Page 1

Thema:

MACHT/VERKIEZINGEN

ιριςταχεια 67e jaargang

1 11-12


redactionis door Joca van der Horst

“Bij ons op school heeft iedere leerling een stem” Koen van Veldhuizen

2

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


Lectori Salutem! Vroeger mensen, ja toen. In die tijd waren er nog 3 serieuze partijen die streden om de overwinning. In die tijd verschroeiden je haren door vuurspuwers. In die tijd werden er nog fatboys verloot alsof ze gratis waren. En in die tijd was ik nog een bruggo. Maar wacht, dit jaar strijden er weer 3 serieuze partijen voor het AGB bestuur. Vele lolpartijen gaan voor eeuwige roem tijdens de verkiezingsweek. Tussen de bergen posters, stunts, omkoperijen en andere intriges is er een ding zeker: Dit worden legendarische verkiezingen.

Tijd voor verandering met een sterke AGB die hier de tanden in zet. Als het kiezen van de beste partij in de totale chaos van de verkiezingsweek wat te zwaar wordt, is er gelukkig deze uiterst betrouwbare en geheel onafhankelijke Iris. We hebben de partijen op een rijtje staan en een stemwijzer. Of bepaal je keuze met de Hiriscoop. Zo laat je je tenminste omkopen door de beste partij (voor jou dan).

En daarna? Dat is wat moeilijker. Ondanks een goede AGB, leerlingenpanel en MR is er in het dagelijks beleid weinig aandacht voor de stem van de leerlingen. Voorbeelden daarvan zijn in deze Iris te lezen. Zo is de school wel erg onduidelijk over het verdwijnen van de reis naar Salamanca. Er wordt gejubeld over iPadklassen terwijl de computers van triestheid uit elkaar vallen. En een AGB die iets verder wil gaan dan alleen goede feesten krijgt ook niet veel steun.

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

3


inhoud 19

2 REDACTIONIS 6 RECTORIS 7 KAJ SERIEUZE PARTIJEN 8 TAKE 5 9 MORE 10 LOS! 11

MENEER KRAMER TERUG

12

BAUDET’S DELUSION

29

14 HIRISCOOP De hiriscoop wordt deze maand aangeboden door ‘Mens en Spirit (MenS).

16 LYROS De vaste muziekcolumn bespreekt Woodkid en Hollywood Undead.

19

REPORT: APPELPOP ‘11

De afsluiting van het festivalseizoen was dit jaar beter dan ooit en jij was er niet bij. Daarom dus: report.

20 POERSTAMPER EN DE iPADKLASSEN Luchtfietserij to the max.

22

COLUMN: MACHT

23 WOORDZOEKER

4

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

20


11

24

COLUMN: SGAndalig!

Een nieuwe, anonieme columnist.

25

WAAROM DE DIRECTIE ONS NIET VERTELT..

Alle leuke dingen verdwijnen, dat wil je natuurlijk ook niet vertellen.

26 STEMWIJZER Zwevende kiezers hoeven niet meer te twijfelen na het maken van deze stemwijzer.

27

WELKOM IN MIJN WERELD

Niet verhaal van Vera verkooijen, maar dit keer zonder vervolg in de volgende Iris.

28 18

AGB & DE ONDERBOUW

Van onze reporter in de onderbouw: De waarheid over de AGB.

29

ANONIEME TIRAMISTEN

LOL PARTIJEN 30 EAST LOW HIGH 30 NOZEM 31 MenS 31 SNOR (Sexy Nephaar Onder Reukorgaan) 32 Missingno. 32 BAM 33 Partijzondernaam 33 That ‘70s Party 34 Saved by the Babes 34 Oudkast 35 COLOFON

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

5


rectoris door Karin Poerstamper

Wereldnieuws! Het is alweer vrijdag in een week waarin niet alleen op school veel gebeurde, maar ook in de wereld. Het is de week van 11 september, de week dat in Libië de Britse premier Cameron en de Franse president Sarkozy jubelend worden onthaald vanwege hun bijdrage aan het verjagen van Kadhaffi, de week dat de stukken voor Prinsjesdag eenvoudig via internet te achterhalen waren via een simpele muisklik, de week dat er openlijk wordt gesproken over een faillissement van Griekenland en ook pinguïn Happy Feet verdween deze week, of alleen zijn zender, we zullen het nooit weten Hoewel zeer verschillend van aard zijn deze onderwerpen stuk voor stuk items in de krant en op het journaal en wordt er in heel wat discussieprogramma’s door menigeen een mening over geformuleerd. Op school is er ook van alles gebeurd, maar is dat eigenlijk wel zo bekend? Ik denk van niet en dat is misschien wel iets waar we toch eens over moeten nadenken. Wisten jullie dat klas 1 op kamp was in Overasselt en dat onze eersteklassers daarvan erg genoten hebben? Dat twee leerlingen een certificaat hebben behaald in het Radboud Talenten Programma? Dat we in het managementteam nadenken over voorstellen van de secties moderne talen om de talen meer op de kaart te zetten? Dat we subsidie hebben gekregen om een programma uit te werken voor excellente leerlingen in de bètarichting? Dat mentoren nadenken over hoe zij het mentoraat beter in kunnen richten? Dat onze nieuwe decaan op basis van de enquêtegegevens van vorig jaar nu samen met de afdelingsleiders en de schoolleiding nadenkt over de vraag hoe het profiel- en studiekeuzeproces geoptimaliseerd kan worden? Dat docenten gaan nadenken op welke manier zij leerlingen zelf meer verantwoordelijkheid kunnen laten nemen in hun leerproces? Dat binnenkort de PTA’s weer gepubliceerd worden? Dat de schoolleiding in gesprek is met de gemeente om ervoor te zorgen dat we op korte termijn de beschikking krijgen over meer lokaalruimte? Dat…..

6

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

De lijst is te lang om in zijn totaliteit op te sommen. Misschien niet allemaal wereldnieuws, maar wellicht toch aardig om te weten. Vraag is of jullie op de hoogte zouden willen zijn van dit soort zaken en hoe die informatie tot jullie komt. In ieder geval stof tot nadenken in de eerste bijeenkomst van het leerlingenpanel. Heb je eerder een idee? Laat het me weten!

IRISJES WRF: M, je bent te laat. Een compliment over mijn haar kan helpen. M: Uw haar zit prachtig mevrouw! VLG: Een les in de liefde, lieg, lieg, lieg desnoods. J: Wie haat ik ook alweer? Oh ja! P! PLA: Inderdaad. MRG: Jij zou relatietherapeut moeten worden! VLG: Als je uitgaat met een date ga dan met haar minigolfen en laat haar winnen.


interview door Alexandra Bremers

Kaj Jullie partij heeft vorig jaar de verkiezingen gewonnen. Wat waren jullie standpunten? Ik weet niet meer alle punten, maar we hadden wel een punt wat we echt zouden gaan realiseren, namelijk de koffieautomaat. Dat hadden we ook van tevoren gevraagd. Toen zeiden ze dat dat kon, en hebben wij hebben allemaal informatie opgezocht. Maar de technische commissie in de school reageerde eigenlijk helemaal niet op onze ideeën. Wat we wel hebben gedaan, was dat op onderbouwfeesten de thema’s zelf door de leerlingen gekozen mochten worden. En de bel in de kantine, die hebben ze natuurlijk gemaakt. Het is heel jammer dat we zo weinig steun voor die koffieautomaat hebben gekregen. Voel je een beetje tegenwerking vanuit de school als je echt iets wil doen waar je de school voor nodig hebt? Ja, en daar heb ik ook vlak voor de vakantie een gesprek over gehad met de begeleidingscommissie en mevrouw Poerstamper. Hopelijk wordt het dit jaar anders. En hoe heb je het ervaren, afgelopen jaar? Ik heb ervan genoten, het was erg leuk. Heb je nog dingen die eigenlijk beter moeten naast de communicatie met de begeleiding van de school, misschien voor de volgende AGB? Toen ik agb werd aan het begin van het jaar toen wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik moest doen. Ik heb heel weinig informatie gekregen. Er was wel een begeleidingscommissie, die gaf eigenlijk ook wat tips, maar de vorige AGB eigenlijk helemaal niet, om tips te geven. Als ik een vraag had dan kon het wel, maar het kwam niet van de AGB zelf. Dit jaar gaan wij een nieuwe commissie aanstellen, een soort

begeleidingscommissie die bestaat uit twee leden van de vorige AGB. Die hebben dan geen verantwoordelijkheden maar die kunnen dan wel meelopen en tips geven. Dat ga ik nu ook doen. Dus je wordt als nieuwe AGB niet meer in het diepe gegooid? Ja, want dan is er altijd iemand bij. Ik ben heel blij dat dat er nu is want ik denk dat het een verbetering is van de AGB, dat iemand die er kennis van heeft er bij blijft. Hebben jullie nog voldoende aanloop bij subco’s, ook vanuit de onderbouw? De afgelopen jaren is er steeds minder belangstelling in de AGB gekomen. Het is moeilijk om weer nieuwe AGB-leden te vinden, maar dit jaar is het wel gelukt. Alleen de subco’s inderdaad... Vorig jaar hadden we niet zo veel mensen die er kwamen, vooral vrienden die het leuk leek om te komen bij zo’n feest omdat het hartstikke gezellig is. Dat is ook wel waarom het leuk is om in een subco te zitten: niet het helpen maar het gezellige voor de feesten. Leuke anekdote? Ja, ik heb nog wel een leuke: bij het afbouwen van het gala, toen hadden we vuurkorven buiten gezet. Iedereen was ontzettend moe, iedereen wilde weg en er was ongelooflijk veel om af te bouwen. Er was een vuurkorf buiten, en ik dacht: die ruim ik wel eens eventjes op. Hij was nog half aan het branden, toen zette ik mijn bezem erin, en ik trok, want dan valt alle as eruit en dan gaat hij uit. Maar er kwam een enorme steekvlam waardoor ik helemaal naar achter geblazen werd... Best een gevaarlijke job dus, praeses. Haha, ja.

