Page 1

OKTOBER 2012

Zakenmagazine voor Zoetermeer, Benthuizen, Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker-Nootdorp, Forepark (Den Haag)

Opinionmeter:

“Hoe goed scoort uw bedrijf?” Burgemeester Aptroot: “Zoetermeer Bos Van der Burg helpt moet een topmerk worden” ondernemers de winter door

Van der Meer biedt kwaliteit en zekerheid


A

B

C

D

Welk jurkje hoort gevoelsmatig het meest bij Herman?

Geen enkel jurkje? Heeft u gevoelsmatig moeite met de gedachte van Herman in een jurk? Maar u kent Herman niet eens! U reageert primair. Net als de rest van de wereld. Oordelen vellen we in een split second: past wel, past niet. En dat gaat ook zo bij uw merk. Via de Merkcharisma-methode vergroot u de kans dat ze bij uw merk veel vaker ‘past wel’ zeggen dan ‘past niet’. Meer weten? Bel Ramses Braakman: 071 523 07 91.

scan voor de snoeshaan

a Merkch risma

hartvoordezaak.nl


Kracht Krachtvan vandedeOndernemer Ondernemer 2012 2012 Ook Ook dit jaar dit isjaar door is door Rabobank Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer Vlietstreek-Zoetermeer en haar en haar 3 partners 3 partners het initiatief het initiatief genomen genomen voorvoor een een onderzoek onderzoek in het inkader het kader van 'De vanKracht 'De Kracht van de vanOndernemer'. de Ondernemer'. Op woensdag Op woensdag 28 november 28 november 20122012 worden worden de de resultaten resultaten tijdens tijdens het congres het congres gepresenteerd. gepresenteerd. BentBent u erbij? u erbij?

Thema: Thema: aansluiting aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt onderwijs-arbeidsmarkt Rabobank. Rabobank. Een Een bankbank met met ideeĂŤn. ideeĂŤn.

www.dekrachtvandeondernemer.nl www.dekrachtvandeondernemer.nl


TE HUUR Bedrijfshallen te Zoetermeer op bedrijventerrein Lansinghage Deze representatieve bedrijfsunits, in grootte variërend van ca. 165 m² tot ca. 565 m² zijn gelegen aan de Cobaltstraat op zichtlocatie langs de A12. De Cobaltstraat kenmerkt zich door de uitstekende parkeergelegenheid en het ruime buitenterrein met goede manoeuvreermogelijkheden. Momenteel zijn er nog enkele bedrijfsunits voor verhuur beschikbaar. Graag bespreken wij de mogelijkheden persoonlijk met u! Bedrijfshal • Vrije hoogte ca. 6 meter; • Betonvloer belasting 2.500 m² kg/m²; • Heater; • Overheaddeur; • Lichtstraat; • Krachtstroom tot in de meterkast.

Kantoorruimte • Plafonds met verlichtingsarmaturen; • Isolerende beglazing; • CV-installatie; • Toiletgroep; • Elektra aansluitingen.


TE HUUR Representatieve bedrijfsruimten met en zonder kantoor gelegen aan de Philipsstraat/Wiltonstraat te Zoetermeer Op dit bedrijventerrein zijn reeds diverse toonaangevende en gerenommeerde bedrijven zoals onder andere Paradigit Computers, Plieger en Care Schadeservice, gevestigd. Binnenkort zal Sani-Dump eveneens haar deuren openen op dit terrein! Momenteel zijn er bedrijfsunits variërend tussen de ca. 569 m² (alleen bedrijfsruimte) tot ca. 707 m² bedrijfsruimte met ca. 115 m² kantoor voor verhuur beschikbaar. Voor iedere unit is ruim voldoende parkeergelegenheid.

Bedrijfshal • vloerbelasting bedrijfsruimte circa 4.000 kg/m²; • vrije hoogte onder spant/dak: 6,40/6,75 meter • elektrisch/ hand bedienre overheaddeur (ca. 3,5m x 4,5m); • krachtstroomaansluiting; • toilet(ten); • te openen lichtstraten; • gasheater(s).

Kantoorruimte • systeemplafond v.v. verlichtingsarmaturen; • pantry; • centrale verwarming middels radiatoren; • toilet.

www.hoornhage.nl


VOORWOORD EN INHOUDSOPGAVE

PAGINA OPINIONMETER

PAGINA BOITENLUHRS

10

23

PAGINA BOS VAN DER BURG

PAGINA VAN ARKEL

PAGINA JAAP SMIT

30

PAGINA ERIC NORDHOLT

16

PAGINA JOOST DEN ELZEN

25

PAGINA HCRM - LODDER SKH - ACHILLES AUTOLEASE

PAGINA VAN DER MEER

PAGINA FLYNTH

20

29

32

38

36

ZOETERMEER INTOBUSINESS 06

PAGINA CHARLIE APTROOT

42

PAGINA ZZ LEIDEN BASKETBALL

46


THEMA: FRAUDE ACTUEEL

Actueel

8

Kracht van de Ondernemer

14

Golftoernooi Floravontuur Promotie Zoetermeer

18

HCRM - Lodder SKH Achilles Autolease

32

Thrillerfestival

40

Zorg en Zekerheid

COLUMNS

REPORTAGES

Leiden Basketball

46

Remco Wijnia

13

Martine Schwagermann

19

Peter Luijkx

35

Marc Hendriks

45

Opinionmeter

10

Aannemingsbedrijf

INTERVIEWS

Van der Meer

20

BoitenLuhrs

23

Flynth adviseurs - accountants

29

Bos Van der Burg advocaten

30

Van Arkel gerechtsdeurwaarders

38

Blomsma Print & Sign

41

Eric Nordholt

16

BurgGolfinterview

LIFESTYLE

EN VERDER

met Joost den Elzen

25

Jaap Smit CNV

36

Burgemeester Charlie Aptroot

42

Business & Style

48

Colofon

50

THEMA DECEMBER: MACHT & LEIDERSCHAP ZOETERMEER INTOBUSINESS 07

Wie kan de verleiding weerstaan? Wie kan de verleiding weerstaan? U wordt als kat toch vast ook wel eens op het spek gebonden? En dan moet u toch sterk in uw schoenen staan om niet aan het spek te gaan knabbelen! Wie denkt dat ik in raadselen schrijf, het volgende: deze Zoetermeer IntoBusiness staat in het teken van ‘risk management’. Risico’s ontstaan door de verleiding. Medewerkers worden verleid te stelen van hun eigen werkgever. Bedrijven worden verleid hun betalingen uit te stellen of maar helemaal niet te verrichten. Mensen worden verleid te frauderen. Omdat het gras bij de buurman nu toch echt te groen wordt, moet er risicovol geïnvesteerd worden. Werkgevers worden verleid risico’s te nemen om de kosten van veiligheid maar niet op zich te hoeven nemen. De term ‘verleiding’ heeft heel veel facetten in zich, maar wij hebben getracht al deze elementen terug te brengen tot ‘het risico voor ondernemers’. Wat kunnen we doen om de verleiding te weerstaan en wat kunnen we derhalve doen om bedrijfsrisico’s terug te dringen? Een aantal bedrijven presenteert zich en geeft antwoord op deze vraag. Overigens, de verleiding kun je in één adem noemen met vertrouwen. Stel uzelf eens de vraag: vertrouwt u mensen tot het tegendeel is bewezen of is een gezond wantrouwen in beginsel verstandig? In tal van columns en reportages krijgt u een deskundig en vaak ook reëel antwoord. Oscar Middeldorp Zoetermeer IntoBusiness


ACTUEEL

Team Boonekamp heeft wederom de Alpe d’Huez bedwongen Voor het 3e jaar op rij heeft Team Boonekamp zich ingezet voor de stichting Stop Hersentumoren en meegedaan aan hun actie Steppen Tegen Kanker om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. De reden voor hun inzet is bekend; in 2010 overleed Aad Boonekamp aan de gevolgen van een hersentumor. Er sterven 1500 Nederlanders per jaar aan een hersentumor en helaas wordt er door de overheid geen subsidie verleend voor onderzoek – ook dragen de bekende grote kankerstichtingen niet bij. Dus is onderzoek geheel afhankelijk van donaties. Het 12-koppige team vertrok naar de Alpe d’Huez om daar op 25 augustus, samen met 66 andere steppers, stappers en fietsers De Berg te bedwingen. Na een minuut indrukwekkende stilte ter nagedachtenis aan de overledenen klonk om 07.30 ’s ochtends het startsein beneden aan de berg. Het werd een dag om nooit meer te vergeten; wat een inzet van al deze mensen, ieder met hun eigen verhaal over groot

verdriet. Maar gelukkig werd er ook veel gelachen.

met recht, zeer trots op hun bijdrage van € 47.500!

En het resultaat mag er zijn: totaal is er € 176.000 opgehaald, genoeg voor 2 onderzoeken. En Team Boonekamp was,

Donaties zijn van harte welkom; Rekeningnummer 45.00.38.610, tnv Boonekamp Stop Hersentumoren te Zoetermeer

Yellow Wings vliegsimulatie stijgt op in Zoetermeer Op 18 september werd de onderneming Yellow Wings aan de Blauwroodlaan 62 in Zoetermeer feestelijk geopend door wethouder Patrick van Domburg. Het bedrijf exploiteert een compleet realistische vliegsimulator van een Boeing 737. De nagebouwde cockpit is levensecht en de instrumenten functioneren natuurgetrouw. Personen of groepen kunnen hier terecht voor trainingen tegen vliegangst. Voor bedrijven biedt Yellow Wings trainingen effectief gedrag voor groepen en individuen, naast teambuilding, bedrijfsuitjes, vliegen als relatiegeschenk of incentive. Belangstellenden kunnen ook voor hun plezier een vluchtje maken als heuse piloot in de cockpit. Zieke en gehandicapte kinderen krijgen het uitje van hun leven in de cockpit via de stichting Hoogvliegers. Het bedrijf wordt geleid door ex-piloot Sander Harskamp en trainer/coach Rob van Viegen. Meer informatie: www.yellowwings.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 08


Stropdas voor Stichting Stop Kindermisbruik Managementdas.nl heeft een speciale stropdas gemaakt, waarvan de opbrengst 100% naar Stichting Stop Kindermisbruik gaat. Met deze stropdas worden kinderen in binnen- en buitenland, die slachtoffer zijn geworden van kinderhandel en kinderprostitutie, gesteund. In samenwerking met Managementdas.nl is gekozen voor de actiekleur rood, die staat voor kracht en leiderschap én perfect past bij de ambitie van de stichting. De stropdas komt uit Italiaanse weverijen, is gemaakt van 100% satijn, heeft een luxe oranje rijgdraad en is in de lengte aangepast naar 1.60 cm (normaal 1.48) waardoor het achterbeentje altijd door het stropdas lusje past, ook als je wat langer bent. De achterkant van de stropdas bevat het logo van Stop Kindermisbruik. Deze speciale das is voor € 47,95 verkrijgbaar in de webshop van Managementdas.nl. Over Stop Kindermisbruik Stop Kindermisbruik is in 2008 door Arjan Erkel en Yolanthe Sneijder Cabau

Froukje de Both overhandigt als ambassadrice van Stop Kindermisbruik het eerste exemplaar van de stropdas. opgericht om kinderhandel en kinderprostitutie te stoppen. Door steun van de organisatie worden minderjarige meisjes gered uit bordelen, massagesalons en karaokebars, opgevangen en gerehabiliteerd. Stop Kindermisbruik steunt elf partnerorganisaties en is werkzaam in Bangladesh, Brazilië, Cambodja, China, de Filippijnen,

India, Kameroen, Nederland, Nepal en Thailand. Sinds de oprichting heeft Stop Kindermisbruik de redding van meer dan 1.500 en re-integratie van meer dan 2.200 meisjes mogelijk gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.stopkindermisbruik.nl.

Gemeente waardeert maatschappelijk verantwoord ondernemen

Uw betrouwbare partner op het gebied van uitzending, werving & selectie, payrolling en detachering REINKENSTRAAT 7, DEN HAAG T 070 360 99 22 E reinken@ep92.nl PROMENADEPLEIN 115, ZOETERMEER T 079 343 44 33 E zoetermeer@ep92.nl ERFSTEDE 4A, NIEUWEGEIN (afd. techniek) T 030 605 10 65 E nieuwegein@ep92.nl

WWW.EP92.NL

Rabobank wordt huisbankier gemeente Zoetermeer Voor de komende vier jaar verzorgt Rabobank VlietstreekZoetermeer het betalingsverkeer van de gemeente Zoetermeer. Het is voor het eerst dat een grote Nederlandse gemeente kiest voor een lokale Rabobank als huisbankier. Voor de selectie van de huisbankier heeft de gemeente gekeken naar prijs en kwaliteit van de dienstverlening maar ook naar zaken als het maatschappelijk verantwoord ondernemen van de geselecteerde banken. Wethouder Edo Haan (Financiën):”In Zoetermeer werken we veel samen met maatschappelijk betrokken ondernemers. Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer kreeg al eerder van ons het lokale SEBOkeurmerk voor Sociaal Economisch Betrokken Ondernemen. Naast het kostenplaatje en de kwaliteit van de dienstverlening geeft die lokale betrokkenheid voor ons de doorslag in de keuze voor de Rabobank als huisbankier voor de komende vier jaar.” ZOETERMEER INTOBUSINESS 09


REPORTAGE

Opinionmeter helpt bedrijven direct inzage te krijgen in de beleving van hun klanten

Victor Pardaans

‘Hoe goed scoort uw bedrijf?’ Iedereen kent de klanttevredenheidsonderzoeken waar bedrijven traditioneel mee werken. De mailbox wordt er iedere dag mee gevuld en het aantal vragen is soms enorm. Reden voor velen om daar niet aan mee te doen. Bovendien komen die onderzoeken vaak enige weken nadat men van de dienst van het bedrijf gebruik heeft gemaakt. Maar wat nou als de dienstverlening niet naar behoren is geweest. Dan wordt het via social media breed uitgemeten en is het kwaad voor een bedrijf al geschied. Victor Pardaans, directeur van Opinionmeter Benelux, biedt bedrijven de oplossing. “Opinionmeter gaat bedrijven helpen om direct inzage te krijgen in de beleving van hun klanten. Dat doen we door realtime te meten.” TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Dat een slechte beleving tegenwoordig snel wordt verspreid, is een bekend gegeven. We hebben een innige relatie met onze smartphones en iPads en verspreiden van alles via social media, ook als ons iets ZOETERMEER INTOBUSINESS 10

niet bevalt. “Negatieve berichtgeving via social media is zeer kwalijk voor bedrijven. Zij lopen daardoor snel schade op. Dat wil je als bedrijf eigenlijk niet hebben”, geeft Pardaans aan. “Als men na drie

weken via mail mensen om hun mening gaat vragen, is dat te laat. Met Opinionmeter gaan we geen periodiek onderzoek doen, wij geven bedrijven continu de gelegenheid om inzage te krijgen in de


beleving van hun dienst of product. Wij helpen organisaties om via een gesloten systeem meldingen van hun klanten te krijgen en negatieve uitingen op social media voor te zijn.”

“Bij BodyMentors staat de kwaliteit van onze dienstverlening voorop. Wij geven onze members nu de gelegenheid om na afloop van iedere personal training direct en op eenvoudige wijze feedback te geven over de kwaliteit van onder andere de training.” Lionel Eersteling Directeur en eigenaar BodyMentors

Rapportages Of iedere klant hiertoe overgaat? Pardaans gaat er vanuit dat een ontevreden klant zeker van deze mogelijkheid gebruik wil maken. Door een QR-code te scannen, begint het onderzoek, dat uit vijf of zes vragen bestaat. Van de antwoorden wordt gelijk een rapportage gemaakt. “Het systeem genereert automatisch rapportages die we op ieder gewenst moment geheel automatisch naar de mailbox van het betreffende bedrijf sturen. Stel dat het bedrijf gelijk wil weten wanneer er een klantbeleving onder het cijfer zes binnenkomt, dan krijgt de verantwoordelijke automatisch een sms-alert. Als ik in een restaurant zit en ik meld dat ik slecht bediend word, gaat er gelijk een sms-bericht naar de manager van dat restaurant. Hij kan dan meteen naar mijn tafel lopen en reageren. Bij een slechte beleving, geef je de klant gelijk op dat moment aandacht.”

drijf de afgelopen maand weer gemiddeld een acht heeft gescoord. De informatie is ook te gebruiken om intern de organisatie te verbeteren. “Op maandag kun je met je team om de tafel gaan zitten om te bespreken hoe je tot hogere scores kunt komen”, legt Pardaans uit. Ambassadeurs Alle bedrijven willen natuurlijk het liefst een negen of een tien scoren. Klanten die dit cijfer geven, worden gezien als promotors, de loyale fans van het product. Passives geven een zeven of een acht. Iedereen die het cijfer zeven of lager geeft, worden detractors genoemd, de afleiders. “Als iemand een zeven geeft, kun je je afvragen of je dat genoeg vindt. Of je gaat de uitdaging aan om deze mensen naar het cijfer negen te krijgen. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar standaard een negen of een tien. Het is toch fantastisch als iemand via social

Niet alleen negatieve belevingen zijn interessant voor een bedrijf, met de goede belevingen valt ook wat te doen. Bijvoorbeeld door op twitter te melden dat het be-

Opinionmeter internationaal toonaangevend Opinionmeter International, gevestigd in de Verenigde Staten, timmert al ruim veertig jaar aan de weg op het gebied van onderzoek. Het is de meest toonaangevende provider van mobiele markt onderzoektools. Pardaans is importeur voor de Benelux van een softwareplatform dat al vijftien jaar op de markt is. Het is een bewezen product dat nog steeds wordt doorontwikkeld. “Het product kan door iedereen worden gebruikt”, stelt Pardaans. De Bank of America maakt gebruik van het product, maar ook diverse afdelingen van de Amerikaanse defensie zetten de tool in om tevredenheid te meten op de kazernes. De London Underground gebruikt de tool op de perrons. Als de metro’s niet reden, knalde iedereen massaal berichten op de social media. Dat is imagoschade. Nu hangt op ieder perron een QR-code, zodat mensen daar direct hun ei kwijt kunnen en je de klachten binnenskamers houdt.” In de Benelux is BodyMentors uit Rotterdam als eerste klant geworden. Kort daarop gevolgd door OSP Opleidingen BV, Bel Air Hotel The Hague en de Arron Group.

