Kokkokamari 2/2018

Page 1

2 201 8

K u ka o n P o s i t i i vi s i n ko k ko l a l a i n e n ? Vi e ra s kyn ä s s ä I ren e La m berg

Ka m a ri l a i si a E u r o o p p a ko ko u ks e s s a R i i ka s s a


Tiedottajan terveiset Istuskelen mökillä laiturilla. Aurinko paistaa ja kuikan huuto kaikuu järveltä. Loman ensimmäinen viikko takana ja elämä on mallillaan. No okei, paarmat kiusaavat ja mökkinaapurin koira räksyttää. Pihvikin pääsi vähän kuivahtamaan grillissä. Ajatukseni harhailevat Positiivisin kokkolalainen - projetktiin. Mitä oikeastaan on positiivisuus? Olenko itse positiivinen? Mitkä seikat tekevät yrityksestä positiivisen? Oikeita vastauksia en keksinyt, mutta mukava näitä oli pohdiskella laineiden liplatusta kuunnellessa. Erityisesti jäin miettimään yrityksen ja työyhteisön positiivisuutta. Itse olen oman työni ohella vastuussa työpaikallani työhyvinvointitoiminnan järjestämisestä sekä työsuojeluasioista, joten aihe kiinnostaa. Yrityksen me-hengen ja postiviisuuden luovat tietysti työntekijät ja sitä on vaikea käskystä luoda. Vai onko? Jos vain päätän joka päivä olla hieman positiivisempi, jättää jonkin ikävän kommentin sanomatta tai kääntää negatiivisen ajatuksen päässäni positiiviseksi, niin ehkä koko ajattelutapani hiljalleen kääntyy positiivisemmaksi. Jos jokainen tekee saman, kohta koko työyhteisö on hieman positiivisempi. Väittäisin, että nuorkauppakamarilaiset ovat keskivertoa positiivisempaa porukkaa, joten ollaan me esimerkkinä ja luodaan sitä positiivista henkeä ympärillemme työyhteisöissäkin. Asioita hetken tuumattuani, naapurin koirakaan ei enää häiritse. Pentukoira innoissaan haukkuu lentämään opettelevia pääskysiä tai karkuun pinkovaa sisiliskoa. Miksipä minä mieltäni pahoittaisin siitä, että toinen innoissaan havannoi ympäristöään ja oppii uutta! Rentouttavaa kesää Kokkokamarin tuhdin lukupaketin kera ja positiivisia ajatuksia!

Tanja Saukko LI O 2 0 1 8

2

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Sisällys Tiedottajan tervehdys Puheenjohtajan palsta Aluejohtajan terveiset Eurooppakokous Riikassa Vieraskynä Irene Lamberg Johtajaksi kasvanut PressAkatemia Positiivisin kokkolalainen StrategiaPiknik 1 8

2 4 6 8-9 10 - 11 12 14 - 16 18 19

8

5


Puheenjohtajan palsta

Suunta ja päämäärä Nuorkauppakamaritoiminnassa matka on vähintäänkin yhtä tärkeä, kuin päämäärä. Tämä pätee niin projektitoimintaan kuin myös henkilökohtaiseen harrastamiseen, oli oma harrastuksen pääpaino sitten kouluttautumisessa, toisten kouluttamisessa, verkostoitumisessa, kansainvälisyydessä tai johtajuuden kehittämisessä. Tavoitteena on tehdä onnistunut projekti, koulutus tai puheenjohtajavuosi, mutta myös matkalla tavoitteeseen on merkitystä. Usein nimenomaan työn touhussa koetaan ne suurimmat opit vastoinkäymisiä kohdatessa ja ratkaisuja ideoidessa. Suunta on myös tärkeä. Nuorkauppakamaritoimintaa tehdään paikalliskamaritasolla. Toki alueella ja kansallisella tasolla otetaan ja annetaan suuntaa, mutta käytännössä paljon mitään ei tapahdu, ellemme paikalliskamareissa kääri hihojamme ja ala hommiin. Kokkolan Nuorkauppakamarissa alkaa strategiaprojekti, jonka päämääränä on laatia kamarillemme strategia. Strategia auttaa toiminnan suuntaamisessa ja tuo myös jatkuvuutta, kun vanhoja jäseniä eläköityy ja uusia tulee mukaan. Strategian laatiminen on myös mielenkiintoinen prosessi itsessään. Nuorkauppakamaristrategia laaditaan aivan kuten mikä tahansa organisaation strategia, ja prosessissa saadaan oppia myös strategiasta ylipäätään. Mukaan toivotaan kaikkia kamarilaisia, ihan kamariuran alkutaipaleelta koejäsenestä senaattoreihin ja kunniajäseniin – kaikkien näkemykset ovat arvokkaita ja tarpeellisia. Meillä on kamarina myös jo nyt vähintäänkin yksi erityisen tärkeä päämäärä, joka on mahtavan kansallisen vuosikokouksen, #NoFilter201 9, järjestäminen. Lyhyen tähtäimen suunta ja päämäärä on siis kamarina otettu, kun järjestelyihin on lähdetty. Tähän projektiin pätee myös yhtä lailla se, että nautimme ja opimme matkasta, ja kaikkien panosta toivotaan ja tarvitaan. Tavataan kesän jälkeen strategian ja #NoFilterin merkeissä!

