Page 1

e 30 Z Z E L i n C h PU a nt S ur

st a Re

april - mei 2013

n

in dit nummer: Pure natuur bestaat niet Fietsknooppunten: hoe werkt dat? CF Champs op de pedalen


Bieslook 18 6942 SG Didam Telefoon: 0316 - 34 20 07 www.tuinhout-gelderland.nl

Voor al uw tuinhout

LENTEPRIJS! GRASMAAIERS VANAF

€ 179

OVERTUIG UZELF EN KOM ONZE MACHINES TESTEN

MARMIX tuin- & parkmachines

Hengelder 24-b • 6902 PA Zevenaar • T: 0316 344 452 EXCLUSIEF DEALER

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE


3

In dit nummer:

Natuur de grootste hobby van Nederland

4

Colofon Uitgeverij Het Streek­Magazine

8

Postbus 567, 7000 AN Doetinchem Bezoekadres Edisonstraat 83 7006 RB Doetinchem (industrieterrein De Huet)

Fietsknooppunten hoe werkt het ­eigenlijk? CF Champs

15 22

6 tips voor een relaxte zwangerschap

De redactie van Het StreekMagazine is onafhankelijk. De uitgever kan op generlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventueel ondervonden schade uit fouten en/ of onvolledigheden van dit blad.

19

Beleid ­opstellen voor de jeugd van vandaag en ­morgen

© Persbelangen

G I L L E Z E G L O E M P I A

H P H S N E R E T S K N I P G

E E R S G D E C N A I B M A A

M K E F U N I M A B A D D I D

E I E E V S I T D B E R W J R

30

L N H E O I R R I S E E A G E

V G T O I N T P E D J A S R D

A E S S E E A I E T E G A O A

A E A R F N S O I D A E B E V

R N G F G A M U E E S C I P I

T D U A T T U N E M T N B E N

S B N E L E E T A F E L S N C

D G T O M A T E N S O E P S H

A F H A A L N J N F S O J A E

G K E T J A P E C I V R E S N

Uitgever Jan-Willem Arendsen Informatie 0314-361 623 info@streekmagazine.nl Media Adviseur Ruben ter Horst Redactie Fiksem

Woordzoeker

Vormgeving Frans Hesselink ontwerpbureau Fotografie en redactie Ivo Hutten Fotografie Michel Beskers Puzzel Persbelangen

CARAVAN SERVICE OOST NEDERLAND specialist in onderhoud en schadereparatie voor caravans en campers

Voor meer informatie ga naar: www.caravanservice.nl of bel: 0314-682437 (WEHL)


4

Natuur is misschien wel de grootste hobby van Nederland “Pure natuur bestaat niet, in Nederland.” Gert Visser, de man achter het bekroonde natuurprogramma TV Buitengewoon van Omroep Gelderland, wil er geen misverstand over laten bestaan. “Veel mensen denken dat natuur vanzelf gaat, maar in Nederland is alles aangelegd, wordt alles onderhouden en is over alles nagedacht. Maar dat is helemaal niet erg. Het is nog steeds fascinerend wat je in die natuur tegenkomt. Dat willen wij laten zien en we willen ook het verhaal vertellen dat achter die natuur schuilgaat. En dat lukt steeds beter.”

D

e oud-journalist is bij toeval in de natuurprogramma’s gerold. Toen Omroep Gelderland in 1999 bedacht dat er een natuurprogramma moest komen, werd zijn echtgenote gevraagd om het te presenteren. De omroep had alleen ook nog geen redactie. “Natuur? Dat was een half uur wandelen met de boswachter.

Niemand had het besef dat een goed natuurprogramma maken een stuk ingewikkelder was.” Visser kan er nu nog wel om glimlachen. Hij wist zelf ook niet waar hij aan begon. De breed georiënteerde journalist had aanvankelijk niets met die natuur.

Maar eenmaal op pad met de boswachter zag hij wat er allemaal tevoorschijn kwam als je een mes in een boomstronk stak. “Als je dat ziet, weet je dat er een verhaal verteld moet worden. Ik werd er bij gehaald als redacteur en ontdekte de natuur eigenlijk dankzij het programma.” Samen met zijn echtgenote produceert Visser nu alweer het veertiende seizoen.


StreekMagazine april-mei 2013

5

Wij zijn uniek in Gelderland! Succesvol afvallen

● SaniSlim proteïnedieet. ● TimFit proteïnedieet. ● Slinc. voedingssupplementen. ● Medi-Line Afslanktherapie

Figuurcorrectie Het programma is in die jaren gegroeid. TV Buitengewoon werd vorig jaar uitgeroepen tot beste natuurprogramma van Nederland. “Ik ben daar wel trots op. Dat is een belangrijke erkenning. Al blijft de grootste erkenning de wekelijkse 200.000 kijkers.” Natuurprogramma’s zitten tot Vissers vreugde ineens in de lift. Onder invloed van de BBC, zijn de DVD’s niet meer aan te slepen en trekken series als Life, Africa en Earthflight gemakkelijk 2 miljoen kijkers per aflevering. “Het zijn ook prachtige programma’s. Wat ik alleen jammer vind is dat het allemaal ver weg is.

● Definitieve vetverwijdering. ● Huidversteviging. ● Spierversterking.

Voor armen, buik, heupen, billen, benen en knieën.

Landweg 15 - ’s-Heerenberg - (0314) 66 51 61 Izaak Evertslaan 5 - Arnhem - (026) 353 90 95

www.mirandakersten.nl info@mirandakersten.nl

bezoek onze showroom

• meubelfabrikant van klassieke en moderne zitmeubelen • stoffeer- en herstoffeerwerk • aanpassingen meubel bij zitproblemen • projectstoffering • compleet interieurplan • leerreparatie • kussens vervangen

Fabriekstraat 24b • 7005 AR Doetinchem • 0314-327120 • www.rhjmeubel.nl

Golfclub ‘t Lohr, dé korte golfbaan van de Achterhoek! Iedereen vanaf 8 jaar kan bij ons komen golfen, ook als u nog geen golfervaring heeft. Leuk voor een dagje uit of een bedrijfsfeest. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk. Maar ook voor golfles kunt u bij ons terecht. Wij zijn elke dag geopend vanaf 10:00 uur tot zonsondergang. Ook voor een kopje koffie op het terras. En wist u trouwens dat wij ook een groepsaccommodatie hebben? Kijk voor meer informatie op: www.golfinvoorst.nl Neem contact op via 0315-631697 - info@hetlohr.nl


6

Het zijn allemaal plekken waar je nooit komt. Wij proberen de natuur om de hoek te laten zien, de natuur in de Achterhoek, in de Liemers, langs de Oude IJssel.” Vanaf de eerste dinsdag in april start weer een nieuwe serie programma’s. Zes afleveringen voor de zomervakantie en acht daarna. “We laten nu vooral zien hoe

je natuur maakt. Het verhaal achter die maakbare natuur, het onderhoud. Dat die bijna uitgestorven beekprik niet vanzelf terugkomt, maar dat daar beleid achter zit, over nagedacht is.”

Visser werkt daarvoor nauw samen met talloze organisaties, variërend van Natuurmonumenten tot de waterschappen. “Die waterschappen zijn ontzettend belangrijk. Nederland is een waterland. Zonder water geen natuur. Water is een bouwsteen van die natuur. Vorig jaar hebben we dat water als uitgangspunt genomen voor de serie. Langs de Oude IJssel, de Berkel, het uiterwaardenpark – want dat is het – langs de Waal. We vonden weer teruggekeerde modderkruipers, zagen de otter, maar langs datzelfde water, zit ook het ijsvogeltje. Ook daarvoor hebben we die organisaties nodig. Als je een bever wilt filmen, moet je wel weten waar die zit.” Eigenlijk lag in die serie de grondslag voor de serie van dit jaar. Visser en zijn ploeg zagen hoe er geknutseld werd aan die natuur, hoe een bijna dode Berkel, door hem weer te laten meanderen weer tot leven werd gewekt. Het was dan ook geen toeval dat dit jaar juist dat werken aan die natuur de rode draad in het programma vormt.

“Ik leer met elk programma weer bij. Het is echt fascinerend als je ziet hoe die natuur werkt, hoe al die organisaties van gemeenten en waterschappen tot Natuurmonumenten en een Stichting Ark, die wisenten en andere grote grazers in natuurgebieden uitzet, samenwerken. Die clubs houden met elkaar Nederland leefbaar en mooi. Zo mooi. En vergis je niet, elk weekeinde trekken hordes mensen de natuur in. Natuur is misschien wel de grootste hobby van Nederland.”


7

De webwinkel gespecialiseerd in agrarisch speelgoed en miniaturen Siku Britains Bruder Marge Universal Hobbies

LEGO Kids Globe Rolly Toys Wiking Schuco

De voorjaars/ zomercollectie hangt in de winkel! Openingstijden: Dinsdag 13:00 – 17:30 Woensdag 13:00 – 17:30 Donderdag 13:00 – 17:30 Vrijdag 10:00 – 17:30 Zaterdag 10:00 – 16:00

g te en 2de paasda Wij staan op 1s lft U in l ha P SS is de op de Lentefair

Kijk voor de zeer scherpe prijzen op onze website www.agrispeelgoed.nl

Zevenaar

Damesmode vanaf maat 46 Terborgseweg 59, Doetinchem tel. 0314 363030 www.moresize.nl


8

Fietsknooppunten hoe werkt het ­eigenlijk?

