Page 1

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Οι μαθητές των τάξεων ΣΤ1, ΣΤ2 και Γ2 του 3ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου 2012-2013


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι …


Α. Εισαγωγή

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

3

Β. Παραδοσιακά Παιχνίδια της Δωδεκανήσου

5

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 19 20 21 22 23 24 25

Λέγκα – Λεγκόξυλο Πινακωτή, πινακωτή Ο σαλίγκαρος Μπιζζζ Ο Βασιλιάς με τα 12 σπαθιά Γωνίες Εφτάπετρο Μάρα Μάρα Κουκουμάρα Μαντήλι Αλάτι χοντρό, αλάτι ψηλό Ελευθερία Μάντα Η καμπάνα καμπανίζει Τα πετραδάκια Τα δέντρα Μπε – μπε τσικκολάτα με καφέ» - Κρυφτό Πεντάβολα Καραβάνα Μπίλιες Το σουρνί

Γ. Συμμετέχοντες

26


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Παραδοσιακά παιχνίδια της Δωδεκανήσου Κάποια παιχνίδια δε θα πάψουν ποτέ να συναρπάζουν κάθε παιδί, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δε θα τα δούμε στις λαμπερές βιτρίνες των καταστημάτων με παιδικά παιχνίδια, ούτε μπορούν να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Κάνουν τους ελάχιστους παιδότοπους των τσιμεντουπόλεων που δημιουργήσαμε, τις πυλωτές των πολυκατοικιών που χτίσαμε, τις μικρές, μέχρι ανύπαρκτες, αυλές των σχολείων μας, τις πλατείες των χωριών μας, αλλά και κάθε ελεύθερο χώρο για παιχνίδι στη φύση, να βουίζουν από ένα χαρούμενο μελίσσι. Δεν είναι άλλα από τα παραδοσιακά παιχνίδια που περνούν από γενιά σε γενιά. Παρατηρώντας πώς παίζουν τα παιδιά στα διαλείμματα υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα με θέμα: «Παραδοσιακά παιχνίδια της Δωδεκανήσου» και με την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών και των γονέων τους φτιάξαμε αυτό το βιβλίο. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2012-13 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου από τους μαθητές των ΣΤ1, ΣΤ2 και Γ2 τάξεων του σχολείου και από τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 70: Αλεξάνδρα Γαλάνη, Ειρήνη – Ανθή Παπαζαχαρίου και Φώτης Τουλιόπουλος.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Λέγκα-Λέγκόξυλο» Υλικά: μεταλλικό κουτί, ξύλο, 2 πέτρες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά τοποθετούν ένα ξύλο πάνω σε δύο πέτρες. Οι πέτρες πρέπει να απέχουν μεταξύ τους μισό μέτρο περίπου. Από ορισμένη απόσταση ρίχνει το κάθε παιδί ένα μεταλλικό κουτάκι με σκοπό να ρίξει το ξύλο κάτω από τις πέτρες. Αν δεν το πετύχει, ρίχνει ο επόμενος παίκτης. Αν το πετύχει, παίρνει το ξύλο και προχωρά χτυπώντας το κουτάκι ώστε να το στείλει όσο πιο μακριά γίνεται. Όταν το κουτάκι πέσει κάτω, ο παίκτης πιάνει το ξύλο και το χρησιμοποιεί ως μέτρο λέγοντας: «Λέγκα - Λεγκόξυλο». Μετράει πόσα «ξύλα» απέχει το κουτάκι από τις πέτρες. Όσα ξύλα-μέτρa απέχει, τόσους πόντους παίρνει. Άλλες ονομασίες: τσιρλίγκι, ντάλιος