Satu Tausta PRES 201 8

4

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Positiivisimman kokkolalaisen etsintä on käynnissä osoitteessa www.jcikokkola.org/positiivisin-kokkolalainen Äänestyksen voittaja julkistetaan iltatorilla elokuussa!

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

5


Aluejohtajan terveiset Aurinkoista kesää Kokkolan kamarilaiset!

Tiesittekö, että kamaritoiminta voi olla sekä ihanan kamala että kamalan ihana harrastus? Välillä matka on tuskaista ja mietitään, että minkä ihmeen takia sitä roikuttiinkaan mukana. Sitten toisena hetkenä voikin kokea elämyksiä ja tavata upeita ihmisiä. Bonuksena voi jopa huomata kasvaneensa, jopa vähän salaa, ihmisenä. Kamarilaisten tulisi olla aktiivisia ihmisiä, jotka vaikuttavat omasta itsestään lähtien positiivisesti ympäröivään yhteiskuntaan. Niinpä mielestäni olemme itsellemme velkaa kamarilaisina sen, että löydämme aktiivisesti oman onnemme harrastuksen sisältä. Palkitseva lopputulos ei aina ole matkalla mukava mutta matka on jälkeenpäin ehdottomasti kulkemisen arvoinen. Sanokaa siis kyllä aina, kun mahdollista ja voitte yllättyä seurauksista. Kaiken ei kuitenkaan tarvitse aina olla vakavaa tai kehittävää vaan voi olla myös pelkästään hauskaa – vaihtelua. Mikäli kaikki ei sitten sujuisikaan aina kuten ajattelee niin yleensä jonkun oven sulkeutuessa joku toinen aukeaa. Ihanaa kamarielämää ja tsemppiä kokousjärjestelyihin!

Marika Peltoniemi

SUOMEN NUORKAUPPAKAMAREIDEN ALUE C:N ALUEJOHTAJA 201 8

Kuvassa Satu Tausta, Marika Peltoniemi sekä Eeva Välikangas Pres-Akatemiassa 1 8.-20.5.201 8 Nastolassa.

6

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Kuvia ja tunnelmia kamarin tapatumista Nuorkauppakamarin toimintaa esiteltiin Yhdistysten torilla 1 3.6.201 8. Samalla polkaistiin käyntiin Positiivisimman kokkolalaisen etsintä! Kuvassa Antti Neuvonen, Alexandra Haapala ja Satu Tausta.

Latvia-maailtaa vietettiin 5.5.201 8 Yhteisöklubi Sillassa. Ohjelmassa oli mm. tietovisailua, senaattori Kenneth Bergrothin muistoja kokousreissuilta sekä Ilona Parviaisen huikea heittäytyminen pecha kutcha puheeseen!

