Page 1

Arjeplogar’n

Nr 5 - 2011

Torsdag 26 maj, 2011

Årgång 19. Sedan 1992

reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 12-13 gånger per år

Högt flygande planer för SILVERYRAN nu väcks Silveryran ur sin törnrosasömn. Det satsas stort och arrangemanget har potential att lyckas. Det fullspäckade och allsidiga programmet bör kunna locka arjeplogarna till festivalområdet på Kraja. Arrangörerna arbetar också hårt med annonsering och spridning av Silveryran för att få hit massor med sommarturister. Det är idésprutan Jan Edvardsson och den tidigare generalen för Silveryran Bosse Johansson som tillsammans med Argentum och ASK bestämt sig för att sätta Arjeplog på kartan. –Ska vi lyckas få fart på Silveryran igen så krävs det att vi satsar, säger Edvardsson. Han tror heller inte att eventet kommer att gå ihop ekonomiskt det första året. –Jag ser det på sikt, det här är en satsning på tre till fem år. Arrangörerna har utgått från det unika med Arjeplog, bland annat biltestindustrin. En bil och motorcykelutställning kom sig därför ganska naturligt. Ett stort antal utställare är i dagsläget anmälda och alltifrån Porsche till gamla veteranbilar kommer att kunna beskådas. Kanske det är den guidade rundtur, på hemlig biltestanläggning, som alla utställare erbjuds som lockat. Ett annat av de mer storslagna aktiviteterna drar igång redan på måndagen under silveryranveckan. Det är Kent Larsen, tidigare Robinson deltagare, som ska leda ö-råd och Robinson tävlingar när fem arjeplogare ska bo på en öde ö. Livet på ön ska filmas och sedan visas på storbilds tv kvällstid när deltagarna samlas på Kraja för ö-råd och utröstning.

Foto: Christer Wiklund

Vy över festivalområdet på Kraja där Silveryran kommer att hållas 14-16:e juli. Foto: Bertil Sundkvist

Casting för Expedition Robinson Arjeplog har pågått ett tag, men arrangörerna efterlyser fortfarande ett antal arjeplogare som är sugna på att leva öliv. Tror du att du är rätt person, så skriv ett mail där du berättar om dig själv till arjeplog@silverhatten.se För den flygintresserade kan en tur ut till Ederlövs landbana rekommenderas, där ett fyrtiotal ultralätta Cessna plan kommer att landa med flygentusiaster från hela Sverie. Detta ”Flygets dag” är ett arrangemang som flyttats från Nyholm, Boliden till Arjeplog och Silveryran. Andra spektakulära aktiviteter är möjligheten att åka i Stig Strands jetbåt samt en show med sveriges duktigaste motorcykelstuntman, Sune Andersson. Något som hör festivaler till är förstås möjligheten att äta god mat. Silveryran lägger stort fokus på maten och både samisk och amerikansk mat är representerade i de olika mattälten som kommer att finns på området.

Avslutar Silveryran gör E-type, en artist känd för sina spektakulära scenshower som kännetecknas av stora mängder pyroteknik, rök och konfetti.

Bosse Johansson är glad över att få blåsa liv i Silveryran igen.

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 1619, 070-280 2979 jennyolotta@gmail.com


Hört & Sett • Vid två tillfällen i vinter har en arjeplogare sålt begagnade skoterdelar till Transylvanien. Är det månntro Greve Dracula som har moderniserat sina förflyttningsmetoder eller har han skaffat sig en ny, mindre blodig fritidssysselsättning? • Några förskolebarn leker vid ett dike och ser då vårystra grodor som gör nya grodor, varav ett av barnen utbrister, –Titta siamesiska tvillinggrodor. • Ester Vikberg i Svartberg hade kapat ved hela dagen. När arbetet skulle avslutas upptäckte hon i vedhögen ett vedträ som var för långt. När hon la vedträet i kapen råkade hon sticka fram sin högra hand i trissan, kapade av ett finger och skadade två fingrar svårt. Ester lindade om sin skadade hand och promenerade sedan de 12 kilometrarna ner till landsvägen där hon fick skjuts till sjukstugan i Arjeplog. Året var 1953. • Rose-Marie och Sture Söderberg i Kasker kommer till sommaren att utöka sin familj med fyra alpackor. Ett ullproducerande djur som är släkt med bland annat laman. Alpackorna är köpta från Hälsingland, närmare bestämt från Gnarp, där den utflyttade slagnäsbon Olof Kallin tillsammans med sin fru Marie driver en gård med både alpackor och lamor.

att de ville skaffa egna. Idag har de 20-25 stycken alpackor och en lama och driver gården ”Hälsingedalens alpackor och lama”. Marie berättar att alpackor är lätta och lugna djur att handskas med. De har ett hummande läte och brukar därför kallas "ängarnas delfiner". Under den gångna helgen har Olofs son Marcus med sin sambo Evelina och sonen Elis varit nere i Gnarp för att hälsa på och hjälpa till med klippningen av alpackorna.

Simone, Evelina, Marcus med sonen Elis, Marie och Olof med alpackorna

• En husägare som hyrt ut sitt hus till koreanska biltestare tröttnade på att de ständigt och jämt, trots tillsägelser, vred på reglagen till bergvärmen. Med hjälp av google gjorde han en koreansk översättning och tejpade upp en lapp i pannrummet, ”Rör och du dör!”.

Idas pizza med kyckling, räkor, curry, ananas, oliver, banan, fetaost, pepperoni och kebabsås.

Olof och Marie såg ett tv program om alpackor och blev så intresserade

2

• Om Ida Wikström äter pizza så gör hon det på Mathörnan. Varje gång hon gjorde sin beställning fick det skrivas en lång lapp till kökspersonalen för att få med alla ingredienserna. Numera behöver hon bara beställa en "Idas pizza" så får hon precis vad hon vill ha. Inne i köket på menyn sitter nämligen receptet.

• Olof Johansson, Vaxholm, Mellanström, numera Edsbyn har i smide och mässing gjort en ny ljusbärare till Arjeplogs Kyrka. Den invigdes under söndagens högmässa den 22 maj med sång av konstnärens barnbarn Isabelle Wikman som sjöng "Färger i en vind" från filmen om Pocahontas, ackompanjerad av Lada Egolaeva. (En längre version av artikeln finns på arjeplogarn.se)

• En svensk turistbroschyr med en röd stuga i en skog på framsidan. Det är anledningen till att Katharina Metzemacher står på torget i Arjeplog varje onsdag och säljer sina egna charkuteriprodukter. Hon och hennes man har flyttat ifrån tyskland och lämnat sina utflugna, vuxna barn för att leva i Sverige, i en liten by utanför Jokkmokk. Katharina är utbildad charkuteriförsäljare och hennes man Walter är tredje generationens charkuteritillverkare, vilket resulterade i det nystartade företaget Tyskans Deli. Makarna Metzemachers specialiteter är tyska charkuteri delikatesser av alla de slag. De kombinerar norrländskt och tyskt på så vis att recepten och tillverkningsmetoderna är tyska och råvarorna och inspirationen från Norrbotten. Specifikt med tyskt charkuteri i förhållande till svenskt är att det används mer kött, mindre tillsatser och inget mjöl i de tyska produkterna.

