanyar millor els i les alumnes pel que fa als hàbits alimentaris.

Tot i això, hi ha dies que els alumnes volen tots el mateix plat i potser no els en queda quan els toca entrar al menjador. La solució trobada és que fem rotatori d’entrada. Així, un mes hi entra 4t de TQE en el primer torn i el següent mes ho fa 3r. Un altre aspecte que ens trobem és que, en ocasions, hi ha un plat del qual tots volen molta quantitat, més del que es considera aconsellat. Aleshores expliquem als alumnes que comencin per una quantitat estàndard i, després, si tenen més gana, que tornin a repetir. En aquest cas, si no pot ser d’aquell plat «estrella», que sigui d’un altre. Sempre hi ha menjar per repetir

Els alumnes de 3r i 4t ...

Què creus que heu guanyat amb la possibilitat de triar entre dos menús o voldríeu tenir-ne només un?

Hem guanyat; triar entre dos menús, millor. No voldríem tornar a tenir un sol menú.

Blanca Baurier i Julieta Gilberga

Hem guanyat llibertat per poder triar. Si no me n’agrada un, doncs tinc un altre plat per triar. No volem tenir només un menú.

Clara Cobos

Ens agrada més d’aquesta manera, més que l’any passat quan érem a 2n, perquè podem triar. Victoria Bargas, Camila Duet i Catalina Clark

Creiem que hem guanyat amb dos menús. No volem tornar a un menú.

Pau Sauret i Nico Ribas

Per a mi és molt més pràctic tenir dos menús, perquè, si hi ha alguna cosa que no m’agrada, puc triar-ne una altra.

Sandro Papell

Creus que has guanyat amb el fet de poder-te servir tu mateix?

Podem triar-ne nosaltres la quantitat, però, si ens en posem poc, ens fan posar-nos-en més.

Blanca Baurier i Julieta Gilberga

M’ha donat llibertat per poder-me posar el que jo vulgui. Bé, no sempre perquè, si te’n poses poc, et diuen que te n’hi has de posar més. També hi ha coses que ens les posen elles, perquè són més complicades de servir (sopa o la salsa de la carn).

Clara Cobos

Hem guanyat que ens posem el que vulguem, però no ens agrada que, quan no arribem als mínims, ens en fan posar més.

Victoria Bargas, Camila Duet i Catalina Clark

Que ens posem el que volem i no llencem tant menjar.

Pau Sauret i Nico Ribas

Que, si tinc molta gana, me’n serveixo molt i, si no en tinc tanta, me’n poso menys. Però, si em poso massa poc, sempre hi ha algú que em diu alguna cosa.

Sandro Papell

Alguna altra cosa que vulguis dir?

Ens agradaria que no ens revisessin i que ens poguessin posar tot el que volguéssim.

Blanca Baurier i Julieta Gilberga

Faria un menú més senzill.

Clara Cobos

Ens agradaria més varietat de fruita a l’hivern perquè a l’estiu posen més coses, ara poma, pera, plàtan, taronja. I que no ens diguin res si no arribem als mínims.

Victoria Bargas, Camila Duet i Catalina Clark

Que posin més menjar del bo (croquetes, pollastre arrebossat...).

Pau Sauret i Nico Ribas

saludable

REVISTA AUNA | 23
alimentació

MENOF El plaer d’aprendre a paraescolars

Aquest any hem incorporat dues noves activitats a Paraescolar: Curs de preparació per a la certificació oficial d’anglès nivells B2 i C1 i el Taller de Lettering.

Curs de preparació per a la certificació oficial d’anglès nivells B2 i C1

D’octubre a febrer, els alumnes de Secundària i Batxillerat que tinguin el nivell i vulguin obtenir la certificació oficial d’anglès dels nivells B2 i C1 es preparen per superar els exàmens d’anglès del Trinity College London. Les classes estan enfocades a desenvolupar de manera conjunta i integrada les quatre habilitats lingüístiques necessàries per a cada nivell de domini de la llengua. Us compartim les reflexions de dos dels nostres alumnes sobre la importància d’adquirir i demostrar el correcte domini de la llengua anglesa avui en dia.