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

7


JCI European Conference 2018 Riikassa Nuorkauppakamari on harrastus, joka tarjoaa hienoja mahdollisuuksia myös kansainvälistymiseen ja matkustamiseen hyvässä seurassa. Tämän saimme todeta myös juhannusviikolla, kun osallistuimme Nuorkauppakamareiden Eurooppakokoukseen Latvian pääkaupungissa Riikassa. Kokkolan kamarista reissuun osallistui jäsenemme Ilona Parviainen sekä allekirjoittanut. Kokousviikko piti sisällään monenlaista ohjelmaa, tapahtumaa ja koulutusta. Keynoteluentojen ja ohjelman lisäksi rekisteröityneillä oli mahdollisuus osallistua Business Forumiin, jossa saimme seurata luentojen lisäksi mielenkiintoisia paneelikeskusteluita ajankohtaisista työelämään liittyvistä aiheista. Ilona kouluttautui viikon aikana JCI Facilitator -koulutuksessa, ja itse sain osallistua muun muassa JCI Strategic Planning workshoppiin. Workshopissa pureuduttiin nuorkauppakamaritoiminnan strategisiin painopistealueisiin ryhmätyöskentelyn kautta. Työskentely oli varsin antoisaa ja mielenkiintoista, ja antoi hyviä eväitä myös käynnissä olevaan Kokkolan kamarin omaan strategiatyöhön. Seurasimme aktiivisesti myös debatti- ja puhekilpailuiden finaaleja, joiden taso oli ilo huomata varsin kovaksi. Kokousviikon illat vietettiin jiicee-hengessä mukavan verkostoitumisen ja yhdessäolon merkeissä. Tiistaina nautimme isäntämaan järjestämästä tervetuliaisohjelmasta Radisson Blu -kokoushotellilla. Saimme myös viettää saksalaisten, itävaltalaisten ja sveitsiläisten toteuttaman illanvieton rantamaisemissa, ja kokea ranskalaisten vieraanvaraisuutta Riikan Casinolla järjestetyssä Ranska-illassa. Kokousviikko huipentui gaalaan, jossa palkittiin ansioituneita tekijöitä ja vietettiin aikaa uusien ja vanhojen jiicee-ystävien seurassa. Suomen Nuorkauppakamaritkin saivat gaalaillassa osansa palkintosateesta. Finland Youth Forum palkittiin kategoriassa Best National Flagship Program, ja Tampereen Nuorkauppakamarin Lauri Oksanen palkittiin parhaana puheenjohtajana. Onnittelut kaikille palkituille! Ensi vuonna järjestettäviin kansainvälisiin kokouksiin kuuluvat esimerkiksi Tallinnassa järjestettävä maailmankokous sekä Ranskan Lyonissa toteutettava Eurooppakokous. Toivottavasti sinäkin innostut lähtemään mukaan kansainvälisiin kokouksiin! Tällaiset kokousviikot ovat antoisia paitsi itsensä kehittämisen ja kouluttautumisen näkökulmasta, myös ainutlaatuisia tapahtumia tavata uskomattoman hienoja ja mukavia ihmisiä. Kiitos omasta puolestani kaikille teille, jotka teitte kokousviikosta ja matkasta ainutlaatuisen ja ikimuistoisen. Tämän järjestön kultajyvä muodostuu todellakin mitä ainutlaatuisemmista ihmisistä.

Eeva Välinkangas DP 201 8

8

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Gaalailtana saimme nähdä ja kokea myös juhannuksen tunnelmia .

Business Forumin luennoilla käsiteltiin muun muassa hyvää johtajuutta ja työelämän tulevaisuutta. JCI Strategic Planning workshopissa puolestaan keskusteltiin JCI:n strategisista painopistealueista. (kuva vasemmalla) JCI Finland osallistui Riikan Eurooppakokoukseen runsaslukuisena.

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

9


Vieraskynässä Irene Lamberg

Sinä päätät LUOTKO OMAN TULEVAISUUTESI VAI ANTAUDUTKO VIRRAN VIETÄVÄKSI. SINÄ PÄÄTÄT. Kerron teille valinnoista ja niiden vaikutuksista tulevaisuuteen. Se miten ajattelemme vaikuttaa tulevaisuuteemme enemmän kuin uskomme. Ihan ensimmäiseksi pyydän sinua pysähtymään hetkeksi ja miettimään seuraavaa kysymystä.

Eteen- vai taaksepäin Haluatko olla henkilö, joka luo haluamansa tilanteen vai henkilö, joka toimii parhaaksi näkemällään tavalla, omaa etuaan ajatellen, vallitsevan tilanteen mukaisesti? Tiedän. Haluat olla henkilö, joka luo haluamansa tilanteen. Arvasin oikein? Jokainen meistä haluaisi luoda haluamansa tilanteen, mutta se vaatii eteenpäin vievää ajattelua eikä nykyajalle tyypillistä taaksepäin ajattelua. Ei mitään ylitsepääsemätöntä, mutta voi vaatia hieman kalibrointia. Kalibrointi taktisesta ajattelusta strategiseen on yksinkertaisempaa, kuin mitä oletetaan – täytyy vain ymmärtää pieni ero. Miten asioita katsoo. Otetaan esimerkki. Lapsi kysyy vanhemmaltaan, miksi tammenterho on maassa. Taktisesti ajatteleva vastaa, koska se on pudonnut siihen. Strategisesti ajatteleva taas vastaa, jotta siitä kasvaisi tammi. Alkaako raksuttaa?

