Page 1

N

ep

w u snee

ιριςταχεια 69e jaargang

3 13-14


redactionis door Roos van der Reijden

2

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013


en fans van Van Gogh nemen hier geen genoegen mee. Voor hen blijven nog twee opties over: een namaakschilderij kopen of sparen. En dan heb ik het niet over zomaar een beetje sparen, maar echt SPAREN. Ik heb het voor je opgezocht. Het beroemde schilderij ‘De zonnenbloemen’ van Van Gogh is voor ruim 39 miljoen dollar verkocht. Dan koop ik toch liever een namaak.

Nep echt De maand december stikt van het nep. Het nepbont wordt van onder uit de kast gehaald, de plastic kerstboom opgetuigd en in de hoek van de kamer staat een flesje dat een kerstboomgeur verspreidt. We doen er alles aan om de kerstsfeer te creëren en het gezellig te maken. In december is het allemaal geoorloofd. In andere seizoenen wordt het nep toch minder gewaardeerd: nepbloemen zijn meestal gewoon lelijk, nepartsen zijn nooit goed, nepleer ruikt te veel naar plastic en nepwimpers zijn leuk voor feesten, maar verder alleen voor BN’ers. In al deze gevallen is nep negatief. Maar soms ben ik ook ongelooflijk blij dat nep bestaat. Kunst is een goed voorbeeld. Voor de gemiddelde Nederlander is een Van Gogh onbetaalbaar. De meeste mensen kiezen er dus voor om een schilderij van een minder bekende schilder aan hun muur te hangen. Maar echte kunstliefhebbers

Ook in de ziekenhuizen is nep van levensbelang. Ze kunnen er al jaren niet meer zonder bypasses en kunstheupen. Dit is meestal een ver-van-je-bed-show, maar als je er wel mee te maken krijgt, ben je heel blij dat ze er zijn. Ook protheses zijn belangrijk, die worden zelfs zo veel gebruikt dat we er de paralympische spelen voor hebben bedacht! Speelgoed is ook een vorm van nep. Alles is een verkleinde, plastic versie van de echte wereld. Stel je nou eens voor wat een chaos er zou ontstaan als dat niet zo zou zijn. Baby’s worden rondgesjouwd en in outfits gehesen door enthousiaste meisjes. Ondertussen rennen de kleine jongetjes in Bob de Bouwer-outfit rond met loeischerpe zagen en boren. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die arme Barbie (van Oh oh Cherso) die aan haar haren meegenomen wordt en elke week ongevraagd een nieuw kapsel krijgt. Nep is dus vaak heel belangrijk en handig. En met kerst moet het al helemaal kunnen. Dus haal alle verlichting uit de kast en bedek het hele huis met een dikke laag nepsneeuw. Een hele fijne kerst en oud en nieuw allemaal! Roos van der Reijden H.t. Praeses Iris Tacheia

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

3


inhoud 9

3 REDACTIONIS 6 RECTORIS 7 PRAESIDIS Marieke geeft ons de updates binnen de school en vertelt wat er deze maand zoal bezig is binnen de AGB.

8 gedicht 9 Nepsneeuw 9 Postbode 16

10 Een school om van te dromen 11 Invulverhaal Weer een leuk invulverhaal. Waarin jij bepaalt of het serieus of juist niet serieus wordt.

12 HIRISCOOP Wat brengt het medium je deze keer? Is dit dĂŠ maand om een loterij kaartje te kopen of kun je beter binnen in je bed blijven liggen om veilig te blijven?

14

Review lerarenkleding

Hebben leraren stijl? Dat wordt eens goed bekeken in deze nieuwe rubriek.

15

Koud en Warm

16

Nepsneeuw cupcakes

Joep vertelt je hoe je de lekkerste cupcakes maakt met een leuk winters tintje.

18 Naakte Waarheid 4

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

IRISJES DKI tegen R: Eeeh R mishandel je buurman F eens niet. R: Wat? F mishandelt mij hoor. *J is door zijn klas erin geluisd door te zeggen G2, we hebben in G2* S tegen RTT: Maar hij is wel te laat. RTT: Ga jij dan even een briefje halen. GTU: Jullie zijn cijferneukers. klas: Cijferneukers?! GTU: Heb ik van KLB geleerd.


6

19 Sneeuw in Sochi Een leuk stukje over de plek in Rusland waar de sneeuw deze februari gegarandeerd zal liggen.

20

Tante Lien

21

De NSA

Een interview met onze wereldleiders. Maar dan niet zo serieus genomen.

22

Iris Serveert

24 Colofon

22

Jessica *komt klas binnen*: Ik wil B even spreken. TTA: Dat willen we allemaal wel. EGB: If you don’t study, you’re going to run into issues like… problems.

8

W: Hij leest het voor alsof hij een baksteen is. ROC: De Nederlanders hebben een problematische verhouding met de liefde. EGB: I love doing that, making other people’s lifes complicated.

KRB: De zon werpt een schaduw op de aarde. ROC: L, let op! 4e declinatie, leuk! Dat is jouw favoriete declinatie! GTU: A, voel jij je soms niet eenzaam, als je iedereen om je heen ziet werken?

VRM: Lees jij verder, J. J: “Ik staade daar ”... Is dat goed? WRF: Kreuses is heel erg rijk, het geld puilt uit z’n, nou ja, overal uit.

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

5


rectoris door Jos van Deursen

In excelsis deo Denk nu niet meteen aan een okselverfrisser bij de titel van deze column. Jullie als gymnasiasten weten beter.

In excelsis Deo slaat natuurlijk op deze tijd van het jaar. In de christelijke traditie is kerst het feest van de geboorte van het goddelijk kind. In het lied waar ik voor deze column de titel aan ontleen, zingen de engelen de pasgeborene toe: ‘Gloria in excelsis Deo’. ‘Gloria in excelsis Deo betekent “Ere zij God in den Hoge”. Hoog wil zeggen verheven. En dat verheven betekent weer dat je uitsteekt boven het gemiddelde, boven de doorsnee en boven alles wat een negen heeft gehaald in de beoordeling van gymnasia in Nederland. Wij als Stedelijk Gymnasium in Arnhem kregen een tien. Excellent is rechtstreeks afgeleid van excelsis en betekent niets minder dan van de hoogste plank, boven aan de top en voorbij de negen. Als excellente school krijg je een tien omdat je studenten excellent zijn. Omdat je docenten excellent zijn. Omdat je resultaten excellent zijn. Ik, als tijdelijk rector, druk me dan bescheiden uit. Maar weet dat ik dit jaar met kerst dat ‘Gloria in excelsis Deo’ uit volle, trotse borst zal zingen en daarbij aan onze school zal denken. Ik wens jullie fijne kerstdagen en een gezond en succesvol 2014! Jos van Deursen Rector a.i.