Arjeplogar’n


Arjeplogar’n

3


Vaukaströmmarna drabbas Arjeplog kan bli ett är de omtyckta Vaukaströmmarna nedanför sportfiskeeldorado Det Arjeplogs samhälle som kommer att drabbas om - om Allmänningen det planerade kraftverket i Sälla byggs. Det är inte bara Älvräddarna som protesterar mot kraftverksbygget. Allmänningens planer har också fått ändrar sig sportfiskesverige på fötterna, alla sportfiskeredaktioner har – Om Allmänningen ändrar sig och säger nej till kraftverket så stärker det varumärket Arjeplog som ett fiskeeldorado, det säger Älvräddarbasen Christer Borg som står bakom en stor manifestation för att rädda arjeplogsströmmarna. Den andra juli genomför Älvräddarna tillsammans med en rad andra aktörer en manifestation i Arjeplog med syftet att få Allmäningen att ändra sig ifråga om kraftverksbygget i Sälla. Flera hundra personer har redan anmält sig och fiskeprofiler och kändisar har lovat komma, målet är att även få SVT och TV4 att täcka dagen. Manifestationen görs i samband med den stora trollingtävlingen och en hel del trollare väntas också delta.  –Än så länge är kraftverket inte byggt och därför finns det gott hopp, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Älvräddarna har varit med om att protestera i tre andra konflikter som gällt vattenkraft. I samtliga tre fall har beslutsfattarna ändrat sig på grund av opinionen. Borg hoppas på ett positivt utfall även denna gång. –Vi vet att det finns många företag som är väldigt aktiva vintertid som inte får till det med sommarturisterna, säger Borg. Detta skulle gynna dem stort. Marknadsvärdet kring ett positivt utfall ifråga om kraftverksbygget går inte att mäta i pengar, menar Borg som har utarbetat en projektplan för hur ett bra samarbete mellan fiske och turistindustrin i Arjeplog och sportfiskesverige skulle kunna se ut. Representanter för Arjeplogs kommun har sagt sig intresserade av att satsa stort på sportfiskeindustrin, har man tänkt göra det så är valet lätt, menar Christer Borg.  –Bygg då inget kraftverk!

till exempel låtit sig fotograferas i den T-shirt som tagits fram till manifestationen. Älvräddarna är glatt överraskade över det enorma engagemang som finns i frågan. Många sportfiskare är mycket miljömedvetna, för dem är det naturliga fiskbeståndet viktigt. Har de åkt långa sträckor för att fiska vill de inte få kompensationsodlad fisk på kroken. Älvräddarna strävar efter att bibehålla den biologiska mångfalden i Sverige. I det här fallet är det vaukaströmmarnas fiskbestånd som hotas. Byggs ett kraftverk så kommer en stor del av vattnet som strömmar genom vauka att strömma genom kraftverket istället. Hela arealen minskar, djupet minskar och uppehållsområdet som fiskarna står i kommer att försvinna. –Den miljöskada som ett kraftverk har på fiskbeståndet går heller inte att reparera med stödutplantering, som många verkar tro, säger Christer Borg, Älvräddarna. Borg anser också att kraftverksbygget i Arjeplog är en miljödomstolsskandal. I beslutet har till exempel inte någon som helst hänsyn tagits till yttranden från sakkunniga i frågan. Vidare menar han att han ser en tydlig trend i Sverige, en trend som oroar mycket. –De domar och beslut kring vattenkraft som tas idag visar tecken på att beslutsfattare struntar i de bindande direktiv från EU som finns, Sverige håller på att begå fördragsbrott.

Företagare skräms till tystnad En företagare i Arjeplog hoppar av manifestationen mot kraftverksbygget. Företagaren vågar inte längre öppet visa sin ståndpunkt. –Det har fått negativa ekonomiska konsekvenser för mitt företag, har företagaren sagt till Älvräddarnas ordförande Christer Borg. –Jag förstår att detta som hänt inte visar generellt hur demokratifrågor handhas i Arjeplog, men det är ändå tragiskt och framförallt otroligt dumt av de som verkat för detta, de binder ris åt egen rygg, säger Borg.

Foto: Johan Fjellström, LiLAB

4

Tidigare har också LiLAB utsatts för ett försök till ekonomisk sanktion. I det fallet var det Allmänningen som ville att kommunen skulle överväga sitt beslut att delta ekonomiskt i The Arjeplog Times. Kommunalrådet meddelade dem då att vända sig till Pressombudsmannen om de tyckt att LiLAB gjort något fel.

Arjeplogar’n


Ulf

isk

 Överraskning för barnen

x från BD a l r a -f filé

Fredag 26 maj! – Vi grillar hamburgare utanför butiken. 20 kr/st

 Tävling i butik

g a d s r o M ndag! ö s å p

Arjeplogar’n 0961-10111

Handla för 200 kr och få en grillad hamburgare på köpet. Gäller endast 1st /kvitto. Gäller mellan kl.10-17.

Välkommen! Öppettider MÅN - FRE LÖRDAG SÖNDAG

9 - 20 9 - 18 12 - 18

 Kanelbullar

5 för10kr

– Demonstration och provsmakning från Nordchark. Sommarens grillkorvar i olika smaker. Tornedalskorv, Choritzokorv, Ostkorv och Orginalgrillare

5


Skatter i Arjeplog!

1. VAD HAR DU SÖKT FÖR GYMNASIEUTBILDNING? 2. VAD VILL DU JOBBA MED?

ANNICA luNDSTRÖM, 9A 1. -Samhälls med beteendeinriktning på Hornavanskolan. 2. –Vet inte riktigt vad jag vill bli, men jag skulle kunna tänka mig att jobba som psykolog.

Visste du att det finns skatter gömda i Arjeplog? Skatter som hittas med hjälp av GpS, via noggranna koordinater som fås på internet. Företeelsen kallas för Geocaching och startade i uSA 2000. Arjeplogar'n har testat denna moderna form av skattjakt. Geocaching handlar dock inte om själva skatten utan om utmaningen i att hitta dem. Det är inte guld, silver och diamanter, vilket våra barn hade förväntat sig. De skatter vi hittade bestod av en burk innehållande loggbok och penna som viktigaste innehåll, samt olika småsaker, sudd, pennor, klistermärken, småpengar och dylikt. Tanken är att skattletaren ska skriva i loggboken, ta något av sakerna i burken och lägga dit något annat. Det är också möjligt att gömma egna skatter eller skicka skatter som ska resa. Arjeplogar'n vet att just nu befinner sig en geocach på resande fot, från Stockholm och upp hit till Arjeplog. Resan går att följa på internet. Det ska bli spännande att se hur länge det tar innan skatten kommer fram och vilka strapatser den är med om längs vägen. Geocaching är en trevlig aktivitet som uppskattas av både stora och små

6

skattletare, dessutom ett utmärkt sätt att lära känna sin kommun, besöka platser som man vanligtvis inte skulle åka till. Det verkar dock inte som om det är någon arjeplogare som geocachar, vi har med ljus och lykta sökt någon men inte lyckats. I de loggböcker vi läst var det mest tyskar, norrmän och finnar som skrivit. Så om det finns någon därute som håller på med geocaching får ni gärna höra av er! Avslutningsvis vill Arjeplogar'n uppmana er andra att surfa in på hemsidan, www.geocaching.com, läs mer och gå sedan ut i skog och mark och leta skatter. Det är riktigt kul!

lINDA ÖHluND, 9B 1. –Naturvetenskaplig linje på Hornavanskolan. 2. –Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med, därför valde jag natur, det är en bred utbildning med många valmöjligheter efteråt.

