Природа и друштво 4б

Page 1

pr om

o

Зорица Веиновић Вера Матановић Владимир Бокић

Ed

uk a

Уџбеник за 4. разред основне школе

Б


Зорица Веиновић • Вера Матановић • Владимир Бокић

ПРИРОДА И ДРУШТВО 4Б

Уџбеник за 4. разред основне школе Главни уредник Проф. др Бошко Влаховић Одговорни уредник Доц. др Наташа Филиповић Предметни уредник др Снежана Лакета

Лектор Биљана Никић Аутор карата Др Милена Панић

pr om

o

Рецензенти Љиљана Ђуровић, професор разредне наставе, ОШ „Момчило Настасијевић”, Горњи Милановац Миланка Берковић, професор разредне наставе, ОШ „Филип Вишњић”, Београд Драгана Бабић, професор разредне наставе, ОШ „Јован Поповић”, Крушевац Милица Пузовић, професор разредне наставе, ОШ „Васа Пелагић”, Београд

uk a

Картографски извор Републички геодетски завод (www.rgz.gov.rs)

Ed

Дизајн Иван Танић, Агенција Манu два Илустрације и фотографије www.shutterstock.com Зоран Петровић

Издавач ЕДУКА д.о.о. Београд Ул. Змаја од Ноћаја бр. 10/1 Тел./факс: 011 3287 277, 3286 443, 2629 903 Сајт: www.eduka.rs; имејл: eduka@eduka.rs За издавача Проф. др Бошко Влаховић, директор Штампа _________ Издање _________ Тираж

_________


Садржај 4Б

КАКО ИСТРАЖУЈЕМО И КОРИСТИМО МАТЕРИЈАЛЕ ОКО НАС......................................................................... 7 Смеше.................................................................................................................................8

o

Како раздвојити састојке смеше.................................................................................... 13

pr om

Магнет – шта је то?.......................................................................................................... 20 Када, куда и како струји електрична струја................................................................... 25 Како добијамо електричну струју и како је свакодневно користимо........................... 30 Који материјали ће се пре запалити и под којим условима......................................... 37 Опасност и заштита од пожара....................................................................................... 41

uk a

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО КАКО ИСТРАЖУЈЕМО И КОРИСТИМО МАТЕРИЈАЛЕ ОКО НАС – ТЕСТ....................... 45

ИСТРАЖИ ПРОШЛОСТ СРБИЈЕ ДА БОЉЕ РАЗУМЕШ ЊЕНУ САДАШЊОСТ ........................................................................................ 47

Ed

Ко су наши преци............................................................................................................. 48 Српска држава за време владарске породице Немањића: успон и слабљење......... 53 Живот у доба Немањића................................................................................................. 60 Србија под турском влашћу ............................................................................................ 68 Отпор Турцима и стварање самосталне државе........................................................... 72 У доба великих ратова у првој половини 20. века......................................................... 78 Србија после Другог светског рата: од југословенске републике до самосталне државе..................................................................................................... 86 ПРОВЕРИ НАУЧЕНО ИСТРАЖИ ПРОШЛОСТ СРБИЈЕ ДА БОЉЕ РАЗУМЕШ ЊЕНУ САДАШЊОСТ – ТЕСТ .............................................................................................................................. 95 Географска карта Републике Србије............................................................................. 97


Драги учениче, Испред тебе је уџбеник који ће ти помоћи да истражиш, боље упознаш и разумеш свет око себе, а научено примениш у свакодневном животу. Уџбеник је подељен у више тема, а ради лакшег сналажења у уџбенику, свакој теми је додељена одређена боја. На почетку сваке теме, налази се страница са кратким описом онога што ћеш у тој теми научити.

s

o

Ево примера једне такве странице.

s

uk a

pr om

Свака тема састоји се из неколико лекција. Замисли да је тема једна велика торта, а лекције њени парчићи. Када савладаш свако парче – лекцију, овладаћеш и тортом у целини – темом. Све лекције садрже текст, који је подељен у више мањих целина, илустрације и задатке.

Ed

Проучи делове из којих се састоје лекције на следећим примерима.

Кључне речи: списак важних речи и појмова у лекцији.

Предлог да се подсетиш наученог или нечег из свакодневног живота што може да ти помогне да пратиш лекцију.

Основни подаци са илустрацијама, са питањима и задацима који ти помажу да илустрације и прочитано боље разумеш, објасниш, повежеш са свакодневним ситуацијама и осталим темама у уџбенику, или провериш неким огледом.


Занимљивост

Занимљив податак у вези са темом лекције.

? Објашњења непознатих и мање познатих речи.

Ако желиш више

pr om

o

Додатни задатак у вези са лекцијом, предлог да нешто истражиш на интернету, енциклопедији или другим изворима.

За чуваре природе

uk a

Упутство и задатак који ће ти помоћи да тему лекције повежеш са проблемима у животној средини и њиховим могућим решењима.

Ed

Задаци да самостално или у сарадњи са другарима из одељења провериш, продубиш и примениш научено налазе се на крају сваке лекције у: ПРОВЕРИ НАУЧЕНО ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО. На крају сваке теме, налазе се упутство како да се подсетиш и кратак тест да провериш научено.

Уз овај уџбеник добићеш и географску карту Србије, коју ћеш научити да користиш (посебно у оквиру прве теме). Многе задатке у уџбенику моћи ћеш да решиш уз помоћ интернета. Веома је важно да приликом истраживања и рада на интернету будеш опрезан/опрезна и да га увек користиш уз присуство блиске одрасле особе. Желимо ти срећан и пријатан рад!

Аутори уџбеника


6

uk a

Ed o

pr om


КАКО ИСТРАЖУЈЕМО И КОРИСТИМО МАТЕРИЈАЛЕ ОКО НАС

o

У овој теми научићеш:

Ed

uk a

pr om

% шта добијеш када помешаш неке материјале, како да те „мешавине” истражујеш, препознаш и самостално раздвојиш њихове састојке у свакодневном животу; % да истражиш магнет и његова својства и како да га примениш у свакодневном животу; % да истражиш када, куда и како струји електрична струја; % безбедно да рукујеш електричном струјом и електричним апаратима; % зашто треба да штедиш електричну струју и на који начин то да урадиш; % шта је све потребно да би дошло до сагоревања, како га човек користи и које су могуће опасности; % шта је пожар, како можеш да га спречиш, а како да се заштитиш ако до њега дође.

7


Смеше Кључне речи: смеша, смеше у природи – вода, ваздух и земљиште

pr om

Тетка шапуће Ани: „Пију смеше.” Ана није сигурна шта јој је тетка рекла, па је поновила: „Мислиш, пију и смеше се (осмехују се)?” „Не, не. Ове девојчице пију смеше. Добро, пију смеше и смеше се, у праву си. Знаш, лимунада и густи сок од брескве су смеше. Зар о томе ниси учила у школи?”, одговорила је тетка. Ана збуњено одмахује главом.

o

Ана седи у посластичарници са својом тетком. За столом до њих седе две девојчице, испијају лимунаду и густи сок од брескве.

Да ли ти знаш о чему говори Анина тетка? Ако не знаш, лекција која следи помоћи ће ти да научиш шта су смеше.

uk a

Шта је то смеша

s

Ed

Смеша је скуп или мешавина двају или више различитих материјала. Да би ти било лакше да разумеш реч смеша, упореди је са глаголом смешати или помешати. Дакле, када помешаш два или више материјала, добићеш смешу. На пример, да бисмо направили лимунаду, потребно је да помешамо воду, сок добијен цеђењем лимуна и шећер. Лимунада је смеша која се састоји од воде, сока добијеног цеђењем лимуна и шећера. Направи лимунаду према упутству са слике. У своју лимунаду стави што мање шећера, али здравије је без шећера. Попиј ову здраву смешу и насмеши се!

вода

лимун

шећер

Оглед: Како направити лимунаду – здраву смешу

Скоро сва храна коју свакодневно једемо представља смеше. Супа, кувани пасуљ, сарма – све су то смеше. Размисли од којих материјала се састоји свако наведено јело. Наведи неке друге примере смеша које користиш у исхрани.

8


Присети се сада огледа из претходних разреда у којима се испитује да ли у води могу да се растворе различити материјали. Осим што ти ови огледи помажу да утврдиш својства воде као растварача, у сваком од ових огледа добијаш смеше.

s

Можеш и да изведеш поново ове огледе према упутствима са слика. Шта се догоди када у чашу воде сипаш кашику соли и промешаш? А када у чашу воде сипаш кашику песка?

Оглед: Смеша воде и соли

вода

uk a

Када се у воду сипа песак, вода се најпре мало замути. После неког времена на дну чаше се направи талог (гомилица) песка. Када се посматра ова смеша, у њој је могуће уочити њене састојке.

кашичица соли

pr om

Исто се дешава и када у води раствориш шумећу таблету неких витамина. Присети се још неких материјала које када помешаш са водом добијаш смешу у којој не можеш да разликујеш воду од тог материјала.

вода

o

У првом случају, со се у потпуности раствара у води и голим оком се не може уочити. Када се та смеша посматра, немогуће је разликовати њене састојке.

песак

Аха!

Оглед: Смеша воде и песка

Ed

Сличну смешу чини и густи сок од брескве, кајсије или неког другог воћа. После неког времена на дну чаше се појави талог. И у смеши песка и ситног камења, као и у смеши воде и каменчића, јасно се виде њени састојци. Присети се још неких материјала које када помешаш добијаш смешу у којој голим оком видиш њене састојке, то јест честице тих материјала.

Смеше у природи

Из претходних разреда познајеш својства воде, ваздуха и земљишта. Да ли знаш да су и они смеше? Присети се како вода кружи у природи. На свом путу кроз природу (кроз ваздух, по површини и испод површине земље) вода долази у додир са различитим гасовима, ситним честицама стена, соли, прашином. Све ове и друге материјале вода раствара. Зато за воду у природи (као и за пијаћу воду) кажемо да је смеша.

s

Упореди слику са овим описом воде као смеше.

прашина

гасови

честице соли

честице стена Вода у природи је смеша

9


И ваздух је смеша различитих гасова. За неке од тих гасова већ знаш, то су кисеоник и угљен-диоксид. О другим гасовима који се налазе у саставу ваздуха учићеш у старијим разредима. Неки гасови доспевају у ваздух из ауспуха возила, фабрика и других извора и узрокују загађење ваздуха. У ваздуху има и водене паре и честица прашине.

s

pr om

o

Посматрај слике и објасни њихов назив. Зашто је добро да не видиш ваздух који дишеш?

Ваздух је смеша (и кад га видиш и кад га не видиш)

Ed

uk a

Земљиште је смеша која може да се састоји из честица прашине, песка, глине, остатака изумрлих биљака и животиња и др.

Земљиште је смеша

Ако желиш више

Ако желиш да истражиш од чега се састоји земљиште, изведи следећи оглед. Потребан материјал: мало земље из оближњег парка, школског дворишта или дворишта твоје куће; тегла; бели папир; лупа, гумене рукавице. Поступак: земљу из парка или дворишта убаци у теглу и донеси кући или у учионицу. Стави земљу на бели папир и лупом уочи састојке земљишта. Напомена: у свим фазама огледа користи гумене рукавице. Резултате огледа запиши и подели са другарима из одељења. Шта закључујеш: да ли је оглед потврдио да је земљиште смеша?

Занимљивост

За разлику од смеша, које су свуда око нас, чисти материјали (у којима нема трагова других материјала) права су реткост. Неки примери су со, дијамант и злато. За вредност и високу цену дијаманата и злата сигурно већ знаш – користе се за израду скупоценог накита. Оно што можда не знаш јесте да је у прошлости со била слабо доступна и да су се због ње водили бројни ратови.

10


За чуваре природе

Замисли канту са отпацима као што су остаци од воћа и поврћа, талог од кафе, филтер-врећице од чаја. Могли бисмо да кажемо да се у тој канти налази смеша чије је састојке могуће видети голим оком. Али да ли знаш да можеш да помогнеш да се управо набројани отпаци претворе у смешу чије састојке не можеш међусобно да разликујеш? Како? Сви набројани отпаци су у ствари биоразградиви и од њих можеш да направиш компост.

Биоразградив материјал – материјал који сићушни организми могу да разложе на једноставније и ситније честице Компост – ђубриво које може да побољша квалитет земљишта

uk a

pr om

o

Прављење компоста или компостирање је у ствари врста рециклаже отпадака које сићушни организми могу да разложе на ситније честице. Ови отпаци се најпре уситне и баце у посебну канту. Затим се помешају са лишћем, травом и гранчицама и чувају на пажљиво одабраном месту (у дворишту или башти, на пример) под одређеним условима. После неколико месеци до годину дана, добијамо компост – смешу уједначеног изгледа, обично тамносмеђе боје, у којој не препознајемо почетни материјал. На тај начин, уз мало труда и времена кухињски отпаци могу да постану квалитетно ђубриво. Оно може да се искористи тако што ће се додати у земљиште у башти, дворишту, саксијама и сл. да побољша раст биљака. Друго, на овај начин смањује се и количина отпада која заврши на депонијама. Дакле, прављење смеше у виду компоста вишеструко је значајно за очување природе.

?

Ed

Потруди се и направи компост. Прво се припреми. Уз помоћ интернета сазнај више о читавом поступку. Одлучи где и са ким ћеш да компостираш. То можеш да учиниш са члановима своје породице у башти или дворишту своје куће, или са другарима из одељења у школском дворишту. А сада – компостирај!

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

1. Шта је то смеша? 2. Разврстај називе смеша у табелу као што је започето: густи сок од кајсије,

лимунада, пијаћа вода, слана вода, сарма. Смеша чије је састојке могуће видети голим оком

Смеша чије састојке није могуће видети голим оком пијаћа вода

3. Наведи неколико примера смеша у природи.

11


ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. а) Смеша је и мешавина која се састоји од шећера и зрна инстант кафе.

Истражи шта ће се догодити уколико у ту смешу додаш мало топле воде. Изведи оглед уз помоћ одраслог, а затим нацртај читав поступак извођења огледа у три слике, од потребног материјала до резултата. Важна напомена: Ти не треба да пијеш кафу, али обрадуј неког одраслог овом смешом. б) А сада сваку смешу, ону с почетка и ону с краја огледа, повежи са одговарајућим описом.

шећер и кафа

pr om

Смеша чије састојке није могуће видети голим оком

шећер, кафа и вода

o

Смеша чије је састојке могуће видети голим оком

2. На основу онога што знаш о здравој храни смисли и запиши рецепт за неку

здраву смешу – јело. Замоли неког одраслог да ти помогне да набавиш састојке и да направиш то сјајно јело. Пријатно!

3. а) Сада знаш да су неке смеше здраве, док друге нису. На пример, сигурно

тврдите огледом какав је б) g Групни задатак: У утицај смога – смеше штетних гасова

Потребан материјал: две папирне марамице, две отворене кутије. Поступак: Одаберите објекат (школу, зграду или кућу у којој живи неко од вас) поред улице коју сте проценили као прометну – у којој се одвија саобраћај у вашем месту. Једну папирну марамицу ставите у једну отворену кутију, а затим у фиоку неког ормара у учионици. Другу папирну марамицу ставите у другу отворену кутију, а затим на (спољашњу) прозорску даску одабраног објекта поред прометне улице. Осигурајте кутију са марамицом да не одлети или не падне са прозора. За постављање и проверавање промена на другој папирној марамици обавезни су присуство и надзор одрасле особе. После седам дана проверите, забележите и упоредите промене које су се десиле на папирним марамицама. Која марамица је запрљанија на крају огледа? Каква је веза између запрљаности марамице која је стајала на прозору и загађености ваздуха изазваног смогом у улици где је густ саобраћај? Напишите закључак. Уколико је оглед показао да смог утиче на запрљаност марамице, да ли можете да претпоставите како смог утиче на здравље људи и других живих бића?

Ed

12

uk a

знаш за реч смог, који се помиње кад год се прича о загађеном ваздуху. Да ли знаш да је и смог смеша? Истражи помоћу интернета од којих се све гасова састоји смог.


Како раздвојити састојке смеше

Сада знаш од чега се састоје неке смеше, како настају и како можемо да их направимо. Да ли знаш како те састојке можемо да раздвојимо? На пример, како за кратко време можеш да раздвојиш састојке из смеше воде и каменчића, а да при томе не запрљаш или не поквасиш руке?

pr om

Огледи који су предложени у овој лекцији помоћи ће ти да потврдиш или оповргнеш своје претпоставке.

o

Кључне речи: раздвајање састојака смеше – просејавање, одливање, цеђење, испаравање

Ed

uk a

Постоји више начина за раздвајање састојака смеше. Неки од њих су: просејавање, одливање, цеђење и испаравање. Састојци неких смеша могу да се раздвоје на више начина. Пре него што изведеш предложене огледе и научиш да примениш ове поступке, њихова објашњења и слике ће ти помоћи да их боље разумеш. Пре извођења сваког огледа покушај да претпоставиш које поступке можеш да примениш за раздвајање састојака смеша: вода и каменчићи; вода и песак; песак и ситно камење; слана вода.

Просејавање

Просејати значи пропустити кроз сито и ослободити од вишкова, отпадака. Користи се за раздвајање састојака смеше који су чврсти и чије су честице различите по величини.

s

? Сито – направа у облику мреже кроз коју пролазе ситнији састојци, а крупнији се задржавају на мрежи

Погледај слику. Објасни како се сито користи. За просејавање користи се сито

Покушај да претпоставиш код које од горе описаних смеша можеш да употребиш просејавање како би се раздвојили њени састојци.