6

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

IRISJES KRB *laat een ventilator zien*: Dit is een model van de ideale samenleving. V: Meneer! CPT: Hoorde ik daar mijn naam? O: Je hoofd eraf snijden? Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de gezondheid. R: Meneer, ik loopt vast bij T-3 want bij c krijg ik dit *laat schrift zien* HRR: Oei. Dat ziet er eng uit. W: Iedereen is lelijk op zijn eigen manier.


praesidis door Marieke van Dommele

Lieve gymnasiasten, We zijn al weer op één derde van het jaar en de eerste twee feesten hebben we inmiddels achter de rug. Te beginnen met het Halloween onderbouwfeest, dit verliep mede dankzij onze subco’s en Aldert goed. Wij hebben er ontzettend van genoten en gelijk al veel geleerd.. En ik heb begrepen dat jullie het ook geslaagd vonden. Dik een maand geleden hadden we ook het extra beloofde 4+ feest in Manhattan. Dit was het laatste bovenbouwfeest waar alcohol onder de achttien geschonken zal worden. Met het 4+ hebben we ons eerste standpunt waar gemaakt. Het AGB-bestuur begint inmiddels de bijnaam ‘feestcommissie’ te krijgen, maar feestjes organiseren is zeker niet het enige wat wij doen. Zoals jullie al over de mail te horen hebben gekregen, zijn wij ook bezig met dingen die niet feest gerelateerd zijn; de betaalautomaat en de picknicktafels bijvoorbeeld. Als er genoeg vraag naar is, kun jij binnenkort je broodje pinnen! Vrijdag 20 december is het zover; het veelbesproken kerstgala vindt dan eindelijk plaats. Waarschijnlijk is het je, door de poster, de verhalen en de mail, niet ontgaan dat het kerstgala dit jaar in Musis Sacrum zal zijn! De kaartverkoop is in volle gang en vrijdag in de grote pauze is je laatste kans om voor €10 een kaartje te kopen. Ik hoop jullie te zien in Musis! Liefs, Marieke H.t. Praeses

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

7


gedicht observatie

door Ziolkowski doorRobert Elly Lewin

In loving memory of the SGA Willow Tree, you will always remain in our hearts.

8

Oh Willow tree, my weeping beauty. Let me sit underneath your leaves, falling down like the tears from my eyes, let me sit down and weep with you. My heart bleeding from the scars of love, from the scars of hatred and betrayal, let it weep crimson tears of blood, let it weep along with us. Oh my eternal weeping beauty, how unfortunate we are, to share the same miserable fate, standing alone out here, weeping. So hide me underneath your leaves, let no one find us as we sit here silently, weeping as we are meant to be, until time forgets us and we disappear. IRIS TACHEIA DECEMBER 2013


gedicht

column

door Anoniem

door Elly Lewin

Nepsneeuw Postbode Kutwijf Er is één iemand met wie ik een perfecte relatie heb, en dat is de postbode.

“Ik ben een mens, maar toch, van binnen net een nepsneeuwvlok. Ik zit er, ik ben er, onecht Net een nepsneeuwvlok, niet mijzelf. Ik ben bang voor het uiten van mijn hart. Om niet beschadigd te worden, door wezens die zich mensen noemen.”

Ik zie hem vaak als ik uit school naar huis fiets en ik groet hem dan, of hij groet mij, dat hangt ervan af wie de ander het eerste ziet. Ik roep niets en ik zwaai ook niet; het is alleen lachen en knikken. Hij is donker dus ook van een afstandje is aan zijn witte tanden zichtbaar dat hij naar mij lacht. Ik word echt blij als ik hem zie en hij, aan zijn tanden te zien, ook. Nu heb ik een tijdje geleden een wild plan opgevat. Ik heb het nog niet uitgevoerd, want de tijd is er nog niet rijp voor. Bovendien ben ik bang iets aan onze relatie te veranderen. Het is goed zoals het is. Waarom wil ik dan méér? Mijn verstand zegt nee, maar mijn hart zegt ja. Ik wil het zo graag, maar ik heb zoveel te verliezen. Eén perfecte relatie in mijn leven en die wil ik op het spel zetten voor een kinderachtige bevlieging? Het lijkt of ik in tweeën word gescheurd! Zal ik wel, zal ik niet? Zal ik wel, zal ik niet? Zal ik wel of zal ik niet hem “Gelukkig 2014!” toeroepen in het nieuwe jaar?

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

9


column door Maarten Laport

Een school om van te dromen Hebben we het niet allemaal wel eens gedaan. Dromen over hoe onze formidabele school nog formidabeler zou kunnen zijn. Hoe onze majestueuze leraren nog majestueuzer konden zijn. Hoe onze sprankelende wandelgangen nog sprankelender konden zijn. Ik kom des ochtends aan op de fiets voor de school. Het heeft dan wel gesneeuwd en gevroren, maar soepel fiets ik over de straat. Zonder uit te glijden rijd ik rustig over een drempel zonder dat ik een slag in mijn wiel krijg. Terwijl ik mijn fiets rustig neerzet in één van de vele plaatsen die er nog zijn, ondanks dat het derde uur reeds begonnen is en vrijwel iedereen op school is gearriveerd is, hoor ik de sneeuw neerslaan op het dak van de fietsenstalling. Ik loop rustig naar binnen. Ik betrap mezelf op de glimlach die op mijn gezicht verschijnt. Niet alleen de verwarming, maar ook de warme sfeer van de school en de schone kantine loopt mijn neus binnen en verspreidt zich door mijn lichaam. Ik leg mijn gymtas in mijn kluisje. Dit met alle gemak, want mijn kluisje is groot en ik hoef mij niet te haasten om hem open te maken. Ik hang mijn jas op. Ik zie dat waar ik vroeger mijn jas moest neersmijten wegens gebrek aan kapstokken, nu een speciale plek voor helmen is geplaatst. Het is een soort kast, vlak naast de stalling voor de brommers. Mijn jas is lang, maar raakt nog niet de grond. Wanneer de pauze begint loop ik rustig naar de kantine. Ik maak nog een praatje en zet mijn tocht voort. Eenmaal aangekomen neem ik plaats op één van de vele banken. Vanaf mijn plaats zie ik rokers in en uit lopen. Zij lopen door een draaideur, die koude windvlagen naar binnen voorkomt. Ook hangt er ventilator boven om indien nodig nog wat warme lucht in de kantine te blazen. Zij lopen samen naar een rokershok. Ook daar is genoeg plaats voor iedereen. Het lijkt wel alsof wij in de Bijbel zijn beland. Jezus verdeelt vijf broden en twee vissen over duizenden mensen, maar er is te veel. Terwijl Markies ons middageten en de school zitplaatsen met veel liefde verdelen, kunnen wij niet op tegen het aanbod van Markies en de school. Ondertussen hoor ik de bel, het ijzeren balletje tikt misschien wel tien keer per seconde op de ijzeren bol. Het doet mij denken aan vroeger op het schoolplein. Terwijl ik in de les zit en de beamer in één keer werkt, kijk ik naar buiten. Terwijl het dubbelglas de warmte ervan weerhoudt om naar buiten te treden, zie ik de heldere vijver. Er valt een schaduw op van de volgroeide treurwilg. Ik kan er met mijn verstand maar niet bijkomen waarom het een treurwilg heet, het geeft zo’n