D

e mooiste routes, uitleg over de bezienswaardigheden en de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe, waar en hoe lang u fietst zonder een vast traject te hoeven volgen? Dat kan met de fietsknooppunten die ook in de Achterhoek en Liemers te vinden zijn. Fietsroutes langs mooie en bijzondere plekken in, prachtige fietspaden en auto­luwe wegen zijn in kaart gebracht en vormen zo een netwerk. De kruising van twee of meerdere paden en wegen is het fietsknooppunt. Elk knooppunt heeft een eigen nummer en bij elk knooppunt vindt u een paneel waarop het fietsroutenetwerk afgebeeld staat. Het voordeel is dat u bij het rijden van een fietsknooppuntroute vrij bent om zelf uw route en de te fietsen afstand te bepalen. Dit kunt u doen op twee manieren: met de fietsroutekaarten van de verschillende regio’s waar verkeersknooppunten zijn of op basis van de panelen op de fietsknooppuntroute zelf, waarbij u van knooppunt naar knooppunt fietst.

Een klein stukje geschiedenis Fietsknooppunten hebben hun oorsprong in de mijnbouw. Ingenieur Hugo Bollen bedacht een systeem om in de gangenstelsels de kruisingen waar je rechtdoor, links of rechtsaf kon, te markeren met een nummer. Door deze keuzepunten te nummeren wist je precies welke route je ging. Bollen werkte dit systeem uit voor fietsroutes in Limburg en de Antwerpse Kempen.

Ondertussen is ook bijna heel Nederland voorzien van fietsroutenetwerken. De regionale netwerken sluiten naadloos op elkaar aan en ook over de grens rijdt u soepeltjes van het ene land en netwerk naar het andere.

Hoe werkt het? • U fietst naar het knooppunt waar u wilt beginnen. Dat is gemakkelijk te vinden omdat het fietsroutenetwerk met groenwitte borden bewegwijzerd is. Op het bordje staat het nummer van het knooppunt. Wilt u ook weer bij dit startpunt eindigen, dan hoeft u alleen dit nummer te onthouden. • Op de bordjes van de fietsknooppunten staan pijlen die de richting aanwijzen. Deze borden staan op ooghoogte, en op vaste afstanden van elke kruising. Ze worden na elke kruising herhaald. • Leidt de gekozen fietsroute over een gedeelte waar nog geen fietsknooppunten zijn, dan staat dat duidelijk aangegeven met een onderbordje ‘volg deze route’ op de zeskantige ANWB-routeborden. Alle ANWB-borden zijn in september 2011 verwijderd. • Bij elk fietsknooppunt bepaalt u zelf welke richting u uit wilt, en hoe lang u wilt fietsen. Hierbij helpen de routekaarten die op elke kruising bij de knooppunten staan.

In één oogopslag ziet u hoe de routes in het gebied lopen. Ook ziet u wat de onderlinge afstanden tussen de knooppunten zijn. De bordjes geven de route naar de aansluitende knooppunten aan, bijvoorbeeld linksaf is naar nummer 43, rechtsaf naar 15 en rechtdoor naar 10. Onderweg vindt u ook geregeld bordjes met daarop de richting naar de knooppunten. • Een aantal knooppunten is in de buurt van plaatsen (steden en dorpen) niet voorzien van nummers. Volg daar de aanwijzingen die naar het centrum leiden. Van daaruit vindt u weer aanwijzingen richting fietsroutenetwerk. Het grootste verschil tussen de fietsknooppunten en de traditionele fietsroutes is dat u in het eerste geval zelf uw route en afstand bepaalt. Fietsroutes aan de hand van routebordjes, zoals de LF-routes (Landelijke Fietsroute) hebben een vaste afstand en volgen een vast traject. De LFroutes hebben sinds 2007 een bewegwijzering in twee richtingen: de ene richting met een a, de andere met een b. Wat Achterhoek en Liemers zo bijzonder maakt, is dat alle routes bijna grensoverschrijdend zijn. En dat het Hollandse routenetwerk niet stopt bij de grens. Een makkelijke manier om de knooppunten op te schrijven en aan de fiets te hangen zijn de fietslabels. Deze zijn gratis af te halen bij de VVV.


Fylla opstapdag 5 en 6 april!

9

ecialist Uw fietsspRijksweg 138, 7011 EC Gaanderen Varsseveldseweg 61A Doetinchem telefoon: 0314-345149 move@gocool.nl www.gocool.nl

Lockhorststraat 2 • 6942 AC Didam tel: 0316-220212 • www.fietsinn.nl

Tel: 0315-323278 info@brethouwertweewielers.nl


10

Bespaarinstallateur Derksen heeft oog voor uw portemonnee

I

edereen wil geld verdienen aan energie. Of er in elk geval niet te veel aan kwijt zijn. Derksen Installatie helpt haar klanten daar al jaren bij. Als bespaarinstallateur adviseert het installatiebedrijf uit Beek over duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en HR-ketels. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook heel prettig voor uw portemonnee.

Nieuwe regels toeslagpartner Duurzaam omgaan met energie is geen hype, maar de toekomst. Daarom heeft Derksen Installatie zich aangesloten bij de Bespaarinstallateur, een samenwerkingsverband van GasNed-installateurs om energie te besparen. Samen met hun klanten zoeken de medewerkers van het installatiebedrijf naar oplossingen om de energierekening omlaag te brengen.

Onderhoud “Dat kan door gedeeltelijk zelfvoorzienend in energieopwekking te worden met bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook door goed te letten op het onderhoud van je cv-ketel”, vertelt Frank ten Broek van Derksen Installatie. Samen met zijn echtgenote Chantal en compagnon Clemens Versteeg runt hij het bedrijf. “Wij willen onze klanten gevraagd en ongevraagd een dienst bewijzen.” Chantal ten Broek vult hem aan. “Mensen laten veel geld liggen. Jarenlang hebben we met z’n allen op de

automatische piloot geleefd en niet echt omgekeken naar bijvoorbeeld de ketel in huis. Maar je kunt echt besparen door je verwarmingsketel anders in te regelen of door hem goed schoon te houden. Dan brandt hij een stuk voordeliger.” Zowel bij particulieren als bij bedrijven in Beek en ruime omgeving is Derksen Installatie al bijna dertig jaar een betrouwbare installateur. Een vast en trouw team van medewerkers heeft service met hoofdletters in het hart geschreven. “Je kunt gerust zeggen dat onze monteurs vakidioten zijn”, zegt Chantal ten Broek. “Neem bijvoorbeeld één van onze collega’s die gespecialiseerd is in staltechniek. Wij hebben alles in huis voor een volledige stalinrichting, van verwarming tot de modernste computertechnieken. Boeren uit het hele land bellen onze specialist om de klimaatcomputers voor de stallen goed in te regelen. Voor de productie en het welzijn van de dieren in de stallen is dat een belangrijke factor.”

Allround specialist Als bespaarinstallateur en allround installatiespecialist kunnen klanten bij Derksen voor hun complete vraag terecht. Bij elke opdracht wordt rekening gehouden met de kleinste details en specifieke behoeften. Wie zonnepanelen wil, moet vaak ook een aanpassing in zijn meterkast doen. Bij Derksen is dat snel met dezelfde contactpersoon geregeld. “We merken dat er veel vraag is naar zonnepanelen”, vertelt Frank ten Broek die onlangs zijn eigen dak van zonnecollectoren voorzag. “Zowel particulieren als bedrijven realiseren zich meer en meer dat de stroomprijzen in de toekomst niet lager zullen worden. Je moet het zien als waardevolle investering door zonnepanelen op het dak van je woning te bouwen. Woningen ouder dan twee jaar krijgen er subsidie voor. Mede daarom verdien je de investering in ongeveer acht jaar tijd terug. Voor bedrijven is de terugverdientijd zelfs korter.”

Derksen Installatietechniek Matjeskolk 8 7037 DZ Beek (gem. Montferland) Telefoon: (0316) 53 12 95


11

Pasen Het restaurant is geopend vanaf 12:00 uur Tevens kunt u op beide paasdagen ook

van de paasbrunch genieten voor € 21,50 p.p .

Kinderen € 1,50 per levensjaar.

Meer info op onze website.

Feesten op z’n Achterhoeks? 0315-681262

www.vanhal.nu

Stel je voor: een avond lekker uit je bol, bier, dansen en 13 Grensweg Voorst-Gendr. lekker haantje eten. Dat kan bij Restaurant van Hal. Deze 7083 AM info@vanhal.nu avond wordt georganiseerd op inschrijving. Groepsreserveringen zijn natuurlijk ook welkom. Data Achterhoekse Grensweg 13, 7083 AM Voorst-Gendringen. Avonden 2009: 3 oktober, 7 en 21 november. Tel: 0315 - 681262, Fax: 0315 - 685206 Kosten: !29,50 p.p. Meer weten? Kijk op www.vanhal.nu www.vanhal.nu, e-mail: info@vanhal.nu

LENTEPRIJS! HEGGENSCHAREN VANAF

€ 119 Als kwaliteit er echt toe doet!