Τίτλος Παιχνιδιού: «Πινακωτή, πινακωτή» Υλικά: 10-12 παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Το παιχνίδι αυτό παίζεται από 8 παιδιά που κάθονται το ένα πίσω από το άλλο, έτσι που να σχηματίζουν μια κάθετη γραμμή με ανοιχτά τα πόδια και άλλα 4 παιδιά που κάνουν το βασιλιά και τους φρουρούς. Αρχηγός του παιχνιδιού είναι η Πινακωτή, το όγδοο παιδί. Το παιδί που κάθεται μπροστά του είναι το χαϊδεμένο του αρνάκι. O απεσταλμένος του βασιλιά λέει στην Πινακωτή: «Πινακωτή, πινακωτή...». Η Πινακωτή του απαντά :«έλα απ’ τ’ άλλο μου το αυτί, γιατί είναι η μάνα μου κουφή». Ο απεσταλμένος πάει από το άλλο αυτί και λέει τα ίδια. Αυτό γίνεται τρεις φορές. Την τέταρτη φορά, ο απεσταλμένος της λέει: «Πινακωτή, πινακωτή, μου είπε ο βασιλιάς να μου δώσεις, λέει, ένα καλό αρνί» Η Πινακωτή του απαντά: «διάλεξε και πάρε», ενώ σκεπάζει καλά το χαϊδεμένο της αρνάκι. Ο απεσταλμένος παίρνει ένα αρνί και το πάει στο βασιλιά. Μετά, ξαναγυρίζει και παίρνει ένα, ένα όλα τα αρνιά, εκτός από το αγαπημένο. Μια στιγμή όμως που η Πινακωτή κοιμάται, της το κλέβει και όταν αυτή ξυπνάει και δεν το βρίσκει, πάει στο παλάτι του βασιλιά να το ζητήσει. Η Πινακωτή ψάχνει να βρει το αγαπημένο της αρνί, το παίρνει και φεύγει τρέχοντας. Οι φρουροί την κυνηγούν να της το πάρουν πίσω. Αν την πιάσουν οι φρουροί, θα είναι ξανά στο παιχνίδι «Πινακωτή», αλλιώς γίνεται βασιλιάς.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Ο σαλίγκαρος» Υλικά: μια πέτρα, ο σαλίγκαρος (ζωγραφισμένος όπως στο σχήμα), 4 και άνω παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά χαράζουν στο χώμα ένα «σαλίγκαρο». Το κάθε παιδί παίζει μόνο του. Έχει το ένα πόδι σηκωμένο (όπως στο κουτσό) και με το άλλο σπρώχνει την πέτρα μέσα στο περίγραμμα του σαλιγκαριού. Μπορούν να παίξουν δύο παιδιά ταυτόχρονα σε δύο ξεχωριστούς σαλίγκαρους. Νικητής είναι ο παίκτης που τελειώνει πρώτος βγαίνοντας από το σαλίγκαρο. Έτσι η ομάδα του κερδίζει.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Μπιζζζ» Υλικά: 4 και άνω παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά επιλέγουν με κλήρο ποιος θα τα φυλάει. Αυτός ο παίκτης στέκεται όρθιος βάζοντας το δεξί χέρι κάτω από την αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα πάνω. Με το αριστερό του χέρι κρατάει τα μάτια του κλειστά. Οι υπόλοιποι παίκτες στέκονται πίσω από αυτόν. Κάποιος από αυτούς τον χτυπάει στην παλάμη. Εκείνος γυρίζει να δει ποιος τον χτύπησε, ενώ οι υπόλοιποι του φωνάζουν «Μπιζζζ». Αν μαντέψει σωστά αλλάζουν θέση, διαφορετικά τα ξαναφυλάει ο ίδιος.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Ο Βασιλιάς με τα 12 σπαθιά» Υλικά: Ένα σκήπτρο, ένας θρόνος (καρέκλα) Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά ορίζουν έναν βασιλιά (με λάχνισμα ή με κλήρο). Αυτός κάθεται σε μια γωνιά και παίρνει το αντίστοιχο ύφος. Τα υπόλοιπα παιδιά διαλέγουν ποιο επάγγελμα θα παραστήσουν κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις. Στη συνέχεια πλησιάζουν τον βασιλιά λέγοντας: «Βασιλιά, βασιλιά, με τα δώδεκα σπαθιά». «Τι δουλειά, παιδιά;» «Μάντεψε, βασιλιά» Τα παιδιά μιμούνται τις κινήσεις του επαγγέλματος που διάλεξαν. Αν ο βασιλιάς μαντέψει το επάγγελμα, το φωνάζει και κυνηγάει να πιάσει ένα παιδί που με τη σειρά του γίνεται ο νέος βασιλιάς. Αν ο βασιλιάς δεν μαντέψει σωστά τότε ξανακάθεται και τα υπόλοιπα παιδιά μιμούνται άλλο επάγγελμα.