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

7


TAKE 5 serieuze partij

Praeses Quaestor Abactis Assessor Assessor

Lieve Bouwman Maurits Cosijn Sterre de Geus Maaike de Vries Thom van Veldhuizen

Hi allemaal! De verkiezingsweek komt er weer aan het is dus ook tijd voor een nieuwe AGB! Hierbij presenteren wij onze partij: TAKE 5 Ons hoofddoel is natuurlijk om dit jaar extra hard te knallen en de vetste feesten te organiseren! Daarnaast gaan wij ook zorgen voor verbeteringen in de school en laten we ook jouw stem meetellen! Om dat dit jaar te kunnen bereiken hebben we een aantal standpunten: • • • • • • •

kerstgala en eindfeest op locatie een extra 4+ feest langere feesten, ook voor de onderbouw een warmedrankenautomaat in de kantine een actievere sportco en leukere sportdagen een carnavalsfeest op school meer bankjes en tafeltjes op school

Wij gaan heel hard ons best voor jullie doen om deze standpunten te realiseren en we hopen er samen met jullie een topjaar van te maken, dus... VOTE FOR US, TAKE 5!

8

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


MORE serieuze partij

Praeses Quaestor Abactis Assessor Assessor

We want…

Hallo allemaal!

MORE

Wij zijn MORE en hopelijk gaan we er samen met jullie een super leuk jaar van maken! We hebben veel zin om in het bestuur te komen van de prachtige Arnhemse Gymnasiasten Bond die al vele jaren bestaat. Naast het organiseren van de schoolfeesten en natuurlijk het kerstgala willen we helpen om de schoolomgeving voor iedereen een stukje beter te maken en vooral ook om de goede sfeer tussen de leerlingen te bevorderen. Om hiervoor te zorgen hebben wij een aantal standpunten die wij waar willen gaan maken. • • • • • • • • •

Justin Brandsma Rik Sietzema Fleur Moorlag Katerina Nikolaou Wouter Geerlings

Eindfeest op locatie Wi-Fi door de school Werkende TV in de kantine Meer introducés op schoolfeesten De weg voor school ijsvrij in de winter Beter verzorgde sporttoernooien op school Meer zitplekken rondom de kantine Extra 4+ feest Warme dranken automaat

Met deze aandachtspunten zullen wij het komende jaar aan de slag gaan en het leven op school zo voor jullie nog leuker maken! Wij vinden dat deze punten nog missen op school. Het valt ons bijvoorbeeld op dat er in de pauze te weinig zitplekken zijn voor de hele school. Ook valt het ons op dat er veel valpartijen voor de school zijn als het glad is en dat er gewoon nog een aantal mensen van andere scholen missen op schoolfeesten. Dat gaan wij veranderen! Dus wil jij ook Wi-Fi op school, wil jij zonder glibberen en glijden naar school toe kunnen in de winter, wil jij een goed georganiseerd sporttoernooi en een warme dranken automaat in de kantine?

STEM DAN MORE! “Vivat amicitia vivat et concordia”

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

9


LOS! serieuze partij

Praeses Quaestor Abactis Assessor Assessor

Jil Duivenvoorde Sebastiaan Frommé Caro Palman Marijn Kruitwagen Max van Dijk

Wij zijn de AGB partij ‘LOS!’ Wij willen dit schooljaar de AGB vormen en ervoor zorgen dat dit een heel leuk jaar wordt! LOS! heeft een aantal standpunten waarmee wij denken dat we de leerlingen kunnen helpen en de school kunnen verbeteren. Hier alvast een paar standpunten: en natuurlijk zorgt LOS! voor de vetste feesten met de beste DJ’s!

• •

• •

10

EK op school kijken, in juni wordt het EK gehouden en wat is er nou gezelliger dan met al je vrienden het Nederlands Elftal zien winnen? We zijn allemaal wel eens in de winter bij gladheid voor de school gevallen, wat voor gênante situaties zorgde. LOS! zorgt voor strooiwagens! De fietsenstalling wordt te vol. LOS! wil meer ruimte voor de fietsen. Warme dranken automaat in de kantine, wij denken dat iedereen wel koffie, thee en warme chocolademelk mist op onze school. Zijn jullie het ook zo zat om de galafoto’s pas in de zomer te ontvangen? LOS! zorgt voor snellere ontvangst van de foto’s! LOS! Wil betere feesten voor de onderbouw, met betere DJ's! Vind jij het ook zo vervelend dat jij je vrienden nooit kan introën op een feest? LOS! vindt dit ook en wil dan ook meer intro's op feesten en nog veel meer…

Dus stem LOS! IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


interview door Emma Wasser & Ira Pronk

Meneer Kramer is terug “Ik vond het hartverwarmend om al die kaartjes te krijgen van leerlingen en docenten te krijgen.” Welkom terug op school. Hoe bevalt het om weer terug te zijn? Ik vind het heel fijn om weer terug te zijn, het is hartverwarmend dat er zoveel leerlingen naar me toe zijn gekomen de eerste dagen nadat ik weer terug was. Mijn zoontje is nu ook net begonnen in de eerste klas.

Kunt u precies uitleggen wat er gebeurd is? Begin februari voelde ik me niet lekker, maar nam ik een paracetamol en ging ik gewoon naar school. De volgende dag kreeg ik hoge koorts, keelpijn en spierpijn. Uiteindelijk moest ik zondag naar het ziekenhuis, maar kon ik me niet bewegen dus moest ik via het balkon in de ambulance worden getakeld. Toen onderging ik heel veel onderzoeken, maar geen enkele dokter kon precies zeggen wat ik had. De verschijnselen waren zo uniek, dat er een arts was die een lezing over mij heeft gegeven. Heeft u dan nu wel een diagnose? Ja, de artsen houden het op de ziekte van Still – een ziekte waarbij chronische ontstekingen aan de gewrichten ontstaan – een ziekte die normaal alleen bij kinderen voorkomt, maar mijn symptomen wijken iets af van die ziekte. In welk ziekenhuis heeft u gelegen? Eerst in Rijnstate, maar later ben ik naar het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen overgeplaatst. Hoe voelt u zich nu? Ik voel me wel wat beter, want ik heb nu geen koorts meer, maar ik moet rustig aan doen, daarom geef ik nu maar aan één klas les. Ik ga nu mijn medicijnen afbouwen, totdat ik er niks meer van heb in mijn lichaam, maar dat gaat nog een paar maanden duren. Wat heeft u het meest gemist? De leerlingen. Ik vond het hartverwarmend om al die kaartjes te krijgen van leerlingen en docenten te krijgen. Ik heb ook mijn kinderen gemist. Ik heb een dochtertje van 1 en mijn vriendin vertelde steeds wat over haar ontwikkeling. Om zelf wat om handen te hebben, heb ik een filmpje van mijn dochtertje gemaakt en die staat op Youtube. Je moet zoeken op “Mette en Noortje” en vooral mét geluid luisteren!

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

11


Opinie door Guus Duindam

Baudet’s Delusion In de Iris Tacheia N5. (Jaargang 66) doet dhr. Baudet enkele verregaande uitspraken met betrekking tot de groepering die hijzelf treffend denkt te omschrijven met “zwevende-man-met-witte-baard-aanbidders”, en de delusion waarin deze groep mensen zich - als we Baudet moeten geloven - reeds hun gehele leven bevindt. Baudet stelt zichzelf, in zijn ridiculisering van Religie, op eenzame hoogte op als één der laatste weldenkenden met wie onze Aarde zich gezegend dient te rekenen. Voorgenoemde eenzame hoogte lijkt echter zijn vermeende weldenkendheid niet ten goede gekomen te zijn.

Grofweg vallen in de ontwikkeling van een (weldenkend) kind, drie fases te onderscheiden: eerstens de begrijpende fase: het kind leert het bestaan van God begrijpen. Ten tweede de verbeeldende fase: het kind verbindt een beeltenis - zoals de “man-met-witte-baard” - aan de idee God, om zo het begrijpen makkelijker te maken. Ten derde: de abstraherende fase: het kind leert de idee God, en de daaraan verbonden verhalen, te abstraheren en er lessen uit te trekken. De kinderlijke visioenen van met baard uitgeruste oude lieden worden vervangen door een abstractere, rationelere definitie van God: ‘Absolute

“Als ik op een wolk zou zitten zou ik wel beter weten en werkelijk gaan chillen in plaats van me te bemoeien met de levens van mensen. Dát noem ik mijn paradijs!” Yannick Baudet, N5. (Jaargang 66)

Perfectie ‘. Ons aller Baudet lijkt, als ik zo astrant mag wezen, vooraan deze tweede fase te zijn blijven steken.

Dat het bestaan van Absolute Perfectie - God - niet empirisch vast te stellen valt, is duidelijk. Ook dit feit echter zegt weinig

Het enige argument dat tegen Zijn bestaan ingebracht wordt

over het bestaan van God: Déscartes toonde reeds effectief

is dat wanneer - God betere het -Baudet’s eenzame hoogte tot

aan dat empirische waarnemingen niet noodzakelijkerwijs

het Goddelijke verheven zou worden, hij zich dan liever met

betrouwbaar zijn. Vele malen interessanter zijn dan ook de A

de aldaar kennelijk aanwezige roomservice en maagden zou

- Priori geldige bewijzen welke door verschillende vooraan-

vermaken, dan zich met het lot de aardbewoners bezig te hou-

staande filosofen door de jaren heen voor het bestaan van God

den. Deze stellingname lijkt echter meer te zeggen over Bau-

gegeven zijn. Denk hierbij aan Aquino, Anselmus, of Déscartes.

det, dan over het bestaan van een niet nader te noemen, met

Het zou te ver voeren hierop nu in detail in te gaan, doch ik

baard uitgerust zwevend wezen; en zegt duidelijk in het geheel

nodig Baudet van harte uit hierover op een nader te bepalen

niets over het (niet) bestaan van God (Absolute Perfectie).

tijdstip verder in discussie te treden.