OVERTUIG UZELF EN KOM ONZE MACHINES TESTEN

D E U R E N S E R V I C E M 06 - 53780774 • F 0316 - 531313 i n fo @ r wd e u r e n s e r v i c e. n l • w w w. r wd e u r e n s e r v i c e. n l

W.H. BOD – MACHINES VOOR BOS-, TUIN- EN PARK ST.JANSGILDESTRAAT 12 • BEEK • 0316-531273 ERKEND VAKHANDELAAR Alle acties zijn geldig tot 15 juni 2013.

KWALITEIT • ADVIES • SERVICE


In en om 12

Geniet onder de veranda, ook met een drupje regen Ze komen er weer aan, die heerlijke zonnige dagen. Puur genieten met een glaasje rosé op je eigen terras. Een zonnescherm of een veranda kunnen die dagen en avonden nog aangenamer maken. En praktisch vooral. De meubels onder een veranda hoef je niet elke avond meer op te ruimen. Laat ze lekker staan, want morgen is er weer zo’n stralende dag. Schreur Zonweringen is al ruim zeventien jaar dé specialist in Doetinchem en omgeving die advies aan huis geeft. Manolito Schreur bekijkt je wensen en komt het zelf monteren. Zonweringen, rolluiken, zonnescreens, schermen met een knikarm of de wat meer klassieke markiezen. Kies uit een compleet pakket en de kleur die je wil.

“Veranda’s zijn echter de trend van deze tijd”, zegt Schreur. “Het is een vast overkapping met desgewenst een zonnescherm erboven. Ook als er een drupje regen valt, kun je daar heerlijk blijven zitten.” Maar ook voor binnen kun je bij Schreur terecht. Jaloezieën, vouwgordijnen en lamellen decoreren het huis en horren houden insecten buiten. Daarmee ga je fris het seizoen in. In de toonzaal in Doetinchem kun je kiezen uit de verschillende materialen. Voel de stoffen en zie de verschillende oplossingen voor binnen en buiten. Of vraag gerust een vrijblijvende offerte aan. Schreur Zonweringen is op Tweede Paasdag geopend van 10 tot 16 uur.

Schreur Zonwering Innovatieweg 40-03 7007 CD Doetinchem 0314 665 600 www.schreurzonweringen.nl

Wouter Vos: handige klussenman voor binnen en buiten Zit je dit voorjaar verlegen om een handige klussenman voor in en om het huis? Bel dan Wouter Vos van W. Vos Bouw & Onderhoud in ’s-Heerenberg. Hij klaart het werk onder het motto: ‘niet praten, maar doen’. Wouter is een nuchtere jongen die van alle markten thuis is. Grote of kleine klussen, hij pakt alles aan. Sinds vijf jaar heeft hij zijn eigen bouw- en onderhoudsbedrijf, maar hij heeft inmiddels zo’n twintig jaar ervaring in de bouwsector. “Voor veel klussen heb je geen groot aannemersbedrijf nodig, die kan ik ook regelen. Ik ben een allround vakman en altijd snel inzetbaar. Persoonlijk contact vind ik belangrijk. Je weet met wie je de afspraken maakt en wie het werk uitvoert.” Voor zowel bedrijven als particulieren is Wouter Vos in touw. Timmer- en metselwerk,

renovaties en verbouwingen, badkamers en keukens. En wat zijn nou mooie klussen voor in het voorjaar? Wouter: “Het kan van alles zijn. Een schutting, muurtje of een schuurtje in de tuin plaatsen, deuren afhangen, eindelijk de badkamer eens aanpakken, een dakrenovatie of het herstellen van houtrot. Gisteren sloopte ik nog een schoorsteen van een dak en morgen sta ik in de modder. Ik doe het allemaal met plezier.”

Professor van der Leeuwstraat 29 7041 WT ’s-Heerenberg 06 51980696 www.wvosbouw.nl


het Huis

StreekMagazine april-mei 2013

Tocht het huis uit, kozijn van Peeters erin Maak dit voorjaar korte metten met tocht en condens. Had je de hele winter last van kierende kozijnen en is het hout aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kunststof of aluminium kozijnen van Peeters Kozijntechniek in Braamt. Comfort en zekerheid is het resultaat. Je hebt nagenoeg geen omkijken meer naar onderhoud en houdt toch de uitstraling van een houten kozijn. Rob Peeters levert service zoals je van een specialist mag verwachten. Zijn kwalitatieve en betrouwbare kozijnen zijn van Duitse makelij en geven de woning een nieuwe, frisse look. “Wij werken met de zogenoemde Inoutic-profielen”, vertelt Peeters. “Bij een renovatie zijn dat de meest toepasselijke kozijnen. Ze zorgen voor een bijzonder smalle optische indruk en een optimale warmte-isolatie. De haakse hoek-verbinding geeft het kozijn bovendien de uitstraling van een houten kozijn.”

Peeters Kozijntechniek komt aan huis voor een passend advies en een vrijblijvende offerte. Ook het plaatsen en de levering gebeurt door Peeters zelf. De montage van de nieuwe kozijnen is nu extra voordelig. Klanten betalen daarvoor slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Dat scheelt in de kosten. In de ruime showroom in Braamt maak je kennis met de verschillende soorten kozijnen, met of zonder horren, maar ook met deuren, gevel- en dakrandbekleding, zonwering, dakkapellen en terrasoverkappingen. De showroom is op afspraak geopend. Peeters Kozijntechniek Langestraat 35 7047 CE Braamt 0314 683 466 www.peeterskozijntechniek.nl

Leg je houten vloer eens in de watten Het voorjaar lonkt, je zet de ramen en deuren van je woning lekker open. Een mooie gelegenheid om ook al het meubilair er eens uit te halen om je houten vloer een goede onderhoudsbeurt te geven. Na de pekelperiode van afgelopen winter laat Schoonwater in De Steeg je vloer dit voorjaar weer stralen. “Eens in de tien tot vijftien jaar is het belangrijk je vloer te schuren en opnieuw te lakken of in de olie te zetten”, zegt Cees van Dijk, eigenaar van Schoonwater. “Het hout van de vloer wordt zwart door

inwerking van vocht en vuil dat je erin loopt als de lak- of olielaag doorgesleten is. Door de vloer te schuren komt het hout weer helemaal tot leven. Je ziet het bijna gebeuren. De poriën van het hout gaan open waardoor het zijn natuurlijke kleur weer terugkrijgt.” Schoonwater is gespecialiseerd in onderhoud en renovatie van alle soorten houten vloeren. Maar ook in het ‘aanhelen’ van een vloer in een uitbouw. Het parket in het bestaande woongedeelte wordt naadloos doorgelegd in de uitgebouwde ruimte van het huis. Alsof

het nooit anders is geweest. Het is dan wel belangrijk dat de vloer van het hele vertrek wordt geschuurd, zodat er geen kleurverschil te zien is. Schoonwater Hoofdstraat 56   6994 AK De Steeg 026 495 1173 www.schoonwaterdesteeg.nl

13


14

Een prettig zittend kunstgebit of klikgebit begint bij de specialist Binnenkort verhuizen wij ook naar Berghstede!

Heeft U een onprettig zittend of versleten kunstgebit? Neem dan contact met ons op

Sponsor van CF Champs (team Balance)

Tandprothetische Praktijk T.F. Overdijk Zeddamseweg 84-H, 7041 CT ’s-Heerenberg (0314) 65 32 16 tppoverdijk@planet.nl www.balance-prothese.nl

Prachtkat helpt een Hier een greep uit ons assortiment of stel zelf uw panelenset samen Prijswijzigingen onder voorbehoud

8 panelen compleet 2000WP Omvormer mastervolt XS 3200 (Ned. fabrikaat) 10 panelen compleet 2500WP Omvormer Mastervolt XS 3200 (Ned. fabrikaat) 12 panelen compleet 3000WP Omvormer Mastervolt XS 3200 ( Ned. fabrikaat ) 16 panelen compleet 4000WP Omvormer Mastervolt XS 4300 (Ned. fabrikaat)

€ 3149,install.kosten va. € 699,€ 3899,install.kosten va. € 799,€ 4499,install.kosten va. € 899,€ 5599,-

install.kosten va. € 999,-

Sets worden geleverd met clickfit bevestigingsmat. voor pannendak • Prijzen incl. btw Installatiekosten vanaf € 599,- • Gratis offerte • Maximaal € 650,- subsidie

www.erimar.nl • www.zonnepanelen-erimar.nl 0314-642078/06-22302042 Wehl

Mijn kat zit in de klit! Het zit op de bank en verhaart! Mijn kat doet het naast de bak! Mijn kat bijt in mijn hand als ik hem wil aaien! Wie past op mijn poes als ik een paar dagen weg ben? Wat kun je nou van kattenharen maken?

Voor deze én a ndere probleme n biedt Prachtkat de oploss ing bij u thuis .