“Naast het contact met de gast na zijn of haar verblijf willen wij graag gedurende het gastverblijf de klanttevredenheid en onze eigen kwaliteit direct kunnen meten. Vandaar dat Opinionmeter perfect aansluit bij onze strategie.” Stephan van der Meulen General Manager Bel Air Hotel The Hague

ZOETERMEER INTOBUSINESS 11


media meldt dat hij weer heerlijk in jouw restaurant heeft gegeten. Kijk, iedereen wil nieuwe klanten binnenhalen, maar in deze slechte economische tijden is dat lastig. Het is goedkoper om meer tijd en aandacht te besteden aan jouw bestaande klanten en van hen ambassadeurs te maken. Dat is wat ieder bedrijf moet doen en daar helpen wij de bedrijven dus mee.” De QR-code is tegenwoordig gemeengoed. In het straatbeeld en in kranten kom je deze code steeds vaker tegen. Doorgaans word je doorgelinkt naar een website. “Bij Opinionmeter ga je rechtstreeks naar het onderzoekje van het bedrijf waar je bent. Je hebt op je mobiel dan wel een QR-code scanner nodig.” Het is ook mogelijk dat een bedrijf de app van Opinionmeter op een iPod, iPad of een ander device downloadt en klanten na afloop vraagt om op het device de vragen te beantwoorden. Grote Nederlandse bedrijven, zoals UPC of KPN, hebben webcare teams opgezet. Zij struinen over het net om negatieve berichten op te sporen. “MKB-bedrijven hebben daar geen geld voor. Ze weten doorgaans niet dat hun bedrijf ergens onderuit wordt gehaald of dat de klantbeleving slecht is. Wij helpen die MKBbedrijven om toch die ontevreden klant af te vangen. Op het moment van schrijven

“Wij van de Arron Group vinden de mening en beleving van onze klanten zeer belangrijk. Landelijk zullen wij Opinionmeter uitrollen middels QRcodes op onze koffiemachines om zo realtime in te kunnen springen op de wens en mening van onze klanten.” Arno Weerwag DGA Arron Group

ZOETERMEER INTOBUSINESS 12

Pardaans: ‘Ik ben een bouwer’ De wereld van internet, smartphones, iPods en tablets kent voor Pardaans geen geheimen. De gedreven directeur van Opinionmeter Benelux BV zit al achttien jaar in de internetbusiness. “Kleine organisaties groter maken. Nieuwe mooie klantnamen binnenhalen, dat is mijn ding”, aldus Pardaans, die ‘wel iets heeft’ met start-ups. “Ik ben een bouwer. De boel aan elkaar knopen, dat vind ik enorm leuk om te doen. Het is heel enerverend en we zijn echt iets aan het neerzetten. Dat gaat ook wel eens gepaard met spanning. Gelukkig hoeven we zelf niet te programmeren aan nieuwe versies van de software, want dat is een vak apart. Het platform van Opinionmeter is zo rijk, zo compleet, zo uitgebreid. Elke denkbare wens van klanten, zit er eigenlijk al in.”

hebben we de eerste acht nieuwe klanten binnengehaald.” In de cloud De software draait standaard bij Opinionmeter in de cloud, maar als een bedrijf het beleid heeft dat het op hun eigen server moet staan, dan is dat mogelijk. “Het is een interessant product voor franchiseorganisaties, voor de hele hospitality sfeer. Ja, eigenlijk overal waar mensen een product of dienst beleven, daar is het inzetbaar.” Opinionmeter, dat in de Benelux momenteel vijf medewerkers telt, is onafhankelijk en geschikt voor een brede range aan smartphones en tablets, zoals Android, Apple iOs en Windows. Als mensen met een nieuw platform komen, is Opinionmeter er klaar voor. De software stelt mensen ook in staat om offline en online te meten. Alles wordt lokaal opgeslagen en zodra er verbinding met het net is, worden de verzamelde gegevens op de server gezet. Hoewel Pardaans nog geen tamtam heeft gemaakt met Opinionmeter, stromen er verrassend genoeg al aanvragen binnen bij het bedrijf, dat zich op korte termijn in Zoetermeer zal vestigen. “Daarmee moeten we afspraken maken. Luisteren wat hun wensen zijn en kijken of ze zelf een vragenlijst kunnen opstellen of dat wij dit moeten doen. Maar op dit moment zijn we druk bezig met de laatste voorbereidingen om begin oktober de markt op te gaan. We zijn er zeven dagen per week mee bezig. We staan met onze poten in de modder, maar er is enorm veel enthousiasme, ook aan de klantzijde. ”

“Na afloop van iedere training laten wij cursisten een evaluatieformulier invullen. Daar komt nu geen pen of papier meer aan te pas. Aan het eind van de dag krijg ik de beoordelingen automatisch in mijn mail.” Saskia Pardaans Directeur en trainer OSP Opleidingen BV

Opinionmeter Benelux BV Postbus 145 2665 ZJ Bleiswijk T 079 - 744 00 22 E sales@opinionmeter.nl I www.opinionmeter.nl


COLUMN

‘There is a time for playing it safe and a time for risky business.’

Zo luidt de tagline van de Amerikaanse film Risky Business uit 1983. Die zin dook op uit mijn herinnering bij het zien van NOS-beelden over het project ‘Westland heeft werk’. Ik zie ze nog gaan. Honderden werklozen uit de regio die in bussen naar het Westland werden gebracht en daar - wellicht - voor het eerst in hun leven een kas van binnen zouden zien. Het idee was natuurlijk prachtig: werkzoekenden die aan de slag kunnen in een sector waar in deze crisis de zwaarste klappen vallen.

Risky Business?

Een win-winsituatie zou je denken. Helaas bleek niets minder waar. De druk om aan het project mee te doen was voor beide partijen groot. Werkzoekenden riskeerden dat ze werden gekort op hun uitkering en kwamen dus trouw opdagen. De tuinders hadden op hun beurt slechts een beperkt beeld van hun nieuwe werknemers, maar konden onder druk van de media natuurlijk niet weigeren. U voelt ‘m al aankomen. Van het plan om werklozen aan het werk te krijgen in de kassen van het Westland is jammer genoeg weinig terechtgekomen. Uiteindelijk kreeg nog geen 10 procent een jaar- of seizoenscontract. Op het journaal werd nog wel gemeld dat ongeveer 30 procent van de werklozen elders aan het werk was. Maar waar precies en voor hoe lang, dat weet dan helaas weer bijna niemand.

TEKST REMCO WIJNIA

Is dit voorbeeld typisch voor het ondernemerschap van nu? Natuurlijk moeten we soms beslissingen nemen waarvan we niet weten of die leiden tot een goede afloop. En ja, wie geen risico’s durft te nemen kan beter in bed blijven liggen. Of anders gezegd: als we denken alles onder controle te hebben, dan gaan we niet hard genoeg. Maar in hoeverre moeten we bereid zijn risico’s te nemen als die ten koste gaan van mensen? Ondernemerschap betekent ook er voor zorgen dat mensen het vertrouwen in het bedrijfsleven of overheidsorganisaties blijven behouden en niet kwijtraken. Want wanneer deze groepen definitief afhaken, zet dit een extra rem op de toch al moeizame economie. En dat is pas Risky Business! Remco Wijnia

REAGEREN? R.WIJNIA@DSWRIJSWIJK.NL TWITTER: @REMCOWIJNIA ZOETERMEER INTOBUSINESS 13


REPORTAGE Zesde ‘Kracht van de Ondernemer’ over aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt

Nieuw bloed betekent nieuwe ideeën Of een bedrijf succesvol is, staat of valt met hoe goed de mensen zijn die er werken. Werkgevers nemen dan ook het liefst iemand aan die zó mee kan draaien in de dagelijkse praktijk. Maar die ‘schapen met vijf poten’ worden de komende jaren steeds moeilijker te vinden. De vergrijzing zorgt al voor krapte op de arbeidsmarkt, bovendien leren steeds meer jongeren voor een vak waar geen werk in is. Reden voor ‘De Kracht van de Ondernemer’ om dit jaar te focussen op de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, onder meer door het in beeld brengen van goede voorbeelden.

TEKST MARTIN HOEKSTRA FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL, RONALD ROOS EN FOTOFLEX

Het is niet verwonderlijk in deze economisch lastige tijden dat de werkloosheid in Zoetermeer het afgelopen jaar met zo’n 7% is toegenomen. Je als ondernemer zorgen maken over het aanbod aan arbeidskrachten lijkt dan ook een vervan-mijn-bed-show. Maar in de komende jaren zal de beroepsbevolking met maar liefst 5% afnemen. Bovendien ontstaat er een groot verschil in vraag en aanbod op het gebied van opleidingsniveau. Werkgevers zoeken werknemers op mbo+-niveau, terwijl het grootste deel van de mensen die werk zoekt laaggeschoold is. Dan kan het dus zomaar gebeuren dat de werkgelegenheid toeneemt, maar de werkloosheid níet daalt.

Paradox voorkomen Om die paradox te voorkomen, is het noodzakelijk dat onderwijs en arbeids-

De Kracht van de Ondernemer is een initiatief van Rabobank VlietstreekZoetermeer, Kamer van Koophandel en de gemeenten Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg. Sinds 2007 onderzoeken deze partijen jaarlijks de economische stand van zaken in deze regio. Daarnaast staat ieder jaar een ander thema centraal. Omdat de economische thermometer de afgelopen vijf jaar hetzelfde beeld gaf, focust De Kracht van de Ondernemer dit jaar op kwalitatief onderzoek naar de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. ZOETERMEER INTOBUSINESS 14

markt intensiever gaan samenwerken. Samen kunnen scholen en bedrijfsleven leerlingen beter voorbereiden op hun toekomstige baan. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat competenties van leerlingen niet aansluiten op de praktijk. En nog zo’n wrange paradox: in de praktijk kunnen ze het nu ook niet leren. Juist door de slechte economische situatie zijn er te weinig leerwerkplekken. Maar een leerling die nu begint, is pas over een aantal jaren klaar voor de arbeidsmarkt. Inderdaad, precies op het moment dat de arbeidsmarkt krapper wordt.


Slimme initiatieven Natuurlijk gebeurt er al het nodige op het gebied van samenwerking. Het onderzoek van De Kracht van de Ondernemer brengt verschillende projecten in beeld waarbij de samenwerking naar een hoger niveau wordt getild. Bijvoorbeeld Leerpark Dordrecht. Daar kunnen bedrijven een leerwerkbedrijf inrichten, waar studenten precies hetzelfde doen als in het echte bedrijf. Zo is er een complete kapsalon waar studenten niet alleen leren knippen, maar ook de zaak netjes houden en voorraden bijhouden. Bedrijven krijgen volledige inspraak bij de inrichting, en kunnen de ruimte ook gebruiken voor bijscholing van eigen personeel. Kom in de metaal! Interessante gezichtspunten komen ook van het project ‘Boeien, binden, behouden in een lerende organisatie’ van het ID College en metaalbedrijf Damman, in samenwerking met de SEA (Sociaal Economische Agenda). Ronald Roos (scholingsadviseur Leerwerkloket): ‘Directeur Don Verdonck maakt zich zorgen om de geringe instroom van jongeren in zijn bedrijf en in de techniek in het algemeen. Nieuw bloed betekent ook nieuwe ideeën, essentieel voor een ondernemer. Hij heeft ons benaderd om onder zijn personeel een onderzoek te

Werkbezoek Leerwerkpark Dordrecht

Verregaande automatisering bij metaalbedrijf Damman houden. Daarin kijken we hoe de band van het personeel met het bedrijf kan verbeteren. Maar ook welke innovatieve ideeën de mensen hebben om het imago van de metaalsector te verbeteren.’ De uitkomsten van het onderzoek worden deze maand gepresenteerd. Eén conclusie valt al wel te trekken: onbekend maakt onbemind. ‘Veel jongeren kennen de metaalsector niet. Ik sprak een stagiair die pas na een bedrijfsbezoek heeft besloten lasser te worden, daarvoor zei het hem niks. Ook het laten zien van eindpro-

ducten zou kunnen werken: dat jíj als leerling degene bent die de tuinhaarden van Intratuin in elkaar zet.’ ‘Iets met ICT’ Op dit moment trekt de ICT veel jongeren. Maar zeker op mbo-niveau zijn daar nauwelijks banen in te vinden. Roos: ‘Veel machines in technische beroepen zijn behoorlijk geavanceerd. Je kunt studenten laten zien dat ze hun feeling met ICT wel degelijk in bijvoorbeeld de metaalsector kunnen inzetten. Met meer kans op een baan.’ De suggesties uit het onderzoek van Roos zijn ook toepasbaar in andere bedrijven. ‘Duidelijk is in ieder geval dat het als bedrijf verstandig is je open te stellen. Bijvoorbeeld voor bedrijfsbezoeken van het SOB (Samenwerking Onderwijs Bedrijven) Zoetermeer. Zo bereid je je voor op de krapper wordende arbeidsmarkt.’ Out of the box Maar misschien zijn er nog veel vernieuwender manieren om als bedrijfsleven en onderwijs elkaar te vinden. De Kracht van de Ondernemer zet deskundigen uit beide sectoren bij elkaar in een workshop en gaat op zoek naar out-of-the-box ideeën. In de workshop ontwikkelen ze samen hét concept voor een innovatieve samenwerking. Wat dat is? Dat presenteren de partijen op 28 november, tijdens het congres De Kracht van de Ondernemer!

OPGEVEN VOOR DE KRACHT VAN DE ONDERNEMER KAN VANAF HALF OKTOBER VIA WWW.DEKRACHTVANDEONDERNEMER.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 15


REPORTAGE

Eric Nordholt hekelt Nederlands veiligheidsbeleid

‘Leidinggeven is

inspireren’ Hij heeft een kantoortje, hij heeft klanten en omzet. Maar daarover praat Eric Nordholt (72) liever niet. De oud-politiekorpschef noemt zichzelf ‘raadgever’. “Een mooi Hollands woord dat weinig meer wordt gebruikt”, lacht hij. Met zijn woordgebruik verkleint hij zijn werk, ten onrechte, want in werkelijkheid staat hij de grootste CEO’s van Nederland met raad en daad bij.

Het is februari 2007. Eric Nordholt heeft zojuist de vestiging van Iron Mountain in Alphen aan den Rijn geopend.