Strategisen ajattelun avulla luodaan menestystä Halutut tilanteet luodaan strategisen ajattelun avulla, ei taktisen. Strateginen ajattelu on eteenpäin ajattelua ja tarkoittaa yksinkertaisimmillaan maalin asettamista, unelmointia, kyseenalaistamista ja arjen valintoja sekä tekoja halutun päämäärän saavuttamiseksi. Strategista ajattelua tarvitaan tulevaisuuden työelämässä, koska jokaisen pitäisi ymmärtää ja tietää, miten edistää yhteistä strategiaa omalla työllään. ”Strategia siirtyy teoiksi osana arjen päätöksiä ja olennaisia valintoja , joilla voidaan varmistaa menestyminen.”

10

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Strategiatyö on tulevaisuuden johtamista Valintojen lisäksi strategiatyössä tulee ottaa tarkasteluun myös johtaminen. Miten menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta johdetaan, jotta valinnat johdattavat parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Jos et ole valmis luopumaan mistään vanhasta, josta on muodostunut nykyisyys, et voi johtaa tulevaisuutta, jossa tarvitaan uudistumista, osallistamista ja ketteriä kokeiluja. Strategiatyön avulla analysoidaan, tehdään valintoja ja toteutetaan unelmia – visualisoidaan tulevaisuutta ja luodaan konkreettisia, selkeitä askelmerkkejä siitä miksi, mitä ja miten arjessa toimitaan. ”Tulevaisuuden strategia ja menestymisen edellytykset syntyvät osallistamalla , kokeilemalla ja ketterästi .” On hyvä ymmärtää, että strategia ei ole eikä saa olla suunnitelma pöytälaatikossa. Se on unelmointia, sanoja ja tekoja. Strategia on parhaimmillaan ja oikein hyödynnettynä työkalu, joka mahdollistaa systemaattisen, tehokkaan ja konkreettisen tavan saavuttaa asetettu päämäärä.

Irene Lamberg PS. Strategiatyö antaa mahdollisuuden tarkastella nykytoimintaa avoimin mielin ja jopa kriittisesti – mitä olemme nyt, haluammeko olla sitä ja mihin haluamme mennä?

Irenen vinkit menestyksekkääseen strategiatyöhön 1 . Osallistamalla menestyvä strategia – sitoutuminen ja omistajuus siihen, mitä olemme tekemässä, miten ja miksi. 2. Arjen päätöksiä ja olennaisia valintoja – strategian pitää toteutua arjen työssä, joka päivä. 3. Strategiatyö on ensimmäinen askel strategian toteuttamisessa – elä siellä, mihin olet menossa. Irene Lamberg on Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtaja vuodelta 201 4 ja senaattori #72675. Irene johti SNKK:n strategiatyötä 201 5-201 6 ja laati siitä myös insinöörityönsä otsikolla ”Osallistamalla menestyvä strategia - muuttuva työelämä ja verkostomainen toiminta”. Irenen johtama ”Strategia 2020” palkittiin Euroopan parhaana kasvu- ja kehitysohjelmana nuorkauppakamareiden Eurooppakokouksessa 201 7. KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