JANINA kARlMAN, 9B 1. –Vård och omsorg i Skellefteå. 2. –Jag skulle helst vilja bli skådespelare, men det är svårt med jobb inom den branschen, istället ska jag utbilda mig till undersköterska och sedan sjuksköterska. Då kan jag få ett bra jobb, till exempel utomlands, skådespeleriet kan jag ha som hobby.

Arjeplogar’n


-

Följ med en tur! 25/6 Midsommardagen. Vandring från toppen av Svaipa till Bäverholm. Guide Ann-Christin Blind, Svaipa sameby. Helikopterlyft (1 200 kr/person) från Adolfström kl. 9.30. Middag i Bäverholm/ev. båtskjuts över Yraf ingår ej i priset. Ann-Christin Blind

Maria Söderberg

28/6 Laisvall: En första skylt invigs vid det gamla gruvområdet där brytskivan står (”hjulet”). Lunch på Fjällcampen. Kl. 13 Kl.15.30. Filmen ”Länge leve gruvan!” visas i Galleri Laisdalen. 28/6 Vandring till toppen av Nadok med Maria Söderberg. Middag m. souvas serveras på toppen vid eld. Samling kl. 18 Fjällcampen, Laisvall. Båtskjuts över Laisan ingår. Pris 250 kr. 29/6 Kl. 10. Vandring till Krappesvare, det spännande fjället i Laisdalen! En heldagsvandring med start vid Gautosjön. Guide Anders Marklund. C a 8–10 km. Båtskjuts ingår. Pris 300 kr.

Anders Marklund

Åsa Lindgren

7/7 Guidad visning i Silbojokk. Åke Lundqvist, Ballastviken, och arkeolog Åsa Lindgren, Norrbottens museum. Båtresa över Sädvajaure från Roparudden kl. 16. Kaffe, mackor/båtresa. Pris 150 kr. I samarbete m. Norrbottens läns landsting och Arjeplogs församling. Anmälan 070-3500555 eller info@mariafoto.se senast ett dygn innan för att garantera plats. Men Du kan också chansa & höra av Dig precis innan vi startar! Häls. Maria Söderberg

Nasafjäll till Piteå

11/7 Nasafjäll. Guidad tur i det gamla gruvområdet kl. 10 med Kenneth Awebro. 2011 års Nasaledsvandring påbörjas kl. 13 med sikte på Adolfström. Färdväg till fots & båt: Nasa – Adolfström (14/7) – Båtsjaur (15/7) – Racksund (15/7) – Storbodsund (16/7) – Gråträsk (20/7) – Öjebyn (23/7) – Mål Piteå (23/7).

En historisk vandring. Läs mer här: www.laisvall.net Följ gärna med en sträcka!

Fredag 10 juni:

Skolavslutning, Fika och grillbuffé

Fika 10.30-14.00

Smörgåstårta med kaffe/thé/saft

55:-/p

Chokladmoussetårta med kaffe/thé/saft

40:-/p

Äppelpaj med vaniljsås, kaffe/thé/saft Fika paket: Smörgås tårta + söt tårta med kaffe/thé/saft Grillbuffé 16.00-19.00

40:-/p 85:-/p

Pete’s Grillbuffé och gräddtårta med jordgubbar Buffé inkl. en läsk, tårta, kaffe/thé/saft

195:-/p

Barn 0-5: gratis, 6-12: 100:-

Trolling festivalen Torsdag 30 juni:

Fredag 1 juli:

A la carte med sommarmeny,

samt musik i restaurangen (ej live).

Boka bord!

A la carte med sommarmeny, samt musik i restaurangen, från 21.00 Live!

Boka bord!

Dans:

Live musik med Amigos! 21.00-02.00, Fritt inträde! 18 års åldersgräns efter 22.00, obl. leg.kontroll

Notera att ändringar kan ske! För mer info ta kontakt oss på 0961-777 100

VÄLKOMNA!

Arjeplogar’n

7


Välkänd trio underhåller på Vaukagården I mer än tio år har trion Kjell Wallström, dragspel, Sven Dahlberg, gitarr och Tore Lundkvist, dragspel underhållit på Vaukagården. Med skojfriskt mellansnack, medryckande musik och en och annan fräckis roar och glädjer de sin publik. Den musik de spelar är tango, foxtrot, en och annan polka och så modern musik förstås.

–Det vill säga det som var modernt på femtio talet, säger Tore och skrattar. Att de hållit på så länge beror på de otroliga gensvar de får från sin trogna åhörarskara på Vaukagården. –Ja, det är en otroligt tacksam publik att uppträda inför, säger Sven Dahlberg. Det märks i salen när trion spelar att publiken gillar dem, det klappas händer, stampas takt, gungas i stolarna och

många sjunger också med i refrängerna på de gamla slagdängorna. –Ja, vi såg nog att inte ens reportrarna från Arjeplogar'n kunde stå stilla när trion spelade en tangojalusi, säger Lilian Holmström retsamt. Och det stämmer, musiken som spelas är medryckande och man kan inte annat än känna sig glad och upprymd när trion spelar upp till dans.

Och vad tycker publiken?

Hilding Lundqvist –Jag är alltid här och lyssnar när de spelar. De är jäkligt bra, spelar så fin musik. Toppenbra att det händer något, det här är så trevligt.

8

Sally Bissmark

Arne Widman

–Jag är här varenda gång de spelar. De spelar ju så bra. Ibland händer det att jag önskar någon låt och så sjunger jag med när jag kan sångerna.

–De spelar mycket bra. Tore är en rolig prick, honom har jag förresten känt i hela mitt liv.

Arjeplogar’n


FISKEPREMIÄR sströmma g o l p e rna rj A I Lördag 4 juni kl 18.00

Fika och korv i Tjärdnas! (OBS! platsen)

från kl 17.00

Välkomna!

Arjeplogs Golv När det gäller ALLT som har med golv att göra!

Vi har höjt priserna på fiskekort i år Endagars Tredagars Veckokort Årskort

100kr 150kr 200kr 300kr (samma pris som tidigare)

För fastighetsägare inom Arjeplogs kommun som har rätt att köpa nätkort, gäller samma regler som tidigare. Nätfiske får ske tidigast en vecka efter premiären! Fiskekort kan ni köpa hos: GK:s Fiske, Turistbyrån/Silvermuséet, Shell, OK, Lippiholmens stugby, Kraja Besök gärna vår hemsida:

www.arjeplogsstrommarna.se

Glad sommar önskar salong stil Håll utkik efter erbjudanden! (ett nytt varje sommarmånad)

Semesterstängt vecka 29 & 30

Välkommen att boka tid!

Nina • Tel 614 11 • Storgatan 11

Slangen

Anders Nordin 070-207 01 54

Information om fiske i Arjeplogsströmmarna

en serie av Anders Marklund

Arjeplogar’n

9


Tankar om livet

Resereportage från Indien

I somras utkämpade jag en oerhört tuff brottningsmatch på en badbrygga nere i Småland. Jag och min pappa brottades och det handlade om vem som först kunde få ner den andre i vattnet. Jag mot min starke superhjälte. Hade det varit för 20 år sedan så hade min mamma ropat att min pappa skulle vara rädd om mig. Men nu…nu ropade hon att jag skulle vara rädd om pappa. Det var jobbigt att höra, och jag tror att det satte ner min styrka. Brottningsmatchen var jämn, och det var också jobbigt. Jag som hela livet längtat efter den dagen då jag skulle lyckas besegra min pappa. Men nu, mitt under pågående brottningsmatch så var jag inte säker på om jag ville vinna. Jag vill nog fortfarande ha en starkare att luta mig mot. När jag nu kände att jag hade greppet om matchen, så var det ingen skön känsla. Kanske var jag rädd för att bli påmind om min pappas ökade svaghet. Och rädd för ansvaret att vara den som ska ta över rollen som den starke. Men rädslan får inte ta överhanden. Det är mitt ansvar att föra arvet vidare. Att se till att min pappas styrka, erfarenhet och kunskap får leva vidare. Vi behöver nog leva med den vetskapen, om att en dag är det vi som ska ta över. Vi har alla så mycket kvar att lära, men tänk på att många läromästare sjunger på sista versen. Så ta ditt ansvar. Lär dig hantverket och var beredd att en dag axla huvudansvaret. Jag hamnade i vattnet förra sommaren. I år måste jag nog visa att jag är beredd att ta över!