13


Ако претпоставимо да је песак и ситно камење могуће раздвојити просејавањем, потребан материјал су: смеша од кашике песка и кашике ситног камења, сито или цедиљка кроз чије рупице може да прође песак, али не и камење, лист папира формата А4. Поступак: оглед изведи према упутствима са следеће слике.

s

pr om

o

У празном простору поред слике поступка за извођење огледа нацртај резултат огледа.

Оглед: Да ли просејавањем могу да се раздвоје песак и ситно камење

uk a

Шта закључујеш – да ли су састојци ове смеше успешно раздвојени?

Ed

Песак пролази кроз рупице сита и пада на папир, док се ситно камење задржава у ситу. Оглед је показао да се песак и камење могу успешно раздвојити просејавањем. Наведи још неке примере смеша које је могуће раздвојити просејавањем. Ако ниси сигуран/сигурна, провери претпоставку огледом.

Одливање

Одлити значи одасути или избацити мало течности из нечега. Користи се за раздвајање састојака смеше коју чине нека течност и чврсти материјал.

s

Погледај слику и објасни шта је на њој представљено.

Покушај да претпоставиш код које од горе описаних смеша можеш да употребиш одливање како би се у потпуности раздвојили њени састојци. Код које смеше одливањем можеш делимично да раздвојиш њене састојке?

14

Одливање


Ако претпоставимо да је воду и каменчиће могуће у потпуности раздвојити одливањем, потребан материјал су: бокал са смешом воде и кашике ситног камења и једна чаша. Поступак: оглед изведи према упутствима са следеће слике.

s

pr om

o

У празном простору поред слике поступка за извођење огледа нацртај резултат огледа.

Оглед: Да ли одливањем могу да се раздвоје вода и ситно камење

uk a

Шта закључујеш – да ли су састојци ове смеше успешно раздвојени? Вода се сада налази у чаши, а ситно камење је остало у бокалу. Оглед је показао да се вода и ситно камење могу у потпуности раздвојити одливањем. Наведи још неке примере смеша које је могуће у потпуности раздвојити одливањем. Ако ниси сигуран/сигурна, провери претпоставку огледом. На исти начин изведи сада оглед са водом и песком. Шта запажаш?

Ed

Неке честице песка су се одлиле са водом из посуде, а мала количина воде је остала у посуди са песком. Оглед је показао да се вода и песак могу само делимично раздвојити одливањем.

Цеђење

Цедити значи пропустити течност кроз цедиљку, газу, филтер-папир ради прочишћавања. Као и одливање, цеђење се користи за раздвајање састојака смеше неке течности и чврстог материјала.

s

Погледај слику и објасни шта је на њој представљено.

Покушај да претпоставиш код које две горе описане смеше можеш да употребиш цеђење како би се раздвојили њихови састојци.

Цеђење кроз газу

15


Претпоставимо да је цеђењем могуће раздвојити: 1. воду и песак; 2. воду и ситно камење. За прву претпоставку потребан материјал су: смеша воде и песка у бокалу; једна чаша и газа. Поступак: оглед изведи према упутствима са следеће слике.

s

pr om

o

У празном простору поред слике поступка за извођење огледа нацртај резултат огледа.

Оглед: Да ли цеђењем могу да се раздвоје песак и вода

Шта закључујеш – да ли су састојци ове смеше успешно раздвојени?

uk a

Вода се сада налази у чаши, а песак се задржао на гази. Оглед је показао да се вода и песак могу у потпуности раздвојити цеђењем. На исти начин изведи сада оглед са водом и каменчићима. Шта запажаш? И у овом случају вода се нашла у чаши, а каменчићи су се задржали на гази. Оглед је показао да се вода и ситно камење могу успешно раздвојити цеђењем. Наведи још неке примере смеша које је могуће у потпуности раздвојити цеђењем. Ако ниси сигуран/сигурна, провери претпоставку огледом.

Ed

Испаравање

Већ знаш да се приликом загревања већина течности претвара у пару, то јест да испарава. Зато је испаравање поступак који се користи када желимо да раздвојимо течност од неких чврстих материјала који су се у њој растворили. Када испари течност, чврсте материјале лако ћемо издвојити.

s

Погледај слику и објасни шта је на њој представљено. А сада покушај да претпоставиш код које горе описане смеше можеш да употребиш једино испаравање како би се раздвојили њени састојци.

16

Испаравање


Како се со у потпуности растворила у води, немогуће ју је од воде раздвојити одливањем или цеђењем. Да ли се слажеш­? Претпоставка је да се вода и со могу раздвојити једино испаравањем. Да бисмо то доказали, потребно је да изведемо следећи оглед и то обавезно у присуству неког одраслог. Потребан материјал: смеша неколико кашика соли и 100 мл воде у шерпи, шпорет. Поступак: оглед изведи у присуству одраслог према упутствима са следеће слике.

s

У празном простору поред слике поступка за извођење огледа нацртај резултат огледа. со

pr om

o

вода

Оглед: Да ли испаравањем могу да се раздвоје вода и со

Шта закључујеш – да ли су састојци ове смеше успешно раздвојени?

Ed

uk a

Вода је испарила, а на дну шерпе се задржала со. Оглед је показао да се вода и со могу успешно раздвојити поступком испаравања. Шта мислиш, да ли се песак и вода, као и каменчићи и вода, такође могу раздвојити испаравањем? Који поступак је најбоље изабрати за сваку од ових смеша? Објасни. Имај у виду прецизност у раздвајању њихових састојака и време које је потребно за сваки поступак.

Ако желиш више

Замисли да живиш у 18. веку и да се бавиш истраживањем злата у рекама источне Србије. Осим ситнијих и крупнијих честица злата, у реци се налазе и песак, земља и вода. Дакле, када захватиш кантицом воду и том приликом загребеш мало по дну реке, у њој ће се наћи наведена смеша. Шта би ти све од алата и материјала било потребно да раздвојиш злато од остатка ове смеше? Које све поступке за раздвајање састојака смеше треба том приликом да употребиш? Размисли и запиши (или нацртај) свој одговор у облику поступка за извођење огледа. Затим образложи свој избор.

► На 80. страни уџбеника 4А било је речи о манифестацији у Кучеву на којој се показује стари начин испирања злата у реци Пек. Ако те занима, сазнај више о томе помоћу интернета.

17


За чуваре природе

Један начин да уштедиш квалитетну воду за пиће јесте да кишницу користиш за заливање биљака.

pr om

o

Проблем је што вода на свом кружном путу пролази кроз ваздух и раствара штетне честице са којима долази у додир. Тако киша често садржи киселине настале услед загађења ваздуха. Она затим загађује земљиште, изворе воде на земљи и угрожава здравље биљака, животиња и људи. Такву кишу зовемо кисела киша. Више о киселим кишама можеш да сазнаш у енциклопедијама и на интернету.

Шта ти као чувар природе можеш да учиниш? Прво, да „опереш” кишницу коју сакупљаш за заливање својих биљака. Како? Тако што ћеш да примениш научено о поступцима за раздвајање састојака смеша. Потражи и помоћ одрасле особе. Потребан материјал: кишница; велика пластична флаша; маказе; шљунак и песак; комадић вате; (ако је могуће) активни угаљ у праху; већа тегла. Поступак: према упутствима са следећих слика.

2.

uk a

Ed

1.

3.

активни угаљ песак шљунак

кишница

вата

Цеђење у улози чишћења воде

„опрана” вода

Заливајући биљке овом водом допринећеш њиховом здрављу. Још један начин да спречиш настајање киселих киша јесте да допринесеш смањењу загађења ваздуха. Направи листу начина на које то можеш да учиниш.

18


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. Наведи четири поступка за раздвајање састојака смеша. 2. Поред сваког описа запиши називе одговарајућих поступака за раздвајање

састојака смеша. Напомена: први опис карактеристичан је за више поступака.

► Користи се за раздвајање састојака смеше неке течности и чврстог материјала који се у њој нису растворили. _________________ ► Користи се за раздвајање састојака смеше који су чврсти и чије су честице различите по величини. _________________ ► Користи се за раздвајање течности од чврстих материјала који су се у њој растворили. _________________

o

3. Повежи назив поступка и смеше чије је састојке могуће раздвојити тим поступком.

(Састојке неких смеша могуће је раздвојити помоћу више поступака). цеђење

испаравање

одливање

просејавање

вода и каменчићи

pr om

вода и песак

песак и ситно камење слана вода

uk a

ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. За сваку наведену ситуацију и смешу, предложи један поступак или више њих за

Ed

раздвајање њених састојака (ако је потребно, изведи огледе да потврдиш своје претпоставке): а) н еколико кликера упало ти је у чашу са соком и треба да их извадиш, а да не поквасиш руке; б) скуване шпагете треба добро одвојити од воде у којима су се кувале, како се не би улепиле; в) н алазиш се са породицом у кампу на мору. Потребна вам је со да посолите месо, а продавнице не раде. Шта можеш да урадиш да дођеш до потребне соли? 2. g Групни задатак: Организујте дискусију о сличностима и разликама између поступака

за раздвајање смеша Поступак: 1. Пре часа: Нека свако добро проучи лекцију о овим поступцима, по потреби још једном изведе огледе. 2. На часу: Поделите се у неколико група и покрените дискусију о сличностима и разликама између следећих поступака: а) цеђење и просејавање б) цеђење и одливање в) цеђење и испаравање г) одливање и испаравање. Свака група има задатак да наброји што више њихових сличности и разлика у односу на: врсту смеша чији се састојци њима могу раздвојити; прецизност раздвајања и време које је потребно за извођење. Учитељ/учитељица нека записује поене за сваку тачно објашњену сличност и разлику. Победник је група која сакупи највећи број поена.

19


Магнет – шта је то? Кључне речи: магнет, намагнетисати, магнетни полови, примена магнета

o

Вук је добио конструкторску играчку, а он воли игре у којима може да гради нове облике и грађевине. Кутија је садржала много штапића разних боја и куглице. Био је збуњен – како повезати штапиће и куглице? А онда, сасвим случајно, када је куглице приближио штапићима – они су се сами међусобно привукли и спојили. „Каква магија!”, помислио је Вук. Брзо је направио неколико квадрата и троуглова, а затим и коцке и пирамиде. Иако му и даље није било јасно како су се делови играчке међусобно привлачили и спајали, много му се допала нова играчка.

pr om

Да ли је теби јасно на којем основу „ради” Вукова играчка? Ако није, лекција која следи помоћи ће ти да разумеш ово. Сигурно понекад чујеш одрасле да кажу „привукла ме као магнет” за некога са киме се осећају јако повезани, или да је „неки град све јачи магнет за туристе”.

s

uk a

Слике ће ти помоћи да разумеш шта значе ови изрази.

Ed

Шта је магнет, шта он то привлачи и зашто је у оба наведена израза употребљена баш ова реч?

„Магнет” особе и градови

Шта магнет „ради”

Шта магнет привлачи, а шта не привлачи, најбоље је утврдити следећим огледом. Потребан материјал: магнет, спајалица, гумица за брисање, свеска или парче картонске амбалаже (од кекса и сл.), пластични чеп, гвоздени новчић. Поступак: све наведене предмете поређај на столу и затим сваком од њих, једном по једном, приближи магнет (као на слици).

s

На слици повежи линијама магнет у дечаковој руци са предметима које магнет привлачи.

Шта се догодило? Које предмете је магнет привукао, а које није? Сада добро размисли од којих материјала је направљен сваки предмет из огледа и закључи који материјал привлачи магнет.

20

спајалица гумица

чеп свеска

новчић

Оглед: Шта ће магнет привући


Као што можеш да закључиш из огледа, магнет привлачи све предмете направљене од гвожђа. У огледу то су спајалица и новчић. Магнет неће привући предмете направљене од гуме, пластике, дрвета. У огледу то су били гумица за брисање, парче картонске амбалаже и пластични чеп. Покушај да објасниш како „ради” Вукова играчка с почетка лекције, као и зашто је у изразима „привукла ме као магнет” и „неки град је све јачи магнет за туристе” употребљена реч магнет.

Ако желиш више

pr om

o

Неки магнети су јачи, а неки слабији. То значи да ће јачи магнет привући исти предмет са веће удаљености него слабији магнет. На пример, јачи магнет ће спајалицу привући са удаљености од 10 цм, док неки слабији магнет треба да приближимо на 5 цм од спајалице да би успео да је привуче. Твој задатак је да осмислиш један оглед којим ћеш упоредити јачину два магнета која имаш. Напиши упутство за извођење тог огледа. Упутство треба да садржи: 1. списак потребног материјала (на пример, два магнета и спајалица); и 2. поступак за извођење огледа.

магнет

спајалица

сувенир с магнетом

uk a

Затим оглед изведи више пута и ако сваки пут добијеш исти резултат, значи да је оглед добро постављен. Резултате огледа представи цртежом и запиши закључак.

Да ли и како гвоздени предмет може да „постане” магнет

Ed

Да бисмо проверили могућност да гвоздени предмет попут магнета привуче неки други гвоздени предмет, потребно је извести оглед. Другим речима, оглед ће ти помоћи да утврдиш да ли се гвоздени предмет може намагнетисати. Потребан материјал: магнет, гвоздена пинцета, зихернадла Поступак: 1. утврди да магнет привлачи пинцету и зихернадлу; 2. утврди да пинцета не привлачи зихернадлу; 3. превуци неколико пута магнет преко пинцете, увек у истом смеру (у почетни положај магнет враћај кроз ваздух), као што је описано на слици; 4. приближи пинцету зихернадли. Шта се догодило? Да ли је пинцета привукла зихернадлу?

s

На последњој слици у низу повежи линијом пинцету и зихернадлу уколико је пинцета успела да привуче зихернадлу. Шта закључујеш, да ли је и како могуће намагнетисати гвоздени предмет?

Оглед: Да ли и како гвоздени предмет може да се намагнетише

21


На основу изведеног огледа може се закључити да гвоздени предмет може да се намагнетише уколико се више пута преко њега пређе магнетом. Након тога, он ће као и магнет привлачити друге гвоздене предмете.

Магнетни полови Сваки магнет има своје магнетне полове.

s

Погледај на слици ознаке N и S. Шта мислиш шта оне значе?

N

S

pr om

o

N је ознака за северни, а S за јужни пол. Север се на Магнетни полови енглеском каже north, a југ je south. Ознаке N и S су почетна слова ових речи. Још једну занимљиву појаву могуће је открити огледом: да ли се привлаче или одбијају истоимени или разноимени магнетни полови. Шта ти мислиш да ћеш огледом утврдити? Запиши своју претпоставку пре него што изведеш следећи оглед.

uk a

Потребан материјал: два магнета, играчка аутомобил, дрвена дашчица (висине играчке аутомобила) Поступак: оглед изведи према упутствима са следећих слика.

s

Ed

Шта се догодило у свакој ситуацији? У којим ситуацијама су се магнетни полови привукли, а у којим су се одбили? На првој и трећој слици, стрелице показују смер кретања магнета. Шта то значи? На основу изведеног огледа, доцртај одговарајуће стрелице на преостале две слике. Шта закључујеш на основу огледа? Оглед је показао да се истоимени магнетни полови међусобно одбијају, док се разноимени магнетни полови међусобно привлаче.

22

1

2

3

4

Оглед: Који магнетни полови се међусобно привлаче, а који одбијају


Примена магнета у свакодневном животу Магнети су нашли велику употребу у свакодневном животу. На пример, игла у компасу је такође магнет. Пошто магнетна игла у компасу увек заузима правац север-југ, помаже нам да се оријентишемо у простору.

s s

Сети се наученог из претходног разреда о компасу и уз помоћ објашњења у лекцији о магнетним половима и слике објасни како се компас користи. Игла у компасу је магнет

o

Погледај следеће слике и опиши како се још својства магнета користе у свакодневном животу.

Најновији брзи возови могу достићи чак око 500 километара на сат. Помоћу магнета ови возови се подижу изнад шина, што им омогућава да се крећу без додиривања подлоге и тако развију веома велике брзине.

Ed

uk a

pr om

Занимљивост

Примена магнета у свакодневном животу

За чуваре природе

На дну мора и океана, језера и река налазе се бројни бродови, аутомобили, застареле машине и апарати или њихови делови. Тамо су завршили или несрећним случајем или због неодговорних људи који су их тамо после квара „склонили”. Покушај да смислиш начин да се наведено загађење воде реши. У трагању за решењем проблема, имај у виду својства магнета која сада познајеш, као и да се наведени објекти и машине састоје од гвоздених делова. Решење до којег дођеш нацртај и затим упореди са решењима која су смислили твоји другари из одељења.

23


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. Повежи линијом реч магнет са називима предмета које ће привући. Затим, на

линијама допиши још један предмет који ће магнет привући (и повежи га са речју магнет) и један предмет који магнет неће привући. гвоздени новчић спајалица Магнет ________________ гумица за брисање ________________ пластични чеп картонска амбалажа

2. Објасни шта значи намагнетисати.

pr om

за одговарајући магнетни пол, тако да се два магнета привуку.

o

3. Допуни цртеж магнета ознакама

4. Наведи бар два примера примене магнета у свакодневном животу.

ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. Сада знаш неке начине како су људи искористили својства магнета да

uk a

олакшају свој свакодневни живот и рад. Уз помоћ интернета истражи и наведи и неке друге примере примене магнета.

2. а) Шта мислиш, да ли ће магнет моћи да привуче спајалицу кроз друге предмете?