10

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

vrolijke ‘touch’ aan de school. Verloren in gedachte merk ik dat mijn klasgenoten alweer zijn opgestaan. Het duurde even, omdat de tafels zo geruisloos zijn. Ze hebben mooie viltjes onder de poten en ze staan altijd kaarsrecht. Ik loop door de gangen naar de volgende les. Rustig wandel ik over de trappen. Blijkbaar net iets té rustig, gezien mijn medescholieren, maar dat is geen probleem. Zij lopen net iets sneller langs mij. Even liepen wij met ons vijven naast elkaar op de trap. Zonder ook maar eens stil te hoeven staan kom ik alweer aan bij mijn volgende les. Ditmaal in de ‘kelders’ van de school. Ondanks de negatieve bijklank van het woord kan ik genieten van de lokalen. Er is niets aan te merken op de leeromgeving. De steunpilaren van vroeger zijn verwijderd en de tralies zijn vervangen door grote ramen, waardoor wij het mystieke ondergrondse leven kunnen bestuderen. De gang is versierd met allerlei kleuren, schilderijen en andere kunstwerken van alle vakken van school. Voordat ik naar huis ga, ga ik nog even langs de sanitaire voorzieningen. Wanneer ik klaar ben was ik rustig mijn handen met de zeep, deze week met lavendelgeur. Ik wordt wakker met een glimlach op mijn gezicht. Ik denk na over hoe geweldig zo’n school zou zijn, maar tegelijk ook weer niet. Is het enkelglas niet dat wat mijn school mijn school maakt? Is die kille G-gang niet juist hetgeen waar ik later van zal kunnen genieten? Zijn de smalle trappen nou niet precies dat waarover ik zou balen als ze zouden worden verbouwd? Is mijn school niet gewoon perfect door de opgebouwde sentimentele waarde die hij heeft? Ik zou de school niet anders durven dromen.


invulverhaal door Elly lewin en Michaëla van Gerwen

Invulverhaal Er was eens een ................... die ....................... heette. Het was ................ en (diersoort) ( jouw naam) (maand) ....................... had heel veel zin in kerst. Maar helaas was kerst nog niet nabij. “Wat ( jouw naam) moet ik nu?” vroeg ........................ “Misschien kan ik wat ................. frituren”. Dus ( jouw naam) (voedsel) dat deed (hij/zij). Het resultaat smaakte naar (kleur) (auto-onderdeel), maar toch (hij/zij) (kleur) (auto-onderdeel) kwam ....................... niet in de kerstsfeer. Dus besloot ............ een kerst-.................... ( jouw naam) (hij/zij) (voorwerp) aan te schaffen. Alleen verloor de kerst-............................... binnen de kortste ke (zelfde voorwerp) ren al zijn naalden. Dat werkte dus ook niet. “Wel alle ...............................................!’’ (keukengerei in meervoud) zei ........................ .................... volgende plan was een kerstdiner, waarvoor hij/zij ( jouw naam) (Zijn/haar) ............................. de ..................... en ............................. de ................... uitnodigde. (naam vriend 1) (groot dier) (naam vriend 2) (klein dier) Tijdens het diner ging ............................. echter gooien met ................... en begon (naam vriend 1) (fruitsoort) ............................. het koningslied te zingen. Dat was dus ook al geen succes. (naam vriend 2) Bedroefd ........................................ ........................ naar de ............... om een gebreide (ww v.t. van beweging) ( jouw naam) (winkel) eierwarmer te kopen. Maar wat zagen ........................ en de ............................... daar ( jouw naam) (eerste diersoort) toen? De nepsneeuw was in de aanbieding! ....................... kocht ........... ......................., (Jouw naam) (getal) (verpakking) gooide alle nepsneeuw ................ in de lucht en riep: “..............................................!”. (emotie) (uitroep van pure extase) IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

11


hiriscoop door Het Medium

HIRISCOO

“En als je denkt: “ik leef toch nú”; andere mensen hebben wel ogen in hun hoofd en zij kotsen op jou. Figuurlijk.”

à á â

Ram, Tenzij je een Kerstmannenpak draagt, is het niet slim ‘s nachts in de schoolvijver te zwemmen want de kans dat je het koud krijgt, is dan groot.

ã ä å

Kreeft, Wat een leuk kapsel! Uiterlijk is natuurlijk niet alles, maar wel zo’n beetje 80%.

Stier, Als jij op de i nog steeds een hartje maakt in plaats van een puntje, spreek jezelf dan streng toe. Als je een puntje maakt, zoals het hoort, leer dan hoe je een das moet strikken en als je dat weet, een vlinderdas. Dat kan altijd nog van pas komen.

Leeuw, Kijk eens uit je doppen. Als je je leven niet betert, zul je binnen een week struikelen over een losgewaaide wasmachine.

Tweelingen, Kom uit je comfort zone en Doe Gek In Het Openbaar. Ben je nog maar een beginneling, kijk dan op internet voor ideeën.

Maagd, Er is niets aan te doen. Jij krijgt een hoop ongeluk. De oma van het medium is een uitzondering, voor haar heeft het medium een dealtje gesloten maar dat kan natuurlijk niet voor iedereen gelden, ik blijf bezig.

12

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013


OP æ ç è

Weegschaal, Hou vol! Je hebt het niet makkelijk maar met je zonnige karakter en vriendelijke uitstraling zul jij de problemen uiteindelijk moeiteloos neermaaien als een farao uit het oude Egypte.

