Page 1

ANDREW JEPSON-SULLIV N V

2016 DESIGN PORTFOLIO

LANDSCAPE ARCHITECTURE / URBAN PLANNING / ART + DESIGN

V


Andrew Jepson-Sullivan University of Oregon MLA Candidate, 2016 www.andrewjepsonsullivan.com ajepsons@uoregon.edu (541) 231-9038 My personal philosophy of landscape architecture is that it falls at the intersection of people, policy, and design. I believe that good design requires dedication, intent, craft, and passion, and that design solutions can only be achieved through collaboration across disciplines and professions.

01. WATER REVIVAL

INNOVATION IN AFFORDABLE HOUSING COMPETITION

02. URBAN GROVES

HINES URBAN DESIGN COMPETITION

03. HOTEL SANTA RITA SITE SCHEMATIC DESIGN

04. KINGSBOROUGH PARK NEIGHBORHOOD PARK DESIGN

05. SAIL

LAND ART GENERATOR INITIATIVE COMPETITION

06. PNCA PLAZA

CONSTRUCTION DOCUMENTATION

07. ELECTRIC FESCUE SITED LAND ART INSTALLATION


01. WATER REVIVAL

[Competition / February 2016] U.S. Department of Housing and Urban Development (HUD) Innovation in Affordable Housing Competiton Santa Barbara, California, United States (1) of 5 member interdisciplinary team Primary responsibilities: schematic design, renderings, diagrams, board layout

concept sketch

Water Revival, a family-friendly, mixed-income community in the heart of Santa Barbara’s Lower Westside, creates the opportunity to demonstrate the responsible use of water. The site is developed around a reinvention of the residential swimming pool, offering a place for recreation that uses 70% less water, is safer for children, and is a symbol for water conservation. Architectural form takes inspiration from the site’s Spanish history and mild climate, applying urban design patterns that promote security and a comfortable pedestrian experience, resulting in a mixed-use anchor for the neighborhood. Water Revival was selected as a semi-finalist in the 2016 edition of the HUD Innovation in Affordable Housing Competition as one of the top ten entries from universities all over the United States.

MONTERIA PLAZA SERVICE OUTREACH OFFICES + LEARNING CENTER LOW-IMPACT DEVELOPMENT 100% of the on-site runoff is filtered and absorbed by bioswales in the islands within and around the car park.

BIKE PARKING

A

WATER RIBBON

+

+ B

D

+

+ +

+

+

+

G

SOLAR PV

SOLAR HOT WATER TOWER

C

F

+ 0

1

5

10

A CO_OPERATIVE (1 FLOOR) 1,080 SF B

E

SERVICE OUTREACH OFFICES, CLASSROOMS + RESIDENTIAL (3 FLOORS) 7,290 SF

C RESIDENTIAL (3 FLOORS) 7,290 SF

COMMUNITY OPEN SPACE

D RESIDENTIAL (2 FLOORS + TUCK-UNDER PARKING) 4,860 SF E RESIDENTIAL (2/3 FLOORS + TUCK-UNDER PARKING) 14,850 SF F RESIDENTIAL (2 FLOORS) 5,940 SF G FAMILY OPPORTUNITY CENTER (1 FLOOR) 1,100 SF


central courtyard + water ribbon


FINANCIAL SOURCES + ALLOCATION The diversity of financial sources leverages the development to provide a strong return while maintaining a low degree of risk.

ITC

3%

NMTC FHA Loan 9% LIHTC

27%

67%

2%

HASBC

Deferred Developer Fee

0.1%

2%

SOURCES +

$13.5M

USES -

A&E Fee

3.5%

1%

Developer Fee

Real Estate Attourney

2%

84% 4% 1% 1%

Construction Contingency

Environmental Analysis

Tax Review

Construction

On-Site Water Reuse System

2%

LEED Certification 0.007% & Enhanced Commissioning Interest on Construction Loan

2%

Monteria Plaza


on-site water recycle (OWR)