Niklas Westling 10

Maggan och Göran vid en båttur på Mekongflogen

Mekong, Laos 3 maj 2011 Sabaidee! Vi har hunnit med en hel del sedan sist. Vi lämnade det heta Bodhgaya med tåg och åkte norrut till New Jalpaiguri och sedan med jeep till Kurseong. En av Jeepens stötdämpare gick sönder några kilometer innan vi kom fram, felet lagades med rep. Vilket inte fungerade så bra. Med en hastighet av 2 km/h åkte vi vidare på den smala, krokiga vägen som dessutom var full med hål, medan det osade bränt gummi från däcken. I Kurseong hittade vi ett hotell som var fint. Rummen var väldigt personliga och trevliga. Efter middagen blev vi överraskade med chokladtårta av personalen eftersom Göran hade berättat att det var min födelsedag. Det var det godaste jag ätit på länge. Från Kurseong tog vi tåget till Darjeeling. Det kallas för ”toy train” eftersom det är en smalspårig järnväg och både tåg och vagnar är små. Tåget slingrade sig fram genom byarna, så nära husen att man kunde ta på dem. Det gick inte fort, 3 mil tog 3 timmar men det var en trevlig resa och mycket att titta på. Efter nära tre veckor i norra Indien flög vi till Chiang Mai i norra Thai-

land. Skillnaden mellan Indien och Thailand är stor, allt är välordnat, rent och prydligt. Efter två lata veckor i Thailand åkte vi till Chiang Khong och tog färja över Mekongfloden till Houei Say i Laos. Vi växlade våra Thailändska pengar till Kip, som valutan heter i Laos. Vi blev miljonärer, vilken häftig känsla. Den känslan avtog snabbt, hotellrummet som vi hyrt kostade 140 000 kip. Nu är vi i Luang Prabang, en liten charmig stad med många buddisttempel. Varje morgon går munkar runt på gatorna och samlar upp mat som lokalbefolkningen skänker. Människorna är otroligt vänliga och hjälpsamma så vi ser fram mot resten av vår resa genom Laos. Massor med hälsningar från Maggan och Göran

Kachenjunga, det tredje största berget i Himalaya

Arjeplogar’n


Arjeplog Storgatan 9 • Tel 0961-101 70

25% rabatt på HELA-utomhus sortimentet HELA sommaren! vi bryter ALLA kulörer Nyhet!

lady pure color Vår vackraste väggfärg någonsin. – unik helmatt väggfärg som också är slitstark.

Varför loVar Vi att

KAMPANJPRISER PÅ LADY!

perfekt akrylatfärg håller i 15 år

LADY. När bara det bästa är gott nog.

för att 25%vi påkan alla tapeter, både lager och beställningsvaror.

Åf

Gäller 24/3-30/3

Färg & Tapet i HBG AB besöka vår butik! Välkommen att Arjeplogar’n

Ängelholmsvägen 10, HBG Tel. 042-19 84 90

ÖPPETTIDER: Vard. 830-1800 Lör. 1000 - 1400

11


Nationaldagsfirande Måndag 6 juni kl 13.00 i Arjeplogs kyrka Nyinflyttade som inte fått ”välkomstmappen” som innehåller information och rabatterbjudanden från ortens affärer är välkomna att hämta den.

• Nationaldagstal • Välkomsttal till Nya svenska medborgare • Sång och musikuppträdanden med bla Barnkören. • Från kl 12.00 får barnen svenska flaggan målad på kinden. • Godisregn!!!

Alla är Hjärtligt Välkomna! Arr. Arjeplogs kommun och Arjeplogs församling

U t f l y t t a d Ar je p l o g a re Ingrid Edholm Wikström föddes en kall oktoberdag 1956 på Arjeplogs sjukstuga. Hon växte upp i samhället tillsammans med sin yngre bror. De släktingar som finns kvar idag är en bror och hans familj, samt två kusiner, varav en nyligen flyttat till Arjeplog. Ingrid flyttade som 18 åring för att utbilda sig. Bodde i Gävle och Luleå och återvände -87. 1995 gifte hon sig med Robert Wikström, tillsammans har de två barn. I sex år var Ingrid hemma med sina barn innan hon började jobba igen. Hon arbetade i flera år med drogförebyggande aktiviteter för ungdomar och startade också upp ett dansprojekt som hon drev i många skolor i hela Norrbotten. Redan några år innan flytten bestämde sig familjen för att de skulle lämna Arjeplog innan dottern Ronja började högstadiet. De ville bland an-

12

nat ge barnen mer fritidsaktiviteter att välja på. I juli 2008 flyttade de så till Grubbe i Umeå, ett beslut som de inte har ångrat. Då barnen började i sin nya skola gick Ingrid till rektorn för skolområdet, berättade om sig själv och vad hon arbetat med. Rektorn gillade det hon hörde och Ingrid har sedan dess haft arbete, ett stenkast från sitt hus. –Det är så fantastiskt att våga prova ”ny mark” och träffa nya människor. Det berikar mig så mycket. Jag fick vikariera i fjol på en Reggio Emilia inspirerad förskola som fick mig att se små barn på ett helt nytt sätt, det lärde mig så otroligt mycket. Sedan ett år tillbaka har familjen Wikström blivit familjehem, i övrigt ägnar Ingrid sin lediga tid till sina barn och deras fritidsaktivitet. Familjen är engagerade i Umeå simsällskap och försöker lär sig allt de kan om simning. Genom simningen reser de en hel del, minst en gång i månaden för att vara med på barnens tävlingar runt om i Sverige.

Ingrid berättar att de har kvar hennes hemställe, stugan i Mörtträsk. Dit skulle de vilja åka oftare, men tills vidare hyr de ut den. Arjeplog besöker de en, två gånger per år, oftast på loven. Avslutningsvis undrar vi hur det har gått för räven Rojja och råttan Rut? Jo, med bokskrivandet har Ingrid tagit paus, det är så mycket annat som ska hinnas med. Men hon planerar att återuppta det intresset igen när hon blir gammal. Arjeplogar’n


Arjeplogs Församling Kristi himmelsfärds dag

Torsdag 2 juni 11.00 Gökotta i Arjeplogs Kyrka, Niklas Westling 10.00 Gökotta norra sidan Slagnäs vid Erik Forséns stuga, Kristina Flinkfeldt

Å

MISSA INTE

RETS KAMP I TRE RONDER!

Nationaldagsfirande

Måndag 6 juni 13.00 i Arjeplogs kyrka med Mariakören, Barnkören och tal av Malin Westling

Kyrkogårdens dag

Lördag 11 juni kl 11.00-14.00 Kom och träffa vår kyrkogårdspersonal Vi bjuder på korv och fika

Övningsdag för Mariakören

Lördag 11 juni kl 10.00 -17.00 Kyrkströmsgården Nya sångare är välkomna att prova på!