Want de schoonheid van een kat zit van binnen én van buiten vachtverzorging gedragsadvies workshops

Jos Hillebrand tel. (0314) 33 21 76 • 06 27 34 93 68 www.prachtkat.nl • info@prachtkat.nl

Sauerland Vakanties

Waar héél veel te doen is en u altijd een mooi vakantiehuis vindt!

WATERSHOW IN KASSEL.

AVONTURENPARK FORT FUN

DRUIPSTEENGROTTEN

WILLINGER BRAUHAUS

WILLINGEN SNEEUWPISTE

Wij hebben diverse leuke vakantiehuisjes in het Sauerland die wij voor verschillende periodes verhuren (weekend, midweek, week). Deze vakantiewoningen zijn gelegen in het mooiste vakantiegebied van Duitsland: Sauerland. Reserveer nu bij ons eenvoudig uw vakantieverblijf en geniet van een rustige of actieve vakantie. U huurt al een huisje bij ons vanaf € 30,- per nacht! Wij regelen indien gewenst ook de annuleringsverzekering.

Waar wacht u nog op, ga snel naar www.sauerlandvakanties.nl op zoek naar een vakantiehuis! Sauerland Vakanties Prinses Beatrixlaan 260 | 7312 AA Apeldoorn | Tel. +31(0)55-3579880 | Mobiel +31(0)6-41758065 | Fax: +31(0)55-3579885


15

CF Champs

CF Champs is een uitdagende fietstocht van 440 kilometer binnen 24 uur, door Nederland, waaraan een grote groep sportieve vrienden uit de Achterhoek zal deelnemen. Dit om mij, Hajon Westerveld, geboren en getogen Achterhoeker en CF-er, te helpen geld in te zamelen voor onderzoek naar Cystic Fibrosis (CF).

Mensen met Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte, een ongeneeslijke erfelijke aandoening, hebben een gemiddelde levensverwachting van 40 jaar. De taaislijmziekte maakt het slijm dat nodig is bij de spijsvertering en in vitale organen steeds taaier. CF is vooralsnog niet te genezen. Behandeling met medicijnen (vernevelen, tabletten), fysiotherapie en speciale voeding kan de kwaliteit van leven verbeteren. Voor CF-ers is het goed om dagelijks te sporten. Dit houdt conditie en weerstand op peil. De huidige medicijnen zijn gericht op levensverbetering. De hoop is gevestigd op nieuwe technieken of medicijnen waarmee de negatieve effecten bestreden kunnen worden. Leven met CF is voor iedereen anders. Voor de één betekent het veel ziek zijn, benauwd zijn, slechte eetlust, veel ziekenhuisbezoek en -opnames tot longtrans-

plantaties aan toe. Voor de ander betekent het veel buikpijn door spijsverteringsproblemen, leveraandoeningen, diabetes of een combinatie van alles ... Mijn motivatie zal duidelijk zijn. Het is van groot belang dat er voldoende onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak en mogelijke genezing van CF. Er zijn hoopvolle ontwikkelingen, maar er is nog steeds veel geld nodig voor onderzoek. Ik neem deel aan de CF Champs om daaraan bij te dragen. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen, een grote groep medesporters is enthousiast geworden en wil deze uitdaging met mij aangaan. Eén van hen is Tom O ­ verdijk van Tandprothetische Praktijk T.F. Overdijk te ’s-Heerenberg. Zijn bedrijfsnaam ‘BALANCE’ mogen wij gebruiken als teamnaam. Hieronder zijn motivatie: “Door de passie voor het sporten en het spinnen (RPM) werd ik geprikkeld door

Fotografie Stan Bouman

De start van dit evenement is op 29 juni 2013 om 12:00 uur in Utrecht. De route (Utrecht – Arnhem – Nijmegen – Den Bosch – Rotterdam – Den Haag – Leiden – Amsterdam – Utrecht) gaat langs een aantal CF-centra.

het bericht over de estafette of race over 440 km binnen 24 uur ten bate van de ziekte Cystic Fibrosis, een ziekte waar ik tot dusver nog niets over gehoord had. Je raakt er via de sportschool bij betrokken en komt in het team van enthousiaste sportmensen terecht, waarvan later voor mij blijkt dat een van de teamgenoten aan deze ziekte lijdt. Een van de teamgenoten zei: voor Hajon doen wij het, wij zijn de waterdragers en knechten. Dit heeft mij doen besluiten om hoofdsponsor te worden van het team, waardoor het doel bereikt kan worden om deze ziekte het hoofd te bieden. Met niets doen en toekijken kom je niet verder.” Op 29 juni 2013 gaan wij in Utrecht als team BALANCE van start. Steun ons door support of een financiële bijdrage via de website www.cfchamps.nl.


16

Perfect in Shape is de afslankstudio in Doetinchem waar vrouwen ontspannen met hun lichaam en afvallen bezig kunnen zijn. Binnen een maand verliest u 1 tot 2 kledingmaten. De VacuStep zorgt er voor dat u centimeters verliest op de bekende probleemzones. Het vermindert cellulitus en verbetert de bloedcirculatie waardoor het lichaam wordt aangezet tot vetverbranding. Er is tevens een zonnebank en een kinderhoekje aanwezig!

Make-up is maar beperkt houdbaar

Bel voor een gratis proefles. Marjan Bent 06 53307175 Louise de Colignystraat 11 7001 GD Doetinchem

Ter kennismaking: korting van

10% op een behandeling naar keuze! Bindweefselmassage Fruitzuurpeeling Gezichtsbehandeling Lichaamsbehandeling Microdermabrasie Permanente make-up Led MicroNeedling Laserbehandeling

De Bongerd 79b | 7006 NH Doetinchem T: 0314 - 64 12 63 | M: 06 - 174 355 77

www.lavitaskincare.nl info@lavitaskincare.nl

Geraniumstraat 32 6942 XH Didam 0316-241357

Pedicurepraktijk

Sabrina

didam@pedicurepraktijksabrina.nl www.pedicurepraktijksabrina.nl

Voeten groot of klein, daar moet u zuinig op zijn Pedicurepraktijk Sabrina is aangesloten bij

M

ake-up heeft net als voedsel een houdbaarheidsdatum. De tijd gaat in zodra je de verpakking opent. Let er dus op dat je geen make-up koopt met een aangebroken verpakking. Op de meeste verpakkingen staat een pictogram dat een open potje voorstelt en een cijfer gevolgd door de letter m. Dat cijfer staat voor de periode waarbinnen de cosmetica bij voorkeur gebruikt wordt als het product eenmaal is geopend. De m staat voor ‘maand’. 

Houdbaarheid op een rijtje

Pernou Haarmode voor hem & haar

Voor een afspraak bel: 0314-384170 Kuyperlaan 23 Doetinchem

Concealer - 1 jaar Foundation - 1 jaar (op waterbasis); 1,5 jaar (op oliebasis) Gezichtspoeder - 2 jaar. Bewaar de poeder in een vochtarme ruimte, vocht kan de kwaliteit van het poeder aantasten. Lippenstift - 2 jaar Lippotlood - 2 jaar (wel regelmatig slijpen) Mascara - 6 tot 12 maanden Oogpotlood - 2 jaar (wel regelmatig slijpen) Oogschaduw - 2 jaar Nagellak - 1 jaar (afhankelijk van de kwaliteit). Zorg ervoor dat je het flesje goed afsluit. Zo voorkom je dat de nagellak uitdroogt.


StreekMagazine april-mei 2013

Wat zijn de risico’s?

Het belangrijkste is ervoor zorgen dat een product niet uitdroogt of vies wordt. Gebruik een concealer dus niet direct op een puistje. De bacteriën kunnen dan in de ­concealer komen. Wanneer je foundation in een potje zit, kun je het beste een spateltje gebruiken om te voorkomen dat er bacteriën in komen. Beweeg het borsteltje van mascara niet te driftig heen en weer in de huls. Zo droogt je mascara uit. Beter is het om de mascararoller met een langzame beweging uit de huls te halen. Als je een ontstoken oog hebt, kun je de mascara beter weggooien. Anders is de kans groot dat je ook je andere oog infecteert.

17

Meer energie en een stralende en jonge huid

Blijf langer jong met de producten van Havvn! 25% korting op alles! Ga naar ge.eu www.totallychan scode ng rti ko de en vul in ’ ‘STREEK !

WWW.TOTALLYCHANGE.EU

Natuurlijk kun je make-up waarvan de houdbaarheids­d atum overschreden is nog wel gebruiken. De geur en smeuïgheid veranderen en de werking van het product wordt minder. Maar het is niet schadelijk voor je gezondheid.

Bewaartips

Sluit producten goed af. Bewaar producten in het donker. Bewaar de producten koel. Zit niet met vieze vingers in een crème. Was je handen goed of gebruik een spateltje. Was kwasten en penselen regelmatig met water en zeep. Leen je make-up niet uit.