Изведи оглед. Потребан материјал: папир дрво пластика магнет, спајалица, две дебље књиге (као постоље), папир, (кухињска) пластична и дрвена даска за сецкање (смисли и друге предмете). спајалица магнет Поступак: оглед постави према Оглед: Дејство магнета кроз друге предмете упутствима са следећих слика. Повлачи магнет лево-десно испод сваког предмета. Да ли се спајалица помера? Шта закључујеш?

Ed

б) Осмисли сада мађионичарски трик на основу резултата овог огледа. 3. Познајући и користећи својства магнета која сада знаш, покушај да решиш

24

следеће задатке: а) Бака Вера у фиоци држи дугмад, конац, шпенадле, игле и комадиће тканине. Предмети су расути по фиоци и сваки пут када стави руку у фиоку она се убоде на неку иглу или шпенадлу. Како можеш да помогнеш бака Вери да се следећи пут не убоде? б) Ј елена жели да осмисли и направи играчку за свог млађег брата, која ће радити на основу магнета. Можеш ли да јој помогнеш? Нацртај играчку коју осмислиш.


Када, куда и како струји електрична струја Кључне речи: електрично струјно коло, извор електричне струје, потрошач електричне струје, електрични проводници и изолатори, прекидач, безбедно руковање струјом и електричним апаратима

pr om

o

Петар је добио лампу у облику омиљеног јунака из цртаног филма. Направљена је од гуме, испод које се налази сијалица и ради на батерију. Петар неколико пута пали и гаси сијалицу лампе и покушава да схвати како она у ствари ради. Зна да лампа ради на струју, али како та струја долази из батерије – то не зна. Родитељи га стално упозоравају да буде опрезан са струјом јер је опасна. Oн држи своју лампу у рукама, струја је ту, а он је безбедан. Како? Да ли ти знаш одговоре на Петрова питања? Ако не знаш, лекција која следи помоћи ће ти у томе. Да ли знаш шта значи реч струјати? Струјати значи непрекидно се кретати или тећи у одређеном правцу. Одговоре на питања о кретању електричне струје добићемо ако изведемо следеће огледе.

uk a

Електрично струјно коло

Ed

Електрично струјно коло је скуп међусобно повезаних делова (елемената) кроз које протиче електрична струја. Упореди струјно коло са народним колом: његови елементи – људи који га играју, држе се за руке и чине то коло. На сличан начин повезани су елементи електричног струјног кола. Да бисмо утврдили из којих делова се састоји једно електрично струјно коло и како оно ради, најбоље је да једно такво коло направимо. Потребан материјал: батерија од 4,5 волти; 3 изоловане жице дужине по 5 цм (изоловане жице су жице обложене гуменом заштитом); мала сијалица; мала метална штипаљка. Поступак: све делове повежи као на слици. Посебно обрати пажњу на повезивање крајева сваке жице са батеријом, сијалицом и штипаљком. Крајеве жица добро уврни око сваког наведеног предмета. Затражи помоћ одраслог, ако ти је потребна. Важна напомена: док радиш оглед, руке треба да су ти суве или користи гумене рукавице.

1. корак

2. корак

3. корак

4. корак

Повезивање делова струјног кола

25


s

Из којих делова се састоји направљено електрично струјно коло? У трећем кораку постављени су сви делови кола, али да ли су сви делови повезани? Да ли је тада сијалица засветлела? Шта је урађено у четвртом кораку, па је сијалица засветлела? На трећој слици, штипаљка не додирује једну жицу повезану са батеријом, постоји прекид. На том месту је прекинута веза између делова електричног струјног кола. Тада струја не тече кроз струјно коло и сијалица не светли. На четвртој слици, штипаљка је додирнула или „уштинула” жицу и сада су повезани сви делови кола. Кроз такво коло струја тече и сијалица светли (троши струју).

s

Шта је улога сваког дела електричног кола (види слику)? потрошач

2. сијалице – потрошача електричне струје;

проводник

pr om

1. батерије – извора електричне струје;

o

Електрично струјно коло из овог огледа састоји се из:

uk a

3. жица – електричног проводника, које спајају остале делове кола и проводе струју од извора до потрошача; 4. штипаљке – прекидача који повезује или прекида везу између делова струјног кола.

извор

Улога делова електричног струјног кола

Ed

Који материјали могу да буду добри проводници У претходном огледу, видели смо да су жице проводиле електричну струју кроз коло, од извора до потрошача. Жице се праве од метала (најчешће од бакра, гвожђа, алуминијума). Шта закључујеш, који материјал је добар проводник електричне енергије? У претходним разредима, осим о металу, било је речи о гуми, пластици и дрвету. Присети се неких њихових особина. А сада да проверимо да ли су ови материјали добри проводници. Потребан материјал: струјно коло из претходног огледа и предмети од наведених материјала. Поступак: повежи делове струјног кола као у трећем кораку претходног огледа. Затим штипаљку и крај слободне жице повежи са сваким предметом по реду, од првог до последњег.

26

прекидач


s

На свакој слици доцртај одговарајући предмет између штипаљке и краја слободне жице и обој сијалицу уколико је засветлела.

гума

пластика

дрво

Да ли сви материјали проводе електричну струју

pr om

o

Шта се догодило? Да ли је сијалица засветлела? Након повезивања сваког предмета са деловима струјног кола, сијалица није засветлела. Закључујемо да гума, пластика и дрво нису добри проводници електричне струје. Овакве материјале зовемо електрични изолатори.

Безбедно руковање струјом и електричним апаратима

uk a

Размисли због чега су жице које су коришћене у експерименту обавијене гумом. Зашто током огледа са струјом треба носити гумене рукавице? Струја је опасна за људе. Струја у батерији која се користи у огледу није јака, али рукавице и гумена изолација на жицама користе се ради безбедности. Да ли сада умеш да објасниш зашто је Петар из приче са почетка лекције безбедан док држи своју лампу?

Ed

У току извођења огледа, дат ти је савет да док радиш са струјом руке треба да су ти суве. Да ли можеш да претпоставиш због чега? Да ли је вода добар електрични проводник? Одговор на ово питање добићеш ако изведеш експеримент. Потребан материјал: струјно коло из претходног огледа, дестилована вода, со, посуда. Поступак: повежи делове струјног кола и слободне крајеве жице зарони у посуду са дестилованом водом, као на слици. Да ли је сијалица засветлела? У посуду са водом стави неколико кашика соли. Зарони слободне крајеве жице у посуду са водом. Шта се сада догодило? Да ли је сијалица засветлела?

s

Обој сијалицу на одговарајућој слици ако је засветлела.

► О значају електричних изолатора у свакодневној безбедној употреби електричних уређаја учићеш на 33. страни уџбеника 4Б.

дестилована вода

дестилована вода

вода и со

кашика соли

дестилована вода

Оглед: Да ли и када вода проводи електричну струју

27


У првом случају, сијалица није засветлела. Дестилована вода није добар проводник струје. Када у чашу са водом доспе со, сијалица ће засветлети. Вода у којој је растворена со добар је проводник. Вода у свакодневном животу више је налик на воду у којој је растворена со. Ради твоје безбедности важно је да ти руке не буду мокре док рукујеш електричним апаратима.

Ако желиш више

Да ли ти се некада десило да те пецне „струја” када додирнеш некога или неки предмет? Уколико се то догоди у мраку, јасно се може видети мала „муња” или варница коју прати звук „пуцкања”. У питању је наелектрисање или електрицитет који се јавља на површини неког тела или материјала.

uk a

pr om

o

Овај електрицитет није опасан по људско здравље као електрична струја. Како можеш да га „изазовеш”? Тако што ћеш да протрљаш неке предмете или делове свог тела одређеним материјалима. На пример, о косу можеш да протрљаш балон. Погледај на сликама шта ће се после тога догодити.

Ed

Поступи на исти начин и створи услове за појаву електрицитета!

За чуваре природе

Батерије, коришћене у огледу или за рад неких уређаја које свакодневно користиш, лоше утичу на животну средину. Када се истроше, људи их обично бацају на отпад и оне заврше у природи или депонијама. Батерије у себи садрже одређене метале, који када се нађу у води или храни лоше утичу на здравље свих живих бића. Зато је добро и важно да се батерије рециклирају. Неке продавнице у којима се батерије купују организују акције сакупљања истрошених батерија, које се затим рециклирају. Распитај се које продавнице у твом крају то раде и однеси истрошене батерије које сакупиш у својој породици и комшилуку. Осим тога, важно је и да штедљиво користиш уређаје (неке играчке, лампе и слично) који раде на батерије.

28


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. а) Називе предмета повежи са њиховим улогама у електричном струјном колу.

батерија

електрични проводник

сијалица

извор електричне струје

жица

потрошач електричне струје

штипаљка прекидач

б) Објасни својим речима улогу сваког наведеног дела електричног струјног кола.

pr om

o

2. Нацртај струјно коло, али тако да сијалица (потрошач) у њему засветли.

3. а) Подвуци називе материјала који представљају добре електричне проводнике.

uk a

бакар дрво вода алуминијум пластика стакло гвожђе гума б) К ако једним називом зовемо материјале који нису подвучени? Објасни њихов значај за безбедно руковање струјом.

ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

Ed

1. Објасни зашто је важно да ти руке буду суве када рукујеш уређајима који раде на

електричну струју. Наведи неке примере из свакодневног живота.

2. На слици се налази алат и прибор који користе електричари, људи који се баве

свим пословима око струје и електричних уређаја. Од чега су направљене рукавице и дршке алата? Објасни зашто су направљени баш од тог материјала.

29


Како добијамо електричну струју и како је свакодневно користимо Кључне речи: употреба електричне струје (енергије), обновљиви и необновљиви извори енергије, безбедна и штедљива потрошња електричне струје

pr om

o

Да ли знаш да је увођење и коришћење електричне струје у Србији почело тек пре око 120 година? Можеш ли да замислиш како је изгледао и да ли је био тежак живот људи без електричне струје? До одговора на ово и друга питања можеш да дођеш када мало истражиш и размислиш о томе за шта све свакодневно користиш електричну струју.

Ова лекција ће те подстаћи да размислиш о свакодневној употреби електричне струје, како и зашто треба безбедно и штедљиво да је користиш.

Употреба електричне струје (енергије)

s

uk a

Електричну струју (енергију) свакодневно користимо на разне начине. Она нам обезбеђује осветљење.

енергија – способност да се обави неки посао. Све што радимо и све што се око нас догађа (кретање, загревање, осветљавање) омогућава нам енергија. Постоје електрична, светлосна, топлотна и др. енергије.

Ed

Види слике и наведи још неке примере за коришћење струје ради осветљења.

?

Електрична енергија и осветљење

30

И уређаји који греју наше домове и школе, као што су грејалице, електрични радијатори и пећи, такође раде на електричну струју. И неки други уређаји, као рерна, рингла, тостер, претварају електричну енергију у топлоту. Знаш ли још неке примере?

Електрична енергија и грејање


Електрична струја омогућава кретање трамваја, тролејбуса, неких играчака, мутилица на миксеру.

Електрична енергија омогућава кретање

pr om

o

Телевизори, рачунари, телефони и многи други уређаји раде на електричну струју.

uk a

Електрична енергија омогућава рад бројних уређаја

Електрична енергија је неопходна за рад бројних уређаја. Одређене машине и уређаји претварају електричну енергију у неке друге видове енергије: светлосну, топлотну итд. Да ли можеш да замислиш живот без електричне струје?

Ed

Одакле и како електрична енергија долази до наших домова Батерија може да произведе струју довољну за рад малих потрошача, као што су лампе, даљински управљачи, бежични телефони и слично.

► Огледи на странама 25 и 26 уџбеника 4Б помогли су ти да увидиш како батерија представља извор електричне енергије.

Батерија је извор електричне енергије за мале потрошаче

31


За рад фрижидера, шпорета и бројних других уређаја потребна је много јача електрична енергија. Она се може произвести у термоелектранама, у којима се сагоревају фосилна горива. У њима се топлотна енергија која се добије сагоревањем угља, нафтног горива или гаса претвара у електричну енергију.

? Фосилна горива – руде (угаљ, нафта, земни гас)

Термоелектрана на угаљ у околини Обреновца Занимљивост

pr om

o

Прва јавна термоелектрана у Србији налазила се у Београду (у делу града који се зове Дорћол). Почела је са радом 1893. године. Термоелектрану је конструисао професор Ђорђе Станојевић, блиски пријатељ чувеног научника Николе Тесле. Електрична енергија која се у њој производила коришћена је за осветљавање градских улица и кућа угледних грађана. Њоме су покретани градски трамваји и рад у неколико мањих фабрика.

uk a

Електрична енергија може да се произведе из енергије воде, сунца и ветра.

Ed

У хидроелектранама енергија воде претвара се у електричну енергију. Обично се граде на рекама које имају велику количину воде и велики пад (водопад). На таквим местима вода има велику снагу, покреће одређене машине које ту енергију воде претварају у електричну.

Хидроелектрана

Електрана у којој се за производњу електричне енергије користи енергија ветра зове се ветроелектрана. Оно што у хидроелектрани чини вода, у ветроелектрани ради ветар. Ако пожелиш да направиш ветроелектрану, на којој територији би то било – у односу на јачину и учесталост ветрова који ту дувају? У соларним електранама, за стварање електричне енергије користи се сунчева или соларна енергија.

Ветроелектрана

s

Посматрај слике ових електрана и опиши њихов изглед. Повежи њихов изглед и врсту енергије коју користе да би произвеле електричну енергију.

32

Соларна електрана


Ако желиш више

Уколико те занима како раде све наведене електране, истражи! Уз помоћ интернета или неке дечје енциклопедије сазнај како се у овим електранама производи електрична енергија. Истражи и како раде електране на таласе, као и шта су то биоелектране. Размени сазнања са другарима из одељења.

Можемо да закључимо да човек производи електричну струју у електранама захваљујући различитим изворима енергије из природе. Како електрична енергија из електрана долази до наших домова? Улогу жица – проводника из огледа са струјним колом овде имају велики далеководи.

pr om

o

s

Посматрај слику и опиши изглед далековода. Упореди и установи сличности и разлике између далековода и жица из огледа. Покушај да објасниш и значење речи далековод (у њеној основи налазе се речи далеко и водити).

Далековод

uk a

Безбедно коришћење електричне струје

Ed

Електрична струја нам олакшава живот. Међутим, она је и опасна и потребно је бити опрезан са уређајима који је користе. На сликама су приказане неке ситуације које је потребно да избегаваш ради твоје безбедности.

s

► Подсети се огледа са струјним колом на 25. и 26. страни уџбеника 4Б, у којима си сазнао/сазнала како електрична енергија долази из батерије до сијалице.

► На 27. и 28. страни уџбеника 4Б било је речи о безбедном руковању струјом и електричним апаратима. Подсети се.

Посматрај слике и објасни које мере опреза су потребне у приказаним ситуацијама. Опиши опасне ситуације са електричном струјом о којима треба да обавестиш одрасле.

Ситуације које треба избегавати ради безбедности

33


Штедљива потрошња електричне струје (енергије) Угаљ, нафта и гас спадају у необновљиве изворе енергије. Када се потроше, не могу да се обнове. До сада су људи искористили већи део необновљивих извора енергије. То значи и да је снабдевање електричном енергијом из ових извора ограничено. Други проблем код коришћења ових извора енергије је што се њиховим сагоревањем загађује животна средина – пре свега ваздух, а преко ваздуха и вода и земљиште.

► Подсети се о овим проблемима у животној средини и њиховим решењима на странама 82–86 уџбеника 4А.

Све то лоше утиче на здравље и опстанак живих бића. Како можемо да решимо ове проблеме? Један од начина је да штедимо електричну енергију.

s

pr om

uk a

Вода, ветар и сунце представљају обновљиве изворе енергије. Те изворе природа непрекидно обнавља и они се не могу исцрпети. Они не загађују животну средину. Људи их све више користе да би заштитили животну средину и да би сачували и уштедели необновљиве изворе енергије. Проблем је што је производња електричне струје из обновљивих извора енергије још увек недовољно развијена у Србији.

o

Размисли и објасни везу између штедљиве потрошње струје и: 1. очувања необновљивих извора енергије; 2. смањења загађења ваздуха. Слика ти може помоћи.

Ed

s

Електрична струја и необновљиви извори енергије

Шта закључујеш, које изворе је боље користити за производњу електричне струје? Упореди слике и објасни.

Електрична струја и обновљиви извори енергије

Занимљивост

Акција Сат за нашу планету одржава се сваке године последње суботе у марту. То је дан када милиони људи широм света гасе светла на сат времена. Осим што се током тих сат времена уштеди доста електричне енергије, много важније је што се становници широм планете подсете на важност свакодневних еколошких поступака како бисмо очували нашу планету.

34


За чуваре природе

Сада знаш зашто је потребно штедети електричну енергију и како то утиче на животну средину. Твој задатак је да смислиш што више начина да то и учиниш свакодневно у свом дому. Ево два предлога, а ти их допуни: 1. Туширај се што краће! Зашто? На први поглед, овим поступком једино што радиш јесте – штедиш воду. Али када мало промислиш, схватићеш да на овај начин чуваш и електричну енергију потребну за њено загревање;

o

pr om

е држи фрижидер отворен дуже него што је 2. Н потребно! У фрижидер стави храну тек када се потпуно охлади! Зашто? Када отвориш врата фрижидера, у њега улази топао ваздух. Топлота улази у фрижидер и када у њега ставиш топлу храну. У оба случаја, фрижидер троши више струје да би поново успоставио задату температуру.