Τίτλος Παιχνιδιού: Γωνιές Υλικά: 6 παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Παίζεται από 6 παιδιά που ορίζουν 5 γωνίες. Κάνουν ένα κύκλο με τα χέρια ενωμένα και γυρίζουν γύρω γύρω, μετρώντας ως το τρία. Τότε τα παιδιά τρέχουν να πιάσουν γωνιά. Αυτός που περισσεύει μένει στη μέση. Το κάθε παιδί που είχε μια γωνιά με νοήματα συνεννοείται με το απέναντι του παιδί να αλλάξουν θέση γρήγορα. Αυτός που είναι στη μέση πρέπει εκείνη τη στιγμή να τρέξει και να πιάσει τη μια γωνία. Αν τα καταφέρει, μένει στη θέση του (στη μέση) άλλο παιδί. Έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Εφτάπετρο»

Υλικά: μια μπάλα, επτά πέτρες, 2 μεγάλες πέτρες για τη γραμμή βολής Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες (3-5 ατόμων) και στήνουν επτά πέτρες τη μια πάνω στην άλλη. Οι πέτρες στήνονται στο κέντρο του γηπέδου και πέντε μέτρα από αυτές τοποθετούνται οι δύο μεγάλες πέτρες που αποτελούν τη γραμμή βολής. Γίνεται κλήρωση για το ποια ομάδα θα ρίξει πρώτη τη μπάλα από τη γραμμή βολής. Η ομάδα που ρίχνει πρώτη την μπάλα από τη γραμμή βολής έχει σαν σκοπό να τις ρίξει (έστω και μία). Αν τις ρίξει, τότε προσπαθεί και πάλι να τις ξαναστήσει, χωρίς οι παίκτες της άλλης ομάδας να μπορέσουν να τους πετύχουν με την μπάλα («να τους κάψουν»). Αν το καταφέρουν, κερδίζουν έναν πόντο και το παιχνίδι επαναλαμβάνεται. Σε περίπτωση αποτυχίας, οι ομάδες αλλάζουν ρόλους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Μάρα Μάρα Κουκουμάρα»

Υλικά: Χρειαζόμαστε 3 και άνω παιδιά. Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Το κάθε παιδί βάζει το χέρι του σφιγμένο σε γροθιά πάνω στο χέρι του άλλου. Το τελευταίο παιδί βάζει μόνο το ένα χέρι . Όμως απαγορεύεται να το βάλει πάνω πάνω ή κάτω κάτω. Το άλλο του χέρι, το έχει ανοιχτό και τρίβει το πάνω πάνω χέρι, ενώ ταυτόχρονα τραγουδάει ένα τραγουδάκι. Μόλις τελειώσει το τραγούδι, αμέσως προσπαθεί γρήγορα να πιάσει ένα χέρι. Άμα δεν προλάβει, το ξανακάνουν. Αν καταφέρει να πιάσει το χέρι κάποιου, τότε αυτός βγαίνει και συνεχίζουν. Αυτός που θα μείνει στο τέλος νικάει.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Το μαντήλι» Υλικά: 1 μαντήλι

Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες και στέκονται αντικριστά, έχοντας απόσταση δέκα μέτρα περίπου. Στο κέντρο βάζουν ένα στεφάνι και στο κέντρο του ένα μαντήλι. Μόλις δοθεί το σύνθημα ένα παιδί από κάθε μια ομάδα θα πάει να πάρει το μαντήλι. Μπορεί να βοηθήσει άλλο ένα παιδί από κάθε μια ομάδα τον συμπαίκτη του παίρνοντας το μαντήλι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μπορέσει το ένα παιδί να πιάσει το μαντήλι και να γυρίσει στην ομάδα του, χωρίς να προλάβει ο αντίπαλος παίχτης να τον αγγίξει, γιατί τότε χάνει και η διαδικασία ξαναρχίζει με δύο άλλα παιδιά, ένα από κάθε ομάδα.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Αλάτι χοντρό, αλάτι ψηλό» Υλικά: 1 μαντήλι Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Το παιχνίδι αυτό παίζεται από πολλά παιδιά που συγκεντρώνονται και βγάζουν με κλήρο τη “μάνα”. Ύστερα, κάνουν όλα μαζί ένα κύκλο και κάθονται κάτω σταυροπόδι με τα χέρια πίσω, με τις παλάμες ανοιχτές. Η μάνα στέκεται έξω από τον κύκλο και βαστάει ένα μαντήλι. Κάνει μια βόλτα γύρω από τον κύκλο τραγουδώντας: «Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, έχασα τη μάνα μου και πάω να τη βρω, παπούτσια δε μου πήρε να πάω στο χορό» Την ώρα που τραγουδάει γύρω από τον κύκλο, πετάει το μαντήλι πίσω από ένα παιδί και συνεχίζει μέχρι να καταλάβουν ότι δεν κρατάει πια το μαντήλι. Το παιδί που πήρε το μαντήλι σηκώνεται και αρχίζει να κυνηγάει τη μάνα. Όταν πιάσει τη μάνα κάθεται στη θέση του μαζί με τα άλλα παιδιά. Το παιδί, που πήρε το μαντήλι, γίνεται μάνα και αρχίζει να κυνηγάει. Το παιχνίδι συνεχίζεται έτσι μέχρι να το βαρεθούν.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Ελευθερία» Υλικά: μικρές στρογγυλές πέτρες, μια κουκουνάρα, 3 και άνω παίκτες

Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Οι παίκτες σχηματίζουν ένα μικρό κύκλο και στην μέση βάζουν την κουκουνάρα. Φέρνουν μια γραμμή σε απόσταση ενός μέτρου από την κουκουνάρα και στέκονται όλοι πίσω από αυτή. Ρίχνουν με τη σειρά τις πέτρες τους πάνω στην κουκουνάρα και προσπαθούν να την βγάλουν από τον κύκλο. Ο παίκτης που θα βγάλει έξω την κουκουνάρα είναι ο νικητής.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Μάντα» Υλικά: Δύο μεγάλες πέτρες, ένα μικρό και ένα μεγάλο ξύλο Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Μάντα, ένα παλιό παιχνίδι το οποίο δε συνηθίζουν πια να παίζουν τα παιδιά. Για να παίξετε το Μάντα χρειάζεστε δυο μεγάλες πέτρες και δύο ξύλα. Τοποθετούμε τις πέτρες δεξιά και αριστερά, αφήνοντας ένα κενό στη μέση. Μετά τοποθετούμε ένα ξύλο ανάμεσα στις πέτρες δύο εκατοστά από το έδαφος. Σπρώχνουμε με το ένα ξύλο το άλλο από κάτω και μόλις σηκωθεί στον αέρα, το χτυπάμε. Όποιος το στείλει πιο μακριά κερδίζει. Το παιχνίδι όμως παιζόταν και με άλλο τρόπο: Τοποθετούμε ένα ξύλο με μήκος περίπου 50 εκατοστά στο έδαφος, το οποίο το έχουμε ξύσει λίγο και από τις δύο πλευρές. Παίρνουμε ένα δεύτερο ξύλο που αυτό είναι περίπου 1 μέτρο και χτυπάμε με δύναμη το ξύλο που βρίσκεται στο έδαφος. Μόλις αυτό εκτοξευτεί στον αέρα, με το μεγάλο ξύλο που έχουμε στα χέρια μας το χτυπάμε δυνατά για να το στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Όποιος το στείλει πιο μακριά κερδίζει!!!