3 01 a2 m in lo rt 3 ip sta 01 ed re r 2 ch icu be an d m Br Pe pte se

www.voetkundig-centrum-achterhoek.nl

06 412 944 59


18

De Theepotwinkel Alles voor een lekkere kop thee Lekker op de bank met een boek, een lekkere pot Dilmah thee in de theemuts. Terborgseweg 37 7001 GM Doetinchem 0314 395026 www.detheepotwinkel.nl maandag en dinsdag gesloten

Ook zorg a in natur

Alle thuiszorg dichtbij en vertrouwd Tatelaarweg 7b 6941 RB Didam Telefoon 0316-221012 E-mail info@thuiszorgannewil.nl Internet www.thuiszorgannewil.nl

Natuurgeneeskundig en Kinesiologische Praktijk en Educatiecentrum voor Mens en Dier Aangesloten bij het V.N.T. vergoed door vele zorgverzekeraars

Prince du Soleil

Bachlaan 2, 7002 MZ Doetinchem 0314 37 84 49 na kantooruren 06 22 91 79 14 tijdens kantooruren

www.princedusoleil.nl


19

Zwanger? 6 tips voor een relaxte zwangerschap Als zwangere vrouw heb je nogal wat te verduren. Niet alleen verandert je hele lichaam, maar je kunt als aanstaande mama ook behoorlijk in de stress raken van alle dingen die je moet regelen. En stressen is niet goed voor jezelf en je baby. Lees hier 6 tips om relaxed je zwangerschap door te komen.

Tip 1 Las een nieuws-stop in

Tip 3 Neem tijd voor jezelf

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen hooggevoelig zijn voor ‘slecht’ nieuws en daardoor baat hebben bij een nieuwsstop. Check dus niet constant het nieuws, maar zet een simpele komedie op en relax!

Alle deskundigen vinden dat je als zwangere vrouw het recht hebt om lekker voor jezelf te kiezen. Houd een dagboek bij met al je mama-ervaringen en koester die momenten waarop je beseft hoe bijzonder het is dat je zwanger bent. Neem ook een dag vrij om lekker te wandelen, naar een vriendin te gaan of een film te kijken. Je zult als je baby er is weinig tijd meer voor jezelf hebben, dus geniet er volop van.

Tip 2 Maak je eigen gezichts­masker

Je wordt dagelijks overspoeld met verzoekjes. Kun jij dit regelen? Kom je nog langs? We zijn zo benieuwd hoe je buik is gegroeid! In plaats van meteen ‘ja’ te zeggen, kun je ook ‘daar denk ik even over na’ zeggen. Zo heb je rustig de tijd om alleen de dingen te doen waar je zelf zin in hebt en voorkom je dat je alleen maar aan het rennen bent voor anderen.

Tip 5 Omring jezelf met leuke dingen Omring jezelf met dingen die je blij maken zoals je man, vriendinnen, kleding, eten, foto’s en geuren. Als je een drukke dag hebt gehad en je thuiskomt terwijl er kaarsjes branden en je man een lekker hapje klaargemaakt heeft, kan jouw avond vast niet meer stuk. Omhoog dus die voeten en genieten van jouw favoriete dingen in het leven!

Tip 6 Bedenk je eigen relaxmoment Uiteindelijk weet jij het beste waar je relaxed van wordt. Voor sommigen is dat yoga of badderen, maar anderen vinden juist rust in een spelletje op de computer of in een dag shoppen. Het belangrijkste is dat je bewust leert relaxen. Niet alleen je zwangerschap verloopt dan soepel, maar je kunt er ook echt van genieten.

fotografie Jacqueline Kummeling / studio 11

Je hoeft niet naar een spa om te relaxen en verwend te worden met een gezichtsmasker; maak zelf een masker in de keuken. Gebruik blanke yoghurt als gezichtsreiniger en yoghurt met granen als bodyscrub. Heb je een droge huid? Dan kun je een avocado en twee theelepels olijfolie mixen en op je gezicht aanbrengen. Alle maskers tien minuten laten inwerken en daarna verwijderen met warm water.

Tip 4 Leer ‘nee’ te zeggen


20

Vier de lente op een fiets R

ijden op een fiets van Multicycle is een onvergetelijke ervaring. Fantastisch fietsen noemen ze dat in de MC-fabriek in Ulft. Een MC is uiterst licht in gewicht, comfortabel, mooi afgewerkt en ook nog eens veilig. Daar kun je dit voorjaar zorgeloos mee vooruit. En heb je onverhoopt pech onderweg? Met de Multicycle Mobiliteitsgarantie ben je altijd verzekerd van vakkundige hulp ter plekke.

Je kunt het een zucht van verlichting noemen. Letterlijk en figuurlijk, weet Edwin Biesbroek van Multicycle. MC’s, zoals de fietsen van Multicycle heten, zijn namelijk licht in gewicht. Ook de elektrische fietsen. “Dat merk je direct als je er op rijdt”, vertelt Biesbroek. “De trapondersteuning laat je glijden over de weg. Weer of geen weer. Ook met harde tegenwind schakel je gemakkelijk bij en blijf je comfortabel fietsen.”

Passie voor fietsliefhebbers

De verkoopmanager van Multicycle spreekt over de fietsen alsof het zijn dierbaarste bezittingen zijn. En niet alleen hij. Wie een kijkje in de Achterhoekse fietsenfabriek neemt, merkt al snel dat er met passie voor het product en de fietsliefhebber gewerkt wordt aan sportieve tweewielers. Als één grote familie levert het team dagelijks hoogwaardige fietsen voor jong en oud.

Biesbroek: “Alles draait hier om de beleving van het fietsen. We willen dat het de eigenaren van onze fietsen aan niets ontbreekt. Of je nu op een gewone fiets, een e-bike of een tandem zit. Hoogwaardige zadels, lekkere handgrepen en een fijne afstelling van de onderdelen, zoals bijvoorbeeld de hydraulische remmen. Alles is gericht op comfort en veiligheid. Als je deze lente een lekkere en onbezorgde fietstoer maakt, dan wil je vooral genieten van alles wat je onderweg ruikt en ziet.

En dan moet je dus ook volledig op je MC kunnen vertrouwen. Daar zetten wij ons samen met onze dealers continu voor in.”

Ervaar fantastisch fietsen

Al ruim 15.000 Nederlanders rijden inmiddels op een e-bike van Multicycle. Maar ook in ons omliggende landen staan de MC’s in de belangstelling. Achterhoekers zijn niettemin bevoorrecht, want de thuisbasis van Multicycle is Ulft en daar kun je alle fietsen in de showroom bekijken. Op afspraak kun je er bovendien elke vrijdagmiddag vrijblijvend een MC proberen. In combinatie met passend advies van een MC-specialist is dat voor menig fietsliefhebber al een eerste kennismaking met het fantastische fietsen van Multicycle.


21

van Multicycle Image-E

11 ampere accu

2599,-

OPEN HUIS

Expressive-E dichte kast

Synergy-CUE

Go-E

Full carbon met gesloten kettingkast 8 versnellingen

2799,-

Synergy-CSE Carbon lichtgewicht

3499,-

Mature-E

Maak de proefrit van je leven: ontdek fantastisch fietsen. Zaterdag 27 april 2013 van 10.00 - 16.00 uur. Graag tot dan! Multicycle - Anton Tijdinklaan 1 - 7071 CX Ulft - www.multicycle.nl

3199,-

Expressive-SE derailleur uitvoering

3199,-

3499,-

2999,-

Elegance-E

2999,-

De pluspunten van een MC: Hydro rem + ­automatisch remlicht Lichtgewicht, dus makkelijk hanteerbaar Lichtlopend ook al is de accu niet ingeschakeld

MC-dealers in de omgeving Mekers Tweewielers, Gendringen Goossens, ’s-Heerenberg Te Kampe, Doetinchem Lukassen, Wehl Tom Tweewielers, Tolkamer

Kwaliteitsafwerking Uitneembare accu Grotestraat 59, Gendringen www.mekersfietsen.nl


22

Beleid ­opstellen voor de jeugd van vandaag en ­morgen

A

ls wethouder van de gemeente Doetinchem krijgt men te maken met diverse partijen in de Achterhoek en ziet zo vele projecten en onderwerpen voorbij komen. Wat voor een invloed heeft men en waar houdt men zich mee bezig? Wethouder Loes van der Meijs richt zich onder andere op jeugd en onderwijs binnen de gemeente. Wat heeft zij te vertellen over haar baan en de veranderingen in haar werkveld? Loes van der Meijs is al zeven jaar werkzaam als wethouder waarbij jeugd en onderwijs altijd een constante factor zijn gebleven binnen de portefeuille. “Jeugd en onderwijs lopen als een rode draad door mijn leven. Mijn familie was voornamelijk werkzaam in het onderwijs of het bestuur en ik heb zelf ook de bevoegdheid om les te geven.

Terug naar de basis Wand en Plafondmontage HEBU Nieuwe Kerkweg 10, 7031 HH Nieuw Wehl tel: 06-19662630

Nijverheidsstraat 18 7041 GE s’-Heerenberg Tel: (0314) 661549 E-mail: info@loodgieterkupers.nl

Zeven jaar geleden was er nog geen specifiek jeugdbeleid opgesteld in Doetinchem. Loes: “Het jeugdbeleid was nog versplinterd. We hebben toen gezamenlijk met andere instanties nagedacht wat er voor jongeren moet zijn en wat er al is. Daarmee hebben we toen een visie opgeschreven. Vanuit deze visie is een praktische jeugdagenda gekomen waarin per jeugddomein staat wat er moet gebeuren en wie zich daar mee bezig houdt. Het beleid moet wel

flexibel zijn. De jeugd van vijf jaar geleden is namelijk een heel andere jeugd dan die van vandaag. Je moet dus meebewegen.”