Pingstdagen

Söndag 12 juni kl 14.00 EFS Sommarmöte i Korsträsk hos Wallströms (se skyltning). Servering, auktion (gåvor mottas med glädje)

PSALMTOPPEN Lördag 18 juni kl 13

RACKSUND - vid grillplatsen, medtag fikakorg

KICKI

VS.

NIKLAS

Skolavslutning i Arjeplogs Kyrka Fredag 10 juni

9.00 Förskoleklass & Lågstadiet 10.00 Mellanstadiet 11.00 Högstadiet KÖTT FRÅN NORRBOTTEN - SMAK FRÅN TYSKLAND!

-köttiga korvar av alla de slag-

Onsdag 22 juni kl 13 ÅNGE – vid bryggan, servering

! tik i.se u bb el We ns-D ka Tys

fortsatt program i Sommar Arjeplogar’n

Hjärtligt Välkomna! Högtryckstvätt

1995:Vi servar och reparerar ALLA bilmärken Välkommen! Jourtelefon Bilbärgning

070-510 55 25 Arjeplogar’n

Nilfisk C 125,3 inkl terrasstvätt, bilborste, avlopps& rörrensare samt skumutrustning

Jag finns på Torget i Arjeplog Onsdagar 11-17 Välkomna!

Bil & Däckservice Industrivägen 6 Verkstad 0961-615 09

Katharina Metzemacher 073-061 29 90 tyskansdeli@yahoo.com

13


En förändring av samhället är nödvändigt I en motorcykelolycka i Österrike skadade Frank Stiefel, Mellanström, sitt knä allvarligt. Tvärtemot vad man kan förvänta sig, kände han en otrolig glädje och inre fred över livets gång, trots den besvärliga situationen. Det blev en vändpunkt för Frank. Han insåg plötsligt att det finns en mening med allt som sker i världen. Han funderade mycket på hur han kunde förmedla detta och samtidigt bidra till ett nytt medvetande. Funderingarna väckte hans intresse för alternativa sätt att se på vår problematiska situation i världen. Han insåg också att allt vetande om de destruktiva strukturer som skapar våra problem, till exempel rådande pengasystem och konsumtion inte har någon betydelse om vi inte börjar ändra våra egna attityder och värderingar. Vi behöver tänka om för att det ska vara möjligt att förändra något i grunden. Frank hänvisar till Ein-

14

stein som menade att man inte kan lösa problem med samma tänk som skapade problemen. – Attityder och värderingar förändras automatiskt om vi börjar leva efter vårt hjärta istället för egoism och rädsla, säger Frank. Frank läste en hel del litteratur och tog del av sådant han hittade på nätet. En bok som gjorde stort intryck var Roland Mollbrandts e-bok "2012, Året då alla tider möts", det var framförallt framtidsvisionen som berörde honom. Han ringde därför upp Roland för ett samtal. Frank och Roland fann varandra direkt. De säger båda att det redan från början kändes som om de var gamla vänner.  Både Frank och Roland tror på en nödvändig förändring av samhället genom kärlek och empati i mötet med andra människor. Framför allt i mötet med dem som enligt våra gamla, inlärda normer, inte gjort sig förtjänt av det. Bakom varje person finns en människa som oavsett ursprung, läggning eller handling förtjänar att bemötas med värme,

Frank Stiefel och Roland Mollbrandt hemma hos Frank i Mellanström.

värdighet och respekt. Tillsammans har de gjort en egen hemsida samt startat en öppen och informell grupp för tankeutbyte och för att kunna hjälpa människor som hamnat i kris.  Rolands framtidsvision: www.thezeitgeistmovement.se/ og/2012-aret-da-alla-tider-mots Roland och Franks gemensamma hemsida: www.nytt-medveteande.se

Arjeplogar’n


Hantverk & Service • Arjeplogs Bil och Elrep Bilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson. • Arjeplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13. • Arjeplogs Plåt & Mekan Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning mindre stål­kon­struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68. • Arjeplog Taxi Vi utför alla typer av persontransporter. Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning. • Callins VVS-service Allt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin. Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23 • Dikks Tvätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks­huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28. • Fixar’n & Arjeplogs Bil & Däckservice Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara­tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25.

• Flinkfeldts Buss Bussresor av alla de slag. Flygplatstransfers. Även bussgods. Tel 104 25. office@flinkfeldtbuss.se. •Hand och fotbehandlingar Manikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng­ning, paraffinbad för hand och fot. Elena Burman. Tel 076-828 63 10. • KULTURFÄRG INTERIÖR & FASAD Byggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och Kulturbeslag Bernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se • Martins Mek Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset. • Norrlands Rör & el Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Michel Tel 070-510 00 59, VVS: Kristoffer Tel 070-645 36 53. • Norrbacka Företagskonsult När du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8. • SF Rör AB (Stefan Flinkfeldts Rör AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • Uffe’s Polarbygg Ny- till-och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget! Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19 Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

Arjeplogar’n

15


Privata Affärer

Föreningsrutan

NÄT uPPHITTADE på Kakel, återlämnas mot beskrivning. Pernilla 073-1813199

Dressyrtävling

med tävlande ekipage från Norr- och Västerbotten.

STORT TACK till släkt och vänner som ville fira mig på min 50 årsdag. P.s Sanna och Niki - Pappa älskar er! Mats Nordin ETT STORT TACK till dem som på alla sätt uppvaktade mig på min högtidsdag. Tack för alla blommor och presenter. Ett hjärtevarmt tack till alla som ställde upp med det praktiska arbetet Gunhild Stenvall STOR ELOGE för den fantastiska service och det goda kundbemötandet ni har på Nina’s. Mona Bengtsson JAg VIll BERÖMMA Clara i kassan på Konsum - Trevligare kassörska får man leta efter! Nöjd kund

Ett stort tack till våra sponsorer • ABF Arjeplog • ICA-nära Arjeplog • Sparbanken Nord • Presentstugan • GK:s Fiske • Martins Mek • Boutique Ninas • Skoaffären • Kalles Kiosk och Spel • OK Arjeplog • Martins Möbler • Lisa Klippare • Eltjänst • Frasses

Kom och se vackra hästar och duktiga ryttare! Servering av hamburgare och fika Arr: Arjeplogs Ridklubb och Arktiskt Hästsällskap

te ö m

Års

Arjeplogs Jaktvårdsförening Tisdag den 7 juni 18.00 i Medans Café

Mellanström

• Salong Harmoni • IDA Salongen • Pizzeria Verona • Blomhörnet Arjeplog • Salong Stil • Mathörnan • Shell Arjeplog • Arjeplogs kommun • Granns Arjeplog • Konsum Arjeplog • Fixar’n i Arjeplog • Arjeplog Vilt • Polaris Arjeplog • Kraja

TOBIAS SÖDERBERg, 9A 1. –Fordons i Arvidsjaur, den utbildningen har jag länge vetat att jag ville gå. 2. –Jag tycker om att skruva och fixa, kanske kan jag köra lastbil som pappa.

16

Lördag 28 maj Första start kl 10.00

Välkommna!

Öppet hus på sektionen Kom och se vår nya lokal. Drottningatan 9 (gamla Umba lokalen) Onsdagen den 8 juni kl 9-15 Vi bjuder på fika

Välkomna!

JOHAN SuNDSTRÖM, 9A 1. –Bygg och anläggning i Arjeplog. 2. –Jag vet inte riktigt vad jag vill bli, jag har i alla fall valt en utbildning som verkar rolig.