02. URBAN GROVES

[Competition / January 2015] Urban Land Institute (ULI) Gerald D. Hines Student Urban Design Competition New Orleans, Lousiana, United States (1) of 5 member interdisciplinary team Primary responsibilities: persepective + section renderings, diagrams, board layout

mis

siss

ipp

i ri ve

r

new orleans, la

Urban Groves addresses the constraints and opportunities of the site through three main strategies: an investment in public infrastructure, promotion of local industry, and by changing the urban interface under the I-10 overpass. An initial investment in green infrastructure creates a livable environment for current residents and visitors, and sets the stage for future development. Maker Spaces promote entrepreneurial endeavors and collaborative processes, providing a launch pad for local start-up businesses, and acting as a catalyst for activity. The Canopy bridges the divide between the two halves of the neighborhood and becomes a landmark for the new district, planting seeds for future development and establishing a revitalized identity. Urban Groves was awarded an honorable mention in the 2015 edition of the Hines Competition for “diagrammatic visualization, a good optimization of real estate, and general presentation board design.� The team also recieved a 2015 Merit Award from the ASLA Oregon Chapter.


TREME LAFITTE BAYOU ST. JOHN

UNIVERSITY + VA MEDICAL CENTERS

groves = neighborhoods the canopy = connector + social space

CONCEPTUAL DIAGRAM

new alleyway access parallel parking angled parking building footprints former surface parking

TRANSFORMED INFRASTRUCTURE

mixed-use district medical district commercial district residential district

IBERVILLE

CENTRAL BUSINESS DISTRICT

DISTRICTS AND EDGES

engineered bioswale green roofs greenway rain garden underground cisterns permeable surface new permeable surface

STORMWATER + FLOOD MANAGEMENT

FRENCH QUARTER

green streets open space

GREEN INFRASTRUCTURE

transit stop bus 32 bus 84 proposed greenway bus canal street streetcar 5, 10 minute walking distance

TRANSPORTATION CHOICE + ACCESS


aerial view of Urban Groves looking toward downtown and the French Quarter

skatepark at the Lafitte Greenway

nightlife under the Canopy


03. HOTEL SANTA RITA

COLORADO ST

[Professional / August 2015] Client: Overland Partners Midland, Texas, United States Work completed as intern at Design Workshop in Chicago, IL Primary responsibilities: schematic design, analysis + precedent studies, plant research, 3D modeling, perspective + section renderings

Hotel Sanata Rita is an upcoming boitique hotel and plaza project located at the old courthouse site in downtown Midland, Texas. The analysis and schematic design phase of the project was completed between June and August 2015, in cooperation with Overland Partners Architects. Construction of the hotel is slated to begin in late 2016. The Client team envisions Hotel Santa Rita as a unique entity in Midland: a boutique hotel, combined with services that provide both residents and visitors with a one-of-a-kind destination, a market, a whiskey bar, a fitness gym, comfortable outdoor spaces, and office space. This combination of offerings is intended to appeal to the young professionals who are moving to Midland to work for the energy companies that make this city successful. The interior and exteriors of the hotel will build upon the materials and energy of Midland’s history and culture. Hotel Santa Rita will be the iconic place to be in Midland.

Hotel Santa Rita + plaza site

PLACE

PROPOSED CONDITIONS | site

N

0

50’

TEXAS AVENUE

PROCESS

1

LEGEND

13 2

HOTEL SANTA RITA

HOTEL

proposed service access

1 valet

8

2 whiskey bar 3 hotel courtyard - ‘playa’ fountain 4 market 12

5 outdoor dining 8

5

6 level 2 outdoor space

3

7 level 4 pool deck

MAIN STREET

service entry COLORADO STREET

8 level 4 bar 9 level 4 seating areas

7

11

garage entry

JUNE 30, 2015 |

10 level 4 fire pit 11 level 6 outdoor space and ‘stock tank’

9

12 level 6 corridor 6

13 level 15 private outdoor spaces 5

10

4

MIDLAND CENTER

on-street parking WALL STREET

HOTEL SANTA RITA PLAZA MIDLAND, TEXAS

proposed site plan JULY 2015


MAIN ST

level 1, looking north

TEXAS AVE

level 15, looking north LEVEL 1 WALL ST SECTION AT COLUMN LINE E.8 LOOKING NORTH NTS (ORIGINAL SCALE 1/8”=1’-0”)

level 2, looking east 25’

100’

50’

MAIN ST

N 0'

TEXAS AVE

LEVEL 15 SECTION AT COLUMN LINE C.7 LOOKING NORTH NTS (ORIGINAL SCALE 1/8”=1’-0”)

HOTEL SANTA RITA

.