Omgaan met externe factoren Het huidige beleid wordt ook gestuurd door situaties waarop je geen directe grip hebt. “Door de bezuinigingen komt bijvoorbeeld minder geld beschikbaar, maar met slim handelen met de gegeven middelen komen we nu een heel eind. Ik heb me tijdens de bezuinigingsrondes wel hard voor gemaakt dat op het gebied van cultuur voor de jeugd tot 12 jaar niets mag veranderen”, vertelt Loes.

Bezuinigingen zorgt ook voor creativiteit Het maakt het werk ook creatief en vernieuwend, geeft van der Meijs aan. Zo hebben de bezuinigingen ertoe geleidt dat opnieuw is gekeken naar de toekomstige functie van een


StreekMagazine april-mei 2013

23

‘Plannen om te gaan samenwonen, een nieuw huis of wilt u het interieur eens flink opknappen? Met professioneel aangebracht, nieuw stucwerk of sierpleister worden uw wanden en plafonds mooier dan ooit. Voor het (neo) klassieke interieur hebben wij prachtige ornamenten en sierlijsten Kom gerust eens kijken in onze winkel in Ulft. Ook als u op zoek bent naar verf of gewoon een kleuradvies. Mombarg zorgt voor een ambachtelijk strak resultaat.’

W.Mombarg Stukadoorsbedrijf

Ettenseweg 34, 7071 AD Ulft Tel 0315 686239 www.mombargulft.nl

bibliotheek. Wetenschappelijk is bewezen dat leesprestaties van leerlingen die veel gebruik maken van de bibliotheek sterk omhoog gaan. Door school en bibliotheek te combineren wordt het laagdrempeliger voor de jeugd om te lezen.

Inspelen op de krimp In de Achterhoek krijgen we in de toekomst te kampen met een behoorlijke krimp van het aantal kinderen. “Hier kunnen we samen met onderwijsbestuurders op inspelen door scholen te fuseren en deze op een centrale locatie verder te laten gaan als integraal kindcentrum. Dit zijn brede scholen met daarnaast bijvoorbeeld

een sportaccommodatie en/ of een zwembad. Dit is in een aantal wijken doorgevoerd en gaat in de toekomst nog vaker gebeuren. Je hebt wat uit te leggen aan de wijken, maar dit is wel duurzaam, op de toekomst gericht en voor het schoolbestuur een manier om verder te gaan”, geeft de wethouder aan. “Ik haal in deze functie de meeste voldoening uit de kracht van de samenleving zelf. De rol van wethouder op het gebied van jeugd en onderwijs is en blijft mede daardoor nog steeds mijn passie”, sluit Loes van der Meijs af.

Uw veelzijdige vakman voor al uw klussen: Tegelwerk - Renovatie - Onderhoud Keukens - Dakkapel - Timmerwerk

Ron Pas Wilhelminastraat 112, 6942 ET Didam Tel. 0316-340119, mob. 06-53859440 r.pas@klussenier.nl, www.klussenier.nl


24

Agenda ­Muziekschool Oost-Gelderland 13/04 Concert studenten

Vooropleiding Conservatorium Doetinchem/ ArtEZ Locatie: ArtEZ Conservatorium Arnhem, Onderlangs 9, Arnhem

Aanvang: 20.00 uur Toegang: gratis

19/04 Openbaar Examen

Locatie: Bizetzaal, vestiging Muziekschool Doetinchem, Bizetlaan 1, Doetinchem

Aanvang: 19.30 uur Toegang: gratis

19/04 Canto Classico,

open podium Zang Klassiek Locatie: Driekoningenkapel, Gasthuissteeg 2, Doetinchem

Aanvang: 20.15 uur Toegang: gratis

25/04 Metzo meets Classic, besloten concert Inlichtingen: Metzo College, Doetinchem 0314-323426

17/05 Canto Classico,

open podium Zang Klassiek Locatie: Driekoningenkapel, Gasthuissteeg 2, Doetinchem Aanvang: 20.15 uur Toegang: gratis

24/05 Voorspeelavond

Locatie, vestiging Muziekschool Bergh, Plantsoensingel Zuid 36, ’s-Heerenberg

Aanvang: 19.30 uur Toegang: gratis

01/06 OPEN HUIS

op 3 vestigingen van de Muziekschool

Museuminspecteurs bij Kasteel Huis Bergh Vanaf vandaag kunnen alle kinderen als Museuminspecteur laten weten wat zij van de Nederlandse musea vinden via de Museuminspecteurs app. Ook Kasteel Huis Bergh staat op www.museuminspecteurs.nl en is inmiddels beoordeeld door 3 museuminspecteurs. Het kasteel scoort gemiddeld de volgende cijfers: Te doen: 9,4 Voor kinderen: 9,6 Service: 10 Sinds november 2011 kunnen kinderen t/m 12 jaar inspectielijsten invullen en uploaden op museuminspecteurs.nl. De titel Museum­inspecteur van het jaar gaat naar het kind dat de meeste stemmen kreeg voor zijn/haar inspectierapporten.

Kasteel Huis Bergh roept alle kinderen op inspectielijsten in te vullen met de app, of gewoon nog met de pen! De app is gratis te downloaden voor smartphones (iOS en Android) en iPods! www.museuminspecteurs.nl/apps Volgens inspecteur Noor: “Er was een ridderslag waarbij je mocht verkleden. De meiden als hofdame en de jongens als ridder. Papa was koning”. Als je maandagochtend op school iets mag vertellen over dit museum, wat zeg je dan? Commentaar Inspecteur Loes: “dat iedereen ernaartoe moet gaan en moet meedoen aan de ridderslag. Het leukste was de wapenkamer” Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, Postbus 155, 7040 AD ’s-Heerenberg tel. 0314-661281 www.huisbergh.nl - info@huisbergh.nl

Ikusasa This is Africa! Verhalen en toekomstdromen Zaterdag 27 april 20.00 uur Amphion, Doetinchem Vijftien jonge artiesten uit ZuidAfrika vormen de splinternieuwe groep, Ikusasa, die sinds februari 2013 door Nederland toert. Door middel van audities in de townships zijn de artiesten bij het gezelschap terechtgekomen. Sommigen zijn professionals, anderen moeten nog praktijkervaring opdoen. Ikusasa onderscheidt zich op meerdere fronten. Anders dan bij de meeste ZuidAfrikaanse gezelschappen acteren de leden van Ikusasa ook. U wordt meegenomen naar het bruisende ‘Alexandra’, één van de grootste townships van Johannesburg, waar een nieuwe generatie haar bestaan opbouwt en haar dro-

men probeert waar te maken. We nemen een kijkje in het leven van de bewoners van 5th Street en maken zo kennis met verschillende muziek- en dansstijlen, maar ook met de karakters en verhalen daarachter. Regisseur Senzo Zama en musical director Gama Mathonsi hebben hun sporen ruimschoots verdient met uiteenlopende theaterproducties. Choreografe Mapule Sesedinyane beheerst zo ongeveer alle dansstijlen. Ze werkte mee aan So You Think You Can Dance in Zuid-Afrika en was betrokken bij de openings- en sluitingsceremonie van het WK voetbal in 2010. Entree: € 26,30 Reserveren kan via www.amphion.nl


25

Kamphorst Wij verhuren alles wat u nodig heeft voor een feest, concert, beurs of evenement aan particulieren, bedrijven, verenigingen etc.

verhuur en verkoop van geluid- en lichtinstallaties

Partyverhuur van A tot Z Wij verhuren en verkopen professionele licht- en geluidsinstallaties. Wij verhuren voor evenementen, vergaderingen, sportevenementen en beursen. Ook kunnen wij u voorzien van partybenodigdheden. Informeer naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden. Goudbloemstraat 52 6942 XD Didam Telefoon: 06 36355255

info@kamphorstgeluidverhuur.nl www.kamphorstgeluidverhuur.nl www.soundandlightshop.nl

Nu ook aanleg van professionele licht- en geluidsinstallatie

Endepoelstraat 22 6942 GL Didam (0031) 316-342344 (0031) 6-53331372 www.jawiku.nl jawiku@online.nl

De Bongerd

Accommodatie voor training-, vergader-, en recreatiegroepen in Gaanderen Informatie: www.bongerd.eu tel: 06-44115569

muziekschool openhuis zaterdag 1 juni

Zwemschool

Ton Bouwman All-in kaart Zwemdiploma A en B All-in kaart Het diploma zwem ABC ● Zwemles voor kinderen vanaf 4 jaar ● Zwemles voor kinderen met een beperking ● Peuter survival ● Senioren zwemmen

Aalten - Beek - Kilder

TonBouwman.indd 1

www.muziekschooloostgelderland.nl

Voor opgave en informatie: www.zwemschooltonbouwman.nl info@zwemschooltonbouwman.nl telefoon 0315 - 32 70 87

29-11-2011 12:15:41


26

Hotel Zalencentrum ’t Heuveltje: bij elk gerecht. De professionele medewerkers adviseren u graag. Het hotel van ’t Heuveltje is niet alleen voor de particuliere markt een goede uitvalsbasis, ook aan de zakelijke gasten is gedacht. ’t Heuveltje heeft een eigen grote parkeerplaats waar ruimte is voor 40 touringcars of 200 personenauto’s.