15 минута

uk a

Размени идеје са другарима из одељења и предложи да се направи заједничка листа предлога за штедњу струје. Листа може да се одштампа и да је свако од вас има као подсетник. Придржавај се тих правила – то је нови изазов за тебе као чувара природе!

Ed

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

1. Шта уређаји са слике користе за рад?

2. Нацртај једну ситуацију у којој је потребно бити опрезан са уређајима који

користе електричну енергију.

3. Наведи неколико разлога за штедњу електричне енергије.

35


ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО 1. Допуни табелу као што је започето.

Врста енергије која се користи за производњу електричне струје (енергије)

хидроелектрана

енергија воде

Врста Примери употребе енергије која електричне се производи струје (енергије) у у електранама нашим домовима осветљење

o

Врста електране

pr om

2. Како би изгледао живот твоје породице када не би било електричне струје?

Објасни на примерима неколико ваших свакодневних активности.

uk a

3. Сигурно већ знаш за нашег чувеног научника

Ed

Николу Теслу, чији су бројни проналасци омогућили коришћење електричне струје. Ова лекција је сјајна прилика да се подсетиш или прошириш своје знање о њему. Потражи информације на интернету и књигу Звездобројци. Предложи учитељу/учитељици и другарима из одељења да посетите Музеј Николе Тесле у Београду, а истражи и могућност да се музеј посети и виртуелно – уз помоћ интернета.

4. g Групни задатак: О рганизујте дискусију о разлозима за коришћење

обновљивих извора енергије за добијање електричне енергије

Поступак: 1. Пре часа: Нека свако истражи ову тему на интернету. 2. На часу: Поделите се у више група по 4–6 ученика. Свака група има задатак да осмисли што више разлога за коришћење обновљивих извора енергије за добијање електричне енергије. Покрените дискусију, а учитељ/учитељица нека записује одговоре. Група која наведе и објасни највише прихватљивих разлога је победник.

36


Који материјали ће се пре запалити и под којим условима Кључне речи: сагоревање, запаљиви материјали, извор топлоте, кисеоник

o

или

pr om

Из претходних разреда знаш да је сагоревање неповратна промена. Подсети се зашто је то неповратна промена. Да ли знаш који материјали могу да се запале, а који не? Можеш ли да претпоставиш под којим условима ће доћи до сагоревања, а када се сагоревање неће догодити? Које су добре стране открића ватре и сагоревања?

Kако твоје знање о сагоревању може да ти помогне да избегнеш опасне ситуације? Много је занимљивих питања о овој појави, а лекција која следи помоћи ће ти да пронађеш одговоре на њих.

uk a

Запаљиви материјали

s

Ed

Сигурно знаш да дрво, папир или нека тканина, када се изложе отвореној ватри (шибица, упаљач) или неком другом извору топлоте (рингла, рерна, пегла, шпорет), могу да се запале и сагоре. Зато их зовемо запаљиви материјали. Осим поменутих, у запаљиве материјале спадају и бензин, алкохол, нафта, земни гас. Земни гас је у гасовитом стању. Посматрај слике и утврди који материјали су у чврстом, а који у течном стању. Шта закључујеш? Распитај се за још неке примере запаљивих материјала.

За разлику од ових, постоје материјали који се не могу запалити. Такви су на пример стакло, бетон, гвожђе, вода.

Запаљиви материјали

37


Шта је све потребно да би дошло до сагоревања Из претходног можеш да закључиш да су за сагоревање потребни: материјал који може да гори – запаљиви материјал и извор топлоте. Да ли је то довољно? Осим наведеног, значајан чинилац сагоревања је и кисеоник. Ову тврдњу можемо да испитамо помоћу огледа, и то обавезно у присуству неког одраслог. Пре него што прочиташ предлог огледа и изведеш га, покушај самостално да смислиш оглед помоћу којег би могла да се провери тврдња о значају кисеоника (ваздуха) за сагоревање. Потребан материјал: 1 већа стаклена тегла, 2 мање свеће, шибица. Поступак: Запали обе свеће, а једну покриј теглом (као на слици). Још једном важна напомена: овај и сличне огледе са ватром или другим изворима топлоте изводиш уз обавезно присуство и помоћ неког одраслог.

s

pr om

o

У празном простору поред слике поступка за извођење огледа нацртај резултат огледа.

uk a

Оглед: Да ли је кисеоник потребан за сагоревање

Шта закључујеш – зашто се свећа под теглом после неког времена угасила, а друга наставила да гори?

Ed

Пламен свеће под теглом се угасио када се потрошио сав кисеоник. Кисеоник је значајан за сагоревање.

Како човек у свакодневном животу користи сагоревање Човек је давно открио да одређени материјали приликом сагоревања ослобађају топлоту и светлост. Такви материјали су дрво и угаљ и од давнина се користе за грејање, спремање хране, осветљавање. Касније је тако добијена ватра почела да се користи за топљење метала и стакла и обликовање различитих предмета. Сагоревањем ► О начину рада термоелектрана угља у термоелектранама добија се и електрична енергија. И данашњи говорили смо аутомобили и неки авиони имају моторе у којима сагорева гориво на 32. страни (бензин, нафта), што се користи за њихово покретање. уџбеника 4Б.

38


s

Погледај слике и повежи их са објашњењима из текста. Покушај да се сетиш још неког примера употребе сагоревања у свакодневном животу.

Употреба сагоревања у свакодневном животу

o

Ако желиш више

pr om

Сада знаш да дрво и угаљ приликом сагоревања ослобађају топлоту и светлост, које човек од давнина користи на разне начине. Дрво је биљка. Међутим, да ли знаш да је и угаљ некада био биљка? Угаљ је настао од остатака разних врста копнених биљака. У далекој прошлости, оне су се након земљотреса или вулканских ерупција таложиле на дну језера, мочвара или у равницама око ушћа великих река. У сложеном и дуготрајном процесу ови остаци су се претварали у угаљ. Ако те интересује како је овај процес текао, питај старије или потражи у библиотеци дечје енциклопедије које садрже и ове податке.

? вулкан – место на површини Земље кроз које избија усијана маса, дим, пепео итд. вулканска ерупција – избијање усијане масе и других материјала из вулкана

uk a

Опасна страна сагоревања

► Више о овоме учићеш на 41. страни уџбеника 4Б.

Ed

Приликом сагоревања ослобађају се топлота и светлост у облику пламена. Уколико је непажљив, човек се том приликом може озледити, опећи или отровати гасовима који се ослобађају. Ватра је опасна и зато што врло лако може да прерасте у пожар – неконтролисано сагоревање (види слику). У сваком случају, са ватром треба бити опрезан јер како се каже – „ватра је добар слуга, а лош господар” и „ватром се не треба играти”. Најбоље је да не рукујеш изворима топлоте уопште или макар не без надзора одраслих.

Пожар

Занимљивост

Сада знаш да је ватра опасна и да се њом не треба играти. Међутим, да ли знаш и да израз „играти се ватром”, осим овог основног, и прецизније баш због тог основног значења, има и пренесено значење у нашем језику? За некога кажемо „игра се ватром” када непромишљено поступа у стварима које могу бити опасне. Можеш ли да се сетиш неке такве ситуације?

39


За чуваре природе

Већ знаш да биљке ослобађају кисеоник, који је потребан за дисање и живот људи и животиња. Оглед у овој лекцији ти је показао да без кисеоника није могућ ни процес сагоревања (који се користи у фабрикама, електранама и др.). Тиме што ослобађају кисеоник, биљке омогућавају и процес сагоревања, па тако и рад разних машина, мотора итд. Следећи пут када прођеш поред неке биљке, слободно можеш да се пред њом поклониш и у себи кажеш: „Ваше височанство!” Када видиш некога да кида гране дрвећа у парку или на било који начин уништава биљке – опомени га.

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

Ваше височанство!

Ваше височанство!

o

pr om

Ово ти је већ предложено, али ево још једном: сваки пут када си у прилици – засади биљку! Сети се још неких начина како можеш да покажеш своју захвалност према биљкама. Направи списак предлога и постави га на видно место да те свакодневно подсећа како треба да поступаш према биљкама.

1. а) Подвуци материјале који су запаљиви.

бетон

папир тканина стакло гвожђе алкохол нафта вода земни гас б) Објасни за које материјале кажемо да су запаљиви.

бензин

uk a

дрво

2. Допуни реченицу.

Да би дошло до сагоревања потребни су: ______________, ______________

Ed

и ______________.

3. а) Наведи неколико начина употребе сагоревања у свакодневном животу.

б) Објасни шта значи „опасна страна” сагоревања. ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. Објасни својим речима како рад аутомобила зависи од ваздуха.

Важна напомена: питање није како аутомобил утиче на ваздух, него како ваздух утиче на рад аутомобила. Мала помоћ: прочитај још једном пажљиво део лекције о томе како човек у свакодневном животу користи сагоревање.

2. Каква је веза између угља и твог играња игрица на рачунару? Другим

речима, како угаљ утиче на рад рачунара? Мала помоћ: повежи научено о термоелектранама и неопходног услова за рад рачунара.

40


Опасност и заштита од пожара Кључне речи: пожар, мере спречавања, могућности заштите

o

Морала си да провериш да ли си искључила грејалицу и шпорет!

pr om

Анђела је пре поласка у школу себи подгрејала ручак. У кући је било хладно, па је укључивала грејалицу. Пре него што је изашла из куће, заборавила је да провери да ли је искључила шпорет и грејалицу. Сетила се тек када је дошла у школу, али је помислила: „Није важно, чак и да сам заборавила, неће се ништа догодити. Имам само три часа, брзо се враћам кући.” Када је испричала другарици шта је урадила, другарица је изгрдила Анђелу и рекла јој да тако нешто НИКАКО није смела да уради.

Шта ти мислиш? Ко је у праву, Анђела или њена другарица? У овој лекцији сазнаћеш о опасностима од пожара и како га избећи.

Шта је пожар

s

Ed

uk a

Сада знаш да је сагоревање процес горења запаљивих материјала у присуству кисеоника, изазван извором топлоте (паљења). Пожар је неконтролисано горење запаљивих материјала и ширење ватре. У току пожара настаје материјална штета (на пример, могу да изгоре неки предмети, просторије или читава кућа, шума), а могу бити угрожени животи људи и других живих бића. За жива бића, подједнако су опасни пламен и дим који се развија у току пожара.

► Подсети се шта си научио/научила о сагоревању на 38. страни уџбеника 4Б.

Погледај слике и опиши последице насталог пожара.

Пожари настају због незнања људи о томе шта све може да представља опасност. Из незнања и непажње људи могу да изазову пожар и тако угрозе себе и друге. Да би се спречило паљење пожара, важно је знати како до њега може да дође. За пожар важи народна изрека „боље спречити, него лечити”.

s

Покушај да објасниш повезаност између пожара и ове изреке. Слике ће ти помоћи.

Пожар

41


Мере спречавања пожара За сагоревање и настанак пожара потребни су исти услови: запаљиви материјал, кисеоник и извор топлоте (паљења). Пошто је кисеоник свуда око нас, довољно је да непажљиво рукујемо неким запаљивим материјалом око извора топлоте (на пример, неопрезно машемо папиром или неком тканином око упаљене свеће) и може доћи до пожара. Исто се може догодити и ако непажљиво рукујемо извором топлоте (на пример, оставимо упаљену пеглу на некој мајици, играмо се палећи шибице или упаљач).

s

Ed

uk a

pr om

o

Погледај слике и покушај да предвидиш како може да дође до пожара у свакој ситуацији.

Како избећи пожар

Покушај сада да закључиш шта од ових услова за настанак пожара можеш да избегнеш, а шта не. Као што знаш, кисеоник је свуда око нас, а исто важи и за запаљиве материјале. У свакој просторији, па и на отвореном, увек ће се наћи неки запаљиви материјал: дрво, тканина, папир и слично. Оно што можемо и треба да избегнемо јесте коришћење извора топлоте у близини запаљивих материјала. Извори топлоте користе се искључиво под надзором. Одмах након коришћења и обавезно пре изласка из куће потребно их је искључити. Неке изворе топлоте попут шпорета, пегле, грејалице деца не би требало да користе или да их користе само у присуству одраслих. Деца никако не би смела да се играју шибицама или другим изворима отвореног пламена. Ако видиш да се неко дете игра или да неопрезно користи изворе топлоте, веома је важно да то јавиш неком одраслом. Сети се сада ситуације са почетка лекције. Ко је у праву: Анђела или њена другарица? Шта можеш да кажеш Анђели?

42


Могућности заштите у току пожара Ако до пожара дође, веома је важно да знаш да је твој живот највреднији и да поступаш у складу са тим! У наставку се налазе неки корисни савети за случај пожара у кући.

s

Прочитај ове савете и проучи слику, па размисли зашто је сваки поступак важан.

uk a

pr om

o

Избио је ► Уколико нешто случајно запалиш у кући или приметиш да се пожар, нешто запалило, обавезно кажи својим укућанима и/или вичи живим у „Пожар!” како би те комшије чуле. улици... ► Позови број ватрогасаца 193 (научи га напамет), пријави пожар, обавезно нагласи да ли си сам(а) код куће и дај податке о адреси (и спрату и броју стана, ако живиш у згради). Ако је ватра већ захватила већи део куће, прво изађи из куће, па ватрогасце позови када се нађеш на безбедном месту. ► Никако не треба да се кријеш испод кревета, у орману или по неким ћошковима свог дома. ► Заштити уста и нос од дима поквашеном марамицом, пешкиром или крпом. ► Ка излазу из куће крећи се погнуто или пузећи. ► За собом затварај сва врата, како се због дотока ваздуха пожар не би даље ширио. ► Никада се не враћај по омиљену играчку или кућног љубимца. ► Уколико се пожар деси када су остали укућани ту, потребно је да се сви сакупите у једној просторији и тек тада кренете ка излазу; ако си сам(а) у кући у тренутку пожара, изађи из куће што пре. ► У току пожара никада не користи лифт.

За чуваре природе

Ed

Пожари на отвореном подједнако су опасни као и они у кући. На пример, пожари су један од главних узрочника уништавања шума. Том приликом страдају шумско дрвеће и остале биљке, као и животиње – становници те шуме. Пожари често угрожавају и људске животе, јер се шумски пожари брзо шире. До пожара најчешће долази управо због несавесног и неправилног поступања људи. Зато, на првом месту, важно је да у шуми никада не палиш ватру. Уколико приметиш пожар у току излета у шуми, обавезно обавести своје родитеље, учитеља или одраслу особу са којом си у шуми. Придржавај се ових савета сваки следећи пут када боравиш у шуми. Треба да знаш и следеће. Пожар могу да изазову и: бачена упаљена цигарета; паљење роштиља у близини или у самој шуми; остављено смеће у шуми због могућности самозапаљења. Зато, ако приметиш у парку или у шуми да неко поступа на један од ових начина, обрати се одраслом члану своје породице који може о томе обавестити комуналну полицију. Такође, можеш са другарима из одељења направити плакат који би представио поступке који могу да изазову пожар и тако упозорити људе како не треба да се понашају. Плакат можеш окачити на више видљивих места.

43


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. Шта је пожар и како настаје?

2. Наведи и објасни мере за спречавање пожара.

o

3. Наведи поступке за заштиту у току пожара. Објасни зашто је за твоју безбедност важан сваки поступак.

pr om

ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. g Групни задатак: Н аправите плакате са мерама за спречавање пожара и мерама

uk a

за заштиту у току пожара

Поступак: Овај задатак можете да изведете у следећих неколико корака:

44

а) Организујте одељенску посету најближој ватрогасној станици. Припремите питања за ватрогасце. Испричајте им шта сте научили и затим проверите да ли могу да вам дају још неки значајан савет да до пожара не дође или како да поступате у случају пожара. Записујте њихове одговоре или их снимите помоћу телефона, па касније преслушајте снимак и запишите;

Ed

б) Направите једну заједничку листу ових савета, укључујући и оне које сте научили у лекцији; в) Поделите се у неколико мањих група. Задатак сваке групе је да на листовима папира мањег формата сликом представи одређене савете: мере за спречавање пожара и мере за заштиту у току пожара. Договорите се и поделите између себе задужења: које мере ће представити свака група;

г) Када свака група заврши свој део посла, од свих направљених слика направите два заједничка плаката: први са мерама за спречавање пожара и други са мерама за заштиту у току пожара;

д) Плакате окачите на видно место у одељењу. Можете да позовете и своје родитеље и остале укућане и помоћу плаката им објасните шта сте научили о пожарима.

Додатна идеја: Свако од вас може да фотографише направљене плакате и те фотографије затим одштампа. Нека свако од вас држи ове фотографије на видном месту у свом стану. А увек можете да одштампате већи број тих плаката и поделите и својим комшијама. Све ради безбедности!


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

КАКО ИСТРАЖУЈЕМО И КОРИСТИМО МАТЕРИЈАЛЕ ОКО НАС ► Подсети се упутстава на 90. страни уџбеника 4А.

За тест којим ћеш проверити научено у оквиру ове теме припреми се као и за тест на крају теме Домовина се брани лепотом и чашћу и знањем. Када то урадиш за сваку лекцију, у свесци ћеш имати један одличан подсетник на оно што је најважније у оквиру ове теме. На крају, потруди се да уочиш и везе између кључних речи свих лекција ове теме. Подсети се, а затим провери научено!

o

ТЕСТ

а) земљиште

pr om

1. Заокружи слово испред једног или више примера у којем/којима је наведена смеша.

б) густи сок од јагоде

в) со

г) злато

2. Лени су се перлице наруквице расуле у кантици са песком.