12

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


IRISJES VLG: Ik was bij vrienden en hun kind wou geen flesvoeding, want hij vond borstvoeding veel cooler. SRM tijdens KCV heeft het over het condoom merk Trojan. SRM: Wat is de lol hiervan? J: Gaat onverwacht naar binnen. C: Met wie heb jij een klik? A: met X C: Waarom dan? A: We hebben dezelfde trui C: Welke dan? A: de Rometrui! BRJ: Mijn initialen zijn J.C., dat kan dus maar een iemand zijn C: Hitler BRJ: Jezus Christus Het geloof in God leidt er niet toe, zoals Baudet beweert, dat mensen ophouden in zichzelf te geloven. Sterker nog: Geloof en Religie zijn krachtige drijfveren, en het is nu juist faith dat het leven voor velen betekenis en inhoud geeft. Dat Religie ettelijke malen door imbecielen is misbruikt als excuus voor wandaden benadrukt de imperfectie, en wellicht ook de slechtheid van de mens; maar doet in het geheel niets af aan de nobele idealen van de Religie, of aan het al dan niet op waarheid gebaseerd zijn van het geloof. Het “weldenkende” individualisme dat Baudet zo prijst, is het belangrijkste ingrediënt van de door hem verafschuwde holle en inhoudsloze wereld. Waarlijk weldenkenden zullen direct inzien dat egoïstisch, kortzichtig individualisme een samenleving doet verworden tot een verzameling schreeuwende eenlingen. Het is tijd daarvan met kracht afstand te nemen en - terwijl schreeuwende lieden hun gekrakeel op eenzame hoogte uitten - de werkelijke waardes van het leven weer in te zien. Het is tijd de rug te keren naar het individualisme, en de naastenliefde, barmhartigheid en gemeenschapszin wederom te omarmen.

VLG: Ga naar relatieplanet en zoek vooral niet naar mensen die zich mooi noemen, maar die kinderen in Afrika hebben geholpen. Oh wacht, jullie zijn nog geen 18. Dan heb ik niks gezegd. K: maar mijn ouders heten niet hetzelfde Brj: Goh, dat is meestal zo Bij maatschappijleer moet S ergens anders gaan zitten S: Maar ik heb helemaal geen waarschuwing gekregen en hij wel Rmp: daarom zet ik hem ook apart door jou ergens anders te laten zitten I: We moeten toch ook nog zo’n harde kopie inleveren? Op A’s verjaardag vlak voor het SE A: Welke datum is het? A tegen C: sla maar, als jij slaat, doet het toch geen pijn C slaat A: au! dat deed echt pijn!

Voetnoten: 1. ”Groter dan welk er niets gedacht kan worden” - Anselmus 2. Voorafgaand aan empirische, zintuiglijke waarneming

KBV: Ik wist heel lang niet hoe je insect schreef, maar nu weet ik eindelijk dat het met een ‘k’ is.

Weldenkenden Aller Landen Verenigt U!

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

13


HIRISCOO

“Ben je een lieflijk en onschuldig meisje? Of een betweterige oude vrijster? Vraag jezelf eens af of jouw rede en verstand jou siert of je ontvreemd van de rest van de wereld.”

à á â

ã ä å

Ram (21 maart – 20 april) Hoewel het lijkt alsof je altijd de confrontatie zoekt, stoot je in werkelijkheid onbedoeld tegen alles en iedereen op. En al is je hoofd dan ook uitgerust met solide hoorns, de enorme klap dreunt toch door in je hele lijf, waar een warm,gevoelig hart in klopt. Laat dit eens weten aan de buitenwereld. Laat zien dat jouw acties niet altijd zo bedoeld zijn, als ze voor anderen ogen. Slechts insecten dragen hun pantser aan de buitenkant.

Kreeft (22 juni – 22 juli) Ongeduld is een eigenschap van veel kreeften. De een zegt de hele zomer hoeveel zin hij heeft in de winter, de ander zegt de hele winter hoeveel zin hij heeft in de zomer. Ongeduld is een slechte eigenschap, zeggen veel mensen, maar het heeft ook goede kanten. Jou geeft het kracht. Je bent een veranderlijk persoon, je verandert telkens wanneer je jezelf zat bent, en dat komt door dat ongeduld. Het is waar dat ongeduld ook slechte kanten heeft. Het is bijvoorbeeld beter een oplossing te vinden voor een probleem, dan meteen een staking te organiseren.

Stier (21 april – 21 mei) Het is nog maar net hefts, maar het is al ijzig koud, elke ochtend als je naar school rijdt. Voor jouw gevoel kan het elk moment

Leeuw (23 juli – 23 augustus) Wat voor een koning ben jij, een ceremoniële of een echte die brult? Een lintjes doorknipper of een strottendoorbijter? Hoe je

gaan sneeuwen. Je zou van zo’n stoere stier toch niet denken dat hij daar bang van is, maar jij bent er toevallig een met niet zo’n dikke vacht. Maak je maar niet te veel zorgen, want door de opwarming van de aarde valt deze winter nog wel mee.

ook bent, of hoe je je dan ook voordoet; iedereen houdt van je! Pas op dat je daardoor niet naast je schoenen gaat lopen. Laat je manen waaien, maar vergeet niet af en toe ook je hart te luchten.

Tweelingen (21 mei - 21 juni) Zoals jullie zijn er geen drie. Dit maakt soms dat je niemand anders nodig lijkt te hebben. Maar denk aan de arme Narcissus. Verliefd op de ander die hij zelf was en verdronk. Leer zwemmen in die modderige poel die jullie samen delen.

14

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

Maagd (24 augustus – 23 september) Ben je een lieflijk en onschuldig meisje? Of een betweterige oude vrijster? Vraag jezelf eens af of jouw rede en verstand jou siert of je ontvreemd van de rest van de wereld. Eén van jouw sterke kanten is jouw vermogen om logisch na te denken. Je bent geduldig, goed in luisteren en dat maakt je tot een goede vriend/vriendin. Alleen jouw verstand is slechts een klein deel van wie je bent. Duik in het diepe en doe iets spontaans. Altijd al in je nakie in de schoolvijver willen zwemmen? Je hebt hierbij de zegen van de goden.


hiriscoop door Het Medium

OP æ ç è

é ê ë

Weegschaal (24 september – 22 oktober) Was jij net even blij dat je eindelijk geen keuzes meer hoeft te maken, komt verkiezingsweek! Het is misschien een cliché dat de weegschaal altijd keuzestres heeft, maar het klopt wel… Alle andere dingen gaan wel goed. School is een eitje voor jou, en je bent altijd heel snel klaar met alles wat je doet. Probeer dan anderen niet lastig te vallen die hun tijd wel nodig hebben.

Steenbok (22 december – 20 januari) Jij bent echt een persoon voor hebbedingetjes, niemand snapt waar je het geld vandaan haalt, maar je krijgt het voor elkaar elke dag op school te verschijnen met iets nieuws. Je bankrekening bloost dan ook behoorlijk. Het gat in je hand is valt niet te helen, maar een baantje is misschien wel een goed idee.

Schorpioen (23 oktober – 22 november) Je denkt dat je alles en iedereen aankunt met je scherpe gifstekel, maar je bent slechts een onderdeel van de voedselketen. Je

Waterman (21 januari – 19 februari) Ookal zijn je eerste cijfers nog niet meteen heel goed, je moet de moed niet in de schoenen laten zinken. Het is veel fijner om

harnas is niet bestendig tegen de harde wetten van de natuur. In plaats van je te verzetten tegen de natuur, kun je het loslaten en er één mee worden. Je laat niet makkelijk over je heenlopen, en dat is een goede eigenschap, maar soms moet je de touwtjes uit handen kunnen geven. Probeer eens voor een tijdje geen kritiek meer te hebben, en geniet van het leven!

in het begin van het jaar je best te doen, zodat je aan het einde wat rustiger aan kan doen, dan andersom. De komende maand gaat er iets gebeuren waardoor school helemaal niet meer belangrijk lijkt te zijn. Het lijkt me daarom het best voor jou om een mascotte te kopen, die je op het rechte pad kan houden.

Boogschutter (23 november – 21 december) Het jaar is pas net beginner, maar de luiheid is er al weer ingeslopen. Je concentratieboog reikt niet half zo lang als de afstand van je pijlen. Houd je focus en richt je op je doel. Vergeet ook niet om af en toe wat meer te sporten en word leniger, zodat je die pijl straks met je tenen kan afschieten.

Vissen (20 februari – 20 maart) Je moet maar eens stoppen met hengelen naar een goudvis, want je weet: Boter bij de vis, dit kan niet zonder consequenties. Je zult genoegen moeten nemen met een ordinair sardientje. Ook al voel je je dan misschien niet meer als een vis in het water. Wees snel, zodat je niet achter het net vist!

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

15


muziekcolumn door Lucas Kloosterboer en Tim van Leeuwen

Lyros De zomervakantie is inmiddels al lang en breed voorbij, we zijn allemaal weer aan het werk (min of meer), en nu is er weer een Iris. De Lyros heeft de zomervakantie ook overleefd en zal jullie dit jaar een aantal keer een selectie van redelijk onbekende doch fantastische muziek aanbieden. For the record: De vorige keer behandelden we Anarbor en Peter Pan Speedrock, deze week twee nieuwe bands. In de inleiding van de vorige keer stond een mooie quote van Nietzsche over muziek. Om wat herhaling in deze column te krijgen (dat schijnt mensen aan te spreken) nu ook weer een quote, jammer genoeg zonder enige fatsoenlijke inleiding daarnaartoe. Just for the hell of it. “Music is a universal language that needs not be translated. With it, soul speaks to soul.” - Onbekend, gevonden op Songsterr.com Als eerste een band waarvan Assassin’s Creed-fans vast wel een nummer zullen kennen, hoewel waarschijnlijk niet bij naam. Zij die erg nieuwsgierig waren (ik heb het hier over mezelf ) hebben meteen doorgezocht naar de perfect passende en op zichzelf fantastische achtergrondmuziek van de trailer van de nieuwste Assassin’s Creed game: Revelations. Dit bleek Iron van Woodkid te zijn. Stats: Woodkid Genre: Alternative / Indie / Pop Bandleden: Yoann Lemoine (The Shoes) Opgericht in: 2011 Eerste officiële uitgave: Iron (EP) in 2011 Meest recente album: Geen (tenzij je Iron een album wil noemen) Persoonlijk favoriete nummer: Iron Woodkid is het geesteskind van Yoann Lemoine, die al een naam had in de muziekindustrie voordat hij muziek ging maken. Hij heeft onder andere clips geregisseerd voor Katy Perry (Teenage Dream), Taylor Swift (Back to December) en, vrij recentelijk, zichzelf. Het is leuk om te zien dat zijn eigen muziek absoluut niet geïnspireerd is door de toch redelijk mainstream artiesten waar hij

16

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

normaal mee werkt als regisseur. Woodkid, vooral zijn bekendste track Iron, is Alternatief met een hoofdletter A. Aangezien hij nog redelijk nieuw is is er tot nu toe nog maar een EP uitgekomen, met maar vier eigen nummers en twee remixes van Iron, van de Mystery Jets en Gucci Vump. De eerste is de moeite waard, de tweede mag je meteen overslaan. Ik ga zijn bekendste nummer Iron en de rest nu apart behandelen omdat ze toch eigenlijk totaal anders zijn, maar wel allebei aan bod moeten komen.