11


Johtajaksi kasvanut Pekka Nokso-Koivisto senaattori #44368 Tapaan Pekka Nokso-Koiviston työpäiväni päätteeksi Kahvila Kulmassa. Työviikko painaa ja oloni on hieman väsynyt. Väsymys häviää saman tien, kun istumme kahvikupin äärelle. Pekan innostus ja positiivisuus tarttuu. Ajattelen, että tältä ihmiseltä minulla on opittavaa! Pekka Nokso-Koiviston ensimmäinen nuorkauppakamaritapahtuma oli Berliinin maailmankokous vuonna 1 981 . Siitä alkoi huikea JCI- ja työura: kasvu johtajaksi, verkostoitumisen mestariksi ja maailmankansalaiseksi. Nuorkauppakamariuran Pekka aloitti Suupohjan NKK:ssa, josta siirtyi Kokkolan kamariin 1 984. Senaattorin arvon hän sai 1 989. Työuralla Pekka on toiminut mm. Suomen Yhdyspankissa pankinjohtajana sekä useissa opetus- ja johtotehtävissä. Viimeisimpänä Centria AMK:ssa yliopettajana ja koulutusohjelmajohtajana. Nykyään arki täyttyy eläkeläisen kiireistä mm. Kokkolan Satama Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Nuorkauppakamaritoiminnasta Pekka nostaa esille kolme tärkeintä asiaa: projektijohtaminen, verkostoituminen ja kansainvälisyys. ”Projektijohtamisen opettelu, learning by doing oli ensisijaisen tärkeää työuran alussa. Kamarin kautta opittiin asioita, joita ei voinut työympäristössä harjoitella”. Toinen tärkeä taito on verkostoituminen. Pekka todella tietää mistä puhuu ja on aidosti innostunut. Hän on tehnyt väitöskirjansa verkostoitumisesta v.201 0. ”Verkostoitumisessa on voimaa! Tuskin olisin ilman nuorkauppakamaria oppinut sen merkitystä ja osannut hyödyntää sitä työssäni. Nautin, kun verkostojen ansiosta minun on helppo ottaa kontaktia ihmisiin. Kaikkea osaamista ei ole itsellä,ja tarvitaankin tieto siitä, keneltä saan apua”, kertoo Pekka. Yleisesti ajatellaan, että yritykset verkostoituvat, mutta todellisuudessa yrityksessä olevat ihmiset verkostoituvat. Kun on aktiivinen, mahdollisuuksia työelämässä tulee. Pekka kertoo kasvaneensa kansainvälisyyteen nuorkauppakamarin kautta. Kansainväliset kontaktit ovat aktiivisesti käytössä vieläkin. ”Kansainvälistymisestä on ollut suunnaton hyöty minulle yksilönä. Myös perheeni, ystäväni ja työkaverini ovat saaneet oman osansa”. JCI on kulkenut Pekan vierellä koko elämän ja työuran. Aika senaatissa ja senaatin puheenjohtajana on ollut myös antoisaa hieman toisella tavalla, mutta oma mahtava kasvuprosessi sekin. Vierivä kivi ei sammaloidu. Entäpä minkä neuvon antaisit johtajuustaitojen kehittämiseksi? ”Heittäydy haasteisiin, hae erilaisuutta mitä ei muuten työelämässä tule vastaan!” Mahtava neuvo, kiitos Pekka! Teksti Ta n j a Sa u kko, ku va Pekka N okso-Koi vi ston koti a l bu mi . J u ttu on a l u n peri n ki rj oi tettu M eri i ti n j u ttu sa rj a a n "J oh ta j a ksi ka sva n u t".

12

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Kuvia ja tunnelmia kamarista

Kamarilaiset Latvia-maaillan jatkoilla.

Kamarin tulevia projekteja pohdittiin palaverissa 10.5. Porukka oli niin innostunut ideoimaan, että kukaan ei hoksannut napsia kuvallisia todisteita tapaamisesta!

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

13


Pressa ja tuleva pressa Presakatemiassa Pajulahdella Pressana Pres-akatemiassa Olen ollut puheenjohtajana aiemmin, mutta silloin en päässyt osallistumaan Presakatemiaan. Lähdin siis matkaan hyvin odottavaisella mielellä, jopa aika suurin odotuksin, enkä kyllä päässyt pettymään. Viikonloppu alkoi ajomatkalla Lahden lähistölle Pajulahden liikuntakeskukseen mukavasti rupatellen Eevan kanssa. Perjantaina ohjelmassa oli muun muassa oman johtajuuden pohtimista kollegoiden kanssa sparraten ja hauska kilpailu, jossa selvitettiin erilaisia tehtäviä ryhmissä. Alue B:n Tuottava Idea –palkinnon voittaja julkistettiin myös samassa tilaisuudessa, ja oli erittäin mielenkiintoista kuulla voittajan Nocart Oy:n alkutaipaleesta ja kestävän kehityksen mukaisen liikeidean, Solar Containerin synnystä ja mahdollisuuksista. Tuottava Idea –kilpailun ajatus valkeni itsellenikin nyt hyvin kontreettisesti, kun yrityksen myyntijohtaja kertoi, kuinka hyvään tilanteeseen kilpailusta saatu julkisuus ja meriitit yhtiön kannalta tulevat. Lauantai-aamupäivän puheenjohtajat viettivät läpikäyden 360-monitahoarviointeja. Kamareiden hallitukset, puheenjohtajakollegat sekä aluejohtaja saivat etukäteen arvioida puheenjohtajien suoriutumista sekä numeroasteikoilla että sanallisilla arvioilla. Nämä arviot käsiteltiin ohjatusti ja yhdessä sparraten, mikä oli erinomainen tapa löytää palautteista sekä positiiviset että kehittämistä vaativat seikat. 360-monitahoarviointi on hyvä väline sekä kamarin johtamisen että henkilökohtaisen kehityksen apuna, ja on kovin kiitelty osa Suomen Nuorkauppakamareiden johtajuuspolkua. Lauantai-iltapäivänä muun muassa kuultiin ja saatiin kommentoida Suomen Nuorkauppakamareiden vuosisuunnitelmaa 201 9. Vieraspuhujana toimi Iida Mäkikallio Filosofian Akatemiasta, joka valmensi innostavalla tavalla tunneälyn merkityksestä tulevaisuuden työssä – aihe, joka koskettaa meistä ihan jokaista. Alkuiltaa vietettiin Johtajuustulilla, jossa puheenjohtajat sparrasivat kollegoiden ja keskusliiton tuella haastavia johtamistilanteita nuotiolla. Keskustelua ja mielenkiintoisia näkökulmia riitti. Ilta huipentui hauskoihin juhliin, kuten usein nuorkauppakamarissa onkin tapana. Sunnuntaina jatkettiin vielä koulutusta, ja kuultiin mm. Pro Pöhinä –hengessä onnistuneista nuorkauppakamariprojekteista sekä kuultiin Keskusliiton mietteitä kriisiviestinnästä. Alue C:n puheenjohtajat kokoontuivat myös puheenjohtajakokoukseen. Kaiken kaikkiaan viikonloppu oli taas erinomainen esimerkki nuorkauppakamaritoiminnan tarjoamista mahdollisuuksista. Koen saaneeni virikkeitä niin harrastustoimintaan kuin työhönikin. Viikonloppu on yksi mahtava lisä nuorkauppakamarin puheenjohtajuuteen.