Који поступак за раздвајање ових састојака препоручујеш Лени?

uk a

а) испаравање б) цеђење в) одливање г) просејавање Заокружи слово испред тачног одговора. 3. У чашу са водом упала су два предмета. У табели су дате њихове особине.

Ed

Први предмет Чврст Не раствара се у води Из чаше се може извадити одливањем, али не и уз помоћ магнета

Други предмет Чврст Не раствара се у води Из чаше се може извадити одливањем или уз помоћ магнета

► Која претпоставка о овим предметима би могла да буде тачна? Заокружи слово испред тачног одговора. а) Први предмет је стаклена перла, а други предмет је је гвоздена спајалица. б) Први предмет је пластични чеп, а други предмет је је златна минђуша. в) Први предмет је дрвена коцкица, а други предмет је је бакарни новчић. 4. Полови једног магнета означени су на слици. Означи полове другог магнета ако

знамо да се ови магнети међусобно привлаче.

45


5. На сликама су приказана два електрична кола. У којем од њих ће сијалица засветлети?

Заокружи слово испред тачног одговора.

а)

б)

Објасни свој избор.

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

o

6. Зашто је штедљива потрошња електричне енергије добијене из необновљивих

pr om

извора енергије значајна за очување животне средине? Наведи један разлог и један начин штедње струје.

Разлог је: _______________________________________________________________

________________________________________________________________________

Начин је: __ _____________________________________________________________

________________________________________________________________________

uk a

7. Шта је све потребно да би

Ed

дошло до сагоревања? Допуни следећи приказ као што је започето.

сагоревањE

8. Наведи и објасни две мере за спречавање пожара.

________________

________________

________________

________________

________________

________________

Тачност својих одговора у тесту провери у лекцијама ове теме. Само потпуно тачан одговор је тачан одговор. Ако имаш 7 и 8 тачних одговора, свој тест оцени оценом 5. Ако имаш 6 тачних одговора, свој тест оцени оценом 4. Ако имаш 5 тачних одговора, свој тест оцени оценом 3. Ако имаш 4 тачна одговора, твој тест је за оцену 2. Ако имаш 3 и мање тачних одговора, потруди се мало више.

4646


ИСТРАЖИ ПРОШЛОСТ СРБИЈЕ ДА БОЉЕ РАЗУМЕШ ЊЕНУ САДАШЊОСТ У овој теми научићеш:

o

IV

V

VI

VII

% ко су биле значајне историјске личности и који су значајни историјски догађаји у прошлости Србије;

pr om

III

% који историјски извори могу да ти помогну да сазнаш више о прошлости своје домовине и како да их истражујеш;

uk a

II

VIII

% како да помоћу ленте времена прикажеш редослед историјских догађаја и време када су одређене историјске личности живеле;

IX

Ed

I

X

% да опишеш начин живота људи у Србији кроз време и упоредиш са животом у садашњости.

XI

XII

XIII

XIV

XV

XVI

XVII

XVIII XIX

XX

47


Ко су наши преци Кључне речи: преци, словенски народи, Стари Словени, племе, свакодневни живот

Подсети се: ко су преци; који период времена је означен временским одредницама година, деценија и век; шта је лента времена и како се користи; о чему нам сведоче историјски извори – материјални, писани и усмени. У томе ће ти помоћи слике.

pr om

10 година

o

ВЕК

uk a

Ово знање из претходних разреда потребно ти је да лакше пратиш ову лекцију и читаву тему о прошлости, да даље истражујеш и упоређујеш прошлост са садашњим животом у нашој домовини.

Ко су преци већине становника данашње Србије

? прапостојбина – првобитна постојбина тј. крај одакле неко потиче

Ed

Срби, Црногорци и још неки становници Србије су словенски племе – заједница људи народи. Њихови преци, Стари Словени, у далекој прошлости који су повезани крвним живели су на територији средње и источне Европе. У 5. веку, сродством, пореклом, језиком и територијом због погоршања услова живота, долази до њиховог масовнијег напуштања своје прапостојбине. Словенска племена, која су се кретала ка југу, у 6. и 7. веку долазе и насељавају се на ► П одсети се ко су становници Србије на 63. и 64. страни Балканском полуострву. уџбеника 4А, шта представљају и где се налазе Европа и Балканско полуострво на 9. страни уџбеника 4А.

48


s

Векови који се помињу у тексту унети су у ленту времена. На празним линијама упиши одговарајуће догађаје из прошлости словенских народа.

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

pr om

o

I

Како су живели наши преци по доласку на Балканско полуострво

uk a

Племена у којима су наши преци живели временом су склапала савезе или веће заједнице, из којих су касније настале њихове прве државе. У свакодневном животу, бавили су се земљорадњом и сточарством. Жене су обављале кућне послове, а умеле су плести, прести и ткати. Помоћу интернета или неког старијег откриј и објасни разлику између ових послова.

s

Ed

На основу једног од археолошких истраживања, закључујемо у каквим кућама су наши преци живели на подручју данашњег Београда крајем 6. и почетком 7. века. Ту су пронађени остаци полуукопаних словенских кућа. Куће су имале пећи од камена у којима су се налазиле керамичке посуде, док су на подовима ових кућа откривене и алатке, гвоздени ножеви, делови накита и други предмети које су тадашњи људи користили.

?

археологија – наука која се бави проучавањем материјалних остатака прошлости (на пример старих предмета и грађевина)

Упореди слику и опис једног од најстаријих словенских насеља на подручју Београда.

Остаци словенског насеља на подручју Београдске тврђаве

49


И неки други материјални историјски извори сведоче о свакодневици наших предака на простору данашње Србије. Један такав је метална копча која се користила као спона за одећу, а откривена је на подручју данашњег Кладова.

s

Погледај слику и назив овог предмета. Упореди копчу са неким предметима који се данас користе у исту сврху.

Словенска фибула из 7. века

s

pr om

Упореди посуду са слике са посудама које се данас користе у домаћинствима.

Ed

uk a

Када су се Словени населили на Балкан, нису имали своје писмо, нити књиге на свом језику. Два брата из Солуна Ћирило и Методије, а касније и њихови ученици Климент и Наум највише су допринели описмењавању и ширењу хришћанства међу Словенима. Тај процес започео је у 9. веку.

s

Погледај слику споменика Ћирилу и Методију у Београду. Како је овим спомеником симболично представљена њихова делатност ширења писмености и хришћанства?

Споменик Ћирилу и Методију у Београду

50

o

Каквог облика и од којег материјала су биле посуде које су користили наши преци у 9. и 10. веку, можемо да закључимо и на основу глинене посуде пронађене такође у области данашњег Кладова.

Средњовековна глинена посуда Занимљивост

Пре насељавања словенских племена на Балканско полуострво, данашња престоница Србије се звала Сингидунум. Назив Београд или Бели град дали су овом граду управо Словени, а име је вероватно добио по зидинама од белог кречњака. Под овим, словенским именом град је први пут поменут у једном званичном писму из 878. године. Од тада, Београд су разарали и освајали, бројни господари су се мењали, али своје словенско име Београд је задржао до данас.


Занимљивост

Ћирило и Методије, два Грка родом из Солуна, живели су у 9. веку. Будући да су добро познавали словенски језик, успешно су саставили прво словенско писмо – глагољицу. Превели су прве књиге с грчког језика на старословенски. Они су најзначајније личности за описмењавање и ширење хришћанства међу Словенима. О овом просветитељском раду, пре свега Ћириловом, сведочи један писани извор из 10. века. Црноризац Храбар у делу О писменима пише:

? писмена – слова

„Пређе Словени не имађаху књига, него по цртама и резама читаху... Потом... посла им светога Константина, названа Ћирила, мужа праведна и истинита. И створи им писмена... нека по облику грчких писмена, а нека по словенској речи...”

Ed

uk a

pr om

o

Ћирилу и Методију у част, 24. маја се прославља Дан словенске писмености. Након глагољице, развило се ново писмо – ћирилица. Тим писмом ми и данас пишемо.

За чуваре природе

Сада знаш да су, по доласку на Балканско полуострво, Словени јели у највећој мери оно што су сами гајили на простору на којем су живели. Када бисмо се и ми данас у већој мери хранили намирницама које су узгајане у нашем крају, да ли би то било добро или лоше за очување животне средине? Објасни.

► Мала помоћ: са овим можеш повезати оно што си научио/научила о значају домаће производње и куповине домаћих производа за заштиту животне средине на 79. страни уџбеника 4А.

51


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. Ко су били преци словенских народа и где је била њихова прапостојбина? 2. Временском лентом представи насељавање Словена на Балканском

полуострву.

3. Опиши предмете које су користили и куће у којима су живели наши преци након

доласка на Балканско полуострво. ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

Јужних Словена. Шта мислиш, откуд овај назив Јужни Словени? Мала помоћ: повежи назив са положајем Балканског полуострва у Европи.

2. У лекцији су представљени

VI

VII

VIII

IX

X

Ed

uk a

неки предмети које су користили наши преци у периоду од краја 6. до 10. века. Помоћу ленте времена представи ове предмете. Тачније, нацртај предмете и повежи их линијама са временом на ленти из којег воде порекло. Ако пронађеш неку занимљиву слику или информацију везану за ову лекцију, ово је прилика да то и покажеш.

pr om

o

1. Словенски народи који су населили Балканско полуострво припадају групи

3. g Групни задатак: Истраживање о Ћирилу и Методију

Потребан материјал: интернет, књиге. Поступак: Поделите се у неколико мањих група и договорите се ко ће шта да истражује, а затим и како и коме ћете да представите резултате истраживања (изложба, презентација, приредба, манифестација у част Ћирилу и Методију на Дан словенске писмености...).

А ево неколико идеја: 1. истражите информације о животу и раду Ћирила и Методија; 2. откријте химне посвећене двојици просветитеља, а затим увежбајте извођење једне од њих и одаберите ситуацију у којој ћете да је изведете; 3. у месту у којем живите или већем граду у близини вашег места, откријте да ли нека улица, парк, споменик, школа, црква и др. носи име по Ћирилу и Методију, усликајте их и прикупите информације о том објекту; 4. истражите да ли се и на који начин у вашој школи или месту у којем живите обележава Дан словенске писмености.

52


Српска држава за време владарске породице Немањића: успон и слабљење Кључне речи: Немањићи, Стефан Немања, Стефан Првовенчани, цар Душан, цар Урош

pr om

o

Сада знаш да је држава у којој живиш република. Да ли знаш да је српска држава у време владарске породице Немањића била краљевина, а затим и царство?

uk a

Када су настале и где су се простирале краљевина и царство у време владарске породице Немањића? Ко су били и како су владали неки од српских краљева и царева? Одговоре на ова питања наћи ћеш у овој лекцији.

Владарска породица Немањића и стварање краљевине

Ed

?

У другој половини 12. века, на челу српске државе био је велики жупан Стефан Немања. Борбама и мудрим преговорима са суседним државама у знатној мери је проширио територију српске државе и борио се за њену самосталност. Престоница тадашње државе био је Рас, у близини данашњег Новог Пазара (претпоставља се да су остаци тврђаве који су представљени на слици остаци тадашње српске престонице).

велики жупан – владарска титула

Стари Рас

53


Стефан Немања је оснивач српске владарске породице – династије, која се на челу српске државе налазила око двеста година. Династија је названа по свом оснивачу – Немањићи. Наследници Стефана Немање наставили су борбу за самосталност државе. Престо је предао свом сину Стефану 1196. године.

o

s

Стефан Немања предаје власт свом сину Стефану, графика Анастаса Јовановића из 19. века

pr om

Погледај графику Анастаса Јовановића, којом је уметник, много векова касније, на основу историјских извора, дочарао овај догађај. Ко је присуствовао догађају? Како су званице биле одевене и расположене?

Ако желиш више

фреска – зидна слика израђена на свежем слоју малтера замонашити се – постати монах у манастиру

► Након што се повукао са власти, Стефан Немања се замонашио. Сазнај у ком манастиру се замонашио Стефан Немања и које име је тада добио.

Ed

монах – припадник црквеног реда који живи у манастиру

► Стефан Немања, од којег потиче српска династија Немањића, представљен је на фресци у манастиру Студеница. Опиши његов изглед. Погледај шта Стефан Немања држи у рукама и закључи ко је подигао манастир Студеницу.

uk a

?

Стефан Немањић био је учен човек и вешт владар. Крунисао га је почетком 13. века, 1217. године брат Растко (монашко име Сава) у манастиру Жичи. Као први српски краљ назван је Првовенчани. Његовим крунисањем држава на чијем челу се налазио постаје краљевина.

s

Погледај слику и опиши прстен који је припадао Стефану Првовенчаном.

Златни прстен краља Стефана Првовенчаног

После Стефана Првовенчаног, тадашња српска држава је имала још много краљева из лозе Немањића. Током њихове владавине, границе и величина државне територије су се мењале, а о томе ћеш учити у старијим разредима.

54


Занимљивост

Српски цареви – Душан и Урош

o

Растко Немањић живео је крајем 12. и почетком 13. века. Био је најмлађи син Стефана Немање, а рођени брат првог српског краља Стефана Првовенчаног. Као младић, отишао је на Свету гору и заједно са оцем основао манастир Хиландар. Замонашио се и живот и рад наставио је под именом Сава. Његовом заслугом, српска православна црква добила је самосталност 1219. године. Сава је зачетник српске књижевности и просветитељ. Написао је неколико дела. У једном описује живот свог оца Стефана Немање. Проглашен је за светитеља. Сигурно већ знаш, у питању је – Свети Сава.

pr om

Српски цареви били су последња два владара из лозе Немањића, који су владали у 14. веку.

s

uk a

Душан је крунисан за цара 1346. године. Он је први српски цар. У време његове владавине, српска држава је имала највећу територију. Своју велику државу Душан је уредио доношењем законика. У њему су одређена права и дужности за све људе у држави. Душанов законик је један од најстаријих писаних законика код Срба.

► Подсети се где се налазила престоница цара Душана на 60. страни уџбеника 4А.

? закон – скуп прописа којима се утврђују услови и правила понашања у држави

Ed

Погледај слику Паје Јовановића из 1900. године, и опиши сцену проглашавања Душановог законика.

Проглашење Душановог законика, слика Паје Јовановића

55


pr om

Величина српске државе у време династије Немањић (али и касније) стално се мењала. То можеш да закључиш и на основу две карте које су испред тебе, а више о томе учићеш у старијим разредима. На једној је представљена територија српске државе у време Стефана Немање, на другој српска држава у време цара Душана. Пажљиво погледај и закључи где су се простирале границе сваке државе. Упореди границе и величину ове две државе.

o

Ако желиш више

Српска држава у време Стефана Немање (лево) и у време цара Душана (десно)

s

uk a

Цар Урош је од свог оца Душана наследио велику и богату државу. Био је млад када је дошао на престо (око 19 година), физички крупан, али не и довољно моћан, способан и сналажљив да очува јединство у српском царству. У српским народним песмама прозван је Нејаки.

Ed

Погледај на фресци из Пећке патријаршије како су изгледали цар Душан и цар Урош.

Цар Душан и цар Урош на фресци у цркви у Пећкој патријаршији (1345)

Осим слабих владарских способности цара Уроша, још је разлога који су довели до пропадања државе. Господари области, на које је царство било подељено, тежили су да своје области издвоје из састава српског царства. Почели су да исказују своју независност од Уроша и да стварају засебне државе. Тако је велико српско царство почело да слаби. Шта ти мислиш о повезаности неслоге и пропадања једне државе? Цар Урош, који је умро 1371. године, био је последњи српски цар и последњи владар српске династије Немањића. Након његове смрти, српске земље остале су распарчане на више области.

56

Ако желиш више

Сукоб између цара Уроша и српских обласних владара из породице Мрњавчевића тема је народне епске песме Урош и Мрњавчевићи. Потражи је, прочитај и закључи кога песник окривљује за пропаст тадашње велике српске државе.


pr om

s

Погледај слику Косовски бој нашег познатог сликара Петра Лубарде.

o

Распаду царства допринели су и нови освајачи који су се појавили са истока. Држава, која је била ослабљена унутрашњим сукобима и одсуством јединства, била је лак плен за турске освајаче. Прве битке у којима је српска војска претрпела велике губитке биле су битка на Марици 1371. и битка на Косову 1389. године. Ова значајна битка у историји српског народа била је мотив на бројним сликама српских уметника.

Косовски бој, Петар Лубарда (1953)

s

uk a

Губици које је српска војска претрпела били су толики да је Србија после Косовске битке остала неспособна да се брани од Турака и других освајача. Наредних седамдесет година Срби су прихватили да плаћају турском султану данак и да српске војнике шаљу као помоћ у турским ратовима. У то време, крајем 14. и почетком 15. века, саграђено је по српским земљама више утврђења чији је циљ била што боља одбрана од напада непријатеља. Нека од њих су тврђава Сталаћ и Смедеревска тврђава.

? султан – турски владар данак – порез или новац који једна (зависна и потчињена) држава плаћа другој

Ed

Погледај слике и опиши како изгледају ове тврђаве.

Тврђава Сталаћ (лево) и Смедеревска тврђава (десно)

Међутим, ни прихватање обавеза према турском султану, ни утврђења, нису заштитили Србију од нових турских напада. Турци су освојили Србију средином 15. века. Србија је пала под турску власт 1459. године.

57


За чуваре природе

Душанов законик је садржао део који се односио на бесправну сечу шума: „... да не сече, и што посече, оно да не обрађује и људе да не смешта, само да стоји пуста, да расте гора...”.