Zalencentrum Hotel Restaurant Zalen­centrum ’t Heuveltje is een begrip in de regio en ver daarbuiten. Wie kent Beek niet als de op- en overstapplaats voor busreizen? ’t Heuveltje biedt veel meer en kent een lange traditie. Al vijftig jaar is het bedrijf in handen van de familie Rosendaal. Gastvrijheid, degelijkheid, kwaliteit en gezelligheid staan hoog in het vaandel. Bij ’t Heuveltje is de gast nog echt koning! De medewerkers van ’t Heuveltje doen er alles aan om de gasten het naar de zin te maken.

’t Heuveltje is de perfecte partner voor het organiseren van uw bruiloft, familie-, bedrijfs- of personeelsfeest, receptie, vergadering of congres. De twee grote zalen, de Vasila-zaal en de Osiana-zaal, zijn snel in te richten naar vijf kleinere, sfeervolle zalen. Voor zowel kleine of grote bijeenkomsten heeft ’t Heuveltje een passende zaal. Fax, kopieerapparaat en beamer zijn aanwezig en er is natuurlijk gratis WIFI. “Heeft u wensen op het gebied van apparatuur, de opstelling van de zaal, dan regelen wij dat graag voor u”, vertelt Cees Rosendaal. Op culinair gebied is veel mogelijk, van een eenvoudige lunch of traditionele gerechten tot een uitgebreid 9-gangen menu. Zo kunt u bijvoorbeeld intensief vergaderen in de ene zaal en in een andere ruimte ontspannen een hapje eten, zonder daarbij gestoord te worden. ’t Heuveltje biedt u een betaalbare locatie, goede service, ruime parkeergelegenheid en gastvrije bediening.

Arrangementen

Samenwerking

’t Heuveltje heeft voor alle doelgroepen aantrekkelijke arrangementen, zoals het nordic walking- of mountainbikearrangement. Deze arrangementen kunt u boeken in combinatie met een hotelovernachting. ’t Heuveltje beschikt over 13 comfortabele kamers. De brunches met animatie voor de kinderen met Pasen, Sinterklaas en Kerst zijn een begrip. Voor alle arrangementen geldt: wilt u iets afwijkends of heeft u speciale wensen, alles is bespreekbaar.

Wij hechten veel waarde aan een goede samenwerking met andere bedrijven. Zo verzorgt ’t Heuveltje al zes jaar de Haringparty in Tolkamer voor Toorank Distilleries uit Zevenaar. Onlangs heeft ’t Heuveltje het 50-jarig bestaan van een bedrijf, gedurende drie dagen, verzorgd. Regelmatig treden wij op als ­gastheer voor de Businessclub van SV. Babberich/Liemers.

Catering Uw feest is bij ons in goede handen. Wij denken graag met u mee om samen het feest tot een succes te maken. Op iedere door u gewenste plek kunt u gebruik maken van onze faciliteiten. De medewerkers van ’t Heuveltje toveren uw kantine, magazijn, hal, parkeerplaats om tot een echte feestlocatie.

Trouwen Multifunctioneel centrum ’t Heuveltje ligt in het mooie Montferland waar u kunt genieten van de rust, de natuur en de ruimte. ’t Heuveltje kan u door de veelheid aan mogelijkheden een onvergetelijk verblijf bezorgen. Snel schakelen en inspelen op de wensen van de gasten horen bij de missie van dit multifunctionele centrum. In het gezellige cafégedeelte kunt u na uw wandeling of fietstocht bijkomen met een kopje koffie of een andere versnapering. De kleine kaart biedt voldoende keuze om de grootste trek te stillen. Op de menukaart van het sfeervolle restaurant treft u onder andere gerechten aan uit lang vervlogen tijden. De koks bereiden het eten met aandacht en liefde voor u. De wijnkaart biedt een passende wijn

Sinds 2006 is de familie Rosendaal uitbater van Uitspanning ’t Peeske in Beek. Uitspanning ’t Peeske is een officiële trouwlocatie. Bruidsparen kunnen ervoor kiezen om met hun receptie en/of feest uit te wijken naar HCR ’t Heuveltje. Diverse combinaties zijn mogelijk.

Het zal u aan niets ontbreken. HCR ’t Heuveltje verzorgt uw festiviteit tot in de kleinste details: van de inrichting tot de aankleding, van catering tot aan de bediening. Werkelijk aan alles wordt gedacht! En alles gebaseerd op uw situatie en binnen uw budget. Maatwerk en persoonlijk contact staan bij ’t Heuveltje centraal.


uw wensen worden waarheid ’t Heuveltje kan u, door de samenwerking met andere bedrijven, een zeer gunstige offerte aanbieden, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard kunt u ook gewoon langskomen en in aanraking komen met onze gastvrijheid.

27

Agenda 2013

31 maart

Paasbrunch op 1e paasdag Op 1e Paasdag 31 maart serveren wij u een uitgebreide, heerlijke paasbrunch inclusief een kindervoorstelling van Warboel. Warboel speelt ook muzikale kindervoorstellingen op scholen, in theater en op festivals. Ook verzorgen zij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in Doetinchem, die dit jaar als beste uit de bus is gekomen. Zie ook www.warboel.nl.

11.00 uur-12.00 uur Kindervoorstelling Warboel 12.30 uur Brunch Bij te weinig deelname aan de brunch zullen wij een andere animatie verzorgen. U kunt voor de kindervoorstelling ook apart reserveren.

Prijs inclusief Warboel en brunch Volwassen 1 25,00 Kinderen 2 t/m 5 1 10,00 Kinderen 6 t/m 12 1 15,00

Prijs alléén voorstelling Warboel Ouders 1 2,50 Kinderen 1 7,50

31 maart en 1 april

U kunt ook op 1e of 2e paasdag paling komen eten. Liefhebbers nodigen wij daarom uit op deze zondag. Wij serveren gebakken of gestoofde paling met gebakken aardappelen of gekookte krieltjes en een bijpassende salade. Alléén op reservering. U kunt ook een keuze uit onze á la carte kaart maken.

7 april

Hobbybeurs in twee zalen vanaf 10.00 uur.

April/mei

Aspergeseizoen De asperge is een bijzonder product. Hoe bijzonder blijkt alleen la uit de vele bijnamen die de asperge kent. Wat dacht u van “koningin van de groente”, het “witte goud” en “points d’amour”. Kijk tzt op onze menukaart voor de aspergegerechten.

Vanaf mei

Sliptongweken met Vlaamse frieten en rauwkostsalade.

4 en 5 mei

SOB organiseert wandeltochten van diverse afstanden in het Bergerbos. Starttijd vanaf 07.30 uur bij zalencentrum t Heuveltje.

12 mei

Moederdag. Wil je je moeder of oma met moederdag eens verrassen met een ­speciaal moederdag ontbijt? Vanaf 09.00 uur tot 11.00 uur bent u van harte ­welkom.

16 juni

Paling eten Liefhebbers nodigen wij daarom uit op deze zondag. Wij serveren gebakken of gestoofde paling met gebakken aardappelen of gekookte krieltjes en een bijpassende salade. Alléén op reservering. U kunt ook een keuze uit onze à la carte kaart maken.

Juli-augustus

Juli en Augustus Mosselen Mosselen eten met heerlijke sausjes, Vlaamse frieten en rauwkost.

St. Jansgildestraat 27 7037 CA Beek, Tel. 0316-53 20 41 info@heuveltje.nl, www.heuveltje.nl


28

MKB Montferland

M

KB Montferland is een bloeiende ondernemersvereniging met in inmiddels bijna tweehonderd leden. Tweeënhalf jaar geleden is de businessclub opgericht en sindsdien zijn er tal van activiteiten georganiseerd. Zo is er elke maand een netwerkborrel met een gastspreker en twee keer per jaar zijn de leden te gast bij een ondernemer in de regio. MKB Montferland biedt haar leden de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, zaken te doen en samen te werken. Wat bindt en boeit de ondernemers die zich aansloten? We vroegen het aan drie enthousiaste leden. “Ik zie bij MKB Montferland dezelfde gedrevenheid als in ons bedrijf. Een enthousiaste groep mensen werkt er hard aan om de club groter te maken. Hoe meer leden, hoe succesvoller je kunt netwerken. Je bouwt steeds meer contacten op. Ik merk dat er een grote binding is tussen regionale ondernemers onderling. Het is zien en gezien worden in een ontspannen sfeer. Dat is de sterke kant van MKB Montferland. We helpen elkaar. Dit jaar krijgen leden in mijn bedrijf een kijkje in de keuken. Ik laat ze dan graag zien dat er onder Kemaru nog zes bv’s hangen en hoe wij dat organiseren. Een andere ondernemer helpt ons dan weer met de catering. Zo werkt dat.” ­Eef Scholten Kemaru Beheer BV, Didam