Arjeplogar’n


Märta och Märta trivs tillsammans I den lilla byn Långviken bor väninnorna Märta Lestander och Märta Lestander. De har samma för och efternamn och bor också mitt emot varandra i byn, på varsin sida av vägen. Ni förstår kanske att det varit en hel del förväxlingar genom åren, inte minst med postgången. För att underlätta brukar de kalla sig Märta ett och Märta två. Märta ett är gift med Hasse Lestander och Märta två är gift med Martin Lestander. Märta ett berättar också att hon numera brukar använda sitt mellannamn, Elisabeth, för att det ska vara enklare för brev och annat att hitta rätt.

Att de har samma namn har också inneburit en del andra förväxlingar, som den gången när Märta ett körde upp till Arjeplog för en tandläkartid. När hon kom fram fanns hon till sin

förvåning inte med i tidboken, det visade sig att tiden var avbokad, av Märta två. För Märta två har det inte varit någon självklarhet att hon skulle bo i Långviken. Hon berättar om när hon jobbade i Mellanström som förskollärare och körde till Långviken för att hämta ett barn som missat bussen. När hon körde genom byn blev hon alldeles bestört och tänkte för sig själv, "Hur i hela friden kan någon vilja bo HÄR". Idag är hon själv långviksbo sedan nästan tjugo år tillbaka och stormtrivs. Märtorna gör så mycket roligt ihop. De brukar storbaka i bagarstugan varje höst, de plockar bär, de planterar och odlar och de har också ett gemensamt fiskarintresse.

Vad kommer att hända med biografen? Fastigheten som inrymmer biograflokalen ligger ute för försäljning på kommunens hemsida. Vilket gör att planering och framförhållning av verksamheterna för både Arjeplogs Biografförening och Arjeplogs Filmfestival försvåras. Kommunen funderar på att sälja den men biofolket vill ha den kvar. –Försvinner biografen lägger vi ner filmfestivalen, menar Maria Lundkvist, skådespelerska och ambassadör för Arjeplogs filmfestival. Även filmfestivalgeneralen Niklas Westling förordar en uppfräschning av befintliga lokaler. –Självklart har biografen en stor betydelse för filmfestivalen. Om vi har en av ”världens finaste” filmfestivaler så måste vi ha en levande biograf, menar han. Det är svårt att planera verksamhet i en lokal som är till salu. Biografföreningen skulle behöva göra en "drive" för att rekrytera nya eldsjälar, men det har lagts på is.

Arjeplogar’n

sin linda. Vad utfallet till slut blir får vi återkomma till, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson.

–Det känns lite meningslöst i dagsläget eftersom vi inte vet vad som kommer att hända med biografen, säger Anette Holmström. Kommunen har ännu inte tagit något formellt beslut i frågan. –Vi håller på och försöker samla oss kring en investering i Medborgarhuset. Det håller på att vara gammalt och behöver ses över. Om vi bestämmer oss för vad som ska göras och hittar en bra finansiering så tycker jag att bion, i digital variant, ska ha en plats där - i ett hus som vi redan har och värmer upp. Men projektet är ännu i

– Vi har full förståelse för att det finns samordningsvinster med en biograf på medan, säger Bernt Adolph, Biografföreningen, men vi efterlyser en dialog med kommunen i den här frågan. Han efterfrågar också en diskussion kring vad som händer med samhällskärnan om biografen läggs ner. Lennart Lindgren, tidigare eldsjäl i biografföreningen, önskar att kommunen skulle satsa pengar på att rusta upp biografen i de befintliga lokalerna. Biografen är i gott skick i förhållande till byggnadens ålder. Utrustningen skulle behöva digitaliseras, vilket visserligen är en dyrbar investering men skulle i gengäld generera helt andra möjligheter att på olika sätt nyttja lokalen. Lennart berättar att filmfolk som kommer hit i samband med Arjeplogs filmfestival ofta blir positivt överraskade och tycker att lokalen är charmig.

17


Öppettider:

Måndag till Fredag

07.00-17.00

Vår Byggfirma levererar nyckelfärdiga hus

Lördag

Hundratals artiklar i butiken!

09.00-12.00

Genom vårt effektiva beställningssystem har du tillgång till ett sortiment av tusentals artiklar - Garanterat snabb leverans!

2100 kvm Byggvaruhandel med “drive in”! Här hittar du oss  Arjeplog

Skeut

Laisvallvägen

 Arjeplog

Mot Norge

Industriområde

Industrivägen

Silvervägen Riksväg

Återvinningen

Bensin95 tank

Kraja

A-Trä AB Laisvallvägen 10 930 90 Arjeplog

Välkommen!

0961-100 40 info@a-tra.se www.a-tra.se

Många specialerbjudanden! Snart är dom här!

Spolarvätska

49kr Myggskydd

25kr Regnponcho

299kr Du är väl beredd?

Exempel på kampanjvaror som kommer med medlemsåterbäringen inom kort!

Dessa erbjudanden räcker till 31 maj

Bensindunk plast 20 liter

199kr

ord.pris 289kr

Alltid återbäring!

OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35 Välkommen! 18

Arjeplogar’n


Arjeplogar’n

19


ARJEPLOGS BIL & ELREP

Presentstugan

vi servar och reparerar alla bilmärken

Kamremsbyten mot fast pris! Tänk på att lämna in din Båtmotor i God Tid!

Rea!

Vårnytt!

Sedan 1985

Upp till 50%

Leksaker & Trädgård

Vi byter även bilrutor!

Morsdagstips!

Bärgning 0961-61120

på massor av prylar

tex ridsaker, porslin Välkommen in till Presentstugan! Susanna & Ulrica

Drottninggatan 10, Tel 301 55 lADA EgOlAEVA, 9A 1. –Estetiskt program med specialutbildning musik i Luleå. Det är bara åtta personer som kommit in på den utbildningen och jag är en av dom, jag är jätte glad för det. 2. –Jag vill jobba som musikproducent.

Välkommen! Maskinvägen 2, Arjeplog 0961-10540

Maskinkonsult i Norr AB

www.arjeplogarn.se

VI UTFÖR; • • • • • • •

DIKNING DRÄNERING VATTEN & AVLOPP KABELSCHAKT PLANERING JORD-BERGVÄRME MM, MM

Maskinkonsult i Norr AB Maskinvägen 7 Arjeplog

20%

på färgning & klipp eller permanent & klipp Välkommen med din förfrågan!

070-6668890

JOSEF RÖNNHOlM, 9A 1. –Teknik, BST i Arjeplog. 2. –Jag vill utbilda mig till civilingenjör, jobba inom biltestindustrin på något vis. Det är coolt att det i en så liten ort som Arjeplog har blivit så stort och fungerar så bra.

20

Gäller hela Juni!

Välkommen! MARCuS BlIND, 9B 1. –Introduktionsprogrammet på Hornavanskolan. 2. –Jag har inte vetat förut vad jag har velat gå för linje eller jobba med, men nu har jag ett mål. Jag vill komma in på Fordons, transport i Arvidsjaur för jag vill bli lastbilschaufför.

Arjeplogar’n


Ökat intresse för att bevara och utveckla pitesamiskan

recept från….. peter Byrne Chefskock på Hornavan Hotell

Hornavan Arctic bär Cheesecake 500 gram vispgrädde 500 gram färskost 150 gram florsocker 1 citron 6 gelatinblad 300 gram lingon- eller hjortronsylt Botten ett halvt paket digestivekex 50 gram smör Krossa digestivekexen i en mixer, tillsätt smält smör och kör till en fast massa. Lägg den i botten på en form med löstagbara kanter. Vispa grädden, den skall vara hård. Riv skal av citron och pressa ur saften, blandas med färskost och florsocker till en slät krämig konsistens. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg i en skål som i sin tur flyter i en kastrull med hett vatten. När gelatinet har smält vispas den ner i färskostblandningen.