Άλλες ονομασίες: ξυλάκι, πενούρι


Τίτλος Παιχνιδιού: «Η καμπάνα καμπανίζει» Υλικά: πέτρες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ : (Σχηματισμός των ομάδων)

Ορίζονται δύο αρχηγοί που συνεννοούνται κρυφά μεταξύ τους, επιλέγοντας ο καθένας ένα χρώμα ή άλλο σύμβολο: π.χ. «άσπρο ή μαύρο», «ουρανός ή γη», «μέρα ή νύχτα». Τα παιδιά με τη σειρά περνούν μπροστά από τους δύο αρχηγούς, οι οποίοι κλείνουν ανάμεσα στη διπλή αγκαλιά τους κάθε παιδί και του προβάλλουν το ερώτημα: (χαμηλόφωνα πάντοτε): « μαύρο, ή άσπρο». Το παιδί δεν ξέρει «το μαύρο» ποια ομάδα το έχει ή «το άσπρο» και επιλέγει ένα από τα δύο π.χ. «μαύρο». Τότε ο αρχηγός, που ως έμβλημα διάλεξε «το μαύρο», βάζει πίσω του το παιδί αυτό. Προχωρεί άλλο παιδί για να επιλέξει, και ούτω καθ’ εξής. Έτσι γίνεται και με τα υπόλοιπα παιδιά μέχρι να σχηματισθούν οι ομάδες του παιχνιδιού.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: «κορώνα ή γράμματα»

Αφού σχηματισθούν οι ομάδες, αποφασίζουν ποια ομάδα θ’ αρχίσει πρώτη με το στρίψιμο ενός κέρματος. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Τα παιδιά της ομάδας που έχασαν στο κέρμα, παρατάσσονται σε σχήμα κύκλου με το σώμα κυρτό, τα δε παιδιά της νικήτριας ομάδας γίνονται καβαλάρηδες στην ράχη και κλείνουν με τις δύο παλάμες τους τα μάτια των νικημένων που είναι σκλάβοι τους. Ένας από τους καβαλάρηδες της νικήτριας ομάδας κατεβαίνει αθόρυβα από τη ράχη του σκλάβου του και χτυπά τρεις φορές δύο πλατιές πέτρες την μια πάνω στην άλλη και φωνάζει : « Η καμπάνα καμπανίζει Και το σήμαντρο ποτίζει Κατέβα μήλο στρογγυλό Σήμανε τη –καμπάνα-καμπάνα-καμπάνα» Λέγοντας αυτά ξανανεβαίνει αθόρυβα στη ράχη του νικημένου (ή του σκλάβου του). Αν ο αρχηγός της νικημένης ομάδας καταλάβει από τον ήχο της φωνής ποιος από τους νικητές χτύπησε την καμπάνα, τότε η πρώην νικήτρια ομάδα γίνεται σκλάβα και τα μέλη της μέχρι τότε νικημένης ομάδας γίνονται καβαλάρηδες. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με αντεστραμμένους τους ρόλους.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Τα πετραδάκια»