Wat hij bespreekt met zijn cliënten verdient, zo zegt hij, ‘de grootste vertrouwelijkheid’. Nordholt is daar ernstig over, wil niet zeggen wie zijn klanten zijn. Wat wel bekend is, is dat hij tegen een vergoeding mensen toespreekt (Nordholt is nog altijd één van de hardlopers binnen SpeakersAcademy). En dat hij een uurtarief rekent waar menig advocaat zijn vingers bij zou aflikken. Gevoel voor humor Hij is heel kritisch en daarom niet overal geliefd. Hij relativeert niettemin veel en geeft blijk een goed gevoel voor humor ZOETERMEER INTOBUSINESS 16

te hebben. Dat etaleert hij zelf, ergens tussen neus en lippen door: “Ik ben geen zwartkijker, ik ben een opgewekte man, anders was ik allang dood.” In 2000 werd hij getroffen door een ernstige vorm van nierkanker. Het zag er zelfs naar uit dat hij zich moest voorbereiden op de dood, totdat na een operatie de uitzaaiingen op wonderbaarlijke wijze verdwenen. Wat niet verdween was zijn maatschappelijke betrokkenheid. Nordholt heeft een regelmatig terugkerende rol als ‘duider’ als het gaat over het Nederlandse veiligheidsbeleid. Het is zijn stokpaardje, net zoals het gebrek aan bestuurlijk leider-

schap en die ‘dwaze’ prestatiecontracten van de politie. Fitte indruk Op zijn werkkamer aan de Keizersgracht in Amsterdam maakt hij - afgezien van een wat vertraagde tred - een fitte indruk. Dat hij zelf al jaren uit het centrum van de macht weg is, lijkt hem niet te storen. “Sterker, ik weet inmiddels niet beter. Ik ben immers al een tijdje weg. Dus gefrustreerd? Nee, daar ben ik te oud voor. Ik hoef me ook niet overal meer mee te bemoeien. Ik vind het wel goed zo.” Is dat echt zo? Vindt Eric Nordholt, de


Oud-politiekorpschef vreest Nederlands antwoord op eventuele terreuraanslag

man met de bombastische stem en het onmiskenbare autoritaire uiterlijk het inderdaad wel goed zo? Nee! Even later in het gesprek zegt hij dan ook: “Ik maak me ernstige zorgen.” Toen hij in 2007 naar Alphen aan den Rijn kwam om de vestiging van Iron Mountain te openen, zei hij: “Wie aan Iron Moutain zijn archief in handen geeft, weet dat hier alles veilig is. Het kan onmogelijk door brand worden verwoest en onmogelijk gestolen worden. Wist u dat de dossiers van Willem Holleeder bij Justitie in Den Haag gewoon voor het oprapen liggen? Je loopt gewoon naar binnen en pakt wat je pakken kan; van de beveiliging daar doet de moed je echt in de schoenen lopen.” Terreurdreiging Het is Nordholt ten voeten uit. Hij roemt het bedrijfsleven en hekelt de ambtenarij. Eén van de heikele punten binnen de politie is de gedwongen productie. “De politie werkt al jaren met prestatiecontracten. Daar staan heel domme dingen in over productie; dat een wijkteam zo veel bonnen moet uitschrijven. Maar als iedereen zich bezighoudt met prestatiecontracten, dan wordt het hier echt niet veiliger. Bovendien geef je hiermee een volstrekt verkeerd signaal af: dat er geld verdiend moet worden aan overtredingen en dat de financiën belangrijker zijn dat het herstellen van de orde.” Vooral in verband met de terreurdreiging is dat volgens Nordholt gevaarlijk. “Bij terreurbestrijding gaat het om informatie die nodig is om de Mohammed B.’s te kennen en te weten wat ze doen. Maar in Nederland leggen wij de nadruk op het schrijven van verbalen. Ik vind dat efficiëntie gerelateerd moet zijn aan effectiviteit. De vraag moet zijn: wordt het veiliger? Het antwoord: nee!” Gruwen Heel tekenend voor ons land vindt hij dat we voor het veiligheidsbeleid een

‘coördinator’ hebben benoemd. “Je ziet de ex-politieman gruwen bij de gedachte aan zoveel ambtelijkheid. Ik heb zelf altijd geprobeerd Binnenlandse Zaken op afstand te houden. Ambtenaren zijn niet lui, ze zijn ijverig. Daarom hebben we zoveel last van ze. We hebben er te veel. We zijn geen land van leiders, maar een land van coördinatoren.” Ook aan politieke duidelijkheid ontbreekt het, vervolgt hij. “Bij ons weet je nauwelijks wie erover gaat.” In dat kader vreest hij het Nederlandse antwoord op een mogelijke terreuraanslag: “Als de bom nog niet is ontploft, zie je een minister van Justitie. Als de bom wel ontploft, zie je een minister van Buitenlandse Zaken en komt onze premier ook nog eens uit de coulissen. In Londen was er na de aanslagen in de metro wel duidelijkheid.” Met de ‘stevige’ politiek van de laatste jaren heeft hij niets. Pogingen om uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten, zijn volgens hem tot mislukken gedoemd. Net zo zinloos is het wegsturen van een paar radicale imams; allemaal maatregelen voor de bühne die voor de integratie geen zoden aan de dijk zetten. Want in de ogen van de met Amsterdam vergroeide Groninger is integratie een ‘achterstandsprobleem’ dat moet worden opgelost met wat misschien tegenwoordig een ‘softe’ aanpak heet. Repressie “Dat is alleen niet wat mensen nu willen horen. Die willen repressie, een ‘keiharde’ aanpak”, stelt Nordholt. “Een keiharde aanpak alleen is niet de oplossing. Ik hoop dat we nu een beetje over de hausse van het populisme heen zijn. Wilders is afgestraft, Verdonk nog harder.” Volgens Nordholt zeggen politici dikwijls niet hoe het is. Altijd bewust, maar in sommige gevallen neemt hij het ze niet kwalijk. “In mijn tijd bij de politie werd mij door de media van alles gevraagd. Met mijn antwoord toog men dan naar de verantwoordelijke politici, drukten een

microfoon onder de neus en verlangden per direct een antwoord. Politici zijn vaak praters en ik merkte dat ze vertrouwden op hun verbale kunde. Dat ze meestal om de hete brei heen praatten, hadden de journalisten niet door. Maar inhoudelijk was het vaak kul wat de politici verkondigden. Ik begrijp dat deels. Je moet antwoord geven, maar als je parate kennis niet voldoet, ben je geneigd dat te verdoezelen.” Identiek Nordholt wordt een dagje ouder, maar het vuur laait nog regelmatig op. Ook als hij als commentator, raadgever of spreker op congressen zijn visie op leiderschap uitdraagt. Zijn boodschap is heel eenvoudig: “Leidinggeven is inspireren. Ik heb als hoofdcommissaris veel gesproken met Jan de Soet, de baas van KLM toen. We kwamen tot de conclusie dat het probleem bij de overheid en het bedrijfsleven identiek was: hoe zorg je dat je de goeie mensen kent en dat je die mensen dingen laat doen waarvan ze eerst dachten dat ze het niet konden?” Dan is hij plots uit zijn rol, zoekt naar een opera van Donizetti in zijn indrukwekkende collectie en zet zijn lievelingsaria flink hard. De diender is opeens ver weg. “Iedere keer dat ik dit hoor, kan ik wel huilen.”

Eric Nordholt, te gast bij Pauw en Witteman. ZOETERMEER INTOBUSINESS 17


REPORTAGE

Business and pleasure

Op verkiezingsdag werd voor de 19e keer het Floravontuur Golftoernooi georganiseerd. Het begon allemaal een uurtje later om iedereen de gelegenheid te geven ’s morgens nog even te gaan stemmen. De wedstrijd en de clinic werden gehouden op de baan van BurgGolf Zoetermeer en de deelnemers aan de clinic+ gingen gezamenlijk met een touringcar naar Golfbaan Bentwoud. De leden van Floravontuur hadden zich massaal aangemeld en het ontbrak hen dan ook aan helemaal niets: mooi weer, heerlijk eten, voldoende tijd om te netwerken en natuurlijk lagen de golfbanen er prachtig bij. In totaal waren er in de diverse categorieÍn zesentwintig (!) prijswinnaars, te veel om op te noemen dus. Het zal moeilijk worden om volgend jaar, in het lustrumjaar, deze editie te overtreffen. Hierbij een fotoreportage.

ZOETERMEER INTOBUSINESS 18


COLUMN Ondernemen is risico nemen. Zo simpel is dat. Mensen die zich laten leiden door angst, moeten geen ondernemer willen worden. Bekend is het voorbeeld van de schaker die de eerste zet op het bord mag doen, héél lang nadenkt en nog voordat hij de eerste zet heeft gedaan al opgeeft. “Waarom geeft u op?”, vraagt zijn tegenstander. Nou zegt de schaker: “als ik die zet doe, dan doet u die tegenzet, en als ik dat doe dan doet u weer dat, en al met al verlies ik van u in de 36e zet. Dus kan ik beter nu al opgeven”, zijn tegenstander in verbazing achterlatend.

Paralysis through analysis oftewel verlamming door teveel analyseren. Je moet als ondernemer juist denken in kansen en uitdagingen met als doel het verwezenlijken van je dromen. En dan moet je ook een gokje willen, durven en kunnen wagen.

Verstandig ondernemen is verantwoord risico lopen

Gokken roept negatieve associaties op. Maar een goede gokker weet ook waar hij mee bezig is. Hij identificeert risico’s, analyseert deze en maakt een weloverwogen keuze om wel (al dan niet in beperkte mate) of niet ergens op in te stappen. Is dat niet hetzelfde als ondernemerschap? Een ondernemer ziet kansen en pakt ze. Succes is binnen handbereik, zeker als je in je kracht gaat staan en erin gelooft, maar is duidelijk geen garantie. Wie niet waagt, wie niet wint. Kijk maar naar vele grote ondernemers, die door schade en schande ‘wijs’ zijn geworden en niet gespaard zijn en een faillissement achter de rug hebben. Wij leven momenteel in een claimcultuur. Continue wordt er gezocht naar een zondebok en worden risico’s afgewenteld. Meest in het oog springend is het fenomeen bestuurdersaansprakelijkheid. Een bestuurder moet zich bewust zijn van zijn kwetsbare positie, weten waar hij aan begint. Moet op de hoogte zijn van het scala aan wetten en regelgeving. Hij loopt het risico om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld als hij een regeltje over het hoofd heeft gezien. Met als gevolg een persoonlijk faillissement. De huidige tijd vraagt dan ook om risicomanagement, ook voor MKB Nederland. Kortgezegd houdt dit in; risico’s in kaart brengen, risico’s beoordelen en vervolgens al dan niet maatregelen nemen om de risico’s te beheersen. En vervolgens periodiek de risico’s monitoren. Risicomanagement wordt vaak gezien als een dure aangelegenheid. Dit is een misvatting. Zo heeft ons kantoor een risicoscan paraat, waarmee vanuit verschillende invalshoeken en vakgebieden binnen een kort tijdsbestek een beeld kan worden gevormd over de latent (verborgen) aanwezige risico’s. Met daarbij tevens praktisch advies voor te treffen maatregelen om risico’s te beperken. Of de ondernemer daar iets mee doet is aan hem. Hij kan er ook voor kiezen om bepaalde risico’s op de koop toe te nemen. In ieder geval worden risico’s hiermee inzichtelijk en is de ondernemer op de toekomst voorbereid. Uiteraard zijn niet alle toekomstige risico’s te voorzien en te voorspellen. Om in dat voorbeeld van die schaker terug te keren, je weet niet wat je tegenstander in de 36e zet gaat doen. Het gaat erom als adviseur in te schatten of de ondernemer/manager/schaker voldoende bagage in huis heeft om hieraan het hoofd te kunnen bieden. Hiermee is de kwaliteit van het ondernemerschap ook zelf een criterium dat bij de risicoscan wordt beoordeeld. De ondernemer staat immers aan het roer, hij moet het doen. Een risicoscan ondergaan is daarom om in schaaktermen te blijven een verstandige eerste zet. Een relatief lage investering met mogelijk grote voordelen. Immers, een verstandige ondernemer, loopt verantwoord risico! mr Martine A. Schwagermann FB

TEKST MARTINE A SCHWAGERMANN FB FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL MARTINE IS JURIDISCH ADVISEUR BIJ WORRELL & JETTEN ACCOUNTANTS EN ADVISEURS T 079 - 344 56 78

REAGEREN? M.SCHWAGERMANN@WORRELLJETTEN.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 19


REPORTAGE

Kwaliteit en zekerheid voor de opdrachtgever

Van der Meer al bijna 60

jaar

partner van de lokale overheid Het aannemingsbedrijf Van der Meer (Benthuizen), actief in Grond-, Water- Wegenbouw en Groenvoorzieningen, heeft innovatie, duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. “Wij willen in alles de beste zijn en met ons kwalitatief goed opgeleid personeel maken wij dat ook al bijna zestig jaar waar”, aldus algemeen directeur Leo van der Meer. TEKST MANON VONK l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR/JOHN BRUSSEL

Van baggerwerkzaamheden, straatwerk, rioleringen, bouwen van kademuren, beschoeiingen en damwanden tot en met het aanleggen en onderhouden van parken en sportvelden. De werkzaamheden en specialisaties van het aannemingsbedrijf zijn diZOETERMEER INTOBUSINESS 20

vers. “Dat is vanzelf zo gegroeid”, zegt Van der Meer. “Je begint met één klus voor een gemeente en vervolgens krijg je de vraag of je ook beschoeiingen en damwanden aan kunt brengen, of de sportvelden kunt aanleggen. En al doende hebben wij ons over

de afgelopen zestig jaar op allerlei terreinen gespecialiseerd”, zegt Van der Meer. Duurzaam Het aannemingsbedrijf richt zich nadrukkelijk op maatschappelijk verantwoord,


Kwaliteit wordt niet altijd gewaardeerd. Stand van techniek bepaalt onze investeringen.

duurzaam en innovatief ondernemen. Op alle fronten werkt Van der Meer hard met zijn mensen om dat waar te maken. “Het hoort bij ons en ik zie er ook absoluut het voordeel van in. Daarmee laat je ook weer kwaliteit zien en dat is toch wel de rode draad binnen het bedrijf. Dat is ook de reden dat wij op alle terreinen onze certificaten hebben behaald. Dat is gewoon een must.” Het machinepark van het bedrijf is upto-date en gekeurd. Het duurzame en innovatieve zit wat Van der Meer betreft niet alleen in machines, maar nadrukkelijk ook in zijn personeel. “Wij leiden

onze mensen goed op. Dat leidt tot betere competenties van onze medewerkers en dus tot betere vaklieden. Ons bedrijf wordt er ook als organisatie beter van, omdat we onze mensen daarin eveneens opleiden. Zo hebben twaalf medewerkers in de winterperiode gezamenlijk de opleiding “Uitvoerder Bouw-Infra” in-company met succes afgerond. Dat zie je allemaal terug in het bedrijf.” CO2 prestatieladder Als onderdeel van het duurzame beleid is Van der Meer bezig met de ontwikkeling van de CO2 prestatieladder. “In dat kader brengen wij volledig in kaart wat het gebruik aan energie is binnen het bedrijf in de breedste zin van het woord”, vertelt hij. “We hebben het wagenpark in kaart gebracht, qua kilometerverbruik, brandstofverbruik, maar ook alle machines, zoals de tractoren, graafmachines et cetera. Daarnaast is het handgereedschap, wat op twee- en viertaktbenzine loopt, in kaart gebracht. Voor dit gereedschap gebruiken we al biobrandstof. Eveneens zijn de gebouwen gescreend waardoor we inmiddels het CV-systeem hebben verbeterd met hoog rendement verwarmingsunits en climatecontrol. Het geheel hebben we op de ‘ladder’ geplaatst en inzichtelijk gemaakt wat onze strategie is en waar we heen willen met elkaar. Dit is echt allemaal vers van de pers”, zegt Van der Meer. Wagenpark De komende jaren gaan we ons wagenpark omvormen. We zijn nu al bezig met de inzet van hybride auto’s en we kijken ook nadrukkelijk naar elektrische auto’s. De stand van de techniek bepaalt echter onze investeringen. Wel promoten we binnen het bedrijf het ‘Nieuwe Rijden’, en onze medewerkers volgen cursussen op dit terrein. ZOETERMEER INTOBUSINESS 21


Wij bieden kwaliteit en zekerheid aan onze klanten.

Naast het wagenpark wordt ook de rest van het energieverbruik onder de loep genomen. Zonnepanelen, groene stroom, alternatieve brandstof, het wordt allemaal meegenomen en waar mogelijk geïmplementeerd. “Het uiteindelijk doel is om over vier jaar 10% minder CO2 uit te stoten”.