Joshua Wilbur är språkvetare från uSA, numera bosatt i Tyskland, med ett stort intresse för pitesamiskan. Ett hotat språk som i dagsläget talas av ett trettiotal personer. Han har därför varit i Arjeplog sedan 2008 för att studera och dokumentera språket. En av de stora utmaningarna med just pitesamiskan är att utveckla ett skriftspråk, något som i dagsläget inte finns. Tanken är också att arbetet så småningom ska utmynna i en ordbok. –Det är oerhört viktigt att bevara språket som det är idag och att göra det på ett modernt sätt med modern teknik för framtiden, menar Joshua. Han har därför samlat in texter, gjort ljudupptagningar men även spelat in film. –Genom filmupptagningar bevaras inte bara språket utan också kulturen och traditionen, säger han, som i sitt projekt dokumenterat både den renskötande och den icke renskötande samen. Joshua har också tagit initiativ till ett seminarium som hölls i Arjeplog i mitten av maj, ett seminarium med ett tvärsamiskt perspektiv. En möjlighet att utifrån ortografiska erfarenheter från de andra samiska språken applicera dem på pitesamiskan.

Blanda i lingon- eller hjortronsylten Mycket snabbt blandas den vispade grädden i, innan gelatinet börjar stelna. Häll blandningen över digestivebotten och ställ i kylen minst 3 timmar. Serveras med hjortrongrädde eller färska blåbär.

Arjeplogar’n

Florian Siegl språkforskare från Tartu universitet i Estland

Joshua Wilbur initiativtagare till seminarium i Arjeplog

Deltagarna fick ta del av de mycket kunniga och intressanta föreläsarnas erfarenheter, språkvetare och forskare från Tromsö-Norge, Tyskland och Estland samt även Uppsala, Arvidsjaur och Arjeplog. Seminariet var också ett sätt att inspirera och att skapa ett forum för dialog i det viktiga arbetet att utveckla ett skriftspråk. Dessutom är det stort för Arjeplog och för pitesamiskan att deltagare och samiska språkforskare ansett det viktigt att komma hit. Florian Siegl är en av dem, forskare och språkvetare från Tartu universitet i Estland med de finno-ugriska språken som sitt intresseområde, den språkfamilj som pitesamiskan tillhör. –Ett språk kan somna när det inte används. Varje språk är värdefullt, ett sådant här initiativ kan ge inspiration så att språket väcks igen, säger han. Under de två dagar seminariet pågick synliggjordes många goda exempel på hur man kan jobba med det samiska språket, inte minst utmaningar och möjligheter med den digitala tekniken. Ett bra exempel är den norska internetsidan "Oahpa", utvecklad av Tromsö Universitet, en sida för den som vill öva sin nordsamiska. Kanske det så småningom skulle kunna utvecklas en liknande sida för den som vill träna sin pitesamiska.

21


Eljest design "Du är som eljest" står det på en tavla som Rolf Sundsten, eller Roffe som han allmänt kallas, har fått av sin moster. Ett begrepp som blivit något av en ledstjärna i hans liv. Eljest är också det ord han använder för att beskriva den egna möbelserien som han marknadsför under det samiska namnet SilbaNiehko, som betyder silverdröm. De möbler han tillverkar och säljer är sänggavlar och vardagsrumsbord, men han tillverkar även vinylramar och har också snickrat ett köksbord till sig själv. En möbel som eventuellt kommer att kunna köpas så småningom. Han säger själv att han inte direkt lider av idébrist, det är mer en fråga om hur stort han vill satsa på att utveckla SilbaNiehko. I sitt möbelsnickeri lägger han fokus först och främst på materialets historia då han blandar nytt med gammalt. Grånade plank och timmerlador, snöskärmar och renhagar monteras ner och används i möblerna. En form av återvinning som förmedlar en stark känsla och gör möblerna till historiska kulturbärare. Att Roffe har ett stort intresse för form, inredning och återvunnet material, märks inte minst när man kliver innanför dörren i hans hem uppe i Jutis. Precis som med Roffes möbler är huset, vilket ursprungligen är hans farmors barndomshem, renoverat med känsla och personlig stil. En renovering som påverkar och berör, oavsett vad man tycker om den.

22

Arjeplogar’n


Flytta med Länsförsäkringar ARVIDSJAUR

KRONGATAN 22

Arjeplog -Björkgatan 11 Enplansvilla i lugnt och barnvänligt område med närhet till dagis. Nyrenoverat kök med ekfärgade luckor och vitvaror i rostfritt. Mysig och värmande braskamin i det rymliga vardagsrummet.

Mysigt, med rejält garage, BOAREA äldre rum. 116 m , 4 hus TOMTAREA 942 m friköpt. perfekt för den bilintresserade. PRIS 580 000 kr eller enligt ök. är Energideklarerad. StorVillan och fin tomt i lugnt och barnvänligt Visning 12/8 kl.18.00-18.30. Anmälan krävs område. Stor matplats för dig som värdesätter trevliga middagsstunder med familj och vänner. Renoverat badrum. 2

2

ODLINGSGATAN 35

Enplansvilla med mycket trevlig planlösning. Stort kök, stor och rymlig hall och fin hörntomt i söderläge. Lugnt och barnvänligt område med skoterläge BOAREA 114 m2, 4 rum. TOMTAREA 881 m2 friköpt. PRIS 550 000 kr eller enligt ök Visning 12/8 kl.18.00-18.30. Anmälan krävs

Letar ni hus? Alla hus läggs ut på www.hemnet.se med fler bilder och all information ni behöver.

G:A LANDSVÄGEN 31

Charmigt hus med stor tomt och utsikt över Nyborgstjärn. Delvis renoverat och uppfräschat. Fjärrvärme samt vedkamin i vardagsrummet. BOAREA 124 m2, 5 rum. TOMTAREA 1 097 m2 friköpt. PRIS 590 000 kr eller enligt ök. Visning 12/8 kl. 18:45-19:15. Anmälan krävs.

Boarea 125 m², 3 rum. Tomtarea 1 163 m² friköpt. Pris 890 000 kr eller enligt ök. Boka tid för visning. 0960-553 00 Ansvarig mäklare Malin Stenlund 070-5926937

VILLAVÄGEN 71, ARVIDSJAUR

Här har ni ett trevligt hus, färdigt för inflyttning. Öppen och trevlig planlösning med rejäla utrymmen. Vattenburen värme (pellets), renoverat kök, fräscha badrum, nytapetserat. Uthyrningsdel med egen ingång och med badrum och trinettkök ger dessutom möjlighet till bra boendeekonomi. BOAREA 112 m2, 5 rum. TOMTAREA 1 147 m2 friköpt. PRIS 795 000 kr eller enligt ök. Visning 12/8 kl. 18:45-19:15. Anmälan krävs.

TINGSSTIGEN 3

STORGATAN 55B

Rymlig trerummare med fin utsikt över Nyborgstjärn och Prästberget. Lägenheten ligger på bottenvåningen och det finns hiss i huset. Garageplatserna hyrs separat och kostar 309:- per månad. Både kök och badrum känns ljust och fräscht. BOAREA 77 m2, 3 rum. MÅNADSAVGIFT 4 906 kr. PRIS 110 000 kr eller enligt ök. Visning 12/8 kl. 19:30-20:00. Anmälan krävs.