Ten eerste, de rest. De nummers Brooklyn, Baltimore’s Fireflies en Wasteland hebben duidelijk invloeden van Indie en Pop en hebben wel wat weg van singer-songwriter liedjes. Maar dan toch weer erg anders. Yoann gebruikt in deze liedjes veel piano en gitaar, met tussendoor prachtige vioolmelodieën en koperharmonieën (dwz meerdere koperinstrumenten die goed bij elkaar passende noten spelen). Vooral in zijn lyrics klinkt het singer-songwriter gehalte door. Het zijn nou niet bepaald diepe maatschappelijke kritieken die geleverd worden (daarvoor moet je overigens bij Muse zijn), maar wat meer alledaagse persoonlijke problemen. Iets als “I’m sick of four star food, / I want to be where life is / As simple as two bucks pizza slices” is niet erg diep. Leuk, maar that’s it. Gelukkig maakt dit allemaal niets uit aangezien we toch niet erg veel verstaan van wat er gezongen wordt. De melodie is wat uitmaakt. En die is prachtig. Nu verder naar het nummer Iron, waardoor Woodkid vooral bekend is geworden. Dit nummer is in een woord te beschrijven als episch. Vooral in combinatie met de fantastische videoclip (wat wil je ook, dat is z’n echte werk) is dit een werk dat een diepe indruk op je achterlaat. Er wordt een soort Afrikaanse drum gebruikt, in combinatie met alweer fantastische koperharmonieën, die nu nogal bombastisch zijn. Verder een soort orgel, dat ook in de videoclip te zien is, die wat sinister klinkende akkoorden speelt. Daarover heen de bijzonder zangerige zangstem van Yoanne, met ditmaal wel fantastische doch weinig zeggende tekst, a la 30 Seconds to Mars. De videoclip zit vast vol met symboliek, maar voor de meeste mensen is het gewoon een samenraapsel van indrukwekkende personen en taferelen dat dus eigenlijk niet meer gewoon te noemen is. Onder andere verschijnen een soort indiaan met wilde honden, een kerel met een hele hoop tattoos (waaronder het logo van Yoanne Lemoine), een Brits supermodel met een uil en een dood kind op een altaar. Ik kon alleen maar “wow” zeggen de eerste 10 minuten nadat ik de video voor het eerst zag. Overigens op vol volume.

Ja, monsieur Lemoine is inderdaad Frans. Dat is ook duidelijk aan zijn muziek te merken. Hij spreekt bepaalde woorden een beetje raar uit, zoals bijvoorbeeld ‘desolate’, waarin de a uitgesproken zou moeten worden als een u, spreekt hij uit als ‘desoleete’. Ook snapt hij totaal niet waar hij klemtonen en dergelijke moet leggen, wat ervoor zorgt dat er een heel raar ritme in zijn zinnen zit. Op de een of andere manier vind ik dit wel bij zijn muziek passen, en, aangezien we er nog steeds vrij weinig van verstaan, maakt het ook niet zo veel uit. Conclusie: Met Iron heeft Woodkid de wereld wakker geschud, met zijn andere nummers heeft hij deze nog wat meer kunnen amuseren. Als je me nu wil excuseren dan ga ik een winterslaap houden totdat er meer materiaal uit is. Ondertussen gaat Tim het over een andere band hebben. Nog even wat links van nummers: http://tinyurl.com/iron-woodkid http://tinyurl.com/wasteland-woodkid ----------------------------------------------------------------Vlak voor de vakantie kwam een vriend van mij ineens aanzetten met de naam van deze band. Hij stuurde me een youtube linkje door van één van hun nummers en ik was meteen verkocht. Ik ben naar the Pirate Bay gegaan, en heb meteen al hun CD’s binnengehaald (Wij van Lyros keuren piraterij niet goed. We maken er echter wel dankbaar gebruik van). Welke band, vroeg je? Ik heb het hier natuurlijk over:

Een vrij goede beschrijving van Woodkid die ik vond in een

Stats: Hollywood Undead Genre: Rapcore-Metal/Rock Bandleden: Danny – Zang Charlie Scene – Zang en gitaar J-Dog – Zang, toetsen en gitaar Funny Man – zang Da Kurrlz – Drum, af en toe zang Johnny 3 Tears – Zang Opgericht in: 2005 Eerste officiële uitgave: Swan Songs (Album) – 2008 Meest recente album: American Tragedy – 2011

comment op een live video op youtube was de volgende: “The coolest thing to come out of France since the croissant.”

Persoonlijk favoriete nummer: Sell your Soul, van het album Swan Songs

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

17


De naam Hollywood Undead (vanhieruit afgekort to HU) klinkt voor de meeste mensen heel leguber, wat ik me overigens redelijk goed kan voorstellen. Als ik hun naam laat vallen denken mensen dan ook vaak meteen dat het één of andere schreeuwmetal band is. Klopt, hun muziek valt onder het metal-genre, maar de hardheid valt behoorlijk mee. Maar eerst wat feitelijke info. HU is, zoals in het tabelletje al vermeld, in 2005 opgericht door The Producer (AKA Deuce. Verliet later de band, maar hierover straks meer) en J-Dog(die de band nooit verlaten heeft). Hun eerste nummer The Kids steeg binnen enkele weken tot het meest beluisterde nummer op MySpace (dat is een soort ouderwetse, inmiddels verlaten versie van Facebook). Inmiddels hadden nog vijf anderen zich aangesloten bij HU, iedereen in de tabel behalve Danny en Shady Jeff. (die niet veel later de band heeft verlaten om onbekende redenen, en nu werkt als een monteur die dieselauto’s ombouwt om ze op slaolie te laten lopen) Niet veel later hadden ze een contract bij A&M/Octone Records. Hun eerste album, Swan Songs, was al een jaar af, maar ze konden geen platenmaatschappij vinden die het album niet zou censureren. Later, begin 2010, werdt aangekondigd dat Deuce de band verliet vanwege muzikale verschillen. Ze besloten Daniel Murillo (AKA Danny in de tabel) Deuce zijn plek te vervangen. Niet veel later bracht Deuce in zijn eentje een nummer uit Story of a Snitch waarin hij zegt uit de band getrapt te zijn. HU (dit is letterlijk gezegd) besloot zich niet naar zijn niveau te verlagen en heeft het gewoon genegeerd. Niet veel langer daarna kwam American Tragedy uit. Maar wat voor muzieksoort is dat nou eigenlijk, Rapcore. Wel, neem in beide handen een handjevol wat hardere rockbands en kneed deze goed in elkaar. Voeg een eetlepelje metal toe, en sprenkel hier een snufje Eminem overheen. Mensen die bekend zijn met de band Limp Bizkit (bekend van hun cover van Behind Blue Eyes, alleen heb ik het hier over hun wat hardere nummers. Behind Blue Eyes is een héél zacht nummer vergeleken bij bijv. Shark Attack, maar dat terzijde) en Linkin Park ( nummers als In the End en Figure.09 ter vergelijking) zullen de muziekstijl van HU erg gaaf vinden. Zelf ben ik absoluut geen fan van Rap, noch metal wat dat betreft, maar voor HU wil ik graag een uitzondering maken. Overigens variëerd de muziek, hoewel elk nummer rap bevat, van hardrock, bijna metal(Been to Hell), tot club/ partymuziek(Levitate)

18

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

Maar waar valt HU dan in het thema Macht... Van de nummers van Hollywood Undead die ik tot nu toe heb gehoord denk ik dat Sell your Soul hier misschien wel onder kan vallen. Zoals de titel al zegt gaat het nummer over het verkopen van je ziel aan de duivel. Een andere vorm van macht wordt beschreven in Black Dahlia. Op mijn persoonlijke top 5 van HU nummers op 2, een nummer dat gaat over de woede gemixt met verdriet die een man heeft nadat zijn vriendin vreemdgaat en hem gebruikt heeft. (Eerste zinnen van het nummer:’I loved you, you made me/ hate me, you gave/ me hate’ en later ‘And it’s true, I’m hurt too/ Remember, I loved you!’) Wanneer ik dit nummer luister zie ik de wanhoop in de ogen van de zanger, een nummer dat echt rauwe emotie uitstraalt. Hoewel er tijdens de aanwezigheid van Deuce absoluut zeer goede nummers zijn gemaakt (Sell your Soul en Black Dahlia, i.e.) vind ik zelf dat sinds het vertrek van Deuce en de komst van Danny de nummers in niveau zijn gestegen. American Tragedy is naar mijn mening echt één van hun betere albums. Voor American Tragedy was hun muziek goed te vergelijken met Eminem (nu nogsteeds hoor, maar veel minder) en nu neigt het meer richting moderne rock. Grappige weetje, HU heeft geen bassist. Alle bass wordt gedaan op keyboard. Conclusie: Hollywood Undead is een band met een zeer gevarieerd repertoire, variërend van Hardrock/metal tot partyrap, die het zeker de moeite waard is om een keertje een paar nummers van op te zoeken. Onderaan zal ik van alle genoemde nummers een linkje neerzetten zodat julie ze kunnen luisteren. Weet je nog (redelijk) onbekende bands of artiesten die jij erg goed vind en vind je dat we die in de Lyros-rubriek een keer moeten bespreken? Stuur dan een mailtje naar Lyros.Music@ gmail.com, en we zullen kijken wat we voor je kunnen doen. http://tinyurl.com/HU-the-kids http://tinyurl.com/Deuce-story-of-a-snitch http://tinyurl.com/HU-been-to-hell http://tinyurl.com/HU-Levitate-1 http://tinyurl.com/HU-sell-your-soul http://tinyurl.com/HU-black-dahlia


verslag door Jur Remeijn

Report: Appelpop 2011

De Handsome Poets openden op het hoofdpodium, met een fantastisch optreden. - Foto: Martijn de Vries