Opleiden en Social return on Investment Het aannemingsbedrijf is een gecertificeerd leerbedrijf. Van der Meer is secretaris van de Stichting Praktijkopleidingen in de Grond- Weg- en Waterbouw in ZuidHolland (SPG ZH). In de Stichting zijn 65 Infra-bedrijven actief met het opleiden van meer dan 100 leerlingen in het zogeheten BBL-traject. Binnen ons bedrijf hebben we vijf leerlingen.” Daarnaast begeleiden we vier oudere uitkeringsgerechtigden in een re-integratie traject.” Daarnaast zit Van der Meer in de Commissie Innovatie en Duurzaamheid van MKB Infra/AFN. Samen met collega’s, opdrachtgevers (gemeenten) en TNO is het project ‘SIMIN beter samenwerken rond Social Return’ voor de inzetbaarheid van uitkeringsgerechtigden in MKB Infrabedrijven opgestart. Het doel is om landelijk en branchebreed duurzame instroom van de uitkeringsgerechtigden door BBL-opleidingen met een leer-werktraject aan te bieden bij de aangesloten bedrijven. Inmiddels onderschrijven de werkgeversorganisaties in de bouw en infra dit opleidingstraject als dé methode om succesvol te re-integreren. Kwaliteit Wat Van der Meer een doorn in het oog is, is het feit dat er te vaak op prijs wordt geconcurreerd in plaats van dat er naar de kwaliteit van het werk wordt gekeken. “De kwaliteit wordt niet altijd gewaardeerd, maar factoren zoals duurzaamheid, mvo en CO2 tellen wel steeds vaker mee in de ZOETERMEER INTOBUSINESS 22

keuze.” Hij is dan ook blij met nieuwe ontwikkelingen zoals EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving). “Met dit systeem wordt de kwaliteit meer meetbaar. Leidend worden kwaliteit van het werk, duurzaamheid, hergebruik van materialen en de inzet van materieel. Prijs wordt in principe meer ondergeschikt.” Familiebedrijf Het familiebedrijf is in 1953 gestart door vier broers. “Mijn vader was directeur. Zelf heb ik mij geleidelijk binnen het bedrijf ontwikkeld en ben sinds 1989 directeur. Inmiddels werken ook mijn kinderen in het bedrijf. Een van de zoons is de beoogde opvolger, maar is nog in opleiding. Als algemeen directeur richt ik mij vooral op het algemeen bestuur, de externe betrekkingen en het financieel beheer. John Meijer, al achttien jaar bij ons in dienst, is technisch en commercieel directeur van ons aannemingsbedrijf waarin hij samen met de manager Groenvoorzieningen, Erwin den Elzen, het management vormt. Daarmee zijn we klaar voor de toekomst en bieden wij kwaliteit en zekerheid aan onze opdrachtgevers, onze klanten.” Aannemingsbedrijf Van der Meer Verbreepark 23 2731 BR Benthuizen T 079 - 342 06 01 F 079 - 342 48 01 E Leo@vdmbv.com I www.vdmbv.com


REPORTAGE ‘Wij trainen onze medewerkers om met agressie om te gaan’

BoitenLuhrs past risicomanagement toe De beroepsorganisatie voor de branche deurwaarders heeft gesteld dat deurwaarders gedurende twee jaar verplicht een cursus risicomanagement moeten volgen. “Dat is veel breder dan alleen maar veiligheid”, stelt Arjan Boiten, gerechtsdeurwaarder en algemeen directeur van BoitenLuhrs. “Het gaat bijvoorbeeld over de veiligheid van geld en gegevens. Je bent immers bezig met geld en gegevens van anderen.” TEKST MARTIN HOEKSTRA FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Het geld dat via debiteuren binnenkomt, is niet het geld van het incassobureau en/ of het deurwaarderskantoor. Het is geld van de opdrachtgever en dat moet naar hem terug. “Mensen die omzet maken, moeten die omzet ook krijgen.” Maar hoe veilig is dat geld bij een incassobureau en/ of een deurwaarderskantoor? Nog niet zo lang geleden is een deurwaarder uit zijn ambt gezet, omdat hij gerommeld had met derdengelden. “Deze man mag nooit meer deurwaarder worden”, weet Boiten. Toezicht De kans dat dit soort praktijken vaker voorkomt bij deurwaarderskantoren, is volgens Boiten niet groot. “Een deurwaarder heeft toezicht. Het Bureau Financieel Toezicht controleert of ik met derdengelden rommel. Daarnaast heb ik ook nog een Tuchtkamer in mijn nek hijgen.” In de ogen van Boiten is dat een groot verschil met incassobureaus. Daar is geen toezicht op wat er met de derdengelden gebeurt. “Als ik naar een incassobureau ga, dan weet ik niet wat ze met mijn geld doen. Als wij iets doen wat niet netjes is of binnen gaan zonder te kloppen, worden we meteen aangepakt. Dat mis ik bij incassobureaus. Als een deurwaarder failliet gaat, staat de Staat garant voor de derdengelden.” Fysieke veiligheid Risicomanagement behelst ook fysieke veiligheid. Bij een meting twee jaar geleden naar geweld en agressie tegen mensen met een publieke taak bleken deurwaarders bovenaan te staan, nog voor agenten en ambulancepersoneel. In Noord-Holland heeft iemand zijn flat opgeblazen toen dat

Arjan Boiten

appartement ontruimd werd. In Duitsland zijn laatst een deurwaarder en een slotenmaker om het leven gebracht. “Door dat soort incidenten gaan wij toch ook weer even nadenken hoe je er in moet gaan en hoe je zorgt voor de veiligheid van je mensen”, geeft Boiten toe. Het pand binnenkomen, is haast onmogelijk. Boiten onderscheidt twee soorten agressie: fysieke agressie en bedreiging aan de telefoon. “Bijna altijd is het van belang wie het initiatief neemt tot een ontmoeting. Als je thuis een brief krijgt over een ontruiming en je windt je daar enorm over op, ga je ons bellen. Dat zijn de mensen die agressief worden. Wij trainen onze mensen om daarmee om te gaan. Als ik naar een deur ga, kom ik altijd onverwachts. Dan zijn mensen niet in staat zich nog op te laden,

omdat ze eerst moeten omschakelen.” Bij ontruiming is de situatie anders. In die gevallen gaat de hulpofficier van justitie mee, in geval er niemand aanwezig is. Hij is dan de aangewezen persoon om de woning te betreden. “Als mensen het gevoel hebben dat ze in een situatie die spannend is, de regie kunnen overnemen, zullen ze dat ook doen. Daar moet je altijd op gefocust zijn”, stelt Boiten. “Zelf ben ik overigens nog nooit geduwd of op een andere wijze fysiek benaderd.” BoitenLuhrs Leyweg 523-d 2545 GD ’s-Gravenhage T 070 - 416 55 09 E info@boitenluhrs.nl I www.boitenluhrs.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 23


- advertentie -

NIEUW: BLOMSMA PRINTSHOP Online bestellen met de service van Blomsma Goede kwaliteit Lage printkosten Vertrouwde service Snelle levertijd Betalen op rekening en via iDEAL

Storkstraat 1-3, 2722 NN Zoetermeer Tel. (079) 330 10 00 E-mail: informatie@blomsma.nl

PRINTSHOP.BLOMSMA.NL


BURGGOLFINTERVIEW

“Vernieuwen en uitdagingen houden, dat is in mijn optiek ondernemen!”

ZOETERMEER INTOBUSINESS 25


Kelly Zijlmans, hoofd Sales en Events van BurgGolf Zoetermeer, spreekt met een ondernemende en bekende persoon uit de regio gedurende een partijtje golf, dit natuurlijk op de baan van BurgGolf Zoetermeer: negen holes, negen vragen. Gesprekken die een andere kijk geven op managen en ondernemerschap. Of een unieke gelegenheid om persoonlijke drijfveren van bijzondere mensen te doorgronden. In deze oktober uitgave komt Joost den Elzen aan het woord, de vicevoorzitter van de RVOZ. Joost was op jonge leeftijd eigenaar van autoschadebedrijf ABS Den Elzen. De baan ligt er, zoals het gehele jaar al, prima bij. Hoewel er wel wat regen dreigt, schijnt de zon heerlijk, dus lekker de baan in voor een rondje golf en een prettig gesprek met deze altijd goedlachse ondernemer. TEKST KELLY ZIJLMANS l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Wat is je handicap met golf en wat is je handicap buiten de golfbaan? “Ik heb geen officieel geregistreerde handicap, alleen mijn GVB. Ik speel ook zeer weinig, dit interview is een prima gelegenheid om weer een keertje heerlijk te lopen.” Hij vervolgt: “In het dagelijks leven ben ik vaak gehaast. Veel plannen, even dit even dat, kom wel eens tijd tekort en ben dan aan het racen om op tijd te zijn. Dit voel ik voor mijzelf en mijn omgeving als een handicap, zou het net allemaal een tikkeltje beter afgestemd willen doen!” Waar kun je je binnen je bedrijf boos om maken? “Ik kan niet tegen mensen die liegen of niet eerlijk zijn. Wanneer dat binnen mijn bedrijf gebeurt, word ik echt boos. Het kan gewoon echt niet binnen een bedrijf en ik kan het ook totaal niet plaatsen.” Hoe bevalt de rol van vicevoorzitter van de RVOZ? Hoe loopt het binnen de RVOZ? “Er is een goede klik binnen het bestuur, we zijn allemaal betrokken en proberen er het maximale uit te halen. Dat geeft een lekker gevoel. Het is leuk om te zien hoe verschillende karakters het prima met elkaar kunnen vinden, ik ben bijvoorbeeld best aftastend terwijl Matthieu (Matthieu Souren, voorzitter RVOZ red.) zeer direct communiceert. Ik vind het ook zeer leerzaam en besturen heeft niets met ondernemen te maken. Je moet de tijd nemen en dingen moeten inweken, als ondernemer beslis je en je gaat handelen.” Na een korte ZOETERMEER INTOBUSINESS 26

pauze: “Het is wel erg intensief en in deze tijd soms een uitdaging om te combineren met mijn bedrijf waar ik mij natuurlijk ook maximaal voor inzet.”

iemand die graag bij de pioniers hoort. MVO staat bij mij hoog in het vaandel en natuurlijk is het ook een prima marketing instrument.”

Je bent bij ABS Den Elzen gestart met het plaatsen van elektrische laadpalen voor auto’s. Is dat rendabel en hoe zie je de toekomst van elektrisch rijden? “Dat is absoluut een investering voor de lange termijn, er rijden nog maar weinig elektrische auto’s rond. We zijn ook aan het kijken naar elektrische auto’s als vervangend vervoer. De ontwikkeling gaat door en het elektrische/hybride rijden is absoluut de toekomst. Ik heb de investering gedaan omdat wij een bedrijf zijn dat actief is in de mobiliteitsbranche en ik ben

Autoschadebedrijven worden al jaren door verzekeraars onder druk gezet om de kosten te drukken, is de bodem in zicht? “De bodem is zeker in zicht en we zijn nog altijd met teveel schadeherstellers in deze teruglopende markt. Deze teruggang is jaren geleden ingezet en is niet het gevolg van de huidige crisis: door overheidsmaatregelen en het sterk verbeteren van de actieve veiligheid van auto’s wordt er veel minder schade gereden. We eten dus met teveel van een kleiner wordende taart en zijn dus voor een groot gedeelte zelf verantwoordelijk


voor het kleiner worden van de marges. Den Elzen is aangesloten bij de ABS keten, wij leveren tegen een goede prijs maar richten ons vooral op het ontzorgen van de klant en de verzekeraar. Hierdoor kunnen we onze tarieven ook goed ‘verkopen’ en bouwen hiermee een lange termijn relatie op met klant en verzekeraar, er ontstaat een strategisch partnership.” Wat zijn je sterke en zwakke punten als ondernemer? “Mijn sterke punt is dat ik altijd kansen zie, ik ben snel enthousiast, energiek en altijd actief. Uit die positieve eigenschap komt direct mijn negatieve eigenschap naar voren: ik kan moeilijk doseren en ben dus op diverse vlakken binnen mijn bedrijf aan het aanpassen, optimaliseren, etcetera. Dit heeft tot gevolg dat ik vaak voor de muziek uitloop. Ik laat nieuwe zaken vaak tekort op iedereen inwerken. Het is denk ik een eigenschap die veel ondernemers hebben, ik wil blijven vernieuwen en uitdagingen houden. Dat is in mijn optiek ondernemen!” Je hebt bedrijven in Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Kun je de grootste verschillen aangeven ten aanzien van ondernemen in deze steden? “Leuk dat je dit vraagt want er zijn zeker grote verschillen. In Den Haag is iedereen recht voor z’n raap en er zijn grote verschillen tussen het MKB en de multinationals. Den Haag is echt een grote stad dus heel divers. Leiden is een prachtige oude stad waar naar mijn idee iedere week wel wat georganiseerd wordt. Leiden is ook ‘ons kent ons’. Zoetermeer is het meest ‘dorps’, iedereen is meer ontspannen, toe-

gankelijk en met wat minder show. Zoetermeer zou ten opzichte van Den Haag en Leiden wat minder bescheiden mogen zijn, meer samen handel moeten doen. Bedrijven mogen wat mij betreft ook meer uit hun schulp komen, laat meer zien wie je bent en waar je onderscheidend bent!”

daarna werd ik verantwoordelijk voor Zoetermeer. Op m’n 28e werd ik medeeigenaar. Mijn vader heeft het echt aan mij overgelaten, gaf mij direct de ruimte om te ontwikkelen en te groeien, heel knap van hem. Ik ging heel snel het diepe in en heb dus snel leren zwemmen.”

Je hebt op relatief jonge leeftijd het bedrijf van je vader overgenomen, heb je daar nadelen of juist voordelen aan ondervonden? “Juist voordelen! Ik was 27 jaar oud toen ik de vestiging in Den Haag runde en vlak

Wat weten wij nog niet van Joost den Elzen wat absoluut de moeite van het vermelden waard is? Verras ons! “Eigenlijk kan ik weinig verzinnen. Ik vind het heerlijk om zo nu en dan een historische rally te rijden, zo ben ik een paar weken terug een paar dagen naar Schotland geweest en heb daar heerlijk met een Austin Healey rondgescheurd. Echt super om dat af en toe te doen en je op totaal iets anders te focussen, ik kom weer helemaal opgeladen terug! Daarnaast houd ik erg van lekker eten en koken, iets wat overigens niet te combineren valt met een rally in Schotland want het eten daar is niet erg geweldig.”

Gratis golfles bij BurgGolf! Maak gratis kennis met de golfsport. U krijgt een uur gratis golfles van één van onze golfprofessionals. Ga naar www.burggolf.nl/lessen en boek meteen uw gratis les.

0900-burggolf • www.burggolf.nl Good Golf

Good Food

Great Time

ZOETERMEER INTOBUSINESS 27


MEER SNELHEID IN UW ONDERNEMING, DAAR NEMEN WIJ DE TIJD VOOR Sneller beslissingen nemen. Dat is ondernemen anno nu. Snelheid is een belangrijk element voor uw ondernemersactiviteiten. De snelheid waarmee u beslissingen neemt heeft tenslotte veel invloed op de mate waarin u kansen kunt benutten. Daarom werkt u bij ABN AMRO thuis zijn zijn in uwin sector en weten wat er speelt Zoetermeer. praat altijd ABN AMROmet metadviseurs adviseursdiedie thuis uw sector en weten wat erinspeelt in de UBollenstreek. met mensen Netmandaat. als u vinden ookuwij korteook lijnen belangrijk, specialisten zijn voor u U praat altijdmet met mandaat. mensen met Net als vinden wij korte lijnen onze belangrijk, onze specialisten binnen handbereik. cashmanagement die zich verdiepen uwverdiepen onderneming en zijn voor u binnen Bijvoorbeeld handbereik. adviseurs Bijvoorbeeld adviseurs cashmanagement die in zich in uw zorgen dat u uw efficiënt organiseert. onderneming en geldstromen zorgen dat u uw geldstromen efficiënt organiseert. Wilt u ook meer snelheid in in uw uw ondernemingsactiviteiten ondernemingsactiviteitenbrengen? brengen?Ga Gadan dannaar naarabnamro.nl/bedrijven abnamro.nl/bedrijven of bel met Chris Vermeulen, Directeur Bedrijven Zoetermeer 07943344 Axel Adelaar, Directeur Bedrijven Bollenstreek op op 0252 38 28 61. 09.


REPORTAGE Maurice Verhoeff en Rogier Blankemeijer reiken ondernemend Zoetermeer kennis aan

“Je staat sterker als ons team achter je staat” Euro, Griekenland, consumentenvertrouwen, bezuinigingen, kabinetsformatie: het zijn in vijf woorden onzekere tijden voor veel ondernemers. “Hoe kunnen we onze klanten een extra zetje in de rug geven?” vroegen Rogier Blankemeijer en Maurice Verhoeff van Flynth Zoetermeer zich af. Het antwoord luidde: meer informatie en meer kennis verschaffen, zodat ondernemers zich beter kunnen wapenen tegen de turbulente tijd die ongetwijfeld nog gaat komen. TEKST MARTIN KUITER FOTOGRAFIE LIESBETH DINNISSEN

Daarom organiseert het Zoetermeerse Flynth-team zeven informatieavonden voor klanten over zeven actuele onderwerpen. Ook ondernemers die geen klant zijn bij Flynth zijn welkom. De aftrap is al geweest met een avondsessie over de flex-BV. Zowaar een nuttige en kansrijke innovatie van de kant van de overheid. De nieuwe, soepelere regels en voorwaarden voor het oprichten van een besloten vennootschap maken het voor veel meer ondernemers interessant om voor deze rechtsvorm te kiezen. Rogier: “Bij het verschijnen van dit magazine is de avond voor ondernemers over dit onderwerp al geweest. De wet waarin dit geregeld wordt, is per 1 oktober van kracht. Wie niet op de bijeenkomst is geweest, kan altijd een afspraak maken om zich te laten informeren en adviseren met één van onze adviseurs. En op flynth.nl is een white paper, een informatiefolder over de nieuwe regels, voor iedereen vrij te downloaden.”

veel ondernemers zijn de zekerheden uit betere economische tijden van weleer – toen groei nog heel gewoon was – weggevallen. Ik zag dat ondernemers puur op gevoel flinke investeringsverplichtingen aangingen en daarmee wegkwamen omdat ze dubbele groeicijfers schreven,” vertelt Maurice. “Nu moet je gewoon verdraaid goed weten waar je staat en hoe je bedrijf ervoor staat. Dat betekent: strak werken met een begroting en inzicht hebben in de ontwikkeling van je bedrijfsfinanciën, liefst elke maand. Bij Flynth hebben we daar een tool voor: FlynthLink. Daarmee heb je 24/7 inzicht in de ontwikkeling van je bedrijfsfinanciën en of dat overeenkomt met je begroting. Dan weet je ook op tijd dat je moet bijsturen. Of hoe een verandering, zoals een investering of een mutatie in je personeel, financieel uitpakt. We demonstreren tijdens die avond hoe de tool werkt en hoe je die ‘zelfkennis’ moet vertalen naar concreet handelen.”