Satu Tausta PRES 201 8

14

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


n t) j a e d i s e r P , R E S n t). Ai em m i n P ( e l l i v u ppu i stDepu ty Presi d e u tta S u om en ä o l n o k i i v m i a onn j oh ta j i l l e (DP, h een j oh ta j a t, moh j el m a n m yötse e t a k a s e Pr e pu h eeet a i n oa sta a n pu3 LE D- j oh ta j u ui iskon l oppu u n , j a l l i v u t s i va l m n a ova t ol l e en pa l ki tu n l l i stu n eet v ku u n . m u ka u ppa ka m a rei ds DP:t ova t osa een j oh ta j a pol ta a n n i N u orkaset vu od et m yöa l l i n en l i sä pu h m i o t n ka m a rii a su u n ta vi i voj a a vi i m ei on ol l u t oi v p p u a k r i i n n u otra teg i a a , tu l evol i va t m yös t t u t s u t u a i ka n a ltl a kä yd en l ä pij as. I sossa osa ssati eten ki n n u p o l n Vi i ko m m ä l l ä ta so ei ta proj ekte tu sosi ot sekä syvä l l i seekä j o toteu tu nn l i i ttyvä t kou l um i n en . s ee verkostoi tu j o h ta j u u t

Puheenjohtajat iltanuotiolla sparraamassa johtajuutta kamarissa.