Schorpioen, Je wordt ook een dagje ouder. Blijf rechtop lopen en gebruik antiverouderingscrème. Monteer een geluidsdemper op je elektrische fiets en niemand zal merken dat jij niet meer de jongste bent.

Boogschutter, Dit is het moment om nieuwe vrienden te maken, hechter te worden met die vage kennis of klasgenoot of het contact met uit het oog verloren vrienden te hernieuwen.

é ê ë

Steenbok, Stel je niet zo aan. Over een paar jaar zul je je doodschamen over het kinderachtige gedrag waarvan je nu vindt dat het cool is. En als je denkt: “ik leef toch nú”; andere mensen hebben wel ogen in hun hoofd en zij kotsen op jou. Figuurlijk.

Waterman, Je moet ergens een grens trekken. Bijvoorbeeld: als al je kleren in je vuist passen als je ze uitdoet, ben je te bloot gekleed.

Vissen, Ja. Dat is alles wat ik over jou kan zeggen met de huidige stand van de sterren. Ja.

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

13


review door Nick van der Horst en Pauline Kort

Review lerarenkleding

Mevrouw Meekels

Jago Agricola

door Pauline Kort Over de kledingstijl van mevrouw Meekels wordt veel gesproken. Sommigen noemen het excentriek, of een beetje gek, of hartstikke creatief. Ik ben het persoonlijk eens met het laatste. Van de manier waarop ze kleurcontrasten en complementaire kleuren gebruikt in haar kleding kunnen we allemaal leren. En dat hebben we ook allemaal gedaan, bij beeldende vorming ,in de eerste. Haar bijzondere kleding is af en toe misschien een beetje ‘over de top’, maar wie houdt haar tegen? Wat we ook van mevrouw Meekels’ stijl kunnen leren, is dat als je maar niet kunt bedenken welke accessoire je bij je outfit moet gebruiken, een vork altijd een hippe oplossing is.

door Nick van der Horst ‘Le roi est mort, vive le roi!’ Nu de stijlkoningen Van der Meer en Mauer weg zijn, is er nog maar één grote leider op de eenzame rots die onze school is: Jago Agricola. Waarom? Omdat deze man weet wat hij doet, je ziet meteen dat dit een geboren leider is, een man met autoriteit. Iemand met autoriteit vergeef je ook dingen. Ja, hij is aan het gapen. Ja, hij heeft een lullig plastic bekertje verschraald bier in zijn hand en ja, dat pak is een tikje te groot, maar hij draagt alles op een manier die leiderschap en visie uitstraalt en dat kunnen alleen de groten der aarde. Was het niet Thatcher, the Iron Lady, die zei dat de menigte jou moest volgen? Dat is wat deze man doet, wars van de vluchtige modehypes en de staande meningen draagt hij zijn pak vol trots, en ik voorspel dat komend gala iedereen zo rondloopt. Maar Jago zou Jago niet zijn als hij dan al met iets nieuws revolutionairs zal zijn gekomen, wat alles zal doen verbleken. Leve de nieuwe stijlkoning! Leve Jago Agricola!

14

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013


column door Remco Roelen

Koud en warm De winter staat weer voor de deur, dus dat betekent: kou,kou en nog eens kou , toch? Maar is dat wel zo? Niet elke winterdag is koud, of toch wel? Het is in ieder geval op de fiets weer lekker koud: handschoenen aan, muts op, extra sokken, een extra dikke trui, een mega-winterjas en dan nog die gladheid op de weg. Brr, ik heb er nu al weer zin, maar niet heus. En ja hoor, daar komen die ijskoude proefwerken weer aan. Dat wordt weer trillen van de kou en de proefwerken. En dat allemaal in de weken voor kerst. Ah, daar is hij dan eindelijk. Kerst! De weken van gezellig knusjes en WARM voor de haard met een kerstdiner. En alle gymnasiasten hebben natuurlijk weer zin in het kerstgala. Hopelijk kan Focus er iets leuks van maken. En dan zitten we alweer in 2014. Kunnen we weer gezellig knallen met zijn allen. Daar is het tweede semester: dat betekent voor alle eersteklassers -ook voor mij- Grieks en Duits erbij. Aan iedere gymnasiast: Merry Christmas and a Happy New Year!

IRISJES M: Koekjes hebben ook gevoelens! M: Met filosofie word je niet rijk. J: Jawel! Je kunt filosoof worden en dan word je verrijkt in je kennis. M: Onder een brug. J: Helemaal niet! Je krijgt gewoon een uitkering, hoor. TTA: Jullie vinden het niet erg als ik geen les kan geven maar het ontwricht natuurlijk wel de hele samenleving. M: Soms knuffel ik de muur, want muren hebben ook liefde nodig. Veel mensen zeggen: “Het is maar baksteen” maar muren zijn ook gemaakt van stukjes wereld. TTA: We moeten onze bondgeneuten stonen. B: Dus Athene verkleedde zich als paard. W: In de Oudheid vonden ze het heel erg als je je familieleden vermoordde. WRF: De Atheners wisten niet wat ze moesten doen. Hoe voelden ze zich dus? E: Dom. ROC: Die ‘f’ is later weggevallen, want niemand gaat natuurlijk ‘flatus’ zeggen. W: U doet het nu anders wel. CPT: Ton Coppes BV heeft hier als een kleine godheid 10.000 euro geschapen. KRB: Baby’s die worden geboren, hebben een vlies om zich heen. Een koeienvlies. Nou ja, mensenbaby’s niet, maar andere dieren wel.

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

15


recept door Joep Spaen

Nepsneeuw cupcakes Ingrediënten voor 12 cupcakes Ingrediënten chocolade cupcakes 155 gram zachte boter (niet gesmolten) 155 gram fijne kristalsuiker 155 gram zelfrijzend bakmeel 2/3 theel. bakpoeder 3 eieren 2/3 theel. vanille-essence 2.5 eetl. cacaopoeder Ingrediënten witte chocolade frosting 225 gram boter 300 gram poedersuiker 175 gram witte chocolade 125 ml slagroom 1 snufje zout 1/2 theel. vanille-essence Ingrediënten icing 100 gram icingpoeder Overige benodigdheden 12 cupcakevormpjes 4 spuitzakken blauwe kleurstof spuitmondje 1M (Wilton) spuitmondje 2 evt. andere versieringen