Zoals elk jaar was het dit jaar in het tweede weekend van september tijd voor het grootste gratis popfestival van Nederland: Appelpop. Het was alweer de twintigste editie van het festival dat begon als klein extraatje bij het Tielse fruitcorso. De line-up was zoals elk jaar weer een mooie mix tussen wat onbekendere bandjes en een aantal topacts. Het festival was dit jaar misschien wel geslaagder dan ooit: geen afzeggingen, geluk met het weer, een heleboel topacts en vooral heel veel gezelligheid. De Handsome Poets openden op het hoofdpodium, met een fantastisch optreden. Natuurlijk, ik kende hun cd al, en had ook al wat live optredens beluisterd, maar waar ik ze van live-filmpjes vooral herinnerde als storend onzuiver, waren ze ditmaal perfect en wisten een hele gave show neer te zetten. Omdat wij bij de Handsome Poets vrij ver achteraan stonden wisten we bij het volgende optreden, dat van Tim Knol, lekker ver vooraan te gaan staan. Tim Knol is op het podium precies zoals je zou verwachten: ontspannen, sympathiek en uiteraard met heerlijke muziek. De grootste verrassing van het hele festival was voor mij wel de band Lola Kite. Hun debuutalbum was al hele aardige elektropopplaat, maar live wisten ze hun nummers nog net iets overtuigender en afwisselender te brengen.

Na Lola Kite was het tijd voor mijn favoriet van de eerste festivaldag: de Nijmeegse rockband Go Back to the Zoo! Van Pinkpop en een in-storeoptreden in Kroese kende ik ze al, en ze waren gewoon weer even verpletterend en spectaculair als ze bij hun vorige optredens waren.Hierna was het tijd voor de grote afsluiter van de vrijdagavond, Di-Rect. Ook deze band was live erg goed, en zeker de moeite waard. Ze speelden vooral de nummers van hun nieuwste cd (met een nieuwe zanger), maar ook de pas uitgekomen single The Chase kwam voorbij. En toen was het tijd om weer naar huis te gaan‌ en de volgende dag natuurlijk weer terug te komen! Helaas was de volgende dag de line-up iets minder goed dan die fantastische optredens van vrijdag. Vooral de afsluitende acts (The Baseballs en Mamas Gun) waren nou niet echt bands die je als headliner zou verwachten. Toch waren er vroeg in de avond nog een aantal gave andere optredens die wel de moeite waard waren: namelijk die van De Staat en DeWolff. De eerste is een heerlijke alternatieve rockband met een hele eigen sound en twee fantastische albums. Live zijn ze nog beter, en weten het publiek van begin tot eind te vermaken met hun nummers. Als allerlaatste optreden van het festival ben ik nog naar DeWolff geweest. Deze vernieuwende psychedelische rocksensatie weet met een origineel Hammondorgel en stevige gitaren een geniale eigen sound te creÍren. Al met al waren bijna alle optredens goed geslaagd en zaten er, in de dagdelen waar ik ben geweest, weinig tot geen slechte acts tussen. Met een ijzersterke line-up, lekker weer en een hele fijne sfeer was Appelpop dit jaar weer een waardige afsluiter van het festivalseizoen!

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

19


Opinie door Pascal Gerritsen

Poerstamper

en de iPadklassen zonder Wi-Fi “Moet je dit eens lezen!” Op die manier werd ik geattendeerd op een artikel dat onze rector op Kennisnet heeft gepubliceerd. Een soort verkooppraatje over hoe ict in het onderwijs wordt toegepast, zonder ook maar iets te zeggen over alle problemen die wij in de praktijk tegenkomen. Ik lig tijdens bijeenkomsten van het leerlingenpanel inmiddels dubbel als we het weer eens over ict hebben (altijd het belangrijkste agendapunt). Mevrouw Poerstamper lijkt zich er dan van bewust dat de ict bij ons op school faalt en legt dan ook heel eerlijk uit dat niemand bij ons op school weet wát en wannéer er iets gaat verbeteren op het gebied van de ict. Het probleem ligt bij Quadraam, het schoolbestuur dat hun zaakjes (zéker wat betreft ict) niet op orde heeft. Niemand bij ons op school kan eigenlijk iets doen aan alle problemen, want er moeten per email mensen worden geregeld, als het netwerk er weer eens uitligt, per email ja.. Ik verwijt de schoolleiding dan ook vrij weinig van deze problemen, omdat ze simpelweg door Quadraam, aan een zijden draadje, boven een ravijn worden gehouden. Dat er echter een artikel verschijnt dat de indruk wekt dat alles op rolletjes loopt, vind ik dubieus.. haast misdadig als je weet hoe de ict werkelijk geregeld is. Het bewuste artikel staat hiernaast. Ik heb nagenoeg elke regel van commentaar voorzien, commentaar dat niet alleen van mij, maar ook van iedereen die ik het artikel voorlas komt. De zin die mij het meest verbaasde staat hieronder:

"Als je kunt bewijzen dat het werkt krijg je de sceptici ook mee" ‘De sceptici’, dat is toch íedereen, inclusief mevrouw Poerstamper zelf? Wat bewijzen? Dat er toevallig iets werkt?

Hoe verbind je je onderwijs met ict? En hoe krijg je alle In ieder geval niet zoals dat bij ons op school gebeurt. neuzen dezelfde kant op? Rector Karin Poerstamper verHoe zé dat dóet? Ze heeft volgens mij niet in te brengen bij telt hoe zij dat op het Stedelijk Gymnasium Arnhem doet: die ict-knuppels.. met een werkgroep en met evidence based onderzoek. Een werkgroep? Dan had ze mij op z’n minst mogen vragen.. en evidence based onderzoek: Is dat gewoon zoeken naar die ene werkende computer en dan concluderen dat alles het perfect doet? Maatwerk "We waren bezig met een nieuw schoolplan, en dachten Niet denken maar doen: het schoolplán om Wi-Fi te daarbij na over onze visie op onderwijs. Als categoriaal voorschijn te toveren is er al jaren... gymnasium willen wij een diepgaand en breed programma maatwerk: iedere leerling een speciaal voor hem of haar aanbieden, waarin ruimte is voor maatwerk en differentiatie. gemaakte kapotte computer. Daarbij vinden we het belangrijk om onze leerlingen uit te De uitdaging voor de meeste leerlingen is om zoveel mogelijk dagen en te motiveren met een perspectief op de toekomst. onzin zoals smartboard die zonder netwerk geen zin hebben Met zo'n visie ligt het voor de hand om het onderwijs te te ontwijken. - beter ontbind je de ict en zet je een altijd werverbinden met ict." kend ‘blackboard’ voor de klas.

Werkgroep "Daarop heb ik een werkgroep opgericht met mensen die de Praktische vertaling, onderwijsvisie? Schiet mij maar lek! Eerst praktische vertaling kunnen maken van onze onderwijsvisie zien dat op z’n minst 95% van de computers en beamers naar de inzet van ict. Deze werkgroep gaat volgend jaar aan werken, zodát je ze kan inzetten.. - Volgend jaar pas? Metde slag. Die praktische vertaalslag zal onder meer tot uiting een actie ondernemen, anders komen we er helemaal nooit! komen in het digitaal leermateriaal, dat we deels zelf gaan ontwikkelen. We gebruiken ict om recht te doen aan de verMet de huidige ervaring (=problemen) zou ik willen dat er

20

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


Het artik http el staat ://bi t.ly/ er écht: ict-fa il

schillende leerstijlen van onze leerlingen. We zullen daarom helemaal geen ict gebruikt zou worden. waarschijnlijk meer gaan variëren in werkvormen, van filmpjes Internetfilmpjes zonder netwerk, of met netwerk, maar zonder tot een hoorcollege en dan weer een stukje lezen. Ook zien werkende beamer: knap bedacht hoor. we veel voordelen in snelle korte diagnostische toetsen, die Snel, kort, na een kwartier op het opstarten te hebben gewe digitaal afnemen. Dat levert de docenten veel tijdswinst wacht. - Dan mogen de docenten hopen dat er lang genoeg op. Daarbij luisteren we ook naar de feedback die leerlingen internet was om de toetsen op te slaan.. geven. Ze vragen om hoogwaardig materiaal. Soms horen Misverstand: het betreft hier geen lesmateriaal, maar hoogwe dat ze lesmateriaal krijgen dat ze ‘papier op een scherm' waardige computers. vinden. ‘Dan hebben we liever een leraar die vertelt', zeggen Ik vind het ook leuk om te luisteren naar een leraar die op kaze dan." potte pc’s aan het schelden is!

Draagvlak "Volgend jaar gaan we werken met verschillende pilots met Een pilot: wie vindt als eerste een werkende computer?! digitaal leren. Daarbij lopen trajecten waarin we traditioneel Ik denk dat de computer vastliep tijdens het typen van deze onderwijs parallel met digitale trajecten. Zo kunnen we goed zin.. lees ‘m nog maar eens goed door.. - Traditioneel ondervergelijken hoe de verschillende lesvormen uitpakken. Ons wijs heeft altijd een valse start, omdat je niet op het opstarten beleid komt dus evidence based tot stand. En als je kunt behoeft te wachten.. - Het beleid?! Hoe kun je nou een beleid wijzen dat iets werkt krijg je de sceptici ook mee. Ik merk nu maken als je daarvoor op dat ellendige Quadraam moet veral dat het draagvlak voor de inzet van ict groeit. Als het een trouwen? - Aan wie merken we dat? Aan de leraren die hun succes is starten we vanaf 2013 met laptop- of iPad-klassen." klas moeten uitleggen dat alle voorbereidingen (powerpoints en filmpjes) voor niets zijn geweest omdat het netwerk eruit ligt of aan de leerlingen die geen vragen meer voor dat proefwerk van maandag kunnen stellen omdat de email van leraren het het hele weekend niet doet? - Laptop- of iPadklassen? Probeer de komende 5 jaar dan toch eerst maar dat draadloze netwerk aan te leggen!