In our interconnected world, possessing an English certificate is an open door to limitless opportunities. The certificate is more than just a piece of paper, it symbolizes the linguistic knowledge of a world-communicating language. Committing in a once-a-week Trinity exam preparation course has proved to be not only a productive way to improve my English but also a friendly and supportive way to be more confident with it. The benefits are clear to see: a curriculum refined by my advanced language, bolstered confidence, and expanded my cultural horizons. In other words this certificate is a strategic investment in personal and future growth. Personally I am doing this for various reasons. First of all, this certificate will guarantee a level of competence in the English language, that will help me in future situations where I might entail its use. Second of all, it helps me to develop skills that not only apply to English but also to other subjects of the curriculum. Finally, getting this certificate assures me to get the highest mark in English class in Batxillerat.

Bonmatí, alumna de 1r Batxillerat

24 | REVISTA AUNA
anglès
Nevena Tinkova Responsable Paraescolars Culturals

Taller de Lettering

Enguany estrenem aquesta activitat lúdica i engrescadora amb l’objectiu de potenciar la creativitat, la imaginació i la concentració del nostre alumnat. La Jordina, la Martina, la Maria i l’Olivia de 6è NEI ens conten la seva experiència a Lettering

Disseny 3D Unusual Xmas

Projecte internacional amb l’escola St.Mary-St.Cecilia Catholic School (Canadà)

Students from Disseny 3D paraescolar participated in a Christmas project with St.MarySt.Cecilia Catholic School, Ontario, Canada. They devised and expressed creatively how they imagined celebrating Christmas in an unexpected situation. This narrative was developed by creating scenes and characters that explained their story through a video game, using programmed animations and through scenes created by the pupils themselves in which they were the protagonists and where they were accompanied by robots that formed part of the adventure. Students from both countries had a great experience sharing and playing their video games.

lettering 3D

REVISTA AUNA | 25

INTERNACIONAL Projecte EPAS

Som escola ambaixadora del Parlament europeu

Des del passat mes de setembre, l’escola Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi és escola ambaixadora del Parlament Europeu. 01

Acte d’acreditacions dels ambaixadors júniors a la Universitat de Blanquerna

El divendres 15 de desembre vam tenir la gran oportunitat d’escoltar una entrevista a Laura Ballarín, una eurodiputada del PSC. L’entrevista la va portar a terme Cèlia Espanya, creadora de contingut catalana.

Primer ens va explicar breument com era la seva vida, la seva rutina com a eurodiputada. Ella viu a Brussel·les, on està la seu del Parlament Europeu i torna a Barcelona els caps de setmana per visitar la seva família.

Tot seguit va continuar amb el tema principal de l’entrevista que era la tecnologia. Aquest va ser el focus, donat que la Unió Europea acaba de signar un acord pioner contra els dissenys atractius de les plataformes digitals que augmenten de manera descontrolada les addiccions tecnològiques.

A més a més, es va parlar d’altres temes d’interès, com ara la intel·ligència artificial. És un tema que obre gran debat, ja que

s’han d’establir lleis per limitar aquesta eina i que no sigui nociva. Tot i això, el seu punt de vista era obert a les novetats perquè poden millorar el nostre dia a dia.

Altres temes que va comentar van ser la dificultat d’independització dels joves a causa dels elevats preus del lloguer, la igualtat de gènere en les organitzacions internacionals i la importància de la participació jove a la política.

D’aquesta entrevista ens quedem amb el gran paper que té la Unió Europea en el nostre dia a dia. A vegades no en som conscients, però és una organització que empeny el progrés en molts àmbits de la vida quotidiana i, a més a més, té com a focus millorar la vida dels europeus. Per això, és extremadament important que ens interessem per la política, ja que els vots dels ciutadans trien qui ens representarà al Parlament Europeu i qui defensarà les nostres necessitats.