“Een aantal jaren geleden heb ik samen met Edwin Sap en Marja Blok MKB ­Montferland opgericht. We hadden behoefte aan een netwerkclub waarin ondernemers elkaar ontmoeten en kennis met elkaar delen. Elke ondernemer loopt wel eens tegen iets aan waar hij niet direct raad mee weet. Met een netwerk van collega’s in hetzelfde schuitje is er dan altijd wel iemand die je op weg helpt. Ik maak graag gebruik van die mogelijkheden in onze club. De sfeer is echt heel goed en laagdrempelig. Je voelt je er direct thuis. Ik focus me niet op het binnen­halen van nieuw werk. Dat is niet mijn instelling. Natuurlijk wil elke ondernemer graag opdrachten hebben, maar door elkaar regelmatig te spreken, word je dat vanzelf gegund.” Hans Gepkens Gepkens automatisering, Didam

“Het lidmaatschap van MKB Montferland is voor mij een waardevolle aanvulling om mijn naam bekend te maken. Je haalt er niet direct werk uit en met die instelling ga ik er ook niet heen. Je doet wel interessante contacten op die mogelijk van pas komen in de toekomst. Zeker in mijn vak, waar het draait om betrouwbaarheid en integriteit, is de gunfactor belangrijk. Het gaat erom dat mensen je kennen en weten wat je doet. Maar bovenal zijn de bijeenkomsten van MKB Montferland heel gezellig. Ik vind het leuk om bekenden te spreken en te horen hoe het met ze gaat. Alleen daarom is het al fijn om regelmatig bijeenkomsten te bezoeken. Ik kan het alle ondernemers aanraden. MKB Montferland is een ongedwongen club.” Pascal Nas Bedrijfsadviesburo Nas, Didam/Zevenaar


29

automatisering

Bezuinigen op uw ICT kosten? Het kan!

Gepkens automatisering biedt goede ICT oplossingen tegen betaalbare prijzen.

Telefonisch bereikbaar:

0316 - 29 44 77

www.gepkensautomatisering.nl


30

Woordzoeker De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin. Afhaal Ambiance Babipangang Bami Buffet Catering Gastheer Gezellig Groepen

Hemelvaartsdag Ketjap Loempia Menut Mihoen Moederdag Nasi Pekingeend Pinksteren

Sate Service Soja Sushi Tafels Tomatensoep Uitje Vaderdag Wasabi

Weet u de juiste zin uit de overgebleven letters te vormen? Dan maakt u kans op een diner bij restaurant Sin Chen, in ­Zeddam. Onder de inzenders van het goede antwoord verloot Het StreekMagazine vijf keer een gratis diner voor twee. Stuur uw antwoord met uw adresgegevens vóór 1 mei naar: puzzel@streekmagazine.nl of Het StreekMagazine, t.a.v. Oplossing Puzzel, Postbus 567, 7000 AN Doetinchem

© Persbelangen

© Persbelangen

G B I N L E L J E T Z EI G U L S O F E J M I P R I D A

H G P E H T S H N A E A R E N TT SJ K E N F I E P E G

E M E L V A A R T N I R E T A C I E K I N G E E N D T E E E R E R S R E E H T S A G U SE FA EK ENOUS RR EF NA GI UA VK O I I NE TF EG TT DT NS SE I T N VE LN FA HT EA IE I L RA T OA NS SM C U CC MT TE RMP C I AO LU O N N O AU DJ I S E I E HI SE TE AL BO BK SRD ST ED TE T M I AR EN EE J AE AA LS ET W B D R E A G E C N U S A D R J T S M D W A S A B I B O T R L R N E L A I J G R O E P E R E D Ö E B D G A D R E D A V I N

Terborg, fam. Helmink - Braamt, fam. Janssen - Tolkamer, fam. Streek - Gendringen, fam. Scherpenzeel - Didam, fam. van Rooye - Doetinchem, fam. te Boekhorst - Gaanderen, fam. Nijenhuis- Tuinte - ’s-Heerenberg, fam. Kok - Ulft

*Dagelijks .00 uur v.a. 12

à la Carte

voor (zaken) lunch + diner!

Sin Chen Plaza is het buffetgedeelte van SIn Chen. Twee uur lang onbeperkt genieten van culinaire specialiteiten uit de Aziatische keuken, zoals heerlijke warme voorgerechten, soepen, koude salades en sushi. Maar ook van diverse hoofdgerechten en van de door onze kok voor u op de Japanse grillplaat bereide Teppanyaki. Als nagerecht kunt u kiezen uit het vers fruit- en ijsbuffet. Om af te sluiten is er koffie en thee.

Sin Chen Plaza is geopend van woensdag t/m zondag vanaf 16.30 uur. Reserveren is gewenst.

nieuw!

overheerlijke chocolade fontein

S D A G

D J N D B G F K L N E L N T H E I O A A S TE E W T AT JV L M A E AG E U A L H E U T NI PE T R E JF EI M A N H E N K CL F E S F Y N IV E O T T SI VU L E O R R O O V S P J E A H F A N S A S P E O Z C H E N E S T I E M T G R E N S W E Prijswinnaars vorige keer: B Derksen T T - Beek F O I U R L L I G fam. (gem.L­Montferland), fam.B Heusschen-Jansen -

Sin Chen à la carte is het restaurant waar de culinaire reis naar het verre oosten begint. Ons sfeervolle restaurant met uitzicht op de Montferlandse heuvels, biedt u een zeer uitgebreide menukaart met culinaire specialiteiten waaruit u zelf uw menu kunt samenstellen. Voor de fijnproevers onder u is het uiteraard mogelijk u te laten verrassen met een speciaal voor u samengesteld verrassingsmenu door onze chefkok. Geniet van al onze heerlijkheden onder het genot van een passende wijn van de speciale wijnkaart die op zorgvuldige wijze voor u is samengesteld.

De keuken van Sin Chen à la carte en afhaal is dagelijks geopend van 12.00 tot 22.00 uur. Ook op zon- en feestdagen.

P A R T P A H K E I Z U M G K


31

Zaterdag 20 april een speciaal vier-gangen aspergemenu De lente is weer onderweg en dan denk je aan asperges!! Laat u verrassen op deze avond door onze keuken op een heerlijk vier-gangen aspergemenu. Vanaf 18.00 uur bent u van harte welkom. Franse avond buiten 5 juli 2013 Graag verwelkomen wij u bij mooi weer in het Bergherbos en bij slecht weer in onze Uitspanning voor een heerlijke ontspannen Franse avond. Deze avond wordt geheel in stijl verzorgd met aangepaste entourage, bediening, entertainment en Franse chansons. U krijgt direct het gevoel

in Frankrijk te vertoeven. Vanaf 18.30 uur bent u van harte welkom. Besloten partijen Bij ‘t Peeske kunt u ook terecht voor allerlei soorten feesten in besloten kring. Daar helpen wij u graag bij! Van verjaardag tot bruiloft, van bedrijfsfeest tot pensioensborrel.

U kunt bij ons ook een arrangement voor uw feest laten maken met bijvoorbeeld een barbecue, koud en warm buffet. Maar ook een High Tea of Wine is mogelijk. Ook voor actieve arrangementen kunt u bij ons terecht, met bijvoorbeeld klootschieten, Nordic Walking, mountainbike of een tocht olv een IVN-gids. Komen gasten van ver, men kan overnachten op onze andere locatie Hotel ’t Heuveltje.

À la carte Bij ‘t Peeske kunt u na een prachtige wandeling bijkomen in onze sfeervolle Uitspanning of op een van onze fraaie terrassen waar in de zomermaanden, indien het weer het toelaat, buiten gegeten kan worden. Wij zijn elke dag vanaf 10.00 uur open voor koffie, lunch of diner. Onze à la carte kaart maakt dineren tot een belevenis voor u en de kinderen! Uitspanning ‘t Peeske Peeskesweg 12 7037 CH Beek Tel: 0316-532804 info@peeske.nl Voor al onze activiteiten verwijzen wij u door naar onze website www.peeske.nl

v i e r m e t o n s h e t b u i te n l e ve n ! voorjaarsshow Altradi 22, 23 en 24 maart 2013

Alibow | Harol | Erhardt | Ittalum | DePonti |Jasno | Sunway | Somfy Ee n b e zo e k a a n o n ze b i n n e n - e n b u i te n s h ow ro o m va n m a a r l i e fs t 5 0 0 m 2 i s e e n b e l e ve n i s 2 2 m a a r t 1 0 . 0 0 - 2 1 . 0 0 u u r, 2 3 m a a r t 1 0 . 0 0 - 1 7 . 0 0 u u r, 2 4 m a a r t 1 0 . 0 0 - 1 7 . 0 0 u u r

®

H e n r i e n Pe t ra B e re nt s e n Wi l h e l m i n a s t ra at 1 1 6 a , 6 9 4 2 E T D i d a m 0 3 1 6 2 9 7 2 0 0 | w w w. a l t ra d i . n l

Wij werken samen met Schoonwater De Steeg


Het StreekMagazine april - mei 2013  

Het StreekMagazine april - mei 2013

Het StreekMagazine april - mei 2013  

Het StreekMagazine april - mei 2013

Advertisement