Υλικά: 20 πέτρες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά σχηματίζουν έναν μικρό κύκλο μέσα στον οποίο τοποθετούν περίπου 20 πέτρες. Πιάνονται από τα χέρια και σχηματίζουν έναν μεγαλύτερο κύκλο. Ο αρχηγός επιλέγει δύο παίκτες, οι οποίοι βρίσκονται στον κύκλο με το πρόσωπο στραμμένο προς τα έξω (πιάνονται με τα υπόλοιπα παιδιά ανάποδα). Ο αρχηγός σφυρίζει και οι δύο παίκτες γυρίζουν προς τον κύκλο και τρέχουν να μαζέψουν τις πέτρες. Όποιος μαζέψει τις περισσότερες είναι ο νικητής.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Τα δέντρα» Υλικά: Παίχτες, περιοχή με δέντρα Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά παίζουν κυνηγητό σε μέρος όπου υπάρχουν αρκετά δέντρα. Ένα παιδί κυνηγάει τα άλλα. Για να μη τους πιάσει πρέπει να ακουμπήσουν ένα δέντρο («σπίτι»). Οι παίκτες πρέπει να πηγαίνουν από δέντρο σε δέντρο και όχι να πιάνονται από το ίδιο δέντρο.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Μπε – μπε τσικκολάτα με καφέ» - Κρυφτό Υλικά: παίχτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: «Μπε – μπε τσικκολάτα με καφέ» μπε – μπε τσικκολάτα με καφέ το ψωμί το λένε μπε και τη γaτa – γκaρρολίνα και το μπoντικό σουρίνα – πού πααίνει στη – γκουτζίνα – καί ψοφά κι από τη μπείνα

Το παραπάνω ποίημα τραγουδιέται όταν τα παιδιά κάνουν δοκιμή για να παίξουν τον «κρυφτούλη». Αρχίζει, δηλαδή, η Μάνα του παιχνιδιού το παιχνίδι, αγγίζοντας με την παλάμη της το στήθος κάθε παιδιού τραγουδώντας ταυτόχρονα το «μπε – μπε τσικκολάτα με καφέ». Σε όποιου παιδιού στήθος σταματήσει η τελευταία συλλαβή του ποιήματος, αυτό το παιδί τα φυλάει και προσπαθεί να ανακαλύψει τις κρυψώνες των παιδιών που σκόρπισαν αμέσως για να κρυφτούν όπως γίνεται στο κοινό κρυφτό.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Πεντάβολα» Υλικά: 5 μικρές πέτρες, 2 και άνω παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Το παιχνίδι παίζεται με 5 βόλους ή πέτρες. Κάθε παίχτης τοποθετεί τους 5 βόλους στο έδαφος. Παίρνει έναν βόλο, τον πετά στον αέρα και ενώ βρίσκεται στον αέρα προσπαθεί να πιάσει έναν βόλο από κάτω. Ταυτόχρονα πρέπει να πιάσει και τον βόλο που βρίσκεται στον αέρα πριν πέσει κάτω. Αν τα καταφέρει συνεχίζει, αλλά αυτή τη φορά γίνεται πιο δύσκολο γιατί πρέπει να πιάσει όχι έναν, αλλά 2 βόλους από κάτω πριν πέσει ο βόλος που βρίσκεται στον αέρα. Όταν φτάσει στο σημείο που πρέπει να πιάσει 4 βόλους από κάτω και το καταφέρει, πρέπει να πετάξει και τους 5 βόλους και να τους πιάσει ενώνοντας τα χέρια του σαν πιάτο (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ τα χέρια του πρέπει να είναι με την παλάμη προς τα κάτω). Όποιου του πέσει έστω και ένας βόλος κάτω χάνει τη σειρά του και συνεχίζει ο επόμενος παίχτης.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Καραβάνα»

Υλικά: πλακουτσές πέτρες, 2 και άνω παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά ορίζουν δυο γραμμές. Η μία, η αφετηρία και η άλλη το τέρμα. Το παιχνίδι ξεκινά με τα παιδιά πίσω από την γραμμή της αφετηρίας και τις πέτρες μπροστά τους. Το παιδί έχει σαν στόχο «να κάνει» κουτσό σπρώχνοντας ταυτόχρονα μια πετρά με το πόδι του. Νικητής είναι αυτός που φτάνει πρώτος την πέτρα του στην γραμμή του τερματισμού.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Μπίλιες»

Υλικά: Μπίλιες, 2 και άνω παίκτες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο και λίγο πιο πέρα φτιάχνουν μία γραμμή που είναι η αφετηρία. Τα παιδιά προσπαθούν να ρίξουν την μπίλια τους από την γραμμή της αφετηρίας μέσα στον κύκλο. Προσπαθούν με τα χτυπήματα τους να βγάλουν έξω τις μπίλιες που βρίσκονται μέσα στον κύκλο. Νικητής είναι αυτός που η μπίλια του μένει τελευταία στον κύκλο.