Toen was groei nog heel gewoon Eén van de volgende informatieavonden staat in het teken van ‘zelfkennis’. “Voor

Kennis is kracht Bij de overige avonden komen nog thema’s als ‘besparen op personeelskosten’,

‘subsidie en fiscaal voordeel’ en ‘verzuim, wat moet en mag je ermee?’ aan de orde en er is een speciale avond voor ondernemers met een uitzendbureau. Rogier: “Deze bijeenkomsten zijn samengesteld door onze arbeidszaken- en belastingadviseurs. Daarmee etaleren we onze full-service dienstverlening, die zich niet beperkt tot fiscaal advies en accountancy. Kennis is kracht, zowel voor de mkbondernemer als voor zijn adviseur. Flynth onderscheidt zich als krachtige, landelijke kennisorganisatie van kleinere adviesbureaus en accountantskantoren, die die specifieke kennis niet zelf in huis hebben. Als ondernemer sta je gewoon sterker als ons team achter je staat.” Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan online via www.flynth.nl/agenda. Flynth adviseurs en accountants BV Heliumstraat 64-84 2718 SL Zoetermeer T 079 - 347 13 00 E zoetermeer@flynth.nl I www.flynth.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 29


REPORTAGE

Ondernemingsgerichte praktijk biedt toegevoegde waarde voor bedrijven

Bos Van der Burg advocaten helpt ondernemers de winter door ZOETERMEER INTOBUSINESS 30


De aanhoudende crisis heeft bij Bos Van der Burg advocaten accentverschillen in de dienstverlening bewerkstelligd. Voor een aantal bedrijven dat in financieel zwaar weer zit, is het Zoetermeerse advocatenkantoor bezig met restructuring en recovery. Aan de andere kant zien Pieter Bos en Kees van der Burg, partners van het enige advocatenkantoor in Zoetermeer dat zich puur bezighoudt met ondernemingsrecht, een opvallende toename in het aantal bedrijfsovernames. TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Restructuring en recovery is momenteel een belangrijk onderdeel van het vak, stelt Van der Burg. Als een soort rescue team inventariseren de advocaten een bedrijf en bekijken welke mogelijkheden er voor dat bedrijf zijn met het oog op de nabije toekomst. Dat kan doorgaan in afgeslankte vorm zijn, maar ook afscheid nemen van een deel van het personeel of faillissement aanvragen om wellicht een doorstart te maken. Van der Burg kan het wel begrijpen. “Die crisis houdt inmiddels al enige jaren aan, eigenlijk veel te lang. DGA’s zijn al jaren bezig om maar geld in het bedrijf te pompen in de hoop dat de crisis eindig is. Op dit moment zien DGA’s nog geen licht aan het eind van de tunnel, waardoor de DGA keuzes gaat maken. Hij stopt met het inbrengen van privégeld in de onderneming.” Herstructureren en doorgaan met dezelfde activiteiten in een afgeslankt jasje is een mogelijkheid, maar de DGA kan ook besluiten om de zaak te verkopen. Private equity De laatste jaren gebeurt dit steeds vaker, zij het dat de banken momenteel ook niet staan te springen om overnames te financieren. “Het valt mij op dat wij momenteel veel bezig zijn met overnames, met name in de private equity sfeer”, zegt Bos. “Er zijn toch veel partijen uit op koopjes en in de huidige markt kun je relatief goedkoop kopen.” Bos en Van der Burg zien hier ook een nieuwe ontwikkeling. Het grootste deel van de overnames wordt gefinancierd door private financiers. In veel gevallen komen banken er niet meer aan te pas. Een belangrijk onderdeel in de dienstverlening van Bos Van der Burg advocaten, zijn de grotere incasso’s. “Het bedrijfsleven blijkt daar nog heel veel winst te kunnen behalen”, geeft Bos aan. In zijn ogen is het altijd beter om met een grotere incasso direct naar een advocaat te stappen in plaats van naar een incassobureau te gaan.

Als je als ondernemer succesvolle maatregelen wilt nemen, zoals een beslaglegging of het aanvragen van een faillissement, dan heeft het incassobureau toch ook een advocaat nodig. “Het is in wezen een omweg om eerst dat traject in te gaan en dus zonde van het geld. Debiteuren weten zo langzamerhand ook wel hoe het gaat. Wat wij doen bij een onbetwiste vordering, is direct faillissement aanvragen. Alleen een advocaat is bevoegd om een faillissementsaanvrage bij de Rechtbank in te dienen. Het aanvragen van faillissement heeft veelal twee effecten. Of de debiteur betaalt onmiddellijk, of hij gaat failliet. Dan weet je als bedrijf – tegen relatief lage kosten ook snel waar je aan toe bent.”

Voor een vast bedrag (gemiddeld € 1.500,=) voert het kantoor een quick scan uit voor ondernemingen. Als uit die analyse een opdracht voortkomt, krijgt het bedrijf het geld voor de quick scan weer terug. Overigens komen in negen van de tien gevallen uit zo’n quick scan ernstige zaken naar voren. “Als bedrijven geen vaste advocaat hebben, weet een ondernemer soms helemaal niet hoeveel risico zijn bedrijf - en daardoor soms ook hijzelf - loopt en waar die risico’s zich bevinden”, merkt Bos op. “Als we dat aan de ondernemer vertellen, is hij heel verbaasd, want hij heeft altijd gedacht dat het goed ging. Zonder advocaat ondernemen, dat is risky ondernemen.”

Debiteurenbeleid Van der Burg wijst ook op het belang van een stringent debiteurenbeleid, zeker in deze tijden. Voor de crisis waren veel bedrijven enigszins laks met hun debiteurenbeleid. “Nu krijgen wij veel opdrachten om het debiteuren-/incassobeleid aan te scherpen.” Bedrijven moeten zorgen dat debiteuren zich houden aan de afgesproken betalingstermijnen. Het is uiteraard van groot belang om een goede cash flow in het bedrijf te hebben. “Want als je aan de ene kant je omzet ziet terugvallen en aan de andere kant is je debiteurenbeleid niet op orde, kun je liquiditeitsproblemen krijgen. En in veel gevallen hoeft dat helemaal niet nodig te zijn.”

In het kader van het voorkomen van risky business past ook het advieswerk van Bos Van der Burg advocaten ten behoeve van bestuurders en commissarissen over hun eigen rechtspositie binnen de onderneming, bijvoorbeeld met betrekking tot bestuurders- en commissarissenaansprakelijkheid. Het is goed denkbaar dat een ondernemer zich met zijn core business bezighoudt en tegelijkertijd een aantal zaken laat versloffen, zoals de administratie of het deponeren van de jaarrekening. “Je moet vooraf goed in beeld brengen of een bestuurder in geval van een faillissement de dans kan ontspringen”, legt Van der Burg uit. Het advocatenkantoor, dat ook enkele beursgenoteerde bedrijven tot haar clientèle mag rekenen, onderzoekt welke claims mogelijk zijn en op grond daarvan wordt de verdere koers bepaald. “Dat veel bestuurders en commissarissen van deze dienstverlening bij ons gebruik maken, is inherent aan onze goede reputatie en landelijke bekendheid op dit terrein.”

Advocaten hebben nog steeds te maken met het imago van duur. Volgens Bos is dit beeld vooral gekoppeld aan procedures en ruzie maken in de particuliere sfeer, het bedrijfsleven weet inmiddels wel beter. “Wij bieden veel toegevoegde waarde en zijn naar verhouding niet duur.” Bos Van der Burg advocaten voert het beleid om vooraf heldere prijsafspraken te maken met haar klanten. Quick scan Van der Burg komt met een voorbeeld.

Bos Van der Burg advocaten Röntgenlaan 31 2719 DX Zoetermeer T 079 - 320 33 66 E bosvanderburg@bosvanderburg.nl I www.bosvanderburg.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 31


REPORTAGE

HCRM group organiseert masterclass ter ere van vijfjarig bestaan

‘Blijf in beweging: Stay on the move!’ Op 17 september bestond HCRM group vijf jaar. Cees de Reus, directeur van HCRM group, meende dit jubileum niet zo maar voorbij te moeten laten gaan. “Wij wilden iets doen voor onze klanten door middel van een masterclass.” Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 oktober tussen 14.00 en 16.30 uur in Hotel Restaurant De Sniep. Na afloop vindt op dezelfde locatie de jaarlijkse, door ABN AMRO aangeboden, Mosselparty plaats. “De masterclass zorgt voor de inhoudelijke component, de Mosselparty voor de netwerkcomponent.” TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Voor de organisatie van de interactieve masterclass, die drie workshops telt, werkt De Reus samen met Achilles Autolease en Lodder-SKH Accountants en Adviseurs. “Met Lodder-SKH trekken we al regelmatig samen op. Achilles raakt met ZOETERMEER INTOBUSINESS 32

haar dienstverlening veel vlakken van personeelszaken en salaris online.” De masterclass wordt begeleid door Leontine Vreeke (Sea City Lady, MVO-expert en auteur van ‘Met je boerenverstand’) en Deborah Gravenstijn (DEB Team, als

judoka drievoudig deelneemster aan de Olympische spelen en in het bezit van een zilveren en bronzen medaille). Mobiliteit Vrijwel alle klanten ondervinden hinder


van de huidige economische markt. “Alle bedrijven zijn op zoek naar iets van mobiliteit, of ze nu in beweging blijven of in beweging komen. Wij merken ook dat iedereen zoekt naar werkbare oplossingen om toch de stap vooruit te kunnen maken. Door deze partijen samen te brengen, biedt deze masterclass onze relaties/ klanten de uitdaging de juiste richting te vinden dan wel te optimaliseren. Bovendien komen ze er op deze manier ook achter dat ze niet de enige met hetzelfde probleem zijn en dat ze voor het oplossen van het probleem dus ook niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.”

workshop aandacht aan nieuwe - flexibele - mobiliteitsvormen. Forumdiscussie Na afloop van de workshops, rond 15.30 uur, hebben Vreeke en Gravenstijn de leiding over een forumdiscussie, waarbij de resultaten uit de workshops worden besproken. De Reus neemt plaats achter de tafel, samen met Mario van der Staak (directeur Lodder-SKH Accountants en Adviseurs) en André van Es (sales manager Achilles Autolease). Ook Chris Vermeulen (directeur Bedrijven van ABN AMRO) schuift bij de forumdiscussie aan.

tegen welke problemen loop je aan. We hopen dat de deelnemers aan de hand van de workshops en de forumdiscussie dan in staat zijn om zichzelf daadwerkelijk een goed advies te geven.”

Deelnemers HCRM group, Achilles Autolease en Lodder-SKH Accountants en Adviseurs hebben allen klanten uitgenodigd voor de masterclass. Daarnaast hebben zakelijke rekeninghouders van ABN AMRO en leden van Floravontuur een uitnodiging gekregen. “In totaal kunnen we 75 deelnemers ontvangen”, legt De Reus uit. “We houden serieus rekening met een “We hebben dan specialisten op het gebied grote opkomst. Vol betekent dan ook echt In een van de workshops - iedere deelnevol. In dat geval gaan we zeker overwevan personeel & organisatie, financiën mer kan zich slechts voor één workshop Lodder - SKH Accountants en Adviseurs gen om de masterclass in november 2012 en autolease aan tafel”, geeft De Reus aanmelden - wordt de situatie meer te herhalen.” aan. “Met de bank voegen we nog een vanuit mens en organisatie belicht (PZ- & extra dimensie aan de forumdiscussie toe, SalarisOnline). In de tweede workshop Nadere informatie over de masterclass en namelijk de potentiële kredietverstrekgaat het accountantsbureau nader in op het programma is te vinden op de website ker. Daar komt het geld vandaan, onder financiëleLodder en bedrijfsvoeringvraagstukken. - SKH Accountants en Adviseurs van Floravontuur: www.floravontuur.nl. welke condities kun je krediet krijgen en Achilles Autolease besteedt in de derde

INTERESSE IN DE MASTERCLASS? MELDT U AAN VIA DE WEBSITE WWW.FLORAVONTUUR.NL Lodder - SKH en Adviseurs Lodder - SKH Accountants Accountants en Adviseurs

Full service voor het MKB Het Goede Ondernemen Accountants, Belastingadviseurs, Bedrijfsjuridische adviseurs, Administratieve dienstverlening, Change management, Risicobeheer, Corporate Finance, Personeelsadviseurs, ICT-diensten & Accountants voor het notariaat en advocatuur

Binckhorstlaan 297 2516 BC Den Haag T 070 - 3155 266 info@achillesautolease.nl www.achillesautolease.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 33


- advertentie -

A L FA R O M E O M I T O T U R B O T W I N A I R

GEHEEL 2012

RASECHTE SPORTIVITEIT MET MAAR 14% BIJTELLING Hij is er. De nieuwe Alfa Romeo met veelgeprezen Turbo TwinAir benzinemotor. Met maar 14% bijtelling en geen BPM of wegenbelasting. Dat klinkt u zowel zakelijk als privé natuurlijk als muziek in de oren. Reserveer dus snel een proefrit en kies ook voor rasechte sportiviteit met maar 14% bijtelling. Liever dieselen met een bijtelling van 14%? Reserveer dan een proefrit in de Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDM. U rijdt al MiTo vanaf € 17.050,-. GA SNEL NAAR WWW.ALFAROMEOMITO.NL EN RESERVEER EEN PROEFRIT. WITHOUT HEART WE WOULD BE MERE MACHINES

WWW.PREUNINGER.NL 14% BIJTELLING A

Voor de aanschaf van uw Alfa Romeo, bent u van harte welkom op de Laan van Waalhaven 417, 2497 GM Den Haag (Ypenburg). Tel.: 070-307 39 50. Voor onderhoud en service kunt u ook terecht bij onze vestigingen in Delft en Zoetermeer. Kijk voor meer info op www.preuninger.nl

Gecombineerd gemiddeld brandstofverbruik: 3,5 - 6,0 L/100 km (28,6 - 16,7 km/L). CO2-emissie: 90 - 139 g/km.

Prijs incl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van standaarduitvoering.

SCAN & ONTDEK


COLUMN Zaterdag 3 november is er weer de jaarlijkse Startersdag. Zou het ook niet eens tijd worden voor een Finishdag? Een bedrijf starten is een hele onderneming, maar een bedrijf beëindigen is misschien nog wel lastiger. Zeker als de pensioenvoorziening in de zaak zit en de ondernemer rekent op een mooie overnameprijs voor pand, inventaris en goodwill. De tijd is voorbij dat overnamekandidaten zichzelf melden en dat banken royaal bereid waren de zaak te financieren. Wie daar nu nog op hoopt, kan beter een Staatslot kopen.

Toch zijn er zeker starters die graag een bedrijf willen overnemen. Denk ook aan ambitieuze professionals die nu nog voor een baas werken, maar die vast van plan zijn om ooit een eigen zaak te beginnen. De overname van een bestaand bedrijf heeft grote voordelen. Je springt op een rijdende trein. Onderzoek toont aan dat starten door overname een veel grotere kans op succes heeft dan zelf een zaak opbouwen.

De laatste grote deal

Toch kunnen de ondernemer die wil stoppen en de ondernemer die wil starten elkaar slecht vinden. Je loopt nu eenmaal niet te koop met het voornemen om te stoppen. Dat geeft een hoop onzekerheid bij personeel en klanten. Desalniettemin zou elke ondernemer zich regelmatig moeten afvragen: ‘Waar sta ik over vijf jaar?’ Als je tegen die tijd wilt afbouwen, moet je eigenlijk nu al beginnen met zoeken naar potentiële opvolgers.

Tussen start en finish Bedrijfsoverdracht doet een beroep op alle vaardigheden die een ondernemer in de loop der jaren heeft opgebouwd. Het wordt de laatste grote deal. Hoe vind je de juiste man of vrouw? Het is toch vooral een kwestie van goed rondkijken, informeren en kandidaten polsen. Zit er onder het personeel iemand die het aankan? Is er een collega die de zaak zou willen overnemen? Is er binnen je netwerken iemand op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kijk eens ter oriëntatie op de vele websites met vraag en aanbod.