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

21


column door Acuzio

Macht Een brommerhok! Cup-a-soup-automaat voor de leerlingen! Wi-fi door de hele school voor iedereen! Jazeker, de AGB-week is losgebarsten. Partijen showen hun filmpjes (het ludieke poppenspel of speechen lijkt verleden tijd) als stunt. Daarin komen de meest ridicule (en loze) standpunten naar voren, maar slechts weinigen daarvan lijken daar over te gaan waar het bij de AGB-verkiezing om draait: welke leerlingen zullen de beste feesten organiseren? Want een AGB houdt zich natuurlijk helemaal niet bezig met soepautomaten of brommerhokken, uiteindelijk. En natuurlijk komt er geen Cup-a-soup-automaat voor leerlingen. En wi-fi staat allang op de planning van de schoolleiding. Tot zover enkele (terugkerende) standpunten van de voorbije jaren. Maar een goed feest organiseren, of zorgen voor goed geluid op de culturele avond, dat is al moeilijk genoeg. Verzin daar maar eens een paar goede ideeën voor! Maar ook dat is niet makkelijk, en dus leggen de lolpartijen zich toe op het bedenken van onzin-standpunten die aansluiten bij hun thema, en de serieuzen partijen komen met standpunten à la het brommerhok. Verkozen worden tot AGB-bestuur, brengt in eerste instantie natuurlijk ervaring van ultieme populariteit en macht. Maar leerlingen die een jaar in de AGB hebben gezeten, vinden het achteraf vaak vies tegenvallen. Het kost veel tijd en de kritische gymnasiast is niet gauw tevreden. Een sollicitatie naar deze functie durven dan ook niet veel leerlingen aan. Sterker nog, tijdens het schrijven van dit column, korte tijd voor de AGB-week, is het nog steeds zoeken naar een tweede serieuze partij! Kortom: macht brengt populariteit en verantwoordelijkheid, en niet iedereen durft dat laatste aan. Wel de populariteit en niet de verantwoordelijkheid, dat wil natuurlijk iedereen wel. Er zijn dan ook weer een hoop lolpartijen bezig de school te entertainen. Het is een leuke week, die AGB-week. Een feestweek, kun je wel zeggen. Nog voor de bel rennen de onderbouwers met open neergaande tassen naar de aula, partijleden delen ludieke dingen uit bij het binnengaan van de school, en de ramen zijn volgeplakt met posters. Maar jammer dat de AGB-week, in ieder geval de voorgaande edities, nogal wat inhoud mist. Ik doe daarom een voorstel: als iedere serieuze partij tijdens het debat mij nou eens precies zou zeggen wat voor een gerecht die partij serveert op de avond van het kerstgala, zal ik stemmen op de partij met de beste smaak. Succes.

22

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

“Want een AGB houdt zich natuurlijk helemaal niet bezig met soepautomaten of brommerhokken, uiteindelijk.”

IRISJES C heeft een pleister op haar wespensteek A: waar ben je dan gestoken? C wijst naar haar pleister A: Door je pleister heen? L: Waar is mijn fietssleutel? C: Waar heb je hem gelaten? L: hier! VLG:”Ik gun iedereen bestaansrecht, maar niet in mijn klas!” L:”meneer, waarom doen we dit?” NNA: Waarom?? Waarom leef je?” L:”Weet ik niet” C:”Ik moet naar filosofie” A:”Weet je, ik snap eigenlijk niet waar dat over gaat” Y:”Dit is voor de eendjes” M:”Er zijn hier geen vissen hoor” M, C en Y lopen over de Erasmusbrug in Rotterdam C:”Huh, heeft Rotterdam een vliegveld? O nee, dat is de euromast” A: Wat betekent “burn out”? C: Denk aan mij na vijf jaar Beeldende vorming! BOA: Een allochtoon aftrekken?! M:Ik was eens dronken.... het was in een klooster.... We besloten te strippokeren.... Ik werd wakker naast mijn bed. KRB: Mijn vrouw eet ‘s ochtends cornflakes, ik eet Brinta.


IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

23


column door Marcus Accusator

SGAndalig! Beste medeleerlingen, ik zal me even voorstellen! Ik ben Marcus Accusator een nieuwe columnist voor de Ιρις. Ik heb in de afgelopen jaren op het SGA geleerd om kritisch te zijn, niet zomaar te slikken wat me wordt voorgeschoteld, mij is aangeleerd autonoom te denken, me niet te laten leiden door de rest. Men moet overigens nooit te kritisch zijn, want niks of niemand is perfect. Ook onze school is natuurlijk niet perfect, en vanuit die gedachte heb ik het SGA al vele dingen vergeven in de afgelopen jaren, dit jaar echter kan ik mijn kritische blik niet meer afwenden en zie ik het als mijn taak misstanden en problemen eindelijk eens openbaar aan de kaak te stellen. Vandaar deze nieuwe column : SGAndalig! In deze column zal ik proberen de problemen van, door of met het beleid van de school en haar docenten te belichten. En ook als je zelf een probleem wil aankaarten is dat mogelijk door te mailen naar MarcusAccusator@live.nl Let wel!: Deze column is niet bedoeld als haatpreek of schandpaal, er wordt alleen kritiek geuit die ik redelijk acht en waarvan ik vind dat er wat aan gedaan moet worden. Genoeg inleidende woorden, laten we het hebben over Macht! Voltaire schreef het al in zijn ‘Oeuvre de Voltaire Volume 48’ “Un grand pouvoir implique de grandes responsabilités” ofwel “Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid” Voltaire doelde met deze woorden op het misbruiken van autoriteit en privileges van de machthebbers terwijl de armen omkwamen van honger en ellende. Ook op het SGA is er op vele niveaus sprake van machtswerking, en daar is op zichzelf genomen natuurlijk niks mis mee. Het is immers een school en daar moet in zekere mate sprake zijn van leiding en gezag, echter schrik ik soms over het ontbreken van de verantwoordelijkheid.

24

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

Dit jaar gaan alle leerlingen die Spaans gekozen hebben naar Salamanca voor een leerzame en natuurlijk vooral leuke schoolreis, althans, dat is ze afgelopen jaren voorgehouden. Eind vorig jaar werd onduidelijk of Salamanca door zou gaan, dit kwam door een meningsverschil binnen de schoolleiding. Na veel protestmails van leerlingen en zelfs ouders werd de leerlingen Spaans toegezegd dat ze een mail zouden krijgen van de school met daarin uitleg en een definitieve conclusie. Geen gek voorstel, de mail zou in de vakantie verzonden worden. Ik kan het aantal mensen dat gemaild is op nul handen tellen. Dit is waar het wat mij betreft helemaal fout gaat, het conflict zelf laat me koud. Er zijn ongetwijfeld genoeg redenen om wel of niet naar Salamanca te kunnen. Wat mij dwars zit is de onduidelijkheid van de school naar de leerlingen toe. Het is toch niet meer dan vanzelfsprekend dat er iemand opstaat die alle Spaansleerlingen bij elkaar haalt en uitlegt wat er is afgesproken? Ben ik gek als ik zeg dat daar misschien zelfs een officiële verontschuldiging vanaf kan? Dat is toch gewoon een kwestie van verantwoordelijkheid?


column door Gina Habets & Emma Wasser

Waarom de directie

ons niet vertelt over veranderingen

Vrijdagmiddag. We hadden onze waardevolle les Latijn afgezegd voor een gesprek met de beroemde en beruchte Karin Poerstamper. Ze kon in twee weken tijd wel een klein gaatje voor ons vinden in haar drukbezette rooster. We waren van plan haar aan te vallen met al onze kritiek, maar als je daar met trillende handjes voor de grote rectrix staat, durf je dat niet meer. We begonnen met de reis naar Salamanca, die is afgeschaft nadat de huidige vierde klas Spaans had gekozen, en waarom wij dat via geruchten te horen moesten krijgen, in plaats van dat zij het tegen de hele school zegt. Dit was slechts een voorbeeld. Er veranderen namelijk wel meer dingen, en dat gaat dan via via door de school. Een paar andere goede voorbeelden zijn de afschaffing van Dreams&Teams, uitwisseling naar Cagliari, maar ook de geruchten die via Wikipedia werden verspreid. Wij hebben van een betrouwbare, niet nader te noemen bron gehoord dat deze misschien wel waar zou kunnen zijn.‘Waarom vertelt u ons dat niet gewoon?’, maar daar had mevrouw Poerstamper geen duidelijk antwoord op. Ze wilde het wel doorgeven, we hadden een goed punt. We moeten dit natuurlijk wel goed in de gaten houden, want communicatie is nou niet echt het sterkste punt op deze school. We leggen jullie graag even uit hoe het nou precies zit met de reis naar Salamanca, want je weet dit waarschijnlijk door middel van een onduidelijk gerucht… Mevrouw van Geel, docente Spaans, vindt het heel erg jammer dat Salamanca wordt afgeschaft en is er heel duidelijk over dat ze het best wel wil organiseren, in tegenstelling tot wat mevrouw Poerstamper tegen ons heeft gezegd. Ze vindt wel dat er docenten meemoeten naar Salamanca die Spaans spreken. Mevrouw Van Geel heeft al een tijdje geen herfstvakantie mogen hebben, omdat deze reis in die periode is. Ze vroeg aan de directie of de reis misschien tijdens schooltijd kon zijn, zodat ze nog wel vrij was tijdens deze vakantie. De directie weigerde dit, omdat er dan te veel lesuitval zou zijn. Er is nog veel meer lesuitval tijdens het kennismakingskamp van de eerste klas, maar dat mag natuurlijk wel. Er wordt op dit moment gezocht naar een oplossing, maar de kans dat die er komt is klein.

IRISJES KBE: Ik ben héél erg getrouwd. I: fruit is toch geen groente? HSJ: Onregelmatige werkwoorden zijn, eh... onregelmatig, niet regelmatig dus. MRE: Waar het allemaal om draait in het onderwijs: een goed schoolbord. MRE: Weet je niet wat een ingezonden brief is? M: Jawel. MRE: Dan zal ik het even uitleggen: dat is... ROC: Je zou het niet verwachten, maar er is een Nederlands woord afgeleid van het Griekse woord ‘poiew’ (ik maak, ik doe). E: Poepen? WNE: Hier woon ik. Krijtjes? MRE: Ik ben de belangrijkste vrouw van de wereld.