26 | REVISTA AUNA

02

Creació de l’infopoint

Durant els mesos de desembre i gener, els alumnes de segon de Batxillerat de l’escola Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi que cursem l’assignatura optativa de Disseny hem tingut l’oportunitat de dissenyar un infopoint amb la voluntat de promocionar el projecte EPAS.

Els principals valors en què es va fonamentar el treball van ser la sostenibilitat És a dir, la capacitat per maximitzar l’ús del material escolar ja disponible i configurar-lo de manera que s’ajusti a les necessitats, tant psicològiques com fisiològiques, humanes. A més, hem realitzat una anàlisi de la factibilitat i funcionalitat del disseny, quant a la seva eficiència; i alhora la contextualitat i comunicabilitat en relació a l’entorn i pretext del treball. És per això que el pas inicial en qualsevol projecte és determinar aquests paràmetres, per després expressar amb esbossos totes les idees creatives possibles. La segona fase de la realització d’aquest infopoint es focalitza en les capacitats tèc niques, manuals i artístiques per representar-lo en format de maqueta i dibuixos en vista dièdrica i isomètrica. Ajustant les mesures reals dels components a una esca la 1:10, vam poder fer abatibles els nostres models en les maquetes de cartró ploma. Per altra banda, fent una reducció similar de les mesures, vam poder dibuixar en diverses perspectives i projeccions en un DIN A3 la resolució final.

Seguidament, vam fabricar la maqueta de l’infopoint i de l’espai on es trobaria, amb cartró ploma, cola blanca i cúter. D’aquesta manera nosaltres, els dissenyadors, ens vam poder fer una idea completament clara de si el producte era el que desitjàvem.

Aquest treball ha tocat múltiples parts del disseny, de manera que ha estat molt útil per als qui l’any que ve volem cursar una carrera en relació amb aquesta branca artística. A més, per als qui volem cursar o bé una enginyeria o bé arquitectura, el fet de practicar el dibuix tècnic i la maquetació també ens ha estat de gran ajuda per fer-nos una idea del que ens podrem trobar l’any que ve i en un futur en el món laboral.

03

Infopoint-Country Profiles

Being part of the Parliament Junior Ambassadors, means knowing, learning and discovering new things about our Parliament and the countries that are a part of it. Our first project was to create an information point about the 27 countries that are a part of the European Community. By creating these profiles, we had the chance to learn lots of new and interesting facts about it.This task may seem kind of easy, but it involved more students, time and effort than what it really looked like.

First of all we had to distribute all the 27 countries between the Junior Ambassadors coursing 4th of ESO. During the Christmas Holidays, every student filled out the profile of the correspondent country.

When this was done, other students took care of organizing the profiles by putting them into envelopes with the name of each country. The next step was to decorate a box with European elements as the flag of our community.

Finally, we all organized the envelopes into the box and we chose a place to expose it. This place is the infopoint, where all the information will be displayed, at the school entrance. What makes us really happy is that now we have the chance of sharing all our new acknowledgments of the countries of the European Community.

28 | REVISTA AUNA

04

Ambaixadors Júniors participen en un taller en francès, proposada per la Seu del Parlament Europeu a París

El 31 de gener, un grup d’alumnes Ambaixadors Júniors van participar d’una activitat, en francès, proposada per la Seu del Parlament Europeu a París. L’activitat va consistir en un taller i estona de diàleg amb un Europarlamentari. El tema va ser la consciència democràtica i participació ciutadana, de cara a les eleccions europees del proper mes de juny.

Properes activitats programades

Les properes activitats programades són: Xerrada sobre la idea d’Europa, un Taller sobre fake news, la preparació del Dia d’Europa del mes de maig, i la participació ciutadana, que coincideix amb les eleccions al Parlament Europeu del mes de juny.