TEKST PETER LUIJKX FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL PETER IS DIRECTEUR KAMER VAN KOOPHANDEL ZOETERMEER

Als zich een goede kandidaat aandient, ben je er nog niet. Het is dan zaak om een slimme constructie te bedenken waarmee de overname juridisch, fiscaal en financieel mogelijk wordt. Een ondernemer met een eigen bedrijfspand kan bijvoorbeeld het vastgoed aanhouden en verhuren aan zijn opvolger. Ook al is de overnamesom bescheiden, dan behoudt de ondernemer toch een constant inkomen uit de verhuur. Je kunt ook voor een deel eigenaar van het bedrijf blijven of een aantal jaren samen met de opvolger aan het roer staan. Overdracht is soms een traject van jaren. Ik zou ondernemers willen aanraden om toch vooral over deze vragen na te denken. Stel het niet uit, want dan zou je weleens door de feiten kunnen worden ingehaald. Het is pijnlijk om een bedrijf waar je alles voor hebt gedaan (en gelaten) stuk te zien gaan bij gebrek aan opvolging. Wie zich afvraagt waar te beginnen, kan een afspraak maken met een adviseur van de Kamer van Koophandel voor een eerste verkennend gesprek. Beter te vroeg dan te laat. Peter Luijkx Directeur Kamer van Koophandel Zoetermeer

MEER INFORMATIE? VEEL INFORMATIE EN HANDIGE TIPS OVER BEDRIJFSOVERDRACHT STAAT OP DE WEBSITE WWW.KVK.NL/ OVERDRACHTENOVERNAME REAGEREN? PETER.LUIJKX@KVK.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 35


INTERVIEW

CNV voorzitter Jaap Smit roept politici op hoofd erbij te houden

‘De oplossing

voor Nederland moet uit het midden komen’ Het was een regeerakkoord waar rechts Nederland zijn vingers bij zou aflikken. Toen Mark Rutte, die aanstonds premier van ons land zou worden, dit voor de televisiecamera’s verkondigde, was Jaap Smit nog maar een paar maanden in functie. Een paar weken later las de voorzitter van de CNV Vakcentrale het coalitieprogramma en wist hij dat een aantal groeperingen, zoals ondernemend Nederland, dat inderdaad zou doen. “Maar ik vreesde voor de zwakkeren in de samenleving. Een vrees die gegrond bleek”, aldus Smit, twee jaar na dato. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

IntoBusiness spreekt hem op de dag van de verkiezingen. Smit: “De oplossing voor de crisis en de andere problemen in Nederland moet uit het midden komen.” Later die avond wordt bekend dat VVD en PvdA met voorsprong de grootste partijen van Nederland zijn geworden en is voor iedereen duidelijk dat de partijen elkaar ergens in het midden moeten vinden om te kunnen regeren. Populisme “Tien jaar na Pim Fortuyn kunnen we met z’n allen stellen dat het populisme ons weinig tot niets heeft gebracht. Daar moeten we het dus niet zoeken. Sowieso kijk ik met argusogen naar al die nieuwe partijen die erbij zijn gekomen. Op het stembiljet staan 24 partijen!” Om daar cynisch aan toe te voegen: “Nou, op naar de honderdvijftig partijen met allemaal een eigen zetel, zou ik zeggen.” Hij lacht schamper, maar vervolgt heel serieus: “We moeten in Nederland leren om verder te kijken dan alleen het eigen belang. Dat is lastig, want mensen bekijken de wereld vooral door ZOETERMEER INTOBUSINESS 36

de eigen bril. Dat werkt niet, we moeten het samen doen. Deze tijd vraagt daarom om politici die hun hoofd erbij houden en verder kijken dan hun eigen partij.” Smit vindt dat Den Haag een te stoer geluid laat horen. “Daarin ligt, zo blijkt al snel, een zekere kortzichtigheid opgesloten. Roepen wat veel mensen willen horen om snel te kunnen scoren, om er vervolgens achter te komen dat Nederland helemaal niet bij zo’n besluit is gebaat.” Versoepeling ontslagrecht Als concreet voorbeeld noemt hij de voorgestelde versoepeling van het ontslagrecht. “Hiervan dreigen velen, vaak ouderen, de dupe te worden. Iemand van vijftig komt, ook al geef je hem allerlei cursussen, echt niet meer zo snel aan de baan. Dat is gewoon de realiteit. Dat de arbeidsmarkt hervormd dient te worden, daar ben ik het mee eens. Maar wat nu in het Lenteakkoord wordt voorgesteld is gewoon een uitholling van een bestaand recht, terwijl dat helemaal niet de kern van het probleem is.”

Net zoals het budget ten aanzien van de Wajong hem ook een doorn in het oog is. “Jongeren met een probleem moeten we helpen. Het is echt nutteloos om te zeggen: we korten ze op hun inkomen, dan zijn ze gemotiveerder om een baan te zoeken en te vinden. Daar los je het probleem niet mee op en dat is niet de juiste prikkel. Je zult hen moeten helpen een baan te vinden, hen daarbij begeleiden, werkgevers zullen bereid moeten zijn hen een plek te geven, pas dan pak je het op de goede manier aan. Nu wordt het probleem knalhard over de schutting geworpen en ligt het ineens op het bordje van de buurman. Dat is geen probleem oplossen, maar verschuiven.” Ruimte voor discussie Frequent zit Jaap Smit aan tafel bij de minister. Met name Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Rutte zijn voor hem bekende gesprekspartners. Die gesprekken typeert hij als constructief. “Ik ben het zeker niet altijd met hen eens, maar in die gesprekken is ruimte voor


CNV-Vakcentrale Het Christelijk Nationaal Vakverbond heeft als taak de belangen van mensen te behartigen op het gebied van werk en inkomen. Met een open, deskundige en persoonlijk betrokken stijl werkt de organisatie primair voor CNV leden. Het CNV vindt inspiratie in het christelijk sociaal denken dat zijn wortels heeft in het evangelie. Van daaruit gelooft het CNV dat ieder mens als streven en doel heeft om ‘tot bestemming te komen’. In een prestatiegerichte en steeds complexere samenleving wil het CNV hieraan bijdragen door mensen weerbaar en wendbaar te maken bij het verrichten van werk. Dit zowel op materieel als immaterieel gebied. Het CNV streeft naar een samenleving waarin mensen zoveel mogelijk gelijke kansen hebben en duurzaamheid een centraal begrip is. Medewerkers, vrijwilligers en leden van het CNV wenden hun talenten aan om deze idealen om te zetten in diensten op maat, aansprekende producten en opvallende acties. Om dit te bereiken voert het CNV een permanente dialoog met de leden, de samenleving en internationale organisaties op het gebied van mens en werk. Het CNV wil een herkenbare beweging zijn en blijven. Voor iedereen die zich inzet voor het CNV wil zij een inspirerende en uitdagende omgeving vormen waarin ieder zijn talenten kan ontwikkelen.

discussie. Sterker, ze zijn niet alleen bereid om te luisteren naar CNV Vakcentrale, ze stellen hun plannen aan de hand van onze argumenten soms ook bij.” Jaap Smit is sinds 1 juni 2010 voorzitter van CNV Vakcentrale. Na zijn doctoraalexamen Theologie en Massacommunicatie en PR werkte hij negen jaar als predikant in diverse gemeenten en vier jaar als geestelijk verzorger voor de Koninklijke Landmacht in Seedorf. Daarna was hij werkzaam voor de adviesbureaus KPMG en Andersson Elffers Felix. Dat verleden wordt zo nu en dan zichtbaar als hij de actuele problematiek benoemt en zijn oplossing kracht bijzet met een Bijbels verhaal. Voor hij bij het CNV voorzitter werd, was hij algemeen directeur van Slachtofferhulp Nederland. Onder zijn leiding werd Slachtofferhulp een landelijke organisatie die op alle locaties dezelfde kwaliteitsstandaard hanteert en die 24 uur per dag, 7 dagen per week kan worden ingezet bij rampen en calamiteiten. Bij Slachtofferhulp was zijn werk, zo zegt hij, ‘gedaan’ en bij de CNV Vakcentrale, waarbij 310.000 leden zijn aangesloten, vond hij een nieuwe uitdaging. “Ik stelde dat als ze een woordvoerder voor de achterban nodig hadden, dat ze dan op zoek moesten gaan naar een ander persoon. Dat bleek niet het geval; ze wilden een voorman met een mening.” Jaap Smit is, zoals een goed CNV voorzitter betaamd, kritisch, maar ook een positivist. “Er zijn in Nederland heel veel issues die we samen moeten beetpakken; heel veel dingen kunnen

beter. Maar ondertussen moeten we niet vergeten dat Nederland een geweldig land is, waar miljoenen mensen graag wonen. Nederland heeft een rijke historie en biedt vele kansen. Laten we met z’n allen opletten dat we het land niet naar de bliksem mopperen.” De achterban van CNV Vakcentrale is zijn motor. Hoewel Jaap Smit zelf een heldere visie heeft, wil hij weten wat er onder de leden leeft en speelt. Zo is hij onlangs naar Katwijk en Rijnsburg geweest, voor een werkbezoek aan achtereenvolgens een staalfabriek en Flora Rijnsburg. Laatstgenoemde maakt onderdeel uit van de Greenport. “Zo komen we er bijvoorbeeld

‘Nederland zit in een moreel vacuüm’ achter dat de werkgevers, die binnen de Greenports vallen, hun human resourcebeleid te veel op eigen houtje inrichten. Ze moeten de vakbonden daar veel meer bij betrekken. Daar lobbyen we dan ook voor.” Alliantie Het gros van de leden woont, werkt en leeft in het noorden en het westen. Dat heeft een historische grondslag. Het zuiden, dat overwegend katholiek is, sloot zich aan bij de FNV. De samenwerking met FNV, maar ook met MHP (voor middengroepen en hoger personeel), is goed. “We weten elkaar te vinden indien nodig en vormen dan een kortstondige alliantie.

Wat ik van meerdere vakbonden vind? De tijd van het zuilenstelsel ligt ver achter ons, maar het is goed als mensen wat te kiezen hebben. Dat houdt de vakbonden scherp.” CNV Vakcentrale staat voor solidariteit, rentmeesterschap, duurzaamheid en naastenliefde. Oude woorden, die misschien in een moderner jasje gegoten kunnen worden, maar die volgens Smit niets aan kracht hebben ingeboet. Voor hem zijn het waarden die ertoe moeten leiden dat het vertrouwen tussen werkgever en werknemer weer terugkomt. “Want die is momenteel ver te zoeken. We leggen alles maar vast, zodat we later met dat papiertje kunnen schermen. Het vastleggen an sich is al een motie van wantrouwen.” Indonesië De wereld verandert in rap tempo, met name op economisch, communicatief en technologisch vlak. “Dat is een feit. Echter, wat helaas ook is veranderd, is het feit dat we teveel vanuit onszelf redeneren. Het draait vooral om ‘ik’, terwijl dat ‘wij’ zou moeten zijn. En niemand steekt de hand in eigen boezem. Pech lijkt niet meer te bestaan, het is altijd de schuld van een ander. De maatschappij is in een moreel vacuüm terecht gekomen. Want we kijken niet meer naar onszelf, maar wijzen naar de ander en willen steeds vaker ons gelijk via de juridische weg af te dwingen. Ja, ik vind dat we als samenleving te verwend zijn. Ik was in Indonesië en zag hoe gelukkig mensen konden zijn met niets. We hebben het beter dan ooit, maar kunnen er desondanks niet gelukkig mee zijn.” ZOETERMEER INTOBUSINESS 37


REPORTAGE Van Arkel informeert klanten over de nieuwe incassowet

‘Strikt debiteurenbeheer

is van essentieel belang’

Met ingang van 1 juli treedt een nieuwe incassowet in werking. Aan deze wet is een aantal nieuwe vereisten gekoppeld, die zowel voor opdrachtgevers als incassobureaus gevolgen hebben. “De nieuwe wet beoogt transparantie en moet de wildgroei van het berekenen van kosten in incassoland tegengaan”, stelt Bert Peet, commercieel directeur van Van Arkel gerechtsdeurwaarders en incassobureau. “Ik denk dat deze nieuwe wet daar een goede opzet voor is.”

TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Van Arkel is voortgekomen uit een samensmelting van diverse deurwaarderskantoren. Het hoofdkantoor, tevens grootste kantoor, is gevestigd in Leiden. Daarnaast zijn er nog vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Het deurwaarderswerk verricht Van Arkel van Hellevoetsluis tot Den Helder en zijwaarts richting Utrecht en Lelystad. Van Arkel verricht ook incassowerk; door heel Nederland en soms zelfs tot in het buitenland. Van zestien medewerkers in 2000 is het bedrijf inmiddels gegroeid naar 130 man. Jan Hutten is algemeen directeur, Bert Peet commercieel directeur. Albert de Groot, ZOETERMEER INTOBUSINESS 38

Martijn le Conge en Rodney van der Ven zijn de accountmanagers, die in hun eigen regio veel aan acquisitie en relatiebeheer doen. Wie vrijblijvend advies wenst over de producten en diensten van Van Arkel, kan altijd bij de accountmanagers terecht. Ondersteunende commerciële werkzaamheden worden verricht door Esther Boer. Divers klantenbestand Het zeer diverse klantenbestand van Van Arkel telt 1500 namen. “Het grootste deel komt uit het MKB”, legt Rodney van der Ven uit. “Daar ligt een grote focus van ons. Maar we hebben ook grote zorgverzeke-

raars, woningcorporaties en nutsbedrijven als klant. Daarnaast verzorgen wij het ambtelijk werk voor onder andere incassobureaus en advocatenkantoren, die niet de bevoegdheid hebben om deurwaarderswerk te mogen verrichten. Hier zie je ook een van de grote voordelen van Van Arkel. Wij kunnen het hele traject van a tot en met z verrichten, van incasso van vorderingen tot executie van vonnissen.” Van Arkel, voor Nederlandse begrippen een groot kantoor, heeft de organisatie zodanig ingericht dat alle klanten dezelfde mate van service kunnen verwachten.


Daarvoor wordt er gewerkt met units. Zo is er een speciale unit voor de zorg, voor de nutsbedrijven, maar ook een aparte unit voor MKB-klanten, zodat zij ook de aandacht krijgen die de behandeling van hun zaak verdient. In de incassohoek werkt ook nog een aantal juristen. “We willen niet alleen een zo groot mogelijke groep van dienst zijn, maar ook een hoge servicegraad bieden. Korte lijnen en snel contact met degene die jouw zaak behandelt”, stelt Peet.

Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders Sinds kort is Van Arkel aangesloten bij het keurmerk Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders. Gerechtsdeurwaarders incasseren geld en dienen het af te dragen aan de opdrachtgever. Doordat Van Arkel bij het Garantiefonds Gerechtsdeurwaarders is aangesloten, lopen opdrachtgevers geen risico dat dit niet gebeurt. De reeds geïncasseerde gelden zijn door het fonds gegarandeerd en zullen worden afgedragen. “Dit is vrij uniek, slechts een select gezelschap van deurwaarderskantoren is bij het Garantiefonds aangesloten”, geeft Peet aan. “Wil je worden toegelaten, dan moet je een kerngezonde financiële positie hebben. Wij willen kwaliteit uitstralen en die kwaliteitseisen ook voor onze klanten waarborgen. Dat kunnen we doen door middel van dit Garantiefonds en onze ISO-certificering.”

Van Arkel beschikt ook over een callcenter. Het callcenter is een belangrijk middel voor maatwerk bij bepaalde klanten. “We versturen aanmaningen, waarbij we de mensen in de gelegenheid stellen om alsnog te betalen. Het callcenter belt na en vraagt waarom er niet is betaald en of we daarbij eventueel kunnen helpen. Mensen worden actief benaderd en gestimuleerd om te betalen”, aldus Peet. Debiteurenbeheer Van Arkel geeft graag voorlichting over debiteurenbeheer en kan daar ook een ondersteunende rol in bieden. Het is belangrijk om vorderingen zo kort mogelijk te houden. “Hoe sneller je een vordering uit handen geeft, des te sneller wij dat bedrag kunnen incasseren. Sommige bedrijven wachten twee of drie jaar, zie dan nog maar eens te incasseren”, geeft Van der Ven aan. “Het is belangrijk dat de vordering goed onderbouwd en gestructureerd is. Goede opvolging van de incasso van de factuur is noodzaak. Dat maakt het makkelijker om het geld te incasseren. Strikt debiteurenbeheer is van essentieel belang!” Met het oog op de nieuwe incassowet informeert Van Arkel haar klanten schriftelijk of tijdens een bezoek wat de wijziging betekent. Brieven moeten inhoudelijk aan bepaalde eisen voldoen. Als iemand per brief aankondigt een vordering uit handen te geven, moet daarin precies staan wat het kostenrisico voor de andere partij is als hij niet tot betaling overgaat. Daarbij moet dan nog een betaaltermijn van veertien dagen worden gegeven. “De wet probeert sturing te geven in incassoland, waarin de ene partij dit rekent en een ander weer dat. Als iemand bij de kantonrechter veroordeeld wordt om incassokosten te betalen, dan zijn al die stappen vastgelegd en

DossierTracker Opdrachtgevers willen als eerste de laatste status van hun zaken ontvangen. Het gaat immers om hun geld. Met DossierTracker geeft Van Arkel opdrachtgevers 24/7 inzage in hun dossiers. Door in te loggen in een beveiligde omgeving, kunnen zij zien of een klant bijvoorbeeld al betaald heeft. Ook kunnen zij de stappen van Van Arkel volgen. “Een transparante manier van zaken doen. Wat wij beloven, moeten we ook daadwerkelijk waarmaken”, aldus Peet.