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

25


stemwijzer door Joca van der Horst

1. Welke zonnebril ziet er het betrouwbaarst uit? A

Stemwijzer Uitslag: Vooral A: Jouw stem gaat overduidelijk naar TAKE5. Vooral B: MORE is dé partij voor jou. Vooral C: LOS! past helemaal bij jou.

B

IRISJES C

MRE: Lees tekst 2, waar dat plaatje van die afschuwelijke man bij staat. de klas: Dat is een vrouw! MRE: Nee hoor, dat is een man. J: Dat zegt hij, omdat hij zo op die vrouw lijkt. TTA: Stel je voor, je leeft in de middeleeuwen en het zijn de hamsterweken bij Albert Heijn.

2. Waarvoor moet de AGB zorgen op sportief gebied? A Actievere sportco en leukere sportdagen B Beter georganiseerde sporttoernooien C In juni het EK voetbal op school kijken

3. Je eet je avondeten met een vork. Wat denk je? A Extra bankjes, tafeltjes én een warme dranken automaat B Wifi, tv, extra zitplekken én een warme dranken automaat C Extra ruimte in de fietsenstalling én een warme dranken automaat

4. Je ziet een brandende open haard. Wat doe je? A net als het kerstgala op locatie en duurt het langer B op locatie en met meer intro’s C met meer intro’s en betere dj’s

A: Hoe wist je dat?? E (geheimzinnig): Tjaa, mijn derde zintuig. [V heeft zijn pw he-le-maal naast de lijntjes geschreven] BRP: V… hebben ze weleens tegen jou gezegd dat een pw-blaadje lijntjes heeft? Sjonge jonge jonge jonge jonge zeg! SRM: De dativus komt 30% voor, de ablativus 70%. Nou ja, het kan ook 29% en 72% zijn. E: Jamaar, 29 + 72 is 101 % !! SRM: Zei ik toch! Dat kan oohook! [CMF schreeuwt op de gang dat een paar mensen op de gang stil moeten zijn] SRM schreeuwt terug: Maar hier staat dat het volk SCHREEUWT!! [En trekt vervolgens een gek gezicht] BRJ: J, haal die grijns van je gezicht, je bent al lelijk genoeg zonder… Dit is te grof maar ik ga wel door met afzeiken. CMF: Zitten hier veel moordenaars in de klas?

26

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


verhaal door Vera Verkooijen

Welkom in mijn wereld. ‘Piep! Piep! Piep! Piep’ Langzaam gaat mijn hand naar de wekker. ‘Bam’ komt mijn hand neer op de knop. ‘Piep! Piep! Piep! Piep’

boter en…. Oh, dat is balen, de salami is op. Dan maar kaas. Mes valt. Schaaf zoek. Kaas brokkelt. ‘Dammit!’ 07:35. Nog 20 minuten te gaan. Dan maar brokken kaas op een oude

trapper. Rood. Rotonde 2; 07:51 Stoplicht 4; Rood, nee, zowaar groen! Met goede moed fiets ik naar het laatste stoplicht; GROEN!

Mijn ogen schieten open, ik kijk naar de tijd. Nog heel even kan wel, denk ik. ‘Piep! Piep! Piep! Piep’ Wow, wat is die wekker irritant, Ik heb toch nog tijd! ‘Piep! Piep! Piep! Piep’ Gefrustreerd sla ik met mijn hand zo hard mogelijk op de knop. ‘Lizzy! Word wakker! Je bent vreselijk laat!’ Gevolgd door; ‘Piep! Piep! Piep! Piep’ Nu schrik ik overeind. ‘Shit!’, roep ik terwijl ik naar de klok kijk. 07:26. ‘Crap!’, waar liggen mijn freaking kleren? Met één mouw aan en de andere onhandig in elkaar gedrukt probeer ik mijn broek aan te trekken. Dat was natuurlijk niet zo’n goed idee. Ik val. Sta op. Stoot mijn hoofd en vloek keihard, waarna ik het nog een keer probeer, dit keer met beide mouwen aan. ‘Waar is mijn rooster?’ Haastig zoek ik het kleine witte papiertje, natuurlijk onvindbaar. Dan maar uit mijn hoofd, of op de gok welke vakken ik heb. Met een zware boekentas ren ik naar beneden. ‘Mam, waar zijn mijn schoenen gebleven?’ ‘Dat weet ik niet, schat. Liggen ze niet bij de bank?’ ‘Daar heb ik al gekeken! Ik kan ze niet vinden!’ ‘Ga nou eerst even eten! Ik zal je schoenen wel even zoeken.’ In een slakkengangetje loopt ze naar de kamer, kan dat mens niet opschieten?! Haastig maak ik mijn lunch klaar: brood,

boterham. Terwijl ik mijn ontbijt pak is mam terug uit de kamer. ‘Ik denk dat je maar eens naar je ogen moet laten kijken!’, grapt ze. Niet grappig. ‘Ze lagen gewoon bij de bank hoor!’ ‘Dwankjwe!’ mompel ik chagrijnig met een stuk droog brood in mijn mond. ‘Lieverd, kom eens hier.’ Ze trekt het overige brood uit mijn hand en smeert er pindakaas op. Ik hou niet van pindakaas. Geweldig. Nu smaakt het brood nog smeriger dan eerst. Snel pak ik mijn schoenen en mijn tas. ‘Heb je alles?’ ‘Ja, Mam!’ ‘Ook drinken?’ ‘Ja, Mam!’ Shit, drinken vergeten, als ze niet kijkt pak ik snel een leeg flesje, die vul ik later wel. Tiktiktiktik, klinkt het zacht. Nog beter, nu regent het ook nog. Snel trek ik mijn jas aan en ren ik naar buiten, ik wil mijn tas achterop zetten, spin vergeten. Ik ren naar binnen, grijp m’n spin en ren weer naar buiten. 07.40. Nu moet ik haasten, waar zijn mijn sleutels? Shit, die liggen natuurlijk nog boven. Ik storm de deur door, ren de trap op en stuntel deze een paar seconden later weer af. Snel de poort uit en wegracen. In totaal zijn er 5 stoplichten en 2 rotondes op weg naar school. Stoplicht 1; Rood. Stoplicht 2; Oranje, nee, rood. Rotonde 1; Veel fietsverkeer, met nog meer voorrangnemende voetgangers. Stoplicht 3; Groen, veter vast aan de

Nog 3 minuten tot de eerste bel. Thorbeckestraat in. Ik slip bijna weg door de regen. Nog 2 minuten tot de eerste bel. Iets te snel over de drempel. Ik vlieg een paar meter (zo voelt het in ieder geval) door de lucht. Het hek door. Nog 1 minuut tot de eerste bel. Fiets dumpen bij de eerste de beste plaats. ‘Bieeeeeeeeep’ Dat was de eerste bel. Ik ren naar binnen, zoals bruggo’s dat doen. Crap! Waar heb ik les? Ik zoek verwoed naar mijn agenda, onvindbaar. Bovendien bedenk ik me opeens dat mijn sleutels nog in mijn fiets zitten. Geen tijd om te zoeken of terug te gaan. De claviger is nergens te bekennen. Waar is mijn freaking rooster nou? Nog 1 minuut tot de laatste bel. Oververmoeid, zeiknat en uitgeput van de fietstocht en het vroege opstaan, geef ik de moed bijna op. Plotseling weet ik weer waar ik m’n rooster heb gelaten, in mijn schrift Nederlands, die ik gelukkig in mijn tas heb zitten. Ik blader door de pagina’s. Een wit velletje valt eruit. Snel raap ik het op. ‘Bieeeeeeeeep’ Dat was de laatste bel. ‘NEE!’, heb ik de neiging om te schreeuwen. De tranen springen me bijna in mijn ogen. Na al mijn gehaast en mijn harde werk toch nog te laat. Toch nog te laat. Beteuterd kijk ik naar mijn rooster. Shit. Eerste twee uur vrij. Welkom in mijn wereld.

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

27


opinie door Elly Lewin

AGB en de onderbouw “Het is leuk dat ik nu mag stemmen, maar niet heel belangrijk.” “Het lijkt me lekker rustig om genegeerd te worden door de actievoerende partijen.” Dit zijn enkele uitspraken van onderbouwers over de AGBweek. Veel mensen (onder wie leden van partijen) schijnen van mening te zijn dat de verkiezingen vooral voor bovenbouwers zijn bedoeld. De partijen richten zich daar dan ook vooral op en de rest wordt genegeerd. Maar - vindt de onderbouw dat eigenlijk wel vervelend? Ik heb vier onderbouwers geļnterviewd: Anke Hoekstra uit de eerste klas, Anne Bik en Tamara Ruliaman uit de tweede klas en Fenna Schorem uit de derde klas. Hoe denken zij over de AGB en de verkiezingsweek? Net als ik, toen ik in de eerste zat, weet Anke weinig over de verkiezingen. "Ik heb gehoord dat er dan posters komen en partijen. Maar ik weet verder niet hoe je mee kan doen en zo." Ik leg haar uit dat ze helemaal niet kan meedoen. Niet alleen mag ze geen partij oprichten, ze heeft niet eens stemrecht. Ze vindt het niet erg. "Het is wel goed om eerst even te kijken hoe alles gaat." Zelfs kan het haar niets schelen als de actievoerende partijen haar een beetje negeren. "Wel lekker rustig juist." denkt ze. De tweedeklassers zijn enthousiaster. Allebei zeggen ze meteen ‘ja’ als ik vraag of ze zin hebben in de verkiezingsweek. "Leuk!" roept Tamara. Anne hoopt weer veel spullen en snoep te krijgen. "Maar het is vooral heel gezellig!" zegt ze er snel achteraan. Beiden zijn blij dat ze mogen stemmen nu. En ze hopen nu meer aandacht te krijgen van de partijen. Want als ik ze vraag of ze vorig jaar 'met rust werden gelaten', zoals Anke het noemt, knikken ze. "Zulke kleine bruggo's, daar kijkt niemand naar om..." Als de twee later in een partij zouden zitten, zou Tamara zorgen voor 'een beter bruggobestaan'. Ze weet nog goed hoe dat vorig jaar ging en anders dan Anke vond ze het niet lekker rustig om te worden genegeerd. "Jammer juist!" Anne denkt daar niet zo aan. Die zou vooral veel lol maken. Wat die 'lol' inhoudt weet ze nog niet precies.