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

15


Johtajuutta kehittämässä PRES-Akatemiassa Kamaritoiminnassa tulee usein tunne, että saa lyhyessä ajassa saa omaan sisimpäänsä paljon enemmän kuin olisi koskaan voinut toivoakaan. Ja ennen kaikkea, saa jotain sellaista jota ei olisi koskaan edes osannut pyytää. Sellainen tunne tuli itselleni PRES-Akatemiassa, jonne osallistuin puheenjohtajamme Satu Taustan kanssa. Akatemia järjestettiin kauniissa Liikuntakeskus Pajulahden maisemissa Lahdessa 1 8.-20.5.201 8. Akatemiaviikonloppu alkoi ideakarttatyöskentelyllä omasta johtajuudesta ja omista vahvuuksista sekä kehityskohteista sekä pienryhmätyöskentelyllä. Viikonlopun koulutuksissa perehdyimme hyvän johtajuuden lisäksi myös esimerkiksi Suomen Nuorkauppakamareiden strategiaan, jäsenhankintaan, projektitoimintaan sekä tunneälyn merkitykseen johtajuudessa. Kohtaamiset ja antoisat keskustelut muodostivat tärkeän osan valmistautuvien puheenjohtajien viikonlopun annista. Pienten kamareiden hyviä käytänteitä jaettiin avoimesti, ja yhdessä keskusteltiin myös kansallisista projekteista ja kamaritoiminnan kehittämisestä. Oli hienoa kuulla ja nähdä DP-kollegoidemme hyviä ajatuksia ja raikkaita toimintatapoja. Niistä hetkistä löytyi paljon ajatuksia paitsi kamarityöskentelyyn ja sen kehittämiseen, myös oman itsensä kehittämiseen ja entistä parempaan työskentelyyn jäsenistömme ja paikallisen kamaritoimintamme hyväksi. Viikonlopun aikana sain todeta, että kansainvälisestikin palkittu 3LED Leadership -koulutusohjelma on tunnustuksensa ansainnut. Niin paljon me valmistautuvat puheenjohtajat saimme koulutuksesta johtajuusoppia, strategista osaamista, viestintäosaamista ja suoraan työelämässä ja kamariharrastuksessa hyödynnettäviä tietoja ja taitoja. Akatemian toteuttanut JCI Lahti oli toteuttanut viikonloppuun monenlaisia hienoja hetkiä ja kokemuksia. Aamun kehonhuoltoa, minigolfia, pakettiautosaunaa, 5:55 frisbeegolfia sekä saksofonisooloilla maustettua tanssi-iltaa, joka kaikunee vielä pitkään Liikuntakeskus Pajulahden salissa. Viikonlopun parhaisiin hetkiin kuului myös rannalla nuotion ääressä järjestetyt JohtajaTulet, joissa pohdittiin yhdessä puheenjohtajaviran mahdollisia haasteita sekä keskusteltiin haastavista johtamiscaseista. Nämä avoimet ja antoisat lisäsivät entisestään ymmärrystäni siitä, kuinka valtava määrä monipuolista osaamista ja sosiaalista älykkyyttä verkostostamme löytyy. Akatemiaviikonlopun aikana oli ilo tutustua DP-kollegoihin ympäri Suomen, sekä kokea monia mukavia hetkiä meidän tuttujen C-alueen valmistautuvien puheenjohtajien kanssa. Ikimuistoisesta viikonlopusta erityiskiitokset kuuluvat mökkikämppiksilleni Susanna Hämäläiselle (JCI Jyväskylä) sekä Jaana Koivuniemelle (JCI Akaa), jotka älyllään ja osaamisellaan häikäisivät minut moneen kertaan viikonlopun aikana. Olen sanonut tämän kamarilaisillemme monta kertaa kamaritoiminnan aikana, mutta sanon sen taas. Nöyräksi vetää. Olen kiitollinen siitä, että sain valmistautuvan puheenjohtajan roolissa edustaa kamariamme PRES-Akatemiassa, ja siitä että DPvirkaan valitsemisen myötä olette antaneet minulle näin hienoja mahdollisuuksia itseni kehittämiseen. Sitä kehittämistyötä haluan tehdä teidän, Kokkolan kamarilaisten parhaaksi. Toivoen, että tämä järjestö saa jonain päivänä antaa myös teille sitä, mitä se on minulle antanut — jotain, mitä en olisi koskaan edes osannut edes pyytää.

Eeva Välikangas

16

DP 201 8 KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Osa C-Alueen valmistautuvista puheenjohtajista PRESAkatemiassa.

Satu ja Eeva osallistuivat myös SNKK:n vuosikokoukseen Maarianhaminassa:

Suomen Nuorkauppakamareiden kansallinen vuosikokous pidettiin tänä vuonna Maarianhaminassa huhtikuussa. Kokkolan Nuorkauppakamaria edustivat puheenjohtaja Satu Tausta ja valmistautuva puheenjohtaja Eeva Välikangas. Pohjanmaan kamarit kokoontuivat yhteisille kamarikuohuille ennen iltagaalaa mukana olivat Kokkolan, Suupohjan ja Seinäjoen Seudun kamarit sekä alue C:n aluejohtaja Marika Peltoniemi. KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

17


Kenestä vuoden Positiivisin kokkolalainen? Positiivisimman kokkolalaisen haku käynnistettiin iltatorilla 1 3.6.201 8 ja heti aloituspäivänä saatiinkin useita ehdotuksia. Positiivisin kokkolalainen toteutetaan yhteistyössä Positiivarit Oy:n kanssa. Tänä vuonna projektipäällikkönä toimii Nina Koski ja pääyhteistyökumppaneina Kultasepänliike Hanna Niemi, Kirjapaino Välikangas sekä Kosek. Positiivisinta kokkolalaista voi äänestää 20.7 saakka kamarin nettisivuilla osoitteessa http://www.jcikokkola.org/positiivisin-kokkolalainen. Postiviivisin kokkolalainen voi olla henkilö, yritys tai yhteisö, joka luo ympärilleen positiivisuutta ja hyvää henkeä. "Kilpailu on saanut mahtavan vastaanoton kokkolalaisilta, ja toivomme vuoden 201 8 Positiivisimman kokkolalaisen kandidaattimäärän ylittävän viime vuotisen huikean ehdotusmäärän, joita tuli liki neljäsataa", kertoo Nina. Positiivisin kokkolalainen julistetaan elokuussa iltatorilla ja palkitaan Hanna Niemen suunnittelemalla ja valmistamalla korulla sekä Positiivareiden kunniakirjalla ja patsaalla. Positiivisin kokkolalainen osallistuu myös syksyllä valtakunnalliseen Vuoden Positiivisin Suomalainen - kilpailuun.