Душанов законик

o

Сматра се да су ово први прописи у Србији којима се штити природа и чувају природна богатства.

uk a

pr om

Како ти разумеш овај пропис и шта мислиш о њему? Када би ти неко дао прилику да и ти напишеш један пропис који се односи на заштиту животне средине, како би он гласио? Нека ти пропис из Душановог законика буде пример. Смисли и начин да обезбедиш да га сви поштују, јер то је још важније од самог прописа. Запиши своје идеје и подели их са другарима из одељења.

► Подсети се значења речи гора на 24. страни уџбеника 4А.

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

1. а) Владаре из династије Немањића повежи са титулама које су имали.

Стефан Немања

цар

Стефан Првовенчани

цар

Душан

велики жупан

Урош

краљ

Ed

б) Пре колико векова је владао сваки наведени владар? 2. Временском лентом представи значајне владаре и догађаје у развоју српске

државе од владавине Стефана Немање до распада српског царства 1371. године.

3. Поред сваког догађаја допиши годину када се одиграо.

58

Битка на Марици ___________

Косовска битка ___________

Србија је пала под турску власт ___________


ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО 1. Испред тебе је списак свих владара из династије Немањића, редоследом

како су владали.

Стефан Немања; Стефан Првовенчани; Радослав; Владислав; Урош I; Драгутин; Милутин; Стефан Дечански; Душан; Урош Нејаки а) Колико је било владара из династије Немањића? б) Подвуци имена оних владара о којима си учио/учила у овој лекцији. в) Колико краљева је владало између Стефана Првовенчаног и цара Душана? 2. Границе српске државе много пута су се мењале у време Немањића и после

њихове владавине. Шта мислиш због чега је то тако? Од кога је то све зависило?

а) Које сличности уочаваш у њиховом изгледу? Потруди се да закључиш који су разлози да ова утврђења баш тако изгледају. б) Закључи на основу слика на каквом месту у односу на окружење се налазе ова утврђења. Шта мислиш због чега је то тако? Повежи њихов положај са улогом оваквих тврђава.

pr om

o

3. Погледај пажљиво слике тврђаве Сталаћ и Смедеревске тврђаве у лекцији.

4. Шта мислиш, зашто је важно да владари буду образовани?

5. Потражи Књигу о Марку Светлане Велмар-Јанковић. Прочитај

uk a

приче о оним владарима из династије Немањића о којима је било речи у овој лекцији. Одабери ону која ти се највише допала и сазнај више о том владару на интернету или у историјским књигама које нађеш код куће или у библиотеци. На основу свега што сазнаш о тој историјској личности, припреми реферат (писмени извештај).

Ed

6. а) Помоћу историјских књига, сазнај зашто се Косовска битка сматра

значајним догађајем у историји српског народа. б) Косовска битка је важан мотив у бројним народним епским песмама, на сликама и филмовима. Истражи у којим и подели то са другарима из одељења.

7. g Групни задатак: Истраживање утврђења из доба Немањића

Потребан материјал: историјске књиге, интернет, фотографије. Поступак: Поделите се у неколико мањих група. Помоћу историјских књига и интернета, истражите и саставите списак утврђења из доба Немањића који се налазе најближе месту у којем живите. Нека свака група буде задужена за једно утврђење. Са учитељем/учитељицом можете да организујете посету, у току које ћете прикупити још више података и фотографија о овим историјским изворима. Након посете, требало би да свака група направи дигиталну презентацију која ће садржати прикупљене податке и фотографије, а затим и да представи свој рад осталим групама.

59


Живот у доба Немањића

pr om

Претходна лекција ти је открила ко су били неки од владара из династије Немањића и какве су биле њихове владарске способности. Али како се тада живело? Који историјски извори нам помажу да више закључимо о животу у то време? Где и како су живели и чиме су се бавили становници Србије у доба Немањића?

o

Кључне речи: село, двор, сељаци, владар, властелини, делатности, култура, манастири, писменост

Женидба цара Душана, слика Паје Јовановића, 20. век

Испред тебе су одговори на ова и још нека питања, као и путокази који те упућују у то како да истражујеш и доносиш закључке о овом делу прошлости српске државе.

uk a

Где и како су живели становници Србије у доба Немањића

s

Ed

Већина становништва живела је на селу. Сељаци су живели у кућама делом укопаним у земљу и грађеним од дрвета. На средини куће горело је огњиште. Ту се спремала храна, а око огњишта се седело, грејало и спавало тако што су на земљани под простирани слама или суво лишће, а преко тога су се стављале простирке. Користили су скромно посуђе од дрвета и глине, ређе од метала. На основу цртежа, закључи како су изгледале куће из овог времена.

60

Изглед једне надземне куће из 15. века


У близини кућа налазили су се вртови у којима је гајено поврће. У домаћинствима су се гајиле кокошке, овце, козе и др. Земљорадници су имали бар једног вола или краву за вучу и орање. Хранили су се скромно, а пре свега пшеничним хлебом, поврћем – сочивом, бобом, купусом, грашком, луком, а од воћа – крушкама, јабукама, шљивама, трешњама и вишњама. Ловила се и риба, а месо се јело само у посебним приликама. Упореди тадашњу исхрану са намирницама које ти данас једеш. Обућу и одећу су израђивали сами од вуне, лана и од коже домаћих или дивљих животиња. У сеоским домаћинствима живело је заједно више генерација. Шта ти мислиш о животу у оваквим вишечланим породицама?

pr om

o

Мушкарци су радили на пољима, а жене у кући, али су и оне помагале у пољима. Жене су у кући преле, плеле, везле, ткале, шиле. Распитај се код одраслих о овим пословима. Владар и властелини живели су много богатије од сељака. Имали су дворове, раскошан намештај, посуђе често од сребра или злата, из којег су јели много разноврснију храну од људи са села.

s

?

властелин – племић, великаш, припадник владајуће групе људи, власник великог поседа

uk a

Опиши чашу цара Душана (на слици) и упореди је са чашама које се данас користе.

Чаша цара Душана, 14. век

s

Ed

Неки дворови били су смештени у утврђења. Пример је замак Маглич, на брегу изнад реке Ибар. Погледај слику и опиши изглед овог замка. Како је место на којем се налази било од помоћи у заштити дворца?

► Упореди овај замак са неким другим утврђењима на 57. страни уџбеника 4Б.

Замак Маглич, крај 13. века, околина данашњег Краљева

61


Погледај слику и опиши одећу цара Душана. Упореди владарску одећу са фреске са ранијим описом одеће сељака.

Занимљивост

pr om

s

o

За разлику од људи са села, припадници владарских и властелинских породица носили су одећу од скупоцених и раскошних материјала, са златним украсима и бисерним огртачима. Зидно сликарство у црквама помаже нам да закључимо како су изгледале и како су се одевале историјске личности које су живеле у време изградње и осликавања цркве.

Цар Душан на фресци из манастирске цркве у Леснову, 14. век

Ed

uk a

Властелинке су носиле наушнице од сребра и злата, често украшене бисерима или драгим камењем, а у свечаним приликама дијадеме или круне. Прстење су имали и мушкарци и жене. На слици лево представљен је прстен великаша Радула из 14. века, а на слици десно сребрне наушнице из 13. века.

Радулов прстен, 14. век

Ако желиш више

? себар – припадник потчињеног становништва у држави Немањића перпер – новчана јединица осмудити – пламеном, ватром мало опећи

62

Прочитај део из Душановог законика и запиши шта закључујеш о положају властеле и потчињених становника у тадашњем царству. „Ако властелин опсује себра, да плати 100 перпера, ако ли себар увреди властелина, да плати 100 перпера и да се осмуди.”

Сребрне наушнице, 13. век


Делатности у Србији у доба Немањића Сеоско становништво углавном се бавило земљорадњом и сточарством. На селу је било и занатлија – ковача, дрводеља, грнчара, зидара, ткача, стргуна и других. Распитај се о овим занатима, а затим закључи зашто је њихова делатност била важна за живот тадашњих људи.

o

s

Рудник

pr om

Била је развијена и трговина. Извозили су се кожа, крзно, сир, житарице, а увозили тканине, накит, вредно посуђе, зачини, маслиново уље и др. Захваљујући рударским налазиштима сребра, олова и бакра, било је развијено и рударство, а ницале су и ковнице новца, на пример у Руднику и Новом Брду (на сликама). Потражи ова места на географској карти.

.

Ново Брдo

Занимљивост

Новац великог жупана Стефана Немање (лево) и цара Душана (десно)

Ed

uk a

У првој половини 13. века, Немањићи су почели да кују бакарни и сребрни новац. Званични назив новца био је динар, а већа јединица био је перпер и износила је 12 динара. На сликама је представљен новац кован у време неких владара из лозе Немањића.

Култура у време Немањића Стефан Немања је подигао манастире: Студеницу, Ђурђеве ступове, Хиландар на Светој гори у Грчкој и друге велике задужбине.

s

Погледај слику и опиши манастир Студеницу.

Манастир Студеница, 12. век

? Задужбина – грађевина подигнута за спомен некоме (а реч има и више могућих значења)

63


По узору на Стефана Немању, и каснији владари из лозе Немањића подизали су цркве и манастире. Задужбина Стефана Првовенчаног је манастир Жича, место његовог крунисања и крунисања будућих краљева. Цар Душан је подигао манастир Светих архангела код Призрена и довршио градњу манастира Високи Дечани, коју је започео његов отац.

s

pr om

o

Повежи ову градитељску делатност Немањића и ширење хришћанске вере у народу.

uk a

Манастир Жича, 13. век

Ed

Манастир Високи Дечани, 14. век

Манастир Светих архангела код Призрена (остаци), 14. век

Осим што манастири представљају хришћанске светиње, манастирске фреске спадају у највећа достигнућа српског и европског сликарства времена у којем су сликане.

s

Шта можеш да закључиш о лепоти манастирских фресака (види слике)?

64

Фреске у манастиру Жича


Ако желиш више

Задужбинарство је мотив многих српских народних песама, а једна таква је песма Милош у Латинима. У њој су наведени многи манастири и цркве, имена њихових задужбинара и места на којима се налазе. Потражи ову песму у својој читанци за 4. разред и прочитај је. На интернету или у историјским књигама пронађи и фотографије ових манастира. Истражи пре колико векова су подигнути и да ли су и захваљујући коме очувани до данас.

Ed

uk a

pr om

o

Сава (Немањић) заслужан је за стварање школа у српским манастирима. Школе су вероватно осниване и у већим насељима или на властелинским дворовима, где су се описмењавали одраслији дечаци и младићи. Захваљујући Сави у многим српским манастирима оснивани су књижевни центри. Унутар манастира, налазиле су се библиотеке, чија улога је била сакупљање, преписивање, превођење и чување старих рукописа. Најзначајнији споменик српске писмености из 12. века је рукопис Мирослављево јеванђеље. Писан је ћирилицом и раскошно украшен минијатурама – малим сликама и цртежима у чијој изради су коришћене боје и злато (погледај слику).

Мирослављево јеванђеље

О Светом Сави као писцу већ знаш. Међутим, и неки од владара из лозе Немањића бавили су се писањем. Стефан Првовенчани је један од првих значајних писаца житија у српској књижевности, а његов стил постао је узор за друге писце. Његово најзначајније дело је Житије Светог Симеона, у коме је описао живот свога оца Стефана Немање.

? житије – животопис, опис живота најчешће владара

65


За чуваре природе

У време државе Немањића, образовали су се једино мушкарци, и то не сви. Данас је у Србији школа доступна и дечацима и девојчицама. Образовање свих становника једне државе веома је важно због бројних разлога. Зашто је важно да сви буду образовани са становишта потреба за очувањем природе и решавања бројних проблема у животној средини? Размисли и запиши своје одговоре. Своја размишљања подели са осталима у одељењу.

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

pr om

породица, с друге стране.

o

1. Упореди начин живота људи на селу, с једне, и владарских и властелинских 2. Које делатности су биле развијене у Србији Немањића?

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________ 3. а) На ленти времена обележи векове када су настали манастири Студеница,

Ed

uk a

Жича, Високи Дечани и манастир Светих архангела код Призрена.

X

XI

XII

XIII

XIV

XV

б) Ко су били оснивачи ових манастира?

66

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________


ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО 1. а) По чему се одевање људи на

владарском двору у доба Немањића разликује од наше одеће?

____________________________ ____________________________ ____________________________

свечаности поводом празника, када се свирало и играло у колу. Једна фреска из манастира Лесново (на слици) приказује коло. Упореди овај приказ са начином на који се ми данас забављамо.

б) Да ли и по чему се некадашњи накит разликује од данашњег?

____________________________

pr om

____________________________

o

2. У доба Немањића, било је

uk a

____________________________

Фреска из манастира Лесново, 14. век

3. Унеско је организација која се залаже за сарадњу између народа у области

Ed

образовања, науке и културе. Посебно се бави заштитом светског културног наслеђа. Под заштитом Унеска налазе се наши бројни манастири. Истражи помоћу интернета и запиши који су то манастири. Зашто се баш они налазе на листи светског наслеђа?

4. g Групни задатак: Истраживање предмета из доба Немањића

Потребан материјал: историјске књиге, интернет, фотографије. Поступак: Поделите се у неколико мањих група. Помоћу историјских књига и интернета, истражите и саставите списак манастира (и њихових ризница) и музеја у којима се чувају предмети из доба Немањића, а који се налазе у вашем месту или његовој близини. На пример то могу да буду ризнице манастира Студенице или Високих Дечана, Народни музеј или Музеј примењене уметности у Београду. Нека свака група буде задужена за један манастир, музеј или једну групу предмета у музеју. Са учитељем/учитељицом организујте посету у току које ћете прикупити још више података и фотографија о овим историјским изворима. Након посете, требало би да свака група направи дигиталну презентацију која ће садржати прикупљене податке и фотографије, а затим и да представи свој рад осталим групама.

67


Србија под турском влашћу Кључне речи: данак у крви, јаничари, хајдуци, ускоци, сеобе

pr om

О томе како се живело у то доба и шта су наши преци све радили да се ослободе турске власти научићеш у овој лекцији.

o

Сада знаш да је Србија пала под турску власт 1459. године. Од тада је српски народ живео много векова под турском влашћу. Најтежи тренуци су били када су им одводили децу да би их обучавали да буду турски војници.

данак у крви, гравура из палате Топкапи

Тежак живот народа под турском влашћу

Ed

uk a

У току освајања српских територија, бројна насеља била су уништена, а побијено је и много људи. Становништво у потчињеној земљи које није било турског порекла или исламске вероисповести живело је тешко, оптерећено бројним обавезама. То су биле разне новчане обавезе, обавезе да се држави даје део остварених производа, обезбеђује пролаз преко мостова и многе друге. Једна од најтежих обавеза нашег народа била је данак у крви. Она је подразумевала одвајање деце потчињених народа од својих породица и њихово одвођење како би се спремали да постану војници јаничари (види слику), који ће се борити за Турке. Шта ти мислиш, зашто је данак у крви обавеза која је најтеже падала нашем народу?

68

Јаничари


pr om

Због лошег живота који је временом постајао све тежи, многи су напуштали своја огњишта. Најхрабрији су постајали хајдуци и ускоци, пружајући отпор Турцима. Хајдуци су били одметници, побуњеници против турске власти. Из заседе су нападали обично представнике турске власти који су од народа сакупљали новац и друге обавезе, богате турске путнике и трговце. Забележени су њихови бројни подвизи и јунаштва у борби против турског насиља. Хајдучке дружине су бројале од 10 до 30 хајдука, на чијем челу је био вођа – харамбаша. Хајдуци су се састајали на Ђурђевдан, у пролеће, а растајали на Митровдан, у јесен.

o

Хајдуци и ускоци

s

Погледај како је сликар Урош Предић, инспирисан народном поезијом, нацртао једног од најпознатијих хајдука Старину Новака. Опиши његов изглед.

Старина Новак, цртеж Уроша Предића из 1882. године

Ed

uk a

Начин ратовања ускока није се много разликовао од хајдука. За разлику од хајдука, који су се крили у шумама на турској територији, ускоци су живели ван територије којом су Турци владали, па су их одатле нападали и на њихову територију ускакали. Отуд и име – ускок.

Ако желиш више

У време турске власти, народ је волео хајдуке, па је испевао многе песме о њима и њиховој храбрости којом су штитили свој народ. Старина Новак, Мали Радојица, Стари Вујадин и Хајдук Вељко Петровић неки су од хајдука који се помињу у народним песмама. Стихови из песме Стари Вујадин говоре о јунаштву, оданости, храбрости хајдука. „О синови, моји соколови, Не будите срца удовичка, Но будите срца јуначкога, Не одајте друга ниједнога.” Ако те интересују песме о јунацима из тог периода, потражи песме хајдучког циклуса. Опиши једног хајдука и напиши шта ти се највише свиђа код њега.

69


Сеобе становништва

?

Сеобе народа у ово време биле су учестале и све многољудније. Срби су се најчешће селили на запад и север, преко Дунава и Саве. Највећа сеоба Срба у то време била је 1690. године.

сеоба – сељење

s

Који је то век? На ленти времена означи и допиши век и годину када се одиграла ова велика сеоба.

XV

XX

s

Посматрај слику на којој је Паја Јовановић представио ову сеобу Срба и наброј ко је све на слици.