No

MIDLAND, TEXAS

LEVEL 2 SECTION AT COLUMN LINE 12.5 LOOKING EAST NTS (ORIGINAL SCALE 1/8”=1’-0”) WALL ST

1

level 4, looking east

N 0'

25’

MAIN ST

ALTERNATIVE SITE FEASIBILITY STUDY AUGUST 7, 2014

EXISTING CONDITIONS: PLAN

100’

50’

TEXAS AVE

ALTERNATIVE SITE FEASIBILITY STUDY AUGUST 7, 2014

EXISTING CONDITIONS: PLAN

ALTERNATIVE SITE FEASIBILITY STUDY AUGUST 7, 2014

EXISTING CONDITIONS: PLAN

LEVEL 6 SECTION AT COLUMN LINE 4 LOOKING EAST NTS (ORIGINAL SCALE 1/8”=1’-0”)

MIDLAND, TEXAS

level 6, looking east N 0'

WALL ST

.

No

25’

1

100’

50’

MAIN ST

LEVEL 4 SECTION AT COLUMN LINE 10 LOOKING EAST NTS (ORIGINAL SCALE 1/8”=1’-0”)

H O TEL S A N TA R I TA

WALL ST

H O TEL S A N TA R I TA MIDLAND, TEXAS

N 0'

25’

50’

.

No

1

100’


SUN / SHADE STUDY

shade study

SPRING AND FALL EQUINOX March 20 / September 23

HOTEL SANTA RITA PLAZA MIDLAND, TEXAS

SUMMER SOLSTICE June 21

WINTER SOLSTICE December 22

JULY 2015


level 4 pool deck

level 6 courtyard and ‘stock tank’


04. KINGSBOROUGH PARK [Professional Project / November 2014] Client: Dallas Parks Advirosy Board Dallas, Oregon, United States Independent work for UO Community Planning Workshop Primary responsibilities: schematic + design development, perspective renderings, plan drawings

This design is part of the reimagining of Kingsborough Park in Dallas, Oregon, as part of a new Parks Master Plan developed by the University of Oregon’s Community Planning Workshop. Multiple concepts were developed based on park user feedback and stakeholder surveys, and refined through meetings with the Dallas Parks Advisory Board. Concepts focused on different locations and scales for required program elements. Stormwater management was a significant design consideration, as runoff from future development to the north of the park is a concern. Modification of the existing detention basin was also a major focus of the design. The design also included financial analysis and capital improvement plans for future implementation of the design. The final design concept was included in a new Parks Master Plan, and will serve as a starting point for a new Kingsborough park when the city acquires funding.

meadow cre ek vill

age

swale to rickreall creek fitness station (circuit) gently sloping topography multi-use field (under-12 soccer fields shown) avenue

shade trees (planted 10’-20’ apart)

w ellendale

new playground + shade sails new picnic shelter or restroom existing playground angled parking (maximum 46 spaces) sw wyatt street

existing picnic shelter multi-use surface (basketball/pickleball) new restroom or picnic shelter outdoor classroom / meeting space permeable paving + flow-through planters

boardwalk existing detention basin picnic area / gathering space overflow parallel parking (25 spaces) park entrance temporary plantings future park / stormwater expansion

distance in feet 0’

100’

200’

300’