is er voldaan aan alle eisen”, legt Peet uit. “Men heeft voldoende gelegenheid gehad om te voorkomen dat men extra kosten moet betalen.” Verenigingsincasso Een ander product dat door Van Arkel is ontwikkeld, is verenigingsincasso. Zo’n honderd (sport-)verenigingen maken hier nu gebruik van. “Wij nemen de penningmeester werk uit handen”, stelt Peet. Leden die hun contributie nog niet hebben betaald, worden twee keer door Van Arkel aangeschreven. Het slagingspercentage is hoog. Zo zat een vereniging een jaar geleden met honderd vorderingen, dit jaar waren het er nog maar twintig. “Mensen schrikken toch als ze een brief krijgen van een deurwaarderskantoor.” Meer informatie over deze vorm van incasseren staat op de speciale website www.verenigingsincasso.nl. Van Arkel besteedt veel tijd aan sponso-

ring en relatiebeheer. Op het gebied van sponsoring wordt er naar verenigingen gekeken die veel aandacht besteden aan hun jeugdbeleid. “Want de jeugd moet sporten”, vindt Peet. De keuzes voor Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en ADO lagen voor de hand. Bij het basketbal, ADO en ook Excelsior is Van Arkel partner. Dat biedt het bedrijf mogelijkheden relaties uit te nodigen om geheel vrijblijvend een wedstrijd te bekijken. “Dan leer je de klant op een andere manier kennen”, constateert Van der Ven. Van Arkel gerechtsdeurwaarders incassobureau Pompoenweg 15 2321 DK Leiden T 088 - 825 27 00 E rvanderven@vanarkelincasso.nl I www.vanarkelincasso.nl (binnenkort vernieuwd) ZOETERMEER INTOBUSINESS 39


REPORTAGE

Vier jaar Thrillerfestival in Zoetermeer Het Thrillerfestival in Zoetermeer maakt zich op voor een bijzondere editie. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een groots evenement met een rijk scala aan voorstellingen. Dit jaar wordt een omvangrijk programma gepresenteerd: muziek, dans, theater, film, vertelavonden en meer. In alles staat het spannende verhaal centraal. Het Thrillerfestival bewijst dat je nog veel meer kunt doen met het spannende verhaal dan alleen met film en boeken. Bijvoorbeeld met beeldende kunst. Ateliers 1819 gaat samen met de bezoekers Haiku’s maken en deze plaatsen in Zoetermeer. Of wat te denken van een spannende musical. Harlekijn-Talent Scouting & Theatrical

ZOETERMEER INTOBUSINESS 40

Productions presenteert exclusief ten behoeve van het Thrillerfestival de première The Witches of Eastwick. Een spannende en spectaculaire musical met in de hoofrollen Joke de Kruijf, Linda Wagenmakers, Jasper Taconis en April Darby. Van zaterdag 27 oktober tot en met zondag 4 november is Zoetermeer Thrillercity. Met dagelijks diverse programma onderdelen voor jong en oud. Op de website www.thrillerfestivalzoetermeer.nl is het totale programma weergegeven. Het Thrillerfestival is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen culturele instellingen. In het begin waren dat slechts enkele partijen maar de groep is in de loop der jaren uitgegroeid tot 14 culturele partijen. De samenwerking gaat verder dan alleen het Thrillerfestival omdat men elkaar hierdoor écht heeft leren kennen. Het festival draagt ook bij aan een positief imago van de stad, het zet Zoetermeer op de kaart. Het is dan ook

zeer plezierig om te ervaren dat de Zoetermeerder het festival omarmd heeft. Het bedrijfsleven kan daar weer op in spelen en zo lijkt de cirkel rond. Het Thrillerfestival wil daarom graag met bedrijven samenwerken die geloven in partnerships. Bedrijven die het festival zien als een platform waarmee je zaken doet. Ook dit jaar zijn er vele mogelijkheden om aan te haken. Interesse? Stuur een mail naar info@thrillerfestivalzoetermeer.nl of bel 079 - 317 18 80. Of kijk gewoon op de site www.thrillerfestivalzoetermeer.nl.


REPORTAGE ‘Online bestellen met de service van Blomsma’

Blomsma Print & Sign lanceert

printshop

Blomsma Print & Sign (Zoetermeer) heeft voor zijn klanten een digitale bestelapplicatie gelanceerd. “Standaard terugkerende producten, zoals flyers, brochures, roll-up banners, posters en dergelijke, kunnen nu zonder onze tussenkomst online besteld worden”, zegt marketingmanager Marten Havenaar. TEKST MANON VONK l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Daarnaast is het bedrijf bezig met het inrichten van klantportalen. “Daarmee bieden we eigenlijk een bestelapplicatie helemaal in de look & feel van de klant. In overleg met de klant bepalen we welke producten in het klantportaal komen te staan. Vooraf worden sjablonen vastgesteld, voorzien van huisstijl, fonts, logo et cetera. De klant kan vervolgens elke keer zelf de tekst of het beeldmateriaal, zoals foto’s, wijzigen. Hij geeft aan hoeveel exemplaren geprint moeten worden en hij krijgt het materiaal keurig door ons aangeleverd”, vertelt Havenaar enthousiast. “Uiteraard wordt het materiaal voordat het door ons geprint wordt, automatisch in het portaal gecontroleerd of het voldoet aan alle kwaliteitseisen die wij stellen. Zo niet dan wordt de klant ‘getriggerd’ om het aangeleverde materiaal aan te passen”, legt Danique Pereira uit. Zij is de specialist binnen Blomsma als het gaat om de online klant- en bestelportalen. Inmiddels zijn er klantportalen ontwikkeld voor Miss Etam, Nutricia en Danone. Extra service Met de printshop en de klantportalen biedt Blomsma extra service aan zijn klanten.

“Natuurlijk hebben we nog steeds de balie bij ons in het pand waar iedereen ook nog steeds met zijn usb-stick of cd en dvd met bestanden terecht kan, maar je merkt dat er steeds meer online mogelijkheden zijn en komen. Onze klanten willen daar ook gebruik van maken. Het biedt snelheid en gemak, maar wel met dezelfde service en kwaliteit”, stelt Havenaar. “En uiteindelijk bespaart hij daardoor ook op zijn kosten.” “Voor ons betekent het dat we efficiënter kunnen werken en dat we minder overhead hebben. De opdrachten van onze klanten komen nu binnen bij de printoperators en het aantal mensenhanden dat er nog aan te pas komt, is aanzienlijk minder.” Lokale klanten Vooralsnog heeft Blomsma Print & Sign de nieuwe dienst vooral bij lokale klanten (Zoetermeer en regio) onder de aandacht gebracht. “Wij willen onze klanten eerst laten kennismaken met de nieuwe manier

van bestellen. En uiteraard moet er ook nog wat ‘gefinetuned’ worden. Zo hebben we eigenlijk heel recent ook het betalen op rekening toegevoegd. Het was mogelijk om via iDeal te betalen, maar de meeste klanten betalen bij ons op rekening. Dat zijn ze gewend en ook niet iedereen is bevoegd binnen een bedrijf om via iDeal te betalen. Dus zowel wij als de klant hebben baat bij deze toevoeging”, aldus Havenaar. In de nabije toekomst gaan we zaken toevoegen, zoals het lamineren van het printwerk en meerdere bindwijzen. De basis staat, nu verder uitbouwen.” Blomsma Print & Sign Storkstraat 1-3 2722 NN Zoetermeer T 079 - 330 10 00 F 079 - 330 10 55 E informatie@blomsma.nl I www.blomsma.nl I printshop.blomsma.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 41


INTERVIEW

Charlie Aptroot is hier als burgemeester thuis

‘Zoetermeer moet een topmerk worden’ ZOETERMEER INTOBUSINESS 42


Met Charlie Aptroot als burgemeester heeft Zoetermeer een ondernemersgezinde politicus binnengehaald. Sterker, de aantrekkingskracht die bedrijvig Zoetermeer op hem uitoefende, was één van de redenen om naar dit ambt te solliciteren. Hij was zelf 23 jaar lang eigenaar van een groothandel in fournituren. “Het is een uitdagende stad die de potentie heeft om het huidige aantal arbeidsplaatsen in de toekomst te vergroten.” Een interview. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Even een anekdote vooraf. In 2008 kwam Aptroot als Tweede-Kamerlid in opspraak met een kwestie waarbij hem in verschillende media ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid’ werd toegedicht. Letterlijk betekent dat: het opzettelijk breken van de wet of het negeren van opdrachten van de regering met een politiek doel. “De tijd van water bij de wijn doen is voorbij”, zei de toentertijd liberale volksvertegenwoordiger. Aptroot ergerde zich aan ondernemersonvriendelijke maatregelen van het destijds christelijk-sociale kabinet en hield een pleidooi voor een collectieve boycot van belastingen waarvan het nut hem volstrekt onlogisch leek. “Ondernemers zouden collectief met elkaar moeten besluiten om zulke belastingen te negeren. Geen aangifte doen, gewoon niet betalen.” Knuppel in het hoenderhok Natuurlijk wist hij zijn collega’s in de Tweede Kamer niet te bewegen van de belastingmaatregelen af te zien en natuurlijk werd de heffing niet door ondernemers genegeerd, maar het verhaal geeft aan dat

zijn hart bij ondernemers ligt en dat hij de knuppel in het hoenderhok durft te gooien als dat nodig is om zijn standpunten kracht bij te zetten. Als burgemeester van Zoetermeer kan hij zich een dergelijke houding niet permitteren. Hij zal zich moeten neerzetten

als een vooraanstaande eerste burger. Het verhaal is eigenlijk het volgende: Zoetermeer vond hem en hij vond Zoetermeer. Dat blijkt nu al, want hoewel hij nog maar enkele weken in dienst is, voelt hij zich als een vis in het water. Over Zoetermeer zegt hij: “Ik ken de stad, want ik woon al jaren in de regio. Waar elders de besluitvorming jarenlang duurt, gaat men in Zoetermeer veel voortvarender te werk. Dat heeft in enkele decennia tijd geleid tot de op twee na grootste stad van Zuid-Holland. Bovendien heerst hier een geweldig drive, saamhorigheid en bedrijvigheid. Ik zag Zoetermeer groeien van 10.000 naar 123.000 inwoners. Een ongelooflijke prestatie! Dat spreekt mij enorm tot de verbeelding. En er zijn hier nog steeds nieuwe plannen voor wonen, bedrijfsterreinen en schitterende leisurelocaties.”

‘Iedereen moet straks weten waar Zoetermeer sterk in is’ ZOETERMEER INTOBUSINESS 43


Floravontuur “Ik ben sinds 1 september in functie, maar heb al twee bijeenkomsten van de businessclub Floravontuur bijgewoond. Daar voel je de ondernemersgeest. Zoetermeer blinkt uit op het gebied van leisure en ICT. Ik volg die ontwikkelingen en heb zelfs gemerkt dat er wat dat betreft nog voldoende ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen, waardoor beide specialismen nog sterker kunnen worden.” Charlie Aptroot is vertrouwd met landelijke publiciteit. Als voormalig ondernemer weet hij bovendien wat een sterk merk voor je kan doen. Hij is ingelijfd om Zoetermeer nog meer op de kaart te zetten. “Zoetermeer heeft het in zich een topmerk te worden. Iedereen moet straks weten waar Zoetermeer sterk in is. Ik benoemde al leisure en ICT-innovatie, maar natuurlijk biedt deze stad nog veel meer.” Doorzettingsvermogen Nadat Aptroot 23 jaar een onderneming had gerund, verkocht hij het bedrijf aan een Amerikaanse partij en besloot hij in de politiek te gaan. Hij was daarvoor jarenlang gemeenteraadslid en wethouder en maakte toen de overstap naar de landelijke politiek. Hij specialiseerde zich eerst in economische zaken en daarna in verkeer en vervoer en werd namens de VVD een bekende woordvoerder. Aptroot wordt geroemd vanwege zijn kennis, zijn doorzettingsvermogen, voortvarendheid en zijn vermogen om mensen te binden.

Momenteel worstelt hij zich nog dagelijks door stapels papier en documenten. “Inlezen heet dat.” Verder leidt hij tal van vergaderingen en bezoekt hij de haarvaten van Zoetermeer. “Heel veel luisteren. Echt luisteren naar de mensen hier. Ik wil in een zo hoog mogelijk tempo kennismaken met de inwoners en heb mij ten doel gesteld om in elke wijk op de koffie te gaan om zoveel mogelijk van de wijkbewoners zelf te horen wat er leeft en speelt.”

‘Bij businessclub Floravontuur voel je de ondernemersgeest’ “Elke wijk is anders. Andere mensen en een ander wijkuiterlijk. Wat mij opvalt is dat de structuur van alle wijken hier over het algemeen erg goed is. Wel zijn er wat wijken verouderd, maar omdat de structuur goed is, kan je dat makkelijk aanpakken.” Boven de partijen Als burgemeester staat Aptroot boven de partijen. Natuurlijk is en blijft hij een VVD’er in hart en nieren, maar als zodanig mag hij zich in zijn huidige rol niet opstellen. Dat weet hij en daar zal hij zich aan houden. “Net zo goed als dat ik niet aan het werk zal tornen van de wethouders. Zij zijn stuk voor stuk capabele mensen en hebben een portefeuille waar ik me niet ga bemoeien. Dat zou misplaatst zijn. Bovendien, Zoetermeer heeft niet in de laatste plaats dankzij de Zoetermeerse bestuurders zo’n vlucht kunnen nemen en zo’n ontwikkeling kunnen doormaken.”

ZOETERMEER INTOBUSINESS 44


COLUMN De behoefte aan integraal advies over het beheersen van bedrijfsrisico’s groeit bij het MKB. Redenen hiervoor zijn onder andere een steeds groter wordende productaansprakelijkheid van ondernemers, mondiger wordende medewerkers en klanten, stijgende kosten van diefstal en fraude. Door de economische crisis van het afgelopen jaar hebben verschillende financiële risico’s, zoals debiteurenrisico en valutarisico, zich sterker dan ooit geopenbaard.

Het bewust inzetten van integraal risicomanagement levert een constructieve bijdrage aan de bedrijfscontinuïteit voor de lange termijn. En dat is belangrijk voor ondernemers. Risicomanagement pas je niet eenmalig toe. Het is een continu proces waarbij de kansen en risico’s van een onderneming afgezet worden tegen de realisatie van bedrijfsdoelstellingen. Want het kennen van risico’s geeft de vrijheid om te ondernemen. Een mkb-ondernemer kan in een aantal eenvoudig uit te voeren stappen erachter komen welke risico’s hij loopt, hoe groot die risico’s zijn en welke maatregelen hij kan nemen om die risico’s te beheersen. Een korte toelichting:

Risicomanagement in het MKB: Geen last maar een lust!

Risico-inventarisatie De eerste stap is het inventariseren van de risico’s waaraan de onderneming blootgesteld wordt. Daarbij moet niet alleen gedacht worden aan financiële risico’s maar ook aan bijvoorbeeld frauderisico, juridisch risico, IT-risico’s en procesgerelateerde risico’s. Risicobeoordeling Na het inventariseren van de risico’s volgt het beoordelen van de risico’s. Hoe ernstig is het risico nu echt? Hoe groot is de kans dat het risico zich voordoet? En als het al gebeurt, wat is dan de potentiële schade?

TEKST MARC HENDRIKS FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Risicoresponse Dit is misschien wel de belangrijkste stap: wat moet de reactie zijn van de mkb-ondernemer op de risico’s? Enkele voorbeelden: • Vermijden door bijvoorbeeld een bedrijfsactiviteit te stoppen of elders onderbrengen • Verminderen door bijvoorbeeld preventiemaatregelen treffen • Overdragen door te verzekeren en voorwaarden opstellen • Zelf dragen als het risico acceptabel is of als het middels eigen middelen opgevangen kan worden. Risicomonitoring De laatste stap is het regelmatig beoordelen wat de status van de risico’s is. Nemen de risico’s toe of af? Dit kan variëren van wekelijks tot jaarlijks afhankelijk van de veranderlijkheid van het risico. Voordelen van goed risicomanagement De investering in tijd en geld om de vier stappen in het risicomanagement uit te voeren hoeven niet bijzonder hoog te zijn. De voordelen daarentegen kunnen groot zijn. Een paar voorbeelden: • Lagere kans op onverwachte verliezen, dus hogere betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van het bedrijfsresultaat • Lagere premies voor verzekeringen • Hogere klanttevredenheid door hogere betrouwbaarheid en kwaliteit van geleverde goederen en diensten • Hogere omzet door het kunnen voldoen aan eisen van klanten die voorheen niet haalbaar waren • Verbetering van medewerkertevredenheid door het bieden van een veiliger werkplek. Risicomanagement hoeft dus geen last te vormen, maar kan juist ingezet worden om de prestaties van de onderneming te verbeteren!!

REAGEREN? MARC@FPN-GROEP.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 45


ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN BASKETBALL

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is klaar voor een nieuw seizoen

‘Wij hebben er weer zin in, u ook?’ Aan de vooravond van een nieuw basketbalseizoen zijn Marcel Verburg en Theo Knijnenburg er klaar voor. Ze hebben het volste vertrouwen in de nieuwe selectie van de onttroonde basketbalkampioen van Nederland, waar in de persoon van Kasper Averink voor het eerst een speler aansluit die de hele jeugdopleiding bij BS Leiden en Zorg en Zekerheid Leiden Basketball doorlopen heeft. Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat weer veel mensen een leuk avondje uit bezorgen. “Wij hebben er zin in. U ook?” TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

“Als je ziet wat hier vanaf 2008, het begin van de crisis, tot heden is gebeurd, mag je als sportclub beslist niet klagen”, stelt Verburg. “Dat geldt zowel voor de businessclub als sportief. De laatste drie jaren hebben we minimaal één prijs gepakt.” ZOETERMEER INTOBUSINESS 46

Toch wordt het duo nog regelmatig aangesproken door mensen die afgelopen seizoen toch wat teleurstellend vonden. “Maar als je het goed beschouwt, was afgelopen seizoen misschien wel het beste van alle seizoenen.”