Τίτλος Παιχνιδιού: «Το σουρνί» Υλικά: ένα μεγάλο και ένα μικρό ξύλο, δύο πέτρες Περιγραφή - Κανόνες παιχνιδιού: Το σουρνί παίζεται από 2 έως 6 άτομα.Τοποθετείτε δυο πέτρες μεσαίου μεγέθους. Πάνω στις πέτρες βάζετε το μικρό ξύλο. Μετά, με μεγάλο ξύλο σηκώνεται στον αέρα το μικρό που έχετε τοποθετήσει στις δυο πέτρες και το χτυπάτε για να πάει όσο πιο μακριά γίνεται, για να μην μπορέσουν οι φίλοι σας να το πιάσουν. Αν το πιάσει κάποιο από τα παιδιά, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου και ο επόμενος παίκτης του παιχνιδιού.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ονοματεπώνυμα μαθητών ΣΤ2’ Δημοτικού

ΣΤ1’ Δημοτικού 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

ΣΤ1

Αλεξοπούλου Ελπίδα Αναργύρου Ελευθερία Αναστασάς Παναγιώτης Απέριο ΝεκτάριοςΕττόρε Καλανδρώνης Παρασκευάς Καραπάνου Θεοδώρα Κατινιάρης Ιωάννης Κουζουκάκη Ραφαηλία Κουρμαδιάς Μιχαήλ Μεγαλούδη Χαριστούλα Μέχια Γιούργκεν Μόλι ΣτέλλαΤσαμπίκα Νικολετοπούλου Μαρία Νταβέλλα Νίκο Σακελλαρίδης Θεοφάνης Σιαλούπ ΣταμάτιοςΜάριος Τελώνη Δέσποινα Τεμερτζή Ευφροσύνη Ψύλλου Φωτεινή

ΤΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

Γ2’ Δημοτικού

1

Γιακουμάκης Κων/νος

1

Ανταράκη Μαριέττα

2

Γιουσουφάκης Γιασάρ

2

Ζενελάι Αλή

3

Καμπέρης Βασίλειος

3

Ιακωβίδης Μανώλης

4

Κανταρά Νικολέτα

4

Κάμπο Μηλίτσα

5

Καψαλάκης Φανούρης

5

Καραγιάννης Δημήτρης

6

Κέλογλου – Κέφους Ελένη 6

Καρίκα Μαριάννα

7 8

Κρίκης Κων/νος Λούπου Μαρία

7 8

9 10

Μουστάκη Ασημένη Μπακάλη Μυρτώ

9 10

Κατσίλλης Μιχάλης Κελόγλου – Κέφους Αγγελική Κουλλόλι Ερνέστο Μπέγκου Αντρέας

11

Μπράτιτσης Παναγιώτης

11

12

Νικολλάρι Σοφία

12

13

Ντιμίτροβα Μαριάννα

13

14 15

Πότσης Σπύρος Πρεσβύρη Ευαγγελία

14 15

16

Σαρρημαυρογένη Σταματία 16

Σαμαρτζής Χρίστος

17 18

Σταματίου Τσαμπίκα Φεσάκης Γιάννης

Σαμπάνης Ραφαήλ Σχοινά Αγάπη Τόσκα Έλενα Τσάτσα Κωνσταντίνος Τυρίκου Κατερίνα Χατζηγεωργίου Ηλία

17 18 19 20 21 22 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤ2 ΓΑΛΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Γ2

3ο ΔΣ ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ

Μπούχλας Κωνσταντίνος (Νίνο) Μπυλύκμπασι Φλοριάν Ντούσκου Γρισέλντ (Ρούλα) Οικονόμου Φωτεινή Πετρόβ Ντενίς

ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ - ΑΝΘΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Advertisement