REVISTA AUNA | 29

INTERNACIONAL Experiències en les mobilitats i projectes virtuals internacionals

En els últims anys els projectes internacionals han anat guanyant cada vegada més presència en el dia a dia de la nostra escola. Són una excel·lent manera d’enriquir l’experiència educativa dels alumnes i dotar-los amb valors i habilitats que seran fonamentals en les seves vides futures. A continuació us compartim algunes de les experiències internacionals que ha viscut la nostra comunitat educativa.

Els alumnes

Emma Castelltort i Laura Sallarès

Alumnes de 2n ESO-NEI

L’INTERCANVI AMB GEORGE WATSON’S COLLEGE D’EDIMBURG (ESCÒCIA)

Marc Descout i Chloe Plaisantin

Alumnes de 1r ESO-NEI

L’INTERCANVI DINS DEL PROGRAMA ERASMUS+ AMB BIENHEREUX

Elena Barba

Alumna de 2n ESO-NEI

HA ESTUDIAT EL PRIMER TRIMESTRE A IRLANDA A TRAVÉS DE L’AGÈNCIA LAI

I spent three months in Ireland and I went to a school named Presentation Castleisland, in the county of Kerry. It is a girl’s school. In my opinion, it is a very small school, but at the same time it is really nice and cosy. We had a class for each subject and my favorite one was art because I love creating new things.

INTERNACIONAL

I had a great time in Ireland, made a lot of friends and learned a lot, especially English. All Saturdays we used to go out and we did a lot of outdoor activities. Unfortunately, I couldn’t play many sports there because I lived in a small village. But I would say it is one of the best experiences in my life. I really recommend it!

30 | REVISTA AUNA
CHARLES DE FOUCAULD D’PARIS (FRANÇA) Nevena Tinkova Equip Internacional

El professorat

Alba Solé

Tutora de 1r ESO-NEI

RESPONSABEL D’ACOMPANYAR ALS ALUMNES EN L’INTERCANVI AMB EL COLLEGIO VESCOVILE PIO X DE TREVISO (ITÀLIA).

Les famílies

Ana i Javier

Pares d’Andres Roces, alumne de 4t TQE

EL SEU FILL VA FER EL PRIMER

TRIMESTRE A AMPLEFORTH COLLEGE (ANGLATERRA)

INTERNACIONAL

REVISTA AUNA | 31

Experiències de sentit en la formació professional

Cap de Formació Humana i Pastoral d’Estudis Professionals

Durant el mes de març en les tres escoles de jesuïtes que ofereixen estudis de Formació Professional (Joan XXIII a Bellvitge; El Clot al barri del Clot i el Sant Ignasi a Sarrià) conviden els estudiants a viure una experiència de sentit per al seu creixement personal i espiritual: la●Trobada de Vocació Professional a Manresa per als estudiants de Cicles de Grau Superior i●El Camí ignasià per als estudiants de Cicles de Grau Mitjà

Trobada de Vocació Professional a Manresa

per als estudiants de Cicles de Grau Superior

El 8 i 9 d’abril a la Casa d’Espiritualitat de Manresa als joves de Grau Superior se’ls convidarà a viure un temps personal per experimentar el seu moment personal i els seus somnis des de l’espiritualitat ignasiana.

L’experiència gira a l’entorn dels 5 verbs per viure a la ignasiana: iniciem amb el verb “ajudar” per sortir del propi ego i amb la voluntat de ser més lliures; el contemplar amb la meditació sobre la vida al riu Cardener; el resistir amb la interiorització en el Rapte (antic hospital de Manresa); l’elegir en la meditació a l’oratori Montserrat i agrair compartint l’experiència viscuda.

Per quasi tots els participants l’experiència també els permet descobrir per primera vegada llocs i moments de la vida espiritual de Sant Ignasi des de la seva pròpia vivència.