Knijnenburg geeft aan dat de volgorde niet goed was. Hij weet dat de laatste wedstrijd blijft hangen en dat was de spannende serie tegen EiffelTowers Den Bosch, die helaas verloren ging. “Maar als we de bekerfinale als laatste hadden


gespeeld, had iedereen gezegd dat het een fantastisch seizoen was geweest. Eerste in de competitie, de SuperCup winnen, bij de laatste zestien in Europa en de beker binnenhalen.” Goede bedrijven Belangrijk voor de club is dat de basis goed in elkaar zit. Dat blijkt wel in deze economisch mindere jaren. “We hebben goede bedrijven aan boord”, geeft Verburg aan. “Er vallen weinig sponsoren af. Natuurlijk hebben we komend jaar minder geld te besteden, maar qua aantallen sponsoren lopen we niet terug. Een van onze grotere sponsoren heeft zijn bedrijf verkocht en die valt dan weg. Een ander heeft een kleiner pakket genomen, maar blijft nog wel aan boord. Daar staat tegenover dat een aantal sponsoren een upgrade op hun pakket hebben genomen. Tevens hebben we weer nieuwe sponsoren en partners mogen verwelkomen. Voor de rest zie je dat het systeem dat we van tevoren hebben bedacht, namelijk minder kwetsbaar worden, nog steeds zijn vruchten afwerpt.” Het avondje uit krijgt ook steeds meer gestalte. “Als je kijkt hoe wij hier begonnen en wat we nu in de zaal hebben staan, dat is gewoon niet te vergelijken. De grote, nieuwe tribune was er niet, geen lounge, geen restaurant, geen led-boarding, geen led-schermen. Bij de ingang van de lounge hangt nu een groot scherm en we krijgen twaalf meter extra led-boarding. Het wordt allemaal steeds beter.” Wedstrijdavonden zijn leuk voor sponsoren om klanten, leveranciers, medewerkers, maar ook familie een avondje uit te bezorgen. De activiteiten buiten de speeldagen zijn nog eens extra goed voor de business. “Daar ontmoet je elkaar en kun je net even iets meer gegevens met elkaar uitwisselen en een vervolgafspraak maken. Doordat men elkaar beter leert kennen, wordt het ook makkelijker om zaken met elkaar te doen. Aan ons om dat te faciliteren.” JOGG Ook maatschappelijk gezien laat Zorg en Zekerheid Leiden Basketball zich niet onbetuigd. De organisatie is bezig met pleintjesbasketbal, spelers verzor-

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball lanceert eigen app Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat een eigen app in de lucht zetten. Bij de start van het seizoen zal de app, zowel geschikt voor Android als iPhone, nog niet gereed zijn. Verburg verwacht dat de app in december gelanceerd zal worden. Met de app kunnen sponsoren veel makkelijker met elkaar in contact komen. Ook het bestuur kan makkelijker met sponsoren communiceren. “Maar via de app gaan we ook met onze supporters communiceren”, stelt Verburg, die zelf een groot deel van zijn communicatie via de iPhone regelt. “En dan ben ik nog niet eens een moderne gebruiker.” Knijnenburg heeft al een aantal sheets met voorbeelden bij de hand. Qua inhoud moet je denken aan programma, uitslagen, standen, teamoverzicht, tickets bestellen, maar ook het reserveren van een tafel in het restaurant en een overzicht van de activiteiten van de businessclub is via de app beschikbaar. “Er komt een algemeen gedeelte”, legt Knijnenburg uit. “Achter een code komt het businessgedeelte. Met de app worden de communicatielijnen veel korter.”

gen clinics, er is naschoolse opvang met basketbal, stageplaatsen worden ingevuld en het Willem-Alexander Kinderfonds wordt ondersteund. Nu Leiden een JOGG-gemeente (Jongeren Op Gezond Gewicht) wordt, ligt daar ook een rol voor de Leidse basketbaltrots. “Wij willen de kinderen naar de hal halen. Als ze eenmaal een wedstrijd zien, hoef je als ouders het kind niet meer te stimuleren om te sporten. Nee, dat kind vraagt zelf om te mogen basketballen. Op die manier kunnen kinderen structureel gaan sporten. Als je hier een volle Vijf Meihal hebt met een goede wedstrijd en een spannende sfeer, hoeven wij niets meer uit te leggen. Daar willen mensen bij horen. Het is onze taak om dat sfeertje vast te houden.” De Vijf Meihal blijft toch een beetje een doorn in het oog van de basketbalclub. Als je in Nederland topbasketbal wilt spelen, moet je af van die gymzalen. Met een jaloerse blik kijkt het duo naar de Duitse basketbalcompetitie. Een topploeg als Alba Berlin trekt gemiddeld 11.500 toeschouwers per wedstrijd, terwijl het gemiddelde in de hele Duitse competitie op 4.500 ligt. Dat Alba Berlin zo’n groot aantal toe-

schouwers trekt, ligt mede aan de uitstraling van de speelhal. “Op zo’n imposant gebouw komt publiek af”, zegt Verburg. “Moet je eens kijken wat dat voor effect op de lokale economie heeft.” Evenementenhal Verburg en Knijnenburg kunnen zich prima vinden in het idee van Frans Schohaus om naast het station een evenementenhal neer te zetten. “Daar is ruimte. Het LUMC en de universiteit kunnen daar hun congressen kwijt, we kunnen hier concerten geven voor vijfduizend man. En wij kunnen dan topbasketbal spelen in een professionele accommodatie, waarvan mensen alleen al bij het binnenlopen wow roepen. Dan hebben we nog geen bal gegooid en zijn ze al onder de indruk. Als je zo’n gevoel krijgt, loopt zo’n hal langzaam maar zeker vol. Daar moeten we in de toekomst echt naar toe.”

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball Boshuizerlaan 1 2321 SG Leiden T 071 - 572 25 19 E info@eredivisiebasketballleiden.nl I www.eredivisiebasketballleiden.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 47


BUSINESS & STYLE

SUNCOVERS® van Polaroid

De ideale zonnebril voor over uw eigen bril Polaroid Suncovers® passen makkelijk en snel over uw bestaande montuur en u geven u direct beter zicht. Ideaal voor in de auto, op de fiets of tijdens de watersport. Er zijn 32 Suncover modellen voor iedere brilvorm en grootte. Standaard met Polaroid polariserende glazen. Verkrijgbaar bij uw opticien v.a. € 39,95. Meer informatie: www.polaroideyewear.com

Doe es effe normaal man! In het boek ‘Doe Eens Normaal Man!’ worden met veel humor, tekst en uitleg ons wel bekende beroemde maar ook vergeten politici geciteerd, die met hun leuke uitspraken punten probeerden te scoren. Kortom: de beste politieke beledigingen kun je hierin terug vinden. Geschreven door Roel Tanja, al 25 jaar auteur, maar ook vertaler, leraar en redacteur. Het boek is verkrijgbaar voor € 9,95 bij Boekhandel D. Sonneveld, Oosterheemplein 478 in Zoetermeer.

Sportief bij de tijd De horloges van TW Steel zijn stoer, tijdloos en gemaakt van robuuste materialen. Eén van de ambassadeurs die zijn naam heeft verbonden aan TW Steel is de vijf keer wereldkampioen 500 CC motorcoureur Mick Doohan. De TW612 Mick Doohan Edition heeft een diameter van 45 mm en de TW613 een diameter van 48 mm. De horloges zijn gebaseerd op de TW Steel TECH collectie en hebben een gezandstraalde kast, afgewerkt met een titanium plating. De schroeven op de ring zijn afgeleid van de verstelbare schokdempers van een racemotor, net als de verbindingspilaren die de ring en kast verbinden. Bovendien zijn beide horloges tot 100 m waterbestendig. Voor prijzen, verkooppunten en verdere informatie, zie: www.twsteel.com.

ZOETERMEER INTOBUSINESS 48


Kleding die je pakt!

Bij een minimale besteding van € 750,in het 4e kwartaal van 2012 krijgt u een illy espressomachine t.w.v. € 199,- cadeau

D’E-Light D’E-Light een splinternieuw ontwerp van Philippe Starck; “Wanneer de iPad, een bron van inspiratie, een bron van licht wordt”. Philippe Starck

De Franse stokbroden komen onze oren uit, de barbecue staat weer in de schuur en de eerste bladeren vallen van de bomen. De winkels beginnen de uitverkoop op te ruimen en de nieuwe herfstcollectie stroomt binnen. Ondanks het verlangen naar een mooie nazomer toch stiekem weer zin in een nieuwe najaarsoutfit. Geen zin om door de stad te slenteren in deze aankomende regenachtige koude periode? Dan bent u bij ViV Suits & Shirts aan het juiste adres. ‘Kleding die je pakt’ waar en wanneer het u uitkomt. Op zoek naar een kostuum, overhemd of overjas op maat? Ook bij ViV Suits & Shirts is de nieuwe herfstcollectie binnen!

Showroom (op afspraak) Kon. Julianalaan 214 2274 JP Voorburg T 079 - 343 94 67 I www.suits-shirts.nl

Het was slechts een kwestie van tijd voordat Philippe Starck zijn gedachten zou laten gaan over zo’n populair, gewild en nuttig object als de iPad. Het resultaat is een lamp die tegemoet komt aan onze dagelijkse behoefte aan informatie, entertainment en ononderbroken connectiviteit. D’E-Light heeft een radicaal, extreem functioneel ontwerp, met bovenop de lamp een dock om een iPod, iPhone of iPad op te plaatsen. Het aluminium heeft een koel, subtiel chroom uiterlijk. Deze wordt verlicht door de efficiënte 5w LED lichtbron. Verder is de lamp compatibel met verschillende soorten digitale gadgets. Dankzij deze eigenschappen past de D’E-Light perfect bij onze moderne levensstijl. Prijs: € 299,Sinds kort is dit bijzondere armatuur ook verkrijgbaar in mat zwart. Van Waay interieurs Verbreepark 27, Benthuizen T 079 - 331 12 00 I www.vanwaayinterieurs.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 49


COLOFON

THEMA DECEMBER 2012: MACHT EN LEIDERSCHAP

ZOETERMEER INTOBUSINESS

INTOBUSINESS TITELS

UITGEVER: Oscar Middeldorp HOOFDREDACTIE: Dennis Captein REDACTIE: Dennis Captein, Mirjam de Graaf,

ALPHEN INTOBUSINESS Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woubrugge, Ter Aar, Langeraar, Nieuwkoop AMSTELLAND INTOBUSINESS Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en omliggende kernen BOLLENSTREEK INTOBUSINESS Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk,Voorhout, Sassenheim, Warmond, Lisse, Lisserbroek, Hillegom, Vogelenzang, Bennebroek, Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg DELFT INTOBUSINESS Delft, Nootdorp, Rijswijk, Wateringen T’ GOOI INTOBUSINESS Blaricum, Hilversum, Naarden, Laren, Bussum en Huizen GOUDA INTOBUSINESS Gouda, Waddinxveen, Stolwijk, Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak, Bergambacht HAARLEMMERMEER INTOBUSINESS Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen LEIDEN INTOBUSINESS Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond, Wassenaar, Roelofaredsveen NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS Emmeloord, Urk, Marknesse, de Groendorpen, Lemmer, Blokzijl en Vollenhove DE RONDE VENEN INTOBUSINESS Mijdrecht, Nieuwkoop, Vinkeveen, Wilnis, Abcoude en omliggende kernen WOERDEN INTOBUSINESS Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik, Zegveld, Harmelen ZOETERMEER INTOBUSINESS Zoetermeer, Benthuizen, Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker-Nootdorp, Forepark (Den Haag)

Martin Hoekstra, Oscar Middeldorp, Kelly Zijlmans, Manon Vonk en Natalie Middeldorp VORMGEVING: Sevenwords, Erik Straver en Martijn Broere FOTOGRAFIE: John Brussel VERKOOP: Oscar Middeldorp (06 - 51 57 78 86) DRUK: Ten Brink, Meppel VERSPREIDING: Mail Management International ADRESWIJZIGINGEN: Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via oscar@intobusiness.nu UITGEVERIJ: Zoetermeer IntoBusiness ADRES: Zuiderkeerkring 389, 2408 HT Alphen aan den Rijn TELEFOON: 06 - 51 57 78 86 E-MAIL: oscar@intobusiness.nu INTERNETADRES: www.intobusiness.nu

VERSPREIDINGSGEBIED:

Zoetermeer

Pijnacker Berkel en Rodenrijs

COPYRIGHT: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgeverdirectie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

LEES AL ONZE NIEUWSTE UITGAVEN NU OOK ONLINE VIA WWW.INTOBUSINESS.NU OF VIA DE INTOBUSINESS APP WILT U OOK GRATIS HET MAGAZINE ONTVANGEN? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP VIA OSCAR@INTOBUSINESS.NU OF BEL 06 - 51 57 78 86 ZOETERMEER INTOBUSINESS 50


Nieuw op TV West!

west business TV Met ondernemende smaakmakers uit de kringen van politiek en bestuur, van bedrijfsleven en economie ĂŠn uit de wereld van entertainment, sport en wetenschap. Presentatie: Willem van Leeuwen

Iedere zondag tussen 11.00 en 16.00 uur op

Meer informatie? Advertentiemogelijkheden weten? Onderwerp aandragen? Opnamen bijwonen? Neem contact op met de redactie via: westbusiness@omroepwest.nl.

Kijk voor meer informatie op www.westbusiness.nl/tv


Type

Ruime praktijkruimte met woning Vraagprijs € 499.500,- kosten koper Oppervlakte Totaal ca. 295 m² woon/werkopp., ruime kavel ca. 562 m²

Ambachtshof 30 Type Bedrijfsruimte Huurprijs € 695,- per maand Oppervlakte Ca. 100 m²

Newtonstraat 24 Type Bedrijfsruimte Huurprijs € 55,- p.m².p.jr. Oppervlakte Totaal ca. 880 m², deelverhuur mogelijk vanaf ca. 410 m²

Berkel en Rodenrijs

Bleiswijk

Van ‘t Hoffstraat 31 Type Kantoor-/bedrijfsunit Huurprijs € 695,- per maand Oppervlakte Ca. 108 m²

Duitslandlaan 29 Type Huurprijs

Kantoorruimte Units vanaf € 250,per maand Oppervlakte Units vanaf ca. 24 m²

Willem Dreeslaan 376 Type Bedrijfs-/kantoorunit Huurprijs € 895,- per maand Oppervlakte Ca. 110 m²

Vestiging Gouda Vestiging Zoetermeer Vestiging Alphen a/d Rijn

Bleiswijk

Nieuw te ontwikkelen multifunctionele bedrijfs-/kantoorunits Vraagprijs € 99.750,- v.o.n., excl. B.T.W. Oppervlakte Totaal ca. 77 m² BVO

Type Kantoorruimte Huurprijs Vanaf € 195,- per maand Oppervlakte 1e verd. totaal ca. 228 m² kantoorruimte, units vanaf ca. 19 m²

Lorentzstraat 95

Zoetermeer

Delft

www.hof-bhv.nl

Type

Industrieweg 5

Zoetermeer

Hildebrandhove 114

Pijnacker

A.P. Neslaan 1

Zoetermeer

Bleiswijk

Type Kantoorruimte Vraagprijs € 2.750.000,- kosten koper Oppervlakte Ca. 2.706 m²

Kleveringweg 51

Bleiswijk

Kleinschalig kantoorgebouw Huurprijs Vanaf € 295,- per maand incl. servicekosten Oppervlakte Units vanaf ca. 23 m²

Lorentzstraat 107 Type Bedrijfsruimte Vraagprijs € 179.500,- kosten koper Oppervlakte Ca. 150 m²

Zoetermeer

Type

Zoetermeer

Bedrijfhal met kantoorruimte Vraagprijs € 1.250.000,- kosten koper Oppervlakte Totaal ca. 2.800 m²

Hogeveenseweg 3

Zoetermeer

Type

Benthuizen

Produktieweg 5

Boskoop

Alphen a/d Rijn

Actief in het Groene Hart!

Type

Representatieve bedrijfsunit Huurprijs € 19.500,- per jaar Vraagprijs € 240.000,- k.k., excl. B.T.W. Oppervlakte Ca. 270 m²

Van ‘t Hoffstraat 33 Type Bedrijfsruimte Huurprijs € 695,- per maand Oppervlakte Ca. 108 m²

Duitslandlaan 430B Type

Multifunctionele kantoorruimte Huurprijs € 995,- per maand Oppervlakte Totaal ca. 180 m²

Zwaardslootseweg 42 Type Kantoorruimte Huurprijs Vanaf € 95,- per m² per jaar Oppervlakte Totaal ca. 700 m² Deelverhuur mogelijk vanaf ca. 250 m²

Tel: 0182 - 52 01 11 - E-mail: gouda@hof-bhv.nl Tel: 079 - 34 22 788 - E-mail: zoetermeer@hof-bhv.nl Tel: 0172 - 49 37 43 - E-mail: alphen@hof-bhv.nl

zoetermeer_sept 2012  
zoetermeer_sept 2012