16

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

Sneeuwvlokjes maken Bij voorkeur één of twee dagen van tevoren maken. Maak icing volgens de gebruiksaanwijzingen van de verpakking van het icingpoeder. Indien je niet aan icingpoeder kan komen kun je ook een recept op internet zoeken voor icing. Knip een klein stukje aan de onderkant van de spuitzak af en doe spuitmondje 2 in de spuitzak. Zorg dat het spuitmondje goed zit, dat het er niet makkelijk uit kan en dat de opening van het spuitmondje uit de spuitzak steekt. Vul de spuitzak met icing. Spuit nu op een plastic insteekhoesje of mapje verschillende soorten sneeuwvlokjes. Maak een sneeuwvlokje voor elke cupcake. Spuit eventueel een paar extra sneeuwvlokjes, want ze kunnen makkelijk breken. Let op! De icing droogt langzaam uit, dus indien de spuitzak even niet wordt gebruikt, moet de spuitzak met het spuitmondje in een vochtig doekje geplaatst worden. Als de sneeuwvlokjes goed zijn opgedroogd moet je met een mes de sneeuwvlokjes heel voorzichtig loshalen van het plastic. Let op! De sneeuwvlokjes kunnen heel makkelijk breken. Chocolade cupcakes maken Verwarm de oven voor tot 175°C/gasstand 2-3. Plaats 12 papieren vormpjes in een cupcakebakvorm.


Doe alle ingrediĂŤnten in een kom en klop ze met een mixer in 2-3 minuten tot een bleke, luchtige massa. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten gaar. Witte chocoladefrosting maken Smelt de witte chocolade bij voorkeur au bain-marie. De witte chocolade kan ook in de magnetron gesmolten worden, echter moet je de chocolade dan steeds kort in de magnetron doen en dan doorroeren, enzovoort. Laat de chocolade daarna afkoelen. Let op! Witte chocolade kan snel aanbranden of uitdrogen. Mix ondertussen de boter tot deze zachter wordt. Voeg hierna beetje bij beetje de poedersuiker en het zout toe. Mix dit samen tot een geheel. Voeg de slagroom en de vanille-essence toe en mix tot het geheel luchtig is. Spatel de witte chocolade erdoor en mix het hierna tot een geheel.

Decoreren Verdeel de witte chocoladefrosting in twee delen. Kleur de ene helft lichtblauw en de andere donkerder blauw. Andere kleuren zoals wit zijn ook mogelijk. Vul twee spuitzakken met deze twee kleuren frosting en knip bij beide spuitzakken een even groot gat aan de onderkant. Plaats beide spuitzakken in een derde spuitzak met spuitmondje 1M (weergegeven in afbeelding). Knijp langzaam in beide spuitzakken met dezelfde kracht. Zo ontstaat er een spuitzak met twee verschillende kleuren. Links de ene kleur en rechts de andere. Spuit nu een toef frosting op de cupcakes. De toef maak je door aan de buitenkant te beginnen met spuiten en naar de binnenkant te gaan. Versier of kleur de sneeuwvlokjes eventueel en plaats ze dan op de cupcakes. Eventueel kun je de cupcakes verder versieren. Geniet ervan, zo kom je de koude winter dagen gegarandeerd door!

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

17


column door Machteld Touwen

Naakte waarheid

Newton. Bij die naam denkt iedereen waarschijnlijk meteen aan Isaac Newton, de bekende Engelse natuurkundige, wiskundige, astronoom, theoloog en wat je allemaal nog meer kunt bedenken. Om eerlijk te zijn moest ik zijn naam opzoeken toen ik begon met het schrijven van dit artikel. Bij de naam Newton denk ik namelijk niet aan de bekende wetenschapper, maar aan Helmut Newton, een fotograaf. Hij was met name mo-

De geschiedenis leert ons dat elke “hype” voor een tegenreactie zorgt. Maar de hype van halfnaakte modellen duurt nu al meer dan 60 jaar. Hoe lang moeten we wachten op een tegenreactie? Heeft onze samenleving wel behoefte aan

defotograaf, maar in feite is er op veel van zijn foto’s maar weinig kleding te zien. Tegenwoordig worden kleding, parfum, make-up en voertuigen graag verkocht door gebruik te maken van naakt en dan met name vrouwelijk naakt. In Helmuts tijd (hij begon met modefotografie in 1950) was dat niet veel anders. Dit zorgde voor veel kritiek op de modebranche (net als tegenwoordig). Als reactie op dit verkopen van de vrouw omwille van het verkopen van een product, fotografeerde hij zijn modellen juist nog naakter dan al de gewoonte was. Door sommigen werden en worden deze foto’s gezien als pornografisch, maar voor mij is het pure kunst. Geëngageerde kunst die ook nog goed past in onze huidige samenleving.

een tegenreactie? In al die jaren is de visie op het vrouwelijk lichaam en wat mooi is namelijk wel veranderd. Helmut fotografeerde echte vrouwen. Tegenwoordig zien wij in catalogussen en op poster alleen nog bij elkaar “geshopte” vrouwen. Dat maakt hedendaagse modefotografie al de helft minder bloot, Helmuts kunst was namelijk de naakte waarheid afgebeeld in blote lichamen. Tegenwoordig zijn we alleen nog maar blote of halfblote lichamen, waar is de waarheid gebleven? En wat is dan nog het verschil tussen kunst en pornografie?

18

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013


column door Sophie Swart en Anastacia Gusaeva

Sneeuw in Sochi Na 24 jaar zal Rusland wederom huis zijn voor buitenlandse gasten; van 7 tot en met 24 februari 2014 zal de tweeëntwintigste editie van de Winterspelen in Sochi plaatsvinden. Voor de Russen is dit een grote eer en iedereen werkt er trots aan mee om de aankomende Spelen die van 1980 (in Moskou) te laten overtreffen. Er worden echter steeds meer geluiden tegen de Winterspelen van 2014 gehoord. In 2007 werd Sochi uitgekozen om de Olympische Winterspelen in 2014 te organiseren, onder andere omdat de ligging zo bijzonder is. Het wordt gezien als een stad met een subtropisch klimaat en is tevens één van de warmste steden van heel Rusland. Bovendien ligt de stad direct aan zee, en verder zijn er ook bergen te vinden, die het gehele jaar met sneeuw zijn bedekt. De stad kent dus wel witte bergen, maar op het vlakke land valt vaak te weinig sneeuw om te kunnen skiën. Dat is uiteraard niet ideaal wanneer de Winterspelen er gehouden worden. Misschien zal er dus wel nepsneeuw moeten worden gebruikt, om toch overeen te komen met het typische beeld van Rusland . Een ander gevolg van het gebrek aan sneeuw in Sochi is het feit dat daar over het algemeen niet zo veel interesse getoond wordt in wintersport. In andere steden is dat veel meer het geval. Om die reden zal waarschijnlijk een groot aantal stadions leeg staan na de Spelen. Rusland maakt echter al plannen deze te verplaatsen naar steden die hier wel behoefte aan hebben.