ARJEPLOG -Plåtslagaregatan 20

En-plansvilla med vattenburen värme på trevligt tomt och med bra läge. Huset har trevlig planlösning med öppenspis i vardagsrummet. Fin, timrad friggeboda finns på fastigheten. BERGSVIKEN, VAKSLIDEN

Mycket trevligt hus, modernt, fräscht och med bra och välkomnande planlösning. Bra ljusinsläpp och en fin utsikt mot Prästberget. Under 2009 är hela huset tapetserat. Spis, diskmaskin och tvättmaskin är nya. Även pelletsbrännare installerades under 2009. Kanonfin tomt i söderläge. BOAREA 124 m2, 4 rum. TOMTAREA 1 000 m2 friköpt. PRIS 695 000 kr eller enligt ök. Visning 12/8 kl. 19:30-20:00. Anmälan krävs.

Mellanström -Kaskervägen 4

Mysig villa med mycket bra läge. Huset ligger mitt i byn, men ändå enskilt och du har tomten ner till sjön. Bergvärme och jakträtt i Mellanströms VVO

ANBUD SKOGSFASTIGHET

140Försäljningen m², 4 rum. Anbud infordras på skogsfastighet medBoarea både jakt och fiskerätt. innefattar både Lövberg 1:1 och Ormvik 2:1. På fastigheten Lövberg 1:1 finns en avstyckningsbar tomt med boningshus och ladugårdsbyggnad. Båda byggnaderna är i mycket enkelt skick och i behov av genomgående Boarea 98 m², 4 rum. Areal: Skog 3ner ha, bete 2strand. ha och övrigt 1 ha. renovering. El finns indraget till boningshuset och tomten går ända till Storavans Lövberg 1:1: 40 ha skogsmark, 4 ha impediment BOAREA 66 m , 3 rum. Tomtarea 999 m² friköpt. Pris 950 000 kr eller enligt ök. TOMTAREA 1 999 m friköpt. Ormvik 2:1: 44 ha skogsmark, 8 ha impediment Pris 450 000 krök.eller enligt ök. Boka tid för visning. 0960-553 00 PRIS 275 000 kr eller enligt Totalt virkesförråd 6240 m sk Visning 15/8 kl. 16.00. Anmälan krävs. eller var och en för sig. Anbud kan även avse skogen för sig och den avstyckningsbara tomten för sig. Boka tid för visning 0960-553 00 Anbud kan avse båda fastigheterna tillsammans Ansvarig mäklare Malin Stenlund 070-5926937 Köpare och säljare delar i så fall på avstyckningskostnaden. Ange noggrant i anbudet vad budet avser. Ansvarig mäklare Malin StenlundAnbud 070-5926937 skall vara Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tillhanda senast 2010-09-15. Fritidshus vid sjö ca 2 mil från Arvidsjaur och ca 1 mil från skidbacken Vittjåkk. Här har du tillgång till både fiske, skoterkörning, bärplockning och vila. Stugan är byggd i vinkel och har två braskaminer. 2

2

3

lansforsakringar.se/fastighet Länsforsakringar Fastighetsförmedling 3 XXX-XX XX XX | Mäklarvägen Storgatan 23, 933 32 Arvidsjaur Tel: 0960- 553 00, Fax: 0960- 553 20 www.lansforsakringar.se/fastighet mail:arvidsjaurmaklare@lfn.nu Öppet: Måndag-fredag 08.00-.16.30

Arjeplogar’n

Länsdeklarerad betyder att bostaden är besiktigad innan försäljning. Det innebär en trygghet för både säljare och köpare

23


Tor Westerlund trivs med sitt jobb Tor är nog mest känd i Arjeplog för två saker, Westerlunds Bygg och att ha fotats i bara mässsingen för den numera världskända Jutis kalendern. när Tor tillfrågades om han kunde tänka sig att ställa upp på en intervju för baksidan Arjeplogar'n så svarade han: –Har jag varit naken på en framsida så visst kan jag vara påklädd på en baksida. MÅNgA HAR FuNDERAT hur det kunde gå som det gick med Westerlunds Bygg, det gick ju så bra. –Det var ju just det. En av orsakerna till konkursen var företagets alldeles för snabba expandering. När det går för snabbt är det lätt att bli fartblind, menar Tor. Företaget växte för fort och organisationen runt om hängde inte alls med, logistik, pappersarbetet, arbetsledningen. Onödiga kostnader kom till, i längden höll det inte. kONkuRSBOET kÖPTES uPP och heter idag A Trä Bygg. Tor säger att han trivs som anställd, det är lugnare och han får göra det han vill och tycker om, att bygga och att räkna på jobb. Han vill hellre vara ute på byggena än att sitta på kontoret. Tor som har jobbat med lite allt möjligt genom åren berättar att hans första riktiga jobb var just på A Trä, cirkeln är nu sluten. –Däremot tänker jag som en egen företagare fortfarande och visst händer det att jag tar papper med hem ibland, fast jag egentligen inte behöver. Jag har väldigt lätt att bli engagerad i jobbet. HAN TRIVS I ByggBRANSCHEN och tycker att det är ett drömjobb. Att få bygga och konstruera, känna att man gör ett bra arbete. Någon formell snickarutbildning har han inte utan har lärt sig hantverket praktiskt. TOR ÄR INTE BARA DukTIg SNICkARE, han gillar hantverk och finsnickeri också. Knivslöjd är nämligen ett annat av hans stora intressen. Efter att ha funderat på det länge och väl utan att det blivit av, anmälde han sig till slut till en knivkurs. – De där tisdagarna med Odde blev mitt andningshål i vardagen, särkilt när jag drev eget, något att se fram emot. Putsa knivar tillsammans och kappljuga, det var en lisa för själen.

Äntligen är vår hemsida igång! www.arjeplogarn.se Väl värd ett besök! 24

Tor Westerlund har två barn, Richard och Marielle och är också stolt farfar till två barnbarn.

INTRESSET FÖR kNIVSlÖJD har hållit i sig, även efter kursens slut. Tor skrattar och säger att han mest tappar bort sina knivar men att han gjort en och annan och gett bort i present. TOR ÄR FÖDD och uppväxt i Arjeplog. Som tolvåring flyttade han med familjen till Stockholm där Tors pappa, som hade en egen grävmaskinsfirma, fått jobb. Ett år efter flytten omkom pappan i en bilolycka. Vilket naturligtvis var ett hårt slag för familjen. När Tor skulle börja på gymnasiet ville han "hemåt" igen, sökte fordonstekniskutbildning och flyttade till sin storebror Tommy i Piteå. Idag är han och hans fru Ann-louise jutisbor, nästan av en slump. –Vi åkte upp till stugan i Jutis över en jul. Ett och ett halvt år senare var vi fortfarande kvar, så då sålde vi huset på "plassn" och blev permanenta jutisbor, det var ju detsamma. Egentligen tycker han inte att han behöver åka någonstans, det han tycker om och behöver finns alldeles runt husknuten. Men lite av en drömresa vore att få åka till Kanada och jag björn och älg. –Det vore något att kappljuga om på knivkurs.

Sommar Arjeplogar’n

23 juni

Välkommen med din annons! Arjeplogar’n

Arjeplogarn 5-11  

A local news magazine

Arjeplogarn 5-11  

A local news magazine

Advertisement