400’


multi-use fields at Kingsborough park

existing detention basin reimagined as a seasonal meadow

shade sails used to create a focal point within the park


05. SAIL

[Competition / May 2014] Land Art Generator Initiative (LAGI) Refshaleøen, Copenhagen, Denmark (1) of 2 member student team Primary responsibilities: concept, technical details, perspective renderings, board layout

concept sketches

SAIL imagines the transformation of Refshaleøen from an industrial site to a public gathering space through the use of public art and renewable energy generation. The design plays off the idea of a sail; it’s form as an allusion to the shipbuilding history of Refshaleøen, and more broadly as a representation of Denmark’s ambitious voyage toward a renewable energy future. The installation is constructed of aluminum frames that house a total of 139,500 Windbelts. This micro-generation technology uses a thin tensioned membrane to catch the wind and convert it into energy. Each individual Windbelt only generates a small amount of energy by itself, but the entire structure generates approximately 603 megawatthours annually, enough to power more than 135 Danish homes. SAIL was selected to the LAGI competition shortlist as one of the top 25 out of more than 300 international submissions. The project is published in the book New Energies, and was featured in an exhibition at the Danish Design Center in Copenhagen, Denmark.

SAIL at Refshaleøen, public art that generates utility-scale energy


coil

SAIL

magnet membrane

50,220 kWh monthly 602,640 kWh annually

1 WINDBELT

0.36 kWh monthly 4.32 kWh annually

90% 1 WINDBELT FRAME

7.2 kWh monthly 86.4 kWh annually

10%

135

family homes

1 meter

1 meter

night view from the Little Mermaid / downtown Copenhagen


06. PNCA PLAZA

[Studio / March 2015] Pacific Northwest College of Arts Portland, Oregon, United States (1) of 2 member student team Primary responsibilities: construction detailing + drafting, lighting plan, mechanical + fountain plan, grading + drainage plan

PNCA Plaza is the entry space for the new home of the Pacific Northwest College of Art. The plaza will act as a social space for students, faculty, and local Portlanders, and will be the new terminus to the Portland north park blocks. The space is designed in the Portland vernacular, taking cues from Portland landscape architecture landmarks like Director Park and Jamison Square. Program elements include an interactive fountain, stage area, elevated shelter structure, and a cafĂŠ. A major focus of the studio was the development of detailed construction documents for the plaza. This included specifying materials and construction methods for all elements of the design. The final construction set (L01 through L15) includes: survey plan, site plan, layout plan, grading and drainage plan, lighting plan, planting plan, irrigation plan, silva cell plan, mechanical/fountain plan, as well as several detail sheets for the structure, fountain layout and mechanics, and standard details.


CALL FOR A UTILITY LOCATE 48 HOURS BEFORE YOU DIG: 1-800-332-2344


07. ELECTRIC FESCUE [Studio / July 2014] Overlook Field School Fuller Center for Productive Landscapes Waverly, Pennsylvania, United States Independent studio project Primary responsibilities: project concept through construction

Electric Fescue explores the use of renewable energy in art and in landscape architecture. Long, flexible, brightly colored tubes arc skyward, forming a thicket of grass-like stems. Pointy metal inflorescences dangle at the end of each stalk, flashing and glinting in the daylight, the reflected light bouncing around the forest clearing as they move gently in response to the wind. Solar panels at the top of each stalk soak up energy from the sun, mimicking the process of photosynthesis. Energy flows from solar panels, through wires to a battery, where the energy is stored for later use. When the sun sets, the energy is released; in the darkness, a swarm of bright lights can be seen, inviting those who see it to investigate. Electric Fescue was constructed with rebar posts, brightly painted PEX irrigation tubing, solar energy assemblies, and aluminum sheet metal. The solar components were “harvested� from solar lawn lights. Each solar assembly contains a photovoltaic (PV) panel, a light emitting diode (LED), a rechargeable battery, and a light-sensitive switch that regulates how energy from the battery is used. When there is light, the switch directs energy gathered from the PV panel to be stored in the battery. When night falls, the switch flips and directs energy to the LED bulb. This mechanism creates a self-sustaining light display that can be maintained without human input or an external power source, creating an off- the-grid nighttime landscape.


JS

V

Andrew Jepson-Sullivan University of Oregon MLA Candidate, 2016 www.andrewjepsonsullivan.com ajepsons@uoregon.edu (541) 231-9038

Landscape Architecture Portfolio  
Landscape Architecture Portfolio  

Selected Works / Landscape Architecture / Urban Design / 2013-2016

Advertisement