43 miljard dollar kostten. Het grootste gedeelte van het geld is besteed aan het vervoer naar de stadions en hotels. Verder heeft Rusland veiligheid hoog in het vaandel staan; deze heeft veel voorbereidingen gevraagd en belooft buitengewoon goed te zijn. Engelse en Russische politie hebben hierover begin 2013 reeds afspraken gemaakt en zullen tijdens de Spelen de verantwoordelijkheid over het verloop dragen. We kunnen vele negatieve zaken noemen omtrent de bouw en organisatie van de komende Olympische Winterspelen in Sochi, maar laten we niet vergeten dat het uiteindelijke doel is om de Spelen zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Het gaat niet om politiek, maar om de sport. Er zullen sportsuccessen worden behaald, medailles zullen worden uitgereikt. Misschien wordt het weer een spektakel en moeten mensen bij de afsluiting op 23 februari menig tranen wegpinken, net als in 1980.

Niet alleen wordt Sochi wat betreft de ligging bekritiseerd, maar ook zijn de kosten voor de Winterspelen torenhoog. Aanvankelijk was het budget 12 miljard dollar, wat op zich niet heel weinig is, maar Poetin is enorm over dit budget heen gegaan. Met meer dan 50 miljard dollar zullen de aankomende Winterspelen de duurste spelen in de geschiedenis worden. Zelfs duurder dan de duurste Zomerspelen in Peking, die China

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

19


tante Lien door tante Lien

Tante Lien

Soms heb je dat, je zit ergens mee en weet niet zo goed met wie je over je probleem kan praten. Gelukkig is daar dan de welbekende Iris met die tante Lien. Aan mij kun je alles kwijt en krijg je gegarandeerd een eerlijk, oprecht en betrouwbaar advies. Inzenden kan zowel met naam als anoniem. Je kunt me schrijven op het mailadres: tanteliensga@hotmail.com Lieve tante Lien,

Lieve tante Lien,

Het kerstgala komt er alweer snel aan en mijn vriendinnen en ik zijn van alles aan het regelen. Super leuk dus. We gaan met zijn allen bij iemand om kleden, maar dat zorgt voor een probleem. Ik was van plan om mijn bh dit jaar wat op te vullen met watten of wc-papier, zodat ik wat voller lijk. Als mijn vriendinnen dat zien, zullen ze me vast uitlachen en stom vinden. Wat moet ik nu doen? Afzeggen of toch gaan?

Ik heb een probleem waar ik me nogal voor schaam. Sinds een paar weken heb ik een relatie met een meisje uit mijn jaar. Ze was al een tijdje verliefd op mij en ik vond haar opzich ook best aardig, maar ik vind haar niet echt leuk. De reden dat ik wat met haar ben begonnen is dat mijn vrienden allemaal al een vriendin hebben (gehad) en ik de enige zonder was. Nu we een paar weken wat hebben, voel ik me heel erg schuldig. Ik zie namelijk dat zij mij wel echt heel erg leuk vindt. Wat moet ik nou doen? Mijn vrienden vinden me niet stoerder nu ik een vriendin heb en ik voel me er ook niet lekker bij, maar hoe moet ik haar dat vertellen? Hier mee doorgaan lukt niet, maar straks breek ik haar hart!

Liefs, Een mini-tietjes meisje

Groetjes, Een casanova Lief mini-tietjes meisje,

Lieve casanova,

Allereerst wil ik je zeggen dat je je bh niet hoeft op te vullen. Wat heb je eraan? Dat jongens denken dat je vollere borsten hebt, so what? Daar word jij als persoon toch niet beter van? Puur natuur is toch altijd het best. Als je dan toch echt je bh op wil vullen zou ik dat gewoon bij je vriendinnen op de wc doen, want gezellig met elkaar optutten en kletsen is misschien wel het leukst van het hele gala. Heel veel plezier alvast en ik hoop dat je gewoon als natural beauty gaat.

Hier jouw persoonlijke realitycheck: neprelaties kunnen echt niet. Hoe kon je denken dat je vrienden je stoerder zouden vinden als je een vriendin had? Ze waren daarvoor toch ook gewoon aardig tegen je? Je moet dit meteen stoppen. Je hebt een neprelatie met een echt meisje met echte gevoelens. Ja, je zult haar hart breken, maar geloof me dat zal nog wel vaker gebeuren. Iedereen heeft daar een paar keer mee te maken. Voor haar is dat dus nu. Je moet eerlijk tegen haar zijn en vertellen hoe het zit. Alleen dan kan zij ook verder met haar leven. Dus alles op een rijtje: sla jezelf voor je kop en wees eerlijk.

Liefs, Tante Lien puur natuur

20

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

Liefs, Tante Lien


column door Mathijs Geurts en Bram Gal

De NSA Een tijdje geleden was er veel ophef rondom de Amerikaanse organisatie NSA. De NSA zou telefoongesprekken hebben afgeluisterd van wereldleiders over de hele wereld, om zo belangrijke informatie te verzamelen. Door de afluisterpraktijken van de NSA kwamen een aantal interessante zaken aan het licht… RUTTE Rutte: Goedenavond. Pizzakoerier: Hallo, met pizzeria “Avetto Francobolli”. Wat wilt u bestellen? Rutte: Ik wil graag een extra grote pizza Hawaï om te delen. Pizzakoerier: Was dat het? Rutte: Nou, nog een klein dingetje. Ik krijg Diederik vanavond op bezoek. Ik heb lekkere hapjes gemaakt, bier én wijn gekocht omdat ik niet weet wat Diederik drinkt, ik heb een leuke film uitgezocht en ik heb allerlei spelletjes klaargelegd. Maar het punt is: Diederik houdt niet zo van ham en ik niet zo van ananas. Daarom hebben we een compromis gesloten. We willen graag een pizza Hawaï zonder ham en ananas. Pizzakoerier: Oké... Op welke naam wilt u de pizza bestellen? Rutte: Markt Rutte alstublieft. Pizzakoerier: Mart Rukke? Rutte: MARK RUTTE. Pizzakoerier: Barkrukken? Nee sorry meneer, wij verkopen pizza’s. Rutte: MARK...RUTTE!! Pizzakoerier: Mark Rutte! U hoeft niet zo te schreeuwen hoor! Wat is uw adres? Rutte: Het Catshuis, in Den Haag. Oh wacht… Ik krijg net een berichtje van Diedie123, hij moet zijn schoonmoeder van het station ophalen dus verzet hij onze afspraak... Jammer zeg. Nouja, dan warm ik wel een kliekje van gisteren op...