32 | REVISTA AUNA
PASTORAL

El Camí ignasià per als estudiants de Cicles de Grau Mitjà

Loiola

El 15 i 16 d’abril serà el torn dels estudiants de Grau Mitjà per fer l’experiència del camí ignasià. Resseguint les petjades de Sant Ignasi a Catalunya comencen el seu camí a Cervera per fer nit a Montserrat. Durant el camí hi ha moments i activitats per promoure el coneixement de companys de camí d’altres escoles i moments per fer una mirada a l’interior. Durant aquesta jornada ens promou el coneixement dels altres i del meu interior. Una vegada s’han recuperat forces, descobreixen l’experiència de Sant Ignasi a Montserrat i què ens diu avui en el moment vital en què ens trobem. Finalitzem la jornada amb una pausa personal i de grup per repassar el dia en clau d’agraïment.

Logroño

Navarrete Calahorra Tudela

Al dia següent refem el camí d’Ignasi i ens dirigim a Manresa. El camí ens segueix oferint oportunitats per seguir la dinàmica de coneixement intern i extern del dia anterior, i arribar a Manresa per travessar el riu Cardener i descobrir La Cova.

A la nostra escola en totes les etapes educatives hi ha oportunitats per a tots els estudiants per conrear i aprofundir en la seva vida espiritual. A més, per a tots aquells que se sentin cridats també troben invitacions per seguir aprofundint la seva amistat amb Jesús i aprofundir la seva fe.

REVISTA AUNA | 33
Arantzazu Laguardia
Lleida Verdú Montserrat
Manresa Igualada Zaragoza

CENTRE SANT JAUME

El plaer de cuinar-se el futur

Al Centre Sant Jaume 12 persones acaben de finalitzar el primer curs d’auxiliar de cuina que organitza l’entitat. La formació ha estat un èxit a jutjar pel que expliquen els mateixos participants i el seu professor, Malamine Soly , director de la Cooperativa Abarka que s’ha encarregat de la part més tècnica de la formació.

34 | REVISTA AUNA

La iniciativa va sorgir de la pròpia necessitat dels participants del Centre Sant Jaume: persones a l’atur, la majoria migrades en situació administrativa irregular, que no podien accedir a un lloc de feina, ni inscriure’s a una formació oficial.

“Nosaltres sabem el que necessiten les persones que no tenen papers, perquè a la Cooperativa Abarka tots venim de l’Àfrica i hem passat per aquesta situació”, explica Soly. “Necessiten un contracte, així que si podem, els hi oferim nosaltres mateixos. Si no és possible, sabem que a través de cursos com aquest, la persona tindrà més facilitats per demostrar el seu arrelament a Catalunya i regularitzar així la seva situació.”

Karima El Araj, del Marroc, i Keidy Aguilar, d’Hondures, participaven a Activa’t -el projecte d’inserció i orientació sociolaboral del Centre Sant Jaume- quan va sorgir la formació. Totes dues van interessar-s’hi de seguida. Una vegada finalitzat el curs, la Karima vol seguir formant-se i a la Keidy li agradaria començar a treballar en algun restaurant.

També Drissa Doumbia, arribat de Mali, voldria trobar feina en el sector i ara se sent molt més preparat. No només ha après noves tècniques de cuina, manipulació d’aliments i preparació de plats, també ha pogut millorar el seu nivell de català.

El curs ha tingut una durada total de 300 hores, explica el seu coordinador, Paco Ángel. “A banda de la formació més tècnica, des del Centre Sant Jaume els hem format en competències sociolaborals i català inicial”. A més, els participants han pogut fer sortides i visites a empreses del sector i ara tindran un període de pràctiques.

La celebració d’aquest curs ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació la Caixa i és el resultat de l’aposta realitzada pel Centre Sant Jaume l’any 2021 amb les obres d’ampliació de la seu i la construcció d’una cuina professional.

REVISTA AUNA | 35 centre Implica-t’hi i col·labora-hi!
Entrevista personal Inscriu-t’hi! 93 602 30 00 www.santignasi.fje.edu Persones disposades a transformar el món
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.