Ed

uk a

Ову сеобу предводио је поглавар српске цркве, патријарх Арсеније III Чарнојевић. Неколико десетина хиљада људи тада је населило јужне делове Аустрије и Угарске.

pr om

o

X

Сеоба Срба, слика Паје Јовановића из 1896. године

Занимљивост

Насељавајући јужне делове Аустрије и Угарске, Срби су тада преузимали обавезу војника граничара који су бранили ове територије од Турака. Заузврат добијали су земљу, отварали су школе на свом језику и оснивали своје цркве. Тако су Срби у тим крајевима очували свој језик, писмо и веру. За Србе на територији Аустрије и Угарске, манастир Крушедол је вековима био културни и верски центар.

70

Манастир Крушедол на Фрушкој гори


За чуваре природе

Сада знаш ко су били хајдуци, где су се скривали и кога су из заседе нападали. Зато су на путевима који су водили кроз брда и планине, Турци уклањали шуме, у првом реду из страха од хајдука. Шта мислиш о овом примеру уништавања природе? Објасни свој одговор.

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. Која обавеза српског народа је била најтежа за време турске власти? 2. Које су сличности, а у чему је разлика између ускока и хајдука?

pr om

o

3. Када се догодила највећа сеоба Срба са територије под турском влашћу?

ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. У односу на оно што знаш о обавези под називом „данак у крви”, покушај да

објасниш значење овог израза.

2. Подсети се права и обавеза које има становништво данашње Србије, што ти је

uk a

објашњено на 67. и 68. страни уџбеника 4А. Упореди их са правима и обавезама српског становништва под турском влашћу. Запиши своја запажања.

3. Неки од најпознатијих ускока били су Јанковић Стојан и Сењанин Иво.

Ed

Договори се са другом или другарицом из клупе и затим истражите када и где су живели и по чему су остали упамћени ови ускоци. Направите заједнички извештај и размените сазнања са другарима из одељења.

4. Уз помоћ одраслих, књига у библиотеци и интернета, истражи детаљније

околности под којима се догодила Велика сеоба Срба 1690. године.

71


Отпор Турцима и стварање самосталне државе Кључне речи: Први српски устанак, Други српски устанак, борба за независност

o

Марко, твој вршњак, са својом породицом редовно путује по Србији и тако упознаје обичаје, културу и историју. Обишао је многа историјска места и тако научена знања применио на часовима. Марко је обишао Орашац и Тополу, а читајући данашњу лекцију, научићеш зашто су та два места значајна за нашу историју.

1815.

pr om

1804.

uk a

Спомен-комплекс у Орашцу

Спомен-комплекс у Такову

Први српски устанак

s

Ed

Српски народ живео је веома тешко под турском влашћу. Тај тежак живот трајао је дуго и представља узрок – разлог због којег су Срби одлучили да се побуне против Турака – да подигну устанак. Повод – догађај који је коначно довео до избијања Првог српског устанка познат је под називом Сеча кнезова. Сечом кнезова, убијањем познатих угледних Срба, Турци су показали да су знали да се спрема побуна и хтели су да је спрече. Ипак, устанак је подигнут – у Орашцу, 15. фебруара 1804. године.

►П одсети се начина живота под турском влашћу на 68. страни уџбеника 4Б.

Погледај слику и покушај да уочиш расположење које је владало међу устаницима.

? устанак – буна или побуна узрок – разлог због чега се нешто дешава повод – догађај, најчешће последњи у низу, који коначно покреће неко дешавање

72

Збор у Орашцу, слика Вељка Станојевића из 1926. године


За вођу Првог српског устанка, српски народ је изабрао Ђорђа Петровића, кога су Турци назвали Карађорђе.

s

Погледај слику и опиши како је изгледао овај војсковођа.

Неке од највећих победа које су остварили Срби биле су на Иванковцу код Ћуприје, на пољу Мишару код Шапца и на Делиграду код Алексинца. Ослобођен је и Београд.

pr om

o

s

Карађорђе, слика Владимира Лукича Боровиковског из 1816. године

s

Ed

uk a

Уз помоћ географске карте Србије, упиши на њеној немој карти где се налазе наведена места значајних догађаја у Првом српском устанку.

Погледај на слици како је представљено освајање Београда 1806. године. Где се простирао Београд тада и одакле су све надолазили устаници? После бројних неуспеха, Турци су сакупили бројну војску и напали устанике са више страна. Први српски устанак је сломљен 1813. године. Србија није успела да се ослободи турске власти.

Освајање Београда 1806. године, бакрорез М. Ненадовића из 1847. године

73


Занимљивост

Током Првог српског устанка основана је српска влада са министарствима, војска и суд. Отворене су многе школе, укључујући и Велику школу (види слику).

► Подсети се ко је био Доситеј Обрадовић на 58. страни уџбеника 4А.

Прва зграда Велике школе, Београд

Доситеј Обрадовић, први српски министар просвете, одржао је свечани говор приликом отварања Школе. Ученицима је упутио следеће речи:

o

благополучије – напредак, благостање

„Од вас ће се сва нација наша просветити и на свако добро наставити, зашто ви ћете бити с временом народни поглавари, судије и управитељи, и од вас ће зависити свеопште народно благополучије, част и слава.”

Други српски устанак

pr om

?

s

uk a

Након пропасти устанка, наступили су тешки дани за Србе. Турци су се светили, а велики број људи је пребегао на територију суседних земаља. Када народ више није могао да издржи притисак, подигнут је нови устанак. Било је то у Такову, 1815. године. Овај пут за вођу устанка изабран је Милош Обреновић.

Ed

Погледај слику Таковски устанак и упореди је са сликом на којој је представљен почетак Првог српског устанка. Шта је заједничко за ова два догађаја, а у чему су разлике?

Таковски устанак, слика Паје Јовановића из друге половине 19. века

74


Највеће и најзначајније битке биле су на Љубићу код Чачка и Дубљу у Мачви.

s

Борба за независност

pr om

Након почетних војних успеха, Милош Обреновић започиње преговоре са Турцима како би обезбедио бољи положај Срба.

o

Уз помоћ географске карте Србије, упиши на њеној немој карти где се налазе Таково, Чачак и Мачва – места значајних догађаја у Другом српском устанку.

s

uk a

Поред тога што је био добар ратник и војсковођа, Милош Обреновић је успевао да путем преговора оствари већа права за српски народ и настави ослобађање од Турака.

Ed

Погледај слику и опиши изглед Милоша Обреновића.

Године 1830. Србија добија право да постане кнежевина. Милош тада постаје кнез. Срби су били у бољем положају.

Занимљивост

Милош Обреновић, слика Морица М. Дафингера из 1848. године За време владавине кнеза Милоша Обреновића Србија је добила свој први Устав (погледај слику). Донет је 1835. године на празник Сретење. На исти празник 1804. године, започео је Први српски устанак. На тај дан, 15. фебруара, у спомен на ове догађаје, данас се славе Дан државности и Дан уставности.

? устав – највиши државни закон који уређује организацију и овлашћења државе

75


Након дугих преговора и борбе, турски војници се коначно исељавају из Србије за време владавине сина кнеза Милоша Обреновића, Михаила.

s

s

Предаја кључева српских градова

uk a

Опиши како су на слици представљени овај догађај и учесници.

o

Године 1867. кнезу Михаилу су свечано уручени кључеви српских градова, када су Турци напустили сва своја утврђења.

Споменик кнезу Михаилу на Тргу републике у Београду

pr om

Погледај слику споменика кнезу Михаилу на Тргу републике у престоници и опиши га.

Ed

У време владавине Милана Обреновића (види слику), а после два рата и одлуком великих сила, Србија 1878. године постаје самостална и независна држава. Неколико година касније, Милан је проглашен за краља, а Србија постаје краљевина.

76

Краљ Милан Обреновић, портрет Стеве Тодоровића из 1881. године

Ако желиш више

На карти која је испред тебе, представљена је територија Србије из 1878. године. Пажљиво погледај и закључи где су се простирале границе тадашње српске државе.

Србија 1878. године


За чуваре природе

► подсети се онога што си учио/учила о Јосифу Панчићу на 47. страни уџбеника 4А.

? ботаничка башта – строго заштићена зелена површина, где се узгајају биљке од значаја за истраживање и држање наставе

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

pr om

o

Ботаничка башта у Београду основана је 1874. године на предлог Јосифа Панчића. Првобитно је била смештена уз обалу Дунава. Међутим, биљке баште биле су два пута уништене у поплавама које су се десиле тих година. Зато је, 1889. године, краљ Милан Обреновић поклонио своје имање, које је наследио од свог деде Јеврема Обреновића, за потребе подизања Ботаничке баште. Једини услов био је да се башта назове по деди краља Милана. Башта је тако премештена на ново место, где се и данас налази, и носи назив „Јевремовац”. Шта мислиш о овом поступку краља Милана Обреновића?

1. Зашто се српски народ побунио против турске власти и дизао устанке? 2. Наведи вође устанака и на временској ленти представи године подизања устанака.

XIX

XX

uk a

XVIII

3. Када и на који начин је Србија поново постала независна држава?

Ed

ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. Упореди борбу Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића. Шта им је било

заједничко, а по чему су се разликовали?

2. Да ли је пут ка остваривању независности Србије био тежак? Образложи свој одговор. 3. Вук Стефановић Караџић је живео у време већине догађаја описаних у овој

лекцији. Истражи и прикупи податке о овој значајној личности наше културе. Напиши реферат.

4. g Групни задатак: Истражите и представите живот Срба за време владавине

кнеза Милоша Обреновића Потребан материјал: књиге из библиотеке, интернет. Поступак: Поделите се у групе и нека свака група одреди који део ће представити. Ево предлога: прва група нека представи културу, друга група живот и рад људи, трећа група напредовање Србије за време његове владавине. Нека свака група направи презентацију којом ће представити своју тему.

77


У доба великих ратова у првој половини 20. века Кључне речи: Први светски рат, Краљевина Југославија, Други светски рат, последице ратова

uk a

pr om

o

Сада знаш да је Србија постала независна држава, а затим и краљевина у време владавине Милана Обреновића. У времену које је уследило, у Србији су се догађале бројне промене. А онда, почетком 20. века, долази до два велика рата. О томе како су се одвијали ови ратови и које су њихове последице научићеш у овој лекцији.

Први светски рат

Ed

Први светски рат био је пре свега сукоб великих држава које су се бориле за нове територије и проширење своје моћи. Једна од њих била је Аустроугарска, тадашња суседна држава Краљевине Србије. Догађај који је претходио рату био је атентат на аустроугарског наследника престола Франца Фердинанда (види слику). Извршен је 28. јуна 1914. године.

Атентат на аустроугарског престолонаследника 1914. године

78

? атентат – убиство или покушај убиства неке истакнуте личности


Аустроугарска је оптужила Србију за атентат и објавила јој рат 28. јула 1914. године. У рат су ушле Русија, Француска, Велика Британија и друге државе, као савезници Србије. Тако је почео Први светски рат.

савезник – партнер, помоћник, појачање

s

Степа Степановић

uk a

Други сукоб био је на реци Колубари и планинама Сувобор и Маљен, а познат је као Колубарска битка. Командант у овим биткама био је Живојин Мишић (види слику).

o

Уз помоћ географске карте Србије, упиши на њеној немој карти где се налазе Цер, Колубара, Сувобор и Маљен – места где су се одиграле Церска и Колубарска битка.

pr om

На самом почетку рата, током 1914. године, Србија је однела две значајне победе над непријатељском војском. Прва битка и прва победа у рату одиграла се на Церу, а на челу српске војске био је Степа Степановић (види слику).

?

Живојин Мишић

Ed

У јесен 1915. године, Србија је поново нападнута. Водиле су се јуначке борбе, али српска војска није могла да победи непријатеље. Наша војска није пристала да се преда већ је одлучила да се повуче, како би наставила борбу са територије друге државе уз помоћ савезника. Са њима су кренули и бројни грађани Србије. Једини пут био је преко Албаније. Албанске планине биле су покривене снегом. Није било довољно хране, одеће, покривача, ни шатора. Хиљаде људи умрло је од зиме, глади, болести и исцрпљености.

s

Погледај фотографију. Шта закључујеш о тешкоћама и страдању током повлачења војске и народа? Повлачење војске и народа

79


Највећи део српске војске и народа после овог повлачења пребачен је на острво Крф, у Грчкој.

s

На основу фотографије, шта закључујеш о условима под којим су се војска и народ опорављали на Крфу?

Занимљивост

Сви припадници српске војске који су се повлачили преко Албаније стекли су одликовање под називом Албанска споменица (види слику).

pr om

o

?

Албанска споменица – споменица за верност отаџбини 1915. године

Српска војска на Крфу

Ако желиш више

Ed

uk a

Писци Бранислав Нушић и Милутин Бојић повлачили су се преко Албаније са својим народом. Истражи више о њима и осталим српским књижевницима који су били учесници Првог светског рата.

Бранислав Нушић

Милутин Бојић

Након кратког опоравка на Крфу српски војници су се прикључили савезницима у борби против непријатеља која се одвијала на северу Грчке код Солуна. Након успешних борби, српска војска је наставила да напредује према домовини, ослобађајући је. Крајем 1918. године непријатељ је потпуно поражен. Рат се завршио. После рата, Аустроугарска се распала, а Срби, Хрвати и Словенци који су живели на њеној територији ујединили су се са Србијом и Црном Гором у заједничку државу. Држава је створена 1918. године, а од 1929. године њен званичан назив био је Краљевина Југославија, на челу са краљем Александром Карађорђевићем (види слику).

80

Краљ Александар Карађорђевић


Ако желиш више

На карти која је испред тебе, представљена је територија Краљевине Југославије. Пажљиво погледај и закључи где су се простирале границе ове државе.

pr om

Други светски рат

o

Краљевина Југославија

Поједине државе су поделу територија и природних богатстава после Првог светског рата виделе као разлог свог слабог послератног развоја, незапослености и сиромаштва. Незадовољство овим и другим резултатима Првог светског рата, а код неких држава и потреба за осветом због ратног пораза, временом су расли. Док су неке земље хтеле да по сваку цену избегну нове ратне сукобе, било је држава које су почеле да се припремају за нови рат. Шта мислиш о оправданости ових разлога за почетак новог рата? Образложи одговор.

s

uk a

Немачка је 1939. године напала Пољску, након чега јој Велика Британија и Француска објављују рат. Тако је започео Други светски рат. Са Немачком удружиле су се Италија и Јапан у савез назван Тројни пакт, а касније им се придружују и неке друге државе. Супротставили су им се Савезници, државе на челу са Великом Британијом, Сједињеним Америчким Државама и Совјетским Савезом.

Ed

Допиши у одговарајућа поља називе држава сваког супротстављеног савеза у Другом светском рату.

Савезници

Тројни пакт

81


Након напада на Пољску, уследили су и напади Немачке на друге европске државе, укључујући и Краљевину Југославију. Немци су 6. априла 1941. године бомбардовали и разорили Београд, а том приликом страдало је неколико хиљада људи.

s

Како се осећаш док посматраш слику разореног Београда?

o Народна библиотека Србије пре 6. априла 1941. године (лево) и њени остаци на Косанчићевом венцу у Београду (десно)

uk a

Као и неки други подаци у овој рубрици уџбеника, и овај је тужан. У бомбардовању Београда разорена је и Народна библиотека Србије. Страдало је преко 300 000 књига, међу којима старе рукописне и штампане књиге, владарски документи, као и комплети новина и часописа, бројне мапе, музичка дела и друге драгоцености.

pr om

Занимљивост

Београд у рушевинама након бомбардовања 6. априла 1941. године

s

Ed

Југословенска војска је врло брзо поражена, а територија државе окупирана. Народ се побунио против окупације и дигао на устанак. Организована су два облика отпора: партизански и четнички. Више о томе учићеш у старијим разредима. Рат је трајао дуго и много људи је страдало. Београд је уз помоћ совјетске војске ослобођен 20. октобра 1944. године, а цела земља у мају 1945. године. Погледај слику и закључи како је народ дочекао ослободиоце Београда.

82

Ослободиоци Београда 1944. године

? окупирати – заузети туђу територију оружаном силом

► Која држава је створена на територији Краљевине Југославије након рата и како се у њој живело открићеш у наредној лекцији овог уџбеника.


Ако желиш више

О ратном стању у нашој земљи, духу отпора и бунта према окупаторима који је владао у народу тих ратних година пише Десанка Максимовић у песми Спомен на устанак. Потражи песму у библиотеци или на интернету и прочитај је. Како песникиња описује околности и расположење у својој земљи према окупаторима? Говорећи једном приликом о догађајима у којима је песма настала, песникиња даје опис тадашњих околности у нашој земљи:

pr om

o

„У јесен 1941. године нашла сам се у селу Словцу близу Ваљева када су партизани покварили пругу и порушили мост преко којег је пруга прелазила. Немачки оклопни воз који је јурио од Ваљева према Београду био је заустављен. Из шумарака, ... посматрала сам како је нагло спласла немачка самоувереност... како су се освртали узнемирено на мале кућице по пољу, на њиве и шумарке; како су с подозрењем гледали сеоску децу и старице које би се појавиле по двориштима. Наједном је у мени набујао понос... Све у мени је запевало од среће што су бар за тренутак заустављени... Било ми је мило што припадам народу који уме да плаши оне којих се цео свет тада плашио...” Прочитај и песму Крвава бајка исте песникиње. Истражи који догађај је подстакао Десанку Максимовић да напише ову песму.

uk a

Последице ратова

Први и Други светски рат највећи су сукоби у читавој историји људског друштва. Огроман број погинулих, још већи број рањених, порушене зграде, путеви и мостови само су неке од последица ових ратова.

Ed

Бројни споменици сведоче о страдањима у нашој земљи у оба светска рата.