Poetin: Zeg maar Vladimir hoor D: Oké Poetin: En nog daarover, ik ga meestal ook naar de sauna met nieuwe ministers, heb je vrijdag nog een gaatje? D: Oké Poetin: Leuk dan maken we er een dagje van. Maar ik moet gaan, ik moet mijn zoontje helpen met zijn werkstuk over Amnesty International. D: Tot ziens Poetin: Doeidoei D:……………………………… Hangt u niet op? Poetin: Nee, jij moet ophangen Er wordt opgehangen Poetin: Hallo? MERKEL Man: Hallo schat Merkel: Hallo Man: Hoe gaat het op de zaak? Merkel: Ach schat, dat is allemaal heel ingewikkeld, dat snap je toch niet. Man: Natuurlijk schat Merkel: Heb je het toilet al schoongemaakt? Man: Daar ben ik net mee bezig. Merkel: Schrob je wel goed onder de randen? En gebruik je het schoonmaakmiddel dat het porselein niet aantast? Man: Waar staat dat? Merkel: In de bijkeuken Man: Waar? Merkel: Onder het aanrecht Man: Hier staan heel veel flessen, welke is het? Merkel: Die met wc-eend erop Man: Die rode? Merkel: Nee, dat is de Cola schat. Beloof je ook dat je voortaan gaat zitten, schat? Anders blijf je bezig. Man: Ja schat Merkel: En ik ga nog wat drinken met de jongens, dus blijf maar niet op, oké? Mooi, doei Man: Oké schat

POETIN Poetin: Hallo D: Hallo Poetin: Hoe vond je ons etentje gisteren? D: Erg aangenaam Poetin: En heb je mijn bonbons nog gekregen? D: Jawel, maar mag ik u nog wat vragen? Poetin: Ja Dimitri? D: Meneer Poetin, doet u dit met al uw nieuwe ministers?

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

21


Achtergronden recencies

doorIrene Veerle door Havan enWijk Gina Habets

Iris serveert Beste albums van 2013 Het jaar vloog weer eens voorbij. Dat betekent dus ook dat er vele nieuwe albums bij zijn gekomen. Dit keer zullen in de Iris serveert de beste albums van 2013 uitgelicht worden. De Staat – I_con Aangezien een leerling bij ons op school les krijgt van de drummer van de Staat, kon dit album natuurlijk niet ontbreken bij Iris serveert. De Nijmeegse band, die bestaat uit stoere mannen, bracht afgelopen september hun nieuwe album uit. De intentie was om het album kleurrijker te maker dan het vorige en dat is zeker gelukt. Woede-uitbarstingen over mensen die zich anders voordoen dan ze zijn, veel diepe teksten en de typerende rauwheid van de band maakt het tot een prachtplaat.

Lorde – Pure Heroin Hebben sterren anno 2013 iets gekregen met drugs in lyrics en albumtitels verwerken? Ach ja, Lorde als hipster zijnde kon er ook niet aan ontkomen. Je zult haar waarschijnlijk kennen van ‘Royals’ (We’ll never be royals, rooooyaaaaaalssss). Lorde’s stem kun je vergelijken met die van Lana del Rey, alleen haar beats zijn totaal het tegenovergestelde. Een harde bas en de synthesizer zijn er ook in overvloed. Ook kan je horen dat ook zij zich erg verdiept heeft tijdens het schrijven van lyrics. Geen random liedjes die alleen over feesten gaan dus, ook al zou je dat wel verwachten, aangezien de titel Pure Heroin is.

Jay-z – Magna Carta Hoily Grail Na al de ‘That shit cray’ is Jay-Z weer terug en dit keer zonder zijn metgezel Kanye. Weer zoals vroeger dus, maar dan beter. Jay-Z is veranderd van een straatjongetje tot een echte heer. Hij heeft de top bereikt. Zijn eerste track ‘Holy Grail’ in samen werking met Justin Timberlake steeg al snel in de hitlijsten. Het album is misschien minder experimenteel en vernieuwend dan vorigen maar toch weten zijn beats iedereen weer te pakken. Ook blijven weer de catchy raps in je hoofd hangen, aangezien ze bij de track Tom Ford zo gaan: ‘Tom Ford, Tom Ford, Tom Ford’ Gewoon te makkelijk voor woorden. Bonobo – The North Borders Als we het hebben over deephouse, hebben we het over Bonobo. Afgelopen jaar was hij te zien op o.a. Lowlands en Pitch festival. Bonobo is wat tragere house/instrumentale hiphop met electroelementen, een fijn alternatief dus. Niet super dansbaar maar wel heel toepasselijk voor het leren, slapen, chillen... Favoriet van velen is ‘Towers’ die hij produceerde in samenwerking met zangeres Szjerdene. Opvallend is weer dat ook Bonobo, net zoals vele andere dj’s, weer veel samen heeft gewerkt met andere artiesten. Voornamelijk voor de vocals. Iets wat wel echt typerend is voor producers in het afgelopen jaar. James Blake – Overgrown James Blake kwam dit jaar weer met een album dat je geheel brainwashte. Een mix van singersongwriter en electro kom je zelden tegen, maar toch flikt James Blake het. Ook hij was te zien op Pitch en Lowlands. Toch een hele eer voor hem was Coachella. Als je daar staat, heb je het toch wel gemaakt. 2013 was het jaar voor James Blake een goed jaar: zijn derde albumrelease, een wereldtour en plots was hij een heilige in de hipstercult. De euforie is grootst wanneer er in die scene ook maar een woord over Blake wordt gesproken. En wanneer het ergens gedraaid wordt, kan niemand het laten om mee te neuriën.

22

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013


Vorig jaar was ik met oud en nieuw in Middelburg, waar eigenlijk maar twee cafés open waren. Het was een saaie bedoening. Gelukkig is er in Arnhem geen gebrek aan uitgaansgelegenheden op deze dag. De twee grootste feesten staan hieronder genoemd. 31 december 8Bahn ‘Spaced Out’ in de Rijnhal Eén groot feest verdeeld in drie zalen, en vijftien acts uit onder andere Engeland en Duitsland.