28

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

“De AGB-week is wel leuk, maar vooral omdat de leraren denken ‘laat maar waaien’ en de lessen niet meer zo serieus nemen.” “Het is wel heel druk in de verkiezingsweek.” “Telt een tweedeklasser-stem maar half? Wat flauw!” Tamara wist al dat een tweedeklasser-stem maar half telt. Dat vindt ze niet zo erg. Maar Fenna komt er nu pas achter. Vorig jaar heeft ze dus gestemd, zonder te weten dat haar stem niet volledig werd meegerekend! "Dat is wel een beetje flauw," zegt ze. “Mag je eindelijk stemmen, en dan...” Toch vindt ze het fijn dat ze tenminste mag stemmen. In de eerste was ze al teleurgesteld, dat het toen helemaal niet kon. "Dan ben je je nieuwe school aan het leren kennen, en in zoiets als dit speel je dan geen rol." Ze is van plan om te stemmen op de partij met de beste standpunten. Wat die moeten zijn, weet ze nog niet. Ze wacht af en ziet dan wel wat haar het meeste aanspreekt. Wat ze zou doen als zij later in een partij zou zijn, heeft ze ook nog niet bedacht. "Maar tegen die tijd weet ik nog meer over de school, wat de mensen belangrijk vinden en zo."

Ten slotte vraag ik Anke, Tamara, Anne en Fenna welke uitspraak het meest bij hen past: A: Jippie, AGB-week! B: AGB-week, nou en? C: Bah, AGB-week. Gelukkig koos niemand voor C, maar Fenna zei wel "AGB-week, nou en?". Anne en Tamara kiezen de jippie-versie (dus A) en Anke weet het nog niet. Ze moet het nog gaan zien.

Ik wens iedereen een fijne AGB-week en wil de vier onderbouwers die zich hebben laten interviewen heel erg bedanken. Ik ga het nu doen: Fenna, Tamara, Anne en Anke, hartelijk bedankt!!


column door Yannick Baudet

De anonieme tiramisten De deur viel achter me dicht. Ik was laat. Alweer. De stemmen klonken al.Het was tijd om de kamer binnen te gaan, deed de klink naar beneden. “En zo ben ik uit het diepste dal van mijn leven gekomen.” Applaus klinkt. Ik ga zitten. Mag meteen weer opstaan om mijn verhaal te doen. Ze mompelen: “Dag F.” Ik adem in, begin. “Het had de macht over me, sleepte me mee, het sleepte me de diepte in. Niemand stond er, of was er. Ik was alleen,” Ik stop. Er klinkt gekuch. Ik ga verder. “Niets was er, niets dat mijn geluk groter maakte dan zij. Voor eventjes dan, ze was altijd snel weg. Ik wilde haar, wil haar nog steeds, op mijn lippen voelen. Niet één keer,twee keer, altijd. Alle kanten alles van haar zien en voelen. En dan. Is het plots

voorbij, over en uit. Ik weer, tijdelijk, verzadigd. Zij weg, een andere wereld binnengevlucht.” Ik kijk rond. Ze knikken instemmend. “Alleen dan , als het voorbij is, ben ik alleen. Alleen dan smeek ik om nog een keer.” Mijn stem klinkt schor, valt weg. Ik probeer weer door te gaan. “Alleen dan, is het leven niet meer te leven.” Nu is mijn stem niets meer dan een hese echo. Ik stop. Zij applaudisseren: “Bedankt, F.” Ik ga zitten. Ik weet het. Ze zijn er voor me. Hierom, omdat mijn leven soms niet meer te leven valt. Omdat hun leven soms niet meer te leven valt. Omdat zij net als ik zijn. Een anonieme Tiramist staat niet alleen met zijn tiramisuverslaving…

IRISJES ESJ: Waar komt al het water uit de Mississippi vandaan? V: Uit de zee! [HRR geeft scheikunde tijdens wiskunde] HRR: En waarom heet de Groene Reuzenquark de Groene Reuzenquark? Omdat ie groen is én klein! RTT: Roses are red, violets are blue, I am schizofrenic, and so am I...?

HRR: L, wie vlecht jouw haar altijd zo mooi? L: Ik zelf HRR: Nee, dat kan niet! L: Wel gewoon omhoog vlechten HRR: Oew, dat ga ik ook proberen [HRR friemelt aan zijn haar] [L kijkt in E’s agenda] L: Woooooooooooooow hoe weinig huiswerk heb jij daar opgeschreven!! E: …dat is de voorjaarsvakantie…

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

29


EAST LOW HIGH Things are about to change at this school! We represent the real American high school feeling: EAST LOW HIGH

We’re number one Can’t be number 2 And we’re going to beat The whoopse out of you!

East Low High stands for the following statements: So vote for us!!! - Pennock for Rector - Burgers instead of spring rolls (loempia’s) - Bigger Gym - Beer Pong classes - Large Lockers - More parking places for students - Prom Queen/King Elections (tijdens gala) - Football field instead of this boring grass - More sports/science competitions/teams We, the cheerleaders and American football players of East Low High, guarantee you the American dream!

30

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

Peace out & Take care XOXO


www.mensenspirit.com

facebook.com/mensenspirit

PARTIJ VOOR MENS EN SPIRIT Het wordt tijd om naar je binnenste te luisteren. Laat je geest ademen. Voel je vrij Stijg op. Geniet. Stem Mens en Spirit.

Like ons op Facebook en win een vlucht in een zweefvliegtuig.

Na barre jaren kale bovenlippen, introduceren wij

Sexy Nephaar Onder Reukorgaan (SNOR) een hotte verzameling haar onder je neus!

Graag een snorverdovend applaus voor onze standpunten: - Snorkest Euterpe - Snorfietsenstalling - Gesnord bal - Leraren met snor - Snorbetijs in de kantine Dat zit wel snor!

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

31


Missingno.

32

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


Lang geleden in de Middeleeuwen, vertelde ouders aan hun kinderen verhalen. Verhalen die verteld werden voor het slapen gaan. De legende gaat dat als je niet op ons stemt, je wakker wordt met deze kop

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

33


Killed by school? Stem op ons en wij zullen jullie redden met onze aerobicslessen, vrolijke dansjes of de typerende muziek. Wij zijn de nieuwe fitte partij en wij willen de school verbeteren met de volgende standpunten: -

Verplicht ochtendgymnastiek

-

Kauwgomballenautomaat

-

Steppenstalling

-

Aerobics i.p.v. Gym

Verplicht Schooluniform en zwart is verboden

Vote Saved by the Babes, or you will get Killed by the School Babes: Berfin, Rianna, Elise, Sofie, AnneMarjelle, Lola, Annick

34

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011


Colofon Bestuur Joca van der Horst - Praeses Alexandra Bremers - Abactis Annerieke Sleurink - Quaestor Redactie Yannick Baudet Mart van Berckel Gina Habets Veerle van Wijk Emma Wasser Ira Pronk Elly Lewin Lucas Kloosterboer Machteld Touwen Vormgeving Alexandra Bremers Pascal Gerritsen Marleen Kohlmann

De Iris Tacheia verschijnt periodiek, tenminste 5 keer per schooljaar. Schooljaar 2011-2012, nummer 1

Fotografie Pascal Gerritsen Sofie van Hemmen Met dank aan Romy Bouwmeester, Karin Poerstamper, Kaj Bouman, Hans Kramer, Guus Duindam, Tim van Leeuwen, Jur Remeijn, Marie-Anne Faustinelli, Vera Verkooijen en iedereen die partijstukjes en irisjes heeft ingestuurd. Contact iris.tacheia@gmail.com twitter.com/iristacheia

De redactie van de Iris Tacheia behoudt zich het recht voor: - zonder opgaaf van redenen ervoor te kiezen ingezonden stukken niet te plaatsen. - lay-out van ingezonden stukken aan te passen, tenzij ons door de auteur expliciet en in detail anders verzocht wordt. - namen in Irisjes te censureren i.v.m. de privacy van vermeldde personen, m.u.v. docenten (tenzij er volgens de redactie genoeg aanleiding toe is ook de namen van docenten te censureren). - (naar inzicht van redactieleden) betrouwbare derden te raadplegen over plaatsingsgeschiktheid van bepaalde stukken. - dit regelement zonder opgaaf van redenen en zonder berichtgeving te veranderen.

Bovendien gelden de volgende uitspraken: - Het bestuur van de Iris Tacheia is te allen tijde aansprakelijk en eindverantwoordelijk voor de inhoud van de Iris waarin zij als bestuursleden vermeld staan, tenzij met voldoende overtuigend bewijs kan worden aangetoond dat er van deze aansprakelijkheid en eindverantwoordelijkheid geen sprake kan zijn geweest. De door externe schrijvers uitgedrukte meningen vallen niet onder deze verantwoordelijkheid, het besluit om een bepaald stuk te plaatsen wel. - Door de gehele redactie wordt er zo zorgvuldig mogelijk om gegaan met vertrouwelijke danwel gevoelige informatie, die verwerkt is in zowel ingezonden als redactionele stukken en met name betrekking heeft op auteur, naam van auteur, genoemde (of ge誰mpliceerde verwijzingen naar) personen, personages in verhalen, eigennamen, pseudoniemen of anderszins. - Wanneer men redactie- danwel bestuurslid van de Iris Tacheia (zie colofon) is of wordt, dan gaat men vanaf deze Iris akkoord met alle bovenstaande punten. - Alle personen die ervoor kiezen een stuk ter plaatsing in te sturen naar de Iris Tacheia, gaan met deze voorwaarden akkoord.

Blijf kopij en irisjes sturen naar:

iris.tacheia @ gmail.com

IRIS TACHEIA OKTOBER 2011

35


1112-1 - Iris Tacheia Macht/Verkiezingen  

Iris Tacheia, schoolkrant van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Jaargang 67, nummer 1.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you