83


s

Погледај неке од споменика на сликама и уз помоћ историјских књига и интернета истражи више о њима и догађајима које обележавају. Спомен-парк Крагујевачки октобар, Крагујевац

Немачки споменик српским војницима, Београд

pr om

o

Српско војничко гробље на Зејтинлику, Солун (Грчка)

Спомен-парк Слободиште, Крушевац

Спомен-парк Бубањ, Ниш

За чуваре природе

Ed

uk a

У лекцији је било речи о људским жртвама и разарању различитих производа људског рада, уметничких и културних дела. Размисли о пустоши коју ратови остављају за собом у природи. Како ратно разарање природе утиче на људе? Запиши своја запажања и подели их са другарима из одељења.

ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

1. а) Како је текло учешће српске војске у Првом светском рату?

б) Која држава је створена након Првог светског рата?

2. На ленти времена представи кључне догађаје у Другом светском рату: почетак

Другог светског рата, бомбардовање Београда, ослобађање Београда, завршетак рата у нашој земљи.

1940.

3. Наброј неколико последица великих ратова.

84

1950.


ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

o

1. Испод сваке слике напиши име личности.

2. Пронађи и запиши речи песме Тамо далеко, која је настала у време боравка

pr om

српске војске на Крфу. Размисли о томе како су и зашто настали ови стихови. Пробајте да на часу музичке културе научите песму.

3. Подсети се на 72. страни уџбеника 4Б шта су узрок, а шта повод неког

догађаја. Затим поново прочитај опис почетка два велика рата у овој лекцији и размисли: шта је узрок, а шта повод сваког од два светска рата? Шта је заједничко за почетак оба рата?

4. Шта мислиш – коју „лекцију” је човечанство требало да научи након ова два

uk a

велика рата у 20. веку? Напиши своја размишљања у неколико реченица и подели их са другарима из одељења.

5. Распитај се код одраслих о значајним личностима које су допринеле

ослобађању вашег места у Првом или Другом светском рату. Одабери једну и напиши кратак извештај о њеном ослободилачком деловању и разлозима зашто си баш њу одабрао. Извештај прочитај другарима из одељења.

Ed

6. Врло често неки неодговорни људи остављају непримерене натписе на

споменицима који су подигнути у знак сећања на личности или догађаје из овог (или других) периода наше прошлости. Шта имаш да поручиш људима који на овај или неки други начин уништавају споменике?

7. g Групни задатак: И страживање о порушеним грађевинама у вашем месту у

току Другог светског рата и споменицима у вашем месту и околини који сведоче о његовом ратном страдању

Потребан материјал: књиге о месту у којем живите; интернет; завичајни музеј; фотографије. Поступак: Поделите се у неколико мањих група. Помоћу књига из библиотеке о крају у којем живите и интернета, истражите и саставите списак грађевина које су страдале у току Другог светског рата и споменика који су подигнути у знак сећања на личности или догађаје из овог периода. Поделите задужења по групама. Нека свака група направи дигиталну презентацију која ће садржати прикупљене податке и фотографије, а затим и представи презентацију осталим групама.

85


Србија после Другог светског рата: од југословенске републике до самосталне државе Кључне речи: Социјалистичка Федеративна Република Југославија, Савезна Република Југославија, Државна заједница Србије и Црне Горе, Република Србија, привреда, потрошња, наука, култура

uk a

pr om

Марко је у току манифестације Ноћ музеја био у прилици да погледа унутрашњост Палате и да чује њену кратку историју. Сазнао је да је зграда грађена убрзо после Другог светског рата да буде седиште представника власти државе у којој се Србија тада налазила. Посебно занимљив био му је обилазак шест просторија у Палати, од којих свака представља једну републику – део те државе. Обилазећи Палату, много тога је научио о историји после Другог светског рата.

o

На телевизији често можеш да видиш Палату Србије у Београду.

Ed

У саставу којих држава се налазила Србија у другој половини 20. века, када је поново постала самостална држава, о начину живота у овом периоду истражићеш и сазнати у овој лекцији.

од југословенске републике до самосталности У периоду од 1945. до 2006. године, Србија се налазила у саставу других држава. Од 2006. године, Србија поново постаје самостална држава – Република Србија.

86

Палата Србије у Београду

► П одсети се на 8. страни уџбеника 4А шта је република.


s

На ленти времена и тексту изнад и испод ње уочи називе, састав и редослед постојања држава чији је део била Србија.

Створена је нова југословенска држава, која је 1963. године коначно променила назив у Социјалистичка Федеративна Република Југославија (скраћено СФРЈ или Југославија). За разлику од Југославије до Другог светског рата, која је била краљевина, послератна Југославија постала је република, на чијем челу се налазио председник. Чинило ју је шест република, а Србија је била једна од њих.

1992. Дошло је до сукоба међу

pr om

o

1945.

2003. Заједничка држава

Србије и Црне Горе мења назив у Државна заједница Србије и Црне Горе.

uk a

републикама у СФРЈ, током којег су многи изгубили животе, а многи своје домове. Распада се СФРЈ, а републике које су се налазиле у њеном саставу постају самосталне. Створена је Савезна Република Југославија (СРЈ), као заједничка држава Републике Србије и Републике Црне Горе.

Ed

Државе са Србијом у саставу, од 1945. до њене самосталности 2006. године

Србија постаје самостална држава – Република Србија.

Ако желиш више

Ако истражиш историјске карте СФРЈ и СРЈ, сазнаћеш које републике су се налазиле у њиховом саставу и о територији које су ове две државе заузимале.

СФРЈ (лево) и СРЈ (десно)

87


У другој половини 20. века, створене су бројне међународне организације, чији је један од оснивача била Југославија (СФРЈ), а данашња Србија је њихов члан. Једна таква организација су Уједињене нације (УН). Основана је 1945. године како би њене чланице међусобном сарадњом бринуле о заштити људских права, очувању безбедности, мира и слоге у свету.

s

pr om

o

Повежи овај опис са заставом организације (гранчице маслине представљају симбол мира).

uk a

Застава Уједињених нација

Ed

Ако желиш више

Крајем 20. века одиграо се оружани сукоб на Косову и Метохији – јужној српској покрајини. Косовски Албанци су 2008. године једнострано прогласили независност Косова. Ту државу Србија не признаје, нити је самопроглашена држава примљена у организацију Уједињених нација. О томе ћеш више учити у старијим разредима, а можеш и да се распиташ код родитеља, бака и дека о тим догађајима. О отетом завичају и губитку гнезда („неко нам отео гнездо, а много, много боли”) пише песник Мошо Одаловић у песми Птице косовчице, коју учиш у четвртом разреду. Прочитај и размисли о стиховима ове песме.

88


Привреда после Другог светског рата После Другог светског рата, започело је време обнове порушеног, изградње зграда и кућа за становање, фабрика, путева, културних и образовних институција.

s

Центар „Сава”

Ed

uk a

Београђанка

pr om

o

Погледај на сликама неке од грађевина у главном граду које су настале у овом периоду. Истражи када су подигнуте и шта је била њихова првобитна намена.

Музеј савремене уметности

Пољопривредна производња сада је већа него пре Другог светског рата, иако је велики број људи већ тада почео да се сели из села у град.

Западна капија Београда ►Упореди овај податак са данашњом сликом градског и сеоског становништва у Србији на 75. страни уџбеника 4А. Да ли се нешто променило?

89


Развијају се бројне гране индустрије: почиње производња аутомобила, трактора, вагона, хартије, електричних уређаја, намештаја и текстила.

s

uk a

pr om

o

Погледај на сликама како су изгледали предмети који су почели да се производе у првим послератним деценијама. Упореди их са предметима који се данас користе.

Неки индустријски производи послератне Југославије

s

Ed

Људи се подстичу на масовнију потрошњу бројних производа, а њихове нове потрошачке навике утичу на даљи развој индустрије. Како разумеш ову тврдњу? Погледај приказ ове везе на слици и објасни је.

развој индустрије

масовна потрошња индустријских производа

Веза између индустрије и потрошње

Поред успона, привредне делатности у овом периоду имале су и своје падове. У највеће тешкоће привреда је запала после распада СФРЈ деведесетих година 20. века, чије последице осећамо и данас.

90


Наука и култура после Другог светског рата Овај период одликују нека од најзначајнијих имена српске уметности и науке. На пример, велики број писаца чија дела проучаваш у читанкама од првог до четвртог разреда живео је и стварао у овом периоду. Неки од њих су Десанка Максимовић, Григор Витез, Бранко Ћопић, Душко Радовић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Гроздана Олујић, Светлана Велмар-Јанковић и бројни други.

s

uk a

pr om

o

Погледај слике писаца. Подсети се неких њихових дела у лекцијама овог уџбеника или у својим читанкама и допиши их на одговарајуће линије.

Бранко Ћопић

Ed

Десанка Максимовић

Душко Радовић

Љубивоје Ршумовић

Гроздана Олујић

91


Ако желиш више

У ово време ствара и Петар Лубарда, сликар чију слику Косовски бој имаш прилике да видиш у овом уџбенику.

pr om

Потражи на интернету још неке његове слике.

Ed

uk a

Један од научника из овог времена био је Миомир Вукобратовић, машински инжењер и истраживач у области роботике (види слику).

Миомир Вукобратовић са једним својим патентом

У овом периоду расте број културних и просветних институција, установљене су и одржавају се значајне културне манифестације. Једна од њих је и Радост Европе, манифестација која се од 1969. године одржава у Београду.

s

Погледај како је изгледао плакат за прву одржану Радост Европе.

92

► Задатак на 59. страни уџбеника 4Б био је да истражиш једну књигу ове ауторке. Подсети се.

►П одсети се слике овог уметника на 57. страни уџбеника 4Б.

o

Светлана Велмар-Јанковић (1933–2014) била је српска књижевница и члан Српске академије наука и уметности. Многа њена дела инспирисана су прошлошћу – личностима и догађајима српске историје. Нека од њих намењена су деци, а друга одраслима. Истражи уз помоћ интернета, у библиотеци или оближњој књижари која дела је написала ова књижевница и шта је њихова тема. Уз помоћ одраслих (родитеља, учитеља/учитељице и др.), изабери и прочитај књиге и приче које су намењене деци. Остале ћеш читати кад одрастеш.

Плакат за Радост Европе из 1969. године

? патент – изум, проналазак

Занимљивост

Миомир Вукобратовић (1931–2012) био је један од оснивача „београдске школе роботике”. Са сарадницима решио је проблем контроле кретања и стабилности (равнотеже) двоножних робота. Шире интересовање за роботику у Јапану почиње након Вукобратовићевих предавања на јапанским институтима и универзитетима седамдесетих година 20. века. Први двоножни робот који је направљен у Јапану 16 година касније кретао се захваљујући овом решењу професора Вукобратовића.


Занимљивост

pr om

o

Радост Европе је међународни сусрет деце Европе. Том приликом, деца из београдских школа у својим породицама угосте вршњаке из целе Европе. У оквиру бројних програма деца представљају своја умећа, културу и обичаје својих земаља на трговима, улицама и у дворанама Београда. Песма Здравица Душка Радовића химна је ове манифестације од самог почетка, а извео ју је Драган Лаковић уз пратњу дечјег хора „Колибри”.

Ed

uk a

У овом периоду, основана су спортска друштва „Црвена звезда” и „Партизан”, који су и данас највећи спортски клубови у Србији. За кога навијате ти и чланови твоје породице?

За чуваре природе

У периоду после Другог светског рата, стварају се нове потрошачке навике (свуда у свету, не само у нашој земљи). Новинским и телевизијским рекламама људи се подстичу да опремају станове модерним намештајем и кућним апаратима, да купују аутомобиле и друге машине и предмете који олакшавају свакодневни живот. За нове жеље све већег броја становника требало је обезбедити све већи број различитих производа за чију израду су потребна – наравно, природна богатства. У то време, уобичајено је уверење да је природа неограничен извор богатстава, а човек њен неограничени господар. Таква уверења и потрошачки начин живота довели су до драстичних проблема у животној средини. Замисли да имаш времеплов – машину која би ти омогућила да се вратиш у ово време. Шта би рекао/рекла људима који су живели у ово време? Какво упозорење о повезаности између повећане потрошње и уништавања природе можеш да им упутиш? Запиши како би изгледао твој говор, а затим га подели са другарима из одељења.

93


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО 1. a) Списак држава у чијем саставу се налазила Србија након Другог светског

рата, а пре своје самосталности у 21. веку, препиши на линију редоследом њиховог оснивања. Поред сваке државе запиши годину настанка.

Државна заједница Србије и Црне Горе Социјалистичка Федеративна Република Југославија Савезна Република Југославија

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

o

б) Које године (у 21. веку) Србија поново постаје самостална држава? како разумеш ову тврдњу.

pr om

2. Привреда у послератној Србији имала је периоде успона и падова. Објасни 3. Наведи имена неколико уметника и научника из Србије који су живели и

стварали у другој половини 20. века. ПРОДУБИ И ПРИМЕНИ НАУЧЕНО

1. а) У саставу које послератне државе је Србија најдуже била?

uk a

б) Колико година, а колико деценија је прошло од оснивања те државе, а колико од њеног распада? 2. Шта су, по твом мишљењу, биле предности, а шта недостаци живота у нашој

Ed

земљи у другој половини 20. века? Образложи свој одговор.

3. Распитај се код родитеља, бака и дека и других старијих људи из свог

окружења чега се сећају о начину живота у другој половини 20. века. Упореди њихова сећања са оним што имаш прилике да прочиташ у овој лекцији и запиши своја запажања.

4. g Групни задатак: И страживање о грађевинама, фабрикама, манифестацијама и

94

значајним личностима из друге половине 20. века у вашем месту Потребан материјал: књиге о месту у којем живите; интернет, фотографије вашег места и значајних личности из овог периода. Поступак: Поделите се у неколико мањих група. Помоћу књига из библиотеке о крају у којем живите и интернета, истражите и саставите списак: грађевина и фабрика које су подигнуте у другој половини 20. века; културних и историјских институција које су основане у овом периоду; манифестација које су установљене у овом периоду; значајних личности које су рођене и/или су живеле и стварале у том периоду. Поделите задужења по групама. Нека свака група направи дигиталну презентацију која ће садржати прикупљене податке и фотографије, а затим и представи презентацију осталим групама.


ПРОВЕРИ НАУЧЕНО

ИСТРАЖИ ПРОШЛОСТ СРБИЈЕ ДА БОЉЕ РАЗУМЕШ ЊЕНУ САДАШЊОСТ ► Подсети се упутстава на 90. страни уџбеника 4А.

За тест којим ћеш проверити научено у оквиру ове теме припреми се као и за тест на крају теме Домовина се брани лепотом и чашћу и знањем. Када то урадиш за сваку лекцију, у свесци ћеш имати један одличан подсетник на оно што је најважније у оквиру ове теме. На крају, потруди се да уочиш и везе између кључних речи свих лекција ове теме. Подсети се, а затим провери научено!

o

ТЕСТ I

II

III

IV

pr om

1. Пажљиво погледај ленту времена и одговори на питања.

V

VIII

Долазак и насељавање Словена на Балканском полуострву

IX

X

Почетак описмењавања и ширења хришћанства међу Словенима на Балкану

а) Колико векова је прошло између почетка масовне сеобе Старих Словена из своје прапостојбине и њиховог насељавања на Балканском полуострву? б) Пре колико векова је почело описмењавање и ширење хришћанства међу Словенима на Балкану?

Ed

VII

uk a

Почетак масовне сеобе Старих Словена из своје прапостојбине

VI

2. Име сваког владара из лозе Немањића повежи линијом са веком на ленти времена

у којем је владао, тако да представиш редослед њихове владавине.

Душан Немањић

X

Стефан Немања

XI

XII

Урош Немањић

XIII

Стефан Првовенчани

XIV

XV

3. Ко је и пре колико векова основао манастир са слике?

_______________________________________________________________________

95


4. Наброј најмање две обавезе које је српско становништво имало под турском влашћу.

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________ 5. Шта је био узрок, а шта повод Првог српског устанка?

Повежи линијама понуђене одговоре. Узрок Првог српског устанка

Повод Првог српског устанка 6. Године 2014. обележено је:

тежак живот српског народа под турском влашћу

pr om

а) 50 година од почетка Првог светског рата; б) 100 година од почетка Првог светског рата; в) 150 година од почетка Првог светског рата; г) 200 година од почетка Првог светског рата.

Сеча кнезова

o

Заокружи слово испред тачног одговора.

7. На ленту времена убележи следећа два догађаја: бомбардовање Београда којим

uk a

је почео Други светски рат у Југославији; ослобођење Београда пред крај Другог светског рата.

1940. 1941. 1942. 1943. 1944. 1945. 1946. 1947. 1948. 1949. 1950.

Ed

8. Године 1945. основана је држава која је 1963. године променила назив у:

а) Краљевина Југославија; б) Савезна Република Југославија; в) Социјалистичка Федеративна Република Југославија; г) Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Заокружи слово испред тачне тврдње.

Тачност својих одговора у тесту провери у лекцијама ове теме. Само потпуно тачан одговор је тачан одговор. Ако имаш 7 и 8 тачних одговора, свој тест оцени оценом 5. Ако имаш 6 тачних одговора, свој тест оцени оценом 4. Ако имаш 5 тачних одговора, свој тест оцени оценом 3. Ако имаш 4 тачна одговора, твој тест је за оцену 2. Ако имаш 3 и мање тачних одговора, потруди се мало више.

96


97

uk a

Ed o

pr om