Uit agenda 19 december Filosofisch Café in Dudok Als de Iris op tijd uitkomt is dit vanavond al! Er is bij deze avonden nooit een thema of vraagstuk dat van tevoren gekozen is. De aanwezigen beslissen zelf waar het over gaat. Misschien kom je je filosofieleraar nog wel tegen! Hij zal trots op je zijn. 21 december Nachtgasten, ‘De Begrafenis’ in de Schouwburg De jamsessie voor acteurs. De spelers krijgen drie uur de tijd om een voorstelling te maken, waarbij ze maar één houvast hebben: de rol die ze hebben gekregen. Ook heeft elke speler een geheim, dat het publiek wel weet, maar de tegenspelers niet. 21 december Europese Dag van de Korte Film in Focus De kortste dag van het jaar is, zeer toepasselijk, gekozen voor de Dag van de Korte Film. Een samenwerking van Go Short, het EYE en Internationaal Film Festival Rotterdam om weer meer enthousiasme te krijgen voor korte films. Niet alleen de vijf korte films zijn op deze dag belangrijk, ook voorfilms krijgen hier een waardige plek.

31 december Konijn2000 in Musis Sacrum Ietsje intiemer dan Spaced Out is Konijn2000. Een Arnhemse traditie, waar de dj’s elk jaar weer verschillende muziekgenres in de mix gooien. 3 januari Lavinia Meijer in LuxorLive Herinner je je het interview met Lavinia Meijer nog, dat in de derde Iris van vorig jaar stond? Deze beroemde harpiste zat op onze school. Binnenkort speelt ze muziek van Einaudi in Luxor. Klassieke muziek zou je misschien niet verwachten op een poppodium, maar dat doet ze expres: ze wil ook graag een jonger publiek bereiken. tot 5 januari Demiurg, sieraden van David Bielander in het MMKA David Bielander laat zich inspireren door de vreemdste zaken. Zo maakt hij garnalenarmbanden en bananenkettingen. In de tentoonstelling kun je de objecten zien die hij maakte vanaf zijn studie tot heden. 9 januari Baskerville in Doornroosje (Nijmegen) Dit Haarlemse duo bracht een paar maanden terug hun nieuwe album uit: ‘Strong Room’. Dansbaar doch dromerig. Nu touren ze door het land. Jammer genoeg komen ze niet in Arnhem, maar twintig minuten met de trein heb je hier toch wel voor over?

26 en 27 december Kerstgala van Introdans in de Schouwburg Ieder jaar geeft Introdans met kerst een spetterende uitvoering, vol danshoogtepunten. De choreografieën en de muziek zijn contrastrijk, de verschillende onderdelen wisselen elkaar snel af. Een enorm spektakel wat voor velen al een jaarlijkse traditie is, en voor alle anderen zou moeten worden.

vanaf 14 januari Kwartet van Oostpool in de Schouwburg Samen met het Gelders Orkest voert Toneelgroep Oostpool het Kwartet op, een beroemd toneelstuk van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller. Het is een stuk over man en vrouw, seks en macht, gevaar en verleiding.

28 december Automatic Sam & Soul Sister Dance Revolution in Merleyn (Nijmegen) Twee goede, Nederlandse rockbands in één avond, beiden favorieten van 3FM. Daar hoef ik vast niet veel aan toe te voegen.

18 januari Best Of IDFA in Focus Was het te veel gedoe om helemaal naar Amsterdam af te reizen om wat mee te pikken van het Internationale Documentairefestival? Gelukkig komt het IDFA naar jou toe, met de vijf grote prijswinnaars van het festival.

IRIS TACHEIA DECEMBER 2013

23


Colofon Bestuur Roos van der Reijden - Praeses Machteld Touwen - Abactis Joep Spaen - Quaestor Redactie Veerle van Wijk Ira Pronk Elly Lewin Rebecca Neisingh Gina Habets Eva Valkenburg Sophie Swart Renée Dobbelaere Amber van de Bilt Maarten Laport Remco Roelen

De Iris Tacheia verschijnt periodiek, tenminste 5 keer per schooljaar. Schooljaar 2013-2014, nummer 3

Vormgeving Marleen Kohlmann Roos van der Reijden Nick van der Horst Remco Roelen Jonas Kamminga Pauline Kort Fotografie Sofie van Hemmen Irene Ha Met dank aan Jos van Deursen, Marieke van Dommele, Mathijs Geurts, Robert Ziolkowski, Michaëla van Gerwen en iedereen die irisjes heeft ingestuurd. Contact iris.tacheia@gmail.com twitter.com/iristacheia facebook.com/iristacheia

De redactie van de Iris Tacheia behoudt zich het recht voor: - zonder opgaaf van redenen ervoor te kiezen ingezonden stukken niet te plaatsen. - lay-out van ingezonden stukken aan te passen, tenzij ons door de auteur expliciet en in detail anders verzocht wordt. - namen in Irisjes te censureren i.v.m. de privacy van vermeldde personen, m.u.v. docenten (tenzij er volgens de redactie genoeg aanleiding toe is ook de namen van docenten te censureren). - (naar inzicht van redactieleden) betrouwbare derden te raadplegen over plaatsingsgeschiktheid van bepaalde stukken. - dit regelement zonder opgaaf van redenen en zonder berichtgeving te veranderen.

Bovendien gelden de volgende uitspraken: - Het bestuur van de Iris Tacheia is te allen tijde aansprakelijk en eindverantwoordelijk voor de inhoud van de Iris waarin zij als bestuursleden vermeld staan, tenzij met voldoende overtuigend bewijs kan worden aangetoond dat er van deze aansprakelijkheid en eindverantwoordelijkheid geen sprake kan zijn geweest. De door externe schrijvers uitgedrukte meningen vallen niet onder deze verantwoordelijkheid, het besluit om een bepaald stuk te plaatsen wel. - Door de gehele redactie wordt er zo zorgvuldig mogelijk om gegaan met vertrouwelijke danwel gevoelige informatie, die verwerkt is in zowel ingezonden als redactionele stukken en met name betrekking heeft op auteur, naam van auteur, genoemde (of geïmpliceerde verwijzingen naar) personen, personages in verhalen, eigennamen, pseudoniemen of anderszins. - Wanneer men redactie- danwel bestuurslid van de Iris Tacheia (zie colofon) is of wordt, dan gaat men vanaf deze Iris akkoord met alle bovenstaande punten. - Alle personen die ervoor kiezen een stuk ter plaatsing in te sturen naar de Iris Tacheia, gaan met deze voorwaarden akkoord.

Blijf kopij en irisjes sturen naar:

iris.tacheia @ gmail.com

1314 -3- Iris Tacheia Nepsneeuw  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you