18

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


StrategiaPiknikillä Meripuistossa Kokkolan nuorkauppakamarilaiset aloittivat strategiatyöskentelyn pikniktapahtumalla Meripuistossa 9.6. Iltapäivän aikana esiteltiin JCI:n strategia sekä Suomen Nuorkauppakamareiden strategia. Tapahtuma oli rento ja keskustelupainotteinen, ja yhdessä keskusteltiin Suomen Nuorkauppakamareiden strategian sisällöistä ja myös oman strategiatyömme merkityksestä. Uudemmille tulokkaille esiteltiin myös JCI Creed, jonka sisällöt ja merkitykset herättivät antoisaa keskustelua. StrategiaPiknik käynnisti strategiatyöskentelymme seuraavan vaiheen eli tulevaisuuden ideoinnin. Kamarilainen - käythän täyttämässä sinulle toimitetun lomakkeen, jossa voit pohtia tulevaisuuden odotuksiasi ja toiveitasi kamaritoimintaa kohtaan. Henkilökohtaiset tulevaisuudensuunnitelmat puretaan Strategia KickStart! -tapahtumaan, ja ne muodostavat tärkeän osan strategiaworkshopissa käytettävästä materiaalista. Tule sinäkin mukaan strategiatyöryhmään - nyt on oikea aika ilmoittautua mukaan! Strategiatyöryhmä kokoontuu kesän ja syksyn aikana 3-4 kertaa, koordinoi strategiatyön etenemistä ja suunnittelee yhteistä Strategia KickStart! -tapahtumaa. Strategiatyöryhmään voit ilmoittautua mukaan kertomalla kiinnostuksestasi valmistautuvalle puheenjohtajalle Eeva Välikankaalle.

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

19


Suomen Nuorkauppakamareiden kansallisen vuosikokouksen 1 2.-1 4.4.201 9 järjestelyt etenevät huimaa vauhtia! Muista seurata, tykätä ja jakaa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa! #NoFilter201 9

20

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8


Kokkolan Nuorkauppakamari ry on perustettu vuonna 1 970. Tällä hetkellä jäseniä on 1 8, koejäseniä 6 sekä senaattoreita ja kunniajäseniä 1 7. Kokkolan Nuorkauppakamari on yksi Suomen yli 70 paikallisesta kamarista. Kuulumme alue C:hen, joka koostuu Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnista. Kokkokamari on Kokkolan Nuorkauppakamarin sähköinen jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu, joka ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Julkaisija: Kokkolan Nuorkauppakamari ry Aineistot: tiedottaja Tanja Saukko, tanja.saukko@gmail.com, tai kokkolan.nkk@gmail.com

Seuraava Kokkokamari ilmestyy syyskuussa!

Juttuvinkit osoitteeseen: tanja.saukko@gmail.com

Kokkolan Nuorkauppakamari ry Karleby Juniorhandelskammare rf HALLITUS 201 8 Satu Tausta PRES, puheenjohtaja *

Eeva Välikangas DP, varapuheenjohtaja *

Miia Pesonen IPP, edeltävä puheenjohtaja *

Milka Kivijärvi TREAS, rahastonhoitaja * Roosa Risikko IND, yksilölohkon vastaava *

Eija Kärkinen INT, kansainvälisyysvastaava *

Alexandra Haapala LOM, yhdistyslohkon vastaava *

Joni Autio COM, yhteiskuntalohkon vastaava *

Antti Neuvonen SECY, sihteer i

*

Tanja Saukko LIO, tiedottaja

KOKKOKAMARI • Kokkolan Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmäjulkaisu • 02/1 8

21


Seuraa meitä

Facebook Kokkolan Nuorkauppakamari ry Instagram @jcikokkola LinkedIn Kokkolan Nuorkauppakamari www.jcikokkola.org kokkolan.nkk@gmail.com *

*

*

*

22